Page 1


Vens d'una família adinerada? Vinc d'una família de baixa noblesa, el meu pare era coronel.

On vas estudiar? A l'escola jesuïta de La Flèche a Anjou, on vaig rebre ensenyaments de matemàtiques i escolasticisme. Després vaig estudiar dret a la Universitat de Poitiers.

És cert que mai vas excercir la professió jurídica? No, ja que en 1618 vaig entrar al servei del príncep Maurici I de Nassau-Orange per continuar la carrera de militar.

Quan vas decidir dedicar-te a la filosofia? Quan vaig tornar a França sobre 1624, allà vaig dedicar quatre anys de la meua vida a la filosofia.

És cert que vas viatjar molt? Sí, després de vendre les meves propietats me'n vaig anar a viure


a Holanda hi vaig viure per moltes ciutats.

Allà vas escriure la teua primera obra no? No va ser la primera però sí potser la primera important obra de la meua vida.

Com es titula aquesta obra? Assajos filosòfics.

Quan la vas publicar? A 1637.

Que es per a tu el coneixement? Es la relació entre subjecte i objecte

Que postura filosòfica defenses? Jo defense el dogmatisme filosòfic

Per què defenses el dogmatisme filosòfic? Perquè si que creec que es possible el coneixement i conèixer veritats absolutes.

Que penses del racionalisme? Pense que es una postura certa , ja que hi ha que basar-se en la


raó , ja que si ens basaren en les dades que ens proporcionen els nostres sentits no aplegaríem a conèixer veritats absolutes.

A quines conclusions vares arribar després d’haver practicat l’escepticisme metòdic ? Després d’haver practicat aquesta postura filosòfica vaig aplegar a la conclusió de que es possible el coneixement però que hi ha que prendre precaucions per a aplegar a veritats segures , sense caure en la credulitat ni en el prejudici.

En el teu discurs sobre el mètode et recolzes en les matemàtiques per desenvolupar un mètode que aporti certesa a l’esperit humà , quins són els motius del dubte? En la recerca sobre el coneixement , vaig trobar diversos motius per a dubtar , el primer que vaig esbrinar va ser la poca fiabilitat dels sentits, la segona va ser la possible confusió entre el somni i la vigília i per últim la meua creencia Marta Guillem sobre el personatje del geni maligne.

Que es això de geni maligne ? La meua hipòtisi en un principi va ser

Alba Fortea Esperanza Álvarez Javier Mira Serio Parau

G1


sobre l’existencia d’un personatge , un geni maligne, creat per Deu per fer-nos dubtar d’allò que creem veritat i que seria un error.

thrtht  
thrtht  

trhtrh rthtrh