Om Albatros SE

Page 1

© A l b a t r o s 2 019

Res med hjärta, hjärna & omtanke


Albatros Travel A/S grundades år 1986 av biologen, expeditionsledaren och författaren Søren Rasmussen som fortfarande är aktiv inom företaget.

Det var en gång

en ung biolog med en forskares nyfikenhet som en dag reste till Afrika och hittade det riktiga äventyret, med ett rikt innehåll av fantastiska djur, enastående kulturer och vackra landskap. Den unge biologen blev fullständigt uppslukad och hans liv antog en ny riktning.

Flera årtionden senare är den vita rocken för länge sen utbytt mot en resväska, safariverksamhet och resebyrå. Efter det afrikanska äventyret följde en bred palett av kulturresor, expeditionskryssningar i såväl Arktis som Antarktis samt maratonresor. Ända sedan begynnelsen har Søren Rasmussen varit noga med att allt ska göras från grunden, in i minsta detalj. Detta har lett till att Albatros idag har en stor kontroll över resornas kvalitet genom ägarskapet av ett antal hotell, bushcamps, bussbolag och kryssningsföretag.


Familjeföretaget

Albatros

Søren Rasmussen och hustrun Berits barn är födda i en resväska och fick sitt intresse för äventyr och resor med modersmjölken. Därför är Albatros idag ombildat till ett familjeföretag där både Sørens och Berits syskon och barn med äkta makar arbetar inom olika funktioner.

BERIT WILLUMSGAARD

CÆCILIE WILLUMSGAARD

RASMUS WILLUMSGAARD

JENS HØYER RASMUSSEN

Geograf, gift med Søren Rasmussen och VD med ansvar för Albatros skandinaviska aktiviteter

Dotter till Berit och Søren, biolog och ansvarig för CSR i koncernen (socialt ansvarstagande)

Son till Berit och Søren, CIO samt chef för IT och teknik

Svärson, gift med Cæcilie Willumsgaard utbildad historiker och sälj- och marknadschef


Albatros har över tusen anställda över stora delar av världen med huvudkontoret i Köpenhamn som den bindande länken. Här arbetar idag cirka 200 medarbetare.

Albatros kontor i Sydafrika

Albatros kontor i Östafrika


Författarskap SÖREN RASMUSSEN har kombinerat sin kunskap om biologi med många års erfarenhet som expeditionsledare i en rad böcker om människans förhållande till naturen. Böckerna finns att köpa i Danmark.

Mennesket i naturen – Naturen i mennesket Naturen kan leva utan oss, men vi kan inte leva utan naturen. Vi människor har ofta ett perspektiv som om vi stod utanför naturen. Men finns det verkligen en tydlig fördelning mellan människan och naturen? Kanske glömmer vi att vi är förbundna med andra organismer som lever i oss, på oss, omkring oss och kommunicerar med varandra och våra kroppars celler – helt oberoende av oss.

Østen for solen – Rejser i tiden I den här boken besöker Sören Rasmussen nya och gamla civilisationer och tolkar begreppet civilisation. Helt enkelt är det inte, för civilisation är knappast detsamma som framgång och välstånd.

Den største safari I början av Afrika – historier om livets utveckling sett genom natur och människor i Afrika.

Polarhåndbogen Rikt illustrerad handbok för kryssningsresenärer till Grönland, Svalbard, Arktis och Antarktis. Boken ger en kort överblick över geografi, historia, klimat, havsströmmar och ekosystem i havet och på land.


Albatros

Afrika


KHOKA MOYA MANTOBENI ZEBRA LODGE

”Våra tre bästa camps Mantobeni, Khoka Moya och Ranger Camp kallas även för Honeyguide Camps efter den lilla göken som påkallar människans uppmärksamhet för att få hjälp med att stjäla honung från bikuporna. Vi försöker att återskapa den autentiska safariupplevelsen, från tiden innan turisterna började översvämma savannen. Vi kommer inte att vara omgivna av ljus, stolskrap och asfaltvägar utan bara njuta av naturen och ljudet av elefanterna som strosar runt utanför terrassen. Vi kommer kort och gott att bo mitt på savannen bland de så kallade Big Five och vill helst inte dela upplevelsen med andra”.

RANGER CAMP

Afrika var den första kontinenten där Albatros fick fast mark under fötterna med egna safarikontor och fordon i Tanzania, Kenya, Sydafrika, Namibia och tidigare även i Zimbabwe. Senare köptes och byggdes ett antal bushcamps och hotell i framför allt Sydafrika. Søren Rasmussen berättar:


Great Wall

Marathon År 1998 gick maraton av stapeln på Kinesiska muren för första gången, The Great Wall Marathon. Varje år får löpare från hela världen möjlighet att ta sig an den något tuffa utmaningen som utgår från ett Albatros-koncept som kallas Adventure Marathon. Grundprincipen vid dessa lopp är att rutten ska vara spektakulär och att loppet ska vara svårare än ett traditionellt maratonlopp. Albatros tar alltid med sig ett eget team som står för säkerhet och hälsa samt depåer i rikliga mängder. En gemensam pasta- och galafest anordnas alltid efter loppet. Dessutom ska arrangemanget kunna kombineras med en härlig reseupplevelse.

albatros-adventure-marathons.com

Albatros arrangerar The Big Five Marathon bland lejon och elefanter i Sydafrika, The Polar Circle Marathon på Grönlands inlandsis, Petra Marathon i det storslagna tempelkomplexet i Jordanien och Bagan Marathon i Burmas enastående tempeldal. Fler nya är på väg.


Albatros

Expeditions albatros-expeditions.com

Albatros har anordnat expeditionskryssningar till Antarktis, Grönland, Svalbard och Island sedan 1995. Rasmus Willumsgaard berättar: ”Idag reser vi året runt med polarfartyget Ocean Atlantic från oktober till mars i Antarktis och från maj till oktober i Arktis. Fartyget tar 200 passagerare i 100 rymliga, utsides hytter med en servicenivå som motsvarar första klass. En expeditionskryssning skiljer sig en del från en konventionell kryssning. Dels är fartygen som regel mindre med färre passagerare och dels sker många landstigningar via gummibåtar

på för övrigt otillgängliga kuster utan hamnfaciliteter”. Många kryssningar säljs till resebyråer i USA, Kina och Australien medan andra är blandade internationella eller skandinaviska med inkluderad flygresa och eventuella tilläggsarrangemang och hotellvistelser. Reseledarna ombord kallas för expeditionsteam och kommer vanligtvis från flera olika länder; många kommer för det mesta från Skandinavien. Från 2002 utökar Albatros sin flotta med det nybyggda, femstjärniga fartyget Ocean Victory.


SEA ENDURANCE

OCEAN VICTORY SEA ENDURANCE OCEAN VICTORY MED ZODIAC


OCEAN ATLANTIC

OCEAN ATLANTIC

OCEAN ATLANTIC


Albatros på

Grönland

HOTEL HVIDE FALK

De senaste 25 åren har Albatros etablerat sig allt med mer kryssningsfartyg, lokala kontor, hotell, restauranger och expeditionsfordon i Kangerlussuaq (Sønderstrøm) och Ilulissat (Jacobshavn), där Albatros även äger Hotel Hvide Falk. Albatros har utvecklat ett antal

specialprodukter som exempelvis övernattning på inlandsisen och maratonlopp på den stora grönländska iskåpan. De senaste åren har vi varit i full färd med att utveckla exklusiva övernattningsmöjligheter i lugna och natursköna områden.


Kulturresor med

reseledare

Reseledare med stamfolket Kikuyu i Kenya

Tre reseledare på arbete på Grönland

Albatros har under årens lopp anordnat stora och mindre kulturresor till jordens alla hörn: USA, Canada, Mexico och Mellanamerika, Sydamerika med Galápagosöarna och Påsköarna, Afrika med Mauritius och Seychellerna, Centralasien, Fjärran Östern, Stilla havet med Nya Zeeland och Australien, Europa och Ryssland. Härunder har Albatros utvecklat många fler nya koncept som gruppresor på kryssningar, resa i resan, långtidsresa som kulturresa, semesterhögskola, expeditionskryssning och massor av nya kombinationer.

”På Albatros har vi lagt mycket tid och resurser på att hitta, utveckla och hålla kvar vid rätt reseledare med rätt kompetens och som besitter den unika kombinationen av kunskap, berättarglädje och social förmåga”.

När man anordnar rundresor och kulturresor är resans viktigaste inslag reseledaren. Berit berättar:

”Resenärerna har ett stort inflytande på våra resor via utvärderingsformulär där de får ge en bedömning av den resan de har varit på enligt att neutralt system. Hela utvärderingsprocessen är fristående från Albatros och resultaten studeras noggrant. Det som inte håller måttet tar vi bort och det som är väldigt bra slipar vi till ytterligare”


Corporate Social Responsibility Res med hjärta, hjärna och omtanke

CÆCILIE BERÄTTAR ”Albatros har haft fokus på hållbarhet och ansvar under många år. Åren runt 1990 experimenterade vi med hållbara resformer även om vi inte riktigt visste vad det innebar. Vi tvingades göra våra egna definitioner vilket ledde till att vi långsamt flyttade fokus från traditionellt naturskydd till vårt agerande på resmålen, och i ett senare skedde involverade vi även klimatproblematiken. Vi har även insett att man ska välja sina strider med omsorg, och därför brukar vi välja att stödja konkreta projekt. Detta kan gälla en skola eller en brunn på en landsort eller en institution som är strategiskt placerade i relation till våra resor, så att lokalbefolkningen märker av den positiva effekten av vår närvaro. År 2007 byggde vi världens första CO2-neutrala lodge i Afrika med egen restaurang- och guideskola och fullt deltagande från lokalbefolkningen. För denna insats nominerades vi till Al Gores klimat- och miljöpris. Idag använder vi våra samlade erfarenheter till att omdirigera allt fler av våra små hotell och expeditionsfartyg i en mer miljövänlig riktning. Två gånger har vi fått de danska reseskribenternas årliga pris för vår insats för miljön. Under många år såg vi inte miljöarbetet som en del av marknadsföringen men idag har vi valt att offentliggöra en del på vår hemsida.”


Cæcilie på rangerträning

Från omtanke till handling KARM MARG är en organisation som driver ett barnhem i Faridabad utanför Delhi, för 60 barn i åldern 4 till 18 år. Organisationen lägger stor vikt vid att barnen ska lära sig att klara sig själva. Barnen erbjuds utbildning inom självförsörjning, något som även involverar 100 kvinnor från omgivande landsorter. Albatros stöttar Karm Marg bl.a. genom att köpa deras tygpåsar som gåva till våra resenärer i Indien. WELVERDIEND är en liten by nära Albatros två safarilodger Khoka Moya och Mantobeni. Vi har ett nära samarbete med Welverdiend, och många av de anställda på våra lodger kommer härifrån. Vi utbildar lokalbefolkningen på lodgen och har flera gånger stöttat de lokala skolorna med nya böcker och elektroniskt undervisningsmaterial. Vi har dessutom byggt en ny skolbyggnad med plats till ett bibliotek och ett datorrum på en annan av byns sammanlagt sex skolor.

DJURVÄLFÄRD ligger Albatros varmt om hjärtat. Vi är involverade i olika naturskydds- och forskningsprojekt. Vi önskar att vilda djur ska upplevas i naturen och därför har våra resor inte utflykter och liknande där vilda djur används till onaturlig underhållning. Just nu har vi speciellt mycket fokus på att skydda noshörningar runt våra lodger. Vi har extra rangerövervakning och patrullering för att skydda de utrotningshotade djuren, och dessutom har vi varit med och grundat det första barnhemmet för noshörningar. ATT MINSKA MÄNGDEN PLAST är något vi hela tiden arbetar med på våra lodger och kryssningsfartyg. Genom att byta ut engångsbehållare med återanvändbara sådana, samt sluta använda onödig plast, som t.ex. sugrör. Dessutom ger vi våra gäster återanvändbara aluminiumflaskor istället för plastflaskor med vatten.


ALBATROS T YPSNIT T

Regular Regular Italic Medium Medium Italic Bold Extra Bold

albatros.se • 3% Royal Albatros-rabatt på alla resor • Information om nya resor före alla andra

FÖRDELSPROGRAM för reslystna stamgäster

• Ingen administrationsavgift vid bokning • Delta i olika specialarrangemang

För att bli medlem i Royal Albatros ska du ha rest med Albatros två gånger. Medlemskapet kostar ingenting och du kan gå ur när du vill. Kontakta oss på royalalbatros@albatros.se albatros-africa.com | honeyguidecamp.com | zebralodge.com | destination-wild.com albatros-expeditions.com | albatros-adventure-marathons.com