Page 17

OM Jørgen Christensen • Født 1956 i Skjoldborg i Thy. • Udlært tømrer. Arbejdede på fabrik og for Post Danmark, før han i 1990 blev ansat som graver ved ­Hillerslev kirke. Fra 2004 også graver ved Kåstrup kirke. • Bor på en gård ved Hillerslev ­sammen med sin kone, Kirsten. De har to døtre, den ene er gravermedhjælper, og den anden er gift med en graver.

kommentarer. Der var en graver, der engang glemte en aftenringning. Da der var én, der spurgte til det, sagde han, at én gang om året ringer vi ikke om aftenen. Jeg ved ikke, om han troede på det,” siger han. Seletøjet af hesten Det er menighedsrådet, der beslutter, om kirken skal gå over til automatiseret ringning, men så vidt han ved, er der ingen planer om det. Og godt det samme. ”Fordelen ved manuel ringning er, at vi kommer til den mindre kirke to gange om dagen, når vi skal ringe

morgen og aften. Så ser vi lige, om alt er i orden i kirken og på kirkegården. Det ville vi jo ikke gøre, hvis det var automatiseret,” siger han om ­Kåstrup kirke. Det er som regel ham, der ringer i weekenden. Til gengæld har han fri om mandagen. Som alle andre med weekendarbejde skal det passes ind i privatlivet, men det var sværere, dengang han skulle ringe klokken 18 om aftenen. Så kunne det hænde, at han kom for sent, når de var inviteret til middag. I dag ringer han klokken 15.45 og 16 i henholdsvis Kåstrup og Hillerslev.

Menneske eller maskine Omkring 85 procent af kirkerne har i dag automatiseret ringning. ­Udviklingen har taget fart siden år 2000, især på Sjælland og Fyn. På landet i Nord- og Midtjylland har mange kirker stadig manuel ringning. Sammenlignet med vores nabolande er Danmark et af de lande, der har holdt længst fast i manuel ringning. I Tyskland og Sverige ­ringer stort set alle kirkeklokker automatisk. Kilde: Kirkeministeriets klokkekonsulent, Per Rasmus Møller.

Hvad det vil sige at ringe, har ikke altid været let for andre at forstå. Især ikke for børn: ”Engang havde min datter besøg af en veninde. Min kone var på arbejde, så de to piger skulle være alene, mens jeg var henne i kirken. Jeg sagde til dem, at nu kører jeg hen og ringer, og så spurgte veninden min datter: ”Har I ikke selv telefon?” Ud over at angive døgnets rytme er der også helt faste og historisk begrundede regler for, hvordan der skal ringes fx til en gudstjeneste. ”Jeg starter med at ringe med tre bedeslag en time før gudstjenesten. I gamle dage havde folk jo ikke ure, så det skulle fortælle bonden, at det var på tide at få seletøjet af hesten og komme ind fra marken,” fortæller han. Før i tiden blev kirkeklokkerne også brugt til at advare befolkningen om overhængende fare som ildebrand eller atomangreb. ”Vi havde tidligere et papir om varselsringning, men da der kom sirener, var det slut med det. Jeg fik heldigvis aldrig brug for det,” siger han. JUNI 2019

17

Profile for Ældre Sagen

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD juni 2019  

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD juni 2019