Page 1

TIMES CHANGE PASSION DOESN’T


Whether we play music created by others, create new music ourselves or just listen to music, everybody have their own story to tell or their own song to sing. It’s all about why we love music and about the experiences, we get through music. My generation grew up with a belief in peace, love and rock ‘n’ roll. I’m proud, that these values from way back have followed me through all my life.

Tom Bedell


Stenpapir Denne tryksag er produceret på stenpapir. Det bæredygtige alternativ til almindeligt papir. Uden træfibre. Stenpapiret er Cradle to Cradle-certificeret.


Indhold Velkommen til Bedell Guitars i Norden To gamle hippier Verdens yngste guitarimportør Fra vision til håndbygget virkelighed Om træ og tone Syv serier og de andre seje Moonspruce Afslutning

2 012 B EDELL / A KUS T IK K EN

WWW.AKUSTIKKEN.DK akustikken@akustikken.dk


Velkommen til

Bedell Guitars i Norden


Efter godt og vel 30 år som forhandler og distributør af guitarer og andre strengeinstrumenter har jeg set og hørt det meste. Troede jeg da. På NAMM Show i Los Angeles i 2010 kom jeg tilfældigt til en stand med en helt ny producent. En helt ny serie guitarer, som både i design, klang, pris og håndværksmæssig kvalitet adskilte sig markant fra alle de andre. BEDELL GUITARS HOLDT VERDENSPREMIERE.


KLANG, SUSTAIN, SPILBARHED Den eftermiddag oplevede jeg en kildrende fryd, mens jeg prøvede den ene og den anden og den tredje og syvende guitar. Under det eksklusive og lidt fremmedartede udseende lå et rigt funklende klangunivers. Volumen, definition, sustain og egalitet på suverænt niveau. Spilbarhed og balance i særklasse. Hvert instrument præsenterede sin egen, unikke identitet. En personlig signatur med blanding af noget blødt, noget hårdt, noget rundt, noget skarpt. Præcis som mennesker. I hvert fald de interessante af dem. Dem, der står ved, hvem de er, og hvad de går efter. Snart efter blev jeg præsenteret for Tom Bedell, og der var menneskelig og professionel samklang imellem os fra første håndtryk - eller akkord, om man vil. Meget få andre - faktisk ingen - designer og producerer guitarer i så kompromisløs kvalitet til så fornuftige priser, som de instrumenter, Bedell Guitars det år præsenterede for verden for første gang. Og som nu forhandles world wide.

Hver guitar udstråler en visuel personlighed. Det håndskårne Bedell-logo i to træsorter indlagt i guitarens headstock og de smukt forarbejdede bindings i træ på forside og bagside er umiddelbart det mest iøjnefaldende. Dernæst den minutiøst udførte dovetail-sammenføjning af hals og krop. Den ligeledes håndforarbejdede, indlagte rosette i træ omkring lydhullet. De klassiske Grover-mekanikker. Sadel og stol i ben. Fejlfri, funklende eller silkemat finish. Nogen har investeret viden og kunnen og kærlighed i at håndbygge netop denne guitar. I denne tryksag kan du læse, hvordan Bedell Guitars opstod og om filosofien bag virksomheden og guitarerne. En ægte hippie-vision er blevet til håndbygget virkelighed.


t

TBA-28-G


TBA-28-G_


KVALITET & KVALITETSKONTROL Gode instrumenter og fagmæssig rådgivning er selve fundamentet under enhver musikforretning. Det er der, fremtidens kunder fremelskes. Bedell Guitars er garant for imponerende kvalitet i materialer, forarbejdning, hardware, håndværk og finish. Desuden investerer Bedell Guitars i en striks kontrol af hvert eneste instrument, før det forlader fabrikken i Kina.

Når guitaren pakkes ud af kassen fra fabrikken efter rejsen over verdenshavene, er den fejlfri, veljusteret og klar til et langt, gennemmusikalsk liv i sin nye ejers favn. Med Bedell Guitars har både den nybegyndende, den let øvede, den habile og den hammerdygtige guitarist fået en prægtig, ny og eksotisk valgmulighed i guitarskoven. Ole Abildgaard Thomsen, Akustikken


To gamle

hippier skifter kurs inden de når enden af regnbuen MÅSKE ER DET VIRKELIG LYKKEN AT SIDDE PÅ AGTERDÆKKET AF SIN STORE SEJLBÅD MED ET GLAS KØLIG HVIDVIN I HÅNDEN OG VIDE, AT MAN ALDRIG NOGENSINDE BEHØVER AT ARBEJDE IGEN.

En aften i foråret 2009 befandt Molly og Tom Bedell sig i præcis den fase i tilværelsen. Det store, velrenommerede familiefirma var solgt, og parret var sejlet ud på langfart. De to (halv)gamle, erklærede hippier var endelig fri til at udleve drømmen fra 60erne om peace, love and rock ’n’ roll. Men allerede efter et halvt år til søs, var der noget, der knagede. Om bord på et sejlskib er der selvfølgelig altid et eller andet, der knager. Men dét her var anderledes. Noget indre. Den aften på agterdækket åbnede Molly og Tom for en gangs skyld endnu en flaske hvidvin. Og årsagen til den distraherende mislyd blev indkredset og

analyseret på god, gennemprøvet hippiemanér. Hvad var det, der skinnede så langt ude for enden af regnbuen, at de ikke kunne nå dertil i deres store havsejler? Jo. Molly drømte faktisk ikke om at holde fri resten af livet. Hun drømte om at designe tøj. Og Tom fantaserede ikke om de store fisk, han skulle fange fra sin båd. Han fantaserede om at starte en produktion af mageløse guitarer. Næste morgen hev de ankret op og satte kurs hjemover. I en moden alder var Molly og Tom parate til at stævne ud på et nyt, fælles projekt, virksomhederne Two Old Hippies og Bedell Guitars.


LIVSVARIG FORELSKELSE Som 14-årig knægt, hjemme i Spirit Lake i staten Iowa i USA, i begyndelsen af 60erne, var Tom Bedell så heldig at få en Fender Stratocaster i julegave af sine forældre. Det var en overordentligt flot julegave, men Toms far, Berkley Bedell, drev en solid virksomhed inden for import af grej til fritidsfiskere, Berkley & Company. Det gik nok an med den Fender. Og dette rock ‘n’ roll-fænomen, som rasede i drengen og blæste alle gode amerikanske normer og skikke omkuld, gik jo nok over inden længe... To år senere var Tom så skrap på guitar, at han tjente penge på at undervise sine kammerater. Og han var uhjælpeligt og livsvarigt forelsket i guitarer, i rock ‘n’ roll og i selve livets mange muligheder. Med økonomisk-praktisk backup og mange formaninger fra daddy startede han egen import af westernguitarer fra Japan. Naturligvis med navnet Bedell som logo på hovedet. De første prøveeksemplarer ankom fra Hiroshima i Japan til hovedpostkontoret i Spirit Lake den 22. november 1963. Samme dag blev præsident John F. Kennedy myrdet i Dallas, Texas.

Verdens yngste

guitarimpor ..OG HAN VAR UHJÆLPELIGT OG LIVSVARIGT FORELSKET I GUITARER, I ROCK ‘N’ ROLL OG I SELVE LIVETS MANGE MULIGHEDER...


rtør

16-ÅRIG CHEF I løbet af de næste par år skabte Tom en omfattende engros-virksomhed med guitarer og musikudstyr. Flere hundrede musikforretninger i fem stater forhandlede Bedell guitarer, og den 16-årige Tom var formentlig - og forhåbentlig den yngste i branchen i verden. Han etablerede endda en egentlig musikforretning i hjembyen. Men da high school-eksamen var i hus, hævede daddy stemmen. Det var tid at blive voksen. Eller i hvert fald tid til at tage en uddannelse. Tom rejste fra Stanford University i Californien i 1973 som nyuddannet Bachelor of Science i politisk videnskab. Efter tre semestre på University of Iowa havde han også en juridisk uddannelse. I 1975 ledede han sin far, Berkley Bedell’s, kampagne for at blive valgt til USAs kongres, og i 1976 etablerede han en konsulentvirksomhed med speciale i at rådgive amerikanske kongresmedlemmer.

BIG BUSINESS TIL STORE HAVE I 1979 bad Berkley Bedell sin søn om at overtage ledelsen i familievirksomheden, Berkley & Company, som snart skiftede navn til Pure Fishing og under Toms ledelse over de kommende knap tre årtier, udviklede sig til et verdensomspændende foretagende med en årlig omsætning på 270 mio. dollars og 1.100 medarbejdere i egne afdelinger i 22 lande samt distributionsaftaler med samarbejdspartnere i yderligere 77 lande. Undervejs til en position, som markedsledende på verdensplan, opkøbte Pure Fishing bl.a. den anerkendte, svenske producent af fiskegrej, ABU. Parallelt ydede Tom en omfattende indsats inden for humanitært arbejde og naturbeskyttelse, og han har gennem årene modtaget adskillige hædersbevisninger for denne del af sit arbejde. I 2008 solgte Tom sine interesser i Pure Fishing, købte en stor sejlbåd og stod til søs sammen med sin hustru, Molly. Ikke fordi han var træt af at arbejde. Jobbet som CEO i en international virksomhed var fyldt med udfordringer og gav store oplevelser, både på det professionelle og det menneskelige plan. Men hvis han skulle nå at komme ud og fiske på nogle af de fantastiske pladser, han havde solgt grej til, skulle det være nu.


Bedell Guitars

fra vision til håndbygget virkelighed I WAS RAISED TO MAKE AN EFFORT AND TO ACCOMPLISH SOMETHING IN MY LIFE. THIS MAY VERY WELL BE COMBINED WITH A HUMANISTIC ATTITUDE TO LIFE AND THE PEOPLE, YOU ASSOCIATE WITH, BOTH PROFESSIONALLY AND IN YOUR PRIVATE LIFE. A GOOD DEAL IS ONLY A GOOD DEAL, AS LONG AS BOTH SIDES FEEL SATISFIED. - TOM BEDELL

Hjemme igen efter den afbrudte sejltur i sommeren 2009 stiftede Molly og Tom Bedell det fælles selskab, Two Old Hippies, og nu fik de travlt. På den helt fede måde. Molly etablerede sig som designer af new style hippietøj. Tom begyndte at opbygge Bedell Guitars. - Pure Fishing havde sin egen fabrik i Taiwan, jeg har rejst ud til samarbejdspartnere i Kina i de seneste 30 år, og vi havde divisioner i 22 lande, så konceptet med global virksomhedsdrift var nærmest en del af mit dna. Blandt andet er det afgørende at finde de rigtige medarbejdere hjemme og de bedste samarbejdspartnere ude. Nogle af folkene til Bedell Guitars hentede jeg med skam at melde i mit gamle firma, Pure Fishing. De er nu nøglemedarbejdere indenfor produktionsledelse, logistik og markedsføring. Til udviklings- og designafdelingen engagerede jeg Dan Mills, som blandt andet har arbejdet i Gibsons Custom Shop i ti år, og jeg fik fat i Jeff Moore, som er et kendt og respekteret navn i guitarindustrien. Og så begyndte vi at designe guitarer, fortæller Tom.

EN LILLE VEN MED FORSTAND PÅ PINDE Lidt senere i processen investerede Bedell Guitars i det lille guitarbyggeri, Breedlove Guitars, som under guitaraficionado og masterbuilder Kim Breedlove’s ledelse og med hovedkvarter i den bette by Bend i staten Oregon byggede og bygger guitarer, som er sande underværker. - Vi var små, Bedell Guitars ville gerne være større, og vi har de samme rødder i hippietiden og den samme lidt naive ambition. Det handler om at gøre tingene på den rigtige måde og om at have det rart med hinanden imens. Vi skal holde fast i de lidenskaber og de værdier, vi havde for mange år siden, da vi begyndte at bygge guitarer, som skulle være bedre end dem, vi ikke havde råd til at købe, siger Kim Breedlove. Breedlove Guitars kan nogle ekstremt forfinede og avancerede og interessante ting med bracings og andre dele af guitarens indre anatomi, som Bedell Guitars gerne ville bruge. Det var bestemt ikke første gang, der blev banket på døren hos Breedlove, men det var første gang, der blev svaret ‘kom ind’.


- Det spændende ved de små, blege pinde, som kaldes bracings og er limet fast i guitarens mave... det spændende er, at de fungerer som både volumen- og bas- og diskant- og mellemtone-knapper. Et equalizer-system af træ. - Hos Breedlove er vi nørder, som har flyttet rundt på de pinde og forskellige andre småting inden i guitarer gennem årtier. Heldigvis tog vi notater undervejs, og derfor er vi nu dybt involverede i at udvikle nye modeller med nøje specificerede og dokumenterede klangegenskaber for Bedell Guitars, samtidig med at vi har frihed til at bygge de originale Breedlove Guitars, siger Kim Breedlove. KINA ER KVALITET Samtidig med, at de skønne guitarer tog form på tegnebrædtet, indgik Tom en aftale med en håndplukket guitarproducent i Kina. - De er blandt de bedste i verden. Måske de bedste. Det gælder de fremragende instrumentbyggere, og det gælder de automatiserede dele af produktionen. Min filosofi for Bedell Guitars var og er, at vi skal designe og producere instrumenter med umiskendelig personlighed i absolut topkvalitet og sælge dem til priser, som de fleste kan betale. Det er et idegrundlag, som af mange forskellige årsager ikke kan realiseres med produktion i USA eller for den sags skyld Nordeuropa, siger Tom og fortsætter:

- Kina har en mange tusind år gammel håndværkstradition for enestående håndværk inden for træ- og lakarbejde, og jeg bliver direkte vred, når jeg hører nogen tale nedsættende om produkterne fra den nye, kinesiske industri. Al verdens produktion af kompliceret elektronik, det meste af nano-teknologien og skibsværftsindustrien og hvad vi har eller rettere havde, ligger i Kina. Så lad mig være fri for nedladende kritik baseret på uvidenhed. - Som alle andre steder følges pris og kvalitet ad hånd i hånd, og jeg vil lige erindre om, at der sandelig blev bygget mange dårlige guitarer hjemme i USA i 50erne og 60erne. Der var et markedsbehov dengang, som skulle dækkes, og selvfølgelig var der nogen, som valgte den laveste fællesnævner. Sådan er det også med de kinesisk producerede guitarer i dag. Nogle af dem er noget bras, andre er fuldt på højde med det bedste fra hvor som helst i verden. Det gælder design, forarbejdning, materialer, hardware og finish. Som for eksempel guitarerne fra Bedell. DISTRIBUTION CON AMORE Da de første prototyper fra fabrikken i Kina ankom til Bedell Guitars’ hovedkvarter i Aspen, Colorado, hvor Tom og Molly har deres hjem, havde Tom allerede etableret et stærkt distributionsnet for Bedell Guitars over det meste af verden. - I UK valgte vi at samarbejde med Aria Distribution, og distributionen i de nordiske lande varetages af Akustikken i Aarhus i Danmark, som med omdrejningspunkt i en ypperlig musikforretning distribuerer en håndfuld andre kvalitetsmærker. Det er den slags folk, jeg vil samarbejde med. Kærlighed til musik og musikinstrumenter kombineret med professionalisme og erfaring. Mennesker, som har drømmen i behold. Et con amore forhold til det, de beskæftiger sig med.


FRONT MBA-17-G BACK MB-17-G_


Om træ og tone Træet er den vigtigste komponent i en guitar, fordi træet i guitarens bund, sider og dæk er en sammenhængende, vibrerende organisme, som skaber og former klangen - i samspil med de fine bracings inde i kroppen og i samarbejde med halsen, gribebrædtet, sadlen og broen. Træet, som bliver til Bedell-guitarer, er udvalgt stykke for stykke hos de bedste leverandører i Europa, Fjernøsten, Sydamerika, Afrika og Asien af Bedells egne, betroede indkøbere. På fabrikken i Kina lagres det groft opskårne træ i op til tre år, mens det tørrer og stabiliseres i en naturlig, tålmodig proces. Efter yderligere opskæring sorteres der igen kritisk imellem ´dur’ og ‘dur ikke’. Og igen i de følgende processer. Kun de absolut fejlfri og perfekt tørrede, modnede og skårne stykker tonewood går videre i produktionen.


7serier og

de andre seje EN GUITAR ER IKKE BARE EN GUITAR. Ikke engang den perfekt byggede guitar kan betegnes som guitaren. Det afhænger af øjnene der ser, ørerne der lytter, og fingrene der spiller. Guitarister spiller musik i mange forskellige genrer, og guitarister har personlige præferencer for klang, spilbarhed og guitarens udseende. Økonomien har ofte også et ord at skulle have sagt. Derfor findes der hele syv serier af Bedell-guitarer samt nærmest ubegrænsede muligheder i custom-sektionen. Desuden håndbygger Bedell unika-instrumenter ud fra kundens egne specifikationer eller ganske små serier helt specielle instrumenter i forskellige anledninger.


BEDELL CUSTOMSHOP - MOONSPRUCE


BEDELL CUSTOMSHOP - MOONSPRUCE


MOONSPRUCE. HVAD ER DET? Jo, moon betyder jo måne, og spruce betyder rødgran. Moonspruce er rødgran, som fældes og lagres efter en århundreder gammel metode, som har sin oprindelse i de sydtyske alpeområder. Moonspruce har optimale, nej, ypperlige, nej, uforlignelige tonale egenskaber. Mesterviolinbyggere som Stradivarius vidste det. Bedell Guitars ved det også og anvender Moonspruce til de mest eksklusive guitarer fra Bedell Guitars Custom Shop. Ifølge opskriften for Moonspruce bor de bedste rødgraner til produktion af violin, lut og andre strengeinstrumenter inklusive guitar, naturligvis, på nordvestsiden af bjergskråningen i en højde fra 1.000 meter og op til trægrænsen. Her vokser træerne så langsomt som en millimeter eller mindre i diameter om året. Den ideelle stamme til Moonspruce er ca. 50 cm i diameter, når den fældes, så det er skovens fornemme gamle kæmper, der lever videre i de fine guitarer. Det absolut ideelle er, at en tomme træ indeholder 20-25 årringe. Her taler man om ‘Mastergrade’. Det bedste af det bedste.

Træerne til Moonspruce fældes, når den aftagende måne er i sidste kvarter af sin fase i vinterperioden, hvor væksten er gået i stå. Endelig ikke før, bestemt ikke senere. Den rå, fældede træstamme skal blive liggende i skoven for at stabilisere sig, indtil foråret kommer, og stammerne transporteres ned til savværket og skæres op, hvorefter det tørrer og stabiliserer sig naturligt på overdækket lager. Man kunne tro, at træet ikke tåler høje lyde eller at der bandes i dets nærhed. Helt så følsom er processen ikke. Men næsten. Moonspruce er noget helt, helt særligt. Præcis som en hvilken som helst Bedell-guitar.


EN LILLE LYSNING I GUITARSKOVEN...

At spille guitar er en lidenskab, en kærlighed for livet. Den akustiske guitar fortryller og forhekser med sit univers af muligheder. Den kalder på dig om dagen og hvisker til dig om natten. Den vil dig, når du er lykkeligst, og når du har mest brug for svar. Der findes mange guitarmærker. Rigtig mange gode guitarer. Basalt har de det til fælles, at de aldrig vil gå fra dig, og heller aldrig vil lade dig bestemme det hele. Din guitar taler med dig på et sprog, du ellers sjældent får i tale. Du behøver ikke at lære alle de 450.000.000 akkorder i fulde fire oktaver og alternative stemninger, før den forstår, hvor du har brug for at gå hen. Du behøver ikke engang kunne de 60 basale fingerstillinger, før den omfavner dit hjerte og går med. Begynd med a-akkorden og hør så bare, hvordan det føles. I dig og i den.

Men. Hvilken guitar af de uendeligt mange skal du vælge? Vores oprigtige svar er, at det bestemt ikke er sikkert, du får lov at vælge guitaren. Det kan sagtens være omvendt. At guitaren vælger dig. Du får besked med det samme. Body and soul. Det er mere end mageløst. Nu har vi fortalt dig om Bedell Guitars. Et lidt vildt reservat i den kæmpemæssige guitarskov. Vi håber, du har fået lyst til at gå den korte omvej, til hvor Bedell Guitars bor. Sidde lidt i lysningen derinde. Spille, lytte, fornemme. Det, du mærker, kan sagtens være kærlighed.

Ole Abildgaard Thomsen


Bedell Magazine - Akustikken 2012  

Husk at hente dit eget eksemplar i butikken

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you