Issuu on Google+

alaina boudreau Undergraduate Architecture Portfolio


“We build, in the end, because we believe in a future... because it is a sign that we believe our greatest places are still to be made and our greatest times are still to come.� - Paul Goldberger Why Architecture Matters


CONTENTS

01

Specifically Generic Mixed Use

02

Room for Refugees Open Source

03

Alleyway Home Residential

04

The Machine Urban

05

Rigid Fluidity Pavillion

06

100 Fold Summer Studio Design Build

07

Personal Work Furniture & Art


01


Specifically Generic Mixed Use Lincoln, NE

1068

ark et P ark

m Hay

Instructor Timothy Hemsath Fall 2015

This project is aimed to reevaluate the current parking situation in urban Lincoln. The site is an isolated parking lot at an area of regional intersection. It is tangent to a residential community, university, historical entertainment district, and downtown area. The mixed use parking garage lies in the middle of four major event locations to reduce the need for stand-alone parking structures. Rather than designing parking to accommodate the need to support business, this parking oasis serves as an economic catalyst for the programmatic uses within and surrounding its structure by utilizing pedestrians enroute to their destinations.

(University: Visitors Only)

Memorial Stadium

510 1186

597

240

Pinnacle Bank Arena

(Pinnacle: Events Only)

950

(19 disabled)

700

409 (9 disabled)

Leid Center

385 (9 disabled)

89 (4 disabled)

535 200

(7 disabled)

475

809

(19 disabled)

317 437 (10 disabled)

180 (Permit Holders Only) 1061 200 (Monthly Only)

(18 disabled)

306 90

180

600

(15 disabled)

704

394 (7 disabled)

Project Site

Parking Density of Region

Bus Stops

Local Event Spaces

Vehicle Circulation

Bike Score: 93

24-7 Public Parking

Pedestrian Circulation

Walk Score: 68


Because the site is at a location of regional overlap, it is likely that it’s programmatic uses will change over time. The organization of the project site was influenced by Kiel Moe’s book, “Convergence: Architectural agenda for Engergy”. Derived from this text was the concept of designing buildings to be “specifically generic”; the idea that a space does not need to be hyper-programmed to fit a specific purpose, but with future programmatic possibilities in mind. The five programs of retail, parking, tailgating, office, and living are comprised of standardized units to accommodate shifts in use and business.

Living Office

Concrete Columns

Retail

Standard apartment unit

Tenant A

Level 1 - Parking

Bus Stop

Standard Retail Unit


Conceptual sketches from text


To stand the course of time, measures of sustainability were a focus of the design. Displayed strategies include Sefaira daylighting analyses, a water recycling system for rain and grey water, increasing flow of natural ventilation, and re-implementing natural ecology. For improved safety, vehicles are designed to circulate on the outside of the project site and pedestrians towards the inside.

Living: 40,891 sq. ft

Retail: 18,100 sq. ft

Office: 28,609 sq. ft

Underlit

Well lit

Overlit

Site Ecology Summer

Community Retail Living

Office Parking

Winter


Rainwater cistern

Vehicle Circulation Pedestrian Circulation

Recycled Grey Water (cistern and filter)


02

Render by Chloe Neuvirth


room for refugees Open Source Berlin, Germany Instructors Brian Kelly & David Stasiuk Fall 2016 Team members: Chloe Neuvirth, Diane Nguyen, Elisabeth Horne

Becuase of Syria’s civil war, a quarter of the country’s population are refugees. Many are seeking asylum in Europe for an opportunity to transition into a new society. Germany welcomes more refugees than any Europen country in hopes that the new asylum seekers will fill the gaps in their society due to their declining birth rate. Through research, we found Berlin to be a diverse city with widespread transportation systems and a number of vacant buildings still suitable for use. Our design proposal is to infill these empty buildings with adaptable living units for the displaced using three prefabricated components.

1 sq. mile around site Vacant building Public transporation stops - MetroTram, Metrobus, or ExpressBus S-Bahn U-Bahn

82m 2002

74.5m 2050

Germany’s Declining Birth Rate


Public Amenities / Facilities

Food Availability

Transportation

PUBLIC AMENITIES/ FACILITIES

Library Hardware store Gymwe analyzed a specific site. For design, The “Die Berliner&Eisfabrik� is an Furniture home store abandoned ice factory in a vibrant area of BerlinFlea and just a ten minute walk to the market transit station. Department Store Bank 10

Convenience store

m

in

Post office SP

RE

Park E

Nightlife Fine/Performing Arts

As an industrial building, the Die Berliner Eisfabrik has large windows to bring in natural light and an open floor area suitable for infilling living units.


grid

Co m Sp mun ac ity e

The structural steel grid is based off the principles of the Nine-Square Grid. It allows flexibility for the interior sliding panels while maintaining the simple dignity of its underlying geometry.

UN

HC

hn o La log y b

R

Te c

5m

2.7

9m

Re

sid

en

tia l

3m

81

m2

81

m

2


1m 1m 1m

PANEL

Panel sits flushed on floor

CASTORS

Castors push panel upward so truck is level with track

TRUCK

Truck is raised into track and is rotated

TRUCK

CASTORS

Truck is able to move within track to move panel

Castors are retracted back into panel and lets truck rest on track

Mechanic design and diagram by Elisabeth Horne

Y

NC

TR

AN

E AR SP

N

IN

SU

TIO LA

E AG OR T S

M

BE

OO DR

NT

ME

E

NT

IN TA ER

RK WO

FU

RE

TU

I RN


panel Each prefabricated panel has a wood frame capable of pivoting around the space using a truck and caster system. Then a library of various materials and uses may be attached to make the panel functional. In this way, the resident has the ability to customize their unit for their personal or family needs.

Traditional Syrian Pattern TRADITIONAL SYRIAN PATTERN TRADITIONAL SYRIAN PATTERN

Traditional Syrian Table TRADITIONAL SYRIAN TABLE SYRIAN TABLE TRADITIONAL


Evolving Floor Plans


'power house' The ‘power house’ is each unit’s source of running water and electricity. It includes a bathroom, kitchen, and mechanical/storage room and arrives at the site in a compact kit of parts where it is assembled. The refugee living units are mirrored across from one another so that one power house may be shared by two tenants.

2.5

.5

13

4 kits = 8 homes

16m

3m

Graphics by Diane Nguyen

1

2

3

Assemble floor

Assemble interior walls

Install appliances, casework, and plumbing fixtures

4

5

6

Assemble ceiling

Install exterior walls and panels

Assemble track system


03


the machine Urban Chicago, IL Instructor Mark Bacon Spring 2016

In the city of Chicago, hundreds of snow plows work to clear the streets during the winter months where it is redistributed back onto the pavement. This futuristic project intends to introduce the idea of recycling snow for the benefit of a homeless population denied access to public restrooms and running water. The site chosen is one of many open lots accessible on three levels of the city framework. It uses the natural force of gravity to process the snow stored on the top level as it is sent towards the bottom. Spacially, it provides public showers, sinks, and a communal laundry room.

interior systems

exterior skin

The prefabricated structure is supported by a 7’ by 7’ steel grid that can be easily transported and removed.


E WACKER PL The Aqua Tower

Lake Shore East Park E LAKE ST N MI CHI GAN AVE

N Lakeshore Drive

E RANDOLPH ST

Maggie Daley Park Milleneum Park

Peanut Park Cancer Survivor’s Garden

E WASHINGTON ST

E MADISON ST

Lake Michigan

E MONROiE DR S LAK

E MONROE ST


1

01

Snow Storage The snow SNOW plow turnsSTORAGE from the street into THE SNOW PLOW IS ABLEinside TO TURN the DIRECTLY the opening and may pull topFROM THE STREET AND INTO THE STORAGE CONTAINER. level of the structure. The shoveled snow is contained here until weather conditions permit the load to sink through the voids of the gridded steel floor.

2

Mixing chamber As the snow formulates into slush, it melts into the “mixing chamber” where the snow MIXING CHAMBER is heat-treated. The turbine mechanisms SLUSH MELTS INTO THE MIXING CHAMBER WHERE IT break downTHE the snow with added gravel and IS HEATED AND BROKEN UP MECHANICALLY AND CHEMICALLY. THE TURBINE MECHANISMS BREAK DOWN salt. THE SNOW WITH ADDED GRAVEL AND SALT.

02 UP

DN

UP

DN


3

mechanical washing The snow, now in a dissolved state, is distributed to tanks that chemically rinse the liquified snow of smaller particles and bacMECHANICAL WASHING teria. Then THE the water is filtered, separating SNOW SLUSH, OR WATER, IS CHEMICALLY RINSED OF SMALLER PARTICLES AND BACTERIA. THEN THE WATER IS the recycled water from the waste. FILTERED SEPARATING RECYCLED WATER FROM WASTE.

03

4

water distribution The newly cleaned water flows downhill to the laundry room fixtures. This median level is accessible to pedestrians on the WATER DISTRIBUTION sidewalk adjacent to the covered second THE NEWLY CLEANED WATER FLOWS DOWNHILL TOWARDS THE LAUNDRY ROOM. THIS SECOND LEVEL IS ACCESSIBLE layer of traffic.

04

BY PEDESTRIANS ON THE ELEVATED SIDEWALK.

DN

UP

DN

UP

DN

UP


5

water dispersal Water that is not transmitted to the laundry room is sent downhill to the four restroom units at theDISPERSAL base level. WATER

05

WATER THAT IS NOT SENT TO THE LAUNDRY ROOM IS HEATED AND TRAVELS DOWNHILL TO THE FOUR RESTROOM UNITS AT THE BASE LEVEL. THIS LEVEL HAS AN ACCESSIBLE VOID IN THE NORTH WEST CORNER THAT WAS LEFT OPEN FOR PEDESTRIAN ENTRY.

DN

PLAN 0’1/2” = 1’0”

UP

DN

UP

6

waste management Grey water from the laundry room is transferred to the restroom units for reuse, while the silt, sand, gravel and chemicals WASTE MANAGEMENT descend toGREY theWATER back of the structure to be FROM THE LAUNDRY ROOM IS SENT DOWNHILL STOREDcan TO BE then CONSERVED THE RESTROOM stored. TheAND waste be FOR disposed of UNITS. THE SILT, SAND, GRAVEL, AND CHEMICAL DESCENDS TO THE MACHINE ON GROUND LEVEL. IT IS ORIENTED by the cityTHE atREAR it’sOFown convenience.

06

AWAY FROM THE PUBLIC SPACE IS AND CAPABLE OF BEING ACCESSED BY SERVICE VEHICLES.

DN

PLAN 0’1/2” = 1’0”

UP

DN

UP


04


rigid fluidity Pavillion Lincoln, NE Instructor Noah Ives Spring 2014

1

Team member: Julia Tabaczyk

The assignment for this project was to create a pavillion using a straight rigid object to define space in Architecture Hall. The pavillion splits two open studio spaces and encourages movement and interaction between the two more so than the existing opaque walls. The design was based on the geometric principals of a hyperbolic paraboloid, a three-dimmensional quadratic surface that formulates curves from straight lined elements. The pavillion’s hollow metal rod curvature is only seen at the side entryway. In plan or front elevation, the rods appear to be strictly linear.

2

3

4

5


Areas of visual absence

20 Control Points

10 Control Points

5 Control Points


West Elevation

Current Circulation

New Circulation

South Elevation


05


Spiral Stair Landing

alleyway home

Rooftop Patio

Residential Lincoln, NE Instructor Noah Ives Spring 2014

Prior to design, I studied the spacial and formal qualities of architect Sou Fujimoto’s “House N” located in Oita, Japan as an architectural precedent. What I found most notable about his design was the layers of nested walls each placed inside of one another. Given the site was inside an alleyway, I wanted to capture this layered concept by exploding the nested layers on their side. The separation begins to define the interior spaces and allows natural light to pass through the home.

Bedroom Stairs / Storage Restroom Foyer

Front Entry Back Entry Kitchen / Dining Living / Office

Design proposal

House N

Nested layers


Plan

Level 1

Level 2

The furniture and most habitable areas occupy the rear half of House N

Elevation

DN

DN

UP

UP

Sunlight penetrates through cut out voids in the walls and ceiling to light the interior Daylight Circulation


The alleyway site is located inbetween a bar and restaurant in Lincoln’s historic Haymarket. Because the Haymarket is a business and entertainment district, the home is tucked away from the sidewalk to indicate privacy from pedestrians. The elevated doorway and minimal frontal windows also help to attain privacy. The precast concrete walls and the placid white facade of the modern home complement the diverse materials of the surrounding Haymarket.


06


100 fold summer studio Design Build Lakeside, MT Instructed by 100 Fold Studio Summer 2016

Last summer I was a participant in a summer program hosted by a nonprofit architecture firm directed to build young professionals in leadership, service, faith and design. Our team of architecture/ interior architecture students held meetings with our client, the Flathead Lake West Shore Visitor’s Bureau, to dicuss ideas and design proposals. We built three information kiosks for the local community of Lakeside and its small businesses. They will use these kiosks to post local events and broadcast key information for vacationers visiting Flathead Lake.


07

Side Table

Tiered Shelf

Disassembled and repurposed parts from a disposed piano

1/8� steel cut by CNC Plasma and 3/4� plywood shelves


Abstract Cow

Still Life

Self-mixed tempera on stretched canvas

Oil paint on stretched canvas


thank you Alaina Boudreau alainajboud@gmail.com


Alaina Boudreau's Undergraduate Architecture Portfolio