Page 1

DER HELDERE GEESTEN

ØRNÅMØNT

hangbeeld voor vrouwloze student (ware grootte)

14.12 /st.

SMÅDAL

wijnrek Zweeds barhout

18.96 /st.

HÅGÅLUND

studentikoze 4-zits hoekbank (ideaal voor dubbeldaten)

113.- /st. LØVAS

hufterproof keukentafel

8.- /st.

1


2


Lieve Albertianen en Albertianessen!

CÖLØFØN Bokaal der Heldere Geesten Onafhankelijk orgaan der R.K.S.V. Albertus Magnus Jaargang 63 Tweede editie December 2009 Verschijnt 4 keer per jaar

Hoofdredacteur Rosalie Kühlmann

Artdirector

Arthur van Ommen Sietse Meeder Dorine van den Bergh

Beste Albertianen en Albertianessen,

Uw ti p= bier waard Heeft u ie

!

ts gez waarv ien of an u gehoo rd in de B denkt: dit niet! E okaal thu hoort echt is?! Aa mail b rz okaal_ 09@ho el tmail. com.

Redactie

Maud Nass Jeroen Rijskamp Dorien Eising Gijs Coenraads Else-Marike Kepel

Buitenland redactie Jasper Heymen

Fotografen MMC

Advertentiemarketing CvB

Drukkerij

WM Veenstra Druk

Oplage

2000 exemplaren De artikelen die in dit blad verschijnen vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de desbetreffende auteur(s) en verwoorden dus niet noodzakelijk de standpunten van de vereniging.

Laatst verschenen nummer van de Bokaal niet ontvangen? BEL GRATIS 050-3112653 (24 uur per dag bereikbaar)

Na de Buitengewone Huishoudelijke Vergadering en de fantastische clubstunts zijn we als Albertus weer 29 nieuwe jaarclubs rijker. Gelukkig heeft op een enkele uitzondering na iedereen een leuke club gevonden. Het is toch elk jaar maar weer afwachten of iedereen zijn of haar plekje een beetje weet te vinden. Maar met de fanatieke inzet van de EJC en Edith is het toch maar weer even gelukt.

Ikea, de grootste vriend van elke student. De enige die de eer heeft om elke huisavond, clubavond en dispuutavond van de partij te mogen zijn, bij alle leden die Albertus heeft. Geef maar toe, al is het niet de welbekende bank waar je op zit, het tafeltje waar je je biertje op zet, of de lamp die zo’n gezellige sfeer uitstraalt, dan is het wel de pan waarin jouw maaltje wordt klaargemaakt, het bord waar je het vanaf eet, of misschien de afwasborstel waarmee de volgende dag alles wordt schoongemaakt. Om overigens maar niet te beginnen over het bed waar je ’s nachts in slaapt. Kortom: de student is ikea. Genoeg reden om ook de Bokaal eens in de bekende kleuren te zetten, gewoon omdat het zo vertrouwd aanvoelt.

Ook in deze Bokaal weer genoeg leesvoer om de donkere dagen van de kerstvakantie mee door te komen! Zo kan je lezen waar je jouw vlam mee naartoe moet nemen om een hele goede indruk achter te laten, nadat je hem of haar onder het genot van enkele biertjes hebt weten te verleiden. Maar pas op, want teveel alcohol werkt niet altijd goed op seksuele vermogens, zie pagina 4... Ook kan je lezen hoe het er eigenlijk aan toe gaat bij ons zusje Laurentius, wat er te beleven valt in Ghana en op welke dagen er jassen verkrijgbaar zijn op de Magnus. Mocht je trouwens een keer op de Leeszaal zitten en hélemaal klaar zijn met je drinkmaten, schroom niet om een blik te werpen in de boekenkast, want voor je het weet zit je een avondje gekluisterd aan de Het is al bijna weer kerst en de leeszaal-bank. jaarwisseling komt er al weer aan. Er Voor al het andere moois dat de staat ons ongetwijfeld een mooie tijd te Bokaal u deze keer te bieden heeft wachten met het Glazen Huis en het zeg ik, zoek een rustig plekje op, oud & nieuw feest op de Kroeg. Ik wil iedereen dan bij deze ook alvast namens nestel je in een mooie positie, en geniet! mijn bestuur en mijzelf een fijne kerstvakantie en een super leuk oud & Groetjes, nieuw toe wensen. De jaarclub stunts waren een groot succes, jaarclub Duvelle had het meeste geld opgehaald en mocht daarom een gratis vat aanbieden. Ikzelf vond het sumoworstelen in de opblaaspakken erg leuk om te doen en Anne-Marie en ik hebben dan ook een paar potjes meegedaan. In totaal hebben de clubs €3205,- opgehaald voor het goede doel het Rode Kruis, dat samen met het Glazen Huis van 3 FM van 18 t/m 24 december op de grote markt zal staan. Op 21 december geven we een spetterend feest op de Kroeg, de omzet van de desbetreffende avond zal naar het goede doel gaan. Het lijkt ons erg leuk als we in de dagen erna met een grote groep Albertianen en Albertianessen een check van Albertus aan kunnen bieden bij het Glazen Huis.

Koen Ronda h.t. praeses AiMi

Rosalie Kuhlmann

3


Dikke Lul 3 Bier Jeroen Rijskamp

Zonder alcohol geen Albertus. Zonder Alcohol een clubvorming om bij in slaap te flikkeren, een IT die zou bestaan uit skippy ballen en schaken en de gemiddelde club- / dispuutsavond zou lijken op een avondje Capita Selecta (leerzaam doch saai). EN, zonder alcohol een muur van remmingen waar the Hulk nog ‘U’! tegen zou zeggen. Okay, technisch gezien kan the Hulk geen ‘U’ zeggen maar alleen een beetje binnensmonds kreunen, maar je begrijpt waar ik naartoe wil. Hoe je het ook wendt of keert, alcohol is ingesleten in ons sociale leven, met name bij het daten speelt het een significante rol. Heb je namelijk eindelijk het hertje van je dromen aan d’r gewei naar huis gesleept, of de hengst op de witte fiets zó lang diep in z’n ogen aangekeken dat hij wel uit een andere sterren stelsel moet komen om niet te begrijpen dat je klaar bent voor de after party, dan is het natuurlijk nog steeds maar de vraag of ‘the deed’ er van gaat komen. Oftewel: Wat krijg je als je de ingrediënten drank en lust mixt en vervolgens adje trekt? Hoe gaat dit in z’n werk?

4

Wat blijkt nou na het volgen van het AVV Seksuologie afgelopen kwartaal, met niemand minder dan dokter Douwe: behalve het bekende effect van ontremming, ervaren zowel mannen als vrouwen juist een verbeterd seksueel functioneren na het drinken van alcohol. Jah, das toch even een lichtpuntje in deze intens bitter tijden van recessie en verhoogde bierprijzen. Maar vergis je niet, want deze biertjes betalen zich gewoon uit onder de lakens. De reden hiervoor is eigenlijk belachelijk simpel. Alcohol onderdrukt de werking van het centrale zenuwstelsel, waardoor de seksuele functie achteruit gaat. Oftewel: het vertraagt het orgasme en de ejaculatie. En dat is winnen. Vooral voor de gasten. Ik zeg niet dat elke pils die je drinkt 5 minuten langere porno garandeert, ook al hou ik mezelf dit soms wel voor. Keerzijde van de medaille voor de graftyfus-drinkers is wel dat alléén bij een laag alcoholpromillage de testosteronspiegel zowel bij de man als bij de vrouw omhoog gaat, wat de ‘zin’ kan verhogen. Bij een hoog alcoholpromillage is dit dus niet het geval. En nu hoor ik je al denken, “jah dou eem tammo!” Wat heb ik er in GODSNAAM aan dat ik langer kan palen als ik vervolgens door


te veel zuipen geen zin meer heb om überhaupt nog te palen, maar wel zin heb om extreem hard te tanken na een maand virtuele seks door zelfopgelegde UB quarantaine? Wees niet bevreesd dorstige lezer, deze valkuil weet onze grote vriend alcohol op slinkse wijze te omzeilen. Alcohol zorgt namelijk ook voor het zogenaamde ‘myopie-effect.’ Hierdoor vermindert iemands cognitieve capaciteit (denkvermogen) evenals zijn / haar waarneming, die zich beperkt tot de meest in het oog springende signalen (wat bij seksuele signalen de opwinding juist kan verhogen). Score! De net aangekaarte verschijnselen zijn allemaal fysiologisch. Alcohol heeft echter ook nog een goede ‘mind fuck’ achter de hand om je libido een beetje op te pimpen via een mentale shortkut. Omdat alcohol wereldwijd bekend staat als middel om seksueel wat ‘rielekster’ te worden, gaat men dit effect ook verwachten waardoor het dan ook inderdaad op kan treden: jep, het placebo effect. Op ons kroegje betwijfel ik echter ten zeerste of er van dit placebo effect sprake is. De cijfers van de vrouwenverslindende fiscus I Patrick de Hattrick over de verkoop van de maand november in combinatie met onze ‘In Your Face’ rubriek (zie laatste pagina) geven dan ook aan dat menig Albertiaan zich laat verleiden tot het nodige sletten onder invloed: Alcoholische / Niet-Alcoholische versnaperingen: Bier : 17.000 liter Cola : 2300 stuks Apfelkorn : 3700 borrels Spa rood : 1300 stuks Flugel : 690 stuks Jagermeister : 477 borrels Wat ik hier verder nog aan wil toevoegen? Niets. Blijkbaar loont het om te drinken. “Beer, helping ugly people have sex since 1896” VHU

5


Bindend Studie Advie Rosalie Køhlmann Je hoort erover in de wandelgangen. De wandelgangen van de UB, collegezaal, sportvereniging, examenhal, tennishal en op straat. En ja, zelfs op onze geliefde Magnus, de plaats waar velen hun studieprestaties vieren of juist hun studieverdriet wegdrinken, maar bovenal proberen even aan alles te ontlopen wat maar met dat zesletterige woord te maken heeft, zelfs door deze dikke muren dringt ook het gerucht… BSA… In het begin denk je nog, BSA, wat betekent dat? Beter Soggen dan Alcohol, Betere Seks met Alcohol (zie hiervoor in de bokaal), Beste Studenten Altijd voorgetrokken, Beter Skiën in de Alpen, Brute Studentenhuis Allesreiniger. Na zo’n tien mogelijke betekenissen van deze afkorting te hebben bedacht, maar nog steeds niet te weten gekomen wat het nou is, en ondertussen je medestudenten steeds paniekeriger te zien worden (lees: referenda, protesten, bezettingen bestuursgebouw) besluit je toch eens de juiste bronnen erbij te pakken en achter de betekenis te komen. Bindend Studie Advies. Is dat nou alles? Voor de Albertianen die nog steeds te lui zijn geweest om de betekenis op te zoeken, of degenen die de stap erna nog niet hebben gemaakt, namelijk uitvinden wat het eigenlijk inhoudt, hier volgt de uitleg. Het College van Bestuur van de RuG heeft besloten dat er in september 2010 een Bindend Studie Advies komt. Dit heeft twee gevolgen: ten eerste, studenten moeten in hun eerste studiejaar minimaal 40 ECTs binnenhalen. Als dit niet lukt, dan worden zij van de studie afgegooid, eventueel behaalde punten vervallen. Mocht je als student deze mijlpaal hebben behaald, dan ben je er nog niet vanaf. Want als je in je tweede jaar je propedeuse niet hebt behaald, dan mag je alsnog vertrekken, en zijn al je punten eveneens weg. Er zijn veel standpunten voor en tegen BSA. De RuG geeft als een van de belangrijkste standpunten, dat de slagingspercentages omhoog moeten. De universiteit is ook van mening dat BSA studenten stimuleert om extra inspanningen te leveren. Als laatste noemt de universiteit, dat docenten op deze manier minder aandacht aan ongemotiveerde studenten hoeven te besteden. De in hun ogen “goede” studenten krijgen minder last van meelifters bij groepswerk en colleges worden niet verstoord door studenten die al hun verhalen met elkaar willen delen. Iedereen profijt dus. Maar tegen BSA zijn uiteraard ook talloze argumenten. Ten eerste is het een erg schoolse instelling om een bepaald aantal punten te moeten halen en anders weg te moeten. Juist een academische instelling legt de verantwoordelijkheid bij de student zelf, die op eigen wil zijn jaar haalt. Bovendien wordt gesteld dat BSA alsnog niet motiveert, studenten streven slechts naar een bepaald aantal punten in Progress. Motivatie moet op basis van interesse komen. Maar het belangrijkste argument is dat het BSA een groot gevaar oplevert voor de algemene studentenactiviteiten. Door grotere studiedruk zullen studenten minder snel geneigd zijn actief te worden op andere verenigingen, zoals sport-, studie- en gezelligheidsverenigingen, uit angst om hun punten niet te halen en dus weg te moeten. En daar stapt ook Albertus Magnus in.

6

Door een verhoogde druk in het eerste studiejaar zullen er minder eerstejaarsstudenten lid worden. Degenen die zich wel aanmelden, zullen minder actief worden op de kroeg. Dit betekent niet alleen minder gezellig, maar is ook erg onhandig. Onze geliefde Kneipe draait namelijk op honderden vrijwilligers, die ervoor zorgen dat Albertus is zoals het is. Minder actieve leden zorgt dus niet alleen voor minder gezelligheid, maar ook voor problemen met commissievulling. Studenten die er vervolgens voor kiezen om in hun tweede jaar lid te worden, zitten alsnog niet met een vrijbrief, omdat zij hun propedeuse nog moeten halen. Bovendien komt na drie jaar (als iedereen echt zo nominaal loopt als de RuG graag wil) de harde knip ook nog eens om de hoek kijken. Vele oplossingen zijn al bedacht, waaronder het openstellen van DC’s voor ook vierdejaars, om zo de tweede- en derdejaars wat te verlichten. Maar het probleem blijft.


es

En dan komt toch de hamvraag, want welk bedrijf neemt tegenwoordig nog iemand aan die binnen vier jaar zijn studie heeft afgerond? Juist die sociale ontwikkeling is essentieel om later ook in het ‘echte’ wereldje te functioneren. Ik quote: “Ik ben altijd erg wantrouwend, wanneer ik bij een sollicitatie een student krijg die in vier jaar is afgestudeerd zonder iets naast de studie te hebben gedaan. En bijna altijd wordt dat wantrouwen bevestigd. Er blijken toch echt problemen te komen in het sociaal-emotionele spectrum. Leren alleen is niet alles, je moet ook leren om mens te zijn”(Gemeentelijk D66 voorzitter Ton Schroor op een debat van de SOG). En daarmee slaat deze man de spijker op onze spreekwoordelijke kop. Want het motto van onze vereniging luidt niet voor niets ‘non scolae, sed vitae’. Deze Latijnse spreuk is ook op plaatsen in en rond de universiteit te vinden. Want over één ding zijn we het allemaal eens: we leven niet om te leren, we leren om te leven. En als het BSA ondanks alles wordt doorgevoerd, dan moet ons motto ons kracht geven voor de uitdaging die dan in het verschiet ligt: een sprankelend jaar ’10.

Vanachter mijn laptop in Bandung surf ik langs een paar nieuwssites en tot mijn verbazing lees ik een artikel over Groningse studenten die een universitair gebouw bezetten om tegen het bsa te protesteren. Het eerste wat in me opkomt is: “Ow dat zullen wel een paar van die Cleopatra-achtige types zijn met hun idealistische gedachtes.” Maar als ik er langer over ga denken begin ik zowaar sympathie voor die studenten te krijgen. “Wat een onzin is het toch ook!” is de gedachte die door mijn hoofd spookt. Als groentje kwam ik op 17-jarige leeftijd naar Groningen toe en haalde in mijn eerste jaar IB&M 34 punten. Met de dit jaar ingevoerde regels zou dat betekenen dat ik uit kon gaan kijken naar een andere studie. Gelukkig liep het anders: ik kon op mijn studie blijven en werd in mijn tweede jaar abønnee bij Albertus en deed in me derde jaar kroegcommissie waarna de teller op 78 ECTS stokte. Niet een getal waar je echt trots van wordt, maar ben ik er achteraf slechter van geworden? Vroeger was het een eer om het VWO af te sluiten en was het misschien wel voor te weinig mensen weggelegd om te gaan studeren. Zelf heb ik twee ooms die vroeger gestudeerd hebben en in mijn familie werd daar tegen opgekeken. Die mensen wisten wat en hadden ervoor gestudeerd. Tegenwoordig kijkt er in een doorsnee familie niemand echt meer van op als er wat bekende de stap maken om te gaan studeren. Een van mijn ooms ging zelfs Duits studeren, puur uit interesse voor de taal en niet om later een klap geld te gaan verdienen. Tegenwoordig zijn er teveel studenten waarvan velen ongemotiveerd zijn. Dit komt naar mijn mening grotendeels door de achteruitgang van het niveau van het middelbaar onderwijs. De drempel om naar het hoger of academisch onderwijs te gaan is zodanig verlaagd dat er een stortvloed van (ongemotiveerde) eerstejaars studenten op gaan is gekomen. Als gevolg hiervan puilen veel studies uit van de studenten, maar blijft het tijdens menig hoorcollege muisstil. Om toch nog de subsidies van de overheid te mogen ontvangen zijn universiteiten gedwongen om examens makkelijker te maken, zodat er toch nog genoeg studenten hun P of bachelor halen. Ironisch genoeg is het nu de generatie baby-boomers die ervoor zorgen dat het bsa wordt ingevoerd. Dat zal die “luie studenten” wel leren. Luie studenten? Wij hebben die bijnaam niet opgespeld gekregen, maar juist overgenomen van de generatie studenten die er om bekend stonden 10 jaar of meer te studeren. Zij hebben genoten van goed onderwijs en tijd genoeg gehad om zichzelf zowel wetenschappelijk als sociaal te ontplooien. Terwijl je nu na één jaar al van je studie wordt afgetrapt, omdat je teveel met andere dingen bezig was. Eerlijke kansen voor iedereen.. toch?

BSA vanuit Bandung Jasper Heymen

7


Where to take your d Dorien Eising, Else-Marike Kepel Jullie hebben al een paar keer geregeld en je bent er klaar mee hem of haar alleen maar op de kroeg te zien. Met andere woorden: het is tijd voor een date! De eerste date is geweest, het was fantastisch, maar wat te doen op de tweede date? Of gaan jullie al jaren met elkaar en is het tijd om de sleur tegen te gaan? Wees niet bang, het komt allemaal goed, want voor iedere situatie hebben wij een perfecte date!

The First date Het eerste stadium is aangebroken. Na een uitgebreide bodycheck zijn jullie goedkeurend overgegaan tot het uitwisselen van allerhande lichaamssappen. Lekker aan de sms en wat booty-calls later willen jullie meer… jullie smachten naar een activiteit waar jullie elkaar ook eens in nuchtere toestand kunnen bewonderen. The First date! Alles staat of valt bij dit moment dus je moet nu echt gaan vlammen! Jij of je love-interest kan inhoudelijk glashard door de mand vallen of het kan niet op en jullie zijn supersweet en totally over each other. Je kan het in principe zo gek niet bedenken of je kan het doen op je eerste date. De Bokaalregel is wel dat de date in nuchtere toestand moet aanvangen! Gaan jullie exclusief of niet?! De eerste date bepaalt, daten = weten! Voor de daters die het op de eerste date een beetje op safe willen spelen raden wij een lekker avondje live muziek aan. Allereerst raden we ‘Spieghel’ in de Peperstraat aan. Daar klinkt de hele avond en nacht sfeervolle jazz. In de bovenbar is er van zondag tot en met woensdag live muziek en in de zaal kun je van donderdag tot zaterdag terecht voor live bands. Wil je weten wat voor bands er spelen, neem dan even een kijkje op de site: www.jazzcafedespieghel.nl Ben je meer van de funk? Dan kun je naar de ‘Buckshot’ op het Gedempte Zuiderdiep 58. Wil je weten hoe de tent eruit ziet en wat ze te bieden hebben kijk dan even op: www. buckshotcafe.nl. En voor wat blues/rock kun je naar cafe ‘Koster’, dit cafe bevindt zich in het Hoogstraatje, dat is de dwarsstraat tussen de Herenstraat en de Gelkinge. En omdat je je date natuurlijk wel goed wilt voorbereiden kun je ook voor dit cafe weer even op de website kijken: www. cafekoster.nl Voor de daters die het wel leuk vinden om naar de Dierentuin te gaan (wat natuurlijk suf klinkt maar heus wel leuk is), hebben we gevonden dat je tegenwoordig ook ’s nachts naar de Dierentuin kunt gaan. Gronings als we zijn kunnen we het natuurlijk niet laten om ‘ons’ clubje even wat aandacht te geven in al dat dategeweld, want hoe fantastisch is het wel niet om als eerste date lekker met z’n tweetjes te gaan schreeuwen aan de Z-side. Tip: Neem pleerollen mee, das lachen!

8

Second date Jullie hebben de eerste date overleefd en zijn nog steeds niet op elkaar uitgekeken. Lekker bezig! Nu zorgen dat het schip hier niet strandt en je de trend even gaat doorzetten. Ga eens een date plannen met je reet en kom het bed uit! Je moet nog steeds je best blijven doen, want er zijn altijd kapers op de kust aangezien jij natuurlijk de geilste kerel/chick veroverd die er op de kroeg rondloopt. What to do?! Laat dat maar aan de Bokaal over jongens en meisjes. Je weet inmiddels dat jullie elkaar daadwerkelijk


date? nuchter iets te melden hebben dus de lat ligt bij de Second date ietwat hoger dan bij de First. De winter is in aantocht en voor deze second date mag je eerst gaan bidden dat het gaat vriezen, want hoe romantisch is het wel niet om samen te gaan schaatsen in het Noorderplantsoen of nou ja OP het Noorderplantsoen. Natuurlijk houdt deze date niet op nadat je elkaar een paar keer van het ijs hebt geplukt! Jullie gaan lekker ontspannen en bij ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ eten. Heb je geen flauw idee waar ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ is of ben je benieuwd naar de menukaart kijk dan even op: http://www. jantjezageenspruimenhangen.nl Bij hogere temperaturen is het huren van een zeilbootje natuurlijk hartstikke mooi second date material. Voor een dagje zeilen en samen leuk doen kun je prima op het Paterswoldsemeer terecht. Voor een compleet dagje just-the-two-of-us met alles erop en eraan www.jachthavenzuidwesthoek.nl/tehuur Against the sleur date Ai, dit was niet de bedoeling. Komt de sleur erin jongens? Is het alleen nog maar normaal als je elkaar ziet en niet eens meer heel erg leuk? Merk je de aanwezigheid niet meer op en krijg je onderbuikse drang naar avontuur? Ga niet in op de avances van die loederige sjaars maar give it a try man! Ga het gevecht aan met de sleur met de volgende activiteiten! 1. Hoe heerlijk is het om samen even onwijs hard te gaan… relaxen! Je boekt bij een overnachting inclusief saunabezoek. ’s Avonds kun je heerlijk genieten van uitgebreide saunaruimte inclusief whirlpool, dompelbad, ruime relaxruimte en besloten tuin. Aanbieding: dit relaxarrangement voor maar € 125,00! Locatie: Ten Boer. Website: http://www.boerderijblokzijl.nl/arrangementen.php?language=nl Tel: 050-3024488 2. Ga een rondvlucht vanaf Lelystad airport. Hartstikke romantisch vanuit het vliegtuigje over Nederland uitkijken. Zijn jullie na deze vlucht weer helemaal overtuigd van elkaar dan melden wij met plezier dat dit kan worden gecombineerd met een huwelijksaanzoek waarbij zij voor de champagne en de bloemen zorgen ;) 3. Samen slapen doen jullie wel ongeveer iedere nacht, maar echt bijzonder is het niet meer. Maak het bijzonder en ga een nachtje in een wijnvat slapen! LA Times, Los Angleles heeft dit uitgeroepen tot een van de 20 meest bizarre en ongewone bestemmingen ter wereld, dus waarom zouden jullie het niet eens uit proberen?! Alles om de sleur tegen te gaan toch! www.hotel-vrouwevanstavoren.nl

9


d n e k ø ø w

e i t i Pet

10


Blåcklight Party

Mågnu

spårtij

Cløbstønts

11


Kroegpagina

In

Kruiswoordpuzzel

Een hersenkraker voor op de WC! habbakuk banck groningen nullentoneel kerstschuit hchoogheid smoothcriminal vierus leeszaal kocie albertus kneipe meterbalkon annuarium winterfeest pandje inyourface bandung nuweertochzijn

12

T N W S E M A N N U A R I U M A

I X L I N Y O U R F A C E E W K

U I E D N L T W B A N C K F E L

H H E R M T Z E B R C E U W T V

C E N X E R E E P I E N K N R J

S M O O T H C R I M I N A L E K

T H T X E T G T F S D W B E E Q

S R N Z R T E O K E I N B E K R

R W E Y B D E C B U E V A S S K

E E L I A D F H A G H S H Z U Y

K H L N L Q Z Z N X G P T A R P

O N U R K O D I D Q O A J A E Q

E R N Q O M N J U A O N O L I S

E J K X N O P N N W H D U S V J

A L B E R T U S G J C J F S Z I

O T Y G L Q R D O L H E I C O K


n your face!

Voor Hoevers (HC) kwam de lente al vroeg, ze nestelde zich een avondje in Arends (KC) –nest. Naomi ter H en BJ vdB (CVB) zijn gefotospot in het MMChok. Mark E. (DENZ) leerde zijn nieuwe leerling (Frederique ‘09) geen cd’s, maar tongdraaien! Lieke CVB rekende de rekening van Bram ‘08 in natura af. Misschien ook iets voor de KCHO??! Anne-G ’09 wist 3 grote smeerkezen (Wolff, Thom v W, en Kerkstra (KC)) wat schoner te likken in het KChok.

Ook Henk-Jan(SC) legde weer een mokkeltje op zijn bar, Myrthe’09 werd eringeluist. Baku (KC) was op een feestelijke avond voor even de schoonbroer van zijn KC-genoot door Job’s zusje te kussen. Hij ontkent. Thom v W (KC) ging voor rijpheid en 69e een chick uit ’96 in het KC-hok! Ewout (AIMI) + Mieke ‘06 hielden een gereformeerd slaappartijtje, dwz.licht uit, pyama aan.

Luilak T Ronda (KC) had na een energydrankje net genoeg pit om Esther (HC) en Iris ‘09 te zoenen. Ineth (HC) en blater Fransen (KC) speelde nudistenbingo op het meerbalkon, ze hadden allebei bijna volle kaart.

Ties vd E ’09 deed het plusje van zijn versterker in het minnetje van een medesjaars in het DENZ-hok. De vonken vlogen er uiteraard vanaf! En in de categorie ‘niet tappen, maar happen’: Gideon’09 en Esther (HC)

Afgekeurde timmerman Michel (KC) sloeg de spijker op z’n kop bij Rosanne ’09 op de schuitbar.

13


Ghana, twee blonde me Ingezonden door: Rinske Verheggen en Sophie Weeda Vrijwel iedere student gaat tegenwoordig voor een paar maanden naar het buitenland, je kunt jezelf wel tot een bedreigd diersoort rekenen als je hier niet aan mee doet. De meeste studenten, die voor een paar maanden weg gaan, kiezen voor een land waar ze vooral kunnen genieten en gebruik kunnen maken van alle luxe. Rinske Verheggen (‘06) en Sophie Weeda (‘06) kozen voor iets heel anders. Zij besloten om voor anderhalve maand naar Bolgatanga, Ghana in West-Afrika te gaan. Nieuwsgierig als we zijn hebben we de dames gevraagd om wat ervaringen van deze bijzondere tijd met ons te delen. Waarom Ghana of all places? Door onder andere onze studies waren we al eerder in contact gekomen met ontwikkelingshulp en alles wat daarmee samenhangt. Het idee van ontwikkelingshulp bieden in Afrika sprak ons heel erg aan en daarom zijn we op zoek gegaan naar een organisatie die ons daarbij kon helpen. In mei vonden we op internet de site van Ontmoet Afrika/ Meet Africa die 20 studenten , deels gesubsidieerd door Xplore, naar Ghana stuurt om daar als vrijwilliger aan de slag te gaan bij verschillende projecten. Precies een week later was het ticket geboekt en konden we niet meer terug! Het is toch wel heel erg anders om in plaats van een westers land naar een Derde Wereldland te gaan, wat verwachtten jullie van Ghana? We wisten allebei dat er grote armoede heerst en we wisten ook wel dat het heel primitief zou zijn. Echte verwachtingen hadden we niet omdat je ook gewoonweg niet weet wat je moet verwachten. We wilden ook met eigen ogen zien wat je normaal gesproken alleen maar op de tv en in het nieuws ziet. We waren wel heel erg benieuwd naar hoe we hier mee op zouden gaan. Wat hebben jullie daar als wereldverbeteraars in spé voor werk gedaan? We hebben allebei gewerkt op een jeugdcentrum dat onderdeel was van de Youth Harvest Foundation. Sophie heeft daar samen met een andere vrijwilligster sportlessen gegeven aan meisjes tussen de 12 en de 18 jaar en Rinske deed een onderzoek onder leerlingen op middelbare scholen naar seksueel misbruik en hun kennis over SOA’S en HIV/AIDS. En dit werk ging allemaal van een leien dakje?

14

Het werd ons al snel duidelijk dat het maken van afspraken of het afmaken van iets onmogelijk was. Als Sophie met de meisjes om 11 uur ’s ochtends een afspraak had, mocht ze al blij zijn als er überhaupt één meisje was om 3 uur ’s middags. Ook Rinske stond vaak voor een dichte schooldeur. Door de plaatselijke bevolking werd het echter heel vreemd gevonden als wij ons hier druk over maakte, want ‘no hurry in life’ bleek zo ongeveer het levensmotto te zijn. Ons werk was wel de plek waar wij de heftigste dingen meemaakten; vele meisjes pleegden


eisjes en no hurry in life bijvoorbeeld abortus door middel van steken met een breinaald (!) of door gebroken glas op te eten in de hoop dat de scherven de baby zouden doden. Ook geloofde het grootste gedeelte van de bevolking dat men AIDS kreeg door een vloek van een heks, bij ons in de buurt was dan ook een ander dorpje waar alle verbannen heksen ‘gedumpt’ werden… Daarnaast werd het na aankomst duidelijk dat onze aankomst niet iets zou gaan veranderen aan de problemen. Vonden jullie het dan niet erg lastig om te merken dat je vaak niets kon veranderen aan deze problemen? Ja, heel erg. Je wordt van tevoren wel gewaarschuwd dat je ‘niets’ zult bereiken en toch is het soms heel moeilijk om je daar nutteloos te voelen terwijl je zo graag nuttig bezig wilt zijn. Het rare is alleen dat je je daar op een gegeven moment voor af sluit. Alles gaat zo onlogisch, inefficiënt en langzaam. Je hebt het idee dat je staat te dweilen met de kraan open; help je op de ene hoek van de straat een kind, dan staan er bij de volgende hoek nog eens 18. Wij, westerlingen, kunnen in dit soort landen, naar mijn idee, pas echt iets bereiken als dit deel van de cultuur veranderd. Hoe kijken jullie terug op jullie Ghana-avontuur? Zelf hebben we er wel echt een mega ervaring aan over gehouden, ook al was het er één met ups en downs. Doordat we allebei in een gastgezin zaten kwamen we dagelijks in aanraking met de cultuurverschillen. Soms was dit heel leuk of mooi om te zien maar soms konden we ons er totaal niet in vinden waardoor het af en toe moeilijk was om met de lokale bevolking op één lijn te zitten. De Ghanezen zijn bijvoorbeeld veel gastvrijer en relaxter dan de Nederlanders; fenomenen als stress of een burnout bestaan simpelweg gewoon niet. Minder leuke cultuurverschillen zijn wij helaas ook tegengekomen; onder andere het slaan van je kind (of vrouw) is net zoiets normaals als je kind de tafel laten dekken, en ook heeft elk gezin zo zijn eigen slaafje die alles voor iedereen doet. Toen bijvoorbeeld Rinske’s gastgezin vertelde dat zij (als Moslim gezin) achter de aanslag van 9/11 stonden, werd het op sommige momenten moeilijk om hun cultuur, die zo ontzettend anders is, te begrijpen. Buiten de cultuurverschillen om had je ook nog de malariamuggen en het voedsel die het voor ons niet altijd een even groot feest maakten. Door malaria en een buikinfectie zijn we allebei wel goed ziek geweest, maar we zagen het maar als een goed verhaal voor het thuisfront… Gelukkig heeft Ghana nog veel meer te bieden; in de weekenden en de laatste week hebben we onder andere super mooie National Parks bezocht, hiking tours gedaan door het regenwoud, olifanten gespot tijdens een jeepsafari en op krokodillen gezeten. Ook de normale dagelijkse dingen zorgden voor veel hilariteit; teleurgesteld met een natte broekspijp terugkeren naar de compound omdat naar de wc gaan in een maïsveld toch niet zo’n daverend succes was of het samen achter een muurtje moeten ‘douchen’ door middel van het over elkaar heen gooien van een emmertje water… Kortom, het was echt een ervaring om nooit te vergeten en ontzettend gaaf en interessant om een idee te hebben gekregen over hoe het is om te leven in een ontwikkelingsland! En uiteindelijk went echt alles!

15


De heldere geesten van de Bokaal, nieuwsgierig als ze zijn, proberen alle ins en out van de vereniging mee te maken en met jullie te delen. Zo stond voor deze Bokaal een ware try-out van het nieuwe camerasysteem op het programma. Het concept om een jas op te hangen en te wachten tot het gestolen zou worden leek in eerste instantie geslaagd. Echter faalde het experiment keer op keer. Zelfs knipperende lokjassen en bordjes met ‘kies mij!’ boven de bewuste jas werkten niet. Onze jassen werden maar niet gestolen. Tot een mooie, maar koude herfstavond in november. Na een stel goede biertjes op een volle kroeg was het vervolgens de jas die de avond leek te verpesten. De tocht naar de betere vreetschuur die Groningen rijk is moest zonder jas gemaakt worden. Onze optimistische Heldere Geest wist toch een positieve draai aan de avond te geven: er was een jas gejat! Wel bleek het nog erg lastig om de volgende dag weer bij volle bewustzijn te bedenken dat er een jas vermist was... Alle alarmbellen gingen rinkelen, wij konden het systeem testen! Het experiment was nog lang niet geslaagd. Er was immers nog geen aangifte gedaan. Gelukkig is hier een mooi systeem voor ontwikkeld, dat zelfs de brakke student in staat stelt een aangifte te doen: het aangifte ABCD. Keurig ingevuld met een zo specifiek mogelijke omschrijving kon de aangifte worden verzonden. En nu wachten op een reactie...

Gratis jas nog altijd verkrijgbaar op drukke kroegavond Arthur van Ommenur van Ommen

Wij concludeerden op 18 november 2009 dat er naar anderhalve week nog geen reactie was van aangifte@ albertus.nl. Gelukkig wordt na een vraag hierover binnen een dag gereageerd door de procurator: “Omdat het erg druk was in de garderobe tijdens de Ianus borrel is je jas moeilijk te zien op de beelden. Dat betekent dat de beelden handmatig bekeken moeten worden. In praktijk betekent dat we samen zo’n 1,5 uur bezig zijn met beelden bekijken. 

Ik heb daarop besloten de aangifte niet door te zetten.” Of het experiment daarmee geslaagd is laten we in het midden. Wel heeft het opgeleverd dat een gratis jas nog altijd verkrijgbaar is op de kroeg, maar alleen op drukke avonden!

Om een volledig beeld te geven, hierbij een reactie van het bestuur AiMi:

16

Het klopt dat het camerasysteem nog niet 100% werkt, er zijn nog steeds situaties waarin het moeilijk is precies te zien waar de jas hangt en wie de jas mee heeft genomen. Echter het resultaat van de camera’s is wel aanwezig. We hebben al voor tientallen Albertianen en Albertianessen hun jassen terug kunnen krijgen. Via de beelden of dat mensen ze de volgende ochtend direct terug kwamen brengen nadat zij per ongeluk de verkeerde jas hadden meegenomen. Ondanks de teleurstellende uitkomst van het onderzoek is het in de meerderheid van de gevallen niet zo dat mensen een jas kunnen jatten en hier mee weg komen.


AHC DJ Contest

Dorine van den Bergh en Else-Marike Kepel De Roomsch Katholieke Studenten Vereniging Sint Laurentius wordt in 1914 opgericht onder de zinspreuk “In het licht wordt alles duidelijk”. Het verenigingsblad van Laurentius heet ‘Het Rooster’. Laurentius in een Notendop

Laurentius bestaat uit 10 ruimtes. Bij binnenkomst kom je in een soort kamer waar je nog even bij de hand wordt genomen voor je er uit wordt getrapt, hier wil je dus niet zijn, Parry! (red.) Het echte feest vindt plaats op de sociëteit, te vergelijken met onze kroeg. Daarnaast zit nog een extra kamer, de dispuutskamer, hier hangen alle dispuutsschildjes en staat een kleine bar. Achter de sociëteit zit de mensa, waar ’s nachts overigens broodjes frikandel te krijgen zijn.. hmmmm!! Maar dat is nog niet alles. Op de eerste verdieping vinden we ook nog de zogenaamde ‘Cachet’, waar men vergadert, de Biljart, een soort leeszaal zeg maar en de Benedeneend, onze schuit.

Entourage

De man waar het om draaide deze avond was natuurlijk Jeroen Rijskamp. Op Albertus is hij een grote hit, in Groningen is hij berucht en nu begint hij ook naam te maken binnen het AHC. Niet alle fans konden helaas een plekje bemachtigen in de tourbus. Uit de 2000 aanmeldingen werden 26 ware liefhebbers gekozen tot zijn entourage. Deze entourage vertrok rond een uurtje of 7 richting Laurentius, te Rotterdam, om als eerste de dansvloer onveilig te maken op de heerlijke beats van Jeroen.

What comes before part B? Part AAAAAAAAAAAAAAA!!!!

Met Albertus in da house, kon het feestje beginnen. Nadat onze huis dj gedraaid had volgden er meer. Iedere AHC vereniging had een afgevaardigde die zij waardig genoeg vonden om aan dit spektakel te mogen deelnemen. De een draaide wat commerciëler dan de ander, maar stuk voor stuk zorgden ze voor een chille vibe. De jury verkoos de dj van NSV Carolus Magnus uit Nijmegen tot winnaar. Dat dj Jeroen Rijskamp er vandoor ging met de tweede in plaats van de eerste prijs deed er niet toe, voor de entourage was hij toch de held van de avond. Na afloop verplaatste het feestje zich van de sociëteit naar de Benedeneend. Toch voelden de meeste Albertianen zich meer op hun gemak aan de bar in de sociëteit waar we tot een uurtje 4 bleven hangen. Over de terugreis valt weinig te zeggen, met andere woorden we willen het er niet meer over hebben…

17


Leeszaal boekentips

Dorien Eising Nee, niet in alle boeken van de leeszaal wordt gescheten of gepist. Er staan juist talloze meesterwerkjes op de 1e verdieping van de RKSV te smachten naar gewillige lezers.. De Bokaal komt op voor het geschreven woord en heeft voor jullie 3 kroonjuwelen opgespoord die het lezen waard zijn. Spread the word, reading is leading!!

****

John Russell Coryell De avonturen van Nick Carter, de grootste detective van Amerika Wij hebben dit avonturenboek in één ruk uitgelezen. De voorgeschiedenis van de hoogblonde frontman van de BSB is werkelijk waar fascinerend en blijft van begin tot eind boeien…Schandknaapjes Kevin, AJ, Brian en die ander mogen dan ontbreken in dit stukje literatuur maar dat mag de pret zeker niet drukken. Belachelijk sterk werk van schrijver John Russell Coryell zoals we van hem gewend zijn. Bravo, hallelujah en ga zo door! ‘Quit playing games met het hart van je love-interest en hol naar de leeszaal om je neus in dit boek te drukken.’ ‘Nick Carter zoals we hem nog niet kenden, AANrader!’

*****

Svende Merian De dood van de Sprookjesprins Porno-alert!! Ideaal boek om te lezen wanneer je al lichtelijk opgehitst bent door die man/vrouw op de kroeg. De eerste 200 pagina’s gaan namelijk alleen maar over orgasmes, sexxx en nymphomanen. Lekkerrr bezig Svende! Echter zullen veel mannen hierna afhaken want de rest van het boek gaat over feminisme en gevoelens. Bokaaltip: Laat je chick het boek niet uitlezen wanneer je haar nog onderdanig mee naar je grot wilt slepen! ‘Dit boek kan beter op de wc dan op de leeszaal liggen...’ ‘Baspas uit de groep halen en lezen!’

****

De Nederlandse Padvinders Het Welpenboekje (1968) Not for pussies! Die padvinders zijn toch alleen maar aan het hallucineren in het bos? Neen! Read this! ’Welpen moeten goed hun best doen..ook al breek je je been: een welp huilt nooit.. Een welp loopt nooit, maar hij rent! En tanden kun je heel goed poetsen met harde stokjes: dat doen ze ook in Afrika!’ Juist. Kortom, een informatief hoogstandje voor de echte hardcoreliefhebber. ‘Mind-blowing!’ ‘Included: Handige padvinderstips voor een primitieve overnachting wanneer je te kaal bent om je bed te bereiken.’

18


Eerstejaarspagina Tànken! Michiel van Gorp

Juffen, Mexen, Blindmexen, Stressmexen, Pyramide, 41en, 21en, HogerLager, Kingzen, Ontdek je Plekje, Fiven, Steenpapierschaar, in de box of gewoon domweg aanwijzen; wij eerstejaars zijn gek op de geliefde gezelschapspellen! Drinken is winnen en er valt altijd wel wat te vieren. Veel van deze spellen brengt de ware aard in ons naar boven, van de echte fascisten tot degenen met weinig interesse naar de gang van zaken: ‘Atje Des!’ TIP!: Vraag bij de LC naar het spel HandsUp! Een geweldig spel voor op de leeszaal dat gaat om presteren onder hoge druk. Bij dit spel leer je je vrienden nog beter kennen door ze te vernederen met je spetterende hand-oog-coördinatie. Speel je dit spel met dames? Verzeker jezelf dan van een emmer of een gelijkwaardig voorwerp; de vrouwen zijn helaas beter in dit spel dan wij.

Clubstunts! We zijn weer eens all-in gegaan, ditmaal voor het goede doel! Op de grote markt kon je voor een paar centen fantastische activiteiten doen bij de verscheidene clubs; Mariokarten, sumoworstelen, taartengooien of maf op de foto. Het was een fantastische dag, die vanwege het noodweer gelukkig een dagje was verplaatst. JC Lebowski dook de studio in met volkszanger ‘Gewoon Rutger’ en nam het aangrijpende nummer ‘slechts drie euro vragen wij’ op. Het werd een wereldhit en de plaat ging zes keer platina op de grote markt. Rutger was zeer tevreden en nodigde het gezelschap uit voor een belangrijk optreden in Tiel. Ondanks de felle concurrentie haalde JC Duvelle het meeste geld op voor het glazen huis. De dames van Duvelle trokken omstanders d.m.v. geile knipogen en strakke truitjes weg bij andere stunts, waarna de gehypnotiseerde slachtoffers voor tientallen eurocenten werden opgelicht. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

19


KIES NU VOOR HET ABN AMRO

STUDENTENPAKKET Wil je al je aandacht aan je studie en het studentenleven besteden? Dan is het ABN AMRO Studenten Pakket iets voor jou. Compleet, gemakkelijk en in één keer klaar voor alles wat er op je pad komt. Of het nou gaat om betalen, sparen, lenen of verzekeren, het is mogelijk met het Studenten Pakket. Geïnteresseerd? Loop binnen bij een ABN AMRO vestiging, bel 0800-0240700 (gratis) of kijk op www.abnamro.nl/student

20

Bokaal december 2009  

Verenigingsblad

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you