Page 1

PRIRODNOZEMLJOPISNI UVJETI GORSKIH KRAJEVA ANA CVETKOVIĆ I MARA ROZIJAN, 4. C OŠ MILANA LANGA


Gorski kraj dijeli se na Gorski kotar i Liku. Gorski kraj je smjeťten između nizinskog i breŞuljkastog kraja na sjeveru te primorskog na jugu.


RELJEF Ovo je područje uglavnom brdovito sa šumom. To su doline rijeka koje su okružene gorjem i planinama. Planine su najviši vrhovi na kojima zbog oštre (hladne) klime i visine nema šuma. Najviše planine, više od 1 000 m su: Risnjak, Velebit, Snježnik, te Velika i Mala Kapela. Najravniji dijelovi su: Ličko, Gacko i Krbavsko polje.

SNJEŽNJIK

RISNJAK


KLIMA I BILJNI SVIJET Zbog velikih visina klima je oštra (hladna). Ljeta su topla i svježa. Zime su hladne i snježne.  Većinu prostora gorskog kraja čine šume bukve, jele i smreke. Također se protežu i travnjaci. 


RIJEKE I JEZERA Većina rijeka su ponornice. Najveće su: Lika Najpoznatije: Dobra Gacka Korana Krbava Kupa Ričica Mrežnica Dobra Una


Gradnjom hidroelektrana, nastala su umjetna jezera. To su: Krušćičko u Lici, a u Gorskom kotaru Lokvarsko, Sabljaki i Bajer. Prirodna jezera su: Plitvička jezera, uvrštena su na listu svjetske prirodne baštine. Ukupno ima 16 jezera koja se dijele na gornja i donja. Najveći slap u RH je vodopad Plitvice (78 m).


Prirodno zemljopisni uvjeti gorskih krajeva, Ana C. i Mara R.  
Prirodno zemljopisni uvjeti gorskih krajeva, Ana C. i Mara R.  
Advertisement