Page 1

OPT ZECI ȘI NOUĂ

Proiect expozițilonal inițiat și găzduit de galeria Alchemia Curator: Dragoș Farmazon

Pe scurt, despre proiect Pentru că s-a tot vorbit despre ’89. M-am întrebat, de multe ori - și, mai nou, din ce în ce mai des - cum ar arăta piaţța de artă românească dacă nu ne-am mai lua la întrecere cu aparatul de fotografiat.

A reproduce după o reproducere a naturii (fotografia) este, mai nou, scopul ultim al picturii? Eu cred că nu.

De altfel, atunci când Știu că este o întrebare vorbim, în istoria artei plastice, care își poate găsi doar greu despre Impresionism, ne răspunsul. La fel cum știu că referim la el ca la un curent este ‘la modă’, acum, să care pune definitiv capăt expunem și să colecţționăm imitaţției naturii. Ca o poartă artă ‘fotorealistă’. care se deschide către Știu că, uneori, o lucrare modernitate. executată ‘după naturăl’ poate E drept că ulterior am mai demonstra dibăcia artistului trecut prin câteva curente (ori din contră). realiste ori hiper-realiste. Dar, Dar dibăcia vine la pachet, tocmai de aceea, nu este oare mereu, cu talentul? prea mult să o facem din nou?

pagina 1 //

Nu este oare nedrept să ne plasăm - din nou - în ariergarda Europei? Și să urmăm la nesfârșit drumuri pe care alţții le-au bătut de mult? ’89 este un proiect expoziţțional care își propune să arate că în România, în ciuda dezvoltării acestei școli fotorealiste, există încă artiști care explorează, care caută, CARE DAU NAȘTERE, nu doar imită. ’89 este un proiect care va lua în discuţție artiștii care au terminat învăţțământul de artă după revoluţție.

Contemporary Art Gallery // www.alchemia.ro


OPTZECIȘINOUĂPEPERETE 2013-2015

89 pe perete în 89 de săptămâni 89 pe perete este o serie de expoziţții personale menite să aducă în faţța publicului artiștii contemporani care nu au aderat la școala ‘fotorealistă’, fără să fie totuși anacronici. Este un proiect care își propune să problematizeze condiţția artistului în secolul XXI. Este un proiect care își propune să aducă la cunoștinţța colecţționarior acei artiști care au decis să nu se alinieze tendinţțelor pasagere și să rămână credincioși crezurilor lor artistice. Este, în fine, un proiect care își propune să demonstreze că nu doar ceea ce este ‘în tendinţțe’ și ‘comercial’ există. Ba, din contră, că există cu mult mai mult și, de cele mai multe ori, cu mult mai bun. 89 pe perete este proiectul-program al galeriei de artă contemporană Alchemia. Artiștii care vor fi expuși sunt artiști în care credem și pe care ne dorim să-i sprijinim. Sunt artiștii contemporani despre care considerăm că vor rezista probei timpului. Sunt exact acei artiști pe care îi recomandăm cu căldură colecţționarilor de artă care trec pragul galeriei noastre.

89 pe perete este o serie de 89 de expoziţții, care se vor desfășura între 2013 și 2015, în 5 etape structurate în funcţție de pauzele expoziţționale de vară și de iarnă: Etapa 1: mai - iul. 2013 11 expoziţții* Etapa 2: sept. - dec. 2013 16 expoziţții* Etapa 3: ian. - iul. 2014 30 de expoziţții* Etapa 4: sept. - dec. 2014 15 expoziţții* Etapa 5: ian. - apr. 2015 17 expoziţții* *numărul este aproximativ

89 pe hârtie publicații

Albumul 89 pe hârtie va fi publicat în 5 volume și va apărea tipărit (română și engleză) și on-line

pagina 2 //

89 pe hârtie este numele pe care îl vor purta publicaţțiile asociate proiectului 89 pe hârtie este un album de artă care va apărea în 5 volume, câte unul la finalul fiecăreia dintre cele 5 etape ale proiectului. 89 pe hârtie va apărea în ediţție bilingvă, română și engleză, și este destinat să circule atât pe plan

Toţți cei 89 de artiști care vor fi incluși în proiect îndeplinesc 3 condiţții fundamentale: 1) sunt artiști profesioniști, care au terminat studiile universitare după 1989 2) sunt artiști care lucrează în concordanţță cu programul estetic al galeriei 3) sunt artiști despre ale căror lucrări considerăm că, în timp, se pot dovedi excelente investiţții 89 pe perete este un proiect de anvergură, menit să contribuie la dinamizarea pieţței românești de artă contemporană

intern cât și pe plan extern, încercând astfel să se dovedească un important material de prezentare al ariștilor contemporani români. Pe lângă un comentariu critic și C.V.-ul de autor, albumul va prezenta și câte un interviu, menit să reflecte cât mai exact discursul platic pe care îl abordează fiecare artist în parte. Pe lângă varianta tipărită în română și engleză, vor fi disponibile și variante online în germană și franceză.

Contemporary Art Gallery // www.alchemia.ro


OPTZECIȘINOUĂPEPERETE 2013-2015

Alchemia își propune să devină, în scurt timp, unul dintre cei mai importanţți jucători ai pieţței românești de artă contemporană. Sprijinindu-ne artiștii în zona de promovare și comunicare și furnizând clienţților servicii de calitate în zona consultanţței în vederea alcătuirii sau consolidării de colecţții de artă, nu vom face altceva – practic – decât să implementăm în acest domeniu o practică de business firească, cinstită, occidentală. Totul într-un spaţțiu elegant, generos și amplasat central.

Alchemia Contemporary Art Gallery casă pentru ‘89 pe perete’ Proiectul 89 pe perete va fi găzduit de galeria de artă contemporană Alchemia. Deschisă în ianuarie 2013, Alchemia este o galerie privată care are misiunea de a promova arta și cultura contemporană. Amplasată în centrul Bucureștiului și dispunând de un spaţțiu expoziţțional de peste 250 de metri pătraţți (aproximativ 100 de metri liniari de simeză), Alchemia organizează expoziţții personale sau de grup cu caracter temporar și vizează participarea la târgurile și bienalele internaţționale de artă contemporană. Galeria lucrează deopotrivă cu artiști tineri sau deja consacraţți, români și străini, în măsura în care lucrările lor corespund criteriilor estetice și calitative promovate de galerie.

pagina 3 //

Din dorinţța de a contribui semnificativ la promovarea artei contemporane românești, Alchemia își propune să dezvolte parteneriate strategice atât cu instituţții muzeale și culturale românești, cât și cu galerii de artă din străinătate. Totodată, Alchemia va dezvolta o serie de proiecte puternic orientate către susţținerea tinerei generaţții de artiști plastici. Dintre ele amintim “Premiul anual Alchemia” și “Tabăra de creaţție Alchemia”. Alchemia își asumă, în același timp, organizarea de programe educaţționale și de consiliere în achiziţția de artă, susţținând dezvoltarea pieţței românești de artă contemporană și bunele practici în acest domeniu. Printre obiectivele galeriei se numără și crearea și consolidarea unor cote de preţț solide și juste pentru artiștii din portofoliu.

Contemporary Art Gallery // www.alchemia.ro


OPTZECIȘINOUĂPEPERETE 2013-2015

Spațiul expozițional dedicat proiectului sau despre detaliile unei expoziții în Alchemia Pentru fiecare dintre personalele din cadrul proiectului 89 pe perete vor fi alocate sălile principale ale Alchemia, care se află la parterul galeriei. Sălile totalizează aproape 130 de metri pătraţți (aproximativ 70 de metri liniari de simeză). Sălile au o înălţțime de 5.5 metri și dispun de sisteme de panotare și iluminare profesionale. Fiecare expoziţție va beneficia de un vernisaj, care va avea loc, de obicei, în zilele de joi. Fiecare expoziţție va rămâne deschisă publicului pentru 6 zile în afară de ziua vernisajului.

(comunicat de presă, text de sală etc.), cât și de comunicare în cadrul materialelor care vor prezenta, la modul general, proiectul. Toţți artiștii care vor fi incluși în proiect vor fi prezentaţți și în albumul 89 pe hârtie.

Fiecare dintre artiști va fi prezentat și pe site-ul Toate lucrările care vor fi www.alchemia.ro, precum și pe prezente în expoziţție vor fi în prealabil fotografiate profesional de pagina web care va fi deschisă membri ai echipei Alchemia, pentru special pentru acest proiect. a asigura o reproducere cât mai Pentru proiecte speciale sau exactă a lor în materialele de instalaţții poate fi pus la dispoziţție și promovare și în albumul ‘89 pe subAlchemia, un spaţțiu de aproape hârtie’. 70 de m.p. aflat la demisolul galeriei, spaţțiu care dispune de Fiecare expoziţție va beneficia sistem de expunere și lumini. atât de promovare dedicată

Artiștii care vor fi expuși o listă încă deschisă 89 pe perete este un proiect-program al Alchemia, galerie care își propune să expună arta contemporană românească despre care consideră că va trece proba timpului. Vor fi expuși, așadar, doar artiștii invitaţți de curatorul proiectului. Deopotrivă tineri sau deja consacraţți, toţți vor fi însă artiști care

pagina 4 //

se potrivesc profilului descris la pagina 2. Dacă sunteţți artist, nu aţți fost invitat să expuneţți dar credeţți totuși că vă potriviţți profilului descris, vă rugăm să ne trimiteţți un portofoliu și un C.V. pe adresa office@alchemia.ro. Vă vom răspunde în cel mai scurt timp cu putinţță. De asemenea, puteţți oricând contacta asistentul de proiect, domnișoara Alexandra Nicolae, la adresa alexandra@alchemia.ro

Contemporary Art Gallery // www.alchemia.ro


OPTZECIȘINOUĂPEPERETE 2013-2015

Feugiat consequat Purus, in consectetuer Proin in sapien. Fusce urna magna,neque eget lacus. Maecenas felis nunc, aliquam ac, consequat vitae, feugiat at, blandit vitae, euismod vel.

Calea Moșilor 95, 020851 București, România +40 21 313 7885 office [la] alchemia [punct] ro

89 pe perete  

Prezentarea proiectului 89 pe perete

Advertisement