Page 1

Nr 11 • årgang 9 • 9. desember 2010

SHIRLEY GIR SEG - Jeg vet mange blir skuffet, men for meg er dette et personlig valg. Det sier Shirley Bottolfsen (76) som for første gang på 20 år ikke er å se i Glasshuset i førjula. Sidene 16 til 23


2


DESIGN OG FOTO: BODØ NU

499,Camper, herre, blå.

499,Camper, herre, mørk grå.

Julegaver som varmer 399,Living Kitzbühel

499,Camper

Fra 25-31

449,Living Kitzbühel

Fra 25-34

499,Camper

399,Living Kitzbühel

Fra 21-26

549,Living Kitzbühel

549,Living Kitzbühel, 24-40

399,Living Kitzbühel

til store og små!

1100,UGG

1400,UGG

1400,UGG

Vagabond

I I

Camper Tamaris

I I

Fly

I

ASH

Rieker

I

I

KMB

Maloix

I

I

Penelope

UGG

I

I

Fornarina

Sneaky Steve

399,Living Kitzbühel

I

I

Bubetti

Toms

I

I

K&S

Fra 20-25

1.200,UGG Fra 23 - 29

1.200,UGG Fra 23 - 29

Fra 30 - 34 1.500,-

ÅPNINGSTIDER: Fra 13. desember 09.30 til 19.00 Lørdag 10.00-16.00 Søndag 14.-18.00 Julaften stengt

Tlf. 755 25880

Clarks

Fra 20-26

I

Mjus

Living Kitzbühel

I

I

Airstep

Fit Flop

I

I

Via Vai

I

Birkenstock

Mohino

I

I

Merrell

Sixty Seven

I

Keds

I

I

Catarina M

Billi Bi

I

Tamaris

3


Vi ønsker alle våre kunder en God Jul og et Godt Nytt År www.retura.no/iris for informasjon

Vi lanserer ny logo og web-side! Men - vi er de samme serviceinnstilte folkene som tilbyr tjenester innen

• Alarmmottak • Sentralbord • Ruteopplysninger • Helsetjenester

www.ht-safe.no 4

I

epost: firmapost@ht-safe.no

I

Tlf. 75 76 54 00

I

Oppeid, Hamarøy

DESIGN: BODØ NU

Se vår nye hjemmeside for mer info.


5


- Jeg vet mange blir skuffet, men for meg er dette et personlig valg. Det sier Shirley Bottolfsen (76) som for første gang på 20 år ikke er å se i Glasshuset i førjula. Sidene 16 til 23

FOTO: ALEKSANDER RAMBERG

STÅLE PETTERSEN Markedssjef stale@bodo-nu.no Mob. 911 09 698

SHIRLEY GIR SEG Nr 11 • årgang 9 • 9. desember 2010

GEIR ARE JENSEN Ansvarlig redaktør geir@bodo-nu.no Mob. 975 23 895

Månedens cover: SHIRLEY GIR SEG

JACK GRIMSTAD Markedskonsulent jack@bodo-nu.no Mob. 916 30 885

ALEKSANDER RAMBERG Journalist og fotograf aleksander@bodo-nu.no Mob. 957 79 546

en god historie Noen spør hvor jeg har min historieinteresse fra.

ODD LEIVSETH Grafisk designer odd@bodo-nu.no Mob. 482 34 649

Besøksadresse: Storgata 12-15, 2. etg. Mediegården Postadresse: Bodø Nu, Postboks 403, 8001 Bodø Tlf.: 75 54 22 80 Mail: redaksjonen@bodo-nu.no kundeservice@bodo-nu.no

Utgiver: Nu Publishing AS Trykk: Polaris Trykk Harstad AS Opplag: 28 000

www.bodo-nu.no Får du ikke Bodø Nu? Ring Nordnorsk Distribusjon tlf. 75 54 00 40 E-post: nordnorskdistribusjon@C2i.net

På den ene side er svaret enkelt. Historie er god underholdning. Enkelt og greit. Det er like spennede som noen actionfilm. Den franske revolusjon eller gruveopprør i Sulis. Svartedauden eller Romerrikets fall. Aleksander den store erobringer eller Querinis forlis utenfor Røst. Alt er store drama, fylt til randen av de mest lykkelige og ulykkelige menneskelige skjebner som tenkes kan. På den annen side kan svaret utdypes. Jeg, vi, lever i en tid hvor man med letthet kan la seg fullstendig spises opp av det vi litt høytidelig kan kalle for den rådende tidsånd. Kjennetegn ved tidsånden: Statusjag, kjendishysteri, informasjonseksplosjon, materialisme, facebook, kroppsfiksering. Sosiologen Sigurd Skirbekk skriver: Når en meningstom og kroppsorientert industrikultur idealiserer maksimal selvutlevelse, så knyttes selvutlevelsen til pengene, tingene og kroppen.

Jeg har her ingen moralske baktanker. Jeg sitter selv i klisteret, i større eller mindre grad. Til dels med viten og vilje. Men kanskje nettopp derfor kan jeg kjenne at det er betydningsfullt for meg å ha en viss oversikt over hvordan mennesker hadde det for 2000 år siden, et sted øst i Middelhavet, i Ukraina under krigen, eller bare for 50 år siden i en isolert sjøbygd, som Mostad i Lofoten. I sin gripende bok om folket på Mostad, utenfor Værøy, skriver Pål Espolin Johnsen, nøkternt om resultatet etter ei stormnatt på havet: Ektemann og to sønner hadde hun mistet på en eneste dag. Det var ikke karfolk igjen i huset.

Går vi dannelsens og selverkjennelsens vei, vil vi også uvegerlig før eller siden berøre de dypere sjikt i selvet hvor jeget lever, og hvor vi ut ifra en høyere intuisjon kan gripe, velge og skape vår egen skjebne, vårt eget livsprosjekt. God jul – og gjerne i selskap med ei historiebok! GEIR ARE JENSEN

Jeg hadde en god diktervenn en gang. Han snakket om å sitte på taket av sin spanske bolig, med et

UTGÅTTE KORTTERMINALER? Kortterminaler har en begrenset varighet. Dette skyldes oppdaterte sikkerhetsfunksjoner i terminal og programvare.Ikke alle terminaler henger med i denne utviklingen og må byttes ut. Ta kontakt nå før den gamle terminalen blir koblet ut.

6

Historiekunnskap er en slik horisont. Under den blir en selv og ens ambisjoner og ens moderne misfornøydhet litt mindre viktig. Og kanskje kommer vi på sporet av noe virkelig, noe viktig. Som forfatteren Kaj Skagen skriver:

De liv folk har levd før, de kamper folk har kjempet før, stiller mitt liv i relieff. Blir en målestokk for mine bekymringer. Den målestokken kan være konstruktiv å ta med seg.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet som har medlemmer fra presseorganisasjonene og fra almenheten, behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, postboks 46, Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Faks: 22 40 50 55. E-post: pfu@presse.no

Tlf 400 00 300 - support@kortterminal.no

glass vin i neven og ”se utover horisonten og få vatra knotten”.

REAKSJONER? Send til: geir@bodo-nu.no eller SMS til 975 23895.


DESIGN OG FOTO: GEIR ARE JENSEN/ BODØ NU

Julestemning og flotte klær til hverdag og fest!

Kveldåpent fredag 10. des. til 22.00

Åpningstider: Søndagsåpent 12. og 19. des: 14-18 2 ukene før jul: 10-1 9 Lille julaften: 10-18 Julaften: Stengt Romjulen: 10-16 Nyttårsaften: 10-14

Åpningstider: Hverdager Lørdager

Gi et Gavekort 10-18 10-16

Sjøgata 20 • 8005 Bodø • Tlf. 75 56 00 90

til noen du er glad i!

www.lulushop.no Våre leverandører:

7


pĂĽ direkten

SISTE JUL SOM ORDFĂ˜RER NĂĽr han om ti ĂĽr nyter pensjonisttilvĂŚrelsen, sier Odd-Tore Fygle (60) at det skal bli godt ĂĽ kunne si sin hjertens mening om de som styrer byen. NĂĽ gĂĽr han inn i sin siste julefeiring som ordfører i Bodø kommune.

- Tre positive ord om deg selv! - Jeg er engasjert, og ganske strukturert. OgsĂĽ ser jeg positivt pĂĽ tilvĂŚrelsen. Det hjelper. Livet blir litt bedre da, med det som grunntanke.

ten. Men jeg er ferdig med ü vÌre vemodig over dette. Det er en tid for alt. Etter snart tre perioder som ordfører, føler jeg det er rett ü trekke meg tilbake.

- Og tre mer negative? - Jeg bruker nok for mye tid pĂĽ jobben min, og det kan av og til gĂĽ utover mine nĂŚrmeste. Jeg har nok ogsĂĽ for lett til ĂĽ si ja til ting, bĂĽde pĂĽ jobb og i det private. Det kan selvsagt vĂŚre positivt, men det kan ogsĂĽ vĂŚre litt negativt. Men jeg vil heller ikke beklage det. OgsĂĽ kan jeg vel kanskje vĂŚre en kontrollfreak. BĂĽde kollegaene mine og familien min, vil nok si seg enige i det.

- Sett i forhold til nü – hva er den største forandringen i livet ditt om 10 ür? - Den er formidabel. Da er jeg en godt voksen mann, og som nok ikke er ute i daglig arbeid, men som kan nyte pensjonisttilvÌrelsen. Jeg hüper jeg für beholde helsa og fortsatt für vÌre en engasjert mann. Det er i min natur. Ogsü skal det jo bli godt ü fü si sin hjertens mening om de som styrer byen pü det tidspunktet, og alt de finner pü som jeg er uenig i.

- Hva er det beste med ü bo i Bodø? - Det er mye det! Bodø er egentlig en perfekt by, med et stort og variert tilbud büde i forhold til kultur, arbeidsliv og naturopplevelser. Ogsü har vi jo en fantastisk beliggenhet. Det slür meg ofte, at nür jeg snakker med folk som har flyttet hit til Bodø, sü sier de at de ikke ante at det var sü flott her.

- Har du noen gang sett døden i kvitøyet – fortell? - Nei. Jeg har vel egentlig ikke det. Heldigvis. - Ingen smüfarlige trafikksituasjoner for eksempel? - Jo, jeg har vel hatt mine bilkrasjer. - Flere bilkrasjer? - Ja, det har vÌrt et par. Det var for eksempel en gang vi hadde pakket bilen og var klare til ü reise pü sommerferie til Danmark. Vi skulle bare først en snartur opp ü hilse pü besteforeldrene til barna, og sü krasjet jeg bilen i Rønvik-krysset. Og det var min feil. Ingen av oss i bilen kom til skade, men jeg gikk og irriterte meg over skadene pü bilen hele sommerferien. Det har alltid vÌrt snakk om kun materielle skader, og altsü ingen død i kvitøyet.

- Og det verste? - Det er nettopp det at vi ikke er flinke nok til ü synliggjøre alle de flotte mulighetene som ligger her i Bodø, og vi mü jobbe for at flere av de mellom 20 og 40 ür enten velger ü flytte hit, eller at de velger ü bli vÌrende her. Min drøm er at alle 47.000 som bor her i Bodø, skal vÌre stolte Bodø-ambassadører. Ogsü kan jo klimaet vÌre litt stritt, nür de dagene er der. - Hva var det første du tenkte pü i dag morges? - Det var alle mine gjøremül for dagen. Deriblant at jeg skal hente ett av barnebarna mine i barnehagen i dag. Og i tillegg til det jeg vet jeg skal gjøre, sü dukker det som regel opp noen nye som media har tatt fram siden i gür. Jeg tenker ogsü litt pü at jeg nü er kommet dit at jeg er i ferd med ü gjøre ting for aller siste gang som ordfører. Som for eksempel pü torget1. søndag i advent, og talen til folket pü nyttürsaf-

- Hvordan ser din drømmedag ut? - Min drømmedag mü vÌre en dag med fint vÌr, uansett ürstid, pü hytta vür pü Kjerringøysammen med alle barnebarna mine. En rolig dag sammen med familien. Det er vel noe av det som ligger i begrepet drømmedag for meg, at den er rolig. - Hva er det verste du noen gang har spist? - Snegler, tror jeg. Eller nei, forresten, det var for noen ür siden da jeg var med pü �Islandsk aften� her i byen. Da smakte jeg pü noen nedgravde vÌrballer.

Odd-Tore Fygle (60) er opprinnelig fra Reine i Lofoten, men flyttet med familien til Bodø som niüring. Nü er han kommet dit at han er i gang med ü gjøre ting for aller siste gang som ordfører i Bodø kommune, etter snart 12 ür i denne rollen.

Det mütte svelges ned med den sterke, islandske drikken som ble servert. En hyggelig kveld, men det var altsü ikke alt av mat som falt like godt i smak. - Hva er ditt livs største kulturopplevelse? - Da mü jeg si det første som datt ned i hodet mitt nü, og det var da jeg var ni-ti ür gammel, og var pü besøk hos mormor i Trondheim. Da dro vi pü Trøndelag teater og sü �Folk og røvere i Kardemomme by�. Det var en stor opplevelse for en liten gutt fra Lofoten. - Hva er det viktigste i livet ditt akkurat nü? - Det er ü vÌre en god morfar og farfar til alle mine fire barnebarn, som er i alderen ett til 15 ür. Jeg er veldig glad i barn og jeg synes det er fantastisk ü fü bli kjent med dem, mens de er smü. Mitt inntrykk er at de fleste smübarnsforeldre har det hektisk i hverdagen, og da er det fint ü kunne vÌre en avlastning, i tillegg til den gleden det er ü fü vÌre sammen med barna. Nü nÌrmer vi oss jul, og det er en fin familietid for oss. I ür blir det en tradisjonell julefeiring hjemme hos datteren min pü julaften, og sü samles vi hele storfamilien pü 1. juledag.

ZZZDXWRSDUWVQR Z ZZDXWRSDUWVQR

6LNNHUVWDUWLNXOGD 6LNNH 6 LNNHUV VWDUW WDUWLN NXOG XOG GD D

6WDUWNDEOHUPEHVN\WWHU 6 WDUWNDEOHUPEHVN\WWHU

6WUÂĄPRPIRUPHU 6 WUÂĄPRPIRUPHU 9LKDUGHWGXWUHQJHUIRUHQVLNNHU     VWDUWSnNDOGHGDJHU7UHQJHUGX    Q\WWEDWWHULNDQYLRJVnKMHOSHGHJ    PHGPRQWHULQJHQ.RPLQQRPHOOHU   ULQJRVVSn   

)UD96HWW

% '

%DWWHULODGHU % DWWHULODGHU

[V

 )ÂĄU

+MHOSHVWDUWHU

$PS

 % '

c cSQLQJVWLGHU SQLQJVWLGHU 0 0DQ)UH DQ)UH 7 7RU RU / /ÂĄUGDJ ÂĄUGDJ

8

RSDUWVQR DXWWR ZZZD


W W W. PA N D O R A . N E T

Telefon 75 52 57 25

9


DESIGN: BODØ NU

SOFA

VASE/LYKT

KURVSTOL

27.890,‐

350,‐ 2.150,‐ KAFFELATTE KOPP

LAMPE

85,‐ 699,‐ VINGLASS 85‐ 3 ETG. SKÅL

KAKEFAT

BILDERAMME

1099,‐

299‐ 599,‐

Small Large

479,‐

gi heller stilige, smakfulle julegaver du blir husket for!

ÅPNINGSTIDER Mandag ‐ fredag ............... kl 10‐17 Torsdag ................................................. kl 10‐18 Lørdag ..................................................... kl 10‐15

10

Vi er Selected Dealer for:

Vi ønsker deg som er opptatt av spennende design velkommen til en gavebutikk fylt med ting du ikke finner over alt! Vi håndplukker vårt utvalg fra de beste produsenter/leverandøer ‐ de som starter nye interiørtrender ‐ for folk flest.

Sjøgata 29, 8006 Bodø Tlf.: 970 10 659


hår

- Kan bli for mange småsalonger I dag er det nesten 40 frisørsalonger her i byen. Er det plass til alle og hvordan er stemningen i bransjen i frisørbyen Bodø?

Av ALEKSANDER RAMBERG

Vi spør president i Norske Frisør og Velværebedrifter Aud Schjødt Fredriksen. Hun har jobbet som frisør i Bodø siden 1972, og har siden 1983 vært eier og daglig leder ved Storvik Salong her i byen. Hun har derfor fulgt utviklingen av frisørbyen Bodø tett. FORTSATT FRISØRBY. - Bodø har alltid vært en frisørby, i alle år, sammen med Haugesund, som har vært de to byene med flest frisørsalonger i forhold til befolkningen. Det er Bodø fortsatt, og det har egentlig alltid veldig vært greit. Byen har alltid hatt et stort tilbud og mange forskjellige typer salonger. Det er spennende både for oss som driver i bransjen og for kundene. Men det kan fort bli for spennende, sier Aud Schjødt Fredriksen. - Hvordan da? - Vi er ikke redde for konkurransen. Det er positivt med konkurranse. Men det må ikke bli for mye konkurranse, i forhold til kunder. Vi ser ikke så veldig mange konkurser i frisørbransjen her i Bodø, men det hender, sier Fredriksen. - Vi merker bedre nå at man ikke kan drifte for mye. Det er etter hvert blitt mange pålagte kostnader før bedriftenes kostnader begynner og løpe. Det er for eksempel ikke rom for å ha en frisør ekstra, sier Fredriksen og bruker sin egen salong som eksempel. - Jeg har ikke måttet si opp noen, men etter at en frisør sluttet hos oss, så har vi erstattet bare med en deltidsstilling, sier Fredriksen. Storvik Salong har de tre foregående årene hatt en omsetning på rundt 3,3 millioner kroner og et overskudd på rundt 140 000 kroner. - Omsetningen er stabil, mens overskuddet i år vil bli høyere i fjor, sier hun. - I vår bransje er det ikke store marginer, og i snitt er mellom 50 og 60 prosent av utgiftene til frisørbedriftene knyttet til lønn. Det er høyt, men dette er også en arbeidsintensiv bransje. Vi har noe produktsalg, men det tar den tida det trenger å klippe hår, og man tjener plutselig ikke veldig mye ekstra, som man kan gjøre ved annet varesalg over disk, sier Fredriksen. NYSTARTET. Line Røsvoll startet opp Salongen Din 30. september i år, og er en av de aller nyeste tilskuddene i frisørbyen Bodø. Foreløping er hun alene på salongen som hun selv eier. - Jeg har jobbet som frisør i snart 14 år, og har blant annet jobbet i Nikita-kjeden og Klipporama. Jeg hadde nok ikke turt å starte opp en ny salong for

Anniken Nohr er frisør og medeier av Bohem frisør som har holdt til i byen i fire og et halvt år.

Line Røsvoll startet i september i år sin egen frisørsalong Salongen Din, etter 14 år i bransjen her i Bodø.

meg selv, dersom jeg ikke hadde opparbeidet meg en solid kundeportefølje gjennom mine år i bransjen her i Bodø. Det tar mange år å oppnå, sier Røsvoll. BOHEM. Anniken Nohr, er frisør og medeier i Bohem Frisør som holder til rett på andre siden av gaten til nyoppstartede Salongen Din. Bohem Frisør har holdt til i byen i 4 ½ år, og også dette er en frisørsalong som først og fremst har sine faste kunder. - Jeg anslår at så mange som ni av ti kunder her hos oss, er faste, sier Nohr. I fjor leverte denne frisørsalongen et resultat på 45.000 kroner. - Vi har nå planer om å pusse opp og bygge ut, og få på plass nok en frisør. Så for oss går det rette veien, sier Anniken Nohr. STORT OVERSKUDD. Kry frisør er et bevis på en relativt fersk frisørsalong som gjør det svært godt i Bodø, til tross for at konkurransen er stor. Daglig leder og eier Diana Jakobsen, kan vise til et overskudd på 1,153 millioner kroner i 2009 og 924 000 kroner året før. Kry frisør er også et eksempel på en salong som også tilbyr andre velværebehandlinger som hårspa, hodebunn-, nakke- og ansiktsmassasje. - Slik som vi jobber her hos oss, så er vårt mål at kundene skal se fram til å komme til frisøren. At det er noe mer enn bare en klipp, men at det også oppleves som en behagelig pause i en ellers travel hverdag, sier Diana Jakobsen. Hun synes det er positivt at det er så mange frisørsalonger i Bodø. - Jeg applauderer når jeg ser nye salonger åpne, og jeg synes det er fint at forskjellige salonger skiller seg ut fra hverandre. Det er positivt både for oss i bransjen som hele tiden må skjerpe oss og holde oss oppdaterte, og det er fint for kundene som har mange alternativer, sier Diana Jakobsen. DOBBEL BECH. Til neste år feirer Bech Frisør 40 år i Bodø. I oktober i år utvidet de med en ny frisørsalong på City Nord, og dermed fanger de en større del av det totale markedet her i byen. I fjor gikk Bech Frisør med et overskudd på 522 000 kroner, året før var overskuddet 892 000 kroner. - For oss ble det rett å utvide til to salonger, og vi har hatt en flott start med den nye salongen på City Nord, sier medeier i Bech Frisør, Lise Fygle, som også er daglig leder for Bechs frisørsalong i sentrum. - Jeg både håper og tror at vårt navn er forbundet med kvalitet og god service gjennom mange år, sier Fygle.

Kry Frisør og Diana Jacobsen kan vise til gode økonomiske resultater i en bransje med stor konkurranse her i byen

Lise Fygle og Bech Frisør satser friskt med salong både i Storgata og på City Nord.

I tillegg til å være eier og daglig leder ved Storvik Salong, er Aud Fredriksen president i Norske Frisør og Velværebedrifter.

Dette er frisørene i Bodø: Bodø Nu har, i samråd med Bodø og omegn frisørlaug, kommet fram til denne listen over aktive frisørsalonger i Bodø pr. desember 2010. Frisørsalonger som er medlem i Bodø og omegn frisørlaug:

Ikke-medlemmer:

Millenium Frisør Bohem Dame- og Herrefrisør Esperanza Frisører Bech Frisør (Bodø sentrum) Bech Frisør City Nord Nikita Hair Koch-senteret Tverlandet Frisør (Nikita) Nikita Hair City Nord Hair Shop(Nikita) Hetty`s Frisør (Bodø sentrum) Hetty`s Frisør Mørkved Camelli Frisør Capella Frisør Frisørgalleriet Royal Frisør Storvik Salong Kry Frisør Lime Frisør Mariela Frisør Cous Cous Frisør

Tusenhjemmet Frisør Salongen Din Ann s Frisør Fix Frisør Brygga Frisør Nemes Frisør Tverlandet Hårdesign Chic Hairdesign Caruso Frisør Lise Frisør Salongen Dame- og Herrefrisør Mahta Frisør Din Frisør og Barbershop Sveiz Frisør Paleet Frisør

11


EN AV DISSE VINNER EN LEILI Vi presenterer den endelige finalelisten i vår store vervekampanje og konkurranse.

RUNDE 1: Kåre J. Nilsen, Bodø Wenche Brandtzæg, Bodø Arnstein Kjelaas, Bodø*) Sonja Aspmo, Bodø Lisbeth Skille, Bodø Audhill Sund, Bodø Marit Madsen, Saltstraumen Silje Jørgensen, Bodø Maiken Dahl, Bodø Glenn McKenzie, Bodø Hilde Marie Thrana, Lillehammer Bjørg Ellingsen, Bodø Torild Nordland Hernes, Bodø Johnny Danielsen, Bodø Terje Høgvoll, Bodø Atle Lund-Slettbakk, Bodø Linda Jakobsen, Bodø Terje Endré Langvad, Rognan Ovidie F. Bråten, Bodø Per Arne Finstad, Bodø Thomas Nilsen, Bodø Dag Steinar Tønder, Bodø Britt Inger Wigen, Bodø Sissel Belsom, Bodø

RUNDE 2: Britt Inger Wigen, Bodø Konrad Nikolaisen, Tverlandet Knut Inge Sandberg, Bodø Hilde Kristin Eiring, Bodø Ole Hojem, Bodø Shirley Kobialko, Bodø Mari-Ann Eggen, Bodø Grethe Sætveit, Bodø **) Birgitte Cetin, Bodø Bjørn Tore Knudsen, Bodø Ann Helen Nilsen, Halsa Marit Ellisiv Bakken, Bodø Øystein Ruud, Bodø Anders Rønnmo, Bodø Gunn Ørnhaug, Bodø Randi Tostrup, Ørnes **) Jan Erik Svendsen, Bodø Kirstin Pedersen, Bodø Steinar Andersen, Bodø Jenny Jensen, Valnesfjord Sissel Vollan, Bodø Airin Fjærvoll, Bodø

RUNDE 3: Dag Erik Jørgensen, Bodø Renate Sarassen, Bodø Cristie Baardsen, Glomfjord Mariann Yri Vading, Bodø Anne-Line Bosch Strand, Tverlandet Ellen Hansen, Ås Thomas Skindlo, Bodø Iris Ørnhaug, Bodø Torgeir Mortensen, Saltstraumen Arild Hardy, Værøy Monica Tangen, Bodø *) Oddrun Mollan, Bodø Lars Petter Rekkedal, Bodø *) Maurits Sundt-Hansen, Sandnessjøen Eirin Eliassen, Bodø Petronela Toresen, Bodø Mette Sund, Rognan Tove Storjord, Bodø Marianne Dawson, Bodø *) Sissel Gylseth, Skjerstad Anne-Sissel Simensen, Sandnessjøen Ellen Sæthre-McGuirk, Bodø

RUNDE 4: Irene Løvstad, Bodø Alexander Jensen, Bodø Aina Yildiz, Bodø Jan G. Iversen, Svolvær May Karin Stamnes, Bodø Britt Mari Søtorp, Bodø Knut Arne Killengren, Tverlandet Bjørg Vangen, Bodø Finn-Normann Løvdahl, Bodø Anne-Judit Våheim, Bodø Erling Golmen, Bodø Maryon Pedersen, Leknes Lilly U. Skotmyr, Bodø Lilian Evjen Estensen, Bodø Anne Line Diesen, Bodø Rannveig Andersen, Bodø Mette Karin Rottem, Bodø Martin H. Stenvold, Bodø Leendert H. Ovaa, Bodø Øystein Ruud, Bodø Bjørn Tore Knudsen, Bodø Tove Beate Wigen, Harstad Christian Hermansen, Bodø Torill Eline Kristiansen, Bodø Synnøve Johansen, Bodø

RUNDE 5: Inger-Lise Hunstad, Bodø Brit Kvæl, Bodø Marianne Dverset, Bodø Ingrid Risvik, Bodø Marlen Strand, Bodø Sven Sturla Knudsen, Bodø Anne-Line Bosch Strand, Tverlandet Manfred Løkås, Bodø Anne-Grete Edvardsen, Bodø Siw Sønvisen, Bodø Dag Edvin Karlsen, Tverlandet *) Thor Arne Nesje, Bodø Mai-Lis Stensholm Klæboe, Sandnessjøen Annelise Bolland, Bodø Øyvind Bakkeli, Hafrsfjord Marion Alice Andreassen, Bodø Berit Kjølmoen, Bodø Snorre Våge Ellefsen, Bodø Helga Kymre, Bodø Tom Henry Ludviksen, Tverlandet Pernille Dahl, Bodø Ivar Ravi Lekang, Bodø Kate Maarnes, Bodø Ellen Hansen, Bodø

Superfinalen går av stabelen på Rica Hotel den 15. desember kl. 18.00. Vinneren blir umiddelbart offentliggjort på bblnett.no

Vi har totalrenovert leiligheten og ønsker den heldige vinner lykke til i sin nye leilighet.

Bodømaleren AS Sjøgata 33, 8006 Bodø E-postadresse: bbl@bblnett.no Tlf.: 75 50 67 00

12


GHET TIL 1 MILLION KRONER! RUNDE 6: Erlend Broback, Bodø Astrid Marthinsen, Bodø Jan G. Iversen, Svolvær Irene T. Jensen, Bodø Marita Karlsen, Tverlandet Marlen Strand, Bodø Berit Kjølmoen, Bodø Line Kristoffersen, Bodø Oddvar Østli, Bodø Gunhild Galaaen Enget, Bodø Bjørg Gundersen, Fjellhamar Inger Johanne Eivik, Bodø Trude Tollerud, Bodø Odd Magne Larsen, Sandnessjøen Anne Nygård, Bodø Robin André Lind, Bodø Tove Didriksen, Bodø Ellen Karin Olsen, Bodø Ann-Katrin Johansen, Bodø Ruth J. Jusnes, Leknes Arna Hamre, Bodø Per Thomas Hanssen, Tverlandet Ellen Sæthre-Mcguirk, Bodø Tom Henry Ludviksen, Tverlandet Tone Breivik, Bodø

RUNDE 7: Vegard Vatshaug, Bodø Nina Sandeide, Bodø Marthe Mølstre, Bodø Thomas Tollerud, Bodø Beate Sørgård, Bodø Stig Leo Hansen, Fauske Veronica Terjesen, Bodø Jorunn Johansen, Bodø Atle Andreassen, Bodø Elin Synnøve Kosmo, Bodø Solveig Wibe, Bodø Synnøve Døhl, Trondheim Marit Aronsen, Bodø Wenche Berbyson, Bodø Tor Marius Rognes, Bodø Aud Wake, Bodø Chris Johan Johansen, Bodø Evelyn Nilsen, Bodø Ketil Olsen, Bodø Christin Normann, Bodø Olav Solberg, Bodø Jan Henriksen, Bodø Charito Pettersen, Bodø Cathrine Holm, Bodø Rainer Solli, Bodø

RUNDE 8: Merete Silåmo, Bodø Unni M. Gifstad, Tverlandet Arild Johansen, Bodø Lene Holdaas, Bodø Ann-Frøydis Baraa, Oslo Bjørn Ove Frøyseth, Bodø Kjell Hjelle, Bodø Marielle Tverli, Bodø Per Gunnar Hansen, Tverlandet Sofie Mølstre, Bodø Arild Rasmussen, Leknes Lisbeth Jentoftsen, Bodø Atle Andreassen, Bodø Øyvind Skålsvik, Bodø Dag Edvin Karlsen, Tverlandet Jorunn Laastad, Bodø Hilda Nøvik, Bodø Håkon Baltzersen, Bodø Pål Jørgen Henriksen, Bodø Helge J. Kristoffersen, Tverlandet Wenche Berbyson, Bodø Kåre Belsheim, Bodø Monika Eidissen Hansen, Bodø Bernt Larsen, Bodø Richard Grytvik, Bodø

RUNDE 9: Astrid Nygård, Bodø Heidi Robertsen, Bodø Tor Halseth Bang, Bodø Trine Karlsen, Bodø Anniken Alsos, Ågotnes Torill Breivik, Bodø Kristin Helen Hansen, Bodø Finn-Viggo Dreyer, Bodø Turid Jonassen, Bodø *) Jan Robert Larssen, Bodø Tanja Arntsen, Bodø Torbjørg Myhre, Mo i Rana Rudi Hamborg, Bodø Sofie Mølstre, Bodø Arne Falk Skålbones, Bodø Mie Slåtvin, Bodø Sissel Vollan, Bodø Unni Bakke, Tverlandet Knut Westvig, Bodø Erika Holmstrøm, Bodø Elisabeth Johansen, Kjerringøy Mikael Solli, Bodø Maria Andreassen Hartvedt, Bodø Dan Ove Klette, Bodø

RUNDE 10: Marianne Benum, Bodø Jan K. Karlsen, Bodø Mikael Solli, Bodø Svein-Harald Mosti, Bodø Kristin Felberg Jørgensen, Bodø Sissel Walsøe, Bodø Jan Arne Johansen, Straumen Sissel C. Tverli, Bodø Berit Kilen Rånes, Bodø Unni M. Gifstad, Tverlandet Fred Håkon Sandvik, Bodø Renate Setsaa Sandeide, Bodø Brit Andersen, Bodø Mairith Andreassen, Leknes Anne Synnøve Amundsen, Bodø Rolf Hansen, Bodø Iren Nystad, Bodø *) Morten Johan Haugen, Bodø Christine Mjaerdner, Narvik Geir Andreassen, Bodø Siv Skyrud Karlsen, Bodø Per Gunnar Hansen, Tverlandet Karianne Jakobsen, Bodø Tanja Arntsen, Bodø

RUNDE 11: Elin Sakariassen, Bodø Siv Rostad, Bodø Anne Sofie Vennemo, Saltstraumen Roger Henriksen, Bodø Alexandra Sævrøy, Mo i Rana Gro Bentzen, Bodø *) Bodil M. Kvarsnes, Bodø Ivar Martinsen, Bodø Janne-Sofie Johansen, Bodø Randi Sjøvoll, Bodø Karen Margrethe Konradsen, Bodø *) Gunnar Hustad, Sortland Ellis-Merete Larsen, Bodø Bent Hanssen, Bodø Anny Veimoen, Bodø Gustav Karlsen, Gravdal Terje Jørgensen, Bodø Rigmor Sandberg Lyngved, Bodø Anita Simonsen, Bodø Jan Karl Karlsen, Bodø Gudrund Beate Jenssen, Narvik Ingunn Lie Mosti, Bodø Sølvi Jensen, Bodø

HVEM BLIR DEN HELDIGE VINNER?

RUNDE 12: Linn Marlene Hågensen, Bodø Stine Hunstad, Bodø Willy Arne Vindvik Hanssen, Bodø Tone Kvåle, Bodø Jan-Petter Eliassen, Bodø Kine Jacobsen, Bodø Kurt Nystad, Bodø Joakim Johansen, Bodø Mira Susann Einarsen, Bodø Kjersti Strandås, Bodø Maryon Pedersen, Leknes Bodil B. Brattli, Bodø Heidi Winther Nylund, Bodø Silje Sjøseth, Bodø Esther Selsbakk, Bodø **) Ellen Karin Olsen, Bodø Stig Ivar Svendsen, Molde Julie Lyngved Fjordholm, Bodø Marlen Egerdahl, Rognan Laila Angell, Bodø Bjørg Dagny Knutsen, Tverlandet Gitte Hansen, Bodø Karin Johanne Aga, Bodø

*) vervet 2 medlemmer **) vervet 3 medlemmer

13


Trenger vi en ny kirke i Bodø ?, spør Børre Arntzen.

Merkelig rolig rundt bruk av 65 mill. kroner Illustrasjon: U2 ARKITEKTER, BODØ

Kanskje er det helt naturlig at Bodø kommune skal bruke 65 millioner kroner på en ny kirke på Hunstad, men jeg får ikke investeringen helt til å stemme. På samme dag som denne utgaven av Bodø Nu gis ut, kommer flertallet i bystyret i Bodø etter all sannsynlighet til å sette i gang byggingen av en ny kirke på Hunstad i 2011 til en prislapp på 65 millioner kroner - 7,5 millioner kroner mer enn tidligere bevilget. Vi snakker om en for Bodø kommunes del betydelig investering. Og den blir gjennomført tilsynelatende uten særlig diskusjon. • Er det virkelig så åpenbart at det bodøfolk nå virkelig trenger er en ny kirke? • Finnes det ikke mer presserende oppgaver å ta fatt på, viktigere tilbud å etablere enn et nytt kirkebygg? • Foreligger det en undersøkelse som bekrefter behovet for denne nye kirken? • Er det trangt om plassen i de eksisterende kirkene i Bodø i en slik grad at her må bare kommunesamfunnet stille opp med millionene? Personlig er jeg ikke en gang medlem av statskirken og har ærlig talt ikke spesielt stor kjennskap til kirkelige behov i Bodø. Men det får meg uansett ikke til å la være å spekulere på hvordan den kan ha seg at denne store investeringen gjennomføres uten særlig debatt i byen vår. Hestehandel er dyrt Forklaringen på hvorfor Hunstad kirke de siste årene har nådd opp på investeringsplanen i kommunen ligger nok ganske sikkert i den hestehandelen som ble gjennomført etter valget 2007. Da skjedde nemlig det at Ap, SV og Sp ikke lenger hadde makten i bodøpolitikken alene, men måtte søke samarbeid. Og samarbeid ble det - med KrF

som har sokneprest i Bodin, Bernt Aanonsen, som sin gruppeleder i bystyret. Hunstad kirke tilhører nettopp Aanonsens sogn, og i løpet av relativt kort tid dukket millionbevilgningene til denne nye kirken høyt opp på kommunens planer. Fortsatt uten debatter av betydning. Dersom denne teorien holder stikk, og det er slett ikke bare jeg som tror at saken faktisk ble avgjort i forbindelse med forhandlingene om posisjonen etter valget, får vi jo et visst inntrykk av hvor langt Fygle, Hasvoll & co var villige til å strekke seg for å beholde makten. Noen vil påstå at hestehandelen også inkluderte andre store investeringer, som for eksempel en ny gymsal på Helligvær skole til 15 millioner kroner (11 elever). KrFs lokallagsleder i Bodø, Else Marie Torp, bor nettopp på Helligvær, og rett etter valget ble denne utbyggingen løftet opp.

Må ikke bygge Tilbake til kirken. Det er nemlig slik at kommunen har ansvaret for å stille de nødvendige kirkebygg til disposisjon. Kommunen bevilger penger og bygger kirken, som deretter blir kirkens eiendom, ikke kommunens. Dette er regulert i Kirkeloven, spesielt gjennom paragraf 14, for de som er ekstra interessert. Men det er selvsagt ikke slik at kommunen er nødt til å bygge bare kirken sier bygg. Slike prosesser gjennomføres på vanlig politisk vis, og man kunne utmerket godt bestemt seg for å be kirken i kommunen samordne seg rundt de byggene som eksisterer fordi det inntil videre er andre områder som trenger pengene. Spør du kirken i Bodø direkte om det virkelig ER behov for en ny kirke på Hunstad får du et klart ja. Jeg snakket med kirkevergen, Jan Stavrum, og han peker på at det til Bodin sogn hører nesten 17000 innbyggere, og de må klare seg med kun Bodin

kirke. Det er spesielt lokaler til menighetsaktiviteter som trengs. Stavrum tror ikke en samordning over sognegrensene ville hjulpet på akkurat dette behovet. Reelt behov eller kjekt å ha? Kirken vil selvsagt ha nye og flotte lokaler, og hvem kan klandre den for det? Likevel fortoner det seg svært merkelig at det ikke gjennomføres undersøkelser rundt behov og kost/nytte før et så stor prosjekt skal vedtas. Hunstad kirke, som fortsatt skal være en del av Hunstadsenteret, ble tidlig på 2000tallet kostnadsberegnet til 22,5 millioner kroner. For et par år siden var prisen steget til 57,5 millioner kroner, og nå er den høynet med nye 7,5 millioner kroner til ca 65 mill. Hvor er alle ropene om sykehjemsplasser, slitne skolebygg og manglende maling på fotgjengerfeltene? Er det de enorme summene rundt Kulturkvartalet som gjør folk og politikere blinde nok til å bruke så mye penger på en kirke uten å vite at behovet er reelt? Ikke vet jeg, men det neste er vel at kommunen kjøper Aspmyra stadion for åtte millioner kroner og får 10 millioner kroner i gjeld på kjøpet. Tipper det blir LITT mer støy rundt den øvelsen. Tull og vås eller spikeren på hodet Si din mening på www.arntzen.info

Hør Her!

Børre Arntzen

34 år

som Ford-forhandler i Bodø 1976 - 2010

Velkommen til et trygt bruktbilkjøp Fordbruktbiler

Pris f. reg.

07 Ford Focus 1,6 TDCi Trend m/AC, regnsensor, 8 alu, krok++ stv. 07 Ford Focus 1,6 TDCi Titanium, klima, regnsensor, ESP stv. 06 Ford Focus 1,6i Sport, klima, ESP stv. 00 Ford Focus 1,6i Collection, AC stv. 08 Ford Mondeo 2,0 TDCi Ghia. Xenon, krok, 8 alu.felger, stv. 09 Ford Mondeo 2.0 TDCi Titanium X. Xenon, Blueth., El.stol, delskinn. 5-d 09 Ford Mondeo 2,0 TDCi Titanium. Xenon, El.stol ++ stv. 07 Ford Mondeo 1,8 TDCi Trend Klima. ESP 5-dørs 03 Ford Mondeo 2,0 TDCi automat. 5-dørs, lav km. 03 Ford Mondeo 1,8i Trend AC, ESP, DVD. stv. 02 Ford Mondeo 2.0 tdci Trend m/klima, ESP, krok stv 02 Ford Mondeo 2,0 TDCi Trend stv. 02 Ford Mondeo 2,0 TDi AC, stv. 01 Ford Mondeo 1,8i Trend, 8 alu, AC, ESP stv. 10 Ford Kuga 2.0 TDCI Trend, 4x4, avtagb, krok, klima, ESP ++ 08 Ford Kuga 2.0 TDCi Titanium.4x4. Skinn, xenon, 5-dørs 07 Ford S-Max 1,8 TDCi Titanium. 7-seter 07 Ford Galaxy 1,8 TDCi Trend, Xenon, bluetooth 7-seter 08 Ford S-Max 2.0 TDCi Trend. Automat. Godt utstyrt. Vare Alle priser er inkl. registreringsavgift. Årsavgift kommer i tillegg.

14

165.000,165.000,164.000,85.000,295.000,335.000,335.000,245.000,165.000,137.000,145.000,139,000,135.000,105.000,379.900,359.000,299.000,319.000,209.000,-

Andre bruktbiler

Pris f. reg.

08 Skoda Oktavia 1,9 Tdi 4x4 Xenon, Klima, parksensor, takluke 05 Toyota Avensis 2.0 D-4D. AC, Ryggesensor Lav km. stv. 96 Toyota HiClass 2.4 TDi Multiwagon EU-godkj. 10.12 8-seter 07 Honda CR-V 2.0i Elegance 4x4 m/SL-pakke, automat 98 Mercedes Benz C200 Automat, Lav km! stv. 84.900,92 Mitsubishi SpaceRunner 1.8, sommer/vinterdekk, stv. 09 VW Passat 1.9 TDi Bluemotion, klima, ESP, 8 alu, stv. 03 Audi A3 1.8t aut., navi, klima, 3-dørs 04 Subaru Forester 2.0 MQ 4x4 Automat stv. 98 Subaru Forester 2.0i 4x4 AC soltak 07 Nissan X-Trail 2,0 dCi skinn, navi 00 Nissan Almera 1,4i, 5-dørs 00 Opel Zafira 1.8i, 7-seter, AC, krok

275.000,225.000,74.500,337.000,15.000,249.000,153.500,179.000,79.000,279.500,KOMMER 79.000,-


DESIGN: BODØ NU

Den perfekte julegaven til den som har alt Det aller beste er å gi bort en opplevelse - og vi lover deg virkelig en SMAKsopplevelse. Valgfritt beløp, og en julegave alle vil sette pris på!

Gavekort

.................................. .............. Verdi kr.... .... .... .... .... .... .... .... .... .... .................................... .................................... Navn ............................ .. .................................... Sign. ............................

Madelene Björkgren I Eva-Linda Ramnestedt I Martin Lundås I Espen Ramnestedt I Kalle Hult

Åpningstider: Mandag til fredag fra klokken 17.00 Lørdag fra klokken 13.00 (husk champagnelunsj) Søndag stengt.

DRONNINGENS GATE 26, TELEFON 45 23 11 00 - E-POST: booking@restaurant-smak.no - HJEMMESIDE: www.restaurant-smak.no

15


DEN STORE SPURVEN

SHIRLEYS TUNGE VALG Shirley Bottolfsen (76) slutter med innsamlingsaksjonensom hun har drevet med i 20 år. Nå vil hun bruke tid sammen med ektemannen Per Bottolfsen (88). I dette åpenhjertige intervjuet forteller hun om støtten fra mannen, om glede og utmerkelser, men også om frykten for å føle seg misforstått. Av ALEKSANDER RAMBERG

- Jeg har det litt tungt nå. Det har vært et vanskelig valg for meg å ta, og jeg har lagt våken flere netter og tenkt på dette. Jeg vet mange blir skuffet og jeg vet at mange blir berørt. Jeg kjenner dem jo alle sammen, og de er mange. Men jeg har tatt en avgjørelse. Min mann trenger meg mer hjemme nå. Han har støttet meg i alle år, og det er på tide at jeg gir han litt mer støtte tilbake. Jeg skylder ham virkelig det, sier Shirley Bottolfsen. IKKE SYK. Det er førjulstid i Glasshuset, og julehandelen går sin vante gang i Bodø. Men noe er det som mangler. Nei, det er noen som mangler. På sin faste plass i Glasshuset har Shirley Bottolfsen hvert år stått og samlet inn penger fra tidlig oktober og til det nærmer seg julaften. Hver eneste dag, fra tidlig om morgenen, til sent på kveld. Mens trekkfuglene har forlatt den kalde høsten i Bodø, har den lille spurven fra Irland trukket inn i Glasshuset. Og pengene hun samlet inn ble brukt til å kjøpe inn mat som Shirley selv kjørte ut hver lillejulaften til de som trenger en ekstra håndsrekning. Til de som ikke har råd til å kjøpe seg mat. Her har hun stått siden før Glasshuset ble bygget, og her har hun villet stå av hele sitt hjerte. Men i år er hun ikke her lengre. Dette er første året siden 1990 at Shirley Bottolfsen ikke samler inn penger til sin mataksjon. - Mange har ringt meg og spurt om jeg er blitt syk. Og flere jeg har truffet har blitt nærmest overraskende glade for å se meg. De hadde jo nemlig hørt at jeg var blitt syk. Her har nok en fjær blitt til fem høns, som man sier, og jeg er blitt spurt om jeg har kreft og alt sånt. Men jeg er ikke syk! Bortsett fra et litt vond kne, så føler jeg meg svært frisk og rask, smiler Shirley Bottolfsen og legger til litt spøkefullt at hun kanskje må roe ned på all fotballspillingen. HJEMME MED PER. Grunnen til at hun nå har bestemt seg for å slutte med pengeinnsamling, er at Shirley ønsker å bruke mer tid hjemme sammen med ektemannen Per Bottolfsen. - Per har aldri spurt meg om å slutte med å samle inn penger, men dette er noe jeg har følt

16

på selv. Jeg skylder ham det. De siste ni årene har Per reist ned til datteren sin i Kristiansand for å feire jul. Og mye på grunn av at jeg har hatt dårlig samvittighet for ham, og ikke villet at han skulle sitte hjemme alene i jula. Men i år kommer datteren hans hit til oss, smiler Shirley og forteller at også hennes sønn, Kurt, kommer hjem til Bodø for å feire jul i år. - Per er blitt 88 år gammel og han har ikke den samme muligheten til å bevege seg så mye som han har vært vant til, sier Shirley og innrømmer at hun de siste årene har begynt å få stadig dårligere samvittighet overfor ham. - Vi er blitt et gammelt ektepar. Plutselig en dag går en av oss bort, sier hun. SKUFFELSE OG SINNE. Det ringer i telefonen til Shirley. Hun tar fram sin grønne iPhone og svarer. Etter en kort samtale, legger hun telefonen fra seg igjen. - Jeg har hatt mange henvendelser fra folk som har spurt om hva som skjer med matkjøringen, og jeg har måttet svare; ”beklager, men det blir ikke matkjøring i år”. Mange har blitt lei seg, enkelte har reagert med å bli sint, sier Shirley og lar blikket gli vekk. - Ikke for å fremheve meg selv, men jeg vet at den innsatsen jeg har gjort, har betydd mye for mange mennesker. Jeg vet mange ikke får en like bra jul nå fordi jeg ikke er der ute og samler inn penger til å kjøpe mat. Det gjør meg svært trist. HÅPER PÅ LOTTOGEVINST. Shirley, slik vi kjenner henne, startet for alvor i 1986 med å samle inn penger som hun ville gi til veldedighet i Bodø. Hun har til sammen samlet inn flerefoldige millioner kroner, og dette finnes det tusenvis av synlige bevis på i hele Bodø by. Alt fra trygghetsalarmer hjemme hos eldre og pleietrengende og til tv-er og madrasser på Nordlandssykehuset og sykehjem rundt om i kommunen. I 1990 startet hun derimot å samle inn penger som var øremerket julemat til trengende familier og enslige. - Det startet med at jeg pakket mat i garasjen

her hjemme, og kjørte maten ut til mennesker som ikke hadde penger til å kjøpe mat selv, sier Shirley. Etter hvert som årene gikk ble det stadig flere på Shirleys liste over folk som trengte en slik håndsrekning, og garasjen ble fort for liten. Senere har hun holdt til i Grand-hytta og i de siste årene har hun fått låne et kontor på Aspmyra av Bodø/Glimt. - Det første året var det 48 mennesker som fikk mat. I fjor var det over 300 mennesker, sier Shirley som hver eneste lillejulaften siden 1990 har kjørt ut mat. 2009 skulle vise seg å bli det siste året hun gjorde dette. Dersom hun ikke skulle vinne i Lotto. - Jeg tipper tre ganger i uken, og vinner jeg 100.000 kroner så går det til å kjøpe inn mat og da tar jeg turen som vanlig, smiler Shirley. Rundt 100.000 kroner har hun trengt hvert år for å kunne kjøpe inn nok mat. - Jeg har vært nødt til å starte så tidlig som i starten av oktober, gjerne før det også, for å skaffe nok penger til min mataksjon. Og da gikk dagene i Glasshuset fra klokken ti om morgenen og til jeg dro hjem og spiste middag i firetiden, og så gikk jeg ut igjen i sekstiden og fortsatte innsamlingen til i titiden på kvelden. - Det er blitt noen timer til sammen i Glasshuset? - Ja. Det har praktisk talt vært mitt andre hjem. Jeg er glad i Glasshuset. UVANT HJEMMEKOS. Hjemme i huset i Hålogalandsgata har Shirley laget sjokolademuffins og satt fram en kanne med varmt vann til kaffe og te. Hennes ektemann, Per, foretrekker en kopp med tynn kaffe, men for Shirley har det alltid vært te. Dette er noe av det hun har hatt med seg fra hjemlandet Irland. - Da jeg først kom til Norge fikk jeg alltid masse kaffe. Og den var så sterk. Det er en annen tradisjon med kaffe her i Norge, og jeg ville jo ikke oppfattes som uhøflig i et fremmed land. Noe av det første jeg måtte lære meg å si på norsk, var å høflig takke nei til en kopp kaffe, smiler Shirley. Den 11 år gamle hunden ”Fly” ligger på sin faste plass i stuen og gløtter bort på matmor. Shirley innrømmer at det er litt uvant å ha så


DEN STORE SPURVEN

Shirley Bottolfsen har stått på sin faste plass i Glasshuset, siden før Glasshuset ble bygget, og samlet inn penger til sin årlige mataksjon. I år står hun ikke her lengre.

Foto: FOTOGRAF IDA MARIE MAGNUSSEN

17


DEN STORE SPURVEN

mye fritid nå i førjulstida. - Jeg er ikke vant til å ha det så rolig på denne tiden av året, sier hun. Det er slutt på å stå opp for så å gå rett ned i Glasshuset, og så hjem for en rask middag, og deretter ut på dagens andre runde med pengeinnsamling. - Per har bestandig laget middag til meg. Nå er det min tur til å lage middag til ham. Men jeg er ingen typisk husmor, smiler Shirley. Selv om hun har viet store deler av livet sitt til nettopp å skaffe mat til andre, har hun selv aldri hatt noe spesielt forhold til mat, annet enn som en nødvendighet til å holde kroppen i gang. - Men jeg er glad i kinamat. Det er veldig sjeldent jeg spiser det, men det er noe jeg liker ekstra godt, sier Shirley. Hun påpeker at selv om hun nå er blitt mer hjemme om dagene har hun alltids Facebook og iPhonen sin. Og hun får gjort mye hjemmefra. - Jeg elsker Facebook. Det er en flott måte å komme i kontakt med mennesker på, sier Shirley som har over 3000 venner på Facebook og bruker det sosiale mediet daglig. Hun peker bort på macen som står sentralt plassert i stua. - Jeg er nesten blitt litt hektet på Apple og har både Mac, iPad og iPhone. Dette er faktisk min fjerde iPhone. EN LITEN SPURV. Shirley er født 12. februar 1934 i Tipperary i Irland og er eldst av en søskenflokk på fem i en velstående, katolsk familie. Foreldrene het William og Shilagh FloodMurphy. Interessen av å hjelpe andre mennesker har vært der hele tiden for Shirley. - Jeg har vært en liten spurv helt siden jeg ble født. Min far kalte meg det fordi jeg alltid har vært liten, og jeg har alltid plukket opp ting fra gaten. Helt fra jeg var en ung jente har jeg vært opptatt av å ta vare på andre mennesker, og jeg kunne ta med meg skjeggete uteliggere, ”beggars”, hjem til foreldrene mine og spørre om ikke de kunne få litt mat. Da var jeg bare femseks år gammel, forteller Shirley. - Det er noe som rører seg inni meg når jeg ser et annet menneske ligge nede. Det skjer noe med meg som jeg ikke kan forklare. Jeg må bare hjelpe til, sier Shirley. Hun vokste opp under krigen og ble sendt til pensjonatskole som femåring. Her lærte hun streng disiplin. - Egentlig er det en veldig fin ting å ha med seg. Man lærer seg å ta hensyn til andre. LIKE SKJEBNER. Shirley fant som ung kvinne kjærligheten i en norsk sjømann fra Bodø, Ivar Larsen. Shirley reiste med ham og fikk oppleve verden, og hun flyttet med ham til Bodø på slutten av 50-tallet. Sammen fikk de barna Bente i 1960 og Kurt i 1956. Men så i 1969 omkom Ivar Larsen i en ulykke på havet. Hjemme i Bodø satt Shirley igjen med to barn, i et fortsatt fremmed land uten særlig mange kjente. - Jeg vurderte hva jeg skulle gjøre og dro tilbake til Irland. Her ville alle hjelpe ”stakkars Shirley”, og det var litt uvant for meg. Jeg har aldri vært den som selv har villet ta i mot så mye hjelp fra andre. Jeg hadde tenkt å flytte tilbake til Irland for godt, men barna mine ville hjem igjen til Bodø. Så vi reiste tilbake, og her har jeg vært siden, sier Shirley. Hun forteller om en tøff tid. Hun var utlending og kunne ikke språket godt. Hun var alene med to barn, og hun forteller om en tid der man ikke bare fikk pengehjelp av det offentlige for å klare seg. I 1970 fikk hun jobb som tannlegeassistent av tannlege Per Bottolfsen som den gang drev egen praksis i Bodø. - Det var ikke alle som godtok at jeg som utlending fikk en slik jobb, og jeg slet med språket.

18

Jeg kan fortsatt ikke snakke godt norsk, sier Shirley og fortsetter: - Og jeg husker jeg gruet meg til hver gang telefonen ringte og jeg måtte svare at dette var tannlege Bottolfsens kontor, sier Shirley. Senere kalte hun ham bare ”Botty”, for enkelheltsskyld, og det navnet bruker hun den dag i dag. Shirley var lenge ansatt hos Per Bottolfsen. En streng sjef, ifølge Shirley. Ikke ante de at de 13 år senere skulle gifte seg. - Per var gift med en veldig flott kone. Men så døde hun dessverre av kreft i 1975, forteller Shirley. Tiden gikk og Shirley jobbet fortsatt som tannlegeassistent for Per Bottolfsen. - Vi skjønte hverandre. Vi hadde begge opplevd en sterk sorg i våre liv. Vi hadde plutselig samme bakgrunn, sier Shirley. Etter hvert ble det dannet et sterkt vennskap som utviklet seg til en ny kjærlighet for Shirley og Per. SHIRLEYS RYGG. I 1983 giftet de seg med hverandre. - Vi er egentlig helt forskjellige mennesker, men samtidig har vi stor respekt for hverandre og hverandres interesser. Jeg har alltid vært en bohem og veldig impulsiv. Han har alltid vært fornuftig. Han har vært min rygg, sier Shirley. og forteller at ektemannen Per har alltid vært en ivrig friluftsmann, jeger og fisker. Og mens Shirley har vært opptatt med å samle inn penger, har han dratt ut på turer. Han har også ofte kommet ned til Glasshuset og besøkt sin kone. Han er svært stolt av Shirley. - Hun har stått på for å hjelpe andre i hele sitt liv. Det er klart jeg er stolt av henne. Jeg har heller ikke hatt så mye jeg skulle ha sagt. Jeg har aldri nektet henne å være den hun er, og det har jeg heller aldri ønsket å gjøre, sier Per Bottolfsen og fortsetter: - Men Shirley har ikke fått all den respekten tilbake fra folket, som hun har fortjent. Samfunnet har ikke forstått hvor verdifull hun er. Det sier jeg og det mener jeg, sier Per Bottolfsen. ÅRETS FENGSELSFUGL. Shirley og Per har hvert eneste år reist til Lakselv i Finnmark Pers faste fiskeparadis. Da pakker de campingvognen, ”Dinky Do”, eller ”gamlehjemmet på hjul” som Shirley selv kaller den, og blir værende i Finnmark hele sommeren. Og mens hennes friluftsglade mann har fisket etter laks, har Shirley drevet med innsamling i Lakselv, der hun blant annet har sørget for å skaffe til rette 85 trygghetsalarmer. Hjemme hos Shirley og Per Bottolfsen henger mange bevis på Shirleys innsats som medmenneske gjennom alle disse årene. Her henger diplomet som viser at hun mottok Hans Majestet Kongens fortjenestemedalje i 2005, og Shirley og Per var også invitert til gallamiddag med kongefamilien da Irlands president var på besøk i Norge for to år siden. Ved siden av på veggen henger diplomet som viser at Shirley fikk tittelen ”Årets Nordlending” i 2007. Men det er likevel et par andre priser som betyr aller mest for Shirley. Den ene som viser at hun ble kåret til årets Porsangerværing, for sin innsats gjennom mange år i Lakselv. Og den prisen som hun er aller mest glad i, er en pris hun mottok i 2007, ”Årets fengselsfugl” i Bodø kretsfengsel. - Jeg ble umåtelig glad og rørt da jeg fikk denne, sier Shirley og viser fram et diplom der ordene som viser juryens begrunnelse går som følger: ”Du stiller alltid opp for oss innsatte. Du er et fantastisk menneske, og et lyspunkt på tunge dager.” - Denne har jeg ikke vist til så veldig mange, og på en måte betyr denne mer for meg enn

Kongens fortjenestemedalje. Dette er en takk og en hilsen jeg har fått fra noen av de som står mitt hjerte nærmest, sier Shirley og deler en historie. - En av guttene som slapp ut av fengslet etter flere år, kom bort til meg og sa at de eneste julegavene han hadde fått på hele denne tiden, var de julegavene han hadde fått fra meg. Å NÅ BUNNEN. Shirley forteller så en historie fra lillejulaften, noen år tilbake i tid. Hun hadde pakket sin stasjonsvogn, ”The Green Lady”, full av esker med mat, som hun alltid gjorde på lillejulaften. Maten i bilen var et resultat av tre måneder med pengeinnsamling i Glasshuset. Hver dag, fra tidlig til sent. Shirley var på vei til en familie i Bodø. Denne familien hadde ikke


DEN STORE SPURVEN

Per har vært min rygg, sier Shirley Bottolfsen (76). Nå ønsker hun å tilbringe mer tid sammen med ektemannen Per Bottolfsen (88).

bedt om Shirleys hjelp, men Shirley visste om dem. Hun visste at denne familien hadde vært velstående, men nå hadde de mistet alt de eide og hadde. De hadde flyttet fra et stort hus, og til en liten hybel. Shirley tok en sjanse og ringte på døren. ”Å, nei Gud, Shirley, ikke du”, sa mannen som åpnet døren. ”Jeg vil bare hjelpe dere. Kan jeg ikke få komme inn?”, svarte Shirley. Inne i stuen satt kona i familien. Hun begynte å gråte da hun så Shirley. Ikke hadde de fått noe hjelp fra sosialkontoret og ikke hadde de penger til mat. Men likevel; å få Shirley Bottolfsen på besøk med en eske med mat på lillejulaften, føltes nok som virkelig å ha nådd bunnen, påpeker Shirley selv. - Jeg fikk senere en telefon fra mannen i familien. ”Du reddet oss virkelig i jula. Vi hadde ingenting av mat i huset før du kom. Vi er svært

takknemlige for hjelpen din”, sa mannen til Shirley. - I ettertid vet jeg at det har gått bra med denne familien, som nå har flyttet fra Bodø, sier Shirley og fortsetter: - Men dette er en historie som viser at dette er noe som kan ramme alle. Det året var det denne familien som trengte hjelp. Neste gang er det kanskje du eller jeg, sier hun. Denne historien er bare en av mange som Shirley kan fortelle fra 20 år med mataksjonen. Og de tilbakemeldingene hun har fått underveis, er det som har gjort at hun har fått en økt glød til å fortsette med sitt evigvarende frivillighetsarbeid. Telefonsamtaler og personlige møter med folk som sier trygghetsalarmen hun har skaffet har reddet livet til en aldrende forelder. Gleden i øynene til de pasientene som endelig kunne

følge med Hotel Cæsar fra sin sykeseng, og de forventningsfulle øynene til barna på barneavdelingen på sykehuset når den irske julenissen kommer med julegaver. BODØFOLKET. Shirleys forteller at til tross for en stor giverglede hos mange her i byen, er det ikke alltid hun har følt seg godtatt eller forstått av Bodø-folket. - Ikke alle har skjønt seg på denne utlendingen som har stått og tigget penger i Glasshuset. Men jeg tror mange som har vært skeptiske før, etter hvert har begynt å bli vant til meg. Jeg er bare der, smiler Shirley. - Og jeg har etter hvert følt at jeg har fått større forståelse fra folk. Dette har jeg nå brukt 25 år på å få til, presiserer hun. Aller siste rest av Shirleys mataksjon, er at hun for seks år siden

19


DEN STORE SPURVEN

Jeg er ikke vant til å ha det så rolig på denne tiden av året, sier Shirley Bottolfsen.

Shirleys bil, ”The Green Lady”, er blitt kjørt 86.000 km og er stort sett bare blitt brukt til Shirleys veldedighetsarbeid.

Hver dag tar Shirley turen til Ausvika, og som regel er ektemannen Per med. Her kan hun mate måsene uten at noen blir fornærmet. Familiehunden ”Fly” setter stor pris på å få løpe litt rundt på Nordsida.

20

Shirley er flere ganger i uken og besøker to hester på Løpsmarka. De blir glade når de ser Shirley og kommer løpende bort til gjerdet.


DEN STORE SPURVEN

startet med å samle inn brødmat som hun får fra sine venner i Glasshuset; Aga Mat, Java Kaffebar, Mon Ami og Bodø Bakeri. Denne brødmaten kjører hun ut om kveldene til de hun vet trenger litt mat. Men noe brødmat blir som regel til overs, og det gir Shirley til dyr og fugler. - Men jeg må presisere at dette er brødmat som ingen har villet ta i mot, og det dreier seg ikke om påsmurte bagetter, men boller og brød. Jeg har et par hester på Løpsmarka som jeg er innom av og til, også gir jeg brødsmuler til duene i sentrum og måsene i Ausvika, forteller Shirley. Hun har nemlig erfart at å mate måser hjemme i hagen, ikke var så populært i nabolaget. - I fjor fikk jeg en klage fra kommunen, om at jeg matet måser i hagen. Jeg hadde skylda for at det var en haug med måser i nabolaget, og måtte slutte med det, sier Shirley. - Men jeg er bare sånn. Jeg bryr meg om både mennesker, dyr og fugler. EN NIFS OPPLEVELSE. Det har ikke bare vært lett for Shirley Bottolfsen i løpet av sin tid som ivrig frivillighetsarbeider i Bodø. Hun har opplevd å få stjålet bilen sin, og hun har fått ekle kommentarer og stygge blikk slengt etter seg på gata. - Jeg har dessverre opplevd litt negative ting i løpet av årene, sier Shirley. Og det er en spesiell opplevelse som sitter litt ekstra sterkt i minnet til henne og ektemannen. - Det var en dag i oktober i fjor, det var mørkt og jeg var på vei til å gå ut døren hjemme. Plutselig ramlet det inn en hel haug med døde

løvblader over meg. Det var noen som hadde samlet opp dette løvet i en full svartsekk, og plassert den foran døren. Det var en nifs opplevelse. Jeg ble skikkelig skremt og det satt i meg lenge etterpå. Hver gang jeg skulle gå ut av huset, så jeg for meg denne svartsekken med løv komme i mot meg, forteller Shirley. Denne historien har hun fram til i dag valgt å ikke fortelle om i media. - Jeg er lei meg for at folk ikke tør å snakke direkte med meg. Det er ikke rart det blir krig i verden, sier Shirley. ALDERDOM OG DØD. Selv om hun er kommet i en anselig alder, føler Shirley Bottolfsen seg langt fra 76 år gammel. - Jeg og Per var på en reise i Kristiansand sammen i fjor, og der så jeg en gammel dame som jeg støttet og fulgte hjem. Jeg spurte henne om hvor gammel hun var, og hun svarte at hun var 67 år. Da hun spurte om hvor gammel jeg var, måtte jeg tenke meg litt om. Jeg er 75 år gammel, svarte jeg. Kvinnen så bare rart på meg. Jeg tenker ikke over at jeg er blitt så gammel, sier Shirley. Men hun innrømmer at døden er noe hun tenker på. - Jeg og Per har for en stund tilbake bestemt at vi ikke skal begraves som vanlig i en kirkegård. Vi skal begraves på fjellet, blant fugler og dyr, fordi vi vil være fri. Vi skal tilbake til fjellet når vi dør. Ikke alle har skjønt dette valget vårt, men det er noe vi begge føler veldig sterkt for.

Bottolfsen. Shirley sier hun ser fram til julefeiringen og å få besøk av Pers datter. Men julaften har Shirley bedt familien om forståelse for at hun ikke kan være hjemme. Til det har hun for sterke tradisjoner. - Klokken ett på julaften er det gudstjeneste i fengselet, og den har jeg alltid vært på. Etterpå tar jeg en tur på Folkets Hus, sier Shirley og i femtiden, etter at besøkstiden på Nordlandssykehuset er over for familie og pårørende, kommer Shirley på besøk. - Jeg har hatt mange sterke opplevelser på sykehuset på julaften, både fødsler og dødsfall. Og jeg har hatt mange nære samtaler med pasienter som er alene på julaften. I år kan jeg ta meg litt ekstra god tid til dem, siden jeg ikke har mataksjonen å tenke på. Og jeg har sagt til Per at dette er noe jeg må gjøre. Det betyr veldig mye for meg, sier Shirley. Og tradisjonen tro får alle babyene som blir født i jula, en bamse fra Shirley. En Bodø-bamse. Shirley forlater stuen et øyeblikk og går for å hente en gammel venn. - Dette er ”Teddy”. Han fikk jeg den dagen jeg kom til verden, og han har jeg hatt ved min side i alle år. Til og med når jeg er ute på reise, så har jeg han med i kofferten, smiler Shirley. Det er en aldri så liten hemmelighet, forteller hun. - Han ser kanskje ikke så fin ut lengre, men han er det eneste jeg har som minne fra barndommen. Jeg tenker litt på hva som skal skje med ham når jeg går bort. Vil noen ta vare på ham? Kanskje jeg må ha han med meg?

JULAFTEN. I år blir det altså for første gang på over 20 år en rolig førjulstid for Shirley og Per

Jeg har hatt mange sterke opplevelser på sykehuset på julaften, både fødsler og dødsfall. Og jeg har hatt mange nære samtaler med pasienter som er alene på julaften. SHIRLEY BOTTOLFSEN

21


DEN STORE SPURVEN

OVER ÅTTE MILLIONER SHIRLEY-KRONER Siden Shirley Bottolfsen startet med pengeinnsamling til veldedige formål, hovedsakelig i Bodø og Lakselv, i 1987, har hun totalt samlet inn penger og utstyr til en samlet verdi av over åtte millioner kroner. Shirley har også vunnet flere priser og selv mottatt pengestøtte, der beløpene har gått direkte til hjelpearbeidet.

■ Over 400 trygghetsalarmer til Bodø kommune ■ Over 80 trygghetsalarmer til Porsanger kommune ■ Over 120 TV-er til Nordlandssykehuset, samt TV-er til alle rommene på Stadiontunet rehab- og korttidsavdeling ■ Hovedantenne for TV til Nordlandssykehuset ■ 11 Personsøkere og 12 radioer/TV-er til dialyseavdelingen ved Nordlandssykehuset ■ Flere dusj- og toalettstoler til diverse avdelinger ved Nordlandssykehuset ■ Fire lenestoler, samt leker til barn til medisinsk avdeling på Nordlandssykehuset ■ Flere spesialmadrasser (anti-liggesår) til Nordlandssykehuset og diverse sykehjem i Bodø, Gildeskål, Røst og Lakselv, samt vanlige madrasser til Volden Sykehjem, Bodin Sykehjem, Stadiontunet rehab- og korttidsavdeling. ■ En pasientløfter og en stor vekt til barneavdelingen ved Nordlandssykehuset. ■ Vifter til intensivavdelingen ved Nordlandssykehuset ■ Flere isbitmaskiner til diverse avdelinger ved Nordlandssykehuset ■ Prekestoler til avdelingene A5 og A6 ved Nordlandssykehuset, samt bilder til pasientrommene og diverse utstyr til de samme avdelingene ■ To spesialtreningsapparater for rullestolbrukere, til henholdsvis Stadiontunet og Sortland Treningssenter ■ Diverse utstyr til Mørkved bosenter ■ Fire smertepumper med utstyr til Porsanger kommune ■ Store TV-er til fellesrom på Volden Sykehjem, BAS, Stadiontunet i Bodø, samt Helsetunet i Porsanger ■ Komfyr, oppvaskmaskin, flere mikrobølgeovner, potetskrelle maskin, brannslukningsapparater og en stor kaffemaskin til BAS ■ Møbler til Solstua på BAS ■ Flere pasientløfter til BAS ■ Kaffe- og middagsservise til fint bruk på Saltstraumen servicesenter

22

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Kaffeservicer til BAS og Tverlandet servicesenter Sommerstoler til Saltstraumen servicesenter En sydentur til Daghjemmet på Jensvoll Flere rullestoler til sykehjem både i Bodø og Porsanger Diverse utstyr til Kontaktsenteret (Varmestua) Møbler til Solbratt i Børeselv Porsanger, Stor gressklipper til kirkegården i Lakselv Innsamling til barnetur for Røde Kors Innsamling til Viktor fra Ukraina, slik at han kunne reise for å besøke sin fars grav i Saltdal.

Her er i tillegg et lite utvalg av Shirley Bottolfsens aktiviteter gjennom årenes løp: ■ Shirley har vært arrangør og konferansier for fire veldedighets konserter i Bodø ■ Shirley-marsjen gikk i flere år både i Bodø og Lakselv ■ Hun har også bidratt i innsamlingsaksjoner for Lions og andre organisasjoner i Bodø ■ Hvert år har Shirley-aksjonen stått for maten til julebordet på Varmestua ■ Selv om Bodø og omegn, samt Porsanger, har vært Shirleys hovedområder, har hun også samlet inn penger til lokale formål i både Troms, Hammerfest og Alta ■ Shirley var en av initiativtakerne til Bodø International Society i 1988 ■ Hun har ledet en underskriftskampanje for å gi støtte til kinesiske studenter i Beijing i 1989 ■ Shirley har de siste årene reist og besøkt et barnehjem i Vijurkai i Litauen der hun har hatt med seg julegaver, klær og leker til barna. Hun mottok 25.000 kroner av ”VG-nissen” i 2008 og de pengene gikk til et nytt inngangsparti til barnehjemmet i Litauen. Hun var også med og arrangerte en tur for 21 barnehjemsbarn fra Litauen til Bodø i 2008.


DEN STORE SPURVEN

Shirley mottok i 2007 prisen som ”Årets fengselsfugl”, fra de innsatte ved Bodø kretsfengsel. – Dette er den prisen som betyr aller mest for meg, sier hun.

23


Byens beste ferskvare! Fersk Fersk svin

indrefilét fra Gilde, pr kg

149

00

lutefisk

fra Værøy, pr kg

49

00

Ferske

nakkekoteletter

39

90

pr kg

Byens beste utvalg i

ferskvarer til jul Nyskåret pålegg, nylaget salater til julelunchen og stort utvalg av oster til enhver anledning

EUROSPAR Trekanten www.spar.no 24

Åpent mandag-fredag 08-22 (09-20)


DESIGN: BODØ NU

Julegaver med mening!

Bergans Svartisen Ins jakke dame/herre

Bergans dunjakke dame/herre

NÅ:

Bergans Down Youth jakke

NÅ:

3330,-

NÅ:

2160,-

1440,-

Bergans Down Lady Coat l NÅ:

2700,-

Breitler Kikkert 7x50 ES NÅ:

495,-

Regatta Flytedress 953 NÅ:

849-

Led Lenser Hodelykt H7 Bergans Stranda jakke dame/herre

NÅ:

478,-

NÅ:

2880,-

Lars Monsen

Garmin Oregon 450

signerer bøker og DVD`er i butikken lørdag 11. og lørdag 18. desember fra kl 12.00 til 15.00

NÅ:

2699,-

Garmin Fishfinder 300c Garmin Astro Hundepeiler m/DC40

Bergans Breheimen bukse dame/herre

NÅ:

2099,-

NÅ:

NÅ:

1530,-

4949,-

Reinskinn Polar Isbor Mora Lazer ll 130 mm

Isfiske-sett m/snøre og pilk NÅ:

99,-

Stolsekk Normark NÅ:

369,-

NÅ:

949,-

NÅ:

520,-

HH Inflatable Inshore vest NÅ:

699,-

ÅPNINGSTIDER FØR JUL: Mandag 13. .......0900-2000 Tirsdag 14. ........ 0900-2000 Onsdag 15. ....... 0900-2000 Torsdag 16. ...... 0900-2000 Fredag 17. ......... 0900-2000 Lørdag 18. .......... 1000-1800 Mandag 20. ...... 0900-2000 Tirsdag 21. ........ 0900-2000 Onsdag 22. ....... 0900-2000 Torsdag 23. .......0900- 1700 Julaften: STENGT Romjulen: STENG PGA. VARETELLING

Tlf. 75 54 13 00 Tollbugata 9, Bodø www.komplettfritid.no

25


Gjennombrudd for Calle Carl-Rune Fagerviks enkle strektegning ”Calle Manøver” har fått sitt nasjonale gjennombrudd. Og det i tegneseriestjernen Frode Øverlis eget blad, ”Rutetid”.

KAN VITSE, MEN IKKE TEGNE. Bodømann og tegneserieforfatter Carl-Rune Fagervik, alias Calle Manøver, har fått blåst nytt liv i sine enruters humorstriper i det kjente tegneseriebladet ”Rutetid”.

Velkommen til førjulstemning på Grønt Miljø, Hunstadsentret! Vi har åpent mandag - fredag til 20.00 lørdag til 18.00 og søndag 12.00 - 20.00 Vi er medlem av Interflora og formidler din blomster-hilsen hvor som helst i inn- og utland. Følg oss på Facebook.

De populære luene fra Tif & Tiffy, Hjertesmykker, artige skilt, småmøbler, engler m.m. finner du hos oss.

26

Butikken bugner av de vakreste juleblomster.

Nye spennende varer ankommer hver uke, kom å bli inspirert.

HUNSTADSENTERET - BODØ TLF. 75 50 81 81 www.gmbodo.no.


6. desember 2010 ble en merkedag for bodømann og tegneserieforfatter Carl-Rune Fagervik (35). Da kunne nemlig hele Norge lese vitsene hans da de for første gang ble publisert i det populære humorbladet ”Rutetid”, der hovedserien er laget av selveste Pondus-pappa Frode Øverli. Under aliaset Calle Manøver har Fagervik i flere år laget sine egne enruters tegneseriestriper under flagget ”Manøvers meningsløse malerier”. Når vitsene nå har funnet veien til Egmont Serieforlaget og ”Rutetid”, er det med en ny tegner på plass og under den nye tittelen ”Blekk og flekker”. Men fortsatt er det Calle Manøvers ordspill og skeive hverdagshumor som står i sentrum. ELSKET OG HATET. I 2002 begynte Carl-Rune Fagervik å tegne tegninger og lage vitser som han publiserte på en hjemmeside. Etter hvert ble ”Manøvers meningsløse malerier” en fast spalte i nettavisa ab24 – til både glede og forargelse blant leserne av den lokale nettavisa. - Jeg husker jeg fikk en del tilbakemeldinger på kommentarfeltet i ab24, og det var både ris og ros. Og betydelige mengder i begge retninger, smiler Fagervik. For selv om Calle Manøver hadde sine fans, var det ikke alle som likte de enkle stripene og poengene i Manøvers meningsløse malerier” - Men det verste som kan skje, når man skal vise frem noe man har laget, er jo at ingen bryr seg, sier han. INGEN STOR TEGNER. Etter 150 publiserte vitsetegninger i nettavisa ab24, ble ”Manøvers Meningsløse Malerier” lagt på is, da Carl-Rune Fagervik blant annet var svært opptatt med starte platebutikken Musikkverket i Glasshuset, der han er medeier og hvor han jobber til daglig. Men så en dag leste Fagervik en annonse i både ”Rutetid” og ”Pondus”, som begge er blader fra Egmont Serieforlaget og begge med hovedserier av Frode Øverli, der forlaget oppfordret folk til å sende inn egne tegneserier, med en sjanse til å bli publisert i Rutetid. - Så jeg sendte inn rundt 20 vitser og fikk en hyggelig tilbakemelding, sier Fagervik og fortsetter: - Den ene av redaktørene i ”Rutetid”, Tonje Tornes, fortalte meg at det hadde vært godt med latter i redaksjonen da de leste vitsene mine. Men hun sa også at de var redd for at kjøperne av bladet, som har betalt med sine surt oppsparte penger, ville ha kommet etter dem med høygafler dersom de hadde publisert mine strektegninger, smiler Carl-Rune Fagervik. Han har ingen problemer med å innrømme at han ikke er noen stor tegner. - Tegnestilen min bærer preg av at jeg ikke er spesi-

elt flink til å tegne, og jeg bruker jo også det ”avanserte” tegneprogrammet Microsoft Paint, som har vært hyllet av grafikere verden over, smiler Fagervik. Noe som igjen var et tilfeldig valg av tegneverktøy, da målet med tegningene hans i starten kun var ment for raskt å kunne publiseres på nett, ifølge Fagervik. NYTT LIV. Nå er han svært fornøyd med at vitsene hans har fått nytt liv med en ny tegner og med et nytt merkenavn, og ikke minst det faktum at hans vitser nå kan leses i ”Rutetid”. - Dette er jo fantastisk artig og det blir spennende å se på reaksjonene. De som kjøper dette bladet, ønsker jo nettopp å lese slike typer striper. Så det er virkelig den rette målgruppen, sier Fagervik før han legger til: - Det verste av alt er jo at jeg får et honorar for dette. Jeg ville jo selv gladelig ha betalt ti honorarer bare for å få lov til å være med i et blad som ”Rutetid”, sier Fagervik. Foreløpig er dette et prøveprosjekt men Carl-Rune Fagervik sier at han har fått beskjed om å fortsette å sende inn vitser, og at Egmont Serieforlaget allerede har signalisert at de ønsker å videreføre ”Blekk og Flekker”. BLIND DATE. I Bergen sitter en spent serietegner ved navn Katrine Rasmussen (32). Hun håper samarbeidet med Carl-Rune Fagervik blir langvarig. Rasmussen, som til daglig jobber som tatovør, har tidligere hatt publisert tegnestriper i bladet ”Tusj” av Egmont Serieforlaget. Men hun har slitt med motsatte problemet som Fagervik. - Jeg har hatt veldig lyst til å tegne slike striper, men jeg er ikke noe flink til å skrive, sier Katrine Rasmussen til Bodø Nu. Hun forteller videre at hun ble kontaktet av samme forlag som fortalte at de hadde funnet en som var flink til å skrive, og ville ha henne med som tegner. - Da jeg fikk materialet oversendt, så lo jeg så jeg grein av vitsene. Carl-Rune Fagervik har noen skikkelige gode poenger. Men jeg så jo at de var rom for forbedring på tegningene, sier Rasmussen. Foreløpig har hun ikke møtt mannen bak de vitsene hun nå tegner. De har ikke en gang snakket sammen på telefon. - Det føles litt som et konstruert boyband, flirer Rasmussen. - Men det synes jeg er bare kult. Og vi har jo hatt litt kontakt på mail da, sier hun. -. Jeg er supertakknemlig for å ha fått denne sjansen, i en bransje der det er vanskelig for nye folk å komme inn i. Jeg har svært lyst til å fortsette med dette og vi har begge fått positive signaler fra forlaget. Så jeg både håper og tror at vi over nyttår hiver oss i gang med runde to, avslutter Katrine Rasmussen.

FØR: (2007)

Foto: FREDRIK ARFF

Av ALEKSANDER RAMBERG

- HADDE GLIDD RETT INN I PYTON Frode Øverli (foto) , mannen bak både ”Pondus” og ”Rutetid” synes ”Blekk og flekker” er en frekk og fin serie å ha med i ”Rutetid”-bladet. - Carl-Rune Fagervik er flink med ordspill, og noen av disse rutene er så pass frekke at jeg tror han kunne ha gjort det skarpt i et blad jeg jobbet i tidligere som het ”Pyton”, sier Frode Øverli og fortsetter: - ”Blekk og flekker” er nok den frekkeste serien i bladet per i dag. - Men ikke for frekk? - Neida. Den er litt på kanten, men såpass må vi tåle, sier Øverli. GIR PLASS TIL NYE. Den suksessfulle tegneserieskaperen sier han synes det er svært morsomt å kunne gi plass til nye og uetablerte tegneserieskapere. - Det var litt av tanken da vi startet ”Rutetid”-bladet, at det kunne være et laboratorium for nye talenter. Og i dag er bladet fylt til randen av norske serier, så det er tydelig at det yngler og gror. Det er fint å kunne gi nye serieskapere en sjanse, slik at de slutt kanskje kan stå på egne ben. Både jeg og forlaget er veldig fornøyd med dette bladet, og det er blitt det vi håpet det skulle bli, sier Øverli og sier dette er et blad som blant annet skulle ta stafettpinnen videre fra Larsons gale verden, som ble lagt ned for et års tid siden, med fokus på enrute-vitser. - Hva er egentlig hemmeligheten med å lage gode enrutevitser. - Man må ha timingen riktig. Man kan ikke bygge opp et poeng over flere ruter, og må klare å fortelle det man vil innenfor en rute. Jeg har sans for den stilen. Striper og rutetegning er det jeg stort sett har laget opp i gjennom årene, sier Frode Øverli. Blir det mer ”Blekk og flekker” i ”Rutetid” fremover? - Ja, det er absolutt ikke utenkelig. Dersom de fortsetter å levere vitser av en slik kvalitet, så satser vi på det.

ETTER: (2010)

”LANGELG I PARIS”. Denne tidligere sensurerte vitsen, er en av syv vitser av Carl-Rune Fagervik som er publisert i siste utgave av ”Rutetid”. Til venstre ser du den originale stripa, til høyre er den nye versjonen, tegnet av Katrine Rasmussen, i den nye serien ”Blekk og Flekker”.

27


%FCFTUFUFQQFOF

3IBQTPEZ -PFSJLLF NZLIFUPH MVOIFUJTžSLMBTTF

X X X IFJN UFYO P

4UPSHBUBĂ #PEÂ&#x;Ă 5MG

Her har du sakene som gjør julens mat og drikke til noe helt ekstra!

Piano Grillo Olvenolje Produseres pü ca 350 meter over havet. Lages primÌrt pü Tonda Iblea oliven. Frisk smak med klare assosiasjoner til grønt gress, artiskokk og ikke minst til grønne tomater. Et must til tomat- og mozzarellasalat og perfekt til grønnsaker, rü, kokte eller grillede. Kr 235,-

Ringi, Gravenstein Eplejuice Kanskje verdens beste eple juice fra Ringi GĂĽrd. Kr 115,-

Anfosso Olivenpate sunn erstatning for smør, pü bruchetta, dipp, kan blandes ut med ekstra olivenoljelunes som saus til fisk osv. kr 59,Sjokoladetrekte mandler Sjokolade Fra en av Verdens beste sjokolade produsenter. Kr 129,Kystkaffe, Kaffebrenneriet pü Forvik Kaffe Fra Verdens Nordligste Kaffebrenneri Kr 85,O MED Fleur de Sal Dette saltet regnes som verdens beste salt. Kr 99,-

Torghallen 8006 Bodø - 75 52 70 70 28

Panettone Alis Italiensk Julekake Kr 39,-

OBS! ĂĽ ogs Vi har pakker gave flotte v disse a e! keten produ

Taggiasche oliven uten stein pĂĽ Anfossos egen extra virgin olivenolje.. Perfekt til ovnsbakt fisk og fjĂŚrkre. En smak at Liguria rivieraen! Bedre oliven fĂĽr en ikke! Kr 119,-

Tomat, pastasaus FERDIG tomatsaus, bare ü varme opp og servere – DEILIG! Kan ogsü brukes kald som dipp og som tomatsaus pü bruchetta osv Kr 58,-

Full Moon Arbequina Full Moon er en 100% arbequina olje, Det som er spesielt for denne oljen er at olivenene som benyttes til denne oljen er høstet pü første fullmüne i oktober. Oljen har en eksepsjonell aroma og smak. Kr 285,-

www.lystpa.no

DESIG OG FOTO: BODĂ˜ NU

...EN KULINARISK OPPLEVELSE


DESIGN OG FOTO: BODØ NU

Når du vil se bra ut til hverdag og fest!

Kim Skjorte, Matinique kr 699,Vest, Matinique kr 899,Jeans, State of Art kr 899,Sko, Playboy kr 999,-

Ørjan:

Cristoffer

Dress, Matinique kr 2798,-

Parkas, Napapirji kr 4099,-

Skjorte, Matinique kr 699,-

Jeans, SealKey kr 1399,-

Frakk, Matinique kr 1999,-

Genser, Peak Performance kr 1399,-

Sko, Playboy kr 999,-

Lue, Peak Performance kr 499,Skjerf kr 399,-

STORGATA 28 - 8000 BODØ - TLF. 75 52 44 24

29


lydmesteren

L`Oranges sceneskifte Hans Peter L`Orange (42) er flere ganger blitt Grammy-nominert som lydprodusent på plater med klassisk musikk. Så bestemte han seg for å flytte fra Oslo til Bodø for å bli produsent for Nordnorsk Jazzsenter – ny by, nye mennesker, og en helt ny musikkgenre. Av ALEKSANDER RAMBERG

- I begynnelsen tenkte jeg av og til at ”herregud, hva er det jeg holder på med?” Men det har blitt sjeldnere og sjeldnere etter hvert. Jeg kjente ikke så godt til jazzmiljøet her i Bodø og Nord-Norge før jeg startet i denne jobben, men nå kan jeg grenseløst mye mer, enn jeg gjorde i april i år. Jeg har hatt en bratt læringskurve, smiler Hans Peter L'Orange. GRAMMY. Natt til 2. desember, norsk tid, ble Trondheimsolistenes plate ”In Folk Style” nominert til Grammy i kategoriene ” best surround sound album” og ”best small ensemble performance”. På denne platen har Hans Peter L'Orange vært lydteknikker. L'Orange har fra før vært nominert til flere Grammyer som lydprodusent i kategorien ”best surround sound album”, med plateutgivelsene ”Immortal Nysted” med Ensemble 96 i 2006, ”Divertimenti” med Trondheimssolistene i 2008, ”Treble & Bass” med Trondheim Symfoniorkester og Marianne Thorsen og ”Flute Mystery” med Philharmonica Orchestra – de to siste i 2009. Samtlige ganger han er blitt nominert til Grammy, har L'Orange vært til stede i Los Angeles. - Det er en ganske absurd opplevelse å gå opp den samme røde løperen som alle ”stjernene”, og man er omringet av et helt vilt blitzregn. - Hva har det betydd for deg å bli Grammynominert? - Det gir ganske mye oppmerksomhet med det samme, rundt nominasjonen, men det har vist seg å være vanskelig å omsette denne oppmerksomheten i ny prosjektøkonomi, for å si det sånn. Men det har også ført til at man ikke lenger trenger å forklare hvorfor en produksjon med et profesjonelt produksjonsselskap koster mer enn et vanlig kjelleropptak, smiler L'Orange og fortsetter: - Jeg har alltid vært tilhenger av kvalitet og jeg tror på en kombinasjon av godt håndverk, godt utstyr og gode og engasjerte musikere. - Apropos kvalitet, så er vel det også et aldri så lite stikkord i kategorien ”best surround sound album”? - Ja, det er jo det som er tankegangen. Å sette opp ting slik at det fungerer best mulig, midt i selve ”sweet-spoten”, sier L'Orange. METNINGSPUNKT. Videre har han hatt alt av lydansvar for to Spellemannspris-vinnere, først med platen ”Majorstuen”, av ensemblet med samme navn, i klassen ”folkemusikk/gammaldans” i 2003 og deretter med

30

Hans Peter med frue på rød løper i det de ankommer Grammy-utdelingen i 2007. Stedet er Staples Center, Los Angeles

Trondheimssolistene og Marianne Thorsen i 2006 med plata ”Mozart” i klassen ”klassisk musikk”. Alt dette kan Hans Peter L'Orange vise til etter mangeårig innsats som lydprodusent for produksjonsselskapet Lindberg Lyd og plateselskapet 2L. Senere startet han også sitt eget produksjonsselskap Lorangetech. Men så på sin 42 årsdag, den 14. april 2010, startet han altså opp, med blanke ark, i ny jobb som produsent for Nordnorsk Jazzsenter. - Hvorfor denne, nærmest, helomvendingen? - Jeg hadde et arbeid med en arbeidstid som ikke akkurat var familievennlig, eller som ga så mye inntekt, forteller tobarnsfaren L'Orange. - Det hadde kostet meg mye sosialt og familiært, og jeg hadde kommet til et metningspunkt. Samtidig begynte jeg å bli ganske lei av Oslo – av kø og stress. Jeg følte også at jeg hadde nådd så langt jeg har kunnet som lydprodusent for klassisk musikk, og at jeg kanskje ikke vil komme til å nå så mye lenger, sier han. - Det måtte kanskje være å vinne en Grammy? - Ja, men når det er sagt, så skal man ikke glemme at når man først har kommet igjennom og blitt nominert til en Grammy, så er dette først og fremst en amerikansk pris. Og man skal virkelig ha gjort det sensasjonelt mye bedre enn de amerikanske produsentene, for å kunne vinne som utenlandsk nominert, sier L'Orange. NORD-NORGE-PATRIOT. – Men hvorfor akkurat Bodø og Nordnorsk Jazzsenter? - Historien starter vel med at jeg var på sommerferie og besøkte en god venn på Hunstad, en av de to eneste jeg kjente her i byen fra før, under

Nordland Musikkfestuke i 2009. Min forlovede, som er frilans musiker, spilte med Nordnorsk Symfoniorkester på åpningskonserten, forteller Hans Peter L'Orange. Mens hans forlovede, Patrycja Woloch, var opptatt med NOSO, satt Hans Peter og kameraten og fisket i fjorden. Og kameraten spurte litt spøkefullt om ikke Hans Peter og Patrycja bare skulle flytte hit til Bodø. - Jeg lo bare av det da. Men etter hvert så tok tanken tak i meg. Jeg er delvis vokst opp i Vesterålen og har familie i Finnmark, og jeg er glad i det nordnorske lynnet. Jeg liker den åpne direkteheten som er blant nordlendinger, og som er en letthet med det sosiale livet her oppe. Jeg har alltid hatt en sterk patriotisme for NordNorge, sier han og fortsetter: - Senere ringte den samme kameraten min til meg, og fortalte at det var utlyst en ledig stilling som produsent på Nordnorsk Jazzsenter. Min første reaksjon var at det selvsagt kunne ha vært morsomt, men at jeg kjente for lite til jazzverdenen. Men så dro jeg opp på intervju og snakket med Ulla-Stina Wiland (daglig leder ved Nordnorsk Jazzsenter, journ. anm.) Jeg gikk et par runder og kjente hele tiden at jeg kunne tenke meg å gjøre dette. Å skifte beite. Så jeg spurte Patrycja; dersom jeg får jobben, flytter vi da? TRIVES I JOBBEN. Kort fortalt solgte Hans Peter og Patrycja huset sitt på Nesodden og flyttet til Bodø der paret i dag leier en takleilighet i Røbrekka. Og mens hans forlovede Patrycja nesten oversvømmes av arbeidstilbud som frilans bratsjist her i byen, og nå jobber mye blant annet med NOSO og Bodø Sinfonietta, har Hans Peter L'Orange funnet seg godt til rette i Nordnorsk Jazzsenter. - Arbeidsoppgavene mine er tredelte. En del er praktisk tilrettelegging av prosjekter i landsdelen, både nasjonale og internasjonale produksjoner, til våre fylkesscener, som er Bodø, Tromsø og Vadsø, men også lokale jazzklubber i hele landsdelen - fra Brønnøysund i sør, Honningsvåg i nord, Svolvær i vest og Kirkenes i øst. - Kan du gi et eksempel på en produksjon som dere har fått til lokale klubbscener i år? - Turneen med Chris Minh Doky & The Nomads i november, er en typisk produksjon du neppe hadde sett i landsdelen dersom det ikke hadde vært for Nordnorsk Jazzsenter.


JULESALG HOS BALUBA All Playmobil

÷30%

Hans Peter L'Orange (42) sortrives i sin nye hjemby og sier selv han synes steget fra å jobbe med klassisk musikk og til å bli kjent med jazzverden, har vært utrolig spennende.

Garasjeanlegg i tre følger med 1 bil, 1 fly og gasspumpe. 3+ Ord. kr 799,NÅ 649,-

All LEGO

÷2050% HABA tre Klosser dyr 26 deler. 1+ Ord. kr 549,-

NÅ 299,-

Puslespill ulike mod. Ord. kr 155,-

NÅ 99,-

Tilbudene gjelder fram til 24. desember!

DESIGN: BODØ NU

Storgata 16 - www.bursdagskongen.no - Tlf. 75 52 53 03

Nyheter fra

ÅPNINGSTIDER: Mandag-fredag: 10.00-18.00 Lørdag: 10.00- 16.00

Storgata 6 - 8006 Bodø Tlf. 75 54 00 44

31


PELLEFILM

Lokale millioner til ny Pellefilm Av ALEKSANDER RAMBERG

- Jeg har fått stor respons etter oppslaget i Bodø Nu. Det har vært mange positive tilbakemeldinger fra folk generelt, og mitt utspill ble tatt alvorlig helt i toppen i Bodø kommune, sier Pelle-skaper Åge Magnussen - Magefølelsen min for om dette skal gå bra, i forhold til hva den var for bare én måned siden, er som natt og dag, sier filmprodusent Aage Aaberge. FOKUS PÅ PELLE. I novemberutgaven av Bodø Nu, satte vi et stort fokus på Pelle Politibils usikre framtid, både på lederplass og i flere artikler. Manglende initiativ fra næringslivet i Pelles hjemby til å investere i den kjente og kjære figuren, har lenge sett ut til å forhindre planene om oppfølgerfilmen til kinosuksessen ”Pelle Politibil går i vannet”. Og verst av alt, Bodø har stått i fare for å miste sin egen Pelle Politibil, da større fornøyelsesparker sørpå har vist sin interesse for den populære figuren. Nå ser det derimot ut til at det løser seg for både filmprodusent Aage Aaberge, opphavsmann Åge Magnussen og ikke minst for Pelle Politibil selv. ET STORT STEG NÆRMERE. For nå kan både Åge Magnussen og Aage Aaberge bekrefte at aktører i næringslivet i Bodø har gitt klare signaler om at de vil gå inn med penger i prosjektet, som dekker det

tidligere manglende beløpet i toppfinansiering for å få realisert den nye helaftens kinofilmen om Pelle Politibil. - Jeg kan bekrefte at vi har fått på plass to millioner kroner, og jeg kan bekrefte at det er fra lokale aktører i Bodø. Men før alt av avtaler er hundre prosent i boks, så kan jeg ikke si noe mer om hvem det er som nå går inn med disse pengene, sier produsent Aage Aaberge i Neofilm. Og mens lokale investorer fra Bodø åpner pengesekken, venter Aaberge nå i spenning på et endelig svar fra Norsk filminstitutt, som etter planen skal stå for grunnfinansieringen av filmen. - Jeg skulle ha ønsket at jeg kunne si at alt var på plass, men det er det altså ikke. Filminstituttet ventet på svar om de private investeringene var på plass, og nå som det har løsnet, så må vi igjen vente på svar fra filminstituttet. Alt henger sammen med hverandre, sier Aaberge som nå går noen spennende dager i vente. - Men det som har skjedd nå er veldig positivt, og nå er vi ett stort steg nærmere. Det kan jeg definitivt si. TELEFON FRA FYGLE. Åge Magnussen var i forrige uke i møte med Aage Aaberge. Han kunne fortelle at det hjemme i Bodø hadde vært mange tilbakemeldinger etter oppslaget i Bodø Nu. - Jeg har møtt mye positivitet, og flere som har beklaget dersom konseptet skulle ha blitt flyttet ut av byen. Utspillet mitt ble også tatt alvorlig i Bodø kommune. Ordføreren tok personlig kontakt med meg vedrørende Pelle, og det setter jeg pris på. At de ser på Pelle som en god bodøværing, og ønsker å strekke seg langt for å beholde ham i Bodø, sier Åge Magnussen som selvsagt også er svært glad for at de nå har fått tydelige signaler fra næringslivet i Bodø, at man ønsker å satse videre på Pelle Politibil.

- Etter hvert må jeg også sette meg ned med kommunen, Team Bodø, og diskutere et videre prosjekt knyttet til en utvidet aktivitetspark med Pelle Politibil her i Bodø, sier han. NY PELLE-KLUBB. I mellomtiden kan Magnussen fortelle at det fortsatt jobbes med å lage en ny Pelleklubb på nett. - Dette var noe vi snakket om foran den forrige Pelle-filmen, og det vi ønsker er en Pelle-klubb, med en ny nettside og med en rekke aktiviteter og holdningsskapende informasjon for barn, sier Magnussen. - Også her hadde det vært ønskelig om dette var linket til Bodø, og at en slik nettside kunne ha blitt utviklet av lokale aktører, sier Magnussen. Og at stadig flere får øynene opp for Pelle Politibil, er det vel liten tvil om. - Jeg fikk nylig høre at den forrige filmen er solgt til Kina, så nå er det oppe i tolv land som har kjøpt rettighetene til å vise ”Pelle Politibil går i vannet”, deriblant også Russland. I både Kina og Russland bor det jo veldig mange mennesker, så det er virkelig artig å tenke på at Pelle Politibil når ut til så mange, sier Magnussen som nå håper at det blir et endelig klarsignal for om også det nye filmprosjektet går i orden. - Jeg har i hvert fall fått inntrykk av at Qvisten Animation står klare til å begynne på dagen, nærmest, avslutter Åge Magnussen.

De helt spesielle gavene finne du hos Den Blå Dør! Tirsd., onsd., fred. 10.30 -17.00 Torsdag 10.30 - 18.00 Lørdag 10.30 - 15.00 Mandag etter avtale.

Vi fører smykker fra Efva

Vi har et stort utvalg i tapeter, gardiner, solavskjerming for ditt hjem eller bedrift. 32

Telefon 91 31 90 76 Professor Schyttesgt. (ovenfor Bodø hotell) www.denblaadoer.no Følg oss på facebook

DESIGN: BODØ NU

Aktører i næringslivet i Bodø går nå inn med to millioner kroner i det planlagte nye filmprosjektet om Pelle Politibil. Og med det kan fremtiden til Pelle på film, samt hans eksistens i Bodø, være sikret.


FOTO OG DESIGN: BODØ NU

e t t e n a Je Julegavetips:

Jeaette har vært KRY-jente helt fra starten, og er en trygg og kreativ frisør, og er nettopp kommet hjem fra London med de nyeste oppdateringer på klipp, farge og styling.

VIDAL SASSON-SETT: Shampoo, balsam, kur og reisespray. Før 1250,NÅ

490,-

GLO MINERALS GAVESETT: Smoky eye kit, mascara, eyeliner, blush, solpudder, speil, gloss, blotting papers, 2 koster og toalettmappe. Før 2500,NÅ

1290,-

KRYS HERLIGE HÅRSPA Perfekt gave til både han og henne. Behandlingen starter med deilig hårvask. Så får du ligge i rolige omgivelser mens din frisør utfører herlig hodebunn, nakke og ansiktsmassasje med spesialtilpasset kur. Behandlingstid er 60 min, og normalpris er kr 690,Kampanjetilbud frem til jul er kr

490,-

Sjøgata 20 - 8005 Bodø -

For timebestiling, ring 75 52 74 00 eller vår hjemmeside www.kryfrisor.no

-

Vi har GAVEKORT!

33


ernst furuhatt

Galleri Furuhatt

KOMMENTARER? Send til: redaksjonen@bodo-nu.no eller SMS til 975 23895.

Nordlandsmuseet i midnattsol Dette er jo et bilde på motsatt side av årstiden vi er inne i, men siden motivet verken eksisterer eller har noen dypere mening, så kan det være en passelig illustrasjon på dagens digitale umuligheter. Bildet er et resultat fra litt leking rundt en idè til en annonse, og det ble ikke nedlagt nevneverdig arbeid før det ble forkastet. Som en kuriositet ble bildet plassert på en vegg sammen med en rekke andre bilder, og av alle bildene jeg har strødd rundt meg, er det dette som trekker til seg mest oppmerksomhet.

34


DESIGN OG FOTO: BODØ NU

Årets tøffeste julefrisyre... Ingrid

Line

Ina

Christine

Trudi

Iselin

Linda

Stine

City Nord

City Nord

City Nord

City Nord

City Nord

City Nord

City Nord

City Nord

Jeanette City Nord

Brynjulf

Lise

Helen

Marit

Susann

Line

Lovise

Daniela

Kaya

Storgata

Storgata

Storgata

Storgata

Storgata

Storgata

Storgata

Storgata

Storgata

Isabel

Marit

Gunhild

Storgata

Storgata

Storgata

Ring, kom innom, eller bruk nettet for timebestilling.

...får du hos oss! Ytterjakker fra Dranella før 1999,Nå 599,-

Tunica Culture Grå, beige og lilla. 799,-

STORGATA - BODØ - TLF 75 52 05 86 AVD. CITY NORD - TLF 40 00 99 20

Kjole Amanda Rød og sort 899,-

Timebestilling på nett: www.bechfrisor.no

Juleklær 2010

Smykker fra

PS: Vi har gavekort!

Godt utvalg i selskapsvesker 349,-

Kjole Esenz 699,Kjole Fransa Beige og svart 499,-

GLASSHUSPASSASJEN - STORGATA 12, 2. ETG. TLF. 75 58 74 46 - BODØ

35


De gode hjelperne ”En mann i Oslo hadde ligget død i sin egen leilighet i over 2 år”, stod det å lese i VG for ei stund siden. Jeg ble rystet over dette nyhetsoppslaget. Det satte i gang mange tanker: Hadde han ikke familie? Eller kanskje ville han ikke ha kontakt med dem? Men hva med naboene, brydde ikke de seg? Og hadde han ingen venner? Eller i hvert fall noen bekjente? - Jeg vet ikke svarene, jeg bare undrer meg. Kunne dette ha skjedd her hos oss i Bodø? tenker jeg videre. Er samfunnet blitt like kaldt her hos oss? - Jeg tror ikke det. Jeg tror vi har en bedre kultur for å ta vare på hverandre her nordpå. Det er mer oversiktelig her hos oss enn i en upersonlig storbyblokk. Jeg tror noen ville tatt affære ganske raskt hvis det gikk flere dager uten tegn til liv i ei av leilighetene i Bodø. Men det er tankevekkende med et slikt nyhetsoppslag. Det er en påminnelse om at vi aldri må slutte å bry oss. Vi må alltid bestrebe oss på å vise medmenneskelighet. Det er et ansvar som vi alle har – ellers kan det fort bli kaldere mellom oss nordlendinger også! Det er her de gode hjelperne kommer inn. Jeg kjenner mange av dem. De gir meg tro på at vi skal greie å holde varmen – også i mørke og kalde vintermåneder. Da snakker jeg ikke bare om termometeret i stua. Jeg snakker om menneskelig varme. De gode hjelperne bidrar til å få opp temperaturen i samfunnet. Noen av dem er betalt for å vise omsorg, men de gjør det ikke bare for pengenes skyld. Andre gjør det helt frivillig og uten

betaling. Noen av dem går i uniform. Alle er helt vanlige mennesker, men de gjør livet lettere og bedre for andre. Vi er avhengige av de gode hjelperne for at hverdagen skal fungere. Vi hører ofte om de gangene det blir begått feil. Da blir det store avisoverskrifter, og det skrives om skandaler. Det er viktig at slike episoder kommer fram i lyset, for å forhindre at det skjer om igjen. Men vi hører ikke så ofte om de mange gangene det blir gjort en god jobb. Det er flest av de gangene. Da er det alltid noen gode hjelpere som står bak. De fortjener jamen et takkens ord. I en kjent adventsalme av Eivind Skeie heter det: ”Tenn lys for dem som gråter, og dem som trøster dem!” Dem som trøster er de gode hjelperne som holder samfunnet i gang, og som sprer både lys og varme. Læreren i klasserommet, sykepleieren på hjemmebesøk, besøksvennen i Røde Kors, naboen over gangen, helsesøsteren på helsestasjonen, politikvinnen på oppdrag, brannmannen i beredskap, venninna som kommer på besøk, Frelsesarmèen og Shirley i Glasshuset, Bymisjonen på gata, bestemor som strikker lester i julegave til barnebarna… Juletiden er en årlig påminnelse om at vi må være medmennesker. Det er mange omkring oss som fryser, som er ensomme, som livet har fart hardt med. Dette oppleves ekstra sterkt i desember måned. Jula er som et forstørrelsesglass som forsterker alle følelsene våre. Da blir også den daglige ensomheten ekstra vanskelig å takle. Til og med døden kan inntreffe i den dypeste ensomhet – det har vi sett i Oslo. Det samme kan fort skje hos oss, hvis vi skrur av varmen.

Steinsprutskade ordnes

EFFEKTIVT og KOSTNADSFRITT for deg*, uansett bilmerke og modell, Venter du til ruta sprekker, må du betale egenandel.

...og du: *v/kasko eller delkasko

36

trenger du bil mens du venter, får du låne en av oss!

La oss bry oss om hverandre denne desembermåneden! La oss være medmennesker som viser omsorg og sprer litt varme. Vårherre fikk selv oppleve det da han kom på besøk til vår verden for ei god stund siden. Det var stengte dører overalt i Betlehem. Ingen hadde rom for det unge paret – bortsett fra èn. En ukjent hjelper forbarmet seg over den høygravide kvinnen. Vårherre slapp i hvert fall å bli født under åpen himmel. Den ringe stallen fungerte bra som fødestue. Det lukter fjøs av jule-evangeliet. Og hele livet sitt trivdes han best blant fattige og ringe mennesker som ikke gjorde noe vesen av seg, men som gjorde hva de kunne for å hjelpe til. Alle disse gode hjelperne er like mye engler som dem vi synger om i julesangene. La oss derfor tenne lys også denne jula, og synge den gamle julesangen av full hals: ”Så rekker jeg deg da med glede min hånd, Kom, skynd deg å gi meg den andre. Så knytter vi kjærlighets hellige bånd Og lover å elske hverandre!”

MÅNEDENS KRONIKØR:

Odd J. Eidner


DESIGN: BODØ NU

CITY NORD - GLASSHUSET

Masse gode tilbud på kampanjeprodukter Årets jule julegave egave g

DEN PERFEKTE

JULEGAVEN JULE JUL LEGAVEN V N

ffr fra ra Joico Ji

Sunt & glansfullt hår med Shampoo & Conditioner K-P K-PAK AK for skadet hår Body Luxe gir økt vvolum olum Color Endur Enduree bevarer fargen iolet pleier oogg m Color Endur Enduree Violet motvirker otvirker gule toner

fra fra kr. kr. 29 299,9,- til kr kr.. 329,-

Nå kr.

425, 425,--

Ord. pris kr. 623,-

Hair Play Molding Paste 200ml Gir fast, bevegelig hold med matt finish

kr kr..

299,-

ord. ord. pris kr. kr. 490,-

(2 x 100ml)

Få lekker l sminkemappe sminke emapp & to to små å sprayer sspraye er ved kjøp av Shampoo & Conditioner

kampanjevare begrenset antall kampanjevare - begrenset colorvitality vitality / moistrepair / add addvolume / silksheen sheen

Julekalender

Alle kunder i desember er med på trekningen av flotte premier! Online booking: www.limefrisor.no

www.joico.no

LØRDAGSÅPENT FREM TIL JUL! ÅPNINGSTIDER: Man 09.00 - 16.00 Tir 09.00 - 16.00 Ons 09.00 - 18.00 Tor 09.00 - 18.00 Fre 09.00 - 16.00 Lør 09.00 - 14.00

DRONNINGENS GT. 5 - TLF. 75 52 22 44 - BODØ 37


suksess

JUBELÅR FOR NNL Nordnorsk Lederutvikling har mer enn doblet omsetningen sin på fem år. I 2010 har de solgt tjenester for 20 millioner kroner. Dette til tross for at de er i en bransje med knallhard konkurranse.

Av ALEKSANDER RAMBERG

- Jeg vet vi har mange dyktige konkurrenter der ute, men jeg vet ikke så mye om dem. Og det føler jeg at vi ikke trenger å tenke så mye på. Vi konsentrerer oss kun om det vi selv skal gjøre. Vi har mange ting vi skal utvikle og forbedre, og har mer enn nok med å rydde opp i eget hus, sier Kåre Geir Lio (57 i dag), administrerende direktør ved Nordnorsk Lederutvikling. JUBILANT. Til neste år fyller Nordnorsk Lederutvikling (NNL) 25 år, med feiring den 9. juni og inn i den 10. som var datoen denne stiftelsen ble etablert i 1986. Den gangen var det 40 virksomheter som la 10.000 kroner hver i en pott. 40 aktører fra ulike bedrifter, banker, fylkeskommuner, kommuner, høgskoler, forskningsinstitusjoner og universitet i landsdelen. Målet var en stiftelse som først og fremst skulle hjelpe næringslivet i Nord-Norge. I dag er de 12 faste ansatte, samt fem ansatte på deltidskontrakter, som selger programplasser og kjører ulike programmer for ledere og organisasjoner over hele landet. 2010 ligger an til å bli det beste året noensinne, der Nordnorsk Lederutvikling har solgt i underkant av 100 programplasser, og kjørt et utall av ulike bedriftsinterne programmer, noe som igjen har gitt en omsetning på 20 millioner kroner og et overskudd på omkring 2 millioner kroner. Til sammenligning var omsetningen 9 millioner kroner i 2005. - Vi har greid oss godt gjennom finanskrisa og er heldige som har fått lov til å jobbe med ulike selskaper i hele Norge, sier Lio. - Å snakke om en finanskrise her i Norge, blir uansett flaut overfor en spanjol eller en engelskmann, eller for ikke å snakke om en fra Sør-Amerika. Derfor tar vi ofte med oss kundene ut av landet. Det kan være lærerikt å få erfare dette. Vi har det så godt i Norge at vi nesten må klype oss selv i armen av og til. KREVENDE JOBB. NNL er en selveid stiftelse som bruker overskudd på nyutvikling og investering i nytt materiell og nye virkemidler til bruk innenfor lederutvikling-faget. - Vi har hatt en jevn og fin utvikling av egenkapitalen, men hvor stort overskuddet blir fra år til år vil variere. Noen år bruker vi for eksempel mer penger enn andre på videreutvikling av programmer og opplæring av medarbeiderne. Og vi bruker mye energi på nettopp det å lære opp nye, gode medarbeidere, sier Lio og fortsetter: - Ofte tar det både fire og fem år, før man blir helt varm i trøya i denne jobben. Det er en veldig kre-

vende jobb, sier Lio. Vi må selvsagt få en mer utdypende forklaring på det. - Bak det som tilsynelatende ser enkelt ut på utsiden, ligger det et hav av forberedelser. Det er virkelig bare en liten del av isberget som synes. Det er så godt som ingenting som kommer ferdiglaget. Man må utvikle metoder og materiell tilpasset egen personlighet og stil, og ikke minst tilpasset den enkelte kunde. I tillegg skal man også etablere en tillit til en tilstrekkelig kundeportefølje, og man skal drive med entusiasme og faglig tyngde 10 timer hver eneste dag. - Dere jobber 10-timers dager? - Ja, det vil si, gjerne mer. En vanlig arbeidsdag for meg, starter som regel klokken halv ni om morgenen, og er over i elleve halvtolv-tiden på kvelden. Men jeg liker å jobbe mye. Og man har sett stor sammenheng med at det å arbeide mye, bidrar til god helse, smiler Lio og fortsetter: - Jeg har sansen for hardt arbeid. - Og gode lønninger? - Jo da, vi tjener godt. ÅPENT OG INTERNT. Kort fortalt driver NNL med lederutvikling, det fremgår jo av navnet. Litt mer detaljert dreier det seg om å utvikle og kjøre programmer, for ledere på ulike nivåer og hele organisasjoner. Enda litt mer detaljert kan man dele opp virksomheten deres i to hovedgrupper; de åpne programmene, der Hovedprogrammet, Ledelse i front og Opptur hører til, og der ledere fra alle kanter kan melde seg på. Den andre delen er de såkalte internprogrammene. Skreddersydde opplegg, der NNL jobber internt med ulike bedrifter. Forholdet mellom de åpne programmene og internprogrammene er rundt 50-50, og kundene er alt fra statlige og halv statlige, til private ledere. Eksempelvis har Kåre Geir Lio i løpet av de siste 12 dagene nå, holdt kurs for ledere fra NOSO her i Bodø, Kreftforeningen og Norsk Polarinstitutt i Tromsø og til Nortura og mediehuset Nationen i Oslo. - Og det er bare de som jeg har jobbet med i løpet av denne perioden, sier Kåre Geir Lio som har vært ansatt i NNL siden 1997 og vært administrerende direktør siden 2006. Før det var han trener for Junkerens A-lag for kvinner i håndball. Før det igjen var han lærer. - Jeg har alltid jobbet med å lære andre. I Junkeren trente jeg med spillerne to til fire timer hver dag, bare for at vi skulle klare å få en ball inn i et mål. Da føles det greit å holde kurs for ledere i 12 timer om dagen, slik at bedriftene deres kan fungere best mulig, sier han.

FELLESSKAPET. Vi kunne selvfølgelig ha gått enda mer i dybden på hvordan programlederne i Nordnorsk Lederutvikling jobber. Selve tenkemåten og pedagogikken. Hvordan de trener opp ledere til å bli enda bedre ledere, og ikke minst lagspillere i et stort samspill som jo en bedrift med ansatte er og skal være. - Egentlig er det så mye forskjellig i det vi gjør, og så mange nyanser, at det nesten er umulig å forklare til utenforstående, påpeker Lio. - Vi pleier å si, at du må ha vært der, for å kunne forstå, legger han til. Lio innrømmer for øvrig at det av og til kan føles litt paradoksalt å skulle være leder for en bedrift med ansatte som selv har som jobb å lære andre ledere å lede. - En av oppgavene mine er jo å sørge for at det er tilstrekkelig med gjødsel til fellesskapet og et godt internt miljø her på arbeidsplassen. Men med ansatte som jobber svært selvstendig og som alle har mellom 140 og 180 reisedager i året, så kan det være en liten utfordring, ja, smiler Lio. HOLDER PÅ NAVNET. Nordnorsk Lederutvikling er blitt en av landets fremste aktører i en bransje der de må slåss med både høgskoler og private selskaper. Navnet har de også beholdt, selv om stiftelsen Nordnorsk Lederutvikling i dag er en nasjonal aktør. - Det var faktisk, på slutten av 90-tallet, en intern diskusjon vedrørende et navneskifte. Det var enkelte som mente at det var vanskeligere å markedsføre seg med et slikt navn. Og man tenkte at det kanskje var et poeng. Selv den dag i dag merker jeg at det kan være en utfordring, spesielt overfor kunder sørpå. Det er jo ikke mer enn 40 år siden at det kunne stå ”helst ikke nordlendinger” på hybelannonser i Oslo. Men det som uansett ble avgjørende for at vi valgte å beholde navnet, var at dersom tillitten til oss fra kundene er så dårlig at det avhenger av navnet, så får det heller være. Vi skal leve med og gi farge til dette navnet. Og i all hovedsak opplever vi svært mange positive tilbakemeldinger på den jobben vi gjør, og for at vi er annerledes. Det liker vi, sier Kåre Geir Lio og forteller avslutningsvis at Nordnorsk Lederutvikling hele tiden henter mye inspirasjon tilbake fra møter med dyktige ledere og virksomheter. Og de er det mange av, i følge ham. - De som søker utvikling og forbedring er ofte de som allerede er gode og modige nok til å utsette seg for mer, avslutter Kåre Geir Lio.

I Junkeren trente jeg med spillerne to til fire timer hver dag, bare for at vi skulle klare å få en ball inn i et mål. Da føles det greit å holde kurs for ledere i 12 timer om dagen, for å få hele bedrifter til å fungere som de skal. KÅRE GEIR LIO

38


suksess

Kåre Geir Lio (57 i dag) er opprinnelig fra Dalen i Telemark, og flyttet til Bodø i 1990 der han først jobbet som hovedtrener for Junkerens A-lag for kvinner i håndball. I dag er han administrerende direktør ved Nordnorsk Lederutvikling.

Gi bort en opplevelse! Gavebilletter til Nordlandsbadet og Spektrum Velvære selges i resepsjonen og på internett

DESIGN: BODØ NU

www.bodospektrum.no

Følg oss på facebook

39


Gamle Salten mot fredning - Vi er veldig positive til fredning av Gamle Salten, som er én av kun tre av de gamle passasjerbåtene som holder til i Nord-Norge, sier seniorrådgiver hos Riksantikvaren, Sverre Nordmo. Av ALEKSANDER RAMBERG Foto: BIG PICTURE

13. desember legger Erik Solheim og Miljøverndepartementet fram den nye fartøyvernplanen, og 2011 er det året Riksantikvaren skal vurdere fredning av passasjerbåter, ifølge Sverre Nordmo, seniorrådgiver ved seksjon for fartøy og tekniske kulturminner hos Riksantikvaren. FÅ I NORD-NORGE. - ”Gamle Salten” er da en av de båtene som skal vurderes. Og mens det for eksempel er flere slike typer båter på Vestlandet, så er ”Gamle Salten” kun én av tre gamle passasjerbåter som holder til i Nord-Norge, sier Nordmo og påpeker at sjansene for at ”Gamle Salten” blir fredet i utgangspunktet derfor er større, enn om båten hadde holdt til i Stavanger. - Det er for tidlig å si om den vil bli fredet, og en slik avgjørelse vil ikke bli tatt før i løpet av 2011. Men vi er som sagt svært positive til det. Vi kjenner båten godt og har vært flere ganger og besøkt ”Gamle Salten” i Bodø, sier Nordmo. ÅRLIG DRIFTSSTØTTE. Når den nye fartøyplanen legges fram vil det vurderes om disse passasjerbåtene skal vernes, og da havner under fylkeskommunalt ansvar, eller om de skal fredes og havne inn under statsbudsjettet. - Hva vil en fredning av ”Gamle Salten” innebære? - Da vil den være et fredet, statlig kulturminne, der

staten tar et økt ansvar for båten, noe som igjen kan innebære en årlig driftsstøtte, sier Nordmo og fortsetter: - Hvis den blir fredet så er ønsket at ”Gamle Salten” skal bestå for all evighet. Og når et fartøy blir fredet, så anses det som svært verdifullt, og det vil derfor være ønskelig at det ikke skal brukes for hardt. - Hva vil det si for driften av ”Gamle Salten”? - Det betyr ikke at man skal roe ned på restaurantvirksomhet og slikt, med det betyr først og fremst at ”Gamle Salten” ikke må ut i det hardeste været for å tjene penger, sier Nordmo. - Den daglige driften og vedlikeholdet, vil uansett alltid være det viktigste for en slik båt. Da blir det alltid holdt et tilsyn med båten, slik at for eksempel lekkasjer blir oppdaget i god tid og at dette blir utbedret, sier Nordmo og påpeker at han synes eierne og driftsselskapet bak ”Gamle Salten” gjør en god jobb, og tar godt vare på båten. - For eksempel i sommer, da ”Gamle Salten” hadde en liten krasj, så viste det at alt av sikkerhetsutstyr og rutiner, virket som det skulle, sier Sverre Nordmo. ØKT OPPMERKSOMHET. - Hva vil det kunne bety for lokalmiljøet, dersom ”Gamle Salten” skulle bli fredet? - Det har vist seg før, blant annet i Kragerø der fergen ”Gamle Kragerø” ble fredet, at det har medført en enormt stor oppmerksomhet og mye besøk om bord i båten. Det fører nok til at folk blir mer bevisste på at de har et kulturminne, sier Sverre Nordmo. Tidligere er også ”Gamle Lofotferga” blitt fredet av Riksantikvaren, og en fredning av slike fartøy vil også innebære at de sikres mot endringer og ombygginger. ÅRLIGE UNDERSKUDD. I morgen, fredag, skal eierne av ”Gamle Salten” i møte med riksantikvaren, for å diskutere sjansene for at det gamle flaggskipet

til bodørederiet Salten Dampskibselskab, ”Gamle Salten”, nå kan bli fredet som et statlig kulturminne. - Vi er veldig positive til en fredning av ”Gamle Salten”, sier Morten Chr. Jakhelln, styreleder i rederiet Saltens AS som eier og drifter båten. - Dette betyr jo at Riksantikvaren har den samme interessen som oss, nemlig at ”Gamle Salten” skal bevares, sier han videre. ”Gamle Salten” har i dag 11 eiere som alle la én million kroner på bordet da båten ble hentent hjem til Bodø i 2008. Disse er: Christian Jakhelln AS, Salten Invest AS, Hansen Dahl Fiskeri AS, T. Kolstad Eiendom AS, Sisisi AS, Nordland Betongindustri Holding AS, Gunvald Johansen Holding AS, Elektro AS, Nystad Invest AS. Nordaførr AS og Bodø Energi AS, i samarbeid med Sparebanken Nord-Norges gavefond og Gamle Saltens venner. ”Gamle Salten” omsetter for rundt fire millioner kroner i året. Det er 1,5 millioner kroner for lite, ifølge Morten Chr. Jakhelln - Erfaringene vi har, tilsier at vi trenger 1,5 millioner i finansiering hvert år, for å kunne ta vare på båten. Og vi ønsker jo å ta vare på noe vi har investert i. Vi ønsker å bruke båten, men også å bevare den, sier Jakhelln. Statlige tilskudd for å vedlikeholde båten, vil derfor komme svært godt med, ifølge ham. EN SAMFUNNSOPPGAVE. - Vi vil at det skal skje noe med ”Gamle Salten” hele året, og jeg har ikke tro på å stenge den om vinteren. Den skal være tilgjengelig for folk året rundt, sier Jakhelln og sier han synes det er viktig at folk oppfatter ”Gamle Salten” som mer enn et restaurantskip. - Det vi gjør er en samfunnsoppgave, der vi tar vare på et kulturminne. Jeg mener det er viktig for hele byen at vi tar best mulig vare på ”Gamle Salten”. Mange tar nok bare denne båten for gitt, men vi jobber for den gode sak. Vårt ønske er å sikre at ”Gamle Salten” fortsatt står her, den dagen vi går bort, avslutter Morten Chr. Jakhelln.

Det artigste vi vet er å gi vå Nordea-teamet ønsker alle en GOD JUL og så er vi klar for flere gode opplevelser i 2011

Sjøgata 21 Bodø - 815 24 365 - nordea.no

40


Sverre Nordmo, seniorrådgiver ved seksjon for fartøy og tekniske kulturminner hos Riksantikvaren. Han sier de er svært positive til å frede ”Gamle Salten”. Her er han på besøk hos ”Gamle Salten” i Bodø. Foto: PRIVAT

Morten Chr. Jakhelln er styreleder i Rederiet Saltens AS som eier ”Gamle Salten” i dag. Foto: ALEKSANDER RAMBERG

”Gamle Salten” var i sin tid flaggskipet til bodørederiet Salten Dampskibselskab. Nå vurderes båten fredet av Riksantikvaren.

re kunder gode opplevelser!

DESIGN OG FOTO: BODØ NU

Foto: PRIVAT

41


Julekupp! JJule l kupp k p!!

149, 1 49,-

999 K KUBBELYS UBBELYS 18 18 CM

BOXER BOXER SHORTS SHORTS

9999 LYSBRO LYSBRO

ffra ra

1 199, 99,KOSEDRESS K OSEDRESS

fra fra

4 499, 99,SSUPREME UPREME STEEL STEEL

299, 299,AKEBRETT A KEBRET T

20! 4 1 t n e p å s g Vi har sønda Europris Hunstad, Tlf 75 58 02 77, 10 -20 (18)

42

Europris Bodø, Tlf 75 55 20 70, 10 -20 (18) Europris Fauske, Tlf 75 64 64 18, 10 -20 (18)


10 på topp

De 10 hotteste app-tipsene App-skaper Erik Storli forteller hvilke 10 applikasjoner han mener du bør laste ned til din iPhone eller iPad, blant sine personlige favoritt-apps. Noen av appene er svært nyttige, andre mest morsomme.

LogMeIn Ignition (iPhone/iPad) - Dette er en litt dyr app og koster 165 kroner, men som er verdt hver en krone. Den fungerer kjempebra til fjernstyring av det du måtte ha av datamaskiner. Flott til mediasenteret! CamScanner (iPhone) - Skulle du ikke ha en scanner tilgjengelig, så er dette et godt alternativ for å få dokumententet inn på datamaskinen. Appen fås både i en gratisversjon og en betalingsversjon til 29 kroner som har flere funksjoner. Spotify (iPhone/iPad) - Nesten et litt kjedelig valg, men Spotify er faktisk den mest brukte appen min. Gjør det mye lettere å synkronisere musikkbiblioteket, enn å måtte slite med iTunes. Et Spotify Premium abonnement koster 99 kroner i måneden.

Erik Storli (20) har gjort stor suksess med applikasjoner han har laget for både iPhone og iPad. Deriblant har hans siste applikasjon ”iLlumination” som er blitt veldig populær i USA, noe som har medført reklameinntekter på over en halv million kroner for den unge app-skaperen.

Game Developer Story (iPhone/iPad) - Jeg måtte bruke noen minutter på å sette meg inn i dette spillet, men etterpå var jeg helt hekta. Du er sjef for et spillselskap, og må spille kortene dine riktig for å lykkes. Denne appen koster 21 kroner, men finnes også i en gratisvariant. Find My iPhone (iPhone/iPad) - Find My iPhone-tjenesten er nettopp blitt gratis, og lar deg spore opp hvor iPhone/iPaden din befinner seg om du skulle ha mistet den. iSwap Faces (iPhone) - Her kan du bytte fjes på to stykker du har tatt bilde av. Du er lovet mye moro med denne applikasjonen! Den koster 11 kroner, men finnes også i en gratisversjon. iBeer (iPhone/iPad) - Denne appen lar deg drikke et virtuelt øl-glass. Spesielt morsomt er det når du kan benytte din enhet til å helle over i det virtuelle glasset til noen andre. Appen koster seks kroner. NRK Nett-TV (iPhone/iPad) - NRK skal få skryt for å ha laget en bra app som lar deg høre radio eller se på tv med enheten din. Gratis er den også! Gulesider (iPhone/iPad) - Fremdeles den mest gjennomførte applikasjonen for å finne frem noe sted. Genial å bruke i storbyen, og et greit alternativ til GPS. Også er den gratis å bruke. Weather+ (iPhone/iPad) - Dette er en stilig app for både iPhone og iPad, for å kunne se hvordan været rundt om i verden. Meget pen grafikk. Appen koster 11 kroner.

Eller du kan gi henne et

DESIGN: BODØ NU

Lekre julegaveidéer til henne du er glad i!

GRATIS PARKERING

som ikke er tidsbegrenset. Da finner hun det hun ønsker når det passer.

Følg oss på FaceBook

43


bodø før KOMMENTARER? Send til: redaksjonen@bodo-nu.no eller SMS til 975 23895.

Knut hoff

Ildsjel i Salten Violinmageres Selskab, og gjentatte ganger president der, Einride Hveding, i sitt private violinmagerverksted. Foto: PRIVAT

Farvel til Salten Violinmageres Selskab Salten Violinmageres Selskab hadde en tung stund, da det møtte bare to medlemmer til årsmøtet, og man måtte beslutte å legge ned virksomheten, som hadde bestått siden 1987. Og nå skrev vi 2010. Årsaken var at tiden hadde løpt fra violinmagerne, noen hadde sagt farvel til dette liv, andre ble så rent for gamle, selv om viljen og lysten til å fortsette nok var på plass til det siste. For hva hadde ikke dette merkelige og spesielle selskab klart å utrette i de årene det var i sving. Her var det tale om å gå ned med flagget i topp! Nå flommer markedet over av fioliner fra Kina og andre land i Østen. Instrumentene er vel egentlig ikke dårlige, men de er masseprodusert og mangler sjel. En fiolin man selv med kjærlige hender og uendelig ømhet har laget, betyr så mye mer. Her krevdes tålmodighet, kunnskaper, skaperglede og gleden av å komme sammen med likesinnede, og gi å få råd og hjelp. Det sosiale aspektet i Salten Violinmageres Selskab kan man lese mellom linjene i foreningens sirlig førte møteprotokoll. Violinmagerne var og er musikalske mennesker, som ville ta vare på den smule tradisjon vi ennå har og hadde i Salten, hva bygging av musikkinstrumenter angår. Da er det ikke merkelig at her var medlemmer fra Misvær, Fauske, Beiarn og Saltdal. Det heter da også i foreningens lover at formålet er ”å fremme forståelsen av betydningen av å ivareta og videreføre violinmager-

Ovesen Elektriske AS ble etablert i 2001 og består i dag av 14 ansatte med en årlig omsetning på ca 14 millioner kr.

VISJON: VI SKAL LEVERE FEILFRIE OG FUNKSJONELLE ANLEGG

kunstens edle tradisjoner.” I loven finner vi og mange andre gode grunner for aktivitetene. I tillegg til utallige arbeidsmøter, har man også innført tradisjonen om en årlig torskemiddag. Selskapet har ført en noe omtumlet tilværelse, men har alltid funnet på råd. Tidligere rektor ved Bodø lærerskole, Einride Hveding, har gjentatte ganger vært president i selskapet, og har da også utarbeidet en kort historikk, som er interessant og fornøyelig lesning. Tolldistriktssjefen, Ivan Sundstrøm, var mannen som tok initiativ til stiftelsen av selskapet av selskapet. Man hadde da 15 registrerte medlemmer. Sundstrøm ble selskapets første president på møtet i Toldboden. Kurs i violinbygging ble straks igangsatt i samarbeide med Bodø Friundervisning. Kursleder og instruktør var Gunnar Klette fra Misvær. Med 10 kursdeltakere, ble det gjennomført 130 kurstimer. Det var en flott start! - Violinen som musikkinstrument er jo for lengst detronisert og forkastet av de unge som lever opp i dag, skriver Hveding i historikken. Det er kanskje litt krast, all den tid vi jevnlig opplever glimrende musikkgrupper, der nettopp fiolinen leder an. Men det å bygge sin egen fiolin, later det til at dagens ungdom ikke kan tenke seg. Det krever vel for mye tid og omtanke. Hveding innrømmer at det ikke var bare lett å finne nye rekrutter til en så spesiell hobby som violinmagerkunsten. Og de instrumenter som så dagens lys under Salten Violinmageres Selskabs kjærlige hender, ble først og fremst skapt for å tilfredsstille violinmagerens egen stolthet, og for å skulle beundres av violinmagerens familie og venner. Kurs i violinlakkering sto for tur, og her diskuterer jo verdens eksperter om det er lakkeringen som gir den fineste klangen, eller treverket utformingen eller tykkelsen på treet.

Bodø hadde før krigen, og en tid etter, to ivrige violineksperter. De to var politikonstabel Hagbard Brenne og kemner Ivar Orestad. Brenne vet vi bygget noen violiner, men det er en viss uenighet i om Orestad gjorde det samme. I hvert fall skrev Orestad interessante bøker om emnet, blant disse ”Gåten fra Cremona”. Violinen har jo alltid vært omfattet av mystikk. Vi kan bare nevne karer som Paganini, Myllarguten og vår egen Ole Bull, - mange dyktige hardingfelespillere – de har vi jo ennå i dag. Det het seg i gammel tid at violinen, eller fela, var djevelens instrument, og beretningen om Fanitullen er med på å understreke dette. I dag er den stueren, og brukes på konserter i landets kirker. - Jeg kom vel inn i denne hobbyen ved et tilfelle. Jeg la merke til en rekke mer eller mindre ødelagte violiner i skapet på skolen, og mente de burde kunne repareres. Så var det gjort. Men det er mye å sette seg inn i, sier Hveding. Og violinmagerne deltok i en violinutstilling i forbindelse med Nordland Musikkfestuke. Utstilling av hjemmebygde instrumenter ble det også, i samarbeide med forretningen Klæboe Musikk. Det ble etter hvert kjøpt inn en del violinmagerutstyr, som er tatt hånd om. - Vi får vel se å få overrakt protokollen vår til et kartotek som tar vare på den i ettertid, sier Hveding. Det finnes ennå et par andre tilsvarende foreninger, som Salten-selskabet har samarbeidet med, men disse foreningenes skjebner, vites ikke mye om nå. Vemodig er det i alle fall at et slikt kunsthåndverk blir nedlagt. Men det vil nok fortsatt leve rundt om på bygdene. Det er jo en trøst.

Våre tre nye medarbeidere så langt i år: Er også du elektriker? Vi trenger enda flere dyktige fagfolk i vårt team! Bjarne Kjærran

VERDIER: • Kvalitet • Respekt • Samarbeid HOVEDMÅL: • Rett kvalitet • Best service • Best arbeidsmiljø

Lasse Arntsen

For informasjon om alt vi kan tilby deg, ta kontakt med Trond-Morten 452 01 600, e-post: tm@o-el.no eller Jan Robert 976 90 090 Ovesen Elektriske er stolt støttespiller av: • Frelsesarmeen • Nei til narkotika • Blindeforbundet • Bodø/Glimt • Bodø kulturhus Vi er av Dagens Næringsliv kåret til gasellebedrift fire år på rad.

44

Anders Solberg

Tjeldberget 4 - 8012 Bodø - Tlf 75 59 00 90

www.o-el.no


UTSTYRSPAKKE 1:

Høstkampanje pü Vinterkampanje pü Honda Honda CR-V CR-V

7JOUFSIKVM t %FGB LVQĂ? PH NPUPSWBSNFS t 5JMIFOHFSGFTUF

Verdi kr 37.500,Du betaler kun kr 2.900,-

Honda CR-V 4WD. Fra kr 412.900,-*

UTSTYRSPAKKE 2: 7JOUFSIKVM t 4LJCPLT UJMMFHH GPS MBLLFSU TLJCPLT

t.FUBMMJD MBLL

Verdi kr 37.000,Du betaler kun kr 2.900,-

UTSTYRSPAKKE 3: 7JOUFSIKVM t "WUBHCBSU IFOHFSGFTUF t .FUBMMJD MBLL

Verdi kr 37.000,Du betaler kun kr 2.900,-

UTSTYRSPAKKE 4: &CFSTQĂŠDIFS CFOTJOEJFTFMWBSNFS NGKFSOLPOUSPMM 4LJCPLT UJMMFHH GPS MBLLFSU TLJCPLT

Betal kun kr 2.900,- og fü med en valgfri utstyrspakke, til en verdi av inntil kr Kjøp nü!

Verdi kr 35.500,-

37.500,-

Du betaler kun kr 2.900,-

*Pakkeverdiene Levert Bodø er basert pü et utvalg av vüre forhandlere. Tilbudet gjelder ved kjøp av ny CR-V. *Veil. pris levert forhandler. Forbr.bl. kjøring: 6,5-8,4 l/100 km. CO2 utslipp 171-195 g/km. Utstyr og farge kan avvike fra avbildet modell. Importør: Honda Motor Ltd.(Norge) 3007 Drammen, tlf. 32 25 48 02. Forhandleroversikt se www.honda.no

DESIGN: BODĂ˜ NU

Tlf. 75 50 75 00, Plassmyra, Bodø. www.flygt-bil.no

n, e n n a m t� sa e g e t s g til i e l i m m o k u , j s gge e b ü �Eg tek p yr r ü b t s t e g d e lle e, og d n e s �og sku a d ver l i t e g n i ü spr en. m� o re i Salt e Ì j v k n u k k i Nett vil eg meg Nei, NK-

Vi leverer

BREDBÅND med sjumilstøvlene pü!

Over land og sjø i all slags vÌr alle dager. Lokakt forankret for lokal verdiskapning. Bredbünd til bedrift eller hjem. GSM-stasjon til teleoperatører eller UHF til redningstjeneste. Ja, dette kan vi! Saltens eneste lokalt heleide internettleverandør ønsker alle en fredelig julehøytid.

I

Med vennlig hilsen NK nett Christian, Olav, Vemund, Thomas, Aleksander, Kent, Kurt, Ă˜ivind og Stig.

www.nknett.no Tlf. 75 55 05 80

45


UKETILBUD:

Mandag: Rundstykke med skinke Inkl. kaffe

JORDBÆRKAKE

COGNACKAKE

ISLANDSTERTE

kr 380,-

kr 380,-

kr 380,-

SJOKOLADEDRØM

VERDENS BESTE

MARSIPANKAKE

kr 380,-

kr 400,-

kr 460,-

Tirsdag: Rundstykke med reker Inkl. kaffe

Onsdag: Rundstykke

med omelett Inkl. kaffe

Torsdag: Rundstykke

med roastbiff Inkl. kaffe

Fredag:

Rundstykke med ost Inkl. kaffe

SUKSESSKAKE

OSTEKAKE

kr 350,-

kr 350,-

Vi lager maten for deg: Juleselskaper,bursdager, jubileer, årsmøter, vennefester o.l. Ring oss på : 75 52 02 61 / 75 54 13 38 eller på mail: kafeteri@lovold.no

Lørdag: Rundstykke

med italiensk salat Inkl. kaffe

ÅPNINGSTIDER: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag

09.00 - 18.00 09.00 - 18.00 09.00 - 18.00 09.00 - 18.00 09.00 - 18.00 09.00 - 15.00

God mat, store porsjoner - og trivelig atmosfære! BUTIKKEN PÅ KAIA

46

DESIGN/FOTO: BODØ NU

Smakfulle cateringtilbud!


Dalte ned i skjul I snart ett år har Arne O. Holm (53) vært tilbake i hjembyen, nærmest i det skjulte. I dag jobber journalistlegenden fra Bodø som spesialrådgiver ved Nordområdesenteret. Blikket er fortsatt kritisk og planen om å skape en ny avis i Nord-Norge lever fremdeles. Av Aleksander Ramberg

47


i møter Arne O. Holm utenfor Høgskolen i Bodø. Vi skulle møtes her ved den inngangen som er nærmest Fauske, hadde han forklart. Her står han ute i kalde minusgrader og holder på en kaffekopp. Tobakkspipa har han godt plantet i munnen. Røyken blåses ut fra neseborene, i et fast mønster, og kommer sivende tilbake og oser forbi det lange håret hans. Holm snur seg og smiler. - Velkommen til Universitet i Nordland, sier han.

V

NY AVIS. Arne O. Holm har en imponerende cv. Han har vært redaktør av universitetsavisa Universitas og vært leder av Dagbladets politiske avdeling. Han var også med og bygget opp Dagens Næringsliv der han i sin tid var nyhetsredaktør. Han har vunnet flere priser for sin innsats som gravende journalist og han har gitt ut flere bøker. Etter seks år i Longyearbyen, der Holm var redaktør for Svalbardposten, jobbet Holm et par år som redaktør for Brennpunkt-redaksjonen i NRK. Etter dette vendte han på nytt nesen nordover i 2008, og til Tromsø der han fikk jobb som prosjektleder for Arktisk tenketank, en uavhengig politisk tenketank initiert av Troms fylkeskommune. Et prosjekt som skulle skape debatt og sette et kritisk søkelys på utfordringene i nordområdene, og som skulle sette nordområdene høyere på den nasjonale dagsorden. Men denne tenketanken utviklet seg ikke i takt med Holms visjoner, og han forlot sin post som sjefstenker her, til fordel for Nordområdesenteret. Men i løpet av denne tiden begynte Holm, sammen med noen andre, å leke med ideen om å starte opp en ny avis. Og selv om han vektlegger at hans jobb i Nordområdesenteret nå krever hans oppmerksomhet 100 prosent, så har han ikke lagt denne avisideen død. - I takt med at de sentrale nyhetsredaksjonene har bygget ned sin tilstedeværelse her i nord, så har samtidig våre egne aviser blitt mer lokale. Et resultat av dette er at vi vet mindre om hverandre og andre vet mindre om oss. Det er for lite kunnskap om vår del av verden. Dette er den mest spennende delen av verden, men som får minst oppmerksomhet. Trenger vi mer kunnskap? Mitt svar er ja! Derfor har vi vurdert om det vil være mulig å tenke seg en ny, nasjonal avis, med ståsted i Nord-Norge. Dette er noe vi har jobbet med i et års tid og vi har sett på flere forskjellige modeller. Jeg mener helt klart det er behov for en slik avis, sier Holm. ALENE I NORD. Foreløpig bor Arne O. Holm alene i en leilighet i Bodø, mens hans samboer gjennom alle år, fortsatt bor i Oslo. - Hun har sitt nettverk i Oslo, men hun er jo fra Fauske og er mye på besøk her oppe. Vi har også to barn, som begge er født i Oslo, men de er voksne nå og står på egne ben, og studerer for øvrig i henholdsvis Liverpool og Fredrikstad. Men også de har alltid hatt et nært forhold til Nord-Norge. Det var noe av grunnen til at vi i 1993 kjøpte et hus på Tranøy i Hamarøy. Vi ville at barna våre skulle ha denne forankringen til Nord-Norge, forteller Holm. Nå reiser han som regel ned til Oslo i frihelgene, men han vektlegger at han bor her i Bodø nå. - I motsetning til før da jeg pendlet mye mellom Oslo og Nord-Norge, så reiser jeg ikke nordover når jeg skal på jobb, men reiser nordover når jeg skal hjem - og ofte til Oslo når jeg skal på jobb, for eksempel i møte med Utenriksdepartementet, smiler han. Han føler virkelig at han er kommet hjem. - Jeg tilhører en generasjon bodøværinger som måtte dra sørover for å få meg en utdannelse og jobb. Det var ikke et tilbud her da. Nå får Nordland sitt eget universitet i Bodø, og nå kommer selv gamle gubber som meg tilbake hit. Nei, forresten, jeg er ingen

48

Arne O. Holm (53) har lang fartstid som journalist, redaktør og forfatter. I dag er bodømannen tilbake i hjembyen og jobber som spesialrådgiver ved Nordområdesenteret på Høgskolen i Bodø.

gammel gubbe, presiserer Arne O. Holm. SVALBARD. Arne O. Holm har i løpet av en innholdsrik karriere alltid vist en sterk vilje til å gjøre det han har lyst til. For eksempel da han i 1999 bestemte seg for å flytte til Svalbard. Han ville egentlig bli fangstmann. Jobben som redaktør for Svalbardposten var en plan b for ham. - Oslo ble for trangt for meg, så jeg måtte til Svalbard, smiler Holm og fortsetter: - Jeg flyttet til det svarteste, kaldeste og mest fjerntliggende stedet vi har i Norge. Og i løpet av min tid i Longyearbyen så jeg et samfunn som nesten doblet seg i størrelse. Stikk i strid med all fornuft, og mot strømmen, så har Svalbard tiltrukket seg unge folk og godt utdannede folk. Her har den brede kultursatsningen på Svalbard de senere år, hatt mye å si. Blant annet ble det nylig åpnet et nytt kulturhus i Longyearbyen. Dette viser igjen viktigheten av å satse på kultur for å kunne tiltrekke seg folk til vår del av verden, sier Holm. - Du er med andre ord ikke blant de som er skeptiske til det nye kulturkvartalet her i Bodø? - Kulturkvartalet, ja, flirer Holm, før han fortsetter: - Det er en egen diskusjon. UNIVERSITETET. Arne O. Holm har allerede begynt å ta den nye universitetsbetegnelsen i bruk, selv om det enda er en liten måned til Høgskolen i Bodø endelig kan smykke seg med sin nye tittel, og det er med tydelig stolthet han gjør det. At Nordland nå får sitt eget universitet er så absolutt helt i tråd med det han og kollegaene på Nordområdesenteret jobber for, hver eneste dag, nemlig en økt verdiskapning i Bodø, Nordland, Nord-Norge og en positiv utvikling for hele den delen av verden som ligger i nord. - Det at vi får et universitet i Nordland kan gi oss

den kompetansen vi trenger for å klare å beholde de mellom 20 og 40 år i regionen vår. Og ikke minst at vi klarer å beholde kvinnene våre i regionen. Kvinner fra Nord-Norge har gjennomsnittlig høyere utdanning enn resten av landet, men de fleste bruker sin kompetanse sørpå. Kunnskap er selve navet i nordområdepolitikken. At vi klarer å beholde kompetansen her i nord, er avgjørende, sier Holm. - Det viktigste nå er at vi forhindrer at dette blir et rent regjeringsprosjekt, og et rent gubbeprosjekt. Vårt arbeid får betydning bare hvis vi klarer å inkludere ungdommene og kvinnene, sier Holm. Videre sier han at som det næringslivsfylket Nordland er, så bør også målet være å skape et åpent universitet som har en god dialog med næringslivet. - Jeg har stor tro på at dette vil bli et utadvent universitet som vil i dialog med Bodø, landsdelen og resten av verden. Et universitet som rekrutterer folk fra hele landet og hele verden. Nordområdesenteret er selve spydspissen i arbeidet med å synliggjøre vår del av verden, og som holder til her i Bodø – midt i hjertet av nordområdene. Det er klart jeg vil være med på alt det her! EU. Jobben som spesialrådgiver ved Nordområdesenteret har han hatt siden 1. januar i år. I tillegg til alt arbeidet hans ved selve Nordområdesenteret, har Holm også en rolle som faglig sekretær for Utenriksdepartementets Nordområdeutvalg, som ledes av Frode Mellemvik, direktøren ved Nordområdesenteret, sjefen til Arne O. Holm. I sin rolle ved Nordområdesenteret er Holm virkelig en som er ”hands on” på næringsutviklingen i nord, og som med et falkeblikk følger med på politikken som dreier seg om den delen av verden vi bor i. Denne jobben medfører mye reising for ham. Denne uken er det for eksempel tre reisedager, og to kon-


EU har laget sin egen arktiske politikk, der de i utgangspunktet så på Arktis på samme måte som Antarktis. De hadde bare glemt at det i Nord-Norge alene bor 450.000 mennesker.

Kjole 95 259,

ARNE O. HOLM, SPESIALRÅDGIVER VED NORDOMRÅDESENTERET.

uken er det for eksempel tre reisedager, og to kontordager i Bodø. Denne mandagen forbereder han seg til et møte i Nordområdeutvalget i Mo i Rana tirsdag og onsdag, før han torsdag skal til en konferanse i Tromsø der han skal holde et foredrag. Fredag skal det være et strategiseminar for Nordområdesenteret hjemme i Bodø. Det har også vært perioder der han har vært ute og reist i jobben i tre uker i strekk. Og ofte er han på utenlandsreiser. Han jobber jo tross alt med et internasjonalt prosjekt. Turene går til Russland, Sverige og Finland, men også USA og Canada er viktig i nordområdepolitikken. Og ikke minst Brussel og EU. - Dialogen med EU er svært viktig. Særlig fordi Norge ikke er et medlem. EØS-avtalen påvirker oss hver dag, men også EU-beslutninger, tatt på fullstendig sviktende grunnlag og mangel på kunnskap om vår del av verden, men med stor betydning for oss. - Et eksempel? - Ja, som når EU forbyr all import av selprodukter. Det har kanskje ikke hatt så mye si for oss som bor i Norge, men for inuittene på Grønland, for eksempel, har dette fått store konsekvenser for deres livsgrunnlag. Dette er igjen et resultat av EUs kunnskapsmangel om nordområdene. EU har laget sin egen arktiske politikk, der de i utgangspunktet så på Arktis på samme måte som Antarktis. De hadde glemt at det bare i Nord-Norge alene bor 450.000 mennesker. I Antarktis bor det kun pingviner. Heldigvis ser denne forskjellen ut til å ha blitt oppfattet også i Brussel. Intervjuet begynner å gå mot slutten og Arne O. Holm har noen arbeidsoppgaver han må få gjort før dagen er omme. Men først virker han klar for å gå ut å ta nok en blås i pipa. - Det er ikke så mange som røyker pipe lengre? - Nei, det er vel ikke det. Men pipe er for meg mer koselig, enn en stressa sigarett. Nå har de dessuten sluttet å lage ”Teddy”, den eneste sigaretten som er verdt og røyke. Jeg passer ekstra på å holde meg i god form og egentlig er jeg i ufortjent god form så mye som jeg røyker, sier Arne O. Holm før han legger til: - Mitt liv har vært mye ute på reiser, og da har pipa vært en god venn å ha.

49


Årets julegave!

Bilder av Oscar Bodøgaard Vi er stolt av å presentere bilder av Oscar Bodøgaard til salgs på Løwini. Bildene er for første gang produsert i offsett-trykk, og levers innrammet med hvit passpartour.

”Nattlys” kr 1500,- Sort ramme

”Vinterfiske” kr 1500,- Hvit ramme

”Solhav” kr 1500,- Sort ramme

”Utover” kr 1500,- Hvit ramme

Gavekort Vi har også

Stormyrveien 8, N-8001 Bodø - Tel.: 75 55 00 90 - www.lowini.no - butikk@lowini.no 50


KUN 100 MEDLEMSKAP IGJEN : s i r p nje a p m til ka Pris pr mnd kun kr (1 års bindingstid)

Bli medlem nå, gå inn på www.friskogfri.no må du fi kse selv. Hos Frisk&Fri Vi skal gi deg gode treningsfasiliteter, kostholdet Lås deg inn på senteret når det får du enkel og morsom trening i et moderne miljø. har lyst. Kom til oss og tren passer for deg og føl deg fri til å bli så lenge som du deg frisk og fri. Velkommen!

friskogfri.no

51


<BJKI8$ K@C9L;e

\e @ebc%Yfb i i\9`c[#$\ 9\[i\ )00#$ bi i)00 \i[` m\i [`b m

efe Baµg \k :Xi ble f =fkfblij ]% .00 (00! m\`c efe<FJ Xm:X e<FJ gXm:Xe\fi-'; ! aµg baµ [b \[ m\ !m '';\cc i-'; , , #,'';\cc\ ;# '; ,' ,,

,000 :Xefe<FJ,,'; :Xefe<FJ,,'; d&(/$,,dd d&(/$,,dd

Jg\`ci\]c\bjd\[]XY\cXbk`^Y`c[\$ Jg\`ci\]c\bjd\[]XY\cXbk`^Y`c[\$ bmXc`k\k›(/$,,ddfYa\bk`md\[ bmXc`k\k›(/$,,ddfYa\bk`md\[ jkXY`c`jXkfi›(/d\^Xg`bjc\i›M`[\f$ jkXY`c`jXkfi›(/d\^Xg`bjc\i›M`[\f$ ]lebjafed\[('/'g=lcc?;]`cdfgg$ ]lebjafed\[('/'g=lcc?;]`cdfgg$ kXb›\bjk\ied`bif]fegcl^^ kXb›\bjk\ied`bif]fegcl^^

! t e h y t N e Nyh !

/00

JXdjle^<J.' JXdjle^<J.' I`d\c`^bXd\iX`Xcld`e`ldj_lj›).ddm`[m`eb\c$ I`d\c`^bXd\iX`Xcld`e`ldj_lj›).ddm`[m`eb\c$ fYa\bk`md\[,oqffd›;`^`kXcY`c[\jkXY`c`jXkfi fYa\bk`md\[,oqffd›;`^`kXcY`c[\jkXY`c`jXkfi ›()%)D\^Xg`bjc\i›)%.ÉC:;jba\id ›()%)D\^Xg`bjc\i›)%.ÉC:;jba\id

\i @JJ`bb K 8 I > i i \' p b Y J M`k`c pi>Ie '' '`b 8eKk@J ( `c Y ` `c m k ' X ` M '' CX^i`e^ I' e<kC`cK(w e ` m X ^ ? `e K i C I`eefd YX`c^[\i@< Bfd <cjC\iKw c`bk\ ig? d j]fK [\biaµ@g< ee[f\^ Y@e`c^\e `j d Bf ki`\i \ii\^ cj^ k\f c`b\i lk`bb

()00

Yfig ‚i\ gj] [%\i[\^ maµ mb `jeki i%d \e \e^X i\^ @e f0^g \i) bi% \i j k`bb i` l g Y i i\ ´ ‚ `e e m i[ m d F gi% [% \eX j\ibi%)0 Fi[`e´igi`

E`bfe:FFCG@OJ,('' BXd\iXd\[)/ddm`[m`eb\cfYa\bk`mf^,oqffd›Fgk`jbY`c[\$ E`bfe:FFCG@OJ,(''

jkXY`c`jXkfi›?;]`cdfggkXb›()%)D\^Xg`bjc\i›)#.ÉC:;jba\id BXd\iXd\[)/ddm`[m`eb\cfYa\bk`mf^,oqffd›Fgk`jbY`c[\$ jkXY`c`jXkfi›?;]`cdfggkXb›()%)D\^Xg`bjc\i›)#.ÉC:;jba\id

E‚ E‚

=iX =iX+00 +00

000

G`e\cc[`^`kXc\Y`c[\iXdd\i <c\^Xek\[`^`kXc\Y`c[\iXdd\id\[jkµkk\]fiY‚[\dlj`bb G`e\cc[`^`kXc\Y`c[\iXdd\i f^m`[\f]`c\i%C\m\i\j`.É#/É#('#+Éf^(,É%JkfiklkmXc^ <c\^Xek\[`^`kXc\Y`c[\iXdd\id\[jkµkk\]fiY‚[\dlj`bb f^j‚XmXe[i\[`^`kXc\Y`c[\iXdd\i f^m`[\f]`c\i%C\m\i\j`.É#/É#('#+Éf^(,É%JkfiklkmXc^ f^j‚XmXe[i\[`^`kXc\Y`c[\iXdd\i

Alc\bfik Alc\bfik

=µi(000 =µi(000

=iX *#0' =iX*#0'

i m\i\ M` c\ i^ \ i \ m \ c ` f M k fi f^ alc\b fei[k\i\ b \ c al \ c b X e [ \ i \ c\ d k`c _b\Xck ]]ii\ dek`c _\aclkcX]\k\ alcX]k\e

(0/, (0/,

MXe^lXi[ J\i\ef('o+) MXe^lXi[ BmXc`k\kjb`bb\ikd\[bipjkXcc$ J\i\ef('o+) bcXifgk`bbf^jg\j`XcY\cX^k\ BmXc`k\kjb`bb\ikd\[bipjkXcc$ ^cXjj]fid`e`dXckcpjkXg bcXifgk`bbf^jg\j`XcY\cX^k\ ›MXeek\kkf^[l^^]i`%›('o ^cXjj]fid`e`dXckcpjkXg ]fijkµii\cj\›DX^e\j`ld ›MXeek\kkf^[l^^]i`%›('o _lj›)'‚ij^XiXek` ]fijkµii\cj\›DX^e\j`ld _lj›)'‚ij^XiXek`

)'(' )'('

Johnson & Schjesvold AS Torvgata 8A • Pb 424, 8001 Bodø Tlf. 75 50 45 40 - Fax 75 50 45 41

52

k\ Alc\ejY\j jkl\[6 k`c \Y b\ eijkY b`b lc\ A l[6 b`bb\ikk`cY


sudoku

DESIGN: BODØ NU

kryssord

Ekstra vanskelig

5

4 6

8

7

3

1

9

3

8 9

4

9

2

7

6

1

2 5

6

5

8

BODØ NU KRYSSORD 290 Navn:

............................................................................................................

Adresse: Postnr.: Sted:

....................................................................................................

.......................................................................................................

.............................................................................................................

SENDES TIL / VINN BODØ NU, PB 403, 8001 BODØ MERK KONVOLUTTEN “KRYSSORD”. Innleveringsfrist 17. januar 2011 Vinn: To vinnere får 5 Flax-lodd hver. Hentes hos Bodø Nu.

vinnere av kryssord 289 Bjørg Hermann Høgåsen 5B, 8050 Tverlandet Bernt Jakobsen A.Markussonsvei 21 - 8019 Bodø

sudoku løsning

5 1 2 3 6 4 8 7 9

9 6 7 2 8 1 5 4 3

8 4 3 7 5 9 1 2 6

2 5 1 4 9 6 3 8 7

7 3 4 1 2 8 6 9 5

6 8 9 5 3 7 2 1 4

3 9 8 6 7 2 4 5 1

4 7 6 8 1 5 9 3 2

1 2 5 9 4 3 7 6 8

Smerte?

h hŬĞƐƟůďƵĚ ŬĞƐƟůďƵĚ Fujitsu va Fujitsu varmepumpe armepumpe ƌĐƟĐsĞƌƐƐŝŝŽŶ ƌĐƟĐsĞƌƐŝŽŶ

Varmepumpen Varmepumpen som som er skapt skapt ffor or norsk vintertemperatur norsk vi ntertemperatur ͲƚĞƐƚĞƚŶĞĚƟůͲϮϱΣ ͲƚĞƐƚĞƚŶĞĚƟůͲϮϱΣ

ER EUT S HO AP

NI SAS JON RGA DO VE

Gjelder 10 sstk tk pumper Vi kan kan også ordne ordne montering montering DƵůŝŐŚĞƚĨŽƌƌĞŶƚĞĨƌŝĮŶĂŶƐŝĞƌŝŶŐ D ƵůŝŐŚĞƚĨŽƌƌĞŶƚĞĨƌŝĮŶĂŶƐŝĞƌŝŶŐ

S O

ƉŶŝŶŐƐƟĚĞƌ͗ ŵĂŶͲĨƌĞϬϴͲϭϲ͘ϯϬ ƚŽƌϬϴͲϭϴ ůƆƌϭϬͲϭϰ 

Soneterapi og massasje Velkommen til en behandlingsterapi som stimulerer din naturlige evne til selvhelbredelse, i et avslappet og stressfritt miljø. Soneterapi inkl. rygg/nakke-massasje kr 450,Rygg/nakke-massasje kr 300,R KE NATUR TE R

, 0 0 9 16.

K ƌĂƐEŽƌĚůĂŶĚ^ͲZƆŶǀŝŬůĞŝƌĂ KƌĂƐEŽƌĚůĂŶĚ^ͲZƆŶǀŝŬůĞŝƌĂ ƌĞLJĨƵƐŚĂŵŵĂƌĞŶϭϬ͕ŽĚƆ ƌĞLJĨƵƐŚĂŵŵĂƌĞŶϭϬ͕ŽĚƆ Ϯ ϰƚǀĂŬƩĞůĞĨŽŶ͗ϵϱϮϵϳϭϮϭ ϮϰƚǀĂŬƩĞůĞĨŽŶ͗ϵϱϮϵϳϭϮϭ důĨ͗ϳϱϱϴϲϴϬϬ důĨ͗ϳϱϱϴϲϴϬϬ

N

ne Denka: u

NNH

Tlf. 402 01 536 Storgt. 30, i 4. etg. Tjærandsen-gården, inng. fra Havnegt.

53


juovlereranss kelser Guinness world records 2011

Kristoffer Clausen

Mofongo - mat for sjelen

kr 299,-

kr 339,-

kr 349,-

Cecilia Samartin

Odd Jarle Eidner er født og oppvokst i Steigen og bor i Bodø. I dag jobber han som prostiprest i Bodø domprosti.

En vill mann

tips!

Julegave

Frode Ă&#x2DC;verli

Hellstrøm/Espelid Hovig

Lars Monsen m. ďŹ&#x201A;.

Pondus bok 10 - ti tette og en badehette

Ingrid og Eyvinds livretter

Tøffe turer med trøkk

kr 329,-

kr 449,-

Notabene Trekanten Tlf: 75 58 17 70

kr 399,-

En samling med 40 hjerte-gripende smüstykker som skaper forundring, begeistring og livsglede hos leseren. Gjennom hele boken ligger en understrøm av glede over livet og troen. Boken er illustrert med fotografier av Bjørn Erik Olsen. Kjøp den hos din lokale bokhandler!

Gleder & Overraskelser

'ENESISFORLAGs4LFsWWWGENESISNO

54


s r e g a F å p Jul Fredag 10. desember: R AMP Lørdag 11. desember: R AMP Fredag 17. desember: FUNPUB O Z Z E M R E T IN : er b em es d . 8 1 Lørdag B U P N E P Å . 3 2 ag sd or T . 9 1 ag d Søn hver kveld fra kl 21.00 T IL K E H T R E D N U . es d . 5 2 1. juledag T IE N G A P M O C Y T R A P . es d . 6 2 ag d le 2. ju 3. juledag 27. des. ARVID NILSEN N A P M A L S R A IT G . es d . 8 2 ag d le 4. ju D D A L E K S A N E P S E . es d . 9 2 5. juledag Y D N /A m Y T R A P S L L A -T 0 8 . es d 6. juledag 30.

Storgata 74 - Fauske Tlf. 991 60 059

55


! e k s u a F Suksess p책

R E T T E S T R O VI F G O N E S S E SUKS

N E K K I T BUNER AV NYE BUG

! S P I T E V A G JULE andelspark! H e k s u a F i k k i t u b r 책 v l i t n e m m o k Vel

56


Egon Holstad fra Fauske er blitt en beryktet mediebanditt. Men når vi kaller ham provokatør, fnyser han. Av ALEKSANDER RAMBERG

- Å HOLDE KJEFT HAR JEG ALDRI VÆRT SPESIELT FLINK TIL

57


Regelen er at julemusikk er kulturell septik, innspilt av griske og umoralske artister som skal profittere på folks ukritiske og paniske handletrang i årets siste måned. - Er jeg en provokatør? Haha! Det spørs om Kjakan og Max Manus synes jeg har gjort meg fortjent til dét. I likhet med alle andre er selvsagt også jeg et produkt av omgivelsene mine, og jeg er oppvokst i en familie, og med en omgangskrets, der det å si hva man mente var en viktig og høyt verdsatt verdi. Det er jeg utrolig takknemmelig for. Å holde kjeft har aldri vært noe jeg har vært spesielt flink til, og jeg kommer neppe til å bli spesielt flinkere med årene heller, sikkert til manges oppgitthet, sier Holstad, som forlot Fauske på 90-tallet, til fordel, eller ulempe, om man vil, for Tromsø. - Hvem er egentlig Egon Holstad? - Hva jeg synes om meg selv er faen meg bra uinteressant, så det skal jeg ikke plage leserne dine med. Folk som kun kjenner meg gjennom media har likevel muligens et inntrykk av meg som mye sintere og mer aggressiv enn det mine nærmeste oppfatter meg som, men det kan jeg ikke gjøre noe med. Den dagen man tar innover seg hva Gud og hvermann mener om deg, og i særdeleshet oppgulp fra sånne feige bøtteknotter og tarvelige åndspygméer som skriver anonyme ytringer på nettet, så har man tapt. Jeg er så privilegert å ha en stor og variert omgangskrets, og tror jeg er relativt godt likt av familie og venner. Det holder, og da driter jeg i så fall i resten. Virkelig. Med rennafart. - Hva synes du om dagens musikk fra vårt område, Salten? - Her må jeg egentlig melde pass, da jeg kan altfor lite om den lokale scenen. Jeg mottok ei skive med bandet Inculcado som jeg synes var OK, og som jeg antar er noe av det mer spennende der for tiden. Men de må skrive bedre låter og høre mindre på Muse og mer på The Gun Club. Men det beste bandet fra Salten gjennom alle tider er The Arrows. Nils Ole Steinbakk skaffet meg - etter massiv masing og trusler om grov vold langt over snittet av det som finner sted i et lurvete, iransk fengsel for sedelighetsdømte - en CD med de originale syvtommerne fra 60-tallet, og det holder faen meg et helt svimlende høyt nivå. Jeg synes også Christel Alsos er flink. Skulle gjerne hørt henne filtrert gjennom fingerene til produsentparet Frode Jacobsen og Alex KlosterJensen. Med litt mer brodd i produksjonen hennes, og litt vassere låter har hun et helt vanvittig potensial hun fortsatt ikke har hentet fullt ut. I motsetning til mange andre som driver med det hun gjør, har Alsos noe så sjeldent som egenart og en distinkt signatur i stemmen sin. - Din egen musikksmak? - Det blir som å spørre ”Hva spiser du etter jobb”? Det kommer helt an på hvilket humør jeg er i, om jeg er alene,hvem jeg eventuelt er i lag med, når på døgnet, om det drikkes alkohol eller ikke. Mange sånne ting. Med et sted mellom 7.000. - 10.000. plater i hyllene (jeg har aldri tellet dem) er spennvidden relativt stor. Men jazz, klassisk, såkalt etnisk musikk, trance/techno eller hip hop er det relativt små muligheter for at blir spilt. Man kan ikke like alt. De som sier de gjør dét er koketterende løgnere. - Og julemusikk, da? - Regelen er at julemusikk er kulturell septik, innspilt av griske og umoralske artister som skal profittere på folks ukritiske og paniske handletrang i årets siste måned. Og det irriterer meg noe jævlig at det spilles overalt. Skal jeg liksom kjøpe mer tomater eller seifi-

58

let på matsjappa mi bare for at de spiller ”Deilig er jorden” over anlegget? Det er en direkte syk tanke, men hele næringslivet gjør det likevel. Hadde jeg ikke hatt iPod, som effektivt hindrer meg fra og skåner meg mot å høre svineriet, ville jeg sannsynligvis vært massemorder for lenge siden. Jeg sender derfor en varm juletanke til Steve Jobs og Apple. Også finnes det noen hederlige unntak. ”Stocking Suffer” fra 2008 med kultlegendene i The Fleshtones er f.eks. helt fantastisk, og den vakreste julesangen som er laget er The Pogues’ ”Fairytale Of New York”, og teller overhodet ikke den grufulle skjendingen til Halvdan Sivertsen og kona, uansett hvor redelig det var ment. Den låten burde vært lovfestet som forbudt å tolke av alle i hele verden, Halvdan inklusiv. - Flytter du hjem til Fauske noen gang? - Nei, det gjør jeg nok ikke. Jeg bodde på Fauske fra jeg ble født og til jeg var nesten nitten år. Det var en fantastisk tid; masse fine folk, enorme muligheter til alt fra friluft til idrett, samt at man kunne feste og finne på tøysete ungdomsstreker. Jeg hadde alt. Et bra nettverk, familie, røtter et godt fritidstilbud, men jeg flyttet til Tromsø og fikk smaken på bylivet. Der har jeg nå bodd i over 20 år og har mer eller mindre slått rot her. Det er derimot ikke det samme som at jeg synes det er teit å bo på Fauske. Men tilknytning til geografi er ikke min greie. Jeg knytter meg til folk. Faren min døde i 1990 og moren min bor i et hus på et fantastisk sted på Tverlandet. Da blir det dit jeg drar. Og i Tromsø har jeg broren min, samt to av mine nærmeste barndomsvenner fra Fauske. Så der får jeg litt i pose og sekk. Jeg har vært heldig, det ser jeg. - Hvor ofte er du i Fauske? Det heter for faen *PÅ* Fauske! Det er bare søringer som sier ”i Fauske”. Og det heter ”i Gata” og ikke ”i sentrum”. Det er tøft å si det slik, og sånn skal det fortsatt være. Bodø er en by, eller noe i nærheten iallfall. Fauske er ikke en by, og det er jeg stolt av. Jeg kommer ikke fra en by. Jeg er derimot fra det fabelaktige *tettstedet* Fauske. Mamma besøker jeg fast noen ganger i året, også prøver jeg å komme meg opp i de fantastiske sulisfjellene. Men det er tre år siden nå sist jeg var ute på Fauske og drakk øl, så her må jeg skjerpe meg. Jeg lover. - Mange er jo svært positive til utviklingen i Fauske – er du? - Jeg har ikke bodd der på over tjue år, og skal derfor være forsiktig med å mene for mye, men de historieløse fjompenissene som ønsker å slå sammen Fauske og Bodø burde bli kjøhalt under Finneidbrua på springflo. Det er så vidt over 110 år siden vi klarte å rive oss løs fra Skjerstad, og så skal vi liksom spises opp av - av alle steder i hele verden - Bodø!? Ærlig talt. Da vurderer jeg å komme nedover og bedrive sivil ulydighet helt til de ekspansjonkåte historieanalfabetene kommer til fornuft. Norge skal ikke være en del av Sverige. Fauske skal ikke være en del av Bodø. Hva skal fotballaget da hete, liksom? Bodø/Sprint? Fauske/Glimt? Dæven, jeg grøsser bare ved tanken. - Har forresten ditt forhold til Bodø bedret seg noe? - Altså: Jeg tenker fryktelig lite på Bodø, og dette opplegget føler jeg har blitt blåst litt tabloid opp, selv om jeg sikkert har bidratt med noen ertekrok-kommentarer. Bodøfolk er jo så nært gende og lite utrustet med selvironi. Men når jeg blir oppringt fra ei avis

EGON OM JULA: - Jeg synes jula er fryktelig overvurdert. Ikke er jeg kristen, ikke har jeg barn og ikke liker jeg julepynt. Og julekaker er tørre. eller spurt på TV om hvem jeg holder med av TIL og Glimt er svaret enkelt. Jeg vokste opp med Glimt som erkerival, og faren min var trener for Sprint - og Grand, som da var en reell utforder i Bodø (og som rykket opp på bekostning av Glimt) - og jeg har det i blodet. Å si noe annet ville vært å ljuge, og det skal man ikke gjøre. - Ditt forhold til jula? - Jeg synes jula er fryktelig overvurdert. Ikke er jeg kristen, ikke har jeg barn og ikke liker jeg julepynt. Og julekaker er tørre. Så da er jula og meg en ganske dårlig match. Jeg gir gaver til mora mi og mine to nevøer. Ingen flere. Også setter jeg inn 1.000.kr på kontoen til Amnesty, så kan de bruke det på noe eller noen som trenger det mye mer enn mine godt bemidlede venner og familiemedlemmer. Jeg har opplevd noen julefeiringer der det har vært tungt fra før, med alt fra dødsfall til tung sykdom i familien. Og da er det liksom ikke rom for å vise det. For når det er jul skal det være hyggelig, artig og koselig. Og dette opplever jeg som både syntetisk, feigt og feil. Plutselig skal man liksom bry seg om naboen eller de som har det fælt. I stedet kunne man blitt flinkere til å gjøre det resten av året. Men maten liker jeg. Og fridager. Det får være grenser for å være negativ og misantropisk. Selv for meg. Haha! - Hjem til jul? - Jepp. Hjem til mamma. Verdens beste mamma.

FAKTA: Egon Holstad om Egeon Holstad: Jeg er musikkansvarlig og spaltist i Nordlys. I tillegg jobber jeg frilans for en rekke andre, herunder NRK (radio og TV), TV2, samt at jeg har flere prosjekter gående til enhver tid. Akkurat nå driver jeg og oversetter et engelsk teatermanus, og går i gang med i hvert fall ett bokprosjekt utpå nyåret. Også er jeg DJ, primært i Tromsø og i Oslo, og arrangerer også konserter, en virksomhet jeg har drevet med i nesten 20 år. Så jeg kjeder meg iallfall ikke.


Lyst på noe godt? Minas Plankestek ■ Kjøttretter

Liten Stor

PEPPERBIFF Oksefilét med grønnsaker, bakt potet og peppersaus

120,-

■ Pizza ALANYA Biff, kjøttdeig, tyrkisk pepperoni, løk, paprika, champignon, ost og tomatsaus

80,- 160,-

■ Pasta TORETLLINI Á LA CREMA Fylte pastaringer med kjøttdeig, løk og fløtesaus

80,-

■ Hamburger CHEESEBURGERTALLERKEN Med pommes frites, salat, dressing og ost TACOBURGER Tacosaus, salat og dressing

90,60,-

■ Kebatretter RULLE KEBAB Kebabkjøtt, hvitløksaus, tacosaus og salat rullet i tynt brød

! g n i r e t Ca Åpningstider: Mand. - lørd. kl 10.00 - 20.00 Søndag kl 13.00 - 20.00

100,-

75 64 22 22

Lyst på litt snadder?

Rullekebab Take-away: 75 64 22 00 Åpningstider: Mandag -torsdag kl 11.00 - 23.00 Fredag - lørdag kl 11.00 - 05.00 Søndag kl 12.00 - 23.00

Strikk 299,95

Tlf.: 75 64 01 10

Bruk fagmannen på: • Ventilasjon • Filterskift • Vifteremmer • Service • Ombygging • Kjøling • Varmepumper

GATEKJØKKEN

Lillnesveien 12 - 8200 Fauske - Tlf. 75 64 65 00

Sjøgården 70 • Tlf. 75 64 22 00

www.fbv.no

59


Tid for innramming • Julegaver • Julebilder • Juleutstilling

Kunstutstilling Bjørnar Meisler ÅKE BERG VEBJØRN SAND NICO WIDERBERG ELLING REITAN HÅKON GULLVÅG EVA LANGAAS TORGEIR SCHJØLBERG JAN AUNVIK EVA HARR JAN HARR KARL ERIK HARR

Julegavetips!

Smykker fra

åre HuskKvORT! GAVE

Godt utvalg i NATT-TØY og MORGENKÅPER 60

AVDELING DAME TLF. 75 64 36 31

Vi ønsker våre kunder og forretningsforbindelser en riktig God Jul og et Godt Nytt År!

DESIGN: BODØ NU

Storgata 46 8200 Fauske Tlf.: 75 64 57 77


RYSTENDE RAPPORT FRA BARNEVERNETS MØTEROM

Det er ikke ”glade jul” for alle barn, og førjulstiden er høysesong for barnevernet. Bodø Nu fikk være til stede på et møte hos barneseksjonen ved barnevernstjenesten i Bodø, en onsdag i førjulstida. Et vanlig møte for barnevernet, rystende for oss. Av ALEKSANDER RAMBERG

61


omsorgssvikt

I løpet av mine 15 år i barnevernet i Bodø, så ha vel sett det verste. Men så kommer det en ny sa

v

i kommer til husstander, der det bor små barn, og der det er så rotete og skittent at det vanskelig kan beskrives med ord. Søppelet står i metervis langs veggene, gulvene er overgrodde og det er ikke muligheter til å finne en eneste åpen flekk på bordene. Lukten av søppel, mugg, og i noen tilfeller dyreekskrementer, som møter deg, er så sterk at den sitter igjen i håret og klærne når du går ut derfra. I mange tilfeller er disse sakene knyttet til rus, men ikke nødvendigvis. Det kan være foreldre som selv har hatt en trøblete barndom, med vold, alkohol, fysisk og psykisk vanskjøtsel, og som rett og slett ikke evner å ta vare på sitt barn. Slike hjem ser vi dessverre ofte, og dette er akutte saker, forteller Bjørg Hansen, fagleder ved barneseksjonen i Barnevernstjenesten i Bodø kommune.

ALVORLIG OMSORGSSVIKT. Beskrivelsen ovenfor er generell, men kan ifølge en av barnevernspedagogene brukes til å beskrive det synet som møtte henne og kollegaen da de for kort tid oppsøkte en familie, etter å ha mottatt alvorlige bekymringsmeldinger. - Jeg fikk i dag rapporten fra legen som hadde hatt barnet til undersøkelse, samme dag som vi hentet det ut av hjemmet. Her står det at barnet var svært sultent og hadde en redusert ernæringstilstand. Det hadde med seg en tåteflaske med morsmelkserstatning som det luktet gjær av. Barnet hadde på seg en gammel og svært våt bleie, og var veldig sår i baken. Barnet virket engstelig og gråt mye, og det var derfor vanskelig å gjennomføre undersøkelsen. Barnet var blekt, ville ikke gripe etter leker og virket passivt, sier barnevernskonsulenten som jobber med denne saken og som referer fra brevet fra legen. Dette barnet er ikke fylt året ennå. Barnets første julaften blir sammen med en midlertidig fosterfamilie, i et såkalt beredskapshjem. - Rapportene som er kommet til oss etter at barnet har vært en stund i beredskapshjemmet, viser at barnet nå er blitt mer aktivt, sier barnevernskonsulenten videre. I denne saken er foreldrenes manglende omsorgsevne så alvorlig, at barnet ikke kan bo hos dem. Mor har i sin oppvekst vært utsatt for vold og alkoholmisbruk, og far klarer ikke kompensere for morens manglende omsorgsevne. Dette har foreldrene til barnet selv forstått. Barnevernspedagogen forteller til sine kolleger at både mor og far er innstilet på å lære, og besøker barnet ukentlig hos beredskapshjemmet. - Vi jobber nå for å få til et opphold for mor og barn på en institusjon der de kan følges 24 timer i døgnet, men dette får vi ikke til før tidligst i midten av januar neste år. Det kan gi tre utfall. Enten kan barnet sendes hjem uten tiltak, noe som i slike tilfeller er svært sjeldent, eller så kan barnet sendes hjem med tiltak eller så blir det søkt om en permanent omplassering for barnet – i et fosterhjem, forklarer fagleder Bjørg Hansen. PARAGRAF 4-12. Denne saken var bare en av flere alvorlige saker som ble diskutert under gjennomgangsmøtet til barneseksjonen denne onsdagen i adventstiden. Når barnevernet mottar bekymringsmeldinger og bestemmer seg for å opprette en sak på det, så skal sakene vurderes med hjemmel i enten lovparagraf 4-12 som innebærer mistanke om alvorlig omsorgssvikt eller mishandling, eller så blir melding-

62

ene vurdert etter lovparagraf 4-4, der barnevernet kan gå inn med hjelpetiltak med foreldrenes samtykke. - Vi opplever også at saker som vi først hadde vurdert til en 4-4-sak, kan bli en 4-12-sak, eller omvent, forklarer Bjørg Hansen. Disse gjennomgangsmøtene er arenaen for å ta opp alle sakene som det jobbes med, og en mulighet for å få kjærkomne, kollegiale råd i en hektisk arbeidshverdag. Rundt bordet på møterom-

met i andre etasje sitter, i tillegg til fagleder Bjørg Hansen, Vibeke Utne, Karianne Rødland, Astrid Håkonsen, Katrine Drage Oseng, Sissel Rask Sørensen, og Kristine Udnesseter. Alle jobber de i barneseksjonen og har saker som omfatter barn i alderen 0 – 12 år. Ofte blir det lange og detaljerte historier på disse gjennomgangsmøtene, fordi sakene er svært vanskelige og omfattende. Ansiktene til kollegaene er alvorlige mens barnevernskonsulentene en


omsorgssvikt

r jeg av og til stoppet opp og tenkt; at nå har jeg k som er enda verre igjen. BJØRG HANSEN, FAGLEDER VED BARNESEKSJONEN

Bodø Nu var til stede på barneseksjonens gjennomgangsmøte en onsdag i førjulstiden. Her diskuteres alle sakene som jobbes med i løpet av en uke.

etter en legger fram sine saker. I mellom den faglige diskusjonen, kan smilet også ligge på lur. Dette er dagen da tanker og følelser knyttet til de enkelte sakene, kan luftes ut. TRUSLER. Dagens møte i barneseksjonen startet med en svært alvorlig sak, der de har mottatt en alvorlig bekymringsmelding. Det er mistanke om at et barn er utsatt for vold i hjemmet. I denne saken har

barnevernet samarbeidet med politiet, da barnevernskonsulentene selv er blitt utsatt for trusler i forbindelse med et hjemmebesøk. - Vi møter av og til foreldre som er fiendtlig innstilt mot oss, men dette er sjeldent. I denne saken var truslene mot oss av en slik grad, at vi måtte politianmelde det, sier en av barnevernskonsulentene som jobber med denne saken. Hun forteller at det på bakgrunn av bekymringsmeldingen er mistanke om at

overgrepene skjer i sammenheng med rus. Barnet i denne saken skal til dommeravhør om få dager. Barnevernet er bekymret for hva som kan skje med barnet etter dette. Resultatet fra avhøret vil uansett bli avgjørende for denne sakens videre utfall. - Det kan være alt fra at det ikke skjer noen ting, til at det kan bli svært dramatisk, sier Bjørg Hansen og forteller at de må være fire til seks personer tilgjengelige i en slik sak.

63


omsorgssvikt MYE RUS. Høsten 2010 har vært hektisk for barnevernet i Bodø kommune, og barnevernet har fra august og til og med 24. november til sammen mottatt over 190 bekymringsmeldinger. Rus har vært en fellesnevner i mange av sakene, forteller barnevernskonsulentene Sissel Rask Sørensen og Kristine Udnesseter - I forrige uke var seks av de 14 sakene jeg jobbet med knyttet til rusproblematikk, sier Udnesseter og forklarer at rus, psykiatri og vold er de tre hovedelementene som preger saker som blir vurdert etter barnevernlovens paragraf 4-12. Rus og psykiatri går gjerne hånd i hånd, ifølge henne. Erfaringsmessig er barnevernet nå inne i en hektisk periode av året. Desember i fjor var eksempelvis svært hektisk, og sterkt preget av rusrelaterte saker. - Dette var blant annet fordi politiet gjennomførte en razzia i rusmiljøet, og da kommer det som regel inn en del nye saker til oss. Politiet gir automatisk meldinger til oss, dersom det er barn involvert, sier Sørensen. De forteller så om en konkret sak der barnevernet kom hjem til en adresse i Bodø der en forelder satt og var ruset, og der det satt flere berusede voksne. I den samme leiligheten hadde politiet konfiskert både narkotika og brukerutstyr. På gulvet, midt mellom pakkesker og rot, satt et barn og lekte for seg selv, forteller Sørensen og Udnesseter. - Vi opplever at barna i slike situasjoner ofte er rolige der og da. De er vant til å ha det slik. Reaksjonene kommer gjerne senere, når barna er kommet til andre familier.

Bjørg Hansen har jobbet i barnevernet i Bodø siden 1995 og er i dag fagleder ved barneseksjonen.

Barnevernskonsulentene Sissel Rasch Sørensen (t.h.) og Kristine Udnesseter går en hektisk tid i møte nå foran jul.

FLERE MELDINGER FØR JUL. I førjulstiden øker som regel antall bekymringsmeldinger til barnevernet. - Noe av grunnen til det er at mange skoler og barnehager foran ferier blir ekstra bekymret for barna, sier Sørensen. Barnevernet har begrenset bemanning i juleferien, men har alltid noen på bakvakt. - Hender det at dere må ut og besøke familier midt i jula? - Ja, det hender for eksempel at vi drar ut til hjem der det er full fest, mens barna er hjemme. I de fleste tilfeller der alkohol og rus er i bildet, så er dette et allerede eksisterende problem for en familie, sier Sissel Rask Sørensen. - Vi ser ofte at det i familier der det er en konflikt fra før, så kan problemene eskalere i juleferien. Det er vanskelig i forhold til at man skal tilbringe mer tid sammen enn til vanlig, og det er det ikke alle familier som takler like godt, sier Bjørg Hansen. TIL BARNAS BESTE. I neste sak på gjennomgangsmøtet ble en forelder fratatt omsorgen for sine barn, alle i barneskolealder, og barna er nå plassert på et barnehjem. Nå krever den andre forelderen omsorgen for barna. - Omsorgsvikten var så alvorlig at barna måtte flyttes. Her er vi tilbake til en sak der vi ble møtt av et forferdelige kaotisk hjem. En akuttsak, sier Bjørg Hansen. I saksdokumentene ligger bilder som viser hvor rotete og skittent dette hjemmet var. - Det er også bekymringer knyttet til den andre forelderens omsorgsevne og per i dag foregår en sakkyndig vurdering, forklarer Hansen. Disse barna har nå bodd på barnehjem i over et halvt år, og den andre forelderen ønsker å få ungene hjem før jul. - Vi må alltid ha hovedfokus på hva som er til barnas beste. Vi er usikre på omsorgsevnen til den andre forelderen, og vil ikke ta noen avgjørelser før dette er ferdig vurdert av den sakkyndige, sier Hansen. For disse barna blir det sannsynligvis julefeiring på barnehjemmet. Ofte ønsker foreldre som er blitt fratatt barna sine, å få feire jul med barna. - Det er viktig å skille mellom hva som er foreldrenes ønsker og hva som er barnas beste. Det er først og fremst barna vi jobber for. Det er barnas behov som må bli sett og hørt, sier Bjørg Hansen.

FAKTA: Barnevernet i Bodø kommune har til sammen 35,5 årsverk og er inndelt i tre seksjoner; barneseksjonen, ungdomsseksjonen og omsorgsseksjonen. I barneseksjonen jobber til sammen 10 barnevernskonsulenter, inkludert fagleder, og alle har utdannelsesbakgrunn som enten sosionom eller barnevernspedagog. Fra januar og til og med 24. november i 2010 har barnevernet i Bodø kommune mottatt 434 bekymringsmeldinger. 18 av disse bekymringsmeldingene er kommet fra barnehager, 30 fra skoler. Statistisk sett er november og desember to av månedene i året, med flest bekymringsmeldninger til barnevernet i Bodø kommune.

64


www.expert.no

755 00 990

DESIGN: BODØ NU

HUSK! LEVER ØNSKELISTEN PÅ EXPERT I BODØ!

Et selskap i Elektro-Gruppen • Trygghetsforsikring • Returmottak • Betalingsutsettelse • 30 dagers returrett

e-post: expert.bodo@expert.no

65


DESIGN: BODØ NU

Gaveidéer fra Bertoni:

Alle ge nsere i bomu ll/lamm Fra kr eull 500,-

Alle sk innjakk i lamm eskinn er , Nå kr før kr 2595,1999,-

skkinen r Hamn s e i la m Kr 399,

jerf Alle sk Kr 299,

DESIGN: BODØ NU

Cotton field Je i flere ans farger, fra Kr 699 ,-

DU FINNER DIN STIL ENKLEST NÅR DU VELGER

missi on 2. ETG.(OVER CUBUS) I GLASSHUSET BODØ - TLF. 75 56 36 00

66


Løvold Bodø AS er historie Allerede i november byttet selskapet navn til Komplett Fritid AS, over nyttår skiftes også skiltene på utsiden av den tradisjonsrike Løvold-butikken ved kaia i Bodø sentrum ut. Av ALEKSANDER RAMBERG

- Løvold Bodø AS er et navn og en butikk som har eksistert i 72 år, og dette var selvsagt ikke en beslutning som ble tatt over natta. Men det har vært et tema i et års tid, og nå i november følte vi at tiden var moden og navnendringen ble registrert i Brønnøysundregistrene, sier Chris Løvold, daglig leder ved nettbutikken komplettfritid.no, og sønn av Kjell-Erik Løvold. - Bakgrunnen for dette navneskiftet, er at vi ønsker å stå sterkere i konkurransen mot kjedeetableringer og senterutbygginger, sier han. NETTPRISER I BUTIKK. Komplettfritid.no har siden oppstarten i 2008 bygd seg opp et til å bli en populær nettbutikk for turutstyr i alle former, og er ette hvert blitt et sterkt merkenavn, frontet av blant annet turkongen Lars Monsen.. I 2010 kan nettbutikken vise til en omsetning på over 13 millioner kroner, mot fjorårets omsetning på seks millioner kroner. - Etter hvert som omsetningen har økt på nett, har planen vært å kunne tilby nettpriser også på varene i butikken i Bodø sentrum, forklarer Chris Løvold. Først ut har bekledningsavdelingen i andre etasje av butikken vært med å tilby de samme prisene som på nett siden november, og den 1. januar 2011, kommer resten av avdelingene i butikken etter. - Det har vært stor suksess for oss så langt, og det å kunne tilby våre kunder de samme prisene i butikken, som på nett, har lagt i kortene en god stund, sier Løvold. - Løvold Bodø AS er et navn som fra gammelt av har kjent for å være en dyr faghandel. Dette er ikke tilfellet lengre i dag, og i hvert fall ikke nå som vi går over til å kjøre nettpriser i butikken, noe somg jør oss svært konkurransedyktige, sier han.

STORSATSNING. Chris Løvold påpeker at tidene har forandret seg og at handlemønsteret i Bodø ikke er hva det var da butikken åpnet i sin tid. - Da var det et yrende liv i sentrum, og stort sett all trafikk kom over kaia. I dag ser vi et handlemønster i Bodø som har forandret seg kraftig, ikke minst etter at nye City Nord åpnet, sier han. - Vår satsing med nettbutikken komplettfritid.no er en stor nasjonal satsning fra vår side, og det er investert over 10 millioner kroner bare i nettbutikken, sier Løvold og påpeker at tidligere Løvold Bodø AS derfor har gått med underskudd de siste årene, og at de forventer et underskudd på rundt en halv million kroner også i år. - Morselskapet Joh. Løvold AS har derimot drevet med gode resultater i alle år, sier Løvold og fortsetter: - Vi har som mål å doble omsetningen på nettbutikken vår, nok en gang, i 2011, og har som mål å gå med overskudd allerede fra neste år. Det er noe vi også mener er realistisk, sier Løvold og fortsetter: - Nå har november måned i år vært historisk bra for oss, og vi vet at desember pleier å være bra. Så det kan fort øke ytterligere, og kanskje klarer vi å nærme oss balanse i regnskapet, sier han NYTT GENERASJONSSKIFTE. I fjor var det et generasjonsskifte i Løvold-konsernet der John Løvold overlot mesteparten av eierskapet og driften i de ulike delene av konsernet til sine tre sønner. Nå står Chris Løvold, og søsknene hans Fay og Isak, for nok et generasjonsskifte i Løvold-familien. - Men hva sier bestefar John Løvold om denne navneendringen? - Han er fortsatt med i gamet og sitter i styre og stell, og han sier han synes denne navneendringen, og vår satsing med Komplett Fritid AS, er en svært spennende del av konsernets videre utvikling, sier Chris Løvold. - Enn hva med Løvold-kafeen, forresten? - Den vil bestå, urørt i sin kjente stil, smiler Chris Løvold avslutningsvis.

Chris Løvold, daglig leder ved komplettfritid.no, representerer nok en ny generasjon i familien Løvold. Nå bytter den tradisjonsrike butikken i sentrum navn fra Løvold til Komplett Fritid AS.

ÅRETS GAVE! Nor´ siakalenderen 2011 Selges der du finner avisa NOR´SIA, eller bestill den fra NOR´SIA, boks 2541, 8091 Bodø eller fra: post@norsia.no

67


Velsig

MÅNELYST: Noen ganger er også naturen i et ”blått” humør, som her hvor en ettertenksom måne henger over Kjerringøy.

SORIA MORIA: En skulle ha vært fire år i romjulen. Men det er flott å være ei lita jente også i adventstiden, hvor Børvasstindene fremstår som det reneste Soria Moria …

interen glefser etter deg. Kulden flekker tenner. Stormkastene knurrer truende. Sluddbygene snerrer foraktelig. Mørketida ligger i skjul som et arktisk rovdyr – klar til sprang. Desember skulle være advent. Åndeløs og endeløs venting på den store dagen. Tiden da en mor (eller far) skulle tenne alle lys, så ingen krok er mørk. Men akkurat det er ingen selvfølge. Det er ikke gitt at det blir lys, selv om noen sier ”La det bli lys”. Hun står med blikket festet på fjellene i øst. Hun er fire år – snart fem. Som en skikkelse fra Kittelsens ”Soria Moria” ser hun lyset sveve opp en frostklar lørdagsmorgen. Hun hører sjøen vaske og hviske mot stranden. Hun finner skatter og latter. Og har skjønt at morgenstund har gull i munn: - Pappa, det er gøy å dra på sånn der lysjakt! Men skal du finne lyset, må du være villig til å navigere i mørket. Selv om du vet at det alltid er mørkest like før det gryr av dag, er det ikke like lett å beholde troen. Håpet. Optimismen. For du møter så mange krav. Ting skal gå så fort. Noen ganger føler du deg som et lite tannhjul i en uendelig evighetsmaskin. Alt du vil er at noen skal se deg – på ordentlig. At du betyr noe – for noen. Her oppe på 67 grader nord er lyset magisk. Der er

v

68

nesten sånn at du venter å møte Harry Potter i Bodøsjøen eller Gandalf i Skivika. Når en prinsesserosa morgenhimmel pakker inn Landegode i julegavepapirlys blir du ydmyk. Når himmelen står i brann over Sandhornøya får du gåsehud – og ikke av minusgradene. For vi som bor her ute på en forblåst halvøy er omsluttet av et lys som skifter fra minutt til minutt. Time for time. Dag for dag. Det handler om å løfte blikket. Om å se deg rundt. Ta et skritt til siden. Bøye deg ned. Gå litt utenfor allfarvei. Og plutselig finner du fortryllende øyeblikk som svir seg fast på netthinnen, minnebrikken og i hukommelsen. Sånn er det med livet også. Noen ganger er det tvingende nødvendig å ta et skritt til siden. Løfte blikket. Og kanskje ser du noen som har et brennende ønske om å bli sett. De som sto med lua i hånda, men som hadde sterk nok tro. Livet er en ferd langs tidvis ukjente veier med mangelfulle kart og sviktende GPS. Derfor kan det være lurt å stoppe. Gå ut av bilen. Sjekke terrenget. Se deg om. Vi er sårbare nå. Hudløse under stjernehimmelen. Hudløse i menneskevrimmelen. Fylt av forventing og redsel. Dager hvor vi har lyst til å gjemme oss under pleddet. Dager hvor vi vil klatre opp på kringvernet og stanse alle de som truer de vi bryr oss om. Dager

hvor vi vil tenne vardene og mane til felles kamp. Vi vil så gjerne føle lykken. Kjenne varmen. Stenge kulden ute. Vi skulle så gjerne hatt fasiten. Svarene. Oppskriften på det perfekte liv. Men det eneste vi vet er at sorgen og gleden vandrer hånd i hånd over jorden. Kineserne kaller det yin og yang. Motstridende krefter som balanserer mot hverandre. Godt og vondt. Lyst og mørkt. Sterkt og svakt. Som sagt; uten mørke – intet lys. Kontraster. Gullfarget solrand i sotsvart desember. Da er det godt å vandre rundt i Bodøs utkant. En pulserende storby omkranset av en åndedrettstoppende vakker natur. Finner du vinterlyset, finner du håpet. Finner du håpet, er halve slaget vunnet. Det blir ikke lett. Du får ingen garantier. Eller hva var det Sam sa i ”Ringenes herre”? De som blir de gode historiene du forteller foran en flakkende peisild, er hendelser som der og da skremte vettet av deg. Jo mer du kan miste, jo mer har du å vinne. Yin og yang. Så akkurat nå håper vi på Guds fred over fjellet og åsen. At det vil gro der vi bygger og bor. Vi har slått oss ned på en del av verden hvor jorda kan være både frossen og karrig, men vi gir ikke opp. Aldri! For vi vet – slik bonden gjør det – at det finnes bare én måte å få en steinfri åker på. Du må plukke opp steinene – en for en.


na du lys over land

VERDENS VAKRESTE: Bodø er byen ved verdens vakreste kyst. Var du i tvil? Her er et av tusen bevis …

URBANT MALERI: Når ettermiddagen farger byen blå glitrer Bodø som en oase der den ligger farlig ut mot vest … NY DAG – NYE MULIGHETER: Det er alltid mørkeste like før det gryr av dag. Sånn er livet også …

Tekst og foto:

rune nilsen FLAMMEHAV: Når du tror du har sett alt, så serverer Bodø et lys som tar fullstendig pusten fra deg.

69


Vi ønsker alle våre innbyggere en fredfylt jul og et godt nytt år!

Vi ønsker våre kunder og forretningsforbindelser God jul og Godt Nytt år

Vi ønsker alle innbyggere i Fauske kommune en fin jul og et godt nytt år! FAUSKE KOMMUNE

70

TAKK FOR GODT SAMARBEID I ÅRET SOM HAR GÅTT.

Vi ønsker våre kunder og forretningsforbindelser en riktig God Jul og et Godt Nytt År.

Vi ønsker våre kunder og forretningsforbindelser en God jul og Godt nytt år


Finn Sletten (58) inviterer publikum til latinamerikanske rytmer med Merengue på Radisson BLUhotellet 29. januar. Før jul, skal den verdsatte bodømusikeren blant annet spille på årets Nattjazz i Bodø Domkirke 19. desember.

MERENGUECOMEBACK FOR SLETTEN Trommeslager Finn Sletten (58) gjør comeback med sitt populære Merengue - prosjekt, og får samtidig æren av å sette et musikalsk punktum for den aller første utgaven av festivalen Bodø Jazz Open som går av stabelen 26. – 29. Januar 2011. Av ALEKSANDER RAMBERG

- Det føles veldig bra, og jeg gleder meg virkelig til å spille denne musikken igjen. Det er en veldig givende musikk å spille, rent humørmessig, og det er en utrolig fengende og dansbar musikk. Man klarer jo simpelthen ikke å sitte i ro når man hører denne musikken, sier Finn Sletten. SUKSESS. Han har tidligere hatt stor suksess med sitt latinamerikanske musikkprosjekt, med flere konserter, først og fremst på Sinus, på slutten av 90-tallet. - Jeg har gode minner fra de konsertene, og det artigste av alt, var at publikum kledde seg litt latinsk og virkelig danset til de stupte, sier Sletten som lover full trøkk fra scenen på Radisson BLU-hotellet denne januarkvelden. - Vi kommer til å gå sterkt ut, og så blir det bare sterkere og sterkere, sier Sletten. FOLKEMUSIKK. Bakgrunnen for Finn Slettens fascinasjon for Merengue, var en tur han hadde til Den Dominikanske Republikk på 90-tallet.

- Jeg hadde egentlig tenkt meg til Cuba, men fikk ikke billetter dit. Og heldigvis, må jeg virkelig si, for da fikk jeg lov å oppdage denne musikken, sier Sletten som beskriver Merengue som en musikkstil litt ulik musikken i de andre søramerikanske landene. - Merengue er en folkemusikk fra Den Dominikanske Republikk, men som har forandret og fornyet seg i løpet av årenes løp, forklarer Sletten som i sitt konsertprogram har valgt å fokusere på låter av Juan Luis Guerra, Den Dominikanske Republikks aller største stjerne, og en artist og låtskriver som er kjent for virkelig å ha satt Merengue på kartet som populærmusikk. Juan Luis Guerras låter blir under Slettens regi fremført på norsk, med tekster skrevet av Are Simonsen, som før øvrig styrer lyden på denne konserten. LOKALT STJERNELAG. Når Sletten på ny inviterer bodøpublikummet til de latinske rytmene i Merengue, har han nok en gang samlet et stjernelag av lokale musikere; June Korneliussen, Marian Lisland, Terje Nohr Olsen, Tore Johansen, Frode Nymo, Arild Hillestad, Børge Petersen-Øverleir, Bård Bergrabb, Einar Thorbjørnsen, Geir Tømmerberg, Rune Mathisen og Arnfinn Bergrabb. Bandlederen selv, tar som vanlig plass bak trommesettet. - Vi har også vært så heldige å få med oss selveste Alex Acuna som skal være gjest og spille timbales på konserten, sier Finn Sletten. BODØ JAZZ OPEN. Det tidligere Weather Reportmedlemmet, Alex Acuna, kommer til Bodø med Jan Gunnar Hoff og deres faste trio, som også gjør en egen

konsert under Bodø Jazz Open. Og nettopp Jan Gunnar Hoff er sammen med jazztrompetist Tore Johansen og Parken-sjef Erik Johansen initiativtakerne til Bodø Jazz Open – Bodøs første jazzfestival. - Vi er veldig glade for at Merengue blir avslutningskonsert på festivalen, dette var det første arrangementet jeg ville ha inn da vi begynte å planlegge jazzfestival i Bodø, sier Jan Gunnar Hoff i festivalledelsen. - Vi har vektlagt en sterk lokal medvirkning på Bodø Jazz Open, og med Merengue får publikum en helt unik demonstrasjon av en lokal line-up med musikere, sier Hoff. FOCUS. Mandag 6.desember ble festivalprogrammet sluppet, og i løpet av fire rytmiske dager, på flere av byens utesteder og scener, er det planlagt hele 23 forskjellige arrangementer. Blant artistene som topper festivalen er det legendariske bandet Focus fra Nederland. Dette var et av de største progrockbandene på 70-tallet, og de gjør en eksklusiv konsert i NordNorge, under Bodø Jazz Open. - Focus gjorde furore i London under High Voltagefestivalen i sommer og de er høyst oppegående, sier Hoff som gleder seg meget til denne konserten. Publikum får også oppleve Bugge Wesseltoft i samspill med Bodø Rhythm Group og unge Bodø-musikere, Torun Eriksen med Bodø Big Band, Misvær Ska Forening og mye mer. - Vi ønsker en jazzfestival med en åpen profil, der det skal være plass til mange genre innenfor rytmisk musikk. Bodø Jazz Open blir en happening som alle bør får med seg, avslutter Jan Gunnar Hoff.

Fin fra innerst til ytterst Velkommen innom til oss!

Tlf: 755 35 000 Sjøgata 17. Jakhelln Brygge, 8006 Bodø. Åpningstider: Man.- fre. 09.00-17.00 Lør. 11.00-15.00

by Ti Mo

LA FÉE M A R A B O U T É E

www.ti-mo.com

71


BEST PÅ DET SOM SKJJ E R I BODØ

Tips oss på e-post: ut@bodo-nu.no, eller Aleksander, tlf. 957 79 546

BODØ BIBLIOTEK har fra og med 17. august åpent Man-, tirs-, og torsdag: 10.00 - 19.00. Onsdag og fredag: 10.00 - 15.00. Lørdag: 11.00 - 15.00 NORDLANDSBADET holder åpent hver dag. Mandag: 15.00– 21.00. Tirsdag: 06.30 – 21.00. Onsdag: 15.00 – 21.00. Torsdag: 15.00 – 21.00. Fredag: 06.30 – 21.00. Lørdag: 10.00 – 18.00. Søndag: 10.00 – 18.00. BABYSVØMMING i Nordlandsbadet hver mandag og onsdag kl. 15.00 – 16.00. VANNAEROBIC i Nordlandsbadet hver onsdag kl. 19.00. SPEKTRUM VELVÆRE: Mandag: 15.00-21.00. Tirsdag: 12.00 – 21.00. Onsdag: 15.00 – 21.00. Torsdag: 15.00 – 21.00. Fredag: 12.00 – 21.00. Lørdag: 12.00 – 18.00. Søndag: 12.00 – 18.00.

EN KOPP har vinkvelder hver torsdag, og afterwork-pils med tacobuffet hver fredag.

BODØ KLATREKLUBB har faste tirsdagsklatringer med oppmøte ved Bunnpris Rønvikleira kl 17.00.

KAFÉ KAFKA HAR BARN-I-MAGEN-TREFF hver tirsdag, blueskvelder på onsdager, vinkveld hver torsdag og DJs annenhver helg.

BODØ SKATEBOARDKLUBB har følgende åpningstider: Mandag til fredag kl. 16.00 – 21.00. Lørdag og søndag kl. 12.00 – 21.00. Hver mandag er det jentedag i hallen.

BODØ HARMONIMUSIKK har øvelser i gymsalen bak kulturhuset tirsdager kl. 19.00. KLUBB KAPTEIN med DJs på Min Plass hver onsdag. LLH ØNSKER VELKOMMEN TIL KAFÉ hver onsdag i LLH s lokaler i kjelleren i Hålogalandsgata 7 i Bodø. Møteplass for homofile, bifile og transpersoner – men alle er selvfølgelig velkommen! LØRDAGSKAFÉ PÅ SINUS. Live musikk og servering av mat og drikke. Hver lørdag kl. 11.00 – 16.00. Ingen aldersgrense og fri inngang.

BODØ BACKGAMMONKLUBB har klubbkveld hver tirsdag kl. 18.30 på Gründer. Nye spillere ønskes hjertelig velkommen og opplæring gis. BODØ KUNSTFORENING har åpen utstilling hver tirsdag til fredag kl. 11.00 – 16.00, lørdag og søndag kl. 12.00 – 16.00. Stengt hver mandag. AKTIV HVERDAG har flere forskjellige aktiviteter mandag til fredag. For mer info se: www.bodo.kommune.no

FOLKEBAD i Tverlandet svømmehall hver tirsdag 18.00 -21.00.

KULTURHUSET GIMLE inviterer til kafé Gomle. Her serveres kaffe, te, varm vegetarisk mat, yatzy og brettspill. Mandag og onsdag: 15.00 - 21.00.

NORSK LUFTFARTSMUSEUM har åpent mandag – fredag: 10.00 16.00, lørdag og søndag: 11.00 - 17.00

KARAOKEKVELD på Norlænningen hver søndag med DJ Kjetil Ruud.

FYSAK SKJERSTAD. Mandager: Bocciatrening m.m. kl. 18.00-19.00, Pilates for damer kl. 19.00-20.00, Mix-trening for alle i Skjerstad samfunnshus kl. 20.00-21.00. Torsdager: Trening på Friskhuset kl. 12.30-13.20, Seniordans på Oldereid grendehus kl. 18.00-20.00 (OBS: kun partallsuker.).

TAKET UNGDOMSKAFÉ holder åpent alle hverdager fra kl. 14.00 – 21.00, samt lørdager fra kl. 12.00 – 18.00. Kafeen har aldersgrense 10. klasse t.o.m. 20 år.

ÅPEN BARNEHAGE i Rønvik kirke mandag - torsdag 10.00 – 14.00. Passer for barn i alderen 0 - 6 år i følge med en voksen.

SAMFUNNSDEBATTEN annenhver tirsdag kl 19.00 på Samfunnet i Bodø.

ÅPEN KIRKE i Skjerstad hver dag kl. 10.00 – 20.00

QUIZ, med Liv Boye Okkenhaug, onsdager kl. 19.00 på Samfunnet i Bodø.

SØNDAGSBUFFÈT på Saltstraumen Hotel hver søndag hele året fra kl. 13.00-18.00. Store og små ønskes velkommen! INTERNASJONALT SENTER i Bodø har kafé med middag og kaker til hyggelige priser i familievennlige lokaler. Hver fredag og lørdag 13.00 – 17.00. Uformelt møtested for minoritet og majoritet. KOM OG DANS arrangerer dansekveld, med mest swing, på Langstranda i "Seabirdbygget" hver onsdag kl. 20.00,. Åpent for alle! BODØ DANSEKLUBB har kontinuerlige kurs og dansekvelder. Se www.bododanseklubb.com for mer informasjon. QUIZ PÅ MON AMI hver mandag kl. 20.00. Quizmastere er som vanlig Liv Boye Okkenhaug og Knut Eide.

BODIN TAEKWON-DO KLUBB har nybegynnerparti for både barn og voksne. TRENINGSTIDER BARN: Mandag kl.1800-1900, Onsdag kl.17001800 Ungd./Voksne: Tirsdag kl.1930-2100,Torsdag kl.1930-2100

Med forbehold om endringer som ikke er kommet oss i hende. (Red.)

BODØ ORKESTERFORENING har øvelse i gymsalen bak kulturhuset hver mandag kl. 18.30 – 21.00. Gamle og nye medlemmer ønskes velkommen! BODØ BORDTENNISKLUBB har trening på Bankgata ungdomsskole gymsal A fredager kl. 18.00-20.00. Åpent for fritt spill. Les mer på www.bodobtk.no

Vi har lokaler og catering til alle typer arrangementer!

Julens fristelser!

Kald Julemat: Julekoldtbord, tre varianter.

I samarbeid med Bodø Selskapsservice tilbyr vi: • Kurslokaler 2 - 100 personer • Styremøter • Konfirmsjoner • Bursdagsfeiringer • Bryllup • Firmafester • Minnestund

Varm julemat: Ribbetallerken Pinnekjøtt Reinsdyrsteik Juletallerken

Varm julemat

Div. koldtbord

Julekaker: Fra byens eldste håndverksbakeri kan du velge dine 7 sorter hjemmelagde kaker. Desserter i stort utvalg!

www.fhbodo.no - Velkommen!

Folkets Hus Prinsensgate 115 - 8006 Bodø - Tlf. 996 37 479 / 75 59 02 00 (09 - 16) e-post: bodoselskap@gmail.com

72

Julebakst

Alt av kaker

Moderne...Tradisjonell - og alltid til å stole på.

Glasshuset, Bodø Tlf. 75 50 41 90


TORSDAG 09.12

SØNDAG 12.12

Nytt Bodø Nu i din postkasse!

Kulturskolens julematiné 2010. Elever og lærere inviterer til et allsidig juleprogram med symfoniorkester, solister og ensembler. Elevene på drama binder det hele sammen med et lite julespill, og elevene på visuelle kunstfag sørger for dekorasjoner og scenepynt. Julestemning garanteres! To forestillinger, kl. 13.00 og kl. 15.00. Bodø Kulturhus store sal.

Bodø Sinfonietta – Robert Schumann 200 år. Det er i år 200 år siden romantikeren Robert Schumann ble født. Sinfonietteaen markerer dette med en konsert på tampen av året med hans ”Märchenerzählungen”, ”Fantasiestücke” og klaverkvintett. Bodø Kulturhus lille sal kl. 19.30. ”Jul i Bodø” med lokale artister i kulturhuset. Bodø Kulturhus inviterer til en kveld med julemusikk, julestemning og et avbrekk i julestria. Med Kjersti Stubø, Marit Sandvik, Eva Trones, Magnus Eliassen og Frode Mikaelsen. Bodø Kulturhus store sal kl. 21.00.

FREDAG 10.12 Korækte Damer og Herborg Kråkevik inviterer Bibliotek i Bodø Domkirke. Medvirkende tilBodø julekonsert musikere er: Sveinar Aase, Kjetil Hesten, Arild Johnsen og Kjell Joar Pettersen-Øverleir. Bodø Domkirke kl. 19.00. Spektrum Velvære ”Elias og jakten på havets gull” har norgespremiere på Fram kino. Nordlandsbadet Kråkesølv markerer slippet av sitt nye album ”Bomtur til jorda” med to konserter på Sinus denne helgen. Fredagens konsert har fri alder og er dedikert ungdommen. Dørene åpner kl. 21.00 Taket Ungdomskafé Ingenting spiller på Rock Café. Dørene åpner kl. 21.00. Bodø Kunstforening Partybandet Mojoo spiller på Vestvatn Villmarkssenter både fredag og lørdag. Dørene Åpen salgsutstilling av Tordagene. Kvarv og Bjørg Thorhallsdottir åpner kl. 22.00 begge Ut i Bodø: DJ Tarjei Nordeng spiller på Sydøst, DJ Kim spiller på G, Kristin Asbjørnsen med band LØRDAG 11.12 Lørdagskafé på Sinus med bodøbandet Lady Midday. Kafeen er åpen fra kl. 12.00 til 15.30.

Barnas julekonsert med Tverlandet kirkes pikekor og barnegospel. Tverlandet kirke kl. 18.00. Jubileumskonsert med Alstad skolekorps. KaffeLars Korpset fyller 35 år og markerer dette med en adventskonsert. Fra korpsets egne rekker stiller Internasjonalt Senter som trompetsolist. Og i tilSebastian Skoglund legg har de fått med seg Kristian Krokslett som sangsolist. Rønvik kirke kl. 18.00. Låven Galleri og Rammeverksted

Kakebord på En Kopp

Lucia-konsertene i Bodø Domkirke. Funbowling Medvirkende: Bodø Domkirkes Ungdomskor, Sidsel Kvitvik (sopran), Kristin Alsos Strand (cello), Øystein Jæger (tangenter). Dirigent Gro Bergrabb. Ungdomskoret i Bodø Domkirke består for tiden av 37 jenter i alderen 14 - 20 år. X Rockeklubb De årlige Lucia-konsertene er et av domkirkens mest populære arrangement. To konserter, kl. 07.00 og kl. 09.00.

Det lille Galleri

”Julebakst med fattigtakk og hjortebukk” – UKA arrangerer Pensjonistrevyens juleforestilling. To forestillinger, kl. 12.00 og kl. Ungdommens Kulturmønstring 19.00 i kultursalen Lofoten på Tusenhjemmet.

FREDAG 17.12 Trubaduraften på Sinus. Nok en gang inviterer X Bodø Filmklubb Rockeklubb til en litt alternativ førjulstradisjon. Dørene åpner kl. 21.00. Fri alder/18 år i Gratis buss til Vestvatn alpinanlegg. Harrybaren.

Bodø Metal Klubb arrangerer konsert på Gimle med band kl. 19.00. ”Rødlokale kveld på Kafka”

Det lille Galleri Nøtteknekkeren – Nordnorsk Opera og Bodø Ballettkompani. Medvirkende: Pias Ballettskoles Junior Kompani, Clara : Maria H. Kanstad, En Kopp Café : Henrik Lamark, Drosselmeyer: Nøtteknekkeren Kristian Krokslett, Sukkertøyfe : Silje Johanessen, regi/ ide: Pia Maria InternasjonaltKoreografi/ Senter Føinum Øien. Manus og medregi : Frode Sander Øien. Bodø Kulturhus store sal kl. 19.00.

Teknisk Etat spiller konsert på Paviljongen. Ut i Bodø: Kråkesølv nachspiel med DJ Thomas Puls på Mørkved Litangen på Dama di, DJ Roger Pettersen spiller på G, DJ Tarjei Nordeng spiller på Sydøst, Eng’s Girls’ Night Out

Folkebad i Tverlandet svømmehall

Bodø Danseklubb

Barn-i-magen-treff

Politimester Bastian

Kom og Dans Bodø

Åpen Kafé på Kulturhuset Gimle Terje Sporsem show

Babysvømming i Nordlandsbadet

Lørdag 11.12

KRÅKESØLV NACHSPIEL: DJ THOMAS LITANGEN Jentedag i Skatehallen

Kulturskolens Kråkesølv-trommisen erUke glad i å danse. Og bowle. Men det blir mest dancemusikk.

Bodø Backgammonklubb

Fredag 17.12Cruiseskipet ”The World”

TBA Julestemning ”Kongen av Bastøy” og ”Thron: Legacy” har norgespremiere på Fram kino. Låven og på Rammeverksted Ken RingGalleri spiller Rock Café. Dørene åpner kl. 21.00.

Mojoo spiller til fest på Vestvatn Villmarkssenter, Dørene åpner kl. 22.00.

Familiebowling på Royal Bowling

BodøDans BluesogKlubb Bodø Drill har oppvisning i Mørkvedhallen kl. 14.00.

Bodø Filmklubb med Bodø Gym og Turn i Juleforestilling Bodøhallen kl. 15.00. Låven Galleri og Rammeverksted

Kråkesølv holder releasekonsert på Sinus for sin Bodø Danseklubb nye skive ”Bomtur til Jorda”. Dørene åpner kl. 21.00.

Ungdommens Kulturmønstring

MANDAG 13.12

ONSDAG 15.12

Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.

Funbowling Nattjazz i Bodø Domkirke med Bugge Wesseltoft, Bodø Domkor og Bodø Rhythm Group. Pianist Bugge Wesseltoft, forbindes ikke bare med jazz, men også direkte med jul; hans innspilling "It`s snowing on my piano" har vært Orkesterforening enBodø av landets bestselgende juleplater

Mandagsquiz på Kafka

Babysvømming i Nordlandsbadet Vi ringer og klinger jula inn… TBA.

Lørdag 18. 12 Kom og Dans Bodø

Bodø Danseklubb

THALE KROGHTOFT med band Ett av byens nye jazztalenter sang med Jørgen på Bugge Wesseltoft-konserten i mai, Vannaerobic i Nordlandsbadet og tar med seg bandet sitt i kveld. Lørdag 25. 12

JULEKONSERT: Emilie Tverbak med mange Kom og Dans Bodømusikalskevenner Lørdag 25.12 Kulturskolens Uke

Heklekurs for nybegynnere Folkemøte om energianlegg i Salten

DJ BJØRN JERVÅS Bodø Danseklubb går på etter konsert. Mannen bak Manna, Irie Darlings, Snowcats, Hjertesvikt A/S m.m er DJ i kveld. Punk, reggae, rap, nyveiv og alt mulig annet rart.

Tirsdag 28.12

DJ JAN STEIGEN med fette laise mange venner. Raggabalder er oppløst, men Steigen tar med seg sine venner og lager skikkelig romjulsfæst med masse god reggae og denslags.

Juridisk bistand? • Fast eiendom • Selskapsrett

Konsertstart alle dager i 23-tia. CC Følg med på facebook og plakater hær og dær.

• Arverett • Familierett

Billetter selges på Dama Di og Bodøs feteste eneste plate sjappe.

www.advokattj.no Torkel Johnsen MEDLEM AV DEN NORSKE ADVOKATFORENING

Tlf. 755 27 800 e-post: torkel@advokattj.no

DESIGN: BODØ NU

Advokat

73


over flere år. Bodø Domkirke kl. 22.00. Ut i Bodø: DJ Truls Puls spiller på Sydøst, DJ Kim spiller på G,

LØRDAG 18.12

LØRDAG 25.12

TORSDAG 30.12

Emilie Tverbakk holder konsert på Dama di.

Romjulskonsert med Breivik sangerlag i Skjerstad kirke kl. 19.00.

Ut i Bodø: DJ Bjørn Jervås spiller på Dama di, DJ Kim Swe spiller på Sydøst,

Dingo Deadmen spiller på Dama di. Frontmann Erlend ”Dingo” Alexandersen leverer betraktninger fra barstoler og bakfylla som en slags mellomtid mellom skitten rap og skitnere bloues/country/rock-helter som Johnny Cash. Dingo er en del av Grotta-familien, og har med seg flere medlemmer fra publikumsfavorittene i Dilillis på scenen. Konsertstart er kl. 22.00.

Volleyballturnering i Mørkvedhallen fra kl. 08.00. Arr: Innstrandens Nøtteknekkeren – Nordnorsk Opera og Bodø Ballettkompani. . Det er jul i hjemmet til familien Stahlbaum. Midt i stuen står et stort, vakkert juletre, og gjestene strømmer til for å feire jul sammen med familien. Herr Drosselmeyer, Claras gudfar, lager klokker og magiske leker. Bodø Kulturhus store sal kl. 13.00. ”Vi synger julen inn” - Bodø Domkirkes Sangskole. Alle korene i sangskolen er med når julen synges inn. Hør korene synge kjente og ukjente førjulssanger, og bli med i tradisjonsrike fellessanger. Bodø Domkirke kl. 17.00.

Julekonsert med Rigmor Gustafsson og Bodø Big Band på Sinus. Rigmor Gustafsson er en av Sveriges største artister i jazz/popsegmentet. Sammen med Bodø Big Band og Tore Johansen kommer Rigmor Gustafsson til å presentere et utvalg fra hele karrieren - og kanskje en julesang eller to. Dørene åpner kl. 21.00.

SØNDAG 26.12 Romjulstur til Tussvatnet med Barnas Turlag. Start fra p-plassen på Arlia (etter hvert som vi kommer – ingen felles avgang), til fots eller på ski avhengig av føreforholdene, ca. 4 km hver vei. Det serveres kaffe, gløgg og pepperkaker fra kl 11.00. Nissen kommer kl 13.00. Romjulsblues på Sinus. Bodø Bluesklubb inviterer til en musikalsk helaften med artistene Kid Andersen, Terry Hanck, Billy T. og Alexander Pettersen. Dørene åpner kl. 20.00 ”Narnia: Reisen til det ytterste hav” og ”The Town” har norgespremierer på Fram kino. Ut i Bodø: Slogfunk med DJ Morten Iveland på Dama di, DJ Kim spiller på G, DJ Truls Puls spiller på Sydøst,

MANDAG 27.12

Thale Kroghtoft Jensen med band spiller på Dama di. Konsertstart er kl. 22.00.

Norsk Luftfartsmuseum holder åpent fra kl. 11.00 til 16.00 i romjula.

Ut i Bodø: DJ Kim spiller på G, DJ Truls Puls spiller på Sydøst,

Orgelkonsert med domkantor Brian Hepworth. Bodø Domkirke Kl. 19.00.

SØNDAG 19.12 ”Vi synger Julen inn” i Saltstraumen kirke kl. 18.00.

TIRSDAG 28.12

”Piken med svovelstikkene”. Medvirkende: Eirin Edvardsen (forteller), Rita Nohr (sang), Jarle Brudal (orgel). Rønvik kirke kl. 19.00

Romjulsturnering. Nordea Cup arrangeres i Nordlandshallen tirsdag og onsdag. Fire klasser: Konkurranseklasse, Åpen Klasse, Bedrift/Oldboys og en dameklasse. Juletrefest i Mørkvedhallen kl. 17.00.

ONSDAG 22.12 ”Man, Woman and Child” – jubileumskonsert. Jazztrompetist Tore Johansen markerer ti år som plateartist, og inviterer til et gjenhør av musikken fra hans første plate “Man, Woman and Child”, sammen med Karin Krog (vokal), Jan Gunnar Hoff (piano), Bjørn Alterhaug (bass) og Finn Sletten (trommer) + gjester. Sinus, dørene åpner kl. 21.00. Ut i Bodø: DJ Kim Swe spiller på Sydøst,

Gudstjenester: Bodø Domkirke kl. 12.00, 14.00 og kl. 16.00. Rønvik kirke; kl. 12.00, 14.00 og kl. 16.00. Bodin kirke kl. 11.00, 12.30, 14.15, 16.00 og midnattsgudstjeneste kl. 23.00. Misvær kirke kl. 16.00, Skjerstad kirke kl. 13.30, Tverlandet kirke kl. 14.00 og 16.00. Innstranden interimkirke kl. 15.00. Alternativ jul på Folkets Hus fra kl. 15.30.

Fakkelvandring og fyrverkeri nyttårsaften. Bodø Sentrum: Oppstart kl.17.00 fra Saltvern barneskole og Bodø postkontor. I Rensåsen skal ordfører Odd Tore Fygle tale, Fredslyset markeres ved Fritz Utz og Jan Holten og bålet tennes. Bodø-Oktetten synger. Nyttårsmarkeringen avsluttes med fyrverkeri. Innstranda bydel: Oppmøte for fakkeltog kl. 17.00 og avgang kl. 17.15 fra følgende steder: Hunstad kultursenter, Mørkvedmarka skole, Greisdalstoppen, Bjørneborgen barnehage, Kjeldmyrlia barnehage (Høglia) og Støver skole. Det blir en kort apell og fyrverkeri kl. 18.00 ved Mørkvedhallen. Tverlandet: Oppstart kl. 18.00 fra Tverlandet samfunnshus og i alle boligfeltene. På Cabby avsluttes markeringen med en tale hvor fredslyset markeres. Nyttårsmarkeringen avsluttes med fyrverkeri kl. 19.15.

Noe å glede seg til i januar 2011:

Julefest i Tverlandet kirke kl. 17.30.

ONSDAG 12.01

Julejam på Sinus. Tradisjonen tro (med enkelte pauseår) er Ad Libs siste arrangement i år den veletablerte julejammen. Dørene åpner kl. 20.00.

BHK – Fjellhammer (seriekamp) i Bodøhallen kl. 18.00.

DJ Jan Steigen med venner spiller på Dama di

ONSDAG 29.12

FREDAG 24.12

FREDAG 31.12

Familiedag og juleomvisning på Flymuseet. Café Gidsken har åpen fra kl. 11.00 - 15.00. Det Vilde Kor inviterer til romjulskonsert i Bodø Domkirke. Med seg denne kvelden har de Henning Gravrok (saksofon) og Øystein Jæger (klaver). Dirigent er Erlend Fagertun. Konsertstart kl. 20.00. Manna, Erik Eliassen og Bodø Black Star Soundsystem inviterer til en real reggeakveld på Sinus. Arr: Decent Booking. Dørene åpner kl. 21.00. Ut i Bodø: DJ Kim Swe spiller på Sydøst,

FREDAG 14.01 Nyttårsopera med Operaorkesteret og solister. Solistene og Operaorkestret ledes av musikksjef John Helmer Fiore. Foruten operaarier som "I mio babbino caro" og "Nessun dorma", står orkesterverk av blant annet Elgar, Strauss og Haydn på programmet. Konferansier er Operaens direktør, Tom Remlov. Bodø Kulturhus

SØNDAG 16.01 Nyttårskonsert med Bodø Harmonimusikk. Tradisjonen tro starter Bodø harmonimusikk det nye musikkåret i Bodø. Som vanlig har de også med seg et knippe dansere fra Pias ballettstudio som vil bringe bevegelseskunst inn i konserten. Dirigent og solist: Elisabeth Kristensen Eide. Ungdomssolist: Sven-Eivind Olsen (trompet). Konferansier Michael Rönnberg.

TORSDAG 20.01 Nytt Bodø Nu i din postkasse!

Uten bil?

Når det haster! Pakker og brev er vår spesialitet.

Tlf. 75 52 04 30 for mer informasjon.

Skaper fobien hindringer for deg? Det kan være verdt å prøve tankefeltterapi! Sinne Frykt Angst Skyld Skam Sorg Stamming Tics Uro Stress Motløshet

Kommunikolog Tankefeltterapeut dx MNLH NLP Master Practitionar Løft-veileder og coach e.post: post@nnsk.no Tlf. 454 83 736

Vi har gode tilbud på Dagsleie, Ukeleie,Månedsleie Weekend, m.m Bodø, Fauske og Glomfjord Ring tlf.

75 54 84 00

www.hertz.no

74


ET LIV PÅ BØRS

ENE TOML OR DE OPP F 10 NESTE

FLYGENDE GALE SVENDGÅRD

Janicke Rosvold (35) er for tiden Nordlands eneste aksjem egler enorme oppture - en arbeidshverdag med r og enorme nedture r. Sidene 15 til 20

Nr 3 • årgang 9 • 18. mars 2010

Nr 4 • årgang 9 • 15. april 2010

januar 2010

Bodøgutten Morten Iveland lever i typografiens verden døgnet på tamp, og er et oppkomme av høyst mangeartede designideer. Sidene 15 til 19

Nr 1 • årgan

g 9 • 14.

Nr 6 • årgang 9

Litt av en type

- 19 Sidene 10

Hvordan havnet egentlig en kokk fra Rognan på fest i Playboy Mansion? Trond Svendgård forteller om livet som mesterkokk i et flygende sirkus. Sidene 15 - 20

• 10. juni 2010

fem andre onsen og Marte Ant lk om tro og håp bodøkjentfo tiår. te for det nes

besatt av salg

Hva skje dde, Tom-Kår e?

farvel gud Tidligere prest i Bodø domkirke, Rune Madland (54), forteller åpent om da han mistet gudstroen.

Far er byens desider te nestor som rekesel selger flere biler ger. Sønnen enn de aller, aller (66) og Stig Otto fleste. Møt Kåre Magnus Nilsen (42).

for et liv! Fra A-lagsspiller på Glimt til markedssjef for Diesel. Fra samtidskunstner til utgiver av Osama bin Ladens taler. Fra Harvard-foreleser til grønlandsfarer. Frode Saugestad (36) fra Bodø har Norges mest bemerkelsesverdige karriere.

Han havnet pluts Tom-Kåre Staur elig på sidelinjen. Nå fyller vik generasjon Glimt 40 år og skal lære en ny -gutter å bli det han ble. like god som

Sidene 15 til 20

Sidene 15 til 20

Sidene 15 - 18

Nr 8 • årgang 9 • 16. septemb er

Nr 7 • årgang 9 • 19. august 2010

Nr 5 • årgang 9 • 11. mai 2010

Nr 2 • årgang 9

2010

• 11. februar

2010

Sidene 31 til 34

en dag med ”Jern-henrik”

erø Somm d o B i

Henrik Martin Petrussen (68) fra Steigen er en legende i Bodøs gater. Hver torsdag tar han turen til byen med hurtigbåten for å levere fra seg metallskrapet han finner overalt. Sidene 15 til 19

Julemagasinet

den unge silikonbølgen

salten anden i handelsst ipsene fra julegavet de beste

Mariell Helen Amundsen (19) og Linn Cathrin Andersen (22) er to av stadig flere ungjenter som forstørrer brystene sine. - Dette er en hovedgruppe for oss, bekrefter Teres Klinikken i Bodø. Side 16 - 21

Nr 11 • årgang 9

• 9. desember

2010

fra Et annonsemagasin

SHIRLEY GIR SEG

l me ti Velkom av Fauske en åpning delspark Han 25. nov. g torsda 10.00 kl

Nr 10 • årgang 9 • 11. november 2010

Nr 9 • årgang 9 • 14. oktober 2010

Sommerens nyheter og gode tilbud fra Bodø. handelsstanden i

SE EGET INNSTIKK!

BODØ KAN MISTE PELLE Se side 30 - 32

Vi takker våre lesere og annonsører hjerteligst for året som ebber ut, og ønsker alle en fredelig juletid!

- Jeg vet mange blir et personlig valg. skuffet, men for meg er dette Det sier Shirley som for første Bottolfsen (76) gang Glasshuset i førjula på 20 år ikke er å se i . Sidene 16 til 23

75


årets juleplate

årets fire beste album

10 flotte låter fra 2010

Ariel Pink`s Hauted Graffiti – Before Today Nydelig psykedelisk pop utgitt på legendariske 4AD Records. Her finner du melodiske perler vevd sammen med småskjeve arrangementer. Selv om lo-fi estetikken henger tungt over dem, så er dette ei plate du stadig oppdager nye sider ved. Florlett sommerpop går hånd i hånd med glamrock og 80-talls-referanser.

Høydepunkt 2010 i tilfeldig rekkefølge.

PublinersBÆR ME OVER Rett og slett en fin låt.

Droop-EI`M LOADED Sønnen til rap-legenden E 40 sampler Sade og gjør en av årets feteste låter.

Susanne Sundfør THE BROTHEL Magisk vakker låt fra et av årets beste norske album.

Big Boi – SHUTTERBUG Det skjedde mye positivt innen hip hop dette året. Her er et av høydepunktene.

Deerhunter – DESIRE LINES Skranglete og melodiøs stemningsfull indie. Flott album.

Kvelertak – MJØD Knalltøff dialekt- hardcore med boogie elementer.

Katy B – ON A MISSION Klubb-pop med dubstep-elementer. Sååå 2010!

Robert Wyatt – For The Ghosts Within 65årige Wyatt har fortid fra det smått obskure progbandet Soft Machine. Etternavnet hans har blitt verb-ifisert i løpet av de siste årene. Wyatting betyr rett og slett å sette på sær og utilgjengelig musikk på jukeboksen på puben for å irritere de andre pubgjengerne. Ikke bry deg om det, dette er alldeles nydelig jazzpop av den alternative sorten. Shining – Blackjazz Norsk jazz-metal du aldri før har hørt maken til. Denne særdeles velspillende kvartetten river musikkhistorien i filler, og setter den deretter sammen igjen til en futuristisk heisatur i ekstrem-metallens verden. Aggressivt, kompromissløst og nyskapende. Imponerende! Kanye WestMy Beautyful Dark Twisted Fantasy Jeg hadde egentlig ikke noe lyst til å like denne plata. Allikevel er det umulig å ikke la seg begeistre av det håndverksmessige ved dette albumet. Låter som Power og Monster tilgir hans mindre sjarmerende trekk. 2010 er året hip hop ble friskmeldt igjen, og da ser vi bort fra irriterende og utslettfremkallende band som Madcon og Black Eyed Peas.

KURS

JAN/FEB 2011 Påmelding til: nordland@aof.no Se vår hjemmeside: www.nordland.aof.no for fullstendig kursoversikt. Tlf. 75 54 96 50

Kråkesølv – DEN GRØNNE LINJA Høye forventninger ble til stående ovasjoner fra et samlet kritikerkorps. Min personlige favoritt fra plata.

MGMT – SOMEONE IS MISSING - Fra det flotte albumet Congratulations. Blandingen av psykedelia og 60-talls pop ala Love er uimotståelig, i alle fall for meg.

Robert Plant – HOUSE OF CARDS Stilskifte fra forrige plate, men som alltid har han stålkontroll over uttrykket

BODØ og FAUSKE Salgsfaget

1. Hva synes du er årets beste låt? 2. Hva synes du er årets beste album?

Gøran Aamodt (Tag productions/ Parken) 1. Av norske band må jeg si Mjød av Kvelertak. Blant utenlandske band velger jeg Monster Magnet – Gods And Punks 2. Etter litt frem og tilbake velger jeg Dylan LeBlancs Paupers Field Håvard Jensen AKA Jan Steigen (Joddski) 1. Bruno Mars feat Damian ”Junior Gong” Marley –Liquor Store Blues 2. Spragga Benz- Shotta Culture

BODØ

Reiselivsfaget

• Markesføring og salg • Sikkerhet • Økonomi og adm.

• Service og verktøy • Salg og markedsføring • Drift /produktutvikling

Oppstart januar

Oppstart februar

BODØ og FAUSKE HMS

Oppstart januar

76

3 om 2010 Olav Nygaard (Publiners) 1. Susanne sundfør - The Brothel og Lissie - When I`m Alone 2. Vil nevne disse to platene: Deerhunter - Halcyon Digest Shining - Blackjazz

• Arbeidsmiljø grunnkurs • Sertifiseringer • Truck- og kranfører • HMS for ledere og verneombud

Fordi mennesket lærer

Tore Johansen – Natt, Stille Samtidig som debutplata, juleklassikeren Man, Woman and Child, har 10års-jubileum, leverer Tore Johansen ei ny og annerledes juleplate. Mens den førstnevnte er ei nokså rendyrket jazzplate, har denne en solid forankring i nordnorsk visetradisjon. De fleste tekstene er faktisk på nordnorsk. Her finner du moderne juleklassikere som Terje Nilsens Hjem Te Jul, Halvdan Sivertsen Josefs Jul og Nordnorsk Julesalme. Sammen med et musikalsk elitelag bestående av blant annet broren Roger på trommer, Jan Gunnar Hoff på tangenter, og finfine vokalgjester som Marit Sandvik og Lars Bremnes, har Tore tilført låtene noe nytt og eget. I motsetning til de fleste juleplater som romantiserer og glamoriserer jula, har Johansen valgt ei jordnær og hverdagsrealistisk tilnærming. Plata er både en hyllest til jula og årstiden, men den minner også om det viktige budskapet om medmenneskelighet og omtanke i denne årstiden, som ikke er like enkel for alle. Skal du kjøpe ei ny juleplate i år, bør du velge denne

BODØ

Videreutd. i psykisk helsearbeid • Lære om psykiske lidelser • Miljøarbeid • Kommunikasjon/etikk Oppstart februar


ANBEFALT tv-serie

Verdt å glede seg til i 2011 Her er noen av de kinofilmene som jeg anbefaler å ta en titt på i første halvår av 2011.

Bored To Death

film. Fortsatt er det Stian Kristiansen som har regien, og Rolf Kristian Larsen som spiller hovedrollen som Jarle Klepp. Norgespremiere på kino er 18. februar.

”The Black Swan” Dette er en thriller satt i ballettverden med Mila Kunis og Natalie Portman i hovedrollene som to konkurrerende ballerinadansere, rundt en oppsetning av ”Svanesjøen” i New York. Filmen er regissert av Darren Aronofsky, mannen bak filmer som ”Requiem for a Dream” og ”The Wrestler”. Norgespremiere på kino er 4. februar.

(Ames, 2009 - ) ”Jeg reiser alene” 2011 ligger an til å bli et rekordår hva nye norske filmer angår. Blant de som er først ut er ”Jeg reiser alene” - oppfølgeren til suksessen ”Mannen som elsket Yngve”. Også denne filmen er basert på Tore Renbergs romaner, og denne gangen er det boka ”Charlotte Isabel Hansen” som skal adapteres til

ANBEFALT FILM

Scott Pilgrim vs. the World (Wright, 2010) Her møter vi Scott Pilgrim, spilt av Michael Cera (”Superbad”), som

”True Grit” Dette er den andre filmatiseringen av Charles Portis roman med samme navn. Den forrige filmen kom i 1969, med John Wayne i hovedrollen. Denne gangen er det Cohen-brødrene som prøver seg. John Waynes rollefigur i

møter drømmedama Ramona Flowers (Mary Elisabeth Winstead). Men Scott finner dessverre raskt ut, at for å kunne være sammen med Ramona, må han nedkjempe hennes ”seven evil exes” som hver og én kommer for å ta knekken på ham. Denne filmen er basert på tegneseriene av Lee O’Malley, som originalt er gitt ut i seks bind. Filmen er veldig trofast mot de originale tegneseriene, men har selvsagt kuttet en del og lagt inn egne detaljer underveis. Kort fortalt får vi her en film noe utenom det vanlige, som balanserer en vanlig dramaturgi, stadig avbrutt av slåssescener i beste tv-spillog japansk anime-stil. Morsomme visuelle effekter i en setting som forener fantasi og virkelighet. Det hele er mesterlig skrudd sammen av regissør Edgar Wright, som tidligere har laget filmer som ”Hot Fuzz” og ”Shaun of the Dead”.

”Rango” En animasjonsfilm om kameleonen Rango, med stemme av Johnny Depp, som drømmer om å bli en helt i det ville vesten. Regien er ved Gore Verbinsky mest kjent fra "Pirates of The Caribbean”-filmene. Med på laget er også spesialeffekt- og animasjonsveteranene i Industrial Light & Magic (ILM). Videre på ”rollelisten” finner vi Isla Fisher, Alfred Molina, Timothy Olyphant og Bill Nighy. Norgespremiere på kino er 4. mars.

”Thor” Jo da, nå skal nok en superhelt fra Marvels rikholdige univers finne veien til det store lerretet. Det er store forventninger til regissør Kenneth Branagh, mest kjent for sine tolkninger av Shakespeare på film, når han nå skal gjøre The Mighty Thor levende på film. På rollelisten finner vi Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Natalie Portman og Anthony Hopkins. Det har vært en mye hype rundt denne filmen, som det så ofte er rundt slike superheltfilmer, og så får vi bare vente og se om det blir skryt eller slakt – denne gangen. Norgespremiere på kino er 29. april.

1 sjanger 3 filmer Julekomedier Her er tre julefilmer som, på hver sin måte, får fram latteren – år etter år.

Bad Santa (Zwigoff, 2005) Billy Bob Thornton i rollen som en sjuskete og fordrukken julenisse, er et skue verdt i seg selv i denne filmen. Kanskje ikke den typiske feel-good julekomedien, men veldig morsom.

Home Alone (Columbus, 1990) Man kommer nesten ikke utenom de to første ”Hjemme Alene”-filmene som gode stemningssettere når jula nærmer seg. Og eneren er i dette tilfellet også den beste.

Scrooged (Donner, 1988) En morsom og annerledes tolkning av Charles Dickens bok ”A Christmas Carol”, med fantastiske Bill Murray i hovedrollen.

Jubel Design

I denne serien møter vi den lite motiverte forfatteren Jonathan Ames, som lever et dobbeltliv som privatdetektiv, spilt av Jason Schwartsman (”I Heart Huckabees”), tegneserieforfatter Ray Hueston, spilt av Zach Galifianakis (”Hangover”) og George Christopher, en redaktør av et New York-magasin, spilt av Ted Danson, aller mest kjent fra rollen som Sam i ”Cheers”. Dette fantastiske trekløveret av skuespillere er det som virkelig gjør denne serien. Og fremfor alt er det Ted Dansons innsats i rollen som George som virkelig stjeler showet her. Et fantastisk portrett av en partyglad 60-åring som ikke klarer å roe ned på verken alkohol eller marihuana – eller kvinnfolk. Verdt å nevne er også morsomme biroller av Oliver Platt og John Hodgman. Genremessig drar denne serien i retning av å være en sort komedie med en lett bakrus fra Hollywoods indiebølge på 2000-tallet. Men samtidig er den også en slags klumsete og sjarmerende film-noir. Her dukker det en rekke småparanoide og eksistensielle spørsmål opp og serien krydres av herlige one-liners. Nok en kremserie fra HBO, som nettopp er ferdig med sesong 2 i hjemlandet USA, og som her hjemme nå går på Canal +. Det er heldigvis også planlagt en tredje sesong i 2011. Sesong 1 av ”Bored To Death” på DVD er uansett et solklart julegavetips.

den forrige filmen, spilles denne gang av Jeff Bridges og videre på rollelisten finner vi navn som Matt Damon, Josh Brolin og Barry Pepper. Det er alltid spennende når de to filmbrødrene Joel og Ethan Cohen kommer med en ny film, og denne gangen har de selveste Steven Spielberg med seg på produsentsiden. Norgespremiere på kino 18. februar.

FAMILIEFRYD Ta en pause i julestria og LEGG INN LITT FAMILIEKOS på Royal bowling! Vi har automatiske gjerder. Kom innom for LEK, MORO OG GLEDE FOR HELE FAMILIEN! BEDRIFTSMORO - Den perfekte metoden for å bli kjent med hverandre på helt nye måter. Ring oss, så ordner vi en fantastisk helkveld!

BURSDAG - Vi kan tilby en helt spesiell løsning for ditt bursdagsbarn med mulighet for å bestille mat. Vi spanderer en liten gave.

VENNER PÅ VIFT - En anelse konkurranse og en god dæsj selvironi er oppskriften for en god start på kvelden med gode venner på vift!

BILJARD OG SNOOKER - Vi stiller med 8 biljardbord og ett snookerbord.

ALDER INGEN HINDRING - Konkurranse og koselig kaffeprat på hverdager fra klokken elleve.Velkommen til å omgås gamle og nye kjente på Royal Bowling.

SPILL FOR DE FLESTE - Air Hockey, bilspill, og en helt ny maskin med muligheter til å vinne flotte premier!

www.royalbowling.no | tlf: 755 28 820

Vi selger gavekort - et smart julegavetips! 77


Produkter laget av Jobb1: Den lille engelen av glasskår er et symbol på at det som tilsynelatende er ødelagt, kan bli noe nytt og vakkert. Bymisjonenes glassengel kan kjøpes for kr 200,innpakket i gaveeske

Brosteinen - hverdagen livserfaring, gatas virkelighet. Lyset - håpet. Tenn lyset i brosteinen. Bymisjonens brosteinlys kjøpes for kr 150,-

Glassengel eller Brostein ? Kom innom i Prof. Schyttesgt 2C tirsdag - torsdag mellom kl 10 - 14, eller ring tlf. 41447822 / 75 52 32 02 Glassengelen kan også bestilles på glassengelen.no

Bli fast giver til Kirkens Bymisjon i Bodø! Jeg vil bli fast giver med kr

........................................

Jeg ønsker å betale gjennom:

pr ■ mnd. pr ■ kvartal. pr ■ halvår. pr ■ år

■ avtalegiro

Ditt kontonr. ved avtalegiro (11 siffer)

■■■■ ■■ ■■■■■

■ tilsendt giro Alle bymisjoner bruker felles innsamling. Når giver har adresse i Nordland, tilbakeføres beløpet til Kirkens Bymisjom i Bodø. Ditt personnr. for skattefradrag (11 siffer)

Navn .................................................................................................................................................... Adresse .......................................................................................................................................... Postnr ................................................................................................................................................ Poststed .........................................................................................................................................

■■■■■■■■■■■

Givernummer (fylles ut av Kirkens Bymisjon)

Mottakers kontonummer:

Din underskrift: .................................................................................................................

7011 05 18593

78

Porto er betalt

Kirkens Bymisjon Svarsending 1012 0090 Oslo


Pensjonistrevyen serverer YIT i Bodø trenger forsterkninger YIT i Bodø har over 120 medarbeidere innen alle tekniske fag. Som bedrift ligger YIT helt i front i innføring av nye teknologiske løsninger for alle typer bygg og vi legger vekt på å skape et positivt, utviklende og sikkert arbeidsmiljø, med gode karrieremuligheter for våre medarbeidere. Vil du være en del av den mest fremtidsrettede tekniske bedriften i Norden? Vi søker nå etter to nye dyktige medarbeidere.

Ressurskoordinator/leder fellesstab Ditt hovedansvar vil være: - ressurskoordinering - ledelse av fellesstab - planlegging og tilrettelegging av ulike oppdrag og avtaler - motta og ivareta henvendelser fra kunder - oppfølging av kvalitet, kompetansetiltak og HMS i samarbeid med avdelingens ledelse Vi søker deg med relevant utdanning og erfaring innen logistikk, ressursstyring og ledelse. Du er ansvarsbevisst, grundig, nøyaktig og takler høyt tempo. Du har gode lederegenskaper og samarbeidsevner og er en god støttespiller og motivator.

Julebakst

” - med fattigtakk og hjortebukk”

i Kultursalen på Tusenhjemmet onsdag 15. desember kl. 1200 og 1900

Medarbeider til sentralbord/kundemottak Ditt hovedansvar vil være: - sentralbord - kundemottak - post- og pakkemottak - arkivering - tilrettelegging for møter, kurs og andre arrangementer - annet forefallende kontorarbeid Vi søker deg som er serviceinnstilt og positiv, med gode samarbeidsevner. Du er selvstendig, punktlig og ansvarsbevist, og du takler høyt tempo. Ved spørsmål kontakt: Remi Wågan, avdelingssjef Bodø, tlf: 906 25 554 Bitten Brenna, personalkonsulent avdeling Bodø, tlf: 992 50 425

Billetter ved inngangen, kr. 100,For mer informasjon og for å søke på stillingene, se www.yit.no

Ingen unoter med i spillet, sier de spillegale pensjonistene

Søknadsfrist 19. desember 2010

NB. Kafeen på Tusenhjemmet serverer juletallerken kl. 1200 - 1600 for kr. 100,Annonsen er sponsett av: Velkommen til Storgata 6 8006 Bodø - Tlf. 75 54 00 44

Helt spesielle håndlagete smykker og ringer! Alt fra eget verksted. Jeg lager også smykker og ringer av ditt gamle gull. Mottar bestillinger til jul. Stikk innom verkstedet og finn årets meste spesielle gave. Pris smykke som vist på bilde, kr 2.450,- u/kjede

GULLSMED

ANDERS TOLLAAS Hålogalandsgata 11A (ovenfor SAS-hotellet) Tlf. 75 52 49 58 - Mob. 992 66 069

UTGÅTTE KORTTERMINALER? Kortterminaler har en begrenset varighet. Dette skyldes oppdaterte sikkerhetsfunksjoner i terminal og programvare.Ikke alle terminaler henger med i denne utviklingen og må byttes ut. Ta kontakt nå før den gamle terminalen blir koblet ut.

Tlf 400 00 300 - support@kortterminal.no

79


DESIGN: BODØ NU

Julegavetips! R

Supertilbud fra md-formulation: Daily Peel Pack rens og peelpads-kur, kr 559,Face Mates rens og peeling, kr 698,Perfekt Partners: selskapsveske, moister defense og buxom lips kr 675,-

Flotte bare minerals kit: Beautiful in Pearls, Get Starter Kit light Kr 998,-

Årets julegavepakninger fra Decleor. Du betaler kun for kremen og får 3 produkter med på kjøpet. Fra kr 625,Venninnegave fra Decleor toalettmappe, håndkrem og lipbalm kr 259,-

Body Duo fra Decleor Dusjgele og Bodylotion, store str. 400ml kr 669,-

Gavepakninger fra Matis: Du betaler for kremen og får 3 produkter med på kjøpet Fra kr 689,-

Gavekort

Tlf.: 755 04550

Gi et gavekort på 7.himmel. Her er mye å velge i

E-post: englene@7himmel.no - www.7himmel.no - Telefon 75 50 45 50 R

Bodo Nu desember 2010  

Bodo Nu, gratismagasin for Bodø og Salten

Advertisement