Page 1

ET LIV PÅ BØRS Janicke Rosvold (35) er for tiden Nordlands eneste aksjemegler - en arbeidshverdag med enorme oppturer og enorme nedturer.

Nr 6 • årgang 9 • 10. juni 2010

Sidene 15 til 20


TV Hi-Fi

MONTANA HØYTTALERE UNIKE, KOMPAKTE DESIGN-HØYTTALERE Montana lanseres nå integrerte høyttalere med imponerende lydgjengivelse både til stereosystemer og som ekstra høyttalere via forsterker til din tv. Besøk oss for en god lydgjengivelse og mer info om mulighetene. De nye TV HI FI modulene har oppbevaringsrom for ledninger og skyvefront. Med den store fleksibiliteten i modulsystemet kan du skape din egen Montana. Velkommen inn til en demonstrasjon.

Stormyrveien 8 N-8001 Bodø tel.: 75 55 00 90 www.lowini.no butikk@lowini.no

2


DESIGN OG FOTO: BODØ NU

Sommer og Sandaler! 999,-

Nana

Mohino

1099,-

499,-

Camper

Tamaris

599,-

599,-

Også i sort.

Mohino

699,-

899,- Også i sort.

599,-

Også i mørk brun

Også i brun.

Også i lys brun.

Clarks

799,-

Clarks

1099,-

Flere farger.

Via Via

Toms

799,-

Også i hvit.

Tamaris

Merrell

998,-

699,-

Også i sort

Mohino

Clarks

699,-

1599,- Flere mod.

Merrell

Birkenstock

699,-

Flere farger.

Fit Flop

Butikken er full av lekre nyheter. Kom og se selv! Gode tilbud under Sentrumsdagene! Tlf. 755 25880

Clarks

I

Vagabond

Camper

I

I

Tamaris

Fly

I

I

ASH

Rieker

I

I

KMB

Maloix

I I

Penelope UGG

I

I

Fornarina

Sneaky Steve

I I

Bubetti Toms

I

I

K&S

I

Kawasaki

Mjus

I

I

Airstep

Fit Flop

I

I

Via Vai

Birkenstock

I

I

Mohino

Merrell

I

I

Sixty Seven

Keds

I

Billi Bi

3


JACK GRIMSTAD Markedskonsulent jack@bodo-nu.no Mob. 916 30 885

ALEKSANDER RAMBERG Journalist og fotograf aleksander@bodo-nu.no Mob. 957 79 546

ODD LEIVSETH Grafisk designer odd@bodo-nu.no Mob. 482 34 649

Besøksadresse: Storgata 12-15, 2. etg. Mediegården Postadresse: Bodø Nu, Postboks 403, 8001 Bodø Tlf.: 75 54 22 80 Mail: redaksjonen@bodo-nu.no kundeservice@bodo-nu.no

Utgiver: Nu Publishing AS Trykk: Polaris Trykk Harstad AS Opplag: 28 000

www.bodo-nu.no Får du ikke Bodø Nu? Ring Nordnorsk Distribusjon tlf. 75 54 00 40 E-post: nordnorskdistribusjon@C2i.net

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet som har medlemmer fra presseorganisasjonene og fra almenheten, behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, postboks 46, Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Faks: 22 40 50 55. E-post: pfu@presse.no

Janicke Rosvold (35) er for tiden Nordlands eneste aksjemegler - en arbeidshverdag med enorme oppturer og enorme nedturer. Sidene 15 til 20

FOTO: IDA-MARIE MAGNUSSEN, PRYD STUDIO

STÅLE PETTERSEN Markedssjef stale@bodo-nu.no Mob. 911 09 698

ET LIV PÅ BØRS

Nr 6 • årgang 9 • 10. juni 2010

GEIR ARE JENSEN Ansvarlig redaktør geir@bodo-nu.no Mob. 975 23 895

Månedens cover: ET LIV PÅ BØRS

når avisa nordland pusser opp Avisa Nordland er min avis. Den er resultatet av Nordlands Framtid og Nordlandsposten, som jeg leste fra jeg kunne lese, og hvor jeg senere jobbet i 10 år. Avisa Nordland er avisen jeg abonnerer på, bade privat og på jobb. Avisa Nordland er den fremste formidler av hendelser i mitt lokalmiljø. Av minst to årsaker har jeg likevel et ambivalent forhold til Avisa Nordland. For det første har jeg over noen år drevet magasinet du nå leser, og Bodø Nu og Avisa Nordland er på enkelte områder konkurrenter. Den andre årsaken er at jeg, som abonnent, har vært oppriktig skuffet over produktet. Det har jeg skrevet om før, og det er kjedelig å gjenta seg selv. Men kort oppsummert; min mening er at Avisa Nordland er satt, at AN ikke driver nyhetsbildet, ikke driver viktige samfunnsdebatter, slik man skulle håpe. Men kanskje blir det bare slik når konkurransen er fraværende og den redaksjonelle gjennomsnittsalder er som på et kveldskurs i rosemaling, det vi si godt over 50 år.

selvpromoterende kampanje, forteller at de skal ”pusse opp”. Mindre blir ikke forventningene av at redaktøren ønsker ”Velkommen til ny avis” på side 2 og skriver ”Vi vil lage en friskere og mer moderne avis, med økt satsing på nyheter, debatt, kultur…”. Endelig, tenker man. Økt satsing på nyheter, debatt og kultur. Det er jo virkelig en god nyhet. Så går dagene. Og intet skjer. Det er verken flere eller bedre nyheter enn før. Debattnivået er det samme, relativt lunkne. Kulturdekningen er den samme sammenraskede som før. Man har bare flyttet en hel masse stoff fra hovedavisen og inn i et innstikk som nå heter FRI. Hvorfor den heter FRI, er et lite mysterium, for her er lokalstoff, rubrikkannonser og kultur i mer eller mindre skjønn forening. Til og med dødsannonsene har havnet i innstikket FRI. FRI fra livets jammerdal?

Avisa Nordland opplever en dramatisk nedgang i opplaget – for 2009 hele 1.054 eksemplarer. Det er oppsiktsvekkende høyt, selv i en generell nedgangstid for bransjen.

Og når lørdagen kommer er helgebilaget borte. Da slår det meg; var hele denne ”oppussingen” bare en fordekt nedleggelse av lørdagsbilaget Endelig Helg? Et bilag som også var massivt markedsført da det ble introdusert, og et av de sterkeste salgsargumenter overfor nye abonnenter. Jeg føler meg i hvert fall snytt.

Derfor blir det ekstra spennende når Avisa Nordland, i en bredt anlagt,

I redaktør Hanssens ”Velkommen til ny avis”, blir lørdagsbilaget begravet i

GRATIS LEIE... ...av kortterminal for idrettslag fram til 1. september til bruk i turneringer eller andre arrangement. Gjelder for barne- og ungdomsidrett og for en helg av gangen. Ta kontakt for reservasjon.

Tlf 400 00 300

4

kortterminal@officelink.no

forbifarten med setningen: ”De gode reportasjene fra Endelig Helg tar vi med oss i en egen seksjon i FRI på lørdager.” Ok, så da er helgestoffet blitt en egen seksjon i innstikket FRI. Der kan det synes som om det lever et usikkert liv, for allerede lørdagen etter er sidene markant færre enn i det gamle Endelig Helg. Summa summarum: Ord om økt satsing på nyheter, kultur, debatt, var bare ord. Bare blekk på papir. ”Oppussingen” var tilsynelatende kamuflasje for å legge ned lørdagsbilaget. De aviser som opplever en smule suksess i dag, som Dagens Næringsliv, Morgenbladet og Aftenposten, gjør det fordi de tilfører journalistiske ressurser, les; kvalitetsinnhold. Monopolisten Avisa Nordland, som er en av landets mest profitable lokalaviser, er i en unik posisjon til å gjøre det samme. I stedet holdes leserne for narr med kosmetikk.

GEIR ARE JENSEN

REAKSJONER? Send til: geir@bodo-nu.no eller SMS til 975 23895.


Ska du på Parken?

DESIGN OG FOTO: BODØ NU

- det ska vi!

Stort utvalg av støvler og regntøy! Langåpent fredag 11. juni til kl 22.00

SommerNYHETENE fra CREAM kommer denne uken!

Vi ligger i gågata mellom Royal Sko og gamle Lysthuset - Storgata 9 - Bodø Tlf. 4005 1820 - www.ilsejacobsen.dk 5


på topp SPORT

- Endelig er det tid for fotball-VM!

Børre Arntzen (48) har lang fartstid som fotballentusiast. Den tidligere redaktøren i nettavisa ab24 har også jobbet som sportsjournalist både i NRK,Nordlandsposten og Nordlands Framtid. I dag jobber han som webredaktør i Helse Nord.

Fredag 11. juni er det på nytt klart for VM i fotball. For Børre Arntzen, i likhet med en hel verden av fotballinteresserte mennesker, betyr dette mange og innholdsrike timer foran tv-skjermen. Her er Børre Arntzens 10 største VM-øyeblikk, så langt:

Foto: ALEKSANDER RAMBERG

VM I FRANKRIKE, 1998: MIRAKELET!. Dette øyeblikket er det jeg husker aller best fra alle verdensmesterskapene. Norge måtte slå Brasil i siste innledende kamp for å gå videre. Brasil ledet 1-0 da det gjensto 12 minutter. Tore Andre Flo hadde utlignet. To minutter før full tid fikk Norge straffe, og Kjetil Rekdal tok den. For en utenomkroppslig TV-opplevelse! Jeg bodde i Oslo da, og hovedstaden tok fullstendig av etter straffescoringen og seieren. Vi oppførte oss som om vi hadde vunnet VM. Det mest fantastiske er kanskje at dette øyeblikket deler jeg med så godt som samtlige nordmenn som var gamle nok til å se på TV denne St. Hans-aftenen.. VM I TYSKLAND, 2006: ZIDANE. Jeg trodde ikke mine egne øyne. Zinedine Zidane skallet plutselig ned Marco Materazzi. Stillingen var 1-1 og begge de involverte hadde scoret. Hva i all verden var det som skjedde? Hvorfor i all verden skjedde det? Utfallet av kampen ble plutselig uinteressant, jeg var kun på jakt etter å få vite hva som hadde fått Zidane til å gjøre noe så sensasjonelt, noe så atypisk den franske gentleman. Episoden ble vist om og om igjen, men det var ikke mulig å se hva som eventuelt kunne forsvare handlingen. Et vanvittig VM-øyeblikk. VM I USA, 1994: RESERVEN REKDAL. Washington DC 19. juni 1994. Norges første VM-sluttspillkamp siden 1938. Fem minutter igjen og ingen mål. Kjetil Rekdal hadde kommet innpå, og jeg husker veldig godt den høye ballen som Jan Åge Fjørtoft tok ned samtidig som Reka kom på løp. Fjørtoft ble løpt ned, men fikk såvidt gitt ballen fra seg i det rommet Rekdal oppsøkte. Avslutningen var iskald. Et fantastisk øyeblikk. Dessverre havnet Norge i dødens gruppe hvor alle fire lagene fikk 4 poeng, vi endte sist og måtte reise hjem. Mens Sverige ble igjen og tok bronse. Hmm. VM I ARGENTINA, 1978: ARGENTINAS ”SENSJASJONELLE” 6-0-SEIER OVER PERU. Dette mesterskapet var det første jeg fulgte nøye hele veien. Mario Kempes, Leopoldo Luque, Osvaldo Ardiles og steinansiktet Cesar Menotti ble nye helter den sommeren. I mellomspillets siste kamp måtte Argentina slå Peru 4-0. Det endte med 6-0 i en parodi av en fotballkamp som etter all sannsynlighet var fikset. Akkurat der og da var jeg for ung til å være kritisk, og gledet meg hemningsløst over at Argentina klarte det. I finalen ble det 3-1-seier over Nederland (dessverre uten Cruyff) etter mål og en fantastisk kamp av Kempes.

VM I MEXICO,1986: MARADONA-VM. Jeg er nok ikke alene om huske kvartfinalen mellom Argentina og England svært godt. Først var det Mara-donnas ”Guds hånd” og deretter var det Maradonna på egen hånd -hans fantastiske soloraid som ga 20 bare tre minutter etterpå. Sannsynligvis denenkeltprestasjonen som er vist flest ganger på TV uansett idrett. VM I MEXICO, 1986: DYNAMITT BLE TIL KINAPUTT. Egentlig et grusomt øyeblikk. Danmark hadde imponert og engasjert med fantastisk fotball og seire over Uruguray (hele 6-1), Vest-Tyskland (2-0) og Skottland (1-0). Hele skandinavia trykket den kjederøykende Preben Elkjær og resten av det danske laget til sitt bryst. Så skulle Danmark møte Spania i mellomspillet. Danskene tok ledelsen på straffe etter en halvtime ved Jesper Olsen. Men samme Jesper presterte et tilbakespill til keeper som var en av de lekreste målgivende pasningene i historien. Utligningen var et faktum, Danmark tapte hele 5-1, og Jespers tilbakespill ble selve symbolet på nedturen. VM I SPANIA, 1982: SKAMMENS KAMP. Foran siste kamp i gruppe 2 var det klart at både Vest-Tyskland og Østerrike ville gå videre med 1-0 eller 2-0 til tyskerne - på bekostning av Algerie. Det som skjedde var at Vest-Tyskland relativt kjapt tok ledelsen 1-0. Deretter sluttet begge lagene å spille fotball. En parodi av en kamp, så ille at den tyske storavisen Bild ga landslaget følgende beskjed på sin førsteside dagen etterpå: Skam dere! VM I VEST-TYSKLAND, 1974: CRUYFFS START PÅ FINALEN. Nederlands måte å spille fotball på var helt annerledes enn noen av de andre landslagene. Husker spesielt finalen hvor Johan Cruyff gikk rett fra avspark, driblet seg gjennom hele det tyske laget og ble felt innenfor 16-meteren. Straffe og 1-0 før tyskerne hadde vært borti ballen. Men Vest-Tyskland snudde kampen og vant til slutt 2-1. VM I SPANIA, 1982: KEEPER-OVERFALLET. Semifinale mellom Vest-Tyskland og Frankrike. Den tyske keeper Harald «Toni» Schumacher meide ned Patrick Battison uten å være det minste interessert i ballen. Dette er en av de groveste episodene i internasjonal fotball noensinne, og har preget mitt forhold til tysk fotball siden. Håper de taper. VM I USA, 1994: HÆ, GÅR DET AN?! Første sluttspill med Norge involvert, men det er mer enn bare Rekdal-målet mot Mexico som sitter spikret. Den utrolig sympatiske italieneren Gianfranco Zola fikk et helt ubegripelig direkte rødt kort i kampen mot Nigeria. Jeg husker godt hvor fortvilet han ble, satte seg rett ned og ba til høyere makter. Men utvisningen var et faktum, og selv de nigerianske spillerne løp bort og trøstet Zola.

Solbriller med styrke gir ekstra skarpt syn. Glassene finnes i ulike varianter, enten du har behov for å se skarpt på høyfjellet, ved sjøen, eller når du kjører bil. Gi deg selv en bedre opplevelse.

Rune P Design

Vi gir oss ikke før du er helt fornøyd!

Jakhelln Brygge, tlf 75 56 66 88 www.bsjak.no

6

Dronningens gate 11 c, tlf 75 56 66 80 www.brilleservice.no


ER DU INSPIRERT AV STJERNENE?

39

39

90fra 90 

 

Lag ditt eget VM i hagen eller parken. Skulle fotball ikke friste, er det mye annet “ball“ å finne på, her får du noen eksempler på det du finner i et av våre 37 varehus.

89 129,90 899,-

 

  

29 129,90

   99

90

  299,  

  

 

 

 

  ARENDAL - BODØ - BRYNE - BÆRUM - BERGEN (SANDSLI, ÅSANE) - DRAMMEN - EGERSUND - FLISA - FOLLO (SOFIEMYR) - FREDRIKSTAD - FØRDE - GJØVIK - GOL - HAMAR - HARSTAD - HAUGESUND - HØNEFOSS KRISTIANSAND - KRISTIANSUND - LIER - MOLDE - MOSS - NAMSOS - OSLO - SANDEFJORD - SANDNES - SARPSBORG - SKIEN - SKJETTEN - STEINKJER - STORD - TROMSØ - TRONDHEIM - TØNSBERG - ULSTEINVIK - ÅLESUND

7


DEN KLOKESTE BRYLLUPSGAVEN... Et medlemskap i BBL er en livsgave. Den kan vare så lenge man lever. Man høster fordeler så lenge man lever. Og den gir de unge en fordel når de skal kjøpe sin første bolig. Det er ikke alltid lett å finne gaven til den nyfødte, til dåpsbarnet, konfirmanten eller brudeparet.

Men et medlemskap i BBL er ideelt for de fleste. det er en gave som varer og som blir mer og mer verdt. I tillegg blir du som gavekjøper - eller verver om du vil med i trekningen av en BBL-leilighet til 1 million kroner.

...ER ET MEDLEMSKAP I BBL - og i tillegg kan DU som verver vinne en BBL-leilighet til 1 million kroner!

Illustrasjon: Helene Stork Design

VERVEKONKURRANSEN FINALISTER MAI 2010 - RUNDE 6: Disse går videre til Superfinalen 15. desember 2010: Erlend Broback, Bodø Astrid Marthinsen, Bodø Jan G. Iversen, Svolvær Irene T. Jensen, Bodø Marita Karlsen, Tverlandet Marlen Strand, Bodø Berit Kjølmoen, Bodø

Line Kristoffersen, Bodø Oddvar Østli, Bodø Gunhild Galaaen Enget, Bodø Bjørg Gundersen, Fjellhamar Inger Johanne Eivik, Bodø Trude Tollerud, Bodø Odd Magne Larsen, Sandnessjøen

Anne Nygård, Bodø Robin André Lind, Bodø Tove Didriksen, Bodø Ellen Karin Olsen, Bodø Ann-Katrin Johansen, Bodø Ruth J. Jusnes, Leknes Arna Hamre, Bodø

Per Thomas Hanssen, Tverlandet Ellen Sæthre-Mcguirk, Bodø Tom Henry Ludviksen, Tverlandet Tone Breivik, Bodø

Neste liste over superfinalister blir offentliggjort 1. juli. Verv i vei, så blir kanskje du en av de heldige superfinalister. *) Vervet 2 medlemmer

Vi er nå halvveis i BBLs store vervekampanje hvor premien er en leilighet til 1 million kroner. I alt 150 finalister er klar for den store superfinalen i desember, hvor leiligheten trekkes ut. VIL DU VÆRE EN AV DE NESTE 150 FINALISTENE? Se info på www.bblnett.no

Konkurranseregler, se www.bblnett.no 8

Sjøgata 33, 8006 Bodø E-postadresse bbl@bblnett.no Telefon: 75 50 67 00


9


Ann-Karin Bodøgaard, musiker og koreograf

Rune Pettersen, musiker

Ellen Drevvatne, musiker

Geir Tømmerberg, musiker

Irena Jovic, kunstner

Erik Jørgensen, kinosjef Fram Kino

Ivar Dillan, kunstner

Magne Hansen, musiker og korleder

Ole Kristian Bodøgaard, Ernst Furuhatt, musiker fotograf

Sveinar Aase, musiker

Bodøkjendiser mot Kulturkvartalet En rekke kjente bodøfjes protesterer stillferdig mot Kulturkvartalets arkitektoniske uttrykk.

AV ALEKSANDER RAMBERG

Dette gjør de gjennom Facebook-gruppen med det konsise navnet: ”Bekymringsmelding; vi liker ikke det visuelle uttrykket til kulturkvartalet.” I alt har gruppen i skrivende stund 445 medlemmer, og blant disse finner vi flere kjente fjes og navn. ORDINÆRT. Kunstner Irena Jovic og musiker Rune Pettersen er to av de som administrerer siden. - I. M. Pei er hjernen bak mange av den moderne verdens mest kjente byggverk, deriblant Museet for Islamsk kunst i Qatar og Louvre Pyramiden i Paris. Hans pragmatiske tilnærming til arkitektur er viden kjent og, i følge ham selv, enkel: ”For å skape storslåtte byggverk må arkitekturen gjenspeile kulturen og naturen, samt folket på et sted”. Peis tankemåte er etter min mening hva den arkitektoniske utformingen av Bodø bys kommende kulturkvartal mangler. Bygget er for ordinært. Arkitektur er kunst på lik linje med det et innhold av et byggverk skal være. I stedet for å bygge et kulturkvartal som Bodø skal ”venne seg til”, burde filosofien ha vært: ”Her er et kulturkvartal som gjenspeiler det som er Bodø by”, sier Irena Jovic og støttes i den uttalelsen av Rune Pettersen. - Nå har Bodø en gylden sjanse til å reise et signalbygg som vil gi byen et arkitektonisk løft, noe som Bodø sårt trenger, sier Irena Jovic og Rune Pettersen til Bodø Nu. VIL HA KULTURHUS. På informasjonssiden til denne Facebook-gruppen står det følgende: ”Dette er et manntall for oss som ØNSKER å bruke penger på kultur, og som gleder oss til det nye kulturkvartalet står ferdig. Vi som håpet på et signalbygg som ville gi Bodø sentrum et arkitektonisk visuelt løft. Vi som har stått uten å protes-

tere, før nå, ganske forsiktig. Vi som ønsker å ikke måtte venne oss til bygget for å kunne like det. Vi har sett dette uttrykket før, og mener det ikke er nytt og visjonært.” Blant de som støtter denne uttalelsen finner vi kunstner Ivar Dillan. - Det er kanskje de færreste av befolkningen som er virkelig interessert i innholdet i et kulturhus. Jeg mener at hvis vi skal ha et gedigent kulturhus, så må det være et signalbygg for byen som folk blir glade i. Se bare på Harstad, der har de et kulturhus som fungerer, nettopp fordi det er blitt folkets eiendom, sier Ivar Dillan til Bodø Nu. DYRT. Kinosjef på Fram Kino, Erik Jørgensen, er også medlem av denne gruppen. Han er klar på at Bodø trenger et nytt kulturkvartal. - Jeg ser at enkelte har meldt seg inn i gruppen og sier at de ikke vil ha et nytt kulturhus i det hele tatt, og der er jeg selvsagt helt uenig. Bodø trenger et nytt kulturkvartal, både kulturhus og bibliotek. Men i tillegg til at jeg ikke synes det er et estetisk fint prosjekt, så mener jeg også at det for stort og dyrt. I forhold til andre norske byer, så skiller dette prosjektet seg kostnadsmessig ut med en milliard kroner, sier Jørgensen og påpeker at det også finnes en annen Facebook-gruppe som heter ”Vi vil ha et levende kulturkvartal Bodø kan være stolt av”. - Der er jeg ikke bare medlem, men også administrator, sier Erik Jørgensen til Bodø Nu. STYGT. Fotograf Ernst Furuhatt ser også med glede på planene om et nytt kulturhus, men sier til Bodø Nu at han er en av de som ble svært skuffet over den visuelle løsningen som ble valgt.

- I mitt blikk er det nye kulturkvartalet rett og slett stygt. Jeg liker ikke søylefasaden og det stramme visuelle uttrykket byggene har. Jeg er også veldig sterkt bekymret for at man skreller bort innholdet, for å få økonomien til å gå rundt. Når de først har bygd opp forventningene til et svært kulturhus, så er det viktig at dette også blir realisert. Jeg er veldig begeistret for å få et nytt kulturhus og jeg mener dette er noe av det aller viktigste vi kan tilføre byen i dag. Jeg har også en stor tiltro til de som skal drifte kulturhuset og fylle det med meningsfulle arrangementer, sier Ernst Furuhatt. ENGASJERTE KULTURFOLK. Magne Hanssen som nå er bosatt i Glomfjord, men som har en lang karriere som engasjert musiker og korleder i Bodø bak seg, er også medlem av denne gruppen. - Jeg ser at det i denne Facebook-gruppen er kjempeengasjerte kulturmennesker som virkelig bryr seg om kulturlivet i Bodø. Og når så mange mennesker reagerer likt på dette, så er det kanskje ikke bare jeg som tar feil når jeg mener dette ikke er det signalbygget som Bodø trenger. Enten er det for sent og dermed bortkastet å si fra om dette, eller så er det ikke for sent. Vi får se, sier Magne Hanssen til Bodø Nu. Videre på listen over kjente kulturpersoner i Bodø som støtter seg til denne ”stille protesten” mot det visuelle uttrykket til det nye kulturkvartalet på Facebook, finner vi kjente navn som Sveinar Aase, Ann-Karin Bodøgaard, Ole Kristian Bodøgaard, Ellen Drevvatne og Geir Tømmerberg.

”Uten tittel” Tony Cragg/England Bodø kommune/Skulpturlandskap Nordland Foto: Johnson & Schjesvold

DROP IN FRISØR ÅPNINGSTIDER: MANDAG - FREDAG 08.15 - 16.00 TORSDAG 08.15 19.00

10


DESIGN: BODØ NU

NYHET! Vi åpner

Churrascaria 25. juni. Brasiliansk grilling du bare må oppleve!

en. gstid åpnin e l e er h Gjeld

Mandagsbiffen: Kun kr.149,Egen etasje på gateplan med:

BAR • BURGERE SALATER • FINGERMAT og SPORT på storskjerm! PS! Vi viser hele fotball VM!

Bordbestilling i telefon 755 21 540 eller e-post:bodo@bighorn.no Havnegata 1 - rett ved torget www.bighorn.no 11


eiendom

Etter det Bodø Nu har fütt vite, skal Maud Eiendom vÌre interessert i ü kjøpe eiendommer i dette omrüdet pü Stormyra.

Kjøper Maud Stormyra? - Bodø er en interessant by for oss, sier Pül Trondsen i eiendomsgiganten Maud Eiendom. Han vil hverken avkrefte eller bekrefte at det er hans selskap som forsøker ü kjøpe et stort jafs av Stormyra. Av ALEKSANDER RAMBERG

Det har siden nyttür pügütt en prosess om salg av eiendommer ved Gamle Riksvei pü Stormyra i Bodø til handelsnÌringen. Men kjøperen har vÌrt ukjent. Etter det Bodø Nu har fütt vite, fremstür Maud Eiendom som den mest sannsynlige aktøren bak forsøket pü oppkjøp. COOP OG REMA. Det som tidligere har vÌrt skrevet, blant annet i Avisa Nordland, er at Amundsen Invest her har �handlet� for en ekstern interessent. Etter det Bodø Nu har fütt kjennskap til, skal det nyetablerte selskapet Maud Eiendom vÌre denne interessenten. Maud Eiendom som blant annet har COOP Norge og Reitan Eiendom med seg pü eiersiden, forhandler om flere eiendommer i landet, og der eiendommene allerede er utleid til Coop og Rema 1000. - I generelle termer sü er vi et selskap som skal drive med eiendom innefor handel- og logistikksegmentet i%HVWLWHVW 0DUNHGHWVOHWWHVWH (NVWUDEUHGHEHOWHU QQOHJJLVWROVRPNDQ WDHVXWHWWHUKYHUW VRPEDUQHWYRNVHU NJ

62/87,21 62/87,21

pet skal børsnoteres. - Vi legger opp til dette en gang i løpet av høsten hvorpü børsnoteringsprosessen vil starte etter dette, sier Pül Trondsen.

BODĂ˜ ER INTERESSANT. - Er dere i noen konkrete forhandlinger om eiendommer i Bodø? - Vi har definert vĂĽrt markedsomrĂĽde til ĂĽ vĂŚre hele Norge, og da er Bodø ogsĂĽ en interessant by for oss, men det er for tidlig ĂĽ si noe konkret om enkeltsaker. - SĂĽ du avkrefter ikke at dere er i forhandlinger om eiendommer i Bodø? - Som sagt, vi har forhandlinger gĂĽende pĂĽ ganske mange eiendommer i hele Norge, men av respekt for de involverte partene, og den prosessen som pĂĽgĂĽr, sĂĽ kan jeg ikke kommentere enkeltting ennĂĽ, sier Trondsen og forteller videre at de nĂĽ er i gang med ĂĽ sette sammen selskapet med nødvendig kapital og mĂĽlet er at selska-

FLERE AKTĂ˜RER Amundsen Invest, med brødrene Trond og Jørgen Amundsen i spissen, har opsjonsavtaler hos de forskjellige grunneierne i dette omrĂĽdet, sier nĂĽ at det er flere aktører inn i bildet. - Det pĂĽgĂĽr ting og vi er i en prosess. Det er ingen hemmelighet. Og det er flere aktører inn i bildet. Dette handler blant annet om timing, og vi jobber ikke spesifikt mot en enkelt aktør, men jobber parallelt ut mot flere aktører. Vi kan ikke, i den fasen vi er nĂĽ, si noe mer konkret rundt dette, sier Jørgen Amundsen til Bodø Nu. - Men nĂĽr ting først begynner ĂĽ skje, sĂĽ kan det skje fort, sier Jørgen Amundsen avslutningsvis.

%DUQLELOHQ %D % DUQ D UQLELOHQ ELOHQ )UD 9LKDUVWROHUPHG   LVRÂż[OÂĄVQLQJHUIRU  DOOHDOGHUVJUXSSHU %HVWLWHVW OHQVRPYRNVHU PHGEDUQHW NJZ ZZZDXWRSDUWVQR ZZDXWRSDUWVQR

$721 $721

Norge, og vi har forhandlet fram avtaler om mange forskjellige eiendommer rundt om i landet, sier administrerende direktør i Maud Eiendom Pül Tronstad til Bodø Nu.

9LKDUHWVWRUWXWYDOJLEDUQHVWROHU   WLODOOHDOGHUVJUXSSHUIUDNYDOLWHWV   OHYHUDQGÂĄUHQH%H6DIHRJ&\EH[  9LKMHOSHUGHJPHGPRQWHULQJHQ  

,=,&20%, ,=,&2

6WROHQNDQVQXVLEHJJHUH /HYHUHVPHGHOOHUXWHQ,62 )OHUHVLWWHVWLOOLQJHU NJ

cSQLQJVWLGHU c SQLQJVWLGHU 0DQ)UH 0DQ)UH 7RU 7RU /ÂĄUGDJ /ÂĄUGDJ

12

RSDUWVQR DXWWR ZZZD

7H 7HVWYLQQHU6WLI LIW IWXQJ:D :DUHHQWHVWIR IRUHWDWWDY$'$&


13


TORSDAG OG FREDAG Unn deg noe nytt til sommeren. Vi har lærarmbånd i lekre farger. Velkommen. Hilsen din lokale gullsmed.

Telefon 75 52 57 25

14

÷20 % PÅ HELE BUTIKKEN VELKOMMEN INNOM!

Storgata 6 - 8006 Bodø Tlf. 75 54 00 44

DESIGN: BODØ NU

DESIGN: BODØ NU

La deg begeistre!


Foto: FOTOGRAF IDA MARIE MAGNUSSEN

aksjemegleren

ENSLIG HØNE I HANEFLOKKEN Hver dag gjennomfører hun transaksjoner for flere titalls millioner kroner. Hun fikk sin ilddåp under finanskrisen, men har likevel klart å bygge seg opp en overbevisende kundeportefølje. Aksjemegler Janicke Rosvold (35) trives som kvinne i et mannsdominert yrke. Av ALEKSANDER RAMBERG Foto: IDA-MARIE MAGNUSSEN, PRYD STUDIO

15


aksjemegleren

16


Jeg tror det er en del fordommer mot yrket, og mot aksjemarkedet generelt, om at det ikke er en naturlig arena for kvinner.

Janicke Rosvold

irsdag morgen den 18. mai. Og egentlig er det mandagsstemning for Janicke Rosvold og hennes kolleger i DnB NOR Markets regionale meglerbord i Bodø. Jeg får ta plass på en ledig kontorstol denne morgenen. Inne på møterommet er det direkteoverført videokonferanse, med webkamera, der hovedkontoret i Oslo og de regionale meglerbord har direkte kontakt med hverandre. Hver dag kommer analytikerne i DnB NOR med selskaps- og markedsoppdateringer, men det kan også være råd fra andre eksperter på forskjellige segmenter i markedet. I løpet av dagen får Janicke cirka 100 e-poster med informasjon fra alle de ulike sektorene i aksjemarkedet, rapporter om oljepriser, råvarepriser – kort og godt alt som kan påvirke aksjemarkedet. Ved andre siden av bordet sitter Janicke Rosvolds mannlige kolleger, Rune Martinsen, Ørjan Gerhardsen og banksjef Bjørn Helge Karlsen, som jobber som meglere for valuta, råvarer og renter. Også de godt i gang med dagens arbeid. Dagens Næringsliv ligger oppslått, rykende fersk presskannekaffe og et par åpne snusbokser ligger på bordet foran dem. Det tas telefoner i hopetall og det blir utført transaksjoner for millionbeløp. De første timene viser en rolig dag rundt meglerbordet. Praten fortsetter løst om sikkerheten og kvaliteten på tivoliet som også i år er på besøk i Nordlands hovedstad i anledning 17. mai-helgen. - Er Lindströms tivoli på børsen? - Neppe. Mens hele Norge tok fri for å feire nasjonaldagen, var det ingen pause på børsen eller i valutakursene. Og da tar DnB NOR Markets kolleger i utlandet over. I New York, Singapore og London.

T

MEGLER. Selv om hun påpeker at jobben hennes også er en livsstil, er det ikke slik at Janicke er på jobb 24 timer i døgnet, selv om hun både mottar e-poster og SMSer med nye oppdateringer fra børsen, så er det i arbeidstiden hun gjennomfører kjøp og salg. Arbeidstiden er fra halv åtte om morgenen til halv seks på kvelden, hver ukedag. - Det er selvsagt en arbeidstid som krever at de man har rundt seg er forståelsesfull og jeg har hele veien hatt full støtte fra familie og venner, sier Janicke Rosvold. - Hva går egentlig jobben din ut på? - Det er rett og slett å komme med råd og hjelpe kundene mine til å gjennomføre kjøp og salg av aksjer. - Hvem er kundene dine? - Størsteparten av kundene mine har egne holdingselskaper, og det er andre private kunder som ønsker å satse i aksjemarkedet. Jeg har også kunder som representerer et selskap eller en bedrift. Jeg har en del lokale kunder, men også fra hele landet, samt noen norske kunder i utlandet. - Og hvem trenger å ha en aksjemegler? - Alle kan jo ta kontakt, men man bør ha litt størrelse på investeringene sine før det anbefales. Dersom man handler i aksjemarkedet og har en full jobb ved siden av, så kan det være greit å ha en som overvåker investeringene. Det er en tidkrevende jobb. Man trenger heller ikke ha noe særlig innsikt i aksjemarkedet for å kontakte en aksjemegler. En del av jobben min er også å være en kunnskapsgiver, og jeg reiser ofte ut til DnB NOR og Nordlandsbankens lokale kontorer, for å kunne bidra med min kunnskap. BAK STENGTE DØRER. Janicke skryter av stemningen på jobben og all den kunnskapen

Foto: FOTOGRAF IDA MARIE MAGNUSSEN

17


aksjemegleren

Foto: ALEKSANDER RAMBERG

som er rundt meglerbordet. Her i Nordlandsbankens hovedbygning sitter hun og vanligvis fire mannlige kolleger, i et åpent kontorlandskap, men likevel innelåst fra resten av omverdenen. - Det er veldig strenge regler, og Finanstilsynet følger godt med oss. Vi må skjerme alt av informasjon som vi får inn hit. Ingen av de andre ansatte i banken skal ha noe kjennskap til de opplysningene vi får. Og selvsagt har ingen av oss, som jobber som meglere, lov til selv å handle i aksjemarkedet. Alle samtaler vi har med kunder tas opp og blir lagret, og dette er for å beskytte både kundene og oss. Det handler om store summer og alle kan gjøre feil. Det er først og fremst kun den enkelte megleren som har tilgang til å lytte på opptak av sine egne samtaler, forklarer Rosvold. VINNER-LISTA. Nå har akkurat børsen åpnet, og Janicke Rosvold har tatt noen telefoner til kunder. På skjermene, i flertall, foran seg har Janicke full oversikt over markedet. Den ene boksen viser de 25 største aksjeselskapene i Norge. De vanlige selskapene ligger i tet, Statoil, Telenor og på tredjeplass i dag ligger det selskapet Janicke selv er en del av, DnB NOR. Hun har kontaktet ti kunder i løpet av den første halvtimen. ”Vi må se etter litt klarere tegn enn dette, før vi foretar oss noe”, sier Janicke til en kunde før hun med en hyggelig tone avslutter samtalen. Det blir mange telefoner i løpet av en dag. Til nå i dag har hun anbefalt kundene å være avventende. Hun ser konturer til at det kan bli en bra dag i dag, for flere av sine kunder. - På fredagen sank markedet ganske kraftig mot slutten av dagen, og vi gjennomførte flere kjøp. Så jeg regner med at vi vil få noen gode gevinster i dag, sier hun videre. En del av kundene hennes kjøper selv aksjer over nett, og i dag ser hun at et par kunder har tapt penger i løpet av langhelgen. - Hadde de spurt meg først, så ville jeg ikke ha anbefalt disse kjøpene, sier Rosvold og forklarer videre: - Det er noen av kundene mine som har en tendens til å plukke selskaper fra den såkalte ”vinner-lista”, altså de som opplever raskest

18

stigning i aksjeverdiene. Man bør alltid gå tilbake å se på statistikken for disse aksjene, samt en underliggende substans, altså man må gå inn å se hva som ligger bak en oppgang eller nedgang i aksjekursen. Ofte kan dette være forbigående og de vil snart falle tilbake til det nivået som aksjene normalt skal ligge på. Man bør eventuelt heller se på de som taper mest, for de har igjen en tendens til raskt å stige igjen, sier hun. - Hvor mange penger er i omløp i de kjøpene og salgene du gjennomfører i løpet av en dag? - Det er alt fra hundre tusen til mange, mange millioner. Flere titalls millioner. Man får selvsagt et litt annet forhold til disse tallene etter hvert, sier hun. Rosvold fikk nettopp en melding fra en kollega på en annen kant av landet som spurte henne om hva hun trodde om dagen i dag. Til ham sa hun det samme som hun har sagt til sine kunder. ”Vi avventer litt”. - Det er nettopp dette som er noe av det viktigste når man handler i aksjemarkedet, nemlig å ta et steg til side, stoppe opp og se over markedet. Så vi sitter litt på gjerdet foreløpig, men plutselig dukker det opp en god mulighet og da er det bare kaste seg ut, sier Rosvold. VALUTA, RENTER OG RÅVARER. - Hva synes du om meglerbordet vårt? Var det sånn du hadde ventet deg? spør banksjef Bjørn Helge Karlsen, som er leder for meglerbordet. - Jo, det tror jeg da. Men litt skuffet, må jeg innrømme at jeg ble. Jeg hadde jo håpet å få se litt mer action. - Det er en rolig dag, så langt, sier Karlsen. Det aller mest vesentlige for han og kollegene som jobber med valuta, renter og råvarer i disse dager, er den rekordlave Euroen, som igjen er et resultat av den økonomiske krisen i EU-landet Hellas. Ikke siden 2007 har Euroen vært så lav som i dag, viser kurven på skjermen. For noen vil det gi gevinst, for andre igjen - tap.


Foto: FOTOGRAF IDA MARIE MAGNUSSEN

- Sammenlignet med da Euroen var verdt over 10 norske kroner, faktisk på julaften i 2008, til dagens 7,70, så kan det utgjøre millioner i differanse for våre kunder, forklarer Karlsen. Kundene i valutamarkedet er stort sett større aktører. Meglerne fungerer som et mellomledd mellom kundene og markedet. De legger kun til rette for handelen, og gir råd om når det best vil lønne seg å gjøre en transaksjon. Valutakursene forandres hele tiden. I bakgrunnen raser økonominyhetene til Bloomberg, på flatskjermen som er sentralt plassert i rommet. - Det er mest for imaget sin del, smiler Bjørn Helge Karlsen, før han irettesetter seg selv; - Vi følger selvsagt med på økonominyhetene, men det aller meste av relevant informasjon har vi allerede fått med oss før det kommer i media, sier han. Selv om Janicke og de tre mannlige kollegene jobber i hver sin del av markedet, så vil også svingninger i valutakurser og råvarepriser, kunne ha mye å si for aksjemarkedet. Oljeprisen fra USA er for eksempel noe som vil kunne ha stor innvirkning for flere større og mindre norske selskaper. - Her gjelder det å skille ut den informasjonen som er vesentlig for meg og mine kunder, sier Rosvold. Vil for eksempel en ny askesky fra Island hindre flytrafikken i Norge, og vil det kunne få innvirkning på frakt av varer? For eksempel oppdrettslaks? Prisen på laks har for øvrig vært stabilt høy over en lang periode, i følge Rosvold. NORDLENDINGER. Ikke alle vet at det finnes et meglerbord i Nordland og DnB NOR er veldig opptatt av at det ikke skal være noen ulempe for kunder å benytte seg av meglere i for eksempel Nordland, kontra Østlandet. - Men hvordan er nordlendinger som aksjespekulanter og hvordan er det nordnorske aksjemarkedet? - Jeg leste et sted at det var gjort en undersøkelse på at nordlendinger tar høyest risk i aksjemarkedet, men det kjenner jeg ikke igjen. Heller tvert i mot. Men nå er det jo kun to nordnorske selskaper som

er børsnotert, Hurtigruten ASA og Codfarmers ASA. Begge disse er jo selskaper som har svinget mye, og dersom man ser på de som satser på lokale aksjer, så kan det kanskje være noe i det likevel, sier Rosvold. - Hvilket forhold har du til kundene dine? - Det er litt forskjellig, alt etter som hvor aktive kundene er. Noen har jeg helt klart mer med å gjøre enn andre. Enkelte følger jeg bare opp en gang i ny og ne, mens andre har jeg kontakt med opptil flere ganger daglig. Det er også fint å kunne ha møter med kundene for evaluering og oppsummeringer underveis. Det er greit at ikke all dialog kun er over telefon. En viktig del av jobben er å kunne være en rådgiver og en god samtalepartner. Det handler ofte om folks egen formue, og et godt og tillitsfullt forhold mellom meg og kunden er svært viktig, sier hun. BØLGEDALER. - Det er mange bølgedaler i denne jobben, sier Rosvold og påpeker at de er nødt til å ha et godt humør rundt meglerbordet. Galgenhumoren florerer. - Vi er nødt til å kunne le og spøke litt, ellers hadde det nesten ikke gått, smiler Rosvold. - Dersom en kunde av deg går på en stor smell og taper flere millioner kroner, som et resultat av et råd fra deg, får det noen konsekvenser for deg? - Det er aldri hyggelig når kunder taper penger, og kundene reagerer forskjellig. Men alle kundene har skrevet under en kontrakt på at de godkjenner og vet at det er en høy risiko å plassere penger i aksjemarkedet, og at de selv er ansvarlig for dette, sier Rosvold og fortsetter: - Vi går på smeller, men desto artigere er det jo når det går riktig vei. Det er enorme oppturer og enorme nedturer underveis. Sånn er det. Det man tjener på over tid, er å ikke gå for aggressivt ut i markedet. Som aksjemegler er det viktig å ha fornøyde kunder. - En aksjemegler lever av kurtasje. Er du redd for å bli for ”ivrig” i

19


aksjemegleren

Foto: ALEKSANDER RAMBERG

jobben og kanskje presse kundene til å gjennomføre en handel? - Som megler i DnB Nor har jeg en høy fastlønn, og dette er litt ulikt fra andre meglerbord. Dette skaper igjen langsiktighet og forutsigbarhet for meg, og det er også med å motvirke at jeg skal gå på akkord med kundene mine. - Hadde det vært så enkelt at det bare var å kjøpe på bunn og selge på topp hele tiden, og hadde vi kunnet spå i fremtiden, så hadde det jo ikke vært noe bruk for oss aksjemeglere, sier hun. ILDDÅPEN. Janicke Rosvold har en økonomisk og administrativ utdannelse fra Høgskolen i Bodø og har en bakgrunn fra Storebrand der hun jobbet med sparing og aksjefond. Det var her interessen for finansmarkedet virkelig startet for hennes del. Da jobben som aksjemegler i DnB NOR Markets åpnet seg, søkte hun og hun fikk jobben. Rosvold startet i denne jobben for ganske nøyaktig to år siden - midt i finanskrisen. - Det var tøffe tider, en børs i fritt fall og overskrifter som handlet om hvor langt ned dette kunne gå. En skikkelig ilddåp, smiler hun og påpeker at det er en erfaring hun er glad for. Det kunne jo nesten bare gå en vei – oppover. Siden den gang har hun jobbet seg opp en overbevisende kundeportefølje. - Det var uansett en læringstid for meg, der jeg ble kjent med jobben, mine kolleger og der jeg fikk reise rundt og besøke andre meglerbord. Men det er klart at det var utfordrende å skulle skaffe seg kunder i en tid der de aller fleste passet ekstra godt på pengene sine. - Hvordan er status sommeren 2010? - Nå er jeg der jeg skal være, og den tøffe starten har nok også vært med å styrke selvtilliten min i arbeidet. Og den selvtilliten er avgjørende for å kunne være en god aksjemegler. Jeg vet jeg takler harde perioder. Det er et positivt markedssyn i år. I Norge er arbeidsledigheten lav og det er fortsatt en lav rente, oljenæringen går bra og selskaper leverer gode resultater. Alt dette er positivt for oss, men det er åpenbart en del mørke skyer, spesielt over Europa, sier Rosvold.

20

FÅ KVINNER. Janicke Rosvold er i skrivende stund Nordlands eneste aksjemegler, og nå gleder hun seg til å få en ny kollega på plass i juni. De skal være to aksjemeglere. Av de over 20 som søkte på jobben som DnB NORs nye aksjemegler, var det ingen kvinner. Blant DnB NORs aksjemeglere er det totalt tre kvinner. Janicke i Nordland, og de to andre sitter i Tønsberg. - Dette er ikke et typisk kvinneyrke? - Nei. Det er ikke det. Jeg tror det er en del fordommer mot yrket og mot aksjemarkedet, generelt, om at det ikke er en naturlig arena for kvinner. Og nå skal det jo sies at overvekten av kundene mine er menn i alderen 40 til 65 år. Men jeg har kvinnelige kunder, og som gjør det skarpt. På noen måter vil jeg påstå kvinner har en annen og kanskje bedre måte å handle på i aksjemarkedet. Det er i hvert fall ikke noe negativt å være en kvinne. - Hva føler du selv? - Jeg har verken hatt noen fordeler eller ulemper ved å være en kvinne i dette yrket, og jeg opplever en høy grad av profesjonalitet. Men jeg må innrømme at jeg savner flere kvinner, på begge sider av aksjemarkedet, sier Rosvold. På arbeidsplassen, er hun godt likt. Banksjef Bjørn Helge Karlsen berømmer Janicke. Det var han selv som ansatte henne. Han var aldri i tvil om at hun var den rette for jobben, uansett kjønn. - Vi trenger å ha en som henne her. I tillegg til å være en svært dyktig megler og profesjonell overfor sine kunder, er hun en jente med godt humør og som tåler en støyt. Janicke skaper en fin balanse her på meglerbordet, sier Karlsen. - Ja, her blir jeg nok værende en stund. Det tar tid å komme seg inn i jobben, og jeg lærer fortsatt utrolig mye. Det har vært morsomt hele veien, men det er nå det begynner å bli skikkelig skøy, avslutter Janicke Rosvold.


DESIGN: BODØ NU

Husfliden i Bodø er nå et Miljøfyrtårn! Vi er stolt over at vår bedrift nå er sertifisert som Miljøfyrtårn. Vi har miljøet i tankene i ethvert stadium av vår drift, og tilbyr produkter som er fremstilt på en miljøvennlig måte, som er holdbare og av god kvalitet. Vår bruk og kast-mentalitet er en av de fremste truslene for miljøet, og vi møter dette gjennom å tilby pordukter du kan ha glede av i mange år.

Å være Miljøfyrtårn skal lønne seg for bedriftens økonomi, for de ansattes helse, for bedriftens nærmiljø og for miljøet globalt sett. Det er verdifullt å drive miljøvennlig.

Eksempler på våre miljøvennlige bestselgere:

Storgt. 13B -15, Bodø, tlf.: 75 54 43 00 Dronningens gt. 46, Bodø, tlf.: 75 54 43 10 www.norskflid.no/bodo

A perfect fuselage, an exceptional engine: Breitling has launched a highly exclusive instrument set to establish itself as the benchmark among mechanical chronographs. A strong, unique and quintessential design. A stunning presence on the wrist through a blend of power and elegance. An authentic luxury gem crafted with extreme care for detail and finishing. Built to provide maximum sturdiness, functionality and efficiency, the Chronomat B01 is tailor-made for devotees of fine mechanisms born to accomplish great feats. This top-notch model is powered by Caliber B01, a selfwinding chronograph movement entirely developed in the Breitling workshops. A reliable, accurate, high-performance motor endowed with an original and innovative architecture – and chronometercertified like all the brand’s movements. Refined aesthetics and raw performance: with the Chronomat B01, Breitling has redefined the mechanical chronograph.

CHRONOMAT B01

City Nord, 8008 Bodø Tlf.: 75 50 80 33 www.protid.no

WWW. B R EITLIN G . C O M

21


Fygle i tenkeboksen Bodøs ordfører Odd-Tore Fygle kan han bli historisk dersom han stiller som Bodø Arbeiderpartis ordførerkandidat for perioden 2011-2014. Det må han bestemme seg for innen 10. september. er en lang og nøye prosess. Det første de vil gjøre nå, er å henvende seg til hver av de 45 navnene som stod på nominasjonslisten til forrige kommunevalg, og spørre om de stiller til renominasjon. - Disse henvendelsene gjør vi på denne siden av sommeren, og innen 10. september må vi ha et svar fra samtlige. - Også Odd-Tore Fygle? - Ja, han er en av de som må ta stilling til om han vil stille til renominasjon, sier Sivertsen og forkarer at innen den 10. september må også alle andre forslag til navn på denne nominasjonslisten være klare. Nominasjonskomiteens endelige forslag vil foreligge den 15. oktober, i følge Sivertsen.

Av Aleksander Ramberg

- Å ja, det er det dere lurer på denne gangen, sier en blid Bodø-ordfører på telefon fra Spania. Her var han på en lang-week-end da Bodø Nu ringte han mandag formiddag. Et siste pusterom for ordføreren før en hektisk junimåned skal avsluttes med møte i bystyret den 17. juni. SPØRSMÅLET.- Har du bestemt deg for om du stiller som Bodø Arbeiderpartis ordførerkandidat ved kommunevalget i 2011? - Det ønsker jeg ikke å svare på akkurat nå. Det er satt en nominasjonskomité, og jeg ønsker ikke å uttale meg om dette før jeg har gitt nominasjonskomiteen et svar, sier Fygle, som kan bli historisk dersom han også ved neste kommunevalg stiller som Bodø Arbeiderpartis ordførerkandidat. Ingen har nemlig hatt ordførervervet i Bodø kommune lengre enn 12 år. FOR OG I MOT. - Hvor sannsynlig er det at du stiller som ordførerkandidat ved neste kommunevalg, og da har muligheten til å bli den lengst sittende ordføreren i Bodøs historie? - Det kan jeg heller ikke å svare på, sier Fygle som likevel innrømmer at han nå er i en prosess der han veier opp for og i mot, og sier videre at dette først og fremst er et personlig valg for ham å ta. - Hva er det som eventuelt er på plussiden på en slik for-og-i-mot-liste? - Det å få være ordfører er en spennende og flott mulighet til å være med å utvikle sin egen by, men som sagt, det må også veies opp mot andre ting. 12 år er lang tid,

og det er ikke uten grunn at ingen tidligere har vært ordfører lengre enn dette i Bodø. Det er en krevende jobb, sier Odd-Tore Fygle og fortsetter: - Man må selvsagt være ett hundre prosent klar og gira på å gjøre denne jobben best mulig, for å kunne gå løs på en ny periode. Men når det er sagt, skal man også gjennom en valgkamp først, og det er ingen selvfølge at det er det samme styrkeforholdet i bystyret etter neste kommunevalg, og vi i Arbeiderpartiet kan også ende opp med å sitte i opposisjon, sier Odd-Tore Fygle RENOMINASJON. Samme kveld hadde nominasjonskomiteen i Bodø Arbeiderparti sitt første møte. Leder for nominasjonskomiteen, Eirik Sivertsen, forteller at dette

POPULÆR ORDFØRER. - Hvordan synes du OddTore Fygle har vært som ordfører i Bodø? - Odd-Tore Fygle har vært en fantastisk ordfører for Bodø, og en populær ordfører. Jeg mener også at OddTore, gjennom den jobben han har gjort i elleve år som ordfører, har bidratt sterkt til de politiske valgene vi har gjort i Bodø, sier Erik Sivertsen. - Tror du Odd-Tore Fygle stiller til gjenvalg? - Det verken kan eller vil jeg spekulere i. Min jobb er å ivareta partiets interesse. Det å være leder for nominasjonskomiteen er en oppgave som jeg er ydmyk og takknemlig for å hå fått, sier stortingspolitikeren. - Dette er en veldig viktig jobb, og det handler ikke bare om å stille en ordførerkandidat, men om hvilket lag fra Bodø Arbeiderparti som fortsatt skal være med å styre kommunen, sier Eirik Sivertsen.

DESIGN: BODØ NU - FOTO: MARTIN LOSVIK

NY OG SPENNENDE GAVE- & INTERIØRBUTIKK ÅPNET I SJØGATA 29 Vi ønsker deg som er opptatt av spennende interiør‐nyheter velkommen til en butikk fylt med ”må‐bare‐ha‐ting”! Vi håndplukker vårt utvalg fra de beste produsenter/leverandører ‐ de som starter nye interiørtrender ‐ for folk flest.

Vi er Selected Dealer for:

Vi fører også bl.a.:

ÅPNINGSTIDER Mandag ‐ fredag ............... kl 10‐17 Torsdag ................................................. kl 10‐18 Lørdag ..................................................... kl 10‐15

22

Sjøgata 29, 8006 Bodø Tlf.: 970 10 659


SUPERWEEKEND 9.–12. juni

Landmann grill til grillet pris. Løp og kjøp!

GASSGRILL

1.599 GASSGRILL MED 3 BRENNERE

399 LANDMANN gassgrill m/3 brennere. Emaljert og aluminiumsbelagt 1.599,- BEGRENSET ANTALL

Spark av deg skoene og ta plass i godstolen RECLINER

LANDMANN grilltrekk i svart 165x104, H 53 cm 399,- BEGRENSET ANTALL

Er du klar for fotball-VM? FØR 1495

1.999 999 SVART

ATLAS mediabenk i svart melamin m/ask struktur 150x50, H 46 cm BEGRENSET ANTALL

Antenna

KENT recliner m/sving, vipp og trinnløs regulering i hud/pvc svart 74x98, H 103 cm. BEGRENSET ANTALL

EIK

Funnet noe du ønsker deg? Kjøp nå. Betal om 6 mnd. Med BohusKonto kan du utsette betalingen i 6 mnd. mot et etableringsgebyr på kun kr. 349,-

Storgata 19 - 8038 Bodø - Tlf. 75 54 92 00

23


Trekantenfamilien i juni! Sommerkampanje 10. juni -14. august

3 for 2 p책 alle solprodukter! Vi spanderer det rimeligste!

Tlf. 75 55 10 70

N책 er det sommer p책 Skeidar!

Tlf. 75 58 84 20

24


Lagersalg

HAGEDAM utstyr!

Damduk

0,5 mm tykk, UV bestandig. 4 x 4 m. Dette gir en dam på 2 x 2 m. 0,5 m. dyp.

Kun 650,Fontenepumper, filter etc. Nå ÷20% Flotte pyntedyr til hagen

20 til 40 cm høye

÷50%

Nå ÷50%

Støpte hagedammer

Vi har også fiske og planter til hagedam

Tlf. 75 51 63 60

Vår store lille verden – hvor går ferden?

Gyldendals

50-70% RABATT PÅ ALLE UTEPOTTER!

Lommeguider med kart Kr:

59,-

Stort utvalg!

Det er nå du virkelig gjør sommerkuppet!

Gyldendals

Topp10 reiseguider Kr:

179,Trekanten Tlf. 75 58 17 70 www.notabene.no

VELKOMMEN TIL TREKANTEN KJØPESENTER! Vi holder til i Plassmyrveien 50 - vis a vis Bodø Spektrum. 300 GRATIS PARKERINGSPLASSER. Over 100 av dem er under tak! Åpningstider: Mandag til fredag 10-21 • Lørdag 10-18

Bodø - Trekanten Kjøpesenter, tlf. 75 50 82 50

Trivelige Trekanten • For alle folk i alle aldre • Har det meste du trenger • Supernær parkering • Trivelig stemning og smilende service

Plassmyrveien 50 ‐ vis a vis Bodø Spektrum. Mandag til fredag 9 ‐21 • Lørdag 9 ‐18

25


ernst furuhatt

Galleri Furuhatt

Flymuseet

26

KOMMENTARER? Send til: redaksjonen@bodo-nu.no eller SMS til 975 23895.

Eller Norsk Luftfartsmuseum som det mer korrekt heter. Hva var mer naturlig enn å bruke fly, når denne arkitektoniske perlen skulle fotograferes. Jeg liker å se byen fra litt uvante vinkler, og i dette perspektivet ser vi hvor imponerende både form og størrelse dominerer i bebyggelsen på Plassmyra.


www.nyholms-skandse.no

JUBILEUMSPROGRAM 17. – 20. JUNI 2010 TORSDAG 17. – FREDAG 18. JUNI ”From Pomor Trade to Arctic Security” Åpent internasjonalt seminar på Norsk Luftfartsmuseum Fri entre. Program og påmeldingsskjema på www.nyholms-skandse.no FREDAG 18. – SØNDAG 20. JUNI Lystleir for militærhistoriske avdelinger på Nordland kultursenter. Åpent for publikum i forbindelse med markedsdagen lørdag 19. juni. LØRDAG 19. JUNI KL. 1000 - 1500 Markedsdag på Nordland kultursenter med salgsboder, konkurranser, underholdning med bl.a Salten Paradetrommekorps, Andrej Stepanov mfl. LØRDAG 19. JUNI KL. 1000 - 1500 Uniforms- og historisk billedutstilling i fjøsen på Nordland kultursenter. LØRDAG 19. JUNI KL 1500 - 1700 Deltakende avdelinger på Lystleiren defilerer i Bodø sentrum sammen med Luftforsvarets Musikkorps. Denne avsluttes med salutt i forbindelse med åpningen av den nye gjestehavna kl. 16:00 NB!! Bodø Havn arrangerer samme dag Havnedag fra kl. 11:00 med bl.a Pelle Politibil, rokonkurranser, redningsskøyta Elias mv Kl. 2030 er det bryggedans på Sandkaia med Cobra, Under the Kilt og Jan Hagenes’ gammeldansensemble.

Billetter fås kjøpt hos Bodø kulturhus i tlf. 75 54 90 10 eller på www.bodo.kulturhus.no Begrenset antall billetter legges ut.

DESIGN: BODØ NU

SØNDAG 20. JUNI KL. 1100 - 1700 Familiedag på Nyholms Skandse med gudstjeneste, underholdning i skandsen med Terje Nilsen, Andrej Stepanov og Bodøoktetten, ”angrep” på skandsen hvor skonnerten ”Anna Rogde” medvirker, tidsbilde fra 1810 med damebesøk fra Hundholmen, konsert med Luftforsvarets Musikkorps forsterket med Halvdan Sivertsen og Susanne Lundeng. Kystlaget Salta forestår fløttmannstjeneste, skyttelbuss fra sentrum. Kokkenes Mesterlaug serverer grillmat.

UTENRIKSDEPARTEMENTET

27


DESIGN: BODØ NU

Ledige næringslokaler i Bodøs nye store vekstområde, Bodøsjøen! Med forbehold om offentlig godkjenning.

ca 800 m2 næringsareal.

Lokalene vil være godt egnet til etablering av legesenter, tannlegepraksis, fysioterapi o.l. Arealene inndeles og planløses i samarbeid med interessenter.

• Coop-butikk i hele 1. etasje ca 1400 m2 • Ca 800 m2 næringslokaler i 2. etasje • 12 boenheter i 3. og 4. etasje

Bodøsjøen er et område i sterk vekst som kommer til å romme et betydelig antall innbyggere fremover. Området er under regulering til bolig- og næringsutvikling. Prosjektet er et samarbeid mellom BBL og Coop Sambo, med planlagt oppstart fjerde kvartal 2010, og ferdigstillelse fjerde kvartal 2011

For nærmere informasjon, kontakt Inge Kirkesæther, tlf. 99 57 30 09 e-post: inge@bblnett.no

BODØSJØEN: Et område i sterk vekst, innen skole, næring og boligutvikling og med fantastisk flotte naturomgivelser.

28


farvel gud Tidligere prest i Bodø domkirke, Rune Madland (54), forteller åpent om da han mistet gudstroen.

9 • 11. mai Nr 5 • årgang

- En overveldende respons

2010

Sidene 31 til 34

Faksimile av forsiden til Bodø Nu

- Jeg overdriver nok ikke hvis jeg sier at jeg har fått 150 telefoner, smser og eposter vedrørende saken om meg i Bodø Nu. Så godt som alle har vært positive tilbakemeldinger, sier Rune Madland. Av Aleksander Ramberg

Den tidligere presten i Bodø domkirke fortalte i maiutgaven av Bodø Nu om den vanskelige prosessen med å rive seg løs både fra jobben som prest og fra barnetroen. - Jeg var på reise langs Helgelandskysten den dagen avisen kom ut (tirsdag 11. mai, journ. anm.) og jeg kom ikke hjem før dagen etter. Allerede da hadde det begynt å komme inn tekstmeldinger og telefoner, sier Madland. I 17. MAI-TOGET. Tilbakemeldingene har både vært fra familie, venner og kolleger, samt helt ukjente mennesker - Da jeg gikk i barnetoget på 17. mai, sammen med barna mine og St. Eysteins skole, så kom det folk bort til meg, midt i toget, for å gi meg en klem og som ville takke meg for at jeg stod fram og fortalte min historie i Bodø Nu, smiler Madland.

”HAR DU MISTET NOE?” - Det har nesten utelukkende vært positive tilbakemeldinger, bortsett fra to telefoner, sier Madland og fortsetter: - Den ene telefonen var fra en dame som startet samtalen med å spørre: ”Jeg hører du har mistet noe”. Jeg svarte at det trodde jeg da ikke. ”Jo, jeg hører de sier det oppe i Bodø.” Da begynte det selvsagt å demre. Jeg fortalte at jeg ikke hadde mistet min tro, men at jeg hadde valgt den bort, sier Madland. Kvinnen fortsatte da med å fortelle at hun hadde møtt Madland for 21 år siden. Hun sa avslutningsvis i telefonsamtalen at hun fortsatt ville be for ham. - Jeg synes det er dumt at hun ikke ville akseptere mitt valg, men jeg er samtidig glad for at hun fortsatt ville be for meg, sier Madland. Den andre telefonen var fra en religiøs mann som hadde følgende å si til Madland; ”Jeg tror nå at du fortsatt tror mer på Gud, enn det jeg gjør!” - Det synes jeg var et pussig utsagn, smiler Madland. - Men bortsett fra det, har det vært gode tilbakemeldinger og jeg setter pris på at folk tar kontakt med meg. Jeg er glad i å møte mennesker, avslutter Rune Madland.

- Verdig og sårt

- Leit å miste Madland

- Jeg synes Rune Madland her forteller en sterk historie som gjør et dypt inntrykk, sier Tor B. Jørgensen, biskop i SørHålogaland bispedømme.

- Jeg gjorde meg de tankene at Rune Madland var en god prest og som jeg synes det var leit å miste som kollega, sier sogneprest i Bodø domkirke Kyrre Kolvik.

- Det avstedkommer stor respekt av det motet han har vist ved å stille radikale spørsmål ved hele sin tro og yrkeskarriere, og der han kom til det resultatet at troen ikke lenger ga han mening. Det er sjeldent at tidligere prester går så tydelig ut som Madland gjør her. Det er et modent standpunkt som han på en troverdig og redelig måte forteller om i denne saken i Bodø Nu. Det er noe vakkert over det, samtidig som det også er noe sårt over at han ikke lenger deler denne troen, sier Tor B. Jørgensen som kom til Bodø domkirke som domprost etter at Madland var sluttet som prest. - Men jeg kjenner godt til ham, og jeg vet at han var en svært godt likt prest, sier Jørgensen. - De argumentene som kommer fram i saken, gudsbildet i Det gamle testamentet og måten kirken har håndtert spørsmål som for eksempel homofili, er noe vi kjenner igjen som utfordringer for oss. Jeg vet det er en belastning for mange å lese om en hevngjerrig Gud, som ikke skyr vold, i Det gamle testamentet. Jeg er også enig i det er flere saker der det hadde vært ønskelig at kirken representerte standpunkter som var mer forutseende, sier Jørgensen og vektlegger at han selv har valgt å kjempe for dette innenfor kirken. - Mitt forhold til Jesus Kristus, fortellingene om ham og hva de betyr for mitt liv, er det som er mitt svar i forhold til både Det gamle testamentet og kirkens svakheter, avslutter Tor B. Jørgensen.

Han jobbet sammen med Rune Madland som prest i Bodø domkirke i årene 1992 til 1995. - Det er flere veier ut av de trosmessige vurderingene som han har gjort og flere tolkningsveier ut av de problemene som han stiller opp. Det er nok ikke alle historiene i Det gamle testamentet som vi tar like bokstavelig som han legger opp til her, sier Kolvik og fortsetter: - Jeg mener det er et viktig poeng at bibelske historier har en sannhet, selv om man ikke trenger å tolke dem like bokstavelig, sier Kolvik som berømmer Madlands ærlighet mot både seg selv og kirken. - Madlands valg var både ærlig og nødvendig for ham selv. For å kunne jobbe som prest, må man stå inne for den kristne tolkningsmodellen, sier Kolvik - Spørsmålet om tro og tvil er en svært vanskelig og interessant tematikk, og vi må respektere hans valg, sier Kolvik som synes det er gledelig å høre at Madland fortsatt synes kirken er et hyggelig sted å besøke. - Da tar vi i mot ham som en god venn, avslutter Kyrre Kolvik.

34 år

som Ford-forhandler i Bodø 1976 - 2010

Velkommen til et trygt bruktbilkjøp Fordbruktbiler 07 04 04 10 08 07 06 06 05 04 04 01 09 06 07 06

Ford Focus 1.6 TDCi Trend AC ESP Kjørecomp. Ford Focus 1.6i Ghia, klima, kjørecomp, ESP, stv. Ford Focus 1.6i Comfort AC Antispinn stv. Ford Mondeo 2.0 TDCi Titanium-X 140 HK. Aut. Alt av utst. stv Ford Mondeo 2.0 TDCi Ghia. Xenon, cruise, parks.. stv. Ford Mondeo 2.0 TDCi Titanium Godt utstyrt stv. Ford Mondeo 2.0 TDCi Titanium. Lav km. Alt av utst. stv. Ford Mondeo 2.0 TDCi Titanium Lav km. stv. Ford Mondeo 2.0 TDCi Ambiente. Klima, ESP stv. Ford Mondeo 2.0 TDCi Ghia. Cruise, ESP, Klima, h.feste. stv. Ford Mondeo 2.0 TDCi Ghia-X 130 HK. Skinn, NAVI, Xenon++ Ford Mondeo 2.0i Trend m/AC, ESP+++ stv. Ford C-Max 1.6 TDCi Trend m/Klima, parksensor Ford Ka 1.3I Lav km, kun 9.055!! Servo, airbag. 3-dørs Ford Transit 2.2 TDCi Vare 3-seter. Lang/ekstra høy Ford Connect 1.8 TDDi vare. Webasto. Lav km.

Andre bruktbiler

Pris f. reg. 178.900,143.500,129.500,410.000,289.900,208.500,251.600,229.500,175.500,169.900,192.600,105.500,255.000,86.900,179.500,94.900,-

01 07 06 06 07 04 96 03 98 98 06 06 03

BMW 525DA Skinn Tlf. Xenon, TipTronic stv. VW Passat 1.9 TDi Trendline. Klima, ESP, H.feste. 4-dørs Mazda 5 1.8i 7-seter. Klima, esp, lav km. Mazda 6 2,0D Touring m/Klima, Cruise Toyota Corola 1.4 D-4D SOL. Klima. ESP. Regns. 5-d. Toyota Corolla Verso 7-seter DVD NAVI +++ Klima stv. Toyota HiClass 2.4 TDi Multiwagon 8-seter Nissan X-Trail 2.2 dCi Sport 4x4 Klima Ryggesens. stv. Nissan Almera 1,6 RS 3-dørs, AC, ABS, servo Subaru Forester 2.0i 4x4 AC stv. Mitsubishi Colt 1.4 Klima ESP 5-dørs Volvo V50 1.6 D Addition. Klima, Xenon, Cruise. Stv Volvo V70 2.0T 180 HK Skinn Aut. Cruise stv.

Alle priser er inkl. registreringsavgift.

Pris f. reg.

203.500,215.000,205.600,235.500,188.600.221.600,96.500,209.000,23.500,96.500,133.700,215.000,231.600,-

Årsavgit kommer i tillegg.

29


Snart lanseres Frisk yoga & pilates... Det som tidligere var Pusterom, vil nå bli Frisk yoga & pilates. Vi åpner i Sjøgata 40/42 i aug/sept. Vi skal tilby både faste kurs og drop in, både til deg som allerede er medlem i Friskhuset, og til alle dere andre.

KURSBESKRIVELSE: Yoga grunnkurs, Yoga 1, Yoga 2, Yoga Flow 1, Kraft Yoga, Yoga mot stress, Rygg Spesial, Aktiv meditasjon, Pilates grunnkurs, Pilates 1, Pilates 2, Pilates 3, Pilates Ball, Pilates med strikk, Pilates Flow, Pilates for gravide, Pilates Mor og Barn.

Sandgata Tannklinikk får frem smilet ditt igjen!

Ser du fram til sommer, sol og ferie?

Ellen Arntzen

Marie Fische

Kanskje går årets ferietur til Tyrkia, Egypt, Kanskje er ferieturen til Egypt, Tyrkia, Bulgaria, NordBulgaria, Afrika, Thailand eller etThailand annet eller etferiested annetallerede solfyltbestilt? feriested? solfylt Tar du ansvar for at familien har fått de nødvendige vaksinene? ansvar forskjell for at familien fåttsom de nødvendige vaksinene? Tar duvære Det kan påhar hva er påkrevd og hva som er fornuftig å ta av vaksiner. Det kan være forskjell på hva som er påkrevd og hva som er fornuftig å ta av vaksiner.

Våre tannpleiere foretar undersøkelser, tannstenrens og bleking. Samarbeider med tannlege og henviser videre ved behov.

Ta kontakt med ditt vaksinasjonskontor/fastlege god før tid før avreise. Kontakt Vaksineklinikken i godi tid avreise.

Tannlege Therese Bakke, Tannlege Therese Tammel Tryggestad Tannlege Kristoffer Evjen, Tannlege Silje Sandnes Tannlege Håvard Dybvik, Tannlege Anette Kristiansen

Frisk ferie!

6

Vi har åpent alle hverdager i sommer, og tar i mot nye pasienter til både akutt- og annen behandling.

Helsesøster Berit Evjenth. Friskhuset, City Nord. www.vaksineklinikken.no Timebestilling: 75 53 24 44. berit@vaksineklinikken.no Medisinsk ansvarlig: Lege Terje Tollåli

Sandgata Tannklinikk

Sandgata 5 - Bodø - tlf. 75 50 04 30

30

DESIGN: BODØ NU

Tlf. 91 88 82 91


SEXOLOGEN

SexOLOGENS HISTORIE På sin vei har Isabel Fure (44) hørt mange sterke historier. Nå ser sexologen frem til å hjelpe enhver innenfor et områder som ennå er tabubelagt. Av ALEKSANDER RAMBERG

31


32


SEXOLOGEN

H

ver dag møter hun vanskelige problemstillinger, knyttet til seksualitet, i sin jobb som psykiatrisk sykepleier. Hun er utdannet spesialist i sexologisk rådgivning. Nå ønsker Isabel Fure (44) å starte opp med egen praksis.

MANNEN SOM GRÅT. Isabel Fure forteller en historie fra da hun var ute i praksis, mens hun studerte til sykepleier. Hun satt ved sengekanten til en mann som var tidlig i 60-årene og som nettopp hadde blitt operert for prostatakreft. Hun hadde en nær og god samtale med mannen. Følelsene hans etter en vellykket kreftoperasjon, og tanker om livet hans fremover. Og så spurte hun; ”hvordan ser du for deg det blir med sexlivet ditt etter denne operasjonen?” Mannen begynte å gråte. Han gråt en lang stund. Først tenkte Fure at hun hadde gått over streken. Men så snudde mannen seg til henne, og takket henne. ”Vet du, dette er det ingen andre som har spurt meg om,” svarte han. - Da skjønte jeg virkelig at dette er et tema som jeg vil finne mer ut av, og jobbe mer med. Jeg ønsker å jobbe for å sette et fokus på at det er ok å snakke om sin seksualitet, sier Isabel Fure. PSYKIATRI OG SEKSUALITET. Da hun for to år siden satt i forelesningssalen på Universitetet i Agder, med Espen Esther Pirelli Benestad som foreleser, gikk det mange lys opp for henne. Hun fikk mange sterke møter med egne og andres fordommer mot hva som er vanlig oppfatning av kjønn, identitet og seksualitet. Hvordan andre opplever sin egen seksualitet og hvordan man er forskjellig fra hverandre. Etter to år på Universitet i Agder, var Isabel Fure utdannet spesialist i sexologisk rådgivning. Dette er den foreløpig siste delen av utdannelsen hennes. Hun er fra før utdannet både biopat og psykiatrisk sykepleier. De siste årene har hun vært ansatt som psykiatrisk sykepleier i allmennpsykiatri ved Nordlandssykehuset avdeling psykiatri. - På folkemunne kalles det vel kanskje NPS fortsatt, sier Fure, og hun sier seg enig i at å kunne bruke et navn som bedre viser at hennes arbeidsplass er en del av Nordlandssykehuset, egentlig er en liten pekepinn på at det å være psykisk syk tross alt er blitt en mer akseptert del av menneskers sykdom. - Det er på lik linje med å knekke et bein. Dette er mennesker som kjenner at de ikke makter å møte de utfordringene de står ovenfor i livet, på egen hånd, sier Fure. Hver eneste dag på jobb møter hun vanskelige spørsmål rundt pasientenes seksualitet. - Noe har skjedd. Fra at seksualitet lenge har vært et ikke-tema, så opplever jeg i dag en større åpenhet rundt emnet. Folk tør i større grad å snakke om dette, enn før. Usikkerhet og problemer knyttet til identitet og seksualitet vil for mange være en tung ekstrabelastning med hensyn til andre fysiske og psykiske problemer, sier Fure. - Hvilke er typiske problemstillinger? - De som oppsøker en med sexologisk kompetanse kan være både menn og kvinner som har problemer med å nyte seksuallivet. Det kan være alt fra et lavt selvbilde. ”Har jeg en fin nok kropp?” Angst, depresjon og overgrepsproblematikk. Reisningsproblemer hos menn, og kvinner som opplever det som smertefullt å gjennomføre et samleie. Det kan også være en problematikk i forhold til ulike tenningsmønstre, blotting for eksempel. Mye er også sentrert rundt seksuell legning. - Homoseksualitet? - Ja. Man må ikke glemme at homoseksualitet ikke ble avskaffet som en sykdomsdiagnose før i 1979. Her har heldigvis mye skjedd, men ennå gjenstår det mye. Vi lever i et sterkt normgivende samfunn, og mange opplever det ennå som vanskelig å tilkjennegi at de er homofile, lesbiske, bifile eller transpersoner, sier Fure. TRYGG OPPVEKST. Til tross for en østlandsdialekt, sier Isabel at hun er nordlending. En Fauske-jente, egentlig, med begge foreldrene fra Steigen. - Jeg er stolt av å kunne si at jeg kommer fra ekte bondefamilier i Steigen og jeg har alltid følt meg nært knyttet til Salten, sier Fure og fortsetter: - Men jeg er litt dialektforvirra. Jeg hadde barneårene mine i Oslo før vi flyttet til Fauske, der jeg hadde størstedelen av skolegangen min, forteller hun. Etter flere år boende lenger sør i landet, blant annet i Grimstad og Oslo, så flyttet Isabel, hennes mann og deres to barn til Bodø for 10 år siden. Og her føler hun seg hjemme. Her i byen har hun også søsteren sin, Mona. - Vi har også forsøkt å få broren vår, Ståle, oppover, men vi har vel innsett

at han blir værende i Oslo, smiler Isabel. Hun forteller videre om en fin oppvekst, med trygge og solide foreldre som var tydelige på å vektlegge åpenhet. Også om seksualitet. Hun er oppvokst i et hjem der klemmene var mange og gode, og alle spørsmål ble besvart. Ingen tema var forbudte. - Men som minste søster i søskenflokken, så fikk jeg jo mye gratis der, erindrer en smilende Isabel Fure. Søsknene kom henne i forkjøpet, og hun snappet det opp videre. - Vi måtte jo spørre om det vi lurte på. Vi hadde ikke internett på den tiden, smiler hun. - Jeg føler meg privilegert som kan si at jeg har hatt en trygg og god oppvekst. Vi snakket om ting, og det var sånn det skulle være. Dette har preget oss senere i livet. Jeg er også svært opptatt av åpenhet med mine barn. Jeg har en flott datter på 15 år og en flott sønn på 17 år, sier Fure. SEXPRESS I SKOLEGÅRDEN. Barn og unges forhold til seksualitet er et tema som Isabel Fure er svært opptatt av. - De sier at barn og ungdom er mye mer opplyst i dagens samfunn, enn for eksempel da jeg vokste opp. Og det er sant. Det er en helt annen grad av informasjonsstrøm i dag. Dette gjelder også sex og seksualitet. Internett, pornoindustrien, og så videre. Man kan fort få et vrengt bilde av hva som er en naturlig seksualitet. Og selv om de vet mye, så kan de likevel ikke nok om det de burde vite noe om – nemlig seksuelle følelser, sier Fure. - Det er et økt sexpress blant de unge i dag, fortsetter hun. Fure forteller om undersøkelser hun har lest om, og egne møter med flere unge som sier de føler seg seksuelt trakassert. Dette skjer helt nede i tidlig skolealder. - Jeg leste om et pilotprosjekt i Finnmark for et par år siden, der helsesøstre ga unge jenter mentale og fysiske øvelser for at de skulle få en opplevelse av at de er sterke nok til å stå i mot både fysisk og psykisk press. Jeg tror det er viktig at både jenter og gutter blir mer bevisst sine egne grenser og seksuelle følelser. Mange unge har ikke en sterk nok opplevelse av egenverd, og havner derfor i et negativt seksualmønster, sier hun. HELSESØSTER. Videre fortsetter praten om endringer i barn og unges handlingsmønstre, som et resultat av det økte sexpresset. - Det er blitt en trend at ungdom i dag ikke tør å dusje nakne i garderoben, etter gym og svømmetimer. Dette kan nok være et direkte resultat av en økt og videreutviklet form for seksuell trakassering blant unge. I dag har stort sett alle mobiltelefoner med kameraer. Og frykten for at et flaut bilde skal havne på telefonene til andre i klassen, eller på nettet, er stor sier Fure som har flere eksempler på ungt sexpress. - Én av 10 jenter, helt nede i 15 års alderen, sa i en undersøkelse, gjort for en kort tid siden i Norge, at de hadde hatt seksuell omgang mot sin vilje. Det økte sexpresset mot de unge er blitt et problem. Og dette gjelder ikke bare jenter, men i stor grad også gutter, sier Fure som mener lærere og helsesøstere har en større oppgave i dag, enn tidligere, i forhold til seksualundervisning, og det å sørge for en god og trygg seksualopplysning. - Jeg mener at seksualundervisningen om prevensjon og kjønnssykdommer er vel og bra, men at kjernen til en god seksualundervisning ligger nettopp i at ungdommen også får snakke om egne følelser og grenser, sier Fure og forteller videre at selv om dette er vanskelig nok for de som tilhører majoriteten, de heteroseksuelle, er det fortsatt mange mørke tall på unge som lider på grunn av sin seksuelle legning. - Jeg møtte en jente på 15 år som fortalte om helsesøsteren på skolen. Hun forklarte at hun var flink til å beskrive om seksuelle følelser, om kåthet og glede. Men alt dette dreide seg om en mann og en kvinne. ”Hva med meg da? Som tenner på andre jenter?” Spurte denne jenta. Alle disse inntrykkene vil være med å forme deg som ung, og vil prege deg for resten av livet, sier Fure og legger til: - Det er ikke lett å stå frem og fortelle at du blir forelsket i en av samme kjønn når dette er skjellsord i skolegården. STATUS QUO. Da hun studerte sexologi, gjennomførte Fure, og to andre medstudenter, en liten undersøkelse på barn og unges seksualundervisning - fra 70-tallet og til i dag. - Vi ville finne ut av hvordan utviklingen hadde gått. - Hva ble konklusjonen? - Det viste seg at det egentlig ikke hadde skjedd så veldig mye på disse tiårene. - Mange gjør en kjempe jobb, men det er dessverre alt for mange eksempler på det motsatte, sier Fure.

33


SEXOLOGEN

LÆREN OM SEKSUALITET. Vi går tilbake til da Isabel Fure tok tak i sitt ønske om å studere sexologi. Universitetet i Agder er foreløpig det eneste stedet i landet hvor man kan ta en slik utdannelse formelt, og her har sexolog-ekteparet Espen Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås vært to foregangsfigurer. - Jeg lærte utrolig mye av dem. De er begge kjente navn fra før, og ikke minst Espen Esther Pirelli Benestad som har stått mye fram i media som transperson. Han var faktisk fastlegen vår, da jeg og familien bodde i Grimstad, forut for min sexolog-utdannelse. Så jeg kjente ham litt fra før. En klok mann, sier Fure. - Hva var den sterkeste opplevelsen fra din tid som sexolog-student? - Jeg synes det var et særdeles flott og interessant studium, men det er klart enkelte ting sitter sterkere enn andre. Vi dro en gang med klassen og besøkte et sted som heter Smia i Oslo, som er et miljø for folk som utøver sadomasochisme. Folk som liker å gå i lakk og lær, og som for eksempel tenner på at partneren deres pisker dem. Det var mange sterke møter. De fleste av dem levde i skjul med sin seksuelle legning. Jeg traff en mann som fortalte om da han flere ganger har blitt slått ned på gaten fordi han gikk i svarte lærklær på diskoen. Jeg snakket også lenge med en kvinnelig skolelærer som sa hun ville ha mistet jobben sin, dersom det ble kjent at hun tente seksuelt på å bli pisket. Her kommer det fordommer inn i bildet igjen. Men jeg tenker at folk må få lov til å gjøre det synes er godt og bra for dem selv. Det er ingen som har noe med hva som skjer inne på soverommet. Det er en privatsak. Likevel er det mange som påberoper seg retten til å skille mellom det som er akseptert og det som ikke er en akseptert del av menneskers seksualitet, sier Fure og fortsetter: - Jeg lærte virkelig den dagen at så lenge det gjelder voksne mennesker som har det bra sammen og som er enig om å gjøre dette – så er det ikke noe som kan beskrives som å være en syk seksualitet. Det går et klart skille på det som er galt og det som er rett. Det som skader andre og en selv, er selvsagt noe helt annet, sier Fure. ENGASJERT. Seksualitet, sexologi og menneskers seksuelle følelser, er tydelig noe Isabel Fure brenner for. Hun sier selv hun har et sterkt ønske om å kunne hjelpe andre mennesker. Praten går innom både historikk og religion. Tyskland var for eksempel kommet svært langt innen sexologi, før nazistene fjernet alt av litteratur rundt dette feltet og de tyske sexologene måtte rømme til USA. Kristendommen har sin historie, og den dag i dag

påpeker Fure at vi ser skrekkelige eksempler på hva forbudt seksualitet, synd og skam, kan føre til, i fortellinger fra vikeligheten. PRIVAT PRAKSIS. Isabel Fure trives svært godt i Bodø og i jobben sin som psykiatrisk sykepleier, men hun sier at hun ser fram til den dagen hun kan praktisere som sexologisk rådgiver. Muligens ligger ikke dette så langt fram i tid, heller. - Vi får se. Jeg har diskutert litt med søsteren min Mona, som jobber med coaching, om kanskje vi skulle samkjøre dette med sexologisk rådgivning, sier Fure og vektlegger at det hun har lært, ønsker hun også å praktisere. - Det er en trend i tiden, og vi ser at det er et stadig større fokus på menneskers seksualitet og et stadig større behov for sexologisk rådgivning. Flere tar også en slik utdanning i dag, sier Fure. - Se for deg to år fram i tid, og på døren inn til kontoret ditt står det; ”Isabel Fure, spesialist i sexologisk rådgivning”. Hvem er det som kommer til å banke på døren din? - Menn og kvinner, unge og gamle, par og enslige. Min dør vil være åpen for alle. Jeg vil ikke kunne kurere noen, og i noen tilfeller vil jeg være nødt til å anbefale kundene til å oppsøke enten fastlege eller psykolog. Og vi har også klare retningslinjer i hvordan man utøver sexologisk rådgivning, en ”vær varsom plakat”. Men jeg skal være en samtalepartner og en rådgiver. Hvilke problemer de enkelte kundene står overfor med sin seksualitet og i sitt seksualliv, vil variere fra person til person. - Hvis, eksempelvis, et par i 40-årene, mann og kvinne, kommer til deg og sier at seksuallivet er på hell. De har ikke lyst på hverandre lengre. Hvilke råd vil du kunne gi dem? - Dette er selvsagt varierende fra person til person, og fra par til par, men jeg ville nok invitert til samtaler både en og en, og med begge samtidig. ”Hva skyldes dette?” ”Har dere hatt et godt seksualliv tidligere?” Svarene vil være forskjellige. Kanskje sier kvinnen at hun ikke føler seg pen nok for mannen sin. Kanskje sier mannen at han sliter med å få reisning. Det vil være svært viktig å se på hvordan livet deres fungerer ellers. Økonomi, bosituasjon, arbeidsliv, sykdom – alt dette påvirker også seksuallivet, sier Fure. Hun påpeker at dette vil være mange og lange prosesser. Alle svarene vil ikke komme etter et første møte og en første samtale. - Men når de først har turt å gå til det steget at de banker på min dør, så skal de bli tatt på alvor, sier hun. - Det er en stor og viktig del av livet, enten man er ung eller gammel, og man kan ikke skille seksualiteten fra resten av livet. Fortsatt er det et tabubelagt tema å snakke om en seksualitet som skiller seg ut fra det som er ”normalt”. Det er ennå mye synd og skam rundt dette. Vi har kommet et stykke, men fortsatt er mye usagt og mye ugjort, avslutter Isabel Fure.

Fortsatt er det et tabubelagt tema å snakke om en seksualitet som skiller seg ut fra det som er ”normalt” Isabel Fure

34

ILLUSTRASJON: CRESTOCK.COM

- Da vi jobbet med denne undersøkelsen, snakket jeg med en ung gutt som fortalte om en mannlig lærer han hadde på skolen. Denne læreren ble så flau da kapitlet om sex og samliv dukket opp i læreboka, at han ba elevene sine bare lese om dette selv - hjemme. Da de så kom opp til eksamen, og nettopp fikk om dette emnet, så stod de der relativt blanke. Dette er nesten et tragikomisk eksempel, sier Fure.


DESIGN: BODØ NU

alt til

BRYLLUP

og andre festligheter for sommeren 2010

best på

DRESS STORGATA 26 - TLF. 75 52 36 66

35


Det latterlige alvor ”Det er to ting som har gjort at vi nordlendinger har overlevd,” sier humoristen og forfatteren Arthur Arntzen, ”det er humoren og gudstroen”. Jeg tror han har helt rett i det. Og overskriften har jeg lånt fra ei av de mange bøkene som Arthur Arntzen har skrevet. For god humor har alltid en brodd av alvor i seg. Og ingen ting er så alvorlig at det ikke går an å flire av det. Gravalvoret kan vi vente med til vi skal dit. Og selv der går det an med humor. Jeg hørte om en kar som var både ilter og hissig. På gravsteinen hans står det: ”Ka du glor på?!”

og bedre verden med denne gudegaven. Den samme gråten har vi også fått. Når noe tragisk skjer med oss eller våre nærmeste, så tyr vi til gråten og tårene, og vi merker at det vonde presset inni oss letner litt. Men hjelper gråten noe særlig ut over det å lette på trykket? Nei, og det er her latteren kommer inn. Den hjelper oss til å fatte nytt mot. Gråten og latteren er tvillinger på jorda. Gråten hjelper meg til å godta det vonde som har skjedd, mens latteren bringer meg videre framover. Humoren er livets støtdemper, som gjør at jeg tåler motgang og vanskeligheter.

eg var ikke gamle karen før jeg lærte meg å bruke denne viktige energikilden i livet. Jeg hadde stor glede av å samle på vitser, og å fortelle dem til andre. Særlig bror min måtte tåle å være ufrivillig publikum når jeg øvde meg på å gjenfortelle dem. Det var utvilsomt jeg selv som hadde størst glede av det! Men jeg hadde en god læremester i han Myhre. Han bodde i nabohuset, og var en slags reserve-bestefar for bror min og jeg. Han Myhre var makalaust god til å fortelle historier. Særlig i skjømmingstimen, mens han ventet på å tenne parafinlampa i stua, tok han fram de gode historiene. Han fortalte om skrømt og overnaturlige ting på en så livfull måte at jeg så det for meg. Hans yndlingshistorie handlet om en svær oter som var mannevond, og som hadde bare ei tann i kjeften. Da jeg løp heim til stua vår i høstmørkret, var jeg helt sikker på at jeg så oteren bak grana. Det var nok han Myhre som hadde størst glede av dette. Men jeg fikk god opplæring i den edle fortellerkunst, og i humorens velsignede kraft.

Dette har jeg fått veldig tydelig demonstrert i den sorggruppa som jeg leder. På de første møtene er det mye gråt og mange tårer, og det er en viktig del av sorgbearbeidelsen. Men etter hvert blir det

J

Senere trodde jeg lenge at humor og godt humør handlet om å være snill gutt og smile. Smilet har alltid vært mitt varemerke. Men jeg har vært gjennom mange faser for å finne fram til det ekte smilet. Jeg oppdaget fort at det lønte seg å være snill gutt og smile til verden. Da unngikk jeg ubehagelige konfrontasjoner, og jeg ble godt likt. Men etter hvert ble smilet en flukt bort fra vanskelige følelser – det ble ei maske som jeg tok på meg. Jeg kunne være trist inni meg, selv om smilet lå klistret utenpå. Men da jeg ble rammet av min verste livskrise, forsvant også smilet. Nå turte jeg å gi ekte uttrykk for alle følelsene som jeg kjente på. Når jeg var trist, så viste jeg det. Når jeg var sint, så var det også ok. Etter hvert har smilet kommet tilbake igjen hos meg, men nå er det ekte. Det kommer innenfra. Jeg har erfart at humoren er en livskraftig energikilde som ikke går tom. Vi trenger humorens veldige kraft hvis vi vil leve et normalt liv igjen etter å ha blitt slått til jorda. Humoren er som en spirekraftig plante som ikke lar seg knekke. Fra en gammel trestubbe kan det vokse nye skudd. Og det gode smilet er menneskesinnets fingeravtrykk. Jeg har lært mye om humorens vesen fra min store læremester Arthur Arntzen. Jeg har flirt meg nesten forderva når han har gestaltet ”han Oluf” med alle sine gode replikker og artige påfunn. Men jeg har hatt minst like stort utbytte av å høre på hans kloke foredrag, og å lese hans bøker om humor og humorens vesen. Han har et godt poeng når han reflekterer over hvorfor vi mennesker, som det eneste vesen på jorda, fikk latteren. Hva mente Skaperen med å gi oss den? - Han må ha vært i virkelig godt lune da han fant på å utstyre disse merkelige homo sapiens også med humor. Men han har nok også grått mange tårer når han har sett hvordan vi har tedd oss opp gjennom tida, og at vi ikke har bidratt til en morsommere

36

Samvirkelaget den første dagen, ble han mønstret av han gamle Sebulon, og følgende replikkveksling skjedde: - Kan du fortelle mæ kem du e førr en kar? - Jeg er den nye presten. – Præsten? Kor i hælvete e du prest? - Jeg vet ikke hvor godt kjent du er i helvete, svarte presten kjapt og med et smil, - men jeg er kallet hit til bygden. Og da er du antagelig ett av mine kjære soknebarn! Ingen tvil om at den presten hadde vunnet bygdefolkets hjerter allerede den første dagen. Men all humor er ikke god humor. Ekte og god humor skal være inkluderende, mener jeg. Den nye humortrenden her til lands kalles ironi. Den er ekskluderende og handler i stor grad om å henge ut kjendiser. TV er blitt vår nye, nasjonale gapestokk som henger ut folk uten at de har mulighet til å ta igjen. Den kalde ironien blir gjort til underholdning. Under den velkjente unnskyldningen at ”men kjære, det er jo bare spøk!” blir det raljert med politikere, kongelige og innvandrere i en stadig mer infam og rå språkdrakt. Med en stor og applauderende tilhørerskare. Jeg må innrømme at jeg er så gammeldags at jeg finner ingen glede i denne formen for ”humor”. For den skaper et kaldere samfunn. Derfor synes jeg den moderne form for humor har beveget seg inn i ei blindgate. Og den godeste Arthur, som så seint som for 10 år siden ble kåret til landets fremste humorist i det 20. århundre, han nevnes ikke lenger i det gode selskap av moderne humorister. Jeg har stor sans for å bruke humoren aktivt også i kirka. Tenke seg til en herlig latter under ei høymesse! Men jeg opplever ofte at folk tør ikke le i kirka. Hvis jeg forteller den samme gode historia i et foredrag og i ei preik, er det stor forskjell på responsen. Tenk om vi kunne slippe oss litt løs, og få oppleve ei skikkelig latterkule under en preken – det hadde vært noe! Jeg tror Vårherre ville ha smilt litt også – han som har gitt oss humoren og latteren i voggegave.

mer smil og latter, og ofte rå eksempler på galgenhumor. Ikke for å fortrenge sorgen eller fleipe den bort. Nei, det er denne humoren som hjelper oss til å overleve, og til å orke og gå videre med sorgen. Jeg har fått høre mange sterke historier, av denne typen: Presten var budsendt til heimen hos han Almar, hvor kjerringa lå på det siste. Hun var kjent for å være et ordentlig rivjern. Presten bad for henne og lyste velsignelsen, før han sa: ”Ja, no trur æ ikkje det er lenge før Vårherre henter ho Jendina heim tell sæ!” ”Ja,” svarte han Almar litt bekymra, ”det får no Vårherre gjøre som han vil med, mæn æ trur han kjem tell å angre!” Jeg har hørt følgende definisjon på hva humor er: ”Humor er oppdemma energi inni oss som bare kan få utløp gjennom smil og latter.” Alle har fått denne gaven. Men det er med god humor som med alt annet – det er en ferdighet som kan læres og trenes opp. Jeg tror de menneskene som lar humoren flyte fritt, har det bedre med seg selv, og de sprer også glede til omgivelsene. Latter er god medisin, og forlenger både livet og kjeften. Den som kan komme med den gode replikken i rette tid, utløser mye god energi. Slike personer er viktige på enhver arbeidsplass! Dette kunne tydeligvis den unge presten som nettopp var kommet til ei bygd på Ytre Senja. Da han kom innom

Jeg vil avslutte med ei siste historie fra prestens hverdag. Den er et godt eksempel på at bak latteren ligger det alltid mye alvor. – Han Marvin var en humørløs einstøing som i alle år hadde ligget i inderlig fiendskap med sin nærmeste nabo – han Kristoffer. Da surpompen var kommet godt opp i årene, ble han så syk at kjerringa måtte sende bud på presten. Han kjente godt til fiendskapen mellom de to naboene, og han formante til forsoning - ettersom døden kunne komme ka tid som helst. Jo da, etter å ha tenkt seg nøye om fikk presten allernådigst gå og hente han Kristoffer. Forsoningsmøtet varte såpass lenge at presten fikk de to dødsfiendene til å sette en strek over det som hadde vært. De tok hverandre i handa, og presten leste Fadervår. Alt syntes å være både fryd og gammen og amen, inntil presten og han Kristoffer skulle gå. Da støtter den dødsjuke Marvin seg opp på den ene albuen og sier med fast røst: - Men det sei æ dæ, prest, at vesst æ blir fresk igjen, så ska ailt være som før!

UKENS KRONIKØR:

Odd J. Eidner


Iris - mer enn bare avfall

Spilldunken - en smart miljøoppfinnelse fra Salten Iris Salten støtter opp om gode ideer som er til beste for miljøet. "Spilldunken" er en lokal oppfinnelse fra Salten, og er en nyttig sak for miljøet og for alle som pusser opp. Iris Salten er det første selskapet i Norge som tilbyr våre kunder spilldunken.

Tilbake til regionen

Spilldunken er for oppbevaring av rester av løsemidler og andre malingsrester etter oppussing. I tillegg tar spilldunken vare på favorittpenslene dine slik at de er klart for bruk igjen når du trenger dem.

Penger til Iris’ engasjementer kommer ikke fra husholdningsgebyret. Det er overskuddet fra Iris-familiens datterselskaper som kan brukes på denne måten. Iris og eierkommunene synes det er riktig at dette overskuddet tilfaller gode prosjekter i Salten.

Vi du vite mer om spilldunken og hvor du får tak i den, se www.iris-salten.no eller ring oss på 75 50 75 50.

Vil du vite mer om Iris Salten og våre prosjekter til beste for Saltenkommunene se www.iris-salten.no

Iris - mer enn bare avfall

Vi rydder butikken og en mengde varer skal ut! FJELLSKO/ TREKKINGSKO

ULLUNDERTØY

÷20-50%

÷30%

GORE TEX

JAKKER

÷20-50%

DESIGN: BODØ NU

Iris engasjerer seg i mer enn kildesortering og avfallshåndtering. Vi skal være til nytte for Salten og gjøre det bedre å bo i regionen. Morselskapet - Iris Salten - skal være et verktøy for kommunene. Iris eies av de ni Salten-kommunene, og kan i prinsippet benyttes til alt som våre eiere måtte ønske. Men det skal være prosjektbasert, matnyttig, gagne mange og gi raske resultater. Iris kan bidra både med prosjektstyring eller ved å tilføre midler til prosjekter.

DEVOLD OG JOTUNHEIM

SOVEPOSER

÷20-50%

RYGGSEKKER

÷20-50% Skandinavisk Høyfjelllsutstyr Bodø, Sjøgata 20. 8006 Bodø, Tlf. 75 52 23 10 www.skandinaviskhoyfjellsutstyr.no

37


bodø før KOMMENTARER? Send til: redaksjonen@bodo-nu.no eller SMS til 975 23895.

Knut hoff

Antoine de Saint-Exupéry – pionerflygeren og filosofen

Den samme innstillingen hadde vår egen Nordahl Grieg. Han måtte være med. Ellers kunne han ikke sannferdig beskrive hva som skjedde. Også han falt i tjeneste, i et brennende bombefly over Berlin. Exupéry forsvant på et tokt med en Lightning i 1944.

Hvis vi spør folk flest i dag om hvem Exupéry var, er det ikke mange som kan svare, med mindre de er særlig interessert i litteratur. Men nevner du boka ”Den lille prinsen”, så har svært mange et forhold til den. Boka kom da også ut på svært mange språk, den er filmet og den er oppført som teaterstykke. I år er det 110 år siden den franske flygeren og filosofen ble født inn i fransk adel. Det likte han ikke i voksen alder å snakke om. Han ville ikke stikke seg ut. Han var en mann som måtte være i aktiv tjeneste. Han kunne aldri forsone seg med tilskuerens rolle. En uredd flyger, men samtidig en våken observatør til alle ting. En fin lyriker – for det er mye poesi i språket hans. Han skriver om vinden

Det resulterte jo i all verdens gjetninger. Var han deprimert? Begikk han selvmord? Personlig tror jeg aldri han ville ofre en så viktig maskin for å begå selvmord. Det liknet ham ikke på noe vis. Han har jo selv skrevet nedlatende om selvmordere. Men sammenlikner vi ham med en forfatter som Hemingway, som også alltid måtte være der det skjedde, så sitter man igjen med et spørsmål. Hemingway fordømte sin far som hadde skutt seg. Selv gjorde han det samme. Men da var han syk og nedbrutt. Exupéry var heller ikke i form. Han hadde smerter etter utallige havarier, og måtte ha hjelp for å få på seg flygedrakten og for å komme seg opp i cockpiten. Men selvmord? Aldri i livet. Kanskje et illebefinnende. For Exupéry elsket livet.

Og likevel meldte han og hans flygruppe 2-33 seg frivillig til å slåss i Norge. Det er ganske oppsiktsvekkende, og lite kjent. Den berømte forfatteren av bøker som ”Flygere i natten”, ”Speiding over Arras”, ”Sand, vind og stjerner” og storverket ”Citadellet” - han elsket menneskene og kloden vi er på. Han skrev noe så spesielt som poetisk fascinasjon for flyvning – ikke minst etter å ha vært med på pionerflyvninger over Andesfjellene med viktig post. Kameratskapet var ham hellig. Tilhørigheten. En tid var han selv flyplassjef i ørkenstrøk. ”Den lykkeligste tid i mitt liv”, sier han selv. Exupéry, eller Tony, som hans amerikanske flygervenner kalte ham, forsvant over Middelhavet den 31. juli 1944. Det er i ettertid drevet søk etter hans maskin. Man har funnet bruddstykker, og et sølvarmbånd med hans og fru Consuelas navn på. En kartmappe med et par aviser og et minisjakkspill ble funnet av dykkere, men gikk tapt igjen. Det tyder på å ha tilhørt Saint-Exupéry. Vrakrestene av flyet ble påvist i år 2000 utenfor Marseille. I 1989 kom boka ”En røst fra århundredets samvittighet” – et utvalg av hans skrifter. Det er en i alle deler gripende bok. I Paris er det reist en vakker byste av flygeren, forfatteren og mennesket Antoine Jean-Baptiste Marie Roger de Saint-Exupéry. Den står i Santiago du Chili. Et skikkelig monument over flyge-

ren og forfatteren finnes i ørkenstrøk i Tarfaya, Cabo Juby, et minneskilt finnes på huset der han bodde i Quebec og et stort minnesmerke er reist på flyplassen i Bastia. Lyon Satolas Airport ble i år 2000 omdøpt til Lyon Saint-Exupéry Airport, for å ære flygeren og forfatteren. Hans portrett og fly har også vært på franske pengesedler. Man blir aldri ferdig med å undres over en mann som Saint-Exupéry. Hans bøker er gripende, han hadde mange evner og han hadde humor og selvironi. Det tyder jo ikke akkurat på depresjoner, når han i flygermessa like før sin siste tur, opptrådte med en på piano selvkomponert konsert for appelsin og hardkokte egg! En venn av ham har tegnet en skisse av happeningen, og skvadronsjefen uttalte at med litt velvilje kunne man ane Debussy der! Det er laget film om flygeren og en asteroide er oppkalt etter ham, ”Asteroide 2578 Saint-Exupéry”. Utallige bøker er skrevet om ham på mange språk og han har også inspirert til musikk. Så ville jeg selv bare nevne ham i disse linjene, fordi alle han kommer i berøring med, blir som forhekset i all ettertid. Flere av hans bøker er kommet ut på norsk, og er få utlånt på våre biblioteker.

20 år i Bodø

Din verkstedspartner Gode, stabile mekanikere med lang fartstid Alt på ett sted: • Service • Dekkarbeid • Bilelektrisk • EU-kontroll Fastpris kr 550,-

Mekonomenverkstedet sikrer bred tilgang til deler og utstyr. 3 års garanti på deler gir muligheter for tilsvarende garanti på hele jobben

Alle merkers bilverksted!

38

Verkstedveien 6 A - 8008 Bodø - Tlf. 75 58 67 00 www.centrumbil.no

DESIGN: BODØ NU

som risler gjennom kornmarken, og vil fremdeles ligne en vind som stryker over havet. Men vinden i kornet har et enda skjønnere sus. For der den stryker over hveteaksene, er det som den teller en arvedel. Vinden i kornet er som et kjærtegn til en hustru, den er en fredelig hånd som stryker over hennes hår.


Helsport Reisa 8-10 yttertelt + stang

Laksesesongen i Beiarn er like om hjørnet. Er vadebuksen din tett?

Ypperlig til turer ved elva i marka og på campingplassen.

3399,-

DESIGN: BODØ NU

Sommerpris:

Guideline Explorer Vadebukse Guideline Crosswater Sko

Før 3999,-

vd. a e k s i F

10

i t: e d d u sk

Sommerpris:

1649,Før 2999,-

Vision Gillie Jakke En av de beste vadejakkene på markedet. Denne holder deg varm og tørr.

Tica Bela Stand Up - Tica Seaspirit SP 558 Kveitefisket i Salten er fantastisk bra. Kom innom for tips på gode fiskepasser og rett utstyr.

Sommerpris:

Sommerpris:

1349,-

dagstursekk av uslåelig kvalitet.

965,-

Før 2999,-

Deuter Sport Alpine 3o liter Vanntett (!)

Sommerpris:

Før 1698,-

949,Før 2100,-

Shimano Forcemaster 5-20 g Shimano Nexave 2500 RB Sene og futeral følger med. SHIMANO 5-ÅRS GARANTI.

Sommerpris:

999,-

Shimano Forcemaster 20-50 g Shimano Nexave 6000 FB

Før 1399,-

Sene og futeral følger med. SHIMANO 5-ÅRS GARANTI.

Sommerpris:

1099,Før 1599,-

Shimano Forcemaster 14-40 g Shimano Nexave 4000 RB Sene og futeral følger med. SHIMANO 5-ÅRS GARANTI.

Sommerpris:

999,Før 1399,-

Sommerpris:

2199,Før 3599,-

Helsport Romsdalshorn 3 camp

Helsport Lyngen LT, JR, XT

Helsports fantastiske kvalitet. Romslig turtelt.

Sommer-, vår- og høstpose. Kjempebra pose for sommerturen.

Sommerpris: Fra

399,Før 899,-

Velkommen til en hyggelig, og lønnsom handel!

BUTIKKEN PÅ KAIA Fiskeavdelingen

Tlf. 75 54 13 00 - Tollbugata 9, Bodø www.lovold.no

39


DESIGN: BODØ NU

d. v a t å B

10

i : t e d d sku

Jotun NonStop, 0,75 ltr En unik effekt mot begroing. Ingen skraping, sliping eller pussing.

Sommerpris: 299,-

Vinsj 220V 600 kg.

1500,-

Før kr 369,Portable Toalett 10 ltr.

Sommerpris: 490,Før kr 590,-

AquaQuick SS230 gummibåt AquaQuick, norges mest solgte gummibåter - ikke uten grunn.

4.990,Seajet 031, 0,75ltr. Seajet har alt du trenger for en vellykket båtpuss.

Sommerpris: 169,Før kr 219,-

Helly Hansen Inshore oppblåsbar vest

Sommerpris: 999,-

Garmin 720 S Garmins rimeligste kartplotter, men spekket med funksjoner!

Sommerpris: 13.799,-

Flover F33 El-motor for lydløs ferdsel i sommeridyllen.

1.790,-

Før kr 1.499,-

Før kr 15.308,Kikkert 7x50 Et must for alle som ferdes på havet såvel som i naturen.

Garmin Oregon 450 Håndholdt GPS med touchscreen,den enkleste måten å gjøre friluftsopplevelsene både berikende og spennende på.

Sommerpris: 3.299,-

Sommerpris: 399,Før kr 799,-

Før kr 3.641,-

Velkommen til en hyggelig, og lønnsom handel!

BUTIKKEN PÅ KAIA

Tlf. 75 54 13 00 Tollbugata 9, Bodø www.lovold.no

Båtavdelingen 40


DESIGN: BODØ NU

gsn i n d Beklelingens avde

Bergans Bryggens hettejakke, fleece Leveres i flere farger.

10

700,-

i et: d d u k s

-

T.Shirt og Pique skjorter fra Bergans og Helly Hansen

Helly Hansen OffshoreRacing Jakke Leveres i flere farger.

Sommerpris: 3.499,-

Fra kr

99,-

Før kr 4999,-

-

Bergans Superlett jakke Dermizax

Bergans Microlight Jakke

Leveres i flere farger.

1.000,-

1.700,-

-

Bergans Nesna Piratbukse

500,-

-

-

Bergans Imingen bukse med zip

Bula Claccic Bukse

Leveres i flere farger.

Leveres i flere farger.

499,-

-

La Sportiva Typhoon GTX Fjellsko Solid fjellsko med god passform.

Sommerpris: 1.199,Før kr 1999,-

700,-

-

Ally Kano 16,5 Den geniale løsningen.

Sommerpris: 11.500,Før kr 12.690,-

Velkommen til en hyggelig, og lønnsom handel!

Tlf. 75 54 13 00 Tollbugata 9, Bodø www.lovold.no

BUTIKKEN PÅ KAIA Bekledningsaavdelingen 41


UKETILBUD:

Mandag: Rundstykke med skinke Inkl. kaffe

Mandag: SVINESTEIK med surkål

kr 115,-

Tirsdag: KOKT LAKS med agurksalat

kr 115,-

Tirsdag: Rundstykke med reker Inkl. kaffe

Onsdag: VILTPØLSE Onsdag: Rundstykke

med rosenkål

kr 115,-

Torsdag: SEIKARBONADER med råkost

kr 90,-

med omelett Inkl. kaffe

Torsdag: Rundstykke

med roastbiff

Fredag: KYLLINGLÅR

Inkl. kaffe

med ris og salat

Fredag:

kr 100,-

Rundstykke med ost Inkl. kaffe

Lørdag: EPLEPAI inkl. kaffe

kr 35,-

Lørdag: Rundstykke

med italiensk salat Inkl. kaffe

ÅPNINGSTIDER: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag

09.00 - 18.00 09.00 - 18.00 09.00 - 18.00 09.00 - 18.00 09.00 - 18.00 09.00 - 15.00

God mat, store porsjoner - og trivelig atmosfære! BUTIKKEN PÅ KAIA

42

DESIGN/FOTO: BODØ NU

Smakfulle sommertilbud!


PÅ DIREKTEN

Fornøyd familiemann Trond Tørdal (46) er glad i å jobbe, men enda mer glad i familien sin. Noen mesterkokk er han derimot ikke, i følge han selv, og den ene gangen han prøvde å lage middag, fikk det nærmest katastrofale følger.

- Og tre mer negative? - Sta og egenrådig. Jeg kan nok også være en ganske krevende person, både for meg selv og de rundt meg. - Hva er det beste med å bo i Bodø? - Det er først og fremst en veldig trygg og fin by å vokse opp i. Bodø er også en by som ikke er utsatt for veldig store konjunktursvingninger. Den når ikke de store høyder, men heller ikke de store bunnene. Vi er sånn sett litt halvbeskyttet her vi bor. - Og det verste? - Ingenting er verst med å bo i Bodø. Det er egentlig ganske perfekt her.

jeg er blitt mer fornuftig og klarer å tilbringe enda mer tid sammen med familien min, og litt mindre på jobb. Det er helt klart et mål. - Har du noen gang sett døden i kvitøyet – fortell? - Nei, det har jeg ikke. Det er kanskje naivitet fra min side, men jeg har aldri opplevd noe der jeg har følt meg i fare. Måtte det fortsette! - Hvordan ser din drømmedag ut? - Det er en dag på hytta vår ved Soløyvannet, sammen med familie og gode venner. En flott sommerdag der vi starter med et friskt morgenbad og fortsetter med båttur og vannski. En kald sommerpils på kaia sammen med min hyttenabo og venn André Johnson, må til, og på kvelden er det grilling. Du kan reise hvor du vil i verden, men du får de ikke bedre enn en fin sommerdag her i Bodø.

- Hva var det første du tenkte på i dag morges? - Det var at i kveld skal datteren min på 16 spille fotballkamp. Hun spiller på rekruttlaget til Grand og i kveld møter de Innstrandens. Et skikkelig lokaloppgjør. Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg alltid er og ser på når hun spiller kamp. Det er veldig viktig for meg å følge opp datteren min.

- Hva er det verste du noen gang har spist? - Jo, det kan jeg fortelle. Det var en gang mens kona mi var gravid og sjuk, og jeg skulle lage middag. Og jeg kan ikke lage mat. Jeg skulle prøve å lage indrefilet av okse med diverse tilbehør, og jeg klarte å ødelegge alt sammen. Det var rett og slett ikke spiselig. Kona mi viste storsinn og sa ikke noe på det, og gikk ut for å lage ny middag.

- Sett i forhold til nå – hva er den største forandringen i livet ditt om 10 år? - Ja, si det, et godt spørsmål. Det er forhåpentligvis at

- Hva er ditt livs største kulturopplevelse? Det var konserten med Åge Aleksandersen i Bodø Spektrum under Nordland Musikkfestuke for to år

Trond Tørdal (46) er daglig leder ved Arvid Bendixen AS og har i tillegg en rekke styreverv. Han sier han oppfatter seg selv som en bodøværing og er veldig glad i byen sin. Foto: Aleksander Ramberg

siden. Han er egentlig ikke en av mine favorittartister, men den konserten gjorde et sterkt inntrykk på meg. Han er en artist som har vært på topp og på bunn, og så på toppen igjen. En flott konsertopplevelse og til ettertanke. - Hva er det viktigste i livet ditt akkurat nå? Familien min, kona mi og datteren min. Det vil det alltid være.

GRATIS PARKERING

B til E cup

DESIGN: BODØ NU

- Tre positive ord om deg selv! - Arbeidsom, helt definitivt, og alle som kjenner meg vil nok oppfatte meg som viljesterk. Også er jeg en familiemann.

! n e g n lo a s le jo K i g li lge ø f lv e s r e t r a t s g n o s Sommerens badese

43


det enkles kunst - Jeg prøver hele tiden å gjøre kunsten min enklere og enklere, men samtidig må det være interessant, sier Bjørg Heggstad Jakhelln (70). Av ALEKSANDER RAMBERG

I perioden 12. juni til 25. juli 2010 er det Bjørg Heggstad Jakhellns malerier og tegninger som vil prege lokalene til Bodø Kunstforening. Det er nå syv år siden sist bodøkunstneren hadde sin egen utstilling her i byen. Og hun gleder seg. ABSTRAKT. Vi møtte kunstneren i hennes atelier hjemme i huset på Alstad som er bygget etter hennes arkitektmann Gisles tegninger. Bjørg er også inspirert av arkitektur og hun er svært opptatt av hvordan bruk av geometriske figurer og farger skaper ulike rom i det hun tegner og maler. Hun beskriver kunsten sin som moderne, abstrakt kunst, og sier selv at hun interesserer seg for det enkle og minimale, nesten minimalistiske. - Jeg forsøker hele tiden å forenkle kunsten min så mye som mulig. Merker jeg at et bilde er i ferd med å bli for voldsomt, så må jeg roe ned. Og jeg er blitt flinkere til å holde meg i skinnet med årene, smiler hun. - Hvorfor ønsker du å forenkle bildene så mye? - Det tiltaler meg. Vi er hele tiden omgitt av både visuell og andre typer støy, overalt. Jeg ønsker at kunsten min skal oppfordre til å sitte stille og roe ned, sier Jakhelln som har en flott utsikt fra vinduene i sitt atelier - fjell og fjord. - Naturen her i Nordland er veldig inspirerende for meg. Og selv om naturen kan være voldsom, så er den jo ikke det hele tiden. SKIFTET. Hun er født i Oslo og med en far som jobbet i ubåtvåpenet, har hun bodd både i Trondheim og Bergen i løpet av oppveksten. Senere har hun gått skole i Tyrkia og i Skottland, der hun gikk på art college, og i voksen alder tok hun hovedfag i kunsthistorie ved Universitet i Bergen. I Bodø har hun nå bodd i over 40 år, og hun regner seg som

bodøværing. Hun har tidligere også en fortid som kunstkritiker i både Nordlandsposten og Nordlands Framtid. På midten av 90-tallet bevilget Bjørg Heggstad Jakhelln seg et helt år for å sette seg inn i malerkunst. Før det hadde hun bildevev som hovedgeskjeft, og hun gjorde seg godt bemerket som billedvever allerede da hun debuterte på ”Nordnorsken” i 1969, der Norsk Kulturråd kjøpte hennes kunst. Men billedvevingen ble altså skjøvet vekk til fordel for oljemaling og lerret. Det valget har hun aldri angret på i ettertid. Men fortsatt er det mange forskjellige teksturer i flatene på det hun maler. - Selv om jeg vektlegger det rolige i bildene, så liker jeg at det er mye som skjer i flaten. Bakgrunnen min som billedvever, har helt klart påvirket måten jeg maler på, sier hun. TEGNINGER. Noe av Jakhellns kunst er til daglig å se blant annet i trappoppgangen i rådhuset og i kulturhusets lille sal, her i byen. På utstillingen som åpner 12. juni hos Bodø Kunstforening er det mellom 20-25 malerier fra de siste fem årene som står i fokus. Denne gangen tar hun også med flere av sine tegninger til utstillingen, og her har hun rundt 150 forskjellige tegninger fra de siste 15 årene å velge fra. For i tillegg til oljemaling på lerret, utgjør også tegninger med materialer som kull, pastell blyant og tusj en stor del av Bjørg Heggstad Jakhellns kunst. I tillegg maler hun med akvarell på papir. - Det er forskjellige utfordringer både i å utforske nye materialer, samt å kombinere de forskjellige materialene, sier hun. - Jeg har også tidligere stilt ut tegninger, men aldri før har jeg vist så mange tegninger på en gang som nå. Men det er jo samtidig litt uhøytidelig. Jeg har for eksempel ikke rammet inn tegningene. For med en pris på 1000 kroner per ramme, blir det fort kostbart, smiler hun. STACCATO. Bjørg Heggstad Jakhelln trives i sitt atelier. Her er hun hver dag. Hun beskriver seg selv som en arbeidsom og energisk kunstner. Å jobbe med et maleri kan ta flere måneder. Malingen skal tørke, og gjøre plass til nye penselstrøk. Hun presiserer også at det er viktig å ta en pause underveis, for å stoppe opp og

se hvor penselen leder henne og for bedre å skjønne hva hun selv har gjort. - Jeg har sjeldent en konkret plan med det jeg maler og stemningen i hvert enkelt maleri, skapes underveis. Noen ganger lykkes man, andre ganger ikke. Uansett om man har slitt i månedsvis med et bilde, og kanskje følt seg litt desperat, så er det viktig for meg at det ferdige resultatet likevel skal føles avbalansert og selvfølgelig, sier hun. I dagene før utstillingen sitter hun omringet av malerier og tegninger som endelig skal ut av huset. Blant maleriene hun stiller ut denne gangen, er en serie på seks bilder hun har kalt ”Staccato”. - Disse bildene henges opp tre og tre ovenfor hverandre og meningen er at de gir forskjellige uttrykk etter hvordan de henges opp og hvordan de settes sammen i forhold til hverandre. Jeg fikk en matematiker til å regne ut hvor mange forskjellige variasjoner det kan bli av disse seks bildene til sammen. - Hvor mange er det? - Vent litt, jeg har det nedskrevet her, sier Jakhelln og leter fram en notisbok. - To millioner, ni-hundre og førtini-tusen, etthundre og tjue variasjoner, smiler hun. LANG PROSESS. Selv om Bjørg Heggstad Jakhelln kan vise til en imponerende cv med utstillinger hun har deltatt på, både alene og sammen med andre kunstnere, innrømmer hun at det alltid føles litt ekstra spesielt å holde en separatutstilling. Det kribler i magen når hun snart skal stille fram de bildene hun nå har jobbet med i så mange år. - Når jeg ser på bildene mine, så er jeg er fornøyd selv. Men det er en lang prosess fra man søker om utstillingsplass og til man er klar med en utstilling, og så er det jo spennende å se om folk kommer for å se på kunsten. - Og kanskje får du solgt noen kunstverk? - Det hadde vært hyggelig, og alt er til salgs, men det er ikke det viktigste for meg. Det som betyr mest for meg er at bildene kan gi en mening til de som ser på, og kanskje kan folk føle litt av den samme roen som jeg føler når jeg ser på bildene.

Uansett om man har slitt i månedsvis med et bilde, og kanskje følt seg litt desperat, så er det viktig for meg at det ferdige resultatet likevel skal føles avbalansert og selvfølgelig. BJØRG HEGGSTAD JAKHELLN

44


Det er syv år siden sist bodøkunstner Bjørg Heggstad Jakhelln (70) hadde en separatutstilling i hjembyen. Den 12. juni åpner hennes nye utstilling av malerier og tegninger i Bodø Kunstforenings lokaler.

45


Konsert med Joddski og stor talentkonkurranse:

BANKEN-FESTIVALEN! STED: Rock Café, Bodø TID: Fredag 8. oktober, kl 20.00 Kultur handler som selve livet. Et rikt kulturliv stimulerer til vekst og og trivsel. SpareBank 1 Nord-Norge ønsker derfor å hjelpe unge talenter som ønsker å formidle sin egen musikk. Gjennom Banken-Festivalen ønsker vi å utfordre deg og ditt talent. Du som har lyst å melde deg eller ditt band til konkurransen; send en e-post til talent@snn.no Du som har lyst til å være publikummer; send en e-post til konsert@snn.no. Begrenset antall plasser. De tre beste bandene får spille to låter hver, og Joddski, også kjent som Jørg1, er formann for en kompetent jury. Vis deg frem for et stort publikum og en dyktig jury, så blir det kanskje din tur til å få fart på egen karriere? Når kåringen er over, spiller Joddski selv opp til konsert på Rock Café. Vi lover topp stemning. Aldersgrense 20 år - (gjelder publikum).

Bank. Festivaler. Og deg.

Balanse i økonomien Jeg kan bistå deg i alle spørsmål om din private økonomi - ikke minst når det gjelder å planlegge en forutsigbar økonomi for deg og din familie, i dag og for fremtiden. Ring meg, eller send gjerne en e-post, så avtaler vi et møte. Bjørnar Wik Tlf: 75 53 57 33 E-post: bjornar.wik@snn.no

46


Trygghet for fremtiden Hos meg får du et fullstendig tilbud innen personog skadeforsikring. For deg er det både trygt, enkelt og praktisk når du samler alt på et sted. Ta kontakt for et godt tilbud! Annie Wolden Larsen Tlf: 75 53 57 25 E-post: annie.wolden.larsen@snn.no

Velkommen til Storgata 6 8006 Bodø - Tlf. 75 54 00 44

47


RĂ˜NVIK Enebolig med fantastisk utsikt over byen Spennende enebolig med utleie. Stor solrik altan og garasje. Adresse:

Hyttebakken 18

Prisant.:

4 490 000,-

Bra/ p-rom: 269/ 189 kvm Tomt:

966 kvm

Eieform:

Selveier

Parkering:

Garasje og biloppstillingsplass

48

Visning:

Boligen kommer for salg

Kontakt: Mobil: Email:

Andreas Haugseth 934 79 790 andreas@meglerhuset-bodo.no


DESIGN: BODØ NU

Rhapsody - fantastisk kvalitet som setter ny standard

200x290 160x230 135x200 120x170 Ø 200 Ø 160 80x140 60x120

kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr.

3.600,2.300,1.650,1.300,2.500,1.600,690,450,-

White

Olive

Brown

Raspberry

Dark Grey

w w w. h e i m t e x . n o

Storgata 46 - 8006 Bodø - Tlf 755 28 615

Bestandig TJÆRALIN

-bestandig

Bevarer treverket og fremhever trestrukturen! www.tjaralin.no tlf: 95 04 11 00

“Vi kan maling og beis!”

Slitesterk

og værbestandig Tjæralin Beis.

BODØ Olav V gate 92 A, 8001 Bodø Tlf. 75 54 19 00 Åpent: 8-18. 10-16

T RET

49


Svar: 1. Christiania 2. Håkon V Magnusson 3. Fra 1931 – 1950 4. 31.januar 1892 5. Gamle Aker kirke, som ble bygget på 1100-tallet. 6. Oslo-Filharmonien 7. Colosseum Kino 8. Vigelandsparken 9. 25% 10. 15 bydeler

bING

Svar: 1. Kari Bremnes 2. Piano 3. Kari Traa 4. Norsk vokalist og tekstforfatter 5. Tredje plass, slått av Anne og Inger 6. Kari Jaquesson 7. Kari Ann Volden 8. NRK 9. Kari Simonsen 10. Ja. Per nu i Norge er det 57 menn som heter Kari

Tore Hongset

SVAR: 1. Et hinder, bestående av en jordvoll 2. Nadir 3. Senit 4. Yard 5. Pinnsvin 6. I hjertet 7. Til å angi tempoet , for eksempel i forbindelse med at man spiller musikk 8. Sveits 9. ”Blekkflekk-testen”, for å undersøke folks fantasiliv og personlighetsstruktur 10. 1933-1937 SVAR: 1. I byen Agra i India 2. I New York 3. I Singapore 4. Trondheim 5. På nordspissen av Askøy utenfor Bergen 6. I Kvinnherad kommune 7. En demning 8. Sending/videresending av TV- og radiosignaler samt radiolinksamband 9. Kun ett; Kheopspyramiden på Giza-platået i Egypt 10. 80 km Svar: 1. 20% moms 2. England 3. Black Sabbath 4. Idi Amin 5. Master of Reality 6. I München 7. I Tromsø 8. Det Uruguyanske rugbylaget var om bord i et fly som styrtet, og de overlevde i over to måneder blant annet ved spise menneskekjøtt 9. Operahuset i Sydney 10. Gustav VI Adolf

50

KARI 1. Hvem utgav albumet Blå Krukke? 2. Hvilket instrument spiller Kari Stokke? 3. Hvilken tidligere norsk freestylekjører har en sommerfugl i logoen til firmaet sitt? 4. Hva driver Kari Iveland med? 5. Hvilken pallplass blant mest brukte kvinnenavn i 2006 fikk navnet Kari? 6. Hva het kvinnen som ble aerobic-sjæf i TV2s program God Morgen, Norge? 7. Hva het Røst-kvinnen som ble sittende stuck med sine to surrogatbarn i India? 8. Hvilken statsbedrift forbinder man med Kari-Grete Alstad? 9. Hvem spiller moren til Svein Krogstad i Hotel Cæsar? 10. Kan menn hete Kari?

10 KJAPPE OM OSLO 1. Hvilket annet navn har Oslo hatt? 2. Hvilken konge var det som anla Akershus festning? 3. Hvor lenge holdt man på med byggingen av Oslo Rådhus? 4. Når ble Holmenkollbakken første gang benyttet til et hopprenn? 5. Hva er det eldste stående bygning i Oslo? 6. Hva heter byens profesjonelle symfoniorkester? 7. Hva heter Oslos største kino? 8. Hvilket område er 320 mål stort, og inneholder 214 skulpturer, tretten smijernsporter og mye mer? 9. Hvor stor del av innbyggerne i Oslo kommune er innvandrere? 10. Hvor mange bydeler har Oslo kommune?

TING DU IKKE TRENGER Å BEKYMRE DEG OVER HVIS DU IKKE KAN.. 1. Hva er en bankett, i ridesporten? 2. Hva kalles det punktet på himmelhvelvingen som befinner seg loddrett under iakttakeren? 3. Hva med punktet på himmelhvelvingen som befinner seg loddrett over iakttakeren? 4. Hva heter den gamle engelske lengdestandarden, der 1 enhet tilsvarer 0.9144 meter? 5. Hva er det norske navnet på de insektetende pattedyrene som har det latinske navnet Erinaceidae? 6. Hvor i kroppen finner man ventriculus cordis? 7. Hva benytter man en metronom til? 8. Fra hvilket land har Paven hentet personell til sin livvaktgarde fra siden 1506? 9. Hva er den sveitsiske psykiateren Hermann Rorschach kjent for å ha utviklet? 10. I hvilken periode ble hengebroen Golden Gate bygget?

BYGGVERK RUNDT OM 1. Hvor ligger Taj Mahal? 2. Hvor finner man hotellet ”the Waldorf=Astoria”? 3. Hvor ligger the Raffles Hotell? 4. I hvilken norsk by finner man ubåtbunkeren Dora? 5. Hvor ligger Herdla fort? 6. I hvilken kommune ligger Baroni Rosendal? 7. Hva slags type byggverk på grensen av Arizona og Nevada fikk den amerikanske presidenten Herbert Hoover oppkalt efter seg? 8. Tyholttårnet i Trondheim har en roterende restaurant og gode greier, men hva er hovedhensikten med tårnet? 9. Hvor mange av verdens opprinnelige underverk finnes i dag? 10. Hvor lang, sånn ca, er Panamakanalen?

TIDLIG PÅ 70-TALLET 1. Hva ble innført den 1.januar i 1970? 2. Edward Heath ble statsminister i 1970, i hvilket land? 3. Hvem gav blant annet ut LP-en Paranoid i 1970? 4. I 1971 styrtes president Milton Obote, og en annen artigkar tar makten i dette afrikanske landet, hvem da? 5. Hva het LP-en som Black Sabbath gav ut i 1971? 6. Hvor ble sommer-OL avholdt i 1972? 7. I Norge ble det åpnet et universitet i 1972, hvor da? 8. En hendelse i Andesfjellene i 1972 har blant annet inspirert til at filmen ”Alive” ble lagd, hva hendte? 9. Hvilken berømt bygning, tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon ble innviet i 1973? 10. Hva het kong Carl XVI Gustav av Sveriges forgjenger, som døde i 1973?


Utendørs massasjebad fra USA til kanonpris Alle modeller er utstilt i butikken!

Bodøs største Nordlands største solskjermingsspesialist! solskjermingsspesialist! www.bmp.as tlf. 85 52 41 99. post@bodomarkise.no

Utvendig og innvendig solskjerming. Gratis råd og befaring.

4-5 personer. 188cm dØ 20 dyser/lys/ Isolert lokk ord. kr. 56.280,2 stk. modeller inkl. lokkavløfter

42.490,-

5-6 personer. 200x200 cm. 31 dyser/ LED-lys/ Isolert lokk ord. kr. 82.280,2 stk. modeller inkl. lokkavløfter

62.490,-

6-7 personer 216x16x97 cm. 40 dyser/1360L/ 2 pumper/Kompressor ord. kr. 117.770,2 stk. modeller inkl. lokkavløfter

82.990,-

6-7 personer. 216x216x97 cm. 70 dyser/1360L/ 3 pumper/ Kompressor

Se alle våre produkter utstil i vår butikk på Rønvikleira.

ord. kr. 154.270,-

Utvendig.: Markiser. Persienne. Screen. Markisolette, Systemmarkiser.

2 stk. modeller inkl. lokkavløfter. Inkl. startpakke pleiemidler på alle modeller

117.490,-

Innvendig: Persienne Plissegardin. Lamellgardin. Rullegardin. Solgardin. Frostet film m/u mønster. Solfilm.

Dreifushammern 11, Rønvikleira, Bodø • Tlf. 75 52 41 99 • www.bodomarkise.as • www.bmp.as 51


kryssord

sudoku 6

Ekstra vVanskelig

5

7

5 9

3

3

1 1

8

7

4

4 6

7

9

6

2

8

1

6

9

BODØ NU KRYSSORD 285 Navn:

............................................................................................................

Adresse: Postnr.: Sted:

....................................................................................................

.......................................................................................................

.............................................................................................................

SENDES TIL / VINN BODØ NU, PB 403, 8001 BODØ MERK KONVOLUTTEN “KRYSSORD”. Innleveringsfrist 28. juni 2010 Vinn: To vinnere får 5 Flax-lodd hver. Hentes hos Bodø Nu.

vinnere av kryssord 284 Turid Andersen Fredensborgveien 71, 8003 Bodø Martine Andersen Nedre Bjørkåsen 15, 8074 Bodø

6 7 8 2 5 1 9 4 3

5 1 9 4 2 8 7 3 6

2 6 3 9 7 5 1 8 4

8 4 7 1 3 6 5 9 2

4 5 1 6 9 3 8 2 7

3 9 2 8 1 7 4 6 5

7 8 6 5 4 2 3 1 9 Avisa Nordland

1 3 4 7 6 9 2 5 8

UKENS TILBUD

9 2 5 3 8 4 6 7 1

gt n r! try dele ukte le n d nd ha ro Ha fag re p s å ho an v ik -- v

sudoku løsning

Smerte?

Hyttepumpe kr

1890,-

Vannfilter

Soneterapi og massasje

KNALLTILBUD

1200,-

NI SAS JON RGA DO VE

ER EUT S HO AP

N

S O

R KE NATUR TE R

kr

Velkommen til en behandlingsterapi som stimulerer din naturlige evne til selvhelbredelse, i et avslappet og stressfritt miljø. Soneterapi inkl. rygg/nakke-massasje kr 450,Rygg/nakke-massasje kr 300,NNH

Se annonse hver onsdag for gode tilbud fra oss.

52

Dreyfushammaren 10 - Bodø - Direktelinje til butikken: 75 58 68 14 - Vakttlf. 952 97 121

Besøk oss på www.orasnordland.vvs-eksperten.no

Tlf. 402 01 536 Storgt. 30, i 4. etg. Tjærandsen-gården, inng. fra Havnegt.


    %  

                  &("$$+& ."5 ) .08%55. ,,+%"' 9 0% .855)).5#'05 ) $)05'. .8'. ,%'% ).'"0. "9.$055 $))."'. ) $)'5.)%%. 85"$$."5' " 5. & $#'0 ,.)"% ) ."50$)'0,5 '055 :$5"#+. ) &)5"9. &.". 055 ."0&% ) )% &.". )5 "').&.5 +% ),, .0 ." " 85"$$'

!( +("!&   

8 . 0:05&5"0$ 0%905'" ) .08%55)."'5.5 8 . ) 0&."0'0$,. 8 . 05!, 9"%# )5 8&+. ) . 0.9""''05"%5 85"$$.."'3!85''"' . ' ).% &' "$$ ' ).8505'"''." ) 9"%# 5"% 0$, .08%55. 9"% %" 9.055 ) . 9"$5" ).85! 05'"'. ). %:$$0 " '' #)'-

 

 ! ' "')'-$$!) $'" "' " )-$' ''% ! )+' . % ,0 " )-$' '' )$'+ ".' "'% '.'!

 "'.+) " '+) . #$ !!)-)+ "'  )" ' ! . "')'-$$!% 

 ' . .+ $  -!! " $')"! )'. " -!! ) "$$. .' -+' )" ' !! + )+ !% ')"! )'. .+) " !+ -!! ) ! .' !+ "' +$)) -+! + + " '+% '"' )"'+ &- !!' "))&% )+#')+ -+! 

 ! "' +' 

 " )+' . ,, )-$' '' $ !)))% 

 )+)' . )+'+ $  -!! + "+ -+. ').'' ' + " + '+ " /$+ .')"'+ !+% + +$))' ! !+ -+ .'' ' " .'!#''%

Bodø Nu kommer hver uke hjem til alle innbyggere i Bodø kommune i et opplag pü 28 000. Siden starten for ütte ür siden er Bodø Nu blitt anerkjent som et unikt produkt i nasjonal sammenheng, som landets eneste lokale gratispublikuasjon med høykvalitets magasinprofil. I følge undersøkelser leser over 80 prosent av Bodøs befolkning Bodø Nu.

Vi søker

MARKEDSKONSULENT Vi ønsker oss en ny kollega med:

,+.0&% )& 05"%%"'' $' .550 5"%

")'0# "%0 .% ).#+.'0' (*6 22;1 ."50%. '' )508' 2( 22;

â– â–  â–  â– 

Velutviklet salgsinstinkt Godt humør, gode samarbeidsevner Kreative kvaliteter. Stor arbeidskapasitet.

+$'0."05 7;- 8'"

"&**** (#!

 " &+!* $$&& (!( 

#+,&''0 805 ). 3 ")' ). )05)$0 6266 (71 .)&0+ !&"% '"%0- .%-5 ).#).'0'$#),&''0 805-')

Bransjeerfaring og lokalkunnskap er en fordel, men ingen forutsetning. I Bodø Nu für du en spennende og utfordrende jobb, med stor grad av kundekontakt. Din jobb vil vÌre salgs-basert, med fokus pü ü utvikle ideer og annonser i nÌrt samarbeid med vüre kunder og grafikere.

 ! *,

Vi tilbyr et spennende og utfordrende arbeidsmiljø, og stor grad av frihet til ü utvikle egne ideer og konsepter innenfor nedslagsfeltet til Bodø Nu.

 5).."'. ,,%."' ) 9".859"$%"' #'')& $#'0 859"$%"'0,.).&&. )'$8..'0:$5" 5"'%0.

Søknad sendes geir@bodo-nu.no eller Bodø Nu, Postboks 403, 8001 Bodø.

STILLING LEDIG

Ytterligere informasjon gis av daglig leder Geir Are Jensen, mobil 97 52 38 95 Snarlig tiltredelse.

I Bodø Nu nĂĽr du ut til 28.000 husstander! Ă˜nsker du ĂĽ annonsere stilling ledig i Bodø Nu? Kontakt StĂĽle, tlf. 91109698, eller Jack tlf. 91630885

Salten Stamfisk AS skal bygge opp Nord-Norges første store anlegg for produksjon av stamfisk og lakserogn i Sørfold kommune, Nordland. Etableringen av selskapet er viktig for ü sikre stabil produksjon av laks i regionen samt gjennom sin produksjon redusere nÌringens risiko. Salten Stamfisk AS er eid av solide oppdrettselskaper med lang fartstid i nÌringen.

Vi søker:

DAGLIG LEDER

Inter Revisjon er et av landets største, norskeide revisjons- og rüdgivingsselskaper. Vi har 400 dyktige medarbeidere fordelt pü 40 kontorer over hele landet. Vür kompetanse er bygget i samspill med kundene, slik at den alltid er relevant og riktig.

Til rette vedkommende kan vi tilby: â– En selvstendig og utfordrende jobb i et selskap med stort vekstpotensial hvor eierne er offensive. â–  Gode utviklingsmuligheter. â–  Faglig nettverk. â–  Konkurransedyktige betingelser.

Inter Revisjon Bodø AS har som mül ü vÌre blant de ledende aktørene i revisjons- og rüdgivningsmarkedet i regionen.Vi har i dag 14 ansatte og rundt 500 kunder.

REVISORER/REVISORMEDARBEIDERE Vi søker etter utadvendte og initiativrike revisorer/økonomer med erfaring fra revisjon. Vi vektlegger ¡ Gode faglige kunnskaper innen revisjon, regnskap og skatt ¡ Strukturert og løsningsorientert holdning ¡ Gode sosiale ferdigheter ¡ Fortrinnsvis 2 eller ere ĂĽrs erfaring fra revisjon Vi tilbyr ¡ Varierte arbeidsoppgaver ¡ Faglig utvikling ¡ Sosialt miljø ¡ Konkurransedyktige betingelser Skriftlig søknad med CV og attester sendes snarest og senest 15. juni 2010 til Inter Revisjon Bodø AS, Postboks 3014, 8086 Bodø, eller pĂĽ e-post til ďŹ nn.hansen@interrevisjon.no

BENNETT AS Foto: Lars Botten/Palookaville

KARRIERE I INTER REVISJON

Sentrale arbeidsoppgaver: â– Sammen med styret og eierne vĂŚre sentral i oppbyggingen av selskapet. â–  Lede bedriften faglig og økonomisk. â–  Utvikle organisasjonen og medarbeidere i nøkkelstillinger. Ă˜nskede kvalifikasjoner: â–  Relevant oppdrettsfaglig utdannelse og erfaring â–  Relevant leder erfaring. â–  God økonomiforstĂĽelse. â–  Resultatorientert. â–  Initiativrik og vilje til ĂĽ stĂĽ pĂĽ, trives med utfordringer og kan motivere andre. For nĂŚrmere opplysninger om stillingen, kontakt styreleder Geir Wenberg, tlf. 905 95208 / e-mail: geir@saltenaqua.no Søknad med CV sendes: geir@saltenaqua.no Søknadsfrist torsdag 20.06.2010 Tiltredelse: snarest

Henvendelser i anledning stillingen kan rettes til daglig leder Finn Hansen, pĂĽ e-post eller mobil 977 20 397.

Riktig kompetanse. NĂŚr kunden. Forankret i lokalt nĂŚringsliv. Derfor er vi valgt, av 18.000 kunder og 400 ansatte. Et bevisst valg.

53


SPAR TUSENER!

BODØ NU VERDIKUPONGSERVICE KLIPP UT OG TA MED!

VERDIKUPONG Ved kjøp av møbler for min.kr 10.000,- Gjelder ikke kampanjevarer.

1500,-

Storgata 19 8000 Bodø Tlf. 75 54 92 00

VERDIKUPONG Ved kjøp av klær for min. kr. 1.000,-

200,-

Storgata 11 8006 Bodø Tlf. 75 52 03 00

VERDIKUPONG Ved cateringoppdrag for min. kr. 5.000,-

Torghallen, Bodø Tlf: 75 52 70 70

500,-

VERDIKUPONG Ved kjøp av barn-, bryllupeller konfirmant-fotografering.

Torvgata 8A , 8001 Bodø Tlf. 75 50 45 40

300,-

VERDIKUPONG Ved kjøp av varer for min. kr 500,-

City Nord, Tlf. 75 50 84 11

100,-

VERDIKUPONG Ved kjøp av varer for min. kr. 500,-

Storgata 17. Bodø Tlf: 75 50 04 40

100,-

VERDIKUPONG Ved kjøp av catering for min. kr. 4.500,Storgata 10 Bodø Tlf: 75 50 41 90

500,-

VERDIKUPONG Ved hårbehandling for min. kr. 1.300,- frem til 31. juli 2010. Storgata 7 Bodø Tlf: 75 52 15 70

200,-

VERDIKUPONG Ved kjøp av klær for min. kr. 1.000,-

Glasshuspassasjen, Tlf. 75 58 74 46

200,-

VERDIKUPONG Ved kjøp av tepper for min. kr. 5.000,-

Storgata 46 Bodø Tlf: 75 52 86 15

500,-

Ønsker du og din bedrift en verdikupong i neste utgave av Bodø Nu? Ta gjerne kontakt på tlf 975 23895!

54


g o g o l a t a k y N gode tilbud fra Gigant! i nredning, plassin Arbeidsp oppbevaring, løfft, kring transport og miljøsi

V Verkstedskap erkstedskap

1750,ks.mva 1400,- ek

15450-0201«Gigant» Stabilt oppbevaringsskap inkl. 4 hyller for arkivv, kontor eller verksted, dører med espanjolettlås.

V erktøytavle Verktøytavle

NYTT I BODØ!

«Gigant» Perforert tavle 1443 x 645 mm. For vegg- eller søylemontering på arbeidsplass.

Sett med kr oker kroker Sett med 30 stk. ass. kroker

Særlig i USA har kuponger vært et fast innslag i varehandelen, og det faktisk siden 1887. Ikke overraskende var det Coca-Cola som sto bak den første kupongvarianten. Siden er dette blitt kultur ”over there”. I dag anslåes det at handel med kuponger utløser omsetning for mer enn 3,5 millarder dollar per år i USA. Prinsippet for kupongene Bodø Nu nå tilbyr er enkelt og greit. Klipp ut kupongen, ta den med i forretningen og få verdien som er påskrevet når du handler for minimumsbeløpet. God handel!

719,s.mva

575,- ek

237,50 s.mva

190,- ek

219,-

469,s.mva

s.mva 175,- ek

375,- ek

Arbeidsplassmatte

Plattformtralle Plattform mtralle

Gigant Protect Slip sklivern entrematte. Koblingsbare. 120 x 80 cm.

«Gigant» Universaltralle. Sveiset rørkonstruksjon.

Konkurradnninsgeffr!raa Gigant

Viinn garasjjeinnre di av 30.000 kr! til en verrd

o svar på et garasje og av din g e ss iss ki sk tt sa ål m en g La n vinner som Vi trekker ut én nttt.. Vi an ga spørsmål om Gig ett med kvalitetsvarer de ed nrre nn i iin får garasjen sin fra Gigant! talogen? Har du iikke fått ka ken ikk butik e ib m og hent en om Ko K i ng! l sss-utstilli b idsplas og se vår store arbe

TOOLS – Nordens største industrivarekjede – din totalleverandør!

Avd. Bodø: Dreyfushammarn arn 15 Tlf. 75 50 44 90 Ep E-post: tools@lovold.no

Avd. Glomfjord: Tor Føyns vei 7 Tlf. 75 75 21 38 E-post: glomfjord@lovold.no

55


FOLKEHEST. Også i år arrangeres den svært så populære møkkabingoen under folkefesten på Rognan. Her er et bilde fra fjorårets folkefest på i Rognan sentrum.

Rognan klar for folkefest Optimist Sverre Breivik lover nok en livlig og stemningsfull sommer i Saltdal når Sommer-Rognan gjentar fjorårets suksess og arrangerer folkefest i Rognan sentrum med konserter, loppemarked og stor fellesfrokost på torget. Tilbake er også møkkabingoen. Av Aleksander Ramberg

- Lørdag 19. juni arrangerer vi folkefest på Rognan. Da starter vi med å samle folket til en stor felles frokost, med langbord og masse god mat, midt på torget, sier hele Saltdals optimist Sverre Breivik og forteller om de positive erfaringene fra fjorårets folkefest. - Da var det innom rundt 500 mennesker som hygget seg med god frokost i godværet, sier Breivik. - Hva om været ikke blir like bra i år? - Da har vi en plan b, men den tenker vi ikke på før det nærmer seg. Hyggelig skal det bli uansett, smiler Breivik. MØKKABINGO. Videre utover dagen blir det flere aktiviteter i Rognan sentrum. - Etter frokosten rydder vi bordene og holder loppemarked i samarbeid med Rognan damekor, men alle som vil, må gjerne komme med sine lopper, sier Breivik. Etter loppemarkedet er det duket for den svært så populære ”møkkabingoen”. - Da tegner vi opp et rutenett på 10 ganger 10 ruter innenfor et inngjerdet område midt i gata, og så kan folk ”kjøpe” seg en rute. Deretter slipper vi inn hesten, og den som har kjøpt ruten der hesten først driter, vinner en pengepremie på 3.000 kroner, smiler Breivik og forteller at møkkabingoen gjennomføres med dommerpanel.

56

KONSERT. Når butikkene stenger for dagen, stenges også øvre del av Rognan sentrum av og det er klart for levende musikk. - Det er en glede å fortelle at vi år har vi fått bandet Trang Fødsel og den populære svenske artisten David Urwitz hit til Rognan og folkefesten, sier Breivik, og sier at det også kan være duket for noen lokale band på scenen,, men her er ikke alle detaljene på plass ennå. FRIMARKED. Optimisten kan fortelle at det vil bli flere aktivitetsrike helger på Rognan denne sommeren. - Helgen etter folkefesten, altså lørdag den 26. juni, arrangerer vi frimarked i rådhusparken, der vi inviterer alle som har noe å selge, enten det er kunstnere eller noen som har ryddet på loftet sitt, til å delta, sier Breivik. - Da vi arrangerte frimarked i fjor hadde vi en flott dag, med masse folk, grilling og god stemning, og folk fikk solgt mangt og meget. Det blir garantert en livat dag dette også, sier Breivik. FOR UNGE OG GAMLE. Videre planlegges det flere arrangementer for både unge og gamle, selv om datoene for dette ikke er fastslått ennå, i følge optimisten. Mens de unge og fotballspillende saltdalingene kan se fram til fotballskole med Glimt-spillerne Runar Berg og Jonas Ueland Kolstad, kan kommunens seniorer se fram til en hyggelig dag med musikk, kaffe og kaker. - For de som er glade i countrymusikk, kan de for øvrig se fram til Countryfestivalen som arrangeres av Strøket den 9. og 10. juli. Og i tillegg kan store og små glede seg til Skogvokterdagen på Storjord den 3. juli, minner optimisten om. SOMMER-ROGNAN. Sverre Breivik er en av flere som er i arrangementkomiteen ”Sommer-Rognan”. - Det hele startet med da ”Sirkus Rognan” gikk for fullt

OPTIMIST. Sverre Breivik lover nok en innholdsrik sommer i Saltdal. her på Rognan i 2007, og vi følte vi måtte ha noe mer å tilby både turister og fastboende i Rognan etter dette. Så vi gikk sammen en hel gjeng for å få ting til å skje på Rognan, sier Breivik. Den første folkefesten ble arrangert i 2008, og nå håper Breivik dette vil bli en lang og god tradisjon. - Folk liker at det skjer ting og saltdalingene er flinke til å støtte opp om lokale arrangementer. Så lenge vi ser at folk blir glade for dette og tilbakemeldingene er gode, så skal vi fortsette å øke på med aktiviteter i årene som kommer, sier Sverre Breivik avslutningsvis.


Kom i Bikini-form med Bailine-metooden.

! r e s i r p r e p Su lldog Workwear u B a fr r e r a v e d n e Utgå

Bailine figurforming gir deg: • Slankere og fastere figur • Økt forbrenning • Resultatgaranti • Kostholdsveiledning • Skreddersydd program for hele kroppen • Strammer opp slapp hud og muskulatur

391,-

mva

s. 312,80 ek

Softshelljakke e. Før 782,herrre

391

398,50

,-

s.mva

318,40 ek

s.mva 312,80 ek

Softshelljakke dame. Før 707,-

est Fore turbukse. Før 797,-

gen rekkerr.. oldning å lenge varebeho Tiilbudene varer så kan bestilles. ø, men ka rtt i Bodø før erfø ger lag l kun k er ter Enkelte produk

29,-

s.mva 23,20 ek

Refleksvest

199,-

ks.mva 159,20 ek

Håndverkervest Før 428,-

e tilbud Flerre F i butikken!

er fra BOSCHSterk vinkelslliper! Kampanjevarre

Gratis

GWS 11-125 CI

1562,--

prøvetime til alle kvinner

ks.mva 49,- ek

1124,,-mva

Liten og hendig -Li2 - i2 V-L SR 10,8 V ll! GSR drill!

www.bailine.no www.ski.bailine.no

TOOLS – Nordens største industrir! varekjede – din totalleverandø

Bailine Bodø - Storgt. 54. Tlf. 75 55 89 88 / 47 90 99 89

Bailine Ski • Parkaksen 2 • Tlf. 64 87 07 21

 

Avd. v Bodø: Dreyfushammarn 15 Tlf. 75 50 44 90 E-post: tools@lovold.noAv vd. Glomfjord: Tor Føyns vei 7 Tlf. 75 75 21 38 E-post: glomfjord@lovold.no

-bestandig

ZZZWMDUDOLQQR WOI  

www.vakrehjem.no 

T RET

57


149 lag fra 23 forskjellige Salten-klubber deltar på årets versjon av Rognanturneringa. Til sammen skal det spilles 298 fotballkamper fordelt på ni baner. Foto: SALTDALKAMERATENE

Morten Ludviksen, leder for Rognanturneringa, gleder seg til nok en flott fotballhelg for unge saltværinger den 11. – 12. juni. Privat foto.

149 lag til Rognanturneringa - Det er ny rekord, sier en fornøyd turneringsleder Morten Ludviksen i Saltdalkameratene. Av Aleksander Ramberg

Helgen 11. til 12. juni arrangerer Saltdalkameratene FK, for 32. året på rad, den svært så populære Rognanturneringa for fotballspillere i alderen seks til ti år. FOTBALLFEST. - Fra lørdags morgen til søndag kveld skal det spilles 5-er fotball på ni baner her på idrettsanlegget til Saltdalkameratene, sier Morten Ludviksen, som er ny turneringsleder av året. Nå gleder han seg til å ta i mot fotballspillende gutter og jenter, trenere og foreldre,

flere tusen mennesker, til nok en fotballfest for unge saltværinger på Rognan. - Denne helgen fordobles nok befolkningstallet her på Rognan, smiler Ludviksen.

med et lag med spillere som skal begynne på skolen på Rognan det samme året. Nå har dette spredd seg og vi ser at stadig flere klubber stiller med lag for 6-åringer, sier Ludviksen

REKORD. I år er det påmeldt 149 lag fra til sammen 23 klubber fra hele Salten til Rognanturneringa. Dette er ny påmeldingsrekord for turneringen. - Det er tydelig at det er mange som setter pris på denne turneringen og vi fortsetter å øke i størrelse, sier Morten Ludviksen

GOD STEMNING. Han forteller videre at det bak en slik turnering ligger mange timer dugnadsarbeid fra både de med tillitsverv i klubben, foreldre og andre personer som bryr seg om klubben og ønsker å bidra til å skape en minnerik turnering for de små. - Det er fantastisk god stemning på Rognan under turneringene, og nå håper vi at også årets turnering blir en suksess, avslutter Morten Ludviksen.

SEKSÅRINGER. Hvert av de påmeldte lagene skal spille fire kamper hver, og de yngste spillerne er knapt seks år gamle. - Vi har hatt en tradisjon i Saltdalkameratene at vi stiller

Steinsprutskade ordnes

EFFEKTIVT og KOSTNADSFRITT for deg*, uansett bilmerke og modell, Venter du til ruta sprekker, må du betale egenandel.

...og du: *v/kasko eller delkasko

58

trenger du bil mens du venter, får du låne en av oss!


Fagmessig utført til fornuftige priser

Skifte til automatsikring? Kontakt oss!

• Installasjon privat • Installasjon industri • Kontroll • Nybygg • Rehabilitering • Alarm

Sikkerhetskontroll av ditt el.anlegg? Kontakt oss!

kap i Et selsMA RO- et n konser

DESIGN: BODØ NU

Din el.installatør i Salten

RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA •

Sulten på litt god mat og opplevelser?

Vi tilbyr ny rullerende meny f.o.m 14. juni, og har åpent hver dag mellom kl 08.00 og 23.00.

Skal du arrangere kurs, konferanse, fødselsdag, konfirmasjon, dåp, kompisfest, klubbmøte eller annet, har vi en fantsatisk GAMME som gir ethvert arrangement en trivelig stemning. Kontakt oss, tlf. 756 82450, før du booker ditt arrangent.

Strandgata 24, Rognan • Tlf.: 75 69 41 00 • Mob.: 91 66 63 58 E-post: post@strinng.com • Faks: 75 69 03 34 • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA •

Lyst på noe godt?

Køfte

Tyrkiske kjøttkaker, ris, salat og Tzatziki. Kr

120,-

Skjorte 299,95

! g n i r e t Ca Åpningstider: Mand. - lørd. kl 10.00 - 20.00 Søndag kl 13.00 - 20.00

75 64 22 22

DESIGN: BODØ NU

RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA •

• RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA • RO-MA •

Tlf.: 75 64 01 10

59


Vi håper både spillere og foreldre får en hyggelig

Velkommen til Rognan og KAFFE - KAKER OG DEILIGE FERDIGSMURTE BAGUETTER ÅPNINGSTIDER: Mandag - fredag kl 10 -16 Lørdag kl 10 -14

RYDD

&

bytt

Rydd i skuffer og skap – bytt til nytt Tlf. 75 69 11 80

Ta sjansen mens du har den, levér inn dine gamle kjeler og panner i våre returkasser!

Åpningstider: Fredag 11. juni: noen butikker har åpent til kl 20.00 . tte Kr

Lørdag 12. juni: åpent til kl 16.00 Velkommen til en hyggelig handel i Rognan sentrum!

Innby

Vi støtter barneidretten i indre Salten til glede for oss alle!

Tlf. 75 68 28 00

60

,0 0 2

Tlf. 75 69 15 80


DESIGN: BODØ NU

opplevelse på Rognan 12. og 13. juni og ønsker alle velkommen til en rekke gode tilbud!

Miniputt-turneringen 2010 ³9LKMHOSHU  GHJPHGn  JM¡UHMREEHQ  OHWWHUH´

7-5$/,17HUUDVVHEHLV  OHQJUHYHGOLNHKROGVLQWHUYDOO 

-bestandig

ZZZWMDUDOLQQR   WOI

*OTQJSFSU DYRPJLYHOVHQH

T T E R

Tlf. 75 69 06 50

Sommertilbud!

MØBELKJØKKEN

Alt til hytta! Solcellepanel

Alt av FOTBALLSKO ÷20% Leggskinner ÷20% Fotballer Før kr 150,- Nå kr 99,Liggeunderlag selvoppblåsende Kun 199,-

GUNSTIGE PRISER!

Be om et tilbud!

Godt utvalg i Dusjer

Godt utvalg i Fiskesett

80x80 Round

Vi tegner ditt kjøkken og bad! Det kan lønne seg! 20 års garanti!

Kr 3990,eks. garnityr.

GODE PRISER!

Velkommen til fagmannen!

Tlf. 75 69 40 60 - Rognan

61


Saltenbluesen flytter på seg Bookingansvarlig Viggo Bjur i Fauske bluesklubb gleder seg til Saltenbluesen 2010.

Første helgen i juli er det klart for den sjette utgaven av Saltenbluesen. Bookingansvarlig Viggo Bjur i Fauske Bluesklubb lover en variert musikalsk meny for de bluesfrelste. Av ALEKSANDER RAMBERG

I fjor flyttet Saltenbluesen hovedscenen ut av idrettshallen og til et telt i sentrum av Fauske. Teltlivet ga mersmak for festivalledelsen. - Vi har i årene før hatt mange fine konserter i idrettshallen, men det er vanskelig å skape den rette festivalstemningen i en idrettshall. Fjorårets erfaring med å bruke telt var så god at vi velger gjøre dette også i år.

Notodden-yndlingen Dana Fuchs (US) gjester Fauske og Slatenbluesen. Pressefoto.

Kommer til Saltenbluesen: Daryl McDade. Pressefoto: JAN ROGER TRYGGESTAD

er både variert og sterkt. - De som foretrekker en rocka form for blues får sitt, og de som ønsker å danse til swingblues blir heller ikke skuffet, lover Bjur. - Det vil alltid være noen som savner en artist, og vi har kanskje hatt større enkeltnavn på plakaten tidligere år, men jeg føler vi her har en stor bredde av artister, sier Bjur som også vektlegger at årets program har en god blanding av utenlandske størrelser og lokale bluesnavn. - Pristine fra Tromsø, med vokalist Heidi Solheim i front, vant NNM i Blues i Bodø og skal representere Nord-Norge i NM i Blues senere i år. Hun har en velig god stemme og jeg tror vi får høre mye av Pristine i årene som kommer, sier Bjur. Å skulle velge ut noen favoritter er vanskelig, men Bjur legger ikke skjul på at han er svært fornøyd med bookingen av både Dana

VARIERT OG STERKT. Viggo Bjur var leder for Fauske Bluesklubb i fem år før han under årsmøtet i april 2010 overlot dette ansvaret til Hilde Nystad. Men fortsatt gjør han en viktig jobb for Fauske Bluesklubb. I år har han hatt hovedansvaret for booking av artister til Saltenbluesen. Selv mener han årets festivalprogram

62

Gjør to konserter. Amerikanske Angela Brown starter årets Saltenblues med konsert i Fauske kirke torsdag 1. juli. . Pressefoto

Men denne gangen flytter vi ned til sjøsiden, nedenfor Amfi-senteret, der også den irske festivalen blir arrangert. Så nå gjenstår det bare å se om vi er heldige med været, sier Bjur. PÅ PLAKATEN. Programmet til Saltenbluesen 2010 er klart, og de artistene som skal fylle Fauske med vellydene bluestoner denne julihelgen er: Dana Fuchs Band (US), Angela Brown and The Mighty 45s (US/DE), Pristine, Memo Gonzales and the Bluescasters (US/DE), Varpen Band, Daryl McDade og “Boogieman” Fleines & Elstad. I tillegg blir det også i år en talentkonkurranse, og årets festivalkunstner er Knut Rellsmo med utstilling i kunstforeningens lokaler.

til festivalen i år. Vi er selvsagt svært fornøyde med at hun kommer først til oss i år, smiler Bjur og fortsetter: - Hun er en veldig spennende artist og er ofte sammenlignet med Janis Joplin, sier Bjur. Tradisjonen tro starter også årets festival med konsert i Fauske kirke på torsdag. I år er det Angela Brown som skal samle folket i kirken. - Kirkekonsertene har alltid vært veldig fine og godt besøkte konserter. Angela Brown skal spille både i kirken og på hovedscenen i teltet under Saltenbluesen. Hun har en fantastisk stemme og hun leverer alltid på festivaler, sier Bjur. Med andre ord står flere kvinnelige bluesartister i sentrum for årets Saltenblues, men Viggo Bjur trekker også fram mannlige artister som Memo Gonzales og soulbluesartisten Daryl McDade.

Memo Gonzales and the Bluescasters (US/DE) kommer også til Saltenbluesen. Pressefoto Fuchs og Angela Brown. - Det er sterke kvinnelige artister, hver på sin måte. Dana Fuchs er en stor stjerne i USA og har vært på Notodden bluesfestival i flere år. Hun toppet for øvrig listen over de artistene som publikum helst ville ha tilbake til Notodden, og hun er også en av headlinerne

SOMMERBLUES. I år går altså Saltenbluesen av stabelen den 1. til 3. juli, noe som er tidligere enn årene før. - Dette er jo før fellesferien, så vi både håper og tror at det blir et godt besøk også i år, sier Bjur og legger til at han håper årets festival overstiger fjorårets publikumstall på 2500 mennesker. - Det er vanskelig å finne en helg der det er god avstand til andre arrangementer. Tidligere har det aldri passet å kjøre festivalen så tidlig på sommeren som dette, men denne gangen prøver vi noe nytt, sier Bjur som håper både fastboende og fraflyttede saltværinger tar turen til årets store blueshappening på Fauske, med konserter på hovedscenen i teltet og akustiske konserter både på Fagers, Café 33 og hos kunstforeningen. - Vi gleder oss og vi føler at Saltenbluesen tar et lite steg fram for hvert år, avslutter Viggo Bjur.


  

FAUSKE FA AUSKE - Flermannsbolig Flermannsbolig - (leieinnt (leieinntekter tekter 10500.- pr. r. mnd) S UKENG I L O B

Adresse: Prisantydning: Omkostninger: Boligtype: ByggeĂĽr: Antall Soverom: Etasje:

Nedre Hauanvei 13 A og B 2 980 000,- + omk. Ca 2,75% Flermannsbolig 1954 1 stk. 2

Visning: Ring for tidspunkt.

Ansvarlig megler Asbjør Asbjørn n Inge Ingebrigtsen ebrigtsen - 962 04 500 - aei@n aei@notar.no otar.no

     ROGNAN - Enebolig m/storr tomt

Adresse: Prisantydning: Omkostninger: Boligtype: BRA/P-ROM: ByggeĂĽr: Visning:

Dalvegen 20 1 400 000,- + omk. Ca 2,75% Frittliggende enebolig, 4 sov. 160/156 kvm 1900 Ring for tidspunkt.

Asbjørn Ingebrigtsen - 962 04 500

Sørfold Sør fold - Enebolig med nyde nydelig elig utsikt

Rognan - Enebolig m/garas m/garasje sje

Adresse: Prisantydning: Omkostninger: Boligtype: BRA/P-ROM: Tomt: ByggeĂĽr: Visning:

Grytvikmoen 720 000,- + omk. Ca 2,75% Frittliggende enebolig, 3 sov. 153/125 kvm 1 089 kvm 1972 Ring for tidspunkt.

Asbjørn Ingebrigtsen - 962 04 500

RĂ˜KLAND - Hemmoen 6

FAUSKE F AUSKE - Enebolig pĂĽ Eriks Erikstad tad

Adresse: Prisantydning: Omkostninger: Boligtype: BRA/P-ROM: Tomt: ByggeĂĽr: Visning:

Eriksbakkveien 8 1 630 000,- + omk. Ca 2,75% Frittliggende enebolig, 3 sov. 103/103 kvm 720 kvm 1939 Ring for tidspunkt.

Asbjørn Ingebrigtsen - 962 04 500

ROGNAN - Enebolig m/ gar garasje rasje

Adresse: Prisantydning: Omkostninger: Boligtype: Visning:

Buen 3, 2. etg. KOMMER FOR SALG Ca 2,75% Frittliggende enebolig, 4 sov. Ring for tidspunkt.

Asbjørn Ingebrigtsen - 962 04 500

Adresse: Prisantydning: Omkostninger: Boligtype: BRA/P-ROM: ByggeĂĽr: Visning:

Adresse: Storgaten 17 Prisantydning: 1 400 000,- + omk. Omkostninger: Ca 2,75% Boligtype: Halvpart vert.delt tomannsbolig, 3 sov. BRA/P-ROM: 151/104 kvm Tomt: 599 kvm Byggeür: 1955 Visning: Ring for tidspunkt. Asbjørn Ingebrigtsen - 962 04 500

SĂ˜RFOLD - Smiveien 4

KOMMER

NYHET

 

FAUSKE F AUSKE - Halvpar Halvpartt av tomannsbolig toma annsbolig

Hemmoen 6 1 800 000,- + omk. Ca 2,75% Frittliggende enebolig, 4 sov. 314/176 kvm 1972 Ring for tidspunkt.

Asbjørn Ingebrigtsen - 962 04 500

 

Adresse: Prisantydning: Omkostninger: Boligtype: BRA/P-ROM: ByggeĂĽr: Visning:

Kløverveien 11 1 550 000,- + omk. Ca 2,75% Frittliggende enebolig, 3 sov. 171/121 kvm 1980 Ring for tidspunkt.

Asbjørn Ingebrigtsen - 962 04 500

Adresse: Prisantydning: Omkostninger: Boligtype: ByggeĂĽr: Visning:

Smiveien 4 KOMMER FOR SALG Ca 2,75% Frittliggende enebolig, 6 sov. 1975 Ring for tidspunkt.

Asbjørn Ingebrigtsen - 962 04 500

                       

63


ROGNAN OG FAUSKE

4/5 - roms flotte boliger planlegges oppført sentralt på Rognan i Sandbakkveien, og i Møllnveien på Fauske. For nærmere informasjon og tilsending av prospekt kontakt: Boligbygg & Eiendom v/ Kenneth Johansen Telefon 91618914 Mail: krjno@yahoo.no

Lyst på litt snadder?

Løvbiff

kr100,Take-away: 75 64 22 00 Åpningstider: Mandag -torsdag kl 11.00 - 23.00 Fredag - lørdag kl 11.00 - 05.00 Søndag kl 12.00 - 23.00

64

Bruk fagmannen på: • Ventilasjon • Filterskift • Vifteremmer • Service • Ombygging • Kjøling • Varmepumper

GATEKJØKKEN

Lillnesveien 12 - 8200 Fauske - Tlf. 75 64 65 00

Sjøgården 70 • Tlf. 75 64 22 00

www.fbv.no


Sterkere enn den vanlige dama i gata. Bodøjenta Veronica Opdal (24) er en av landets fremste utøvere i styrkeløft.

- Vil bli best i verden I skyggen av de mer utbredte idrettsgrenene her til lands, har Bodø en landslagsutøver i 24 år gamle Veronica Opdal. Øvelsene er benkpress, markløft og knebøy. Idretten heter styrkeløft. Av ALEKSANDER RAMBERG

Det er ikke overveldende stor interesse for styrkeløft i Bodø, og ved siden av Veronica Opdal er det kun fire andre utøvere, av til sammen 10 medlemmer, i Bodø styrkeløftklubb som har lisens til å delta i stevner og mesterskap. Opdal kan, sin unge alder til tross, allerede vise til en rekke medaljer og fine personlige rekorder. OPP MED VEKTEN. Da Bodø Nu møtte Veronica Opdal var hun nylig kommet hjem fra EM-deltakelse i Sverige sammen med resten av landslagsutøverne. - Det gikk dårlig. Jeg røk til og med ut i knebøy, som er min favorittøvelse. Og det var svært synd, fordi jeg har egentlig vært i veldig god form. Men man lærer jo av sine feil, sier Opdal og fortsetter: - Jeg har mistet litt kroppsvekt den siste tiden, og det kan være noe av forklaringen, sier Opdal som konkurrer i vektklassen 67, 5 kg. I dag veier hun 65 kg. - Målet er å kunne konkurrere i 75 kg-klassen. Jeg er 1,71 høy og jeg kan godt gå opp til den vektklassen, sier Opdal som var en aktiv konkurransesyklist da hun gikk over til styrkeløft. MÅLRETTET. Veronica Opdal beskriver seg selv som en treningsvillig og målrettet utøver, og treningen kommer foran alt på fritiden. To treningstimer hver dag, mandag til lørdag. Søndag har hun treningsfri, men hun drar stort sett til treningsstudioet likevel. Livet blir lagt opp etter treningen, forklarer Opdal som er nøye med både riktig kosthold og tilstrekkelig med søvn. - Jeg har på en måte to jobber, sier Opdal som til daglig jobber som treningsinstruktør ved Friskhuset. - Når jeg er på trening, er jeg også på jobb. Og jeg er så konsentrert at jeg knapt legger merke til folk rundt meg. Jeg kan nok oppfattes som overlegen i treningssalen, smiler hun. - Hva er dine personlige rekorder i de forskjellige grenene? - Av godkjente rekorder har jeg 100 kg i benkpress, 175 kg i markløft og 180 kg i knebøy. - Hvor god satser du på å bli? - Jeg vil bli verdens beste. Jeg vil stå øverst på den pallen, smiler Opdal og fortsetter: - Det er viktig å sette seg høye mål. Og så lenge helsa holder, ønsker jeg å drive med denne idretten, sier Opdal og sier at dersom man ikke trener rett, så er man veldig utsatt for skader. Selv sliter hun med en skulder.

- Det er en kronisk betennelse jeg har der, og det hemmer meg litt, spesielt i benkpress, men ikke mer enn at det føles forsvarlig å konkurrere. - Hva sier legen og fysioterapeuten? - Nei, hva skal de si. Jeg går mye til fysioterapi og passer på å trene rett, sier Opdal og presiserer også at i styrkeløft bruker man drakter som støtter opp om de mest utsatte stedene på kroppen, i de forskjellige øvelsene. LILLE NORGE. Styrkeløft er ingen olympisk gren, men en idrett som er i stadig vekst her til lands. Det som må kunne sies å være selveste sentrum for styrkeløft i Norge, er Brumunddal. Her holder de norske landslagstrenerne til. - Styrkeløft er svært utbredt i både USA og i Øst-Europa. Og jeg må si at jeg er litt stolt av ”lille Norge” som er med og kjemper om medalje mot de aller beste, smiler Opdal. Selv har hun flere sølv- og bronsemedaljer å vise til fra både NM, Nordisk mesterskap, EM og vest-eruopeisk mesterskap, først og fremst som juniorutøver. Da hun ble 24 år gammel ble hun seniorutøver. - Dette er ikke som i fotball, der man legger opp i 30-årene. De beste utøverne i styrkeløft er over 30 år. Vi har en dame på landslaget som er 48 år. Dette er en sport det går an å bli gammel i, sier Opdal. - Det tar tid å bygge seg opp i denne idretten. I hvert fall her i Norge, der vi driver rent, sier Opdal. Videre forklarer hun at noe av det som er så fint med denne idretten, er at den passer til en så variert aldersgruppe. Og dette er langt i fra bare en idrett for menn. I følge Opdal er det en fin økning av kvinnelige utøvere i denne idretten her til lands. Dette gleder henne. - Jeg tror mange jenter har en del fordommer mot å drive på med slik idrett. Og mange er nok redde for å bli for store og miste sine kvinnelige former. Men man kan drive med styrkeløft og fortsatt se ut som en jente, smiler Veronica Opdal avslutningsvis.

65


nytt om næring

Fra restaurantsjef til treningssjef Monica Mossin (26) er et kjent fjes i Bodøs restaurantbransje. Nå satser hun derimot på en utdannelse og karriere som personlig trener. Av Aleksander Ramberg.

I to år var Monica Mossin daglig leder både på Spiseriet, City Nord og på Aurora i Koch-senteret, med til sammen 50 ansatte og en total omsetning på rundt 16 millioner i året. - Det sier seg selv at det ikke ble en vanlig åtte-til-firejobb, og jeg så mer på det som en livsstil enn bare en jobb, forklarer Mossin og beskriver dette som en givende og utfordrende tid for henne. - Men jeg måtte ta et valg, og i 2006 valgte jeg å si opp min stilling på Aurora og fortsette kun på Spiseriet, sier Mossin. Nå har hun derimot sagt opp også her, og når juni måned er over, er hennes tid som restaurantsjef over.

Kjent Bodø-fjes. Etter ti år i restaurantbransjen her i byen, skal Monica Mossin nå satse som personlig trener. Markedet er enormt, sier hun.

PERSONLIG TRENER.- Til høsten starter jeg å studere til personlig trener via Akademiet for personlig trening, med forkortelsen AFPT, i Oslo. Det er et deltidsstudium, og jeg kommer til å reise ned til Oslo to ganger i måneden i et snaut år, sier Mossin som har samboer og et barn på to år her hjemme i Bodø. Hun sier hun både tror og håper at dette vil la seg gjennomføre, og sier støtten hun får fra familie og venner er viktig for henne, når hun nå ønsker å satse videre i arbeidslivet. - Jeg trives svært godt i serviceyrket og jeg har alltid vektlagt å være en engasjert, motivert, og ikke minst en

motiverende, leder. Jeg vet at min ledererfaring vil kunne komme godt med også som personlig trener. Man er jo egentlig en ansatt i sin egen kropp, og i en slik jobb vil jeg ha et stort ansvar i å få hver enkelt til å gjøre en god jobb for kroppen sin, sier Mossin. STORT MARKED. Hun har alltid vært glad i å trene, og i dag trener hun selv aktivt på Friskhuset i Bodø. Særlig etter svangerskapet fikk hun øynene opp for det å ha en personlig trener. En rådgiver for både trening og riktig kosthold. - Dagens fokus på kropp og helse er stort og markedet for dette er enormt, sier Mossin og påpeker at lenger sør i landet er det mer vanlig med personlige trenere. - Det vil alltid være individuelt hvilket behov man har for trening, og som personlig trener vil det være svært viktig å se an de forskjellige kundenes behov. Noen sliter med overvekt, mens andre igjen vil vedlikeholde en allerede godt trent kropp, sier Mossin som nå gleder til å dra tilbake på skolebenken. - Hva er målet etter endt utdannelse? - Det er å starte opp som personlig trener her i Bodø. Det ligger et stort og uåpnet marked for personlig trenere her i byen, avslutter Monica Mossin.

meglerhuset i ny drakt - I takt med den positive utviklingen i eiendomsmarkedet, ønsker vi å utvikle oss og fremstå på best mulig måte, sier daglig leder Tanja Nitter Horsdal. Nå satser de også på Kypros.

Av Aleksander Ramberg.

Meglerhuset i Bodø har nå utviklet en ny logo og et nytt utseende på både prospekter og annonser i samarbeid med reklamefirmaet Riktig spor. Nå er også en splitter ny nettside på trappene. Daglig leder Tanja Nitter Horsdal sier hun er fornøyd med Meglerhusets ansiktsløftning. - Vi er en bedrift som kan vise til en fin vekst i et marked i positiv utvikling. Mai i år var bedre enn mai i fjor, for å si det enkelt, smiler Horsdal og påpeker at Meglerhuset også er den eneste uavhengige eiendomsmegleren i Bodø. KYPROS. Meglerhuset har det private boligmarkedet i Bodø som hovedfokus, og har om lag 150 salg av private boliger i året. Som et supplement til det lokale markedet, har Meglerhuset nå også satset på salg av boliger på den populære ferieøya Kypros. - Vi har inngått et samarbeid med Leptos Estates, som har over 300 ferdigstilte prosjekter til salgs, med hovedfokus i byen Pafos helt sør på øya, sier Horsdal og forklarer videre at Meglerhuset er en av få norske eien-

domsmeglere som har tilpasset seg de nye reglene for megling av bolig i utlandet som trer i kraft fra 1 juli. - I korthet går disse ut på at man står ansvarlig for hele prosessen fra A til Å. I praksis benytter vi en kontraktsmedhjelper på Kypros, en advokat eller megler, men vi stiller forsikringer og garantier og er ansvarlig overfor den norske kjøperen, sier Horsdal som anbefaler kundene å dra på en visningstur. Hun forklarer videre at boligene varierer fra enkeltstående eneboliger og til leiligheter i større fellesanlegg. - Kjøper man en leilighet i slike fellesanlegg, så får man mye igjen for pengene, uansett om man ønsker å bo på Kypros i noen deler av året, eller å bruke boligen som feriehus, sier Horsdal. STYRKET TEAMET. Her hjemme gleder hun seg over et høyt aktivitetsnivå og en oppgang i boligpriser. - Vi er den eneste megleren som utfører oppgjør lokalt og vi har derfor styrket teamet vårt på dette området. Per i dag har vi to som arbeider med oppgjør og fire meglere, hvorav en også arbeider med ferie/fritidsboliger i utlandet, sier Tanja Nitter Horsdal. Daglig leder Tanja Nitter Horsdal og Meglerhuset satser videre.

66


Tid for innramming

Seriekamp i 3. divisjon HESA:

Tverlandet IL - Dønna/Herøy

■ ■ ■ ■

BRYLLUP BARNDÅP KLASSEBILDER JUBILEUMSBILDER

Lørdag 12. juni kl. 16.00 på Tverlandet kunstgress. • Kiosksalg. Inngang kr 50,- Alle under 16 år gratis.

Kunstutstilling

Ta med familien og støtt ditt lokale fotballag

ÅKE BERG VEBJØRN SAND NICO WIDERBERG ELLING REITAN HÅKON GULLVÅG EVA LANGAAS JAN AUNVIK EVA HARR JAN HARR KARL ERIK HARR

Annonsen er sponset av:

Håndverksvn. 8 8200 Fauske Tlf.: 75 60 10 20

Glasshuset og Trekanten Bodø

Her er alt ekstrautstyret standard UÊ UÊ UÊ UÊ UÊ UÊ UÊ UÊ UÊ UÊ

Tåkelys foran Regnsensor Kjørecomputer Aut. Klima-anlegg Ryggesensor Radio/MP3/CD-spiller m/USB VSA kjøretøystabilisering Cruisekontroll Multifunksjonsratt (i skinn) Alarm I HELE JUNI MED

VINTERDEKK INKL. I PRISEN

OKTAN

Honda Civic 5-dørs 1,4 Sport fra kr 243.900,-

Veil. pris lev. forhandler. Forbruk blandet kjøring: 5,7-7,3 l/100km. CO2-utslipp: 132-169 g/km. Utstyr og farge kan avvike fra avbildet modell.

Tlf. 75 50 75 00, Plassmyra, Bodø. www.flygt-bil.no

67


Inviterer til gratis seminar Under markeringen av Nyholms Skandses 200 års jubileum, står en rekke aktiviteter på plakaten, deriblant det internasjonale seminaret ”From Pomor trade to Arctic security” torsdag 17. og fredag 18. juni på Norsk Luftfartsmuseum. Av Aleksander Ramberg

Leder for dette seminaret, Bjørn Sagdahl, ser fram til to innholdsrike dager på Norsk Luftfartsmuseum om Nord-Norges forhold til og samarbeid med NordvestRussland.

BREDT PROGRAM. - I og med at dette er i forbindelse med Nyholms Skandse, har vi valgt å ha et fagprogram som spenner seg historisk fra tidlig 1800-tallet og Pomorhandelen og fram til våre dager der vi ser på ulike samarbeidsområder som redningstjeneste, fiskeforvaltning i Barentshavet og det militærpolitiske samarbeidet mellom Norge og Russland, sier Sagdahl som til daglig jobber som førsteamanuensis ved Høgskolen i Bodø der han blant annet leder Arktisk universitets regionkontor for Norden og Barentsregionen. IGOR BULAY. Det vil bli mange spennende innlegg fra forskjellige fagpersoner under dette seminaret, i følge Sagdahl, Deriblant fire forelesere fra Pomoruniversitetet i Arkangelsk, samt tidligere utenrikskorrespondent i Russland for NRK Morten Jentoft.

- Vi er også svært glade for at den russiske generalkonsulen i Norge, Igor Bulay, tar turen hit til Bodø for å åpne dette seminaret sammen med ordfører Odd-Tore Fygle, sier Sagdahl og påpeker videre at siden dette er et internasjonalt seminar, går det på engelsk. VELKOMMEN. - Dette er et gratis arrangement og vi håper at så mange som mulig ønsker å melde seg på. Vi håper at politikere og representanter fra både Høgskolen og Reitan tar turen hit, samt alle andre av byens befolkning som er interesserte i forbindelsene mellom Nordvest-Russland og Norge fra Pomorhandelen og fram til i dag. Alle er hjertelig velkomne, smiler Bjørn Sagdahl.

Per Normann ble tatt godt imot av sine kommunistvenner i Murmansk, da han var på besøk i byen under markeringen av Seierens dag den 9. mai 2010.

Per Normann forteller om en fantastisk dag i Murmansk, med tog opp til statuen Alyosha og folkesamling i byen.

Sterke inntrykk i Murmansk Bodømann og kommunist Per Normann (70) ble med sine partifeller i NKP til Murmansk for å delta på markeringen av Seierens dag den 9. mai. Av Aleksander Ramberg

- Det var en utrolig sterk opplevelse. I år er det 65 år siden tyskerne gikk ut av Russland i den andre verdenskrig. Bare i Murmansk ble det drept 160.000 russere under krigen, forteller Per Normann. HELTEBY. Den 9. mai var Normann, og fem andre medlemmer av Norges Kommunistiske Parti (NKP) på plass i Murmansk. Denne datoen markerer slutten på

68

det som i Russland, og tidligere Sovjetunionen, omtales som Den store fedrelandskrigen eller Den store patriotiske krigen. Tyskerne møtte sterk motstand i Murmansk og byen fikk ærestittelen ”helteby”, etter krigen. Hvert år samles tusenvis av mennesker for å delta på minnesmarkeringen, folkemøte på Femhjørneplassen og tog opp til den over 30 meter høye statuen Alyosha – en andreverdenskrigssoldat som ser ut over havnen i Murmansk. Inntrykkene ble mange og sterke for Per Normann og resten av de norske kommunistene. - Den aller sterkeste opplevelsen for meg, var da vi besøkte kirkegården. Jeg gråt og hadde vondt i magen. Dette kommer jeg aldri til å glemme, sier Normann og forteller videre at han alltid har vært svært stolt av den innsatsen russerne gjorde under den andre verdenskrig. Også for fem år siden var Per Normann på besøk i Murmansk den 9. mai.

- Det er alltid en stor stemning i byen denne dagen, og Murmansk er en kjempefin by som jeg ønsker å besøke flere ganger, sier Normann. STOLT KOMMUNIST. Per Normann har vært medlem av NKP i snart 18 år. Og i disse dager er han svært aktiv med å samle inn underskrifter til NKP i Bodø og Nordland. Under sitt besøk i Murmansk fikk han møte flere russiske kommunistvenner. - Kommunismen øker i Murmansk og Russland, også blant unge mennesker. En sterk vekst ser vi også i land som India og Sør-Afrika. Vi ble tatt svært godt imot av våre venner i Murmansk, med middag og en fin markering av denne dagen. Jeg håper vi får anledning til å invitere dem hit til Bodø og Norge en dag, sier Per Normann før han avslutter: - Uansett hva folk sier, jeg er stolt av å være kommunist.


en del av

...kan du bli for

299,-

frisk&fri.no

69


Lavpris fliskjeden har 5 ÅRS JUBILEUM!

BØLGET OVERFLATE

EKTE SKIFER

SLETT OVERFLATE

Unite Saint

TILBUD NB! ENE GJ EL KONKUIKKE VÅRE DER RRENT VIDERE ER FOR SALG

veggflis 20 x20 cm NÅ FRA: 2 , pr.m

ve : 30x60 cm NÅ

9pr.0m

89

90 pr.m

199,

2

2

,

FROST SIKKER

cks Diamonkedr Rguolvflis

FROST SIKKER

frostsik NÅ FRA: 30x60 cm

9pr0.m

89

Cotrnombsopalaterdr VR

,

vå mm fra 10 til 50mm FRA: 0 600x244

9pr.0

129

, stk

*2'.-(17

00

Blgagnflisco

ifer Grå-sort srk naturskife UN: 30x30 cm. K

GODKJENTE VÅTROMSPLATER 20020

TLF: 75 64 32

SE FANTAVÅRE JUBIL STISKE E TILBUUMS D

Tilbud frem t.oene gjelder .m 26. ju . lørdag så langtni eller lag rekker eret

4990

E: MAN–FR.0 8 10.00–1AG:0 TORSD .00 10.00-20G: LØRDA 0 10.00–15.0

2

AVRETTINGS MASSE

FLIS LIM

FROST SIKKER

Louis Vulcan

frostsikker fl o 30x60 cm. N is Å:

UTROL PRIS!IG

119,90 pr.m 2

kg Unipalramner2t 5

Megafix

0 kg sementbas2 e r gulv og vegg t lim ute og inne

179

Impire Woo

d

frostsikker 15x60 cm. flis NÅ:

fiber vnende selvutje gsmasse avrettin

9pr.0k

129,

9pr.0

,sekk

179,90

sek

pr.m 2

MAX 100 STK PR. KUNDE FROST SIKKER

/Grigio Bode Nero r flis.

frostsikke . NÅ: 30x30 cm

FROST SIKKER

90

79

,

pr.m2

stein e g g y b s s a l G 9x8 cm Blank 19x1

90

2

, pr.stk

VELKOMMEN TIL VÅR BUTIKK I STORMYRVEIEN 45 I GAMLE BODØ KAROSSERIFABRIKK 70


Terje Berg er klar med sin nye CD ”Søster og bror” som gis ut på Bjørn Andor Drages nye platelabel Underground. Lørdag 12. juni inviterer han til slippfest på Sinus.

- Er blitt mer utadvendt Når Terje Berg (33) nå gir ut sin andre plate, er det etter noe han selv beskriver som en lang utviklingsprosess, både som låtskriver og som underholdende artist. Av ALEKSANDER RAMBERG

- Det er kun ett år siden jeg begynte å snakke til publikum mellom sangene på konsertene mine. Før sa jeg ingenting, og da er det vanskelig å holde på publikums oppmerksomhet, sier Terje Berg som har brukt de siste spillejobbene på å øve seg på nettopp det å være mer utadvendt. - Det er blitt mer og mer viktig for meg å underholde, enten det er på scenen eller på CD, sier han. SØSTER OG BROR. 12. juni står Terje Berg på scenen på Sinus i Bodø for å feire utgivelsen av sin nye plate, ”Søster og Bror”. Berg stiller med fullt band denne kvelden og med seg har han flere av de musikerne som har vært med på innspillingen av plata. Blant disse artistene finner vi Magne Arntsen (bass),

Bjørnar Karlsen (gitar), Arnfinn Bergrabb (trommer), Finn Sletten (perkusjon) to saksofonister i henholdsvis Ruben Liljar og Stefan Kjelling, Kristin Alsos (cello), Tore Johansen (trompet) og ikke minst Terjes søster, Eli Johanne Berg, på sang. Det musikalske søskenparet har det siste året hatt flere spillejobber som duo, og på platen synger de sammen på flere låter, deriblant tittelsporet ”Søster og Bror”. - Det føles veldig naturlig å synge med Eli og stemmene våre passer fint sammen. Onkelen vår har også kommentert dette, og han mener Eli og jeg har to veldig like stemmer. Det må jo være et kompliment til meg, smiler bodøartisten. LÅTSKRIVERTIPS FRA ONKEL. Åtte år er snart gått siden Terje Bergs forrige, og første, plate ble utgitt. Artisten og låtskriveren forklarer at han har tatt seg god tid med oppfølgeren. – De første innspillingene til den nye plata ble gjort i 2005, sier Berg som også har med hele fire låter fra den første plata, på denne nye utgivelsen. - Hvorfor det? - Det er rett og slett fordi jeg følte at flere

av låtene på den første plata var bedre enn det utførelsen viste, kanskje spesielt vokalmessig, sier Berg som også mener han har vokst som låtskriver på disse årene. Her har han blant annet søkt råd hos sin ikke helt ukjente onkel, Terje Nilsen. - Jeg tok med et videokamera og intervjuet han om låtskriving. Jeg spurte ham om hvordan han gjør dette. Det ble en veldig lærerik prat, smiler Berg og fortsetter; - Da jeg skrev sangen ”Søster og bror”, hadde jeg hans fremgangsmåte i bakhodet. PERSONLIG. Den nye plata inneholder låter som beveger seg fra det helt enkle og til det mer ettertenksomme, fra Terje Berg. Selv påpeker han at det han skriver om er personlige følelser, tanker og erfaringer han har gjort seg underveis. Fra søskenkjærlighet og sin rolle i en søskenflokk på fire, til forelskelse, og låter om sosial angst og depresjon. - Jeg utleverer meg nok ja, og det er på mange måter derfor jeg holder på dette. Det er et kick å få skrive ut det man har i hodet. Jeg har et behov for å uttrykke

meg og jo mer ærlig jeg er om mitt liv, jo større sjanse tror jeg det er at tekstene mine kan gi mening til andre. For å skape noe som har verdi, så er man nødt til å risikere litt, sier Berg. Hans gitar og hans nordnorske tekster er fortsatt i sentrum i hans musikalske sfære. Men visesanger ønsker han ikke å kalle seg. - Jeg kjenner meg ikke igjen i det begrepet. For meg handler det om de gode, gamle, radikale artistene. Det er rett og slett litt for raddis, og det er jeg jo ikke. Det er ikke så mye kystkultur på denne plata, hvis du skjønner hva jeg mener? Jo, litt er det vel kanskje, smiler Berg og fortsetter: - Kall meg heller en singer/songwriter, på nordnorsk. En sanger/låtskriver. - Hvor er du som låtskriver og artist i dag? - Jeg føler meg ved begynnelsen, og jo lengre jeg holder på med dette, jo lettere er det å se at jeg har mye jeg vil utvikle videre. Jeg har alltid et mål om å bli flinkere, til å skrive låter og til å opptre, sier Berg som senere denne sommeren har flere spilleoppdrag, blant annet sammen med søsteren.

Deilige sommerklær for late dager fra romantiske Ti-Mo! Velkommen til oss i Jakhelln Brygge.

Tlf: 755 35 000 Sjøgata 17. Jakhelln Brygge, 8006 Bodø.

by Ti Mo www.ti-mo.com

71


BEST PÅ DET SOM SKJJ E R I BODØ

Tips oss på e-post: ut@bodo-nu.no, eller Aleksander, tlf. 957 79 546

BODØ BIBLIOTEK har åpent Man-, tirs-, og torsdag: 09.00 - 19.30. Onsdag og fredag: 09.00 - 15.00. Lørdag: 11.00 - 15.00 NORDLANDSBADET holder åpent hver dag. Mandag: 15.00– 21.00. Tirsdag: 06.30 – 21.00. Onsdag: 15.00 – 21.00. Torsdag: 15.00 – 21.00. Fredag: 06.30 – 21.00. Lørdag: 10.00 – 18.00. Søndag: 10.00 – 18.00.

KULTURHUSET GIMLE inviterer til kafé Gomle. Her serveres kaffe, te, varm vegetarisk mat, yatzy og brettspill. Mandag og onsdag: 15.00 - 21.00.

Bodøkunstner Bjørg Heggstad Jakhelln åpner sin nye kunstutstilling med malerier og tegninger i Bodø Kunstforenings lokaler. Se egen sak.

KARAOKEKVELD på Norlænningen hver søndag med DJ Kjetil Ruud.

Korrækte damer holder konserten ”Drømmen om et kor” og feirer med sitt 10-års jubileum sammen med sine gode venner i Bodø Oktetten og Halsarevyen. Konferansier er Knut Eide og et band bestående av Roger Johansen (trommer), Geir Tømmerberg (piano), Finn-Robert Olsen (gitar) Arild Hillestad (trombone), Henning Gravrok (saksofon) ledes av kapellmester Tore Johansen (trompet). Koreografien er ved Ann-Karin Bodøgaard og musikalsk leder Berit P. Widding. Bodø Kulturhus kl. 19.00.

ÅPEN BARNEHAGE i Rønvik kirke mandag - torsdag 10.00 – 14.00. Passer for barn i alderen 0 - 6 år i følge med en voksen. ÅPEN KIRKE i Skjerstad hver dag kl. 10.00 – 20.00

BABYSVØMMING i Nordlandsbadet hver mandag og onsdag kl. 15.00 – 16.00. VANNAEROBIC i Nordlandsbadet hver onsdag kl. 19.00. SPEKTRUM VELVÆRE: Mandag: 15.00-21.00. Tirsdag: 12.00 – 21.00. Onsdag: 15.00 – 21.00. Torsdag: 15.00 – 21.00. Fredag: 12.00 – 22.00. Lørdag: 12.00 – 20.00. Søndag: 12.00 – 18.00. FOLKEBAD i Tverlandet svømmehall hver tirsdag 18.00 -21.00. NORSK LUFTFARTSMUSEUM har utvidet åpningstid i sommersesongen. Både museet og Café Gidsken har åpent mandag - søndag kl. 10.00 - 18.00. TAKET UNGDOMSKAFÉ holder åpent alle hverdager fra kl. 14.00 – 21.00, samt lørdager fra kl. 12.00 – 18.00. Kafeen har aldersgrense 10. klasse t.o.m. 20 år. SØNDAGSBUFFÈT på Saltstraumen Hotel hver søndag hele året fra kl. 13.00-18.00. Store og små ønskes velkommen! INTERNASJONALT SENTER i Bodø har kafé med middag og kaker til hyggelige priser i familievennlige lokaler. Hver fredag og lørdag 13.00 – 17.00. Uformelt møtested for minoritet og majoritet. KOM OG DANS arrangerer dansekveld, med mest swing, på Langstranda i "Seabirdbygget" hver onsdag kl. 20.00,. Åpent for alle! BODØ DANSEKLUBB har kontinuerlige kurs og dansekvelder. Se www.bododanseklubb.com for mer informasjon. BLUESKVELDER på Kafé Kafka til vinkveld hver onsdag.

BODØ KUNSTFORENING har åpen utstilling hver tirsdag til fredag kl. 11.00 – 16.00, lørdag og søndag kl. 12.00 – 16.00. Stengt hver mandag. AKTIV HVERDAG har flere forskjellige aktiviteter mandag til fredag. For mer info se: www.bodo.kommune.no FYSAK SKJERSTAD. Mandager: Bocciatrening m.m. kl. 18.00-19.00, Pilates for damer kl. 19.00-20.00, Mix-trening for alle i Skjerstad samfunnshus kl. 20.00-21.00. Torsdager: Trening på Friskhuset kl. 12.30-13.20, Seniordans på Oldereid grendehus kl. 18.00-20.00 (OBS: kun partallsuker.)

TORSDAG 10.06.10 Nytt Bodø Nu i din postkasse! Sentrumsdagan i Bodø denne helgen med en rekke aktiviteter. Con Brio holder konserten ”Rytmeglød” sammen med Steinar Pedersen (klaver), Sveinar Aase (klaver) og Finn Sletten (perkusjon) i Rønvik kirke kl. 19.30

FREDAG 11.06.10 Veteran-NM i Volleyball i Bodøhallen starter kl. 12.00 og går over to dager. Ut i Bodø: Hans Petter spiller på Bryggerikaia, DJ Kikka spiller på Min Plass, DJ Roger Pettersen står for musikken på G, DJ Lars Petter styrer musikken på Sydøst,

KLUBB KAPTEIN med DJs på Min Plass hver onsdag.

LØRDAG 12.06.10

LLH ØNSKER VELKOMMEN TIL KAFÉ hver onsdag i LLH s lokaler i kjelleren i Hålogalandsgata 7 i Bodø. Møteplass for homofile, bifile og transpersoner – men alle er selvfølgelig velkommen!

Luftsportens dag. Bodø Luftsportsforum arrangerer luftsportsdag i samarbeid med Bodø Hovedflystasjon. Det blir aktiviteter både i luften og på bakken. Flymuseet er åpent fra kl. 11.00 - 17.00, og det blir halv pris på inngangsbilletten, samt tilgang til simulatorene fra Bodø vgs avd. flyfag.

LØRDAGSKAFÉ PÅ SINUS. Live musikk og servering av mat og drikke. Hver lørdag kl. 11.00 – 16.00. Ingen aldersgrense og fri inngang.

Vi har lokaler og catrering til alle typer arrangementer! I samarbeid med Bodø Selskapsservice tilbyr vi: • Kurslokaler 2 - 100 personer • Styremøter • Konfirmsjoner • Bursdagsfeiringer • Bryllup • Firmafester • Minnestund www.fhbodo.no - Velkommen!

Folkets Hus Prinsensgate 115 - 8006 Bodø - Tlf. 996 37 479 / 75 59 02 00 (09 - 16) e-post: bodoselskap@gmail.com

www.vakrehjem.no

72

Åpen Mørkvedhall for ungdom mellom 13 og 18 år kl. 20.00 – 23.00. Midnattsolrittet og Barnerittet 2010. Midnattsolrittet går enten fra Fauske til Mørkved (50km) eller man kan velge langløypen som er Saltfjorden rundt (180km), Barnerittet går fra Idrettsbanen på Mørkved til enten Valle eller Vikan, alt etter hvor langt du vil sykle. Alle barn under 12 år må sykle med ledsager. For mer informasjon se: www.bodo-ck.com Terje Berg m/band på Sinus. Bodøartisten feirer slippet av sin nye plate ”Søster og bror” med releasekonsert på Sinus. Dørene åpner kl. 21.00. Se egen sak. Ut i Bodø: DJ Roger Pettersen spiller på G, Hans Petter spiller på Bryggerikaia, DJ Kikka spiller på Min Plass, DJ Lars Petter spiller på Sydøst,

SØNDAG 13.06.10 Bodøsjødagen arrangeres av Bodø Husflidslag med utstillinger, salgsboder og folkedans. Bodøsjøen friluftsmuseum kl. 12.00. IK Grand – Sola (1. div. kvinner) i Nordlandshallen kl. 13.00. Nordnorsk Symfoniorkester (NOSO) legger i juni ut på sin første sommerturné i Nord-Norge og denne kvelden er satt av til bodøpublikummet. På programmet er Felix Mendelssohns” Fiolinkonsert i e-moll, op 64” og Trygve Brøskes ”Arctic Calling” som er Nordnorsk Symfoniorkesters bestillingsverk for tre urfolksolister og symfoniorkester. Solist på fiolinkonserten er Eldbjørg Hemsing, og urfolksolister er Inga Juuso (Norge), Stepanida Borisova (Russland) og Stephen Blanchett (Alaska) Dirigent er Arvid Engegård. Bodø Kulturhus store sal kl. 19.30.


KaffeLars Internasjonalt Senter

Ungdommens Kulturmønstring Havnedagen. Bodø Havn inviterer til en flott dag for store og små med besøk av både redningsskøyta Elias og Pelle Sommerkurs for alle på Pia s balletstudio 14. – 18. juni. Politibil for de minste fra klokken 11.00. For de voksne blir For fullt program og påmelding se: www.piasballett.com Låven Galleri og Rammeverksted det bryggedans på Sandkaia med band som Cobra, Under Kakebord på En Kopp The Kilt og Jan Hagenes gammeldansensemble kl. 20.30. Friluftsuka 2010 med Villa Vekst 14. juni – 18. juni. Bodø Bibliotek Funbowling Det lille Galleri Ut i Bodø: DJ Chris Shepherd står for musikken på G, DJ TIRSDAG 15.06.10 Tarjei Nordeng snurrer skiver på Sydøst, DJ Quality spiller på Min Plass, Tiko Petrone spiller på Bryggerikaia Midnattskonsert med Sangkoret Mix. Med seg har de Spektrum Velvære Familiebowling på Royal Bowling musikerne Terje Nohr Olsen, Kjell Joar Petersen-Øverleir og Finn Sletten under ledelse av kapellmester Geir SØNDAG 20.06.10 X Rockeklubb Tømmerberg. Dirigent er Berit Valberg. Bodø domkirke kl. Danseklubb Nyholms Skandse feirer 200 år:Bodø Familiedag på Nyholms 23.00. Skandse med en rekke aktiviteter: Først gudstjeneste og Nordlandsbadet deretter underholdning i skandsen med Terje Nilsen, TORSDAG 17.06.10 Andrej Stepanov og Bodøoktetten. ”Angrep” på skandsen Bodø Blues Klubb hvor skonnerten ”Anna Rogde” medvirker. Tidsbilde fra Nyholms Skandse feirer 200 år: ”From Pomor Trade to 1810 med damebesøk fra Hundholmen. Konsert med Arctic Security” på Taket Ungdomskafé Åpen Kafé på Kulturhuset Luftforsvarets musikkorps forsterket med Halvdan Gimle Sivertsen og Susanne Lundeng. Kokkenes Mesterlaug serNorsk Luftfartsmuseum. Seminaret har både russiske og verer grillmat. Familiedagen starter kl. 11.00. norske innledere og vil bli gjennomført som et lunsj-tilUKA arrangerer Babysvømming i Nordlandsbadet Bodø lunsj-program Kunstforening torsdag 17. og fredag 18. juni. For påmelIK Grand – Vålerenga (1. div. kvinner) i Nordlandshallen kl. ding se: www.nyholms-skandse.no Ungdommens Kulturmønstring 15.00.

MANDAG 14.06.10

Åpen FREDAG salgsutstilling av Tor Kvarv og Bjørg Thorhallsdottir 18.06.10 Nyholms Skandse feirer 200 år: Lystleir for militærhistoriske avdelinger på Nordland kultursenter fredag til sønBodø Filmklubb dag.

MANDAG 21.06.10

Jentedag i Skatehallen Sommerbratten på Bratten aktivitetspark, fra 21. juni til 22. august, med mange spennende aktiviteter. Åpningstider: mandag – fredag 10.00 – 20-00, lørdag og søndag Gratis buss til Vestvatn alpinanlegg. Bodø Backgammonklubb 12.00 – 18.00. Kristin”The Asbjørnsen med band A-Team” har norgespremiere på Fram kino. I rollene: Liam Neeson, Bradley Cooper, Jessica Biel, Patrick Wilson m. fl. Regien er ved Joe Carnahan. ONSDAG 23.06.10 Mandagsquiz på Kafka St. Hansaften med hyggelig feiring flere steder i Bodø i Bodø: Tiko Petrone spiller på Bryggerikaia, DJ Chris Bodø Ut Filmklubb kommune. Låven Galleri og Rammeverksted Shepherd snurrer skiver på G, DJ Kikko styrer musikken Låvenpå Galleri Rammeverksted MinogPlass, DJ Truls Puls spiller på Sydøst Kom og på DansMin Bodø Ut i Bodø: DJ Ebba står for musikken Plass, DJ Det lille Galleri Lars Petter snurrer skiver på Sydøst

LØRDAG ”Rød kveld på Kafka” 19.06.10 Nyholms Skandse feirer 200 år: Markedsdag på Nordland FREDAG 25.06.10 Bodø Danseklubb kultursenter med salgsboder, konkurranser og underholdEn Kopp Café Red Bull Manny Mania besøker Bodø og betongparken i Bodø ning Danseklubb med blant andre Salten Paradetrommekorps og jakt på byens beste skateboardtalent. Andrej Stepanov. Nordland kultursenter kl. 10.00 – 15.00. Internasjonalt Senter Ut i Bodø: Easton Davis spiller på Bryggerikaia, DJ Ebba Nyholms Skandses Compagnie defilerer i Bodø sentrum spiller på G, DJ Truls Puls styrer musikken på Sydøst, DJ sammen med Luftforsvarets musikkorps. Dette avsluttes Peter spiller på Min Plass med salutt i forbindelse med åpningen av denFunbowling nye gjesteKulturskolens Uke havna i Bodø kl. 16.00. Dama Di. Nytt utested åpner i Sjøgata i Bodø. Åpningskveld med flerehyggelige overraskelser på lur for publiPuls på Mørkved kum kl. 23.00. Heklekurs for nybegynnere Eng’s Girls’ Night Out

LØRDAG 26.06.10 Midtsommerfestivalen 2010 i Saltstraumen. Stands og grilling på museumsområdet, samt flere aktiviteter for barn mellom kl. 12.00 til 16.00. Fra kl. 20.00 er det party med 18 års grense og konserter med lokale band og artister, deriblant bandet Super Sonic. Ut i Bodø: DJ Truls Puls spiller på Sydøst, DJ Ebba står for musikken på G, Easton Davis spiller på Bryggerikaia, DJ Peter snurrer skiver på Min Plass svømmehall Folkebad i Tverlandet

MANDAG 28.06.10 Barn-i-magen-treff Tine fotballskole på Mørkvedlia stadion mandag 28. juni til torsdag 1. juli kl. 10.00 – 14.00. Kom og Dans Bodø Sommer Sammen 28. juni – 23 juli. Åpningsfest på Hunstad kultursenter, med sang og musikk og matservering. Kl. 10.30. Arr: Aktiv hverdag. Terje show 28. juni – 8. august - hver Sommeromvisning påSporsem Flymuseet dag, hver time fra kl. 11.00 til kl. 16.00 Barneomvisning på Flymuseet 28. juni – 8. august mellom kl. 12.00 og 14.00 hver dag. Kulturskolens Uke

ONSDAG 30.06.10 Villmarkstur til Vestvatn Villmarksenter, Sommer Cruiseskipet ”The World” Sammen, bussavgang fra Nordlandshallen kl. 09.30 ”The Twilight Saga – Eclipse”. iDen tredje og siste TwilightBabysvømming Nordlandsbadet filmen har verdenspremiere på Fram kino. I rollene: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Ashley Greene m. fl. Regien er ved David Slade.

NESTE NUMMER AV BODØ NU Vannaerobic i Nordlandsbadet KOMMER TORSDAG 19. AUGUST! MYE GOD MUSIKK I SOMMER-BODØ: Nordland Musikkfestuke 6. – 15. august. Se: www.nmfu.no.Kom og Dans Bodø Konserter på Rock Café: Minor Majority lørdag 7. august og Susanne Sundfør onsdag 11. august. Bodø Danseklubb Parkenfestivalen 20. – 21. august. Se: www.parkenfestivalen.no

Bodø Orkesterforening Folkemøte om energianlegg i Salten

Juridisk bistand? • Fast eiendom • Selskapsrett

• Arverett • Familierett

www.advokattj.no Advokat

Torkel Johnsen MEDLEM AV DEN NORSKE ADVOKATFORENING

Tlf. 755 27 800 e-post: torkel@advokattj.no

Mat og kaker! Vi har mat og kaker til enhver anledning. Bryllup, bursdag, firmafest, vennefest, slektstreff. mm Se vår nettside: www.agamat.no for meny Moderne...Tradisjonell - og alltid til å stole på.

Glasshuset, Bodø Tlf. 75 50 41 90

73


Initiativtaker for Sentrumsdagan, Jonny Gulbrandsen, inviterer nok en gang store og små til en hyggelig og innholdsrik langhelg i Bodø sentrum.

Samlet i sentrum Jonny Gulbrandsen og co. er nok en gang klar med Sentrumsdagan i Bodø. Det var noen hektiske dager for Jonny Gulbrandsen foran denne sommerens utgave av Sentrumsdagan. Da Bodø Nu møtte ham, mandag, var han mest opptatt av å få kabalen til å gå opp slik at alle de 330 påmeldte barnehageungene skulle rekke å få hver sin tur med Elias i havnebassenget. - Veldig hektisk, men også veldig artig. Noe av det viktigste for oss som arrangerer dette, er å kunne glede de små. Og har ungene det bra, så har også foreldrene det bra, smiler Gulbrandsen som håper på et godt besøk denne langhelgen i Bodø sentrum.

Og videre følger flere aktiviteter for både store og små denne langhelgen. Det blir Am Car-stevne med grilling på parkeringsplassen utenfor Radisson BLU-hotellet, og nytt av året er ”Den store rekordjakten” som går av stabelen på torget lørdag. Kloven Fofo er selvsagt tilbake og det blir mulighet til å få en morsom ansiktsmaling. På lørdag er det Bondens marked på torget. - Torsdag, fredag og lørdag ”flytter” flere av sentrumsbutikkene ut, og holder stands både i Glasshuset og på torget fra 11 til 16, med gode tilbud, sier Gulbrandsen og forklarer videre at noe av målsettingen med Sentrumsdagan er å samle hele sentrum, fra Radisson BLU-hotellet og til Bohus, og passe på at ikke alt av aktiviteter skjer i Glasshuset. - Vi vil ha fram mangfoldet som er i sentrum, og vi har med butikker både fra Dronningens gate og Sjøgata, sier han.

MANGE AKTIVITETER. Onsdag kom Sentrumsavisa, og da tjuvstartet også Sentrumsdagan med nettopp Elias i småbåthavna og torsdag er det klart for runde to med barn som får møte den populære redningsskøyta fra Lunvik.

TRIVELIG I SENTRUM. Jonny Gulbrandsen er til daglig senterleder på Koch i Glasshuset. Det var han selv som tok initiativet til Sentrumsdagan i 2003, og siden har det ballet på seg, med to arrangementer hvert år. Med seg i arrangements-

Av Aleksander Ramberg

74

komiteen for dette som er et spleiselag fra næringslivet i Bodø sentrum, har han Geir Håkon Olsen, Bjarne Mosås og Marianne Angelsen. - Vi arrangerer dette fordi vi vil det skal ”skje noe” i byen, men også for å markedsføre sentrum som et trivelig sted å være. Vi ønsker å gi folk en litt artigere handleopplevelse, og samtidig skape litt blest om byen. I tillegg blir det jo lagt igjen noen flere kroner denne helgen, sammenlignet med en vanlig helg, sier Gulbrandsen som fortsatt ønsker å arrangere Sentrumsdagan også i årene som kommer. - Tilbakemeldingene har vært gode, og jeg får ofte spørsmål, både fra kunder og deltakere, om når det igjen er klart for Sentrumsdagen. Det virker som at folk synes dette er et hyggelig tiltak, og har de det hyggelig så kommer de forhåpentligvis også tilbake, avslutter Jonny Gulbrandsen.


Neste utgave av Bodø Nu er 19. august!

Vet du hvor stor BRANNFAREN er i din bolig?

Har du sikringsskap med gamle skrusikringer, kan faren være større enn du aner. Du risikerer varmgang og i verste fall at det bryter ut brann. Slike skap er oftest ikke beregnet for de belastninger de utsettes for i vår moderne elektriske hverdag.

Men vi kan hjepe deg – enten med å bytte ut hele innmaten i ditt gamle skap – eller å installere et nytt. Da kan du få med både jordfeilbryter, overspenningsvern og automatsikringer som aldri behøver å skiftes.

Ta kontakt for annonsering.

Ta kontakt med oss i dag.

A1 Elektro AS, Olav V. gate 96B, 8004 BODØ Åpent hverdager 08.00 – 16.00 Lørdager stengt

Ståle, tlf. 911 09 698 Jack, tlf. 916 30 885 I Bodø Nu når du ut til 28.000 husstander

Tlf. 75 50 25 25 Vi har gode tilbud på Dagsleie, Ukeleie, Månedsleie Weekend, m.m

Uten bil?

Bodø, Fauske og Glomfjord Ring tlf.

75 54 84 00

www.hertz.no

mpdesign.no

Sommerkampanje nyhet

fra kr 400,-

u Tiramis x40cm - 30x40 cm 24cm - 28cm - 30

. 22cm -- 24 cm - 28 cm et med Str Str. 22cm kke rbrødbunn dynk To-lags su ikør. Fylles med Italiensk mandell en , tto are Am m smaksatt kre lig en nyde Mascarponekrem, st. mo kre k med Italiens

fra kr 430,-

ake Jordbæ24rk 0cm cm - 28cm - 30x4

Str. 22cm d ødbunn fylles me Tre-lags sukkerbr m. kre ær db jor vaniljekrem og jordbær og gele. Toppes med ferske

5^aQTbcX[[X]V)fffZPZT\^]b]^~&$$##

Nå får du kjøpt kakestykker, små selskapskaker, desserter og italiensk is hos Lyst på på torget!

-ekte glede 75


Kreativ grensehandel REGGAE Jamaicanske rytmer er et passende soundtrack for årstiden vi er inne i. Her er tre samlealbum som gir deg ei god innføring i sjangeren Studio One Classics Studio One er å regne som Jamaicas svar på Motown, og her finner du legendariske innspillinger med blant annet Horace Andy, Burning Spear og Bob Marley.

Joe Gibbs - Love of the Common People: Anthology, 1967-1979 Omfatende samling med den legendariske jamaicanske produsenten. Her finner du låter som I`m Till in Love With You og Uptown Top Ranking og artister som Dennis Brown, Big Youth og Peter Tosh.

King Jammy - The Crowning Of Prince Jammy Produsenten King Jammy aka Prince Jammy er også gudfaderen av dancehall. Dette er derimot innspillinger fra før den digitale tidsalderen.Her finner du artister som Black Uhuru og Johnny Osbourne.

Ovesen Elektriske AS ble etablert i 2001 og består i dag av 14 ansatte med en årlig omsetning på ca 14 millioner kr.

Ingeborg Selnes har vært i Sverige for å få mikset Heartcore, oppfølgeren til den finfine debuten The Zoo (2008) Har du hørt på Petre den siste måneden, har du garantert fått med deg den sommerfriske singelen Feel It.

Kunne du vært med på Melodi Grand Prix? Nei, det ville føles feil. Jeg ville ikke funnet meg til rette i et slik konsept, men jeg kunne godt tenkt meg å skrive en låt for Grand Prix.

Du omtales ofte som indiepop-artist, men hvor indie er du egentlig? - Den tittelen har vel kommet siden at jeg kommer fra samme miljø som en del indie-artister. Det at jeg har gitt ut plate selv er vel også med på å underbygge denne oppfatninga. I forhold til det estetiske er det ikke mye indie i musikken min. Denne gangen har jeg dessuten Universal med meg på utgivelsen.

Mange unge folk kjenner deg fra Bodø State of Mind med Joddski. Har du noe forhold til hip hop? - Jeg er ikke noen hip hopper, men jeg har hørt på hip hop fra tid til annen. Å spille med Joddski er utrolig artig, selv om det er en annen musikalsk verden enn den jeg ellers opererer i.

Hvordan vil du beskrive den nye plata di? - Den har en mer massiv produksjon. Jeg har også jobbet mye med å skrive gode og fengende låter, og er ikke så redd for å være kommersiell lengre.

Etter 8 år er Terje Berg endelig klar med oppfølgeren til Vis Meg Våren (2002). Søster og Bror er en eklektisk samling av låter som viser flere sider av Berg. Blant musikerne på plata finner du ei lang liste med folk med både jazz, pop, rock og klassisk musikk som fagkrets. Plata åpner med Pauseklovn, en personlig beretning om livet i skyggen av sine velkjente fotball-brødre. Tvillingsjel er en vakker viselåt, og Aleina på Kafe er finfin Beatles-pop. Tittelsporet derimot, er en merkelig kryssning

artig å se at det spirer og gror til med nye band i Bodø. Jeg har fått med meg Pink Duo, Gouranga og IHAB. Hvilken er din optimale sommerlåt? - He he, det blir en låt i kategorien ”guilty pleasure”. Jeg må si Hansons Mmm Bop, der de driver å springer på stranda i videoen. Ellers så får jeg sommerfølelse av mye av Håkan Hellstrøms musikk.

mellom reggae og barnesang og er det svakeste sporet på plata sammen med den litt tafatte rockeren Ta Det Med Ro. På Frostrøyk, Miriam og Vess Berre Du viser Berg sin styrke som låtskriver og gjør seg virkelig flid med arrangementet. Sky Av Tosomhet og Fryd er grei folkrock mens Flygedrøm er en psykeldelisk instrumentallåt som minner litt om svenske Dungen. På platas to siste låter bekreftes inntrykket av at det er som visekunsktner at Terje Berg er best. Sistesporet er en duett med søster Eli, og er en låt med sterk forankring i den nordnorske visetradisonen.

PÅFYLL TIL MP3- SPILLEREN. Big Boi - Shutterbug Ene halvdelen av Outkast serverer en frisk hip hop-godbit.

Sleigh Bells –Tell Em Spennende mikstur av litt av hvert. Som en krysning av M.I.A. og Yeah Yeah Yaahs

Lady Midday- 3.44 Fra den løfterike Inlove ep. Bodøbandet vil garantert appellere til alle med forhold til amerikansk melodiøs collagerock og artister som Toad The Wet Sprocket og John Mayer.

Mary Gauthier – Mama Here, Mama Gone Vakker folk/country fra det strålende konseptalbumet The Foundling . Nas & Damien Marley – As We Enter Svært ujevnt album, men denne er finfin.

Tom Petty – I Should Have Known Åtte år siden han sist teamet opp med The Heart-breakers. Noe Zeppelinsk over denne første smakebiten. B.O.B. - Past My Shades 21-åringen fra Atlanta har fått velfortjente hits med Nothin`On You og Aeroplanes. Denne kan også bli en schlager. Lett og meodiøs hip hop, perfekt sommermusikk.

Vår nye medarbeider i juni... ... og vi ønsker oss enda flere! For informasjon om alt vi kan tilby deg, ta kontakt med Trond-Morten 452 01 600, eller Jan Robert 976 90 090

VERDIER: • Kvalitet • Respekt • Samarbeid

76

Plutselig skrives det mye om band fra Bodø. Er det en Bodø-bølge på gang? - Nei, men det er jo veldig mange band og artister fra Bodø som har gitt ut plate i det siste. Under den såkalte Bergensbølgen kunne man finne en slags musikalsklikhet mellom bandene, men jeg kan ikke akkurat se noen musikalsk likhet mellom meg, Kråkesølv og Kollwitz. Det er jo dessuten

Terje Berg Søster og bror

VISJON: VI SKAL LEVERE FEILFIRE OG FUNKSJONELLE ANLEGG

HOVEDMÅL: • Rett kvalitet • Best service • Best arbeidsmiljø

Hvilke artister har inspirert deg? De siste årene har jeg hørt mye på svenske artister som Robyn og Lykke Li.

Anders Solberg

Ovesen Elektriske er stolt støttespiller av: • Frelsesarmeen • Nei til narkotika • Blindeforbundet • Bodø/Glimt • Bodø kulturhus

Tjeldberget 4 - 8012 Bodø - Tlf 75 59 00 90

www.o-el.no

Vi er av Dagens Næringsliv kåret til gasellebedrift fire år på rad.


Ha en Python sommer!

For de som kanskje bare fikk med seg et par episoder på tv, eller de som ikke fikk sett disse programmene i det hele tatt, finnes dokumentarserien heldigvis både på Blu-ray og DVD, og selvsagt spekket med spennende ekstramateriale. På samme måte som unge i dag gjerne leter fram foreldrenes gamle vinylplater med The Beatles, og oppdager musikken som har påvirket så mange etter dem, oppfordres de herved til å ta en titt på Monty Python. Disse fem karene er på mange måter film- og tv-humorens svar på The Beatles.

.

Deadwood (Milch, 2004 – 2006) Det nye tv-spillet ”Red Dead Redemption” er et brennhett eksempel på at westerngenren aldri kommer til å dø. På film og tv har tilhengerne av denne genren også kunnet glede seg over en og annen godbit i nyere tid. HBO-serien ”Deadwood” er virkelig westernserien over noen etter at tv-serien blomstret og kom inn som en likeverdig utfordrer til kinofilmen på 2000-tallet. Serieskaper David Milch har her skapt en annerledes western, med vekt på den gode dialogen framfor en overdreven bruk av actionsekvenser. Serien kan gjerne sammenlignes med serier som ”The Sopranos”, bare satt i den ville vesten, nærmere bestemt Deadwood i South Dakota på 1870-tallet. Her trekkes det inn historiske elementer som mikses fint sammen med rent oppspinn, i velskrevne manus og velregisserte scener. Kvaliteten er således tilstedeværende i alle elementer av serien. Vi møter også på flere kjente westernnavn, fra det virkelige liv, som Wild Bill Hickock, Wyatt Earp og ikke minst Al Swearengen - i Ian McShanes skikkelse. McShanes glimrende tolkning av den kompromissløse og høyst intelligente ”kongen” av Deadwood, for øvrig med en språkbruk som inneholder en nesten imponerende høy grad av ”F-ordet”, er et skue verdt i seg selv. Det ble laget totalt 36 episoder av serien, fordelt over tre sesonger, og ”Deadwood” vant fortjent en rekke Emmy-priser og en Golden Globe.

Noen kunstnere, musikere og filmskapere har gjennom tidene satt sterkere spor etter seg, også i populærkulturen, enn andre. Sånn er det bare. Jeg gikk på videregående skole da jeg først fikk øynene opp for de fem herrene ved navn Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Graham Chapman, John Cleese og Terry Gilliam. Hver av dem med sin egen styrke og særegenhet. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt sketsjene og sangene på dobbelt-CDen ”The Final Rip Off” eller hvor mange ganger jeg har sett filmen som skal forklare meningen med livet. Jeg snakker selvsagt om Monty Python. Fire briter og en amerikaner som virkelig skulle sette en standard for den sketsjbaserte humoren - og animasjon.

På NRK har det nylig gått en dokumentarserie, over seks episoder, med den herlige tittelen ”Monthy Python: Almost the Truth (The Lawyer`s Cut)”. Selv om dokumentarstilen i denne serien er ganske enkel, og den originale versjonen av dokumentarfilmen er på hele sju og en halv time, så blir dette langt fra kjedelig. Her får vi sterke møter med de fire gjenlevende Python-medlemmene, samt arkivklipp av Graham Chapman, der de alle forteller om historien fra de møttes i studietiden, og hele veien gjennom en innholdsrik karriere, en rekke filmproduksjoner og scenefremføringer – det flygende sirkuset.

Sommer og ferietid kan også benyttes til å gjennomføre heftige serie- og filmøkter. Start gjerne med den nye dokumentarserien om humorgruppen, og sannsynligheten er stor for at det vil friste til et dypdykk i Monty Pytons rikholdige katalog. Serien ”The Flying Circus” med sketsjer som ”Dead Parrot” og ”Nudge, Nudge”, filmer som ”Life of Brian” og “The Holy Grail”, og sanger som ”Every Sperm Is Sacred” og ”Bruces Philosophers Song”. Og kanskje aller høyest står Monty Pythons legendariske show på The Hollywood Bowl.

The Usual Suspects (Singer, 1995) Noen filmer har en fellesnevner i at dersom du møter noen som ikke har sett filmen, så er det med størst mulig grad av respekt at man egenhendig nærmest sleper vedkommende til nærmeste videobutikk. Bryan Singers ”The Usual Suspects” er nettopp en slik film. Hvorfor? Her kommer i hvert fall fem gode grunner; Gabriel Byrne, Stephen Baldwin, Kevin Pollak, Benicio del Toro og Kevin Spacey. Bildet av disse fire karene, i hver sin skurkerolle, og som stilles til veggs av politiet i en klassisk lineup, er ubetalelig. Og dette er starten på en filmfortelling som i beste noir-

form utvikler seg til et innviklet og lettere paranoid krimdrama i jakten på sannheten om den mystiske gangsterbossen Keyser Söze. Det er ikke rart at filmen ble godt mottatt av filmkritikere, og publikum for øvrig, fordi dette er en film der alle deler av filmens grunnelementer gjennomføres med stil. På tvers av alle filmgenrer holder den en så stor høy kvalitet at man rett og slett ikke kan gå glipp av den. Og på toppen av det hele er det en utsøkt kinematografi og bruk av lyd i denne filmen. ”The Usual Suspects” er nøkkelen til en perfekt filmkveld. ”Hand me the keys you fucking cocksucker…”

MOCKUMENTARY En genre som blander fiktive historier med dokumentarfilmens mange fortellermåter. Flere av de beste filmene i denne genren er komedier, men det er også blitt laget grufulle grøssere og voldelige thrillere. This Is Spinal Tap (Reiner, 1982) Denne filmen satte virkelig standard både hva musikkfilmer og fiktive dokumentarfilmer angår, og er blitt hyllet av kritikere som en av tidenes beste rockefilmer. Her følger vi det britiske rockebandet Spinal Tap som er på turné i USA, i forbindelse med slippet av sin siste plate. Dette skildres på en svært treffende og morsom måte og med sterke hint mot kjente band som Led Zeppelin, Black Sabbath og The Beatles. Musikken er bra og sitatene legendariske. Blair Witch Project (Myrick og Sànchez, 1999) Man kan si hva man vil om kvaliteten på denne filmen, men ingen skal ta fra ”The Blair Witch Project” at den virkelig viste at rett promotering av en B-film, med et beskjedent budsjett, kan sprenge publikumsgrenser på kino. I tillegg er horrorelementet i filmen forseggjort, og her kan man med rette påstå at ”less is more”. Man Bites Dog (Belvaux, 1992) En brutal, og tidvis svært grotesk, men vellaget belgisk mockumentary om et filmcrew som følger en massemorder. I et typisk flue-på-veggenperspektiv blir vi tatt med til hans hverdag, med skildringer fra det helt trivielle og til det grafisk voldelige, og med undertoner av sort humor underveis. Kanskje en film man bare trenger å se én gang, men likevel en viktig genrefilm.

77


78


Ny radiokanal i Bodø. Fra venstre Geir Håkon Olsen (stasjonssjef), Fredrik Pallesen Nyheim (salgskonsulent), Thomas Giæver (daglig leder Argus Media) og i stolen Marius Staulen (programleder/journalist).

- Endelig på lufta Disse karene vil at bodøværingene heretter skal skru radioen sin til 90,9 på fm-bandet og byens nye lokalradio NRJ Bodø. Av ALEKSANDER RAMBERG

Tirsdag 8. juni gjennomførte stasjonssjef Geir Håkon Olsen den første morgensendingen til NRJ Bodø. Et etterlengtet startskudd. PLASS NOK TIL BEGGE. - Det var godt endelig å være i gang, sier Olsen og påpeker at dette er et nytt og spennende radioprodukt. - Alt ligger til rette for oss, og vi skal gjøre vårt for at lytterne skal trives med vår kanal, sier Olsen, som i mange år var ansvarlig redaktør hos konkurrenten Radio 3. - Konkurranse skjerper oss, og man har tidligere erfart at det å ha flere lokale konkurrenter kan slå positivt ut for alle parter, og at det totale antallet av lokale lyttere øker, sier Olsen og fortsetter: - Jeg både tror og mener det skal være plass til begge kanalene, sier Olsen, som sammen med sine programlederkolleger Marius Staulen og Tom Rune Lian den siste tiden har måttet nøye seg med å produsere radioprogrammer for NRJ i Tromsø. Nå er det derimot fullt fokus på Bodø.

RADIO OG NETTAVIS. - Det har lenge vært snakket om denne nye kanalen. Hva er grunnen til at det har tatt så lang tid å få den i gang? - Vi har alltid ønsket å komme inn på samme sendepunkt som konkurrenten, og det har vært en lang prosess som har tatt sin tid. I tillegg har vi hatt en del tekniske problemer i starten og ble sist nå rammet av transportstreiken for å få på plass alt nødvendig utstyr, sier Thomas Giæver som er daglig leder i den nye radiokanalens morselskap Argus Media, Det er også Argus Media som står bak den lokale nettavisen ab24 og Giæver kan forsikre om at nettavisen vil bestå. - Vi kommer fortsatt til å ha lokale nyheter på ab24, og vi vil samkjøre nettavisa tydeligere med radioen, sier Thomas Giæver.

ser for å passe på at musikken treffer målgruppen. - Hva er målgruppen? - Det er hovedsakelig de mellom 20 og 40 år, men vi ”skyter med hagle” og treffer litt over og litt under også, smiler Giæver.

DER DET SKJER. Han har planene klare for hvordan NRJ Bodø skal kapre lytterne, - Vi skal være der det skjer og kjøre livesendinger, og vi skal ha fokus på lokale nyheter og interaksjon med lytterne via konkurranser, sier Giæver som er glad for å ha NRJ i ryggen når de nå satser på lokalradio i Bodø - 24 timer i døgnet. - NRJ er Europas største radiokjede med 400 kanaler i 14 land. Hovedproduktet de leverer til oss er først og fremst musikk, sier Giæver og sier at NRJ har grundige proses-

NÅR HELE KOMMUNEN. Med sender på samme sted som Radio 3, på Junkerfjellet, forteller Giæver at de kan love den samme utstrekningen som konkurrenten har, og det betyr hele Bodø kommune og vel så det. - Man kan få inn vår radiokanal i store deler av Fauske og til og med ut til Ørnes, sier Giæver. Plasseringen på fm-båndet - 90,9 – er han meget godt fornøyd med. - Det ligger midt mellom alle NRK-kanalene, og det passer oss perfekt, smiler Thomas Giæver avslutningsvis.

LOKALT FOKUS. Videre forteller Giæver at NRJ Bodø mellom klokken syv på morgenen og fem på ettermiddagen vil ha hovedfokus på lokalt stoff. - Vi kommer også til å satse på lokal sport, og vil følge alle Glimts bortekamper. Disse kampene blir fulgt av Geir Håkon Olsen og Jonny Gulbrandsen, sier Giæver som også vektlegger at NRJ Bodø vil følge BHK når sesongen starter opp igjen, til tross for at håndballaget rykket ned fra eliteserien i år. - Vi skal være med å følge dem opp igjen, sier Giæver.

Vi leier ut ! Stillaser - Lifter - Maskiner - Verktøy - Byggvarme - Byggstrøm Byggesystemer Bodø. Olav V gate 112 B. Telefon 75 50 66 60

www.byggesystemer.no 79


Bodøsjøen Park TRINN III

Salget er i gang! En ny del av Bodøsjøen Park er under oppføring. Nå kan du kjøpe splitter nye spennende boliger med moderne design i trygge barnevennlige omgivelser, med utsikt over Saltenfjorden. Boligene gir god romfølelse og kan på mange måter betraktes som en enebolig. Stikk innom, eller ring Privatmegleren, så får du mere informasjon om Bodøsjøen Park trinn 3. Her kan du også se en modell av boligene.

an-design.no

Utbygger:

Totalentreprenør:

www.corponor.no

www.skanska.no

l

5-roms bolig over to plan på 131,3 m2 (BRA). Egen carport.

l

3- og 4-roms over ett plan på 73,1 m2 (BRA). Egen parkering.

Pris fra 2.990.000,Pris fra 1.990.000,-

Meld din interesse hos:

Storgt. 23 - Tlf. 755 60 755 - www.privatmegleren.no/bodo

Bodo Nu juni 2010  

magazine for Bodo and Salten

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you