Page 1

Robert Owen Va nàixer a Gal · les, de família menestral, va treballar des dels 10 anys, als 20 anys es fa amb la direcció d'una fàbrica de teixits a Manchester. Va ser un empresari, fabricant de filatures de cotó. En la seva fàbrica escocesa de New Lanark va posar en pràctica una sèrie de mesures que van millorar significativament les condicions de vida dels seus obrers, com ara la reducció de la jornada de treball, salaris més dignes, educació infantil, etc. L'èxit el va animar a crear als EUA una comunitat ideal, New Harmony, que no obstant això constituir un fracàs. El seu pensament i praxi van influir de manera rellevant en el cooperativisme.

El comte de Saint-Simon Claude-Henri de Rouvroy, Comte de Saint-Simon va nàixer a París el 16 de juliol de 1760. Filòsof i teòric social francès, que pot incloure entre els filòsofs del socialisme utòpic. Les seves idees van anar a parar a la democràcia socialista europea de finals del segle XIX. D'origen aristocràtic, pensava que el progrés humà s'obté mitjançant el desenvolupament econòmic. La indústria hauria de rebre un nou impuls per evitar enfrontaments entre els homes. Segons Saint-Simon la societat hauria de ser regida per una elit d'intel·lectuals, científics i savis, era partidari d'una "tecnocràcia" que garantís el desenvolupament de les classes més humils. Per a això seria necessària una transferència de poder des dels sectors "ociosos" de la societat (Exèrcit, Església i Noblesa) als "productors" (industrials i camperols).


Charles Fourier Charles Fourier va néixer a Besanzón el 7 d 'abril de 1772 i va morir a París el 10 d'octubre de 1837. Va ser un socialista francès de la primera part del segle XIX i un dels pares del cooperativisme. Fourier va ser un mordaç crític de l'economia i el capitalisme de la seva època. Adversari de la industrialització, de la civilització urbana, del liberalisme i de la família basada en el matrimoni i la monogàmia. El caràcter jovial amb què Fourier fa algunes de les seves crítiques fa d'ell un dels grans satírics de tots els temps. Va proposar la creació d'unes unitats de producció i consum, les falanges o falansteris basades en un cooperativisme integral i autosuficient així com en la lliure persecució del que deia passions individuals i del seu desenvolupament, la qual cosa construiria un estat que deia harmonia.


Altres figures destacades del socialisme utòpic Blanqui, va formular una teoria sobre la dictadura del proletariat i Louis Blanc, partidari de l'acció de l'Estat com a forma de mitigar les desigualtats socials. Després de la Revolució de 1848 a França, sent ministre de Treball de la Segona República, va afavorir la creació dels Tallers Nacionals, amb l'objectiu de mitigar el desorbitat atur obrer generat per la crisi econòmica.

Blanqui

Louis Blanc

pensadors  

s.utòpic història

pensadors  

s.utòpic història

Advertisement