Page 1

COMUNICAT DE PREMSA

“Una mare desnodrida pot alletar” afirma Eulàlia Torras, presidenta de la Federació Catalana de grups de Suport a la Lactància Materna ●

La Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna respon a les darreres declaracions de l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica en què alertaven al Parlament de Catalunya de la suposada incapacitat de les dones desnodrides de donar el pit als seus nadons.

Aquests malentesos coincideixen amb la sisena edició del Curs de Lactància Materna organitzat per la Federació Catalana de Grups de Suport a l’alletament a Barcelona, en el qual assessores de lactància i professionals de la salut es formen i reciclen per tal de millorar l’atenció a les mares lactants de Catalunya.

El passat dia 11 de març es publicava en diversos mitjans de comunicació l’alerta per la situació de mares de Catalunya que, a causa de la seva precarietat econòmica, es troben en una situació de desnutrició i no eren capaces d’alletar els seus fills. L’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica havia alertat a la Comissió de la infància del Parlament de Catalunya sobre aquest fet i les necessitats d’aquestes mares de recórrer a la llet artificial. Des de la Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna, volem aclarir informació fonamental en aquesta delicada temàtica:

La malnutrició no impedeix alletar Les dones que pateixen estats carencials de certs aliments (malnutrició) poden alletar a les seves criatures, l’evidència científica ens indica que la llet materna no pateix modificacions significatives pel que fa a la quantitat o la quantitat en mares que pateixen malnutrició. Només en el cas de mares amb desnutrició severa la lactància es pot veure compromesa i aquest no sembla ser el cas de les mares catalanes. http://www.unicef.org/spanish/emerg/index_50471.html http://ajcn.nutrition.org/content/31/3/492.full.pdf http://www.popline.org/node/451748 http://www.savethechildren.org.uk/sites/default/files/images/Superfood_for_Babies_UK_version.pdf


COMUNICAT DE PREMSA

Com actuar en situacions d’emergència nutricionals La situació actual de crisis econòmica en la que vivim es pot considerar una emergència nutricional. Existeixen protocols per actuar en situacions d’emergència que indiquen que s’ha d’evitar fer donacions arbitràries de llet artificial i que cal promocionar i ajudar a les mares a aconseguir instaurar i mantenir la lactància materna. * UNICEF: Código Internacional para la Comercialización de Sucedáneos de la Leche Materna (http://www.unicef.org/spanish/nutrition/index_24805.html)

La necessitat d’alimentar millor a aquestes mares i no fer més gran el problema Des de la Federació Catalana proposem que la solució impliqui millorar la nutrició d’aquestes mares, i aconseguir que s’informin i puguin alletar als seus fills, per tal d’oferir-los la nutrició òptima que necessiten. Fomentar el treball en equip amb els diferents estaments sanitaris implicats en el benestar i salut de mares i criatures. Els grups de suport a la lactància oferim informació actualitzada i suport a les mares que desitgen alletar les seves criatures. Cal recordar que les recomanacions de l’OMS i l’AEP (Associació Espanyola de Pediatria) es dirigeixen a aconseguir una lactància exclusiva durant els 6 primers mesos i a partir d’aquí incorporar l’alimentació complementària, i mantenir la lactància materna un mínim de dos anys.

Curs sobre Lactància Materna 2014 Aquest any se celebra la VI edició del curs Lactància Materna a Barcelona. Aquests cursos, organitzats per la Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna són de periodicitat bianual, i inclouen els principals temes de lactància i recolzament a mares lactants. Aquest any ha tingut una assistència de 150 persones, i més del 50% són professionals de la salut.

http://www.grupslactancia.org/es/federacion-portada/

Per a més informació o entrevistes podeu contactar amb: alba@grupslactancia.org / 616 466 844 (Eulàlia Torras)

Np fedecata2014 malnutricion y lm cat  
Np fedecata2014 malnutricion y lm cat  
Advertisement