Issuu on Google+

2013 alan keenan

alan keena


1

Urban Ligament 4th year

A single insertion in a inner city block in Waterford, aiming to provide a framework for multi-generational living

2 Drill Core Library

A new National Drill Core Library facility on the Waterford coast, designed to house and celebrate an undervalued national resource

3 The Tea House

The rejuvenation of an old granary into an urban centre for preparing, brewing and enjoying tea

4 Diving Wall

A new pier wall in a coastal Cork town, with indoor and outdoor facilities for divers of all abilities

5 Cliff Houses

From a prominent location looking out to sea, these houses explore the idea of public and private space while capturing stunning views

4th year

3rd year

3rd year

2nd year

detail study Bamboo Screen Facade 4th year

A double skin facade that provides growing trellises for plants and vegetables, while giving shade from the sun


table of contents


1


Inner city blocks in Ireland today can contain a mishmash of old housing stock, abandoned industrial buildings and recent builds. Often, the city block has a multitude of past identities, and its history can be revealed by carefully peeling away the layers of urban fabric. The site for this study also contained a rock cliff, once quarried by people for construction but now long forgotten. urban ligament proposes the creation of green spaces at the heart of the block, traversed and unified by a single element to serve the community: a new ligament of the city. the cliff wall is reclaimed and quarried once again, forming a new urban stairs in the city. Suitable buildings on the site are ‘urban mined’, creating new spaces for multi-generational living. This concept can be then adapted to other city blocks, providing a framework for inner city living.

urban ligament


1

1. water collection 2. decking 3. community gathering area 4. elderly area 5. greenhouse 6. play area 7. workshop 8. laundry 9. storage 10. toilets 11. glass screens 12. walkways 13. cliff 14. stone stairs 15. growing areas 16. water channels 17. picnic area 18. growing mesh 19. entrance 20. hot-desking areas

1 2 1

12

9 10 8

12

10

3 11

4

5 7 11

6

18

ground floor 0

10

+1

+2

+3

+4


section b b’ 0

a

10

c

b’

b

roof plan a’

c’

0

10


section a a’ 0

10


section c c’ 0

app. a - ground floor

Some existing housing on the site was ‘urban mined’ with the shell of the building and any internal structural walls forming the basis for the new housing units. The goal is the creation of homes for multi-generational living. A central service core is created, with living spaces and playrooms orientated towards the newly created parks. Partitions and sliding panels allow for flexible sleeping spaces that can adapt with the changing needs of the families.

+1

app. b-

+2

10

+3


2


The copper coast of waterford is Ireland’s only designated geopark, and the proposed location of a new National Drill Core Library, replacing the existing facility in Dublin. Approx. 98% of all drill cores retrieved in ireland are discarded, with the remainder retained for research purposes. Each drill core displays its origin, age and history in its colour and texture, and the driving concept behind the building is to celebrate these that are normally discarded.. The program was interpretated as follows: the drill core library and laboratory spaces are embedded in the site, forming a new, ‘inhabited’ sea wall. The primary material used is drill cores themselves, forming a solid architectonic earthwork. The visitor centre and offices hover in a timber element above the library, maintaining and enhancing the ground plane as the public walkway it has always been. Linking the two elements is a vertical extension of the library, which allows the public and private functions of the building to interwine, yet remain independent.

drill core library


20

+2

21 22

20

+1

5 2

19 18

4

c

16

ground level 0

16

a’ 14

1

14

15

10

c’ 6

7

3

-1 8

10

12

9

11

12

3

-2

7

17

17


1. entrance 2. reception 3. ramp 4. anne river 5. village path 6. cliff path 7. beach plinth 8. anne river pool

9. core permanent collection 10. viewing area 11. core library 12. ice cores 13. deliveries 14. viewing lanterns 15. broadwalk 16. sitting area 17. examination rooms 18. offices 19. meeting room 20. auditorium 21. exhibition space 22. cafe

a’

13

the newly constructed seawall is used for protection against the elements, but also as a light source. Drill cores are cast into translucent concrete, allowing light to filter into the building. Drill cores are also cast in concrete and used in wall, ceiling and floor construction


section a a’

0

20

section b b’


0

10

section c c’


3


the old and the new: An old granary in the middle of the bustling coastal town of Youghal is the site for a culinary school for tea. The old granary building is the focus of the scheme, with heated water creating the right environment for tea leaves to be grown in the new greenhouse fixed to the top of the structure. By night, this becomes a beacon and a new symbol for Youghal, creating a relationship with the nearby local landmark clocktower. The verticality of this new tower is celebrated by creating a sunken private courtyard for visitors who enrol in the school. As well as preparing their own tea, they can relax in tea baths, inspired by natural occuring lakes in Australia where tea leeches into water and is said to have fantastic restorative and healing properties. Above all else, tea can be brewed and enjoyed throughout the site.

the tea house


8 3

a’

b

4

11

12

13

b’

14

16

1

ground floor plan 1. entrance 2. growing 3. reception 4. sleeping 5. bathing 6. changing 7. relaxing 8. heated water tanks 9. demonstration area 10. tea firing chimney 11. courtyard garden 12. tea rooms 13. tea shop 14. offices 15. existing structure 16. access bridge

8 6

5 9

7

11

10

7

-1 level 0

10

a’


2

15

4 5

11

13

12

8

7

section a a’

15 14

4 16 7

9

section b b’ 0

10


4


Recent changes in Irish legislation have led to the closure of numerous public diving locations around Ireland, a traditional form of recreation in many coastal towns. In the co. Cork town of Youghal, the diving spot was known locally as “the 39 steps”, built from stone transported by boat for the construction of the town’s clock tower in the 19th century. The connection between stone and water would be the decisive influence as this project evolved. The new diving centre takes the form of a sea wall and pier projecting out to sea, forming new spaces for work and recreation on the youghal sea-front. Catering for beginners up to elite and sea divers, the diving experience is enhanced by the establishment of a clear threshold in the diving process -the diver ascends up through stairs and platforms in the stone wall, before stepping through a wall of water into a glass cube for diving. By contrasting the solid diving wall with the void of the glass cubes, it is hoped to create a unique and exhilarating experience for the diver.

diving wall


1. entrance 2 reception 3. restaurant 4. plant 5. changing 6. showers 7. diving shutes

8. outdoor diving 9. childrens splashing 10. main diving area 11. elite viewing 12. elite diving 13. elite changing 14. elite gym

15. offices 16. promenade 17. sea diving 18. sea

ground floor plan

section a a’

section b b’ 0

10


section c c’

0

10

section d d’


5


The coastal town of Dunmore East in south east Ireland is the location for these houses for small families. Situated on the site of former sea defences, the houses maintain some of the ideas of defense, shelter and solidity. Specific views of the coast are selected for the interior, while the south facing terraces enjoy spectacular view out to sea. These houses place a high importance on privacy - the master bedroom is a self-contained volume that hangs in the larger public living space. Each of these volumes have direct access to a roof terrace, while the other bedrooms open onto the public courtyard below. Outer and inner spaces are linked using stairs and sliding glass doors to allow a flow through the public spaces of the house.

cliff houses


section a a’

south elevation

ground floor plan

first floor plan 0

10


detail study


Summer

Winter

During Summer, vegetation and plant growth is at its densest, providing shade and helping cool the interior temperature. During Winter, sunshine is uninhibited, using the “greenhouse� principle to improve the the interior tmeperature.

bamboo frame, made of 2400mm long bamboo, inserted into predrilled holes in timber frame at 200 centres, secured together using twine

2000mm x 1800mm x 20mm galvanised metal grating, fixed to glulam beam using 5mm SS angle. 1800mm x100mm x 2400mm timber frame, made of 100mmx20mm larch boards, (fixed to above beam using roller system),with interior frame, made from 20mmx20mm larch. 2mm aluminium trough, cut to exacting profile and sealed using rubber sealant, for holding water, laid at a slight fall 216mm deep laminated plywood beam, made of 12 x 18mm untreated plywood, laminated and screwed together with visible screws on underside 2mm x 40mm x 40mm Steel c profile, with roller mechanism attached to trellis screen

1800mm x 2600mm x 8mm safety glass, fixed to beam at 3600mm centres using spider fixings


3600mm

facade elevation

60mm

100mm 40mm

360mm

2600mm

scale model 1:1

2500mm


Thanks

for taking the time to view my portfolio.

alan keenan


Portfolio Alan Keenan