Page 1

ALBERTO ROCOSA PORTFOLIO


ARTS CENTRE

Competition - Palamos (Spain) The project’s focus was to resolve the urban discontinuity between the old town and the new areas of the city. The disaggregation of the program into different buildings facilitates the implementation in the irregular morphology & topography of the plot. The public space is a social space which connects the different buildings.


LOCATION PLAN

URBAN MOBILITY Pedestrian Road traffic

URBAN MORPHOLOGY

Pedestrian Sea Front

Village Hight Street

New marina

Old Town Eixample S.XXI


SITE P LAN &

PR E-E XI ST IN G

ES UR CT RU

ST

ACCESS TO VILLAGE’S HIGH STREET ACCESS TO NEW MARINA

EXISTING STRUCTURES TO BE PRESERVED

TOPOGRAPHIC DISCONTINUITY


PROPOSED SITE PLAN


PUBLIC SPACE

PROGRAM DISGREGATION

Co-working space

CITY GENERATION

URBAN CONNTINUITY

Library & Exhibitions Music studios

Building to be preserved Bar & Restaurant


PROPOSED GROUND FLOOR PLAN


PROPOSED FRIST FLOOR PLAN


POJECT’S MATERIALITY

Facade

140

50 100

50 100

Window frame

Internal wall

Internal panelling

290

Internal floor

140

Facade texture

140

290

Suspended ceiling

50 100

290

Staircase

Patio vegetation

FACADE BRICK CONFIGURATIONS 290

50 100

140

290

Overhanging

50 100

290

140

50 100

140

50 100

Horizontal 290

50 100

290

290

Vertical 290


SP E

S ON I AT IC F CI

RO OF

DE TA IL

&

R.11

R.03 R.05 R.06 R.07 R.08

R.12

R.13

R.01

R _ Roof R.O1 _Precast concrete coping stone with drip checks R.O2 _Compressive filler to perimeter t=30 mm R.O3 _Protection layer R.O5 _Waterproofing membrane EPDM R.O6 _Lightweight screed to fall R.O7 _Thermal insulation XPS t=100 mm R.10 _Pavers 300x600x30 mm R.11 _Fillet to perimeter R.12 _Ventilated air chamber R.13 _Paver stand

F.01

F _ Facade F.01 _Single skin brick wall. Dim: 290x120x80mm F.02 _Thermal insulation XPS t= 100mm F.03 _Render layer with WP cement mortar e=20mm F.04 _Double skin brick wall. Dim:290x120x80mm F.05 _Cavity wall tie F.06 _Black metal Window box framed attached to masonry F.07 _DPC membrane into mortar joints F.08 _Ceramic lintel with structural Steel within F.09 _Wooden window subframe attached to masonry F.10 _Black galvanised a luminium window (12+8+12) F.11 _Galvanised “L� shape lintel F.12 _Air gap

F.07 F.03 F.05

R.02

S.03 F.02

F.04

S.01

I_ Interior I.01 _ White aluminium suspended ceileing I.02 _Suspende ceiling supports I.03 _Mechanical ventilation ducting

S.02

I.03

F.12

S_ Structure S.01 _Reinforced concrete slab S.02 _Reinforcement steel mesh S.03 _Continuous steel tie to perimeter

F.07 F.08

I.02

F.09 F.11 F.06 F.10

F.06

I.01


HOUSE REFURBISHMENT Built - London (UK)

A full house refurbishment and ground floor extension in Clapham. The client’s design brief was to maximise the natural light as well as improve the functionality and tradition of a London semidetached home. The scope of work included all the concept design, planning permission, construction drawings and on-site monitoring


CONCEPT SKETCHES

EXISTING GROUND FLOOR

PROPOSED GROUND FLOOR


SITE PROGRESS - REAR FACADE

Existing

Demolition

S tructure

First - fix


EXPLODED AXONOMETRIC

Wr ap

-ar ou

Lo

ft

Pa

rty

Ex

ist

ing

pa

rty

wa

ll e

xte

ex

ten

nd

ex

ten

sio

n

sio

n

ns

ion

wa

ll

Ne

w

Ne

Ste w

el

pa

rty

wa

ll

fra

me

rea

rf

ac

ad

e


SITE PROGRESS - KITCHEN EXTENSION

Structure

First Fix

Second Fix

Delivery


MASTER PLAN

Competition - Pratdip (Spain) Master plan for a traditional countryside town. The retention of the allotments as well as the local character of the place are the main priorities of the intervention. The scale for the new buildings in addition to the car free strategy maintain the integrity of the village.


EXISTING STATE & DEVELOPMENT AREAS

URBAN GRAIN & WATER DRAINAGE

MASTER PLAN IMPLEMENTATION

PUBLIC SPACE CONTINUITY


MASTER PLAN PROPOSAL

DENSITY Compact building implementation to match the existing urban grain of the village.

PUBLIC BUILDINGS Located in the new centrality points of the city with new public spaces associated. TRAFFIC Pedestrian priority & car-free implementation with centralised parking areas located at the entrance of the village. GREEN AREAS The new green areas connect the exis ting allotments around the village and create a unified front elevation from the main road. ALLOTMENTS Conservation of existing allotments to preserve the village essence and economy.


FIRST & SECOND FLOOR

Ø12

Ø12

00

00 Ø12

Ø12

00

Ø12

Ø12

00

00

Ø12

00

Ø12 00 Ø12

00 Ø12

00 Ø12 00 Ø12

00

Ø1500

Ø1500

Ø12

Ø1500

00

Ø1500

Ø12

00

Flats typologies 1 unit - 4.5 p 1 units - 2.5 p 4 units - 3.5 p

00

Flexible comercial space 1 unit - 455 m2 2 units - 218 m2 + 237 m2 3 units - 218 m2 + 123 m2 +124 m2

Ø12

GROUND FLOOR

00 00

00

Ø12

00

Ø12

00 Ø12

00 Ø12

Ø12

00

Ø1500 Ø12

HOUSING PROPOSAL DEVELOPMENT

UNDERGROUND PARKING

Ø1500

Ø1500

Ø1500

Ø1500


APARTMENT PLAN 3.5p


PRIMARY SCHOOL

Competition - Barcelona (Spain)

The project is articulated in different volumes placed in a series of platforms which connect the program according to the topography. Views of the outdoors areas are accessible from every classroom and common area. The playground provides different spaces according to the children’s activities.


LOCATION PLAN

PROGRAM DISTRIBUTION + CALM

+ NOISE

Clasroom / Library

Offices

Ateliers

Dinning area

Gym

OUTDOOR AREAS & ACCESS Library

Teachers

Students

Playground

Light & ventilation

Pick up area


LONGITUDINAL SECTION

LONGITUDINAL ELEVATION

CROSS SECTION


BASEMENT EXTENSION Build - London (UK)

A full house refurbishment of the renowned London Lion Houses, which included a full blueprint basement dig out. The client’s design brief was for the house to be simple and functional while maintaining her love of design classics. Budget constriction as well a tight calendar were the main challenges. The scope of works included all the concept design, planning permission, construction drawings and on site monitoring.


PROPSED GROUND FLOOR

PROPSED BASEMENT

DETAIL SECTION

Wall Type 4: Dormer Wall U=0.16W/m2k 10 mm tile cladding 19 mm marine ply 25x50 mm battens for ventilated cavity Breather membrane 12 mm ply wood 100x50 mm Stud structure 80 mm rigid insulation 20mm air gap 45 mm YBS superquilt insulation 25 mm horizontal battens 12.5 mm plasterboard

Wall Type 3: Brick Wall Upgrade U=0.18W/m2k 215 mm existing brick wall 65 mm rigid insultation 12,5 mm plasterboard

Wall Type 2: Brick Cavity Wal2l U=0.18W/m2k 100 mm facing brick 50mm air gap 75mm rigid Insulation. 100 mm thermalite blockwork. 50 mm aluminium track 12.5 mm plasterboard

Wall Type 1: Concrete Underpin U=0.28W/m2k 300mm concrete underpin Delta MS-500 waterproof membrane 75mm rigid Insulation 12.5mm plasterboard


MEDIA LIBRARY

Competition - Viladecans (Spain) New public building to be implemented within a consolidated green area of the city. The projects main focus was to reduce the visual impact of the building to the surrounding landscape by sinking part of the program and using sympathetic materials.

The

use

of

lightwells

within

the

building provides natural light and ventilation while dividing the different programs required.


LOCATION PLAN

PROJECT IMPLEMENTATION

MEDIA LIBRARY

PROGRAM DISTRIBUTION

N or th

Li gh t

Park Views

EXPO

STUDY AREA

GARAGE ARCHIVE

NATURAL LIGHT & VENTILATION Natural Ventilation

STUDY AREA

P A T I O

EXPO GARAGE ARCHIVE

Pedestrian Access


EXPLODED AXONOMETRIC

GROUND FLOOR

LOWER GROUND FLOOR


FLAT PROTOTYPE The projects focus was to dissolve the limits between private and public in the students flats. Foldable furniture makes for a flexible space that can be adapted for different uses .The addition of a shared space to the traditional corridor modifies the social interaction between the private and communal areas.


PROPOSED FLAT PROTOTYPE


FOLDABLE FURNITURES OPTION 2

OPTION 3

OPTION 4

Public

Public

Public

Shared

Shared

Shared

Private

Private

Private

Public

Private

Private

Private

Private

Private

Social interatcion

OPTION 1


Profile for Alberto Rocosa

PORTFOLIO  

PORTFOLIO  

Advertisement