Page 1

Et presentem una entrevista a Carmen Zaragozá, ja que va ser una dona que va viure en el temps de la postguerra i ens pot donar informació de com ha evolucionat la dona al llarg dels anys.

Bon dia senyora, soc una alumna de 4t d’ESO que vuic fer-li una entrevista sobre la seua vida en els passats anys i que ens explicara un poc el paper de la dona i la seua evolució. Vinga, comencem

-

Com ha sigut la seua relació amb el treball? Estava contenta amb el que feia? Podíeu optar a un càrrec polític? Ai filla! Jo treballar fora de casa no ho he fet mai. Però dins moltíssim, saps? Eren altres temps teníem que llavar la roba a ma, pastar el pa i portar-lo a coure al forn. Hi havia animals a casa i això duia molta feina. No sé si estava contenta o no, era el que tenia que fer. Totes les dones ho fèiem. Els càrrec polítics eren per als homes, les dones si volíem participar en alguna cosa pareguda teníem la “secció femenina”.

A la situació de l’escola, quin tipus de diferències hi havia entre l’aprenentatge dels xics i les xiques?

-

Per primer, xics i xiques no anàvem junts a l’escola. Jo vaig anar al col·lege de les Monges. Si que apreníem a escriure i matemàtiques però sobre tot a cosir i bordar.

-

I a l’hora de fer esport quines diferències hi havien? Una dona podria arribar a ser important en aquest món? A aquella època, l’esport també era cosa d’homes. Com podia una dona fer tant d’esforç, nosaltres érem més dèbils, això ens deien.

-

Anteriorment la veu de la dona no tenia molt de valor. Què va significar per a vosaltres el consentiment del vot de la dona?


Jo no he votat mai abans de l’arribada de la democràcia. Quan vaig votar la 1ªvegada estava un poc nerviosa i això que jo si sabia a qui votar sempre m’ha agradat llegit el diari i estava prou informada. Supose que altres dones votarien el mateix que el seu marit.

-

El vostre marit estava a favor del vot femení? Que pensava sobre el treball de la dona fora de casa? Si, per suposat. Per al meu Home, la dona tenia prou feina dins de casa, a més mai ens han fet falta els diners.

-

Per últim, ens agradaria saber quin canvi més significatiu per a vostè ha passat la dona fins l’actualitat. El poder d’accedir als estudis igual que els homes. A mi m’haguera agradat molt estudiar. Però, aleshores tot el que devia saber fer una dona era ser una esposa i mare. Tota la resta no era important.

A partir de la informació de la entrevista, podem deduÏr que un gran avanç en la vida de les dones es el sufragi universal, en el qual les dones podien votar. També un aspecte que s'ha millorat ha sigut l'ensenyament a les dones, ara ja no tenen que anar en classes diferents als xics i tenen les mateixes asignatures. Ara les dones conten amb més llibertat, poden per exemple arribar a ser importants en els esports i moltes de les professions que abans sols podien fer els homes. Encara queda un llarg camí per a la dona, però ja s'han fet grans i importants canvis.

Eva Giner.

Entrevista  

Entrevista a una dona

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you