__MAIN_TEXT__

Page 1

AUSTRALIENS

Magazine

Ett magasin för Royal Albatros medlemmar

R O YA L –

R O YA L besynnerliga djurliv Över och under vattenytan i Australien

Harold Holt Premiärministern som gick ut i havet och försvann

INDIEN

Holi land

Ett land i regnbågens alla färger

Möt en

Albatros Var dyker vi upp i vårt avlånga land nästa gång?

På café i

Portugal

Nummer 1 • 2018

Lissabons läckra bakelser


Royal Magazine No.1 2018 Resemagasin till Royal Albatros medlemmar ©Albatros 2018 Ansvarig utgivare: Albatros Art director: Magdalena Ommestedt Text: Teresa Rørbye, Anja Skoglund Översättning: Teresa Rørbye Serietecknare: Anja Skoglund Illustration: Oliver Preston, Helene Lionett Jensen Serietecknare: Anja Skoglund Albatros Tøndergade 16 DK–1752 Köpenhamn albatros.se info@albatros.se Tel: 08–52 50 38 68 Fax: +45 36 98 98 99 Mån–fre 8:30–17:00 Lör–sön 10:00–15:00

2


L E DA R E REDAKTION Sverige

Sommar, ljuva sommar. Årets ljusa och – förhoppningsvis – varma tid står för dörren och vi är nog många som hoppas på mängder med barfotadagar i trädgården och på stranden. Luften fylls av doften av syren, nyklippt gräs och Webergrill med ett stänk av rosé. Och det är inte bara i Sverige som sommaren är fantastisk. Utmed Donaus bräddar växer vinrankorna sig höga, i Kroatien är havet gudagott att bada i, och i Verona fylls kvällarna med himmelsk operasång från amfiteatern. Kanske sommarstugan får vänta lite på besök i år? Men oavsett var du tillbringar sommaren vill vi gärna förse dig med lite inspiration till din nästa resa. Royal Magazine är nämligen precis lika skön att läsa på soldäck på Albatros Donaukryssning som hemma på balkongen. I den här utgåvan av Royal Magazine kan du läsa mer om landet Down Under: Australien. Och vi vågar nästan garantera att det är sprillans ny läsning för de flesta av våra läsare. Du kan se fram emot en våghalsig premiärminister, konspirationsteorier från 60-talet och australiska djur både ovan och under havets yta. Dessutom frestar vi med sagolika bakverk från Portugal och kittlande läsning om Indiens färgsprakande livskaos.

Geir Asgaard Hansen Marknadschef

Magdalena Ommestedt Art director

Teresa Rørbye Copywriter

Anja Skoglund Copywriter

En riktigt skön och avslappnande sommar önskar Albatrosredaktionen!

Teresa Rørbye

Oliver Preston Illustratör

3


4


5


Oceanien > AUSTRALIEN

8


Te x t : A N J A S K O G L U N D Översättning: T ERESA RØRBYE Illustration: HELENE LIONE T T JENSEN

Känt för sina soldränkta stränder, goda viner, charmiga storstäder och helt oförlikneliga naturupplevelser är Australien landet som förför sina besökare: Vem har inte hört talas om Ayers Rock, den röda öknen i Australiens outback och Sydneys ikoniska operahus? Men Australien är i mångt och mycket en doldis när det handlar om politik och historia – för att inte tala om kändisar och skvallerpressen. Dessutom kan landet Down Under skryta med ett enastående djurliv som de allra flesta på vår sida av jordklotet aldrig har hört talas om. Så följ med oss på en djupdykning i australisk nutidshistoria till premiärministern som gick ut i havet och försvann, och lär dig mer om Australiens helt unika djurliv under och över vattenytan.

9


FÖRUNDERLIGA DJUR

Kängurur som hoppar i trädkronorna, däggdjur som lägger ägg och ödlor som lurar sina fiender med ett falskt huvud – låter som taget från en fantasyfilm, men de här krabaterna kan du faktiskt möta på riktigt – i Australien.

Myrpiggsvin

Trädkänguru

Taggagam

Kaninpunggrävling

Kallas echidna på engelska och har fått sitt namn efter en figur i grekisk mytologi som var hälften kvinna och hälften orm. Djuret är en dessutom en underlig hybrid som mest liknar en blandning av myrslok och igelkott – men faktiskt är den i familj med näbbdjuret. Näbbdjuret och myrpiggsvinet räknas faktiskt till däggdjuren – fast de lägger ägg. Den lilla myrpiggsvinsungen kallas en puggle och lever i mammans pung tills den får taggar – då måste den flytta ut och mamman bygger ett bo till den istället. Myrpiggsvinet gräver ner sig när den känner sig hotad och när de parar sig står hannarna bokstavligen i kö – upp till tio åt gången!

Pungdjur är de dominerande däggdjuren i Australien och ett av de lustigare djuren är trädkängurun. Det är (inte överraskande) den enda kängurun som lever i träd och även om den inte kan hoppa lika elegant som vanliga kängurur på marken, är den väldigt elegant uppe i trädtopparna. Trädkängurun kan hoppa långt från ett träd till ett annat och den kan hoppa ner på marken från 18 meters höjd utan att skada sig. I likhet med andra kängurur kan trädkängurun inte svettas – istället slickar den sig på underarmarna för att svalka sig i värmen.

Det finns dessutom en mängd spännande ödlearter på kontinenten. En av dem är taggagamen, på engelska thorny devil eller thorny dragon. Den ser skräckinjagande ut, men är helt harmlös – om man inte är en myra, för då står man på menyn! Taggagamens latinska namn, moloch horridus, kommer från namnet på en skrämmande människoätande demon – men själva ödlan är bara 20 cm lång. Taggagamen utsöndrar inte vatten genom huden, men har förmågan att bilda kanaler som leder regn och dagg till ödlans mun. När ödlan blir rädd skiftar den färg. Känner den sig hotad rullar den ihop sig och visar det falska huvudet den har på ryggen, så att rovdjuren biter här istället.

I långa underjordiska gångar i öknen lever kaninpunggrävlingen. Den har vacker och sidenaktig päls, långa öron och en lång, smal nos med en väldigt lång tunga. Den får all vätska den behöver genom maten den äter. Kaninpunggrävlingen är ett av de däggdjur som har kortast dräktighetstid, den är nämligen bara dräktig i 14 dagar – och ungen ligger i mammans pung som har öppningen bak, så att den inte ska fyllas med jord när hon gräver. Det äldsta fossilet av en kaninpunggrävling är hela 15 miljoner år gammalt.

10


FÖRUNDERLIGA DJUR

Australiens undervattensvärld överraskar den mest luttrade djur- och naturvän. Spektakulära varelser lever här sina liv på tryggt avstånd från människovärlden och överraskar med sina ovanligt vackra eller komiska skepnader. Vad sägs om bläckfiskar som kan blinka med blått ljus och sköldpaddor med gristryne?

Violsnäcka

Sjödrake

Blåringad bläckfisk

Den vackra violsnäckan är liten – 3 centimeter lång – men farlig. Undersidan är silvergrå och liknar havsytan sett underifrån, medan ovansidan skimrar i blått och vitt. Violsnäckan är ett aggressivt rovdjur och trots att den inte är så lång kan den attackera betydligt större byten. Bland annat står den giftiga blåsmaneten eller portugisisk örlogsman på menyn. Violsnäckan är immun mot manetens gift och koncentrerar giftet i sina tentakler. Därför kan sticket från sjösnäckan vara dödligt för människor även om maneten för det mesta

Sjödraken är i familj med sjöhästen och hör hemma i australiska farvatten längs den södra kusten. Den har små bladliknande utväxter som fungerar som kamouflage i tångskogen och blir inte större än 45 centimeter i längden. Precis som hos sjöhästen är det hannarna som tar hand om de befruktade äggen – han bär på dem i en månad innan de kläcks och börjar äta de små skaldjur och plankton som utgör sjödrakens diet.

Liten, blå och väldigt dödlig: Den blåringade bläckfisken anses vara ett av världens giftigaste djur. Hela bläckfiskens kropp (till och med äggen den lägger) innehåller bland annat tetrodotoxin, ett av de starkaste giften som vi känner till idag. Det gör inte ont att bli stucken av bläckfisken – kanske lägger du inte alls märke till det. Det finns inget motgift mot giftet som förlamar hela nervsystemet. När bläckfisken blir rädd kan den blinka med de blå ringarna. Ringarna är faktiskt inte blå egentligen; de består av reflektorer som sänder

inte är det.

Kägelsnäcka När du är en liten snigel och förflyttar dig sakta, ska du naturligtvis ha ett gift som verkar så snabbt som möjligt – så att maten inte ska hinna simma iväg innan du hinner äta den. Den lilla kägelsnäckan med det vackra konformade skalet har en harpunliknande giftpil som den skjuter in i sitt byte. Forskare jobbar på att utskilja giftet så att det kan användas som medicin – det sägs vara mer än 1000 gånger så effektivt som morfin.

ut blått ljus. Aggressiv är bläckfisken inte, men vi kan inte rekommendera att plocka upp den!

11


12


13


Oceanien > AUSTRALIEN

Te x t : T E R E S A R Ø R B Y E

Harold Holt Premiärministern som gick ut i havet och försvann

VAD HÄNDE EGENTLIGEN MED HAROLD HOLT?

Året är 1967. Det är en vecka före jul i Australien. Premiärminister Harold Holt har åkt ut till sitt sommarhus strax söder om Melbourne. Han kör själv – utan livvakter – i sin rödbruna Pontiac på väg till en avslappnad helg i goda vänners lag. Luften darrar av värme. Under helgen bestämmer sig Holt för att åka ner till stranden och bada. Varför inte? Han är van vid att simma här. På stranden står bland annat Marjorie Gillespie – som i all uppståndelse ska visa sig vara hans älskarinna - och ser hur han går ner i vattnet. Plötsligt är Harold Holt borta, uppslukad av havet. Det var sista gången Harold Holt sågs i livet. Faktum är att hans kropp aldrig hittades. Men vad hände egentligen med Harold Holt? I Sverige är det inte många som har hört talas om Harold Holt, men i Australien nämns hans namn än idag med en aura 14

av mystik. Förra året var det 50 år sedan den karismatiske premiärministern försvann och inför varje jämn årsdag skrivs det i hans hemland nya spaltmeter om det mystiska försvinnandet. Man kanske kan säga att vad Palmemordet är för oss i Sverige, är Harold Holts försvinnande i Australien. Harold Holt var en erfaren politiker som satt i parlamentet i 32 år, men han hann bara med 22 månader som premiärminister. Under hans korta tid vid rodret var Holt mån om att framstå som modernare än tidigare regeringschefer, och han stod bland annat för att lätta på den så kallade White Australian Policy (som i korta drag var en rad olika riktlinjer som gick ut på att icke-vita invandrare, främst från Asien och Stillahavsöarna, inte var välkomna i Australien). När han utsåg Annabelle Rankin till Minister for Housing blev en

I Melbourne har en simhall – utan någon som helst form av ironi – uppkallats efter Harold Holt: The Harold Holt Memorial Swimming Center


Att göra en Holt innebär i Australien att man tänker smita iväg lite fort.

kvinna för första gången i Australiens historia utsedd till minister med ansvar för ett departement. Men ty värr ledde hans blygsamma erfarenhet inom utrikespolitik till hans karriärs förmodligen största blunder; han valde att stötta den amerikanske presidenten Lyndon B. Johnson fullt ut i Vietnamkriget. Holt blev en av Lyndon B. Johnsons goda vänner, men hans slogan ”All the way with LBJ” blev snarare en symbol för misslyckad utrikespolitik än för Australiens uppbackning av Vietnamkriget. Vid mitten av 1967 var det uppenbart att premiärministern inte kunde förklara regeringens utrikespolitik, speciellt inte Australiens åtagande i Vietnam.

HAROLD EDWARD HOLT FÖDD: 5 augusti 1908 Stanmore, New South Wales, Australien DÖD: 17 december 1967 (ålder 59) Cheviot Beach, Victoria, Australien PREMIÄRMINISTER: 26 januari 1966 – 17 december 1967 POLITISKT PARTI: United Australia (till 1945) Liberal (efter 1945)

15


16


Konstiga konspirationsteorier Harold Holt var Australiens svar på John F. Kennedy. Mycket makt, snabba bilar, vackra damer. Han var gift med Zara som hade med sig tre barn från ett tidigare äktenskap. Naturligtvis ryktades det att de två yngsta barnen egentligen var Holts biologiska barn. Mitt i kalla krigets dimridåer och konflikter mellan ”de goda” och ” de onda” – och bara fyra år efter John F. Kennedys tragiska död – tog det inte lång tid innan konspirationsteorierna om Holts död spred sig som en löpeld. Kan det verkligen ha varit en olyckshändelse? Eller hoppade han av till kommunisterna och försvann i en kinesisk u-båt som låg under vattenytan och lurade? Låtsades Harald Holt dö för att kunna försvinna med en älskarinna? Begick han självmord? Eller var det CIA som lönnmördade honom för att han planerade att dra tillbaka de australiska trupperna från Vietnamkriget? Listan var lång. Med fyra vittnen till Harold Holts död kan man inte låta bli att förundras över mängden av mer eller mindre rimliga konspirationsteorier. Faktum är att Australiens farvatten har krävt mer än ett liv under årens lopp, men på något sätt var drunkningsdöden för banal för australierna. För inte kan väl en premiärminister bara gå och drunkna?

60-talets politiska klimat med kommunister i det ena lägret och USA i det andra påverkade den offentliga debatten, men premiärministerfrun Zara behöll sitt lugn – och sitt sinne för humor. Enligt henne var Harold alldeles för självisk för att ta livet av sig själv, och han tyckte inte om kinesisk mat – så det sade ju sig självt att ett avhopp till kommunisterna i Kina var uteslutet. Dessutom var listan över älskarinnor ganska lång, så att han skulle ha valt att framöver hålla sig till bara en av dem ansåg hustrun inte särskilt troligt.

En amerikansk advokat skrev: "Min magkänsla säger mig att det finns en mer än 50 procentig chans (!) att Mr Holts död inte var en olyckshändelse, utan resultatet av sabotage, förmodligen från utlandet.” Författaren fortsätter med att föreslå att Holt kan ha fått i sig något slags tidsinställt gift i en drink på väg till stranden.

År 2007, när 40-årsdagen för Harold Holts försvinnande närmade sig, offentliggjorde den australiska myndigheten National Archives gamla brev som handlade om de olika konspirationsteorierna. I kölvattnet på Holts försvinnande var det många som kände sig kallade att presentera sina personliga teorier med en mängd möjliga och omöjliga scenarier.

Naturligtvis finns det även en uppsjö av böcker och filmer som hävdar att nu har man – äntligen – löst gåtan Harold Holt. Det är i en av dessa böcker som teorin med den kinesiska ubåten presenteras; The prime minister was a spy, av Anthony Grey. Den fantasifulle författaren hävdar att Holt var en kommunistisk spion som hoppade av till Kina. Han ska ha dykt ner under havsytan där han fick hjälp av två kinesiska grodmän som ledsagade honom in i väntade ubåt. En intressant teori som helt osökt för tankarna till 1967 års James Bond, You only live twice, där Sean Connery låtsas dö, begravs till havs och sedan spionerar på japanerna. I övrigt finns det ingenting som antyder att den kinesiska regeringen överhuvudtaget använde sig av ubåtar 1967 eller att Holt skulle ha varit spion.

En brevskrivare antyder att Holts vänskap med den amerikanske presidenten skulle ha varit en bakomliggande orsak, men nöjer sig med en ganska svävande teori: “Våra fiender vet att Harold Holt och Lyndon B Johnson var mycket nära vänner. Jag säger ingenting mer, så har jag ingenting sagt.”

Ungefär en tredjedel av breven kom från utlandet, bland annat från en välmenande astrolog som hävdade att han visste var kroppen fanns.

17


De sista dagarna i livet

Fredag den 15 december 1967 lämnade premiärminister Holt sitt hem i Canberra för några dagars avkoppling i familjens sommarhus vid havet. Hans fru Zara följde inte med, utan stannade i deras hem i Canberra. Men Zaras son Nicholas var med i sommarhuset, tillsammans med sin fru och dotter Sofie, 2 år. Under lördagen spelade Harold Holt tennis med några vänner, en av dem var Marjorie Gillespie, Holts älskarinna och en av de sista som såg honom i livet. Söndagen den 17 december började med att Holt lekte med barnbarnet Sofie i trädgården. Det var en lycklig premiärminister som njöt av att vara tillsammans med sitt barnbarn. Senare under söndagen åkte Harold Holt tillsammans med bland annat Marjorie, ut på en dagsutfl ykt i omgivningarna och på vägen hem stannade de till vid Cheviot Beach, en strand som var ökänd för sina farliga strömmar. Marjorie och hennes dotter, samt två vänner valde att stanna på stranden. De blev vittne till hur Harold simmade en bit ut i vattnet och plötsligt försvann. Stranden och havet genomsöktes noggrant. Det liknande närmast en 18

krigszon när helikoptrar, poliser och grodmän kammade igenom området. Harold Holts söner deltog också i letandet och hans fru Zara flögs in från Canberra. Marjorie Gillespie sägs ha blivit bortsmugglad i bagageutrymmet på en bil för att slippa alla nyfikna fotografer och journalister, och förmodligen även för att undvika ett möte med hustrun.

Samtidigt som letandet fortsatte, samlades de sörjande till en minnesstund i St Paul’s Cathedral i Melbourne. Bland de närvarande fanns en ung Prince Charles och en mycket rörd amerikansk president, Lyndon B. Johnson. Det massiva säkerhetspådraget runt den amerikanske presidenten stod i skarp kontrast till den australiske premiärministerns sista timmar i livet.

När mörkret föll letade över 190 personer efter landets premiärminister. ”Stämningen var bisarr, en känsla av att man inte trodde det var sant. Folk talade tyst med varandra och nästan viskade. Man hade en känsla av att han bara skulle dyka upp ur vattnet helt plötsligt.” Under de kommande tre veckorna letade upp till 300 personer om dagen efter premiärminister Holt. Fiskare, marinbiologer och till och med astrologer konsulterades.

Oavsett vad som ledde till Harold Holts tragiska död, så har han under många år levt kvar i olika sammanhang i sitt hemland. Det fanns bland annat en popgrupp med namnet “Harold Holt and the Chinese Submarines” (lägg märke till den lilla, men inte obetydliga detaljen att Holt gick bort 1967 och Beatles hade en stor hit ”Yellow Submarine” året dessförinnan) och i Melbourne har man – utan något som helst sinne för ironi - uppkallat en simhall efter honom; “The Harold Holt Memorial Swimming Center”. Och naturligtvis säger en sann australiensare att hen ska ”göra en Holt” när det är dags att smita iväg fort.

Under måndagen den 18 december guppade en fiskebåt i land med en 4 meter lång och 500 kg tung haj ombord. Hajens maginnehåll tömdes på kajen i ett desperat försök att hitta några som helst tecken på Holts öde, men det enda som låg på kajen när man var klar, var gummibåten, hajens inälvor och en bensintank. Australiens premiärminister saknades fortfarande.

Till syvende och sist är det kanske ändå mest troligt – hur banalt det än må vara – att Harold Holt – drunknade i de höga vågorna. Men helt säker kan man så klart aldrig vara...


19


2 5 ° 2 0 '42 " S 131° 02 ' 10 " E

O m r å d e : N o r t h e r n Te r r i t o r y A r t : Rödbr un arkos (sandstensar t) H ö j d : 35 0 m B r e d d : 1, 5 k m Längd: 2,5k m 8 6 7m ö v e r h a v e t ( 2 017 f ö r b j ö d s k l ä t t r i n g p å b e r g e t )


Res med Albatros till OCEANIEN. Boka ditt nästa äventyr med oss. Här är ett axplock av våra resor till Oceanien. Läs mer på albatros.se


G

IN

4,3

G IN

GÄ ST

ER

N

BE NAS DÖM ER

av 5

G

M

IN

S BEDÖ

GÄ ST

NA

N

ST

av 5

N

GÄ ST

4,5

G IN

GÄ ER

N

BE NAS DÖM ER

NA

S BEDÖ

M

Waltzing Matilda

18 dagar från 52 998kr

Australien och Nya Zeeland

IN

G

av 5

N

ST

ER

4,3

G IN

Rundresa i Nya Zeeland

BE NAS DÖM ER

N

GÄ ST

25 dagar från 69 998kr

NA

S BEDÖ

M

19 dagar 45 998kr

Res med hjärta, hjärna & omtanke


Aktuellt På Albatros tycker vi att det är fantastiskt att komma ut och träffa våra trevliga gäster på olika events och tillställning.

Under 2018 har vi haft nöjet att arrangera en resedag i Malmö, och vi har deltagit i 60plus-mässan i Uppsala. Under 3 snöiga dagar i februari provade vi dessutom på något helt nytt, nämligen ett pop-up-kontor i Stockholm. Men naturligtvis stannar vi inte hemma under resten av året – hoppas vi ses i Falun, Gävle, Örebro eller kanske Västerås?


Serie

I ”Livet på Polen” kan vi följa Albatros helt egen isbjörn och hans funderingar över livet i både stort och smått. Med jämna mellanrum lämnar han sitt älskade Nordpolen och ger sig ut på nya äventyr – överraskande ofta till varmare klimat. Men å andra sidan, vem vill inte göra det…? Kvinnan bakom "Livet på Polen" är Albatros textförfattare, Anja Skoglund.

25


26


Asien > INDIEN

28


Te x t : T E R E S A R Ø R B Y E

Färger, dofter, ljud. Gult som solen, blått som havet. Cerise, lila och grönt. Indien är ett land för alla sinnen, men framförallt ett land som går i regnbågens alla färger – och några till. Holifestivalens färgyra på våren. Ljusfesten diwali som lyser upp hela Indien på hösten. Kvinnornas

bedövande vackra sarier i färger som nästan glöder. De starka kryddorna som ger den indiska maten sin helt unika smak och färg – gurkmejans gula, chilins röda och korianderns gröna. Vindlande hennatatueringar och stiliga turbaner, för att inte tala om palats med många hundra år

på nacken som glittrar i solen än idag. Men naturligtvis är Indien så mycket mer än sina färger. På ytan lyser färgerna, och under ytan böljar livets våg intensivare i Indien än i de flesta andra länder. Från födsel till död och pånyttfödsel i nästa liv. Kremering vid floden. Ett svårförståeligt

kastsystem och ett trafikkaos som får de flesta utländska trafikanter att balansera på gränsen till nervsammanbrott. Religiösa ritualer och hinduiska tempel med heliga kor. Så ta ett djupt andetag och låt dig svepas med av Indiens sköna livsrus.

29


30


LIVET I INDIEN I Indien tar saker och ting tid. Här stressar man inte i onödan, även om man som svensk kan tycka att det kan se hektiskt ut ibland. Man väntar på trafiken, på maten man beställer, på vänner man ska träff a. Att vara förenad är inget man rynkar på näsan åt. Men när både kor och vattenbufflar strövar fritt bland bilar och cykel-rickshaws kan det vara svårt att planera sin ankomst exakt. Alla är religiösa. Mer eller mindre. De flesta mer. Oavsett om man är hindu, muslim, sikh eller kristen. Antingen går man till templet på morgonen, till kyrkan på söndagar eller moskén så ofta man har möjlighet. Vart man än går kan man se någon som säljer blommor till olika religiösa ritualer. Jämställdhet mellan män och kvinnor är inte ett utbrett fenomen i Indien. Kvinnor och män lever vitt skilda liv. Det både kvinnor och män har gemensamt är att familj och vänner betyder väldigt mycket – det märks att indierna bär på mycket kärlek inom sig. Det finns en stor generositet gentemot gäster som ofta och gärna kommer på spontana besök. Och då bjuds det på Masala Chai – det söta, kryddiga teet som blandas med mjölk och dricks i stora mängder i Indien. Här ser vi det portugisiska arvet i Indien – det portugisiska ordet för te är chá, i Indien säger man chai. 31


FÄRGERNA FLYGER NÄR INDIEN FIRAR HOLIFESTIVAL I Sverige tänder vi brasor på Valborgsmässoafton för att fira vårens ankomst och i Indien är det holi – färgernas fest – som markerar att våren har kommit och att ljuset har vunnit över mörkret. Det goda har vunnit över det onda. Indien är ett väldigt andligt land där tron på hinduiska gudar och livet efter detta i högsta grad lever kvar, och firandet har rötter i den hinduiska tron. Men faktum är att idag är holi-festivalen för många indier ett enda stort lycksaligt kaos, där man samlas i templen för att kasta färg på varandra. För många handlar det helt enkelt om att fira kärlek, glädje och att våren har kommit. Och det gör man bäst med en ordentlig dos färg! Nästa gång holifestivalen går av stapeln är den 20-21 mars 2019. Ett tips från oss på Albatros: Ta med oömma kläder och kanske ett par (sol)glasögon som tål lite färg.

32


33


34


KÄRLEK, MAKT OCH RIVALITET Ankomsten till Agra kan få den mest luttrade resenär att höja ett ögonbryn. Kaotisk trafik på de smala vägarna, färggrant målade lastbilar, fullsatta bussar och vita kor med blåmålade horn mitt i människomyllret. Det är svårt att föreställa sig att det här gyttret för bara 300 år sedan var centrum i ett av jordens mäktigaste riken, mogulriket. Men på Yamunaflodens strand i utkanten av Agra ståtar två monument som påminner om storhetstiden: det mäktiga Röda fortet och det graciösa Taj Mahal. Mogulriket var det sista i raden av muslimska dynastier som i sammanlagt 600 år styrde över Indiens mestadels hinduiska befolkning. Det skapade förstås motsättningar, som fortplantat sig ända fram till idag. Mogultidens stora mästerverk, Taj Mahal, byggdes under en muslimsk härskare – Shan Jahan – och är inspirerat av muslimska byggnader i Samarkand och Persien, men trots allt är Taj Mahal hela Indiens stolthet. Idag är mer än 90% av de 3 miljoner besökare som kommit hit varje år inte utländska turister, utan indierna som själva. Taj Mahal byggdes som sagt av mogulhärskaren Shah Jahan, ”Härskaren över världen” efter att hans favorithustru, den persiska prinsessan Mumtaz Mahal, år 1631 gick bort i barnsäng under

förlossningen av deras fjortonde barn. Shah Jahan var förmodligen 1600-talets rikaste privatperson, så när han skulle bygga behövde han inte snåla. Hans rike var tack vare effektiv beskattning av jordbruket en av världens största ekonomier. Och han var inte rädd för att ta ut svängarna. Astronomiska summor lades på en rad olika byggnadsverk, varav Taj Mahal måste anses vara det mest framstående. Shah Jahan själv gick ett bittert öde till mötes. I moguldynastin rådde nämligen vad man idag brukar kalla "darwinistisk successionsordning". Den innebar att kejsarens samtliga söner hade chans på tronen och att det vid praktiskt taget varje tronskifte utbröt hård konkurrens mellan de rivaliserande sönerna. Shan Jahan kom själv till tronen genom att slå ihjäl flera av sina bröder. Hans egen son Aurangzeb var sin far upp i dagen, och dödade inte bara sina bröder, han fängslade dessutom sin far, alltså Shah Jahan, som straff för att Shah Jahan inte hade utpekat honom som tronföljare. Shah Jahan låstes in i sin privata våning i Röda fortet i Agra. Där sägs det att den nu maktlöse ”Härskaren över världen” tillbringade sina sista dagar i livet med att vemodigt titta på sitt storslagna Taj Mahal där hans älskade Mumtaz vilade i frid. 35


Res med Albatros till ASIEN. Boka ditt nästa äventyr med oss. Här är ett axplock av våra resor till Asien. Läs mer på albatros.se

36


G

IN

N

NA

S BEDÖ

M

GÄ ST

9 dagar från 11 998kr

N

4,7

G IN

ST

G

IN

av 5

N

GÄ ST

ER

G IN

av 5

ST

11 dagar från 18 998kr

BE NAS DÖM ER

ER

Mittens rike

4,5

Härliga Sydindien

N

BE NAS DÖM ER

NA

S BEDÖ

M

Khmerernas rike

N

IN

G

av 5 NA

S BEDÖ

M

GÄ ST

10 dagar från endast 10 998kr

BE NAS DÖM ER

4,5

G IN G

IN

ST

av 5

N

GÄ ER

N

GÄ ST

G

IN

N

Imperiets juvel

ER

4,6

G IN

M

N

S BEDÖ

ST

av 5 NA

BE NAS DÖM ER

ST

13 dagar 19 998kr

ER

4,7

G IN

Klassiska Vietnam

BE NAS DÖM ER

N

GÄ ST

15 dagar från 19 998kr

NA

S BEDÖ

M

Japan – Solens rike

9 dagar från 22 498kr

Res med hjärta, hjärna & omtanke


38


39


Europa > PORTUGAL


Te x t : A N J A S K O G L U N D Översättning: T ERESA RØRBYE Illustration: OLIVER KLEIS PRESTON

Lissabon är en stad med många traditioner – och cafébesök är en av de bästa. Både Lissabon och resten av Portugal har mängder av både stora och små caféer som går under namnet "pastelaria" – som egentligen bet yder "kakbutik ". Många av dem har bara menyer på portugisiska och det är kanske enklare att gå på ett av de lite mer moderna caféerna som har dykt upp under de senaste tio åren med meny på engelska, men man bör verkligen unna sig ett besök (eller många) på en pastelaria. Vi har satt ihop en liten guide till Portugals fantastiska kakparadis.

41


Pasteis de nata

Bolo de arroz Himlabullar & kanelkräm

Vi har munkarna att tacka för de fantastiska bakverken som kallas pasteis de nata (eller pasteis de Belém, efter platsen i Lissabon som de kommer ifrån). Munkarna använde äggvitor till att stärka nunnornas kjortlar och äggulorna som blev över skulle användas till något annat. Resultatet blev ljuvliga kakor och tårtor – bland annat de här underbara små sakerna. Pasteis de nata har bakats i Belém sedan slutet av 1700-talet och på bageriet i Belém gör man 10 000 om dagen! De goda kakorna består av en tårtbotten fylld med vaniljkräm och bakas i hög värme. De ska helst ätas varma samma dag som de har bakats – och naturligtvis allra helst i Lissabon!

Akta dig – om du inte blir beroende av pasteis de nata finns det en överhängande risk för att bolo de arroz får dig att längta tillbaka till Portugal långt efter att du har kommit hem från resan! Dessa vackra, höga muffins, insvepta i fint papper, är bakade med rismjöl och äggulor, de strösslas med socker på toppen och de smakar alldeles... alldeles... underbart...!

Pão de Deus är ett bakverk, vars namn direktöversatt betyder "Guds bröd". En pão de Deus är en slags brioche-bulle toppad med sockrade kokosfl ingor. Helt himmelskt, eller hur? En annan kaka med religiös anknytning är jesuíta – en trekantig kaka fylld med söt kanelkräm som toppas med antingen glasyr eller en blandning av socker och mandlar.


Författare på café Utanför caféet A Brasileira, som ligger på en av Lissabons huvudstråk och är ett av stadens äldsta caféer, står en staty av författaren Fernando Pessoa. Han har avbildats sittande på en stol, precis som han ofta gjorde på just café A Brasileira. Fernando Pessoa var en av Portugals mest kända poeter och en central figur i 1900-talets litterära värld – och han älskade sin stad. "För mig finns inga blommor som är så vackra som Lissabons färger på en solskensdag." 43


Och kaffet då? Portugisisk cafékultur liknar de spanska och italienska motsvarigheterna, men är ändå inte helt identisk – och kaffevarianterna har andra namn. Så här kan det se ut på en portugisisk kaffemeny.

Om du inte dricker kaffe kan du istället ta en chá, som är ordet för te. Ett helt tredje alternativ är naturligtvis att ta ett gott glas portvin till kakorna.

46


Om du beställer kaffe får du espresso

ESPRESSO

En espresso med lite mjölk

Hälften espresso, hälften mjölk

MJÖLK

MJÖLK

ESPRESSO

ESPRESSO

Precis som en caffe latte. Mer mjölk än i en meia de leite

Precis som en americano; espresso som man späder ut med kokande vatten

MJÖLK

VATTEN

ESPRESSO

ESPRESSO

Precis som i Italien! Espresso, mjölk & mjölkskum

MJÖLKSKUM MJÖLK ESPRESSO

47


Res med Albatros till EUROPA. Boka ditt nästa äventyr med oss. Här är ett axplock av våra resor till Europa. Läs mer på albatros.se 48


G

IN

N M

GÄ ST G

S BEDÖ

N S BEDÖ

M

Praktfulla Norditalien

8 dagar från 11 698kr

BE NAS DÖM ER

7 dagar från 8 998kr

N

4,2

G IN G

av 5

N

ST

IN

GÄ ST

av 5 NA

IN

GÄ ST ST

NA

I hjärtat av Portugal

ER

4,3

G IN

ST

G IN

av 5

ER

N

N

4,3

ER

BE NAS DÖM ER

BE NAS DÖM ER

NA

S BEDÖ

M

Kroatien för livsnjutare

BE NAS DÖM ER

4,2

G IN G

IN M

4,4

G IN

ER

N

ST

G

av 5 NA

S BEDÖ

M

8 dagar från endast 8 498kr

BE NAS DÖM ER

IN

G

av 5

N

ST

Längs pilgrimsvägen till Santiago de Compostela

4,4

G IN

GÄ ER

N

GÄ ST

22 dagar 18 498kr

Sagolika Andalusien

Långtidssemester vid Lissabonkusten

BE NAS DÖM ER

IN

S BEDÖ

GÄ ST

NA

N

ST

av 5

N

GÄ ER

N

GÄ ST

8 dagar från 12 998kr

NA

S BEDÖ

M

8 dagar från 13 998kr

Res med hjärta, hjärna & omtanke


50


Albatros Tøndergade 16 DK-1752 Köpenhamn albatros.se info@albatros.se Tel: 08–52 50 38 68 Fax: +45 36 98 98 99

Profile for Albatros Travel

Royal Magazine no.1, 2018, SE  

Royal Magazine no.1, 2018, SE