Om Albatros NO

Page 1

Š A l b a t r o s 2 019

Reis med hjerte, hjerne & holdning


Albatros Travel A/S ble stiftet i 1986 av biolog, ekspedisjonsleder og forfatter Søren Rasmussen, som fremdeles er aktiv i firmaet.

Det var en gang

…. en ung biolog med en forsker i magen, men en dag reiste han til Afrika og fant det virkelige eventyret: fullt av fantastiske dyr, enestående kulturer og vakre landskaper. Den unge biologen ble fullstendig oppslukt, og hans livsbane ble endret for alltid.

Flere årtier senere er den hvite kittelen for lengst skiftet ut med en koffert, safarivirksomheter og reisebyrå. Etter det afrikanske eventyret fulgte en bred bukett av kulturreiser, ekspedisjonscruise i så vel Arktis som Antarktis, og maratonreiser. Helt fra begynnelsen av har Søren Rasmussen lagt vekt på at alt skulle gjøres fra bunnen av med største grundighet, og det har blant annet resultert i at Albatros i dag har stor kontroll med reisenes kvalitet som eier av en rekke hoteller, bush-camps, busselskaper og cruiseskip.


Familieforetaket

Albatros

Søren Rasmussen og hustruen Berits barn er født i en koffert, og de har dermed fått en naturlig interesse for eventyr og reiser inn med morsmelken. Derfor er Albatros i dag omdannet til et dansk familieforetak der blant andre barn, svigerbarn og brødre arbeider i forskjellige funksjoner.

BERIT WILLUMSGAARD

CÆCILIE WILLUMSGAARD

RASMUS WILLUMSGAARD

JENS HØYER RASMUSSEN

Geograf, gift med Søren Rasmussen og administrerende direktør med ansvar for Albatros’ skandinaviske aktiviteter.

Datter av Berit og Søren, biolog og ansvarlig for alle foretakenes sosial ansvarlighetprogrammer (CSR).

Sønn av Berit og Søren, CIO og leder av firmaets IT og teknikk.

Historiker, svigersønn og salg- og marketingdirektør.


Albatros teller over tusen ansatte spredt over en stor del av kloden, med hovedkontoret i København som samlende ledd. Her har opp mot 200 medarbeidere sin daglige gang.

Albatros-kontoret i Sør-Afrika

Albatros-kontoret i Ă˜st-Afrika


Forfatterskap SØREN RASMUSSEN har kombinert sin viten om biologi med mange års erfaring som ekspedisjonsleder i felten i en rekke bøker om menneskets forhold til naturen. Bøkene er utgitt i Danmark og kan leses på dansk.

Mennesket i naturen – Naturen i mennesket Naturen kan leve uten oss, men vi kan ikke leve uten naturen. Vi mennesker ser ofte oss selv som noe som står utenfor naturen. Men er det en klar oppdeling? Kanskje glemmer vi at vi er uløselig forbundet med alle andre organismer som lever i oss, på oss, omkring oss og som kommuniserer med hverandre og med cellene i kroppene våre – helt uavhengig av oss.

Østen for solen – Rejser i tiden I denne boken besøker Søren Rasmussen nye og gamle sivilisasjoner og fortolker begrepet sivilisasjon. Helt enkelt er det ikke, for sivilisasjon er neppe det samme som framgang og velstand.

Den største safari I begynnelsen var Afrika – historier om livets utvikling sett gjennom natur og mennesker i Afrika.

Polarhåndbogen Rikt illustrert håndbok for cruisereisende til Grønland, Svalbard, Arktis og Antarktis generelt. Boken gir et kort overblikk over områdenes geografi, historie, klima, havstrømmer og økosystemer både i havet og på land.


Albatros

Afrika


KHOKA MOYA MANTOBENI ZEBRA LODGE

”Våre tre beste camps, Mantobeni, Khoka Moya & Ranger Camp, kaller vi også ’Honeyguide Camps’ etter den lille gjøken som bevisst påkaller menneskets oppmerksomhet for å få hjelp til å stjele honning fra bikubene. Vi forsøker å gjenskape den autentiske safariopplevelsen fra tiden før turismen oversvømmet savannen. Vi vil ikke være omgitt av lys, stolskramling og asfaltveier, men nyte naturen og lyden av elefanter som pusler like utenfor terrassen vår. Vi vil kort sagt bo midt på savannen blant de såkalte ”Big Five” og helst ikke dele opplevelsen med andre.”

RANGER CAMP

Afrika var det første kontinentet der Albatros fikk fast grunn under føttene, med egne safarikontorer og kjøretøyer i Tanzania, Kenya, Sør-Afrika, Namibia og tidligere også i Zimbabwe. Senere kjøpte og oppførte byrået en rekke bushcamps og hoteller, særlig i Sør-Afrika. Søren Rasmussen forteller:


Great Wall

Marathon I 1998 utviklet Albatros det store løpet på den kinesiske mur, The Great Wall Marathon. Hvert år får løpere fra hele verden mulighet til å prøve seg på denne ikke helt lette oppgaven, som er bygd over et annet Albatros-konsept, nemlig Adventure Marathon. Grunnprinsippet i disse løpene er at ruten skal være spektakulær, og at løpet godt kan være en del vanskeligere enn tradisjonelle løp. Derfor har Albatros alltid med seg et eget team som står for sikkerhet og helse, samt depoter i rikelige mengder. Det blir alltid arrangert felles pastaparty og gallafest etter løpet. Dessuten skal arrangementet kunne kombineres med en god ferieopplevelse.

albatros-adventure-marathons.com

Albatros arrangerer også The Big Five Marathon blant løver og elefanter i Sør-Afrika, The Polar Circle Marathon på Grønlands innlandsis, Petra Marathon i det storslåtte tempelkomplekset i Jordan og Bagan Marathon i Myanmars enestående tempeldal. Flere nye er på vei.


Albatros

Expeditions albatros-expeditions.com

Albatros har arrangert ekspedisjonscruise til Antarktis, Grønland, Svalbard og Island siden 1995. Rasmus Willumsgaard forteller: ”I dag er vi i fart hele året rundt med polarskipet Ocean Atlantic, fra oktober til mars i Antarktis og fra mai til oktober i Arktis. Skipet kan ta 200 passasjerer i 100 romslige utvendige lugarer med en servicestandard som svarer til første klasse. Et ekspedisjonscruise skiller seg en del fra konvensjonelle cruise. Dels er skipene som regel mindre med langt færre passasjerer, og dels vil mange landstigninger foregå fra

gummiflåter på ellers utilgjengelige kyster uten havnefasiliteter.” Mange cruisereiser blir solgt til reisebyråer i USA, Kina og Australia, mens andre er blandede internasjonale eller skandinaviske cruise med inkludert flyreise og eventuelle tilleggsarrangementer og hotellopphold. Reiselederne om bord kalles ekspedisjonsteam og kommer som regel fra mange forskjellige land, med kraftig skandinavisk anstrøk. Fra 2020 utvider Albatros flåten med det nybygde femstjerners superskipet Ocean Victory.


SEA ENDURANCE

OCEAN VICTORY SEA ENDURANCE OCEAN VICTORY MED ZODIAC


OCEAN ATLANTIC

OCEAN ATLANTIC

OCEAN ATLANTIC


Albatros i

Grønland

HOTEL HVIDE FALK

Gjennom de seneste 25 årene er Albatros blitt stadig bedre etablert med cruiseskip, lokale kontorer, hoteller, restauranter og ekspedisjonskjøretøyer i Kangerlussuaq (Sønderstrøm) og Ilulissat (Jacobshavn), der Albatros også eier Hotel Hvide Falk. Albatros

har utviklet en rekke spesialprodukter, som for eksempel overnatting på innlandsisen og maratonløp på den store grønlandske iskappen. Vi er for tiden i full gang med å utvikle eksklusive overnattingsmuligheter i fredfylte, naturskjønne områder.


Kulturreiser med

reiseledere

Reiseledere sammen med kikuyu-folket i Kenya

Tre reiseledere på jobb på Grønland

Albatros har gjennom årene arrangert store og mindre kulturreiser til alle strøk på kloden: USA, Canada, Mexico og Mellom-Amerika, Sør-Amerika med Galápagosøyene og Påskeøyene, Afrika med Mauritius og Seychellene, Sentral-Asia, Det fjerne østen, Stillehavet med New Zealand og Australia, Europa og Russland. I den forbindelse har Albatros utviklet en lang rekke nye konsepter som gruppereiser på cruise, en reise i reisen, langtidsferie som kulturreise, ferieskole, ekspedisjonscruise og tallrike nye kombinasjoner.

”I Albatros har vi nedlagt mange ressurser på å finne, utvikle og fastholde de helt riktige, kompetente reiselederne, som besitter den sjeldne kombinasjonen av viten, fortellerglede og sosial innstilling.”

Når man arrangerer rundreiser og kulturreiser, er reisens viktigste element reiselederen. Berit forteller:

”Reisedeltagerne har stor innflytelse på reisene våre gjennom evalueringsskjemaene, der de reisende evaluerer alle reiser etter et nøytralt system. Hele evalueringsprosessen er helt uavhengig av Albatros, og resultatene blir studert grundig i maskinrommet. Det som ikke holder mål fjerner vi, og det riktig gode finpusser vi.”


Corporate Social Responsibility Reis med hjerte, hjerne og holdning

CÆCILIE FORTELLER

”Albatros har alltid hatt fokus på bærekraft og ansvarlighet. Helt tilbake til årene omkring 1990 eksperimenterte Albatros med bærekraftige reiseformer, selv om man ikke riktig visste hva det egentlig innebar. Albatros måtte selv lage sine egne definisjoner, og det førte til at fokus langsomt ble flyttet fra tradisjonelt naturvern til atferd på destinasjonene, og senest ble klimaproblematikken trukket inn. Vi har imidlertid også innsett at man må velge sine kamper med omhu, og derfor velger vi som regel å støtte helt konkrete prosjekter. Det kan være en skole eller en brønn i en landsby eller en institusjon som ligger strategisk i forhold til reisene våre, slik at lokalbefolkningen merker en positiv effekt av vår tilstedeværelse. I 2007 bygde vi verdens første CO2-nøytrale lodge i Afrika med egen restaurasjons- og guideskole og full deltakelse av lokalbefolkningen. For dette prosjektet ble vi nominert til Al Gores klima- & miljøpris. De innhøstede erfaringene blir i dag brukt til å konvertere flere og flere av våre små hoteller og ekspedisjonsskip i en mer miljøvennlig retning. Vi har to ganger mottatt de danske reiseskribentenes årlige pris for vår innsats for miljøet. I mange år har vi ikke betraktet miljøarbeidet som en del av markedsføringen, men i dag har vi valgt å offentliggjøre en del på nettsidene våre.”


Cæcilie på rangertrening

Fra holdning til handling KARM MARG er en organisasjon som driver et barnehjem i Faridabad utenfor Delhi, for 60 barn i alderen 4 til 18 år. Karm Marg betyr handlingens vei, og organisasjonen legger stor vekt på at barna skal bli selvhjulpne. Albatros har støttet Karm Marg siden 2012 ved blant annet å kjøpe deres stoffposer som gave til alle våre gjester i India. WELVERDIEND er en liten landsby like ved Albatros’ to safaricamps Khoka Moya og Mantobeni. Vi har et nært samarbeid med landsbyen som mange av campens ansatte kommer fra, og har flere ganger støttet landsbyens skoler med nye bøker og elektronisk undervisningsutstyr. Albatros har også fått oppført en ny skolebygning med plass til et bibliotek og et computerrom på en av byens i alt seks skoler.

DYREVELFERD betyr mye for oss. Vi er involvert i forskjellige naturbevarings- og forskningsprosjekter. Vi vil at ville dyr skal oppleves i naturen, og derfor har våre reiser ikke utflukter el. der ville dyr brukes som unaturlig underholdning. Akkurat nå jobber vi med å beskytte neshornene i områdene rundt campene våre, blant annet med ekstra rangerovervåking og patruljering. Vi er dessuten medstiftere av det første neshornbarnehjemmet. REDUKSJON AV PLASTAVFALL er noe vi løpende arbeider med på alle våre camper og cruiseskip ved å skifte ut alle engangsdispensere med noen som kan fylles opp flere ganger samt stoppe bruk av unødvendig plast som feks. sugerør. Dessuten gir vi gjestene våre gjenbrukbare aluminiumsflasker i stedet for plastflasker med vann.


ALBATROS FONT

Regular Regular Italic Medium Medium Italic Bold Extra Bold

albatros.no FORDELSKLUBB FOR REISELYSTNE STAMGJESTER • Få 3% Royal Albatros-rabatt på alle reiser • Motta informasjon om nye reiser før alle andre • Delta i særarrangementer For å bli medlem må du ha reist med Albatros to ganger. Medlemskapet er gratis, og du kan melde deg ut når du vil. Kontakt oss på royalalbatros@albatros.no albatros-africa.com | honeyguidecamp.com | zebralodge.com | destination-wild.com albatros-expeditions.com | albatros-adventure-marathons.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.