Page 1

Naturals Que es un volca? Un volcà és una estructura geològica per la qual emergeix lava “roca fosa” i gasos de l'interior del nucli de la terra. En acumular-se el material que sorgeix de l'interior es forma una estructura cònica en la superfície que pot formar elevacions des d'unes centenes de metres fins a uns quants quilòmetres. El conducte que va a parar fins a la cambra magmàtica es diu xemeneia. Parts d’un volca? 1. Cambra magmàtica 2. Roca 3. Xemeneia 4. Base 5. Dipòsit de lava 6. Fissura 7. Capes de cendra emesa pel volcà 8. Con 9. Capes de lava emeses pel volcà (Colades) 10. Gorja 11. Con paràsit 12. Flux de lava 13. Ventilador 14. Cràter 15. Núvol de cendra


Tipus de volcans? Hawaià: En aquest cas, les laves són molt fluïdes, desprenen gasosos explosius. Quan aquestes laves omplen el cràter sobresurt la lava pendent avall, formant verdaders rius de lava que arriben a desplaçar-se a grans distàncies Estrombolià. Aquest tipus de volcà rep el nom de la localitat d'Stromboli, una petita illa volcànica de la costa italiana. S'originen quan hi ha una alternança de materials en erupció, formant-se un con en capes de laves fluïdes i materials sòlids. Desprenen gasos abundants i violents, amb la producció de bombes. Peleà. La lava del volcà peleà és extremadament viscosa i es consolida amb gran rapidesa, arribant a tapar per complet el cràter; l'enorme pressió dels gasos sense sortida, provoca una enorme explosió que aixeca aquest tap que s'eleva formant una gran agulla de lava solida. Vulcanià. El volcà vulcanià desprèn una gran quantitat de gasos a partir d'un magma poc fluid, que es consolida amb rapidesa, per això les explosions són molt fortes i polvoritzen la lava, produint molta cendra, llançades a l'aire acompanyades d'altres materials fragmentats. Quan la lava surt a l'exterior es consolida ràpidament, però els gasos que es desprenen trenquen i esquerden la seva superfície, per això resulta molt irregular. Els cons d'aquests volcans són de pendent molt inclinat.


Productes volcànics? Els volcans expulsen diferents materials, aquets materials són: piroclastos, cendres, fragments de magma solidificats, roques antigues de la zona que envolta la xemeneia, diòxid de carboni, diòxid de sofre i vapor d’aigua.

Zones del mon amb activitat volcànica?


Volcans a Catalunya? A Catalunya existeixen dues zones volcàniques importants. Una es troba a la comarca de La Selva, pels voltants de Massanet de la Selva, és molt coneguda per les seves fonts termals. L'altra es troba a la Garrotxa pels voltants d'Olot. Aquesta última és més important a nivell europeu, El Croscat: és el més gran de tots els volcans de la capçalera del riu Fluvià. Consta d'un con que té uns 160 mts. d'alçària, amb un cràter obert cap a la banda de ponent, que té forma de ferradura i fa uns 600 mts. de llargada per 350 mts. d'amplada màximes. El volcà Santa Margarida: Es troba al sud del Croscat, a la Serra de Lleixeres. La forma tan regular del con i del cràter, així com l'existència d'una ermita romànica. El con té uns 80 mts. d'alçària, mentre que el cràter, lleugerament ovalat, té uns 350 mts. de diàmetre i uns 70 mts. de fondària, encara que originàriament devia ésser força més profund. Volcans més coneguts del món? Chimborazo: Volcà apagat dels Andes Equatorials en la serralada Occidental, el cim més alt del país, amb 6.310 m. d'altitud Antofalla: Volcà dels Andes Argentins, a la província de Catamarca a l'oest del salar homònim amb 6.100 m. d'altitud. Coliapo: Volcà de Xile, en la província d'Atacama, junt a la frontera Argentina amb 6.080 m. d'altitud. També s'anomena cerro del Azufre. Demavend: Volcà del Iran, punt culminant de la serralada del Elburz amb 5.670 m. d'altitud.


Grans erupcions volcàniques? Entre les erupcions volcàniques més famoses es troba la del mont Vesubi (1270 m.) situat a Itàlia al S.E. de Nàpols a l'any 79 d.C. A l'any 1883, a prop de Java, es va produir l'erupció del volcà Krakatoa, que continua sent la major explosió registrada. Al 1980 el mont Santa Helena al nordoest dels Estats Units, va entrar en erupció. L'explosió va poder sentir-se a més de 350 km de distància. La cendra calenta i el gas van caure ràpidament. Van morir 62 persones. Adreces de interès? http://www.xtec.cat/iesbellvitge/volcans/volc_gra.htm http://xtec.cat/~ftrillo/volcans.htm

Vulcanisme