Issuu on Google+

ALESSANDRO ROSSI Architecture Portfolio


TABLE OF CONTENTS p.4

Atelier Roman Fori

V year

p.8

Studio Venice Arsenale

IV year

p.14 Studio The netherlands

IV year

p.22 Building technology

V year


ROMAN FORI Atelier of Architecture, Iuav Venice The Atelier proposed the theme of the Archeologic Park in the center of the Rome. We envisioned a new future for the park, opening it to everyone. It’s been implemented with the addition of new levels of accessibility. Information avaiable with smarphone links the archeology, security and light are provided by drones, and moving services travel in the are. Via dei Fori Imperiali, made by Mussolini, disappears and the archeology is given back to light. A big excavation is realised: those walls that correspond to the supposed limit of

the Roman Courts are covered by a plastic tent, attached to the new wall. Those which are not corresponding to the old perimeter, are thicker: people can walk behind the curtains to discovers peaces of history that are being gathered inside. The difference in height is solved by the use of adaptable stairs. Between the Colosseum and the Courts there was a hill: its shape is given back by plastic draps. During the night, beams of light lit up everything. All the intervents are bein tough to not damage or touch the archeology and are reversible.

BASSORILIEVO Minerva

MURO DEL FORO TRANSITORIO muro perimetrale blocchi di peperino rivestimento in lastre di marmo

COLONNACCE FORO DI NERVA colonne agettanti lato sud-orientale colonne scanalate capitelli corinzi di marmo bianco fregio in rilievo (mito di Aracne)

RESTI DI COLONNA Resti trovati in situ, probabilmente appartenenti al colonnato aggettante

4


5


=

=

6

View from under the draps that reconfigure the profile of the Veilia.

â—„

â—„

Adaptable starcaise, pistons legs let it adapt to the quote of the surface. Diagram of the security and light drones, interconnected.


â—„

View of the interior of the walls wich are being used to store archeology.

â—„

Section of the two different types of veil.

Type of intervent in the case of precise boundary reconfigured from archeology sources.

Type of intervent in the case of uncertainess of the boundary of the fori.

7


VENICE ARSENALE Atelier of Heritage, Iuav Venice Part of the arsenale of Venice previously owned by militaries has now been acquired by the municipality. The site has been in a state of decadence and abandonment for a decade. The aim of the Atelier was to recover the arsenale, connecting it with the contest of the biennale and the city. The project has three main aspects. The first one is a public path that crosses the galeazze and connect the Celestia with the rest of the Arsenale. The second element is the Fab Labs that allows the reappropriation of the spaces on behalf

of the inhabitants of the city. The third element of the project is the museum. A ramp crosses the covered public square and leads people above the storage and working area of the ancient boats. The museum works both to show the structure of the galeazze itself and the storage of the historical boats. Another layer is added via the introduction of VR head gears that allow a visual reconstruction of the galeazze at the time of their use as construction yard. The architectural solutions focus on resolving the ambivalences of public and private spaces.

◄ Public path conncecting biennale and celestia.

◄ The relation between the galeazze and the laboratories is mediated via the introduction of a new volume with the new functions.

◄ Museum created via a ramp that crosses the Galeazze.

8


New interventions Integration Conservation

Public garden Piazza

â—„

Laboratories Museum Ristoration Gym

9

Planivolumetric of the project with the context, the Galeazze are shown without the roof.


10


11


View of the Laboratories.

Section of the entrance to the Galeazze.

12


â—„

VR Museum

â—„

View of the cover piazza, looking at the arsenale

13


THE NETHERLADS Dwelling design studio, TU Delft Amsterdam, a new connection in the south part of the city gives new opportunities.The aim of the studio was analyzing the road and three different sites along it in order to project new residential areas. From the analysis emerged that this area has a strong relation with the sportive implants. The sports structures act more as detached Islands that as a unified organism. Given this strong relation public services had been built alongside with the residential area. The residential area has been projected with the aim in mind of creating a middle-density hou-

sing with enclosed green courtyards. The courtyards work on different levels. They are enclosed and common between the houses, fostering the communication between them. They are flexible allowing the inhabitants to choose whether open or close themselves into private gardens. They help create a sense of ownership over the land, allowing modification and the growth of vegetable gardens. The architectural typology that allows this is the wall. The wall, translated and cut allow to control the level of permeability and intimacy of the spaces, and give rule to the structure.

Duplex 80 m2

Simplex 80 m2

09:00

13:00

18:00 Simplex 80 m2

Allotment garden cover

Enclosed facilies for sport Restaurant

Shops

Duplex 100 m2

Multiple functions for different times of the day and the year

Dwelling typologies

14


Planimetry, in red cyclable paths, in green entrances

15

Wall as division and creation of terraced spaces

Wall as flexible structure for the shops

Wall as structure and boundary to create collective and private spaces


16


17


Detail 1:20

18


â—„

View from the street

â—„

View from inside the courtyards.

19


Climate system

Tipical dwelling 1:50

20


â—„

Construction system

21


LOW TECH FACADE Building technology, TU Delft The project focus on the redesign on a facade for the maritime museum of Rotterdam with the keyword low tech in mind. Low tech has been interpreted with this design as a reusable construction system (OS), with natural ventilation capability and natural light control. The Openstructure OS system has been used for the project of all the element of the facade. The idea behind it is to have a universal system that can allow the reuse of the materials of the construction without going to the resource demanding process of recycling.

All the pieces are dimensioned by using the OS grid that became the common vocabulary. Design for disassembly, through self-evident construction and that together with the use of reusable assembly techniques, will facilitate adaption and reparation.

22


â—„

Construction system detail

23


64 8 68 8 11 19 30 160,5 15 4 1,5 27,5 27,5

15 4 1,5

160,5

DELFT SEMINARIES ON BUILDING TECNOLOGY | LOW TECH

24

IR. BAS GREMMEN - GER WARRIES


687,5 8

170

8

68

152 8

68

8

170

11

103

11

10

12

1

10

12

9 4

13

13

14

14

5 6 7 8

30

14 4

2 3

34,5

9

1. Heat echanger air to air 1. Heat echanger air to air 2. Rope for closing the curtain system 2. Rope for closing the curtain system 3. Tiled floor 3. Tiled floor 4. Biosplan Klima heating panels 4. Biosplan Klima heating panels 5. GF 10 insulated panel 5. GF 10 insulated panel 6. A 10plus wooden fiber panel acustic 6. A 10plus insulation wooden fiber panel acustic insulation 7. Biosplan 7. Biosplan 8. HE30 steel beem 8. HE30 steel beem 9. Fabric courtain 9. Fabric courtain 10. Steel frame 8x8x0.5 10. Steel frame 8x8x0.5 11. Opaque glass 11. Opaque glass 12. Glass that lead the water to the12. gutter Glass that lead the water to the gutter 13. Windows frame, duble glazed window 13. Windows frame, duble glazed window 14. supporting beam for the facade14. supporting beam for the facade

6 8

6

6

,3 13

,3 13

6

64

SECTION DETAIL OF THE GLAZED ROOFDETAIL OF THE GLAZED ROOF SECTION

8

152 8

85

68

25

ELEVATION OF THE FACADE JOINT ELEVATION OF THE FACADE JOINT SECTION OF THE FACADE JOINT SECTION OF THE FACADE


200 dpi