Page 1

COSES QUE ENCARA NO HEM FET...

p

resentació...

... i que farem si podem comptar amb més suports

L’aigua, un element transparent, mal·leable, font de vida, però també de força i fermesa. Unes qualitats ben difícils de trobar en el caduc sistema de partits i la cada vegada més qüestionada democràcia electoral. Per sort, nous i vells moviments socials sorgeixen i, com si d’onades es tractessin, fan avançar el país i la societat cap a nous horitzons.

Fomentar la cultura participativa, és a dir, estendre a tots els camps de la cultura més enllà del teatre on ja succeeix, la participació dels navarclins en activitats culturals (creació audiovisual, art, dansa, teatre, etc.) en primera persona i no només com a espectadors. Promocionar els esports a la natura, cosa que caldrà fer coordinadament amb les entitats que ja els promocionen. Eliminar la quota política de totes les comissions (socials, culturals i de festes). Actualment els partits polítics tenen garantida la participació en moltes comissions, cosa que no sempre és bona perquè les polititza i provoca canvis bruscos en el seu funcionament. Impulsar programes per fomentar el cooperativisme, la micro empresa i l’autoocupació més enllà del projecte d’horts cooperatius ja descrit. Impulsar propostes per recuperar i revitalitzar els espais agraris i naturals de l’entorn de Navarcles. Municipalitzar tots els serveis possibles. Fomentar el transport col·lectiu en trajectes Navarcles – Manresa i vice-versa. Crear un debat obert, participatiu i de poble per fixar el rumb del Navarcles dels propers anys. Desenvolupar espais i iniciatives imaginatives per l’ús turístic, on també en puguin ser beneficiaris els navarclins i navarclines com a usuaris principals. Impulsar la mancomunació d’iniciatives amb la resta de pobles del sistema urbà del Pla de Bages. Ara mateix estem treballant en una, no volem avançar quina, que de ben segur farà parlar. Reciclatge porta a porta.

[...]

La nostra situació, amb només un regidor dels tretze que formen l’ajuntament, fa difícil que s’aprovin moltes de les nostres propostes i, el que és pitjor, dificulta molt que les puguem desenvolupar. Davant d’això, hem optat per fer una oposició seriosa i constructiva. Hem estat crítics tant amb l’equip de govern com amb els partits a l’oposició, oposantnos a moltes de les seves propostes, però també hi hem col·laborat en moltes ocasions sense renunciar als nostres principis. A continuació presentem un recull d’allò que hem fet i deixat de fer. Creiem que és important parlar del que hem aconseguit, però també d’allò a què ens havíem compromès i que, per diversos motius, no podrem desenvolupar. És amb aquesta voluntat de transparència que volem continuar arremangant-nos per construir un Navarcles més social, ecològic i democràtic.

la cup us necessita la manca de persones actives fa molt difícil la continuïtat del projecte que aquí t’hem explicat. Si creus en el que fem i vols treballar per un Navarcles i un país socialment justos dóna'ns un cop de mà i vine a...

ASSEMBLEA OBERTA diumenge 27 d’octubre 19.00h - Centre Cultural la Creueta [entrada per l’Av. Generalitat]

navarcles@cup.cat

rticipa! Vine i pa

Navarcles no és aliè a tota aquesta remor de fons. Els nostres han estat dos anys intensos d’aprenentatge i treball amb un únic objectiu: complir els compromisos recollits en el nostre programa electoral. Fer-ho forma part de la nostra obligació individual i col·lectiva, i més si tenim en compte que som dipositaris de la confiança de molts navarclins i navarclines. Un programa i un projecte polític sostinguts sobre quatre pilars fonamentals: les polítiques socials avançades; l’ecologisme i el decreixement; l’economia al servei del benestar social; i l’aprofundiment democràtic.

www.facebook.com/cupnavarcles www.navarcles.cup.cat navarcles@cup.cat solesa@diba.cat

No volem amagar tampoc el delicat moment en el que ens trobem. La CUP de Navarcles necessita de més persones, sense les quals es fa molt difícil la continuïtat a mig i llarg termini. Aprofitem aquesta presentació, feta des de dos continents, per fer una crida a participar de la CUP a tothom que es senti identificat amb aquest projecte.

Xavier Oliveras, regidor durant el 2011 i 2012. Aleix Solé, regidor a partir de febrer del 2013.


COSES QUE HEM FET... APROFUNDIMENT DEMOCRÀTIC Propostes executades Obrir els Plens a la participació dels ciutadans. Després de batallar-ho molt i de reformular una proposta d’audiències públiques que no es va acceptar tal i com estava prevista vam aconseguir obrir els Plens perquè qualsevol navarclí pugui intervenir al Ple per proposar actuacions, queixar-se o opinar sobre qualsevol tema. Exposició pública de l’estat de comptes de l’ajuntament. Es va fer una presentació dels comptes del 2010. Malauradament des de llavors, tot i la nostra insistència, no s’ha repetit l’experiència. En l’acord de transparència impulsat per la CUP (el podeu consultar a www.navarcles.cup.cat) vam obtenir el compromís de l’equip de govern per repetir l’experiència de manera regular. Pressupost participatiu 2012. Vam aconseguir que es destinessin 50.000 euros perquè els ciutadans proposessin projectes i els votessin. La participació va ser del 13% (604 persones) i va guanyar la reforma del pati de les escoles, la instal·lació de desfibriladors i la construcció d’un skatepark (encara pendent d’executar-se). Pressupost participatiu 2013. Pel 2013 vam aconseguir que la xifra destinada fos de 60.000 euros. La participació, però, va ser molt menor, només d’un 4,2% (195 persones) i va guanyar el projecte de sanejament dels lavabos de les escoles seguit del de beques menjador. Aquesta baixada en la participació l’atribuïm bàsicament a una mala campanya de difusió i una planificació de la jornada de votació que no va estar a l’alçada de les circumstàncies (podeu consultar la proposta elaborada el mes d’abril per la CUP a www.navarcles.cup.cat, veureu com no s’han complert moltes de les propostes). En procés... Pagament de l’IVA i l’IRPF a l’Agència Tributària Catalana. Vam fer aquesta proposta al Març del 2012 i va ser rebutjada. El juny del 2013 l’ANC, en un exercici de consens admirable, va aconseguir que s’aprovés per unanimitat una proposta molt semblant. Es preveu que durant aquesta tardor es facin ja els primers pagaments a l’ATC. Publicació d’un butlletí informatiu. Vam proposar publicar un butlletí bimensual d’informació política –l’Agenda no permet encabir-la– perquè la ciutadania estigui al dia dels debats polítics que es tenen dins l’ajuntament. Tot i que la proposta va ser aprovada fa més d’un any no va ser fins fa ben poc que varem poder arrancar un compromís ferm de la resta de partits per tirar-lo endavant.

Penjar els Plens en vídeo a la Xarxa. L’acord de transparència recollia també la creació d’un canal de You Tube on s’hi penjaran tots els Plens perquè tothom els pugui veure còmodament des de casa. No executades Creació d’audiències públiques. Volíem que cada sis mesos es fes una sessió de preguntes i respostes on tots els regidors donessin compte de la seva gestió. La proposta no va ser acceptada tal qual i es va reformular obrint els Plens a la participació de tothom. POLÍTIQUES SOCIALS AVANÇADES En procés... Bus a peu. Una proposta de la CUP treballada per la comissió de mobilitat i que vol ordenar i fomentar l’anada i tornada de l’escola a peu amb itineraris marcats i el guiatge d’un monitor. Es preveu iniciar el projecte a principis del 2014. Fer complir el codi de consum a les entitats financeres. Vam demanar, conjuntament amb ERC, investigar si els bancs complien amb el codi de consum sancionant-los en cas de no fer-ho. No executades Prohibir la instal·lació de circs amb animals a Navarcles. Els circs que utilitzen animals impliquen una qualitat de vida molt baixa per aquests animals a causa del transport, els espais reduïts, els maltractaments, etc. S’hi van oposar PSC i CIU. Declarar Navarcles municipi antifeixista. Volíem que l’ajuntament es comprometés a tapar les pintades feixistes existents a Navarcles i que no es cedissin a partir d’ara espais públics a partits xenòfobs. PSC, CIU i ERC hi van votar en contra. Recuperar una memòria històrica compromesa amb les lluites socials del segle XX. Hem proposat retirar el retrat del rei de la Sala de Plens, un reconeixement a la Segona República i al centenari de l’escriptor manresà AmatPiniella , així com també diferents canvis de noms de carrers, inclòs el del passatge Avel·lí, una figura polèmica per la seva política urbanística i la seva participació en ajuntaments franquistes. Cap d’elles s’ha acceptat. ECONOMIA MUNICIPAL AL SERVEI DEL BENESTAR SOCIAL Propostes executades Creació d’una comissió d’economia social. La comissió té la missió de buscar alternatives per afavorir la inserció laboral. L’únic projecte que ha impulsat ara per ara és el d’horts.

En procés... Encàrrec d’un estudi per valorar la viabilitat d’un centre de reutilització. S’ha encarregat un estudi per valorar la instal·lació d’un centre vinculat a la deixalleria per fomentar la reutilització d’objectes i generar algun lloc de treball. L’estudi s’encarregarà en breu. En cas de ser viable demanarem l’execució. Projecte d’horts cooperatius Se n’ha començat ja a executar la primera fase que consisteix en una formació en agricultura ecològica. Durant la segona fase, si el projecte qualla, la idea és muntar una cooperativa de producció d’hortalisses i derivats. ECOLOGISME I DECREIXEMENT Propostes executades Creació del Consell de Medi Ambient. A proposta de la CUP es va crear aquest consell encarregat de vehicular les iniciatives mediambientals de Navarcles. Esperem que mica en mica vagi agafant embranzida i es pugui consolidar. Condemna del fracking. Vam aconseguir que l’ajuntament condemnés l’ús d’aquesta forma d’extracció d’hidrocarburs molt agressiva amb el medi ambient. Un granet de sorra més en la lluita de la Catalunya interior contra el fracking. No utilització d’herbicides amb glifosat (rondup). Estudis recents han demostrat la perillositat d’aquest component. Hem buscat un herbicida eficaç i no tòxic i hem obtingut el compromís de l’ajuntament de fer-lo servir a partir d’ara. En procés... Caldera de biomassa per les escoles. Projecte de substitució de les calderes de gasoli i gas de les escoles per una xarxa de calor alimentada amb estella dels boscos del Bages. Esperem que aquesta tardor surti ja a concurs públic el projecte i pugui ser una realitat ben aviat. Estudi per instal·lar una turbina al canal de Cal Tàpies. L’any 2008 vam demanar l’encàrrec d’un estudi per veure la viabilitat del projecte. L’estudi no es va encarregar fins al 2012. La conclusió de l’estudi era que calia demanar més cabal a l’ACA i fer un estudi econòmic més acurat. La nostra demanada va ser precisament aquesta. Ara mateix estem a l’espera dels resultats de l’estudi. Contractació d’energia neta per Navarcles. Vam demanar iniciar un concurs públic per canviar de subministrador elèctric. Actualment ho és Endesa i en volíem un que oferís exclusivament energia verda. La proposta no es va acceptar, però va ser reconduïda i ara estem pendents d’estudiar el tema juntament amb l’enginyer municipal. Ja veurem com acaba...

COSES QUE NO FAREM...

... i a les que ens havíem compromès

Impulsar un programa de reforç escolar. Perquè? L’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament està tirant endavant un projecte molt interessant, l’Aula Socioeducativa, que persegueix aquest mateix objectiu entre molts d’altres. Demanar l’organització d’assemblees veïnals per barris. Perquè? Durant aquesta anys hem arribat a la conclusió que el subjecte organitzatiu és el municipi i no els barris; amb el pas del temps aquests han anat perdent la seva identitat pròpia i ja no es mobilitzen com ho feien temps enrere. Tota la participació l’hem adreçat i l’adreçarem a tot el poble en el seu conjunt. Sol·licitar la creació d’un parc públic als terrenys de la TYPSA i MABSA. Perquè? La manera com s’ha encallat el concurs de creditors i la requalificació inicial dels terrenys en fan impossible la seva reordenació. Demanar la transferència de les competències de la regidoria de joventut al Consell de Joves. Perquè? Ara mateix fer aquesta transferència implicaria la saturació del Consell de Joves per la dificultat d’assumir un volum de feina tant important. Esperem que en un futur pugui ser possible.

Passem comptes: 2 anys d'oposició  

Breu balanç de 2 anys d'oposició de la CUP a Navarcles. Mirar enrere per seguir endavant!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you