Page 1

ROMANÇ DE CEC

-Miguel Ángel Campos -Alba Diego -Alba del Olmo -Gemma Cervera -Aroa Caparrós

2nA


[ROMANÇ DE CEC] 22 de octubre de 2012

ROMANÇ DE CEC Aquesta cançó és una font secundària, ja que és un text escrit per un autor del segle XX i relata els fets que van ocórrer a principis del segle XVIII en la Batalla d’Almansa. Pel que fa el tipus de text, podem deduir que es tracta d’un text literari perquè és una cançó, encara que el seu tema és històric, ja que l’autor ens cita una sèrie de fets ocorreguts durant la Guerra de Successió, en concret de la Batalla d’Almansa. L’autor del text és individual i és Vicent Torrent. Va nàixer a València l’any 1945, fou un musicòleg i va començar a investigar la tradició musical valenciana. És conegut per la seua obra com a intèrpret de música tradicional amb el conjunt Al Tall. Dos de les seues obres importants són: “La música popular” i “Rosa perduda”. La finalitat de la cançó és reivindicar els drets, lleis i costums de la Corona d’Aragó, que van ser abolits, amb el Decret de Nova Planta al finalitzar la guerra. Aquesta font va dirigida a un destinatari públic, és a dir, a qualsevol persona interessada en els fets que s’expliquen. L’argument principal d’aquesta cançó és la Batalla d’Almansa, que va ser una conseqüència de la disputa entre Felip V i Carles d’Àustria per la corona espanyola. Els arguments secundaris del text, es presenten explícitament encara que no s’expliquen amb detall, solament es nomenen: la formació de bàndols per a la guerra i les conseqüències de la derrota de l’exèrcit de Felip V al de Carles d’Àustria; el principal va ser la implantació del Decret de Nova Planta. Trobem que el text està ambientat en la Guerra de Successió, que fou originada a conseqüència de la mort sense descendència de Carles II de la casa dels Habsburg; conegut amb el malnom de “el hechizado”. Aquest fet esdevingué a Espanya al segle XVIII i suposà la divisió del poble espanyol en dos bàndols, per una banda els partidaris del Borbó Felip V i per un altra els simpatitzants de l’Arxiduc Carles d’Àustria. No obstant l’autor es centra en la batalla d’Almansa. Almansa és un poble de València i com el poble valencià era partidari de l’Arxiduc Carles i el recolzaren per tal de que fora rei. Amb aquest objectiu posaren a la seua disposició tot el que tenien, però Felip V tenia més suport i anava avançant més ràpid. D’aquesta forma aconseguí arribar a València, on es desenvolupà una cruenta batalla coneguda amb el nom de La batalla d’Almansa; la qual es tracta el text. Aquesta batalla fou guanyada per Felip V, el qual acabà guanyant la Guerra de Successió, arribant a ser rei de la corona espanyola. Aquest fet li donà el poder necessari per a promulgar el Decret de Nova Planta i abolir els furs de la Corona d’Aragó.

2


[ROMANÇ DE CEC] 22 de octubre de 2012 La Guerra de Successió Espanyola va ser un conflicte internacional que es va produir l’any 1701 on es podien diferenciar dos bàndols bèl·lics: d’una banda els botiflers, recolzant als Borbons: Felip V, i els maulets recolzant els Austríacs:

Carles

d’Àustria.

En

aquesta

confrontació, a més de la successió a la corona hispànica, s'hi dirimia també la qüestió de l'equilibri de poder entre les diferents potències europees. La Pau d’Utrecht va segellar el 1713 aquesta guerra on cap dels dos bàndols podia abastar la victòria.

GUERRRA DE SUCCESSIÓ

La Batalla d'Almansa va ser un conflicte bèl·lic que es va donar el 25 d'abril del 1707. On les tropes de Felip V van derrotar les de l'Arxiduc Carles d'Àustria en el context de la Guerra de Successió Espanyola. Això va comportar que Castella ocupara el Regne de València per dret de conquesta, i així aquest va perdre tots els furs concedits fins aleshores i BATALLA D'ALMANSA

li van ser imposats els Decrets de Nova Planta.

Al segle XVII a Espanya, estava establerta una monarquia absolutista per part de la casa dels Àustria, és a dir, els tres poders de l’Estat requeien sobre el monarca: executiu, judicial i legislatiu. A la fi del segle XVII, els territoris de la Monarquia Hispànica es trobaven en una situació complicada, ja que només quedava l’ombra de la monarquia tan poderosa que havia existit. Es va iniciar el declivi de la monarquia. L’any 1700 va morir Carles II, conegut amb el malnom de “el hechizado”, fill i hereu de Felip IV i de Mariana d’Àustria. Els austríacs no van acceptar el testament que el monarca Carles II va deixar; va morir sense descendència i va proclamar hereu de la corona d’Espanya a Felip V, net de Lluís XVI. Aleshores, van organitzar una revolta contra ell per a intentar proclamar rei a l’Arxiduc Carles d’Àustria. A la tardor del 1705 va desembarcar a Altea, Baptista Basset, que fou un general de l’exèrcit austriacista.

CARLES D'ÀUSTRIA

La seua intenció era guanyar-se la confiança i ajuda de tots els llauradors dels pobles i viles del voltant, dient que l’Arxiduc Carles d’Àustria (qui va encapçalar el bàndol austriacista, enfrontat als

3


[ROMANÇ DE CEC] 22 de octubre de 2012 Borbons de Felip V) havia promès suspendre els tributs i els gravaments d’Espanya. Per, d’aquesta manera, l’exèrcit Austríac, guanyar-se el recolzament dels llauradors i posar-los en contra del Borbó Felip V. Als pobles va renàixer l’esperança i en poques setmanes els camins valencians estaven plens de maulets i aliats. Els maulets va ser el malnom que van rebre els partidaris de Carles d’Àustria, els quals van plenar els carrers de senyeres contra els botiflers (malnom amb què es va titllar a Catalunya als partidaris de Felip V). El 25 d’abril de 1707 l’exèrcit del Borbó Felip V va vèncer d’un colp a l’exèrcit de Carles d’Àustria i sense defenses ocuparen comarques senceres. Després d’obtindre el poder, Felip V, va tractar als homes amb gran crueltat i augmentà el poder de la seua corona promulgant el Decret de Nova Planta, el qual suprimia les lleis i costums de la pràctica antiga i va prohibir parlar la llengua d’ací. Fet del qual va sorgir el refrany “Quan el mal ve d’Almansa a tots alcança” que significa que quan es produeix un esdeveniment, i ens pensem que no ens va a afectar pel fet de que es troba lluny de nosaltres, sí ho fa , ens perjudica a tots. Felip V ser el primer rei de la Dinastia Borbó al tron del Regne d'Espanya i va instaurar el centralisme a l'estil de l'absolutisme borbònic, instaurat a França. La Batalla d’Almansa va ser decisiva per a la Guerra de Successió. Però l’exèrcit austríac no es va donar per vençut, per la qual cosa, l’exèrcit de Felip V es va veure obligat a conquerir diferents poblacions que es van resistir. Xàtiva va ser la primera ciutat assetjada i finalment conquerida, i a més a més el rei va ordenar la seua destrucció: va ser incendiada i va ser renombrada com a San Felip (per això, al museu de l’Almodí de Xàtiva, es troba el quadre de Felip V penjat cap avall). Després van ser conquerides Dènia, Alcoi i per últim Alacant. Finalment, Carles d’Àustria va heretar en 1711 l’Imperi Alemany i va perdre l’interès per la corona Espanyola. Ací s’inicià el regnat del primer Borbó a Espanya.

FELIP V

Aquesta cançó del grup Al tall és un exemple de com reivindicar, d’una manera influent, els propis drets. En aquest cas, es troba una forma de manifest per l’abolició dels furs de la Corona d’Aragó per part del poder de Felip V. Podríem classificar-la com a cançó protesta, perquè manifesta el desacord de La Corona d’Aragó davant els decrets imposats pel Felip V.

4


[ROMANÇ DE CEC] 22 de octubre de 2012 Aquesta és una bona font per a informar-se dels fets que envoltaren la Guerra d’Almansa ja que els autors d’aquesta cançó estan especialitzats en el tema i són una font de confiança. Per concloure aquest document, s’expliquen les diferències que es poden trobar entre l’Antic Règim amb el posterior Sistema Liberal o Estat Liberal. En l’àmbit polític, es troba que l’Antic Règim es diferencia de l’Estat Liberal en que l’Antic Règim compta amb una sobirania reial i un règim absolutista, mentre que l’Estat liberal compta amb el poble per a prendre decisions, amb una sobirania nacional amb divisió de poders. En quant a la societat, a l’Antic Règim, hi ha establerta una societat estamental, on tot el poder recau sobre els privilegiats(noblesa i clergat) i el Tercer Estat paga impostos per mantenir-los. En canvi a l’Estat Liberal hi ha una societat classista fonamentada en la divisió de poders en classes socials depenent de la seua riquesa. Pel que fa a l’economia, a l’Antic Règim s’observa que el monopoli pertany als privilegiats, que es dediquen a explotar al Tercer Estat. Per altra banda, a l’Estat Liberal o Sistema Liberal, l’economia està basada en la llei de l’oferta i la demanda, on cadascú és lliure de crear l’empresa en el sector que vulga. Per acabar, podem dir que aquesta cançó i, com no, el seu treball, ha estat una bona font d’informació per a assabentar-se de tot el que va ocórrer anteriorment, durant, i posteriorment a la Batalla d’Almansa.

5


[ROMANÇ DE CEC] 22 de octubre de 2012

Bibliografia: Felip V : http://ca.wikipedia.org/wiki/Felip_V_d'Espanya Batalla d’Almansa: http://ca.wikipedia.org/wiki/Batalla_d%27Almansa Maulets: http://ca.wikipedia.org/wiki/Maulets_(hist%C3%B2ria) Botiflers: http://ca.wikipedia.org/wiki/Botiflers Baptista Basset: http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Baptista_Basset_i_Ramos i http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0008184&BATE=Joan%2520Baptista%2520Ba sset%2520i%2520Ramos Carles d’Àustria: http://ca.wikipedia.org/wiki/Carles_d%E2%80%99%C3%80ustria Decrets de Nova Planta: http://ca.wikipedia.org/wiki/Decret_de_Nova_Planta Guerra de Successió: http://ca.wikipedia.org/wiki/Guerra_de_Successi%C3%B3_Espanyola i http://www.tv3.cat/historiesdecatalunya/cronologia/cron103448394.htm Batalla d’Almansa: http://ca.wikipedia.org/wiki/Batalla_d%27Almansa i http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0002769 Diferències entre l’Antic Règim i el Sistema Liberal: http://www.maestrojuandeavila.es/Departamentos/Geografia%20e%20Historia/cidead/histcont/Cu adroantiguoregimen.pdf i http://bachiller.sabuco.com/historia/anreg.pdf

6

Romanç de Cec  

Aquest treball ha sigut realitzat per Miguel Ángel Campos, Aroa Caparros, Gemma Cervera, Alba del Olmo i Alba Diego per a l'assignatura d'Hi...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you