{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 33

”En god vittighed griner du af. Det er, fordi du får en aha-oplevelse, når du forstår joken. Krimiforfattere kender tricket i opbygningen af et plot. Her udløses aha-oplevelsen, når vi pludselig finder ud af, hvem der er morderen.”

Standuppere og politikere Standuppere som Frank Hvam og Sanne Søndergaard benytter samme opskrift i deres shows. De er eksperter i at give os aha-oplevelser. Billedkunstnere er også gode til at skabe alternative indfaldsvinkler. Som tilskuer kan du stå længe og udforske en skulptur og fundere over, hvad kunstneren mon har ment. Anderledes med de journalister, Peter Bro, under­ viser på SDU. ”Journalister koncentrerer sig typisk udelukkende om problemet. De arbejder fx med at finde ud af, hvem der har snydt. Men de leder sjældent efter forklaringer på, hvorfor problemet er opstået. Politikere arbejder også kun med en ingrediens. De kan lide at præsentere løsninger. Men hvis vi ikke får nye vinkler, skaber vi ingen aha-oplevelser i vores hoveder. Og aha-oplevelser udløser dopamin. Det stof, der både giver os lykkefølelse og skaber afhængighed,” siger Peter Bro. Der selv er blevet uforbederlig afhængig af aha-oplevelser.

Tiøren • Udtrykket ”Nu faldt tiøren” blev fortalt af forfatteren Per Barfoed i 1936 eller 1937. Han brugte det som en anekdote til at beskrive langsomt opfattende østrigske officerer. • Den danske tiøre blev afskaffet som betalingsmiddel i 1989 efter at have skiftet hænder i flere end 100 år, fra cirka 1875. Kilder: Bevingede Ord v/ T. Vogel-Jørgensen og denstoredanske.dk

FEBRUAR 2020

33

Profile for Ældre Sagen

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD februar 2020  

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD februar 2020