Page 1

Alessandra De Bastiani Menna Portfolio


PERSONAL INFORMATIONS Name Address Phone Number E-mail Nationality Date of Birth

Alessandra De Bastiani Menna Via Cesare da Sesto 9, 20123 MILANO +39 349 3931949 alessandra.debastiani.menna@gmail.com Italian 09.06.1987

WORK EXPERIENCES Paolo Castelli Spa Architect Technical Office - Contract Division From March 2015 (in progress) La Triennale di Milano Researcher - Redaction of “Iter” project and curatorship of “Comunità Italia” Exhibition November 2013 - December 2015 Ryouchef Marketing & Communication - Event organization and relationships with companies November 2013 - March 2015

INSTRUCTION AND FORMATION Master Part Time in Project Management Il Sole 24 Ore Business School April 2016 – June 2016 Editorial Graphic Course NABA – Nuova Accademia di Belle Arti Milano November 2013 – February 2014 Master Degree in Architetcure 106/110 Politecnico di Milano 2010 – 2012 “La Triennale all’estero – Esposizioni e Relazioni Internazionali della Triennale di Milano dal 1957 al 1973” Bachelor’s Degree in Architecture Politecnico di Milano 2006 – 2010 “Dentro e fuori le Mura – Ipotesi di recupero e valorizzazione della cinta asburgica meridionale di Verona”

PERSONAL SKILLS AND ABILITIES

Fuga_Officina dell’Architettura Architect and Designer Projecting and designing, attendance at MOBILIciTY competition- Tirana Multimodal Station - mentioned project June – October 2012

Mother Tongue: Italian Other Languages _English: Excellent _Spanish: Excellent

PUBLICATIONS

TECHNICAL COMPETENCES Great coordination and organization capacities.

La Triennale di Milano Costruire straniero in Italia - Comunità Italia November 2015 La Triennale di Milano Iter – La Triennale di Milano 2013

ABROAD EXPERIENCES Universidad Alfondo X el Sabio, Madrid, Spagna September 2008 – July 2009

ORGANIZATIONAL COMPETENCES Great personal relationships, professionally and privately.

Good use of Personal Computer and Apple, writing programs (Word and Excel) graphic and design programs (AuroCAD 2016, Photoshop CS6, Illustrator CS6 and Indesign CS6). Predisposition for writing and sketching, passion for travelling. DRIVING LICENSE B (European)

1


Projects _Palazzo Italia, Expo Milano 2015 _Mandarin Oriental Hotel, Milano, 2015 _International Competition for Tirana Station, Albania, in collaboration with Fuga_Officina per l’Architettura & LAB 255, 2014 _Casa a Milano, 2014 _ Comunità Italia - Architettura, città e paesaggio dal dopoguerra al 2000 La Triennale di Milano, november 2015 - march 2016 _Construction Workshop, Prof. A. Mangiarotti, 2012 _Architectural Design Workshop, Prof. G. Bertelli, 2011 _Construcciones, Prof. A. Cardenas, Universidad Alfonso X El Sabio, Madrid, 2009 _Proyectos, Prof. M. Herrera, A. Sanchez, Universidad Alfonso X El Sabio, Madrid, 2009

2


Milan, Italy 
EXPO 2015 Padiglione Italia, Palazzo Italia
 Project by Studio Nemesi and Gio Forma Creative Direction Marco Balich Wha we did: Internal fitout, architectural, electric and meWhat chanic plan, floor and ceilings, wall finishings, turnkey furniture supply and installation, multimedia supply and installation, green and plants for Palazzo Italia building and Cardo street Offices Surface Area: 13000 sq.m. Palazzo Italia; 10700 sq.m. EXPO 2015 -THE PALACE OF EXPOSURE: Expo 2015, Feeding the planet - Energy for life, is the event on which all the world will be focused. Italian pavilion will be a timeless monument, like the Eiffel Tower. The exposition area is composed by Palazzo Italia and Cardo buildings. For this project we realized the entire internal fit out of Italian Pavilion including the supply and installation of multimedia and interactive devices. CONTENT: Palazzo Italia hosts on four levels a visual evocative itinerary that will show our country and its territories. Thanks to the support and advanced technology of led monitors, touch screens, high-definition projectors, lights and mirror the exposition will be an highly interactive experience. Moreover we realized a modular stage for concerts, and the supply of seats for the auditorium and conference room, reception and use of counters for the meeting room, wall covering and realization of sound-absorbing ceilings.

3


Milan, Italy Mandarin Oriental Hotel Project by Antonio Citterio and Patricia Viel Designe as a stylish and intimate hotel, with its 104 Designed guestrooms including 34 suites and a spa, Mandarin Oriental Milan Hotel is hosted in three elegant 19th century buildings, located in the heart of the Italian fashion district. Designed by Arch. Citterio, the restyling of the building has reteined intact the classic contemporary interior style of the structure, as per the Group’s oriental heritage. heritage We took part in the intervention providing all fixed and movable furnishings and wall coverings and ceiling of the ground - floor of the structure. We were also responsable in coordinating the management of building works, by integrating our work with that of other companies involved in the project. What we did: General contractor services for Hotel public areas including reception, lounges, hall, restaurants. Realization and installation of marble wall finishing, wood boiseries, ceiling and floor finishing, lighting. Custom and loose furniture supply and installation for both indoor and outdoor areas; site management

4


_International Competition for Tirana Station, Albania, in collaboration with Fuga_Officina per l’Architettura & LAB 255, 2014 NSS NO STOP STATION AREA_DIFFUSION_CONNECTION Statio Station is an urban concept that can be an opportunity of grouth and raising for the city of Tirana. Considering the strategic position of the area, the project takes power from the political strategy of paneuropen corridor that connects the site to Europe and then to the world. The desire to turn over the concept of station brought us thinking about a porous megastructure on different levels, that is a transit space, a spread city, and wants to converse with the existing. Envelope doesn’t exist anymore, space doesn’t have limits, architectural schemes are broken. Rail lines represent veins that bring vital essence to the system. QR code was a captivate suggestion, but the theorical model was Sierpinski carpet, used as a colonization scheme. Dividing a square in 9 parts, the central one is detracted and represents a void; this process is applied to every sub square until endless. Following this model, the project area is an urban void, where infrastructures, transports and connections have the fundamental role to bring people that colonize space, to push society to fill the void and plagiarize it. The entire system is a contrapposition of fills and voids. People that interact and colonize the perfect theorical model, transform and personalize spaces, arising an imperfect model, characterized by human society. People take part to this fluid revolution and new organization of urban space. This system creates new kind of relationships with the context, between spaces themselves and between spaces and men; it generates connective flows and connections between public and private. Man is at the origin of the project, because creates this complex and ideal system, but at the same time colonize it and make it imperfect; technology becomes human. This megastructure is a living system, an hybrid entity, dynamic, a suggestion for metaphorical urban scenes. scenes

5


6


7


Casa a Millano, 2015 A design that puts a new emphasis on the eternal desire of a flexible and convertible house, incorporating effective movable screens, variously configured in a contemporary, fresh and cultured syntax .

8


_ComunitĂ Italia - Architettura, cittĂ  e paesaggio dal dopoguerra al 2000 Triennale di Milano, november 2015 - march 2016 Alberto Ferlenga, Marco Biraghi The exhibition offers a whole reflection about Italian architecture after World War II, through a critical reading of his wealth. In Italy architecture of that period was strongly connected to other equally extraordinary paths: photography, design, art, engineering, restoration, enriched and enriching, and gaining their own recognition in the world. After World War II, architectural artistic career was connected to reconstruction of a country, and the definition of its modern side, producing reflections and realizations - from neighborhoods to social infrastructures - that still represent an example of good behavior. In this process, close relationship with the city and beautiful scenery was soon defined as a peculiar attitude of Italian culture. The exhibition proposes a path marked by tens of original drawings of great beauty, linked to the vicissitudes of modern art in Italy, a large number of models that return an urban landscape characterized by the twists and similarities of Italian architecture. Films and photographs complement the framework of a trip scanned essentially by works, places and projects.

9


Construction Workshop, 2011 - 2012, Prof. A. Mangiarotti The analysis of Milan area showed that there are 59 farms, spread throughout the city, that are a system of spaces dedicated to agriculture, nutrition, sociality and living. The project area, located in Lambro Park, is in the North-Western part of the City, and is well connected with the centre. The park is crossed longitudinally from the Eastern bypass, that outlines a deep mark in the territory and an important physical barrier, dividing into two distinct areas the park itself. Inside the park there are numerous paths, walkways and driveways, surrounded by green. In the west part of the bypass there is Lambro River, that gives the name to the park. We designed a building complex developed longitudinally along the way, with reduced elevation, that is organized to configure a main space, enclosed between them, the fulcrum of the entire complex. We wanted to revoke the type of the farm. We decided to create a bike path connecting the buildings. The strategies at the base of this project are: a sustainable design with low environmental impact, simplicity and rapidity of construction, spatial flexibility, energy savings, use of innovative materials, technological integration, building orientation regarding solar and energy transmission. Located between the Farm Biblioteca and Farm Molino Torrette, it includes: _ 1.000 square meters of temporary residences for students, with services; _ Houses for the park's inhabitants; _ 1.000 square meters of B&B, divided in two parts, one contains rooms, the other contains common areas; _ Common Spaces: the whole complex of buildings, with the exception of the multifunctional building, is raised on a +1.00 m altitude walkway. _ Multifunctional Building, that contains services to the park such as an info point, a botanical greenhouse, food courts, educational gardens and a cooking school. The major sides of the building are treated with a full height covering in cotto tiles glazed plates, which distances itself from the faรงade of 1.50 m, and then creates a covered passage.

10


11


12


Architectural Design Workshop, 2010 - 2011, Prof. G. Bertelli The whole territory of New York is marked by a street grid of Streets and Avenues, interrupted only by Broadway, a long diagonal that cuts the island; the coast bends in the south west, and this trend will be a guideline. The project area is on the banks of the Hudson River; in the proximity there are several important buildings as Penn Station, Madison Square Garden, and, on the side, the Javits Convention Centre. 33rd Street has an important role because it represents a link with the Empire State Building. A key element in the project is the High Line, a former railway redeveloped in urban park, passing across the area and representing a path, a fundamental element. We wanted to maintain the role of the High Line as a path, we identified three guidelines: the design of public land using cost trend line, the perpendicular to this line, that guides the development MoCCA, the Museum of Contemporary Art, and finally the axis of 33rd Street. The body of the NYTC overlooks 33rd Street, with the intent to create a façade on it, and it incorporates the High Line with a cover. Th The access to the theatre is at High Line level; it develops as a long and narrow body, a distribution corridor that serves entirely as a foyer 14 meters high, that leads on one side to the rooms, and on the other overlooks the rehearsal rooms. Public space at the center of the area is occupied by stone partitions 4 m high, that constitute a form of urban design, and scenes for a traveling outdoor theater. The MoCCA consists in a cone that opens both in plan and elevation, and incorporates the High Line to less than half of its length. This building’s intent is to create an optical cone and an overlook on the Hudson River, that opens in plan and elevation. The access can be from the High Line level, where takes place a covered square, or usinga ramp that prolongs the building guideline, and that starts at zero height. The system of exhibitions spread around, taking advantage of the views and structural dodges. The internal partitions are given by septa at the ground floor, that support the building. The cone surpasses the road and look out the river. Yo You may notice a sharp contrast between MoCCA and NYTC, especially in elevation and in section. The project was born thinking at the same time about the theater and the museum, and we wanted to create a relationship - contrast between the buildings, to obtain a unified and global design between constructions and public space.

13


14


15


16


_Construcciones, 2008 - 2009, Prof. A. Cardenas, Universidad Alfonso X El Sabio, Madrid PLANETARIUM WITH RETRACTABLE ROOF AND CORRUGATED SHEET: The planet structure is composed by steel pillars that support a retractable roof. The cover mechanism that opens is designed as if it was the diaphragm of a camera, that opens for the synchronized rotation of eight elements, held together by a pivot. Each moving part, that takes a stylized leaf shape, leaning over a fence steel ring, that distributes the vertical efforts throughout the element. Eight engines are installed, one for each element, and allow the movement thanks to the connection with a binary placed under each moving part. When the roof closes, profiles of each part join, one over the other, thus ensuring protection from rain water. The cover structure gives the required inclination to protect the cover itself, bringing the water to the sides of each petal, which consequently make the flow out of it. At the end when the roof is closed, one of the eight elements carries a top, that closes the whole structure.

17


18


19


_Proyectos, 2008 - 2009, Prof. M. Herrera, A. Sanchez, Universidad Alfonso X El Sabio, Madrid Real Sitio de La Granja de San Ildefonso, built in 1721, is located 11 km far from Segovia. The complex is composed by the Royal Palace, the Collegiate Church and gardens. Gardens, as a retreat and prayer place, host the proposed project. We observed that this area receives many visitors, and for this reason it is difficult to choose the context as a place of prayer that demands quiet atmosphere. Everything here was designed and thought, even if it seems natural; the closer you get to the palace, the more you can notice artificiality and virtuosity. Awa from the Palace and the most attractive area we propose the project site, to avoid noises that can distract visitor’s Away concentration. This area isn’t flat, and the access is through two paths that converge where the shrine is located; it was necessary to change existing ground level curves, softening the topography. At the entrance, we created a square at the crossing, to invite the visitor’s entrance; this proposal is closely linked to silence and peace, the idea was born from the contrast between natural and artificial, auditory and visual. This sanctuary offers an encounter with yourself at the end of the journey. For this reason it’s composed by a very narrow and vertical corridor, badly illuminated, that figures out as a parallelepiped. The corridor, 1.25 m wide, gets higher every step you take, to increase anxiety, leaving light on your back. You flow into a large cylindrical room that wears thin, and ends in a large central oculus of 5 m diameter, where penetrates natural light. Sanctuary is a large volume that breaks into the landscape and is visible from any point of the gardens.

20


21


22


23

De Bastiani_Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you