Bregebidler 111 - juni 2019

Page 1

de Brêgebidler DOARPSBLED FOAR ALDTSJERK EN OMKRITEN JUNI 2019

111


Colofon

Redactie-adres: Wietske Kooistra, Miedemaweg 19 9064 KL Aldtsjerk 06-20144152 bregebidler@hotmail.com Redactieleden: Hester Luinstra penningmeester Theorine Scholte Wietske Kooistra Maaike Bokma verspreiding

06 51316779

256 05 98 06-20144152 844 98 74

Abonnementen en advertenties: Advertentiekosten per jaar: hele pagina 135,00 halve pagina 67,50 éénmalige advertentie 25,00 Abonnementen buiten verspreidingsgebied (5x) 11,34

Vrijwillige bijdragen: graag op ons banknummer: IBAN NL10 RABO 0135 6728 05 Rabobank t.n.v. Doarpskrante Aldtsjerk, Rhaladyk 8A, 9064 DD Aldtsjerk.

Opmaak en druk: Rekladruk Gytsjerk Verspreidingsgebied: Heel Aldtsjerk en Readtsjerk tot Steenendam, incl. Bosweg en Kooiweg, Rengersweg tot Stania State.

Anonieme inzendingen worden niet in behandeling genomen. De redactie heeft het recht stukken in te korten / aan te passen.

Contactpersonen

Doarpsbelang: Marten Pietersma 06 30509270 info@dorpsbelangaldtsjerk.nl Havencommissie: Theo Spies 2561804 Speeltuincommissie: Anne Dorenbos 06 51460364 anne@dorenbosarchitecten.nl Feinteboun: Wouter Hooghiemster 06 46072611 IIsklub: Jan Klompmaker 2562619 Koor: Loes Wierdsma 2562400 Soos: Auke Talsma 2561889 Skoalle/âld papier: Sinnehonk 2561762 Gemma van Nimwegen 06 50630988 BvPF Vrouwen van nu ôfd. Gytsjerk: Wietske v.d. Werff 2561772 Hervormde Vrouwenvereniging: C. Holtkamp 2561553 Café Moarkswâl: Henk en Jannie 2563300 Doarpshûs Oerein: 2562222 Boekingen (Annestien) 06 53632103 www.oerein.nl 058-2561612

Buurtagent: Wijkagent Aldtsjerk 0900-8844 Servicenummer Milieu en Beheer: Openbare ruimte (klein leed: losse tegel; 0511-460860 overhangende tak: en 14 05 11 Werkdagen 9-12 en 13-15.30 Melding doen via: http://www.t-diel.nl Calamiteitennr. wegen en riolering: Na werktijd van 15.30 tot de volgende ochtend 07.00: 0511-460888 Weekend en feestdagen


Voorwoord Net nieuw aangeschoven bij de redactie van de Bregebidler, leek het mij leuk om maar eens te beginnen met het schrijven van het voorwoord.

Ik ben Wietske Kooistra, woonachtig met mijn man Geert Wiebe de Vries en kinderen Frederike en Frans Jacob aan de Miedemaweg 19. Zo’n 17 jaar geleden zijn wij hier komen wonen en daar hebben we nooit één tel spijt van gehad. Aldtsjerk is een prachtig dorp in een mooie omgeving, een dorp waar iedereen elkaar kent en met elkaar meeleeft. Ik denk dat er maar weinig dorpen zijn, waar men zich zo verbonden voelt met elkaar.

Kijk maar naar het afgelopen dorpsfeest! Wat een mooie optocht, knallende feesten op de donderdag, vrijdag, zaterdag. En dan de dorpslunch op zondag ter ere van het 125-jarige bestaan van onze vereniging van Dorpsbelangen Aldtsjerk. Wat een opkomst! En wat een genot om iedereen aan die mooi gedekte lange tafels te zien zitten, genietend van een overheerlijke, prima verzorgde lunch! Een foto van onze dorpsbewoners treft u verderop in deze Brêgebidler aan.

Een goed besluit ook van de Feinteboun om i.v.m. het slechte weer de optocht van zaterdagavond naar de zondagochtend te verplaatsen. Fijn ook om te zien dat men tijdens de optocht respectvol met persoonlijke omstandigheden omgaat.

Zondag was het prachtig weer en daar konden we ook volop van genieten tijdens het kleintje matinee. Het werd een bijzondere, voor sommigen zelfs emotionele avond, die ons vast nog lang zal bijblijven.

Nadat de feestvlaggen van de Feinteboun waren opgeruimd, verschenen er een paar dagen later vlaggen met tassen eraan. Voor een ieder die geslaagd is, heel hartelijk gefeliciteerd. Soms lukt het niet in één keer, voor de herexamen kandidaten nog veel succes gewenst.

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier toe. En ook alvast een fijne zomervakantie. Mocht u verhalen met ons willen delen: bregebidler@hotmail.com 3


Canterlandseweg 48 - 9061 CD Gytsjerk Tel. 058 256 14 93 - Fax 058 256 18 95

LOONWERK • GRONDWERK • KRAANVERHUUR


Juryrapport optocht

Uitslagen fietsploegen 1. Oertijd - Leuk geheel, gedetailleerd / goed uitgewerkt, goed in de rol, interactie publiek 2. Flintstones – zeer compleet, personages herkenbaar, leuke pamfletten 3. Ganzenbord – leuke teksten, heel leuk bedacht, fraaie uitwerking Originaliteitsprijs: bekende schilderwerken / portretten – super netjes, goede uitleg met bordjes Aanmoedigingsprijs: gladiatoren – mooie schilden, aantal details ontbreken, maar ga zo door!

Uitslagen feestwagens 1. Tryn en har 7 soanen – prachtig in zijn eenvoud, past perfect in het thema, origineel uitgebeeld 2. Bakker Doede – het hele plaatje klopt, portret van Willem Alexander, tekst achterop de wagen, past perfect bij het dorp 3. Egypte – mooi schilderwerk, alles zelf gemaakt, zelfs de kleding Originaliteitsprijs: elfstedentocht, kopie van de geschiedenis Aanmoedigingsprijs: café Woudstra – tip: let op je muziekkeuze, eigen namen op de schaatsbalk. Tip voor de Feinteboun: jullie hebben wel een voorbeeldfunctie.

Fietsploegen: Hippies/Flower Power (lopend): Leuk geheel, goede kopie. Ald Jild: Kleurrijke verschijning, leuk bedacht om de afbeelding op het geld terug te laten komen als persoon. Zeer lekker zwart geld. Moulin Rouge: Herkenbaar, zeer uitgedost, vrolijke verschijning. Grease: Simpel, maar heel herkenbaar. Klokkenluider van de Notre Dame: Zeer leuke tekst achter op de fiets, erg leuk bedacht. Flower power (fiets): zeer vrolijk en kleurrijk geheel.

Feestwagens: Feinteboun: Tekst op de wagen met een goede boodschap, laten we zeggen dat de Feinteboun het druk had met het organiseren van een topfeest en dat ze iets minder tijd hadden voor de wagen. Negerzoen: Heel leuk bedacht, strakke wagen met een toepasselijke rol voor de kleuters: ze waren om op te eten. Middeleeuwen: Iedereen zat goed in zijn/haar rol inclusief de bestuurder. Leuke details op de wagen en herkenbaar Middeleeuws gezelschap. Ridderorde Van Sminia: prachtige ophaalbrug, kinderen zaten allemaal goed in hun rol. 5Verslag van de Feestcommissie Het is vrijdagochtend 7 Juni, de telefoon gaat….. “Hallo José, het is Carlo van het boekingsbureau. Meestal bellen wij op deze termijn niet met leuk nieuws, de zanger van de band Kraakthelder, die jullie voor vanavond hebben geboekt, is ziek”. Oh nee, dat is geen goed begin van de dag!! Gelukkig hebben ze een vervangende band klaar staan welke volgens het boekingsbureau ook zeker goed past bij een feest voor jong en oud. De band Flame zal vanavond invallen. Accepteren en door… Want er staat van alles op de planning! De zonnige ochtend begint natuurlijk met de zeer geslaagde optocht, georganiseerd door de Feintenboun. Na de optocht is het haast maken om op tijd te zijn voor de spelletjes en patat. Dit jaar hebben we ons best gedaan om weer mooie dingen te organiseren voor de schoolkinderen. Voor de onderbouw staat knutselen en een goochelshow op het programma en de bovenbouw gaat het spel Expeditie Robinson doen. We hebben ook zo’n plezier gehad in het organiseren van dit spel, hopelijk vinden de kinderen het net zo leuk?! De kinderen van de onderbouw zijn gestart met het knutselen van een kroontje. Met papier, stickers en papier-maché zijn de kinderen druk in de weer geweest. Alle kroontjes zijn voorzien van namen en konden direct op voor de voorstelling van Minze Dijksma. Deze fantastische goochelaar heeft ervoor gezorgd dat de kinderen een uur lang stil hebben gezeten. Aandachtig en met grote ogen hebben ze genoten van de goochelshow.

7


De kinderen van de bovenbouw zijn verdeeld in 5 groepen. Bij de start is elk groepje aan elkaar geketend met een touw en tie-wraps. De opdracht die ze kregen was; vind de sleutel en start bij het voetbaldoel. Daar hing voor elk team de sleutel met een aanwijzing naar de kluis. Eenmaal bij de kluis konden de kinderen hunzelf losknippen van het touw en was er de plattegrond van spel naar spel. Vijf spellen hebben de kinderen gedaan: 1. Loop met twee personen een parcours met een kokosnoot die je niet met handen en armen mag dragen. Hele creatieve oplossingen hebben we hier gezien, een kokosnoot tussen elkaars ruggen of een kokosnoot in de holte van je schouder waar de andere zijn hoofd op had gelegd. 2. Blijf zo lang mogelijk staan op de evenwichtsbalk. Dit was zo makkelijk nog niet, helemaal niet als na een paar minuten een arm de lucht in moet of je zelfs op 1 been moet staan.

8


3. Suikerklontjes stapelen. Wie heeft de hoogste toren van suikerklontjes… 4. De eetproef. Tijdens dit spel hebben de kinderen 5 dingen blind moeten proeven; een knakworstje, heksenkaas, muntblaadje, wortel babyhapje en als laatste een mentos snoepje. Dit was natuurlijk wel erg spannend. De kinderen hebben goeie smaakpapillen want hier hebben ze veel munten verdiend. 5. Tangram puzzel. Een grote ingewikkelde puzzel welke in veel verschillende vormen kan worden gelegd. Na deze vijf spellen was er het finale spel. De kinderen moesten een code kraken om vervolgens het laatste spelelement te kunnen starten, namelijk: de vuurproef! Het touwtje boven de vuurschaal, gevuld met hooi, watten en zaagsel, moest zo snel mogelijk doorgebrand worden. Met de vuursteen konden de kinderen goed overweg, binnen no time waren alle touwtjes doorgebrand!

Het was een nek aan nek race… Team Oost en Team Noord hadden een gelijk aantal munten verdient, echter was Team Noord het snelst met de vuurproef. Gefeliciteerd Tijs, Nick, Roy en Anne Mare met het winnen van het felbegeerde amulet. Dat was het alweer, de spelmiddag voor de kinderen! Het was zeer geslaagd. Na afloop mochten alle kinderen nog touwtje trekken en zijn eigen weg gaan.

Wij hebben ons klaar gemaakt voor het avondprogramma. Tafels en stoeltjes zijn klaar gezet en de tent is versierd als een bruin café met lampen, kleedjes en een bloementje op tafel. De pubquiz kon beginnen… met maar liefst 28 teams was de opkomst grandioos! Dank daarvoor. Hoewel het weer moeilijke vragen waren hebben we leuke reacties mogen ontvangen en deed iedereen fanatiek mee! Koffie, gebak en een hapje deden de tijd versnellen en voor we het wisten was ook dit onderdeel van onze vrijdag voorbij. Een geslaagde pubquiz met team ‘De Boer en Sa’ als winnaar, gefeliciteerd!

Na de soundcheck kon om 23 uur de band dan eindelijk starten. Spannend was het toch wel, want zou deze invalband kunnen voldoen aan onze verwachting? Absoluut! Een zeer groot applaus voor de band Flame, want wat hebben zij er een feestje van gemaakt. ’s Ochtends hebben ze definitief gehoord dat ze naar Aldtsjerk moesten komen (vanuit het midden van het land), ze moesten werken met een ander geluidsbedrijf dan normaal en ook nog invallen voor een organisatie die dit jaar de lat erg hoog had gelegd.

WAUW, wat was dit een top band en ze hebben Aldtsjerk en Readtsjerk een topavond bezorgd!

Wij willen eenieder in Aldtsjerk en Readtsjerk weer enorm bedanken voor jullie bijdrage en het vertrouwen in ons. Zonder jullie hadden we dit niet kunnen organiseren en was het niet zo’n groot succes geweest. We hopen dat jullie net zo hebben genoten als wij. 9


mmmm . . . het lekkerste SUIKERBROOD koop je natuurlijk bij de FRIESE KAMPIOEN

Van Haersmasingel 2 Tel. 058-256 30 01 Oenkerk


Wij gaan in winterslaap en kijken nu al uit naar het dorpsfeest in 2020. Oant folgjend jier!

Groeten van de feestcommissie, Hendrik, Janneke, José, Otto, Machiel, Maaike, Ellie, Paul, Bouwe, Doede, Thiald en Willemijn.

Tsjerkepaad 2019

De beide prachtige tsjerken fan Readtsjerk en Aldtsjerk dogge ek dit jier wer mei oan Tsjerkepaad. Fanôf 6 july oan’t en mei 14 septimber is elts wolkom om op de sneontemiddei fan healwei twaën oan’t fiif oere de tsjerke te besjen. Us frijwilligers kinne jimme fan alles oer de tsjerke en har skiednis fertelle. Dit jier ha we in prachtige foto-eksposysje fan Ds. Hille Vlasman yn de beide tsjerken hingjen. It hyt “Vaar naar diep water”, in wiere oanrieder.

11


VERGROOT UW WOONCOMFORT

Bouw uw droomserre samen met De Boer Serrebouw 058 256 2332 • Andringasingel 13, Oenkerk

www.deboerserrebouw.nl


De afgelopen maanden hebben we diverse activiteiten georganiseerd. Op 6 april hebben we de voorjaarskuier gehad. De tocht werd gelopen onder mooi weer. De opkomst had wel iets beter gekund maar dit mocht de pret niet drukken. 12 april was Taeke van der Meer aanwezig i.v.m. zijn afscheidstournee. Deze avond is goed bezocht. Er is veel gelachen deze avond. Op 27 april was er weer de jaarlijkse viering van Koningsdag. Helaas regende het in de ochtend, waardoor de vrijmarkt plaats heeft gevonden in het gebouw zelf. Ook hiervoor is het dorpshuis prima te gebruiken. Wat een gezelligheid met al die kinderen. De middag/avond is ook zeer goed bezocht. Wat een feest. Door het feestgedruis konden we helaas het bier niet goed koud houden, ondanks een strakke wegzetting van het bier in de aanwezige koelingen. Volgend jaar wordt er een koelwagen gehuurd zodat dit niet weer kan gebeuren. Hier mag een ieder van uitgaan. De klaverjasavonden zijn ook weer goed bezocht. De klaverjasavond in mei is niet doorgegaan in onderling overleg. Op 18 mei hebben we de dorpspicknick georganiseerd. Mooi weer, lekker ongedwongen sfeer. Heerlijk. Dit jaar hebben we ook weer genoten van de musical die door de kinderen van de Sinnehonk ten toneel is gebracht. Wat een feest hebben de kinderen en leerkrachten ervan gemaakt. Chapeau. We gaan vanaf nu weer de zomerstop in. Het nieuwe seizoen wordt weer geopend in september. We hebben al een druk programma voor het nieuwe seizoen. Hierover volgt z.s.m. berichtgeving via de site van Oerein. Een ieder een prettige vakantie toegewenst en tot ziens in September. Met vriendelijke groet, Bestuur Doarpshรปs Oerein. De laatste klaverjas wedstrijd van dit seizoen in Oerein, was op zaterdag 20 april.

6. Dineke Lei 7. Redmer Hoogcarspel 8. Sikke v.d. Meer 9. Rom Veenstra 10. Marja de With 11. Joast de Boer 12. Nellie v.d. Meer

Er waren 20 deelnemers, de uitslag was als volgt: 1. Evert de Jong 2. Jan Zijlstra 3. Theo Spies 4. Tjibbe Lei 5. Kees Seinstra

5495 punten 5360 punten 4881 punten 4873 punten 4859 punten

13

4838 punten 4759 punten 4723 punten 4720 punten 4643 punten 4618 punten 4593 punten

Het nieuwe klaverjasseizoen begint op 28 september 2019. Klaas en Rom.Zoektocht Nelly Scholten Ut namme fan Stichting Cultureel Erfgoed Trynwâlden vraagt Arie van de Polder uw hulp bij de zoektocht van Nelly Scholten.

Enkele maanden geleden kregen wij als redactie van de dorpskrant Ut de 2Doarpen de volgende vraag voorgelegd; Mijn naam is Paul Arends en ik woon in Arnhem. Mag ik u langs deze weg (mail) iets voorleggen? Voor de komende 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem (2019) ben ik bezig om de misschien wel laatste getuigenissen uit de eerste hand op te tekenen voor een project op Arnhemse basisscholen. Daarin worden de voor onze stad zo bepalende gebeurtenissen in 1944 en 1945 toegankelijk gemaakt voor de leerlingen. Daarnaast zegt je geschiedenis veel over wie je nu bent. We brengen uiteindelijk de kinderen en de ouderen uit de stad bij elkaar en zo’n ontmoeting levert vast indrukwekkende gesprekken op. Eén van de getuigen is de bijna 89-jarige Nelly Scholten uit Arnhem. Deze vitale vrouw weet de jeugdherinneringen aan de oorlogstijd nog uitgebreid op te roepen. En ze vertelde me dat ze met haar zus en ouders is geëvacueerd naar Friesland in september 1944. Zij is toen terecht gekomen in Roodkerk en heeft daar met haar zus onderdak gekregen in de boerderij van Folkert en Ali Algera (of Algra). Dit Friesche echtpaar had twee kinderen: Seyke of Sake van 4 jaar en Ali van 2 jaar. Mijn vraag is of u als aanspreekpunt van de dorpskrant mij kunt helpen aan informatie uit de periode of mij een goede tip kunt geven wie in het dorp meer zou kunnen weten. Het mooiste zou zijn als we langs deze weg nog een afbeelding van de boerderij, het gezin Algera of wellicht een oude foto met Nelly kunnen achterhalen. De info zal gebruikt worden voor een boekje dat op de scholen wordt verspreid.

Met zo’n vraag wordt je nieuwsgierigheid gewekt. Wie heeft of hebben hun woning beschikbaar gesteld voor evacués. Tegenwoordig is het van Arnhem naar Readtsjerk een reisje van ongeveer 1 uur en 3 kwartier. Dat zal vroeger in de oorlogsjaren wel heel anders gegaan zijn. Ook de communicatie is vanzelf in de laatste oorlogsjaren niet zo als we vandaag de dag gewend zijn. Maar in eerste instantie lijkt dit niet moeilijk te beantwoorden. We hebben immers het zeer uitgebreide boek over Readtsjerk; It Doarp op it Fuottenein van Aukje Wijbenga-de Boer. De gevraagde informatie moet daar toch in te vin15den zijn. En wellicht ook nog een foto van de woning of boerderij. Maar helaas is de familie Algra niet te vinden, althans niet met de gevraagde voornamen. Het bericht wordt daarna op Facebook geplaatst en daar komt al gauw een reactie op, dat het andere voornamen moeten zijn. Volgens diegene gaat het om Jan en Folkje Algra, Wearbuorren 2, met de dochters Sijke (1940) en Alie (1943). En dat blijkt achteraf dus wel te kloppen, want de dochter Alie woont hier nog steeds in de buurt. Op bezoek bij haar blijkt al gauw dat dit het contact is wat bedoeld wordt. Er worden gegevens uitgewisseld, alleen weet Alie er niet zo veel meer van, het meeste heeft zij ook uit overlevering moeten horen, omdat zij ten tijde van de evacuatie nog maar 1.5 jaar oud was. Toch wordt het verhaal wel duidelijk. Daartoe aangemoedigd gaan we verder op zoek en het blijkt dat er nog meer informatie boven water is te halen.

Via Arie van de Polder komen we uit bij zijn moeder Anneke van de Polder-Hellinga, (dochter van Pieter en Aaltsje Hellinga) en haar nicht Liesje Hellinga (dochter van Folkert en Lies Hellinga). Ook Liesje haar jongere zus Sjoukje Bijlstra-Hellinga heeft de evacuees goed gekend. Hierna volgt een samenvatting van alles wat we nu te weten zijn gekomen. De familie van Dalen is bij Folkert en Lies Hellinga, Wearbuorren 3, in sept/okt 1944 aangekomen. Eerst vader en moeder van Dalen met 2 dochters, Nelly en Dinie. De 3e dochter Marietje is later liftend met een vrachtwagen in Readtsjerk (Roodkerk) aangekomen. Marietje werd ook ondergebracht bij de fam. Folkert Hellinga. Hun 4e dochter Hennie is in Arnhem gebleven. De familie moest koffie en thee zetten in de gang van de boerderij. In de kamer werd er met z’n allen gegeten. Men zat soms met 12 personen aan tafel, inclusief 2 Duitse soldaten en een „feint en een faam”. 17


Wanneer er niet voldoende vlees was, werd er vee geslacht. Men ging het vlees in weckflessen wecken. Overtollig vlees werd achter de boerderij begraven. Vlees uitgeven aan anderen kon niet omdat men bang was verraden te worden. De Duitse soldaten waren blij dat de oorlog bijna voorbij was. Voor de boerderij was een gracht waar men soms ging polsstok springen. Nelly werd ondergebracht bij de fam. Jan en Folkje Algra, Wearbuorren 2, alwaar ze met de kinderen Sijke en Alie de zolder moest delen. Dinie werd ondergebracht bij de fam. Thomas en Jantsje Kingma, Healbird 1. Readtsjerk. Bij Pieter en Aaltsje Hellinga, Wearbuorren 6 te Readtsjerk (Roodkerk) waren in die periode eveneens evacuees. Toon Eskamp (34 jaar) kwam uit Arnhem. Toon heeft het schaatsen in Readtsjerk geleerd achter een oude stoel. Is later geëmigreerd naar Canada. Frans van de(r) Loo (ca 8 jaar) kwam uit Kerkdriel. Ook Jopie Krüg (geb. 1934 en dus 11 jaar) was ondergebracht bij Pieter en Aaltsje Hellinga. Hij kwam zoals vele andere evacueekinderen in Readtsjerk en Aldtsjerk (Oudkerk) uit Rotterdam. Contacten met de familie Krüg zijn altijd gebleven. De fam. Krüg woonde later in Zwijndrecht en Skagen. Jopie is inmiddels overleden.

Mevrouw Nelly Scholten kan het rijmpje butter, brea en griene tsiis etc. zich nog goed herinneren en zelfs bijna foutloos opzeggen. Er zijn Friezen die dat niet voor elkaar krijgen. Voor de rest zijn de herinneringen aan Readtsjerk wat vaag.

Piet de Vries

Voor u gelezen:

Herdenking D-Day – 75 jaar geleden

Zoals al in de Leeuwarder Courant te lezen was heeft Dirk v.d. Meulen met zijn amfibievoertuig Duck mee gedaan aan de indrukwekkende 75-jarige herdenking van de start van de bevrijding op de stranden van Normandië. In de volgende Brêgebidler zullen Dirk en Pauline hun ervaringen over deze bijzondere reis met ons delen.

18


19


Particulier natuurbeheer nu via collectief stelsel mogelijk In het gebied Noordoost-Friesland voeren particuliere grondeigenaren het beheer van natuurgronden, volgens het Natuurbeheerplan van de provincie Fryslân, uit. Hiervoor hebben zij een beheercontract met de provincie Fryslân afgesloten en ontvangen zij een vergoeding. Deze contractvorm komt, na afloop van de huidige contracttermijn, te vervallen. Daarvoor in de plaats kunnen particulieren zich vanaf dit jaar voor collectief particulier natuurbeheer bij de vereniging Noardlike Fryske Wâlden aansluiten.

Collectief voor particulier natuurbeheer De vereniging Noardlike Fryske Wâlden is vorig jaar september gecertificeerd als collectief voor particulier natuurbeheer en is per 2019 actief gestart met de uitvoering daarvan. Als het huidige beheercontract voor natuurbeheer eind dit jaar (2019) afloopt kunnen particulieren per 1 januari 2020 de overstap maken naar het collectieve stelsel via de Noardlike Fryske Wâlden. Personen met natuurgronden kunnen voor meer informatie over de mogelijkheden contact opnemen met de vereniging. Dat kan telefonisch via tel. 0511 – 74 52 00 (op werkdagen van 09.00 tot 12:00 uur) of per e-mail info@noardlikefryskewalden.nl.


Nieuws uit de groepen 1, 2 en 3

De afgelopen maanden hebben we heel veel gedaan. Zo hebben we met Pasen paaseitjes gezocht, Froukje vond zelfs een gouden paasei! En we zijn al op schoolreisje geweest. We gingen naar het Fries Natuurmuseum en naar Monkey Town te Leeuwarden. En daarna hadden we alweer het volgende feestje. We mochten optreden in het dorpshuis. De laatste tijd hadden we veel liedjes geoefend en veel gedanst en dat mochten we laten zien. Wat was het spannend maar het ging erg goed! En nu kijken we uit naar het dorpsfeest. Mogen we op de versierde wagen. Hieronder leest u wat de kinderen nou het allerleukste vonden. Veel leesplezier! Juf Iris, Juf Ielsa, Juf Annie

Myrthe: de gele glijbaan in Monkey Town. Daar ging ik vaak vanaf met Tess en Lieke. Lise: de musical was erg leuk. Vooral omdat de mensen dan naar ons kijken hoe goed wij gingen dansen. Ook het applaus was leuk. Lieke: dat ik mocht dansen als een bij tijdens het optreden. Met Maya de Bij. Jinte: alles is leuk. Maar het dansen tijdens het optreden was erg leuk. Ook het zitten in de aapjes in Monkey Town was super spannend. Jan-Wouter: dat we naar het Fries Natuurmuseum zijn gegaan. En daar heb ik visjes gevangen. Yde: alles is leuk, maar het optreden in het dorpshuis was echt heel leuk. Fenna: de blauwe glijbaan in Monkey Town was erg spannend! Bjorn: het springkussen in Monkey Town was erg leuk. Froukje: het optreden in het dorpshuis was erg leuk, vooral het spekje was erg lekker!

21

Dieke: de blauwe glijbaan in Monkey Town. Die was erg spannend en leuk! Anouk: ook de blauwe glijbaan in Monkey Town. Tess: de gele glijbaan in Monkey Town. Die was leuk. Destiny: het schoolreisje en dan vooral de gele glijbanen. Ynthe: ook de gele glijbanen. Reina: dat we een spekje kregen na het optreden in het dorpshuis. Dat was erg lekker. Marije: dat ik met Tess en Fenna van de gele glijbanen af ging in Monkey Town. Ciske: alles is leuk! Maar de glijbanen in Monkey Town waren erg leuk. Jada-Lynn: de blauwe glijbaan in Monkey Town. En dat ik in het Fries Natuurmusuem een 3D bril op mocht hebben. Ik zag toen een mooie onderwaterwereld. Elselot: de 3D bril in het Fries Natuurmuseum was erg leuk en de glijbanen.


* BOKSEN * SPINNING * FITNESS * PILATES

* CARDIOTRAININGS * GROEPSFITNESS * KRACHTTRAINING * VIRTUELE SPINNING

* FIT EN STRENGTH * SPORTMASSAGE EN * 55+FITNESS MEDICAL TAPING * VOEDING * ZONNEBANK


Schoolkeuze kinderen groep 8:

Mathilde en Femke Frans Jacob Tijs en Pier Finn

Comenius in Leeuwarden De Saad in Damwoude Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp

23


Ruim & plezierig Ruime winkelen gstijden openin

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur Donderdag en vrijdag tot 21.00 uur Zondag van 12.00 tot 18.00 uur De Haven 5, Gytsjerk 058 - 256 1370 • info@ahgytsjerk.nl

Iedere klant tevreden de deur uit!

1400m 2 winke l plezie r!


Verslag dorpsfeest 2019 Feinteboun: Het was weer een fantastisch feest!

Op zondag 2 juni is de Feinteboun begonnen met het versieren van het dorp. Het blijft elk jaar een hele klus om het feestterein in orde te hebben, een feestwagen te bouwen en alle puntjes op de i te zetten wat betreft de voorbereiding voor het mooiste dorpsfeest van de Wâlden. Dit alles is een teken dat de mooiste week van het jaar er weer aan komt. Het is prachtig dat wij als Feinteboun dit met onder andere de feestcommissie en Henk & Jannie kunnen organiseren. Op donderdag 6 juni ging het dorpsfeest van start met de Mar tot Moark tocht, welke startte om 19:00. Zoals altijd begon de tocht met het baggeren door de sloot, gevolgd door een tocht door de weilanden naar het bos, met als eindpunt het café waar een leuke afsluiting op de deelnemers stond te wachten. Bij de heren kwam Jesper Veenstra als eerst over de finish, met een tijd van 23 minuten en 34 seconden. De vrouwelijke deelneemster die als eerste over de finish kwam was Lola Koetsier, met een tijd van 27 minuten en 51 seconden! Door de winnaars van de Mar tot Moark tocht werd het feest geopend met de sleutel die in het café hangt. Terwijl de deelnemers van de tocht het zweet op hun rug hadden staan, was het ook tijdens het klaverjassen in het café zweten geblazen. Jan Veenstra ging er met de eerste prijs vandoor met 4841 puten. Als tweede is Klaas van der Veen geëindigd met 4632 punten. De derde prijs was voor Dineke Lei, zij heeft 3478 punten behaald. Na het klaverjassen werd er een podium in het café gereed gemaakt zodat ‘Der sit musyk yn’ kon beginnen met spelen. Absoluut een geslaagd voorfeest!

Op 7 juni vertrok vroeg in de ochtend de optocht van feestwagens en versierde fietsen. Dit jaar was het thema ‘geschiedenis’. De optocht bestond uit tien feestwagens en zeven fietsgroepen. Bij de feestwagens ging de eerste prijs naar ‘Tryntsje en har sân soannen’: prachtig in haar eenvoud, past perfect in het thema en origineel uitgebeeld. De tweede prijs werd gewonnen door ‘Bakker Doede’: Het hele plaatje klopte, portret van Willem Alexander en de tekst achterop past perfect bij het dorp. De derde prijs ging naar ‘Egypte’: mooi schilderwerk en alles zelf gemaakt, zelfs de kleding. De originaliteitsprijs was voor ‘De Elfstedentocht’: een kopie van de geschiedenis. Als laatste hebben we dan nog de publieksprijs, welke naar ‘Aldtsjerk Foarút’ van de Feinteboun ging. Maar dames en heren; waar is het paard gebleven? Dan was er natuurlijk ook nog een aanmoedigingsprijs, deze ging naar ‘Café Woudstra’. De eerste prijs bij de fietsgroepen werd gewonnen door ‘Oertijd’: leuk geheel, gedetailleerd en goed uitgewerkt. Deelnemers zaten goed in hun rol en hadden een leuke interactie met het publiek. De tweede prijs ging naar ‘Flinstones’: zeer compleet, personages waren goed herkenbaar en leuke pamfletten. De derde prijs was voor ‘Ganzebord’: leuke teksten en ontzettend fraaie uitwerking. De originaliteitsprijs werd gewonnen door ‘Bekend schilderwerk/portretten’: super netjes en leuke uitleg met de bordjes. De aanmoedigingsprijs ging naar ‘Gladiatoren’.

Na de optocht werden er door de feestcommissie spelletjes georganiseerd voor de kinderen van de basisschool. Natuurlijk werden de kinderen getrakteerd op een bakje patat door Van Kammen. Na de gevulde buikjes konden de kinderen vol energie beginnen met de spelletjes. Om 15:30 werden er foto’s gemaakt van de Feinteboun en de Feestcommissie. Aansluitend ging de Feinteboun zoals elk jaar een hapje eten bij de Trochreed. Gerard en Lia Jullens, hartelijk dank voor het heerlijke eten en de gezelligheid. Ondertussen was de geschiedenis pubquiz in de feest-

25


tent al begonnen, georganiseerd door de Feestcommisie. Na de quiz begon zou de band ‘Kraakthelder’ spelen, maar wegens ziekte kon dit niet doorgaan. Gelukkig was er fantastische vervanging gevonden, namelijk: Flame. Een zeer geslaagde vrijdagavond!

Op zaterdag 8 juni, stond er om 10:00 het volleybaltoernooi gepland, echter kon dit vanwege het slechte weer niet doorgaan. De 55+ spellen (met koffie en gebak) konden daarentegen wel gewoon doorgaan, omdat dit in de feesttent gedaan kon worden. Dit jaar werd er ‘groot darten’ gespeeld. De eerste prijs werd gewonnen door Gerry, met 235 punten. De tweede prijs ging naar Aly Pol, met 222 punten. De derde prijs was voor Piet van der Polder, met 212 punten. Na de spelletjes werd alles opgeruimd en startte om 12:00 het verkleed matinee. Ook dit jaar was natuurlijk Orkest Butterfly de band die de muziek verzorgde. Wederom, zoals elk jaar, was het matinee zeer geslaagd. De nodige biertjes werden genuttigd en er werd flink gedanst. Ook hier was er een prijs te verdelen voor diegene(n) die het best verkleed waren, deze prijs ging naar ‘De Barbies’. Voor Dido Lei was dit het laatste jaar bij de Feinteboun, helaas gaat hij ons verlaten. Dido, je wordt ontzettend bedankt voor jouw inzet voor de Feinteboun, we hebben een prachtige tijd gehad! Gelukkig is er ook een nieuw lid bijgekomen, namelijk: Jacob Broersma. Wij zijn blij dat Jacob zich wil inzetten voor de Feinteboun. Normaal gesproken is er nog een ‘kleintje optocht’ na het matinee, wegens weeromstandigheden ging dit niet door en was dit verplaatst naar zondagochtend. Om 22:00 startte de band ‘Royal Beat’ en ‘DJ Wilfred’, een geweldige avond. Er werden goede en leuke nummers gespeeld in combinatie met een mooie show. Het was weer een goed bezocht feest. Uiteraard kon er na al het dansen in de feesttent, op het terrein nog iets gegeten worden voordat de oogjes gesloten werden.

Op zondag 9 juni, begon de optocht om 10:00. Gelukkig was het nu prachtig weer, en is de optocht goed verlopen. Om 12:00 werd er een dorpslunch gehouden voor alle dorpsgenoten in verband met het 125 jarig bestaan van dorpsbelang Aldtsjerk. Ontzettend geslaagd en goed verzorgd door de Trochreed en Henk & Jannie met ijs van de familie Van Kammen 'na'. Om 14:00 begon de nostalische zeskamp in het zonnetje, waardoor jong en oud gezamenlijk genoten van de deelnemers. De eerste prijs werd gewonnen door het gezamenlijke team van de Feinteboun en de Feestcommissie. De deelnemers waren Willemijn Tolsma, José Giesing, Tim Luinstra en Sytze Tjeerdsma. Het feest werd om 16:00 afgesloten met een klein matinee in de feesttent. De muziek werd verzorgd door ‘TORKEST’. Het was één groot feest. Helaas kwam hiermee wel een eind aan een prachtig dorpsfeest. Op maandag 10 juni hebben de Feinteboun, de Feestcommissie, Henk & Jannie en vrijwilligers het gehele dorp weer opgeruimd. Om 15:00 had Jannie een heerlijk buffet klaar voor de harde werkers.

Wij als Feinteboun kunnen terugkijken op een zeer geslaagd feest en hopen natuurlijk dat iedereen volgend jaar, in het tweede weekend van juni, weer van de partij is! Namens de Feinteboum, Sytze Tjeerdsma, secretaris.

26


27


‘Door stil te staan bij mijn handelen heb ik bepaalde niet-helpende patronen ontdekt. Door deze patronen te doorbreken ontstonden nieuwe mogelijkheden. Door de veiligheid die jij hebt geboden is er bij mij veel meer ontspanning ontstaan.’

Fjildwei 9, 9067 DG Readtsjerk Tel. 06- 128 716 71 info@indeoudehof.nl www.indeoudehof.nl

VERTROUWD BIJ U THUIS

✔ Thuiszorg

Heeft u vragen of bent u op zoek naar een passende oplossing?

✔ 24-uurs alarmering

0900 - 1722

www.patyna.nl


Wetterskip Fryslân aan de slag bij Aldtsjerk Droge voeten door ophogen keringen bij Aldtsjerk Langs de Aldtsjerksterfeart hoogt Wetterskip Fryslân de waterkeringen op. De polderdijken zijn gezakt en te laag. Ze voldoen niet meer aan de veiligheidseisen. Een stuk van de kering loopt ook door tuinen. Daar plaatsen we damwanden. Het ophogen van de dijken en de aanleg van damwanden zorgen ervoor dat het water van Fryslân binnen de sloten en vaarten blijft en het land niet onder water komt te staan.

Meer keringen aangepakt in Fryslan In totaal beheert Wetterskip Fryslân 3.300 kilometer aan waterkeringen. Op dit moment hogen we in Fryslân meer keringen op. De komende jaren werken we aan ongeveer 300 kilometer aan keringen.

Samenwerken met boeren en bewoners De polderdijken die we bij Aldtsjerk aanpakken, liggen in het land van aanwonende boeren of gaan door tuinen van woningen. Met deze mensen spraken we over welke opgave er ligt vanuit Wetterskip Fryslân en wat dat voor hen betekent. De gesprekken verliepen voorspoedig. Dat vinden we belangrijk; samen komen we tot de beste oplossingen.

Planning Naar verwachting starten de werkzaamheden bij Aldtsjerk in september 2019. Volgens planning is het in december 2019 klaar, maar dit is ook afhankelijk van het weer.

Vragen? bel ons gerust Wil je meer weten over het werk bij Aldtsjerk? Bel dan naar Wetterskip Fryslân via 058 292 2222.

Wij zijn wetterskip Fryslân We kijken al 750 jaar vooruit. We houden de voeten droog en onze dijken sterk. We zorgen voor een goed waterpeil in sloten en meren, bewaken de waterkwaliteit en zuiveren het afvalwater. Zo houden we niet alleen vandaag, maar ook morgen Fryslân en een 29


Auto en caravan airco inbouw en reparatie Autodiagnose Dieseltuning

Boerfinne 2, 9064 DG Oudkerk Telefoon (058) 256 16 41 • Mobiel (06) 1033 1035 E-mail aircotech@hetnet.nl


deel van het Groninger Westerkwartier veilig en leefbaar. En dat moeten we blijven doen. Want het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. We hebben meer te maken met zowel extreme neerslag als perioden van extreme droogte. Die veranderingen vragen om een innovatieve aanpak. Samen met inwoners, bedrijven en organisaties bedenken we slimme, duurzame oplossingen. Steeds op zoek naar het antwoord op die ene vraag: EN WAT DOEN WE MORGEN MET WATER?

LandschapsSymfonie ‘de Proeve’

Het muzikale verhaal over de Noardlike Fryske Wâlden Het historische coulisselandschap van Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden vormt op zondag 30 juni a.s. het toneel van een muzikaal sprookje. Waar leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden het landschap van elzensingels, houtwallen en pingo’s onderhouden, is nu iets aan de hand, er ligt gevaar op de loer. Samen met een reusachtige half-boom-half-mens-man – die kan praten met het landschap – maakt het publiek een muzikale omzwerving en maakt het op bijzondere wijze kennis met de prachtige omgeving van Eastermar. Albert van der Ploeg, voorzitter van vereniging Noardlike Fryske Wâlden: ‘Mei dizze foarstelling wolle wy graach ús bewenners en besikers net allinnich sjen, mar ek foaral hearre, fiele en belibje litte hoe bysûnder ús lânskip is.’

Mienskip Inwoners uit de regio (de mienskip) zijn ook betrokken bij het project. Zo werkt het fanfareorkest Joost Wiersma uit Jistrum mee aan de voorstelling en is er een speciaal voor deze gelegenheid opgericht projectkoor. Onder begeleiding van regisseur Janneke de Haan en een team van theaterprofessionals is de laatste maanden gerepeteerd. Vrijwilligers helpen om de voorstelling soepel te laten verlopen.

LandschapsSymfonie 2020 LandschapsSymfonie ‘de Proeve’ is een voorproefje voor de avondvullende muzikale locatietheatervoorstelling die in 2020 plaatsvindt. Dan zijn er honderden musici en vrijwilligers nodig voor het spektakel.

Kaartverkoop LandschapsSymfonie ‘de Proeve’ is muzikaal locatietheater en onderdeel van de programmering van het Simmerdeis festival. De voorstelling (in het Fries) vindt op zondag 30 juni om 15:00 uur en om 19:00 uur plaats op en rond het erf van Seadwei 3, Eastermar. Tickets à € 7,50 kunnen worden besteld via de website van het festival en theater De Lawei. De Landschapssymfonie is een voorstelling die het publiek wandelend aflegt, het is dus belangrijk om mobiel te zijn en stevige schoenen aan te trekken. Het project wordt mogelijk gemaakt door financiering en medewerking van de provincie Fryslân, de Rabobank, FB Oranjewoud en de gemeente Tytsjerksteradiel.

31


Uw zelfslachtende slager Canterlandseweg 12, Gytsjerk

Uw vlees- en barbecue specialist Tel.: 058 256 13 62

e-mail: slagerijrijpma@planet.nl www.slagerijrijpma.nl (ook voor on-line bestellen)

kwaliteit goede service scherpe prijzen


Buurthuis BOB het muzikale buurthuis van de Trynwâlden In samenwerking met Cultuurcentrum de Wâldsang start het Bestuur na de zomer met verschillende muziek activiteiten in het BOB gebouw. Mede dankzij een financiële bijdrage vanuit het Iepen Mienskipsfonds van de Provincie Fryslân, kunnen er een paar kleine aanpassingen aan het gebouw gedaan worden én kunnen muziek activiteiten verder opgezet worden. De muziek activiteiten zullen in 1e instantie gericht zijn op de jeugd en jongeren van de Trynwâlden. Maar daarnaast is er ook ruimte voor overige ideeën uit de Trynwâlden. Mocht u met een idee rond lopen, laat het weten en wellicht dat dit dan kan worden meegenomen in de plannen. We horen het graag! Met muzikale groet, Bestuur BOB info@buurthuisbob.nl of 0582562882

Bregepraatje

Dorpsbelang Aldtsjerk vierde feest ter ere van hun 125 jarige jubileum. Alle dorpsbewoners kregen een lunch aangeboden. Dorpsbelang kreeg van de vrijzinnige hervormde vrouwenvereniging Aldtsjerk/Roodkerk een prachtige bos pioenrozen cadeau!

33


Schuif ook eens aan voor KoďŹƒe, Lunch, Diner of kom Picknicken in het park

geniet als in vervlogen tijden Bekijk alle mogelijkheden op www.staniastate.nl

voor

nieuwbouw en onderhoud Rhaladijk 6, 9064 DD Aldtsjerk Telefoon: 058-2561465 - Fax 058-2561914


Buorkje by de buorlju: Piter Dijkstra en Baukje Tamsma

We zijn te gast bij Piter Dijkstra en Baukje Tamsma. Sinds maart 2018 wonen zij aan het Eysingapaed 38. Ze verontschuldigen zich voor da kale vloer, maar er wordt nog flink geklust. Een deel zelf en een deel door de “vakmannen”.

Waarom is er gekozen voor Aldtsjerk? Piter groeide op in Oentsjerk en Baukje in Jannum. Na een tijd te hebben samengewoond in een huurhuis in Munein, wilden ze op een gegeven moment wel een huis kopen. Er werden een aantal huizen bezichtigd in de wijde omgeving, maar die waren allemaal net niet. Het huis aan het Eysingapaed kwam op een zondagavond voorbij op Facebook en maandag was de afspraak snel gemaakt. Direct bij binnenkomst bleek dat het huis hun paste als een jas! Ze voelen zich helemaal thuis in het ‘smûke’ Aldtsjerk. Baukje zit sinds kort in de activiteiten commissie van dorpshuis Oerein. Piter valt in bij Oerein als Baukje moet werken. Wat wilde je vroeger worden en wat ben je geworden? Piter wilde vroeger docent worden: Engels en geschiedenis, maar is later geswitcht naar MBO elektrotechniek. Hij is nu technisch tekenaar in Leeuwarden en ontwerpt besturingssystemen voor industriële toepassingen. Het ontwerp tekenen is nu nog twee dimensionaal, maar gaat straks mogelijk over naar drie dimensionaal. Het bedrijf levert projectmatige producten af, maar ook veel maatwerk. Na de zomer gaat Piter beginnen aan een avondstudie op HBO-niveau in Groningen. Baukje wilde hetzelfde worden als haar mem: bejaardenverzorgster. Zij deed echter eerst MBO-Hotelschool. Vanaf haar zestiende had ze al een bijbaan in de zorg (inderdaad, bij mem), maar wel op een andere afdeling. Hierbij viel het kwartje en Baukje ging HBO verpleegkunde doen. Ze is inmiddels gespecialiseerd Neurologie verpleegkundige in het MCL. Hierdoor heeft zij dus ook onregelmatige diensten. Baukje gaat na de zomer een opleiding volgen tot verpleegkundig specialist. Dit is een twee jarige werken/leren-studie bij Noorderbreedte. Met deze studie mag zij dan ook artsen-taken uitvoeren. Ook deze opleiding is in Groningen. Hoe drinken jullie de koffie? Piter drinkt de koffie zwart, Baukje met melk. Zijn er hobby’s? Piter heeft gevoetbald, is nu geregeld aan het hardlopen (zo’n 10 km) en sport bij FMT in Oenkerk, noemt zichzelf een “vakantielezer”. Baukje loopt ook hard (zo’n 10 km) en sport ook bij FMT. Daarnaast houdt Baukje erg van lezen. Baukje “leest” het liefst luisterboeken, vooral literaire thrillers. Baukje verslindt boeken via ‘passend lezen’. Verder bakt en kookt ze graag. Samen vinden ze pub quizzen erg leuk en het onderhouden van contacten met hun vrienden heel belangrijk. 35


-

Verhuur van graafmachines met machinist Gespecialiseerd in graafmachines van 1 tot 10 ton Grondverzet Werkzaam voor de infra/wegenbouw/nuts/hoveniers/ bouw/particulier - Transport van graafmachines tot 10 ton Boerfinne 5 9064 DG Aldtsjerk Tel: 058-2561211 Mail: dijkstrahjh@gmail.com 36


Welk boek ligt er op je nachtkastje? Bij Piter ligt er geen boek. Baukje leest op dit moment “Koudvuur” een literaire thriller van het schrijversechtpaar Cilia en Rolf Börjlind. Ben je een ochtend- of een avondmens? Baukje en Piter zijn beide ochtendmensen, mede door hun werk. Kunnen best wat langer “liggen” als ze vrij zijn. Welke auto rijdt je en welke zou je willen rijden? Piter en Baukje zijn zeer tevreden met hun Alfa Romeo MiTo. Zijn daar verder niet mee bezig en hebben dus geen wensen voor een andere auto. Welke gebeurtenis heeft veel indruk gemaakt? Piter noemt meteen het overlijden van zijn moeder. Baukje vindt het jammer dat ze zijn moeder / Nynke niet heeft gekend. Is er een favoriet vakantieland? Piter en Baukje houden erg van “backpacken” en actieve vakanties, onder het motto: een dag niets gedaan is een verloren dag. In de zomervakantie gaan ze elke keer 3 weken backpacken in een ander land. Zo bezochten ze al Vietnam, Sri Lanka en Costa Rica , maar Peru, met de vele bergwandelingen was toch wel de indrukwekkendste! Deze zomer gaan ze naar Georgië. Wat is je favoriete menu en wat kook je het liefst? Als het even kan koken ze het liefst samen. Goulash is de favoriet, verder houden ze van de hele “wereldkeuken”. Piter is erg van het proberen: heeft zich al gewaagd aan een gegrilde cavia en een gefrituurde krekel tijdens de vakanties. Piter en Baukje, bedankt voor de gezellige ontvangst en jullie mooie verhalen, J. en H. 37


38


39


Meer gemak op loopafstand Van Haersmasingel 4A • 9062 CB Oenkerk • Telefoon: 058 - 256 11 87

Van Sminiaweg 76 9064 KE Aldtsjerk

Telefoon 058-2563165 Mobiel 06-23668784


41


42


43De culturele middagen in ’t Readtsjerkje seizoen 2019-2020

Ook komend seizoen hebben wij in ons mooie kerkje weer een gevarieerd programma op de volgende zondagmiddagen: 13 oktober 2019 Vocal group ”Sjonge Jonge”, een gemengd koor uit Grou. Met prachtige popballads, levendige musicalnummers en swingende up tempo songs.

17 november 2019 Gerrit Breteler geeft samen met zijn zoon Hylke en met pianist Peter van der Zwaag een concert. Het repertoire bestaat deels uit liedjes van zijn nieuwste cd ”Stil” en enkele bekende nummers van de vorige cd’s ”Lit ùs dêrom drinke” en ”Katarsis”. Ook zal het Engelstalige repertoire niet ontbreken. 15 december 2019 Kerstconcert met de kopergroep Fryslân Brass. Niet alleen in Fryslân bekend, maar ook daarbuiten.

26 januari 2020 Inez Timmer met ”Vijf minuten voor aanvang”. Inez Timmer geeft het publiek een kijkje in het leven van een succesvol musicalartieste.

29 maart 2020 Barokensemble ”Muziekstel” speelt muziek uit de 18e eeuw.

Bregepraatje

De wegomlegging door de werkzaamheden aan de N361 heeft voor nogal wat reuring gezorgd. Niet alleen ‘gewone’ auto’s, maar werkverkeer, tractoren, trekkers met oplegger, melkautos, busjes, bussen…..van alles kwam voor bij op de Rhaladijk en de van Sminiaweg. Voor de bewoners van het Jonkerspaed en de flat was het net of ze naar een tenniswedstrijd keken – auto heen (richting de N361) – automobilist ziet dat weg aan het eind gestremd is – auto draaien en weer terug. Hier en daar gevaarlijke situatie, diverse handgebaren, boosheid maar vooral veel lacherige reacties ‘dit hienen we ol sein’ … Op een gegeven moment verscheen er zo maar een zelfgemaakt bord op de boom naast de flat. Dat scheelde al behoorlijk. En toen kwam de Zweedse chauffeur het dorp binnen, met zijn 15 meter lange truck. Volgens ooggetuigen was de oplegger bijna over de brug heen, toen de trailer ietwat uitzwaaide en onze monumentale brug ‘stukken’ maakte. De stang naar het contragewicht hing er wat sneu bij. Na beraad, heel veel overleg, goed bedoelde adviezen en prietpraat is uiteindelijk de gehele ‘boven’bouw van de brug door een grote kraan op vrachtauto’s getakeld. Over enige maanden zal de brug weer in volle glorie, schoongepoetst en wel weer functioneel zijn. 45Omloop Trynwâlden op zaterdag 7 september 2019 De zeventiende editie van de Omloop van Trynwâlden is weer in zicht. Zaterdag 7 september barst de strijd door de dorpen van de Trynwâlden opnieuw los. Klokslag 15.00 uur zet het wielerpeloton zich in beweging op het plein voor Kafee it Wapen fan Fryslân in Oentsjerk.

De meute fietst daarna negen rondes van in totaal honderd kilometer (o.b.v. eventuele wegwerkzaamheden) door Oentsjerk, Gytsjerk, Mûnein, Readtsjerk en Aldtsjerk. Deze ronde is al vanaf het begin populair onder de wielrenners door zijn veelzijdige en afwisselende parcours. Bebossing, de verraderlijke en soms gladde klinkerwegen, de smalle ophaalbrug in Aldtsjerk, open landschap, asfalt, scherpe bochten en vooral heel hard fietsen; kortom alles zit erin. Tijdens en na de wedstrijd voor A-amateurs, beloften- en eliterenners is er enige verkeersoverlast mogelijk. De verkeersregelaars en politieagenten zullen dit zoveel mogelijk proberen te beperken. Wilt u daarnaast uw auto deze dag niet op het parcours parkeren? Enthousiast publiek aan de route en bij start/finish is meer dan welkom!Samen lopen we ALS de wereld uit! Zoals jullie vast hebben opgemerkt, kon er het afgelopen dorpsfeest gedoneerd worden aan “Samen lopen we ALS de wereld uit”. Middels dit schrijven leggen we graag uit hoeveel geld er is binnen gekomen en wat hiermee gedaan is.

Misschien goed om te beginnen met wat ALS nu precies voor ziekte is. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), is een dodelijke zenuw-spierziekte waarbij de signalen vanuit de hersenen niet meer aankomen bij de spieren, met als gevolg dat één voor één de spieren uitvallen. Hierdoor kan je steeds minder zelf zoals bewegen, praten, eten en drinken. ALS is een progressieve ziekte. Meestal overlijdt iemand met ALS omdat de ademhalingsspieren er ook mee ophouden. Na de eerste symptomen is de gemiddelde levensverwachting 3 tot 5 jaar. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen – is er voor deze 1500 patiënten nog niet.

Sietske Douma heeft op 10 juni jl. meegelopen met de ALS lenteloop in Bilthoven, een wandeltocht van 5 kilometer waarbij ze veel geld heeft opgehaald. Dit geld wordt voor 75% besteed aan Cure (onderzoek naar oorzaak en behandeling) en voor 25% aan Care (verbeterde (mantel)zorg). Via internet had zij al zo’n 76 donateurs bereid gevonden, onder andere ook uit Aldtsjerk en omstreken. Daar komt nog bij, het totaalbedrag dat met het dorpsfeest is binnengehaald, nl. €616.80!! Het totaalbedrag wat Sietske hiervoor heeft binnengehaald is daardoor uiteindelijk €2332,- geworden. Wat fantastisch, bedankt gulle gevers! Sietske heeft aan deze loop meegedaan omdat haar moeder Yttje in december vorig jaar de diagnose ALS kreeg. We hopen dat er op termijn een medicijn komt tegen deze vreselijke ziekte…. Wietske Kooistra (mede namens Sietske en Yttje)

49


50


JUNI 21 Start 11-steden zwemtocht Maarten van der Weiden JULI

1-7 Moai Fuort Simmerfestival 2019 – Burgum 6 Start Tsjerkepaad – sneons 13.30 – 17.00 Aldtsjerk / Readtsjerk 6 Gigantenfestival Aldtsjerk 13 start zomervakantie

SEPTEMBER 7 Oud Papier 7 Omloop van Trynwâlden – wielerronde start 15.00 uur Oenkerk 28 start Klaverjas seizoen – Oerein 20.00 uur OKTOBER

2 Oud Papier 13 Vocal group ‘Sjonge Jonge’ in het Readtsjerkje

INLEVEREN KOPIJ

(bregebidler@hotmail.com) voor de volgende nummers 6 september 6 november

NOVEMBER 2 Oud papier 17 Concert Gerrit en Hylke Breteler met Peter v.d. Zwaag in het Readtsjerkje DECEMBER

7 Oud Papier 15 Kerstconcert kopergroep Fryslan Brass in het Readtsjerkje

JANUARI

26 Inez Timmer in het Readtsjerkje

MAART

29 Barokensemble ‘Muziekstel’ in het Readtsjerkje


Terras/serre aan het water Geschikt voor al uw: recepties, vergaderingen, koud- en warmbuffet, barbecues, enz. Bij ons wordt geen zaalhuur berekend. Luxe broodjes, diverse plates en snacks Verhuur van: tent

(div. maten),

(ook afhalen)

biertap en statafels.

Ook voor catering.

fé Het gezelligste ca ! ute o r n e d te s lf e e d n aa Café Moarkswâl van Sminiaweg 107 - 9064 KG Aldtsjerk tel. 058 - 256 33 00 - mob. 06 - 51 34 55 85 h.breeuwsma@hetnet.nl - www.cafemoarkswal.nl