Page 71

crawl

r e k a m e pac

bestemmer alle over det danske sprog, ordforråd og grammatik.” Vi kan alle sammen påvirke sproget, fordi vi bruger det. Når en ny teknik eller nye redskaber dukker op, får vi nye ord for det, eller vi finder på nye ord. Som fx nogle af de ord, der kom med i Den Danske Ordbog i 2019: Akuttelefon, værdikamp eller lovestorm. Samtidig forsvinder nogle ord langsomt fra vores ordforråd, fx knækæg, negerkys og mejetærsker. Pia Quist er lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet. Hun forsker i unges sprog og i dialekter. ”Mange ord fra landbokulturen er ikke længere relevante, fordi ordene var knyttet til den bestemte livsstil,” siger hun. I gamle dage var det fx almindeligt at køre møg fra kreaturerne ud på markerne på vogne. Det kaldte man ”at hakke møg af ”, og møgbunker på markerne havde forskellige navne

bestseller forskellige steder i Danmark. På Vestfyn hed en møgbunke møgkvok og på Ærø hed det en møgjokke. Sådanne ord er forsvundet fra dialekterne i takt med landbrugets mekanisering. Et andet eksempel er brødbagningen. Før i tiden, da man på gårdene bagte brød i store murede bageovne, brugte man en stor brødspade. På det meste af Sjælland hed den en grissel, sønderjyderne brugte en skydsel eller en skuffel, mens nordjyderne og bornholmerne brugte en skodde. De lokale dialekter er næsten forsvundet. Danskerne har historisk set ned på mennesker med en anden dialekt end den rigsdanske, og derfor har mange tilpasset deres sprog til den herskende sprognorm – ofte allerede inden de flyttede væk fra lokalområdet. Og DR har fx ikke støttet de lokale dialekter, men valgt at have studieværter,  der talte rigsdansk.

rawplug

Gæt årtiet Hvornår blev disse ord ­optaget i det danske sprog? Crawl, hotpants, pacemaker, goodwill, rawplug, selfie, bestseller, gaffeltruck, swimmingpool, mixed grill, powershoppe. Se svarene på side 72. Kilde: ”Spørg om sprog – 40 år i Sprognævnets tjeneste” af Pia Jarvad.

DECEMBER 2019

71

Profile for Ældre Sagen

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD december 2019  

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD december 2019