Page 1

Nr. 19 15. November 2011

Aktuelt Spania - MER ENN 20 ÅR PÅ COSTABLANCA!

FIESTA

I ALFAZ DEL PI

Åpent fra kl. 1200

GR

AT I

S


-Har seg selv å takke... Kjendisadvokat Abid Raja har hatt arbeidsuke som reporter i P4, og tok turen til en café på Grønland i Oslo. Der traff han guttegjengen - tre unge menn på 26, 30 og 35 år fra Somalia og Senegal. Guttene, som helst ikke vil framstå ved navn, snakker gjerne med P4 om voldtekts- og overfallsbølgen som lenge har herjet hovedstaden. Her møter vi holdningene til nordmenn og landet som forsørger dem: - Helt ærlig? Nordmenn er helt forferdelige! - Hva tenker du på? - Jeg tenker på alt. Ikke minst er maten helt for jævlig. - Hva synes du om de norske damene da? De er noe helt annet! sier han til latter fra kameratene. I fjor ble det anmeldt rekordhøye 161 voldtekter og 35 voldtektsforsøk i Oslo, der gjerningsmannen i over 70 prosent av tilfellene hadde bakgrunn fra et annet land enn Norge. Hittil i år er tallet enda verre, og mer en 90 prosent av overfallsvoldtektene skal ha blitt utført av menn av ikke-vestlig opprinnelse. - Det du sier er at norske jenter ber om å bli voldtatt? - Ikke ber akkurat, men når de går ute neste helt nakne og drikker seg drita fulle i Frognerparken eller drar på fest sammen med noen kamerater, og så klager de over å bli voldtatt? Det er deres feil sier 26-åringen fra Somalia. Og her treffer han hodet på spikeren.

Aktuelt Spania • side 2

Kulturkollisjonen og holdningsforskjeller mellom nordmenn og innvandrere fra den 3. verden, med et helt annet kvinnesyn enn hva vi er vant til og kan akseptere. Justisminister Storberget har vært i hardt vær den siste tiden, ikke minst når det gjelder voldtektsbølgen. Han toer sine hender og fortsetter å skryte av seg selv, selv om han blir slått i hodet med rapporter om svikt og forsømmelser overfor politiet gang etter gang. Enkelte nordmenn ytrer seg også slik som guttene nevnt ovenfor, “det er jentenes egen skyld.” La det være fullstendig klart: Det er ALDRI jentenes skyld at de blir voldtatt. Å gå lettkledd er ikke forbudt i den vestlige verden ennå, mens voldtekt absolutt er en alvorlig forbrytelse. Husk at også helt edru og godt påkledde kvinner også har blitt overfalt og voldtatt. Bestod deres skyld i at de oppholdt seg utendørs etter barnetv? Det er et paradoks at de menneskene som gikk først i demonstrasjonstogene og brente bål med pornoblader, knapt nok ytrer seg i denne saken. Kan det ha med å gjøre at mange av disse også har vært blant de mest positive til innvandringen? Kravet om likelønn mister liksom noe av sin kraft i forhold til bekjempelsen av de holdninger som blant annet mange unge menn fra Somalia viser. Den snillismen norske myndigheter har vist de siste 20 årene, ser vi nå resultatene av. Det er en tragedie at det er våre jenter som skal betale prisen.


Aktuelt Spania Nr. 19 - 20. Årgang Utgiver/Editorial: Actual Costablanca S.L. Aktuelt Spania Postadresse/Direcciòn: Camino de la Cantera nº 12, 03581 Albir Tlf: 634 182 240/672 955 034 www.aktueltspania.net 8

NIF: Kontortid/ Horario de oficina: Annonsebestilling/ Anuncios:

FORSIDEBILDE: Fiesta i Alfaz del Pi (fra kommunen)

2 Leder 4 Nyheter 6 Økonomi

8-9 På tur til Leon Dormido

B54516927 Man.-fre. kl. 10.00 - 14.00 Tlf: 693 738 521 / 634 182 240 salg@aktueltspania.net

Redaktør/Redactor: Tom Bjørnø redaksjonen@aktueltspania.net Design & Layout/ Marianne Hoelstad Diseño y Maquetación layout@aktueltspania.net Karoline E. Hoelstad karoline@aktueltspania.net Webansvarlig

Michal Hoelstad michal@aktueltspania.net

Medarbeidere/ K.J. Hermanrud Colaboradores pottemaker47@yahoo.co.uk Solfried Gjelsten s.gjelsten@gmail.com Tine Merete Sandboe mail@sandboe.net Trykkeri/Impreso: Mediaprint Depósito legal nº.: A-659.1994

14-15 Helse: Nøtter for helsen 20 Advokatspalten 22-23 Krisen ruller videre 32 Blodtypedietten, blodtype B

36-37 Juan Anza jr. realiserer farens drøm 38-39 Matspalten - Kaker&mat til hverdag og fest 40 Markedsplassen 47 Kulturarrangementer 48-55 TV-program 56 Underholdningshjørnet 57 Kinoguiden 58 Buss/tog 59 Viktige telefonnr./annonsørguiden

VI SNAK KE NORS R K

Tannlege Spanske priser Spesialist på tannimplantater Egen kundeparkering

965 854 463 www.solident.es Avenida Alfonso Puchades 15, Benidorm, vis-á-vis Clinica Benidorm

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 3


NYHETER Aktuelt Spania holder deg oppdatert om det som skjer i Spania. Siste nytt lokalt og regionalt

Direktelinje Alicante- Kraców På tross av Ryanairs misnøye med luftfartsmyndighetene på El Altet, har de inngått en avtale med byrådet for turister i Benidorm om å bidra til å skaffe flere polske turister til byen. Dette skal de gjøre ved å opprette en direktelinje mellom Alicante og Polen, samtidig som turistbransjen i Benidorm sender representanter til landet for å promotere den spanske turistmaskinen. Denne avtalen ble gjort under en reisemesse i London. Det arbeides samtidig med å få flere russiske turister til Costa Blanca.

Forsvinningssak vekker harme Mer en en måned etter at et søskenpar på 6 og 2 år forsvant fra en lokal park i Córdoba, er det fortsatt ikke spor av dem. Faren José Bretón sier han et øyeblikk mistet dem av syne i parken, men politiet holder ham likevel som hovedmistenkt i forsvinningssaken. De to barna har bodd sammen med sin mor i Huelva etter at foreldrene ble separert, og var med faren til hans familie i Córdoba, da barna forsvant. En eiendom, tilhørende farens foreldre, har vært i politiets søkelys, særlig etter at det ble klart at han ringte inn forsvinningsmeldingen til politiet derfra, og ikke fra parken, som han tidligere hadde hevdet.

Videobilder fra diverse overvåkningskameraer ved parken viser kun bilder av faren, men ikke av barna, og politiet mistenker at barna aldri forlot fincaen den dagen de forsvant. På dagen, en måned etter forsvinningen ble det holdt store demonstrasjoner i alle åtte provinshovedsteder i Andalucia, der demonstrantene forlangte at barna måtte komme til rette.

Dirty tricks En politiker fra PP, fra Palma de Mallorca, tok i bruk ufine metoder, da hun la ut et bilde, tilsynelatende av forsvarsminister Carmé Chacón på sin Facebookside. Francisca Pol Cabrer la ut det manipulerte bildet av forsvarsministeren som hadde åpnet en knapp for mye i blusen, slik at det ene brystet ble blottet. Under bildet hadde hun skrevet: “Hva en minister fra sosialistene må gjøre for å vinne stemmer.” Hensikten var trolig å skade Chacón, men etter at fadesen ble kjent, måtte PP-politikeren fjerne bildet fra Facebooksiden uten å ha oppnådd annet enn å skade seg selv. Nå forlanges det at hun trekker sitt kandidatur øyeblikkelig, selv om hun i ettertid har bedt om unnskyldning.

Kolliderte ved Gibraltar Det har vært mange episoder mellom spanske Guardia Civil og britisk politi på Gibraltar de siste årene. Nylig skjedde det en ny episode, da to patruljebåter kolliderte utenfor den britiske enklaven, og tre politifolk fra Gibraltar ble skadet. Spanske media skriver at kollisjonen skjedde nær grenselinjen, da begge båtene deltok i jakten på narkotikasmuglere i en hurtiggående gummibåt.

Stengt ute nye låser - sikkerhetslåser - ring Safeguard lockmaker - ingen kjøretillegg

OGSÅ AUTOMATISKE PORTER

Tel/fax: 96 588 8681 / Mob: 626 891 453 www.safeguardspain.com Alfaz del Pi, c/de Baix no. 3, ved kirkeplassen. Tlf: 965 88 96 08 mail: pintaflores@live.com

Skandinavisk restaurant ved KIRKEPLASSEN i Alfaz. Hjemmelaget mat i koselig miljø! Velkommen til oss!

Til leie / til salgs

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 4

Myndighetene toner ned episoden, og betegner den som et uhell. Spanske myndigheter har lenge bedt om å få til felles regler i områder, slik at episoder som dette kan unngås.

Flere blir fattige Krisen i Spania svir stadig mer for stadig flere. I følge en analyse fra INE, det spanske statistiske Institutt, står 20 prosent av befolkningen i Valenciaregionen i fare for å falle under grensen for hva som er spansk standard for fattigdom. I murcia er det enda verre, der 30 prosent står overfor den samme faren. Cruz Roja i Alicante opplyser at det hittil i år har deltatt mer enn 27.000 mennesker i et program som skal bekjempe fattigdom og sosial eksklusjon. Dette er en økning på mer enn 100 prosent siden i fjor, da 12.500 mennesker var med. I 2009 deltok 7.500 mennesker, så økningen er dramatisk og tegner et godt bilde av hvordan mange mennesker lider under arbeidsledighet og økonomisk krise. Cruz Roja sier at mange av de nye deltakerne har en annen profil enn tidligere. Nå kommer mennesker som for kort tid siden hadde en normal situasjon med en trygg økonomi og ber om hjelp. Programmet til tross, mange av deltakerne sier deres situasjon stadig blir verre.

Koffertforbud på bussen Rådhuset i Benidorm har med øyeblikkelig virkning innført forbud mot at passasjerene kan frakte kofferter med seg på bussen. Forbudet skyldes ikke bekymringer for sikkerheten, men kommer etter press fra taxinæringen. I følge den nye loven kan bussjåføren straffes med en bot på 200 euro,

ER

IS

K

AR

M

C/ Calvario 20, 03580 Alfaz del Pi

Tel/Fax: 622 764 220 Movil: 600 809 662

T aluminiosfinestrat@hotmail.com NYTT: NÅ OGSÅ OMBYGGING/OPPUSSING

Glassverk - Vinduer - Myggnetting Dusjkabinett - Smijernsgitter Metalldører - Aluminiumspersienner Automatikk til dører

Åpent fra 8.00 - 16.00


dersom han lar passasjerer ta med kofferter. Forbudet gjelder selvsagt ikke shuttlebussen mellom Benidorm og flyplassen, eller fra flyplassen til lokale hoteller. Loven har likevel vakt sterke reaksjoner, og mange spør seg om Benidorm har noe å tjene på denne formen for restriksjoner overfor turistene, som de faktisk er fullstendig avhengige av. Noen stiller også spørsmål om dette ikke også er et brudd på EU-lovgivningen.

er gassene som dreper fisken og det øvrige livet i området. Utbruddene har ført til at havet bobler og bruser flere ganger om dagen, og i verste fall kan dette vare i tre måneder til.

Død etter villsvinangrep

Gikk amok i Valencia

Vulkanutbruddet på El Hierro

e

Det virker nå som at den undersjøiske vulkanen sør for El Hierro på Kanariøyene er i en ny fase hvor utbruddene kommer oftere og blir kraftigere. Tirsdag 8. november registrerte forskerne to kraftige eksplosjoner i vulkanen hvor magma ble slynget flere titalls meter opp i luften. Utslippene fra den undersjøiske vulkanen er ifølge forskerne svært giftige for miljøet i havet, og utslippene har blant annet ført til en massiv fiskedød de siste dagene. Ifølge målinger INTERIOR & EXTERIOR forskerne har gjort, spyr vulkanen nå ut over 100 tonn giftige gasser daglig i core, sutillegg tienda de de interior, til decoración mengder med magma, og det

De core

exterior, regalos y todo para la Navidad.

De core

En bonde i Guadassuar, Tous, Valencia er død etter et ublidt møte med et villsvin. Den 60 år gamle bonden arbeidet i sin egen appelsinlund, da han ble angrepet av beistet. Mannen ble funnet blodig i ansiktet og hendene, og så ut til å ha prøvd å beskytte seg mot angrepet, som skjedde lørdag 5. november. Mannen klarte å ringe til sin sønn over mobiltelefon, men var død da redningsmannskaper

Albir

LIDL

INTERIOR & EXTERIOR

FARMACIA MERCADONA CAMINO VIEJO DE ALTEA

Eksteriør og interiør

dekorasjoner e core, din su butikk tiendafor de decoracióninteriør, de interior, Dekorasjoner - gaver exterior, regalos y todo la Navidad. eksteriør, gaver og altpara av julepynt.

De Core

Ny adresse: Camino viejo de Altea 34 - Albir. Tlf: 609 667 237 sabinetobio@hotmail.es

6 72 37 Des, Julaften,HORARIO: De Lunes a Viernes de 9.30 a 13.30 h y de 16.00 a 19.00 h o@hotmail.es

AA0291-61

Nov./Des. - hver Mandag, onsdag og fredag 16.00 - 19.00: GLØGG

LEÅPENT: Core C/ Eurim 30B / 03581 Albir (Alicante) er og søndager

C/ Eurim 30B / 03581 Albir (Alicante)

Åpningstider: 6 72 37 HORARIO: Åpent: 9.30 9.30-13.30 og 16.00-19.00 o@hotmail.es De Man. Lunes a- fre. Viernes de 9.30 aMan.-fre.: 13.30 h y de 16.00 a 19.00- h13.30

AA0291-61

dag og 2.jan.: .00-14.00 l: Normal tid ttårsaften 30 - 13.30

Core

kom til plassen. Selve dødsårsaken er trolig hjerteattakk som følge av villsvinangrepet. Slike angrep fra villsvin er usedvanlig sjeldne. Et fullvoksent villsvin kan oppnå en kroppslengde av 180 cm og veie opptil 200 kg.

og 16.00 - 19.00 Lør./søn.: 10.30 - 13.00

Aktuelt Spania • side 5

En 33 år gammel mann mistet helt styringen, da han gikk amok og drepte tre av sine naboer i en boligblokk i Castellar-Oliverar sør for Valencia sentrum fredag 28. oktober. Galskapen startet ved ni-tiden på kvelden, da han gikk fra etasje til etasje og ringte på dørene, der han angrep de som åpnet. I tillegg til de tre drepte, en far og sønn på 13 år, samt en kvinnelig pensjonist, ble 48 år gammel mann kritisk skadd, og en 44-åring alvorlig skadd. Disse ble innlagt på sykehus. Gjerningsmannen ble observert full av blod utenfor blokken av en polititjenestemann. Han blir av naboene betegnet som “helt normal” inntil den fatale fredagen, er gift og har en ung datter. Han har aldri tidligere vært innblandet i noe negativt.


Ø KONOMI Nyheter om finans- børs- og privatøkonomi nasjonalt og internasjonalt. Har du innspill, nyheter eller bare et spørsmål, send gjerne en mail til aktueltspania@gmail.com Oljefondet svekker kronen Mandag varslet Norges Bank at de øker de internasjonale valutakjøpene til oljefondet øker til et rekordhøyt nivå i november. Norges Bank skal hver eneste handelsdag den neste måneden kjøpe internasjonal valuta for 1,6 milliarder kroner til oljefondet. - Det er historisk høyt. Det er absolutt det største valutakjøpet, sier rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no. Markedet svarte umiddelbart med å sende den norske kronen markert svakere. I løpet av et kvarter falt kronen rundt fem øre mot euro, fra rundt 7,67 til 7,72 kroner for en euro. Når kursen stiger, betyr det at man må betale mer for en euro og at norske kroner dermed faller i verdi. De store kjøpene fører til et ekstra stort tilbud av kroner i valutamarkedet i november.

Usikker redningspakke Natt til torsdag 27. oktober ble det enighet om en redningspakke både for Hellas og de europeiske bankene. – De angjeldende bankene fortjener ikke å bli reddet, tatt i betraktning av lærdommen de burde ha tilegnet seg under finanskrisen. Spesialist i: Ovnsstekt lammeskulder, svineskanke og spareribs. Fersk fisk

Restaurante Casa Juan AIRCONDITION - OPPVARMING

Calle Pau Casals, 7 - Albir - Tel. 96 686 55 97 www.restaurantecasajuanalbir.com

EUROPARKING ALICANTE

Advarer mot Oljefondet – Jeg ber innstendig, på vegne av det norske folk, at Stortinget griper inn og stanser oljefondets gambling med våre pensjonspenger. Det er galskap, investor Øystein Stray Spetalen. – Fondet har nå investert i aksjer i 13 år. Denne perioden har vært preget av rekordvekst i verdensøkonomien. Likevel har ikke oljefondet klart å tjene penger på sine aksjeinvesteringer. Sjansen er nå stor for at vi står foran nedgangstider de neste årene. Da må vi sikre oljepengene mye bedre enn vi gjør i dag, sier Spetalen. I de tre månedene som utgjorde tredje kvartal tapte fondet 284 milliarder kroner, tilsvarende en avkastning på minus 8,8 prosent. Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var utrolige minus 16,9 prosent, mens renteinvesteringene fikk en avkastning på 3,7 prosent. Samlet var resultatet 0,3

Spanske renter stiger 10-års renten i Spania åpnet torsdag 10. november til en yield på 5,95 prosent. Med tilsvarende tyske rente på 1,7 prosent ga det en rekordhøy spread på 4,25 prosentpoeng. De lange spanske rentene lå også over 5 prosent over hele linjen, med unntak av 2-års renten på 4,68 prosent. Utover torsdagen steg de tyske rentene samtidig som de spanske trakk litt ned igjen. Like etter lunsj var avstanden for 10-års renten redusert til 4,02 prosentpoeng. Torsdag etter lunsj var likevel avstanden mellom spanke og tyske obligasjonsrenter på over 4 prosentpoeng over hele linjen. Størst avstand var det på 3-års renten, med 4,18 prosentpoeng. Credit default swaps for spansk statsgjeld steg 34 basispunkter, til 438,33. Sannsynligheten for mislighold var opp drøye 2 prosentpoeng, til 31,61 prosent.

Passerer 15 trillioner dollar Den amerikanske statsgjelden fortsetter til himmels og passerer i disse dager det astronomiske beløpet 15 trillioner dollar, eller godt og vel 85.000 milliarder norske kroner. Det er nesten 30 norske oljefond. President Obama har gjentatte ganger sagt at Europa må få orden på gjeldskrisen sin, men amerikanerne har sannelig nok med å rydde opp i eget hus. Samtidig som gjelden stiger til nye rekorder, har ledigheten i verdens største økonomi, passert 9 prosent, selv om den viste en liten bedring sist måned.

C/ Conde de Altea 66 Bajo. Local 1 03590 Altea, Spain

AIRPORT

Åpent alle dager untatt mandag

På den annen side kan man skylde på myndighetene for å ha gjort dette mulig. Det var tross alt myndighetene som sørget for at stresstestene fikk en utforming som sikret at bankenes reelle risiko ikke ble oppdaget, skriver Peter Warren på sin blogg.EU-planen om å kutte 50 prosent av den greske gjelden forutsetter full deltagelse fra de private investorene, men det er ikke sannsynlig at alle kreditorene vil delta. Dermed vil det gjøre det vanskelig å nå gjeldsmålet på 120 prosent av BNP innen 2020. Eksperter påpeker også at kjernekapitalkravet på ni prosent for europeiske banker vil sette presse på bankens eiendelsverdier.

prosentpoeng lavere enn avkastningen på fondets referanseindekser. Gjeldskrisen i Europa og frykten for et globalt økonomisk tilbakeslag tynget aksjemarkedene i kvartalet, skriver Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, i en melding.

Helårskontrakt til 265€ fortsatt tilgjengelig

* 100 % sikkerhet og forsikret * 1 uke parkering: 27 Euro * Lett møtested og parkeringsservice * Kort- og langtidsparkering * 2 min. fra flyplassen Tlf: 615 374 404

email: info@europarkingalicante.com www.europarkingalicante.com

vil for 9,95 € Spis så mye Spare Ribs du * 1 drikke Dagens meny 9,95 € inkl.

Tlf: 965 845 261 Email: laterraza@live.nl Web:laterrazaaltea.com

Aktuelt Spania • side 6

Klær og sko til barn Ropa y zapatos para los niños Rimelige merker Fra 1 muy til 16 år Marcas barrato www.dutchys.eu

Tallas 1 año hasta 16 años

Avenida Pais Valenciana 8 i Alfaz - (nabo til Frivillighetssentralen)

www.dutchys.eu c/Federico Garcia Lorca 8 Alfaz del Pi En frente del Ayuntamiento y al lado de Pizza 4 U


Børsblikket Aksjemarkedet har gått for mye, forventningene til EU er for høye og bedriftenes lagre er for store. Det sier sjefstrateg Erik Nielsen i Handelsbanken i et intervju med Finansavisen. Nielsen vil ikke forsvare nivået aksjemarkedet ligger på. –Det ser veldig, veldig farlig ut akkurat nå, sier han, og med god grunn. Skyene har aldri vært mørkere på den finansielle himmelen i vår tid, og man kan trygt si det blåser opp til full storm.Den virkelige faren nå, er om Italia knekker sammen. Rentene på italiensk statsgjeld er i øyeblikket opp mot 8 prosent, langt mer enn landet kan klare. Både franske og spanske renter er under knallhardt press.-Galopperende rente på italiensk gjeld har dominert nyhetsbildet og investorene frykter nå at gjeldsbyrden til Italia, som er hele 1.900 milliarder euro, ikke vil bli til å bære og at situasjonen skal utarte til en krise som er helt uten sammenligning til den Hellas har opplevd. Dersom det blir full bankkrise i Italia, blir den ti ganger verre enn Lehman Brothers, advarer professor i makroøkonomi Carlo Altomonte ved det anerkjente Bocconi-universitetet i Milano, da det vil ramme franske banker og i neste omgang tyske, amerikanske og japanske banker. Men enn så lenge, klarer børsene seg bemerkelsesverdig bra. Kanskje er det bare optimistene som er igjen som fortsetter å handle aksjer, mens resten finner det tryggest å sitte i cash. Oljeprisene ligger for øyeblikket i 110 dollar fatet, mens kronen har falt i verdi etter at Oljefondet har satt i gang stort salg av kroner og kjøp av dollar, euro og japanske yen.

Vi kjøper og selger nyere bruktbiler Se vårt store utvalg Vi tar din bil i innbytte Eget verksted for vedlikehold og reparasjoner av alle merker Vi ordner alt av papirarbeid og dokumenter også til biltilsynet

www.eurocarslanucia.com Åpningstider: Avda. Acasias, 2 Man. - Fre. 09.00 - 13.30 03530 La Nucia & 16.00 - 18.30 Tel/Fax 96 687 38 60

Kulinariske nytelser på vår intime hageterrasse! NÅ LUNSJÅPENT IGJEN - 15 €!

- A la carte - 4 retters meny - alt inkludert 23€ NÅ: Åpent fra 13.00 - 15.30 og fra 19.00

TIRSDAG STENGT OG FORMIDDAGEN ONSDAG STENGT

www.larocaalbir.com

R

te

estauran

men y 14 €

Avda. de Sant Marc no. 9 - 03581 Playa del Albir Tel: 650 776 372 www.san-marcos-albir.es Åpent: Ons, tors 18.30 - ....., Fre., lør., søn. 13.00 - 15.00 og 18. 30 - ..... (Man-tirs stengt)

KVALVIK

590 €

40 co Rivi år llec era i b tio ra n ns jen

Costa Blanca

HJELLESTAD

890 €

Mål: Bord 180x 85x72cm Stol 62x59x85cm

Mål: Bord 130 x 70 x 35cm Stol 86 x 83 x 65cm Sofa 200 x 83 x 65cm

Costa Blanca Outlet Alteacenter på N332, Cap Blanc 43 - Altea Ved siden av Mercadona

Aktuelt Spania • side 7

Åpningstider: Man-fre: 10-20 Lør: 10-15

PARASOLL M/FOT 25 EURO

Camí Vell del Far, 2 · El Albir · Telf: 966 864 899 · 605 521 778

VI SELGER OGSÅ TREMØBLER

t er t n t ralligs a G bi

Ctra.Altea - La Nucia(cv 760) km 5 Tel: 96 689 68 30 lavillaromana@telefonica.net


Leon Dormido Hjemmefra ser vi bort på denne karakteristiske toppen tett ved Puig Campana. Mont Ponoig er dens virkelig navn og strekker seg til 1.181 moh. Første november var det skolefri og flott vær, og jeg fikk følge av min datter og naboens hund på tur for å komme til topps på løvens hode.

V

Spennende fjell

i fulgte anbefalingen i Sverre Ordning Fjells turbok. Greit å finne turstart – kjør til La Nucia, sving av mot Guadalest/Alcoi(CV-70) og ta til venstre i 5. rundkjøring. En smal vei merket ”Camino” – følge denne først mot venstre og så til høyere litt oppover. Vi parkerte på grusveien før stigningene begynte, men det er mulig å kjøre ca 1,5 km lenger. Sparer seg en del bakker på betongvei. Men fint å gå – vi traff jegere med store hundeflokker, og lenger opp var det mange klatrere i aksjon. Herfra går veien over til grusvei gjennom frodige olivenhager. Etter å ha passert et hus går løype over på sti inn til venstre. Fin sti innover og oppover dalen, men vær litt obs når du kommer til et skilt mot Mont Ponoig og Finestrat. Her går stien opp til venstre, litt utydelig å se over en del berg.

www.aktueltspania.net

Benidorm i det fjerne

Aktuelt Spania • side 8


Casa Dios

Hanne og Zico

Snart oppe med utsikt mot Puig Campana

Vi fortsetter nå opp fra dalen og opp mot eggen Mont Ponoig er en del av. Og en drøy km fra toppen kommer vi helt frem på kanten, vid utsikt på Alfaz Del Pi, Altea og Benidorm. Innover i landet ser vi Aitana i et vilt og vakkert fjellområde.

Det er jevnt og trutt oppover uten at bakkene blir altfor bratte. Det er flere veier opp hit. I dalen til høyre under oss ser vi nå en grusvei som kommer opp fra Alberca/ Montebello-område. Det er også fint å starte fra Finestrat og ta turen rundt på nordsiden av Puig Campane. Begge disse veiene møtes på Collao del Pouet og herfra er det merket videre mot toppen.

Vi fortsetter videre oppover, prøvde å følge eggen østover mot toppen, men dette ble fort for vanskelig og bratt. Her er det best å følge stien som går litt nede til venstre i lia. Etter den siste kneika er vi oppe. Utsikten er fantastisk, nista smaker godt og er velfortjent. Det er ca 7 km opp og vi har gått 800 høydemeter opp.

Det føles virkelig godt å kunne gå på lang fjelltur i shorts og topp i november og det kan virkelig anbefales.

Jegere på vei til fjells Og vel tilbake ved bilen konstaterte den ikke særlige ivrige turgåer på 17 at det egentlig ikke hadde vært så verst! TEKST:BRITA GABRIELSEN FOTO: HANNE EIDE

Flere naturprodukter AFA sjøtang kapsler 120 Aloe-Vera juice 1 Chitosan trekker til seg fettet som en svamp, Artisjokk ekstrakt 120 og hemmer opptaket av fett i tarmsystemet. Asparges tabletter 350 240 kaps €29,90 ab 3x €26,63 A-Z 26 vitaminer & mineraler 150 Cinnamon kap 2.000mg NY 180 forbedrer blodsirkulasjon. Tegn på dårlig bloCLA (konjungert linolsyre) 120 domløp er hukommelsessvikt, mangel på konCo-enzym Q10 40mg + vit 150 Røkelse séller olibanum ble brukt i Midtøsten sentrasjon, tretthet, kalde hender og føtter. tusenvis av år siden i populære medisin Ayurve- Co-enzym Q10 100mg mono 60 Cranberry Vital-Juice 1 da å lindre betennelse og revmatiske plager. 400 tab €20,50 ab 3x €18,50 Djevelklo 120 200 kaps €32,50 Spesialtilbud €24,50 Dvergpalme & Gresskarfrøolje300 Eple-eddik 120 Vid blum- och pollenallergi ren egyptisk EPA Fiskolje 650mg 90 forbedrer konsentrasjonen, minnet och fremsvartkumminolje med fleromättade fettsyror, Ginsengfit 200 mer prestasjons-evnene. E-vitamin, folsyra, pantotensyra och biotin. Gresskarfrøolje 130 120 kaps €15,00 ab 3x €13,50 Grønnleppet musling kapsler 150 180 kaps €9,90 ab 3x €8,90 Hårfit - för starkt, sunt Hår 150 Johannesurt + Lecitin 90 Kalsium-Magnesium 400 ikke tilsatt sukker eller konserveringsmidler. Lakseoljekapsler (500mg) 400 Glukosamin & kondroitin er en velbalansert Lutein Eyecare m/ blåbær 90 kombinasjon for sunne leddfunksjoner. 1 Litre €24,50 ab 3x €22,50 Maca-østers ekstrakt 120 150 kaps €35,90 ab 3x €32,95 90 kaps €13,95 ab 3x €12,50 Magnesium supra 400mg 120 I våre forretninger finner du mange flere helseprodukter sammen med veiledning fra våre eksperter innen helsekost. Vi tilbyr også postordresalg. Mariatistel Silybum 120 Playa Nattlysolje 500mg 150 Ayuntamiento Ayuntamiento Noni Bio-Juice 100% 1 Galerias Plaza Kräuterhaus Glorieta Aitana Kräuterhaus Sanct Bernhard OPC Kapsler 90 Sanct Bernhard Haibrusk 240 Av.G abri el M c/Dr. Calat Rød solhatt & Vitamin C 120 iró ayud Teulad a Marques de Campo Rødkløver kapsler 60 Kräuterhaus Royal Jelly 1 maneds kur 30 Sanct Bernhard P Playa Puerto Silica - for hår, hud, negler 210 DENIA c/Cop, 11 CALPE Av.Gabriel Miró, 7 MORAIRA c/Dr.Calatayud,15 Sink-gjær 180 Spirulina - blågrønn mikroalge 360 Consum Kräuterhaus Benidorm Kräuterhaus P Cam Bank Sanct Bernhard Tranebaerkapsler 90 Sanct Bernhard c/Ramón Gallud Bus Veneforbedrende tabletter 150 Deutsche Bank Vitafit - Ginkgo-Magnesium 400 tera arre bo Avda Alfaz La C Vitamin B Kompleks 120 am . del c/G Med del Pí iterr Vitamin C + sink Retard 150 aneo Deutsche Plaza Bank Calero CASCO Puerto P Vitamin C Acerola 300 K r ä u t e r h a u s Altea Paseo Vistalegre La Mata ANTIGUO Sanct Bernhard Correos P Vitamin E 400 Mar 240 PLAYA Wu-Wei-Zi & Granateple 90 ALBIR-PLAYA Av.de Albir, 15 TORREVIEJA c/Ramón Gallud,51 BENIDORM c/Gambo, 3

Kräuterhaus Sanct Bernhard

...for helsen vår!

Ginkgo-Magnesium

Chitosan

Røkelse Kapslar

Svartkumminolje Kapslar

Rosenrot Kapslar

Glukosamin

Goji Bio-Juice 100% y Kapslar

eta

erg

c/B

N-32 2

A7

pa

Av. E uro

os

j Ale ez

rtin

Ma

Playa

Plaza Ayuntamiento

Aktuelt Spania • side 9

c/Joaquín Chapaprieta

El Po rtet

Pue r

to

c/Diana

c/Cop

Teulada

c/C orb

anti

n

Calpe

kap L tab tab kap kap tab kap kap L kap kap tab kap kap kap kap kap kap tab kap kap kap kap kap kap L kap kap kap kap bot kap tab kap kap tab tab kap kap kap kap kap

Euro 19,95 11,00 8,95 12,50 7,95 11,00 15,00 25,00 18,00 8,90 10,75 28,50 7,95 24,90 21,70 7,95 12,50 12,50 9,85 9,95 9,50 12,80 16,80 8,50 16,70 9,95 26,50 22,50 22,50 11,85 19,50 29,95 8,95 10,90 12,60 11,00 10,50 20,50 7,85 8,50 10,85 24,00 12,50


Den årlige Fiesta i Alfaz del Pi Fiestaen i Alfaz del Pi har gått av stabelen, og denne gangen var man mer heldig med været enn på flere år. Et av de mest populære innslagene er humoropptoget, der penyaene konkurrerer om å ha de mest morsomme ideer og kostymer. Dette er en konkurranse med pengepremier til de dyktigste, og denne gangen vant Penya Fora førstepremien på 500 euro. En hundrelapp mindre vant Penya Cuixot, mens Penya L’Os tok 3. og L’empelt Penya, 4. plassen, hhv med 300 og 200 euro. Penya metafor Si mottok en spesialpris på 100 euro for sitt innslag. Norske jenter vant ølstafetten For første gang ble det i forbindelse med fiestaen også avholdt en ølfestival. Og ølstafett var inkludert. Medlemmene av den norske penyan “Valkyriene” , bestående kun av norske jenter, slo til og overrasket de

fleste med sin utholdenhet med seidlene, og vant like godt hele konkurransen. Ølfestivalen blir betegnet som svært så vellykket, og vil etter alle solemerker bli gjentatt neste år. Fra moro til litt alvor. Fiestaen har jo også helt klare religiøse tilsnitt. Den alfasineren som kanskje har gått pilgrimsferden til Santiago Compostela flest Imponerende flotte drakter! ganger må være Gonzales mange ikke oppsøker pilgrimskontoret Jose Angel Garcia. Han har gjort denne når turen er gjort. Nå blir det åpnet kraftanstrengelsen hele 9 ganger, en ny rute til pilgrimsbyen, nettopp fra og dette ble markert på mandagen i Alfaz del Pi, der Plaza Mayor de L’Alfas fiestauken. “Det er så mange grunner vil være det offisielle startstedet. til å ta veien til Santiago som turgåer Historien starter helt tilbake i 1857, da når man endelig har besluttet å en alfasiner ved navn Paschal Canon gjennomføre pilegrimsferdruten”, sier Baldo fikk “evig nåde” fra pave Pius han, nettopp hjemkommet fra sin siste IX for sin innsats for religionen på pilgrimstur. I 2010 mottok Santiage stedet. Den offisielle åpningen skjedde Compostela totalt 272 135 pilegrimer torsdag i fiestauken. ved Pilegrimskontoret i Santiago. Men AV: TOM BJØRNØ tallet er i virkeligheten mye høyere, fordi

Aktuelt Spania • side 10


Fra Blomsteropptoget

Dekorasjon med blomstene

De mest utholdende øldrikkerne

Fra “moro-opptoget”

Alle priser eks. IVA

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 11


Knut Aukrust og Dorte Skulstad:

Spansk gullalder - og arven fra jøder og muslimer Hva er egentlig en ”gullalder”. Og er begrepet det samme for alle samtidig? Neppe. Gullalder er noe som brukes om en uvanlig tilstand. En glansperiode for noen, men kanskje en nedtur for andre. Betegnelsen kan kanskje brukes om en storhetstid politisk og økonomisk eller en oppblomstring innenfor kunst, kultur og vitenskap.

egentlige gullalderen. I disse årene var storparten av Iberia (dagens Spania og Portugal) med det arabiske navnet al-Andalus under muslimsk kontroll.

Det har eksistert mange gullaldre. Spansk gullalder er en slik tilstand. Når fantes den spanske gullalder, og for hvem var det en gullalder? Boka forteller om hvordan Spania har hatt to gullaldere. Et hovedpoeng er at gullalder ikke er et entydig begrep i spansk historie. Mens det som vanligvis kalles den spanske gullalder – Siglo de oro español – hadde sin blomstring i de 16. og 17. århundrer, er det tvert imot den forutgående epoken, de mange hundre årene mellom 711 og 1492, som for andre utgjør den

Spansk gullalder handler om utopi og propaganda. Utopien gjelder mulighetene for å (gjen)skape kulturelt mangfold ut fra en befolkning med ulik religiøs og etnisk bakgrunn. Propagandaen berører bruken av historien, og hvordan forskjellige tolkninger og forståelser av fortiden gir legitimitet til ulike regimer i samtiden. Forfatterne har tatt for seg disse temaene gjennom tre akter. Den første er viet den islamske perioden al-Andalus, da muslimer styrte riket. Den første vokste fram fra midten av 700-tallet, da jøder, muslimer og kristne levde sammen under islamsk styre. I andre akt, etter 1492 tar de for seg hvordan elementer fra den al-andalusiske gullalderen levde videre eller ble fornektet i epoken Siglo de Oro español. Da erobret de kristne kongedømmene i Spania muslimenes Granada, samtidig som Columbus oppdaget Amerika.

Åpent: Man-Lør: 10.00-20.00 BG Intermoda, C/La Mar 1, 03590 ALTEA,

Tel.: 965 841 846 Aktuelt Spania • side 12


Dorte Skulstad og Knut Aukrust presenterer boka De nye koloniene sendte gull tilbake til moderlandet, og en ny gullalder oppsto. Denne tidsperioden bygget på de materielle og intellektuelle verdiene til befolkningsgrupper som Spania hadde forsøkt å kvitte seg med. I tredje akt ender de opp i moderne tid for å se hvordan minnene om tidligere epoker og gullalderforestillinger utspiller seg i dagens Spania. Boken føyer seg inn i enda et verk i rekken ettersom ”norske spanjoler” har gravd seg ned i spansk historie, særlig i epoken fra 700-1500 e.kr. (Også disse forfatterne tilbringer lange perioder i vinterhalvåret i Spania). For å forstå mange ting som skjer i nåtiden, er det nødvendig å kjenne historien. Slik er denne boken med på å fremme forståelsen for de utfordringene Spania, og forøvrig resten av Europa står ovenfor i dag.

Utstilling med salg av mange produkter og de nyeste katalogene

Måned lige - 30 - 6 tilbud 0%

på PAVAROTTI hver dag fra KL.10.00 -16.00

SPANSKE PRISER - priser inntil 50% lavere enn i Norge!

Cafe Pavarotti

Camino de la Cantera 12, (bak Consum) i Albir

Dorte Skulstad er cand. philol og informasjonsrådgiver ved Universitetet i Oslo. Har tidligere skrevet Kulturmøter i spansk historie - fra berbere til bergensere (2008), sammen med sin medforfatter i denne boken.

DAGENS MENY SPESIALPRIS FOR PENSJONISTER 10,90 € Åpent: Tirsdag - Søndag 12.00-17.00 og 19.00-24.00

Knut Aukrust er professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo. AV: TOM BJØRNØ

Made in

- Det siste i skinnmote w Het nieuwste in de ledercollecties - Vi skreddersyr etter mål w Wij maken op maat • verstelwerk - sko med spesialbredde i str. 34-47 w Schoenen met speciale breedte en grote for damer og 47 herrer maten 34voor dames en heren - Vesker, jakker, belter, hatter skjerf,jacks, w Tassen, jassen, ceinturen, hoeden, porteføljer sjaals, portefeuilles... - outlet w Outlet

MadeSpain in Spain

SIDEN sinds 1975 1975

V

La

Lederwaren • Fabrieksprijzen Lærvarer - Fabrikkpriser

HØST- OG VINTERKOLLEKSJONEN HAR KOMMET! Geopend maandag t/m vrijdag: 10.00-13.30 en 16.00-19.30 uur

Åpent man.-fre. 10.00-13.30 10.00-13.30 Zaterdag: 10.00-13.30 uur Adres:og C/ 16.00-19.30, La Mar, 161. Tel.:Lør. 965 841 308 Adresse: C/La Mar 161, ALTEA. Tel: 965 841 308

TaVerna

IDA

morgenkaffe lunch forfriskninger à la carte kakedisk

Et sosialt møtested Musikk, utstillinger, temakvelder med mat fra forskjellige land

C/Ruperto Chapi 9 - (Nedenfor Solbank) Tlf: 633 407 350 www.tavernalavida.com

Aktuelt Spania • side 13

Åpent man.-tors. 9.00 - 18.30 fre.-søn. 9.00 - 21.00


Helse:

Nøtter for helsen

AV: TINE MERETE SANDBOE

Spis mer nøtter. Vi har god tilgang på gode nøtter her i Spania. Spis dem og nyt dem og lær litt om hvilke nøtter du bør spise mest av. De er så helsebringende at du med fordel kan knaske nøtter året rundt. Mandelen skårer høyest, mens kokosnøtten kommer dårligst ut på sunnhetsbarometeret

Nøtter er et måltid i seg selv. De inneholder mer protein enn kjøtt og gir masse fiber og langsomme karbohydrater i tillegg til mye antioksidanter og et stort spekter av mikronæringsstoffer. Nøtter er en kilde for viktige sporstoffer som magnesium, som er viktig for benbygningen og forebygger blant annet diabetes og migrene. 40 gram nøtter om dagen kan redusere risikoen for hjertesykdom. Har du en problemstilling du sliter med? I tillegg til at nøttefettet er sunt for hjertet, beskytter det også Selvutvikling gjennom kreativt arbeide. mot kreft, styrker - Bedrer bevisstgjøring i forhold til egne ressurser immunforsvaret - Gir livet muligheter til ny vekst og øker konsen- Du trenger ingen erfaring/ferdigheter innen kunst trasjonen.

KUNSTTERAPI

Trine Normann er diplomutdannet kunstterapeut med tilleggsutdannelse i Mindfullness. Vil du vite mer, se på www.trinenormann.com Kurset holdes på Cafè Pavarotti i Albir Kurs 1: 18.11. kl. 17.00 - 20.00, 19. og 20.11. kl. 11.00 - 17.00 Kurs 2: 2.12. kl. 17.00 - 20.00, 3. og 4.12. kl. 11.00 - 17.00 Pris: 200€ inkl. lunch og utstyr - påmelding innen 11.nov.(kurs 1) og 25. nov. (kurs 2) Forbehold om nok antall påmeldte For påmelding ta kontakt med Fysiakos på tlf: 966 865 686

Kjøp ulike slag nøtter og bland dem. Oppbevar dem i tett boks i kjøleskap. Ta en neve av gangen gjerne som ett mellommåltid med litt frukt. Du kan oppbevare nøttene hele, eller du kan grovhakke dem

Aktuelt Spania • side 14

i hurtigmikser. Bruk litt av nøtteblandingen i alle dagens måltider. Som en håndfull i salaten, i yoghurten, frokostblandingen, i gryteretter. Erstatt gjerne halv-parten av melet i kaker med finmalte mandler, hasselnøtter og soyamel.

Valnøtter

– slankeog hjertevennlig. Best for hjertet. Valnøtter er hjertemedisin med masse umettet fett og omega 3-fettsyrer som det ellers er mest av i fet fisk. Proteinene metter godt og omega 3-fettet feter mindre enn annet. Dessverre en del kalorier, og lite fiber. Valnøtter kan dateres tilbake til 7000 år før kr.

Mandler med skall – Beste allround nøtt! Skal du velge en favoritt nøtt er mandelen et godt alternativ. Den gir mye av alt: protein, fiber, B-vitaminer, magnesium, sink, fosfor, jern, sunt fett, relativt lite kalorier og masse E-vitamin. Hasselnøtter – Bra mot forkjølelse. Hasselnøtter er en god allroundnøtt, akkurat som mandler. De inneholder masse E-vitamin, som styrker immunforsvaret og har en supersunn fettfordeling og masse fiber. Utbredt 6-7000 år før vår tidsregning. Cashewnøtter – inneholder mer


karbohydrat og mindre fett enn andre nøtter. 60 % av fettet er umettet og 90% av dette er enumettet. God kilde til jern, sink, magnesium, fosfor, kobber og magnan.

Pistasienøtter – Bra for nervene. Glimrende snacks. De er en god kilde til kalium og er viktige for nervesystemet og musklene. Det er ikke så mye protein og fiber i dem, så de metter ikke så godt. Pistasienøtter er stenfrukter og i familie med Cashew-nøtter og mango.

Peanøtter – Beste slankenøtt!

De fleste forbinder peanøtter som veldig fete, men de metter faktisk så godt og har så sunt og relativt lite fett at de med fordel kan inngå i et variert slankekosthold. De er rike på protein og folat.

Samtidig inneholder de riktig mye mineraler og mettende protein.

Kokosnøtt

– hold deg unna…! Den er morsom, særlig for barna som kan drikke melken, knuse den og spise nøttekjøttet. Til tross for lavt kaloriinnhold og mye fiber inneholder den få andre sunne stoffer, og for mye av det usunne mettede fettet som kan gi hjerte- karsykdom.

Pekannøtter

– Deilig sinkkilde. Pekannøtter er en super kilde til sink, som ellers finnes i animalske produkter. De inneholder ganske mye kalorier, og lite fiber og protein. Sink er en viktig brikke i stoffskiftet, og styrker DNA og immunforsvar.

Paranøtter – rene mineralbomber, best mot kreft. Svært rik på det kreftbekjempende stoffet selen. To paranøtter daglig dekker kroppens behov.

Pinjekjerner – Bra for magen. Pinjekjerner er den sunne toppskåreren når det gjelder kostfiber som er bra for magen, metter godt, får ned kolesterolet og beskytter mot mage- tarmkreft.

Folat er et b-vitamin som mange har for lite av. Det er for eksempel med på å sikre vekst hos fosteret, forebygge blodmangel og er helt essensielt for at cellene kan dele seg.

FYSIOTERAPI

OMSORGSTJENESTER

VELVÆRE

FYSIAKOSREISER

Dyktige fysioterapeuter med spansk og norsk godkjenning - Refusjon fra HELFO Vi hjelper deg med skjemaer Klassisk kinesisk akupunktur og triggerpunkt akupunktur Bassengtrening i oppvarmet basseng Pilates i treningssal Trening i treningssal Turer og treningsgrupper

Trygghet og omsorg i hverdagen: Hjemmesykepleie og hjemmehjelp Daglig oppfølging og tilsyn i hjemmet Hjemkjøring av mat, handlehjelp, følge til lege, sykehus, tannlege Tolketjenester etc. Nært samarbeid med norsktalende lege

Aromaterapi -Terapeutisk massasje Koppingmassasje Fotterapi - Pedikyr Manikyr - Gelenegler Voksing - Ansiktsbehandlinger Algeinnpakning - Peeling Refleksologi Napping og farging av bryn Farging av vipper

Vi skreddersyr helse- og fritidsreiser for den enkelte, lag og organisasjoner til Albir. Ukentlig aktivitets- og utfluktsprogram. Det legges stor vekt på din trygghet, og at du trives på våre turer.

VELKOMMEN SOM MEDLEM

Bestill dine turer gjennom oss.

TOTALLEVERANDØR AV BEHANDLINGS- OG OMSORGSTJENESTER - VI HAR BÅDE SPANSKE OG NORSKE AUTORISASJONER Hotel La Colina, Carrer Pau Casals 24, 03581 Albir www.fysiakos.com - post@fysiakos.com - Tlf: +34 966 865 686

Aktuelt Spania • side 15


Golfsiden:

Gla´

Golf med Guillem

For å si det med en vintergolfer som skulle beskrive sommeren på Østlandet i år: ”det er forskjell på brunfarge og rustflekker” Kultursjokk En herværende spansk golfklubb med mange spanske medlemmer avholdt sin årlige høstturnering på Villaitana forleden. I utgangspunktet ikke så spesielt, men det var dog noe som var litt forskjellig fra hva man er vant med lenger nord i Europa. Og det var serveringen mellom hull ni og ti. Ikke spesielt det heller i og for seg, men noe forskjellig var det med fullt opplegg med tapas, øl og vin. Det var bare å forsyne seg. Og det var det mange som gjorde. Nå er golf kjent for å være et sosialt spill, men det må innrømmes at ordet sosialt spill fikk et noe annet innhold enn hva man er vant til på de siste ni hullene. Den siste flight’n for eksempel, fikk en stemning ved innkomsten så de må ha trodd de var i den avgjørende flight’n i Ryder Cup. Her var sterke tilrop fra en forsamling som hadde ventet en stund. Serveringen fortsatte nemlig etter avsluttet runde i påvente av premieutdelingen. Blomst til Guillem Under tittelen Stakkars damer for en tid siden, kom vil til å ta opp ”kotymen” med å gi damene en klem etter en runde golf. Ikke minst når man som mann, og det er de fleste av oss, er svett og stikker frem hodet for å få seg en klem, er det kanskje ikke alltid like ønskelig fra damenes side å bli klemt på. Og reaksjonene uteble ikke. Vi takker således damene for de

hyggelige tilbakemeldingene vi har fått i ettertid. Eller som en sa: ”Tusen takk for at du tok opp dette. Det var på tide”. Nå var ikke vårt utgangspunkt golfere, men som det stod, ”det var en artikkel i en avis forleden hvor det ble omtalt at man i Tyskland nå har sett sei lei på denne skikken(?) med to-kyss hilsen som egentlig ikke har noen bakgrunn i kulturer som den tyske eller for å si, den norske. Denne skikken er noe som har sin opprinnelse i land som Italia, Franskrike og Syd-Amerika ble det videre hevdet, og som sådan hører dette ikke hjemme blant oss andre. Man blir liksom ikke spansk fordi man klenger se på andre”. Vi skrev også ”hvorfor ikke gjøre slik god internasjonal kutyme tilsier at gentlemen gjør; nemlig, at dersom damen strekker frem hånden, er det den man tar og sier takk eller hva det skal være”. Og så trakk vi sammenlikningen med det som for noen ofte oppleves som en overdreven klemming etter en runde golf. En golfspalte må jo ha med en vinkling mot golf. Ikke sant? Men som sagt, la damene få avgjøre dette selv, enten det er på golfbanen eller andre i andre sammenheng. Er man gjest i et annet land, kan jo slikt være godt å vite. G-O-L-F Noen husker sikkert påstanden om at ordet golf, var en forkortelsen for

Gentlemen Only Ladies Forbidden. Nåja, historien vi skal videreformidle i dag er om en slik klubb hvor damene ikke hadde adgang. Men etter hvert begynte herrenes fruer å spille golf, og det ble vanskeligere og vanskeligere for de brave herrer å motstå presset. Så tilslutt ga de etter. Det varte ikke lenge etter at damene hadde begynt å spille, før det kom et brev til styret i klubben med en klage over at herrene på banen tillot seg å late vannet både her og både der. Etter lange diskusjoner og overlegninger i styret, fikk damene et svar hvor det stod at etter nøye overveielsen hadde styret funnet å kunne gi damene tillatelse til det samme. Jesus og golf Nå tenker vi ikke først og fremst på en Caddy Master på Villaitana hvis navn er det vanlig spanske Jesus, men om personen som stod å skulle slå over et vannhinder. Han valgte en jernkølle. Hans caddie mente at han burde ta en fairway klubbe. Vel, golferen slo selvfølgelig i vannet. Ny ball, samme diskusjon, og samme resultat. Etter hver ball gikk golferen ut på vannet og hentet ballen sin. Da var det en som hadde stått og sett på det hele, som spurte caddien: ”han der, tror han at han er Jesus, eller”? ”Nei”, sa caddien, ”han tror han er Seve Ballesteros”. Det er mye rart i vårt fag ”Det er mye rart i vårt fag”, sa gutten. Han hadde gått i lære i et kvarter. Det som fikk oss til å tenke på disse visdomsordene, var et kapittel i boken ”Golf for Dummies”, hvor det står at ”proen’en tar de fleste beslutninger med hodet - ikke med hjertet”. Nå skal vi ikke ta opp noen semantisk diskusjon om begrepene pro vs. profesjonell, men vi kom til å huske at Pro’er er et uttrykk vi vanlige golfere benytter for å beskrive dem som underviser oss i golf. De som har golfspillet som yrke, omtaler vi oftest

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 16

Ny oppdater t nettside!


Golf og vann

Proshop DC og høstturneringen

som profesjonelle. Så ut fra dette, kan vi bare trekke den slutningen at pro’ene, er de som bruker hodet for å trekke flest mulig euro, eller kroner, ut av oss andre - - -. Hør ikke på pro’en din Jens I stykker om Peer Gynt, lar Ibsen ham et sted si at: ” du skal ikke lese for å sluke, men se et hva du kan bruke”. (Nå var ikke dette ment positivt fra Ibsens side, men det passer veldig godt for oss golfere). Eller for å si som vår venn Guillermo pleier å si det, ”jeg har aldri latt noen skolegang komme i veien for min utdannelse”. Nok om det. Altså ikke hør på pro’en, men lytt til det han sier for

Snefnuggenes dans

så å tilpasse dette til ditt eget spill. Så, ikke hør, men lytt. Akkurat som verdens ener i sjakk, norske Magnus Carlsen sa i et intervju forleden: ”Jeg tar gjerne i mot råd, men liker ikke å bli fortalt hva jeg skal gjøre eller hvordan”. Hva gjør man når man ikke spiller golf Når golfere ikke spiller golf, er golfere som alle andre. Man benytter seg av de tilbud som området byr på. Ikke minst på kultursiden er vårt område begunstiget. Det være seg konserter og ustillinger. Det siste i området er Fundación Frax i Albir hvor det kryr av tilbud for alle aldere. Restauranten på hjørnet i det

Cafè Pavarotti

bygget er også verd et besøk. For dem som måtte ønske seg noe mer hjemmevant kan vi anbefale å stikke innom Cafè de Teatre Pavarotti - det lille kulturhuset som er blitt et treffsted for aktiviteter, og hvor nye kontakter knyttes for både barn og voksne! Nå som det nærmer seg jul og nyttår får området besøk av konsertoppsetninger med internasjonale størresleer så vel som de kjente ballettene vi kjenner på den årstiden. Nyttårskonserter inklusive. Hilsen Guillem

Stort utvalg av boliger for salg

Trykkeri

Vi snakker engelsk Pol. Ind. L´ALBERCA • C/ Benimantell 13-27 03530 LA NUCÍA Telf.: 96 689 71 10 • Fax: 96 689 64 07 atencionalcliente@mediaprintsl.com • www.mediaprint.es

Costa Blanca Nord, Costa Blanca Syd, Costa Calida & Costa Almeria

Vi har også boliger for salg i Tyrkia, samt på Malta og Kreta. WEB : www.eurobolig.no MAIL : svein@eurobolig.no Tlf : 00 47 900 30121

Aktuelt Spania • side 17


Velkommen til Bacchus Litt bortgjemt i Albir, nærmere bestemt i Calle Sebastian Bach, finner du restaurant Bacchus. Innehaveren Thomas David Antoine Robert og hans restaurant representerer det franske kjøkken, og han gjør det på en utmerket måte. Lekre retter til helt overkommelige priser, gjør et besøk her til en positiv opplevelse. Her får du skikkelige biffer og T-bonesteker, hummer både som hovedrett og forrett, og sånn kan vi fortsette med lekkerbiskener. Prisene passer de fleste lommebøker, det er ikke hver plass du finner en saftig T-bone til 14 euro. Velg en vin fra restaurantens meget rikholdige utvalg fra det lett tempererte lageret.

Dersom vi beveger oss over til menyen på 15 euro, kan du velge mellom flere ting, for eksempel lammerygg, hummer eller laks som hovedrett etter at du f.eks har valgt andesalatm eller foie de gras og trøffel til forrett. Så får du se om du orker dessert. Posjonene er ganske så rikholdige.

Musikkopplevelse i kirkesenteret

Nå går hun imidlertid på DnsCB og er med i Conservatori Música I Dansa J Pérez Barceló, Benidorm, der de nå forbereder en stor julekonsert 18. desember. Hun spillte også på scenen under den internasjonale dagen i Alfaz del Pi for noen uker siden. Siw Renate forteller oss at hun har ambisjoner om noe mer enn å spille for hobbyens skyld i framtiden. Hun har da også skaffet seg sin egen spanske privatlærer Elena Berenguer i Callosa d’en Serria. De som liker god musikk, bør dra til Kirkesenteret 29. november.

Sjømannskirken i Albir får oppleve noen musikalske godbiter, når 16 år gamle Siw Renate Søiland kommer med sin fiolin sammen med pianist Yngve Espedal tirsdag 29. november. Til tross for sin unge alder, er Siw Renate allerede en erfaren musiker. I 10 år har hun gledet sitt publikum og vant blant annet konkurransen “Vestfold Talenter” i 2008. Hun har gått på Kulturskolen i hjembyen Tønsberg, og spiller i Vestfold Ungdomsstrykeorkester når hun er i Norge.

Restaurant

øns Con ker nie alle og P vel eter kom me n!

Mar ki

La Tasca

Internasjonalt kjøkken Åpen fra 18.00 - sent - onsdager stengt Søndager lunsjåpent fra 14.00 Siste tirsdag hver måned:

ser

Dagens meny 15 Euro

Avd. Pais Valencia, 15 -Loc. 3 03580 ALFAZ DEL PI Tel: 965887029/656640546 Ved siden av Movistar info@toldosaitana.com

Indonesisk buffet

Bulevar de los Musicos - ved rundkjøringen nær golfbanen i Albir

Tlf: 96 686 75 66

SP

I ES

T AL

BU

D:

Trekantet solseil I L Bassengdeksel 8 x 4 m.

€ 650,00 inkl. IVA og installasjon

5x3m 495 (inkl. IVA-og installering) Åpningstider: Man-Fre 09.30€ - 13.30 - Lør. 10.00 13.30 - og ved avtale.

Aktuelt Spania • side 18

A la carte: Velg mellom forskjellige forretter, hovedretter og desserter. Eksempler fra menyen: Salat med and, foie gras og trøffel. Lammerygg, laks, hummer. Nyt også vår koselige terrasse!

Calle Sebastian Bach Åpent fra 13.00 - 16.00 Edif. Fin Albir v/Camping og 19.00 - 23.00 Cap Blanc, Albir Tirsdag stengt. Vi har Vinbodega Tlf: 603 464 244


Claires Hair Beauty &

Nails

Claire er som navnet tilsier, innehaveren og hun har erfaring som negltekniker i mer enn 17 år. Hun åpnet sin første negl- og skjønnhetssalong i Benidorm for 2 år siden. Nylig åpnet hun også “Claires Hair Beauty & Nails” i Albir. Du finner denne salongen rett før du kommer til plassen der man arrangerer søndagmarkedet, til og med på samme side. Salongen tilbyr et omfattende utvalg av skjønnhets-og negl behandlinger, inkludert eksklusivt i Albir, Gara Ruffa Spa med fisk (fotbad), New MYscara (semi-permanent mascara), øyenvippe utvidelser, Minx, Shellac, gel og akryl negler, manikyr og pedikyr, Holistisk Massasje, Bamboo / massasje med varme steiner, Luksus ansiktsbehandling, Semi permanent sminke og Botox. Og snart kommer også “Hvitt smil” - Tann-bleker. Her finner du en førsteklasses hårstylist, Sharron (tidligere Hepburns & The Salon @ Ex-pats), som nå tilbyr et bredt spekter av Schwarzkopf Hair behandlinger til meget rimelige priser, med månedlige spesialtilbud. De kan sette sammen en pakke, ekslusivt for deg . Julegavetips: Gavekort er tilgjengelig for den personen du ønsker å gi noe helt spesielt. Salongen er der for å hjelpe deg med hår, negler og velvære. Konsultasjon er gratis. Salongen inviterer til en “Damenes Aften” torsdag 17. november fra 1900. Ta gjerne med deg vennene dine ​​for et glass cava eller to. Her er sminkedemonstrasjoner, gratis prøveversjoner, massasje, “Hvitt smil- demonstrasjon” og mange tilbud for bestillinger gjort denne kvelden.

Lekkert interiør med egen herreavdeling.

Stikk føttene i bassenget, og fiskene spiser av død hud!

Åporlo entpen hel Do dag en helddeegeo dagpen orlo endd pen geo pen fra 09. 09. 00 20. van 30 00 00 20. 09.00 -- 20. uur 20.30 3030 uur.. Siden 1986 1986 Siden Sinds 1986 Sinds 1986

Lyser opp hverdagen! hverdagen! Stort utvalg av forskjellige typer Her får du Led lys

juletrebelysning og andre el-artikler ti l jul! Tekniske hjelpemidler Fotpleier Gratis hørseltest Ortopediske innleggsåler Avda. Pais Valencia 17 03580 Alfaz del Pi

AlteA: Ptda. Ptda. El Planet, 179 Tel.: AlteA: Tel.: 965 965 84 84 13 13 07 07

Telf: 966 814 432 mcarmens2@hotmail.com

Fax: 965 84 49 52 Benidorm: Ctra. ALC-VLC km Benidorm: km 124 124 (Camping (Camping Titus) 124 Tel.: 965 86 43 30 Fax: 965 85 54 Titus) 124 Tel.: 965 85 62 62 54 Gode parkeringsmuligheter - info@gascon.es - besøk

Gode parkeringsmuligheter - info@gascon.es - besøk vår vår webside www.gascon.es - du vil bli overrasket! Volop parkeergelegenheid •• Bezoek webside www.gascon.es• -info@gascon.es du vil bli overrasket! Volop parkeergelegenheid info@gascon.es Bezoek

onze website website www.gascon.es www.gascon.es • Het zal onze zal uu verbazen verbazen

Aktuelt Spania • side 19


Advokatspalten: Bifrost Abogados er et norsk-spansk advokatfirma med kontor i sentrum av Alfaz del Pi. Hos oss jobber en norsk advokat, en norsk advokatfullmektig, en spansk advokat og vår sekretær. Skribenter i dette nummeret er Bifrosts norske advokatfullmektig Christer Valset. Bifrost tilbyr bistand til skandinaviske klienter innen de fleste rettsområder. For mer info, se www.bifrostlaw.com eller ring 966 814 500.

Revisjonsplikt for Aksjeselskaper

Lovendringen innebærer at selskapet slipper revisjonsplikten dersom:

Thomas Rønning - Christer Valset I forrige utgave så vi på formuesordningen i ekteskapet og konseptet felleseie. I dette nummert skal vi se nærmere på en endring av revisjonsplikten for aksjeselskaper. Hovedregelen for revisjonsplikt er regulert i revisorlovens §2-1. Det følger av bestemmelsen at alle med regnskapsplikt også har revisjonsplikt med mindre annet følger av lov. Tidligere var det ikke noe unntak for aksjeselskaper på dette punkt. I statsråd 17. desember 2010 så fremmet imidlertid regjeringen forslag om at små aksjeselskaper skulle slippe revisjonsplikt. Forslaget ble vedtatt og fremgår nå av aksjelovens §7-6. Endringen trådte i kraft fra 1. mai 2011.

1. driftsinntektene av den samlede virksomheten er mindre enn fem millioner kroner,

2. selskapets balansesum er mindre enn 20 millioner kroner, og 3. gjennomsnittlig antall ansatte ikke overstiger ti årsverk. Alle tre vilkårene må være oppfylt for at man slipper revisjonsplikten. Flertallet av registrerte aksjeselskaper er mindre selskaper og oppfyller trolig disse kravene. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at det er ingen automatikk i fritaket for revisjon. Man må aktivt beslutte dette.

I følge §7-6 så er det generalforsamlingen som kan gi styret fullmakt til å bestemme at selskapets årsregnskaper ikke skal revideres. Dette bestemmer www.bifrostlaw.com generalforsamlingen ved flertall som ved vedtektsAdvokater Abogados Solicitors endringer

Norsk advokat

* Bifrost er et mindre norsk-spansk advokatfirma med flere års erfaring fra Spania. * Kontorfellesskap med spansk regnskapsfirma Jordan Consulting. * To fast ansatte, spanske advokater og tett samarbeid med seriøse spanske rådgivere for din trygghets skyld. Kontakt norsk advokat Thomas Rønning. Første telefon uforpliktende. C./Gabriel Mirò 6, Parque Alfaz II, 2.etasje, 03580 Alfaz del Pi Tlf/Fax:+34 966 814 500/150 Mobil Rønning: +34 647 056 267

www.aktueltspania.net

(normalt 2/3 flertall). En slik beslutning om endring av revisjonsplikten må meldes Foretaksregisteret for å få virkning. Ved opprettelse av et aksjeselskap kan man også gi styret fullmakt til å unnlate revisjon dersom dette nevnes i stiftelsesdokumentet til selskapet. I visse tilfeller får ikke revisjonsfritaket i aksje-lovens §7-6 anvendelse. Dette gjelder blant annet for: • utenlandsk foretak som utøver eller deltar i virksomhet her i riket eller på norsk kontinentalsokkel, og som er skattepliktig til Norge etter norsk intern lovgivning, • foretak som er pliktig til å utarbeide konsernregnskap, eller aksjeselskap som er morselskap etter aksjeloven §1-3 • selskap som er underlagt revisjonsplikt ved annen lov enn revisorloven og aksjeloven eller forskrift gitt med hjemmel i lov. • foretak som er underlagt tilsyn av Finanstilsynet etter finanstilsynsloven. Etter regelendringen kan visse aksjeselskaper velge bort revisjonsplikten. For mange av disse mindre selskapene så vil nok dette være fornuftig. For større aksjeselskaper vil nok revisjon fortsatt være ønskelig da det styrker troverdigheten rundt regnskapet og rundt selskapets økonomiske stilling generelt.

”Informasjon i spalten har informativ karakter, og er ikke ment som en erstatning for profesjonell rådgivning i det enkelte tilfelle. Husk at lover og regler endres i raskt tempo, slik at man må alltid sjekke ”datostemplet” på opplysninger man får. Bifrost Abogados fraskriver seg ethvert ansvar for trykkfeil eller andre typer feil som kan ha sneket seg inn i artiklene.”

Aktuelt Spania • side 20


ADVARSLER: Kriminelle bruker alle slags triks for å få deg som bilist til å stoppe, slik at de kan angripe deg. Det er ingen selvfølge at du slipper unna med livet. Politiet forteller nå om en ny metode: Du kommer kjørende langs veuien og ser plutselig et barnesete, med et teppe over. Alt tyder på at dette er en etterlatt baby. Særlig kvinner har gått på denne limpinnen, med det resultat at hun blir ranet og eventuelt voldtatt i tillegg. Plasseringen av barnesetet har gjerne vært nær et skogsholt eller gresskledt område. Politiet ber deg straks ringe dem om du oppdager noe slikt og ikke engang setter ned farten. På samme måte må du ikke miste fatningen om det blir kastet egg på frontruten din. La de heller ikke friste til å vaske vekk egget med vindusviskeren, da blander du dette til en suppe som gjør sikten umulig. De kriminelle prøver å få deg til å stanse for å robbe deg. Kjør videre, ring politiet.

Alle typer arrangement: Bryllup Bursdag Forretningsmiddag Tilpassede menyer DAGLIGE MENYER Formiddag, dag og kveld Avenida de Albir 143, Albir Tlf: 96 686 40 63 - 630 406 413

En leser fortalte oss om en velkledd, ung mann som har spesialisert seg på å tigge penger i Albir/Alfaz. Han forteller forskjellige historier og at han trenger akkurat et beløp for å bli hjulpet ut av en spesiell knipe. Problemet er at denne mannen alltid er ”i knipe” og vandrer rundt og tigger penger på legekontorer osv.

LEGESENTERET

Dr. Jon Lie Åvang, Dr. Anastasia Zorina, Dr. PACO - Allmennpraktikere/spesialister - Blodprøver/vaksiner influ Åre - Godkjent lege for t harensav s offshore helsekontroll Vi samarbeider med Hospital IMED Levante

Leiligheter til Leie på

Villa Romantica

kom aksin met e !

Åpent man-fre. 08.30 - 16.00, lør. 10.00 - 13.30

Tlf: (0034)966 86 88 86 / 966 86 86 86 -

Legehjelp utenom kontortid: (0034)649 542 252 Adresse: Calle Joaquín Turina, no 4 Albir

Aktuelt Spania • side 21

Kontakt tlf: 965 888 714


Krisen ruller videre Gjeldskrisen i den industrialiserte verden, ikke minst i eurosonen, har dominert den politiske og økonomiske agendaen i Europa og ellers i verden de siste to årene. Mange av EUstatene har brukt mer penger enn de har hatt de siste ti årene. Fordi innføringen av euroen i 1999 gjorde det billig å låne, bestrebet man seg ikke på å kutte i underskuddene. Etter finanskrisen i 2008 sprøytet landene inn milliarder for å holde bankene og samfunnet ellers i gang.

Som følge vokste statsgjelden til ikke bærekraftige nivåer. Da Hellas fikk ny regjering høsten 2009 viste det seg at den forrige hadde skjult hvor ille det sto til med landets finanser. Landet mistet umiddelbart tillit i lånemarkedene, og EU og IMF måtte trå til med en krisepakke på 110 milliarder euro i mai 2010. Vi mistenker at noe av det samme vil skje i Spania etter valget 20. november, der Partido Popular og Mariano Rajoy trolig står som vinnerne på banketten valgnatten. Vi har tidligere påvist hvorfor rapporteringen til det spanske BNP neppe kan stemme.

mistillit og økte renter i land etter land som blir avkledd med statskassen full av gjeld. Så langt har Irland og Portugal i tillegg til Hellas, måttet få økonomisk nødhjelp, mens Italia og Spania står i fare for å havne i samme situasjon. Den siste måneden er fokuset igjen blitt rettet mot Hellas, som 26. oktober fikk innvilget en ny og omfattende redningspakke fra EU. Eurosonekrisen er i fare for å skape en global bølge av ustabilitet ved å suge likviditet ut av verdens finansmarkeder, ifølge ledende politikere og ledere i finanssektoren.

Siden finanskrisen har politikerne halset etter markedene, som i stor grad retter seg etter ratingbyråene, som har hatt det travelt med å nedgradere land, banker og bedrifter. Disse gikk på en smell da de ikke oppdaget Lehmannskandalen tidsnok, og har ikke tatt sjansen på det samme igjen. Det har ført til nedgraderinger, dertil følgende

CENTRO DEL SOFÁ CAMA S TO R T U T VA L G AV FØRSTE- OG ANNENSORTERINGS MØBLER TILGJENGELIG IDAG!

MODERNE & RIMELIG

TEL: 966 88 36 21

BENIDORM ALBIR

C/Cap Blanc 41 ALTEA GRATIS LEVERING PÅ COSTA BLANCA Man.-Fre. 10-13.30/17.00-19.30 - Lør. 10-13.30

Aktuelt Spania • side 22

ALFAZ

MANGE FARGER Don Bricolage

ALTEA Eddy Kramer

N332 Mercadona

Centro del sofá cama

Mercedes


4. Eurosonen mangler overnasjonale styringsverktøy, noe som gjør beslutningsprosessen nærmest til en såpeopera, der nasjonalforsamlingene i hvert enkelt land både bidrar til at tidsperspektivet blir dratt i feil retning og at det framover slett ikke er sikkert at landene vil oppnå enighet om nødvendige tiltak. Når lederne blir enige om tiltak, er det bare et lite skritt mot en endelig beslutning, som tar verdifull tid for at de folkevalgte skal krangle seg ferdig i hvert enkelt medlemsland.

Resultatet vi ser er en blanding av økonomisk dumskap og politisk kaos i EU området. Skal en forstå krisen, bør en ha politisk innsikt og evne til å forstå de politiske prosessene som utspiller seg. EU har svært mange utfordringer: 1. Felles valuta (Eurosonen) kan ikke annet enn kategoriseres som ett uoverveid økonomisk eksperiment, i alle fall om en er etterpåklok. 2. Italia, Spania, Irland og Portugal,Belgia og mange flere, har som de fleste vet en enorm gjeld, som er bygget opp etter at euroen ble innført. Disse landene er avhengig av at den akutte krisen (Hellas) løses for at rentene ikke skal gå opp og knekke betalingsevnen hos dem selv. I tillegg kreves økonomisk vekst framover.

være en garanti for en løsning, dersom den finnes. Beskjeden er den samme fra alle økonomiske hold. Få stabilisert situasjonen snarest, tid er penger og her må rettferdighetssansen vike. De rike nasjonene må dra lasset for at Europa og verden ikke skal oppleve en ny finansiell kollaps, verre enn 1929. Politikere er likevel politikere og i et demokrati er de avhengig av folkelig støtte for å overleve neste valg. Folkelig motstand i de rike landene mot å hjelpe det de oppfatter som korrupte regimer i sør, kan føre til at man ikke makter å komme i mål før det er for sent.

5. Sør-Europa og Nord- Europa har svært ulik holdning (kultur) og ryddighet i forhold til budsjetter. Mens man i nord tradisjonelt har solid økonomi, og tjener på eurosamarbeidet via valutafordeler, er overveiende budsjettdisiplinerte osv, kan ikke det samme sies som endel andre land, spesielt i sør, som devaluerte sine valutaer under en lav sko, før eurosamarbeidet var et faktum. Samtidig erkjenner de landene med solid økonomi at de gjeldstyngede landene ikke kan gå under, fordi det vil ramme dem selv som en boomerang. Alle sitter dermed i samme båt. Dette skal samtidig

3. Hellas er i realiteten konkurs, men reddes foreløpig i et kaos av politisk spill og mangel på forståelse og vilje til endring. Det er en skummel kombinasjon. Her kan en vente seg en politisk polarisering, og et militærkupp er slett ikke usannsynlig. Da er det uansett på hodet ut med Hellas.

Utviklingen går lynkjapt. Greske Papandreo og italienske Berlusconi er vippet av pinnen. Det skjer mye i Italia nå, og man kan forvente omtrent det samme spillet her som i Hellas. Italia er presset økonomisk, men en ny statsleder i Italia vil roe markedene for en stakket stund, fordi denne vil ha en iboende oversikt, forståelse og forhåpentligvis vilje til at opprydningen må starte. Det er nettopp av motsatt grunn at Berlusconi mistet majoriteten i nasjonalforsamlingen. AV: Tom Bjørnø

Riu Molinell

pa uro

na J. Turi

Riu S egura

d´E Avd a.

Riu Girona Riu A mad oiro Riu S erpis

ar lF de ell íV m Ca

Austral U ra

da me dro An

Siria

Iris Henkel,

Aktuelt Spania • side 23

PLAYA DE L´ALBIR

Avda. de L´Albir

streles de les E

DE

OS SIC MÚ

pí Cha erto Rup

AR EV UL BO

S LO

Rodrigo Joaquin

C.C. Monver

A. Segovia

Vin alo po

GOLF BANE

Passeig

asals

Pau C

Riu Montnegre

lla M. Fa

Kåret til Spanias beste privatsykehus i 2008 og finalist i 2010

R. Wagner

P. J. Strauss

del Han

Riu

á s pl scar E Avda. Ó

J.S .B ac h

s uer í Alg m a C


Superkvartett til Benidorm Palace Mandag 28. november kan den norske kolonien på Costa Blanca få oppleve noe helt spesielt, nemlig fire av Norges beste stand-up komikere på samme scene. Disse fire, Jonas Rønning, Christer Torjussen, Knut Lystad og Tom Mathisen vil opptre på noe som de kaller “Latter i Palasset”. Her presenterer vi kunsterne:

Jonas Rønning har hele 17 år bak seg i underholdningsbransjen, og blir betegnet som en av landets mest populære standupkomikere. Alltid treffsikker, tilbakelent, stødig, og ikke minst, morsom. Han ble berømt som komiker etter at han satte opp showet Stand Up & Go på Smuget i Oslo i 1997. Tidligere jobbet han blant annet som utegående reporter i NRK , syslet med lokalrevy og fikk etterhvert et rykte som en av landets første, gode standupkomikere. Det betyr også at han ikke lider av mangel på jobber. I mange år har han blant annet frontet landets største og mest kritikerroste forestilling, Sommerrevyen på Hønefoss, som både tekstforfatter og skuespiller.

Christer Torjussen er utdannet tekstforfatter. Dette har han selvsagt hatt god nytte av som standupkomiker. Han mottok Komiprisen i 2007 i som beste stand-up artist, Stå opp-prisen i 2004 og Årets skjemtegauk i 2005. Torjussen er kjent fra klubbscener som Latter, Josefine og Prøverøret i Oslo. Han har også vært oppvarmer for store utenlandske komikere som Eddie Izzard og Pablo Fransisco. Siden han startet i 1999 har han turnert Norge rundt med sine show og høstet mange godordfor sin ærlige og treffsikre humor. Av andre meritter nevner vi at han har vært programleder for “Fear Factor” på TV3, samt deltager i den andre sesongen av “Skal vi danse” på TV2.

Knut Lystad trenger vel ingen introduksjon, så kjent som han er fra diverse TV-opptredener i Norge, enten i rollen som Roms Dal, i “Brødrene Dal” , eller som en av tre i komiserien KLM. Han var også med i TV-serien “Karl & Co” på TV 2 som den uforglemmelige Ulf Rasch Ludvigsen, der han spiller Karls «beste» venn.Han fikk vel fortjent komiprisen 2007. Knut Lystad startet karrieren i NRK Radio sammen med Lars Mjøen i 1970-årene med programseriene “Bare et lite AtlantaInternacional SL Inmobiliaria øreblikk” og “Bedre sent enn www.atlantainternacional.com alvor”. Han har Vi trenger flere utleiboliger i Albir og også gitt ut to omegn. God og bøker.

sikker leieinntekt, godt ettersyn og vedlikehold. Tel: 966 865 796 Mob: 629 756 518

Hair

I 2005 ga han ut” Rosinen i pølsa”, og i 2008 kom “Språkquiz.”

Tom Mathisen, stjerne fra crazygruppen Prima Vera sammen med Herodes Falsk og Jahn Teigen, er også et svært kjent komikerfjes i Norge. Han har opptrådt i Spania før, blant annet på Sol y Luna i Alfaz sammen med Herodes Falsk. Tom Mathisen ble først kjent som bassist i visegruppa Snu. Han har arbeidet i en årrekke med Trond Kirkevaag ,Knut Lystad og Lars Mjøen, ( bl.a. Brødrene Dal, der han hadde fortellerstemmen ) - og ikke minst med Øivind Blunck som pionerer på å lage reklamekassetter for næringslivet som solgte hundretusener. Vi gleder oss til å se hva denne gjengen kan prestere sammen. Og husk: Dette showet vil holdes i Benidorm Palace mandag 28. november. Har du sans for standupkomikk, kan du ikke la denne sjansen gå fra deg.

Claire´s Beauty

Nails

Spesialtilbud: 50€ for full farge/bleking inkludert klipp og føn

Tlf: 603 306 803 Avenida del Albir 66/68 - Albir - NABO TIL BOKKAFEEN/SOLGRUPPEN Aktuelt Spania • side 24


Kurs i sosiale medier Aktuelt Spania inviterer næringslivsledere og markedsførere til kurs i bruk av sosiale medier som markedskanal tirsdag 29. november.

efinisjonen av Sosiale medier er medier (kanaler eller plattformer) som ved hjelp av Internett eller webbasert teknologi, åpner for interaksjon mellom to eller flere mennesker. Sosiale medier brukes i kombinasjon med tradisjonelle medier til åkommunisere med brukere og til å bygge merkevaren. Vi har stilt kursholderne noen enkle spørsmål:

D

1. Hvilke bedrifter kan ha størst utbytte av sosiale medier som markedskanal? Alle bedrifter som ønsker en dialog med kunden og som har et produkt eller et konsept å selge har utbytte av dette. Med dette så mener vi at det er viktig for enhver bedrift å sette seg inn i hvilke muligheter som ligger der ute, og hvordan det fungere - så kan man selv i ro og mak velge hva som er strategisk for egen bedrift å ta i bruk. Ofte så er en kombinasjon av de ulike mediene det meste effektive. Analyseselskapet Gartner kom nettopp med en rapport som sier at innen 2015 vil 50% av alt salg genereres via sosiale medier. Kunder har behov for nye og enklere måter å komme i kontakt med selskapene de handler hos - det holder ikke lengre med mail og telefon. Vi ønsker å stille spørsmål og få svar raskt.

2. Hvordan kan sosiale medier som Facebook og Twitter brukes mest mulig effektivt i markedsføringen av en bedrift.

Det holder ikke å bare lage en Facebook side eller opprette en Twitter konto for så å kun reklamere der på tradisjonell måte - man må engasjere og informere. Se på hvordan Norwegian f.eks via sosiale medier har engasjert sine kunder til å være med på å stemme frem hvor neste års nye destinasjoner skal gå til - eller stormberg som nå spør sine kunder om de skal designe mammaklær. Men det viktigste man skal tenke på når man setter igang med å bruke sosiale medier er å ha en plan på det og ta i bruk de verktøyene som passer for din bedrift og din målgruppe. 3. Er norske/skandinaviske næringslivsledere i Spania mer konservative i synet på bruk av sos. medier enn hjemme i Skandinavia? Norge ligger på verdenstoppen i bruk av sosiale medier, både som privatpersoner og bedrifter, så det er klart at norske næringslivsledere har vært nødt til å ta i bruk sosiale medier, og sansynligvis ligger langt fremme i forhold til resten av Europa. Men vi har sett på endel av de norske fb sidene her i Spania, og ser at mange har kastet seg ut idet - dermed burde et slik fora som dette kunne være med på å øke kunnskapen til flere, og kanskje kunne vi benytte muligheten til å fremsnakke (buzze) hverandre , slik at vi alle oppnår målet vårt om å få flere kunder! Buzze betyr enkelt forklart at når hotel El Moli i la Nucia snakker til sine Norske fans om hvor flott det er her i Spania så kan det være lurt å nevne at Casa Vital er en flott norsk eid restaurant som ikke ligger så langt unna, eller at man kan se norsk fotball på Pavarotti i Albir hver søndag (feks)

Aktuelt Spania • side 25

Ingunn M. Kvivik

Torben Thoger


Den norske ambassadøren var på besøk i Alfaz del Pi den 1.november. Det er en god stemning når ordføreren i Alfaz del Pi og Norges ambassadør Torgeir Larsen treffer hverandre. Mellom de to landene er det et meget godt forhold og derfor besøker sendemennene hverandre ganske ofte. Denne gangen besøkte Torgeir Larsen Alfaz del Pi for å diskutere situasjonen til pensjonistene i kommunen. Sammen med generalkonsul eva Rygh og consul Jan Arild Nilsen hadde de møte

med ordføreren i Alfaz del Pi, Vicente Arques. To viktige temaer ble diskutert: 1. Dagsentret for eldre har i alt 40 plasser og det ble foreslått at den norske regjering disponerer en del av disse plassene.

Ordføreren og ambassadøren i hyggelig passiar.

2. Ordføreren vil gå inn for at det blir stilt til disposiesjon en del leiligheter

hvor norske pensjonister kan få et rimelig opphold i Alfaz del Pi.

Betanien, 10 års jubileum! Stiftelsen Betanien i Alfaz del Pí fyllte den 2. november 10 år og ble i den anledning gratulert av ordføreren i Alfaz, Vicente Arques. Til stedet var styrer for Betanien, Marit Møller Wolfe, generalkonsul i Alicante Eva Rygh, konsulen Dr. Nielsen, representanter for Alfaz rådhus og innbudte gjester fra Bergen kommune. Betanien var det første aldershjem for nordmenn i utlandet. Styrer Møller Wolfe understreket at det er ikke vanlig med aldershjem for nordmenn i Spania. ”Så dette er pionerarbeid”, sier Møller Wolfe. Aktuelt Spania ønsker Betanien lykke til videre .

Stiftelsen TEKST:K.J.HERMANRUD FOTO: KARIN EICKEL-HERMANRUD

Aktuelt Spania • side 26


Leserinlegg:

FORBASKET TV-REKLAME Det er sikkert flere enn meg som irriterer seg over reklameinnslagene i TV og nå også mer og mer på datanettet. Og man har flere former for reklame: MORSOM REKLAME: Enkelte reklameinnslag er så morsomme at det tar lang tid før man oppdager hva som reklame. Mannen som blir stoppet av politiet, står lenet mot politibilen mens politiet er opptatt med papirer - da det kommer en kar med rastafletter og “hjelper” med å skyve bilen utfor veien. Først etter flere måneder oppdaget jeg at det var reklame for sjokolade. OPPLYSENDE REKLAME: Kortfattet objektiv reklame uten prangende skryt!

SKRYTENDE REKLAME: Det er ikke måte på superlativer og villedende opplysninger. Om halvparten hadde vært sant og korrekt, så hadde det vært fantastisk, men når man forsøker selv, så stemmer det ikke. Vidundermiddelet virker slett ikke! IDIOTISK REKLAME: Jeg glemmer ikke reklamen for toilettpapir hvor en toilettpapirrull ruller av garde mangfoldige meter lenger enn konkurrentene. Papiret må jo ha vært så tynt at man må bruke mange lag for unngå at ikke alt skal bli bare dritt! STYGG/UFIN REKLAME: Den mest ufine og direkte sjikanerende reklame har forsikringsselskapet “Europeiske”. Der kommer først en stygg og direkte ufin episode fra et

sykehus i utlandet hvor en rengjøringsdame napper ut kontakten til det medisinske apparatet pasienten er tilkoplet for å plugge inn støvsugeren. Og nå er det kommet en like stygg etterfølger med en svært godt gipset og bandasjert mann som forgjeves forsøker å få hjelp av sykepleieren. “Men “Européiske” vet hvilke sykehus man skal bruke i utlandet!” STYGG SAK !!! Når så mange av oss har opplevd det utmerkede helsevesen i Spania, så provoserer dette maksimalt! Jeg flyttet til Spania på grunn av Norges skandaløse helsevesen med sine køer og dårlige utstyr. Gunnar

TODO AGUA - Din Lokale Danske Rørlægger Elflex varmemåtter, Elektriske gulvvarmekabler

Drikkevand direkte fra hanen Importør & distributør af 3M & Aquasana vandfilter produkter, Flere forskellige løsninger og med garanti en som passer til dit behov.

Pris eksempel: 1,5 m2 med termostat og gulvføler, perfekt til et badeværelse gulv

195,00€ inkl. IVA.

PANASONIC®

Pris eksempel: Filter til montering under køkkenvasken, med seperat hane til drikkevand.

150,00€ inkl. IVA og montering.

Klima anlæg

JUNKERS®

Gas vandvarmer

Pris eksempel:

Pris eksempel:

Panasonic KIT-RE9-JKE-1 inkl. standart montering

JUNKERS WRD 11-2B inkl. standart montering

695,00€ inkl. IVA.

495,00€ inkl. IVA.

Professionel aut. Dansk rørlægger firma - 10 år i Spanien. Din trykhed for garanti og service

Kontor 965 889 923 / Pia 628 313 212 / Jacob 628 313 210 Hjemmeside: www.todo-agua.es / Email: info@todo-agua.es Aktuelt Spania • side 27


Eiendomskjøp med forviklinger En person kontaktet meg i anledningen at han hadde inngått en kontrakt med et stort internasjonalt meglerfirma om kjøp av en leilighet i Spania. Av diverse årsaker begynte kjøper å bli ganske urolig for gjennomføringen av kjøpet. Han ba meg om å foreta en vurdering av saken, herunder mulighetene for å heve kjøpet og kreve innbetalte håndpenger på 10% tilbake. Innledningsvis nevnte jeg den store hovedregel i slike forhold i nedgangstider: det er alltid tryggere å gå videre og fullføre handelen, enn å reversere den og kreve håndpengene tilbakebetalt. Begrunnelsen er at i tider med lite omsetning av eiendom, er likviditeten hos de fleste aktører innenfor denne bransjen dårlig. Når man krever det innbetalte håndpengebeløpet tilbake, altså minst 10% av kjøpesummen, har vi for det første en eiendomshandel som ikke blir sluttført. For det andre kan det i visse tilfeller hende at noe av håndpengene har gått til å dekke skyld og gjeld på eiendommen, til tross for at dette som hovedregel ikke bør skje uten kjøpers samtykke, og som igjen kan bety at selgeren rett og slett ikke har pengene lenger. Tatt i betraktning selgerens uvilje til å betale tilbake håndpengene, og for å prøve å unngå dyrebar og tidkrevende rettsprosesser, bestemte vi oss for å reforhandle. For å få avklart hva som egentlig skjedde, avtalte jeg møte med den stedlige representanten til dette meglerkontoret i Spania. Jeg tok en befaring på eiendommen, og håpet på

å få gjennomgått endel dokumentasjon. Denne var det imidlertid ikke mulig å få se; ifølge representanten lå alt jeg trengte på et kontor som for øyeblikket var stengt, og han hadde ikke nøkkel. På mitt spørsmål om hva de mente med at kjøperen skulle signere på skjøtet uten å ha fått se alle de viktige dokumentene, svarte han at kjøperen allerede hadde signert en privat avtale på engelsk, og alt dessuten var i skjønneste orden. Fristen for overskjøtning var bare noen få dager unna, og selskapet ville ha det overstått. Hvis min kunde ville trekke seg fra handelen, ville han i følge den private kontrakten miste hele det innbetalte beløpet. På den annen side hadde selskapet lovet finansiering av 80% av kjøpesummen, og min kunde ble fortalt at dette lå klart. Finansieringen var på plass, og det var bare å komme til Spania for å signere det offentlige skjøtet. Selskapet bedyret at det var kun taksten som manglet, men at dette bare var en formalitet. Da taksten var vel på plass, derimot, viste det seg at den var vesentlig under kjøpesummen, noe som igjen medførte at kunden måtte ut med dobbelt så mye egenkapital som han hadde fått forespeilet da han signerte avtalen. Meglerfirmaet nektet enhver skyld i dette; de hadde lovet finansiering, og det hadde de skaffet. Det at kunden ikke hadde nok egenkapital hadde ikke de noe med. På toppen av det hele viste en nærmere analyse av de forskjellige utgiftspostene at der var innbakt €4.000 i honorarer til en ekstern person som ordnet med

Aktuelt Spania • side 28

finansieringen. Noen hadde regnet med at så sant finansieringen falt på plass, var det bare å ta seg kraftig betalt. Kjøper aksepterte ikke verken lånegrad eller øvrige vilkår, og det var vel egentlig hell i uhell at denne handelen ikke ble gjennomført da den skulle. Kunden sa at selskapet måtte finne noe annet som hadde bedre relasjon mellom faktisk pris og takst. Nå startet to uker med daglige telefoner, hvor firmaet truet med både det ene og det andre. De skulle ha betaling for taksten, de skulle ha lånet akseptert, de skulle ha skjøtet signert. Men mitt råd til kunden var å ikke bli bekymret, og for all del ikke signere på noe som helst så lenge vi ikke hadde alt klart. Det første vi gjorde, var å få en ny takst, som bekreftet at eiendommen var mye mindre verdt enn det meglerne ville ha for den. Til slutt fikk jeg selskapet til å innse at det viktigste for begge parter var at et salg fant sted; de selv trengte å sluttføre handelen, og min kunde ville ha en leilighet i Spania. Meglerne kom med en rekke eiendommer som lå innenfor den prisen som var riktig for kjøperen å betale i henhold til det som banken nå var villig til å finansiere, og han kom til Spania for å velge den han likte best.


En ny avtale ble signert, og ny dato for overskjøtning ble satt. I god tid før overskjøtning ba jeg om å få all dokumentasjon oversendt. Det kom en del, og det virket en stund som om alt endelig begynte å fungere. Samme dag fant vi ut at der var en registrert heftelse på eiendommen. Heftelsen skyldtes et ubetalt skattekrav, og det var derfor tatt utleggspant i eiendommen. Banken nektet naturligvis å signere låneskjøte på en eiendom med en heftelse. Da jeg gjorde meglerne oppmerksomme på dette alvorlige problemet, fikk jeg beskjed om at slettelse av utleggspantet var igangsatt for lenge siden. Etter å ha insistert på å få se dokumentasjon på dette, fikk jeg bevis for at de hadde startet denne prosessen noen dager etter at de hadde sagt at de hadde gjort det for lenge siden. Vi ventet og ventet. Kunden hadde kommet for å signere skjøtet, og måtte reise tilbake til Norge for tredje gang, fremdeles uten eiendom i Spania. Da heftelsen omsider var slettet og vi avtalte ny dato for overskjøtning, kom kunden tilbake for å signere skjøtet og overta eiendommen. Det viste seg

www.aktueltspania.net

så at det var to fysiske personer som skulle signere på selskapets vegne, og jeg ba derfor om å få oversendt fullmaktene for å forvisse meg om at alt skulle gå bra denne gangen. Men nei, fullmakten var ikke innskrevet i handelsregisteret. Videre viste det seg av utskriften at selskapet hadde en mengde representasjonforhold som var trukket tilbake. I møte med notaren kom vi til en klar konklusjon: en fullmakt i selskapsforhold som er av typen generalfullmakt og som ikke er begrenset verken i tid eller rom, skal være innskrevet i handelsregisteret for å gi kjøper størst mulig grad av rettssikkerhet. Det er kun på den måten en kjøper av en eiendom tilhørende selskapet kan påberope seg å ha handlet i aktsom god tro og være sikret rettsvern. Dermed var det bare for min kunde å reise hjem igjen atter en gang, etter å ha gitt meg fullmakt til å signere for ham når den store dagen en gang skulle komme. Naturligvis fikk selskapets representanter beskjed om å oversende all relevant dokumentasjon når deres fullmakt var behørig innskrevet.

Aktuelt Spania • side 29

Noen dager senere ble omsider eiendomstransaksjonen gjennomført. Selgers representanter var ikke høye i hatten, bankdirektøren var passe lei av hele affæren, og notaren sprudlet heller ikke da han så oss igjen enda en gang. Men denne gangen kunne jeg i hvert fall gå ut med et skjøte i hånden, og min kunde er endelig eier av et flott fritidshjem i Spania. Moralen i denne historien er at det er mye ressurser å spare på å kontakte en profesjonell som undersøker alle rettslige og faktiske forhold knyttet til en eiendom, før der signeres en reservasjonskontrakt. I denne kontrakten er ofte allerede noen av de viktige vilkår knyttet til avtalen nedfelt. Etter å ha signert dette dokumentet, kan man bare forholde seg til den ene eiendommen, selv om det raskt skulle vise seg at der er mange formaliteter som ikke er helt i orden. En eiendom som har juridiske fallgruver kan gi både to og tre ganger så mye arbeid som en som har alt korrekt fra starten av. (Dette er et utdrag fra Adv. Warpes bok “Lett å gjøre rett i Spania – hvis man vet hvordan”.)

Ny oppdater t nettside!


Informasjonssider Informasjonssider fra fra Den Den Norske Norske Klubben Klubben Costa Costa Blanca Blanca

Aktivitetskalender Aktivitetskalender

November November

November 2011 Desember Desember

4 . Julelunsj på Klubben kl. 15.00 17.-19.: Julemesse i klubbens lokaler. 6. Fotogruppen kl.19.00 Salgsmesse med produkter Visens venner kl.16.00 Tirsdag 15.11 kl. 13.00 fra Kunstgruppen Historiegruppen 10. har møte i Auditori de la Mediterrània La Nucia - Tema: og klubbens medlemmer. 14. VinoGastro serverer kl. 14.15 ”Visigoterne i spansk historie” ved Knutgløgg, Aukrust Alle er hjertelig velkommen! 24. Juleselskap i Klubben kl. 14.15 Bjørgan VinoGastro 17. ”Smykkenes historie” ved Toril 26. 2. Juledags gløgg. 19. Visens venner kl.16.00 Onsdag 16.11 kl. 17.30 Bokpresentasjon. Samson Bjørke presenterer sin nye bok ”Vikingar i 22. Årsmøte Costatrimmen kl.18.00 Middelhavet” 23. VinoGastro kl.14.15 Mandag 21.11 kl. 14.00 Lyrikkgruppen 24. Møte med Hospital Levante kl. 18.00 kl. 18.00 kl. 19.30 Årsmøte i Costatrimmen 25 Kulturkveld på Kirkesenteret 25. Kunstkafè NB! Kl.13.00 Torsdag 24.11 kl. 11.00 Strikkekafè ”Mal med oss”, mandager kl. 16.00 til den 13. des. 26. Visens venner kl 16.00 kl. 13.00 Kunstkafè. Månedens kunstner er Thelma Patricia Feinberg 28. Gudstjeneste på Klubben kl. 17.00 KunnskapsQUIZ hver onsdag kl. 19.00, til 8. des. kl. 19.30 Kulturkveld på Kirkesenteret i Albir Filosofi 1, hver onsdag kl. 17.00 Fredag 25.11 kl. 16.00 Visens Venner Spansk-kurs tirsdag kl. 10-12, Lørdag 26.11 kl. 19.00 Klubben presenterer sin cabarèt ”HUSKESTUA” torsdag kl 09-15 til den 16.des. Tirsdag 29.11 kl. 13.00 Historiegruppen har møte i Auditori de la

Mediterrània La Nucia - Tema: ”Vestlig makro-historie; hva skjer nå?”

Noen av de fasteGaltung arrangementene: ved Johan

)  )  ) 

Noen av de faste arrangementene:

)  ) 

Costatrimmen har turer hver mandag og onsdag. Det spilles bridge tirsdager og torsdager Costatrimmen turer hver mandag og onsdag. Det spilles bridge tirsdager og torsdager Mer informasjon:har www.costatrimmen.no kl. 17.30 Mer informasjon: www.costatrimmen.no kl. 17.30 Club VinoGastro har medlemsmøte én tirsdag i Se Historiegruppens vårprogram på: Club VinoGastro har medlemsmøte Se Historiegruppens vårprogram på: Bridge hver tirsdag og torsdag kl.samt 17.30 måneden, dagstur uken etter. én tirsdag i www.dnkcb.com/Historiegruppen.html måneden, samt dagstur uken etter. Se www.vinogastro.com www.dnkcb.com/Historiegruppen.html Quiz hver onsdag kl.19.00 Petanca spilles i Parc Escandinavia hver Se www.vinogastro.com Petanca Parc Escandinavia hver lørdag kl.spilles 10.00.i Velkommen! Koret Cantamos øver på Kirkesenteret i Albir hver mandag kl 16.00 lørdag kl. 10.00. Velkommen! Der kan det bli anledning til å kjøpe fine julegaver.

EIENDOMSMEGLER

ALT INNEN EIENDOM : Tomter, fincaer, nybygg, leiligheter og eneboliger. SKAL DU SELGE? VI KVALITETSIKRER ALLE TEKNISKE OG JURIDISKE FORHOLD VEDR.DIN BOLIG Ta kontakt med Merete eller Sebastian: 0034 609 902 628 / 607 302 907/ 966866517 boreal@inmo-boreal.com

Boulevar de los Músicos, 11 Edif. Celio Albir

www.borealcostablanca.com www.borealcostablanca.no

MyH

Kledingmaker

Wij maken uw kleding: - nieuwe ritsen - Inkorten van broeken, rokjes, gordijnen etc. - wij maken ook broeken, jurken, blousen, rokjes etc..

Tel.: 626 766 368

ALFAZ DEL PI, Av. Ejércitos Españoles nr. 21, Ed. Aragón 2 - local 4

Aktuelt Spania • side 30

Vi syr om klærne dine, skifter glidelås, legger opp, syr bukser, kjoler, bluser skjorter m.m.


Informasjonssider fra Den Norske Klubben Costa Blanca

Gruppene Gruppenavn:

Kontakt/Leder:

E.post:

Tlf:

Bridge

Greta BjørnRyberg Bendigtsen Kari Kvæken Irene Romsloe

ryberg@alfas.net bjbendig@online.no karikvae@online.no romsloe@gmail.com

965 874 848 942 565 966 695 966180 864783. 782

Kjell Costatrimmen GreteHenden Hollingen Hjemmeside: www.costatrimmen.com

gjhollingen@gmail.com khende@online.no

651 363 447 663621426

Filosofi 1

Sidsel Sparre

kreativ21@hotmail.com

617 664 143 / 966 860 331

Filosofi 2

Kåre Bruvik

aud@havna.no

965 888 430

Fotogruppen

Rolf Petterson

rolf.petterson@interinst.no

966 864 941

Helse og sosial

Trond Helge Johnsen

johnsen@ortopedisenteret.no

634 827 224 / 609 317 839

Cantamos

lorsa@hotmail.no Historiegruppen Vigdis L’Orsa lorsa@alfas.net Hjemmeside: www.dnkcb.com/Historiegruppen.html

966 897 170

Hørselgruppen

Hans Chr. Halvorsen Toril Thorstensen

687 370 257 841 260 634

Kunstgruppen

Jon Madsen

jonmads@gmail.com

965 887 646

Lyrikkgruppen

Tove Nilsen

aingvarn@online.no

696 096 269

leder@vinogastro.com

966 881 421

r-os@online.no khende@online.no

672 693 979 480 232 824

aasegrimstad@hotmail.com arildtoril@gmail.com

VinoGastro Hans Svedbergh Hjemmeside: www.vinogastro.com

Reidun Osland Kirsti Henden

Visens venner

Den Norske Klubben Costa Blanca: Plaza del Sol, Urb. Alfaz del Sol, 03580 Alfaz del Pi. Tlf.: 965 887 028, e.post: info@dnkcb.com. www.dnkcb.com Åpent hverdager: Man - tors: kl. kl. 10.00 - 14.00. Fredag kl. 10.00 - 15.00. På onsdager langåpent ved arrangementer. Ønsker du å bli medlem av DNKCB?

Ta kontakt med vårt kontor på telefon eller e.post, eller kom innom klubblokalene i åpningstiden. Det er mange fordeler ved å være medlem! Se våre hjemmesider: www.dnkcb.com

Fru Flytt og hennes flyttefolk

for sikkerhets skyld Tlf. (+34) 693 80 45 00

Vi sørger for trygg flytting av dine eiendeler! Vi gjør alt, og kjører til Norge, Sverige, Frankrike og Spania. Ta kontakt for et hyggelig pristilbud E-post: post@fruflytt.com

HUSK Å SE SØNDAGSKAMPEN PÅ PAVAROTTI! TLF 634 182 240

MØBLER OG DEKORASJONER

DIREKTE IMPORT

% 25-50 a rab tt

UTEN MELLOMLEDD MØBLER OG HÅNDLAGDE ARTIKLER

AVD. PAIS VALENCIA NO. 6 - ALFAZ DEL PI 966 112 600 - 669 535 260 - GROSSISTSALG

Aktuelt Spania • side 31


Helse:

Blodtypedietten: aden om Blodtype B - N

Er du blant de 8 prosentene av befolkningen som har blodtype B, bør du lese dette uansett om du interesserer deg for blodtypedietten eller ikke. Mens blodtype O og A synes som to motsetninger, ligner type B en videreutvikling av type O. Med et robust immunsystem og et tolerant fordøyelsessystem, kan blodtype B motstå de fleste moderne sykdommer. Kosten bør inneholde det beste fra dyre- og planteriket, unntatt kylling, and, svinekjøtt og skalldyr, men den må gjerne inneholde melkeprodukter. Lektiner fra melkeprodukter har B-lignende kjennetegn og tolereres oftest av denne blodtypen. Passende mosjonsformer er fotturer, svømming, sykling og tennis.

Medisinsk (Anbefales)

Fårekjøtt, hare, kanin, breiflabb, flyndre, gjedde, makrell, sardin, sild, sjøørret, torsk og sei. Egg, hytteost, fetaost, hvit geitost,

kefir, lettmelk, mozarella, yoghurt, olivenolje, røde bønner, havre, hirse, ris, auberginer, blomkål, brokkoli, gulrot, grønnkål, hodekål, kinakål, hvitløk, bønner, paprika, persille, rosenkål, rødbeter, ananas, banan, druer, papaya, plommer, rosiner, tyttebær, ginseng, ingefær, lakrisrot, nyper, grønn te, vann med sitron.

Nøytral: Soyaprodukter, hasselnøtter, mandler, valnøtter, pecannøtter, grønne bønner, grønne erter, hvite bønner, hvetemel, poteter, ris, bambusskudd, asparges, agurk, dill, hodesalat, kålrot, løk, neper, purreløk, selleri, spinat, squash, appelsin, aprikos, blåbær, bringebær, dadler, epler, fersken, fiken, grapefrukt, honningmelon, jordbær, kirsebær, kiwi, klementiner, mango, pære, rips, sitron, solbær, svisker, eddik, gressløk, honning, salt, sennep, soyasaus, majones, sjokolade, kaffe, øl, hvitvin, rødvin, vanlig te, kamille. Fasan, kalkun, storfe, lever, kaviar, laks, regnbueørret, steinbit, sursild, tunfisk, melk og melkeprodukter fra ku.

Unngå: And, gås, innmat, svin, abbor, ansjos, skalldyr, røkelaks, snegler, ål, iskrem, rapsolje, peanøttolje, sesamfrøolje, cashewnøtter, peanøtter,

llingsmodeller! Gode tilbud på utsti Altea - Ctra. Nac. 332 (in front of MERCADONA) Ptda. El Planet 159, L1 - 03590 Altea - Tel: 966.881.122 --- www.himolla.com ---

Aktuelt Spania • side 32

sesamfrø, solsikkefrø, linser, bygg, hvete, rug, bokhvete, mais, oliven, reddik, tomater, kokos, rabarbra, kanel, ketchup, kunstige søtningsmidler, brennevin, brus, cola, farris, lettbrus. Dette skal i følge dr. P. D`Adamo kjennetegne blodtype B: * BALANSERT NERVESYSTEM * STERKT IMUNSYSTEM * TOLERANT FORDØYELSESYSTEM * MEST FLEKSIBLE VED VALG AV KOSTHOLD * TÅLER MELKEPRODUKTER * REAGERER BEST PÅ STRESS MED KREATIVITET * KREVER BALANSE MELLOM FYSISK OG PSYKISK AKTIVITET FOR Å HOLDE SEG SLANK OG VÅKEN

Fremmer vekttap: Grønne grønsaker, vilt, lever og lakriste. Hehe, kanskje jeg burde begynne å spise vilt. Unngå: mais, linser, peanøtter, sesamfrø, bokhvete og hvete


Aktuelt Spania • side 33


Middelhavsbetraktning:

Noe om kultur hos svin og mennesker.

v alle spiselige dyr er vel grisen den som har flest restriksjoner, flest negative reaksjoner og er mest sett ned på i de mange kulturer. SCHWEIN! Er et skikkelig kraftuttrykk på tysk mens vi på norsk kan si at dette var både svinaktig godt eller svinaktig morsomt. Pigish behavior, blir til en meget dårlig oppførsel på engelsk. Går du inn på en restaurant i Haifa eller Gaza City og bestiller svinekoteletter risikerer du ikke å bli servert, men går du inn på Hviids Vinstue i Køben og bestiller Flæskesteg med Svær, Rødkaal og en Tuborg – ja, da blir du garantert mett. Det er en meget stor del av jordens befolkning som aldri spiser gris, mens det i andre land som Kina, Brasil og Danmark så absolutt er det mest populære kjøttet. Årsaken til disse religiøse tabuforestillingene rundt svinekjøtt mener man kommer fra at det tidligere var trikiner, (trichinella), disse små innkapslede parasittene, som kunne forekomme i svinekjøtt.

Slike trikiner finner man også blant ville dyr som villsvin, brunbjørn, jerv, ulv rev og katter og rotter. Får du i deg trikiner kan dette etter langvarige og store smerter ende med døden. Men idag er trikiner nesten utryddet og i vestlige land føres det streng kontroll med svinekjøtt. Allikevel er regelen at du skal koke/ steke svinekjøtt eksta lenge. Da er det ingen fare. Noe om kulturelt griseri. Griseri, sier vi på norsk og da er det ganske ille hva vi beskriver. Men det kan også beskrive en vill fest eller en seksuell orgie. Og dette var nettopp hva som ventet de gamle vikinger etter døden: For nettopp en slik orgie med mye gris hadde de gamle vikingene hver kveld i Valhall. I sin religion satt de gamle vikingene grisen meget høyt! Hver kveld, etter at de hele dagen hadde sloss og drept hverandre, var det fest sammen med Odin i hallen med Svinestek og Mjød. En grenseløs fiesta! En skikkelig Grisefest, for å citere reiselederne på Kanariøyene. Etter at vikingene langt utpå natta endelig var ut-festet, gikk de til køys.

Bekymring for framtida. Av alt kjøtt som spises i verden er så absolutt svinekjøtt nummer én. Når det gjelder åra framover, er det i disse dager kommet en interessant rapport fra FAO (Food and Agriculture

Nr. 20 -1. Des ember

VIL DU ABONNERE

De viktigste griselandene: I Europa leder Spania, men mest griser har Kina med nesten 450 millioner! Nummer to er USA med 46 millioner og Brasil med 40 millioner svin. I dagspressen forleden sto det at det i Spania finnes over 26 millioner griser. Og det kan nok ha sin riktighet for i enhver tapas-bar med respekt for seg selv serveres det ymse slag med spekeskinke og det spanske kjøkkenet bugner av retter hvor grisen er en viktig bestanddel. Skinka er så absolutt det viktigste stykket på grisen. Spanias Jamon serrano, som betyr skinke fra fjellet, er kjent og eksportert til store deler av verden. Både den norske Spekeskinka, den franske Jambon Bayonne, den italienske Prosciutto Crudo, den engelske Ham York, den tyske Schwarzwald skinka og Sunca Zerna fra Serbia kommer fra samme famile, men etter endt behandling smaker de alle helt forskjellige.

Aktuelt Spania har inngått avtale med en privat postoperatør. Dette gjør oss i stand til igjen å tilby akseptable priser til abonennter i Norge. Et tre måneders abonnement (6 nummer), vil koste 325 kroner, mens et halvårsabonnement koster 625 kroner. Følg med hva som skjer i Spania, også når du er hjemme. Abonnement kan du bestille på as@aktueltspania.net, eller tlf: +34 634 182 240 Aktuelt Spania • side 34

Aktue

lt Span

ia - ME

R EN N

19 ÅR

PÅ CO

STA BL

ANCA

!

Aktu 2011

A

Og den neste dag sto de like fornøyet og satte igang igjen med bile og sverd til det om kvelden var ny grisefest for dem som hadde stupt den dagen! Ett godt liv, eller?

elt Sp

an ia

- M ER

1. FebNr. 2 ruar

Som vi alle vet er vi mennesker høyst forskjellige og ingen steder er vi vel mer ulike enn i matveien. Her dukker det opp alleslags spissfindigheter: Nei, jeg spiser ikke egg, ikke kjøtt, ikke grønnsaker eller poteter. Jeg spiser bare ris og det må være Basmatiris fra India. Ellers takk!

EN N 20

ÅR PÅ

COST AB LA

Med Ole Gun nar Sols kjær og Molde Fotballkl ubb i Elch e

Adventstid MUNDO SPAS SAUNA SPA S S

PISCINA REPARERER S RepaALLE rererMERKE Bak Åpent Carrefo alleR SPA man.ur

Spa-m Finestra 10.00 LØRDAGÅPEN MANDAG Ettermidd - 14.00t - lør. 10.30 erker 10.30 /FREDAG ag etter TEL. 902 / 13.30 - ETTERM 10.00/14 avtale - 13.30 44 55 40 .00 WWW.M IDDAGBak UNDOSPETTER AVTALE AS.COM

Utsalg 2010-m av odelle

r

VI HAR STENG

T FRAM TIL

3. MARS

MUND SPAS SAUNA

OSPAS

S PISCIN REPAR AS ERER ALLE Repa Bak Åpent rereMERK Carrefo r alleER

SPA Finestr SpaLØRDA ÅPEN MANDA man.ur10.00 at G 10.30 merk Ettermid - 14.00 G/FRED dag etter- lør. 10.30 er TEL. 902 / 13.30 AG 10.00/1 avtale - 13.30 44 55 40 ETTERMIDDAG Bak4.00 WWW.M UNDOS ETTER AVTALE PAS.CO M

Utsal 2010g av mode ller

NCA!


Organization som hevder at verdens u-land er på vei til å bli økonomiske giganter og disse vil i morgen ønske seg en bedre diett. Dr Luciano Ropa, generaldirektør for firmaet Nutron Alimento, Brasils største produsent av svinekjøtt, kommenterer FAO rapporten: Hva kan gjøres for å møte dette kravet om kjøtt som sikkert vil melde seg? Vi har her en stor utfordring om vi skal greie å møte morgendagens krav om svinekjøtt fra de 8 billioner mennesker vi antar vil befolke jorden i år 2025, Det ser ut til at vi må fordoble kjøttproduksjonen over de neste 20 åra. Men lett blir dette ikke! I Afrika. Asia og Sør-Amerika kommer de, ifølge denne FAO rapporten, i årene fra 2005 til 2030 til å fortære nesten 90% av verdens produksjon av svinekjøtt. Allerede idag fortæres nesten 75% av svinekjøttet i disse områdene. Etterhvert som deres levestandard øker, vil de spise mer kjøtt. Kravet om nye områder hvor man kan avle opp griser blir stadig sterkere,

men her har man, mange steder, religiøse restriksjoner som forbyr slik virksomhet. Ifølge rapporten kommer befolkningen til å øke mest, i åra opp til 2030, i disse 9 landene: India, Pakistan, Nigeria, Kongo, Kina, Bangladesh, USA, Uganda og Etiopia. Flere av landene har store befokningsgrupper som ikke spiser svinekjøtt. Disse må derfor finne andre typer kjøtt som lam, kylling og storfe, for øket velstand krever mere kjøtt!!

Så, - her ligger det et stort problem. Det er vanskelig å spå, særlig om framtida, men ifølge FAO (Food and Agriculture Organization kan vi vente oss en kraftig mangel på svinekjøtt om noen år.

TEKST:K.J.HERMANRUD

NYHET!

KONSERT med DOS LUNAS Rebeka Konc - piano Vibeke sonora mykkeltveit - sang Pris: 10 Euro

Torsdag 01. Desember kl. 20.00 Oriflame

Utstilling og salg av ORIFLAME produkter. Naturprodukter - det meste innen hudpleie. Om du ønsker kan du ta en kaffe eller en forfriskning mens du koser deg med katalogen og se hvor mye rimeligere produktene er i Spania!

FOTBALL: Vi følger tippeligaen på søndager og cupfinalen! Vi viser også landskamper om mulig.

Private selskaper “Skreddersydd” etter dine ønsker -

BE OSS OM TILBUD!

På Pavarotti kan du også bytte gamle pocketbøker,kjøpe deg en kaffe og en vaffel - og kjøpe både kosmetikk og smykker mellom 10.00 og 14.00 alle hverdager!

Velkommen til Pavarotti Vi har bar med alle rettigheter - og serverer også enkle matretter! Adresse: Camino de la Cantera no 12 (Bak Consum) 03581 Albir. Tlf: 634 182 240 Aktuelt Spania • side 35


Historiesiden:

Juan Anza jr. realiserer farens drøm

Kong Carlos III sto bak etableringene av misjons stasjonene nordover fra San Diego til San Fransisco. Det var hans fredelige varsku om å ligge unna til England og Russland som begynte å bli litt for nærgående på de spanske områdene. Misjons stasjonene vokste til rene mønsterbruk, men de hadde ett stort problem, - nødvendige forsyninger på alle felt. Alt kom sjøverts de første årene, en høyst usikker vei p.g.a. piratfaren. En tilførselsvei til lands var påkrevet, og det var her Juan Anza jr. kom inn i bildet. Da faren, Juan Anza, ble drept av apachene i 1740 var junior bare knappe fire år gammel, men likevel en liten kar med både guts og energi til tusen. Han var bare 15 år da han ble innrullert i hæren som soldat og startet den rene kometkarrieren. Selv om han gikk den vanlige veien som både korporal, sersjant , fenrik og løytnant endte han opp som kaptein bare 23 år gammel. Særlig alvorlig tok han oppgaven med å beskytte de små bosettingene i Sonora ørkenen mot apachene som aldri ga ham levendes fred. I årene 1769-1770 var det en annen spanjol, Don Gaspar de Portola, som

En apache indianer

dro med båt nordover langs California både for å styrke eksisterende bosetninger og for å etablere nye bosettinger opp mot San Fransisco. Da Anza jr. hørte om denne turen, med fare for angrep av engelske pirater og vanskelige værforhold, bestemte han seg for å virkeliggjøre farens drøm om å få til en sikrere rute på landejorda. Han la planen fram for visekongen i Det Nye Spania (Mexico) og søkte om permisjon. Et år seinere, i 1773, fikk han grønt lys og kunne sette i gang med planleggingen for alvor. Meningen var å ta med et par hundre nybyggere, sammen med en beskjeden gruppe soldater til forsvar om det trengtes, og noen hjelpesmenn som kunne trå til med reparasjoner

Aktuelt Spania • side 36

om uhellet skulle være ute. Indianerne var de litt usikre på, men det viste seg snart at ikke alle var like krigerske som apachene. Anza oppnådde faktisk et vennskapelig forhold til Yuma indianerne i Arizona, som lovde å hjelpe dem både på denne og senere ekspedisjoner. Da de skulle krysse de to store elvene Colorado og Gila, som renner gjennom Sonora ørkenen, ville de f.eks. ha vært ille ute om ikke indianerne med sitt lokalkjennskap kunne vist dem brukbare vadesteder. Etter to måneders ganske anstrengende reise ankom de misjons stasjonen San Gabriel, som var etablert under Gaspar de Portolas første ekspedisjon, og ikke langt fra Los Angeles.


Vel tilbake på forlegningen i Tubac fikk han ikke bare en begeistret velkomst, men han ble også forfremmet til Oberst. Sammen med Anzas nye tittel var det også knyttet en betingelse. Han måtte ruste ut en ny ekspedisjon med så mange nybyggere som over hode mulig, og bringe dem trygt nord til San Fransisco for å etablere en ny og levedyktig spansk koloni der nord foruten en ny misjons stasjonen nær havnen. Anza tente på oppgaven og satte i gang for å samle sammen så mange nybyggere som mulig. Til slutt, etter flere måneders jobbing, var alt klart til avgang 23 oktober 1775. Denne gangen ble det virkelig litt av et følge som dro avgårde. Soldater og hjelpesmenn var omtrent som forrige gang, men nå hadde de med seg et følge på 300 nybyggere, inkludert kvinner og barn. Som om dette ikke var nok, hadde de også med seg ekstra varer og utstyr til de allerede etablerte kolonier og misjons stasjoner på veien. Det sier seg selv at et slikt tog måtte ta sin tid før de kom fram. Alt gikk heller ikke helt knirkefritt for seg med så mange mennesker på reise. De første prøvelsene startet allerede på ruten gjennom Sonora ørkenen. Selv i dag er denne ørkenen uhyggelig omfangsrik, og den gang var den enda mye større. Det var jo først godt og vel hundre år senere at de greide å snu Colorado River og dyrke opp hele Imperial Valley på California siden, og like lenge før ørkenområdet rundt Tucson fikk tak i nok grunnvann for å dyrke også dette området. På Anzas tid kom disse enorme, tørre områdene i tillegg til dagens ørken. Som ventet fikk de selvfølgelig problemer med

www.aktueltspania.net

vanntilførselen, karavanen var ganske enkelt for stor. Men Anza visste råd likevel. Hele følget ble delt opp i mindre grupper, som reiste med en dags mellomrom slik at de sparsomme vannhullene fikk litt tid på seg til atter å fylles før neste gruppe kom forbi. Siden turen foregikk på vinterstid gjennom ørkenen, fikk de også temperatursvingningene å stri med. Solen bakte på dagtid, for så å falle med 30-40 grader om natten. Man kan gjerne lure på hvordan de greide å komme fram med livet i behold etter slike strabaser. Don Gaspar de Portola, Uhell og sykdom var selvfølgelig noe de måtte regne med i blant, og fort gikk det ikke, men fram kom de etter fem lange og harde måneder. Utrolig nok var det bare en av dem som mistet livet på turen. Det var en ung kvinne som døde under barsel, noe som kunne ha hendt hvor som helst i de tider. Barnet greide seg heldigvis tross alt, og kom fram sammen med resten av følget. Det var litt av en bragd Anza jr. utførte med disse to store og vellykkede ekspedisjonene sine. Han har da også fått æren av å endre Californias historie for alltid gjennom åpningen av denne ruten nordover på landejorden, en rute som ble selve grunnlaget og betingelsen for de store og kjente byenes positive framvekst. Det er

Aktuelt Spania • side 37

snakk om byene San Diego, Los Angeles og San Fransisco. Anza selv sluttet ikke med dette, men fortsatte å kjempe videre for spansk kolonisering og for trygge omgivelser. Han fortsatte også å stige i gradene, og endte til slutt opp som guvernør i Det Nye Spania i 1777. 10 år senere ble han utnevnt til øverste kommandant for hele Tucson området i Arizona. Bare noen måneder etter denne siste utnevnelsen trakk han sitt siste sukk, etter et langt liv i kamp og arbeid for den spanske koloniseringen i Det Ville Vesten.

TEKST: SOLFRIED GJELSTEN

Ny oppdater t nettside!


Matspalten:

Kaker og mat til hverdag og fest

AV: TINE MERETE SANDBOE

En kake med kokos og en med mandler. Mange i dag ønsker et kosthold uten hvetemel. Begge kakene er helt uten mel og kan derfor serveres om du har noen med glutenallergi eller noen som av andre årsaker ikke spiser mel. Alle ukens retter passer fint som selskapsmat eller som god hverdagsmat. Lykke til.

Mandelkake med sjokoladekrem

Her er en god kake med mandler i istedenfor mel. Det gjør kaken saftig og ekstra god på smak. 50 g mandler med skall, malt 2 ½ dl sukker 2 ss kakao 2 eggehviter 3-4 ss mandelspon Eggekrem: 2 eggeplommer ½ dl sukker 1 dl kremfløte 50 g usaltet smør 75 g kokesjokolade

Musikk

Restaurante

Casa Vital

Vi har tapas og a la Carte

Bland mandler, sukker og kakao. Vend inn i stivpiskete eggehviter. Tegn opp to sirkler på bakepapir, ca. 24 cm. i diameter. Fordel røren på sirklene og dryss mandelspon over. Stek i 12 minutter ved 200 grader. Avkjøl. Rør eggeplommer, sukker og kremfløte i en kjele under svak varme. Pisk til kremen tykner. Ta av varmen og tilsett sjokolade og smør. Rør til alt er smeltet. Avkjøl kremen før den legges mellom lagene med kake. Dekk til med plast og sett kaldt til servering.

Torsdager kl. 18.00: Byvandring m/meny 30€ Fredager vinsmaking Lørdager konsert

fredager og lørdager

Søndagsbuffet

Ta kontakt for program

L I T T L E N O R W A Y

LITTLE NORWAY JULEMAT fra 1. November Pinnekjøtt - Juletallerken - Lutefisk Riskrem m/rød saus ALT HJEMMELAGET

Åpent man-søn 12.00 til sent

facebook: casavital www.casavital.com

Åpent alle dager kl. 12.00-16.30 og 19.00-23.30

Little Norway - Tlf: 966 868 372 Albir

Aktuelt Spania • side 38

Hovedgata i Albir Cambank


God pastasalat med laks Herlig gjestemat eller hverdagsmat. Lag den i god tid og at den frem når den skal serveres. Like god til lunch som til middag eller kvelds, eler kanskje strandmat? Varier innhold etter smak og hva du har tilgang på. Ca. ½ kg pasta 300 g erter(gjerne frosne) 250 g laks, røket, i småbiter 75 g rucculasalat 3 dl crème fraiche ½ dl dill, finhakket Salt og pepper Kok pastaen. Kok ertene de siste minuttene med pastaen. Ha pasta og erter i en bolle og bland med creme fraiche, dill og ruccula. Smak til med salt og pepper. Server gjerne med godt brød ved siden av.

Kokoskake 3 eggehviter 1 dl sukker 2 dl kokosmasse 50 gram kokesjokolade, revet

Eggekrem:

1 dl fløte¨ 1 dl melk 2 ss maisennamel 1 ss sukker 3 eggeplommer 1ss vaniljesukker 50-100 gram svisker

Pisk eggehviter og sukker stivt. Bland kokos og sjokolade, og bland det forsiktig med eggehvitene. Ha røren i en eller to kakeformer. Kaken blir høyere om du bruker to former. Da legger du kremen mellom lagene. Bland alt til eggekremen i en kjele og varm opp på svak varme under omrøring. Rør godt til det tykner og avkjøl. Når bunnen(e) er avkjølt legg på eggekremen. Kok sviskene 10 minutter og legg til pynt oppå kaken sammen med litt revet sjokolade.

Fersk Herring og Laks - fra den Nederlandske fiskehandelen Åpent man. - fre. 09.00 - 17.00 Lørd. 09.00 - 14.00 - Søn. 10.00 - 14.00 All fersk og bearbeidet norsjø-fisk Skalldyr og skjell Daglige tilbud Du finner oss i supermarkedet Avd.del Albir, Albir - ved siden av McDonalds

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 39

Ny oppdater t nettside!


Rubrikkannonser til glede og nytte for våre lesere. Pris: 10 euro pr. innrykning i papirutgaven med inntil 250 tegn, og 10 euro på nett med bilde og inntil 300 tegn. Annonse begge steder: pris 15 euro. Om du betaler for 3, få den 4. gangen gratis. Annonsene må betales kontant på forhånd ved vårt kontor i Albir. Åpningstiden er 10.00-14.00 Man.-fredag.

TIL LEIE:

LANGTIDSLEIE I ALTEA Ledig umiddelbart.Ved siden av Bærum kommunes rehab.-senter, møbl. el. umøblert. Stue, kjøkken med inneb. hvitevarer og skap, to sov., bad, stor terrasse, garasjepl. og bod. Aircondition., varm/kald 550 euro i måneden. Tlf: 965 842 799/663 638 305 (spansk) 965 889 832/670 467 404 (norsk) ALFAZ DEL PI - MIRAMAR Hus til leie fra høsten og ut skoleåret. Gangavstand til skolen, eget basseng 9x4 m. 4 sov., 2 bad, kjøkken/stue, vaskerom, norsk TV, internett, vask/oppvask-maskin. uteterrasse foran bassenget og utegrill. For mer info Tlf. 0034 965889155 / 628075125. LEILIGHET, 90 M2, I MIDTEN AV ALFAZ DEL PI TIL LEIE. 3 soverom, 1 bad, stue, kjøkken, balkong og garasje. 600€ pr måned. Kontakt 628 313 212.

BOLIG SELGES: KOSELIG ENEBOLIG TIL STERKT REDUSERT PRIS i den Norske urbanisasjonen El LLoma. Boligen er ca 80 m2 på ett plan, tomten er ca 970 m2. Boligen består av to soverom, ett bad med varmekabler, romslig amerikansk kjøkkenløsning med spisestue samt Tv-stue og vinterhage. Huset har bra ventileringssystem og montert aircon på kjøkken/stue. Landling men sentralt beliggenhet med 7 minutters kjøring til hendholdsvis Albir, Alfaz del Pi og Benidorm. Huset er i god stand og er innflyttningsklart men, har også stort utviklingspotensiale både for boligen òg hageområdet forøvrig. Felles bassengområde få meter på bortsiden av huset. Selges for € 169.000,- ved hurtig avgjørelse. Bør ses. Kontakt Jarl på tlf.: 633 766 756 eller send mail til jarl@hotmail.com

HUS I ALBIR TIL SALGS 140 kvm. 400kvm tomt, 3 sov. 2 bad. garasje, hage, fjellutsikt - Ref: 143 Senichouses Albir Tlf: 649886777 www.senichouses.com

LEIE/SALG i La Nucia området. Størrelse 1-4 soverom--1-3 bad og garage. Nybygd, høy standard, sentralt, rimelige priser, og ca 4 km til NORSKE skolen. BTV nordic SL. 693755000-----67511155-------699036576. TIL SALGS I XIRLES, POLOP Leilighet med 3 soverom, 2 bad, salong, kjøkken, terrasse og garasje.Vender mot sør, alt på en flate. Doble vinduer med markiser. Rolig område, ingen trafikk. Krisepris 155 Euro. Før 189.000. GRATIS BIL VED KJØP! Tlf: 650 736 994 SER DU ETTER HUS TIL SALGS? Ring oss Senic houses Spain: 649 88 67 77 www.scenichouses.com HUS TIL  SALGS Castle Homes: 625 304 230 www.euroclasesalfaz.com/peter-sawade PRIVAT SALG AV HUS i Alfaz del Pi Frittstående enebolig med sjøutsikt i en stille og hyggelig urbanisasjon. Tomt 900kvm. Boligflate 250 kvm. Stue 40 kvm. Åpent kjøkken, 3 store soverom med romslige bad, 1 sov + 1 bad. Modernisert med helt ny terrasse med stort svømmebasseng, vanningsanlegg, el. port, og carport. Kun 580.000 € Tlf. 607 40 38 78

BÅT SELGES:

BÅT til salgs, velegnet til fiskebåt, god stand, nye lanterner, styretøj, bundmalet, service på motor. Motor Yamaha 60 hk 2T, hjelpemotor 4 hk 4T, Gps Garmin 152 og Sonda Garmin 120. Fast bådplass i Altea. TLF: 965 889 923 / 628 313 210 STORT UTVALG NYE/BRUKTE SPORTSBÅTER Parkering inne/ute for Campingvogner og båter. Spesialtilbud på strandboogier og brukte motorsykler www.euronautica.com Tel.: 965 834 147

BIL TIL SALGS:

CITROEN JUMPER Minibuss 9-seter (kjøres på vanlig norsk førerkort)

Aktuelt Spania • side 40

2006 modell. Hvit 144 000 km God motor. Selges noe rimeligere da aircondition må repareres. Pris: 5500 euro 0034 634 067 442 AUDI TT CABRO - KUN 20.000 KM

- mod 2003, reg 10-02, sølv met., sort skinninteriør, stort musikkanlegg.

Ingen bulker, striper eller lignende på bilen - ER SOM NY. Godkjent til 15.12.2012. Pris 11.000 Euro Tlf: 607 89 9999

BILUTLEIE SMILE RENT A CAR Nye biler - rabatter for residente fra 10 euro pr dag. Gratis hjemkjøring. Flyplasservice kun 30 Euro. Tlf: + 34 600 04 23 66 www.smile-rentacar.com Albir - Torrevieja - Alicante

DIVERSE TIL SALGS: Brukte STRESSLESS FRA 550€ - 895€ TLF: 639139585 HUNDEBUR Godkjent reisebur - stort. Tlf: 697 734 777 PIANO SELGES Roth&Junius God stand! Tlf: 607 403 878

GOLFAKSJE SELGES

Golfaksje med to spillerettigheter i Club de Golf Don Cayo (Altea) til salgs. Spennende bane, hyggelig norsk miljø. Audun Bakke,

Tel 0034 696 617 062/0047 900 53 008.


ARBEID UTFØRES: BARNEVAKT Jente 16 år, glad i barn, ansvarsfull, ledig for barnevakt-oppdrag. Jeg har referanser om ønskelig. Tlf: 634 182 240

Norsk lege på Costa Blanca-klinikken

BTV nordic SL. La Nucia. Din samarbeidspartner for renhold, vaktmestertjenester m/mer Nordisk, spansk, eng.talende personell. Vi gjør din hverdag enklere. HYGGELIGE PRISER!! btv nordic@gmail.com 693755000---699036576---672511155.

ROB´S 24t. flyplasservice Alle flyplasser, presis og billig! Tlf: 636 401 202 rob.costablanca@gmail.com

Etter lang fartstid i det spanske offentlige helsesystemet, har den norske legen Jon lie Åvang kommet til Costa Blancaklinikken for å praktisere i Albir.

SPANSKKURS Euroclasses Alfaz Tlf: 966860891630225626 www.euroclasesalfaz.com

Han avsluttet sine studier i Oslo i 1999, og praktiserte en halvt år ved Gaustad Sykehus, før han fant veien til Spania. Han rakk imidlertid ikke helt fram til den norske kolonien på Costa Blanca, men stoppet underveis i Valencia, der han har arbeidet innenfor det offentlige systemet siden 2003, blant annet 3 år ved sykehuset i Gandia. Selv om han nå starter privatpraksis i Albir, og tar en pause fra primærhelsetjenesten, vil han beholde stillingen som tilsynslege ved et aldershjem i Valencia.

Alle typer reparasjoner Alle typer biler Gratis overslag EU - Kontroll

Ny butikk i Albir!

20 års erfaring Sertifisert verksted www.auto-impulse.com www.aktueltspania.net

Nå også med klær fra The Earth Collection Lanas y Decoraciones

Casa Lis

Garn og Interiør

Garn & Interiør

Aktuelt Spania • side 41

* Strikkegarn * Heklegarn * Broderigarn * Interiør * Servietter * Stearinlys * Håndlagde glassmykker

Calle Joaquin Turina 4 / Albir v/ Costa Blanca Klinikken Tlf : 966 864 522 Mob : 672 589 455

Ny oppdater t nettside!


Bokanmeldelsen

Huset du elsket Tatiana de Rosnay Tatiana de Rosnay (født i 1961) har engelsk, russisk og fransk bakgrunn og bor i dag i Paris. Ved siden av sitt virke som forfatter har hun jobbet som redaktør for Vanity Fair og som journalist for Elle.

TATIANA DE ROSNAY VAR I 2010 EUORPAS TREDJE MESTSELGENDE FORFATTER.

Hennes internasjonale gjennombruddsroman “Saras nøkkel” har nå passert 100 uker på den prestisjetunge New York Times’ bestselgerliste. Også her i Norge har romanen ligget over et år på listene og har solgt vel 100 000 eksemplarer. Hennes andre roman på norsk, “Bumerang”, gikk også rett inn på bestselgerlistene, og har solgt i nærmere 30 000 eksemplarer.

Før mannen døde hadde hun lovet ham at hun skulle ta vare på hjemmet deres, men nå har byfornyelsen nådd deres kvartal og huset skal rives. Rose nekter å flytte og forskanser seg i kjelleren der hun tilbringer tiden med å skrive brev til ektemannen. I brevene forteller hun om kampen for å bevare familiens hjem, og hun gjenopplever deres felles liv i huset og om sin tilværelse etter at mannen døde. Det har vært et liv fylt av glede, men også med stor sorg. Til slutt tar hun mot til seg og avslører en grusom hemmelighet …

Nå foreligger hennes nye roman “Huset du elsket” på norsk. HUSET DU ELSKET Paris, 1860-årene: Den store byfornyelsen pågår for fullt. Gammel bebyggelse må vike plassen for de nye, brede boulevardene og majestetiske bygningene. Hele kvartaler blir revet for å gi plass til det praktfulle Paris vi kjenner i dag.

Men mange må betale en høy pris for denne forvandlingen. En av dem er Rose, en kvinne i 60-årene. I hele sitt voksne liv har hun bodd i huset som har vært i mannens familie i generasjoner.

Spesialist i: Ovnsstekt lammeskulder, svineskanke og spareribs. Fersk fisk

Restaurante Casa Juan AIRCONDITION - OPPVARMING

Calle Pau Casals, 7 - Albir - Tel. 96 686 55 97 www.restaurantecasajuanalbir.com Åpent alle dager untatt mandag

Aktuelt Spania • side 42

Huset du elsket er en gripende fortelling om en sterk og usedvanlig kvinne, i en tid med store ytre forandringer. Det er en roman som viser hvordan samfunnet rundt oss påvirker vårt liv. Men mest av alt er det en historie om kjærlighet og tilhørighet, og om viljen til å slåss for det man har kjært. Boken ble en umiddelbar suksess i Frankrike.


Julemesse på Reuma-Sol

Utstilling “La transición a la democracia en Alicante (1974 - 1982)”.

23.-24. november

I mange måneder har revmatikere i Telemark heklet, strikket, pjonet, hakket, broderet, tovet, applikeret, ja til og med holdt på med skinnarbeider. Av dette har det blitt sjal, sokker, tøfler, vesker, vinholdere, vinhøner, pledd, håndklær, grytekluter, nåleputer, nisser, engler, votter, hekla duker, for å nevne noe. Nå er alt på vei ned til Spania og Reuma-Sol sammen med 50 glade telemarkinger. De skal lage god gammeldags førjulstemning på senteret ved å arrangere salgsmessen 23. – 24. november. I tillegg til alt håndarbeidet de har laget, blir det salg av telemarkskling og julekaker. De håper mange vil ta turen innom på Reuma-Sol og se på alt det flotte de har laget.

Norsk QUIZ

Overgangen til demokrati i Alicante-provinsen (1974 - 1082). Fra Carrero Blancos død til valgskredet i 1982 for det spanske arbeiderpartiet, PSOE. Utstillingen kommer fra Museu Universitat d´Alacant (MUA) og varer til 21.11. Auditorio de la Mediterrània, Sala Llevant, La Nucia

Kom og bli med!

Hver mandag Pavarotti Hver mandag på på Pavarotti i Albir i Kl. 19.30 - 22.00 Albir 19.30 - 22.00 KUN 1 € Velkommen! St a rt k on

ti n ge n t

Lagoppdeling - man svarer i lag. Cafè Teatre de Pavarotti Camino de la Cantera 12 Loddsalg 03581 Albir Tlf: 634182240 Åpen bar med alle rettigheter salg av småretter

DE 7 QUIZ- KONKURRANSEVETTREGLENE 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Legg ikke ut på diskusjoner som kan føre til slagsmål. Kan du ikke svare, len deg tilbake, se i taket slik at andre kan slippe til. Adresse: Camino de la Cantera no 12 (Bak Consum) 03581 Albir. VisTlf:respekt for andres frustrasjon og ukontrollerte utblåsninger. 634 182 240 Blir det mentalt uvær, spis litt snacks, eller gå på do, men meld fra hvor du går. Lytt til erfarne Quiz-mestere og alle som har hell i spill. Går du fra bordet i sinne, er det ingen skam å snu! Har det oppstått vakuum, gå hjem, grav deg ned i Gyldendals store leksikon, men finn veien tilbake neste gang. (Av Quizmaster-Terje)

Aktuelt Spania • side 43


V

KJÆLEDY E R ÅR

80 prosent av hunder i Norge lider av dårlig munnhelse, og det er ingen grunn til å tro at situasjonen er annerledes i Spania. Mange får ikke nødvendig behandling, fordi eieren ikke er oppmerksom på problemet. Tannstein og råte er vanlig, gjerne ledsaget av dårlig ånde. En god hundeeiers mål må være å øke hunders velvære og redusere plagene de utsettes for på grunn av dårlig munnhelse. - Tannkjøttsykdommer er svært vanlig hos voksne hunder. Munnproblemer kan være svært plagsomt, og vi er opptatt av å bedre hunders munnhelse. Målet vårt er at hundeeiere skal bli mer

Pass på hundens munnhygiene oppmerksomme på problemet, og gi hundene nødvendig behandling og omsorg, sier Sigbjørn H. Storli ved Lørenskog Dyreklinikk, en av

Norges fremste veterinærer på munnhelse. Hunder er svært utsatt for tannproblemer som plakk, som er et bakteriebelegg på tennene. Plakk som ikke fjernes av veterinær fører til tannstein, og bakterier kan angripe hundens tannkjøtt. I alvorlige tilfeller kan tennene løsne og falle ut. Det er ofte vanskelig å oppdage disse problemene. Hundeeiere bør være

Veterinærklinikk i Alfaz del Pi Akutthjelp 24 timer - Computertomografi Indremedisin - kirurgi - hjemmebesøk Ortopedisk kirurgi - Nevrokirurgi - Fysioterapi klipping - Alt i hundepleie

ØYEBLIKKELIG HJELP: 96 686 06 69 Hjelp til innførsel av kjæledyr fra skandinaviske land. Vi ordner papirene! Centro Comercial Arabi Man- fre: 09.00 - 21.00 Passeig de la Mitja Llegua 17-18, Lør: 10.00 - 14.00 Alfaz del Pi www.veterinariamarinabaixa.com

www.aktueltspania.net

oppmerksomme på tegn som dårlig ånde, blødninger i tannkjøttet, eller at hunden bare tygger med en side av munnen. En hundetannbørste med spesial tannkrem for hunder er godt forebyggende. En god rutine og forebyggende tiltak er også å gi hunden tyggebein regelmessig. Det kan være et godt supplement til normal tannhygiene. Det er vitenskapelig bevist at tyggebein minsker utvikling av tannstein med opp til 80 prosent. Den er også i prinsippet fettfri.

Alt for ditt kjæledyr på ett sted! - Kirurgi - Diagnoser - Røntgen - Dyrehospital - Analyser - Vaksiner og pass for reiser til Norge C/ La Mar, 159 - 03590 Altea Tlf: 966 880 612 - Nødtelefon: 617 544 396 clinicaelport@terra.es

Har du en historie å fortelle - som kan være til glede eller nytte for andre dyrevenner, så kan du sende noen ord til as@aktueltspania.net Vi tar gjerne imot gode historier, råd og tips til denne siden.

Aktuelt Spania • side 44

Ny oppdater t nettside!


Altea

Kulturarrangementer:

25. 11. Gratiskonsert til Santa Cecilias ære med Banda Sinfónica de la Sociedad Filarmónica Alteanense. Palau Altea kl.21.00 26.11. Vienna Singers Ensemble. Piano og sang. Organisert av Amigos de la Música de la Marina Baja. Palau Altea, kl. 20.30 Billetter: ServiCam: Tel 96 5117117 www.servicam.com og på Rådhuset, Altea, mand.-fred. kl. 9.00-14.00 og i Palau Altea 2 timer før forestilling. Til 26.11. Utstilling ”Composition de femmes” av maleren fra Sevilla, Juan Castilla. Fundación Eberhard Schlotter, C/ Costera de los Machos 2, Altea Tlf: 96 584 28 57

La Nucia 25. 11. ”Conciertos de Santa Cecilia”. Gratiskonsert til Santa Cecilias ære med Coral La Nucia under ledelse av Ramón Lorente. Auditorio de la Mediterrània, kl.20.30 26. 11. Gratiskonsert med Unión Musical La Nucia under ledelse av Ramón Lorente. Auditorio de la Mediterrànea, kl. 20.00 27.11. Nuevotango Zingerseptet. Piazzollas Tangomusikk og dans med verdenskjente Pablo Zinger og et dansepar. Auditorio de la Mediterrània, kl. 20.00 3.12. Musical ”Bienvenidos 80 90 ”. De 50 beste sanger fra den spanske PopRock fra 80 og 90 tallet. Auditorio de la Mediterrània, kl.20.00 Billetter til alle konserter: ServiCam: Tel. 96 511 7117 www.servicam.com og billettsalg i Auditorio La Nucia.

Seminar. En dag den 28.nov. kl. 20. Verdens ølsorter. Påmelding til seminarene: ring: 96 689 7570. 26.nov. konsert kl 20. I salen Teatro Syndicat. Unió Musical de La Nucia. Fri entré. KURS PÅ LA NUCIA UNGDOMSSENTER: Språkkurs i engelsk, italiensk, fransk , kinesisk og norsk. Datakurs og fotokurs. Videre tilbys keramikk-kurs, teater- og malerkurs. Det gis også kurs i sund matlagning! Forskjellige kurs som yoga, hapkido, pilates, tai-chi og body-building. Mer informasjon og påmelding får du på tlf 96 689 7070 26.11. Workshop i selvforsvar og samtaler over temaet ”vold” . Idrettsenter ”Ciudad Esportiva Camillo Cano”. Info på tlf: 96 587 09 38. 27.11. kl. 10.00 XII Mountainbike løp. Totalt : 30 km. Avgang fra idrettsenter ”Ciudad Deportiva Camillo Cano” i La Nucia. Påmelding nødvendig: www. cclanucia.com Kurs i Zumba Fitness. Liker du å danse ? Trene kroppen din samtidig og ha det gøy mens du danser ! Idrettsenter ”Ciudad Esportiva Camillo Cano” i La Nucia. Tirsdag og torsdag, kl. 15.15 til Kl. 16.00. Info på tlf. 96 689 65 64 eller 649 97 69 19 (Gema)

Alfaz del Pí 19.11. Gratiskonsert ”Santa Cecilia” med Sociedad Musical ”La Lira” fra Alfaz del Pí under ledelse av Pedro Salina Robles. Kulturhuset Alfaz del Pí, kl. 20.00

28.1.2012 Rock & Roll Radiofestival La Nucia med gruppene Los Suaves, La Fuga, Tako. Idrettsenter ”Ciudad Esportiva Camillo Cano ” i La Nucia, kl. 22.00 Billetter: ServiCam Tlf: 902 44 43 00, Ticketmaster Tlf: 920 150 025

26.11. Konsert med ”Dúo Bandini – Chiacchiaretta ” fra Italia. (Gitar og Bandoneón ) Program : Hombres del Tango. Kulturhuset i Alfaz del Pí, kl. 20.00

Seminar, to dager 21.nov. og 24. Nov. kl. 20 til 22. Koster: 20 euro. Auditori de la Mediteránia i kafeteriaen. Et vin seminar og vinene fra Duero og Ribera. Koster 20 euro.

25.11. Gratis teaterforestilling for voksne: ”Dos Tontas En Apuros”. Musikalsk komedie.

Kulturhuset, Alfaz del Pí, Kl. 20.00 26.11. Vinprøve med Colin Harkness. Overskuddet går til AECC, spansk forening mot kreft. Kulturhuset, Alfaz del Pí, kl.12.00 Syklus Cine Solidario En Versión Original”, filmer i originalversjon: 24. 11. ”Affliction” (USA, 1998) Kulturhuset, Alfaz del Pí, kl.20.00 Kino på fransk: 29.11. ”La Vie Est À Nous”. Organisert av ”Amigos de la Francofonía”. Gratis Kulturhuset , Alfaz del Pí, kl. 20.00 12. til 18.11. Spansk-Norske Dager 15.11. Bokbad med Lars Saabye Christensen, Knut Faldbakken & Kirsti Baggethun. Kirkesenter Albir, Carrer Marts 8, kl.19.30 16.11. ”Spansk-Norsk Musikkfest”. Alfa Sax, Chameleon Quintet Jazz Grup, Eduardo López Sanchez, Vegard Tvedt, Hege Gustava Tjønn Ludwig, Siegmund Watty. Kulturhuset i Alfaz del Pí, kl. 20.30 18.11. ”Fra Prøysens rike til sydens land”. Kabaret med Elin Thingstad, Kjersti Kval, Knut Faldbakken, Anders Baasmo Christiansen, Erland Dalen. Kulturhuset i Alfaz del Pí, kl.20.00 Billettsalg: Alfaz: Det Norske Bokhandel – Den Norske Klubben Albir: Spaniatjenester- Nykredit – Kirkesenter Albir 18.11 til 30.11. Utstilling av kunstgruppen ” CREARTE ALBIR”. Åpning 18.11. kl.20.00. Kulturhuset i Alfaz del Pí

Vikingar i Middelhavet Av Samson Bjørke Med denne boken deler han sine brede kunnskaper med oss om våre forfedre i fremmede land.

Aktuelt Spania • side 45

I salg i bokhandelen og Den Norske Klubben nå!

Julegavetips En velegnet gave til dem som er glad i historie!


Kulturarrangementer:

Utstillinger i Fundación Frax: Til 15.1.2012 Utstilling ” Más allá de la poética del dibujo” av Pepe Azorín. Til 12.2. 2012 Utstilling ” Caminos libres, situaciones privadas” av Moisés Gil. Fra 18.11. til januar 2012 Utstilling: ” Investigación de escultura” , organisert av Universitet Miguel Hernández 18.11. Concierto Camerata. Fundación Frax, kl. 19.00. Gratis 27.11. Konsert: Hombres del Tango. Fundación Frax, kl. 12.00. Gratis

Til 6.1.2012 Skulpturutstilling av Jorge Castro. (Homenage ”In Memoriam”). Fundación Klein-Schreuder, Alfaz del Pí, Camí del Pinar (Carbonera) 21.11. – 14.12. Førstehjelpskurs for babies og småbarn. Organisert av Røde Kors og rådmannen for ungdom, Alfaz del Pí. Interesserte kan ringe kulturhuset, tlf: 96 588 94 23 20. 11. Nordic Walking i fjellene rundt Vilajoyosa. Avgang kl. 8.30 utenfor kulturhuset i Alfaz del Pí. Påmelding nødvendig på tlfn: 96 588 96 01 eller 655879711 (Marc) Kazablanca Live Music Bar, Camino d´Altea 20, Albir , Tlfn: 96 686 44 50 . Pianomusikk hver kveld.

ALBIR 7. - 22 11. utstillingen Paula & Arena. Kunst i papir. Bruken av gjenbrukt papir i kunst. Svart/hvitt. El Albir Playa Hotel & Spa. Åpent hver dag.

Calpe: 21. og 22.11. Musical ”The Fiddler on the Roof. Auditorio i Calpe, kl.20.00 Billetter: Tel: 656376769 23.11. Calpes historie i bilder. Kulturhuset i Calpe, Salon Blau, kl. 21.00 25.11. Rosa Blanca Campos. Pianokonsert. Kulturhuset i Calpe, Salon Blau, kl.21.00. Billettsalg ved inngangen. 26.11. Dans: Miradas. Ballet Espanol Fusion. Show med spansk dans og flamenco . Auditorio i Calpe, kl.20.30

Info: www.fusion.com.es

Gasolinera Café – Bar på kystveien mellom Calpe og Moraira, km 2,5. Se etter en stor, blå ku på veien! Hver søndag fra kl. 11.00 Oldtimermøte med veteranbiler. Tlf: 678 664 880.

Benidorm: 12. – 17. 2. og 4.-9.3. 2012 2 Skiturer for ungdom til skistasjon Grand Valira i nærheten av SoldeuTarter. Reise, fullpensjon i 4-stjerners hotell ”Panorama”, skiutstyr, forsikring og 2 timers undervisning pr. dag. Interesserte kan ta kontakt med rådhuset i Benidorm. 2.-11.12. Internasjonal Sjakkfestival på Hotell Bali. Mer informasjon på tlf: 96 6815200 eller www.ajedrezenelbali.com Benidorm Palace. Dinner & Show. ”Glamour”. Tirsdag til lørdag. Info: Tlf: 96 585 1660 www.benidormpalace.es 27.11. Konsert med Joe Longthorne. Benidorm Palace, kl.21.30 19.11. Den velkjente gruppen ”Cameo” stiller opp med nytt show ”Rollercoaster of love”. Showet spilles i Ciudad Patricia Senior Resort i Benidorm. Billetter og informasjon på tlf.: 656 48 36 45

Vilajoyosa: 3.11. Fiestamusikk konsert med gruppen Colla Els Valerios. Auditorio Centro Social, kl.20.30. 4.11. Konsert til Santa Cecilias ære med gruppen Colla Els Valerios. Auditorio Centro Social, kl. 20.30 25.11. Konsert med Banda Joven Agrupación Musical Mediterráneo. Auditorio Centro Social, kl. 20.00 26.11. Konsert til Santa Cecilias ære med gruppen Agrupación Musical Mediterráneo. Teatro Auditorio, kl.20.00

Javea: 23.11. Julemesse på Inn on the Green , Javea. 24.11. Jazzkonsert med Carmen Nikol. Kulturhuset i Javea, Placa de Baixa, kl. 20.00

Aktuelt Spania • side 46

Alicante:

15.11. Den Magiske Fløyten av Wolfgang Amadeus Mozart med Symfoniorkester fra Pleven i Bulgarien. Teatro Principal de Alicante, kl. 20.30 17.11. Ballett: Svanesjøen på is med The Imperial Ice Stars. Teatro Principal de Alicante, kl.20.30 18.11. Ballett: Svansjøen på is med The Imperial Ice Stars. Teatro Principal de Alicante, kl. 18.00 og 21.00 23.11. til 27.11. Show ”Momentum” med Mayumana. Teatro Principal de Alicante. Billetter til Teatro Principal: ServiCam Tlf: 965117117, www.servicam.com 27.11. Fjelltur med guide til Sierra Bernia. Casas de Bernia, El Fort, Fuente de Bernia, Fonts de Algar. Organisert av Alicante Provinsregjering. Aldersgrense: 16 år. Nødvendig utstyr: lang bukse, backpack med ekstra varme klær, mat og drikke. Glem ikke solbriller. Mer informasjon på: www.ladipu.com, e-mail: deportes@dip-alicante.es

Valencia: Palau de la Música, Paseo Alameda 30. 26.11. Ballett fra St. Petersburg. Sala Iturbi, kl. 17.00 og 20.15 29.11. Isabel Pantoja. Spansk sangerinne. Sala Iturbi, kl.20.30 27.12. Francisco. Spansk sanger. Sala Iturbi, kl. 21.00 29. 12. Antonio Orozco. Sala Iturbi, kl. 21.00 29.1. 2012 London Symphony Orchestra. Sala Iturbi, kl. 19.30 19.4.2012 Lang Lang. Verdenskjent pianist. Sala Iturbi, kl. 20.00 Forhåndsbestilling på tlf: 96 337 5020 eller www.palauvalencia.com 15.-20.11. Mayumana. ”Momentum 2.0”. Musikkshow med tema: Hvordan oppfatter vi tiden. Teatro Olympia, Valencia, kl. Billetter: Tlf: 902115577 og 96 351 73 15, www.entradas.com


FOR JAZZFANS: Cafe Mercedes, Calle Sueca 27, Russafa. Valencias beste jazzklubb. Tlf: 96 341 8378, info@cafemercedes. es 17.11. Ignasi Terraza – Mario Rossy Duo. Jazz-samspill: Barcelona-Valencia Jazz Connection. Piano og Bass. Kl. 22.30 og 00.00 18.11. Ignasi Terraza Trio. Piano, Bass og Trommer. Kl. 21.00 og 23.00 19.11. Gemma Plans Quintet. Sang, Piano, Trombone, Bass og Trommer.Kl. 23.00 og kl. 00.30 20.11. Gemma Plans Quintet. Kl. 19.00 20.11. Jam Session . Vocal & Instrumental. Kl. 20.30 24.11. Will McCarthy, (London). Folkjazz. Gitar, Trompet og Sang. Kl. 23.00 og 00.30 25. 11. Eladio Reinón Latin Jazz Trio. Boleros og Ballader. Sax, Bass og Trommer. Kl. 23.00 og 00.30 26.11. Eladio Reinón Latin Jazz Trio. Kl. 23.00 og 00.30 27.11. Eladio Reinón Latin Jazz Trio. Kl.19.00 27.11. Jam Session. Vocal & Instrumental. Kl. 20.30

Cartagena: Cartagena Jazzfestival 16.11. Ryuichi Sakamoto Trio. Auditorio El Batel, Sala A , kl. 21.30 18.11. Dee Dee Bridgewater og Lizz Wright. Auditorio El Batel, Sala A, kl. 21.30 19.11. Mc Coy Tyner Trio. Auditorio El Batel, Sala A, kl. 21.30 20.11. Pat Metheny Trio.

Auditorio El Batel, Sala A, kl. 20.00 26.11. Fleet Foxes og Vetiver. Auditorio El Batel, Sala A, kl. 21.30. Billetter: www.entradas.com www.jazzcartagena.com , tlf: 902 488 488. KULTURBITER. Stort Juleshow i Benissa Barry & Chris: Christmas Cracker! Tirsdag 13.12. Julemusikk og sang av Barry Britten og Chris Allan. For dem som er glad i engelsk julestemning med god underholdning og hyggelig musikk er dette midt i blinken. Billetter 12 Euro kan bestilles enten på tlf.: 96 558 14 83 . 25% av inntekter går til barnehjemmet Emaus. Benissa teatret finner du i 3. etasje på kulturhuset. Heis. Dørene åpnes kl.19.00 og showet begynner kl. 20.00. Bar og restaurant hvis du ønsker forfriskninger. Ny park for bobiler åpner i 2012. Paradise Camper Park ”Orange Grove” ligger mellom Albir og Alfaz. Den har en idyllisk beliggenhet mellom appelsintrær , oliventrær og palmetrær. En liten park med bare 35 plasser. Informasjon: www.roundtowntimes. com og klikk på Orange Grove link. MELODIE D´AMOUR FORSTUMMER. Edmundo Ross, komponist og musiker, mannen som gjorde oss kjent med karibiske rytmer gikk stille bort her på Costa Blanca hele 101 år

gammel! Helt siden 1964 bodde han med sin kone Susan i Javea. Han var i 1950 og 60 årene regnet som den absolutt mest populære orkesterleder i latinamerikansk musikk . Harry Belafonte og Bob Marley er begge arvtagere etter Edmundo Ross.

VIKTIG MALERIUTSTILLING I MADRID. En av romantikkens mestere er utvilsomt den kjente og oppskattede maleren Eugéne Delacroix. Han ble født nær Paris i 1768 og døde i 1863. I mange av sine bilder kritiserte han tidens terror og det harde livet som underklassen og bøndene hadde på denne tida. Her har han mye til felles med Goya , - for eksempel Goyas bilde Den Tredje Mai, 1808 er en kritikk av brutaliteten til Napoleons soldater. Og Delacroix´ bilde Massakren ved Chios, 1824 er en kritikk av samfunnets behandling av de professionelle og bøndene på den tida. Han regnes for den ypperste romantiske maleren i Frankrike og ga inspirasjon til de impressionistiske malerne som kom senere. Det kan være interessant at det i Norge på denne tiden var en mleriets gullalder med romantiske malere som I.C. Dahl og Tiedemann Utstillingen vises til 15.januar, 2012 i Caixa Forum i Madrid. Adresse: Paseo del Prado 36. Internet: www. obrasocial-lacaixa.es

POPKONSERTER I SPANIA Antonio Orozco Raphael Noel Gallagher’s high flying birds The Smashing Pumpkins La Oreja de Van Gogh Rihanna Rihanna Red Hot Chili Peppers Antonio Orozco Enrique Bunbury La Oreja de Van Gogh Sidonie Arctic Monkeys Arctic Monkeys Antonio Orozco James Morrison James Morrison Loreena McKennitt.

- Auditorio , Murcia - Auditorio ,Cartagena - La Riviera , Madrid - Sala Razzmatazz Barcelona - Plaza de Toros, Valencia - Palau Sant Jordi, Barcelona - Palacio de Deportes Comunidad de Madrid, Madrid - Palau Sant Jordi -Barcelona - Palau de la Música i Congressos, Valencia - Pabellón Fuente de San Luis , Valencia - Auditorio, Murcia - Auditorio Víctor Villegas , Murcia - Palacio de los Deportes , Madrid - Palau Sant Jordi , Barcelona - Palau de la Música i Congressos, Valencia - Sala Razzmatazz, Barcelona - Sala La Riviera, Madrid - Auditorio Victor Villegas, Murcia

Aktuelt Spania • side 47

Billetter kan bestilles f.eks. på: www.ticketmaster.es

20.11.2011 kl.20.00 24.11.2011 26.11.2011 kl.22.00 6/12/2011 kl 20:00 10.12.2011 14.12.2011 kl 1945 15.12.2011 kl 2015 15/12/2011 Kl 21.30 29.12.2011 kl. 21.00 12.01.2012 25.01.2012 kl. 21.30 21.01.2012 27.01.2012 28.01.2012 29.12. kl. 21.00 24.03.2012 25.03.2012 kl.20.00 22.04.2012


M a r k e de r

på Co st a Bl an ca MANDAG Callosa d´en Sarrià Dénia Parcent Santa Pola Elche La Nucia San Pedro

TIRSDAG

Altea La Cala Finestrat Callosa d´en Sarrià (Frukt og grønt) Orihuela Mil Palmera (17-20)

ONSDAG Callosa de Segura Benidorm El Campello La Mata Guardamar Torrevieja Muchamiel Polop San Miguel de Salinas

TORSDAG

Alicante (Plaza de Toros) Gandia San Javier Jávea Pego Rojales Villajoyosa Torrevieja (La Marina)

FREDAG Alfáz del Pi Finestrat Gatas de Gorgos Dénia (frukt og grønt) Los Montesinos (kveld) Moraira Oliva Torrevieja

LØRDAG

Alicante Jalon Elche Benissa Calpe Callosa d´en Sarrià Gandía Santa Pola Playa Flamenca Cala de Finestrat

SØNDAG

Alicante (Ved Plaza de Toros) Benidorm Ciudad Quesada La Nucia Campo Guardamar Albir/Alfaz el Cisne Urb. Marina La Manga

TORSDAG 1. JULI TIRSDAG 15. NOVEMBER 06.30 Morgennytt 10.00 Camilla Plum: Mat som holder (t) 10.30 Siffer (ttv) 11.00 NRK nyheter 11.05 Duften av nybakt (t) 11.30 Puls 12.00 Nyheter 12.15 Førkveld 13.00 Nyheter 13.05 Aktuelt 13.35 Urix 14.00 Nyheter 14.05 Norge rundt (ttv) 14.30 Folk: Folk som flyg (ttv) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 Bondeknølen (t) 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.45 Ut i naturen: Sylan, naturens skattekiste 20.15 Min idrett: Roing (ttv) 20.45 Extra-trekning 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Brennpunkt 22.30 Bare Egil 23.00 Kveldsnytt 23.15 Lydverket 23.45 Brenner - historier fra vårt land 00.25 Wallander: Den femte kvinnen (t) 01.25 Svisj gull 03.00 Norsk på norsk jukeboks

06:30 Nyhetsmorgen 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 Jakten på kjærligheten 13:35 Hotel Cæsar 14:05 Home and Away 14:35 Oppgrader! 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 Grey’s Anatomy 18:00 Happy Day 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Oppgrader! 19:30 Hotel Cæsar 20:00 Da damene dro 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Grey’s Anatomy 22:35 Privat praksis 23:30 Beck: Gribben 00:25 Medium 01:15 Koneklubben 02:05 Numbers 02:55 Boston Legal 03:40 Sportsnyhetene 03:55 Været 04:05 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkaren 09:20 Boston Public - Boston Public, år 2 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkaren 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 Lykkelig skilt 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:25 America’s Funniest Home Videos 18:55 Grensevakten 19:30 Hunder i arbeid 20:30 Sinnasnekker’n 21:30 CSI: Miami 22:30 Cougar Town 23:00 Happy Endings 23:30 Grensevakten 00:00 CSI: Miami 00:55 Special Victims Unit 01:50 CSI: NY 02:45 48 timer 03:35 Special Victims Unit 04:20 The Listener 05:05 Sister Sister 05:30 Sister Sister

11:50 Safety of Objects Amerikansk drama fra 2002. 14:00 The Foursome Canadisk komedie fra 2006. 15:50 Operation Splitsville Amerikansk komedie fra 1999. 17:30 See You in September Amerikansk drama fra 2010. 19:15 Alone in The Woods Amerikansk komedie fra 1996. 21:00 Redd Menig Ryan Amerikansk drama fra 1998. 23:55 Tekken Japansk- amerikansk spenningsfilm fra 2010. 01:25 Year of the Gun Amerikansk thriller fra 1991. 03:15 Kung Fu Killer 2 Amerikansk action fra 2008. 04:45 Disappearances Amerikansk spenningsfilm fra 2006.

ONSDAG 16. MARS ONSDAG 16. NOVEMBER 06.30 Morgennytt 10.00 Muntlig spørretime 11.00 NRK nyheter 11.05 Ut i naturen: Mitt hubroparadis (ttv) 11.30 Ut i naturen: Sylan, naturens skattekiste (ttv) 12.00 Nyheter 12.15 Førkveld 13.00 Nyheter 13.05 Aktuelt 13.35 Urix 14.00 Nyheter 14.05 Norge rundt (ttv) 14.30 Min idrett: Roing (ttv) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 Bondeknølen (t) 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.45 FBI 20.15 Valpekullet (ttv) 20.45 Vikinglotto 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.40 House (t) 22.25 Migrapolis: Verdens beste pappa (t) 23.00 Kveldsnytt 23.15 Nasjonalgalleriet 23.45 Småbyliv (ttv) 00.15 Min idrett: Gokart (ttv) 00.45 Bare Egil 01.15 Solgt! (ttv) 01.45 Svisj gull 03.00 Dansefot Jukeboks u/chat

06:30 Nyhetsmorgen 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 Da damene dro 13:35 Hotel Cæsar 14:05 Home and Away 14:35 Oppgrader! 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 Grey’s Anatomy 18:00 Happy Day 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Oppgrader! 19:30 Hotel Cæsar 20:00 Oppgrader! 20:30 Gatelegene 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Dokument 2: Krigens pris 22:40 Trude 23:10 Beck: Advokaten 00:05 60 Minutes 01:00 Chicagokoden 01:55 Numbers 02:50 Boston Legal 03:40 Sportsnyhetene 03:55 Været 04:05 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkaren 09:20 Boston Public - Boston Public, år 2 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkaren 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 Lykkelig skilt 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:25 America’s Funniest Home Videos 18:55 Grensevakten 19:30 Hunder i arbeid 20:30 Cruiseliv 21:30 Helt perfekt 22:00 I kveld med YLVIS 23:00 Sporløst forsvunnet 00:00 Grensevakten 00:30 CSI: Miami 01:25 Special Victims Unit 02:20 CSI: NY 03:10 48 timer 04:00 Special Victims Unit 04:45 The Listener 05:30 Sister Sister

Aktuelt Spania • side 48

12:20 Time Japansk drama fra 2006. 14:10 Vinegar Hill Amerikansk drama fra 2005. 15:55 Footrot Flats Amerikansk Animasjon fra 1987. 17:15 Atlantis - en forsvunnet verden Amerikansk tegnefilm fra 2001. 19:05 Heidi Britisk familiefilm fra 2005. 21:00 Kjærlighetens valg Amerikansk drama fra 1991. 23:00 Fanget i mørket Amerikansk thriller fra 2001. 00:40 Bad Apple Amerikansk komedie fra 2004. 02:10 The Stranger Beside Me Amerikansk drama fra 2003. 03:40 Ignition Amerikansk spenningsfilm fra 2001.


TORSDAG 17. NOVEMBER 06.30 Morgennytt 10.00 Camilla Plum: Mat som holder (t) 10.30 Schrödingers katt (ttv) 11.00 NRK nyheter 11.05 Ut i naturen: Som en skygge i skogen (ttv) 11.30 FBI 12.00 Nyheter 12.15 Førkveld 13.00 Nyheter 13.05 Aktuelt 13.35 Urix 14.00 Nyheter 14.05 Norge rundt (ttv) 14.30 Valpekullet (ttv) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 Snakkis 17.25 Verdensarven (t) 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.45 Schrödingers katt (ttv) 20.15 Solgt! (ttv) 20.45 Glimt av Norge: Seilerpresten i Rødøy (ttv) 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Debatten 22.30 Kampen om Sørpolen (ttv) 23.00 Kveldsnytt 23.15 Trygdekontoret (ttv) 23.50 Siffer (ttv) 00.20 Brennpunkt 01.20 Blues jukeboks 3.00 Sport jukeboks

06:30 Nyhetsmorgen 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 Oppgrader! 13:05 Gatelegene 13:35 Hotel Cæsar 14:05 Home and Away 14:35 Oppgrader! 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 Grey’s Anatomy 18:00 Happy Day 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Oppgrader! 19:30 Hotel Cæsar 20:00 TV 2 hjelper deg 20:30 Sara & Selma 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Dag 22:15 Torsdag kveld fra Nydalen 23:15 Solsidan 23:45 Beck: Advokaten 00:45 Criminal Minds 01:35 Chicagokoden 02:30 Numbers 03:25 Boston Legal 04:10 Sportsnyhetene 04:25 Været 04:35 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkaren 09:20 Boston Public - Boston Public, år 2 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkaren 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 Lykkelig skilt 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:25 America’s Funniest Home Videos 18:55 Grensevakten 19:30 Hunder i arbeid 20:30 Fødeavdelingen 21:30 Undercover Boss Australia 22:30 Special Victims Unit 23:30 Grensevakten 00:00 CSI: Miami 00:55 Special Victims Unit 01:50 CSI: NY 02:45 48 timer 03:35 Special Victims Unit 04:20 The Listener 05:05 Sister Sister 05:30 Sister Sister

12:40 Lying to be Perfect Amerikansk drama fra 2010. 14:20 Audrey’s Rain Amerikansk drama fra 2003. 16:00 Snoopy kom hjem Amerikansk drama fra 1972. 17:30 Operation Splitsville Amerikansk komedie fra 1999. 19:15 2B Perfectly Honest Amerikansk komedie fra 2005. 21:00 Romeo og Julie Amerikansk drama fra 1996. 23:10 Enronskandalen: En øyenvitne - skildring fra innsiden Amerikansk drama fra 2002. 00:35 Revolution Amerikansk science fiction fra 2009. 02:00 Get Well Soon Amerikansk komedie fra 2001. 03:30 Mindstorm Canadisk spenningsfilm fra 2001.

FREDAG 18. NOVEMBER 06.30 Morgennytt 10.00 Debatten 11.00 NRK nyheter 11.05 V-cup skøyter 12.00 Nyheter 12.10 V-cup skøyter 13.00 Nyheter 13.05 V-cup skøyter: 13.40 Urix 14.00 Nyheter 14.05 Norge rundt (ttv) 14.30 Solgt! (ttv) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 Fredag i hagen (t) 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.40 Norge Rundt (ttv) 20.05 Beat for beat (ttv) 20.55 Nytt på nytt (ttv) 21.25 Skavlan 22.25 Sporløst forsvunnet (t) 23.05 Kveldsnytt 23.20 En velutstyrt mann (t) 23.45 Fiolinvirtuos David Garrett - fra Vivaldi til Nirvana 00.45 Gintberg i utkanten (t) 01.15 Sketsj-show (t) 01.40 Country jukeboks m/chat 04.00 Dansefot jukeboks u/chat

06:30 Nyhetsmorgen 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 TV 2 hjelper deg 13:05 Sara & Selma 13:35 Far og sønn 14:05 Home and Away 14:35 Oppgrader! 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 That ‘70s Show 17:30 Kollektivet 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Dyrlegene 19:30 Dyrepasserne 20:00 Idol 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Idol - resultater 22:15 Senkveld med Thomas og Harald 23:25 Golden Goal 23:55 Torsdag kveld fra Nydalen 00:55 Dag 01:25 Film: Zoolander 03:05 Film: Turist 04:50 Sportsnyhetene 05:05 Været 05:15 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkaren 09:20 Boston Public - Boston Public, år 2 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkaren 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 Lykkelig skilt 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:30 Happy Endings 19:00 Cougar Town 19:30 I kveld med YLVIS 20:30 I kveld med YLVIS 21:30 James Bond: Aldri si aldri 00:00 The Graham Norton Show 01:00 CSI: Miami 01:50 Claras hjerte 03:55 48 timer 04:55 Sister Sister 05:25 Sister Sister

Aktuelt Spania • side 49

13:15 Frank Amerikansk komedie fra 2007. 15:00 Angel In The Family Amerikansk drama fra 2004. 16:40 Lenny - Mirakelhunden Amerikansk komedie fra 2004. 18:15 Cold Vengeance Amerikansk western fra 1935. 19:20 Ambulance Girl Amerikansk komedie fra 2005. 21:00 Out of the Ashes Amerikansk drama fra 2003. 23:00 Monty Python Live i Hollywood Amerikansk komedie fra 1982. 00:20 The Visitation Amerikansk thriller fra 2006. 02:00 Generalens datter Amerikansk thriller fra 1999. 03:55 The Troublemakers Tysk Western fra 1994.

sett på pavarotti


LEILIGHETER KORT ELLER LANG TID I GAMLEBYEN I VILLAJOYOSA

I den sjarmerende “Casco Historico” rett ovenfor stranden i Villajoyosa kan vi tilby for korteller langtidsleie nyrehabiliterte 3-roms og 2-roms leiligheter. De er fullt møblerte inkl. alle hvitevarer, TV, varme i badegulv etc.

Kontakt oss på tlf: (+34) 634182240 presentasjon av leilighetene WWW.nordbylavila.com

LØRDAG 19. NOVEMBER 07.15 Disneytimen 08.10 Førkveld 08.50 Norskekysten (ttv) 09.30 Valpekullet (ttv) 10.00 Skavlan 11.00 NRKs sportslørdag 11.00 V-cup langrenn: 10 km fri kvinner og 15 km fri menn 15.00 Nasjonal åpning hopp 16.00 V-cup skøyter 17.30 Sport i dag 18.00 Glimt av Norge: Eplebygda i Telemark (ttv) 18.10 Beat for beat (ttv) 19.00 Lørdagsrevyen 19.45 Lotto-trekning 19.55 Hvilket liv! (t) 20.25 QuizDan (ttv) 21.25 Småbyliv (ttv) 21.55 Sjukehuset i Aidensfield (t) 22.40 Viggo på lørdag 23.05 Kveldsnytt 23.20 Nattkino: Terapi for korte lunter (t) 01.00 Haven (t) 01.40 Dansefot jukeboks m/chat 04.00 Country jukeboks u/ chat

07:00 TV 2 Junior 07:01 Trillingsøstrene 07:07 Noddy 07:18 Manon 07:26 Toot og Puddle 07:37 Pusekatten Poppy 07:49 Rosas verden 08:00 Babar 08:23 LazyTown 08:48 Den lille prinsen 09:12 Mona vampyr 09:35 Winx Club 10:00 Hemmelig agent på moped 10:30 Bonanza 11:30 Krig & fred 12:40 Frasier 13:10 Senkveld med Thomas og Harald 14:15 Sport & Spill 14:55 Idol 15:55 Idol - resultater 16:30 Før kampen 16:40 Norge - Spania 1. omgang 17:20 I pausen 17:30 Norge - Spania 2. omgang 18:15 Etter kampen 18:30 Nyhetene 18:50 Lørdagsmagasinet 19:10 Sportsnyhetene 19:20 Været 19:30 Trude møter Carola 20:00 Ønskedrømmen - Premiere! 21:00 Nyhetene 21:15 Været 21:20 Sportsnyhetene 21:40 Ønskedrømmen - fortsetter 22:15 God kveld Norge 22:50 Film: Mission Impossible 3 01:20 Film: Nilens juvel 03:25 Hack 04:15 Sportsnyhetene 04:30 Været 04:40 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:45 America’s Funniest Home Videos 07:10 America’s Funniest Home Videos 07:35 Under samme tak 08:00 Under samme tak 08:25 Eve 08:50 Eve 09:15 Jesse - Jesse, år 2 09:40 America’s Funniest Home Videos 10:05 America’s Funniest Home Videos 10:30 America’s Funniest Home Videos 10:55 America’s Funniest Home Videos 11:25 Grensevakten 11:55 Hunder i arbeid 12:55 Hunder i arbeid 13:55 Grensevakten 14:25 Grensevakten 14:55 Verdens strengeste foreldre 15:55 Undercover Boss Australia 17:00 Ullared 18:00 Sinnasnekker’n 19:00 Premiere: Grundig lurt 20:00 America’s Funniest Home Videos 20:30 Sesongstart: Marriage Ref 21:30 Indiana Jones og det siste korstog 23:50 Castle 00:45 The Walking Dead 01:45 Sisters 03:30 CSI: Miami 04:20 Terminator: Sarah Connor Chronicles 05:10 Sporløst forsvunnet

09:05 Films & Stars Amerikansk underholdnings - program. Sesong 2. Episode 44 av 52. 09:45 Den siste jeger Fransk dokumentar fra 2004. 11:40 Snoopy kom hjem Amerikansk drama fra 1972. 13:10 Mom, Can I Keep Her? Amerikansk komedie fra 1998. 14:55 Safety of Objects Amerikansk drama fra 2002. 17:05 Mambo Amerikansk komedie fra 2006. 18:50 Monte Walsh Amerikansk drama fra 2003. 21:00 Mike Bassett: England Manager Amerikansk komedie fra 2001. 22:40 They Call Him Trinity Italiensk spaghetti- western fra 1970. 00:25 Bloodknot Amerikansk drama fra 1995. 02:05 The Good Thief Kanadisk spenningsfilm fra 2002. 03:50 Mambo Amerikansk komedie fra 2006.

SØNDAG 20. NOVEMBER 07.05 Jungelhjul 07.30 Dyreklinikken (t) 08.00 Førkveld 08.40 Førkveld 09.20 Glimt av Norge: Agnete fra Skårvågen (ttv) 09.30 Solgt! (ttv) 10.00 QuizDan (ttv) 11.00 NRKs sportssøndag 11.00 V-cup langrenn: Stafett 4x5 km kvinner 12.30 V-cup skøyter: 1000 m menn 13.05 V-cup langrenn: Stafett 4x10 km menn 15.00 V-cup skøyter: 1000 m kvinner, lagtempo kvinner og menn 16.00 Sport i dag 17.00 Min idrett: Roing (ttv) 17.30 Underveis 18.00 Bokprogrammet: Under sløret 18.30 Newton (ttv) 19.00 Søndagsrevyen 19.45 Sportsrevyen 20.15 Kronprinsesse Mette-Marit (ttv) 21.15 Downton Abbey (t) 23.05 Kveldsnytt 23.25 Filmbonanza 23.55 Taxi (t) 00.40 Folk: Grønne fingre med polvotter på (t) 01.10 Australias villmark (t) 01.40 Blues jukeboks 04.00 Norsk på norsk jukeboks

07:00 TV 2 Junior 07:01 Boblins 07:11 Louie 07:18 Toppen sykehus 07:28 Sivert og gjengen 07:39 Charley og Mimmo 07:44 Byggmester Bob 07:55 Thomas Toget og vennene hans 08:05 Oktonautene 08:17 Tatonka 08:28 Vennebyen 08:40 Familien Stor 08:51 Arthur 09:16 Pokemon 09:37 Bakugan 10:00 Hemmelig agent på moped 10:30 Bonanza 11:30 Ønskedrømmen 13:00 Film: Et virkelig menneske 14:50 Før kampen 15:10 Norge - Sverige 15:50 I pausen 16:00 Norge - Sverige 16:45 Etter kampen 17:00 FotballXtra: Før runden 17:30 FotballXtra: Med hovedkampen 18:00 Hovedkampen: Tromsø - Rosenborg 18:50 Hovedkampen: I pausen 19:00 Hovedkampen: Tromsø - Rosenborg 20:00 Det norske måltid 2011 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:45 Reisen til popstjernen 22:45 Flammen & Citronen 23:45 Ulvenatten 00:45 God kveld Norge 01:20 Film: Fantastic Four 03:20 October Road 04:10 60 Minutes 05:00 Sportsnyhetene 05:15 Været 05:25 Sonen

06:15 America’s Funniest Home Videos 06:40 America’s Funniest Home Videos 07:05 America’s Funniest Home Videos 07:30 America’s Funniest Home Videos 07:55 Under samme tak 08:20 Under samme tak 08:45 Eve 09:10 Eve 09:35 Bolle i ovnen 10:00 The Family 11:00 Ullared 12:00 Grensevakten 12:30 Lurte døden - overlevde flystyrt 13:30 Hunder i arbeid 14:30 Hunder i arbeid 15:30 Grundig lurt 16:30 Cruiseliv 17:30 71° nord 19:00 Jamie Oliver i Venezia 20:00 America’s Funniest Home Videos 20:30 Castle 21:30 Åndenes makt 22:30 The Walking Dead 23:30 CSI: Miami 00:25 FBI Files 01:25 Den tilfeldige turist 03:25 CSI: Miami 04:15 Kampen om fjellet 04:40 Verdens best kledde 2008 05:05 Under samme tak 05:30 Under samme tak

Aktuelt Spania • side 50

09:40 Films & Stars Amerikansk underholdnings - program. Sesong 2. Episode 45 av 52. 10:20 The Oyster Farmer Australsk komedie fra 2004. 12:05 Alene i Grizzly land Amerikansk komedie fra 1999. 13:50 Kevin of the North Britisk komedie fra 2001. 15:45 Operation Splitsville Amerikansk komedie fra 1999. 17:30 Snow Day Amerikansk komedie fra 2000. 19:10 Hanndyr Amerikansk romantisk komedie fra 2001. 21:00 Australia Australsk drama fra 2008. 23:50 Romeo og Julie Amerikansk drama fra 1996. 01:50 The Stranger Beside Me Amerikansk drama fra 2003. 03:15 Day Watch Russisk action fra 2006.


MANDAG 21. NOVEMBER 06.30 Morgennytt 10.00 Camilla Plum: Mat som holder (t) 10.30 Pakket og klart (t) 11.00 NRK nyheter 11.05 Ut i naturen: I luktenes verden (ttv) 11.30 Folk: Hvordan få 20 tusen totninger til å le (ttv) 12.00 Nyheter 12.15 Førkveld 13.00 Nyheter 13.05 Viten om (t) 13.35 Duften av nybakt (t) 14.00 Nyheter 14.05 Norge Rundt (ttv) 14.30 Ut i naturen: Sylan - en skattekiste (ttv) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 Bondeknølen (t) 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.45 Puls 20.15 Brenner - historier fra vårt land (ttv) 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Taxi (t) 22.15 Debutanter i tiara (ttv) 23.00 Kveldsnytt 23.15 Taggart (t) 00.25 Nytt på nytt (ttv) 00.55 Viggo på lørdag 01.20 Sport jukeboks 03.00 Country Jukeboks nyheter

06:30 Nyhetsmorgen 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 Torsdag kveld fra Nydalen 13:35 Hotel Cæsar 14:05 Home and Away 14:35 Hjelpekorpset 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 Grey’s Anatomy 18:00 Happy Day 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Oppgrader! 19:30 Hotel Cæsar 20:00 Jakten på kjærligheten 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Blekingegade - Premiere! 22:40 Homeland - Premiere! 23:50 Beck: Den japanske shunga 00:50 Boston Legal 01:40 Chicagokoden 02:35 Numbers 03:25 Boston Legal 04:15 Sportsnyhetene 04:30 Været 04:40 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkaren 09:20 Boston Public 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkaren 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 Lykkelig skilt 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:25 America’s Funniest Home Videos 18:55 Grensevakten 19:30 Hunder i arbeid 20:30 71° nord 22:00 I kveld med YLVIS 23:00 Helt perfekt 23:30 Grensevakten 00:00 CSI: Miami 00:55 Special Victims Unit 01:50 CSI: NY 02:45 48 timer 03:35 Special Victims Unit 04:20 City Homicide 05:05 Sister Sister 05:30 Sister Sister

12:30 Tilbake til fortiden Amerikansk komedie fra 1989. 14:20 Hanndyr Amerikansk romantisk komedie fra 2001. 16:10 The Wishing Well Amerikansk komedie fra 2005. 17:45 Lying to be Perfect Amerikansk drama fra 2010. 19:25 Pusur Amerikansk komedie fra 2004. 21:00 The Onion Movie Amerikansk komedie fra 2008. 22:35 Australia Australsk drama fra 2008. 01:15 The Stranger Beside Me Amerikansk drama fra 2003. 02:40 The Virgin of Juarez Amerikansk spenningsfilm fra 2006.

TIRSDAG 22. NOVEMBER 06.30 Morgennytt 10.00 Ut i naturen: Sylan, naturens skattekiste 10.30 Schrödingers katt 11.00 NRK nyheter 11.05 Ut i naturen: Rekviem for en øyenstikker 11.30 Puls 12.00 Nyheter 12.15 Førkveld 13.00 Nyheter 13.05 Aktuelt 13.35 Urix 14.00 Nyheter 14.05 Norge rundt (ttv) 14.30 Folk: Den urolige hjelperen (ttv) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 Hvilket liv! (t) 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.45 Ut i naturen: Magasin (ttv) 20.15 Min idrett: Bordtennis (ttv) 20.45 Extra-trekning 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Brennpunkt 22.30 Bare Egil 23.00 Kveldsnytt 23.15 Lydverket 23.45 Brenner - historier fra vårt land (ttv) 00.25 Sørgekåpen (ttv) 01.25 Svisj gull 03.00 Norsk på norsk jukeboks

06:30 Nyhetsmorgen 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 Jakten på kjærligheten 13:35 Hotel Cæsar 14:05 Home and Away 14:35 Oppgrader! 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 Grey’s Anatomy 18:00 Happy Day 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Oppgrader! 19:30 Hotel Cæsar 20:00 Da damene dro 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Grey’s Anatomy 22:35 Privat praksis 23:25 Beck: Den japanske shunga 00:25 Medium 01:15 Chicagokoden 02:10 Numbers 03:05 Boston Legal 03:55 Sportsnyhetene 04:10 Været 04:20 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkaren 09:20 Boston Public 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkaren 13:10 Et nytt liv på landet 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 Lykkelig skilt 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:25 America’s Funniest Home Videos 18:55 Grensevakten 19:30 Hunder i arbeid 20:30 Sinnasnekker’n 21:30 CSI: Miami 22:30 Cougar Town 23:00 Happy Endings 23:30 Grensevakten 00:00 CSI: Miami 00:55 Special Victims Unit 01:50 CSI: NY 02:45 48 timer 03:35 Special Victims Unit 04:20 City Homicide 05:05 Sister Sister 05:30 Sister Sister

Aktuelt Spania • side 51

12:45 The Wish List Amerikansk komedie fra 2010. 14:25 Skriket fra Afrika Amerikansk komedie fra 1949. 15:55 Polar Bear King Irsk drama fra 1998. 17:50 County Kilburn Britisk komedie fra 2000. 19:25 Snoopy kom hjem Amerikansk drama fra 1972. 21:00 They Call Him Trinity Italiensk spaghetti-western fra 1970. 23:00 Angel and the Badman Amerikansk western fra 2009. 00:30 Day Watch Russisk action fra 2006. 02:35 Human Traffic Britisk komedie fra 1999. 04:15 Out of Order Amerikansk drama fra 2003.

VIL DU ANNONSERE HER - DETTE ER EN LEDIG ANNONSEPLASS FOR YOUR ADVERT VIL DU ØKE DIN KUNDEMASSE OG DIN SJANSE TIL SUKSESS, ANNONSER I AKTUELT SPANIA - ANNONSEPLASS HER - LEDIG ANNONSEPLASS - THIS IS A GOOD SPACE FOR YOUR ADVERT. ASK US FOR PRICES AND GOOD OFFERS - HER KAN DU ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - DET LØNNER SEG Å ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - BE OSS OM TILBUD. HER ER DET LEDIG ANNONSEPLASS. VIL TA KONTAKT MED OSS! AKNORDMENN


ONSDAG 23. NOVEMBER

-Selskaper tilstelninger - jubileer med underholdning eller leie lokale? Jazz/Blues? Rock eller klassisk, sing along eller karaoke? Pavarotti serverer det du måtte ønske samt alle typer underholdning for deg og dine venner eller kollegaer. Ta kontakt med oss så kan vi skreddersy noe som passer til akkurat deg.

karoline.hoelstad@ hotmail.com

Tlf: 634182240 Åpent man - fre 10.00-14.00 VELKOMMEN!

06.30 Morgennytt 10.00 Muntlig spørretime 11.00 NRK nyheter 11.05 Ut i naturen: Blomstereng i havet (ttv) 11.30 Ut i naturen: Magasin (ttv) 12.00 Nyheter 12.15 Førkveld 13.00 Nyheter 13.05 Aktuelt 13.35 Urix 14.00 Nyheter 14.05 Norge rundt (ttv) 14.30 Min idrett: Bordtennis (ttv) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 Hvilket liv! (t) 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.45 Teenage Boss 20.45 Vikinglotto 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.40 House (t) 22.25 Migrapolis (t) 23.00 Kveldsnytt 23.15 Nasjonalgalleriet 23.45 Småbyliv (ttv) 00.15 Bare Egil 00.45 Min idrett: Roing (ttv) 01.15 Solgt! (ttv) 01.45 Svisj gull 03.00 Dansefot Jukeboks u/chat

06:30 Nyhetsmorgen 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 Da damene dro 13:35 Hotel Cæsar 14:05 Home and Away 14:35 Oppgrader! 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 Grey’s Anatomy 18:00 Happy Day 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Oppgrader! 19:30 Hotel Cæsar 20:00 Oppgrader! 20:30 Gatelegene 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Dokument 2: Krigens pris 22:40 Trude 23:10 Beck: Det svake leddet 00:10 60 Minutes 01:05 Chicagokoden 02:00 Numbers 02:50 Boston Legal 03:40 Sportsnyhetene 03:55 Været 04:05 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkaren 08:25 Et nytt liv på landet 09:20 Boston Public 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkarskvinnen 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 Lykkelig skilt 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:25 America’s Funniest Home Videos 18:55 Grensevakten 19:30 Hunder i arbeid 20:30 Cruiseliv 21:30 Helt perfekt 22:00 I kveld med YLVIS 23:00 Sporløst forsvunnet 00:00 Grensevakten 00:30 CSI: Miami 01:25 Special Victims Unit 02:20 CSI: NY 03:10 48 timer 04:00 Special Victims Unit 04:45 City Homicide 05:35 Sister Sister

12:40 Pusur Amerikansk komedie fra 2004. 14:10 Jack and the Beanstalk Amerikansk komedie fra 2010. 15:55 The Most Fertile Man In Ireland Irsk komedie fra 2001. 17:45 Snoopy kom hjem Amerikansk drama fra 1972. 19:15 Not Quite An Angel Amerikansk komedie fra 1998. 21:00 The Darjeeling Limited Amerikansk komedie fra 2007. 22:40 Tomb Raider 2 - Livets vugge Amerikansk spenningsfilm fra 2003. 00:40 Bloodknot Amerikansk drama fra 1995. 02:15 The Hitman Amerikansk spenningsfilm fra 1991. 03:45 Ground Control Amerikansk spenningsfilm fra 1998.

SØNDAG24. 27.NOVEMBER FEBRUAR TORSDAG 06.30 Morgennytt 10.00 Teenage Boss 11.00 NRK nyheter 11.05 Ut i naturen: Brannskogens vinnere (ttv) 11.30 FBI 12.00 Nyheter 12.15 Førkveld 13.00 Nyheter 13.05 Aktuelt 13.35 Urix 14.00 Nyheter 14.05 Norge rundt (ttv) 14.30 Migrapolis (t) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 Snakkis 17.25 Ardna - Samisk Kulturmagasin 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.45 Schrödingers katt (ttv) 20.15 Solgt! (ttv) 20.45 Glimt av Norge: Nytt liv for gamle kunster 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Debatten 22.30 Kampen om Sørpolen (ttv) 23.00 Kveldsnytt 23.15 Overeksponert: Gerd Liv Valla 00.00 Trygdekontoret (ttv) 00.35 Teenage Boss 01.35 Blues jukeboks 03.00 Sport jukeboks

06:30 Nyhetsmorgen 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 Oppgrader! 13:05 Gatelegene 13:35 Hotel Cæsar 14:05 Home and Away 14:35 Oppgrader! 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 Grey’s Anatomy 18:00 Happy Day 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Oppgrader! 19:30 Hotel Cæsar 20:00 TV 2 hjelper deg 20:30 Sara & Selma 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Dag - Sesong - avslutning! 22:15 Torsdag kveld fra Nydalen - Sesong - avslutning! 23:15 Solsidan 23:45 Beck: Det svake leddet 00:45 Criminal Minds 01:40 Chicagokoden 02:35 Numbers 03:30 Boston Legal 04:20 Sportsnyhetene 04:35 Været 04:45 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkarskvinnen 09:20 Boston Public 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkarskvinnen 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 The War at Home 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:25 America’s Funniest Home Videos 18:55 Grensevakten 19:30 Hunder i arbeid 20:30 Fødeavdelingen 21:30 Undercover Boss Australia 22:30 Special Victims Unit 23:30 Grensevakten 00:00 CSI: Miami 00:55 Special Victims Unit 01:50 CSI: NY 02:45 48 timer 03:35 Special Victims Unit 04:20 City Homicide 05:05 Sister Sister 05:30 Sister Sister

Aktuelt Spania • side5244 Aktuelt Spania • side

12:20 Bound by a secret Amerikansk drama fra 2008. 14:00 Angel in Training Amerikansk komedie fra 1999. 15:40 Elevator Girl Amerikansk komedie fra 2010. 17:20 Den siste jeger Fransk dokumentar fra 2004. 19:15 Alene i Grizzly land Amerikansk komedie fra 1999. 21:00 Out of the Ashes Amerikansk drama fra 2003. 23:00 Kjærlighetens valg Amerikansk drama fra 1991. 00:50 The Stranger Beside Me Amerikansk drama fra 2003. 02:15 Blackout Amerikansk spenningsfilm fra 1996. 03:50 Blodknot Amerikansk drama fra 1995.


FREDAG 25. NOVEMBER 06.30 Morgennytt 10.00 Norge Rundt (ttv) 10.25 Solgt! (ttv) 11.00 NRK nyheter 11.05 V-cup skøyter 11.25 V-cup langrenn 12.00 Nyheter 12.10 V-cup langrenn 13.00 Nyheter 13.05 V-cup langrenn 13.25 V-cup kombinert 14.00 Nyheter 14.05 V-cup kombinert 14.30 V-cup skøyter 15.00 Nyheter 15.10 V-cup kombinert 15.50 V-cup skøyter: 3000 m kvinner 16.00 Nyheter 16.10 V-cup skøyter: 3000 m kvinner 16.45 Svenske hemmeligheter (t) 17.00 Nyheter 17.10 Hvilket liv! (t) 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.40 Norge Rundt (ttv) 20.05 Beat for beat (ttv) 20.55 Nytt på nytt (ttv) 21.25 Skavlan 22.25 Sporløst forsvunnet (t) 23.05 Kveldsnytt 23.20 Latterfabrikken (ttv) 00.15 Pink Floyd nonstop 01.15 Gintberg i utkanten (t) 01.45 Country jukeboks m/chat 04.00 Dansefot jukeboks u/chat

06:30 Nyhetsmorgen 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 TV 2 hjelper deg 13:05 Sara & Selma 13:35 En moderne familie 14:05 Home and Away 14:35 Oppgrader! 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 That ‘70s Show 17:30 Kollektivet 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Dyrlegene 19:30 Dyrepasserne 20:00 Idol 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Idol - resultater 22:15 Senkveld med Thomas og Harald 23:25 Golden Goal 23:55 Torsdag kveld fra Nydalen 00:55 Dag 01:25 Film: Chapter 27 03:00 Film: Cursed 04:50 Sportsnyhetene 05:05 Været 05:15 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkarskvinnen 09:20 Boston Public 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkarskvinnen 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 The War at Home 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:30 Happy Endings 19:00 Cougar Town 19:30 I kveld med YLVIS 20:30 I kveld med YLVIS 21:30 James Bond: Med døden i sikte 00:00 The Graham Norton Show 01:00 CSI: Miami 01:55 Tornado Valley 03:45 48 timer 04:40 Sister Sister 05:05 Sister Sister 05:35 America’s Funniest Home Videos

12:40 Lenny - Mirakelhunden Amerikansk komedie fra 2004. 14:15 Little Miss Magic Amerikansk komedie fra 1998. 15:50 The Wish List Amerikansk komedie fra 2010. 17:30 Annie’s Point Amerikansk drama fra 2005. 19:10 Hanndyr Amerikansk romantisk komedie fra 2001. 21:00 Kampen om den grønne diamant Amerikansk drama fra 1984. 22:55 Men Seeking Women Amerikansk komedie fra 1997. 00:25 The Onion Movie Amerikansk komedie fra 2008. 01:50 Tekken Japansk- amerikansk spenningsfilm fra 2010. 03:20 The Man Who Came Back Amerikansk western fra 2008. 05:10 Barnevaktens mareritt Amerikansk thriller fra 1991.

LØRDAG 26. NOVEMBER 07.35 Disneytimen 08.30 Beat for beat (ttv) 09.20 NRKs sportslørdag 09.20 V-cup kombinert: Hopp 10.30 Sport i dag 11.00 V-cup langrenn: 5 km fri teknikk, kvinner 12.00 V-cup skøyter 12.30 V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, menn 14.15 V-cup kombinert: 10 km langrenn 15.00 V-cup hopp: Lag 17.00 V-cup skøyter 18.00 Sport i dag 19.00 Lørdagsrevyen 19.45 Lotto-trekning 19.55 Hvilket liv! (t) 20.25 QuizDan (ttv) 21.25 Småbyliv (ttv) 21.55 Sjukehuset i Aidensfield (t) 22.40 Viggo på lørdag 23.05 Kveldsnytt 23.20 Nattkino: Ghost Town (t) 01.00 Haven (t) 01.45 Dansefot jukeboks m/chat 04.00 Country jukeboks u/ chat

07:00 TV 2 Junior 07:01 Trillingsøstrene 07:07 Noddy 07:18 Manon 07:26 Toot og Puddle 07:37 Pusekatten Poppy 07:49 Rosas verden 08:00 Babar 08:23 LazyTown 08:48 Den lille prinsen 09:12 Mona vampyr 09:35 Winx Club 10:00 Hemmelig agent på moped 10:30 Bonanza 11:30 Krig & fred 12:40 Frasier 13:10 Sport & Spill 14:00 Før kampen 14:10 Sverige - Norge 1. omgang 14:50 I pausen 15:00 Sverige - Norge 2. omgang 15:50 Senkveld med Thomas og Harald 16:55 Idol 17:55 Idol - resultater 18:30 Nyhetene 18:50 Lørdagsmagasinet 19:10 Sportsnyhetene 19:20 Været 19:30 God kveld Norge - spesial: Aqua 20:00 Ønskedrømmen 21:00 Nyhetene 21:15 Været 21:20 Sportsnyhetene 21:40 Ønskedrømmen - fortsetter 22:15 God kveld Norge 22:50 Film: Venner med penger 00:35 Film: Safe Harbour 02:35 Hack 03:25 Sportsnyhetene 03:40 Været 03:50 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:20 America’s Funniest Home Videos 06:45 America’s Funniest Home Videos 07:10 America’s Funniest Home Videos 07:30 Under samme tak 08:00 Under samme tak 08:25 Eve 08:50 Eve 09:15 Jesse - Jesse, år 2 09:35 America’s Funniest Home Videos 10:00 America’s Funniest Home Videos 10:25 America’s Funniest Home Videos 10:50 America’s Funniest Home Videos 11:20 Grensevakten 11:55 Hunder i arbeid 12:55 Hunder i arbeid 13:55 Grensevakten 14:25 Grensevakten 14:55 Verdens strengeste foreldre 15:55 Undercover Boss Australia 17:00 Ullared 18:00 Sinnasnekker’n 19:00 Grundig lurt 20:00 America’s Funniest Home Videos 20:30 Marriage Ref 21:30 Indiana Jones og Krystallhode - skallens rike 23:45 Castle 00:30 The Walking Dead 01:30 Kinky Boots 03:30 CSI: Miami 04:20 Terminator: Sarah Connor Chronicles 05:10 Sporløst forsvunnet

Aktuelt Spania • side 53

09:55 Films & Stars Amerikansk underholdnings - program. Sesong 2. Episode 45 av 52. 10:35 Quigley Australsk komedie fra 2003. 12:30 Jungle Boy Amerikansk komedie fra 1998. 14:10 Atlantis - en forsvunnet verden Amerikansk tegnefilm fra 2001. 15:55 Snow Day Amerikansk komedie fra 2000. 17:35 Tilbake til fortiden Amerikansk komedie fra 1989. 19:25 Pusur Amerikansk komedie fra 2004. 21:00 Jackass Number Two Amerikansk komedie fra 2006. 22:40 Word Of Honor Amerikansk drama fra 2004. 00:10 The Good Thief Kanadisk spenningsfilm fra 2002. 01:55 Kung Fu Killer Amerikansk action fra 2007. 03:25 Kung Fu Killer 2 Amerikansk spenningsfilm fra 2008.

VIL DU ANNONSERE HER - DETTE ER EN LEDIG ANNONSEPLASS FOR YOUR ADVERT VIL DU ØKE DIN KUNDEMASSE OG DIN SJANSE TIL SUKSESS, ANNONSER I AKTUELT SPANIA - ANNONSEPLASS HER - LEDIG ANNONSEPLASS - THIS IS A GOOD SPACE FOR YOUR ADVERT. ASK US FOR PRICES AND GOOD OFFERS - HER KAN DU ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - DET LØNNER SEG Å ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - BE OSS OM TILBUD. HER ER DET LEDIG ANNONSEPLASS. VIL TA KONTAKT MED OSS! AKTUELT SPANIA LESES AV TUSENVIS AV NORDMENN


Historiegruppen

2011 Høstprogram Auditori de la Mediterrània (der søndagsmarkedet er), La Nucía kl. 13.00 annenhver tirsdag Foredragene varer en time Parkering i parkeringshus like ved 1.11: Kristin Brudevoll: “Mer enn Cervantes - et utvalg spanske samtidsforfattere på norsk” 15.11: Knut Aukrust: “Visigoterne i spansk historie”

SØNDAG 27. NOVEMBER 07.00 Jungelhjul 07.25 Dyreklinikken (t) 07.55 Førkveld 08.35 Norge Rundt (ttv) 09.00 QuizDan (ttv) 10.00 NRKs sportssøndag 10.00 Sport i dag 10.55 V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner 12.00 V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn 13.15 V-cup hopp 15.00 V-cup skøyter 16.00 Sport i dag 17.00 Min idrett: Bordtennis (ttv) 17.30 Underveis 18.00 Bokprogrammet: Sosialdemokratiet på tomgang? 18.30 Newton (ttv) 19.00 Søndagsrevyen 19.45 Sportsrevyen 20.15 Kronprinsesse Mette-Marit (ttv) 21.15 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu (ttv) 21.45 Downton Abbey (t) 22.50 Glimt av Norge: En dyrisk guttedrøm (ttv) 23.00 Kveldsnytt 23.20 Dans: VM ti-dans 00.10 Filmbonanza 00.40 Taxi (t) 01.25 Blues jukeboks 04.00 Norsk på norsk jukeboks

29.11: Johan Galtung: “Vestlig makrohistorie; hva skjer nå?” Alle som er interessert i å få vite litt mer om dette landets historie og kultur er hjertelig velkommen. Å delta på møtene koster ingen ting, men vi oppfordrer alle til å melde seg inn i Den Norske Klubben som vi samarbeider med. Tema for møtene våre er spansk historie. Innenfor denne rammen har vi hatt mange interessante vinklinger, ja det er faktisk opp til hver og en (inkl. deg som hittil bare har vært tilhører) å finne flere spennende ting fra den rike spanske historien som du kan dele med oss andre. Du behøver ikke å være historiker for å holde et foredrag, men etter å ha jobbet med ditt eget bidrag har du garantert fått lyst til å lære mer. Vi minner om at Historiegruppens program ligger inne på www.dnkcb. com (Grupper) VELKOMMEN

07:00 TV 2 Junior 07:01 Boblins 07:11 Louie 07:18 Toppen sykehus 07:28 Sivert og gjengen 07:39 Charley og Mimmo 07:44 Byggmester Bob 07:55 Thomas Toget og vennene hans 08:05 Oktonautene 08:17 Tatonka 08:28 Vennebyen 08:40 Familien Stor 08:51 Arthur 09:16 Pokemon 09:37 Bakugan 10:00 Hemmelig agent på moped 10:30 Bonanza 11:30 Film: Stockholm Boogie 13:00 Reisen til popstjernen 14:00 Reisen til popstjernen 15:00 Ønskedrømmen 16:30 God kveld Norge - spesial: Aqua 17:00 FotballXtra: Før runden 17:30 FotballXtra: Med hovedkampen 17:55 Hovedkampen 1. omgang 18:50 Hovedkampen: I pausen 19:00 Hovedkampen 2. omgang 20:00 Det norske måltid 2011 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:45 Reisen til popstjernen 22:45 Flammen & Citronen 23:45 Ulvenatten 00:45 God kveld Norge 01:20 Film: The Devil Wears Prada 03:20 October Road 04:10 60 Minutes 05:00 Sportsnyhetene 05:15 Været 05:25 Sonen

06:15 America’s Funniest Home Videos 06:40 America’s Funniest Home Videos 07:05 America’s Funniest Home Videos 07:30 America’s Funniest Home Videos 07:55 Under samme tak 08:20 Under samme tak 08:45 Eve 09:10 Eve 09:35 Bolle i ovnen 10:00 The Family 11:00 Ullared 12:00 Grensevakten 12:30 Verdens høyeste barn 13:30 Hunder i arbeid 14:30 Hunder i arbeid 15:30 Grundig lurt 16:30 Cruiseliv 17:30 71° nord 19:00 Jamie Oliver i Aten 20:00 America’s Funniest Home Videos 20:30 Castle 21:30 Åndenes makt 22:30 The Walking Dead 23:30 FBI Files 00:30 American Pastime 02:25 CSI: Miami 03:10 Verdens høyeste barn 04:05 Verdens best kledde 2008 04:30 Verdens best kledde 2008 05:00 Under samme tak 05:25 Under samme tak

10:05 Films & Stars Amerikansk underholdnings - program. Sesong 2. Episode 46. 10:45 First Dog Amerikansk drama fra 2010. 12:30 Footrot Flats Amerikansk Animasjon fra 1987. 13:55 Alone in The Woods Amerikansk komedie fra 1996. 15:40 Angel In The Family Amerikansk drama fra 2004. 17:20 Picture Perfect Amerikansk romantisk komedie fra 1997. 19:10 Mambo Amerikansk komedie fra 2006. 21:00 Juno Amerikansk komedie fra 2007. 22:45 Hanndyr Amerikansk romantisk komedie fra 2001. 00:20 Mockingbird Don’t Sing Amerikansk drama fra 2001. 02:00 Mambo Amerikansk komedie fra 2006. 03:35 The Stranger Beside Me Amerikansk drama fra 2003.

MANDAG 28. NOVEMBER 06.30 Morgennytt 10.00 Skavlan 11.00 NRK nyheter 11.05 Ut i naturen: Snøugla - luftens nomade (ttv) 11.30 Solgt! (ttv) 12.00 Nyheter 12.15 Førkveld 13.00 Nyheter 13.05 Viten om (t) 13.35 Fugleøya Runde (ttv) 14.00 Nyheter 14.05 Norge Rundt (ttv) 14.30 Ut i naturen: Magasin (ttv) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 Bondeknølen 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.45 Puls 20.15 Brenner - historier fra vårt land (ttv) 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? - Premiere! 22.30 Livssynsdirektoratet 23.00 Kveldsnytt 23.15 Taggart (t) 00.25 Nytt på nytt (ttv) 00.55 Viggo på lørdag 01.20 Sport jukeboks 03.00 Country jukeboks u/ chat

06:30 Nyhetene 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 Torsdag kveld fra Nydalen 13:35 Hotel Cæsar 14:05 Home and Away 14:35 Hjelpekorpset 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 Grey’s Anatomy 18:00 Happy Day 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Oppgrader! 19:30 Hotel Cæsar 20:00 Jakten på kjærligheten 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Blekingegade 22:35 Homeland 23:35 Beck: Det tause skriket 00:35 Boston Legal 01:30 Chicagokoden 02:25 Numbers 03:15 Boston Legal 04:05 Sportsnyhetene 04:20 Været 04:30 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkarskvinnen 09:20 Boston Public 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkarskvinnen 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 The War at Home 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:25 America’s Funniest Home Videos 18:55 Grensevakten 19:30 Hunder i arbeid 20:30 71° nord 22:00 Program ikke fastsatt 23:00 Helt perfekt 23:30 Grensevakten 00:00 CSI: Miami 00:55 Special Victims Unit 01:50 CSI: NY 02:45 48 timer 03:35 Special Victims Unit 04:20 City Homicide 05:05 Sister Sister 05:30 Sister Sister

Aktuelt Spania • side 54

12:30 Kevin of the North Britisk komedie fra 2001. 14:20 Mike Bassett: England Manager Amerikansk komedie fra 2001. 16:00 Pusur Amerikansk komedie fra 2004. 17:30 Picture Perfect Amerikansk romantisk komedie fra 1997. 19:25 Snoopy kom hjem Amerikansk drama fra 1972. 21:00 Garden State Amerikansk drama fra 2004. 22:50 Kjærlighetens valg Amerikansk drama fra 1991. 00:40 Hanndyr Amerikansk romantisk komedie fra 2001. 02:15 The Stranger Beside Me Amerikansk drama fra 2003. 03:40 Generalens datter Amerikansk thriller fra 1999.


TIRSDAG 29. NOVEMBER 06.30 Morgennytt 10.00 Ut i naturen: Magasin (ttv) 10.30 Schrödingers katt 11.00 NRK nyheter 11.05 Perspektiv: Og nå: Reklame! “På tur med Freia” (ttv) 11.30 Puls 12.00 Nyheter 12.15 Førkveld 13.00 Nyheter 13.05 Aktuelt 13.35 Urix 14.00 Nyheter 14.05 Norge rundt (ttv) 14.30 Bondeknølen: Nå kommer de store grå (ttv) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 Bondeknølen 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.45 Ut i naturen: Highcamp Turtagrø 20.15 Endelig skiskyting! 20.45 Extra-trekning 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Vendepunktet - miljøkampen som ble en 22.30 Bare Egil 23.00 Kveldsnytt 23.15 Lydverket 23.45 Brenner - historier fra vårt land (ttv) 00.25 Sørgekåpen (ttv) 01.25 Svisj gull 03.00 Norsk på norsk jukeboks

06:30 Nyhetene 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 Jakten på kjærligheten 13:35 Hotel Cæsar 14:05 Home and Away 14:35 Oppgrader! 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 Grey’s Anatomy 18:00 Happy Day 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Oppgrader! 19:30 Hotel Cæsar 20:00 Da damene dro 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Grey’s Anatomy 22:35 Privat praksis 23:30 Beck: Det tause skriket 00:25 Medium 01:15 Chicagokoden 02:10 Numbers 03:00 Boston Legal 03:45 Sportsnyhetene 04:00 Været 04:10 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkarskvinnen 09:20 Boston Public 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkarskvinnen 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 The War at Home 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:25 America’s Funniest Home Videos 18:55 Grensevakten 19:30 Hunder i arbeid 20:30 Sinnasnekker’n 21:30 CSI: Miami 22:30 Cougar Town 23:00 Happy Endings 23:30 Grensevakten 00:00 CSI: Miami 00:55 Special Victims Unit 01:50 CSI: NY 02:45 48 timer 03:35 Special Victims Unit 04:20 City Homicide 05:05 Sister Sister 05:30 Sister Sister

12:20 Tilbake til fortiden Amerikansk komedie fra 1989. 14:10 Alone in The Woods Amerikansk komedie fra 1996. 15:50 Nerdenes søte hevn Amerikansk komedie fra 1984. 17:35 Nerdenes hevn 2 Amerikansk komedie fra 1987. 19:15 Nerdenes hevn 3 Amerikansk komedie fra 1992. 21:00 Frihetens regn Amerikansk drama fra 1994. 23:30 Monty Python Live i Hollywood Amerikansk komedie fra 1982. 00:50 Tekken Japansk- amerikansk spenningsfilm fra 2010. 02:20 Blodknot Amerikansk drama fra 1995. 03:55 Dead Easy Sør Afrikansk thriller fra 2004.

ONSDAG 30. NOVEMBER 06.30 Morgennytt 10.00 Muntlig spørretime 11.00 NRK nyheter 11.05 Perspektiv: Og nå: Reklame! “God appetitt!” (ttv) 11.30 Ut i naturen: Highcamp Turtagrø 12.00 Nyheter 12.15 Førjulshygge i Strömsö (t) 13.00 Nyheter 13.05 Aktuelt 13.35 Urix 14.00 Nyheter 14.05 Norge rundt (ttv) 14.30 Endelig skiskyting! 15.00 Nyheter 15.10 Dallas (t) 16.00 Nyheter 16.10 Jessica Fletcher (t) 17.00 Nyheter 17.10 V-cup skiskyting: 20 km menn 17.40 Oddasat - nyheter på samisk (t) 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen (ttv) 19.45 Teenage Boss 20.45 Vikinglotto 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.40 House (t) 22.25 Migrapolis: Drømmer fra asylmottaket (t) 23.00 Kveldsnytt 23.15 Nasjonalgalleriet 23.45 Småbyliv (ttv) 00.15 Bare Egil 00.45 Min idrett: Bordtennis (ttv) 01.15 Solgt! (ttv) 01.45 Svisj gull 03.00 Dansefot Jukeboks u/chat

06:30 Nyhetene 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 11:20 QuizShow 12:05 Hotel Cæsar 12:35 Da damene dro 13:35 Hotel Cæsar 14:05 Home and Away 14:35 Oppgrader! 15:05 Beverly Hills 90210 16:00 Home and Away 16:30 Joey 17:00 Grey’s Anatomy 18:00 Happy Day 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Oppgrader! 19:30 Hotel Cæsar 20:00 Oppgrader! 20:30 Gatelegene 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Dokument 2: Krigens pris 22:40 Trude 23:10 Beck: I Guds navn 01:00 Chicagokoden 01:55 Numbers 02:50 Boston Legal 03:40 Sportsnyhetene 03:55 Været 04:05 Sonen

06:00 America’s Funniest Home Videos 06:25 America’s Funniest Home Videos 06:50 Sister Sister 07:15 Sister Sister 07:40 Ungkarskvinnen 09:20 Boston Public 10:10 Veronica Mars 11:00 One Tree Hill 11:45 Glamour 12:10 Ungkarskvinnen 14:10 Millionær søker kjæreste 15:10 One Tree Hill 16:05 Veronica Mars 17:00 The War at Home 17:30 Christine 18:00 The Big Bang Theory 18:25 America’s Funniest Home Videos 18:55 Grensevakten 19:30 Hunder i arbeid 20:30 Cruiseliv 21:30 CSI: NY 22:30 Sporløst forsvunnet 23:30 Grensevakten 00:00 CSI: Miami 00:55 Special Victims Unit 01:50 CSI: NY 02:45 48 timer 03:35 Special Victims Unit 04:20 City Homicide 05:05 Sister Sister 05:30 Sister Sister

Aktuelt Spania • side 45 Aktuelt Spania • side 55

12:05 Not Quite An Angel Amerikansk komedie fra 1998. 13:45 Den siste jeger Fransk dokumentar fra 2004. 15:40 Juno Amerikansk komedie fra 2007. 17:25 Kevin of the North Britisk komedie fra 2001. 19:20 Audrey’s Rain Amerikansk drama fra 2003. 21:00 Men Seeking Women Amerikansk komedie fra 1997. 22:45 The Onion Movie Amerikansk komedie fra 2008. 00:00 Mindstorm Kanadisk spenningsfilm fra 2001. 01:35 Bad Apple Amerikansk komedie fra 2004. 03:05 Disappearances Amerikansk spenningsfilm fra 2006. 04:45 Out of Order Amerikansk drama fra 2003.

Inviterer til samvær

HØSTEN 2011: Lørdag, 05.11. og 26.11 (årsmøte med middag, påmelding) Kirkesøndag: 06.11 Møtene begynner kl. 16.30. Pent antrekk.

Møtested: Kirkesenteret i Albir, C/. Mart no. 8. Møtene er åpne for nordiske søstre og brødre. Etter møtet som varer ca. 1/2 time, har vi sosialt samvær og da kan også ikkemedlemmer av Odd Fellow delta. Ta gjerne med din ledsager.

Kontakttelefoner i Spania: Leder Trygve Romsloe Tlf. 966 864 782 Nestleder Maud Østerberg Tlf. 966 421 824 Sekretær Anne-Grethe Nyquist Tlf. 966 868 106 Kasserer Sissel Lundvall Tlf. 961 190 135 Styremedlem/ eksleder Bodil Maria Berg Tlf. 965 891 211 Styremedlem Irene Romsloe Tlf. 966 864 782 Email gruppen romsloe@gmail.com


RN

JØ H GS

H R DE

UN

ET

IN N LD

O

Sudoku Enkel

(Løsningen kommer i AS nr. 19)

Sett inn de tallene som mangler mellom 1 - 9. Hver rekke skal ha 123456789, både vannrett og loddrett, og i hver 3x3 rute. 8 2

6

1

6

3

9

4

1

4 1

6

4 8

9

2

1

9

QUIZ

Hva heter loven som sier at alt som kan gå galt går galt? Hva heter den nederste laget av atmosfæren? Hvem var første nordmannen til å ta sivilt flysertifikat? Hva heter den svenske kongfamilen sitt offisielle bosted? Hva heter den kalde havstrømmen beveger seg langs Nord-Amerikas nordlige østkyst? Hvilken arkitekturstil er South Beach i Miami kjent for? Hvilken norsk fjord er kjent for å huse et hundretalls

Bildene ser tilsynelatende helt like ut, men det nederste bildet er manipulert slik at det har 7 feil i forhold til bildet over. Kan du finne feilene?

7 2

2

7

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

8

3

3

5

8

7

5

7

6

3

1. Murphy’s law - 2. Troposfæren - 3. Roald amundsen - 4. Drottningholm slott - 5. Labradorstrømmen - 6. Art - eco - 7. Tysfjorden - 8. Tyskland - 9. Talahassee - 10. Ampere QUIZ - SVAR:

www.aktueltspania.net

Sudoku løsning nr. 17: 283719654 956384271 714562398 837921465 569478132 142635987 325197846 491856723 678243519

Aktuelt Spania • side 56

8. 9. 10.

spekkhuggere om våren? Hvilket land kommer bilmerket Porche fra? Hva heter hovedstaden i Florida? I hvilken enhet måler man eletrisk strøm?

0-3 riktige: 4-6 riktige: 7-8 riktige: 9-10 riktige:

Du kan trygt engasjere deg mer Slett ikke verst Smarting Quiz-mester?

FINN 7 FEIL:


Kinoguide

Footloose

Skuespillere: Dennis Quaid, Kenny Wormald, Julianne Hough, Miles Teller, Andie MacDowell Genre: Drama /Komedie/Musikal Nasjonalitet: USA Lengde: 1 t. 53 min. Produksjonsår: 2011 Kinopremiere: 04.11.2011 Manusforfatter/regissør Craig Brewer (“Hustle & Flow,” “Black Snake Moan”) har laget en ny versjon av den populære filmklassikeren “Footloose” fra 1984. Ren MacCormack (spilt av nykommeren Kenny Wormald) flytter fra Boston til den vesle sørstatsbyen Bomont, hvor han utsettes for et kraftig kultursjokk. Noen år tidligere ble det lille samfunnet rystet av en tragisk ulykke hvor fem ungdommer mistet livet etter en fest. Momonts rådsmenn og den avholdte pastoren Shaw Moore (Dennis Quaid) innførte kort tid etter et strengt forbud mot all dans og høy musikk. Men Ren nekter å bøye seg for stasus quo og utfordrer regelverket, mens han underveis revitaliserer byen og forelsker seg i pastorens konfliktfylte datter Ariel (Julianne Hough).

Alfaz del Pi: - Cine Roma. C/. El Hort, 5. Telf: 965 888 266 Benidorm: - Cines Colci Centro. Avda. Almendros, 35. Telf: 965 865 060 - Cines Colci Rincón. Avda. Zamora s/n. Telf: 965 853 859

Melancholia

Skuespillere: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, John Hurt, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård Genre: Drama / Sci-Fi / Thriller Lengde: 2 t. 15 min. Produksjonsår: 2011 Kinopremiere: 04.11.2011 En vakker film om verdens undergang Justine (Kirsten Dunst) og Michael (Alexander Skarsgård) feirer et storslått bryllup hjemme hos hennes søster (Charlotte Gainsbourg) og svoger (Kiefer Sutherland). Mens festen pågår er planeten Melancholia på vei mot Jorden... MELANCHOLIA er en psykologisk katastrofefilm fra regissøren Lars Von Trier.

Un golpe de altura Originaltittel: Tower Heist Skuespillere: Ben Stiller, Eddie Murphy, Matthew Borderick, Téa Leoni, Gabourey

Finestrat: - Cines IMF 9. Avda. Pais Valencia, s/n C. C. La Marina. Telf: 966 831 195 www.cinesimf.com Orihuela: - Centro Cinemas 10 C/Obispo Vitorio Oliver, 2 C.C. Ociopía Telf: 966 745 912

Aktuelt Spania • side 57

Sidibe, Casey Affleck, Michael Peña, Alan Alda, Charles Q. Murphy, Marcia Jean Kurtz, Nina Arianda, Steven Weisz, Peter Van Wagner Lengde: 1 t. 46 min. Produksjonsår: 2011 Kinopremiere: 04.11.2011 Etter at arbeidsstaben i en Central Park-luksusskyskraper oppdager at milliardæren i toppetasjen har stukket av med hele pensjonen deres, slår de seg sammen for å planlegge den ultimate hevnen: Et dristig kupp for å stjele tilbake det han har tatt fra dem. Josh Kovacs (Stiller) har jobbet som stabssjef ved et av de mest luksuriøse og velsikrede bolighøyhusene i New York i over et tiår. Under hans årvåkne øyne er det ingenting som går ubemerket hen. I den råflotte leiligheten på toppetasjen sitter Wall Street-mogulen Artur Sway (Alan Alda) i husarrest, etter å ha blitt tatt med buksene nede mens han svindlet investorene sine for to milliarder kroner. Men de dette svir aller verst for er alle de ansatte i skyskraperen, hvis pensjoner han hadde ansvaret for å ivareta. Bare noen dager før Artur ser ut til å slippe unna med den perfekte forbrytelsen, tar Josh og staben hans kontakt med småkjeltringen Slide (Murphy) for å planlegge det nær sagt umulige. De ønsker å ta seg inn i Arthurs velbevoktede leilighet og stjele de verdiene de tror befinner seg der. Selv om de er amatører, kjenner disse ferske tyvene bygningen bedre enn noen andre. Det viser seg raskt at de har kartlagt det dristige kuppet i årevis de bare visste ikke om det før nå.

Torrevieja: - Cines IMF 8. (med original versjon) Pol. San José, 10. C.C. Habaneras. Telf: 965 705 414 www.cinesimf.com Villajoyosa: - Cines La Villa. C/ Constitucion, s/n Telf: 966 851 884


Flybus - Scandinavia Travel

-sikker transport til eller fra Alicante flyplass!

Kontakt kontoret i Supermercado Costa Blanca mandag-fredag 10:00-17:00. Tel: 965888752, eller e-mail: spain@scandinavia-travel.com Se vår hjemmeside - www.scandinavia-travel.com GARANTERT PLASS VED BESTILLING OG BETALING SENEST 48 TIMER FØR FLYANKOMST/AVREISE OG I VÅRE ÅPNINGSTIDER (MAN-FRE 10.00 - 17.00) FLY FØR 09.30 ELLER ETTER 23.00 BEKREFTES CA. 2 DAGER FØR AVREISE.

NØDNUMMER “FLYBUS” (0034) 902 33 46 33 Bussene går ca. 4 timer før flyet letter. Pris: 10 euro per person og vei. Stoppestedene er: ALBIR:Hotel Albir Playa, Apts Las Terrazas, Apts La Colina, Hotel Cactus, Apts Albir 21, Hotel Rober Palace, Hotel Sun Palace Albir, Consum, Hotel Albir Palace, Apts Albir Garden. ALFAZ DEL PI: Rest Ta Casa, Residencia Park, Cautivador, Foya Blanca, Rest Don Quijote, Alfaz Del Sol, Belmonte, Museo Delso, El Vikingo, Parque Municipal Escandinavia, Farmacia (Mas y Mas), San Rafael, El Romeral, Postkontoret, Casa de Cultura, Supermercado Costa Blanca, El Tossalet. Bussen stopper også på ønsket hotel i Benidorm.

Fast program: MANDAG: 10:00 Åpen kirke i Minnekirken 12:30 Møtested Minnekirken TIRSDAG: 10:30 Boccia 19:30 Alltid på en tirsdag ONSDAG: 10:30 Arbeidsgruppen 16:00 Familiemiddag 17:30 Barnekorene øver 19:00 Klubb 10-13 TORSDAG: 10:30 Boccia 18:00 Ten Sing øver FREDAG: 10:00 Småbarnstreff LØRDAG: 11:30 Lørdagsgrøt SØNDAG: 11:00 Gudstjeneste i Miinnekirken

TO G T I D E R

ALICANTE – VALENCIA - BARCELONA Tognr Type 01282 Euromed 01102 Talgo 01112 Euromed 00460 Talgo 01162 Euromed 00264 Talgo 01182 Euromed 14007 Express 01202 Alaris 14202 MD 14213 MD

LOKALTOGET Pris per sone: Enkel billett:

BARCELONA – VALENCIA – ALICANTE

Tognr Type Barcelona Avg.Valencia 14123 MD 07.18 01071 Euromed 06.18 10.20 01101 Euromed 09.25 13.20 01111 Alaris 10.25 14.35 14003 Express 15.02 00463 Talgo 10.30 15.35 14205 MD 16.35 00165 Talgo 18.43 01161 Euromed 15.25 19.20 14207 Regional 19.44 01171 Talgo 20.46 01181 Euromed 17.10 21.19

Alicante - ank. Valencia - Ank.Barcelona 06.55 08.26 12.21 08.06 09.53 09.25 10.55 14.56 11.09 12.57 17.50 14.20 15.54 19.55 15.21 17.08 16.16 17.55 21.43 17.40 19.40 18.22 19.50 00.10 18.45 20.40 19.35 21.40

Billettpriser: Alicante - Valencia: Preferente 35-48 euros Alicante- Barcelona: Preferente: 69-93 euro

1,15 €

Tur/retur billett: 2,00 € Prissystemet er lagt opp med totalt seks soner. Fra Alicante til Denia koster med andre ord billetten 1,15 x 6 = 6,90 euros. Ved en tur fra Altea til La Vila, reiser man i to soner, og enkeltbilletten koster deg 2,30, mens du sparer noen cent ved å kjøpe tur/retur med en gang.

Carrer Mart no. 8, Apt 24, El Albir 03581 Alfaz del Pi Playa Telefon 0034 966 867 474 albir@sjømannskirken.no www.sjomannskirken.no/alicante Vakttelefon 609 638 750

Ank. Alicant 09.04 12.00 15.03 16.39 17.02 17.35 18.21 20.35 20.58 21.46 22.38 22.55

Turista: 26 - 29 euro Turista: 52 - 57 euro

Alicante Airport

RUTETIDER FLYBUSS BENIDORM-EL ALTET. Fra Benidorm: (Nye busstasjonen Avenida de Europa)

07:10 - 08:10 - 09:10 - 10:10 - 11:10 12:10 - 13:10 - 14:10 - 15:10 - 16:10 -17.10* - 18:10 - 19.10* - 20:10 22:10

Fra El Altet: (Plattform 29-30)

08:00 - 09:00 - 10:00 - 11:00 - 12:00 13:00 - 14:00 - 15:00 - 16:00 - 17:00 18.00* - 19:00 - 20.00* - 21:00 - 23:00

(* - kun juli og august) Billettpris ca 8 euros hver vei. Beregn at turen tar en time.

Valencia Airport (Manises)

Fra Benidorm: 10:15 - 16:15 Fra Manises, Valencia: 09:45 - 13:30 - 20:30 Billettpris ca 17,15 euros en vei. Beregn at turen tar opptil 2,5 time.

Torrevieja- El Altet

Fra Torrevieja: 07.00 - 09.00 - 11.00 - 13.00 - 15.00 - 17.00 - 19.00 - 21.00 Fra El Altet: 08.00 - 10.00 - 12.00 - 14.00 16.00 - 18.00 - 20.00 - 22.00

BUSSEN STOPPER UTENFOR DEN NYE INNSJEKKINGSTERMINALEN

Aktuelt Spania • side 58


VIKTIGE TELEFONNUMMER Nødnummer = 112

Policia Local Guardia Civil Brannstasjon Ambulanse Alicante 965 107 200 965 921 100 965 982 222 965 254 141 Alfaz 965 887 100 965 840 525 085 965 843 183 Albir 965 887 100 965 840 525 085 965 843 183 Altea 965 845 511 965 840 525 085 966 880 025 Benidorm 966 807 766 965 854 030 965 854 080 965 855 945 La Nucia 965 870 533 965 840 525 965 854 080 966 875 300 Orihuela Costa 649 900 304 966 769 143 965 300 080 966 742 945 Rojales/Quesada 966 715 129 965 700 128 966 704 433 965 144 000 Torrevieja 965 710 154 965 710 113 966 704 433 966 700 877 Flyplass el Altet 966 919 000 Busstasjon Alicante 965 130 700 Tog RENFE Flyplass Murcia 968 172 000 Busstasjon Murcia 968 292 211 902 240 202 Alfaz / Albir Benidorm Aquagest (vann) 965889102 Ayuntamiento 965855500 Ayuntamiento Alfaz 965888265 Ambulatorio 965856046 Casa de Cultura Alfaz 965889423 Busstasjon 965130700 Centro de Salud 965889894 Buss Euroline 966802313 Correos Alfaz 965889495 CDT 966870000 Correos Albir 966867354 C. de Salud FOYETES 966830061 Iberdrola (strøm) 901202020 C. de Salud LA CALA 965856858 Iglesia Noruega 966867474 Correos Post 965853434 Juzgado de Paz 965887131 Lokal buss 965854322 Polideportivo Alfaz 965889515 Lokal tog FGV 965851895 Taxi 966810010 Norske konsulat 965852166 Sykehus LA VILA 966859800 Svensk konsulat 966805933 Suma 965887925 Sykehus LA VILA 966859800 Tourist-Info Alfaz 965888265 Taxi 966810010 Tourist-Info Albir 966867022 Tourist-Info 965851311 Altea La Nucia Aquagest (vann) 965845635 Aqualia (vann) 902186018 965870700 Buss Altea Barcelona 965850151 Ayuntamiento 902422242 Buss Altea Madrid 965857962 Buss ALSA 966896490 Centro de Salud 966880025 Centro de Salud 965873776 Club Náutico Altea 965841591 Centro de Salud Pinar Club Náutico Mascarat 965842200 Correos 965870516 965870580 Club de Golf Don Cayo 965848046 Juzgado de Paz 966897570 Correos Altea 965840174 La Mediterrània Audit. 966895106 Palau Altea 966881924 Piscina Cubierta 966896564 Taxi 966810010 Polideportivo Municipal 966895949 Suma 966880217 Suma 966859800 Sykehus LA VILA 966859800 Sykehus LA VILA 966810010 Tog Alicante-Altea-Denia 965851895 Taxi Tourist-Info 966895672 Tourist-Info Altea 965844114

HER FINNES Aktuelt Spania Albir

Alfaz del Pi

La Nucia

Altea

Sevilla kiosken Supermercado Valu Aktuelt Spania/ Alfaz del Sol ALLE VÅRE ANNONSØRER (ved Burger Café Pavarotti Reuma-Sol King) Mendoza Joelly Benidorm Turistinfo TEMA 2000 Mendoza Turistinfo Bokkaféen Supermercado ALLE VÅRE ANNONSØRER + + Costa Blanca ALLE VÅRE ALLE VÅRE + Villajoyosa ANNONANNONSØRER I ALLE VÅRE Turist Info VG-kiosken i SØRER I ALBIR ANNONSØRER Carrer Pizarro ALTEA I ALFAZ Solgården

Aktuelt Spania • side 59

ADVOKAT: Adv. Karl J. L. Warpe side 5 Bifrost Law side 20 ARRANGEMENTER: Latter i Palasset side 10 Sosiale Medier side 28 BIL/BILUTLEIE: Auto Impulse side 41 Euro-Cars La Nucia side 7 BARNEKLÆR Dutchy´s side 6 BELYSNING Gascon side 19 BOKHANDEL: Den norske bokhandelen i Alfaz side 42 BOKSALG Vikingar i Middelhavet side 45 BYGG- OG JERNVARER: Toldos Aitana side 18 Aluminium Finestrat side  4 EIENDOMSMEGLER Boreal side 30 Eurobolig side 17 FISKEHANDEL Den Nederlandske fiskehandel side 39 FLYTTEBYRÅ Fru Flytt side 31 FYSIOTERAPI: Fysiakos side 14,15 FRISØR Claire - hair, beauty, nails side 24 Shapes side 31 GARN/SØM Casa Lis side 41 MyH side 30 HELSESENTER/HELSEKOST Krauterhaus Sanct Bernhard side 9 HOTELL La Colina side 16 HØREAPPARATER: Robert Vanderbeek side 25 INTERIØR/INVENTAR Simpateca side 31 DeCore side 5 INTERNETT Wipzona side 11 KIOSK/GODTERIER Casa Caramelo side 21 KLÆR/MOTE BG intermoda side 12 KOSMETIKK/HELSEPRODUKTER Oriflame side 13 LR side 52 LEGEKLINIKK: Costa Blanca Klinikken side 21 Legekontoret Vidar Hjelset side 7 LEILIGHETER/Omsorgsbolig: NordbyLaVila side 50 Villa Romantica side 21 Atlanta International side 24 Costa Blanca 4 rent side 40 Forum Mare Nostrum side 29 LÅSER: Safeguard side 4 MOBILTELEFON/INTERNETT Masmovil side 33 MØBLER Outlet Costa Blanca side 7 Centro del sofa Cama side 22 Himolla side 32 OPTIKER: Olivers Optica side 12 Euro Optica side 21 ORTOPEDI Bravo SL Ortopedia side 19 OPPVARMING Zarcar side 28 PARKERING Europarking side 6 RESTAURANT: D´els Artistes forsiden Casa Vital side 38 Coll de Rates side 39 Classica Gourmet side 21 Sarita side 4 Nuevo Alcàzar side 2 Villa Romana side 7 La Roca side 7 La Terraza side 6 La Riviera side 13 Little Norway side 38 Ostau side 8 Pintaflores side 4 Bacchus side 18 Casa Juan side 6 og 42 The Old Castle inn side 26 Tulipan Blau side 3 La Tasca side 18 La Taverna Vida side 13 Ritz baksiden San Marcos side 7 Sawadee side 13 RØRLEGGER/DRIKKEVANN: Todo Agua side 27 SKINNBUTIKK Corbalan side 13 SYKEHUS: Hospital Clinica Benidorm side 23 SPA OG BASSENG: Mundo Spas forsiden TANNKLINIKK: Solident side 3 Clinica Dental Marina Baixa side 32 Den norske tannklinikken Alfaz side 25 TRYKKERI Mediaprint side 17 VETERINÆR El Port side 44 Hospital Vet. Marina Baixa side 44


8.desember: Ritz er dekorert for Jul og Nyttår 10.desember: Det berømte “Winter Wonderland” Middagshow.

bare 29€ inkl. velkomstcocktail 4 retters meny og underholdning Begrenset kapasitet

24 desember: Spis julelunch hos oss, åpent til 16.00.

25 desember: Nyt en fantastisk 1. juledags lunch eller middag med a la Carte Meny & levende musikk

26. desember. 2. juledags lunch eller middag med a la carte meny & levende musikk

Spesielle arrangementer&selskaper

Bestilling på Tlf: 966 86 7448 eller 616 07 66 88

Nyttårs Sylvester Party 2012 Åpen bar hele natten luksus fingermat & spektakulær underholdning med midnattsfyrverkeri 112 € pr. person Antrekk : Svart med gull- eller sølvdetaljer Ritz på stranda ved siden av Hotel Albir Kaktus www.ritzalbir.com 7. RITZ nyttårs- veldedighetssvømming starter rundt kl. 11.

Aktuelt Spania #19, 2011  

15. november 2011.