Page 1

Projecte interdisciplinar 4t ESO. Atreveix-te a pensar.

“ LAS AMISTADES PELIGROSAS ”

1


Projecte interdisciplinar 4t ESO. Atreveix-te a pensar.

FITXA TÈCNICA Durada: 119 min. Nacionalitat: Regne Unit i EEUU Any: 1988 (Color) Direcció. Stephen FREARS Productora: WARNER BROS. Productor: NORMA HEYMAN i HANK MOONJEAN Guió: CHRISTOPHER HAMPTON (Basat en l’obra de Choderlos de Laclos) FotografIA: P. ROUSSELOT Montatge: MICK AUDSLEY Música: GEORGE FENTON Dir. Artística: STUART CRAIG I GÉRARD JAMES Vestuari: JAMES ACHESON

SINOPSI ARGUMENTAL França al segle XVIII. La perversa i fascinant Marquesa de Merteuil planeja una venjança per al seu últim amant amb l’ajut del seu vell amic, el Vescomte de Valmont, un seductor tan immoral i depravat com ella. Una virtuosa dona casada, Madame de Tourvel, a la qual Valmont conquesta, es veurà involucrada a les perilloses maquinacions de la marquesa.

QÜESTIONARI DE TREBALL SOBRE LA PEL·LÍCULA LLENGUA Context històric:    

Fitxa tècnica (autor/director, guionista, intèrprets, productor, guionista, música, ...) Època i espais (context i situació) Temps de la història. Gènere narratiu (històric, fantàstic, ciència-ficció, policíac,...)

Tractament argumental  Argument  Estructura narrativa (cronològica, lineal, retrospectiva o flash-back, anticipació o  flash-forward, simultània, ...)

Tractament dels personatges  Enumeració dels personatges principals, secundaris, protagonistes, antagonistes...  Retrat físic dels personatges

2


Projecte interdisciplinar 4t ESO. Atreveix-te a pensar.

Descripció física Importància de la indumentària i l’aspecte extern. 

Retrat psicològic dels personatges Descripció del caràcter: Trets de caràcter que es destaquen: impulsiu, actiu, passiu, sentimental, ... Conflictes interns: expectatives, pors, motius de preocupació i angoixa, ... Es parla de la vida interior dels personatges (monòleg interior, somnis, records, ...)?

 Rols i relacions socials Rols familiars d’homes i dones. Rols socials: oficis i dedicacions d’ells i d’elles, càrrecs que detenten i activitats socials en què participen. Quins vincles estableixen els diferents personatges entre ells? Quina és la seua funció i com influeix en l’esdevenir de la història?

ÈTICA 1.

Madame de Merteuil i Madame de Tourvel representen en la pel·lícula dos models de dona oposats. Mostra aquesta oposició tot i indicant els trets o característiques de cadascuna d’elles.

Madame de Merteuil és un dona manipuladora, depravada , llesta, encara que per ocultar-ho acostuma a anar molt ven vestida i maquillada , els del seu voltant son tots persones manipulades per ella . En canvi Madame de Tourvel es tot lo contrari una dona major d’edat perquè no pensa per si mateix i és deixa manipular per qualsevol persona. 2.

La sexualitat és una de les parcel·les de la vida humana on s’inicia l’alliberament al segle XVIII. Indica almenys 3 elements que indiquen aquest canvi a la moral sexual en l’època moderna.

-El tindre amants, membres poderosos, normalment de l’aristocràcia. -Algunes dones poderoses començen a dominar mitjançant la manipulació, encara que la societat general segueixen sense tindre drets. -Els homes i les dones, s’adonen de que quan la gent es casa per convinença no sorgeix l’amor i busquen amants. 3.

Quina dona de les que hi apareixen a la pel·lícula et sembla més moderna, més d’acord a l’esperit de les Llums? Madame de Merteuil, Madame de Tourvel, Cécile de Volanges, sa mare ...? Justifica la teua resposta.

La que em pareix més moderna és Madame de Merteuil, ja que, és espavilada, depravada, valenta, dominadora....A simple vista, a la pel·lícula es veu que Madame és un tipus de dona diferent a les altres.

3


Projecte interdisciplinar 4t ESO. Atreveix-te a pensar.

4.

Per què suposa un gran repte per al Vescomte de Valmont seduir a Madame de Tourvel, tal i com li proposa Madame de Merteuil? Recorda els seus trets.

Li suposa un gran repte perquè Madame de Tourvel és una dona casada i molt fidel i també és fidel a la religió. Per a ell li és un gran repte perquè ser el seu amant li supondria gran prestigi al seu voltant. 5.

Madame de Tourvel ens mostra en la pel·lícula una gran conflicte moral que a sovint tenim les persones. Podríeu identificar-lo en termes generals, no narrant els esdeveniments concrets?

Un gran conflicte moral que es mostra en la pel·lícula és per exemple que s’interposa uns desitjos als teus principis que encara que tinga home, es sent atraida per el Viscompte i te una indecisió entre el que vol i el que te que fer. 6.

Diríeu que Madame de Tourvel és una persona “major d’edat” d’acord a l’ètica de Kant? Justifica detingudament la teua resposta utilitzant els teus coneixements.

Madame de Tourvel d’acord am la teoria de Kant no és major d’edat ja que és deixa dominar i sempre és veu influïda per altres idees. Mai o quasi mai pensa per si mateixa. 7.

Mme de Merteuil i el Vescomte de Valmont són persones independents, captivadores, dominadores. Recorda la seua relació, si estan enamorats, si es demostren la seua estima, què valor simbòlic té el maquillatge de la Marquesa i raona: com aconsegueixen aquesta classe de persones el poder? Es el camí cap al plaer? Els dona finalment la felicitat?

La relació del Vescomte de Valmont i Madame de Merteuil es simplement sexual o per fer pactes que siguen beneficiosos per als dos, però Madame de Merteuil al final trenca el pacte, quan no recompensa al Viscompte. El maquillatge simbolitza el poder, la riquesa i el nivell de importància que te una persona. Aquestes persones, aconsegueixen, tals poders, sent piadoses, llestes i fent que parega que són bones persones en les que és pot confiar. Per a ells el plaer era tot el que ells necessitaven, el poder, i pensaven que així anaven per el camí cap al plaer. Al final no els dona la felicitat, ja que la gent s’adona del tipus de persones que són. 8.

L’ètica kantiana proposa que una bona conducta moral és tota aquella acció en la que considerem als altres com un fi en si mateix i no com a un mitjà per aconseguir els nostres propòsits. Valora d’acord a aquest principi ètic les accions de la Marquesa de Merteuil, el Vescomte de Valmont, Cécile de Volanges i el Cavaller Danceny.

Ningú de tots tenen una conducta moral ni la Marquesa de Merteuil, ni el Vescompte de Valmont , ni Cecile de Volanges , ni el Cavaller Dancenny, perquè utilitzen a altres persones com a objectes, els dominen i intenten treure el màxim de elles, ja siga per plaer , per voler aconseguir alguna cosa o per voler tindre més poder o respecte.

4


Projecte interdisciplinar 4t ESO. Atreveix-te a pensar.

9.

Una bona acció moral, segons Kant, per ser racional ha de ser universalitzable, és a dir, ha de ser desitjable que tothom la realitzara de igual manera. Consisteix a dir, que el que és bo per a un ha de ser bo per a tothom. Com valoraries d’acord a aquest principi ètic als personatges anteriors.

Les seues accions no son morals ja que a cap del dels personatges anteriors li agradaria compartir la persona a la que estimen. 10. La pel·lícula és una crítica a la moral i els costums de l’aristocràcia durant el segle XVIII. Elabora-tu aquesta crítica. Fixa’t als que són i com els mostren públicament els diferents personatges, el significat de l’escena final de Mme de Merteuil, al desenllaç de Valmont, etc.

5

Las amistades peligrosas  

cuestionario del trabajo.

Las amistades peligrosas  

cuestionario del trabajo.

Advertisement