{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 34

SE LYSET

Bøger Af Kirsten Skaaning

Axel Salto – på papir, Lars Dybdahl. Den verdenskendte, danske kunstner Axel Salto er særlig kendt for sine keramikvaser med det riflede, knoppede design. Mindre kendt er hans arbejder i papir, som blandt andet omfatter litografier, bogdesigns og grafiske mønstre. I bogen kan du læse om ukendte sider af multikunstneren, der blev født i 1889 og døde i 1961. Strandberg Publishing, 336 sider, 349,95 kroner.

Røntgenstråler På baggrund af sin forskning har Peter Bro udgivet bogen ”Aha-oplevelsen – Arven fra Alfred Nobel.” Bogen handler i vid udstrækning om, hvordan man systematisk kan undgå, at aha-oplevelser sker tilfældigt. I bogen er derudover eksempler på aha-oplevelser, der er opstået ved en tilfældighed. En af dem er opfindelsen af røntgenstråler. Wilhelm C. Röntgen (1845-1923) er den første, der har fået Nobelprisen i fysik. Prisen fik han i 1901 for at opdage røntgenstråler. Den tyske forsker var optaget af, at man kunne sende elektriske ladninger af sted. Da han stod og eksperimenterede med det i sit laboratorium, opdagede han, at en af de plader, han havde lagt på gulvet, lyste op. Han hentede sin kone og fik hende til at lægge en hånd på pladen. Pludselig kunne han se hendes knogler på den gennemlyste plade. Meget forenklet er det, hvordan det gik til, at Wilhelm C. Röntgen opdagede røntgenstråler. Eller X-stråler, som han insisterede på at kalde sin opfindelse. Siden er hans revolutionerende gennembrud blevet brugt til at foretage røntgenundersøgelse for at finde ud af, om knogler og tænder er brækkede.

34

Tyverier, Thomas Korsgaard. Bogens femten noveller handler om hemmeligheder, ensomhed og drømme. Du kan læse historien om en, der kravler ud af vinduet fra en familiefrokost efter at have fået sandheden at vide. Om en, der forsøger at sælge en forsikring til en døende, og om en, der bliver konfronteret med sin fortid på et posthus. Lindhardt og Ringhof, 140 sider, 249,95 kroner. 1533 – et drab og en rejse, Anders Vægter Nielsen. I 1533 slog en gruppe bønder på Lolland herremandens foged ihjel, fordi han fældede den skov, bønderne havde ret til at bruge til deres svin. To bønder flygter herefter til København med de to kongelige breve, som skal give dem retten til skoven tilbage. En historisk roman om kampen for retfærdighed mod overmagten. Jensen & Dalgaard, 172 sider, 279 kroner. Skyggedanseren, Sara Omar. Pigen Frmesk er vokset op hos sine bedsteforældre i Kurdistan. Vi følger den ensomme pige fra 2007, hvor hun er kommet til Danmark, går på universitetet og passer hus og søskende hjemme. For at smyge sin dystre barndom af sig, er hun begyndt at skrive digte i smug. Da hendes voldelige far opdager det, må hun flygte for sit liv. Romanen er opfølgeren på ’Dødevaskeren’. Politikens Forlag, 416 sider, 300 kroner.

Profile for Ældre Sagen

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD februar 2020  

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD februar 2020