Page 1


ALEKSANDRA TADEWICZ DATA URODZENIA: ADDRESS: 05.04.1991R Aleja Pokoju 30/84 31-564 Kraków ADRESOFKORESPONDENCYJNY: DATE BIRTH: Aleja Pokoju 05.04.1991 30/84 31-564 Kraków PHONE NUMBER: NUMER KONTAKTOWY: 796 956 740 796 956 740

E-MAIL: E-MAIL: aleks.tadewicz@gmail.com aleks.tadewicz@gmail.com

EXPERIENCE: DOŚWIADCZENIE:

CURRICULUM VITAE - 2014.07 - urban, inventory practice in city Piła - 2012.08 - construction practice Krzysiak&Krzysiak Łęczyński Beton

EDUKACJA: EDUCATION:

- 2014 - still - Cracow University of Technology, faculty: Architecture master’s degree - 2010-2014 - Cracow University of Technology, faculty: Architecture and Urban Planning, engineering degree - 2007-2010 - II High School in Lublin Mathematic and Physik profile

SKILLS: UMIEJĘTNOŚCI:

Programs: AutoCad, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, SketchUp, ArchiCad (basic level), 3ds Max Studio (basic level) Languages: english (intermediate) german (basic level)

INTERESTS: PROGRAMY:

city planning, conservation of monuments, sets of theater, graphics, interior design


PLOMBA NA ULICY SKAWIŃSKIEJ - SEMESTR 5

Problematyka zadania polegała na dobudowie nowych segmentów do istniejącej już zabudowy. Opracowywana działka znajdywała się na krakowskim Kazimierzu, w bezpośrednim sąsiedztwie Wisły, dlatego też ważne było wejście w kontakt z otaczającą przyrodą. Na działce znajdowały się już dwie kamienice, które wyznaczyły ważne parametry dla nowej tkanki: wysokość, moduł. Kolejnym zadaniem było dobranie typologii mieszkań i ich funkcjonalne rozplanowanie. W rezultacie na działce zaprojektowano cztery nowe budynki o różnych funkcjach i typologiach mieszkań. Pod całym założeniem przewidziano podziemny parking.


SZKOŁA MUZYCZNA W ZAKOPANEM - SEMESTR 5

Działka znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie głównej, turystycznej ulicy Zakopanego - Krupówek. Z drugiej strony sąsiaduje z trasą wylotową w stronę Krakowa. Dlatego też została rozplanowana w taki sposób aby funkcja edukacyjna gromadząca dzieci w wieku gimnazjalnym była dla nich dostępna od bezpieczniejszej strony. Znajduje się ona od strony Krupówek. Natomiast funkcja kulturalna - sala koncertowa - przeznaczona dla szerszej publiczności, znajduje się w centralnej części budynku. Nowo projektowana architektura miała nawiązywać do tradycyjnej architektury zakopiańskiej.


DOM HANDLOWY - SEMESTR 5

Temat projektowy na dom handlowy był jednym z krótkich tematór z projektowania obiektów użyteczności publicznej. Został umieszczony w teoretycznej lokalizacji, która jednak również narzucała pewne parametry. Szara betonowa bryła, zamknięta z trzech stron, otwiera się w stronę głównego placu miejskiego i to właśnie od tej strony znajduje się główne dojście. Od strony zachodniej, od małej ulicy zaplanowany został dojazd techniczny i gospodarczy, to w tamtej części odbywa się dostawa towarów do centrum handlowego. Ponieważ plac nie oferuje użytkownikowi terenów zielonych, zostały one zaprojektowane już we wnętrzu architektonicznym.


SZEW MIEJSKI - SEMESTR 6 Poprzez eliminację nieaktywnych torów i umieszczenie większości pozostałych pod ziemią, pojawiła się możliwość rewitalizacji tego obszaru. Zaprojektowana została kładka, która łączy oddzielone wcześniej części i przenosi przestrzeń publiczną także na poziom pierwszy. BEZPIECZNE PRZEJŚCIE PONAD ULICĄ

KŁADKA JAKO TARAS CENTRUM KULTURY - WNĘTRZE URBANISTYCZNE

PRZESZKLONE POWIERZCHNIE POZWALAJĄCE NA OGLĄDANIE ARCHITEKTURY „OD GÓRY”

WIELOPOZIOMOWY DWORZEC KOLEJOWY

ZEJŚCIA EWAKUACYJNE Z KŁADKI RÓWNIEŻ DLA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH

OTWARCIA WIDOKOWE NA PARK

ZAKOŃCZENIE KŁADKI CENTRUM SPORTU I REKREACJI


WIELOPOKOLENIOWE GOSPODARSTWO ZAGRODOWE - SEMESTR 7

Projekt składał się z dwóch części. Pierwszą było uregulowanie przestrzeni funkcjonalnych wsi i całego jej układu, natomiast część druga to zadanie zaprojektowania wielopokoleniowego domu rodzinnego w gospodarstwie zagrodowym. Projekt miał przewidywać uprawę roli, w tym wypadku wiklinę, a także hodowlę zwierząt (owce). Na działce znajduje się duży dom, stodoła, owczarnia, oddzielny garaż a także wiata na maszyny. LEGENDA 1.

DOM MIESZKALNY

2.

OWCZARNIA

3.

STODOŁA

4.

WIATA NA MASZYNY

5.

GARAŻ Z CZĘŚCIĄ USŁUGOWĄ

6.

PARKING

7.

ŚMIETNIK

8.

TARAS

9.

OGRÓD KWIATOWY

10. OGRÓD WARZYWNY 11. POLE UPRAWNE 12. PASTWISKO

0.1 SALON Z ANEKSEM 0.2 SYPIALNIA 0.3 ŁAZIENKA 0.4 HOL GŁÓWNY 0.5 GARDEROBA OW.1

DYŻURKA

OW.2

MAGAZYN WEŁNY

OW.3

SUSZARNIA WEŁNY

OW.4

STRZYŻENIE OWIEC

OW.5 WC OW.6 SEROWARNIA OW.7

WĘDZARNIA

OW.8 POMIESZCZENIE

PORZĄDKOWE

OW.9

MAGAZYN SERÓW

OW.10

MAGAZYN MLEKA

OW.11

ZLEWNIA MLEKA

0.6 WC OGÓLNY 0.7 SALON 0.8 KUCHNIA/JADALNIA 0.9 KUCHNIA GOSP. 0.10 SPIŻARNIA 0.11 SUSZARNIA/PRALNIA 0.12 BRUDNA ŁAZIENKA 0.13 KOTŁOWNIA

OW.12 DOJARNIA OW.13 HALA OW.14 PASZARNIA OW.15

MAGAZYN ZBOŻA

OW.16

MAGAZYN BURAKÓW

OW.17

STODOŁA

1.1 KORYTARZ 1.2 ŁAZIENKA OGÓLNA 1.3 SYPIALNIA DZIECKA 1.4 SYPIALNIA DZIECKA 1.5 GARDEROBA DZIECI 1.6 POM. PORZĄDKOWE 1.7 SYPIALNIA RODZICÓW 1.8 ŁAZIENKA RODZICÓW 1.9 BAWIALNIA 1.10 GARDEROBA


FABRYKA GAZÓW AIR LIQUID - SEMESTR 7

Projekt obiektu przemysłowego miał na celu stworzenie jednostki administracyjnej, która może być dostawiona do jakiejkolwiek fabryki gazów przemysłowych bez wielkich przeróbek projektowych. Została ona zaproponowana jako nieregularna forma, co ułatwia jej adaptację do zróżnicowanej fukcji. Oprócz jednostki administracyjnej, należało także przeorganizować układ fabryki tak aby zapewnić największą jej funkcjonalność a także możliwość dalszej rozbudowy.


CENTRUM KINEMATOGRAFII W RUINACH ORANŻERII - PROJEKT DYPLOMOWY

Głównym założeniem projektowym był szacunek do pozostałości dawnej barokowej oranżerii. Wszelkie parametry nowego obiektu zostały zaczerpnięte ze zniszczonej już bryły: wysokość obiektu, wielkość rzutu poziomego a także moduł przesunięcia. Nowa bryła została nałożona na starą, zamykając wewnątrz najciekawszą jej część ceglaną ścianę arkadową. Ściana ta stała się integralnym elementem foyer Centrum Kinematografii.

WARSTWA ZEWNĘTRZNA: PŁYTY BETONOWE I SZKŁO

NAWIĄZANIE DO WYSOKOŚCI ORANŻERII

KONSTRUKCJA BUDYNKU PRZENIESIENIE MODUŁÓW RUIN NA NOWĄ FORMĘ

KOMUNIKACJA PIONOWA I POZIOMA

PODZIAŁ PRZESTRZENI NA STREFY: DŹWIĘKU, CISZY I ZIELENI ZACHOWANE RUINY ORANŻERII

LEGENDA: NAWIERZCHNIA PLACU CIEMNA NAWIERZCHNIA PLACU JASNA CHODNIK ULICA ASFALTOWA ZBIORNIK WODNY ZIELEŃ NISKA - TRAWNIK ZIELEŃ WYSOKA PARKOWA GŁÓWNE WEJŚCIE DO BUDYNKU WEJŚCIE GOSPODARCZE WJAZD NA PARKING


CENTRUM KINEMATOGRAFII W RUINACH

FOYER

Oprócz foyer z reprezentacyjną ścianą arkadową, w nowej szklanej bryle mieszczą się dwie sale kinowe, sale warsztatowe, a także restauracja. Aby podkreślić zabytkową strukturę, nowy materiał miał z nią kontrastować. Beton i szkło są dobrym tłem dla ceglanej czerwien vv.Ponieważ założenie miało powtarzać układ: między dziedzińcem a ogrodem; tylna ściana nowego budynku nie ma otwarć na park. Aby zaintrygować spacerujących, w południowej, pełnej ścianie, został odciśnięty kształt arkad.

SALE KINOWE

- PROJEKT DYPLOMOWY

SALE WARSZTATOWE

RESTAURACJA

ADMINISTRACJA 0.1 FOYER 0.2 KASA/INFORMACJA 0.3 SZATNIA KLIENTÓW 0.4 SALA PROJEKCYJNA 0.5 POM. TECHNICZNE 0.6 SALA KINOWA 0.7 RESTAURACJA 0.8 PRZEDSIONEK 0.9 POM. NA ODPADKI 0.10 WYDAWANIE POSIŁKÓW

ELEWACJA WSCHODNIA

ELEWACJA PÓŁNOCNA

POM. POMOCNICZE

ELEWACJA POŁUDNIOWA

ELEWACJA ZACHODNIA


portfolio polskie  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you