Page 1


Amb el títol “ZEN-sacions”, he reunit tres col·leccions d’imatges fotogràfiques provinents de diferents projectes que vaig endegar fa algun temps, “Arboreum”, “Mikado” i “Laberints” respectivament. Les imatges que vertebren aquests treballs són fruit de l’observació, i posterior reflexió, del nostre entorn natural i de la seva capacitat per organitzar tots els seus elements en un ordre matemàtic que origina tot un seguit de composicions concordes i de formes suggeridores.


Al “banquet” de Plató, quan el torn de paraula sobre l’amor tocava a Sòcrates preferí posar-la en boca de la sacerdotessa Diòtima. Avui per parlar de les creacions de l’Albert Cuevas crec molt oportú l’entretexit del meu escrit, amb uns petitsgrans poemes de Miquel Martí i Pol, encaixant encara més amb aquest treball de l’ Albert. Zen-sacions: Aquest mot no és fruit d’una improvisació. Aquest neologisme ens avisa d’una elaboració, d’ una contracció sublimada entre el món del sentir i a la manera zen, d’una invitació del com apropar-nos a les imatges:

Semblantment els Laberints aspiren al joc de deixar-nos atrapar com després sentir el goig de poder-ne sortir vencent les dificultats, transcendint-ne amb, o sense, el fil d’Ariadna. Tots sabem quan els records ens tenallen, o quan ens fan reviure. Les giragonses/ del record, com un ritme/ per sobreviure. M’aturaré una mica més als Mikados. La gosadia o intuïció d’aquest títol ho requereix. No sé si interpretaré prou bé les intencions de l’ Albert quan el va adoptar.

Potser el silenci/ per descobrir nous ritmes, Potser la música/ per fer molt més intensos/ els ritmes del silenci” La visió orientalitzant, no vulgar, una mirada diferent, més contemplativa, de deixar-se sorprendre, més transcendent, menys materialista, acaronant l’univers, els paisatges, la vida, sabent aturar-nos de l’esverament, de tantes complicacions existencials...

Amb pocs estímuls/ tornem a ser altra volta/ quasi feliços. Faig de les ombres/ un mar immens de signes/ que m’interroguen.

L’autor en la majoria de les seves creacions necessita projectar-les sobre celatges, sobre espais quasi infinits, ( -ànsies universalistes, ecumèniques, vivències espirituals...- ) i figures en suspensió levitant ingràvides, matèria unida i desunida alhora. Desintegració integrada. Disfunció de la forma plena cercant noves harmonies en la discontinuïtat de les imatges. Interessant: gaudir abans del perill nuclear? Profetitzar cohesió, sentit enfront la superficialitat i la divisió?

Com un miratge/ a l’horitzó blavíssim/ hi creixen branques. Amb mans de sorra/ dibuixo al buit els símbols/ que em representen.

En els Arbòreums s’hi conjuguen intensitats diferents, vels de boira, geometries, com escodrinyant els misteris d’allò tan vist i conegut com les siluetes vegetals, com allò amb que ens topem tothora i de tant sovint hi esborrem les arestes, llur enigma. Passen els vespres,/ la marea dels signes/ teixeix sanefes que el vent escriu als arbres/ i els anys no desdibuixen.

El vent que llaura/ la tarda, giravolta/ i torna enrere. Aquest joc el Mikado, ja apareix en escrits budistes del segle V aC. Es tracta certament d’un joc ancestral, i la seva senzillesa va permetre la seva expansió en diverses civilitzacions, amb múltiples variants. Un gran mandatari xinès, va decretar la prohibició del Mikado entre els seus súbdits, doncs es va demostrar que a part de la gran habilitat necessària per jugar, induïa als seguidors del joc a la capacitat de pensament i reflexió, posant en perill la política dictatorial de tot el territori. Metàfora de prohibir la corrent vital mateixa, de l’excés de lleis. L’ Albert, abans que els “indignats” d’ara ocupessin les grans places, davant tanta prohibició fa jocs compositius, com ventalls orientals, prefereix banyar-se al corrent vital, rebel·lia sublimada esguardant més enllà de les traves socials imperants; més enllà de la mort de l’art fa mikados , clams de color, de Zen-sacions, de batecs de vida. No es conforma en una mirada plana de l’existència, hi cerca profunditat, matisos, colors, caliu...

Ulls clucs contemplo/ els vells, fidels paisatges/ que m’acompanyen. Del vent me’n quedo/ la inquietud que vibra/ a cada fulla. L’ordre és bellesa/ i és el dòcil refugi/ de l’esperança.

Girona, 15-agost-2011 Manel PALAHÍ.


Observar la naturalesa, contemplar-la, i fusionar-nos amb ella, ens acosta més a la dansa divina de la vida. El vent, els arbres, les plantes i tots els éssers vius que ens fan companyia, ens faran reflexionar. Quan més reflexionem amb la naturalesa, més profunda serà la nostra comprensió sobre quin és el nostre veritable treball. Albert Cuevas


ZEN-sacions

Arboreum


“Arboreum 22”.- Format 120 x 75cm.


“Arboreum 37”.- Format 120 x 75cm.


“Arboreum 47”.- Format 120 x 75cm.


Arboreum 40 Format 120 x 75cm.


“Arboreum 36”.- Format 120 x 75cm.


“Arboreum 46”.- Format 120 x 75cm.


ZEN-sacions

laberints


Laberints .- “Criatures marines�. Format 130 x 75 cm.


Laberints.- “Salt”. Format 130 x 75 cm.


Laberints.-“Renaissence 1”. Format 130 x 75 cm.


Laberints.- “Renaissence 2”. Format 130 x 75 cm.


Laberints.- “Renaissence 4”. Format 75 x 120 cm.


Laberints.- “Renaissence 3”. Format 130 x 75 cm.


ZEN-sacions

mikados


Mikado.- “Pont”. Format 100 x 75 cm.


Mikado.-“Tipi a la platja” Format 130 x 75 cm.


“Angels en conversa” Format 100 x 75 cm.


A prop del mar.- “Combinació” Format 100 x 75 cm.


El dm2 .- “Òxids 4-1-3”. Format 225 x 75 cm.


A prop del mar.- “Transparencies� Format 125 x 75 cm.


Tramuntana.- “Número 5” Format 75 x 100 cm.


CARACTERISTÍQUES DE LES OBRES: Certificat d’autor amb nombre de sèrie amb signatura manuscrita. Impressió injet d’alta resolució. Imatge adhesivada en alumini Dibond de 4 mm. Laminatge amb filtre ultraviolat de 70 micres. Treballs adhesivats en “Forex” de 20 mm.

DADES PERSONALS Albert Cuevas Bernal Barri de Can Miró, 2 -17744 NAVATA - GironaTels. 972565202 / 626851600 Links actualizats: http://www.alcuevas.com http://tallerdeimagenesalbertcuevas.blogspot.com/


EXPOSICIONS I PREMIS 1981 3er. Premi Nacional de Fotografia -Centelles- Barcelona. 1988 El Gremi Artesà de Catalunya, em concedeix placa i diploma, com a “ Millor Fotògraf Català” de l’any -dins d’aquest gremi1990 Exposició “Enquadrarbres” en la seu central de la Caixa a Figueres. 1995 Exposició d’obra fotogràfica col·lectiva a Frankfurt. 2001

Premi Nacional LUX d’Or Foto Publicitària en l’apartat d’Arquitectura. Premi Nacional LUX de Plata Foto Publicitària en l’apartat d’Alimentació.

2003 2004

1ª Exposició de l’obra “A prop del Mar” a Torremirona Golf de Navata. -GironaGener - Exposició a Cullera “Jornades de Fotografia” - ValènciaFebrer - Exposició a Amics de Centelles, Centelles, -BarcelonaAgost - Exposició a El Cafè del Barri Vell, Figueres. Nov. - Exposició al Col·legi d’Advocats de Figueres. Desem.- Exposició al Centre de Cultura Sant Domènec a Perada.

2005 Exposició a la Fundació Rodriguez Amat “Dues Mirades” a Les Olives -Girona-

2006 Exposició al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. 2007 Exposició “El dm2” al Mas del Pi, a Verges. Exposició permanent d’ “El dm2” i d’altres, a la Sala Qarts, de Navata. -Girona2009

Exposició col·lectiva a Vallgrassa Centre Experimental de les Arts al Parc del Garraf –BarcelonaExposició i presentació de “Arboreum” a la Fundació Casamor de Navata.

2010 Exposició “Arboreum” al Centre Cìvic Creu de la Mà –Figueres Exposició “Arboreum” a la sala QArts de Navata. 2011 Gener - Exposició col·lectiva a la galeria Kontraste de Westflia –Alemanya Febrer - Exposició Centre Cívic Can Blanc de Santa Pau. Abril - Exposició “ZEN-sasions” a la sala Qarts. de Navata Juny - Exposició “ZEN-sacions” al Castell de Sant Ferran a Figueres -Girona Agost - Exposició “ZEN-sacions” al Castell de Barbet a Lombez – França Agost - Exposició col·lectiva “Espanya en Siberia” a Kransnoyarsk – Rusia Setem. - Exposició “ZEN-sacions” Castell de Benedormiens a Castell d’Aro -Girona-


Catàleg Expo Castell d'Aro  
Catàleg Expo Castell d'Aro  

Catàleg Expo Castell d'Aro

Advertisement