Page 1

RUBRIEK

THEMA

MAGAZINE / HORECA  & TOERISME / JAARGANG 2

4

OSCAR HEYSTEK: “Ik wil de beste luchtvaartdienstverlener van Nederland worden !”

UIT DE KLAS: “VOLLE KRACHT VOORUIT!”

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

EXPERT VAN BUITENAF: “EEN SCHOOL MOET ZICH ONDERSCHEIDEN”

DE PASSIE VAN: PIET KUIPER DOCENT BROOD & BANKET 1


VOORWOORD

Beste lezer, Samen bouwen, wat betekent dat voor jou? Wij krijgen veel energie van dit thema. Het laat zien dat wij met elkaar werken aan mooi onderwijs, iedere dag een beetje beter. Met elkaar bedoelen we alle collega’s onderwijs, alle betrokkenen in het bedrijfsleven, de studenten en hun ouders. We schrijven in onze visie dat wij inzetten op co-creëren. Co-creëren gaat verder dan samenwerken. Co-creëren staat voor met elkaar op zoek gaan naar nieuwe oplossingen voor (bestaande) vraagstukken, waarbij we aandacht hebben voor elkaars belangen. Co-creatie is gebaseerd op dialoog, enthousiasme en daadkracht. Er is lef voor nodig om met elkaar nieuwe kansen te pakken.

Dat lees je, dat zie je en dat sluit naadloos aan bij waar wij elke dag met zoveel plezier aan werken: we willen alle onderwijsteams in hun kracht zetten via de zes principes van hostmanship. Dat vertaalt zich in vaardigheden als veerkracht en welbevinden. De skills waar het in de 21e eeuw om draait, voor iedereen, voor alle stakeholders.

In dit magazine lees je hoe iedereen op een eigen, authentieke wijze verbinding legt binnen en buiten de branche. Je leest hoe onze partners uit het bedrijfsleven en onderwijsteams een cirkel vormen rondom onze student. In deze cirkel van betrokkenheid leiden we onze studenten op tot actieve burgers en professionals in hun vakgebied.

Dit alles in het belang van onze studenten!

2

Wij gaan door met bouwen aan de kwaliteit van ons onderwijs, aan ‘gastvrijheid ademen’ door elke vezel van de branche, aan de kracht van de onderwijsteams en aan het bouwen van leer-werkplaatsen met onze partners. Uiteraard met betrokkenheid, lef en daadkracht.

BERTHO ROMBOUT / DIRECTEUR HORECA & TOERISME AMANDA VAN WOERDEN / ADJUNCT-DIRECTEUR HORECA & TOERISME

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


INHOUD

4 4

8 14

8

16

14

20

16

24 30 33

24 33

38 42

Student in beeld

Oscar Heystek: Ik wil de beste luchtvaartdienstverlener van Nederland worden! Uit de klas

De Rotterdam: Volle kracht vooruit De passie van

Piet Kuiper, docent Brood & Banket Thema uit visie 2020

Van Breitner naar Baljuw Expert van buitenaf

Mars Interieurarchitecten: Een school moet zich onderscheiden In de klas

Opleiding Dienstverlening gestart! Nieuw

Wisseling van de wacht in Maassluis Samenwerking met het bedrijfsleven

We zijn een luchtvaartmaatschappij op papier Recept uit restaurant

Samen bouwen aan Tiramisu Hotspots in Rotterdam

COLOFON Magazine 04 / jaargang 2 Albeda College, branche Horeca & Toerisme. Alles wat je inspireert mag je gebruiken, navertellen en delen, als je er maar bij vermeldt waar je het vandaan hebt. REDACTIE De inhoud van het magazine is tot stand gekomen door een samenwerking tussen collega’s uit de branche Horeca & Toerisme, het bedrijfsleven en de afdeling Communicatie van het Albeda College. VORMGEVING Kaire van der Toorn-Guthan en Minke Themans. TEKST Monique Benningshof en Ingrid Huijsman. FOTOGRAFIE Aleksander Willemse, Jan de Vries (pag 21). EINDREDACTIE Amanda van Woerden, Sandra van Iperen, Sandra Heemskerk en Monique Benningshof. REACTIES? horecatoerisme@albeda.nl

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

3


STUDENT IN BEELD

OSCAR “ IK WIL DE BESTE LUCHTVAARTDIENSTVERLENER VAN NEDERLAND WORDEN!”

Gillende passagiers, nerveuze stewards, rook en vlammen uit een bagagerek en brand achterin het vliegtuig. Paniek in de lucht. De training Medical First Aid & Fire Fighting van de studenten Luchtvaartdienstverlener op Rotterdam The Hague Airport is in volle gang.

4

Oscar: “Deze training was echt supertof. In de cabine op school trainen we natuurlijk ook, maar deze brandoefening was heftig. Het is heel goed dat eens in het echt te zien. Mijn les vandaag is te blijven nadenken en niet op de automatische piloot te gaan.” De altijd goedlachse student Oscar Heystek vertelt vervolgens honderduit over zijn passie voor luchtvaart. “Je mag me ’s nachts gerust wakker maken om een vliegtuig te spotten; ik word altijd blij als ik vliegtuigmotoren hoor.”

JE MOET DOEN WAT JE LEUK VINDT Oscar is student bij de opleiding Luchtvaart­dienstverlener op niveau 4. Hij heeft hier zijn plek helemaal gevonden: “Ik heb altijd al met mensen willen werken en daarom begon ik in eerste instantie met de opleiding Verpleegkunde. Dat lag me niet en ik maakte, na flink wat research, de overstap naar de opleiding Frontoffice (Toerisme). Luchtvaartdienstverlener werd pas later een

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


student in beeld

BAKKERS

OSCAR IN ACTIE OP ROTTERDAM THE HAQUE AIRPORT

MBO-AMBASSADEUR zelfstandige opleiding.” Het bleek een gouden greep voor Oscar. Werken in de luchtvaart werd een steeds grotere passie. “Ik kan hier de voor mij belangrijke dingen combineren: ik help graag mensen, ik vind service en dienstverlening belangrijk en ik ben gek op vliegen en alles wat daarbij komt kijken. Ik vind het ook leuk om de opleiding te promoten. We zijn een opleiding die zich in uniform presenteert en dat vind ik echt uitstraling hebben. Ik praat gewoon graag over de luchtvaart,” lacht hij. “Bovendien vind ik het belangrijk dat de student zelf aan het woord is bij de promotie van een opleiding. Mijn belangrijkste advies voor andere studenten is: ga op je gevoel af! Ik voelde me zelf direct thuis bij het Albeda.”

TUIFLY Oscar: “Dit is best een spannende periode van de opleiding, want naast alle examens zijn we druk bezig geweest om te solliciteren voor een stage. Inmiddels heb ik te horen gekregen dat ik de gelukkige ben voor een stageplek bij TUIfly vanaf februari 2017. Dat is echt te gek!”

BRANCHE HORECA & TOERISME

Oscar heeft voor het Albeda College meegedaan aan de landelijke verkiezing mbo-uitblinker 2016. Zijn docenten hebben hem unaniem voorgedragen. Uitblinkers zijn studenten aan het middelbaar beroepsonderwijs die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier tijdens hun opleiding onderscheiden. Met de slogan “Wie anders leidt reizen in goede banen?” heeft Oscar de opleiding en het mbo fantastisch op de kaart gezet. Een mooie prestatie van een student waar we trots op zijn!

5


STUDENT IN BEELD

ARJO DE BEER / RENÉ STOPPELENBURG / OSCAR HEYSTEK / JOYCE STÖCKER

Are you ready for the real deal? “Een goede purser heeft ook vertrouwen in zijn crew,” zegt medisch trainer Arjo de Beer van ABCare tegen Oscar bij het nabespreken van een oefening. “Overleg met je crew wat je gaat doen. Je hebt maar 15 seconden om te blussen.” Samen met René Stoppelenburg, plaatsvervangend ploegcommandant van de brandweer op Rotterdam The Hague Airport, verzorgt Arjo de training Medical First Aid & Fire Fighting op locatie. Het duo is goed op elkaar ingespeeld. “We benaderen een noodsituatie vanuit ons eigen vak, maar hier specifiek gericht op luchtvaart. In mijn geval is dat acute medische hulpverlening. Het werkt hier toch anders dan in een oefenpunt,” aldus René. “Allereerst heb je rook en vuur natuurlijk. We kunnen heftiger oefenen dan later hopelijk ooit het geval is. Ik draag graag een steentje bij aan de veiligheid en ik hoop de studenten vertrouwen in eigen kunnen te geven zodat ze snel weten te handelen. Deze eerste training is nog een pilot, maar ik zie nu al een meerwaarde. Ook voor de luchtvaartmaatschappijen waar ze straks gaan werken.” EHBO LES

6

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


STUDENT IN BEELD

DOCENT JOYCE STÖCKER “Luchtvaartdienstverlener is een populaire opleiding en we groeien nog steeds. We werken met een jong en dynamisch docententeam en we willen de beste opleiding van het land worden. Onze vakdocenten komen allemaal uit de praktijk en hebben veel ervaring: van inchecken tot werken in de lucht. Zelf heb ik tien jaar vliegervaring en ik trainde als steward en purser al nieuwe mensen. Deze real life-training doen we voor het eerst op het vliegveld. Met deze trainingen proberen we verdieping in de opleiding aan te brengen, net zoals met het nieuwe Attestation,” aldus Joyce. (Zie artikel pagina 33).

OSCAR HEYSTEK / STUDENT LUCHTVAARTDIENSTVERLENER NIVEAU 4 / LOCATIE ZUSTER HENNEKEPLEIN ROTTERDAM JOYCE STÖCKER / DOCENT LUCHTVAARTDIENSTVERLENER / LOCATIE ZUSTER HENNEKEPLEIN ROTTERDAM ARJO DE BEER / MEDISCH TRAINER ABCARE RENÉ STOPPELENBURG / PLAATSVERVANGEND PLOEGCOMMANDANT BRANDWEER ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

7


“ VOLLE KRACHT

” VOORUIT…! 8

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


uit de klas

K I N TREURBVRI IEEW

Met een sprankelende glimlach en ferme kleine stappen komt studente Priscilla één van de restaurants op het schip Rotterdam binnenlopen. Ze volgt de opleiding Gastheer/Gastvrouw op niveau 2. “Als ik hierheen loop is het altijd weer zo leuk om dat grote schip te zien: het is hier zo anders dan in een echte school met allemaal van die klaslokalen,” vertelt ze vrolijk. ”Voordat ik met deze opleiding begon, had ik hier nog nooit van gehoord. Op een boot studeren? Wie had dat ooit gedacht!”

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

9


UIT DE KLAS

“IK WERKTE BIJ BART SMIT EN KREEG EEN TELEFOONTJE DAT IK WAS AANGENOMEN: IK WAS ZO BLIJ!” ook graag. Mijn zusjes vonden het spannend toen ik me hier ging aanmelden. Tijdens mijn intake was ik trouwens heel nerveus. Door de lach van de docent werd ik heel rustig. De indruk die ik hier kreeg, was meteen heel warm en open. Toen ik bij Bart Smit werkte kreeg ik een telefoontje dat ik was aangenomen voor de opleiding op de Rotterdam: ik was zo blij!”

PRISCILLA GUZEL

Met haar 24 lentes heeft Priscilla al een heel leven achter de rug. “We zijn veel verhuisd en daarom kon ik steeds geen opleiding afmaken en een diploma halen. Toen mijn moeder ziek werd, ben ik zelfs een tijdje gestopt met school om voor haar te zorgen. Nu is ze gelukkig weer gezond en kan ik verder met mijn school! Vroeger wilde ik altijd kleuterjuf worden of iets in de horeca doen. Ik heb uiteindelijk voor deze opleiding gekozen. Dit past het beste bij mij. Ik vind het contact met de gasten leuk en ik wil iedereen een fijne avond bezorgen. Ik leer het liefst in de praktijk: tafels opruimen, gasten ontvangen, tafels indekken, menukaartjes maken, bedienen en vragen beantwoorden. Samen met de studenten van de opleiding Kok krijgen we ook theorieles. Het vak Engels vind ik het leukst want het is een mooie taal en de docent is heel aardig.” DE LACH VAN DE DOCENT Met een dromerige blik kijkt ze naar buiten. Het is even stil. Dan zegt ze stellig: “Hierna wil ik Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw op niveau 3 doen. Ik hoop dat dat hier kan, op de boot. De mensen zijn hier zo leuk en altijd vrolijk. Daarna wil ik naar niveau 4 en vervolgens een eigen restaurant beginnen. Mijn vriend zit op het hbo; dan zijn we straks op hetzelfde moment klaar, leuk toch?” Er loopt een klein kindje voorbij. Priscilla volgt haar met haar ogen. “In mijn vrije tijd trek ik veel op met mijn zusjes, ik heb er acht. Ik lees ook veel en voorlezen doe ik

10

DE DOCENT Cynthia Offermans is docent en coördinator op het schip en werkt graag aan een open en warm leerklimaat. “Ik zeg vaak tegen mijn studenten: Als je lacht en daarmee een mooie uitstraling hebt, kan je meestal wel een potje breken!” Prompt verschijnt een charmante glimlach op haar gezicht.

PRISCILLA MET CYNTHIA OFFERMANS

“Altijd vrolijk binnen komen, iedereen een fijne dag wensen en ervan houden om met mensen te werken; daarmee heb je al snel een open en ontspannen leeromgeving. Dat past bij mij en ik zie dat de studenten in zo’n omgeving het beste tot hun recht komen.

“IK WIL DE STUDENTEN MEENEMEN IN DE WERELD VAN HOSTMANSHIP” MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


Ik houd ervan om studenten die wat extra begeleiding nodig hebben, te ondersteunen en op weg te helpen naar een diploma. Er voor ze zijn, de aandacht geven die ze nodig hebben en dagelijks met ze bezig zijn: daar geniet ik enorm van!” HOSTMANSHIP Cynthia was 18 jaar lang werkzaam op de locatie Breitnerstraat als docent in de bediening. De overstap naar de Rotterdam ziet ze dan ook als een mooie uitdaging. “Ik wil de studenten meenemen in de wereld van hostmanship: hoe presenteer je jezelf, hoe kijk je naar anderen, hoe behandel je je klanten op een gastvrije manier, kom je op tijd, handel je servicegericht, sta je altijd klaar voor je gasten en ga zo maar door. Het zijn vaardigheden die altijd van pas komen, waar de studenten ook terecht komen. Ik werk heel nauw samen met de leermeesters van het schip om onze studenten klaar te stomen voor hun toekomst: dat is het voordeel van één locatie. Elke dag zien de docenten, de studenten en de leermeesters elkaar. Dat schept meteen een band.” DE LEERMEESTER Een van de zes leermeesters op het schip is Bryan Bijnen. Sinds drie jaar vervult hij de rol van leermeester: eerst bij Hotel New York en sinds anderhalf jaar op de Rotterdam. Bryan: “Het leuke aan het begeleiden van jonge mensen in de praktijk is de ontwikkeling die je ze ziet doormaken. Als leermeester heb je meestal te maken met jonge mensen die net van de middelbare school af komen. We stimuleren hier iedereen meteen hun verantwoordelijkheid te pakken.

“ WE PRIKKELEN DE STUDENTEN VOORTDUREND HET BESTE UIT ZICHZELF TE HALEN!”

BRYAN BIJNEN MET PRISCILLA

DE KOK Joni, student opleiding Kok op niveau 2, ervaart die prikkels elke dag opnieuw. “Ik word altijd uitgedaagd zelfstandig maaltijden voor te bereiden, maar wel onder begeleiding. Dat maakt het leren juist zo leuk. Ik moet het allemaal uiteindelijk zelf kunnen, maar ik vind het wel een fijn gevoel dat er nu nog iemand met me meekijkt,” aldus Joni. “Ik heb hiervoor de opleiding Sportbegeleider gedaan, want ik ben een echte sporter. Vechtsport en voetbal zijn mijn passies. Maar koken zit in mijn familie; mijn opa had zijn eigen restaurant op Curaçao, ooms en tantes hebben gestudeerd voor culinair kok en ook mijn vader zit in het koksvak. Ik kookte als jonge jongen al, het zit echt in me. Dus ik heb heel bewust voor deze opleiding gekozen. Ik ben blij dat ik, nu ik 21 ben geworden, nog steeds in de selectie kan voetballen én een leuke opleiding kan volgen. Ik heb goede afspraken gemaakt met mijn trainer en de school om beide dingen te combineren. Tot nu toe lukt dat heel goed!”

JONI RODRIGUEZ

Dat geldt voor ieders eigen leerresultaten op weg naar het diploma, maar vooral ook voor de bijpassende vaardigheden die nodig zijn om bij dat eindresultaat te komen. Tegelijkertijd leren we ze dat initiatief nemen, je aan de regels houden, je verantwoordelijk voelen en verantwoordelijkheid nemen, belangrijke vaardigheden zijn die hen helpen bij het vinden van een goede plek in de maatschappij én op de arbeidsmarkt. We prikkelen de studenten, samen met de docenten, voortdurend het beste uit zichzelf te halen.”

BRANCHE HORECA & TOERISME

11


UIT DE KLAS

ANDERS DAN EEN NORMALE SCHOOL Voordat Joni aan deze opleiding begon, heeft hij nog een jaartje gewerkt en was het een onrustige tijd wegens vele verhuizingen. Maar nu zit hij weer helemaal op zijn plek, zowel thuis als op school. “Ik houd ervan praktisch bezig te zijn en gelukkig zitten we hier nooit in een klaslokaal. Het is hier anders dan op een normale school. De theorielessen vind ik dan ook heel interessant. Het gaat altijd over wat je moet doen: welke manieren zijn er om groentes te snijden, hoe ga je om met beenderen, hoe bereid je het maken van carpaccio voor en hoe snijd je dat. Ik zou het leuk vinden om internationaler te koken, zoals Aziatisch. Die smaken en die geuren zijn zo mooi! Ik wil graag doorstromen naar de opleiding Zelfstandig Werkend Kok op niveau 3, het liefst op deze boot. Dan kan ik net als mijn opa een eigen restaurant beginnen,” grijnst Joni.

JURGEN GIJZEN / CYNTHIA OFFERMANS

DE ONDERWIJSLEIDER De branche Horeca & Toerisme biedt op diverse locaties in Rotterdam en omstreken de opleidingen Gastheer/ Gastvrouw en Kok aan op verschillende niveaus. Op de Rotterdam verzorgt de branche de opleidingen Gastheer/ Gastvrouw op niveau 2 en Kok op niveau 2. Er kunnen ongeveer 15 studenten per opleiding geplaatst worden. Jurgen Gijzen, onderwijsleider bij de branche en verantwoordelijk voor onder andere de Rotterdam, ziet kansen voor meerdere studenten op deze unieke locatie. “Onze huidige studenten geven zelf aan dat ze graag door willen stromen en het liefst op deze plek verder willen leren. Leren in de beroepscontext blijft aansprekend voor studenten op alle niveaus en hoort bij het onderwijs van deze tijd. We zijn met onze partners van het schip aan het onderzoeken of we doorstroom kunnen realiseren naar niveau 3. De integratie van meerdere opleidingen is nog

12

een kans: denk aan de opleidingen bij Travel, Leisure & Hospitality, Dienstverlening, Facilitair en buiten de branche aan Techniek. Deze studenten vinden hier allemaal hun ideale beroepscontext. Als je als bedrijf vervolgens weer je personeel kan werven uit de afgestudeerden, is de cirkel rond.”

“WE VERZILVEREN HIER DE SPEERPUNTEN UIT ALBEDA ZET DE TOON!” ‘ALBEDA ZET DE TOON!’ In de strategische visie van het Albeda College genaamd ‘Albeda zet de toon!’ staan vijf speerpunten. Vier daarvan worden verzilverd op deze unieke locatie. Jurgen vervolgt enthousiast: “We werken aan uitstekend en inspirerend onderwijs voor iedereen. We werken met een helder professioneel en pedagogisch kader. We versterken de allianties met bedrijven, instellingen en overheden. En tot slot leren en werken we innovatief en toekomstgericht; leer-werkplaatsen hebben daarbij een prominente rol. Ook onze branchevisie 2020 sluit naadloos aan op deze strategie. We realiseren op dit schip een opleiding binnen de context van het bedrijf. En soms bouwen we de context van het bedrijf in de school, zoals bijvoorbeeld een vliegtuig op de locatie Zuster Hennekeplein. Samen verder bouwen zie ik als onze grootste uitdaging. Met onze partners op dit schip, in de omgeving, in Katendrecht en in de stad en de stadsregio, breiden we dit soort unieke locaties uit en verbinden we partijen aan elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een verbinding van de Rotterdam met de Cruise Terminal bij Hotel New York. Hoe leuk is het als onze studenten ook daar in een leer-werkplaats praktijkervaring kunnen opdoen? Genoeg kansen en nog veel te doen, dus wat mij betreft gaan we met elkaar volle kracht vooruit!” DE GENERAL MANAGER Samenwerken lijkt ook in dit verhaal weer het sleutelwoord te zijn. Ton Wesselink, general manager op de Rotterdam, weet door zijn jarenlange werkervaring hoe belangrijk het is samen te werken als je verder wilt komen en je ambities wilt realiseren. “Als general manager van de Rotterdam werk ik voor een prachtig merk. Een merk dat Rotterdam ademt, als symbool voor de stad en de haven. Alleen door samen te werken kunnen we dit merk nog sterker maken en de toegevoegde waarde voor de stad en haar inwoners verhogen.” Ton was van 2008 tot 2014

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


Wist je dat…. . De officiële naam, waarmee het schip ook TON WESSELINK

. directeur/bestuurder van Stichting Rotterdam Marketing, dat onlangs fuseerde tot Rotterdam Partners. Hij was met de stichting verantwoordelijk voor de promotie van Rotterdam.

“WE HEBBEN EEN GEZAMENLIJKE, MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID TEN OPZICHTE VAN DE STAD EN HAAR INWONERS” DEZELFDE INTENTIE Ton vervolgt: “Mijn vader was vroeger praktijkleraar. Ik weet van huis uit hoe belangrijk het is de theorie en de praktijk samen te brengen. Op de Rotterdam hebben we alles in huis om de studenten het beste mee te geven van beide werelden. Ze leren in een bedrijf en we verwachten dan ook van de studenten dat ze zich netjes gedragen. Diegenen die hun uiterste best doen, kunnen onder begeleiding komen van een echte maître. We nemen iedereen bij de hand, maar dagen iedereen ook uit. Zo leren we alle studenten te knokken en ze te motiveren hun opleiding af te ronden. We werken hier aan boord als docenten, leermeesters en managers intensief samen met dezelfde intentie: we willen dat iedereen de opleiding glansrijk afrondt en met een voorsprong de volgende stap kan zetten op de arbeidsmarkt of richting een vervolgopleiding. Als bedrijf en als onderwijsinstelling hebben we immers een gezamenlijke, maatschappelijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de stad en haar inwoners!”

. . . . . . . . .

in het scheepsregister is ingeschreven, Rotterdam is? Vaak ‘de’ voor de officiële naam wordt gezet in de Rotterdamse spreektaal of ss ervoor als afkorting van Stoomschip? Het schip Rotterdam door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij NV tussen 1956 en 1958 is gebouwd op de Heijplaat in het zuiden van Rotterdam? Rotterdam is gedoopt door koningin Juliana en op 20 augustus 1959 in de vaart is genomen? Rotterdam, in dienst van de Holland-Amerika Lijn, een van de bekendste naoorlogse passagiersschepen is op de route RotterdamNew York? Rotterdam daarnaast ook als cruiseschip over de wereldzeeën heeft gevaren? Rotterdam op 4 augustus 2008, na vele avonturen, is afgemeerd op het Derde Katendrechtse Hoofd in Rotterdam? Rotterdam vanaf 2010 open is voor bezoekers? Rotterdam sinds 2012 in het bezit is van West Cord Hotels: een hotelketen met 14 hotels in Nederland, waaronder het Rotterdamse Hotel New York? Rotterdam 254 hotelkamers, 5 restaurants en 18 vergader- en feestzalen heeft? De branche Horeca & Toerisme van het Albeda College heel trots is op deze unieke leer-werkplaats voor haar studenten?

PRISCILLA GUZEL / STUDENT GASTHEER/GASTVROUW NIVEAU 2 / LOCATIE DE ROTTERDAM CYNTHIA OFFERMANS / DOCENT EN COÖRDINATOR / LOCATIE DE ROTTERDAM BRYAN BIJNEN / LEERMEESTER / LOCATIE DE ROTTERDAM JONI RODRIQUEZ / STUDENT KOK NIVEAU 2 / LOCATIE DE ROTTERDAM JURGEN GIJZEN / ONDERWIJSLEIDER HORECA / LOCATIE DE ROTTERDAM TON WESSELINK / GENERAL MANAGER VAN LOCATIE DE ROTTERDAM

BRANCHE HORECA & TOERISME

13


de passie van

PIET KUIPER

“Bakker is het

PIET KUIPER:

mooiste vak van de wereld“

Piet Kuiper is alweer tien jaar docent Brood & Banket bij het Albeda College. Daarvoor had hij 28 jaar lang zijn eigen bakkerij met twee winkels in Leerdam en Herwijnen. “Ik heb dat altijd met veel plezier gedaan maar toen ik vijftig werd, kon ik de zaak goed verkopen en besloot ik het over een andere boeg te gooien. In de bakkerij had ik al met stagiaires van het Albeda College gewerkt en via die contacten ben ik het onderwijs ingerold. Het deed me denken aan een leraar van de vakschool waar ik vroeger zelf voor bakker heb geleerd. Die man adviseerde me dat ik ook de lerarenopleiding in Wageningen moest gaan doen. Kennelijk zag hij toen al een leraar in mij.”

14

DE LIEFDE VAN DE BAKKER Door tv-programma’s als Heel Holland Bakt en Rudolph’s Bakery is er meer animo voor de opleiding. Er zijn nu meer studenten dan ooit en sinds dit jaar is er de specialisatie Brood & Banket. Piet vertelt: “Dit is een goede ontwikkeling die de kansen van studenten op de arbeidsmarkt vergroot, want een goede broodbakker is echt overal te plaatsen. Ik zeg altijd tegen nieuwe studenten dat ze eerst eens moeten meelopen. Weet waar je aan begint. De meeste bedrijven willen best meewerken; dus ga in de zomer op pad en kijk of het je echt ligt. Een goede bakker heeft passie. Je moet de wil hebben om steeds het beste te maken. Een goede bakker let op trends en ontwikkelt steeds nieuwe producten. Ik pik de ‘echte’ er zo uit.

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


DE PASSIE VAN

De liefde voor het vak heb ik met de paplepel ingegoten gekregen; mijn vader was bakker. Ook mijn broer is bakker geworden. Door moderne technieken is het bakkersvak fysiek minder zwaar geworden dan vroeger. Sommige bedrijven werken bijvoorbeeld niet langer ’s nachts door, dit komt door de komst van de deegremkast. Dat apparaat koelt op een nieuwe manier waardoor je dingen vooraf kunt maken. De praktijk is in de loop der jaren niet veranderd. Want of je nu een brood, broodjes, een taart of koekjes bakt: echt bakken leer je alleen door veel te oefenen! In de lessen op school kun je er driemaal langer over doen dan bij een bedrijf. Het gaat eerst om het feit dat je de productie leert kennen, of het nu voor een beslagles of voor een broodles is. Bakker is het mooiste vak van de wereld, maar niet voor iedereen. Ik wil met de opleiding goede bakkers afleveren, die over tien jaar nog steeds met plezier in het vak zitten.”

PIET KUIPER MET STUDENTEN BROOD & BANKET

“DE LIEFDE VOOR HET VAK HEB IK MET DE PAPLEPEL INGEGOTEN GEKREGEN; MIJN VADER WAS BAKKER”

Hier kan ik mijn creativiteit in kwijt BROOD LEEFT Piet: “Mensen gaan brood weer meer waarderen, zeker de oude soorten brood. Met de komst van nieuwe kleine bakkerijtjes wordt het ambacht weer wat in ere hersteld. Vaak is zo’n bakkerij in één of twee broodsoorten gespecialiseerd. Ik vind dat een leuke ontwikkeling. Ik weet zeker dat de bakker die goed inspeelt op trends de toekomst heeft. Bij het maken van brood komt alles samen. Van de temperatuur van het deeg tot de rijstijd. Een bakker moet alle stappen zelf kunnen nemen. Je kunt niet even pauzeren als je brood bakt. Brood is een levend product. Er zit zoveel in, er zijn zoveel broden te maken: van desembrood tot 100% tarwe- en volkorenbroden. Mijn eigen favoriete broodsoort is een Frans desemstokbrood. Dat is 24 uur onderweg. Ik maak het hier graag op vrijdag, maar zeker niet iedere dag hoor,” lacht hij.

Niels: “Meneer Kuiper is mijn vakdocent. Tijdens mijn stage ben ik om de week op school voor zijn lessen. We kunnen in zo’n praktijkles lang oefenen en dingen proberen. Aan het eind van de les moeten we een product af hebben. Het bakken zelf ligt mij eigenlijk beter dan de theorie. Deze les ben ik bezig met een chocoladetaart. De ingrediënten van zo’n taart liggen natuurlijk vaak al vast, maar bij de afwerking ben je vrijer. Het leukste vind ik het om van een standaardtaart een mooie te maken. Het liefst werk ik daarbij met een spuitzak chocolade of slagroom om bijvoorbeeld rozetjes te maken. Er zit voor mij meer uitdaging bij banket dan bij brood: ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Ik denk dat ik na deze opleiding doorleer voor Zelfstandig Werkend Bakker. Laat mij maar lekkere en mooie dingen maken,” lacht hij.

PIET KUIPER / DOCENT BROOD & BANKET / LOCATIE ROSESTRAAT

NIELS BRUGMAN / STUDENT UITVOEREND BAKKER NIVEAU 2 /

ROTTERDAM

LOCATIE ROSESTRAAT ROTTERDAM

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

15


thema uit visie 2020

VAN

BREITNER NAAR BALJUW… Het afscheid van de Breitnerstraat in de zomer, met als klap op de vuurpijl een spetterend feest, ligt alweer ver achter ons. Na de zomer zijn alleen nog de studenten van de opleidingen Gastheer/Gastvrouw en Kok op niveau 2 en 3 op de Breitnerstraat aan de slag gegaan. Alle andere collega’s van de (staf)afdelingen en het college van bestuur, zijn in de zomer verhuisd naar verschillende locaties van het Albeda College.

Nu is het team Horeca aan de beurt: zij mag als laatste ‘bewoner’ straks de deur achter zich dicht trekken en daarmee een periode van meer dan dertig jaar onderwijs in dit monumentale schoolgebouw afsluiten. De transformatie van het schoolgebouw naar een modern appartementencomplex is ondertussen in volle gang. De verhuizing naar een andere locatie is daarmee dan ook een feit. Na de voorjaarsvakantie starten de lessen in een spiksplinternieuwe keuken, in een trendy restaurant in een statig gebouw uit 1930 aan de Baljuwstraat 2 in Rotterdam.

om te gaan: de keukenapparatuur is verouderd en het restaurant past niet goed meer bij het onderwijs van deze tijd. We hadden een geweldig schoolrestaurant met standaard een 3-gangenmenu, de keuken was gescheiden van het restaurant en we kookten op een traditionele manier.

“We bouwen samen aan een nieuwe, mooie, contextrijke, stimulerende leeromgeving”

AANSLUITEN OP TRENDS Robert Jan de Ridder, docent Horeca, zat ooit zelf in de schoolbanken op de Breitnerstraat. “Natuurlijk verhuizen we met een klein beetje weemoed naar de Baljuw. Vele collega’s hebben in hun jonge jaren op de Breitner les gekregen om er daarna zelf les te gaan geven. Duizenden studenten zijn er op weg geholpen naar een vervolgopleiding of een baan. Maar ik realiseer me ook dat het tijd is

16

Maar de maatschappij verandert, digitaliseert en ontwikkelt: ons onderwijs moet aangesloten blijven op de trends in de horeca. Open keukens, verrassende kooktechnieken met bijzondere, internationale producten en als kok contact hebben met de gasten, is heel normaal tegenwoordig. Het bedrijfsleven verlangt meer

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


THEMA UIT VISIE 2020

BREITNERSTRAAT

en andere vaardigheden van onze studenten; denk aan hospitality oftewel gastvrij handelen. Dit staat hoog op ieders wensenlijst. Daar spelen wij op in. Op de Baljuwstraat bouwen we nu letterlijk en figuurlijk samen met het team, de architect, de afdeling Vastgoed en met de input van het bedrijfsleven en de studenten, aan een compleet nieuwe, mooie, contextrijke, stimulerende leeromgeving voor onze studenten. Dat is echt fantastisch om te doen!”

EEN ECHT RESTAURANT Karin Sijm, docent Horeca, kijkt enorm uit naar de ‘nieuwe start’. “We zijn als team meegenomen in het hele bouwproces: van het creatief nadenken tot het uitwerken van de inrichting van de keuken en het restaurant op papier. De keuken is nu bijna klaar en de bouw van het restaurant is begonnen. Met onze studenten gaan we af en toe kijken wat er allemaal nog moet gebeuren. Zij verhuizen met ons mee, dus we betrekken hen er natuurlijk zo goed mogelijk bij. We zijn begonnen met de inrichting van de keuken en niet

BRANCHE HORECA & TOERISME

Het voormalige schoolgebouw aan de Breitnerstraat werd in 1932 ontworpen door de Rotterdamse architect Jos Magry in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid en deed dienst als Rooms-Katholiek meisjeslyceum en klooster. Daarna huisvestte het gebouw verschillende onderwijsinstellingen, waaronder sinds 1985 het Albeda College. Het schoolgebouw bestaat oorspronkelijk uit twee bouwdelen: het zusterhuis met een kapel en het lyceum met klaslokalen en een gymzaal. Nu komt er een modern appartementencomplex.

bij de inrichting van de lokalen. We willen namelijk een echt restaurant zijn. We brengen de werkelijkheid van het vak in de praktijk. We presenteren een menu à la carte, een lunchkaart en een wekelijks wisselend menu.

“Voorheen hadden we onderwijs waarin we een restaurantsituatie nabootsten. Nu hebben we een restaurant waarin we onderwijs geven” Bij een theorievak als Nederlands maken we gebruik van de taal in de horeca en bij het vak rekenen werken we met kostenprijzen en litermaten. Als we een diner in het Engels oefenen, spreken we Engels, koken we Engels en gebruiken we in de keuken Engelse technieken. We hebben nu de nieuwste ovens, een ‘green egg’ en een ijsmachine in de keuken staan. In de instructiekeuken kunnen we

straks twintig studenten tegelijk les geven, waarbij iedere student een eigen werkplek heeft. We bouwen een horecabedrijf waarin ook les gegeven wordt. Voorheen hadden we onderwijs waarin we een restaurantsituatie nabootsten. Nu hebben we een restaurant waarin we onderwijs geven.”

VISIE 2020 In 2013 heeft de branche haar visie geformuleerd in het boekje ‘Visie 2020’. Ondertussen werkt de branche al drie jaar aan haar ambitie, die als volgt beschreven staat: In 2020 leiden we onze studenten volledig op binnen de brede beroepscontext. Wij dagen onze studenten uit in een realistische praktijkomgeving, in het bedrijfsleven én binnen de school, waar theorie en praktijk samengaan. Jurgen Gijzen, onderwijsleider van het team Horeca, timmert alweer een paar jaar aan de weg om die ambitie te realiseren. Eerst met het team Facilitaire Dienstverlening op de Haastrechtstraat en nu met het team Horeca op de Baljuwstraat en de Rotterdam.

17


THEMA UIT VISIE 2020

ROBERT JAN DE RIDDER / JURGEN GIJZEN / KARIN SIJM

Jurgen vertelt enthousiast: “De mogelijkheid om onze ambitie te realiseren op de Baljuwstraat, geeft ons allemaal veel energie. Doordat we in dit pand nieuw aan het opbouwen zijn, is er ruimte om alles zo perfect mogelijk in te richten, passend bij het onderwijs van de toekomst. Wat wil je als team nou nog meer? Met de collega’s van het Startcollege zijn we in overleg hoe we de doorstroom vanuit niveau 1 kunnen optimaliseren. We delen nu immers hetzelfde pand. En we willen groeien met de opleidingen op niveau 3. We willen bijvoorbeeld de kantine gaan beheren, zodat ook daar de studenten kunnen leren in de praktijk. Een doorlopende leerlijn in hetzelfde pand creëren zou geweldig zijn.” VERBINDEN Een van de kernkwaliteiten zoals beschreven in visie 2020 is

18

verbinden, naast co-creëren en waarmaken. Jurgen: “We zoeken verbinding met de wijk en met Rotterdam. We kunnen veel betekenen voor de bewoners en het bedrijfsleven en andersom. Het restaurant krijgt een Rotterdamse uitstraling en wordt ingericht naar de sfeer van de wijk: huiselijk, stoer, Rotterdams en open.

“We brengen onze visie hier in volle glorie tot leven in het belang van de stad en onze studenten”

en het restaurant en versterken we elkaar: co-creatie gaat voor ons verder dan samenwerken. We gaan koken op basis van wisselende thema’s en verschillende nationaliteiten, waarmee we aansluiten op de Rotterdamse multiculturele samenleving om ons heen. We zullen waarmaken wat we afspreken en dat vertaalt zich straks op de Baljuwstraat in een perfecte leer-werkplaats. Zo brengen we onze branchevisie, maar ook de strategie van het Albeda College, hier in volle glorie tot leven in het belang van de stad en onze studenten. Daar zijn we dan ook hartstikke trots op!”

JURGEN GIJZEN / ONDERWIJSLEIDER HORECA /

Tegelijkertijd willen we gebruik maken van de producten en diensten uit de omgeving. Zo betrekken we het MKB bij de ontwikkeling van ons onderwijs

LOCATIE BALJUWSTRAAT ROTTERDAM ROBERT JAN DE RIDDER EN KARIN SIJM / DOCENTEN HORECA / LOCATIE BALJUWSTRAAT ROTTERDAM

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


THEMA UIT VISIE 2020

BALJUWSTRAAT

NIEUW

De bestaande lts aan de Baljuwstraat werd in de jaren dertig ontworpen door de architect J.P.L. Hendriks. Het bureau Van den Bosch, Hendriks & Campman verbouwde de lts naar een uts rond 1968. Sinds de jaren negentig is het Albeda College in het pand gehuisvest.

GROOS IS DE NAAM VAN HET NIEUWE RESTAURANT OP DE BALJUWSTRAAT, ROTTERDAM

VERBOUWING OP DE BALJUWSTRAAT

BRANCHE HORECA & TOERISME

19


EXPERT VAN BUITENAF

EXPERT

MARCEL VAN DER VEER

“EEN SCHOOL MOET ZICH ONDERSCHEIDEN” Heb je ooit wel eens stil gestaan bij de vraag wie de mock-up van het vliegtuig en het hotel op het Zuster Hennekeplein heeft vormgegeven en ingericht? Of restaurant het Proeflokaal in Maassluis? De nieuwe receptiebalie, de lerarenkamer en de praktijklokalen voor de opleidingen Leisure & Hospitality op de Rosestraat? Het komt allemaal uit het creatieve brein van Marcel van der Veer en zijn team. Al jaren legt deze interieurarchitect zijn ziel en zaligheid in de opdrachten voor het Albeda College, zoals ‘het lijstje van dienst’ laat zien. Ook het restaurant op de Baljuwstraat komt daar straks bij te staan. Maar wie is Marcel eigenlijk? En welke visie heeft hij op zijn werk in relatie tot onderwijs?

Marcel: “Het onderwijs in Nederland verandert. De branche Horeca & Toerisme speelt daar in mijn ogen al jaren innovatief op in; zij maken het verschil tussen ‘naar

20

school gaan’ en ‘naar je werk gaan’ zo klein mogelijk voor de studenten. In de schoolgebouwen integreert men de praktijk van alledag zo compleet mogelijk in het onderwijs. Zo wordt de overstap voor de studenten vanuit een veilige schoolomgeving naar een werkend leven, kleiner en overzichtelijk. Daarmee wordt de kans op een succesvolle loopbaan groter. Onderwijs genieten in een inspirerende leeromgeving en werkervaring opdoen in een levensechte praktijk, brengt het beste in de studenten naar boven. Wij delen als bureau deze visie en daarom werken we graag samen: met een gedeeld besef wat goed is voor de student van de toekomst, gaat samenwerken richting een gewenst eindresultaat eigenlijk automatisch.” Dat die samenwerking haar vruchten afwerpt, is vooral te zien op de locatie Zuster Hennekeplein: een spetterend geheel van een echte mock-up van een vliegtuig, een studieruimte in het midden en een levensecht hotel in een voormalige gymzaal. Ook internationaal is het opgevallen wat de branche en het bureau van Marcel realiseren.

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


EXPERT VAN BUITENAF

“We hebben hier zelfs een prijs voor gewonnen; de ‘2016 design is…global award’ voor het beste ontwerp in de categorie ‘education’. Daar zijn we hartstikke trots op,” glundert Marcel. PUZZEL OPLOSSEN Marcel ging na de havo naar de Willem de Kooning Academie. Vooral stage lopen beviel hem erg goed. “Ik wilde na de Academie zo snel mogelijk aan het werk, maar in de jaren negentig was het recessie-tijd, dus niemand wilde me aannemen,” lacht Marcel. Hij besloot een btw-nummer aan te vragen bij de Kamer van Koophandel en zelf aan de slag te gaan. Ondertussen is deze eenmansactie uitgegroeid tot een gerenommeerd bureau in hartje Rotterdam.

“MET EEN GEDEELD BESEF WAT GOED IS VOOR DE STUDENT VAN DE TOEKOMST, GAAT SAMENWERKEN EIGENLIJK AUTOMATISCH ”

NIEUWE ‘HOT SPOT’ VAN ROTTERDAM Ondertussen is de bouw van het restaurant in volle gang en de tijdsdruk is hoog. Spannende tijden breken aan: wordt het ontwerp van de leeromgeving op papier ook werkelijkheid voor de voorjaarsvakantie? Marcel vervolgt: “Je weet nooit welke verrassingen je tegen komt bij het slopen, bouwen en inrichten. Het is heel belangrijk ook in deze fase in dialoog te blijven met de bouwers, met de afdeling Vastgoed van het Albeda College, het team Horeca en onze leveranciers. We zijn natuurlijk allemaal benieuwd naar de leeromgeving die hier gaat ontstaan. We werken toe naar een fantastische plek waar iedereen terecht kan. Het is een stoer gebouw en dat stoere komt terug in het interieur. Een school moet zich onderscheiden, ook in stijl. Alle bezoekers, jong en oud, voelen zich hier straks thuis. Dat er ook studenten rondlopen die instructie krijgen, zal als vanzelfsprekend worden ervaren. Het zou zomaar de nieuwe ‘hot spot’ van Rotterdam kunnen worden: het gebouw is goed, de locatie is goed, het team is goed en de doelgroep is goed!”

MARS INTERIEURARCHITECTEN GELEID DOOR MARCEL VAN DER VEER WWW.MARSINTERIEUR.NL

“We werken altijd vanuit drie pijlers: samenwerken, authentieke dingen maken en met elkaar zoeken naar een taal binnen de context waarin we werken. Met dat laatste bedoel ik dat we de stijl van het geheel, in de context van bijvoorbeeld een gebouw, altijd willen behouden. Overigens heb ik daarbij natuurlijk wel een eigen smaak, maar het is veel interessanter met elkaar de puzzel op te lossen richting een eindresultaat. Ik laat graag ieders ideeën ontstaan en die vertalen we met elkaar naar een grof ‘vlekkenplan’. Zo is ook het ontwerp voor het restaurant op de Baljuwstraat ontstaan. Ingrediënten zoals sfeer, smaak, leerdoelen en doelgroepen krijgen een plek, binnen de financieel-juridische kaders natuurlijk.” VLIEGTUIG IN AVIATION TRAINING CENTRE / ZUSTER HENNEKEPLEIN

PRAKTIJKLOKAAL TRAVEL, LEISURE & HOSPITALITY / ZUSTER

RESTAURANT HET PROEFLOKAAL / LOCATIE MAASSLUIS

HENNEKEPLEIN

BRANCHE HORECA & TOERISME

21


RUBRIEK

STUDENT

22

NERCIDA MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


RUBRIEK

“DE COMBINATIE VAN ZORG EN DIENSTVERLENING MAAKT ELKE DAG HEEL LEERZAAM EN VERRASSEND! ”

NERCIDA PHILIP / DIENSTVERLENING NIVEAU 2 UITSTROOMRICHTING FACILITAIR HEEFT STAGE GELOPEN BIJ HET MAASSTADZIEKENHUIS ROTTERDAM

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

23


in de klas

RUBRIEK

TON DE VRIES MET STUDENTEN DIENSTVERLENING

Opleiding Dienstverlening dit jaar gestart! Het Albeda College is dit schooljaar, na twee jaar voorbereiden, gestart met de opleiding Dienstverlening op niveau 2. Deze opleiding leidt studenten op richting een baan waar ze veel kanten mee op kunnen: van werken in een verpleeghuis, de kinderopvang, een zwembad tot in een attractiepark. Centraal staat het ontwikkelen van een ondersteunende, dienstverlenende en servicegerichte houding. De arbeidsmarkt vraagt namelijk om breder inzetbare mensen met beter getrainde sociale vaardigheden. De branche werkt bij het ontwikkelen van deze opleiding samen met de branches Gezondheidszorg, Welzijn & Onderwijs en Lifestyle, Sport & Entertainment. Binnen de opleiding Dienstverlening kunnen studenten kiezen voor de uitstroomrichtingen Facilitair, Sport & Recreatie en Zorg & Welzijn. BRIGITTE ENGERING / TANJA MERCHAN

24

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


GOED DOEL “Bedenk acties die je over drie weken kunt organiseren om spullen in te zamelen voor een goed doel. Om 12.30 uur heb je een presentatie voor jullie goede doel klaar. Dat gaan we dan met de andere klas samen pitchen: je gaat je idee vanmiddag dus eigenlijk verkopen,” zegt Tanja Merchan, coördinator Dienstverlening uitstroomrichting Sport & Recreatie. Zij legt de nieuwe opdrachten voor de komende weken uit. De studenten werken in groepjes en gaan enthousiast aan de slag. Op grote vellen papier schrijven ze verschillende goede doelen waar ze zich voor willen inzetten. Ideeën en enthousiasme genoeg in het lokaal!

SUCCESMOMENTEN “Deze les is uitvoerend. We combineren met dit soort praktische opdrachten alle vaardigheden die studenten eerder deze week hebben geleerd. Nu moeten ze alle zeilen bijzetten om deze opdracht zelfstandig uit te werken. Bij deze opleiding wordt van alles onderzocht, enerzijds vakgericht: ‘wat is recreatie’ en ‘wat kun je ermee doen’? Anderzijds staan we stil bij hun vaardigheden: ‘dit kan ik al’ en ‘dit heb ik al geleerd’. Op deze manier zijn studenten zelf meer betrokken bij het onderwijs en zijn de succesmomenten veel groter. Ik wil van hen goede beroepsbeoefenaars maken, zodat ze over twee jaar weten dat ze het kunnen. Dat is altijd winst,

BRYAN KLEIN HEERENBRINK MET DOCENTEN MANON VAN DER HILST, TANJA MERCHAN EN TON DE VRIES

wat ze hierna ook gaan doen. We geven de studenten vertrouwen en dat voelen ze wel; ze nemen ook hun eigen verantwoordelijkheid. We zijn heel trots op dit eerste jaar, in de basis is het echt goed. Eigenlijk klopt het gewoon,” stelt de energieke Tanja.

NIEUWE OPZET Brigitte Engering, onderwijsleider Dienstverlening, bevestigt de positieve ervaring van de nieuwe opzet van de opleiding Dienstverlening. “De studenten zijn beter in beeld dan ooit tevoren. Je maakt je keuze voor een uitstroomrichting al bij de start van de opleiding en in de eerste twintig weken maak je kennis met de andere uitstroomrichtingen: Facilitair en Zorg & Welzijn.

DE KLAS MET ZELF GEMAAKTE KONIJNENMASKERS

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

25


IN DE KLAS

BRYAN VAN ROOMPOT VAKANTIES LEGT UIT

SCHMINKLES

26

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


IN DE KLAS

Een dag kennismaken bij Kamperland Roompot Voor een introductie met verblijfsrecreatie is Tanja met haar studenten een dagje naar vakantiepark ‘Noordzee Résidence De Banjaard’ van Roompot in Kamperland. Hier worden zij begeleid door oud-Albedastudent Bryan Klein Heerenbrink: hij heeft inmiddels een vaste aanstelling bij Roompot Vakanties.

TANJA MERCHAN / BRIGITTE ENGERING

In theorie is het switchen van richting natuurlijk mogelijk, maar ik denk zelf eigenlijk dat de studenten gewoon op de goede plek zitten. Op de Rosestraat studeren de eerstejaarsstudenten Sport & Recreatie. Ze zijn verdeeld over twee klassen met allebei een vast, eigen lokaal. Voor de klas staat een kleine, vaste groep docenten. Deze structuur wordt als veilig ervaren. Studenten moeten voelen dat ze in beeld zijn bij hun school; dat ervaren ze als positief en wij vinden het een must. Dit jaar pakt nog beter uit dan gehoopt. En dat is echt de verdienste van de docenten: zij hebben de groep goed gevormd!”

Tanja: “Bryan heeft voor ons een leuk, leerzaam, divers en vol programma samengesteld. Van alle facetten van het vak krijgen de studenten een goede indruk: van een presentatie over stage lopen bij Roompot, tot knutselen en de Roompotvakantiedans. Ook oefenen we verschillende rollenspelen, zoals: ‘hoe ontvang je gasten?’ Na een heerlijke lunch zien we in groepjes verschillende afdelingen van het park: van de facilitaire dienst tot de fietsverhuur. Deze dag is echt een nuttige kijk in de keuken van Roompot. Een warme duik in het Koos Konijnbad. Volgend jaar weer!”

WERELD VAN RECREATIE De stages moeten duidelijk gaan maken of de nieuwe opzet inderdaad een betere match van studenten met het bedrijfsleven oplevert. “In februari gaan de studenten voor het eerst stage lopen,” vertelt Tanja. “We hebben een groot netwerk en we vinden voor iedereen altijd een passende plek. We bezoeken nu al mogelijke stageplekken en dan kijken we achter de schermen mee. Zo heeft laatst de organisatie ‘Thuis Op Straat’ de studenten meegenomen naar een paar pleintjes in de buurt en zijn we een middag in een bejaardenhuis gaan helpen. De wereld van recreatie is groter dan je in eerste instantie misschien zou denken. Er zijn verschillende vormen van recreatie: uur-, dag- en verblijfsrecreatie en we werken met en voor allerlei doelgroepen. Het is heel afwisselend!”

BRIGITTE ENGERING / ONDERWIJSLEIDER DIENSTVERLENING EN TRAVEL, LEISURE & HOSPITALITY / LOCATIE ROSESTRAAT EN ZUSTER HENNEKEPLEIN ROTTERDAM TANJA MERCHAN / COÖRDINATOR DIENSTVERLENING UITSTROOMRICHTING SPORT & RECREATIE / LOCATIE ROSESTRAAT ROTTERDAM

BRANCHE HORECA & TOERISME

DE ROOMPOT VAKANTIEDANS MET KOOS KONIJN

BENIEUWD OP WELKE LOCATIES VAN HET ALBEDA COLLEGE DE OPLEIDING DIENSTVERLENING WORDT AANGEBODEN? KIJK OP: WWW.ALBEDA.NL/DIENSTVERLENING

27


RUBRIEK

“JOANNA EN YASMINE ZIJN TWEE DAMES MET VERSCHILLENDE KARAKTERS. MAAR MET HUN KWALITEITEN VULLEN ZE ELKAAR VOLLEDIG AAN ACHTER DE RECEPTIE. DAT IS ALS LEERMEESTER MOOI OM TE ZIEN”

LEERMEESTER

28

MARGOT MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


RUBRIEK

JOANA CASTRO CARNEIRO / ZELFSTANDIG MEDEWERKER TRAVEL & HOSPITALITY NIVEAU 3 / LOCATIE ZUSTER HENNEKEPLEIN MARGOT VAN DER GRAAF / STAGEBEGELEIDER HOTEL NEW YORK ROTTERDAM YASMINE ADELMUND / ZELFSTANDIG MEDEWERKER TRAVEL & HOSPITALITY NIVEAU 3 / LOCATIE ZUSTER HENNEKEPLEIN

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

29


NIEUW

NIEUW

wisseling van de wacht in Maassluis

In september is Hanneke Hollander gestart als onderwijsleider in Maassluis. Zij nam het stokje over van Amanda van Woerden, die sinds de zomer de functie vervult van adjunct-directeur. Nu Hanneke haar eerste maanden als onderwijsleider achter de rug heeft, wordt het tijd om nader kennis te maken.

WAT HEB JE HIERVOOR GEDAAN? Hanneke: “Ik ben tien jaar geleden begonnen als stagiaire op deze locatie de Vloot in Maassluis, bij de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Ik vond het meteen zo leuk! Ik zat in het tweede jaar van de lerarenopleiding Omgangskunde. Dit is een gezellige locatie en ik vind de studenten zo fascinerend en inspirerend. Geweldige collega’s namen mij destijds direct op in hun team. Op een gegeven moment gaf ik les in sociale vaardigheden en communicatie binnen alle opleidingen op de locatie en ben ik nooit meer weggegaan.” WAAROM HEB JE GEREAGEERD OP DE VACATURE ONDERWIJSLEIDER? “Naast het lesgeven mocht ik ook een aantal coördinerende taken uitvoeren zoals zorgdocent en opleidings‑ coördinator: ik kwam erachter dat ik daar ook onwijs veel plezier uithaalde. Toen heb ik weleens gedacht dat ik ooit, ‘later als ik groot ben’, onderwijsleider van Maassluis zou willen worden. Helaas werd ik niet groter dan 1 meter 66, haha! Toen Amanda aangenomen werd als

30

adjunct-directeur en de branche een nieuwe onderwijsleider zocht, besloot ik de uitdaging aan te gaan. Per 1 september ben ik begonnen.” WAT WIL JE BEREIKEN? “Ik wil mijn collega’s zo goed als ik kan faciliteren en daarmee de kwaliteit van het onderwijs continu verbeteren. Alles draait namelijk om hen. Zij houden de boel draaiende en doen wat er echt toe doet in deze organisatie, namelijk goed onderwijs geven! Ik wil dat we allemaal met dat ene doel bezig zijn, of je nu bij de administratie werkt of als docent. Iedereen moet zijn of haar vak goed uit kunnen oefenen en zichzelf prettig voelen tijdens het werk. Een open deur, die collega’s en studenten uitnodigt bij mij binnen te stappen, klinkt simpel, maar is zo ontzettend belangrijk. Ik kan mijn collega’s pas goed ondersteunen in hun werk als ik weet wat er speelt, dus wil ik toegankelijk zijn. Iedereen moet zich vrij voelen te delen wat er gaande is, wat er verbeterd mag worden, maar natuurlijk ook wat er goed gaat.”

DE STUDENT “Ik vind het hier gezellig, knus, klein en overzichtelijk. Ik zou voor geen goud in de stad op school willen zitten: veel te groot en te druk! Horeca zit in mijn familie, dus deze opleiding past bij mij. Mijn droom is in het buitenland een eigen hotel of restaurant te beginnen. Maar na mijn diploma ga ik eerst een jaartje geld verdienen. Dan kan ik mijn opleiding Automonteur betalen. Ik wil ook één keer in mijn leven als monteur in Zandvoort werken. Sinds Hanneke er is, is de gezonde kantine er gekomen. Ik kan altijd mijn verhaal kwijt bij haar, de deur staat altijd open. Ze helpt graag mensen, ook als ze problemen hebben, en dat voelt heel veilig en vertrouwd. Ik vind haar een hele leuke onderwijsleider en mijn tip is: hier blijven!” NIKITA NIJDAM / ZELFSTANDIG WERKEND GASTHEER/GASTVROUW NIVEAU 3 / LOCATIE MAASSLUIS

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


NIEUW

HANNEKE HOLLANDER MET STUDENTEN

WAT ZIE JE ALS JE GROOTSTE UITDAGING? “Alle vernieuwingen en veranderingen in onderwijsland managen voor het team. Of het nu gaat om nieuwe systemen, het nieuwe inspectiekader of de nieuwe strategie. De vertaalslag maken richting de locatie Maassluis, het team en het primaire onderwijsproces zie ik als mooie uitdagingen die ik steeds weer met beide handen aangrijp. Het bedrijfsleven en de vmbo-scholen structureel verbinden aan ons onderwijs vind ik ook een uitdaging, daar zijn we erg druk mee bezig. De eigenheid van deze locatie verbinden met het grote geheel van de branche en het Albeda College is er ook nog een. En tot slot, misschien wel de belangrijkste: alle studenten begeleiden naar hun diploma of een vervolgopleiding.” WAT GAAT GOED? “De werving van nieuwe studenten. We zijn ontzettend actief op voorlichtingsmarkten, bij vmbo-scholen en op informatiedagen. Tegelijkertijd ontvangen we hier studenten uit examenklassen van scholen uit de omgeving. We vinden het ontzettend leuk om te doen en het lijkt zijn vruchten af te werpen, want er zijn nu al aanmeldingen binnen….”

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

HET BEDRIJFSLEVEN “Samen met de gemeente hebben we deze locatie bijna vijf jaar geleden opgezet: onderwijs, ouderenzorg en kinderopvang onder één dak om de ultieme leer-werkomgeving te realiseren. Zo maken de studenten van de koksopleiding een stamppottenbuffet voor de ouders en kinderen van het kindcentrum en komen de studenten van de opleiding Dienstverlening fruit schillen bij de kinderopvang. Bij evenementen, georganiseerd door de partners van De Vloot, helpen de studenten van de diverse opleidingen mee. Hanneke is een prettig iemand om mee samen te werken. Ze heeft een enthousiaste uitstraling en loopt regelmatig door het hele gebouw heen. Ze toont betrokkenheid en interesse. Ik hoop dat we de samenwerking met de partners

Tip van de locatiemanager:

“ Samenwerking uitbouwen met de partners van De Vloot en in de regio”

van De Vloot en in de regio nog verder kunnen uitbouwen. Aan Hanneke zal het niet liggen: ik zie en merk aan alles dat zij daar heel erg open voor staat. Overigens staan alle medewerkers van het Albeda College op deze locatie open voor ‘samen bouwen’!” MARGRIET VAN DER TAS / LOCATIEMANAGER DE VLOOT IN MAASSLUIS

31


NIEUW

Tip van de docent:

“Ik kan geen enkele tip bedenken. Ze doet het gewoon hartstikke goed! ” DE DOCENT

WAT KAN NOG BETER? “We bieden hier verschillende opleidingen aan met eigen onderwijsteams die werken onder het dak van een en dezelfde locatie. Het zijn verschillende subteams binnen de locatie die ook nog opereren in een groter geheel; dat vraagt goed overleg, goed luisteren en begrip voor elkaars belangen en ambities. Daar hebben we nog wel het een en ander in te doen. Elkaar goed verstaan is echt wel een uitdaging en kan altijd beter.” WAT BETEKENT VOOR JOU HET THEMA ‘SAMEN BOUWEN’? “Samen bouwen intern gaat over samen bouwen aan goed onderwijs voor onze studenten natuurlijk. Maar het gaat ook over de teams binnen Maassluis die met elkaar het grote geheel vertegenwoordigen. En van daaruit gaat het vooral over het verbinden van de opleidingen binnen de branche en vervolgens weer over de branches binnen het Albeda College, die samen bouwen aan kwalitatief goed onderwijs voor de stad en de regio. En dan kom je automatisch bij samen bouwen met het bedrijfsleven, de vmbo-scholen en de directe collega’s in de omgeving van deze locatie. En dan wordt de cirkel nog groter door de gemeentes en de instanties erbij te betrekken, met wie we samen bouwen aan alles wat nodig is om de jonge burgers te begeleiden bij hun loopbaan. Het is een soort steentje in een vijver: je gooit het erin en vanzelf ontstaan steeds meer kringen die

32

samen bouwen met een nieuwe groep partners inluiden, van intern naar extern.” WAT MAAKT EEN REGIOLOCATIE ANDERS DAN EEN STADSLOCATIE EN WAT JUIST NIET? “Maassluis is een ‘mini roc’ in een regionaal gebied met haar eigen sfeer, cultuur en kleinschaligheid. We spelen met onze opleidingen heel bewust in op de vragen vanuit de regio. We bieden verschillende opleidingen aan: Dienstverlening op niveau 2 (uitstroomrichting Facilitair, Sport & Recreatie en Zorg & Welzijn), Gastheer/ Gastvrouw op niveau 2 en 3, Kok op niveau 2 en 3 en Particulier Beveiliger op niveau 2. Deze opleidingen vallen allemaal onder één team, namelijk het team Maassluis. Subteams zijn verantwoordelijk voor de diverse opleidingen. Overigens delen we het gebouw ook nog met de opleiding Kappen, maar die valt onder een andere branche. We onderhouden zelf nauw contact met gemeenten, het bedrijfsleven, de scholen en de instanties in de regio. We zijn onderdeel van de Maassluise onderwijsraad en voeren het overleg met de wethouders. We werken dus met korte lijnen en zitten dicht bij het vuur. Dat maakt ons slagvaardig en een serieuze sociaal-maatschappelijke partner in de regio.”

“Ook al ben ik een rasechte Rotterdammer, toch ben ik in de afgelopen vier jaar ‘Maassluisenaar’ geworden. Dit is een familielocatie, zo voelt het. We zijn een hecht team, delen successen en verliezen. We zijn toegankelijk, zeggen tegen elkaar waar het op staat, lossen dingen vaak op met humor en delen het plezier in ons werk. We merken eigenlijk niets van de wisseling van de wacht en dat is een compliment. Hanneke is een echte people manager. Ze kan vanuit meerdere kanten een vraagstuk belichten, ze kan dingen goed inschatten en met een empathisch vermogen oplossingen voorleggen. Ze is ook docent geweest en daardoor kan ze goed uitleggen, waardoor mensen haar snel begrijpen en snappen waar ze naartoe wil. Ze is net moeder geworden en heeft tegelijkertijd deze nieuwe functie aanvaard; daar heb ik respect en bewondering voor. Hanneke wil graag progressie en onszelf als individu en als team nog beter maken. Jezelf kwetsbaar opstellen, niet bang zijn om hulp te vragen en open staan voor feedback is altijd al de cultuur geweest. Hanneke zet dat voort op een natuurlijke manier.” JAMAL BENNOUHOU / DOCENT

HANNEKE HOLLANDER / ONDERWIJSLEIDER /

PARTICULIER BEVEILIGER NIVEAU 2 /

LOCATIE MAASSLUIS

LOCATIE MAASSLUIS

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


“We zijn een luchtvaartmaatschappij op papier”

samenwerking met het bedrijfsleven

DAPHNE DEN AREND / JERRY VAN DEN BERG

Met de training Cabin Crew Attestation heeft de opleiding Luchtvaartdienstverlener, naast het unieke Aviation Training Centre, een nieuwe Nederlandse onderwijsprimeur in huis. De 15-daagse training is een bijzondere samenwerking tussen trainingsorganisatie Be Secure International en het Albeda College. De focus van deze training ligt op Flight Safety, waarbij studenten leren om te gaan met verschillende veiligheidsrisico’s: van agressieve passagiers en noodprocedures tot een kaping. Veiligheidsprocedures vormen aan boord uiteraard al een belangrijk onderdeel van de reguliere opleiding, maar met Cabin Crew Attestation krijgen studenten de kans om het internationaal erkende certificaat voor Flight Safety te halen.

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

LUCHTVAART EN VEILIGHEID “De training is een echte plus bovenop de bestaande mbo-opleiding Luchtvaartdienstverlener op niveau 4,” steekt onderwijsleider Daphne den Arend enthousiast van wal. “Dit is weer een verdiepingsslag met betrekking tot de procedures van vliegmaatschappijen. We zijn de eerste en enige school in Nederland waar je dit certificaat al tijdens je opleiding kunt halen. En dat maakt het echt een uniek excellentieprogramma.”

“ We zijn de eerste en enige school in Nederland waar je het certificaat voor Flight Safety al tijdens je opleiding kunt halen” “Deze training is verplichte kost voor het personeel van vliegmaatschappijen. De meeste grote airlines verzorgen zelf de training voor hun personeel, terwijl kleinere maatschappijen

33


SAMENWERKING MET HET BEDRIJFSLEVEN

PRAKTIJKSITUATIE AVIATION TRAINING CENTRE / ZUSTER HENNEKEPLEIN

34

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


SAMENWERKING MET HET BEDRIJFSLEVEN

vaker organisaties als de onze inhuren,” vervolgt Jerry van den Berg, eigenaar van Be Secure International. Daphne stelt dat het voor een luchtvaartmaatschappij ook kosten bespaart als nieuw personeel het certificaat al heeft. “En daarnaast weten bedrijven meteen dat de studenten al op een bepaald niveau kunnen functioneren.” Jerry geeft aan dat de eerste reacties uit het veld op deze aanpak zeer positief zijn. “Toch zijn Nederlandse maatschappijen vooralsnog wat voorzichtig met het uitbesteden van veiligheidstrainingen, in tegenstelling tot het buitenland,” aldus Jerry. “We hebben 2,5 jaar gewerkt aan de voorbereiding van deze training: van het schrijven van de manuals tot en met alle wet- en regelgeving. Op papier zijn we voor de training zelf een luchtvaartmaatschappij en dat was wel een uitdaging.”

“Onze corebusiness is mensen leren omgaan met agressieve klanten en dreiging”

NOODSITUATIES EN AMBITIES Medio november 2016 is de pilot-training gestart met een selectie van 25 leerlingen uit de vier examenklassen. “Ze hebben al een zeer goede basis en ze gaan ervoor,” merkt Jerry tevreden op. “Het is best spannend voor ze hoor. Enerzijds omdat het nieuw is, maar ook omdat er veel toetsen zijn die je voor 80% moet halen en je slechts twee toetsen kunt herkansen. Bovendien worden studenten naast de toetsen ook op hun gedrag beoordeeld; dat gebeurt met speciale formulieren. Ik geef al twintig jaar trainingen in de luchtvaart en ik ben in 2007 gestart met Be Secure. Mijn eerste klant was Arke (nu TUIfly) en het is sindsdien behoorlijk hard gegaan. We geven trainingen over de hele wereld. Er werken inmiddels acht trainers en daarnaast nog eens 22 acteurs. Onze corebusiness is mensen leren omgaan met agressieve klanten en dreiging. We maken bij Be Secure International scenario’s op basis van ervaringen uit de luchtvaart en we werken met acteurs om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen. Je traint voor situaties die studenten waarschijnlijk en hopelijk nooit

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

in het echt meemaken. Je geeft ze de kennis om op terug te vallen bij noodsituaties.” Daphne blikt vooruit: “Het idee is om de training eens per schooljaar als excellentieprogramma voor Albedastudenten aan te bieden. Een assessment maakt dan onderdeel uit van de selectieprocedure. Daarnaast willen we de Cabin Crew Attestation ook meerdere malen per jaar extern aanbieden, te beginnen met oud-studenten.”

JERRY VAN DEN BERG / EIGENAAR BE SECURE INTERNATIONAL / WWW.BESECUREINTERNATIONAL.COM DAPHNE DEN AREND / ONDERWIJSLEIDER LUCHTVAARTDIENSTVERLENER / LOCATIE ZUSTER HENNEKEPLEIN ROTTERDAM

35


RUBRIEK

THEONE

ANJA

RONALD

DOCENT

36

RONALD, ANJA, THEONE EN FERDI DOCENTEN HORECA

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


RUBRIEK

UNIEK: HET ROTTERDAMSE MONOPOLYSPEL Voor de eerstejaarsstudenten Horeca ontwikkelde een team van vier docenten een bijzonder onderwijsprogramma, de Rotterdamse horeca-editie van het klassieke bordspel Monopoly. Deze speciale editie is mogelijk gemaakt door alle bedrijven die op het bord vertegenwoordigd zijn en vormt een fantastisch onderwijsmiddel, waarin student, onderwijs en bedrijfsleven spelenderwijs samenkomen. Studenten maken hiermee versneld kennis met de wereld van de Rotterdamse horeca. “Door het spelelement komen onze studenten ver met dit programma: met adrenaline in je lijf werk je tien keer zo goed,” licht docent Ferdi Munts enthousiast toe. “In onze Monopoly-versie kun je alleen met veel informatie een bedrijf kopen en dat nemen de studenten echt serieus. Door het spel te spelen krijgen ze een beter beeld van alle soorten horecabedrijven. Dat helpt hen weer om gerichter en bewuster te kiezen voor een stageplek. De bedrijven openen letterlijk hun deuren om de studenten de gelegenheid te geven te mogen proeven, kijken en vragen… Voor het bedrijfsleven is dit een uitgelezen kans om een idee te krijgen van hun aanstaande stagiaires en werknemers van de toekomst!”

MONOPOLYSPEL ALS KAPSTOK

FERDI

De docenten werken binnen de branche Horeca & Toerisme, maar ze geven les in verschillende vakken en werken op andere locaties. “We vullen elkaar goed aan. We zijn allemaal harde werkers, maar ook totaal verschillende persoonlijkheden,” lacht Theone Kamstra. “Het was leuk om hier als team aan te werken,” valt Ronald van der Caaij haar bij: “onderling samenwerken geeft ook gelijk een meerwaarde voor de samenwerking tussen de locaties.” “We hebben geprobeerd om de leerstof van alle vakken in het eerste jaar op te hangen aan elementen van Monopoly,” vervolgt Anja Hermanus. “Zo hebben we bijvoorbeeld rekenopdrachten met Monopolygeld, maar is ook het opstellen van je CV een onderdeel van het spel. Hiermee is het grotere geheel van de studie duidelijker maar ook leuker voor de studenten.”

KOPPELEN BEDRIJFSLEVEN AAN SCHOOL Ronald geeft aan dat het best een uitdaging was om de speciale editie door Identity Games te laten maken. “De Rotterdamse horeca heeft het spel voor 80% meegefinancierd. Hiervoor zijn we zelf de boer opgegaan. Mooie bijkomstigheid is dat een aantal bedrijven sindsdien contact houdt met de opleiding. Onder meer de Euromast, Hotel New York en Hotel Wings begeleiden nu ook ‘tussendoor’ studenten bij losse opdrachten. Alle studenten die het traject goed afronden krijgen hun eigen spel mee naar huis. Ook de betrokken horecabedrijven hebben het spel in huis.”

RONALD VAN DER CAAIJ / LOCATIE ROSESTRAAT ROTTERDAM ANJA HERMANUS / LOCATIE ROSESTRAAT ROTTERDAM THEONE KAMSTRA / LOCATIE BREITNERSTRAAT ROTTERDAM FERDI MUNTS / LOCATIE DE VLOOT MAASSLUIS

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

37


FUN

recept

SAMEN BOUWEN AAN

TIRAMISU Marco Hanssen is docent Horeca op de Albeda locatie in Hellevoetsluis. Marco: “Met het thema ‘samen bouwen’ van dit magazine dacht ik gelijk aan de klassieker tiramisu. Je bouwt met de ingrediënten een mooi dessert op waar iedereen blij van wordt. Samen bouwen doen we ook dagelijks in ons werk. We bouwen aan een goede relatie met de student, aan vertrouwen. We bouwen aan kennis, om studenten het vak goed te leren. Als een gedegen beroepsbeoefenaar stomen we ze klaar voor het bedrijfsleven. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’. Dat wil zeggen: ‘beur mij op’ of ‘maak me blij’. Een mooi gerecht bij een mooi thema. Geniet ervan.”

INGREDIËNTEN

BEREIDING

500 gram mascarpone 400 gram witte basterdsuiker 6 eierdooiers 750 cl slagroom (ongezoet) merg van 2 vanillestokjes 1 sinaasappel 1 liter koffie 1 dl marsala (Italiaanse wijn) 1 dl crème de cacao (likeur van cacaobonen) 2 pakken lange vingers (je komt net niet uit met 1 pak)

1. Doe de koffie in een pan en voeg 1/3 van de suiker toe. Voeg ook de marsala en de crème de cacao toe. Kook dit in tot de helft. 2. Haal de schil van de sinaasappel eraf met een dunschiller. Snijd de schillen in dunne reepjes en daarna in blokjes. Doe dit zo fijn mogelijk. 3. Sla de slagroom, de mascarpone, 1/3 van de suiker en de vanillemerg met een garde of een keukenmachine stijf. 4. Klop de eiderdooiers met de rest van de suiker au bain marie. (Doe de eierdooiers en de suiker in een bekken en zet dit op een pannetje met water dat rond de 80 graden is). Klop de massa goed luchtig tot 75 graden. Haal het daarna van het waterbad af en klop het koud. Je mag pas stoppen met kloppen als de massa echt is afgekoeld in verband met doorgaring. Controleer dit met een keukenthermometer. 5. Meng de eiermassa, samen met de roommassa en de sinaasappelschil. (Doe dit met een spatel of pannenlikker om de lucht er in te behouden). 6. Doop de lange vingers in de koffiemassa (stap 1) en bekleed de bodem van de vorm hiermee. 7. Stort hier wat van het mengsel overheen. 8. Herhaal stap 6 - 7 totdat alle massa op is en de vorm vol is. Zet de tiramisu in de koelkast om twee uur op te stijven. Strooi wat cacao of chocoladevlokken over de tiramisu voor het serveren.

BENODIGDHEDEN steelpan keukenmesje kitchenAid (keukenmachine) of een keukengarde keukenthermometer spatel of pannenlikker bekkens vorm voor de tiramisu

MARCO HANSSEN / DOCENT HORECA / LOCATIE HELLEVOETSLUIS

38

Eet smakelijk!

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


FUN

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

39


RUBRIEK

LOCATIE

40

HAASTRECHTSTRAAT MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


RUBRIEK

MET EEN ‘ECHTE’ MANAGER EN DE FOODCREW BEHEREN STUDENTEN HUN EIGEN KANTINE!

STUDENTEN VAN DE OPLEIDING FACILITAIRE DIENSTVERLENING VERZORGEN DE VOLLEDIGE CATERING TIJDENS HET PROJECT ‘DE HUISKAMER CHALLENGE’ IN DE STUDENTENKANTINE OP DE LOCATIE HAASTRECHTSTRAAT. HET PROJECT IS ONTWIKKELD MET CATERINGBEDRIJF CORMET.

BRANCHE HORECA   &  TOERISME

41


FUN

HOTSPOTS IN ROTTERDAM

CAFÉ TER MARCH Ter March ligt schuin tegenover Ter Marsch & Co van dezelfde eigenaar, dat al sinds 2014 onder meer gerenommeerde hamburgers aan de man brengt. Het concept van Café Ter Marsch is niet in één woord te vangen. Je kan hier binnenlopen in je kloffie en aan de bar een biertje bestellen, maar je mag ook in je keurige maatpak om een goede fles wijn vragen. De borrelkaart is erg origineel en lekker. En proef daarbij gerust een van de heerlijke gin-tonics die op de kaart staan. En heb je meer trek dan alleen borrelhapjes dan verplaats je gewoon van de bar naar een tafel voor bijvoorbeeld een

heerlijk kippetje van het spit. Of een rib-eye vers van de houtskoolgril die midden in de zaak staat. Café Ter Marsch biedt ruim tachtig zitplaatsen en is daarmee een stuk ruimer dan ‘kleine broer’ Ter Marsch & Co. Een grote open pui zorgt voor verbinding met de Witte de Withstraat en het terras dat voor de deur ligt. Binnen is een gigantische kunstwerk op de muur aangebracht van vleesetende planten. Een knipoog naar de straat, de Witte de With is de kunstas van Rotterdam. Witte de Withstraat 81 / Rotterdam T: 010 203 72 96

KRAFTBAR

Kraftbar R’dam heeft in juni 2016 officieel haar deuren geopend. In het voormalig Café Le Vagabond vind je een nieuwe moderne bar. Hier kan je speciaal bier verwachten, bitterballen en een hoop leuke feestjes! De eigenaren van Kraftbar R’dam zijn bekenden in de Rotterdamse horecawereld (met heel wat bekende zaken op de Nieuwe Binnenweg). Samen hebben ze de handen ineen geslagen en toverden voormalig Café Le Vagabond aan de Nieuwe Binnenweg om tot een moderne nieuwe zaak.

42

Kraftbar R’dam is een stoere nieuwe bar met een rijk aanbod aan bier. Je kunt hier terecht voor een fijn speciaal biertje, maar ook flammkuchen staan op de kaart. Vaak worden voetbalwedstrijden uitgezonden zodat je daar onder het genot van een biertje met bitterballen met andere liefhebbers naar kan

kijken. Ook draait er in het weekend regelmatig een dj, zodat er gedanst kan worden tot in de late uurtjes. Het bier staat iedere dag vanaf 16.00 uur koud!

Nieuwe Binnenweg 99B / Rotterdam T: 010 436 52 93

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2


FUN

eroitp u BALLROOM Bij Ballroom op de Witte de With eet je uiteraard ballen. Maar dat is niet het enige waarvoor je in de ruime, maar sfeervolle zaak terecht kunt. Wat dacht je van de bar met meer dan honderd verschillende gin-tonics, het ruime terras waar je de hele dag mensen kunt kijken, of de knusse binnentuin waar het op warme zomeravonden uitermate goed toeven is. Ballroom kookt met streek- en seizoensproducten, dus de kaart wisselt regelmatig, al blijft de opzet nagenoeg hetzelfde. Eet er kleine borrelhapjes en barfood voor bij je gin-tonic, of bestel een ballplate:

een schaal voor hapjes (vlees, vis en vega) die je gezellig kunt delen. Voor de grote trek zijn er regelmatig wisselende hoofdgerechten en een uitgebreide, dagelijks veranderende dessertkaart. Als je niet kunt of wilt kiezen, is er ook nog het viergangen verrassingsmenu van de chef. Voor ieder wat wils dus! Chef-kok Job Pattinasarany heeft zijn opleiding gevolgd bij het Albeda College. Zo zie je maar waar onze koksopleiding toe kan leiden. Witte de Withstraat 88b / Rotterdam T: 010 - 341 20 29

HOTEL VAN DE TOEKOMST: CITIZENM Naast steden als Glasgow, Amsterdam, New York, Parijs en Londen, heeft ook Rotterdam een CitizenM hotel. Het hotel hanteert een hotelconcept waarbij de focus ligt op reizigers die 24 uur per dag zowel online als connected willen zijn. Het hotel biedt designerkamers met kingsize bedden. Het licht, de tv en gordijnen worden met een tablet aangestuurd. En op de tv is een onbeperkt aanbod van recente films te vinden. Om sociaal contact tussen

hotelgasten te bevorderen, bestaat de lobby uit meerdere woonkamerachtige ruimtes met tv’s, banken, bureaus en boekenkasten. Het hotel en bijbehorende bar zijn ook open voor mensen die er niet verblijven. De living room lobby kan ook gebruikt worden als vergaderruimte. Hotelmanager Jesse van Loon is van mening dat hierdoor een geheel nieuwe dynamiek ontstaat tussen locals en toeristen. Ook ziet hij de komst van nieuwe hotels in Rotterdam als een aanwinst voor de stad: “Zolang ieder hotel zijn eigen karakter vasthoudt, is er plek voor ons allemaal. Op deze manier kan de stad aan de wensen van alle reizigers voldoen. Iedereen is welkom bij ons!” Geldersestraat 50, Rotterdam T: 010 810 81 00

BRANCHE HORECA & TOERISME

43


RUBRIEK

“GASTVRIJ, BETROKKEN, LEF, DAADKRACHT”

KIMBERLEY KUSI / STUDENTE KOK NIVEAU 2 / LOCATIE BREITNERSTRAAT ROTTERDAM / BEZIG MET VOORBEREIDEN VAN EEN LUNCH OP LOCATIE VOOR EEN INTERNATIONAAL GEZELSCHAP VAN 150 MENSEN VAN HET SEMINAR FOOD AND THE CITY 44

MAGAZINE 04 / JAARGANG 2

Profile for Albeda

Magazine horeca en toerisme 4  

Magazine horeca en toerisme 4  

Advertisement