Page 1


1. STUDIO


WILMA AND DAPHNE Located on the busy Wilmslow Road, the project comprises a set of two semi-detached houses that are opposed to what is traditional in the U.K. Wilma and Daphnie are actively relying on sustainable design that can accommodate diversity and innovation. The design of the two semi-detached houses is based on the environmental factors such as climate, orientation, and thermal mass as well as building’s regulations. Materiality is very important here as I chose to use concrete as a structural material for its thermal properties, strength, and aesthetical character. Here, the Concrete finish gives the internal environment an organic feel, a connection between micro and macro.


GROUND FLOOR

FIRST FLOOR

The first feel when steping inside the courtyard is the privacy from the public ,the entry looking misterious to the walkers eyes.

The first floor is designed to contain the personal areas such as bedrooms,bathrooms and dressers thus the stairs represent the connection between the public and private space. .

Coming from the busy and noisy Wilmslow road,the entry becomes increasingly private as going further and the interior space is designed for a smoth transition from public space for the visitors to the personal space of the inhabitants .

The ers

bedrooms are adjiacent and the circulation flow

The roms

offices are adjiacent thus the circulation

The living areas are located on the ground floor, being mostly inhabited during the day , with a special emphasys on natural heat gains. .

SCALE 1:50

with the bathrooms and dressis not interruped by any hazard . with the stairs on long distances

SCALE 1:50

is

and bathminimised.


SOUTH ELEVATION EAST ELEVATION WEST ELEVATION

AXONOMETRIC VIEW SCALE 1:100 Located on the busy Wilmslow Road, the project comprises a set of two semi-detached houses that are opposed to what is traditional in the U.K. Wilma and Daphnie are actively relying on sustainable design that can accommodate diversity and innovation. The design of the two semi-detached houses is based on the environmental factors such as climate, orientation, and thermal mass as well as building’s regulations. Materiality is very important here as I chose to use concrete as a structural material for its thermal properties, strength, and aesthetical character. Here, the concrete finish gives the internal environment an organic feel, a connection between micro and macro

The glazing is spread over the South and West facade to allow natural heat gains opposed to the North facade where the glazing is minimised as the solar exposure is low. The vegetation is used in the summer to cool the building and break the wind speed while during winter when the leaves are fallen, there is a high solar exposure to heat gains due to the low-angle sun.


SECTION AA WEST

SECTION BB’ SOUTH


A’


DESIGN JOURNAL: PROCESS SKETCHES


2. TECHNOLOGY: STRUCTURE ANALYSIS


3. GROUP ENVIRONMENTAL ANALYSIS


3. ENVIRONMENT


Architecture Summer Internship Portfolio  
Architecture Summer Internship Portfolio  
Advertisement