Memòria 2018 - Actuavallès

Page 1

MEMร RIA 2018

Un any de transformaciรณ social


QUI SOM?

COM TREBALLEM?

El 1993 un grup de persones voluntàries s’organitzà per donar resposta a les necessitats de l’epidèmia del VIH i la sida. Així va néixer Actuavallès.

Però, en 25 anys, les necessitats de la població han canviat, i hem transformat els nostres projectes per adaptar-nos-hi. I n’hem creat de nous.

Avui, no lluitem només per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones amb VIH, sinó que entenem la nostra tasca com una eina de transformació social. Per tal d’assolir aquest objectiu centrem els nostres esforços en col·lectius específics amb necessitats especials.

Basem la nostra labor en la coordinació entre el nostre equip tècnic, les persones voluntàries i el treball en xarxa amb altres associacions. Junts, treballem per dur a terme els nostres projectes i fem servir la sensibilització com a eina de transformació social, de lluita contra l’estigma de les persones amb VIH i de reivindicació de drets dels moviments feminista i LGTBIQ+.

Desenvolupem 12 projectes, distribuïts en 3 grans línies d’actuació:

LGTBIQ+

Promoció de la salut

Lluita contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Millora de la salut sexual.

Inclusió social i pobresa

Projectes dirigits a persones en situació d’exclusió social.


PROMOCIÓ DE LA SALUT ➔

Millorem la salut sexual de la ciutadania a través de l’educació sexual, la promoció del diagnòstic precoç d’ITS i la vinculació al sistema sanitari.

Actuem sobre la població general, amb èmfasi sobre col·lectius específics com els joves, les treballadores sexuals, les persones immigrades, els homes que tenen sexe amb homes i les persones amb VIH.

Què hem fet el 2018? Educació sexual en... Prevenció d’ITS

Mètodes anticonceptius

Autoconeixement i plaer

Diversitats de gènere i afectes

Higiene genital

65 tallers per a joves

68 persones immigrades formades en VIH i altres ITS

85 tallers per a futurs professionals

213.391 preservatius masculins repartits

986 tallers per a treballadores sexuals

Prevenció A Sabadell, Granollers, Terrassa i la UAB. 533 proves ràpides del VIH. 345 proves de la sífilis. 173 proves de l’hepatitis C. √ Repartiment de preservatius. √ Atenció de consultes sexuals. √ Promoció de la prova ràpida del VIH, especialment entre els joves i els homes que tenen sexe amb homes.

Als 87 punts de treball sexual que visitem mensualment al Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Bages. 1.026 treballadores sexuals ateses.

Presa de decisions responsable

Autocura

Difusió dels coneixements entre iguals

√ Revisions ginecològiques. √ Proves de VIH, hepatitis B, hepatitis C i sífilis. √ Tramitació de targetes sanitàries. √ Distribució de material preventiu.

Millora de la qualitat de vida de les persones amb VIH Les nostres persones usuàries Aquest any n’hi ha 26 de noves Ja en són 106 39 d’elles són voluntàries de l’entitat I 95 han participat en activitats de visibilització de les persones amb VIH.

Què hem fet? Sessions de suport emocional i d’assessorament social. Formacions. Coordinacions amb serveis mèdics. Lliurament de lots de productes de primera necessitat.


INCLUSIÓ SOCIAL I POBRESA ➔

Treballem per garantir la inserció social, prenent com a punt de partença la cobertura de les necessitats bàsiques de persones socialment excloses.

Actuem sobre persones en situació de pobresa o en risc d’exclusió social, com les persones sense llar o amb pocs recursos econòmics.

Què hem fet el 2018? Hem estructurat la nostra acció en 3 línies d’actuació.

Habitatge Gestió de 15 habitatges per a persones en situació d’exclusió social a Sabadell, a Les Franqueses del Vallès i a Castellar del Vallès.

6 habitatges individuals per a persones sense llar seguint el model Housing First.

2 habitatges compartits per a la millora de l’autonomia i el benestar de persones en situació d’exclusió social.

5 habitatges compartits per a la reparació i futura inserció social i laboral de persones amb VIH.

Acompanyament Servei d’acompanyament i assistència no residencial per millorar la situació i l’autonomia personal.

76 persones sense llar ateses a peu de carrer. 52 persones en situació d’exclusió social ateses. 35 persones amb VIH en risc d’exclusió social ateses. 30 participants als tallers d’adquisició de tècniques artesanals i de recerca activa de feina per a persones amb VIH. 15 persones en situació o risc d’exclusió social han iniciat itineraris d’inserció laboral.

Necessitats bàsiques Prestació de servei de bugaderia per a persones en situació de pobresa i d’exclusió social. Es complementa amb un àpat per a l’usuari i/o lots bàsics d’alimentació, higiene i roba.

945 cicles de rentat.

145 esmorzars i berenars.

Lots d’alimentació i higiene per a 27 famílies.

2 habitatges per a famílies en situació d’exclusió social.

Oferim habitatge a 34 persones.

163 persones ateses.

234 persones ateses.


LGTBIQ+ ➔

Treballem per l’eradicació de l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, a través de la sensibilització i de propostes de millora de les polítiques públiques. Actuem per sensibilitzar la població general i fomentar l’associacionisme LGTBIQ+ a Sabadell.

Què hem fet el 2018? Sensibilització

Associacionisme i acompanyament LGTBIQ+

Activitats per sensibilitzar la ciutadania sobre la diversitat sexual i de gènere a través d’actes culturals i jornades, dirigits tant a la població general com a sectors específics, com ara els nens o els joves.

15 dies d’exposició fotogràfica sobre el procès trans.

8 lectures al club de lectura LGTBIQ+.

21 ofertes de feina i 4 contractes laborals a la Translaboral, trobada per l’ocupabilitat de les persones trans.

670 assistents a la mostra de cinema infantil i juvenil per la diversitat sexual i de gènere. 14 càpsules radiofòniques gravades per joves LGTBIQ+ i emeses per Ràdio Sabadell. 130 participants a les jornades sobre asil LGTBIQ+ i sobre els canvis a la sexualitat de dones i trans en situació de privació de llibertat i treball sexual.

Promoció d’una xarxa LGTBIQ+ local i intercomunitària i creació de Ca l’Enredus, un espai de referència en l’acompanyament de persones pertanyents a aquest col·lectiu.

9 Trobades LGTBIQ+ de Ca l’Enredus. 4 Trobades específiques per a joves trans. 1 Trobada de familiars de persones trans. 8 Participacions en encontres nacionals o internacionals.

3 Participacions en espais de treball i coordinació municipals o nacionals.

16 Persones ateses en serveisai d’acompanyament LGTBIQ+.


Col·laboren amb nosaltres:

Formem part de:

Agraïments:

Passeig Gaudí, 31, 08203 Sabadell

93 727 19 00 / actua@actuavalles.org https//:www.actuavalles.org


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.