Page 85

SUNDHED

En frossen skulder kan tø op igen Tilstanden skyldes en kronisk betændelse i skulderleddet

Af Sussi Boberg Bæch

N

år vi giver en kold skulder, betyder det, at vi ignorerer en person og sender en bredside af uvenlig kold luft afsted mod personen. En frossen skulder er noget helt andet. Den har hverken med følelser eller kuldegrader at gøre. ”Det hedder en frossen skulder, simpelthen fordi skulderleddet ’fryser’. Forstået på den måde, at det bliver mere og mere stift,” forklarer klinisk lektor og overlæge Bo Sanderhoff Olsen ved skulder- og albue-kirurgisk afsnit på Herlev/Gentofte Hospital. Et stift skulderled lyder måske ikke så slemt, men det kan have store konsekvenser for dagligdagen. ”Hvis du har en frossen skulder og forsøger at bevæge armen, kan det være meget smertefuldt. Fx kan det være fuldstændig umuligt at vaske dit hår eller vaske dig under den modsatte arm i brusebadet,” siger han. ”De fleste patienter har også natlige smerter, fordi de har uro og vanvittigt ondt i skulderen om natten. Det betyder ofte, at de ikke får deres nattesøvn.”

Hvad er en frossen skulder?

Betændelse har skylden

Den frysende fase: Skulderen bliver mere og mere stiv, og det er meget smertefuldt at bevæge armen.

Det kan være lidt af et mysterium, hvordan en frossen skulder opstår. ”Vi ser det hyppigt hos midaldrende eller lidt ældre mennesker, og vi kan ikke helt forklare, hvorfor det opstår. Det kan opstå ved, at patienten er kommet til skade, men det er mere almindeligt, at det bare kommer snigende,” siger Bo Sanderhoff Olsen. ”Det kan starte fuldstændigt stille og roligt, hvor man oplever en smerte i yderpositioner fx, når man lukker en dør. Når skulderen bliver mere og mere stiv, bliver smerterne værre,” siger Bo Sanderhoff Olsen. Hvorfor skulderleddet går hen og bliver stift, har Bo Sanderhoff til gengæld en god forklaring på. En frossen skulder opstår, fordi der kommer en betændelses-tilstand i skulderleddet. ”Betændelsen er ikke ligesom en halsbetændelse med feber, hvor vi har en bakterieinfektion. Det er en betændelse uden feber, der opstår, fordi kroppens eget immunsystem reagerer overfor sit eget væv. Det kaldes også en autoimmun reaktion.”

Det er en kronisk betændelse i skulderleddet. Når vi bevæger vores arm, passer den øverste del af overarmsknoglen ind i skulderbladet som en kugle i en skål. Det kugleled er omgivet af en gummiagtig kapsel, som holder skulderleddet på plads og giver bevægelighed. Det er her i kapslen, at betændelsen opstår. Det tager normalt et-to år, før skulderen er normalt bevægelig igen. I starten kan blid fysioterapi holde armen i gang, og når smerterne aftager, skal man for alvor i gang med fysioterapi for at genvinde bevægeligheden.

Fra frossen til optøet En frossen skulder har tre faser:

Den frosne fase: Skulderen er stadig stiv, men smerterne aftager. Den optøende fase: Vævet begynder at give sig, og bevægeligheden kommer tilbage. Smerterne er forsvundet. Kilde: Klinisk lektor og overlæge Bo ­Sanderhoff Olsen.

DECEMBER 2019

85

Profile for Ældre Sagen

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD december 2019  

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD december 2019