Page 1

REVISTA BIMESTRAL DE L’AJUNTAMENT D’ALAQUÀS • GENER I FEBRER • Núm. 11

Tecnologia i innovació, al servei dels nostres clubs esportius

NOUS POLIESPORTIUS LOS FAROLES I CAMÍ VELL: APOSTEM PER LES PERSONES SE CELEBRA ENGUANY EL V CENTENARI DE LA MORT DE SANT FRANCESC DE PAULA LES FALLERES MAJORS D’ALAQUÀS PRENEN EL PROTAGONISME


s

Sumari

LA GASETA · BUTLLETÍ MUNICIPAL D’INFORMACIÓ D’ALAQUÀS · GENER I FEBRER DE 2007

2

NOUS POLIESPORTIUS A ALAQUÀS Espais més amplis i de més qualitat per a la pràctica de noves modalitats esportives seran les novetats que presentaran els poliesportius el Terç i el Bovalar, on s’invertiran enguany 7 milions d’euros.

FAROLES I CAMI VELL: UNA APOSTA PER LES 8 LOS PERSONES L’Ajuntament d’Alaquàs presenta el Projecte de Rehabilitació del barri Los Faroles d’Alaquàs que farà possible la revitalització de la zona i la millora de la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes.

16

UNA SOLUCIÓ ALS ESTACIONAMENTS Comencen les obres del futur pàrquing públic del carrer Major que comptarà amb 480 places.

19

500 ANS DE DEVOCIÓ AL PATRÓ D’ALAQUÀS El President de l’Orde Mínima Seglar, Josep Chuan Chulià, parla de la importància d’aquesta festa per a la ciutat d’Alaquàs.

24

ALAQUÀS I JEREZ DE LOS CABALLEROS S’AGERMANEN Més de 1.000 veïns i veïnes d’Alaquàs tenen els seus orígens a Extremadura. Alaquàs inaugurarà un centre per potenciar la seua cultura.

26

ÉS L’HORA DE LES FALLES Descobrim com són les Falleres Majors d’Alaquàs per al 2007.

LA GASETA Empresa editora: Ajuntament d’Alaquàs. Carrer Major, 88. Disseny i maquetació: Ángel Martínez Disseny i Comunicació Imprimeix: Rotodoménech. S.A.

GASETA LA

1


esports

e

NOUS POLIESPORTIUS

Tecnologia i innovació, al servei dels nostres clubs esportius

Els millors i més innovadors poliesportius. Així seran el Terç i El Bovalar, unes dotacions modernes i avantguardistes que no passaran desapercebudes. El Projecte de Remodelació integral i Ampliació que posarà en marxa l’Ajuntament millorarà l’àmplia oferta esportiva existent i permetrà la creació de nous espais per a la pràctica d’esports que fins ara no es podien practicar a la ciutat com ara fitness, pàdel, tennis i diverses modalitats d’atletisme.

Els clubs esportius tindran nous despatxos i vestuaris renovats, els camps de futbol comptaran amb gespa artificial i noves grades, hi haurà un nou edifici amb spa i junt a l’actual piscina es construirà una altra piscina lúdica, convertint tota la zona de bany a l’aire lliure en un nou espai lúdic amb capacitat per a vora 1000 persones. Aquests són alguns dels exemples dels nous serveis esportius que oferirà l’Ajuntament després de remodelar els poliesportius.


e

No hi ha excusa per a no fer esport a Alaquàs. Des de caminar fins nadar en ple mes de desembre, hi ha una llarga llista d’activitats físiques que els ciutadans i ciutadanes tenen a la seua disposició. Tot i aquesta gran oferta de serveis esportius, l’Ajuntament d’Alaquàs està disposat a augmentar encara més la diversitat d’esports a practicar a la ciutat i ampliar i modernitzar les instal·lacions que hi ha, millorant el seu rendiment i dotant-les de nous serveis de qualitat. Per això, el poliesportiu el Terç canviarà radicalment la seua imatge. Més gran, més dinàmic, més polivalent i més modern. Així seran les noves instal·lacions que ocuparan un total de 46.000 m2 de superfície rendibillitzats al màxim i on els seus espais s’han racionalitzat de la millor manera per a concentrar en aquest poliesportiu totes les dotacions perquè es puguen practicar tot tipus d’esports de terra.

12345678-

esports

El Terç: 2 46.000 m per a l’oci

Pàrquing Vertuaris Camp de futbol de gespa Pistes de tennis Edifici de fitnnes Pistes de frontó Pistes de pàdel Zona d’atletisme

1 2 3

3

5

4 8 3

GASETA LA

7

3

LA

6


e Nous esports per a practicar esports

Una de les principals novetats que aportarà la inversió en el Terç és la creació de nous espais que permetran la pràctica de noves activitats. Es tracta, en concret, de la construcció de 4 pistes de pàdel i altres 3 pistes de tennis. En els darrers anys són, sens dubte, els dos esports que més afició i adeptes han sumat. L’Ajuntament d’Alaquàs, conscient del creixent interés per la seua pràctica, ha decidit incloure aquestes pistes en el projecte. Els jocs de raqueta es completen, a més, amb 2 noves pistes de frontó, que seran, a més, aprofitades en la part exterior per a la instal·lació d’un rocòdrom.

Futbol de més qualitat Jugar a futbol ja no serà igual. Els actuals camps, que seran dotats de gespa artificial, es reconvertiran en 2 camps nous per a la pràctica de futbol i 1 camp per a futbol 7, millorant així la qualitat de joc i, especialment, la seguretat dels milers de futbolistes que al llarg de l’any passen per aquestes instal·lacions com són els membres de l’Alaquàs CD, la Walter, els alumnes de l’Escola Municipal EMDA o els diversos equips que formen part de les diferents lligues que s’organitzen. L’Ajuntament d’Alaquàs compleix amb aquesta dotació el compromís adquirit amb tots aquestos grups i fa mostra de la seua voluntat de suport a les entitats esportives futbolístiques locals. Els milers de jugadors alaquasers de totes les edats que utilitzen habitualment aquestes instal·lacions estrenaran en breu aquests nous camps així com també una moderna zona de vestuaris amb totes les comoditats necessàries que habilitarà, dins d’aquest projecte, l’Ajuntament d’Alaquàs. Les grades des d’on els espectadors contemplen els diversos partits de futbol que cada cap de setmana es juguen, seran també totalment renovades, guanynt principalment en confort i augmentant a més del doble la seua capacitat.

Moment per a l’atletisme Tots els atletes, tant aficionats com professionals, que entrenen al complex el Terç, tindran a la seua disposició una nova zona d’atletisme que augmentarà les possibilitats per a practicar les diverses modalitats d’aquest esport: salt de longitud, salt de pèrtiga o salt d’altura, entre d’altres. A més a més, tot el recinte estarà envoltat per una zona verda amb un llarg circuit de fúting útil tant per als corredors com per a la preparació física prèvia a distints tipus d’entrenaments. Alaquàs disposarà, d’aquesta mena, d’una de les pistes d’atletisme més novedoses de l’àrea metropolitana, que millorarà els entrenaments dels alumnes que formen part de la seua escola d’atletisme i que estan aconseguint llocs destacats en els diversos campionats autonòmics i nacionals. 4

GASETA LA


e Gimnàs i SPA esports

Junt a la renovació de les instal·lacions ja existents en aquest enorme recinte, s’utilitzaran vora 3.000 m2 per a un nou edifici polivalent que s’ubicarà en el centre de les immediacions del Terç i en què hi hauran 2 sales de fitness amb més de 400 m2, que tindran vistes a les pistes i estaran equipades amb tot tipus de màquines per a l’exercitació dels músculs. Una de les novetats d’aquesta nova dotació serà l’habilitació d’un SPA que albergarà una àrea de descans i relaxació en què es realitzaran tractaments per a la salut, i s’utlitzarà com a base principal, l’aigua. Completaran els serveis d’aquest nou edifici una zona de vestuaris i un nou restaurant.

Seu per als clubs esportius Els clubs esportius vinculats a aquestes instal·lacions com ara l’EMDA, el Alaquàs CD o el Club d’Atletisme, entre altres, voran com les seues actuals seus es transformen en uns locals renovats i més grans. Augmentarà així l’eficàcia d’aquests espais per al desenvolupament de les tasques de coordinació i organització dels clubs, tan important i intensa al llarg de la temporada esportiva.

Al servei dels usuaris Amb tota la remodelació i l’ampliació d’usos del Terç, augmentarà la ja nombrosa xifra d’usuaris d’aquesta àrea esportiva. Pensant en aquest fet, l’Ajuntament d’Alaquàs també s’ha preocupat de millorar dos serveis que tots els esportistes i visitants agrairan: l’aparcament i el restaurant. La reorganització de la zona de pàrquing permetrà un major nombre de places per als vehicles. I d’altra banda, el renovat restaurant prestarà la seua atenció des de l’edifici central. En uns mesos, atletes, gimnastes, jugadors de futbol, tennis, frontó i pàdel tindran noves possibilitats i comoditats. Tot amb el propòsit de l’Ajuntament d’Alaquàs de posar a disposició dels veïns i veïnes una nova i millorada zona per a la pràctica de l’esport en la ciutat i per tal d’incentivar aquest saludable hàbit i elevar la qualitat de vida dels ciutadans.

GASETA LA

5


e Gespa artificial: més estabilitat i qualitat de joc La incorporació de la gespa artificial al terreny de joc marcarà una nova era en el futbol local. Centenars de jugadors que utilitzen aquestes instal·lacions (EMDA, CD Alaquàs, Walter, lligues, aficionats...) es beneficiaran de les seues possibilitats. Ara podran practicar el seu esport favorit més sovint i, especialment, sense importar les condicions climàtiques. Aquest material es conserva en bon estat durant molt més temps que la gespa natural en les mateixes condicions. La gespa artificial amb què seran dotats els camps de futbol ha estat fabricada amb l’última tecnologia i els millors materials tècnics que hi ha al mercat. La fibra que imita l’element natural permet als jugadors tindre un millor recolzament sobre el camp, afavorint que els claus de les sabatilles penetren de forma satisfactòria en el camp. Davall aquesta capa de fibra, la base està formada de menudes partícules de material que, per la seua composició, té unes excel·lents característiques d’estabilitat, fricció, desplaçament, elasticitat i drenatge. El estudis fets sobre aquest material han revelat també un descens en el risc de contractures i lesions pel que fa a l’herba natural. Aquest fet és perquè la gespa natural és més irregular i propicia espais massa durs o blans provocats per l’ús intensiu. Les pluges o el sol intens no afecten la gespa artificial i mantenen un terreny totalment estable. En definitiva, els avanços realitzats en l’estudi d’aquest material han aconseguit un producte fins i tot millor que l’herba que imita. L’Ajuntament d’Alaquàs, una vegada comprovat el seu rendiment, incorporarà als nous camps de futbol del Terç la gespa artificial. Serà una gran millora, demanada i merescuda per tots els futbolistes d’Alaquàs, vertaders protagonistes i beneficiats per aquesta intervenció.

Esport: vida sana i saludable Aquesta nova inversió en els poliesportius municipals deixa patent l’aposta de l’Ajuntament d’Alaquàs per dotar la ciutat d’uns serveis esportius moderns, diversos i d’alta qualitat. I en aquest afany s’ha treballat durant anys, aconseguint que hui Alaquàs gaudisca d’una xarxa d’equipaments i programes esportius que s’estén per tota la ciutat. Junt als centres neuràlgics com són el Terç i el Bovalar, es troben també les canxes de bàsquet de barri al parc del Rotllet, els elements gimnàstics i la pista de monopatins del parc de la Sequieta, els camps d’hoquei sobre patins al polígon el Bovalar, les pistes esportives dels centres escolars, els circuits per a caminar, entrenar o fer fúting que suposen les alberedes nord i sud, l’habilitació d’un carril bici que creua la població... L’esport s’expandeix per tot arreu a Alaquàs. Amb moltes oportunitats per a la seua pràctica, desenes de clubs en actiu, unes instal·lacions multiplicades i modernitzades... qui resisteix a la temptació?.

6

GASETA LA


e

Les avançades instal·lacions i serveis del Bovalar són utilitzats per centenars d’esportistes a diari. I és que l’oferta esportiva és més que àmplia: aeròbic, fitness, balls de saló, caribenys, batuka, jazzfunky, relaxació, tai-txí, ioga, judo, kàrate, bàsquet, handbol, gimnàstica rítmica o programes d’activitat física adaptats per a persones majors i discapacitats són algunes de les opcions entre les que triar. Junt a elles es troben totes les alternatives que ofereixen les dues piscines cobertes: activitats per als més menuts, cursos de natació per a totes les edats, hidroteràpia, natació correctiva i per a futures mares o aquafitness. I l’espai de relaxació dotat de sauna i jacuzzi. Es tracta d’una proposta molt àmplia per desenvolupar l’activitat física. Ara l’Ajuntament d’Alaquàs ha apostat per renovar l’actual piscina d’estiu i potenciar-la com una zona per a l’oci, especialment als mesos estivals. Aquest serà un dels projectes esportius i lúdics més importants creat principalment per a fomentar el seu ús familiar i el divertiment dels més menuts. La reforma d’aquest poliesportiu contempla principalment l’ampliació de la zona de bany a l’aire lliure. Junt a l’actual piscina es construirà una altra lúdica convertint tota la zona en un parc aquàtic que incorporarà jocs infantils, cascades, jacuzzis i zones de relax i junt a ella i

esports

Una nova piscina lúdica al poliesportiu El Bovalar

haurà una nova i espaiosa zona verda. Serà un complex de bany recreatiu i diversió aquàtica que permetrà, a més, la realització de diversos esports d’aigua al llarg de l’estiu i un ampli i millor horari per al gaudiment de tota la família i que guanyarà en comoditat i qualitat. La reforma de tot el recinte del Bovalar incorpora també la creació d’un nou edifici d’accés principal que estarà equipat amb nous vestuaris, moderns serveis, una nova sala per a multiusos i un nou restaurant, dotacions que permetran augmentar els actuals serveis que s’imparteixen al poliesportiu. De la mateixa manera que en el Terç s’han concentrat els espais per a la pràctica d’esports de terra, en el Bovalar s’han racionalitzat els espais per concentrar tots els esports d’aigua. Per a completar les novetats en la millora del servei esportiu i d’oci del Bovalar, el ja ample horari per a la utilització de les instal·lacions s’incrementarà per facilitar que l’activitat esportiva siga més compatible amb altres activitats tant quotidianes com d’oci. Destaca també la construcció de 2 pistes de futbol sala en les actuals pistes de barri del Bovalar que disposaran a més a més de coberta lleugera per a la pràctica del hoquei.

GASETA LA

7


v vivenda

Los Faroles y CamĂ­ Vell: Apostamos po

8

GASETA LA


v vivenda

El Ayuntamiento de Alaquàs ha puesto en marcha un proceso de rehabilitación en el barrio de Los Faroles con el fin de revitalizar toda la zona de Camí Vell, promover viviendas de alquiler y crear nuevos espacios ambientales. Esta intervención pública mejorará notoriamente el actual estado de los bloques de viviendas de Los Faroles, en el que residen, en su gran mayoría, vecinos y vecinas con una renta baja, siendo aproximadamente el 40% de ellos jubilados y jubiladas. Como todo ciudadano, aspiran a residir en una vivienda digna, segura y en condiciones. Se trata de una apuesta por la mejora de la calidad de vida de los ciudadanos y ciudadanas. Una apuesta por las personas.

or las personas

GASETA LA

9


vivenda

v Derecho a una vivienda digna El acceso a la vivienda parece cada vez más un sueño que cumplir, una meta que conseguir o una ilusión que alcanzar. Pero la vivienda no es sólo un sueño, una meta o una ilusión. Es un derecho reconocido en la Constitución entre los derechos y deberes fundamentales. Y como especifica el artículo 47, no lo es sólo al disfrute de una vivienda sino a que ésta sea “digna y adecuada”. Además, especifica que los poderes públicos “promoverán las condiciones necesarias y establecerán las normas pertinentes para hacer efectivo este derecho”. El Ayuntamiento de Alaquàs está firmemente decidido porque estas palabras sean reales y no se queden en una utopía. Ha puesto en marcha el proceso más ambicioso y con más trascendencia social llevado a cabo en la ciudad. El pasado 5 de diciembre se presentó en el Pleno de la Corporación el Anteproyecto de Intervención para la Rehabilitación del Barrio de Los Faroles. Con un coste total de 4.178.000 euros, se dará solución a los problemas detectados por los estudios técnicos en estas viviendas.

Nuevos espacios públicos Otro aspecto que se verá beneficiado por las obras es la de las calles sin salida a las que actualmente recaen las viviendas. Estos espacios se convertirán en unos nuevos jardines en los que se instalarán elementos vegetales, plantas autóctonas, plantas aromáticas, zonas florales y secas y de los que podrán disfrutar todos sus vecinos y vecinas. Los nuevos parques públicos serán de gestión municipal y contarán con una iluminación nocturna integrada. Se tratará de un nuevo y moderno paisaje en la ciudad acorde con otros entornos públicos como los cercanos Parc del Roser, la Senyera o la Sequieta.


v El objetivo principal de la intervención es revitalizar y embellecer el barrio, hacerlo accesible, aumentar la seguridad y mejorar la calidad de vida de sus vecinos y vecinas, de manera que la arquitectura sirva como elemento catalizador para la regeneración social.

de acceso, renovando todos los acabados interiores de los espacios comunes y utilizando el color como elemento de singularización.

Embellecer el

Los balcones exteriores se forrarán con una estructura que los unirá verticalmente formando una doble fachada de chapa perforada que permitirá ocultar los tendederos y ordenar y centralizar todas las instalaciones. Se unificarán también las antenas, se repararán y protegerán todas las cubiertas para evitar problemas de goteras y dar una correcta impermeabilización a los edificios.

Por ello, una de las acciones de barrio y aumentar más envergadura será la nueva la calidad de vida configuración de las comunidades de sus vecinos es de propietarios. Los 4 edificios existentes se dividirán en 8 nueuno de los objetivos núcleos con ascensor, escalevos principales ras y barandillas que cumplan la normativa de seguridad. Se modificará así la estructura de propiedad horizontal ya que el proyecto trasformará los actuales bloLas fachadas presentarán además un aspecto ques en unidades de vecinos de 20 viviendas radicalmente diferente. La utilización de colores que además dispondrán de viodeoporteros. y la heterogeneidad en los revestimientos preEsta medida ayudará a fomentar la convivencia dominarán en las cubiertas y cambiarán la imaciudadana en el barrio, aumentando su segurigen de este barrio. dad. En cada bloque se creará un nuevo zaguán

vivenda

Seguridad y accesibilidad


vivenda

v Viviendas en régimen de alquiler

Del total de viviendas, 26 son en la actualidad propiedad del Instituto Valenciano de la Vivienda. El Ayuntamiento de Alaquàs considera imprescindible para garantizar la viabilidad del proyecto que todas ellas sean también rehabilitadas. Por ello se ha transmitido a la Generalitat este interés así como la propuesta de que se pongan a disposición de jóvenes menores de 35 años en régimen de alquiler. Esta medida tendría un beneficio doble. Por una parte se facilitaría la independencia familiar que debido al alto precio de la vivienda se produce a una edad cada vez más elevada. Y por otro se contribuiría con ello al rejuvenecimiento de la población en esta zona, que implicaría a su vez una dinamización social. La idea de promover estas viviendas de alquiler, se suma al importante Plan Municipal de la Vivienda llevado a cabo por el consistorio en esta legislatura para facilitar la adquisición de un inmueble a los más jóvenes. Para ello se creó la Oficina Municipal de la Vivienda que desde el pasado mes de julio viene informando sobre el proceso de adquisición de una de las 766 viviendas de protección pública que se construirán en el barrio de Camí Vell. Más de 3,500 personas han mostrado su interés por estos pisos, que serán adjudicados a través de un sorteo público ante notario en los próximos meses.

Una obra consensuada con sus vecinos y vecinas Este proyecto de Rehabilitación del Barrio de Los Faroles es fruto de la participación ciudadana. En la intervención, los vecinos y vecinas que habitan estas viviendas tienen que ser, sin duda, los principales protagonistas. Por este motivo, el Alcalde de Alaquàs se ha reunido en diversas ocasiones con ellos y ellas en el marco de una comisión constituida para detectar las principales necesidades que cubrir. La colaboración y la voluntad de todos, junto con el trabajo de los técnicos municipales ha permitido elaborar este plan de mejora. Paralelamente, el Alcalde ha tenido varios encuentros con el Director General de Arquitectura y Vivienda, D. Bernabé Bueno, para abordar este proyecto e insistir en su puesta en marcha inminente.


v Compromiso cumplido

Concretamente, del presupuesto total de la reforma, el Ayuntamiento se ha comprometido a asumir el 20%. Además de dar un cambio radical a su imagen, se dará solución al diagnóstico técnico realizado, se potenciará la seguridad en esta zona, se garantizará la tranquilidad de sus vecinos y vecinas y todos los criterios de accesibilidad.

El Ayuntamiento ha solicitado al gobierno de la Generalitat Valenciana, como propietario de una gran parte de las viviendas y como administración competente en la materia que, de acuerdo con el decreto de rehabilitación de vivienda y de ayuda a la financiación de las mismas, cofinancie el coste restante. Y que declare este barrio como área de rehabilitación, lo que implicaría obtener ayudas a fondo perdido y subvenciones directas de hasta el 100% de la intervención. La participación pública en la rehabilitación no se queda sólo en la aportación económica, el Consistorio será ente gestor y promotor de la actuación para asumir toda la responsabilidad de los trámites con la voluntad de facilitarlos y garantizar la ejecución de las obras. Así mismo, el Ayuntamiento se compromete a prestar a las comunidades de propietarios, a demanda de los propios vecinos y vecinas, un servicio jurídico externo y la administración de las fincas durante los tres primeros años para regularizar jurídicamente su situación legal.

vivenda

Revitalizar la zona de Camí Vell y llevar a cabo un proceso de revitalización en el barrio de Los Faroles era un compromiso del Ayuntamiento de Alaquàs. En la rueda de prensa que el Alcalde de Alaquàs, Jorge Alarte, ofreció para presentar el proyecto, el primer edil se mostró muy satisfecho. “Es el paso definitivo para llevar a cabo un proyecto que planteamos desde una óptica de un gobierno de izquierdas”. Hizo este comentario en relación a la propuesta del Partido Popular en el año 2004 consistente en el derribo de los bloques y que hubiera supuesto el desalojo de los vecinos. “Se equivocaron. Nuestra gente no se va a ir de su piso, el barrio de Los Faroles saldrá adelante sin derribar”, declaró el Alcalde. Para el equipo de gobierno local la inversión social, las acciones que mejoren las condiciones de vida de la gente con menos recursos es una máxima prioridad.


t trasport públic

Per un transport públic de qualitat

L'Ajuntament d'Alaquàs proposa a les administracions competents un projecte integral de transport públic en què es demana la construcció d'una nova estació subterrània intermodal que integre tren i tramvia. La nova andana s'ubicaria al costat del Centre de Salut i donaria resposta a la que es una reivindicació històrica per part de la ciutadania per millorar les comunicacions entre Alaquàs i València.

Alaquàs s’ubica a tan sols 5 quilòmetres de València. Un trajecte que aparentment és curt però que es converteix en interminable diàriament per als i les usuàries del transport públic. L’autobús és l’únic mitjà que tenen per a desplaçar-se. No hi ha tramvia, tampoc hi ha tren.

Aquest model comporta necessàriament el soterrament de les vies del tren que transcorre entre els dos municipis i que actua com a barrera física, cosa que provoca nombrosos problemes, sobretot en èpoques d’inundacions.

Un gran pulmó verd Millorar les comunicacions entre Alaquàs i València és, per tant, una de les majors reivindicacions per part de la ciutadania i per part de l’Ajuntament, que sempre ha donat suport a aquestes protestes. Com a resposta a aquest dèficit que cada vegada és més insostenible, l’Ajuntament ha elaborat un projecte integral de transport públic per a Alaquàs. Després d’haver realitzat un estudi exhaustiu de la realitat social i física en què s’han valorat diferents alternatives, s’ha considerat que la més viable i millor opció és treballar conjuntament amb Aldaia per tal d’elaborar un projecte conjunt de millora i plantejament de nous serveis de qualitat, ja que ambdós municipis comparteixen una mateixa realitat física.

El soterrament permetria aleshores eliminar els tres actuals passos subterranis i substituir el traçat per un gran bulevard verd amb tres rotondes que regularien el trànsit. A més, s’eliminarien també elevats i les passarel·les per a vianants. Aquesta mesura permet parlar, a més, d’un nou plantejament urbà en la zona que podria unir les alberedes d’Alaquàs amb el Cinturó Verd d’Aldaia, amb la qual cosa es crearia un pulmó verd de passeig de vora sis quilòmetres de longitud per a la ciutadania, que ja no es veuria obligada a travessar cap pas subterrani ni cap carretera.

El projecte viable que done resposta a aquestes reivindicacions històriques passa per construir una nova estació subterrània intermodal per a Alaquàs i Aldaia, que serviria de punt de confluència tant de la línia de rodalia C-3 de Renfe i com de la nova línia de tramvia de l’Horta Sud. Aquesta nova estació estaria ubicada al costat del Centre de Salut d’Alaquàs. En la mateixa proposta que ha estat remesa a la Generalitat Valenciana, es demana, a més, la immediata construcció del projecte del tramvia que intercomunique ambdós municipis i s’exigeix també la urgent modernització i electrificació de la línia C-3 de Renfe, així com també l’augment de freqüències de viatge. Els Alcaldes d'Alaquas i d'Aldaia signen una proposta d'acord per exigir un millor servei de transport públic

GASETA LA

15


En els últims anys Alaquàs ha guanyat en espais públics per a les persones, en seguretat i en qualitat de vida. La fisonomia de la ciutat ha anat canviat i s’ha adaptat a les necessitats dels seus veïns i veïnes i a les demandes d’una ciutadania que vol viure més i millor. El Carrer Major és ara un espai renovat, lluminós, accessible i còmode per a viure. Però, en una ciutat activa com aquesta, és necessari combinar espais per a vianants i espais per a vehicles, donant una solució als aparcaments, pensats principalment per als veïns i veïnes d’aquesta zona, per a totes aquelles persones que la freqüenten i, sobretot, per garantir la continuïtat de l’activitat comercial. Podem fer una ciutat compatible i a la mateixa vegada respectuosa amb el medi ambient, lliure de fums i olors. Per això, i conscient que Alaquàs necessita aparcaments públics per a permetre l’estacionament amb seguretat, l’Ajuntament d’Alaquàs ha afavorit la construcció al Carrer Major d’un pàrking públic de 480

places. Aquest serà el primer d’una xarxa d’estacionaments públics que donaran resposta a la necessitat de conciliar una ciutat habitable amb els vehicles dels seus veïns i veïnes.

TIPUS DE PLACES L’aparcament es regirà per un sistema mixt a través del qual s’oferiran diferents alternatives. Hi haurà places per a venda, per a lloguer mensual i per a ús per hores, segons les necessitats dels i les usuàries. En el soterrani i subsoterrani s’ubicaran un total de 160 places de venda dirigides als i les residents de l’àrea d’influència. En la planta baixa i la primera i segona planta hi haurà 320 places de lloguer mensual i d’ús per hores. Les de lloguer mensual podran ser utilitzades segons les necessitats del i la usuària. A través d’un abonament mensual es regularà l’ús en les modalitats diürnes, nocturnes i completes.


p pàrquing públic

ÀREA D’INFLUÈNCIA DE L’APARCAMENT

QUI POT ACCEDIR A UNA PLAÇA D’ESTACIONAMENT? Les places estan destinades especialment als veïns i veïnes d’Alaquàs que resideixen, en qualitat de propietari o inquilí, en l’àrea d’influència de l’aparcament. Les persones que vulguen optar a una plaça hauran de ser posseïdors d’un vehicle o una vivenda, i ser majors d’edat o menors emancipats.

MÉS INFORMACIÓ L’Oficina Municipal de la Vivenda s’encarregarà d’informar, assessorar i inscriure a tots els ciutadans i ciutadanes d’Alaquàs que desitgen optar a una plaça d’estacionament. L’horari d’atenció de l’oficina és de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i de 16 a 20 hores i els dissabtes de 9 a 14 hores. Telèfon: 961122830


t tradició

500 anys de devoció al Patró d’Alaquàs La celebració en honor a Sant Francesc de Paula va més enllà d’un fet religiós, és la història d’un poble unit per les seues tradicions

"Centenars de persones assistiren al trasllat de Sant Francesc des de la capella fins a la Parròquia el passat any 2006"

Sant Francesc de Paula va nàixer a Paula (Nápoles) el 27 de març de 1416. Apòstol i fundador de l’Orde dels Mínims, va morir a Tours (França) el 2 d’abril de 1507. Segons els seus seguidors, va ser un exemple a seguir al llarg dels seus 91 anys per la seua bondat i entrega als altres. La seua presència va arribar a Alaquàs l’any 1537, quan En Jaume d’Aguilar, senyor d’Alaquàs, va cedir uns terrenys per a un convent en el lloc on ja es venerava la Mare de Déu de l’Olivar. La devoció dels alaquasers i alaquaseres d’aquella època va fer que Sant Francesc fóra declarat Patró d’Alaquàs i que posteriorment, en l’any 1833 es fundara a la ciutat l’Orde Mínima Seglar. Des d’aleshores, aquesta tradició ha anat passant de generació en generació, augmentant amb el transcurs dels segles, la voluntat per participar i celebrar aquesta efemèride amb una gran festa. Per tots aquests motius se celebra enguany el Vé Centenari de la mort del Patró d’Alaquàs i, unida a aquesta celebració centenària es commemoren també els 470 anys de la seua presència a la ciutat i de la fundació del convent de la Nostra Senyora de l’Olivar. L’Orde Mínima Seglar ha posat tot el seu interés per commemorar aquesta data i fer partícip a la població de totes les activitats programades, que començaran oficialment el 15 de febrer amb la presentació els actes inaugurals i la celebració del 5é tretzenari, que

estarà presidit pel Delegat General de l’Orde dels Mínims d’àmbit nacional, José Antonio Rojo. Les celebracions centrals de la festa tindran lloc enguany del 17 al 29 d’abril. El dia 22 d’abril, dia gran en honor al Patró, tindrà lloc el típic trasllat del sant des de la seua capella fins la Parròquia i la solemne processó. Com a novetat d’enguany, la imatge del sant recorrerà tots els carrers i places d’Alaquàs, col·legis, residències, cases religioses i les tres parròquies. La restauració del retaule de St. Francesc (del segle XVII), diverses exposicions de pintura i escultura, conferències i treballs d’investigació completaran aquesta festivitat que finalitzarà l’any vinent, amb la clausura del centenari i la celebració del 175 aniversari de la fundació de la fraternitat d’Alaquàs de l’Orde Mínima Seglar.

Conveni de col·laboració

Atés la importància i envergadura d’aquesta efemèride, l’Alcalde d’Alaquàs va proposar al Ple de la Corporació l’aprovació d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’Orde Mínima Seglar a través del qual el consistori es compromet a aportar a la festa un total de 50.000 euros, que serviran per fomentar i donar supor als actes culturals, cívics i socials que es desenvoluparan. L’Ajuntament s’ha compromés també a incloure en tots els impresos oficials de 2007 el logotip commemoratiu del Vé aniverari, per donar una difusió cultural àmplia i eficaç.

GASETA LA

19


e entrevista

Josep Chuan Chulià és el President de l’Orde Mínima Seglar d’Alaquàs des de fa més de 40 anys, quan va agafar el relleu de son pare, un dels màxims precursors d’aquesta festa. És el propietari d’un dels comerços més tradicionals de la ciutat, tant per la seua cèntrica ubicació com pels anys en què continua obert al públic. Està casat i té una filla que comparteix la mateixa devoció per Sant Francesc de Paula. Amb interés, il·lusió i responsabilitat afronta enguany el repte d’organitzar la que és una de les festes més importants per a la història d’Alaquàs: el Vé Centenari de la mort de Sant Francesc de Paula, Patró d’Alaquàs

President de l’Orde Mínima Seglar de Sant Francesc de Paula

Josep Chuan Chulià

"Alaquàs serà enguany punt de trobada de diferents ciutats que vindran a participar en la Festa" 20

GASETA LA


e seté centenari de la trobada de la imatge de la patrona d’Alaquàs, la Mare de Déu de l’Olivar, els milers de veïns i veïnes tornaran a eixir al carrer per celebrar ara la festa del seu Patró, “perquè és un sant miraculós que els alaquasers han conegut”, assegurava Josep, a l’hora que ens recordava perquè ell i perquè dedicar el seu temps a aquesta tradició tan arrelada. “La funció dels frares i de Sant Francesc sempre ha sigut atendre les necessitats dels altres. Sant Francesc sempre volia ser l’últim, volia ser menys. Com ell, en la meua família també hem volgut ser sempre menys que els demés”.

entrevista

Les celebracions preparatòries en honor a Sant Francesc de Paula ja han començat a Alaquàs. L’Orde Mínima Seglar treballa diàriament per completar una programació religiosa, cultural i festiva en què tots els veïns i veïnes de la ciutat se senten involucrats en aquesta festa que combina que la història amb la tradició i la cultura d’un poble. El seu President, Josep Chuan Chulià i tots els seus col·laboradors han posat enguany tot el seu afany perquè així siga. “Ens agradaria que les celebracions que estem preparant tingueren el ressò que es mereixen. Estem preparant activitats diverses per a tot l’any com els trasllats, les celebracions religioses o la restauració del retaule barroc de Sant Francesc que data del s. XVIII, l’única peça que es va salvar de la devastació del 36. Aquest treball l’hem encarregat a l’artista Xavier Sambonet”. Josep insisteix en la importància de que participe tot el poble. “Sant Francesc de Paula és patró de tots els racons d’Alaquàs, per això, hem volgut convidar a tots i totes, a totes les associacions culturals, festives, esportives, a tota la gent d’Alaquàs. La part fonamental de la festa és la religiosa, però amb ella, hi ha una part que és també molt important, i és la vessant festiva, que ha de ser oberta i participativa. La Festa del Porrat és un clar exemple, és un esdeveniment tradicional a Alaquàs que sorgeix d’aquesta festa gràcies a tots festers i festeres que s’encarreguen d’organitzar-la”. Per a Josep cada acte organitzat amb motiu de la devoció al sant té molta importància ja que enguany es fa més gran si cap, per les novetats que incorpora. “Enguany traurem el sant per tots els llocs d’Alaquàs i intentarem fer alguns dels actes importants al carrer, a l’aire lliure. A més, vindran de diferents ciutats espanyoles per a ajudar-nos a engrandir la festa. L’arquebisbe de València, Agustín García-Gascó, ha confirmat l’assistència així com l’arquebisbe de Mallorca i primer retor de la Parròquia de la Mare de Déu de l’Olivar, Jesús Murgui. Tots estem movent-nos per donar-li la màxima cobertura”. De la mateixa manera que el poble d’Alaquàs es va bolcar a l’any 2000 quan es va celebrar el

GASETA LA

21


Plasticiens volants pren els carrers d’Alaquàs Milers de veïns i veïnes es concentren a les avingudes Blasco Ibáñez i Ausiàs March per participar de l’espectacle Habitat

La Unió Musical d'Alaquàs, el Cor de Cambra Mestral i l'Orfeó Polifònic protagonitzaren el moment més impressionant de l'espectacle amb la interpretació d’un emotiu concert.


La història d’Alaquàs i de la seua gent envoltada de màgia i espectacle va ser la protagonista del monumental muntatge escènic que va omplir els carrers d’Alaquàs el passat 16 de desembre per tal de donar a conéixer al públic, després d’un període d’obres, les noves avingudes Blasco Ibáñez i Ausiàs March. A càrrec de la companyia francesa Plasticiens Volants i de diverses associacions del municipi que van col·laborar en l’espectacle, Habitat va omplir Alaquàs de festa, inflables gegants i milers de globus de colors prèviament repartits entre la població infantil. S’iniciava així, a les avingudes Blasco Ibáñez i Ausiàs March, recentment reformades, una àmpla programació festiva amb motiu del Nadal. L’espectacle va començar a l’encreuament del carrer Vicent Andrés Estellés amb Ausiàs March. La música dels xiquets i xiquetes de l’Escolania de la Mare de Déu de l’Olivar va començar a sonar mentre diverses marionetes gegants apareixien i es mesclaven entre els milers de ciutadans i ciutadanes que observaven impressionats l’espectacle. A la vegada, una veu per megafonia relatava la història d’Alaquàs i com han anat construint-se entre tots i totes, entre veïns nascuts a Alaquàs, ciutadans provinents d’altres comunitats autònomes o d’altres països d’arreu del món, la ciutat que hui en dia ha arribat a ser. Més de 15.000 persones participaren de l’espectacle, avançant junt als més de 500 actors i al ritme de banda de la Unió Musical d’Alaquàs, per tot el recorregut d’un quilòmetre d’avinguda. Una gran cercavila encapçalada per diversos figurants disfressats i els grans inflables va posar la nota participativa, musical i de llum fins arribar a la rotonda de la Quarta Torre, on va tindre lloc el moment més impressionant de la vesprada. Els cors de la ciutat, emplaçats davant de la torre, interpretaren l’himne de l’alegria al mateix temps que es disparava un espectacular castell de focs d’artifici s’escoltaven les veu d’algunes de les persones que als anys 50 i 60 establiren a Alaquàs la seua residència, posant en valor la diversitat dels orígens dels veïns i veïnes d’Alaquàs. En el que ha estat un dels espectacles més sorprenents i emotius estrenats a la ciutat d’Alaquàs, han col·laborat les associacions locals següents: Unió Musical d’Alaquàs, Institut de Secundària Faustí Barberà, Institut de Secundària Clara Campoamor, Escola Municipal de Teatre Joan Alabau, Companyia El Teatret, Companyia Carabassa Teatre, Cor de Cambra Mestral, Orfeó Polifònic, Escolania de l’Olivar i Grup de Danses l’Olivar.

GASETA LA

23


Jerez de los Caballeros

j

Alaquàs y Jerez de los Caballeros: tan lejos, tan cerca Vecinos y vecinas de la localidad extremeña visitarán los próximos días 24 y 25 de febrero Alaquàs en el marco de un hermanamiento sellado entre estas dos ciudades con una historia en común. A lo largo de ese fin de semana se inaugurará el Centro Extremeño Jerez de los Caballeros y se formalizará la propuesta del Alcalde de Alaquàs de poner el nombre de esta ciudad jerezana a una de las nuevas calles que se generarán con la construcción de las nuevas viviendas de VPO en la zona de Camí Vell

El Grup l'Olivar d'Alaquàs en la plaza de la Alcazaba de Jerez de los Caballeros con motivo de viaje que realizaron el pasado verano en el marco del nuevo hermanamiento


j llos días un buen número de alaquaseros, alaquaseras, jerezanos y jerezanas compartieron muchas horas y se estrecharon y crearon nuevos vínculos de amistad entre unos y otros ciudadanos.

Alaquàs experimentó un gran aumento de población en las décadas de los 60 y 70, debido a la llegada a la ciudad de centenares de vecinos y vecinas, sobretodo de Extremadura y Castilla la Mancha. Gracias a la integración de todos ellos y a su implicación en el tejido social existente, y junto a la población autóctona de origen alaquasero, se ha conseguido un gran nivel de desarrollo, un crecimiento destacado y una ciudad viva y dinámica a nivel económico, cultural y social.

Ahora, en febrero, es el turno para que vecinos y vecinas de Jerez de los Caballeros vengan a Alaquàs. Una visita que será aprovechada para inaugurar en la avenida Camí Vell un centro extremeño que llevará el nombre de Jerez, ciudad declarada Conjunto Histórico-Artístico. También tendrá lugar, dentro de la programación de este viaje, la entrega de una placa simbólica de la futura calle Jerez de los Caballeros que discurrirá entre las nuevas viviendas que se construirán en la ciudad. El grupo invitado a Alaquàs tendrá la oportunidad de realizar un recorrido guiado por nuestras calles y monumentos. Algunos de sus integrantes los conocerán por primera vez y otros podrán comprobar cómo han cambiado en los últimos años.

Pero, a pesar de la integración, las raíces no se pueden dejar atrás. Y durante años, son mucho los viajes, tanto a nivel personal como incluso organizados, los que se han realizado entre estas dos ciudades dado que son más de 1.000 los vecinos y vecinas de Alaquàs con origen extremeño.

Con esta actividad se completa un primer ciclo de contactos que, sin duda, tendrá continuidad ya que tanto vecinos como Ayuntamientos están muy satisfechos con este nuevo impulso que se ha dado para conseguir que dos pueblos tan lejanos estén tan cerca.

Jerez de los Caballeros

Casi 800 kilómetros separan Alaquàs y Jerez de los Caballeros. Pero los lazos que unen las dos ciudades, las raíces que anudan a los vecinos y vecinas de uno y otro lugar, hacen que esta distancia se reduzca a cero. A esta unión contribuyen especialmente el Ayuntamiento de Alaquàs y el Ayuntamiento de Jerez de los Caballeros que, con la organización de diversas actividades, promueven que alaquaseros y jerezanos continúen haciendo una historia en común.

Por este motivo, los consistorios de las dos ciudades decidieron el pasado año reforzar la unión histórica entre las dos ciudades y emprender una serie de actividades para acercarlas aún más, para continuar creando nexos entre ellas y fomentar las relaciones entre sus habitantes. Este trabajo institucional se inició con un una visita del Alcalde de Alaquàs, Jorge Alarte, a Jerez de los Caballeros, donde abordó, junto a su Alcalde, Carlos Angulo, diferentes ideas para potenciar una relación de intercambio. Se decidió que el primer paso se daría nombrando una vía de cada localidad con el nombre de la otra. Hace unos meses, en julio de 2006, esta idea pasó de ser una propuesta a ser una realidad. Una delegación de Alaquàs partió hacia Jerez de los Caballeros, compuesta por el Grup de Danses l’Olivar y encabezada por el Alcalde de Alaquàs y la Concejala de Fiestas, Isabel Mondéjar. La mañana del 29 de julio se inauguró allí, oficialmente, la calle Alaquàs, en un acto arropado por más de trescientos vecinos y vecinas. Las actividades de esta expedición se completaron durante todo el fin de semana con una comida de hermandad, las actuaciones del Grup de Danses l’Olivar y del grupo folklórico extremeño La Bazana, y una visita turística a los lugares más emblemáticos como la plaza de la Alcazaba, el recinto amurallado de origen templario o las parroquias. Durante aqueLos Alcaldes de Alaquàs y Jerez de los Caballeros el pasado mes de julio en la inauguración de la calle Alaquàs de la localidad extremeña

GASETA LA

25


falles 2007

f

Karla Carlotti Blázquez Fallera Major d’Alaquàs 2007 Karla Carlotti Blázquez viu a Alaquàs des de fa 7 anys. Té 23 anys, va estudiar Disseny d’Interiors, treballa a una empresa de la ciutat especialitzada en mobiliari de cuina i és una apassionant de la literatura. Casualment va nàixer a Valencia, però a la ciutat de Veneçuela. Prové d’una família de pare veneçolà i mare italiana que es traslladaren a València quan ella tenia 17 anys en busca de seguretat i tranquil·litat. La falla ha estat per a ella un punt clau per adaptar-se i conèixer Alaquàs, de fet, les seues millors amigues les va conèixer al casal. Li encanta vestir-se amb el tratge regional, anar a les mascletaes i sentir-se valenciana.

“Les falles són una gran oportunitat per a la integració”


f

Buscant tranquil·litat, seguretat i estabilitat, els seus pares decidiren emigrar a València fa 7 anys aproximadament. Tenien família ací i per vacances havien vingut alguna vegada. De casualitat, i arran d’una visita a una cosina de sa mare, conegueren Alaquàs i “ens agradà aquest poble”. Reconeix que la seua adaptació no va ser difícil tot i que es considera un poc tímida. “El caràcter de la gent d’ací és diferent inevitablement pel ritme de vida actiu que es du. A Veneçuela som tots més tranquils, ací es va a 3.000 per hora”. Es posaren a viure molt prop de la falla Cervantes, “i quan vaig vore la zona, vaig dir, ja tinc falla. Després de les meues primeres falles a València i de contemplar en primera fila les espectaculars mascletaes no vaig poder resistir la temptació i en abril de 2000 ja estava apuntada”. En poc de temps va conèixer les que hui en dia són les seues millors amigues. “A una d’elles la vaig conèixer en el casal, a l’altra la vaig animar jo a apuntar-se. La falla ha servit per a mi com el punt imprescindible per a trobar amics.”

A Karla no hi ha repte que se li resistisca. “Entenc el valencià perquè és molt paregut a l’italià i és molt fàcil d’entendre. I si m’atrevisc, el puc parlar. Si et poses, et poses. Si estic fomentant la tradició valenciana, el més normal és posar de la meua part per aprendre la pronunciació adequada. I com que la “Cridà” toca en valencià, la faré en valencià”. I si parlem del vestit de fallera, no ha necessitat acostumar-se. “Per a mi és com si duguera vaquers i sabatilles, vaig molt còmoda, ni els monyos em molesten”. I l’ambient al carrer de falles li apassiona. “De les falles el que més em crida l’atenció és l’ambient festiu. S’irradia alegria als carrers, tots oblidem els problemes que hi ha, ens centrem en la festa, en obrir els casals, en dur-nos bé amb la gent de la nostra comissió. És un ambient que es contagia. I la pólvora m’encanta. Sentir la vibracio dels petards em fa ganes de plorar”.

falles 2007

Esperàrem a Karla que isquera del seu treball per poder conversar amb ella. Passaven alguns minuts de les dos del migdia. Parlant de la seua trajectòria personal, professional i fallera, va ser inevitable parlar d’immigració, un fenomen que per a uns inspira problemes, tot i que afortunadament per a molts altres suposa oportunitats i riquesa cultural. “Hi ha gent que hauria de posar-se en moltes ocasions en la situació dels altres. Per a la persona que ha hagut d’emigrar en algun moment de la seua vida no ha sigut fàcil deixar una família enrere, unes arrels, uns costums diferents i vindre a un lloc que no coneix, buscant, sense saber realment si ho aconseguirà, un futur nou per a ell i per a la seua família. Eixes persones tenen mans, cor i sang igual que tu. Pateixen i senten igual que tu. De fet, els mateixos espanyols han immigrat en moltes ocasions per tal de buscar un nou horitzó. Veneçuela està formada per tots els immigrants que arribaren als anys 60 i Espanya amb el transcurs del temps es convertirà en un altre país ric en mescles diverses”.

Junt a les falles, comparteix una altra passió, la decoració, a què es dedica professionalment i on pensa seguir treballant. Vol ampliar el seu currículum estudiant disseny gràfic i il·lustració, i té ben clar que li agradaria sobretot dedicar-se al disseny de stands de fira, “treballar a contrarrellotge perquè d’ací a dos dies no existisca res i tindre la creativitat al 2.000% per captar l’atenció del públic és per a mi el més gratificant de la meua professió”. Parlant del que és el seu ofici, no va voler deixar passar per alt el treball que l’Ajuntament d’Alaquàs està realitzant per fer d’Alaquàs una ciutat moderna, adaptada als nous temps i amb edificis emblemàtics. “Alaquàs a poc a poc va ampliant-se al modernisme. L’Ajuntament està intentant i ho està aconseguint, mesclar els edificis emblemàtics com el Castell d’Alaquàs amb les noves tendències modernes. Açò és molt important. En qualsevol cas, he de confessar que a nivell arquitectònic em sent atreta pel Castell d’Alaquàs. De fet, va ser el tema central del meu projecte final de carrera”.

“Sentir la vibració de la traca em fa ganes de plorar”.

Va ser a partir d’eixe moment que el ritme de la seua vida va canviar i va començar a adaptar-se a una nova cultura. En 5 anys va ser proclamada Fallera Major de la seua falla. “No ho tenia ni en ment, va ser la gent de la pròpia comissió la que em va animar. M’ho vaig començar a pensar perquè em feia il·lusió i en un dia em vaig decidir, als meus pares quasi els dóna un infart. Així que vaig començar a treballar i els vaig ajudar amb les despeses.” Tampoc es va pensar molt el ser Fallera Major d’Alaquàs. “Tenia pensat per al 2008, però com no s’havia presentat cap jove per al 2007, vaig pensar que era el meu moment”.

Karla calla però nosaltres sabem que darrere d’ella s’amaga una altra passió que li lleva hores de son i de descans. “M’expresse millor escrivint que parlant, i a més és que m’encanta escriure. Estic escrivint ara mateix un llibre basat en el Senyor dels Anells i tinc en ment escriure un altre per explicar el paper que han tingut les dones en les diferents mitologies universals i com hi ha hagut un desplaçament de més protagonisme a menys. M’agradaria traure una conclusió al respecte”. Deixem a Karla que torne al seu treball i no li llevem més eixe temps lliure que per a ella val or i que tant estima. Un temps que en pocs dies estarà destinat únicament i exclusiva a representar a un poble que sent seu i del que no pensar eixir mai. “D’ací no em menege, m’he acostumat i jo em quede a Alaquàs”.

GASETA LA

27


falles 2007

f

Mireia Juanes Martínez Fallera Major Infantil D’alaquàs Mireia Juanes Martínez és enguany la més alta representació del món faller infantil. Té 12 anys, estudia al col·legi Olivar II i forma part de la comissió Avinguda Genovés. A poques setmanes de que arribe la gran festa valenciana, vam parlar amb ella per conéixer-la millor, per descobrir els seus gustos i per saber per què eixa passió tant desmesurada per la que és una de les festes que requereixen una dedicació plena: les Falles.

“M’encanta Alaquàs, la gent, l’ambient, els edificis... tot. Presumisc del meu poble”


f

Cantar no és només una afició, és una possibilitat laboral de futur per a ella. La que més li agradaria. “Si cante bé i tinc l’oportunitat, vull ser cantant”, revela. De moment ja du uns quants anys posant en pràctica la seua veu com a integrant de l’Escolania de la Mare de Déu de l’Olivar d’Alaquàs. Formar part d’aquesta coral no és cosa fàcil i, com qualsevol interessat, va haver de passar diverses proves per ser seleccionada. Des d’aleshores ja fa cinc anys que està educant la veu. El treball per continuar millorant les tècniques de cant pensa continuar desenvolupant-lo en un conservatori. No només les cordes vocals lliguen Mireia a la música. De ben xiqueta va aprendre a tocar la trompa i va rebre classes a la Unió Musical d’Alaquàs. I, a hores d’ara, aprén a tocar la guitarra, una afició que també se li està donant molt bé.

La culpable de fer-li l’ànim per ocupar el càrrec de màxima representant infantil d’Alaquàs és també una companya de la falla, Verònica Aliaga, Fallera Major Infantil d’Alaquàs el passat 2006. “En acabar cada acte del seu regnat, Verònica em contava amb tot detall com de bé s’ho havia passat”. Les moltes aventures, emocions i diversions relatades a Mireia per la seua amiga, van anar augmentant la il·lusió per viure aquesta experiència. “Vaig convèncer als meus pares, especialment a mon pare, i cap avant”. Mireia Juanes va més enllà a l’hora de valorar el món faller a la ciutat. Això sí, ho fa amb prudència pel càrrec que ocupa i del que és molt conscient. Una de les coses que destaca és l’alegria de veure tanta gent al carrer, tanta festa per tot arreu i el bon ambient que hi ha, tot i que “tampoc està mal eixe ‘pique’ que es dona entre les comissions ja que provoca que totes s’esforcen més en fer llibrets de qualitat, plantar monuments cada any més bonics, muntar més festa i organitzar més activitats”.

“Cal aprofitar molt les falles perquè es passen molt ràpid. Així que el poc temps que tenim hem de gaudir al màxim”

I dels arts instrumentals, a les arts plàstiques. Perquè una altra cosa que esta jove sap fer molt bé és dibuixar. Des que va ser alumna durant un any de l’escola d’arts i oficis d’Aldaia ha continuat posant en pràctica els aprenentatges rebuts fins hui. El domini de la llapicera ha sigut fructífer i amb la seua curta edat té una bona col·lecció d’obres entre les quals es troben natures mortes, paisatges, vegetació i idees pròpies. De totes, ella recorda amb estima un quadre de l’escut de la seua comissió, l’Avinguda Genovés, que va regalar al president que va compartir amb ella la representació de la falla al 2005. “El meu quadre preferit, un xiquet i una xiqueta donant-se un bes, el tinc penjat en un lloc privilegiat de la meua habitació”, ens conta. El seu currículum artístic du una bona trajectòria tot i que és encara més ampli el faller. Els seus pares duen molts anys en la falla i, des què Mireia va nàixer, com van fer amb el seu germà major, la van inscriure a la comissió. “M’he criat en el casal, he passat molt de temps allí amb els que hui són els meus amics”. Per aquest motiu tots els fallers la coneixen i “són ells els que em van encoratjar a fer-me Fallera Major Infantil, tot i que jo tenia també moltes ganes”.

falles 2007

El desig més gran de Mireia és, sens dubte, pujar a un escenari davant de milers d’espectadors. I aleshores, amb un vestit espectacular, ben arreglada i maquillada començar a... cantar. I és que les taules, corredors i passarel·les de les desenes de teatres i recintes que ha visitat com a Fallera Major Infantil ja se’ls domina i els gaudeix cada cap de setmana. Però darrere del vestit de fallera, dins d’aquesta jove de 12 anys hi ha una artista.

Les obligacions del càrrec ja les té assumides. Ens parla de la impressió que molta gent “està contínuament pendent de tu, vigilant cada pas que dones”, una sensació que genera una gran responsabilitat i un esforç per fer tot el que li correspon de la millor manera possible. L’opinió que ens arriba per part dels seus companys de la comissió de Junta Local és que està complint-lo àmpliament. De les boques dels membres d’aquest organisme faller tot són elogis i paraules carinyoses al voltant d’ella.

Al cap i a la fi, representar Alaquàs i les Falles és, per a Mireia, un plaer ja que són dos coses que estima molt. “Em sent molt alaquasera i orgullosa de la meua ciutat. M’agrada la gent, l’ambient, els edificis... tot. Especialment la nova avinguda em fascina, és molt moderna”. Diu que li encanta presumir de la seua ciutat. I de les Falles, què dir. “Són la millor festa del món, i més ací, als nostres carrers, als nostres casals”. Aprofitant que queden ja pocs dies perquè tot comence amb la “Cridà”, Mireia aprofita per llançar un missatge a tots els fallers: “Cal aprofitar molt les falles perquè es passen molt ràpid. Així que el poc temps que tenim hem de gaudir al màxim”. Mireia sols es queixa d’un xicotet detall: “el pitjor del 20 de març no és el ‘baixó’ que tot haja acabat, és pensar que cal esperar tot un any per tornar a viure les Falles!”.

GASETA LA

29


c convenis

L’AJUNTAMENT FINANÇARÀ LES OBRES DE REFORMA DE LA PARRÒQUIA DE LA SANTÍSSIMA CREU És el principal centre social de la zona en què s’ubica i dóna cabuda contínuament a una gran quantitat d’activitats culturals i lúdiques S’estableix així un marc de relació entre l’Ajuntament d’Alaquàs i la Parròquia de la Santíssima Creu dins del qual l’església es compromet a permetre, tal i com es realitza en els últims anys, l’ús social de les instal·lacions per a diversos actes culturals i cívics programats per l’Ajuntament d’Alaquàs i per la resta de col·lectius de la ciutat.

L’Ajuntament d’Alaquàs finançarà les obres de remodelació i condicionament de l’edifici religiós, especialment la rehabilitació de l’altar major del temple i les estructures compartides entre l’església i l’edifici annex que també pertany a la parròquia. La subvenció municipal ascendeix a 340.000 euros.

Amb aquest conveni, l’Ajuntament d’Alaquàs vol reconèixer la tasca social i integradora realitzada per la Parròquia des que es va fundar el 9 d’octubre de 1968 i posteriorment, a l’any 1989, després d’ubicar la l’església a l’actual immoble, va dedicar els antics locals parroquials a la realització d’activitats culturals i lúdiques, no sols organitzades per la parròquia, sinó també per a ús de diverses associacions i col·lectius de la ciutat. Programes de serveis socials, tallers de dones, actes fallers o activitats dels Moros i Cristians han disposat d’aquesta seu en moments puntuals i dates festives.

L’ESGLÉSIA DE L’ASSUMPCIÓ DE NOSTRA SENYORA ALBERGARÀ UN MUSEU PARROQUIAL Aquest és un dels edificis més importants de la ciutat i junt amb el Castell d’Alaquàs, configuren l’eix fonamental i neuràlgic del centre històric L’Ajuntament donarà suport a dues iniciatives de gran importància per a l’Esglèsia de l’Assumpció de la Nostra Senyora: la creació d’un Museu Parroquial que s’ubicarà en la nau annexa a l’edifici religiós, i d’altra, la remodelació i recuperació arquitectònica de la façana principal de la Casa Parroquial que l’harmonitze amb el seu entorn i permeta completar la remodelació integral de la plaça de l’Església. En primer lloc, es dotarà l’Església amb una subvenció de 110.000 euros que seran destinats a la creació del Museu Parroquial, que tindrà accés directe des de la plaça del Santíssim. D’altra banda es duran a terme treballs de rehabilitació per tal de remodelar la façana principal, adequant-la al seu entorn arquitectònic i configurant un conjunt harmoniós d’acurada bellesa estètica. Aquesta actuació afectarà també als elements comuns d’ambdós edificis. Concretament es decidirà l’ús definitiu de l’oratori del Castell i es tindran en compte també altres intervencions comunes d’aquestes dues edificacions de gran valor patrimonial. Tant l’edifici de l’Església com el futur Museu Parroquial es troben enclavats dins del Pla Especial

30

GASETA LA

de Protecció i Reforma Interior del Centre Històric d’Alaquàs (PEPRI), amb què, gràcies a la participació ciutadana i un intens treball de reflexió, es van plantejar objectius importants per tal d’estudiar, catalogar i analitzar totes les edificacions existents a la ciutat i incentivar la seua recuperació i rehabilitació. Amb aquest Pla, es van definir tota una sèrie d’intervencions públiques com l’obertura del carrer Clara Campoamor, la reurbanització de la Plaça de la Constitució i el carrer Major, la rehabilitació de l’Ateneu i la què va ser la principal raó del Pla, definir el futur del Castell d’Alaquàs així com el seu entorn.


a actualitat

NOUS MÚSICS S’INCORPOREN A LA BANDA DE LA UNIÓ MUSICAL D’ALAQUÀS Deu músics d’Alaquàs d’entre 12 i 15 anys són presentats en públic La Unió Musical d’Alaquàs va celebrar de manera oficial el passat desembre la festivitat de Santa Cecília, patrona dels músics i com cada any, la presentació dels nous músics que s’incorporen a la banda. L’Alcalde d’Alaquàs, Jorge Alarte, i el President de la UMA, Juan Navarro, els van rebre a l’escenari per obsequiar-los amb la insignia de la banda i un quadre recordatori. Enguany han passat a formar part de l’entitat un total de 10 músics d’entre 12 i 15 anys,

formats en l’escola de música de la Unió Musical. Aquests són Samuel Alonso Soria (fagot), Gerardo Andrés Parra (trompeta), José Miguel Aracil Ferrer (clarinet), Eva Díaz de Mera (clarinet), Sara Martín Ibáñez (flauta), Antonio Maya Martínez (clarinet), Sergio Moreno Manzanares (bombardino), Alberto Pérez Navarro (saxofó), Alba Rodríguez Bonet (clarinet) i Miguel Serrano Miralles (trompeta). A tots se’ls va felicitar i agrair la seua participació en la contribució del foment de la cultura i la música a la ciutat.

La Banda Juvenil d'Alaquàs en el tradicional concert amb motiu de Santa Cecília

EL CLUB DE FRONTÓ D’ALAQUÀS ACONSEGUEIX ÈXITS D’ÀMBIT NACIONAL La pràctica del frontó a Alaquàs destaca per la presència de l’Escola i el Club que promouen aquest esport en la ciutat. Actualment, l’Escola està integrada per 22 alumnes i participa en el campionat de la Generalitat Valenciana que té com a seu, entre d’altres, les instal·lacions del Poliesportiu El Bovalar. Per la seua banda, el Club està format per 12 persones que participen en la lliga regular autonòmica, que en els últims mesos han aconseguit posicions destacades.

És el cas de la parella de frontó que formen Eusebio Zamora i Pedro Martínez, proclamats recentment campions d’Espanya en la categoria sub-18. A Eusebio Zamora aquest triomf, junt a altres actuacions destacades en la temporada, li han valgut per a ser elegit com a jugador de la selecció espanyola en aquesta categoria. Amb l’equip nacional ha disputat diferents campionats en diverses ciutats del món com ara Mèxic.

L'Escola i el Club de Frontó després d'un campionat.

GASETA LA

31


agenda

a Falles 2007

Diumenge 4 de març 12 h – Inauguració de l’Exposició del Ninot. 18 h – Cridà, a càrrec de les Falleres Majors d’Alaquàs. Des del balcó de l’Ajuntament. 19 h – Acte de Pleitesia en honor a totes les Falleres Majors de les comissions de la ciutat. Divendres 9 de març 22 h – Sopar de Gala Homenatge a les Falleres Majors d’Alaquàs. Restaurant Sulya. Dissabte 10 de març 18 h – Cavalcada del Ninot. Des del CP González Gallarza. 00:00 h – Moguda Fallera. Al CP González Gallarza. Diumenge 11 de març 12 h – Festival de Paelles. Al Parc de la Sequieta per la banda del c/ Lanjarón. Dijous 15 de març A partir de les 23:30 h, Plantà Oficial dels Monuments Fallers de les comissions. Divendres 16 de març 18 h – Entrega de Premis. Al CP González Gallarza. Dissabte 17 de març 18 h – Ofrena de Flors a la Mare de Déu de l’Olivar. Des del CP González Gallarza. 23:30 h – Nit d’Albaes, recorrerà tots els casals de la ciutat. Dilluns 19 de Març 22 h – Cremà Oficial dels Monuments Infantils A partir de les 00:00 h – Cremà Oficial dels Monuments Grans * Totes les comissions falleres de la ciutat organitzen activitats pròpies que poden ser consultades als programes de festa dels seus llibrets.

Programa Municipal d’Eixides Culturals per a Persones Majors 23 de febrer Museu de les Roques (València) 9 de març Jardí Botànic (Taller didàctic Aloe Vera) 15 de març Palau Marques de Dos Aigües (València) Inscripcions i Informació: Centre Social Benàger Tel. 96 150 90 07

XXII Convocatòria dels Premis a Universitaris Alaquàs - Aldaia Els Ajuntaments d’Alaquàs i Aldaia, l’Agrupació Comarcal d’Empresaris i Caixa Popular convoquen aquest certamen per a recompensar els treballs d’investigació realitzats per estudiants universitaris i titulats des de l’any 2004. Presentació de projectes: fins el 15 de juny de 2007, als Ajuntaments d’Alaquàs i Aldaia o Caixa Popular. Més informació: 96 151 94 00

Campanya ‘Aneu a la Neu’ Eixides Cap de Setmana 16, 17 i 18 de febrer – Port Ainé 23, 24 i 25 de febrer – Boi Taull 24 i 25 de febrer – Terol i Valdelinares 9, 10 i 11 de març – Grand Valira 9, 10 i 11 de març – Vall Nord Eixides d’un dia a Valderinares Dissabtes 10 i 17 de febrer i 3 de març Informació: CIJ El Passatge 96 150 23 43 / CIJ L’Olivar 96 151 94 29 www.alaquas.org/agenda www.joves.net

1r concurs de Joves Intèrprets Arturo Parra La Unió Musical d’Alaquàs, amb col·laboració de l’Ajuntament d’Alaquàs, realitza aquesta convocatòria en la modalitat de vent-metall. Poden inscriure’s els estudiants de música d’especialitat vent-metall (trompeta, trompa, trombó, bombardí i tuba) quan l’edat d’aquests no supere els 26 anys, i constaten a partir d’un nivell de grau mitjà. Informació: Unió Musical d’Alaquàs – Tel. 96 151 52 50 Horari: dilluns, dimecres i divendres de 10 a 13 hores i totes les vesprades de 16:30 a 20:30 hores.

32

GASETA LA

Telèfons d’interés SERVEIS AJUNTAMENT

AJUNTAMENT D’ALAQUÀS C/ Major, 88 www.alaquas.org · Tel. 96 151 94 00 CENTRE D’INFORMACIÓ JUVENIL Edifici Cultural l’Olivar C/ Mare Oviedo, 5. joventut@alaquas.org · Tel. 96 151 94 29 AULA DE CULTURA Edifici Cultural l’Olivar · C/ Mare Oviedo, 5. Planta 2 cultura@alaquas.org festes@alaquas.org Tel. 96 151 94 01 INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR Edifici Oblates Av. País Valencià s/n. Planta 2 Tel. 96 151 94 01 INFORMACIÓ SOCIOCULTURAL Av. País Valencià s/n. Baix. Tel. 96 151 94 01 CENTRE SOCIAL BENÀGER Tel. 96 150 90 07 RÀDIO ALAQUÀS 102.7 Edifici Oblates Av. País Valencià s/n Planta 2 radio@alaquas.org Tel. 96 112 28 01// 96 112 28 02

SEGURETAT I SALUT POLICIA LOCAL Tel. 96 150 00 00 BOMBERS Tel. 112 CENTRE DE SALUT Tel.96 151 02 21

OCI I CULTURA

BIBLIOTECA AUSIÀS MARCH Edifici Cultural l’Olivar C/ Mare Oviedo, 5. Baix · Tel. 96 151 94 01 COMPLEX ESPORTIU DEL BOVALAR Tel. 96 151 91 16 COMPLEX ESPORTIU DEL TERÇ Tel. 96 150 99 73 SALA D’EXPOSICIONS LA NOVA Tel. 96 151 23 63 UNIÓ MUSICAL D’ALAQUÀS Tel. 96 150 52 50 ATENEU CULTURAL I ESPORTIU Tel. 96 150 21 83

CENTRES EDUCATIUS BONAVISTA Tel. 96 150 35 76 GONZÁLEZ GALLARZA Tel. 96 150 27 85 OLIVAR I Tel. 96 150 23 17 OLIVAR II Tel. 96 150 72 91 MADRE JOSEFA CAMPOS Tel. 96 150 10 29 SANCHIS ALMIÑANO Tel. 96 150 35 04 VILA D’ALAQUÀS Tel. 96 150 27 86 IES FAUSTÍ BARBERÀ Tel. 96 150 34 50 IES CLARA CAMPOAMOR Tel. 96 150 67 69 ESCOLA D’ADULTS Tel. 96 150 92 12

PARRÒQUIES

MARE DE DÉU DE L’ASSUMPCIÓ Tel. 96 150 68 71 SANTÍSSIMA CREU Tel. 96 198 88 83 MARE DE DÉU DE L’OLIVAR Tel. 96 150 39 37

Gaseta 11