Page 88

ENDESTATION

HIRTSHALS ligger for enden af 16 km jernbane. Havnen er en velsmurt pengemaskine, mens byen er ved at blive tømt for mennesker og butikker. Tag med til Hirtshals, der er helt sin egen, hvor mågerne kender klokken, og hvor man stadig kommer længst med kontanter. Af Stig Olesen

H

Foto Carsten Ingemann

irtshals er ikke bare en endestation, den er også et mysterium. For byplanlæggere, for politikere, for byens 5.857 indbyggere og ikke mindst for de to lysvågne togrejsende, der en klar og blæsende formiddag står af regionaltoget med planmæssig afgang 10.02 fra Hjørring. Man risikerer ikke at falde i søvn og køre for langt på den 22 minutter lange togtur. Der er 10 stationer undervejs, hvis man ellers husker at trykke på stopknappen, og i Hirtshals forhindrer en stor og solidt forankret sporstopper med to røde lys togstammen i at fortsætte gennem byen ud i Skagerrak og videre over Fladen Grund til England. Hirtshals er en endestation med alle de karakteristika, der hører en sådan til: En anarkistisk byplan, en lokalpatriotisk befolkning og en latent skepsis overfor alt, der kommer fra den anden ende af jernbanesporet. Men hvori består mysteriet? Allerede ude i Jernbanegade kan vi fornemme det. Her er mennesketomt som i en filmkulisse til en western. Men ude mod øst kan vi se den livlige røg fra alle fiskeindustrierne og høre den konstante brummen fra den nye omfartsvej, hvor store eksportlastbiler suser afsted på vej til eller fra Norge. Porten til Europa, kalder byen sig, når bølgerne går højt.

88

På havnen går det ufatteligt godt. Pengene strømmer ind, og nye iværksætter-virksomheder popper op som muldvarpeskud. Men oppe i byen er der ikke nogen, der gider bo. Ved kommunalreformen i 2007 blev Hirtshals indlemmet i Hjørring Kommune, og siden er mange offentlige serviceydelser rykket dertil. Og det er vel bare et spørgsmål om tid, før de også flytter havnen til Hjørring, siger man galgenhumoristisk i Hirtshals. Over tusind indbyggere er forsvundet i de seneste 15 år, mange forretninger står tomme, og selv om havnens færger hvert år fragter over to millioner rejsende til og fra Norge, Færøerne og Island, så har turisterne aldrig rigtig fået øjnene op for den forblæste by på Danmarks skulder. De kører i fuld fart forbi ad den nye firesporede omfartsvej. Hirtshals gør sig ikke til Byen er ikke som Skagen, et jysk Østerbro i korte bukser. Den er ikke et mondænt seniorreservat som Lønstrup. Og den er slet ikke hipsterlækker som Klitmøller. Hirtshals er sig selv, konstaterer vi i en sideværts gangart i den stride nordenvind gennem Jyllandsgade, der møder Nørregade, Østergade og Vestergade i en rundkørsel, som er udsmykket med marehalm og en omvendt fiskerjolle.

Profile for Ældre Sagen

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD december 2019  

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD december 2019