Page 1

LIPANJ 2018.

5 korisnih savjeta Kako izabra odgovarajući krov?

www.reta.hr


5 korisnih savjeta Krovni sustavi Kako izabra odgovarajući krov?

5+

Krov je vrlo važan dio vašeg doma, on štiti od padalina i vjetra te ostalih vremenskih utjecaja. Krov ima

funkciju i osiguravanja toplinske izolacije, zadržava toplinu doma zimi, te ugodnu temperaturu ljeti. Prema obliku krov grubo dijelimo na jednoslivne, dvoslivne ili višeslivne te na ukošene, polukose, složene, šatoraste, stožaste, ljuskaste, kupolaste, toranjske, ravne i ovješene. Kosi krov najčešći je oblik pokrova

obiteljskih i manjih stambenih zgrada. Sam oblik krova ovisi i o podneblju u kojem se nalazi kuća, pošto nisu svi oblici krova primjereni za sve vremenske uvijete i sva podneblja. Primjerice, tamo gdje su zime snježne, krovovi su strmi, dok su u toplijim krajevima, ali i zbog bure, često ravni. Za kvalitetan krov treba dobra konstrukcija, kvalitetan pokrov, ali i pregršt dodatnih materijala koji će omogućiti da se potkrovlje redovito ventilira, da bude dobro izolirano te da oborinske vode odlaze kroz žljebove u predviđeni šaht. Kvalitetnom izvedbom krova moći ćemo također smanjiti i troškove grijanja i hlađenja objekta, a time i smanjiti emisije štetnih plinova i dati doprinos očuvanju okoliša.

1. Vrste pokrova Izgradnja ili rekonstrukcija krova velika je investicija i zahtjeva puno novaca, ali i vremena. U velikom izboru pokrova valja izdvojiti najpopularnije: crijep (glineni ili betonski), šindra i limeni pokrov. Glineni i betonski crijep te šindra, najzastupljeniji su pokrovi na našim prostorima već dugi niz godina. Osim kao funkcionalna zaštita od vremena, danas je njegova uloga i estetska, jer određuje finalni izgled svakog krova i kuće. Crijep kao pokrovni materijal koristi se još od doba starih Rimljana, koji su ga donijeli i u srednju Europu, te je izdržao sve promjene tijekom vremena i opstao kao osnovni pokrov za većinu kuća. Razlikuje se po vrsti materijala, načinu proizvodnje, formiranju žlijeba (može biti sa i bez), te dolazi u velikom izboru boja. Kod crijepa naglasak je glinenima jer su znatno lakši (iznimno važno je obratiti pažnju na nosivost krova), vodootporni, postojaniji i proizvedeni od ekološki prihvatljivih materijala. Šindra se preporučuje za pokrivanje visokih krovova s velikim nagibom (od 20 do 85°) i krovnih instrukcija s ograničenom nosivošću. Dugotrajnost ovisi o podlozi, metalna ili drvena, koja se nalazi ispod šindre i o načinu na koji je postavljena.


5 korisnih savjeta Krovni sustavi

5+

Svaki od navedenih vrsta pokrova ima svoje prednosti i nedostatke, a odluka ovisi o samoj građevini, konstrukciji krova, podneblju te odabiru kupca. U Reta širokoj ponudi možete odabrati renomirane

proizvođače Tondach, Bramac, Mediterran, Dilj (Nexe grupa), te Villas, a naše stručno osoblje uputit će vas prema najkvalitetnijem rješenju za vaše potrebe.

2. Drvena konstrukcija krova Za izgradnju krovne konstrukcije koristi se crnogorično drvo kao što su: jela, smreka i bor. Najčešći izbor građe za izradu krovišta je drvo jele koje je otporno, izdržljivo, kvalitetno i cjenovno najpristupačnije. Nešto su rjeđe u upotrebi ariš i hrast, ali prvenstveno zbog visoke cijene. Bez obzira radi li se o sanaciji krovišta ili gradnji novog krova, odabir građe za krovište ovisi o nekim bitnim elementima: potrebno je obratiti pažnju na vlažnost ( optimalan postotak se kreće između 15 do 20%), to da nema previše čvorova, pukotina i znakove oštećenja. Pojava oštećenja znači da drvo ne bi nikako trebalo biti ugrađeno u krovnu konstrukciju. Da bi se osigurala trajnost krovne konstrukcije, potrebno je osigurati adekvatnu impregnaciju drva. Impregnacija drva jest zaštitni premaz, koji sadržava biocide i time sprječava nastanak nametnika u drvu. Impregnacija drva sama po sebi ne osigurava cjelovitu zaštitu drva. Nakon nanošenja impregnacije, drvo obvezno treba premazati još i površinskim premazom koji će ga štititi od klimatskih utjecaja. Odabir građe za krovnu konstrukciju može biti prilično težak zadatak. Prvo korak je slijediti smjernice u građevinskom projektu. No, svakako prije donošenja konačne odluke konzultirajte majstora za krovište koji će vam pomoći u odabiru. Cijena građe za krovište ne igra primarnu ulogu jer puno važnije je izgraditi stabilan i zaštićen krov koji će dugo trajati. U Reti možete izabrati idealnu drvenu građu za sve vaše potrebe, a naše stručno osoblje pomoći će vam u izboru.

3. Ventilirani krov Najzastupljeniji tip novog krova, pogotovo ako se potkrovlje koristi kao životni prostor, je ventilirani krov. Ventilirani krov preduvjet je zdravog življenja i ugodnog boravka u potkrovlju. Ventilirani krov omogućuje konstantno strujanje zraka po čitavoj površini krovnih ploha u sloju između pokrovnog materijala (crijep, lim, šindra i sl.) i same krovne konstrukcije, gdje zrak ulazi pod strehom i izlazi kroz odzrake pri sljemenu krova. Njime se odvaja materijal pokrova, zajedno s letvama na koje je pričvršćen, od ostatka krovišta. Takav tip krova omogućava da se tijekom ljetnih mjeseci akumulirana toplina pokrova ( crijepa, šindre i sl.) ne prenosi na unutarnji prostor već se provjetrava strujanjem zračnog sloja između pokrova i potkonstrukcije, dok isto to strujanje zraka za vrijeme zimskog razdoblja omogućuje sušenje vlage u potkrovlju te sprječava truljenje letvi i oštećenje toplinske izolacije.


5 korisnih savjeta Krovni sustavi

4. Krovni prozori i/ili krovne kućice

5+

Jedan od glavnih razloga sanacije i rekonstrukcije krova uz dotrajalost je prenamjena tavanskog prostora u stambeni prostor. Uz prenamjenu prostora nameće se samo po sebi kao faktor povećanje prirodnog

osvjetljenja i provjetravanje prostora. Za obje situacije mogu se koristiti krovni prozori ili krovne kućice. Prednosti krovnih prozora su relativno brza ugradnja, niža cijena u odnosu na krovne kućice, daju 2 do 3 puta više svjetlosti od klasično okomito postavljenih prozora istih dimenzija,pogodno za ostakliti velike krovne površine uz kombiniranja prozora. Krovni prozori idealno su rješenje kod visokih tavana, strmih krovova i kod objekta gdje nije dozvoljeno graditi krovne kućice. Najveća prednost krovnih kućica je povećanje unutarnje visine i ukupnog volumena prostora kod niskih krovova, te mogućnost ugradnje klasičnih okomitih prozora. Ako vam treba više prostora svakako izgradite krovne kućice, ako želite puno svjetla, neba i dobar vizualni efekt ugradite krovne prozore. U konačnici ako imate zahtjeva i za jednim i drugim, ugradite obje opcije. Uz kvalitetne krovne prozore ili kućice iz Reta ponude, svoj dom možete dodatno uljepšati sjenilima i roletama kako bi upotpunili dojam i dali osobnu notu prostoru.

5. Sakupljanje kišnice Voda je najvažniji resurs na Zemlji i važno je da se koristi odgovorno i racionalno. Sve popularniji su sustavi skupljanja kišnice koji se nadograđuju na sustav odvodnje vode s krova. Takvi sustavi spremaju vodu u posebne spremnike za kasnije korištenje za zalijevanje vrta, kao tehnološka voda za sanitarne potrebe i sl. Ugradnja takvog sustava poskupljuje ukupnu investiciju u startu ali dugoročno se isplati ostvarenim uštedama i smanjenjem utjecaja na okoliš.


Građevinski materijal i oprema Crijep Tondach Jupiter Engoba

Tehnički podaci Jupiter Engoba Preporučeno letvanje 40 cm Klizno letvanje od 38 ,7do 42,7 cm Pokrovna širina 25 cm Ukupna širina 29,5 cm Ukupna dužina 49 cm Masa po komadu 4,37 kg Utrošak u m2 od 9,5 kom Pokrivanje sa preklopom (na pola crijepa)

Jupiter engoba bakreno smeđa

Raspoložive boje

Jupiter engoba crvena

Jupiter natur prirodno crvena

PROMOTIVNA CIJENA Posebna cijena za Jupiter crijep

Jupit er cr već o ijep d 6

1,57 k ZA m

n

Crijep Jupiter je crijep velikog formata i s njim pokrivanje postaje brz i jednostavan zadatak. Ovaj crijep ima mogućnost kliznog letvanja. Jupiter je estetski lijep crijep, a odlikuje se vrhunskom kvalitetom te svojim izgledom odaje ugodnu klimu za život.


Ogradni sustavi Ograda, paneli i vrata

Farmer pletivo

-25%

-25%

-25%

Farmer pletivo Rola 50 m Visina 1m, oko 8x15cm

Farmer pletivo Rola 50 m Visina 1,22 m, oko 9x15cm

Farmer pletivo Rola 50 m Visina 1,52m, oko 19x15cm

Nova cijena: 311,44 kn

Nova cijena: 381,77 kn

Nova cijena: 622,89 kn

Stara cijena: 415,25 kn

Stara cijena: 509,03 kn

Stara cijena: 830,52 kn

SUPER AKCIJA

25%

popusta na farmer pletivo


Građevinski materijal i oprema Ručni električni alati

-20%

-20%

-20%

Ubodna pila TE-JS 100

Trokutasta brusilica TH-DS 19

Kutna brusilica TE-AG 230/2000

Nova cijena: 543,20 kn

Nova cijena: 199,20 kn

Nova cijena: 575,20 kn

Stara cijena: 679,00 kn

Stara cijena: 249,00 kn

Stara cijena: 719,00 kn

SUPER AKCIJA

20% -20%

popusta na sve Einhell uređaje -20%

-20%

Akumulatorska klamerica TC-CT 3,6Li

Visokotlačni perač TC-HP 1538PC

Bušilica za uvrtanje vijaka TH-DY 500 E

Nova cijena: 271,20 kn

Nova cijena: 983,20 kn

Nova cijena: 342,20 kn

Stara cijena: 339,00 kn

Stara cijena: 1.229,00 kn

Stara cijena: 429,00 kn


Građevinski materijal i oprema Ručni električni alati

-20%

-20%

-20%

Aparat za plinsko zavarivanje BT-GW 190 D

Uređaj za invertersko zavarivanje BT-IW 150

Nova cijena: 1.015,20 kn

Nova cijena: 2.519,20 kn

Nova cijena: 1.399,20 kn

Stara cijena: 1.269,00 kn

Stara cijena: 3.149,00 kn

Stara cijena: 1.749,00 kn

Aparat za elektrolučno zavarivanje BT-EW 200

SUPER AKCIJA

20%

popusta na sve Einhell uređaje -20%

-20%

-20%

Čekić bušilica RT-RH 20/1

Udarna bušilica RT-ID 65/1

Glodalica TH-RO 1100 E

Nova cijena: 527,20 kn

Nova cijena: 359,20 kn

Nova cijena: 391,20 kn

Stara cijena: 659,00 kn

Stara cijena: 449,00 kn

Stara cijena: 489,00 kn


Keramika i kupaonska oprema Sanitarije

-20%

-20%

WC školjka podna Polo Zoom

WC školjka podna odvod u zid, Polo Zoom

-20% WC školjka viseća Polo Zoom

Nova cijena: 188,55 kn

Nova cijena: 188,55 kn

Nova cijena: 238,60 kn

Stara cijena: 235,68 kn

Stara cijena: 235,68 kn

Stara cijena: 298,25 kn

POSEBNA PONUDA popusta na Inker 20% Polo kolekciju -20%

Umivaonik 52cm Polo Zoom

-20%

Umivaonik 63cm Polo Zoom

Nova cijena: 141,67 kn

Nova cijena: 186,40 kn

Stara cijena: 177,09 kn

Stara cijena: 233,00 kn


Keramika i kupaonska oprema Tuš kade, kade i kabine

Za vas smo u lipnju pripremili posebnu ponudupopust 15% na sve kade, tuš kade i tuš kabine proizvođača Aquaestil i Ferotehna sa lagera i po narudžbi. Navratite u naš salon na Zagrebačkoj 37 i izaberite nešto za sebe.

-15%

POSEBNA PONUDA popusta na kade, 15% tuš kade i tuš kabine -15%

-15%


Boje i lakovi Boje, lakovi, lazure i pribor Boje za zidove Osvježite boje svojih zidova uz ovu posebnu ponudu i besplatno strojno miksanje boje. Naši djelatnici pomoći će vam u izboru uz stručan savjet i tehnička rješenja skrojena po vašoj mjeri.

POSEBNA PONUDA Besplatno strojno mješanje boja za zidove top mix sustavom

Obojite vaš dom...

TOP MIX SUSTAV


Kontakt maloprodaja: 047/638-220, e-mail: maloprodaja@reta.hr Kontakt keramika: 047/642-241, e-mail: keramika@reta.hr Zagrebačka 37, 47 000 Karlovac Popusti su važeći od 01. do 30. lipnja 2018. ili do prodaje zaliha. Popusti se odnose na gotovinsko plaćanje, u slučaju plaćanja kreditnom karticom ili na rate popust se umanjuje za 5%. U sve naznačene cijene uračunat je pripadajući popust. Besplatnu dostavu moguće je iskoristiti u krugu od 20 kilometara od naše poslovnice uz prethodan dogovor. O dodatnim uvjetima dostave slobodno nas kontaktirajte ili se obratite našim prodajnim predstavnicima. Prikazane fotografije su simbolične, te zadržavamo pravo tiskarske pogreške. Sve cijene navedene su u kunama s uključenim PDV-om.

Uvjeti plaćanja Gotovina, Maestro kartica: jednokratno, popust do 10%. American Express: do 6 rata beskamatno (minimalni iznos rate 500,00 kn) Visa PBZ do 6 rata beskamatno (minimalni iznos rate 500,00 kn) Eurocard/MasterCard: do 6 rata beskamatno (minimalni iznos rate 500,00 kn) Diners: do 12 rata beskamatno (minimalni iznos rate 500,00 kn) Karlovačka banka: Maestro do 12 rata (minimalan iznos rate 500,00 kn) i do 90 dana odgode beskamatno. Zagrebačka banka: Maestro do 6 rata beskamatno (minimalan iznos rate 500,00 kn) Erste banka: Maestro do 12 rata beskamatno (minimalni iznos rate 500,00 kn) Raiffeisen banka: Maestro, MasterCard, Visa 12 rata beskamatno (minimalni iznos rate 500,00 kn)

www.reta.hr


Naši proizvodi za Vaš uspjeh

Reta d.o.o. Zagrebačka ulica 37 47 000 Karlovac web:www.reta.hr email: reta@reta.hr OIB: 01201898816 VAT ID: Hr01201898816 IBAN: HR2824000081190007387

Katalog lipanj 2018  

Provjerite akcije i popuste u Reta katalogu za lipanj.

Katalog lipanj 2018  

Provjerite akcije i popuste u Reta katalogu za lipanj.

Advertisement