Issuu on Google+

Albert

TANDYO

Interior Design Portfolio


ALBERT TANDYO

INTERIOR DESIGN PORTFOLIO


A LBERT T ANDYO

http://albtand93.wix.com/alberttandyo

-

(206) 427-6550

-

albtand93@live.com

EDUCATION THE ART INSTITUTE OF SEATTLE [Seattle, WA] Bachelor of Fine Arts - Interior Design, Dean's Honor Roll June 2016 NORTH SEATTLE COMMUNITY COLLEGE Associate of Arts December 2012

[Seattle, WA]

WORK EXPERIENCE TRAMMELL GAGNE INTERN JANUARY 2016 - MARCH 2016

SKILLS DESIGN SKILLS Construction Document Hand Drafting Hand Rendering Model Building Space Planning

COMPUTER SKILLS AutoCad AutoCad Revit Adobe Illustrator Adobe InDesign

COMPUTER SKILLS Adobe Photoshop Microsoft Excel Microsoft Outlook

COMPUTER SKILLS Microsoft Power Point Microsoft Word SketchUp

Detailing Fabrication Technique Human Factors

Lighting Design Material and Resources Textile and Fabric

Photography Sketching and Rendering

RELATED COURSES BIM (Building Information Modeling) CAD I & II

AFFILIATIONS AMERICAN SOCIETY OF INTERIOR DESIGNERS (ASID) JANUARY 2016 - PRESENT

VOLUNTEER SERVICE IFGF "I Care Games" Volunteer Member 2012 [Seattle, WA] SEMBAKO" Volunteer Member 2015 [Indonesia]


PORTFOLIO CONTENTS

1

COMMERCIAL: COFFEE BEAN AND TEA LEAF CAFE

2

RESIDENTIAL: THE ALKI ROWHOUSE PROJECT

3

RESIDENTIAL: FLETCHER'S KITCHEN

4

COMMERCIAL: NEXT CAFETERIA

5

COMMERCIAL: THE RACK


1


Studio 6 Advanced COmmercial Design


Coffee Bean And Tea Leaf Coffee Shop Research The Coffee Bean and Tea Leaf “Above and Beyond�

The space will be in neutral tones, as neutral tones tends to be more welcoming and comforting. A contrast in color, such as a black divider may be utilized to create depths and character. A textured wall and some potted plants may help in enhancing the character of the space and leave a lasting impression on the customers.


A warm but well-lit lighting is crucial to attract and to invite customers to stay longer in the coffeehouse. An easy circulation flow will make it easy on the customer to navigate through the coffeeshop. The coffeeshop will have a provided bar height seating, individual seating, and group seating. These different groups of seating will make it easier for the customer to find their preferred seating spot.


The group seating area shall have The Coffee Bean and Tea Leaf logo and slogan imprinted on the wall and encased with a layers of wood strips. The wall will have a wallwasher lighting that will brighten the logo and the slogan. This features will further enhance the atmosphere of the area and the encased and wallwashed logo and slogan will create a sense of preciousness for the Coffee Bean and Tea Leaf brand.


The Cashier will be located near the entrance with the pick-up area next to it. This is to prevent the line build up that may block the main pathway. The different group seating area will have a distinctive feature that separates them from each other. This is best achieved with the different style of ceiling and floor treatment. The individual seating area shall have a “blocky� ceiling treatment to create depths and character in the ceiling. A fireplace is also necessary to create a comfortable and calming atmosphere.


2 STUDIO 4 ADVANCED RESIDENTIAL DESIGN


ALKI PROJECT ROWHOUSE INSPIRATION IMAGES

The client likes wood and stone textures but dislikes plain drywall texture. Therefore the appearance of the rowhouse will mainly be an exposed concrete with coastal weather protection and will have both stone and wood panel on the outside. Stone panels are used on the first floor and wood panels for the third floor. A lounge area with concrete a roof and lighting will be located on the rooftop facing the water view just like the third inspiration image

A

B

C

D

E

F

A. The onyx stone will be used to make the kitchen island as the main vocal point and will have a back light to further enhance its appearance. B. The wood cabinets on the second floor will have a dark brown wood exterior appearance to help tone down the room and make the kitchen island more pop out. C. The decorative stone panels to enhance the exterior appearance of the rowhouses. D. The decorative wood panels that wraps the master bathroom exterior to further enhance the exterior appearance of the rowhouses. E. The marble flooring for the first floor to make a great first impression when the owner and guests first enter the rowhouses. F. The marble flooring for the dining room to help make the kitchen island as the vocal point of the room while creating an ellegant atmosphere.


The images below are the floor plan views of the rowhouses with the living room and the garage located on the first floor, and kitchen and dining room on the second floor with open space between the first and the second floor. The office is located above the garage on the same level with the kitchen and dining area. The third floor is where the master bedroom and kids bedrooms are located. The rooftop area will have the lounge area facing the water and seattle city view with solar panels located on the back.

1st Floor

The image above shows the view of the front of the rowhouse with the forest hill in the back and seattle city view

2nd Floor

in front of the house. the house will have a one car driveway leading to the garage at the back of the house surrounded

3rd Floor

with a hedge fence. The rowhouse will have space for a back yard and front yard.

4th Floor


This rendered perspective view seen is from the entry way. The living room area opens up to the second floor with the view of the outdoor courtyard leading up to the rooftop. The outdoor courtyard is accessible from the first floor and has an operational glass roof that allows the roof to be opened or closed.


4

STUDIO 8 SENIOR PROJECT


RESEARCH IMAGES

ANALYSIS The Lunch-Line layout had the benefit of having the food served ahead of time, though it may not be fresh. This benefit can be used to serve the most favorite menu so most people who want this menu can have them without waiting or have less time to wait, Thus may reducing the waiting line. The line at the cashier can be a problem for both layout, and so it might be better to have another solution. Since most people already have smartphone, an app can be made for this, where the student who had the app can see the menu and ordered it from their smartphone. The payment can be made right away after ordering or later. This solution allow the food to be deliverable, if the student wish not to eat at the dining hall. Multiple food stall might take up too much of a floor space, so one food stall that serve food and accepting the reccomendations from the students might be best as the students can add or remove additional food menu every now and then. Multiple seating catagories might also be beneficial, as not all people come down to cafeteria to eat and socialize, individual seating might be better for some people. Additionally, group seating, study area, conference room, play area might also be beneficial to have. Not only it might attract students to come to the dining hall and hang out, they can have a different view and atmosphere other than their dorm room and is located nearby.


LUNCH-LINE LAYOUT the lunch-line layout has the benefit of allowing the students to see how thier food look like and can have multiple food display to look and pick from. the food displayed and served were prepared ahead of time, allowing the students to pick, pay and eat without waiting for the food to be prepared. the drawbacks of this layout are occupying a lot of floor space, long line could form in the food display or the cashier, the food served are not fresh, food served may not how the student wants it to be (gluten free, dll.), and students who had already know what to pick still need to wait in line.

FOODCOURT LAYOUT

Foodcourt layout can have multiple food stall that may offer various options of food and allowing the students to see what their food look like. But multiple food stalls may take up too much floor space and a long line may form in certain food stall.


NEXT CAFETERIA DIGITAL MENU Digital menu with touchscreen can save a lot of space in the boards, where it may usually take 3 boards or more to display all the menu, it can be simply narrowed to one. Not only save space, the digital menu can also be used as a cashier, and can be as simple as putting the student ID number and password to complete the purchase. This digital menu can also have the most favorite or most rated or most ordered menu. Not only that, this menu can allow student to put comment on the menu which might make it easier for other student to decide what menu to order. Tips on how to burn the calories in each menu might be a good choice to get student to be healthier. As for the most favorite or picked food that is displayed on the counter, a smaller separated digital menu that only consist of the option of the menu displayed might be beneficial as it can reduce the line on the main digital menu.

The digital menu have their food grouped by origin and its separated group for the drinks. Upon clicking on the food catagory, a list of food with its price will come out, and if the name of the food clicked, it will show the nutrition fact, alongside with the review of the food and order button. The name will have a mark to show if this food is the most favorite or chef reccommended. It will also have tips on how to burn the calorie and have a healthier lifestyle. The cart is where the menu the student had ordered is placed and also show the pay button. Further details on the food can be accessed by clicking the name of the food and the receipt of the purchase can be saved after buying the products.


FLOOR PLAN

GROUP AREA

A circular seating for group, which provide equal spacing for all members

PLAY AREA

A sofa with rectangular table, which provide a nice flat surfave for board games, etc.

CONFERENCE AREA

A separated space, providing a private room for meeting, etc.

INDIVIDUAL AREA

A table for two or a singular seating for student who prefer not to be in groups.

STUDY AREA

A space for those who wish to study, with wall and glass separation to provide a quite area .

MIXED AREA

A space for everyone, table for groups or to play and table for single or couples.

In the floor plan, the seating area is grouped into loud and quite area. The conference area and study area is grouped into the quite one, while the group area, play area, individual seating and mixed group seating can be classified as the loud group. Study area need a quiet environment and so it is put into a separated area . It is separated by a wall and glass, so the sound from other area does not pierce into the room. The conference room also separated, with its own space between the stair and the kitchen. The area for each different group also differentiated by the flooring, each group has its own distingushing flooring material, while the group, play nad mixed group area had stone flooring for the high traffic purpose. Study and individual area used wood flooring for its rather low traffic.


PERSPECTIVE RENDERING

CONFERENCE ROOM LAYOUT The conference room will be mostly have black finish, this is to make the board to be the main focus as it is the most bright point in the room. It also utilize the automatic window tint, where if its too bright on the outside, it will automatically darken itself and it is also controllable. There are 2 conference rooms, one with the glass wall and one with solid wall. The white strip on the floor is a lighting that is flat with the surface, it is a dim light that is enough to provide a light into the room but not sufficient to hurt the eye.


MAIN PATHWAY LAYOUT The digital menu is located near the entrance to the dorm elevator, with the access to drinks and cafe. This is to make student easier to just grab what they need and go back to their room if they wish not to stay in the cafeteria too long. It is also to reduce their distance to the mixed group seating and study area. The main digital menu would at least have 3, so it can sufficiently serve the number of students who may or may not have the app.


5

STUDIO 5 COMMERCIAL RESTAURANT


Lobak's Restaurant The client, an Indonesian couple, Michael and Jessica Sia wanted to introduce an Indonesian cuisine with the recipes taught by their grandparents. It was wellliked in their city, and so they wanted to introduce it here in Seattle where they now live. The logo would need to show the authenticity of the cuisine, to which will be represented using the ingredients.

They wanted the space to be classy and modern but with a bit of traditional decoration to make the customer feels like they are in indonesia.

The space is to be well lit and to be a comfortable place to hang out. This restaurant is a place to be nostalgic,

Material Selection

but it also a place to try and have a great experience with Indonesian cuisine for those who are not yet familiar with it.


Bubble 1

Bubble 2

Bubble 3

The rendered floor plan is based on the second bublle diagram out of the three diagrams provided. The chosen bubble diagram provide the best customer journey possible. The customer comes in directly to the reception and the waiting area located between the reception and dining so it wont disturb the flow of the customer. The dining is located in the front part of the building that provides the best view while the kitchen is located in the back of the building.


The rendered perspectives show the view of the front part of the building with the dining area located in the middle and on each side. The customer could walk through and turn to the circular dining area if one of the paths is blocked.


6

102

STUDIO 7 101

CLOTHING STORE DESIGN


103

104

107

108

106

105


THE RACK

The client, Andrew and Nathania, wanted to open a store and introduce their own fashion design style. Their products are clothing and jewelry. They want the space to be classy and modern with darker neutral colors to make their products stand out more.

The space must have: - Track Lighting - Unisex Bathrooms - 300 SQ. FT. Office or larger - Fitting rooms and Virtual fitting rooms - Storage room to accomodate the products - Retail space to accomodate the products

The floor plan shows the cashier area in the middle of the store, which makes it easier for customer requests so it is easy to locate an employee for help.


17'-4"

13'-6" 12'-0"

9'-0"

0'-0"

12'-0" 10'-0"

3'-0"

The section view shows that the shelving for the product is not too high, and it gives the sense of large space for the interiors. It makes it easy for the customer to navigate through the store. The fitting room is located in the back to provide privacy.

17'-4"1/4"

17'-4"1/4"

13'-6"

13'-6"

12'-0"

12'-0"

13'-6"

13'-6"

12'-0"

12'-0"

8'-0"

7'-7"

0'-0"

0'-0"

0'-0"

SCALE: 1/2" = 1'-0"

SCALE: 1/2" = 1'-0"

SCALE: 1/2" = 1'-0"

0'-0"

SCALE: 1/2" = 1'-0"

The wall section shows how each wall will be assembled and what materials are used. The wall mostly consists of concrete material for its thermal mass capability.


SCALE: 1/4" = 1'-0"

The egress plan shows the exit path during emergencies and required sizing of the exit door.

SCALE: 1/4" = 1'-0"

The exterior storefront will have exposed concrete to enhance the aesthetics while maintaining a low environmental impact.

SCALE: 1/4" = 1'-0"


The schedule generated shows what kind of product, floor, wall, and ceiling finishes goes to each room. It also shows what kind of doors and windows used in the store.

AA

AB

AC

AD

AE

AF

AG

1

2

3

4

SCALE: 1/4" = 1'-0"

SCALE: 1/4" = 1'-0"

The wall detail on the right shows the notes and how it complies with codes. It also shows how the wall is assembled and what materials are being used.



Albert tandyo portfolio