Page 1

PERIODIEK MAGAZINE VAN ALD AUTOMOTIVE #2 JUNI2014

Angelo Vermeulen Op weg naar Mars

Kenny Belaey Wereldkampioen en megastuntman ALD companybike In het zadel voor mobiliteit Solar Impulse 2 Reis rond de wereld zonder brandstof Automobiel Laat je rijden Flying-Cam And the winner is...

ALD_SMILE_#2_NL.indd 1

22/05/14 09:33


ASTRA BUSINESS 1.6 CDTI 110Â PK

DE FLUISTERDIESEL WAAR WE GRAAG WAT LAWAAI ROND MAKEN. Zijn 110 pk sterke 1.6 CDTI motor is stil, muisstil. Zijn CO2-uitstoot miniem: 97 g/km. Zijn verbruik superlaag: 3,7 l diesel per 100 km. Zijn uitrusting: rijkelijk royaal. Kortom: hij is Duitse klasse in een nieuwe prijsklasse. Geen wonder dat we de fluisterstille Astra Business met luide stem uitroepen tot de ideale fleetwagen. Vraag ernaar bij uw Opel Verdeler.

opel.be

milieu-informatie (KB 19/03/2004): opel.be

ASTRA BUSINESS

3,7 L/100 KM

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 2 OPELATL260 ASTRA FluisterdieselL_A4_N_F.indd 1

97 G/KM

22/05/14 23/04/14 09:12 10:53


4/14 10:53

#2

JUNI2014

edito

Beste lezer, Sommige cijfers wekken ontzag op. Het is nochtans met nederigheid dat we enkele weken geleden aankondigden dat ALD Automotive internationaal de kaap van één miljoen auto’s in portefeuille gerond heeft. Dit succes hebben we immers eerst en vooral aan u te danken. Aan het vertrouwen dat u elke dag in ons stelt. De roots van ALD Automotive liggen in België, maar het bedrijf werd in 2003 overgenomen door de Franse bankgroep Société Générale, die dit jaar zijn 150-jarige bestaan viert. Ons moederbedrijf kan terugblikken op een langdurige en rijke geschiedenis, die net als de toekomstvisie van de groep in het teken staat van ondernemingszin. Passie, innovatie, teamspirit en dienstverlening zijn stevig verankerd in de genen van ALD Automotive. Dankzij deze waarden zijn we vandaag marktleider in België, nummer 2 in Europa en nummer 3 in de wereld. Deze bemoedigende resultaten zetten ons aan om alsmaar beter te doen. Maar tegemoetkomen aan uw verwachtingen betekent ook u begeleiden in een wereld die onafgebroken verandert en u nieuwe mobiliteitsoplossingen aanreiken. Mobiliteit staat dan ook centraal in dit tweede nummer van uw Smilemagazine. Auto, fiets of zelfs vliegtuig: de technologie staat niet stil en zorgt ervoor dat we onze ecologische voetafdruk stap per stap kunnen verkleinen. De toekomst oogt groen en belooft mooie perspectieven voor de toekomstige generaties. Veel leesplezier!

Miel Horsten Managing Director ALD Automotive

12

24

inhoud 04 05 06 08 10 12 14 16 18 22 24 26

BACK OFFICE ALD Gives Back NEWS ON THE MOVE ALD companybike: in het zadel voor mobiliteit KLANT IN DE KIJKER DEME Groep: van baggeraar tot solutions provider GASTRONOMIE Cuberdons Léopold: geduld en vakmanschap TECHNOLOGIE Solar Impulse 2: reis rond de wereld zonder brandstof BUSINESS New World of Work: Slimmer en efficiënter werken AUTOSPORT ALD Automotive partner van HTP Motorsport AUTOMOBIEL Laat je rijden MADE IN BELGIUM Flying-Cam: And the winner is... SPORT Kenny Belaey: wereldkampioen en megastuntman AVONTUUR Angelo Vermeulen: man op Mars COLOFON AXUS NV, handelend onder haar commerciële benaming ALD Automotive Kolonel Bourgstraat 120 – 1140 Evere – 02 706 41 11 – www.aldautomotive.be Verantwoordelijke uitgever - MIEL HORSTEN Creatie - ACTIVE - 02-467 61 50 - www.activeonline.be Publiciteit - PATRICK QUATENNENS – patrick.quatennens@effectivemedia.be

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 3

Wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer: de persoonsgegevens worden doorgegeven aan en opgenomen in een bestand van AXUS nv met maatschappelijke zetel te Kolonel Bourgstraat 120 te 1140 Evere, de verantwoordelijke voor de verwerking. De persoonsgegevens worden door ALD Automotive gebruikt met het oog op het beheren van precontractuele en contractuele relaties, preventie van misbruik en onregelmatigheden, de opmaak van statistieken en testen, het verlenen van bijstand aan en het informeren van bestuurders en het verrichten van tevredenheidsonderzoeken onder bestuurders. De persoonsgegevens kunnen aan derden worden meegedeeld die in een contractuele verhouding staan met AXUS, met inbegrip van leveranciers en onderaannemers. U heeft het recht toegang te vragen tot en verbetering te vragen van uw persoonsgegevens door schriftelijke contactname met ALD Automotive op bovenstaand adres. Dit magazine is auteursrechtelijk beschermd. De inhoud ervan is louter informatief en zonder contractuele waarde.

03

22/05/14 09:12


04

Back Office

Inspiration Groups Weet u wie er schuilgaat achter uw leasingmaatschappij? In België telt ALD Automotive liefst 240 gepassioneerde professionele medewerkers. Wij nemen u mee voor een kijkje achter de coulissen. Bij ALD Automotive vertrekken we van het principe dat de klant slechts helemaal tevreden kan zijn als de medewerkers gelukkig zijn in hun job. Geen wonder dus dat de resultaten van de tevredenheidsenquête onder het personeel erg positief zijn. ALD Automotive start diverse initiatieven op om dat zo te houden. Zo werden vorig jaar drie “Inspiration Groups” gecreëerd: ALD Sport, ALD Eco en ALD Gives Back. Elk van deze groepen bestaat uit mensen van verschillende afdelingen, die zich inzetten voor een project dat voor belangrijk is, maar niet meteen in lijn ligt met hun dagelijkse takenpakket.

ALD gives back

20 KILOMETER VAN BRUSSEL Afgelopen mei liep een tiental medewerkers van ALD Automotive mee met de 20 kilometer van Brussel ten voordele van de vzw Nos Enfants Cardiaques.

RODE KRUIS Ook op een ander vlak werd bij ALD Automotive iets ingezameld. Er werden 18 mensen bereid gevonden om een deel van hun bloed af te staan aan het Rode Kruis.

MAKE-A-WISH Tijdens editie 2013 van de 24 Uren van Spa kon de 15-jarige Jelle genieten van een onvergetelijke dag in het gezelschap van Koen Wauters dankzij het partnership tussen ALD Automotive en de Make-A-Wish-stichting.

CONCRETE ACTIES

HAÏTI

We bijten de spits van deze BackOffice-rubriek af met ALD Gives Back, dat in het leven werd geroepen om liefdadigheidsacties te ondersteunen, sponsoren en promoten. Omdat ons eigen land heel wat hulpbehoevenden telt, zijn de acties van de groep ALD Gives Back meestal op België gericht. Het is niet de bedoeling om gewoon geld te geven, maar wel om concrete daden te stellen. Het voorbije jaar hebben de groepsleden diverse acties op touw gezet.

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 4

Hoewel ze voornamelijk op ons eigen land gericht zijn, reiken de acties van de groep ALD Gives Back soms ver buiten onze landsgrenzen. Tot in Haïti, bijvoorbeeld, een van de armste landen ter wereld. Onze kelders en zolders puilen uit met zaken die we niet gebruiken, maar die van onschatbare waarde zijn voor de inwoners van Haïti. Daarom werd een oproep gelanceerd om zo veel mogelijk speelgoed en kinderspullen en -kledij in te zamelen. Een van onze collega’s heeft al zijn vakantiedagen opgespaard om naar het eiland af te reizen en het ingezamelde materiaal ter plaatse te verdelen.

MUSIC FOR LIVE – STUDIO BRUSSEL In december heeft ALD Gives Back zijn steentje bijgedragen aan de vereniging Cliniclowns Belgium door middel van de jaarlijkse “Music For Live”-actie van Studio Brussel. Het liedje dat gekozen werd door het team van ALD Gives Back was “Hello” van Martin Solveig.

AMNESTY INTERNATIONAL ALD Gives Back heeft 80 kaarsen verkocht ten voordele van Amnesty International

KERSTMIS ALD Automotive versierde zijn kerstboom afgelopen december met “Pink Ribbon”-kerstballen en verleende op die manier zijn steun aan de strijd tegen borstkanker.

SINTERKLAAS De grote lieve Sint is afgelopen december bij ALD Automotive geen geschenken komen uitdelen, maar ophalen. Hij heeft ze via de Brusselse wijkvereniging La Buanderie bezorgd aan 50 kansarme kinderen tussen 4 en 10 jaar.

22/05/14 09:12


News

TIPS & TRICKS VOOR DE ZOMER U gaat deze zomer met de auto op reis? Dan kunnen de online ‘summer tips’ van ALD Automotive goed van pas komen! Ze maken u op een speelse en interactieve manier attent op de dingen die u niet over het hoofd mag zien voor u vertrekt. Surf snel naar onze nieuwe minisite summertips.aldautomotive.be. We wensen u alvast een prettige vakantie.

summertips. aldautomotive.be voor een prettige vakantie!

ALD MOBILE: ALLE INFO OP ZAK ALD Automotive lanceert ALD mobile, een nieuwe app voor alle soorten smartphones en tablets die ook als webversie bestaat. Het doel van deze toepassing? U het dagelijkse gebruik van uw voertuig nog gemakkelijker maken. ALD mobile - assistentie binnen handbereik: • Lokaliseer de ALD Automotive-partners in de buurt (bandencentrales, koetswerkherstellers, …) en neem in een oogwenk contact met ze op. • Steeds aan uw zijde, ook in het buitenland. De app biedt u toegang tot het ALD Automotive-netwerk in 20 landen. • ALD mobile beantwoordt al uw vragen. Wat te doen bij een ongeval, waar kan ik banden wisselen, hoe moet ik mijn auto inleveren, …? • U hebt een vraag waarop het antwoord uitblijft? Ons Contact Center is slechts enkele taps verwijderd. U vindt ALD mobile in de App Store en op Google Play. Blackberry-, Windows Phone- en pc-gebruikers krijgen toegang tot de app via www.ald-mobile.be

DE TOP 10 VAN DE POPULAIRSTE MODELLEN BIJ ALD AUTOMOTIVE IN 2013 1

Merk

Model

BMW

3-REEKS

2

VOLVO

V40

3

AUDI

A3

4

BMW

5-REEKS

5

BMW

1-REEKS

6

VOLVO

V60

7

VOLKSWAGEN

GOLF

8

RENAULT

SCENIC

9

RENAULT

MEGANE

AUDI

A4

10

05

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 5

22/05/14 09:13


06

On the move

ALD companybike

In het zadel voor mobiliteit Bij ALD Automotive beperkt mobiliteit zich niet tot de auto. Met ALD companybike, een van de vele producten van het ALD newmobility-gamma, kunt u namelijk ook een fiets financieren, alleen of samen met een motorvoertuig. Een groene oplossing die ook fiscaal voordelig is. Wist u dat, volgens de jongste enquête over de dagelijkse mobiliteit van de Belgen (BELdam), 8% van onze landgenoten de fiets gebruiken als belangrijkste vervoermiddel voor woon-werkverkeer? Een vaststelling die perfect in de lijn ligt van ALD companybike, een product van het ALD newmobility-gamma waarmee u een fiets kunt financieren, al dan niet in combinatie met de langetermijnhuur van een motorvoertuig. U hoeft de financiering van uw fiets dus niet noodzakelijk te koppelen aan die van uw auto: u kunt uw formule helemaal afstemmen op uw behoeften en uw verwachtingen. Aan het einde van het contract mag de gebruiker zijn fiets houden. Hij kan trouwens kiezen uit allerlei types: klassiek, elektrisch, een plooifiets (al dan niet elektrisch), een racefiets, een mountainbike, enzovoort. ALD Automotive heeft voor zijn aanbod de beste merken op de markt geselecteerd, met onder meer Cube, Granville, Scott, Gazelle, Flyer en Brompton.

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 6

PRAKTISCH EN NIET DUUR De fietsen die ALD Automotive aanbiedt in het kader van het ALD companybike-programma, zijn beschikbaar voor bijzonder scherpe tarieven. Ideaal voor als er nog een klein budget overblijft na de configuratie van uw auto.

ALD Automotive heeft voor zijn aanbod de beste merken op de markt geselecteerd, met onder meer Cube, Granville, Scott, Gazelle, Flyer en Brompton.

“Een optimale flexibiliteit” SWIFT, dat werd opgericht in Terhulpen, in het hart van WaalsBrabant, is een coöperatieve organisatie die wereldwijd 2.000 personen tewerkstelt en de financiële sector voorziet van een netwerk, producten en diensten op het vlak van beveiligd berichtenverkeer. “Onze hoofdzetel in Terhulpen stelt een duizendtal mensen tewerk”, zegt Fleet&Mobility Manager Caroline Ceustermans. “Ons wagenpark telt ongeveer 900 voertuigen, waarvan de helft wordt geleased bij ALD Automotive. Wij bieden open mobiliteitspakketten aan, waarbij de auto behoort tot de keuzemogelijkheden. Companybike sluit perfect aan bij deze visie op groene mobiliteit. Dit product is bijzonder goed ontworpen, want het biedt de werknemers de mogelijkheid om exact de fiets te kiezen die beantwoordt aan hun wensen of behoeften. Een stadsfiets, een toerfiets, een mountainbike, een elektrische fiets… Alles is mogelijk. Deze flexibiliteit biedt een reëel voordeel ten opzichte van het aanbod van andere leasingmaatschappijen.”

22/05/14 09:13


CATEGORY

BIKE MODEL / BRAND

LEASE

City bike - wo(man)

GAZELLE ORANGE PURE H57 T7 BRIGHT ALUMINUM

19,43 €

City bike - wo(man)

TREK DUBLIN MEN 55 GN

21,60 €

City bike - wo(man)

14 KOGA F3 2.1 R H54 ZW MAT

28,87 €

Electric bike

GAZELLE IMPULS EM H57 R8H ROYAL SILVER

48,86 €

Electric bike

TREK DUBLIN+ STAG 45 GY

50,68 €

Electric bike

KOGA E-NOVA H57 GRIJS

61,59 €

Folding bike

DAHON CURVE D3 16» SRAM 3V FIRE VRIJLOOP (ROOD) 21,17 €

Mountain bike

KONA KAHUNA H19 30V ORANGE

28,87 €

Race bike

TREK DOMANE 2.0 T 56 BK-WT

30,69 €

Maandtarieven excl. btw voor een financiële leasing met een duurtijd van 48 maanden. Prijs geldig tot 31 december 2014.

EEN MASSA VOORDELEN Kiezen voor een bedrijfsfiets biedt een massa voordelen, te beginnen bij een aanzienlijke kostenbesparing (brandstof en onderhoud van de motorvoertuigen). Ook de mobiliteit vaart er wel bij, want met de fiets kunt u de files in het stadsverkeer vermijden, vooral tijdens de spitsuren. Bovendien is fietsen goed voor onze gezondheid… en voor onze planeet! En tot slot is de fiets ook op diverse vlakken fiscaal bijzonder aantrekkelijk. 120% AFTREKBAAR Als de fiets specifiek wordt gebruikt voor woon-werkverkeer, zijn de kosten voor 120% aftrekbaar. Dat is hetzelfde percentage als wat geldt voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer. Indien de fiets uitsluitend wordt gebruikt voor professionele doeleinden of uitsluitend in privéomstandigheden, zijn de kosten voor 100% aftrekbaar. GEEN VAA VOOR DE WERKNEMER Als een werkgever gratis een fiets ter beschikking stelt aan een werknemer, wordt die laatste in de volgende twee gevallen niet belast op dit voordeel: • indien de fiets uitsluitend wordt gebruikt voor woon-werkverkeer; • indien de fiets wordt gebruikt voor alle andere verplaatsingen, ook privé, op voorwaarde dat hij ook dient als vervoermiddel voor minstens een deel van het woon-werkverkeer. GEEN SOCIALE BIJDRAGE De werkgever is niet onderworpen aan enige sociale bijdrage als hij aan een werknemer een fiets ter beschikking stelt voor zijn woon-werkverkeer en zijn professionele verplaatsingen. Die vrijstelling is ook van toepassing op de kilometervergoeding. Deze laatste is niet verplicht voor de werkgever, die echter wel vrijgesteld is van belastingen tot een bedrag van 0,22 euro/ km zonder afstandsbeperking. 07

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 7

22/05/14 09:13


08

Klant in de kijker Met behulp van de rainbow installatie wordt een zandwatermengsel uit het laadruim via een perspomp onder hoge druk door een jetnozzle op de boeg geperst. Hierdoor is het mogelijk het zandmengsel ongeveer 65 meter voor het schip uit te spuiten. Deze zogenaamde rainbow techniek wordt toegepast bij het ophogen van strand en vooroevers.

DEME Groep Een succesverhaal dat technische knowhow en expertise koppelt aan een visionaire bedrijfsstrategie. Vandaag is DEME een multidisciplinaire groep met volgende activiteiten: Dredging & Land Reclamation, Marine & Offshore Solutions, Fluvial & Marine Aggregates, Evironmental Solutions, Project Development en Related Services.

Van baggeraar tot solutions provider

DEME is vandaag één van de vier actoren op wereldvlak met klanten en projecten over de hele wereld.

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 8

DEME ontstond in 1991 uit de fusie van Dredging International en Baggerwerken De Cloedt & Zoon. In de kernactiviteit – namelijk baggerwerken – is DEME vandaag één van de vier wereldspelers met klanten en projecten over heel de planeet. Hoewel de baggeractiviteiten nog steeds de ruggengraat vormen van DEME, is het bedrijf ook onderhevig aan de ups en downs van de markt.Daarom is de keuze voor een diversificatie ook een bewuste strategie voor de toekomst die zowel de groei als de stabiliteit van de groep op lange termijn moeten verzekeren. Het bedrijf kende in de jaren 80 een laatste grote reorganisatie waarbij mensen moesten

afvloeien en dat scenario wil men in de toekomst tot elke prijs vermijden. DEME streeft ernaar om medewerkers hun volledige loopbaan tot aan het pensioen aan het bedrijf te binden. HR Manager Harry Mommens legt uit waarom: “Mensen worden bij ons opgeleid in het bedrijf en hun kennis en expertise is één van de steunpilaren. Daarom vinden wij het zo belangrijk om die knowhow binnen het bedrijf te houden. Diversificatie is een belangrijke strategie om die tewerstelling op langere termijn te garanderen.” Maar wat houdt die diversificatie nu juist in? Harry Mommens: “Deze is ontstaan vanuit onze kernactiviteit, het baggeren.

22/05/14 09:13


Eén van de eerste nieuwe activiteiten die we in de jaren 90 opgestart hebben, was een milieumaatschappij die in eerste instantie gecontamineerde baggerspecie behandelde. Zo hebben we een viertal milieumaatschappijen opgericht die na verloop van tijd zo succesvol waren dat ze de krachten gebundeld hebben en hun activiteiten ook naar de buitenlandse markt uitgebreid hebben. DEME Environmental Contractors (DEC) was geboren en werd ook meteen bijna dubbel zo groot door de overname van het Nederlandse de Vries & van de Wiel. Vandaag voeren wij allerlei milieuprojecten uit, zowel in zee als op het land. Een voorbeeld is de site waar de London Olympics plaatsvonden. Dat was op een verontreinigd terrein buiten Londen dat wij eerst volledig gesaneerd hebben. Maar we doen ook zaken zoals windmolens in zee plaatsen, wrakken bergen in zeerivieren en vaargeulen op zee waar we aan het baggeren zijn. Eén van onze meest spectaculaire activiteiten is “marine lifting operations”, wat eigenlijk zwaar transport op zee is. Voor windmolens in de Noordzee hebben we grote betonnen funderingen van 3.000 ton per stuk 30 km ver in zee gebracht. Dat doen we met de Rambiz, een zelfvarend dubbel kraanponton dat gebouwd is volgens het catamaran-principe.” Met deze brede waaier aan activiteiten wil DEME ook vernieuwen-

de oplossingen bieden voor de grote uitdagingen die wereldwijd dezelfde zijn : de klimaatproblematiek, de energiebehoeften en -oplossingen voor de toekomst, en zo meer. EIGEN TECHNOLOGIE DEME ontwikkelt veel van zijn eigen technologie. Een voorbeeld daarvan zijn steenbestortingswerken in zee. Deze techniek wordt onder andere gebruikt voor het verankeren en stabiliseren van pijpleidingen. Vroeger werden stenen gewoon van een schip afgeduwd, eigenlijk een blinde techniek die qua precisie te wensen overliet. Daarom ontwikkelde DEME zelf een speciaal valpijpschip met grote uitschuifbare valpijpen die tot op de bodem van de zee kunnen gaan en aan het uiteinde met een robot zeer precies de stenen verdelen. Een technische verwezenlijking van formaat. Een ander voorbeeld zijn kleinere demonteerbare baggerinstallaties met milieukoppen op de zuiginstallaties die gebruikt worden voor het saneren van meren. Harry Mommens: “Onze insteek is eigenlijk dat we een solutions provider zijn voor onze klanten, en dat vraag dikwijls een combinatie van verschillende van onze specialiteiten.” EEN GROTE VLOOT DEME beschikt niet alleen over een indrukwekkende vloot vaartuigen, maar ook het wagenpark is met zijn 1.000 voertuigen één van de grotere in België. Zowat 800 daarvan zijn lange termijn leasingcontracten en de rest zijn korte termijn voertuigen. Omdat Belgische werknemers in het buitenland regelmatig terugkomen voor enkele weken of maanden, is er ook steeds een behoefte aan korte termijnwagens. Wagenparkbeheerder Sarah Roberts is trouwens niet alleen verantwoordelijk voor de Belgische vloot maar ook voor de vloot van DEME in de andere landen waar de

Dankzij diversificatie van haar activiteiten leidt DEME verschillende milieuprojecten, zowel op het land als in de zee.

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 9

groep actief is. De samenwerking met ALD omschrijft ze als volgt: “We zijn een zestal jaar geleden beginnen samenwerken met ALD, in de eerste plaats voor bestelwagens en daarna ook personenwagens. Die samenwerking verloopt heel professioneel en positief.” Het wagenpark van DEME bestaat zowel uit verloningswagens, die gelinkt zijn aan de functie vanpersonen die een voertuig nodig hebben om zich te verplaatsen voor hun werk. Qua car policy ligt de nadruk zeer sterk op ecologie, wat met een gemiddelde CO2-uitstoot van slechts 110 g/km duidelijk weerspiegeld wordt.

Miel Horsten: “ALD Automotive is er erg trots op DEME als klant te hebben.”

09

22/05/14 09:13


10

Gastronomie

Cuberdons Léopold Geduld en vakmanschap Sinds zijn creatie ruim 150 jaar geleden heeft de cuberdon al heel wat siroop doen vloeien. Achter de paarse mantel van dit (i)conische stukje “vaderlandsche” trots gaan heel wat geheimen schuil. Niet alleen over zijn ontstaansgeschiedenis, maar ook over zijn recept.

Lang geleden, in een ander tijdperk, was werken nog de synthese van inzet, passie en vakmanschap. Machines vervulden een tweederangsrol en grondstoffen kwamen uit de natuur. Kwaliteit was altijd belangrijker dan kwantiteit. Het is die era die Cuberdons Léopold nieuw leven willen inblazen. Met hun 100% Belgische en ambachtelijke fabricaat, hun originele recept en hun ongeëvenaarde smaak staan ze garant voor deze traditie. ARABISCHE GOM De echte cuberdon bestaat uit een dunne korst die zachtjes openbreekt in de mond en een verfijnde, zoete siroop vrijgeeft. Om de zachtheid te vrijwaren moet hij binnen de acht weken na de vervaardiging geconsumeerd worden. De traditionele cuberdon wordt gemaakt op basis van frambozenextract, dat hem zijn bevallige purperen kleur bezorgt.

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 10

Een van de hoofdingrediënten voor de productie is de beruchte Arabische gom. Deze erg kostbare grondstof wordt voornamelijk in het Saharagebied gewonnen uit het sap van een boom die tot de acaciafamilie behoort. Door de Tweede Wereldoorlog belandde de cuberdon bijna in de vergeethoek door het gebrek aan Arabische gom. Zodra de grondstof in 1946 weer aangeleverd werd, brachten enkele confiseurs die zich het recept herinnerden de productie weer op gang. PERFECTE ALCHEMIE Vandaag wordt de samenstelling van de cuberdon beschouwd als het best bewaarde geheim van het Koninkrijk België. Hoe hij gemaakt wordt, dat weten slechts enkele ambachtslui, die er elk hun persoonlijke toets aan verlenen. Van alle confiseurs is Cuberdons Léopold de enige die enkel en alleen 100% natuurlijke grondstoffen gebruikt en deze zorgvuldig selecteert op basis van strenge kwaliteitsen authenticiteitscriteria. De creatie van een cuberdon van het Huis Léopold vergt geduld, vakmanschap en de beheersing van een perfecte alchemie die geen enkele onnauwkeurigheid duldt. In totaal zijn er maar liefst zeven dagen nodig om het leven te schenken aan dit delicieuze zoete kegeltje.

De mallen kunnen maar één keer gebruikt worden. Elke mal is goed voor 128 cuberdons.

N

Ki De ee ge

N N

In een koperen ketel van het begin van de vorige eeuw brengt de ambachtsman de precies afgemeten mengeling van bijzondere ingrediënten aan de kook: natuurlijke Arabische gom, natuurlijke gelatine, biosuiker, natuurlijk frambozenextract en natuurlijke kleurstoffen.

Afg wijz CIT 01/

22/05/14 09:13

297x210_7


citroenbusiness.be

Milieu-informatie (KB 19/03/2004): citroen.be

NIEUWE CITROËN GRAND C4 PICASSO BUSINESS Y

F

Y

Kies een wagen uit het Citroën Business gamma en u bent zeker van een zeer laag voordeel van alle aard. De nieuwe CITROËN Grand C4 Picasso Business heeft erg veel technologie aan boord en laat zich opmerken door een laag verbruik en een bijzonder lage CO2-uitstoot. Voeg daar nog extra veel uitrustingen aan toe en u weet genoeg: de nieuwe CITROËN Grand C4 Picasso Business combineert harmonieus rijplezier en gezond verstand. Nieuwe CITROËN Grand C4 Picasso 1.6 e-HDi 90 ETG6 Airdream Business voor 17.800€ zbtw . Nettobijdrage op VAA: 56€/maand(2). (1)

3,8 - 4,0 L/100 KM

98 - 105 G CO2/KM

Afgebeeld voertuig: nieuwe CITROËN Grand C4 Picasso Exclusive (optie: metaalkleur). (1) Aanbieding zbtw, inclusief fleetkorting, voorbehouden aan bezitters van een ondernemingsnummer en onder voorbehoud van een wijziging van de catalogusprijs. (2) Schatting van de netto maandelijkse bijdrage die de werknemer werkelijk zal betalen voor het voordeel van alle aard op basis van de maximale aanslagvoet van 53,5% (berekend op een nieuwe CITROËN Grand C4 Picasso 1.6 e-HDi 90 ETG6 Airdream Business). Deze aanbieding komt niet overeen met het afgebeeld voertuig. Meer info over het Business gamma op www.citroenbusiness.be. Aanbiedingen geldig van 01/06/2014 t.e.m. 30/06/2014, voorbehouden aan bedrijven, niet cumuleerbaar met alle andere lopende promoties en geldig in de deelnemende Citroën verkooppunten.

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 112 297x210_7pl_C4P-PM_FLEET_JUIN_FRNL.indd

22/05/14 10:40 09:13 14/05/14


12

Technologie

Solar Impulse 2 Reis rond de wereld

zonder brandstof

Vlucht over de baai van San Francisco.

Tien jaar nadat Bertrand Piccard en André Borschberg de Solar Impulse 1 voorstelden, presenteren ze een verbeterde versie van hun zonnevliegtuig. Doelstelling: de eerste vlucht rond de wereld zonder brandstof.

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 12

Maar liefst acht wereldrecords vestigde de Solar Impulse 1. Zo was het bijvoorbeeld het eerste zonnevliegtuig dat een nachtvlucht tussen twee continenten uitvoerde en dat de Verenigde Staten overstak. Bertrand Piccard en André Borschberg achtten de tijd dan ook rijp om de volgende fase van het avontuur aan te vatten: een vlucht rond de wereld in 2015. Voor die uitdaging bouwden ze de Solar Impulse 2, een zonnevliegtuig met een enorme spanwijdte dat als een hoogtechnologisch vliegend laboratorium oceanen en continenten kan oversteken door verscheidene dagen aan een stuk te vliegen.

MENSELIJK EN TECHNOLOGISCH AVONTUUR De Solar Impulse is het resultaat van de alliantie tussen twee mannen met een droom die door specialisten als onrealiseerbaar werd beschouwd. Terwijl psychiater en ontdekkingsreiziger Bertrand Piccard financiële partners zocht voor het project en de promotie van milieuvriendelijke technologieën voor zijn rekening nam, verenigde en leidde ingenieur en ondernemer André Borschberg een technisch team van tachtig personen. Na twaalf jaar van berekeningen, simulaties en bouw- en testwerk is de Solar Impulse 2 klaar. “En nu bestaat de uitdaging erin om nog verder te gaan”,

22/05/14 09:13


De Solar Impulse 1 tijdens een vlucht over Marokko in 2012.

preciseert André Borschberg. “De Solar Impulse 2 heeft een nagenoeg eindeloze autonomie. Alleen houdt de piloot het nog niet zolang uit als het vliegtuig. Daarom wordt de reis rond de wereld evenzeer een menselijke als een technologische uitdaging.” DE SPANWIJDTE VAN EEN AIRBUS A380 Om de reis rond de wereld tot een goed einde te brengen moet de Solar impulse 2 doen wat geen enkel ander vliegtuig ooit voordeed: vijf dagen en vijf nachten aan een stuk doorvliegen zonder brandstof en met slechts één piloot aan boord om de oceanen tussen de verschillende continenten over te steken. Dat is de uitdaging waarvoor hij werd gebouwd. Het zonnevliegtuig heeft een enorme spanwijdte van 72 meter voor een gewicht van nauwelijks

Het Mission Control Center in Zwitserland

2.300 kilogram, waardoor het qua aerodynamische prestaties en energierendement in een heel eigen klasse speelt. In de cockpit van 3,8 kubieke meter werd elk detail zodanig uitgewerkt dat de piloot er een hele week in kan verblijven. Met het oog op een maximale energie-efficiëntie is er geen constante druk of verwarming in de cockpit, een bijkomende uitdaging voor het uithoudingsvermogen van de piloot. AFSPRAAK IN MAART 2015 De eerste testvluchten vonden plaats in de maand mei, gevolgd door bijkomende trainingsvluchten boven Zwitserland. De eerste reis rond de wereld op zonne-energie zou in maart 2015 moeten vertrekken vanuit de Perzische Golf. De Solar Impulse vliegt dan achtereenvolgens over de Arabische Zee, India,

Richard Branson op bezoek bij Solar Impulse

Enkele cijfers

Birma, China, de Stille Oceaan, de Verenigde Staten, de Atlantische Oceaan en Zuid-Europa of Noord Afrika, om vervolgens weer aan te knopen bij zijn vertrekpunt.

Solvay, trouwe partner Solvay, dat al van bij het prille begin van het project partner is van het Solar Impulse-project, zegt trots te zijn op de samenwerking met Bertrand Piccard en André Borschberg. De Belgische chemiegroep heeft immers zijn expertise op het gebied van geavanceerde materialen en duurzame energie ten dienste gesteld van het Solar Impulseproject. Zo’n twaalf chemiedeskundigen en ingenieurs van Solvay in België, Duitsland, Italië, Brazilië en de Verenigde Staten drukten hun stempel op het vliegtuig. De Solar Impulse 2 bevat 13 verschillende producten en meer dan 6.000 onderdelen van Solvay om de prestaties van het vliegtuig te verhogen en zijn gewicht te verlagen. “Met de twee versies van de Solar Impulse hebben we het belang van chemie en geavanceerde materialen kunnen aantonen in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Onze oplossingen bieden een antwoord op nieuwe maatschappelijke uitdagingen, zowel wat de omschakeling op het gebied van energie betreft als voor de bevolkingsexplosie”, aldus JeanPierre Clamadieu, President van het uitvoerend comité van Solvay.

• Een multidisciplinair team van 80 specialisten, 90 partners en een honderdtal adviseurs • 12 jaar van berekeningen, simulaties en bouw- en testwerk Een spanwijdte van 72 meter, groter dan die van een Boeing 747 • Een gewicht van nauwelijks 2,3 ton • 4 motoren van 17,5 pk, voor een totaal vermogen van 70 pk • Een gemiddeld vermogen van 15 pk over 24 uur, het equivalent van een 125cc-scooter • 17.248 zonnecellen • Een maximale hoogte van 8.500 m • Een minimumsnelheid van 36 km/u op zeeniveau en 57 km/u op hoogte • Een maximumsnelheid van 90 km/u op zeeniveau en 140 km/u op hoogte 13

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 13

22/05/14 09:13


14

Business

Slimmer en efficiënter werken met

New World of Work We brengen met zijn allen steeds meer van onze kostbare werktijd door in het verkeer, in de file. De economische schade die files veroorzaken worden voor de steden Antwerpen en Brussel samen geraamd op 900 miljoen euro per jaar. Het is dus hoog tijd om onze visie op “werken” te herbekijken. Als marktleider op het vlak van mobiliteitsoplossingen heeft ALD Automotive duurzame mobiliteit altijd centraal gesteld binnen haar ontwikkelingsbeleid. Daarom sloot ALD Automotive een partnership met zeven andere grote bedrijven om na te denken over hoe we met zijn allen slimmer en efficiënter met onze werktijd kunnen omgaan. Slimmer en efficiënter werken. Klinkt goed, maar hoe pak je dit concreet aan? Op deze vraag tracht de New World of Work (NWOW) Coalitie een antwoord te bieden. Dit partnership tussen Microsoft, ALD Automotive, SD Worx, USG People, ING, Flanders Synergy, Belgacom

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 14

en ProTime bouwt aan een actieve community met als doel kennis te delen over het “nieuwe werken”, en dat vanuit de praktijk van Belgische bedrijven. VEEL MEER DAN THUISWERKEN Het idee van New World of Work kwam uit de koker van Bill Gates, medeoprichter van Microsoft. In 2005 publiceerde hij een white paper waarin hij een volledig nieuwe visie neerschreef over het begrip “werken” waarbij vertrouwen, talent, zelfontplooiing en productiviteit samen gaan. Het nieuwe werken neemt afscheid van de oude “command & control”-cultuur en gaat uit van vertrouwen in en talent van mensen. Elke medewerker bepaalt zelf wanneer, waar en hoe hij of zij werkt en is zo regisseur van zijn of haar eigen leven. Zo ontstaat een maximale autonomie voor mensen en voor teams. NWOW stimuleert de dialoog met en inspraak van medewerkers zodat het werk optimaal kan worden georganiseerd. Elke werknemer is als het ware een inspiratiebron voor innovatie.

“Het nieuwe werken neemt afscheid van de oude “command & control” cultuur en gaat uit van vertrouwen in en talent van mensen.”

“NWOW is dus veel meer dan thuiswerken”, weet Elke Jeurissen, Projectleider Coalitie New World of Work. “We gaan mensen meer beoordelen op hun output dan op hun input. Werknemers krijgen duidelijkere doelstellingen en worden beoordeeld op het al dan niet realiseren van die doelstellingen. En dit doe je niet door ze van 9 tot 5 aan een bureau te zien zitten, maar wel door te meten wat ze effectief presteren. De medewerkers worden dus beoordeeld op hun resultaten, niet op hun aanwe-

22/05/14 09:13


“Medewerkers worden beoordeeld op hun resultaten en niet op hun aanwezigheid.”

Telewerk maakt deel uit van de oplossingen maar is niet de enige.

zigheid. In de praktijk betekent dit dat de werknemer een stuk moet worden losgelaten en dat blijkt bij sommige bedrijven toch wel een drempel te zijn.” ZOEKEN NAAR DE JUISTE BALANS TUSSEN WERK EN PRIVÉ Uit nationaal en internationaal onderzoek is vooral gebleken dat wanneer werknemers de juiste balans vinden tussen werk en privéleven en zelf meester zijn van hun agenda, dat ze dan gemotiveerder aan de slag blijven. “Als je weet dat het aantal burn-outs blijft stijgen – we nemen de meeste anti-depressiva van Europa – maar dat we tegelijk met zijn allen langer zullen moeten gaan werken, dat weet je dat je hier iets moet aan doen. Iemand een stuk meer autonomie geven en zelf laten bepalen hoe de resultaten worden behaald, kan al een serieus stuk helpen”, legt Elke Jeurissen uit. “Als je je dag beter kan indelen door je kinderen ’s morgens naar school te brengen en dan tot 10u thuis te werken om naar het werk te gaan, dan vermijd je de files. Op die manier breng je je werktijd een pak efficiënter door en ben je veel productiever. En vooral gemotiveerder! Het is dus heel belangrijk dat je als bedrijf je werknemers de nodige infrastructuur aanbiedt om plaats- en tijdsonafhankelijk te kunnen werken. Daarnaast komt ook het feit dat de nieuwe generatie “digital natives” een stuk veeleisender is geworden bij aanwervingsgesprekken. Daar kunnen de meer creatieve en vernieuwende werkgevers een verschil maken door meer flexibiliteit qua werkuren aan te bieden, naast telewerk en ondersteuning van de nieuwste technologie.” Het idee achter het nieuwe werken is prima maar hoe pak je dit als bedrijf in

de praktijk aan? Welke processen heb je ervoor nodig? En wat met de wettelijke omkadering en fiscaliteit? Op al deze en nog andere prangende vragen biedt de NWOW Coalitie een antwoord. Ze ontwikkelen de strategie, werken actieplannen uit en voeren studies en onderzoek uit. De 8 partners bepalen samen de strategie en het actieplan van de coalitie. Elke partner doet dit uiteraard vanuit het eigen werkdomein. Ondertussen telt de NWOW Community in België al meer dan 140 bedrijven die de filosofie achter het nieuwe werken intern hebben toegepast. Belangrijk daarbij is dat ze hun ervaring en kennis kunnen uitwisselen en kunnen leren van andere bedrijven. Daarom organiseert NWOW tal van workshops rond allerlei vraagstukken. Tijdens deze workshops krijgt elke deelnemer ruimschoots de tijd om op een constructieve manier ideeën uit te wisselen met andere bedrijfsleiders en managers. 15

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 15

22/05/14 09:14


16

Autosport

Strak plan Bij ALD Automotive is de autosport al lang een passie. Dit jaar geniet de Belgische coureur Nico Verdonck de steun van ALD Automotive aan het stuur van een Mercedes-Benz SLS GT3 van het team HTP Motorsport, een heel kampioenschap lang. Met als hoogtepunt de 24 Uren van Spa, die zullen plaatsvinden tijdens het laatste weekend van juli en waarvoor u vipplaatsen kunt winnen. PARTNERS SINDS JAAR EN DAG “Ik ben dolblij dat ik mijn jarenlange samenwerking met ALD Automotive, waarmee ik in het verleden al mooie successen heb geboekt, kan voortzetten”, zegt Nico Verdonck. “Ik ben ook heel blij dat ik een Mercedes SLS mag besturen voor HTP Motorsport: een van de beste GT’s van het moment in de kleuren van een team dat de voorbije drie jaar tot de absolute top behoorde.” HTP Motorsport kan namelijk prat

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 16

gaan op een mooie palmares in de autosport, met onder meer een zege in de 24 Uren van Spa in 2013 en datzelfde jaar ook de eindzege in het teamklassement van de Blancpain Endurance Series. En dan zouden we haast nog de rijderstitel van Maximilian Buhk in de kleuren van HTP Motorsport vergeten. GEDEELD ENTHOUSIASME “Wij zijn heel blij dat we kunnen rekenen op de steun van ALD Automotive voor het seizoen 2014 van de Blancpain Endurance Series”, onderstreept Norbert Brückner, CEO van HTP Motorsport. “Bij ALD Automotive vonden wij hetzelfde enthousiasme en professionalisme terug als bij ons, waardoor dit partnerschap perfect natuurlijk aanvoelt. Wij hopen andermaal op een heel succesvol seizoen in de Blancpain Endurance Series en mikken in eigen land in het bijzonder op de 24 Uren van Spa.”

5x2

P I V ts plaa en

Francorchamps: ook u kunt erbij zijn!

ALD Automotive geeft 5x2 vipplaatsen weg voor de 24 Uren van Spa, op zondag 26 juli eerstkomende op het legendarische circuit van Francorchamps. Deelnemen aan deze wedstrijd is eenvoudig. Stuur een e-mail naar marketing.be@aldautomotive.com en beantwoord de volgende vraag: Met welk automerk wist ALD Automotive drie keer de 24 Uren van Spa (2005-2006-2008) op zijn naam te schrijven? A Daimler Brand

ALD Automotive zet zijn engagement in de autosport verder door de Belgische rijder Nico Verdonck te steunen en een partnerschap met HTP Motorsport te ondertekenen voor de Blancpain Endurance Series.

a Maserati b Ferrari c McLaren

22/05/14 09:14

MBS8035


Cijfers die tellen. De nieuwe C-Klasse 220 BlueTEC. Best in class.

A Daimler Brand

Efficiëntie beoordelen doet u op basis van cijfers. Maar oordeelt u vooral zelf. De nieuwe C-Klasse weegt tot 100 kg minder en heeft een CW-waarde van slechts 0,26. Eenvoudige ingrepen die leiden tot een minimaal verbruik van 4,0 l/100 km. Voeg daar een CO2 -uitstoot van amper 103 g/km bij, een fiscale aftrekbaarheid van 90 % en u merkt het: de cijfers spreken voor zich.

4,0 - 4,3 L/100 KM •103 - 109 g CO2/KM ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 17 MBS8035669 C-Klasse FLEET adv.297x210mm-v02.indd 2

Milieu-informatie KB 19/3/2004: www.mercedes-benz.be - Geef voorrang aan veiligheid.

22/05/14 07/03/14 09:14 15:07


18

Automobiel

Laat je

Aan de ene kant: de autonome wagen, die in staat is om in welomschreven omstandigheden zelfstandig te rijden en te communiceren met andere weggebruikers. Aan de andere: de ultraconnectieve auto, die altijd en overal in verbinding staat met de wereld. In het midden: de mobiliteit van de toekomst. En dat is geen science fiction!

rijden Ze heten R-Link bij Renault, ConnectedDrive bij BMW, Intellilink bij Opel, MMI bij Audi, Command bij Mercedes-Benz, Sensus bij Volvo en SYNC bij Ford. We hebben het hier over de multimediasystemen die uw auto als het ware veranderen in een rijdende smartphone, die in staat is om niet alleen uw muziek, navigatie, mails en sms’jes te beheren, maar ook uw verbindingen te verzorgen met het internet, Facebook, Twitter, enzovoort. Ze toveren het interieur van uw auto om tot een heus salon of kantoor, waarin u zich kunt ontspannen of vermaken en waar u kunt studeren of werken. Het is een duidelijke tendens, die evenwel wordt geconfronteerd met een aanzienlijk probleem: een auto moet be-

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 18

stuurd worden en vergt de nodige aandacht van wie aan het stuur zit. Gelukkig gaat de technologie ook op dat vlak met gigantische sprongen vooruit. Automatisch parkeren, een intelligente snelheidsregelaar, een spoorassistent en verkeersbordherkenning vinden steeds meer ingang en vormen de basis voor autonoom rijden. Oké, we zijn er nog niet, maar we komen steeds dichterbij, aldus Renault-topman Carlos Ghosn, die het heeft over “een commerciële ontwikkeling van de autonome wagen vanaf 2020”.

Volvo werkt aan een originele oplossing waarbij magneten worden ingebed in het wegdek.

VERLIES VAN TIJD EN ENERGIE Als de autoconstructeurs autonome voertuigen ontwikkelen met het oog op

22/05/14 09:14


Binnen enkele jaren zijn wij het niet meer die met de wagen rijden. Alleszins niet op de manier waarop we het nu doen.

de mobiliteit van de toekomst, doen ze dat hoofdzakelijk vanwege de groeiende congestie van het verkeer. Voor een dagelijks heen-en-weertraject van 60 minuten wordt het jaarlijkse tijdverlies in de grote Europese en Noord-Amerikaanse agglomeraties geschat op 60 tot 80 uur. En de overeenkomstige energieverspilling wordt becijferd op meer dan 16 miljard liter brandstof! VOOR EEN VLOTTER VERKEER Wereldwijd zijn er drie grote strekkingen in verband met de automatisering van het autorijden. In sommige landen, zoals Japan, wordt het beschouwd als een middel om een verouderende bevolking zo lang mogelijk mobiel te houden. Voor andere landen, zoals het onze, is het een manier om het verkeer weer vlot te trekken door bijvoorbeeld alle auto’s op eenzelfde rijstrook virtueel aan elkaar te koppelen en synchroon te laten stoppen en weer optrekken. We spreken dan van “platooning”. Het derde kamp bestaat ten slotte uit landen waar men vindt dat de automatisering van het autorijden in de eerste plaats moet dienen om de verkeersveiligheid te verhogen. Zo zou Europa een aantal rijhulpsystemen (zoals voetgangerdetectie, noodremhulp, spoorassistentie) verplicht moeten maken om stap voor stap het pad te effenen voor autonoom autorijden. De VS was de eerste natie ter wereld waar wegtests voor zelfrijdende voertuigen werden toegelaten, weliswaar in welbepaalde omstandigheden en in een beperkt aantal staten. TIJD VOOR EEN WETTELIJK KADER Hoe dan ook zal de technologie alleen niet volstaan om voertuigen autonoom te laten rijden op onze wegen. Eerst zal nagegaan moeten worden welke wetteksten de nodige aanpassingen vergen om de weg vrij te maken voor voertuigen die zich verplaatsen zonder tussenkomst van de bestuurder. De bestaande internationale regelgeving en de nationale verkeersreglementen werden namelijk al ettelijke decennia geleden opgesteld en houden dus geen rekening met deze mogelijkheid.

VOLVO KWEEKT MAGNETEN Een andere moeilijkheid waarop de ontwikkeling van autonoom rijdende voertuigen stuit, betreft de betrouwbaarheid en de precisie van hun positiebepaling op de weg. Daarom heeft Volvo een op zijn zachtst gezegd originele oplossing bedacht, waarbij magneten worden ingebed in het wegdek. In tegenstelling tot gevestigde positioneringstechnologieën zoals het gps en camera’s, die in bepaalde omstandigheden hun beperkingen tonen, zijn in het wegdek geïntegreerde magneten ongevoelig voor materiële hindernissen en slechte weersomstandigheden. “De magneten vormen een onzichtbaar spoor met een nauwkeurigheidsmarge van minder dan 10 centimeter. We hebben deze technologie getest bij verschillende snelheden en de resultaten zijn tot dusver erg positief te noemen”, verklaart Jonas Ekmark, Preventive Safety Leader van Volvo Car Group. 100 TESTVOERTUIGEN Het project van Volvo, dat wordt gefinancierd in het kader van een strategische samenwerking met het Zweedse ministerie van Verkeer (Trafikverket), wil 100 zelfrijdende auto’s laten deelnemen aan het dagelijkse verkeer in de buurt van het Zweedse Göteborg. “Het is de bedoeling dat de auto’s zelf in staat zijn om rijhandelingen uit te voeren. Een nauwkeurige en betrouwbare positionering is een noodzakelijke voorwaarde om auto’s zonder chauffeur te laten rijden”, gaat Jonas Ekmark verder. “Het is wel degelijk mogelijk om zelfrij-

19

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 19

22/05/14 09:14


20

Automobiel

dende auto’s te implementeren zonder dat we de huidige infrastructuur hoeven aan te passen. Niettemin voegt deze technologie interessante mogelijkheden toe, zoals het aanvullen van de wegmarkering met magneten.” NEXT TWO: BETER TIMEMANAGEMENT Een van de meest recente voorbeelden van zelfrijdende voertuigen is het prototype NEXT TWO, dat Renault onthulde tijdens het voorbije Salon van Genève. Het idee is dat de bestuurder het rijden grotendeels kan overlaten aan de auto, zodat hij tijd kan vrijmaken voor andere activiteiten. “Iedereen is op zoek naar tijd, vooral in de auto. Daarom werd de NEXT TWO ontworpen om zijn inzittenden te helpen bij hun time management. Op die manier kan de verloren tijd in de auto worden opgevuld met nuttige of aangename bezigheden”, krijgen we te horen van Frédéric Mathis, projectleider van de NEXT TWO. RADARS, CAMERA’S EN ULTRASONE TRILLINGEN In welbepaalde omstandigheden (op een snelweg zonder voetgangers of fietsers, in fileverkeer, bij snelheden lager dan 30 km/u, zonder verandering van rijstrook) stelt de NEXT TWO aan de bestuurder voor om de rijhandelingen over te nemen. Zo hoeft u zich niet langer te concentreren op uw voor- of achterligger. Dit eenvoudige en efficiënte rijhulpsysteem maakt gebruik van twee hoofdsensoren die de omgeving van het voertuig scannen: een radar onder de voorbumper en een camera ter hoogte van de binnenspiegel. Daarnaast wordt het systeem nog aangevuld met een gordel van ultrasone trillingen rond het voertuig. Al deze deelsystemen worden gesuperviseerd en gestuurd door een virtuele “orkestleider”. AUTOMATISCHE VOITURIER Zonder de beslommeringen van het rijden, kan de bestuurder volop genieten van de geïntegreerde connectiviteit. De NEXT TWO kan verbinding maken met alle beschikbare netwerken (zoals 3G, 4G en Wi-Fi) en is compatibel met alle mogelijke besturingssystemen. De inzittenden hebben exact dezelfde online mogelijkheden als op kantoor of thuis. Als kers op de taart is de NEXT

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 20

TWO ook uitgerust met de functie “Automatische voiturier”, waarmee hij zich volledig autonoom kan parkeren of zijn bestuurder thuis of op kantoor kan komen oppikken. De functie kan met de smartphone bediend worden via een specifieke app. INFRARODE STRALEN OPVANGEN Een andere visie op geautomatiseerd rijden werd op 24 februari jongstleden door Ford gepresenteerd op het Mobile World Congress in Barcelona. Het experimentele voertuig, dat 2,5 miljoen metingen per seconde kan uitvoeren om de afstand te bepalen tot andere weggebruikers, zal ingezet worden om de grenzen van autonoom rijdende auto’s af te tasten en te bepalen welke functies toegepast zouden kunnen worden op de volgende generatie Ford-modellen. “In de toekomst zullen zelfrijdende voertuigen ons helpen om de veiligheid van de bestuurder te bevorderen en de fileproblemen en de verzadiging van het verkeer in het algemeen op te lossen.” De geautomatiseerde onderzoeksauto van Ford maakt gebruik van vier LiDAR-infraroodsensoren (Light Detection and Ranging) die de omgeving scannen om obstakels te detecteren, zoals andere voertuigen, voetgangers, fietsers en zelfs kleine dieren. Deze sensoren genereren realtime een 3D-kaart op basis van de infraroodstralen die in een straal van ongeveer 70 meter worden uitgestuurd, en van de berekening van de afstand tussen het voertuig en de hindernissen. HET STUUR UIT HANDEN GEVEN Ford, Renault of Volvo zijn natuurlijk niet de enige constructeurs die werken aan autonoom rijdende voertuigen. Sinds enkele jaren investeren alle grote autobouwers fors om de mobiliteit van de toekomst voor te bereiden. De recente Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft trouwens ruime aandacht geschonken aan de autosector, met de conceptcar Audi Sport Laserlight en de BMW ActiveAssist. Maar aan welke technologie de constructeurs ook werken, één ding is zeker: over enkele jaren hoeven wij onze auto’s niet meer zelf te besturen. Of tenminste niet op dezelfde manier als nu…

De geautomatiseerde onderzoeksauto van Ford maakt gebruik van vier LiDAR-infraroodsensoren (Light Detection and Ranging).

Alle grote autoconstructeurs investeren reeds een aantal jaren in de toekomst van mobiliteit.

22/05/14 09:14

PubFleetnBu


37 COUNTRIES 1 GLOBAL COMMITMENT 1 MILLION ThANkS!

www.aldautomotive.be

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 21 PubFleetnBusiness.indd 1

22/05/14 09:14 12/03/2014 8:28:49


22

Made in Belgium

De Flying-Cam bij een opname in Saoedi-Arabië.

Flying-Cam

And the winner is…

Op 15 februari ging Flying-Cam met een Oscar aan de haal in Hollywood. Een mooie pluim op de hoed van dit kleine Luikse bedrijf, dat wereldleider is in luchtopnames met behulp van een afstandsbediende helikopter.

Weet u wat Harry Potter, James Bond, Mission Impossible, Oblivion, Transformers, The Beach et The Da Vinci Code gemeen hebben? Het zijn allemaal films waarvan de luchtopnames gemaakt werden door Flying-Cam. Al in 1995 ontving dit Belgische bedrijfje, waarvan de hoofdzetel in het Luikse Oupeye gevestigd is, een “technische” Oscar voor de eerste generatie van zijn vliegende camera. Na acht jaar onderzoek en ontwikkeling op het

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 22

vlak van luchtvaartkunde, robotica en optronica zag de derde generatie van deze ultrageavanceerde technologie het levenslicht, en die werd opnieuw bekroond door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Deze wetenschappelijke Oscar is de ultieme erkenning voor Emmanuel Prévniaire, die in 1988 aan dit beklijvende avontuur begon. Naast een licentiaatsdiploma regie (IAD, Louvainla-Neuve) is deze luchtvaartliefhebber ook houder van een getuigschrift instrumentvliegen (vliegtuig en helikopter). Hij legde de link tussen beide werelden – en Flying-Cam was geboren.

22/05/14 09:14


Flying-Cam werkt niet alleen in de filmwereld, maar ook voor reclamemakers, televisieseries, sportevenementen, toeristische bureaus en pretparken.

AMBITIEUZE CHALLENGE Het Flying-Cam-systeem werd intussen al in ruim 75 landen gebruikt voor meer dan 1.000 projecten, waaronder talrijke megafilmproducties, maar niemand had het in het begin ooit zo groots of optimistisch ingezien. Etienne Brandt, industrieel ontwerper bij Flying-Cam: “Het was een behoorlijk ambitieuze uitdaging. We moesten een 35 mm-camera ingebouwd krijgen in een helikoper op afstandsbediening, terwijl de vliegstabiliteit nogal te wensen over liet.” Vandaag staat de technologie een stuk verder. Het Flying-Cam-concept werd intussen veelvuldig gekopieerd, maar het origineel werd nooit geëvenaard en blijft de bovenhand houden op een nochtans erg competitieve markt. “We hebben acht jaar lang gesleuteld aan de derde generatie helikopter, die SARAH werd gedoopt (voor Special Aerial Response Automatic Helicopter)”, legt operations director Sarah Krins uit. “Het toestel moest er tegelijk knap uitzien, functioneel zijn en zich gemakkelijk laten besturen. Dankzij de verbeterde gyro-gestabiliseerde kop kunnen voortaan zwaardere professionele sensoren worden gemonteerd. Bovendien is de helikopter voorzien van een automatische besturingssoftware, die de taak van de piloot aanzienlijk verlicht.” PRECISIE EN STABILITEIT Het vanop afstand bestuurde toestel haalt een snelheid van 120 km/u en kan tot 10 kilo aan materiaal meenemen. Zijn grootste troeven zijn echter de precisie en stabiliteit, die cruciaal zijn om te kunnen filmen. “Onze toestellen werken tot op 2 centimeter nauwkeurig”, voegt

Emmanuel Prévinaire toe. “De filmwereld draait op robotica. Door software aangestuurde mechaniek dus. Wij voegen daar nog een aeronautische dimensie aan toe, wat de zaken nog een stuk complexer maakt.” Flying-Cam heeft kantoren in California en Hong Kong, maar het is wel degelijk Oupeye waar men aan onderzoek en ontwikkeling doet. Het team is best klein: er werkt in totaal een vijftiental mensen. Maar de skills waarover ze beschikken, staan buiten kijf. “Onze knowhow is onze kracht. We hebben een ingenieur voor elk expertisedomein. Dat bewijst nog maar eens dat het formaat van het land niets zegt over de aanwezige kennis. Het komt allemaal neer op denkwerk en gedrevenheid”, aldus de CEO van Flying-Cam.

Onze toestellen werken tot op 2 centimeter nauwkeurig.

TE KOOP EN TE HUUR Om te beantwoorden aan de noden van de markt werd het Flying-Cam-systeem modulair opgevat: een dragend platform, een gyro-gestabiliseerde kop, software voor de automatische besturing en een Human-Machine Interface. “Onze pilootvrije systemen zijn te koop en te huur. We voorzien ook opleidingen voor de operatoren en het onderhoud van de toestellen”, gaat Sarah Krins verder. Flying-Cam werkt overigens niet alleen in de filmwereld, maar ook voor reclamemakers, televisieseries, sportevenementen, toeristische bureaus en pretparken. De technologie leent zich ook voor gebruik in het kader van civiele bescherming, rampen en industriële inspectie. Kortom, de mogelijkheden zijn legio en moeten het kleine Luikse bedrijf in staat stellen om een nog hogere vlucht te nemen.

23

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 23

22/05/14 09:14


24

Sport

In het buitenland wordt hij “the Magician” genoemd en hij figureerde in reclamespots aan de zijde van Beckham en Messi. Met zijn trialbike – een soort BMX-fiets zonder zadel – berijdt en bespringt hij elk obstakel. Die stunts hebben hem al negen keer de titel wereldkampioen trialbike opgeleverd. Maak kennis met deze Belgische virtuoos op twee wielen: Kenny Belaey.

TRIAL BIKE WORDT OMSCHREVEN ALS EEN EXTREME SPORT. BEN JE HET DAARMEE EENS? “Het ziet er inderdaad heel spectaculair uit, maar ik vind elke sport die op hoog niveau wordt beoefend wel extreem. Zo is een marathon lopen eigenlijk ook wel extreem, niet? Trial bike ziet er veel gevaarlijker uit dan het eigenlijk is. Je moet soms wel risico’s nemen en als je valt doet het natuurlijk pijn, maar dat is in vele sporten zo. Technisch is het een heel moeilijke sport, omdat je te allen tijde de volledige controle moet hebben over je fiets. Daarnaast moet je over een dosis explosieve kracht beschikken, want we springen uit stilstand makkelijk anderhalve meter de lucht in. Ook het uithoudingsvermogen is van groot belang, want een wereldbekerwedstrijd duurt een volledig weekend en als je de finale haalt, zit je al snel meer dan 12 uur op de fiets.

Wereldkampioen

en megastuntman ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 24

Een wedstrijdparcours bestaat uit zes zones die we tweemaal moeten doorlopen op een bepaalde tijd. Elke run duurt gemiddeld 2,5 minuten. Moet je een voet op de grond zetten of maak je een andere fout? Dan krijg je strafpunten. Aan het einde van de dag worden de punten opgeteld en krijg je een plaats in de ranking. De besten mogen door naar de halve finale die op zaterdag plaatsvindt. Het aantal runs blijft hetzelfde maar het parcours is dan een stuk moeilijker. Op zondag wordt dan de superfinale gereden op een technisch nóg moeilijk parcours. Net zoals in het wielrennen is er een wereldbeker, een Europees kampioenschap en een wereldkampioenschap.”

“Uit stilstand springen we makkelijk anderhalve meter de lucht in.”

22/05/14 09:14


EEN TIJD GELEDEN ZEI JE IN EEN INTERVIEW: “IK RIJ TWEE KEER BETER WANNEER IK NIET AAN DE OVERWINNING DENK.” MOET EEN KAMPIOEN NIET ALTIJD AAN DE OVERWINNING DENKEN? “In de eerste plaats moet je keihard trainen, goed op je eten letten en er 363 dagen per jaar mee bezig zijn. Ik zeg 363, want met Kerst en Nieuwjaar durf ik me wel eens te laten gaan (lacht). Uit ervaring weet ik dat je niet naar een wedstrijd moet gaan met het idee dat je kan en zal winnen. Je zet jezelf dan zodanig onder druk dat je geforceerd gaat rijden. Als je alles wat relaxter aanpakt loopt het letterlijk op wieltjes. Het beste voorbeeld daarvan was vorig jaar, toen ik na een jaar zonder wedstrijden opnieuw aan de start stond van het wereldkampioenschap. Zonder echte voorbereiding deed ik mee met het idee van: “ik zie wel waar ik geraak”. Maar ik verbaasde vriend en vijand en haalde brons. Voor hetzelfde geld werd ik opnieuw wereldkampioen.“

zig ben: ik sta ermee op en ga ermee slapen. Daarom doe ik ook mijn eigen management.”

JE HEBT ONDERTUSSEN SPONSORDEALS MET RED BULL, VOLKSWAGEN … JE YOUTUBE-VIDEO WAARIN JE JE KUNSTEN ETALEERT OP DE TV-TOREN IN NAGOYA HAALT BIJNA 700.000 VIEWS. “Bij Red Bull durft men wel out of the box te denken en daaruit ontspruiten soms de gekste ideeën. Hiervan maken we dan demonstratievideos op locaties waar er nog nooit iemand geweest is, zoals op een tv-toren. Ik ga er geen doekjes om winden: 700.000 views op YouTube heeft voor de sponsors veel meer commerciële waarde dan het binnenhalen van een zoveelste wereldtitel. Als ik me nog een paar jaar kan toeleggen op social media, dan kan ik daar nog heel wat vruchten van plukken. Ik kan van mijn sport leven omdat ik ben er fulltime mee be-

ONDANKS HET FEIT DAT JE NEGENVOUDIG WERELDKAMPIOEN BENT, KRIJGT TRIAL BIKE BITTER WEINIG MEDIA AANDACHT. STEEKT DAT? “Eigenlijk wel, en daarom hebben wij besloten om zelf voor persbureau te gaan spelen en zelf onze persberichten uit te sturen. We hebben ook de tv-rechten van de wereldbeker in Antwerpen in eigen handen. Op die manier kunnen we toch één keer per jaar genieten van een groot aantal kijkers. Maar ik moet wel zeggen dat de media-aandacht, en dan voornamelijk de social media aandacht de laatste drie jaar enorm geboost is. Sportzender Sporza post al mijn filmpjes en de uitzending van de wereldbeker lokte bijna 400.000 kijkers. We klagen dus zeker niet. Ik heb nooit de ambitie

JE ZAT RECENT IN ZUID-AFRIKA EN MALEISIË, TIJDENS DIT INTERVIEW ZIT JE IN SPANJE. BEN JE SOMS OOK WEL EENS THUIS, IN AALTER? “Weinig, ik weet op de duur niet meer wat thuis is (lacht). De meeste mensen gaan af en toe eens op vakantie en ik ga af en toe eens naar huis. Ik heb hier in het Spaanse Moreira een eigen trainingscentrum rond mijn tweede huis waar ik me rustig kan voorbereiden. Vaak nodig ik ook andere trial bikers uit om hier te komen trainen. De laatste drie maanden reisde ik van het ene continent naar het andere om demonstratieshows te doen. Als je dan ook nog eens sportief moet presteren … Hier in Spanje kom ik tot rust en kan ik de batterijen terug opladen. Momenteel stoom ik me klaar voor het volgende wereldbekerseizoen dat eind mei start en loopt tot september.”

gehad om een BV te worden, maar ik heb toch altijd wel gewild dat mijn sport en mijn prestaties de verdiende aandacht zouden krijgen. Het feit dat er nu een pak meer media-aandacht is, is heel goed voor de toekomst van mijn sport.” JE DOET ER MEER DAN WIE OOK ALLES AAN OM JE SPORT BETER BEKEND TE MAKEN BIJ HET GROTE PUBLIEK. “Absoluut! Meer nog, ik heb er mijn levensdoel van gemaakt. Al de demonstratieshows die ik doe – onder andere halftime shows in de NBA, de wedstrijden die ik rij en mijn eigen tv-programma staat allemaal in functie van één ding: “kijk mensen, dit is trial!”.

“Ik kan van mijn sport leven omdat ik ben er fulltime mee bezig ben: ik sta ermee op en ga ermee slapen.”

25

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 25

22/05/14 09:14


26

Avontuur

Man op Mars:

Angelo Vermeulen!

In 2012 werd Angelo Vermeulen uitverkoren uit niet minder dan 700 kandidaten om deel te nemen aan de gesimuleerde HI-SEAS Marsmissie op Hawaï. In 2013 verbleven hij en 5 collega’s gedurende vier maanden op de verlaten flanken van de Mauna Loa-vulkaan, waar ze moesten leven en werken als waren ze de eerste ontdekkingsreizigers op Mars. Ze verrichten niet alleen medisch, psychologisch en technisch onderzoek, maar bereidden ook maaltijden met voedsel dat de lange reis naar Mars kan overleven.

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 26

EEN BELGISCHE KUNSTENAAR/BIOLOOG DIE GEZAGVOERDER WORDT IN EEN MARSMISSIE? DIT VRAAGT OM EEN WOORDJE UITLEG… “Ik maak deel uit van het kunstenaarscollectief rond “Biomodd”, dat is een wereldwijde reeks kunstinstallaties waarin technologie, ecologie en sociale interactie samenkomen. Veel mensen denken dat elektronica en de natuur haaks op elkaar staan, maar eens je de sprong maakt in je verbeelding en gaat nadenken over hoe je die dingen kan gaan samenbrengen, dan borrelen de ideeën naar boven. Zo ontwikkelden we hybride systemen

waarbij elektronica en ecosystemen hand in hand gaan. Een Biomodd is een installatie waarin gerecycleerde computertechnologie wordt verbonden met levende biologie. Niet alleen visueel, maar ook via uitwisseling, door bijvoorbeeld de restwarmte van de elektronica te hergebruiken om de groei van planten te stimuleren.” “Na één van mijn lezingen kwam ik contact met professor Max Mergeay. Hij stelde me voor om als bioloog en kunstenaar mee te werken aan het MELiSSA-project binnen de ESA dat de mogelijkheden van ecosystemen

22/05/14 09:15


De koepel had een diameter van 11 meter – een kleine 100 m2 – met daarin een onderzoekslaboratorium, 2 badkamertjes, 6 individuele kleine slaapkamers, een keuken, een eetruimte en een werkruimte.

in de ruimte onderzoekt. Hierbij werd voornamelijk onderzocht hoe alle menselijke afvalstoffen – en ik zeg wel degelijk “alle” – kunnen worden gerecycleerd en omgevormd tot eetbare gewassen. Belangrijk daarbij is om na te gaan hoeveel energie en water daarbij wordt verbruikt, want die dingen zijn in de ruimte extreem schaars en kostbaar. In 2012 werd ik dan geselecteerd voor het HI SEAS-project (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) dat werd gefinancierd door NASA en dat betekende mijn grote doorbraak in de wereld van de ruimtevaart: ik werd aangesteld als commander van een heuse Marsmissie.” DE BEMANNING BESTOND VERDER UIT VIER AMERIKANEN, EEN CANADEES EN JIJ WAS DE GEZAGVOERDER. WAT HIELD DIE ROL VAN JUIST IN? “Als gezagvoerder was ik vooral de bewaker van het samenhorigheidsgevoel binnen het team en was mijn rol om het individueel potentieel van elke crewmember te maximaliseren. Ik deed dit niet door orders te gaan rondbulderen, maar hanteerde een soort van serving leadership waarbij ik samen met mijn crewmembers op zoek ging naar oplossingen. Ik zorgde er ook voor dat er dagelijks een goede communicatie was binnen het team en dat we voortdurend over elkaars werk op de hoogte waren. Op die manier konden we elkaar op cruciale momenten ondersteunen. Verder moest ik ook heel goed op de hoogte zijn van de technische aspecten van de missie en was ik ook de spreekbuis naar de buitenwereld toe.” JULLIE LEEFDEN VIER MAANDEN LANG MET ZES PERSONEN IN EEN HEEL BEPERKTE RUIMTE… “Onze koepel had een diameter van 11 meter – een kleine 100 m2 – met daarin

een onderzoekslaboratorium, 2 badkamertjes, 6 individuele kleine slaapkamers, een keuken, een eetruimte en een werkruimte. Sommige mensen die na afloop van de missie op bezoek kwamen schrokken wel van het feit dat we maandenlang met 6 personen in zo een kleine ruimte leefden en werkten. Het verbaasde ons echter allemaal hoe snel iemand zich kan aanpassen aan zo’n nieuwe situatie. Om te kunnen omgaan met de beperkte ruimte van de koepel gingen we ons mentaal verplaatsen buiten de koepel, bijvoorbeeld door het lezen van een boek, het spelen van videogames – iets wat ik de eerste twee maanden vaak deed, of het luisteren naar muziek die ons terugbracht naar een eerder hoofdstuk uit ons leven. Wat we ook hadden onderschat was het sociaal-psychologische voordeel dat koken met zich meebrengt. Koken is echt een manier om – samen – creatief te zijn en creativiteit is onontbeerlijk bij een lange-termijn missie. We merkten al snel dat er een interessant spanningsveld ontstond tussen de behoefte aan geplande structuur en de behoefte aan creativiteit.“ ALS AFSLUITER: GEEN MENS HEEFT OOIT VOET GEZET OP DE RODE PLANEET, WANNEER MOGEN WE DE EERSTE BEMANDE MARSMISSIE VERWACHTEN? “Voor het ogenblik ontbreekt het aan een echt programma zoals het bekende Apolloprogramma dat we kennen van de maanlandingen. Er bestaat ook nog geen draagraket en lander die in staat is om mensen naar Mars te brengen. Derde punt is de enorme kostprijs van zulke een missie. Ik denk dat we pas over 30 jaar een eerste bemande missie naar Mars zullen krijgen.”

“De hoeveelheid energie die vrijkomt bij kernfusie is zo gigantisch groot dat het onze maatschappij drastisch zal veranderen.”

Angelo Vermeulen

Het voltallige HI-SEAS-team

27

ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 27

22/05/14 09:15


Hyundai Business Solutions.

Perfect op maat van elke ondernemer.

JAAR

Waarborg zonder kilometer beperking

Werken en ondernemen moet aangenaam blijven. Daarom hecht u wellicht veel belang aan een mooie - en mooi uitgeruste - bedrijfswagen. Zonder dat hij u te veel kost. Dan zijn de Business Editions van onze wagens precies wat u zoekt. De i20, i30, i40, ix35... zullen zeker bij u of uw medewerkers in de smaak vallen. En uiteraard bieden we u steeds een interessante leasingformule. Onze Business Editions zijn er exclusief voor BTWplichtigen. Speciaal voor u dus. Wilt u meer info? www.hyundai.be/BusinessSolutions. Boek nu uw testrit en sms ‘TEST’ naar 8810 (0,00 EUR/SMS verzonden/ontvangen). Sms-actie geldig tot en met 31/05/2014

Milieu-informatie: (K.B. 19/3/2004): hyundai.be

(L/100KM): 3,2 - 5,6 CO2 (G/KM): 97 - 139 ALD_SMILE_#2_NL_NO_BLOCK_CORR.indd 28

22/05/14 09:15

Smile #2 NL  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you