Page 78

HØRETAB

Uden for fællesskabet Nedsat hørelse kan føre til ensomhed og social isolation

Af Sussi Boberg Bæch

For rigtig mange kan der være psykologiske følgevirkninger af et høretab. Det er ikke alle, der oplever det, men det vedrører en stor gruppe mennesker.” Det fortæller Anne Mette Paarup Kristensen, der er hørekonsulent i Høreforeningen og til daglig rådgiver Høreforeningens medlemmer og pårørende. En af de klassiske følgevirkninger er en følelse af at være sat uden for fællesskabet. ”Hvis du til selskaber har svært ved at følge med i samtalerne, bliver du ufrivilligt sat uden for fællesskabet og kan føle dig utrolig alene og forkert. En nedsat hørelse kan derfor gå ind og tære på din livskvalitet i forhold til at være social,” siger hun. ”Kommunikation handler om et samspil med andre. For at vi kan føle os hørt og forstået i en samtale, er det vigtigt, at kommunikationen går begge veje. Det kan være svært, hvis du føler dig koblet af samtalen,” forklarer Anne Mette Paarup Kristensen. ”Det kan give en følelse af ensomhed og isolation, der kan resultere i, at man begynder at trække sig fra sociale sammenhænge og ikke er så social, som man tidligere har været,” siger hun. Problemets omfang afhænger typisk af høretabets størrelse, og hvor meget man bliver hjulpet af høreapparat, høretekniske hjælpemidler og support fra omgivelserne. Store selskaber kræver hvile Den ultimativt udfordrende situation er større selskaber, hvor den helt store synder er baggrundsstøjen, der som et konstant lydtæppe gør det svært at skelne tale fra støj. ”Baggrundsstøjen er den værste fjende, når du hører dårligt, fordi du bruger mange kræfter og energi på at indfange og omsætte, hvad der bliver sagt. Når mange mennesker er samlet og taler i munden på hinanden, bliver du typisk hurtigt træt,” siger Anne Mette Paarup Kristensen. ”Et høretab medfører ofte et stort behov for hvile, og det kan være en overraskelse for nogle. Til gengæld oplever jeg, at mange bliver glade for at finde ud af, at deres udtalte træthed har en forklaring,” siger hun.

78

Høretab i tal • Cirka 800.000 danskere har høreproblemer i varierende grad. Cirka 300.000 har et høreapparat. • 40-66 procent af alle over 65 år og fire ud af fem over 80 år vurderes at have nedsat hørelse. • Hver sjette over 18 år og hver tiende i arbejde har problemer med hørelsen. Kilder: Høreforeningen, sundhed.dk, VIVE

Tag ejerskab • Vær åben omkring dit høretab • Fortæl hvordan din samtalepartner bedst kan hjælpe dig til at høre jeres samtale. • Placér dig væk fra støj – foreslå, at I går lidt til side, hvis du har en længere samtale. • Pas på dig selv: Vær veludhvilet inden et selskab, og tag gerne lidt tidligere hjem. • Til fester: Bed på forhånd om at få taler og sange udleveret. • Vær opmærksom på, at det er muligt at få bevilget en skrivetolk. • Lav aktiviteter med familie og venner, hvor samtalebehovet er i baggrunden. Kilde: Anne Mette Paarup Kristensen, ­Høreforeningen.

Profile for Ældre Sagen

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD december 2019  

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD december 2019