Page 33

SPØRG BARE

Brevkasser i ugeblade rådgiver om parforhold, familiekonflikter og hverdagslivets udfordringer. Ugebladene har i de senere år fået konkurrence af brevkasser i de trykte aviser, som har et lidt andet fokus. De handler hyppigt om økonomi, jura og sociale spørgsmål. Den største konkurrence kommer dog fra nettet. Læs mere om brevkasser på de følgende sider.

Kære brevkasse Ugeblades brevkasser bliver gradvis udkonkurreret. Vi henter råd om familie, børn og bolig på nettet Af Kirsten Skaaning

U

geblade har haft massiv gennemslagskraft, når det gjaldt om at gå nye veje inden for børneopdragelse, madlavning, rengøring og parforhold. ”Det er ofte undervurderet,” siger Karen Klitgaard Povlsen, ekstern lektor i medievidenskab på Aarhus Universitet og den eneste dansker, der har forsket i kvindemagasiner. ”Fra 1760’erne til 2000 har magasiner og ugeblade haft en vigtig funktion ved at give råd om at lave mad, vejlede om parforhold og betydningen af at gøre rent. Og fra 1950’erne og opefter har ugeblade medvirket til at vise nye veje inden for børneopdragelse i den periode, hvor der kom et opgør med den autoritære børneopdragelse.” Ugebladene havde deres storhedstid i 1980’erne og 1990’erne. Der kom flere og flere titler og mere og mere specifikke læsergrupper, fortæller Karen Klitgaard Povlsen. I dag går det ned ad bakke med oplaget på de trykte blade, som er i hård konkurrence med internettet. Vi kan gå flere steder hen for at få oplysning. Der er rigtig mange lukkede grupper på blandt andet Facebook, som har karakter af digitale selvhjælpsgrupper. Grupper om, hvordan det er at blive mor eller at have tvillinger. Eller blogs, hvor vi diskuterer direkte med hinanden. ”Min pointe er, at ugebladenes brevkasser i dag er en blandt mange muligheder,” siger Karen Klitgaard Povlsen. Hun forudser, at de traditionelle brevkasser og ugeblade dør ud. Den tendens har at gøre med køn, alder og uddannelse, mener forskeren. Familie Journalen, SØNDAG og Hjemmet har flest ældre, kvindelige læsere. Da det kræver en vis kompetence at pendle på nettet, er det primært

yngre kvinder, der surfer rundt i det univers for at hente råd og vejledning. Længst ild i piben Kvinder spørger mest om parforhold, børn, hjem og boligforhold. Mændenes spørgsmål er anderledes. Mere konkrete, som fx: ”Hvordan holder jeg ild i min pibe så lang tid som muligt.” Eller: ”Hvordan tager jeg det bedste portrætfoto.” ”For mænd handler det rigtig meget om, hvad der er bedst til hvad. Den viden henter de i dag i blade som Euroman,” fortæller Karen Klitgaard Povlsen. ”Når du ser, hvilke blade der har eksisteret de sidste 100 år, handler næsten alle dem, der henvender sig til mænd, om fritid og gadgets.” Interessen for blade om fitness er mere eller mindre fælles for begge køn.

Brevkasser En af de mest kendte brevkasser er formentlig Danmarks Radios sociale brevkasse, ”Hvad er min ret, og hvad er min pligt?”, som socialrådgiver Hanne Reintoft var redaktør af fra 1976-2004. Gode råd og vink om syning, madlavning og rengøring har eksisteret, siden kvindeblade så dagens lys i 1760’erne. Omkring år 1900 abonnerede stort set alle husstande på et ugeblad.

JUNI 2019

33

Profile for Ældre Sagen

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD juni 2019  

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD juni 2019