Page 92

SLÆGTSHISTORIE

Slægtsforskning er mere end navne og tal Slægtsforskning er mest fascinerende, når man begynder at kunne se det enkelte menneskes liv Af Jakob Melgaard

R

igsarkivets læsesale i Viborg, Odense, Aabenraa eller København er gode steder at starte, hvis man vil tage hul på slægtsforskningens glæder. Her kan man finde originale, skriftlige kilder, og så kan man få kvalificeret hjælp fra Rigsarkivets vejledere. En af dem er Asbjørn Romvig Thomsen. Han er seniorforsker ved rigsarkivet i Viborg, arkivar og uddannet historiker. Og så er han også selv slægtsforsker. Det har han været, siden han som 14-årig første gang begyndte at grave i familiens fortid på arkivet. “For mig var det et rigtig sjovt puslespil at komme på læsesalen og lede efter min egen familie,” mindes han. Som slægtsforsker gælder det om at få styr på stamtræets grene og vildskud, men det handler om meget mere, end hvem der var gift med hvem, og hvem der var onkel eller tante, og så videre. “Det der med at være slægtsforsker handler i bund og grund ikke om

navne og årstal. Så kan man hurtigt bliver ham den kedelige onkel, der bare trevler hele familien op. Ham, som ingen gider høre på,” understreger Asbjørn Thomsen. Pointen er nemlig, at det ikke handler om de tørre fakta: Tal, årstal, navne, steder og så videre. Det handler om de enkelte mennesker og deres personlige historier. “Det handler om, at man vil prøve at komme tættere på de mennesker, som for manges vedkommende er døde. Hvilke liv levede de?” spørger han. “Man skal have blik for, at den individuelle historie er en del af den store historie. At vi også selv er historiske individer, ligesom dem, vi læser om fra fortiden. Deres valg har indflydelse på det, vi laver i dag. Og på samme måde kommer de valg, vi træffer, til at have indflydelse på både vores egen familie og på samfundet. Det er sådan noget, man bliver bevidst om som slægtsforsker,” siger han.

Slægtsforskning i Ældre Sagen Har du lyst til at lære dine aner bedre at kende, så er der hjælp at hente hos Ældre Sagen. Kontakt din lokale afdeling og hør, om de har slægtsforskning på programmet, eller kig i bladet "Det Sker".

92

KONKURRENCE:

Gamle Knudsen Gamle Knudsen alias Peter Aarup er foreviget i Karen Blixens bog ”Den afrikanske farm”. Nu har Peter Aarups oldebarn, Lars R. Therkelsen, udgivet en slægtsroman, hvor han fortæller om sin oldefars liv. I ”Gamle Knudsen – og hans datter” kan du læse, at Peter Aarup havde arbejdet i ti år med at finde diamanter i Sydafrika, da han i 1900 kom til Kenya. Derfra ville han hjem til Danmark og den kvinde, hvis datter han var far til. Kvinden døde imidlertid, men far og datter begyndte at skrive sammen. Det er blandt andet disse breve, som danner baggrund for Lars R. Therkelsens bog om sin oldefar. Har du lyst til at læse bogen, kan du deltage i en konkurrence om en af de tre bøger, som forlaget Bogform donerer til Ældre Sagens læsere. Gå ind på hjemmesiden aeldresagen.dk/konkurrence og skriv dit navn og adresse. Eller send os et postkort med navn og adresse, så vi har det i hænde senest 30. april til: Ældre Sagen, Snorresgade 1719, 2300 København S. Mærk kortet ”Knudsen”. Vinderne får direkte besked.

Profile for Ældre Sagen

Ældre Sagen MEDLEMSBLAD april 2019