Page 1

Nr. 10 -01. juni 2010

J UN I:

25% ra b at t

på på a lle v a re r . S CAN MODA S e s . 32

Teddy hilser fra sitt nye hjem i Norge!

Åpent man.-fre. 10.00-14.00 - og ved avtale

FØR NÅ Finestrat (bak Carrefour)


SPENT I KOREA Sør-Koreas president Lee Myungbak har kunngjort at landet stanser all handel med Nord-Korea og vil forby nordkoreanske lasteskip adgang til sørkoreansk farvann. Landet ønsker en offentlig beklagelse fra Nord-Korea etter at marinefartøyet Cheonan sank i mars i år, og sørkoreanerne har framlagt ”bevis” for at det var en nordkoreansk torpedo som senket skipet. SørKorea forlangte også at de skyldige ble straffet, men er i stedet møtt med en kald skulder og trusler om krig. Dermed er spiralen i gang, og denne gangen kan det føre til full krig på den koreanske halvøyen. Det er ikke så lett å omgjøre ord til handling. Det får Obama erfare som president. Etter å ha kritisert amerikanske kriger under valgkampen, ser han nå at USA lett blir dratt med i nye konflikter, fordi landet har allierte i truede situasjoner mange steder i verden. Når alt kommer til alt, er det ikke umulig at president Obama til syvende og sist er enda hardere enn sin forgjenger. Nord-Korea har truet med krig dersom de blir utsatt for sanksjoner. Nå har det skjedd, og regimet i nord innehar nok paranoia til å finne på noe uoverveid. USA med president Obama har stilt seg 100 prosent bak sin allierte Sør-Korea, og bedt sine militære styrker gjøre seg klar til bråk med Nord-Korea.

www.aktueltspania.net

Hva vil Kina gjøre i denne situasjonen? Neppe noe som helst, annet enn å skrike høyt. Kineserne har alt å tape og ingenting å vinne med en konfrontasjon med USA. Innerst inne er vel kineserne like lei av de nordkoreanske sprellene som de fleste andre. De har, sammen med USA og Russland, godsnakket med Nord-Korea gang på gang etter utrolig mye tull. Det er tydelig av avskrekkingseffekten ved å ha atomvåpen fungerer, for landet har lekt katt og mus med det internasjonale samfunnet i flere år, der man har håpet å bli kvitt koreanernes atomvåpen på fredelig vis. Et sted går grensen, man kan ikke bare la 46 drepte mennesker og et marineskip skli mellom fingrene uten i det minste en unnskyldning. USA har alltid prøvd den fredelige veien, også under Bush i striden om atomvåpnene, men noen ganger må man sanksjonere. Hvis man ikke skal gjøre noe, er man Nord- Koreas slave og gissel som skal sende forsyninger i det uendelige uansett hva de finner på. Når Obama sier: Forbered dere på bråk, er det fordi det nordkoreanske regimet er mer enn uberegnelig. Man kan ikke bare fortsette å sende ut signaler om fred, koste hva det koste vil.

Aktuelt Spania nr. 10 • 2


Aktuelt Spania Nr. 10 - 19. Årgang Utgiver/Editorial:

Aktuelt Spania

Postadresse/Direcciòn:

Aktuelt Spania Camino de la Cantera nº 12, 03581 Albir Tlf: 966 864 217/ 634 182 240 www.aktueltspania.net

CIF: Kontortid/ Horario de oficina:

Annonsebestilling/ Anuncios: Redaktør/Redactor: Design & Layout/ Diseño y Maquetación Medarbeidere/ Colaboradores

Forsidebilde: Teddy hilser 2 4

Leder Nyheter

8 Bankkrisen sett fra Albir

X-5284042-E Mandag til torsdag kl. 10.00 - 14.00 FREDAG STENGT

8

Økonomi

Tlf: 966 864 217/ 634 182 240

9

Børsblikket

Tom Bjørnø redaksjonen.as@gmail.com

10 CO2 fangst og klimabløff

Marianne Hoelstad layout.as@gmail.com

K.J. Hermanrud pottemaker47@yahoo.co.uk Karl Johan Warpe kjwarpe@advokatwarpe.com Solfried Gjelsten s.gjelsten@gmail.com Angelica Majos amtservice@gmail.com Linda Jeppesen jeppesen.linda@gmail.com

Trykkeri/Impreso:

Media Print

Depósito legal nº.:

A-659.1994

14 18

Det blomstrer i Alfaz Leserinnlegg

20 Teppekupp i Denia 30 - 31 Historiesidene

Spanske kunstnere i en vanskelig tid 33

Markedsplassen

36

Kinoguiden

37

Kultur/Konserter

38

Kultur Kommunene

39-45 TVGUIDEN

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania nr.10 • 3


NYHETER Aktuelt Spania holder deg oppdatert om det som skjer i Spania. Siste nytt lokalt og regionalt

STRID PÅ EL ALTET

Flygeledernes ene fagforbund (APCA) hevder at forholdene i kontrolltårnet på flyplassen i Alicante er “svært spent”, og at 25 prosent av de ansatte er sykmeldt på grunn av uholdbare arbeidsforhold. I en uttalelse sier APCA rapporter som sist fredag ansvarlig for menneskelige ressurser avdeling ved flyplassen kontrollerne levert til en rekke rapporter “knyttet til lovpålagte endringer og imaginære, ekspresstjenester, forbud mot endringene fra juni måned eller kansellering av bedt om. “

Det andre fagforbundet USCA har rapportert til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) for å forsøke å endre arbeidsforholdene for de ansatte, som skal ha blitt mye verre etter at en tidligere avtale fra 1999 mellom fagforbundet USCA og det spanske luftfartsverket AENA ble sagt opp i februar i år. Denne avtalen, som blant annet regulerte flygeledernes arbeidstider ble ensidig sagt opp av AENA. Fagforeningene hevder AENA nå bryter Grunnloven, og hevder forholdene svekker flysikkerheten ved El Altet. AENA reagerer kraftig på utspillet og hevder det er det er ”totalt uansvarlig” og ikke har andre hensikter enn å skremme allmennheten. AENA hevder at alle sikkerhetsforskrifter blir fulgt. Kilder i AENA hevder flygeledernes sykefravær ganske enkelt er ”Abstinenser ” Ordbruken tyder ikke på noe godt samarbeidsklima mellom AENA og flygelederne på El Altet.

Solidaritet med Haiti Nok en gang viser unge mennesker i regionen solidaritet med mennesker i nød i et nytt initiativ nylig lansert i Benidorm. Dette er den første padlekonkurransen som ”Solidaritet med Haiti” organisert av assosiasjonen av unge entreprenører i Benidorm og omegn, gjør i samarbeide med padleklubben i La Nucia og Røde Kors. Den skal holdes lørdag 05.juni på fasilitetene i idrettsanlegget Camilo Cano i la Nucia 09:00 til 21:00. Alberto Gutierrez, visepresident i Jeturbe, sa under presentasjonen av

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania nr.10• 4

turneringen at dette partnerskapet “alltid vil gjøre sosiale og miljømessige tiltak, og søker å samarbeide om slike initiativ. Denne gangen prøver vi, takket være de ansatte, å skaffe penger til Haiti gjennom idretten. “ På pressekonferansen deltok også Esperanza Soria, byråd for sosialhjelp i La Nucia. Kommunen låner bort padlefeltene i ”Ciutat Esportiva Camilo Cano” til denne turneringen. Soria sier at “kommunen alltid har vært samarbeidsvillige i slike saker.” Alejandro Gonzalez, som representerer padleklubben i La Nucia sier at turneringen er åpen for alle utøvere som ønsker det fordi det er flere kategorier. “Vi vil ha ti spor og fire forskjellige øvelser. I tillegg blir det overraskelser, lover han. Bartholomew Teuler, Røde Kors presidenten, sier at «tross et tøft år i Spania er alle bidrag velkomne.” Derfor oppfordres alle innbyggere i regionen til å støtte opp om initiativet. Billetter kan kjøpes på stadion og Camilo Cano Jeturbes hovedkvarter, til en pris av 15 euro per person. Denne billetten inkluderer BBQ T-skjorte og andre overraskelser. Alle inntektene vil bli brukt helt og holdent til gjenoppbyggingen av Haiti. For mer informasjon og billettbestilling, kontakt tel 619 534 135. Du kan også kontakte padleklubben i La Nucia på tel. 629 23 84 54.

Nye trafikkbøter

Spania har dårlig råd, og ingenting er vel enklere enn å øke trafikkbøtene, som jo på sett og vis er en ”frivillig” skatt, du betaler for å gjøre noe galt. Nye satser ble derfor innført fra 25. mai. Maksimumsbøtene for mindre forseelser økes til 100 euro, mens middels alvorlige forhold kan ”belønnes” med opptil 200 euro.


Svært alvorlige tilfeller vil kunne gi bøter opptil 500 euro. Men Spania trenger pengene raskt. Derfor er rabatten ved å betale innen 20 dager økt til 50 prosent. Det blir også mulighet til å betale med kredittkort på stedet. Guardia Civil Trafico har med seg kortlesere. Om du for eksempel blir tatt av en radarboks, vil du få boten tilsendt via mail, når det er mulig. Merk også at feilmarginen på fartsmåling er mellom 10 prosent og 3 prosent. Den gode nyheten er at type overtredelser som kan føre til tap av poeng før du mister sertifikatet, er redusert fra 27 til 20. Syklister som raser rundt i mørket uten lys, risikerer å bli bøtelagt med 100 euro.

Øldrikkende turister

Nesten en tredjedel av alt øl som blir brygget i Spania, blir konsumert av turister. Selv om det hvert år kommer 60 millioner turister til

Spania, drikker turistene langt mer øl enn spanjolene. Men med fallet i turistnæringen, merker også bryggeriene nedgangstidene ekstra kraftig. I følge en rapport som nylig er offentliggjort, drakk hver voksen person i Spania 50,2 liter øl i 2009. Dette var et fall på 14 prosent i forhold til 2008, da finanskrisen gjorde sitt inntog på høsten. To tredjedeler av ølet blir konsumert på utesteder, mens resten blir inntatt privat. Det er verdt å merke seg at flere enn før drikker sitt øl hjemme, eller utenom utestedene. I 2001 var for eksempel denne andelen bare 24 prosent. Spania er for øvrig Europas fjerde største ølprodusent og nr 10 på verdensbasis. Kina er størst, fulgt av USA, Russland og Brasil. Europas øl-land nr 1, er som ventet Tyskland.

Klimaanlegg - kjøle & varme Pris fra kun € 596,inkl. standard montering og I.V.A.

Auth. forhandler og servicemotør

www.todo-agua.com - 965 889 923 Aktuelt AktueltSpania Spanianr.02• nr.10•5 5

”Ikke bry deg” Det å være hjelpsom, kan bli en dyrkjøpt erfaring. Det fikk en kvinne i Benidorm merke, da hun gjorde en bilsjåfør oppmerksom på at han kjørte uten lys i mørket en tidlig morgen. Bilen bråbremset og ut kom en av passasjerene med pistol og skjøt kvinnen rett ned, uten først å si et ord. Heldigvis var ikke skuddet livstruende, og hun ble kjørt til sykehuset i La Vila for behandling. Episoden skjedde 16. Mai, og tre dager senere mente politiet de hadde pågrepet mannen som skjøt..


ØKONOMI Nyheter om finans- børs- og privatøkonomi nasjonalt og nternasjonalt. Har du innspill, nyheter eller bare et spørsmål, send gjerne en mail til aktueltspania@gmail.com

Spania kutter i budsjettet Spania skal kutte 50 milliarder euro. Lønnen til offentlig ansatte skal kuttes med gjennomsnittlig 5 prosent. Det er absolutt nødvendig, men kommer kuttene på de rette plassene, og kommer de uten å skade økonomien ytterligere?

* Sosialistregjeringen har bestemt at lønnen til offentlig ansatte skal kuttes med gjennomsnittlig 5 prosent. Lønnsreduksjonen gjelder fra juni og er en del av budsjettkuttene på 15 milliarder euro som ble kunngjort i forrige uke. Her balanserer regjeringen på en knivsegg. Selv en beskjeden reduksjon på 5 prosent kan gi grobunn for streiker og lavere produktivitet innenfor det spanske byråkratiet. Regjeringen må få fagforeningene til å forstå alvoret i sutuasjonen. * Regjeringen har gjort det klart at den kommer til å gjennomføre lønnskuttene gjennom en kongelig resolusjon. Dermed unngår regjeringen å bringe kuttene inn for nasjonalforsamlingen. Dette er kanskje den eneste muligheten til å få banket forslagene gjennom uten at ytterligere tid går til spille med politisk spill og krangel. * Arbeidsgiverorganisasjonen UGT har allerede kunngjort streik 8. juni i protest mot lønnskuttene og kommer til å kjempe videre i rettssystemet. Hva ønsker egentlig fagforeningene? Ramler den spanske økonomien sammen, vil det ikke være nok Stengt ute - nye låser - sikkerhetslåser - ring Safeguard lockmaker - ingen kjøretillegg Tel/fax: 96 588 8681 / Mob: 626 891 453 www.safeguardspain.com

med lønnsreduksjoner, da kommer titusener av arbeidsplasser i det offentlige til å forsvinne. * Spania er under press for å få bukt med budsjettunderskuddet sitt, som i 2009 var på 11,4 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). EU-grensen er på 3 prosent av BNP. Selv om Spania skulle klare 3-prosentsgrensen, vil statsgjelden fortsette å øke. Spania må i pluss for å ha håp om bedring. * Regjeringen har planer om å kutte 50 milliarder euro fram til 2013 for å få underskuddet ned under EUs grense. For å klare det må en del forutsetninger innfris. Blant annet at kjøpekraften holdes ved like, slik at man får nytte av momsøkningen fra 1. Juli. Nedsatte lønninger og en ledighet på over 20 prosent lover ikke godt. * Flere fagforeninger mener at kuttplanene kommer til å hemme den økonomiske veksten og føre til høyere arbeidsledighet. Ganske sikkert riktig. Alternativene er dog ikke mange, dersom de i det hele tatt finnes. Det må bli enda verre før det blir bedre.

Spansk bankkollaps senket børsene Spanske banker sliter tungt under den økonomiske krisen i landet og særlig kollapsen i eiendomsmarkedet. I helgen har den spanske sentralbanken tatt kontrollen over sparebanken CajaSur etter at en planlagt sammenslåing med en annen mindre bank slo feil. Banken ble overtatt at et fond for restrukturering av bankvesenet som sentralbanken opprettet i juni i fjor. Fondet ble opprettet etter at Aktuelt Spania nr.10 • 6

sentralbanken ble tvunget til å ta over sparebanken Caja Castilla de la Mancha. CajaSur, som ble overtatt i helgen, er en liten bank. Banken utgjør kun 0,6 prosent av landets finansvesen, men episoden førte likevel til negativ reaksjon på verdens børser 2. Pinsedag. Så sårbar er aksjemarkedet for i utgangspunktet ubetydelige nyheter i et overnervøst marked. Overtagelsen av CajaSur koster det statlige fondet 500 millioner euro. Til sammenligning har fondet en total finansieringskapasitet på 99 milliarder euro. Mindre lokale og regionale sparebanker utgjør over halvparten av den spanske banknæringen. De er for det meste ikke notert på børs og sliter tungt som følge av at fallet i eiendomsmarkedet har fått omfanget av misligholdte lån til å eksplodere. Den spanske sentralbanken har satt seg som mål å redusere antall spanske sparebanker fra 45 til 15 innen utgangen av 1. halvår.

Skyhøy lokal arbeidsledighet Selv om det i april var en liten bedring fra mars, er arbeidsledigheten i Marina Baixa fortsatt svært stor. Tallene fra Benidorm viser 6754 arbeidsledige, hvorav 40% er under 35 år. . Det forteller hvor vanskelig det er for unge mennesker å etablere seg i disse dager. I april fant i 422 mennesker nye jobber, mens 16 462 er fortsatt uten jobb. Fagforeningene melder at flere og flere faste langsiktige kontraktsjobber forsvinner. Utviklingen i sysselsettingen, sammenlignet med de to siste årene er fortsatt dramatisk. I Marina Baixa var 16 462 personer uten jobb ved utgangen av april. Til sammenlikning var 14 408 uten jobb på samme tid i fjor. i 2008 hadde 8841 personer havnet i ledighetskøen, og i april 2007 var det bare 6105 arbeidssøkere i Marina Baixa, mindre enn i Benidorm alene i dag. Etter Benidorm, følger Villajoiosa med 3 892 arbeidsledige, og Altea og Alfaz med henholdsvis 1785 og 1197 ledige.


Børsblikket

Børsene har opplevd kraftige fall den siste tiden, og dommedagsvarslene står i kø, men fortsatt finnes det også optimister som tror på både 20 og 30 prosent oppgang innen jul. Usikkerheten er imidlertid så stor at man bør ha langsiktighet i sine investeringer nå. Det er mulig å gjøre gode gevinster som dagtrader også, men risikoen er skyhøy, og du må ha både flaks og dyktighet i et generelt fallende marked. Som eksempel er mange av børsene i slutten av mai det laveste på nær et halvt år. Det ble varslet en kraftig vårkorreksjon i april/mai allerede i januar, men den nedgangen vi nå ser, er mer enn en vanlig korreksjon. Bekymringer omkring svulmende statsgjeld har gjort markedene overnervøse, og mulighetene for ytterligere fall anses som vel så store som ny oppgang. Vi ser at når børsene raser, faller olje og kroner i verdi. Er du optimist og tror på oppgang, kjøp oversolgte aksjer og norske kroner, er du pessimist, kjøp gull og er du rådvill, sitt i ro. Utviklingen den nærmeste tiden, avhenger av hva som skjer i Korea. Bloomberg melder at den nord-koreanske lederen Kim Jong Il i forrige uke beordret militæret til å gjøre seg klar for strid. Ledelsen i dette landet tilhører gjengen av verdens verste despoter. Vi tror landet har store nok arsenaler av våpen, deriblant atomvåpen til å gjøre stor skade. Ikke bare på naboen i sør og sitt eget folk, men også på alle verdens børser. Kraftige fall i Asia Asia-børsene opplever en elendig tirsdag, hvor Kospi-indeksen i Sør-Korea raser 3,2 prosent. Nikkeiindeksen i Tokyo er ned 3,1 prosent og Hang Seng i Hong Kong 2,4 prosent. Shanghai-børsen nøyer seg med et fall på 1,7 prosent. Bloomberg melder at den nord-koreanske lederen Kim Jong Il i forrige uke beordret militæret til å gjøre seg klar for strid. Svakere euro og fallende råvarepriser bidrar til nedturen i Asia. Nikkei er på det laveste nivået på fem måneder. Elendige Europa-futures Det ligger til rette for en meget negativ start på Europa-børsene tirsdag. Ifølge Reuters ventes det at STOXX Europe 50, DAX i Frankfurt og CAC 40 i Paris vil åpne ned 2,5-3,3 prosent. Oljeprisen under 70 dollar Amerikansk WTI-olje handles for 68,95 dollar fatet, ned 1,7 prosent, mens Brent-oljen er ned 1,7 prosent til 69,95 dollar fatet. Prisen har dermed falt kraftig etter stengetid på børsen fredag. Da gikk kontraktene for henholdsvis 70,59 og 72,16 dollar fatet. USA-tall i vente På finanskalenderen for tirsdag finner vi mange hendelser. De viktigste med henblikk på børsutviklingen blir nok S&P/Case-Shillers boligprisindeksen for mars, som slippes i USA 15:00. Én time senere kommer forbrukertillitstall for mai. Kronen Den norske kronen er fortsatt svak. Kursen på dollar og euro er nå henholdsvis 6,57 og 8,08 kroner Aktuelt Spania nr.10• 7


Bankkrisen sett fra Albir

T

rond Michelsen forteller at hans filial har marginale problemer med kunder som ikke klarer å betjene sin gjeld. Det er mange som sier at Costa Blanca ikke er Spania, og i dagens situasjon er nok det riktigere enn noen gang. Når man da tenker seg at Albir igjen er enda bedre stilt enn flere andre områder, så blir det ikke så mange problemer å hanskes med for avdelingene her. Situasjonen er helt annerledes andre steder i Spania. For Caixa Catalunya generelt har en andel ”råtne lån” på mellom 6 og 7 prosent av sin totale utlånsmasse. Når folk havner i gjeldstrøbbel, tilbyr de fleste bankene i dag ”redningspakker” rettet mot den enkelte lånekunde. Det er mange forskjellige ordninger som gjør at lånekunene i en begrenset periode slipper unna med langt lavere månedlige utgifter. Et eksempel er å ”fryse” avdragene, dvs å forlenge låneperioden, slik at man kun betaler renter en stund. Skulle det gå så galt at banken må gå til drastiske skritt, vil huset kunne selges på tvangsauksjon. Det er imidlertid både dyrt og tidkrevende, og trolig siste løsning. Derfor kjøper bankene heller boligen tilbake for å nulle ut gjelden. Kunden får leie boligen

Spania og store deler av verden for øvrig befinner seg i den verste gjeldskrisen noensinne. Vi ønsket å se verden ut fra lokale bankøyne i Albir, og tok en prat med vår norske banksjef i Albir.

av banken og oppnår kanskje at månedsutgiftene blir halvert. Han/ hun får også mulighet til å kjøpe huset tilbake, dersom økonomien skulle tillate det. I andre tilfeller kjøper banken huset, for så å selge det videre i markedet. Det er imidlertid et voksende problem i Spania at bankene øker sin beholdning av hus, og til slutt vil bli tvunget til å gjøre noe med det. De vil nok likevel vegre seg i det lengste med å ”kaste ut” sin portefølje av boliger i et fra før lammet eiendomsmarked. Sparebankene eller de såkalte ”cajas” fokuserte sterkt på å låne ut mest mulig penger i oppgangsperioden. Det straffer seg i dag, og derfor sliter disse mer enn forretningsbankene med en større andel ”råtten” gjeld. I

Ta en pause... La Fauvelle er et sjarmerende norsk hotell i Languedoc Rossillion rett utenfor Perpignan. Barcelona er bare to timer unna med bil, og til Costa Brava kysten bruker du bare en snau time til. La Fauvelle er det perfekte stoppested på vei til eller fra Spania, der du kan nyte vårt herlige saltvannsbasseng og 26 mål naturtomt ved Pyreneenes føtter. Den sjarmerende landsbyen Thuir med flere restauranter og barer er en ti minutters spasertur fra oss, hvis du ikke velger å spise middag hos oss. Og har du ikke sett Picassos og Matisses favorittby Collioure, bør du oppleve den når dere likevel er på La Fauvelle. Hvorfor ikke unne deg noen dager i ro og fred på La Fauvelle? Tlf.: +33 468 50 50 50 E-post: reception@lafauvelle.com www.lafauvelle.com

www.aktueltspania.net

Domaine de La Fauvelle 60 Avenue Fauvelle FR-66300 Thuir

Aktuelt Spania nr.10• 8


begrepet ”råtten” ligger det at kunden ligger mer enn tre måneder bak sine forpliktelser, dvs at renter og avdrag hoper seg opp, uten at kunden er i stand til å betale. Kommer du i den situasjonen, kontakt banken straks for hjelp.

retningslinjer. manet bankene til å tenke fusjon (sammenslåing) og redusere antall filialer. Caixa Catalunya har nettopp avsluttet forhandlingene om å slå seg sammen med to mindre sparebanker i Katalonia. Spania har en sterk nasjonalbank med instrumenter for å styre bankvesenet. Imidlertid mistet den sitt viktigste verktøy for å regulere økonomien, da euroen ble innført. Muligheten for å devaluere (minske verdien) på sin egen valuta,

Det er alt for mange banker og filialer i Spania, faktisk 1 filial pr 1000 innbyggere. Til sammenlikning er forholdet i Norge 1 til 10.000, forteller Trond. Den spanske nasjonalbanken har i sine nye

gjelder ikke lenger. For sin egen filial, synes Trond å være rimelig avslappet, og han tror det er mulig for det spanske bankvesenet å komme seg nogenlunde helskinnet gjennom den boligkrisen man nå opplever. Skulle den bli langvarig, for eksempel over 10 år, vil situasjonen raskt kunne bli en annen. De nevnte redningspakkene går ut på dato, og før eller siden, må gjeldsslavene tilbake til normale renter og avdrag. Tiden vil vise hvordan dette vil gå.

T

rond Michelsen er filialsjef i Caixa Catalunya i Albir. Han kommer Bergen og utdannet seg i utgangspunktet innenfor shipping. Etter en tids studier, fortsatte han på universitetet i Liverpool, der han for øvrig også møtte sin spanske ektefelle for 11 år siden. Paret bosatte seg i Oslo, som et slags kompromiss mellom Spanias 300 soldager og Bergens 300 regndager pr år. Men selv Oslo ble for kaldt og vått. Trond forlot shipping i Norge til fordel for bank i Spania, og etter noen år i Valencia, er han nå å finne i filialen nær til rundkjøringen ved Lidl i Albir.

Flere naturprodukter AFA sjøtang kapsler 120 Aloe-Vera juice 1 Chitosan trekker til seg fettet som en svamp, Artisjokk ekstrakt 120 og hemmer opptaket av fett i tarmsystemet. Asparges tabletter 350 240 kaps €29,90 ab 3x €26,63 A-Z 26 vitaminer & mineraler 150 Cinnamon kap 2.000mg NY 180 forbedrer blodsirkulasjon. Tegn på dårlig bloCLA (konjungert linolsyre) 120 domløp er hukommelsessvikt, mangel på konCo-enzym Q10 40mg + vit 150 Røkelse séller olibanum ble brukt i Midtøsten sentrasjon, tretthet, kalde hender og føtter. tusenvis av år siden i populære medisin Ayurve- Co-enzym Q10 100mg mono 60 Cranberry Vital-Juice 1 da å lindre betennelse og revmatiske plager. 400 tab €20,50 ab 3x €18,50 Djevelklo 120 200 kaps €32,50 Spesialtilbud €24,50 Dvergpalme & Gresskarfrøolje300 Eple-eddik 120 Vid blum- och pollenallergi ren egyptisk EPA Fiskolje 650mg 90 forbedrer konsentrasjonen, minnet och fremsvartkumminolje med fleromättade fettsyror, Ginsengfit 200 mer prestasjons-evnene. E-vitamin, folsyra, pantotensyra och biotin. Gresskarfrøolje 130 120 kaps €15,00 ab 3x €13,50 Grønnleppet musling kapsler 150 180 kaps €9,90 ab 3x €8,90 Hårfit - för starkt, sunt Hår 150 Johannesurt + Lecitin 90 Kalsium-Magnesium 400 ikke tilsatt sukker eller konserveringsmidler. Lakseoljekapsler (500mg) 400 Glukosamin & kondroitin er en velbalansert Lutein Eyecare m/ blåbær 90 kombinasjon for sunne leddfunksjoner. 1 Litre €24,50 ab 3x €22,50 Maca-østers ekstrakt 120 150 kaps €35,90 ab 3x €32,95 90 kaps €13,95 ab 3x €12,50 Magnesium supra 400mg 120 I våre forretninger finner du mange flere helseprodukter sammen med veiledning fra våre eksperter innen helsekost. Vi tilbyr også postordresalg. Mariatistel Silybum 120 Playa Nattlysolje 500mg 150 Ayuntamiento Ayuntamiento Noni Bio-Juice 100% 1 Galerias Plaza Kräuterhaus Glorieta Aitana Kräuterhaus Sanct Bernhard OPC Kapsler 90 Sanct Bernhard Haibrusk 240 Av.G abri el M c/Dr. Calat Rød solhatt & Vitamin C 120 iró ayud Teulad a Marques de Campo Rødkløver kapsler 60 Kräuterhaus Royal Jelly 1 maneds kur 30 Sanct Bernhard P Playa Puerto Silica - for hår, hud, negler 210 DENIA c/Cop, 11 CALPE Av.Gabriel Miró, 7 MORAIRA c/Dr.Calatayud,15 Sink-gjær 180 Spirulina - blågrønn mikroalge 360 Consum Kräuterhaus Benidorm Kräuterhaus P Cam Bank Sanct Bernhard Tranebaerkapsler 90 Sanct Bernhard c/Ramón Gallud Bus Veneforbedrende tabletter 150 Deutsche Bank Vitafit - Ginkgo-Magnesium 400 tera arre bo Avda Alfaz La C Vitamin B Kompleks 120 am . del c/G Med del Pí iterr Vitamin C + sink Retard 150 aneo Deutsche Plaza Bank Calero CASCO Puerto P Vitamin C Acerola 300 K r ä u t e r h a u s Altea Paseo Vistalegre La Mata ANTIGUO Sanct Bernhard Correos P Vitamin E 400 Mar 240 PLAYA Wu-Wei-Zi & Granateple 90 ALBIR-PLAYA Av.de Albir, 15 TORREVIEJA c/Ramón Gallud,51 BENIDORM c/Gambo, 3

Kräuterhaus Sanct Bernhard

...for helsen vår!

Ginkgo-Magnesium

Chitosan

Røkelse Kapslar

Svartkumminolje Kapslar

Rosenrot Kapslar

Glukosamin

Goji Bio-Juice 100% y Kapslar

eta

erg

c/B

N-32 2

A7

pa

Av. E uro

os

j Ale ez

rtin

Ma

Playa

Plaza Ayuntamiento

Aktuelt Spania nr.10• 9

c/Joaquín Chapaprieta

El Po rtet

Pue r

to

c/Diana

c/Cop

Teulada

c/C orb

anti n

Calpe

kap L tab tab kap kap tab kap kap L kap kap tab kap kap kap kap kap kap tab kap kap kap kap kap kap L kap kap kap kap bot kap tab kap kap tab tab kap kap kap kap kap

Euro 19,95 11,00 8,95 12,50 7,95 11,00 15,00 25,00 18,00 8,90 10,75 28,50 7,95 24,90 21,70 7,95 12,50 12,50 9,85 9,95 9,50 12,80 16,80 8,50 16,70 9,95 26,50 22,50 22,50 11,85 19,50 29,95 8,95 10,90 12,60 11,00 10,50 20,50 7,85 8,50 10,85 24,00 12,50


Regjeringen har besluttet å utsette rensing og CO2-fangsten på Mongstad inntil videre, foreløpig fram til 2018. Hvorfor utsettelse, er et godt spørsmål. Har politikerne begynt å tvile på at CO2 er årsaken til alle verdens problemer, eller skyldes det tekniske ting, slik man påstår. 10 milliarder kroner har man allerede satset på dette. Meningsmålinger viser at antall mennesker som er skeptiske til påstandene om at CO2 er årsaken til klimaendringer, øker raskt i antall. Bortsett fra det kalde været i vinter, er det de stadige avisoppslagene om alle feilene og løgnene i klimarapportene som gjør folk skeptiske. Å bruke en kald vinter som argument, er mer enn tvilsomt, men på den samme måten er varme perioder konsekvent brukt av såkalte klimahysterikere, ruset av mer eller mindre tvilsomme rapporter. Greenpeace syns til og med det kalde været har vært så pinlig at miljøorganisasjonen nå har bestemt seg for å slutte å bruke begrepet “global oppvarming. Fra nå av skal det hete “klimaendringer”. Av en eller annen merkelig grunn kan det virke som om nesten alle klimarapporter, som beviser at det foregår

SIDEN 1987 AANKOOP VERKOOP - SERVICE SALG --KJØP - SERVICE TELEFOON 965841277 WERKPLAATS 966885186 Tlf: 965841277 - Bilverksted 966885186 N-332KM Km.155 155- -www.automaqaltea.com www.automaqaltea.com N-332 Gespecialiseerd in reparatie og en Spesialisert i reparasjoner onderhoud vedlikeholdvan av BMW, BMW,Porsche Porscheen og Mercedes Mercedes

CO2-FANGS

en global oppvarming, er fulle av faktafeil. Tidligere i år, måtte lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, be verden om unnskyldning for at de hadde en svært alvorlig feil  i klimarapporten sin. I følge rapporten til FN skulle isen i Himalaya smelte innen 2035.  At det ikke var teoretisk mulig for isen i Himalaya å smelte så raskt hadde gått FNs klimapanel hus forbi. Påstanden hadde blitt til ”fakta” gjennom et innlegg i et vitenskapelig magasin, men så sent som i høst forsvarte de påstanden og angrep den indiske miljøvernministeren da han påpekte at dette måtte være feil! En annen  klimarapport som nylig er  blitt  avslørt som løgn, er den som Al Gore og Jonas Gahr Støre la fram i desember i fjor, taktisk valgt tidspunkt før miljøkonferansen i København. I følge rapporten skulle havnivået stige med to meter i dette århundret, het det. Seriøse forskere har slaktet rapporten og de forskerne rapporten referer til har nektet å ta ansvar for spådommene. Selv forskeren som Gore refererte til, nektet for at dette stemte og  mange andre forskere har siden kalt hele rapporten for ”et politisk bestillingsverk”, “overflatisk”, “uten kvalitetssikring”, “uforståelig” og “regelrett synsing.” Jonas Gahr Støre påsto til og med at “verdens ledende forskere” hadde vært med på å skrive rapporten  Det  var heller ikke sant. “De må være merkelig skrudd sammen de som ikke forstår at dette er alvor,” sa Støre, en uttalelse som bør slå tilbake på ham selv.

Aktuelt Spania nr.10• 10


GST OG KLIMABLØFF

At Al Gore og Jonas Gahr Støre la fram en rapport hvor faktaene var ren fantasi, har ikke akkurat gjort tiltroen til politikere som mener det foregår en global oppvarming, større. Al Gore har imidlertid i svært mange år vært beryktet for sin tvilsomme omgang med sannheten. Filmen “En ubehagelig sannhet”, som Al Gore fikk Nobels Fredspris for, inneholder for eksempel så mange faktafeil, at filmen ble tatt til retten. Høyesterett i London slo allerede i 2007 fast at filmen inneholder ni svært grove feil! Det fikk straks enkelte til å døpe hele filmen om til “Ni ubehagelige usannheter”. Al Gore er allerede avslørt som svært lite etterrettelig med vitenskapelige data og er saksøkt av en gruppe vitenskapsmenn i USA for svindel med fakta. Gore nekter konsekvent å stille til debatt med meningsmotstandere, og har derfor alltid sluppet unna med sine påstander. Ikke nok med at klimakampens mest kjente frontfigur dikter opp angivelige fakta. Noen av de mest kjente klimaforskerne ble rammet av “Climategate”-skandalen for ikke lenge siden, avslørt for å gjort det samme. Tusenvis av e-poster fra forskere ved Climatic Research Unit ved universitetet i EastAnglia ble lagt ut på nettet av hackere i november i fjor Da viste det seg at deler av forskningen deres besto av en heller tvilsom håndtering av fakta, manipulering og rene feilopplysninger.. Den britiske avisen The Daily Telegraph kalte avsløringen for “den verste vitenskaplige skandalen i vår generasjon.”

Al Gore har også fått voldsom kritikk, fordi det er svært langt mellom liv og lære hos denne mannen, som mener at vi alle må redusere bruken av elektrisitet og annen energi for å redde planeten vår. Selv har han et hus med et skyhøyt strømforbruk og er svært glad i å benytte seg av både limousiner og private jetfly, hvilket fører til at mange mistenker mannen for å kun å tenke business. Verst er det å lese hans svært unyanserte beskrivelse av skeptikere av “konsensus” om CO2 som årsak til klimaendringer. De såkalte skeptikerne påstås å ha direkte kontakt med oljeindustrien og deres lommebøker, gjerne i en stor sammensvergelse. Det stemmer ikke. I samme åndedrett antyder Gore at det er organiserte høyre-krefter som står bak en ideologisk kamp mot statlige påbud. Først burde han sjekke hvilket mylder av skeptikere det her er snakk om. De fleste av klimaskeptikerne har verken penger, håp om å få politiske bevilgninger eller er organisert i politiske fløyer. Det er tvert imot en svært heterogen gruppe skeptikere. Vitenskapsfolk som underkjenner konklusjonen til IPCC ( FNs klimapanel) har knapt nok kommet til i mediene fordi disse har løpt FNs ærend og stoppet kritiske artikler. Det har vært viktigst å være ”politisk korrekt”. Al Gore har forøvrig ikke bare nøyd seg med å lyve om klimaendringene. I 1996 holdt han en tale hvor han løy om hvor han hadde vært da søsteren hans døde. Han sa han befant seg ved dødsleiet hennes. Sannheten var at han var svært langt unna. I en helt annen by faktisk. Dette ble avslørt av pressen og vil for alltid henge ved hans omdømme. Selv om det ikke har noe med denne saken å gjøre, viser det likevel at mannen til tider har hatt et for lemfeldig forhold til sannheten.

STR Bru fra ESSL kte €5 ESS 5 sto 639 0 til € 8 ler .13 9.5 85. 95.

Altea - Ctra. Nac. 332 (in front of MERCADONA) Ptda. El Planet 159, L1 - 03590 Altea - Tel: 966.881.122 --- www.himolla.com ---

Aktuelt Spania nr.10• 11


N

år du soler deg blir huden brun. Overdreven soling g jør huden solbrent, samtidig som risikoen for soleksem, rynker og hudkreft øker. Barn som blir solbrent er spesielt utsatt for hudkreft senere i livet. Dette er årsaken til at man anbefaler solbeskyttelse. Når du bruker solkrem blir huden saktere brun. Til g jeng jeld unngår man å bli brent slik at huden ikke flasser av og faren for senskader reduseres.

D

e fleste mener de vet mye om solbeskyttelse. Men det er ikke all “vitenskap” som er riktig. Noen mener de ikke blir solbrente dersom de oppholder seg i vann. Dette er helt feil. For det første rekker UVstrålene inntil 40 cm under vann, for det andre vil speilrefleksen i vannet gi deg en ekstra dose i ansiktet. Man

FORNUFTIGE SOLTIPS “ Ta pauser fra solen - spesielt mellom klokken 12 og 15 “ Bruk solkrem med minimum faktor 20 på ubeskyttet hud. På spansk nasjonal TVE tekst-TV, kan du se hvilken faktor meteorologene anbefaler i de forskjellige områder til enhver tid. “ Smør deg inn en halv time før du skal ut i sola slik at den får tid til å trekke inn “ Bruk nok solkrem. de fleste smører seg inn med for lite solkrem slik at solbeskyttelsen blir lavere enn man tror. En voksen person trenger en stor håndfull krem/lotion for å smøre inn hele kroppen “ Gjenta smøringen ofte, spesielt etter bading, så lenge du er i sola. Under bading mister du mye av kremen, selv om den er “vannfast”. “ Pass på at solkremen ikke er gammel. Tuben er merket med holdbarhetsdato eller holdbarhetstid etter åpning, og holder seg bedre i kjølige omgivelser. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.

kan gå ned på lavere faktor solkrem når man har blitt brun, men husk at solen likevel gir deg mer rynker jo mer UV-stråling du slipper til. Ved bruk av solkrem bruker man altså lengre tid på å bli brun. At man kan kose seg lengre i sola, bør jo være en fordel, i hvert fall her i Spania, der sommeren er lang. Noen mener det ikke er farlig

Aktuelt Spania nr.10• 12

å bli solbrent, for rødheten går over i brunfarge i et senere stadie. Dette er ikke så smart. Forskerne hevder at kun et lite antall solforbrenninger dramatisk øker sjansen for å få føflekkreft senere i livet. Dessuten er det ikke kult å se ut som en kokt hummer, eller et lappeteppe med flass. Forskerne anbefaler bruk av


S

S

olkrem filtrerer vekk skadelige UV-stråler fra solen. Filteret i solkrem kan være kjemisk, fysisk eller en kombinasjon av disse. Kjemiske filtre trekker seg inn i huden, gir kremen en behagelig konsistens, men kan gi hudreaksjoner. Et fysisk filter blir liggende utenpå huden og gir sjelden allergiske reaksjoner. Fysisk filter anbefales gjerne til barn, og til personer som lett får allergiske hudreaksjoner. Hvis du har blitt solbrent eller fått soleksem bør du holde deg unna sola i noen dager så huden får tid til å leges. En kjølig dusj, eller kalde omslag virker lindrende. Smør deg gjerne med en kjølende lotion. På områder som er solbrent eller har fått eksem, kan du smøre på et tynt lag med Hydrokortisonkrem 1% i korte perioder.

MyH

Kledingmaker

Wij maken uw kleding: - nieuwe ritsen - Inkorten van broeken, rokjes, gordijnen etc. - wij maken ook broeken, jurken, blousen, rokjes etc..

Tel.: 626 766 368

ALFAZ DEL PI, Av. Ejércitos Españoles nr. 21, Ed. Aragón 2 - local 4

Vi syr om klærne dine, skifter glidelås, legger opp, syr bukser, kjoler, bluser skjorter m.m.

Ved kraftig solforbrenning bør lege kontaktes. Pleier du å få soleksem, bør du være ekstra nøye med å bruke høy faktor i begynnelsen av solsesongen

solbriller som beskytter mot UVA og UVB. Man kan faktisk bli solbrent på hornhinnen også, samt øke sjansen for grå stær og andre øyeplager. Det er imidlertid en myte at jo høyere pris på brillene, bedre beskyttelse. Husk, her er det mye merkevare og motehysteri. Bruk beskyttelse selv om det er overskyet. Opptil 90 prosent av UV-strålene slipper gjennom skydekket. Man kan med andre ord “sole seg”, selv om det er overskyet.

Grip dagen - grip muligheten Verdt å besøke i Albir... Deilig mat og drikke til akseptable priser i hyggelige omgivelser Aktuelt Spania nr.10• 13


Det blomstrer veldig i En av våre mange lesere, Brit Rolstad, har sendt inn noen vårbilder som hun har tatt i Alfaz/ Albir. Vi takker, og presenterer gjerne disse flotte bildene i bladet!!

ER

IS

K

AR

M

C/ Calvario 20, 03580 Alfaz del Pi

Tel/Fax: 965 889 112 Movil: 600 809 662

Glassverk - Vinduer - Myggnetting Dusjkabinett - Smijernsgitter Metalldører - Aluminiumspersienner Automatikk til dører aluminiosfinestrat@hotmail.com

www.aktueltspania.net

Markiser Åpningstider: Man-Fre 09.30 - 13.30 Lør. 10.00 - 13.30 og ved avtale. Avd. Pais Valencia, 15 -Loc. 3 03580 ALFAZ DEL PI Tel: 965887029/656640546 Ved siden av Moviestar

Aktuelt Spania nr.10• nr.08• 14 18


Alfaz om våren

Naturen vår den skjønne der ute i det grønne nå vil vi ha litt vår på stiene vi går Og etter våren kommer en masse sol og sommer vi lengter alle dit til våres paradis Så kjære vår natur la oss få gå vår tur langs sand og strand og sol ikke kaldt som langt mot nord DRAG FRA DIKT AV: MARIT IRENE JENSEN

Siden 1978 har advokatfirma Ripoll Abogados bistått skandinaver i Spania. Vi yter juridisk rådgivning samt fører saker for domstolene.

Advokat Alicia Miranda gir juridisk bistand innen bl.a.: separasjon / skilsmisse arv- og skifte firmaetableringer fast eiendom kontraktsrett sivile saker i hele Spania reklamasjon ved Avenida Aigüera, 5 inkasso / kjøp av bolig Edificio Anfiteatro A, 5º tvangsfullbyrdelse 03501 Benidorm Tel. +34 965 85 59 50 Fax +34 965 85 54 44

Vi samarbeider med: Cramer & Co Advokatene Storgt. 41 3101 Tønsberg Cramer Advokater S.L. Avda. Los Boliches 76 29640 Fuengirola (Malaga)”

Dere kan kontakte oss på norsk per telefon eller på følgende e-mail adresse: info@ripollabogados.com - www.ripollabogados.com

Aktuelt Spania nr.10 • 15


Lørdag i Jalon

Jalon er kjent for sine vinranker og lokale bodegaer.

Lørdagsmarkedet i Jalon er vel verdt et besøk i ferien. Dette litt annerledes markedet er fullt av antikviteter og rariteter og her er gode muligheter for å gjøre et kupp. Jalonmarkedet ligger ca en 40 minutters kjøring fra Alfas del Pi. Du kjører 332, forbi Calpe og tar av til venstre mot Jalon. Deretter er det bare å følge veien rett frem, forbi flere kilometer dyrkede vinranker og mandeltrær, helt til du er i den lille landsbyen som rommer ca 3000 innbyggere. Lørdagene i Jalon er en stor turistattraksjon. Her myldrer det av kjøpeglade mennesker fra alle

slags nasjoner. Atmosfæren er avslappet og hyggelig. Folk pruter på de underligste ting og de virker svært fornøyde. Her finner du gamle grammafoner, klær, urter, mat, duker, tepper, skap, servise, med mer, og skulle du selv ha noe å selge, er det bare å møte opp grytidlig om morgenen slik at du kan finne deg en god plass langs den flere kilometer lange elvebredden, (Jalon elven) hvor markedet holder til. Det tar liksom ingen ende dette markedet. Selv er jeg ikke i prute eller handlemodus denne dagen. Jeg setter meg ned på en av de mange kafeene langs fortauene og titter på folkelivet, mens familie og venner endevender bodene for lopper. Ved

Lørdagsmarkede

fortauskafeen kommer eieren ut på gata og heller vin over ansiktet sitt fra en karaffel. Folk hyler og klapper. Noen forteller at dette har han gjort i over 20 år, som en form for underholdning for sine gjester. Han selger til og med postkort av seg selv hvor ansiktet hans er delvis dekket av rødvin. Kanskje ikke så lett å skrive hjem om, men til min forundring er dette svært morsomt for de fleste gjestene og det selges like mange postkort som det selges øl, denne varme sommerdagen.

Vinbodegaene På den andre siden av gaten fra markedet, finner du vinbodegaer og kafeer ligge tett i tett. I Jalondalen dyrker de nemlig vindruer selv og

NaturKonsulentene og andre skandinavere er blant de som bruker oss. Kan det være fordi vi klarer å kombinere kvalitet og fornuftig pris med god service? - Du er velkommen du også... Aktuelt Spania nr.10 • 16


Av: Linda Jeppesen

På markedet finner en all slags rariteter Ramon: landsbyens “Askeladden”.

kedet i Jalon er svært populært Jalondalen er kjent for sin vakre mandelblomstring i februar/mars

landsbyen er spesielt kjent for Muskatelvinen og dessertvinen Mistela. Inne i bodegane får du utdelt små plastbeger til vinsmaking. Dette er gratis og uvant for mange. Jeg tar med meg mitt følge til en av disse bodegaene. De smaker på de fleste vinene, både en og to ganger og blir til slutt litt røde i kinnene og humøret er på topp. Her skal det kjøpes vin til den store gullmedalje. Kvaliteten er god og prisene er svært rimelige. Den aller billigste varianten er at du tar med deg tomme vannflasker og fyller de opp med vin fra en av de mange tønnene.

Foruten lokal vin, er det mange av bodegaene som selger honning fra distriktet, kjeramikk, kunst, antikviteter, mandler, appelsiner og tapas. Alt er produsert i den lille bygda og lokalbefolkningen er stolte av landsbyen sin.

Jalon De siste årene har denne landsbyen hatt en stor befolkningsvekst. I dalsidene ser en hvite urbanisasjoner ligge på rekke og rad. Svært mange engelskmenn har funnet veien hit og de er også høyt representert som selgere på markedet. Engelskmenn er nemlig kjent for å elske ”flea markets”, og ingen unntak her i Jalondalen.

overnattingsmuligheter, antikvitets og håndverksbutikker spretter opp i de smale trange gatene i Jalon. Blomsterpotter og klesvask henger over små bygårdsterasser og fuglene kvitrer og er tydelig fornøyde med tilværelsen. Som seg hør og bør så har også denne ”bygda” en kirke, med en kirkeplass hvor alle fiestaer foregår. Januar, april, mai, august og oktober, er store fiestamåneder for folk i Jalondalen, vell verdt et besøk om en skulle være i nærheten. Dalen er frodig, vakker og omringet av majestetiske fjell som byr på flotte turstier, godt sykkelterreng og dype mørke fjellvegger for klatrere. Tross menneskemyldret, trafikken og de tettpakkede gatekafeene denne lørdagen, er det lett å forestille seg stillheten, roen og den gode energien som kjennetegner Jalondalen.

Pianostemming og reparasjon av eksperten Tlf: 665786226 + 607346658

Små

hyggelige

restauranter,

Aktuelt Spania nr. 10 • 17

info.pianoman@gmail.com


Til de to som elsker Spania og Forguder Norge

Leste i en herværende norsk/spansk avis den reneste forsvarstale for alt som Norge gjør og ikke gjør.. En ting er jo helt klart: En bør vite at det er riktig det en skriver når en går til angrep på, sitat: ”surmaga nordmenn” . Det er jo ingen tvil om at Norge kunne vært et paradis på jord, dersom pengene hadde blitt forvaltet riktig, så når noen ”surmaga” nordmenn tillater seg å kritisere så er det jo fordi uten kritikk ingen forandring. Og forandring er nødvendig i et hvert samfunn også det Norske. At det har fått kommunistiske tendenser er jo synbart for de fleste, og det er ingen lov som forbyr det, men det er ikke godt for den menige Nordmann, men det gjelder selvfølgelig for oss som tilater oss å være våkne og ser hva som skjer. Påstanden om at det har vært like mange borgerlige regjeringer etter at man opprettet det første samarbeidet mellom Europeiske land er jo fullstendig feil. Det har vært 12 AP regjeringer mot

www.aktueltspania.net

7 borgerlige, bare så det er klart. De borgerlige har heller aldri sittet to perioder slik at man har fått se resultater av deres arbeide, det har derimot AP tatt kreditten for.

Romatraktaten ble undertegnet i 1957 og var forgjengeren til det vi i dag kaller EU/EØs avtalen. Og står for de fire friheter ”frihandel på varer, tjenester, personer og kapital. I 1992 inngikk man et tettere samarbeide, men tok forbehold om fiskeri, landbruk og fellesvaluta, ellers må vi godta de fleste EU direktiver, med noen unntak for hver gang man forhandler. At vi kan bruke helsekortet til private sykehus er jo det reneste tøv. Det gir oss rettigheter på samme linje som spanjolene. For å kunne bruke private leger og hospitaler MÅ du ha en forsikring, enten fra Norsk forsikringsselskap eller fra et Spansk. Vi betaler 3 % trygdeavgift til Norge,

Aktuelt Spania nr.10 • 18

ikke 2 som det påstås. Denne avgiften blir tilbakeført til Spania og er en del av avtalen mellom Spania og Norge. Så ikke påstå at vi kan slippe å stå i kø og bare nyte godt av privat pleie betalt av Norge. Så til dere, vit hva dere snakker om før dere beskylder folk for å ”skite i eget reir”. Ikke kom med påstander dere tydelig ikke har satt dere inn i. Våre særrettigheter som dere kaller det justeres IKKE i forhold til internasjonale avtaler, tvert i mot så overser Norge helt de avtaler den har med Spania og lager sine egne særrettigheter og da er det faktisk lov å reagere. I følge avtaler Norge har undertegnet (AP-regjeringen også) så skal man betale skatt til det landet man bor i, man skal IKKE dobbeltbeskattes. Så kjære dere som elsker Spania og Forguder fedrelandet Norge, reis tilbake til Norge og kos dere i verdens beste land å bo, dra nisselua godt ned så dere aldri oppdager at kommunismen er i ferd med å overta der oppe i nord og la oss helseflyktninger være i fred når vi kjemper for våre soleklare rettigheter.

Hilsen helseflyktning som fremdeles er klar i hodet.


Hudpleietips for ham og henne

Oriflame har et stort sortiment av produkter som tar vare på huden din. Oriflame kombinerer det mest avanserte innen hudpleie med naturlige ingredienser.

Ulike ytre faktorer gjør at huden din gjennom dagen mister fuktighet. Vi gir deg her noen tips til å reparere din hud. Oriflame’s nye Aqua-Rhythm dagkrem og nattkrem inneholder tyttebær ekstrakt som er en kraftfull antioksidant og beskytter huden mot miljømessig ødeleggelse. Den inneholder også svensk rødalgeekstrakt som rehydrerer og fornyer huden. Kremene tar vare på huden ved å reaktivere den naturlige fuktighetsprosessen. Dette er en perfekt krem for unge kvinner, over og under 30. Optimals Even Out med solfaktor 20 er en dagkrem for alle hudtyper og alle aldre. Den inneholder 100% Bio White Compex som forebygger overdreven pigmentering ved å redusere melanocytt aktiviteten samt lakris som lysner hudens eventuelle ujevnheter og pigmentflekker.

Oriflame har flere ulike produkter av oljer. Oljer vil alltid trenge litt lengre ned i huden enn kremer, og dermed også gi tydelige og synlige resultater. Oxygen Boost Capsules passer alle hudtyper og alle aldre. Det er 14 dagers avansert behandling for å øke oksygen nivået i huden. Denne naturlige og aktive formen for gjær inneholder aminosyrer og petider som øker oksygenforbruket i cellene og øker dermed cellenes vitalitet.

Hudpleiekonsulenten Tine, er å treffe på Pavarotti Torsdag 3.juni, og torsdag 10.juni, og torsdag 17.juni. Alle dagene fra kl. 11.00 – 15.00.

Dens antioksidante egenskaper bremser den cellulære aldringen. Cellene fylles med energi. Time Reversing Capsules inneholder naturlige essensielle oljer som dramatisk glatter ut og reduserer synlige linjer i huden. Den

Aktuelt Spania nr.10 • 19

etterlater huden fast og strålende med et yngre utseende. Ønsker du flere tips for andre hudtyper, eller å prøve noen av våre over 1000 produkter, kom innom TeaterCafeen Pavarotti i Albir eller ta kontakt gjennom my.oriflame.es/ oriflametine.


Er du interessert i å investere i ekte persiske tepper, har du nå en sjanse du neppe ser igjen. Topp kvalitet med 75 prosent rabatt er ikke hverdagskost, selv ikke i krisetider.

er et år siden du kjøpte det. Kommer du for eksempel fra Alfaz og ikke har stor nok bil, blir teppet fraktet gratis til din hjemmeadresse ved kjøp over 1000 euro. Og er du ikke sikker, kan du velge 2-3 tepper med deg hjem, for å se hvilket som passer best. Og det kan være et problem å velge blant Hamids varelager på hele 1500 tepper. Prisene begynner på 19 euro og slutter på 29.000. I den øverste prisklassen snakker vi om ekte håndlagede, naturlig fargede silketepper med over en million masker pr kvadratmeter. Dette er kunst, og det er slett ikke sikkert det vil være mulig å få tak i dette håndverket om noen år. Det er noe magisk med tepper som dette. Samleverdien er stor. Hamid forteller om en kunde som kom inn med et over 100 år gammelt teppe, som han ville ha taksert. 1000 euro kan du fint få for dette, var taksten, på et teppe som ikke kan sammenliknes med dagens kvaliteter.

Teppekupp i Denia

Det finnes en stor aktør på denne fronten på Costa Blanca, og butikken finner du i Denia. Innehaveren av Galeria Pazyryk, Hamid Jankouk, fremstår som en usedvanlig seriøs og høflig forretningsdrivende. Han kommer fra en ekte teppefamilie, og sammen har denne familien flere forretninger rundt omkring i Europa, særlig sentrert til Tyskland. Til å begynne med var driften basert på engrossalg til mindre forretninger i hele Europa, men etter mye om og men, fant familien det like godt å selge direkte til forbruker. Hamid reiser selv til Iran og India og håndplukker de teppene han vil ha. Dette er ekte håndsydde produkter. Så, i stedet for at mellomledd skal tjene seg rike på din lommebok, får du i stedet sjansen til å kjøpe direkte fra importøren til en langt rimelige pris enn hva som er normalt. Så sikker er Hamid på at han er uslåelig på pris at han gir kunden garanti. Finner du et maken teppe til rimeligere pris en annen plass, får du straks utbetalt mellomlegget. For at du skal være trygg på et godt kjøp har du også flere garantier utenom det vanlige. Du kan ombestemme deg dersom du allikevel ikke liker det teppet du først valgte. Bare teppet er skikkelig behandlet og rent, vil Hamid gi deg bytterett, selv om det

Galeria Pazyryk finner du i den femte rundkjøringen når du kjører fra motorveien mot havnen i Denia. Butikken er åpen hele dagen, slik at slipper å vente til siestaen er over. Hamid har over 7 års fartstid på Costa Blanca. Han begynte først i Moraira, men lokalene var lite egnet, og han er langt mer fornøyd med tilstedeværelsen i Denia. Er du interessert i et teppekupp, ta turen til Denia. Denne vakre byen er i seg selv verdt et besøk. Du kommer dit med bil, buss eller tog. Husk at Denia er et viktig knutepunkt også for fergetrafikken. Den enkleste måten å komme seg for eksempel til Ibiza, er fergene herfra. God fornøyelse.

Aktuelt Spania nr.10 • 20


17. MAI PÅ ANNEKE

I Anneke Residence i Belmonte, Alfaz del pi, bor det mennesker av mer enn 6 nasjonaliteter sammen. Blant dem mange norske fastboende, så mandag 17. mai, var Anneke Residence pyntet med norske flagg over alt! De norske beboerne åpnet, som seg hør og bør, feiringen med å synge den norske nasjonalsangen.

Kjøkkenpersonalet hadde forberedt en typisk norsk meny med laks og agurk salat og en landsmann i Alfaz del Pi hadde forberedt den typiske vakre og deilige 17. mai kaken. Samtidig var det er også en dag for å feire at våren var kommet, og på Anneke var alle beboerne ute på terrassen for å nyte musikk og dans.

Carlos Digon Sørensen 966 86 02 94 Fysioterapi, akupunktur 2000, craneo-sacral-terapi, og osteopati

Vi har avtale med forsikringsselskapet CASER i avdelingen i Alfaz del Sol

Aktuelt Spania nr.07 nr.10 • 21


Til din vrede går over av Åsa Larsson (pocket)

Dette er den fjerde boka om statsadvokat Rebecka Martinsson og politibetjent Anna-Maria Mella. Tidligere har disse utkommet: Solstorm (2003), Spilt blod (2005), Svart sti (2006). Solstorm fikk “Svenska Dekarakademins pris for beste krimdebut. Spilt blod ble kåret til «Årets bästa svenska deckare 2004» og skal filmes. Bøkene er oversatte og selges i 15 land Tenåringene Wilma Persson og Simon Kyrö dykker etter et gammelt flyvrak i islagte Vittangijärvi. Sikkerhetslinen har de festet over råken de sagde i isen. Men noen kutter linen og legger en dør over åpningen. Simon greier ikke å finne veien tilbake, mens Wilma i

www.aktueltspania.net

Nr. 1 Sve i rige

Åsa Larsson: FØDT:1966. YRKE: Krimforfatter, tidligere skattejurist. SIVILSTAND: Skilt, to barn. BOSTED: Mariefred, seks mil nord for Stockholm.

desperasjon hakker et nytt hull i isen med dykkerkniven sin. Noen griper hånden hun stikker opp i luften. Med sine siste krefter sliter hun seg løs. Hva slags hemmeligheter ligger gjemt i flyet? Hvem er villig til å begå drap for å skjule sine spor?

Aktuelt Spania nr.10 • 22

“Den mest velskrevne kriminalromanen noen nordisk forfatter har levert på år og dag.» Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad - «Intenst kriminaldrama som utspiller seg i Kiruna-området og har forbindelse til krigens dager. Meget velskrevet.»Spalten «Verdt å sjekke», VG


Middelhavsbetraktning. Ja, nå er´n her da Euro´n! (Utsnitt fra en artikkel i Aktuelt Spania om Euro´n da den kom for 8 år siden. ) Av: K:J: Hermanrud

H

vilke forandringer får dette etter hvert for oss vanlige forbrukere i Spania? Jo, det betyr at pesetas, danske/svenske kroner, Mark og franc alle nå har fått sin valutakurs fastsatt i forhold til Euro´n. Og denne kursen er ifølge Brüssel fast, noe jeg har vanskelig for å forstå. For første gang i moderne tid har en stor del av Europa samme pengeenhet. I overgangstida vil alle priser bli gitt i pesetas/Euro slik at vi kan forstå verdien, men det er fornuftig å prøve å ´´tenke´´ Euro så snart som mulig. Overgangstida varer til jan. 2002, og da forsvinner alle de nasjonale valutaene som er med i valutaunionen og landene har én pengeenhet: EURO´N!

Spennende tider framover: Politikerne mener stort sett at Euro´n er positiv og det blir nå lettere å drive internasjonal handel og industri, noe som igjen vil øke arbeidsplassene og føre til større velstand for alt folket. La oss håpe at de får rett. Noen land som England, Sverige og Danmark har valgt å vente med å gå inn i pengeunionen, men etter hvert kommer de nok med, iallfall hvis eksperimentet blir vellykket For noen har sterke reservasjoner når det gjelder de ulike former for livsstil, filosofi, moral og arbeidsvaner som rår innenfor EU landene. De tror at forskjellen er for stor til at det vil lykkes å få til et monetært samarbeid.

La oss sammenlikne to nasjoner: Finner og italienere og se på deres forhold til flere dagligdagse ting som arbeid, punktlighet, drikkevaner, respekt for lov og orden, ærlighet samt manns- og kvinnerollen. Men her er det meget viktig å forklare at vi ikke er ute etter å gradére noen som mer eller mindre prektige, men det er da lov å lure på om to så forskjellige nasjoner kan trives i samme hus. Samme spørsmål kan muligens også stilles når det gjelder Spania /Tyskland, eller Sverige/Hellas? Tanken er der! Men vi håper naturligvis at Lubbe med det prektige håret skal holde skuta på kurs så vi ikke ender med havarí. (Artikkel slutt.) Vel.- Men er det ikke der vi er i dag?

Våren 2010. Det er allerede godt over 8 år siden at euro´n kom til verden. Dagens situasjon for Euro´n er meget alvorlig. Vi har ikke havarert, men Hellas flyter tungt i vannet og trenger raskt at vi kommer til unnsetning. . Og Hellas kan med stor sannsynlighet bli årsaken til enda en nedgangsperiode. Børsen i New York har falt betraktelig de siste dagene. Kardinalfeilen som ble gjort den gangen var følgende: Føderale stater som Canada, USA, Spania og India har alle felles pengepolitikk og en sentral regjering som styrer denne. Delstatene kan f.eks. stelle med undervisning, med lokalt politi og sykehus. Men den føderale statens pengepolitikk,- den styres sentralt. Vi er, som sagt ovenfor, ikke like. Det viser grekerne i dag høyt, meget høyt og tydelig. En god del

Aktuelt Spania nr.10 • 23

av pengene de fikk fra Brussel er blitt borte, pluss at de vel egentlig kom inn i EU etter at de fikset statsbudsjettet og brutto nasjonalproduktet slik at det så bedre ut. Spørsmålet er om det vil være noen permanent løsning denne enorme summen med euros som de nå får, eller om det om en tid ikke blir det samme omatt. Med tusenvis av mennesker i kamp, brannbomber, flere mennesker døde og politiet i full gang med å sloss får vel ikke Brussel noe godt inntrykk av Hellas. Flere ganger har Europarådet snakket om å dele EU i to, - som å reise på toget. Kanskje er tidspunktet nå kommet? Men euro´n har så absolutt vært en positiv faktor i det europeiske samarbeidet og aldri har vel de unge i Europa følt et slikt samhold. Det er utenkelig i dag å føre krig. Utenkelig at engelske, franske, tyske eller hollandske ungdommer skyter på hverandre….

Calle Juan Sebastián Bach 2-6, 03581, Playa del Albir

Tel./Fax: 0034-966865950 Åpent 6 dager i uka onsdag stengt Bar åpen 10.30 - 00.00 Kjøkken åpent 12.30 - 22.00


Callosa blir ikke Tekst: K.J. Hermanrud Fotos: Karin Eickel-Hermanrud

Men det er da andre steder som har det like ille, her i Spania? sier du kanskje. Men det er dessverre ikke så. Callosa er en pueblo som lever fullstendig av jordbruk. Her dyrker de den eksotiske frukten, nisperos, opprinnelig fra Kina. En gang i året høstes nisperos-frukten og da trenger de et stort antall plukkere i Callosa. Og da kommer det folk fra Romania, Sør-Amerika og Marokko for å jobbe.

“Kommunens innstilling er at innflytterne burde komme seg hjem igjen og hvis man hjelper dem så blir de bare lenger!” Hver fredag er det matkø utenfor kirken

Carlos Digon Sørensen e ed Norg m e l a t v fusjonsa ing Trygdere ER helseforsikr S og CA Fysioterapi, Osteopati, Craneo-Sacral-Terapi og Smertebehandling KLINIKKER:

Alfaz del Sol

Benidorm

966 86 02 94

norske konsulatet) 965 861 061

(- i samarbeid med Carrer Pal no. 8 (samme inng. som det Fysiakos)

Mobil: 606 518 158 post@clinica1fisioterapia.com www.clinica1fisioterapia.com

I de siste 4 åra har undertegnede stått for en hjelpeaksjon for immi-grantene i Callosa. I samarbeid med Sjømannskirken, den norske klubben, Arctic Food, Costa Blanca Supermarked og Aldi har vi samlet inn mat, ulltepper, klær og penger til dem. Aktuelt Spania nr.10 • 24

De har hørt fra venner og kjente som allerede er i Callosa at her er det godt med arbeid. Og inntil for noen år siden var dette også tilfelle. Men ikke nå lenger. I de siste åra har det vært kaldt og regnfullt med slett avling. Og siden 2008 har krisen tvunget bøndene til selv å stå for mye av høstingen med hjelp av familie og venner. Resultatet er blitt et stort antall arbeidsløse immigranter uten penger til å komme seg hjem igjen. De bor i ruiner, sover i biler eller camperer under åpen himmel. De har landet helt nede på grunnplanet og er avhengig av offentlig støtte for å overleve. Offentlig støtte eksisterer omtrent ikke i Callosa.


e bedre Sognepresten Javier Garcia og hjelpeorganisasjonen Caritas prøver å hjelpe så godt de kan. Kommunens innstilling er at innflytterne burde komme seg hjem igjen og hvis man hjelper dem så blir de bare lenger!

“Er du blakk i Spania har du alle muligheter til å sulte ihjel!”

Pengegave blir til ris, bønner og olje på Aldi.

Og det er naturligvis ikke hyggelig å ha en hel gjeng med utlendinger i byen, utlendinger som ikke har nok til livets opphold. Men før, - da de trengtes under innhøstningen, ja da var det helt ok! Sic transit gloria mundi! Det som jeg holder på med er naturligvis bare en dråpe i havet, men etter hvert har vi fått mer og mer hjelp. Mat som er gått ut på dato, men som er helt ok å spise, henter vi en gang i uka og kjører opp til presten. Før trekkfuglene drar nordover samler klubben og ”kjærka” hvert år inn en god del med klær og ulltepper. Samt før jul også! Og av og til kommer det noen innom kjærka med et pengebeløp som vi da kjøper mat for.

Ennå en fredag med jobbing.

Det virker ikke som om Spania har et sikkerhetsnett slik som vi i Skandinavia. Er du blakk her så har du her alle muligheter til å sulte i hjel. Det virker som om hjelpen stort sett er privat og frivillig.

Jeg vil nå takke alle dem som har stått oss bi og til høsten fortsetter hjelpeaksjonen i Callosa Her fyller Caritas matposer

Aktuelt Spania nr.10 • 25


Om Spania hadde vært alene om å ha problemer, ville det ikke vært så alvorlig, fordi resten av EU ville stått klar til å hjelpe. Marerittet er at den stadig voksende statsgjelden struper flere og flere land, og til slutt er det knapt noen land som er i stand til å hjelpe andre enn seg selv.

På kanten av stupet? I

begynnelsen av mai gikk IMF inn med 30 milliarder euro i kriselånet til Hellas. For én uke siden garanterte IMF for ytterligere 250 milliarder som en del av EUs krisefond for eurosonen. Hele fondet er på 750 milliarder euro eller rundt regnet 6000 millarder kroner. Men vil dette løse de økonomiske flokene i EU. Neppe, til det er det for mange land som sliter, ikke bare Hellas, Portugal og Spania. Og i løpet av 12 mnd. vil enda flere lands gjeld overstige mer enn 100% av de respektive statsbudsjett, som Frankrike, Italia, Storbritannia, Romania, og ikke minst USA. Dessverre er det mye som tyder på at dette må gå galt. For øvrig kan hele redningspakken til Hellas gå fløyten fordi USA ønsker å legge begrensinger på IMF. Det skyldes at USA må bidra med en stor del av pakken, og amerikanerne synes å ha mer enn nok med seg selv. Vedtaket i Kongressen sier at USAs styremedlem i Det internasjonale pengefondet (IMF) skal motsette seg låneutbetalinger til land som har mye statsgjeld, når det er risiko for at lånet blir misligholdt. Det er i tider som dette at internasjonal solidaritet settes på prøve. -Det er urovekkende at USA nøler med å bistå IMF i dette stabiliseringsprosjektet. Dette bør ikke gjøre markedene noe mer rolige, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til E24. Vedtaket om å kunne motsette seg låneutbetalinger er betegnende for en

situasjon der alle industriland, med noen få hederlige unntak, får store utfordringer med statsfinansene. En uheldig og alvorlig kombinasjon av underskudd over flere år, finanskrise, realøkonomisk krise og en aldrende befolkning gjør at mulighetene til å være rundhåndet med skattebetalernes og fremtidige generasjoners penger er betydelig begrenset. Lovforslaget ble lagt på bordet av den republikanske senatoren John Cornyn, og ble banket gjennom med 94 mot 0 stemmer. Enstemmige vedtak er ikke hverdagskost der i gården. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, roet heller ikke markedene, da hun i midten av mai instruerte det tyske finanstilsynet om å nedlegge forbud mot såkalt ”naken shorting” av finanspapirer som eurosonens statsobligasjoner, euro og 10 av de viktigste tyske aksjene. Shorting betyr at en investor ”selger” et papir han ennå ikke har kjøpt og betalt for. Hva han skal betale, bestemmer kursen den dagen han velger eller må kjøpe. Et eksempel: En investor tror euro kommer til å falle i kurs. Han selger i dag et antall euro til kurs 7,95. Er han heldig kan han løse inn (kjøpe) posten 14 dager senere for kurs 7,70. Han har med andre ord tjent 25 øre pr euro. Skulle kursen derimot stige, blir investoren tvunget til å ta tap. Shorting tillater med andre ord spekulanter å låne verdipapirer og

Aktuelt Spania nr.10 • 26

selge dem, i håpet om å kjøpe dem tilbake senere til en lavere pris, og tjene på differansen. I et udekket eller «nakent» shortsalg selges aksjen uten at den er lånt først. Dette er en del av spillet med aksjer, valuta og andre finanspapirer. Markedene reagerte med frykt, da Tyskland proklamerte sitt forbud, og tenkte seg sikkert tilbake til Lehmann-konkursen, som startet finanskrisen høsten 2008. Da ble også shorting forbudt. Aktører i markedet mistenker således at tyske myndigheter vet noe, de ikke vet, og frykten for det ukjente, sendt aksjekursene ned over hele verden. Det forunderlige i denne saken er at Merkel sier de andre eurolandene vil komme etter, fordi dette var noe man var blitt enige om på toppmøtet kort tid i forveien. Problemet for Merkel er at de andre landenes toppledere ikke husker noen slik enighet, og man kan med rette spørre seg om hva som egentlig foregår her. Man kan si mye negativt om shorting, men man kan ikke forandre reglene underveis. Det er som en tippekamp, der spillerne har satset på et sluttresultat, men så finner dommeren på å forandre reglene midt i kampen, slik at resultatet blir annerledes. Merkels, etter vår mening, giganttabbe, satte i gang et voldsomt ras på verdens børser, og likhetspunktene med hva som skjedde under finanskrisen for to år siden, er skremmende. Vi ser igjen at norske kroner svekkes dramatisk i urolige tider.


Dollar har blitt så sterk mot alle valutaer med unntak av japanske yen, at dette vil skape ytterligere trøbbel for USA, som vil ytterligere problemer med å selge sine produkter. Hva om president Obama tar det utenkelige skritt å devaluere dollar? Hvis gjeldsproblemene ikke løses så står vårt økonomiske system trolig på kanten av et stup. Med stup mener vi ikke at alt går til dundas, men et stup i den forstand som en bratt nedoverbakke med skader det vil ta lang tid å rette opp. Gjeldsproblemene har gått for langt i for mange land, slik at

nedskjæringer og innstramminger ikke vil være nok. Når disse i tillegg vil begrense det offentlige og private forbruket ytterligere, synes det vel klart for alle at det må bli verre før det blir bedre.

“Hvis gjeldsproblemene ikke løses så står vårt økonomiske system trolig på kanten av et stup.” Som et eksempel nevner vi at USA har så mye gjeld at de må bruke 25% av landets statlige inntekter til å betjene gjelda med 5% rente.

Hellas må gå 8% overskudd på statsbudsjettet for å makte å holde gjelden på dagens nivå, er det noen som tror på julenissen? Det heter seg at et land ikke kan gå konkurs. Nei, ikke i ordets rette forstand, at kreditorene kommer og henter statens eiendeler, men i den forstand at landet må begjære seg insolvent. Da vil det ikke være mulig å låne en euro med den katastrofen det innebærer for et land som Hellas. Det vil ikke forundre oss om vi kommer i den situasjon at land som Norge må begynne med u-hjelp til insolvente europeiske land.

Historiegruppen 2010 Høstprogram Auditori de la Mediterrània (der søndagsmarkedet er), La Nucía kl.13.00 annenhver tirsdag. Foredragene varer en time. Parkering i parkeringshus like ved 5.10: 19.10: 2.11. 16.11: 30.11:

Kari Portell: Det moderne Spania. Knut Aukrust: Almoravider og almohader: Berberregimer til besvær. Audun Bakke: Da Stalin stjal det spanske gullet Kjell Ryberg: Spanias offisielle flagg og deres epoker fra 1506 til idag. Clara Amland: Maleren Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682). Datidens mest berømte kunstner. Kunsten som kommentar til samtidens debatter.

Alle som er interessert i å få vite litt mer om dette landets historie og kultur er hjertelig velkommen. Å delta på møtene koster ingen ting, men vi oppfordrer alle til å melde seg inn i Den Norske Klubben som vi samarbeider med. Tema for møtene våre er spansk historie. Innenfor denne rammen har vi hatt mange interessante vinklinger, ja det er faktisk opp til hver og en (inkl. deg som hittil bare har vært tilhører) å finne flere spennende ting fra den rike spanske historien som du kan dele med oss andre. Du behøver ikke å være historiker for å holde et foredrag, men etter å ha jobbet med ditt eget bidrag har du garantert fått lyst til å lære mer. VEL MØTT !! HISTORIEGRUPPEN Vi reiser til Jalondalen Vi reiser til Calpe hver torsdag i juni hver lørdag i juni Vi kjører til en av de vakre strendene Vi kjører til den vakre i Calpe. Her blir det muligheter for Jalondalen (ca 45 min fra soling, bading eller en spasertur på Alfas del Pi). Her besøker Calpeklippen. Vi spiser en lett lunsj vi lørdagsmarkedet som er sammen på en av fiskerestaurantene kjent for sine antikviteter. i Calpe. Pris per person: 30 euro. - utfluk Deretter smaker vi på Avreise kl 10.00 fra Alfas del Pi. ter og a vin hos en av de mange Hjemkomst ca kl 16.30 rrange ment vinbodegaene i Jalon. Fra siste uken i juni: Hver mandag til Etterpå inntar vi en fredag reiser vi til forskjellige strender bedre lunsj. Pris: 40 langs Costa Blanca kysten. euro. Transport og lunsj Du kan kjøpe billetter på Alfas del Sol Services, vis a vis Norskeklubben inkludert. Heldagstur. i Alfas Del Pi, hos Aktuelt Spania i Albir, Camino de la Cantera no 12, Avreise Alfas del Pi: kl eller ring 634 067 442. Sunny Side Happenings, eventuelt send mail til: 10.00- hjemkomst ca kl sunnysidehappenings@gmail.com 16.30. Maks 8 personer.

Aktuelt Spania nr.10 • 27


Enda et nytt sted i Albir.

Tekst: K.J. Hermanrud Fotos: Karin Eickel-Hermanrud Bo og Stephanie Winter fra Holland som tidligere drev jazzklubben The Temple of Tibet, i Alicante har stengt denne og i stedet er Bo nå blitt leder for the Blue Moon Jazzklubb i lokalene til Kazablanca, et lokale som ligger i Albir på veien mot Benidorm, ovenfor Albir Garden. Kazablanca eies av ekteparet Dave and Karen fra Liverpool, men det er Bo som steller med den daglige driften. Og han er ikke snau når det gjelder program: Hver lørdag og søndag blir det Cabaret med opp til tre akter hver gang. Jam session skal han ha og hver torsdag blir det jazz som kjøres live på radiostasjonen JFK. Bo Winter konsept er: Store navn,

internasjonale artister, førsteklasses kvalitet og live på radio´n. Som Bo Winter sa til Aktuelt Spania da vi var der på galla åpningen: Folk betaler gjerne for kvalitet, noe det ikke har vært mye av her på Costa´n tidligere! Her er et utdrag av noe av det som kommer til å skje utover i juni.: Walter Beltramis kvintett 03.06. Euro. 27.50 Night of the Proms. 20.06. Entré Euro 15.Jazzulicios: Euro 17.50 Teatergruppa Danzalica, 25.06. Euro 17.50. Både Bo og kona er ekte jazzfans og Bo har Miles Davies som sin store kjærlighet! På åpningskvelden hadde

Spørsmålet er vel om det hjelper med flere tilbud for storparten av los extranjeros foretrekker vel å forbli der de sitter. Vi ønsker Bo og kona hans Stephanie lykke til med en fin klubb.

SELGES Et hus med mange muligheter i Alfaz del Pi, f.eks. Pensjonat, Generasjonsbolig, Firmabolig e.l. Ta kontakt med salong Pauline • Areal 420 kvm. • Tomt 1200 kvm. • Byggeår 1990/2009 5 bad, 4 stuer, 9 soverom, 1 kjØkken, takterrasse, patio, parkering, vaskerom, bod, casita

• hav-/fjellutsikt • privat basseng/boblebad/hage • delvis møblert/handicapvennlig • 100 kvm takterrasse • utleiemuligheter • rolig område

Anvor Undheim

l Pi. bolig e.l.

errasse, patio,

Stephanie, Bo og David Pastor han samlet sammen et skikkelig bra jazzband med trompeten den David Pastor fra Barcelona i spissen. Han er en av Spanias beste. David speller skikkelig bra Cool, Westcoast Progressive Jazz og kvelden ble en stor opplevelse for dem som digger denne stilen. Det er fint at tilbudene med musikk og underholdning utvides på Costa Blanca. Folk trenger å komme seg ut av TV-kroken.

Fullt trøkk med Miles Davies og David Pastor.

Anvor Undheim Mobil: 626 270 655

Mobil: 626 270 655 Tel: 966 814 297

Tel: 966 814 297 ebad/hage www.aktueltspania.net capvennlig C/ La Capitana 21 03580 Alfaz Del Pi

C/ La Capitana 21 03580 Alfaz Del Pi

Aktuelt Spania nr.10• 28

www.casadesalud.mono.net


VI SNAK KER SKAN DINA VISK

KUN 10 EURO PER VEI!

2010 - 12 ÅR I DERES TJENESTE!

Aktuelt Spania nr.10 • 29


Spanske kunstnere i en vanskelig tid Spansk historie veksler mellom rike, mektige perioder, og perioder med stor fattigdom på vei mot konkursens rand. Kriger, oppstander, politiske problemer og fremmede inntrengere har mer enn en gang preget og forsuret landets dagligliv . Likevel, på tross av alt kan landet vise til et meget rikt kulturelt liv. Alle har vi hørt om Spanias kulturelle gullalder på 15-1600 tallet, midt under landets kanskje alvorligste nedgangstid. Den gang kunstnerne var avhengige av kongens og kirkens interesse og velvilje. Det skulle være nok bare å nevne Velazquez som et eksempel. Spania kan også vise til en mye senere periode, der fattigdom og politiske problemer dominerte, mens kunsten fostret internasjonalt kjente personligheter som Gaudi, Picasso, Miro og Dali m.fl.. Tekst Solfried Gjelsten Tiden jeg tenker på går stort sett fra Gaudi så dagens lys i 1852 til midt ut på 1900-tallet, altså under industrialismens framgang.. Gaudi, den arkitektoniske skulptøren, var blant dem som nøt godt av den økonomiske bedringen i Catalunia generelt og Barcelona spesielt. Fra et liv i fattigdom, da folk flest hadde hatt nok med kampen for å overleve, til et liv med plass til andre ting enn omsorgen for det daglige brød, i alle fall for de øvre sosiale lag. Interessen for kunst og kultur våknet til liv igjen, og Gaudi selv, den unge og fremadstrebende arkitekten, opptrådte som den reneste motedandyen. Ved de populære sosiale

www.aktueltspania.net

Picasso sammenkomstene, der kunst og pinnsmå, og de gamle, som i stedet filosofi ble diskutert, var Gaudi for de tunge tak, kunne bidra med en velkommen gjest. Vel var han hjemmeindustri. fra de populær, men også han var avhengig Konkurransen av rike velyndere. Guell, mannen fabrikkproduserte eller importerte som hadde slått seg opp i Amerika varene til en billig penge, ble fatal og gjort det skarpt som fabrikkeier for bøndene med sine hjemmelagde i England, ble støttepilaren for produkter. Lettere ble det ikke da Gaudi. Takket være Guell og alle mange av de store godseierne forlot hans oppdrag, der han ga Gaudi frie eiendommene sine til fordel for et liv hender til å utfolde seg, kan vi i dag i byen. Bøndene, som hadde vært glede oss over mange av hans helt vant til å få sin lønn i form av naturalier, spesielle byggverk. Det kan være måtte nå tilby sin arbeidskraft nok å nevne Guell-parken, Casa for penger. Konkurransen om arbeidsplassene var stor, og jo større tilgang på arbeidere, jo dårligere lønn. Likevel var det stadig flere som i fortvilelse dro hjemmefra i håp om å få seg arbeid i byen, om det så var for den reneste luselønn. Resultatet var at fabrikkeierne la seg opp store formuer, mens proletarene bare ble fattigere. Joan Miro - en av surrealismens fremste Ellers i Europa frontfigurer gjaldt de samme Piedra og ikke minst La Sagrada problemene, der de sosiale skillene Familia som fremdeles er under mellom fattig og rik bare økte. Grobunnen for både kommunisme bygging. Den positive utviklingen rent og anarkisme var lagt. økonomisk før århundreskiftet, gjaldt Under disse forholdene ble Barcelona det rene knutepunkt for mennesker imidlertid ikke for alle. I det store landbruksområdet som håpet på et bedre liv, folk både Maestrazgo, nord og øst for Terruel, fra Spania og andre land i Europa. holdt industrialismen på å ta livet av Noen fikk seg jobb i fabrikkene, de fattige bøndene. Disse arbeidet mens en ikke liten del ble med de for en stor del på godsene til adelen, mange båtene over Atlanteren for å samtidig som de var avhengige av søke lykken i Amerika. en felles innsats fra hele familien. Alle disse som strømmet til Barcelona Alle måtte yte sitt skulle det gå fra nær og fjern, brakte naturlig nok rundt. Barna tok sin tørn fra de var med seg nye tanker og ideer som

Aktuelt Spania nr.10 • 30


en annerledes kunstner, i sin måte å være på, så vel som i sin måte å male på. Maleriene hans virker i første omgang både ekstraordinære og fornøyelige, mens de fleste ved nærmere studering, viser seg å være traumatiske utrykk for hans seksuelle ambivalens. For å forstå disse bildene bør man helst vite litt både om hans opplevelser i barndommen og om den symbolikken han brukte for å gi uttrykk for sine personlige Det berømte maleriet Guernica, som var Pablo Picassos problemer. I andre bilder kan han more seg med måte å uttrykke sin fortvilelse over krigens grusomheter. skulle komme til å sette sitt preg på ethvert utsagn som sa noe om hans overraskende virkninger.. Det mest kjente er bildet av en naken kvinne utviklingen både innen kunst og pasifistiske legning. Den 10 år yngre kunstneren, foran et vindu. På avstand derimot, politikk. Arbeiderklassen ville ikke lenger Joan Miro ( 1893-1983), gikk også viser maleriet et tydelig portrett av finne seg i å bli utbyttet av de rike sine egne veier. Det viktigste for president Lincoln, mens kvinnen er i samfunnet, og de så skjevt til ham var ikke først og fremst å blitt borte. kirken med sine store rikdommer. gjenskape naturen, menneskene Dali var også litt av en filosof, noe han Uroligheter og opptøyer var ikke eller det stofflige, men å finne utrykk viser i sitt maleri av de myke klokkene som henger over en gren, bøyer seg lenger noen sjeldenhet. over en sokkelkant, De nye ideer innen kunsten eller smyger seg over grep også om seg, og fikk ryggen på et foster. betydning for de spanske Det var hans tolking kunstnerne. Impresjonisme, av relativitets teoriens ekspresjonisme og andre nye forhold mellom tid og retninger gjorde inntrykk, og rom. Det han prøver selv om retningene ikke ble å si er, noe forenklet, direkte kopiert, ble kunstnerne at den tiden klokkene stadig mer opptatt av å gå sine måler egentlig er uten egne veier, på tvers av gamle betydning, mens det oppfatninger av malerkunsten. er minnene vi lagrer Pablo Picasso (1881-1973), var som representerer for eksempel hele sitt liv opptatt våre virkelige verdier. av å finne nye måter å uttrykke (Hans malerier finner vi seg på. Under sine studier i for øvrig på hans eget Paris hadde Picasso knyttet Salvador Dali var litt av en filosof, noe han museum i Figueres, et nært vennskap med den viser i dette maleriet med de myke klokkene. ikke langt fra grensen jevnaldrene kunstneren Georg til Frankrike). Braque (1882-1963), og inspirert for følelser og for fantasier som Surrealistgruppen støttet av impresjonisten Cezanne, gikk dominerte tankeverdenen hans. Han disse to sammen om utviklingen var kort sagt en av surrealismens republikanerne under borgerkrigen, men da Dali skjønte at Franco ville av kubismen. Det kan være nok å fremste frontfigurer. minne om Picassos berømte maleri Miro tok, i likhet med Picasso, sterk seire, skiftet han side. Han ville sikre Guernica, som ble hans måte å avstand fra borgerkrigens redsler sin hjemkomst fra USA til Spania og uttrykke sin fortvilelse over krigens (1936-1939), men i motsetning til huset sitt i Port Lligat. Han var kort grusomheter. Selv om han var dypt Picasso, la han ikke skjul på sin sagt av typen som snudde kappen etter vinden, og blir fremdeles sjokkert over tyskernes bombing av avsky for fascistenes ideologi. den baskiske byen Guernica etter Den mest eksentriske blant denne regnet for en kontroversiell person i ordre fra Franco, nektet han å ta tidens kunstnere, var uten tvil Spania. noe klart standpunkt i konflikten som Salvador Dali (1904-1989), den Uansett politiske problemer ser det surrealisten fra for meg ut som om kunsten tross alt utløste borgerkrigen. Om han ikke sa kontroversielle det med rene ord, støttet han likevel Catalunia. Han var på alle måter lever sitt eget liv.

Aktuelt Spania nr.10 • 31


Møtene er åpne for nordiske søstre og brødre. Etter møtet som varer ca. 1/2 time, har vi sosialt samvær og da kan også ikke-medlemmer av Odd Fellow delta. Ta gjerne med din ledsager.

Alle typer reparasjoner Alle typer biler Gratis overslag EU - Kontroll

Inviterer til samvær høsten 2010

Lørdagene 25. september, 16. oktober med påfølgende middag (påmelding), 6. november og 20. november. Kirkesøndag blir 7. november. Møtene begynner kl. 16.30. Pent antrekk. Møtested: Kirkesenteret i Albir, C/. Mart no. 8. Kontakttelefoner i Spania: Leder Trygve Romsloe Tlf. 966 864 782 Nestleder Svein Ødegård Tlf. 966 864 482 Sekretær Laila Krøtøe Tlf. 966 853 390 Kasserer Sissel Lundvall Tlf. 961 190 135 Styremedlem/ eksleder Bodil Maria Berg Tlf. 965 891 211 Styremedlem Maud Østerberg Tlf. 966 421 824

20 års erfaring Sertifisert verksted www.auto-impulse.com

TA

M OG ED FÅ DEN 2 N PÅ 5% E A KL VÅ RA NN Æ RE BA O R! TT NS E

ht and be inspired at veromoda.com

Din motebutikk i Alfaz sentrum. Vero Moda Insight 3rd issue christmas 2009 veromoda.com

N

Hos oss finner du dine moteklær!

Sjekk sommermoten! www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania nr.10 • 32


Rubrikkannonser til glede og nytte for våre lesere. Pris: 10 euro pr. innrykning for inntil 250 tegn. Eller betal for 3, få den 4. gangen gratis. Annonsene må betales kontant på forhånd ved vårt kontor i Albir. Åpningstiden er 10.00-14.00 Man.-fredag.

M a r k e de r på Co st a Bl an ca

Telefon 600 003 835/966 873 996 TIL LEIE Krystyna Lund - sanger ALBIR: Leil. med 2 sov. , Las Terrazas, langtidsleie. BENIDORM: Studio, Playa Levante, korttidsleie

2 stk Ocean Kajakk ønskes kjøpt 634 067 442

TIL LEIE JUNI - AUGUST Liten finca i Orxeta 6-8 pers. Stor hage, sv.bass., 10 min. kjøring fra Villajoyosas strender. 650 € pr. uke.

648764005

TIL LEIE Villaer og leiligheter til leie i Altea Hills og Mascarat, lang eller kort tid hele året. Sjekk: www.topaltea.com 966 445 935 (Ana)

TIL LEIE I ALBIR Koselig hjørneleilighet nær stranda, 2 soverom, 2 bad, flott badeanlegg, garasje, norsk TV, varm og kald aircondition. Ledig korttidsleie fra 1. mai til 15 august, samt langtidsleie skoleåret 2010/11. Tlf: 966 803 367 609 669 977 (ettermiddag)

Alfaz del Sol, 1. rekke med mye sol. 2 sov. 2 bad, lang eller kort tid

ONSDAG

Jente 19 år i fast arbeid på kontor trenger et sted å bo i Juli måned. Albir/Alfaz. Passer gjerne på bolig mens du er bortreist. Gode ref. TLF: 634002165

Leilighet til leie

Tlf 626 965 420 Til Leie i Albir Koselig møblert leilighet. 2 soverom, 1 bad, garasje, svømmebasseng.

Tlf: 634182240

TORSDAG

ROM/HYBEL

BARNEVAKT Jente 14 år, glad i barn, ansvarsfull, ledig for barnevakt-oppdrag. Jeg har referanser om ønskelig. .

Tlf: 634 182 240 Alfaz del Pi - Miramar, hus til leie Fra høsten og ut skoleåret. Nær skolen, priv.basseng, 4 soverom, 2 bad, kjøkken/stue, vasker., Norsk TV, internett, Vask-oppvaskm. velutstyrt. Utegrill og overbygget terrasse

Gun: 965 889 155

Aktuelt Spania nr.10 • 33

SØNDAG

ØNSKES KJØPT

TLF. 658564851

FREDAG

Kontakt meg på Tlf: 669 186 345

LØRDAG

Ave Maria, Shubert og andre kjente operetter. Synger på oppdrag i bryllup, dåp, konfirmasjon og andre arrangementer. Pris etter avtale

TIRSDAG

Vi selger og kjøper møbler og innbo. Har du kjøpt en leilighet til utleie eller feriebolig - se på møbler hos oss først. Skal du reise hjem, gir vi deg bud på de møbler du ikke vil ha med. VI HAR FLYTTET TIL NYE LOKALER! (Samme vei) Du finner oss i La Nucia: Carrer de Guadalest Nº 9, - Centro Comerciales Los Angeles. (Ved siden av det nye “Bricoman”) Vi har åpent tirs., tors. og søn. fra 10.00 - 14.00.Ring Laila på telefon: 600 003 835 eller 966 873 996. Email: laiotte@yahoo.dk

MANDAG

El Rastro Nordico

Callosa d´en Sarrià Dénia Parcent Santa Pola Elche La Nucia San Pedro Altea Jalon La Cala Finestrat Callosa d´en Sarrià (Frukt og grønt) Orihuela Mil Palmera (17-20) Callosa de Segura Benidorm El Campello La Mata Guardamar Torrevieja Muchamiel Polop San Miguel de Salinas Alicante (Plaza de Toros) Gandia San Javier Jávea Pego Rojales Villajoyosa Torrevieja (La Marina) Alfáz del Pi Finestrat Gatas de Gorgos Dénia (frukt og grønt) Los Montesinos (kveld/natt) Moraira Oliva Torrevieja Alicante Elche Benissa Calpe Callosa d´en Sarrià Gandía Santa Pola Playa Flamenca Cala de Finestrat Alicante (Ved Plaza de Toros) Benidorm Ciudad Quesada La Nucia Campo Guardamar Albir/Alfaz el Cisne Urb. Marina La Manga


Har du en billig bil å selge? Vi har hatt en serie med små artikler om hjemløse hunder, og givergleden har vært god. Oppsamlingssentralen i El Romeral har derfor vært i stand til å fore de firbente med riktig for takket være snille mennesker som har åpnet lommeboken. Men mat blir fortært og behovet er hele tiden tilstede. Vi kan forsikre at hver euro kommer fram. Vi har fortalt om ”Teddy”, den første hunden som ble adoptert og nå befinner seg i Norge. Nå er ytterligere to hunder i karantene og klar for Norgestur.

www.aktueltspania.net

av de etterlatte firbente. Der kan du også putte penger på bøssa til mer mat. Oppsamlingssentralen har som vi skjønner en heller skral økonomi, og den bilen de humper av sted med er nær ved å ramle fra hverandre. Har noen av dere en bil dere kan kvitte dere med for en billig penge?

Tusen takk. Rita på Costa Blanca Klinikken står fortsatt klar til å yte deg hjelp, dersom du vil adoptere en

Aktuelt Spania nr.10• 34

Det beste er jo en varebil, slik at man får med seg hunder og for. Ring gjerne Rita på 966 86 88 86, dersom du har godt nytt.


Kulturprogram - kommunene: Alfaz del Pi Barneteater:

Casa de Cultura

Lørdag 12. Juni kl 1800: ‘La SelvaSilva’, fremført av teatergruppen. Regi Sorkunde Morado. Gratis inngang.

‘UNA MIRADA AL MEDITERREN?NEO’ –En utsikt til Middehavet 11-12-13.juni i “Parque Eucaliptus,” Albir. Konferanser, arbeidsgrupper, musikk, vegetarmat, artesan produkter.

5 juni kl 17.00 på Kirkesenteret i Albir

Velkommen til vårsemesterets avslutning!

Alicante Sted: Centro Municipal de las Artes. Plaza de Quijano, 2. Centro histórico Gratis inngang Onsdag 2 Juni kl 1945: Konsert for fløyte, klarinett, gitar og piano. Onsdag 9 Juni kl 1945:: Konsert for fløyte og piano

RTHOTE PA

L

: 14 € Ukemeny nsj s Søndag lu € 0 18,5

A

Palau Altea Konsert “FESTIVAL DE CORALES” 14.juni kl 2000: Gratis inngang

Flotte te r ra hyggelig sser miljø

RESTAURANT

Åpningstider: Onsdag og torsdag 18.30 - ferdig Fredag - Lørdag - Søndag 13.00 - 15.00 og 18.30 - ferdig (Mandag og Tirsdag stengt)

Rune Larsen

Det blir det grillmat, is og sanginnslag av mange, bl.a Rune Larsen, Oslo politiets blandede kor og ikke minst, kirkens eget barnekor! Inngangspris for mat og konsert er: Voksne 6 Euro, barn 4 Euro, familie 20 Euro

Avda. De Sant Marc no. 9 - 03581 Playa del Albir Tel: 650 776 372 - Fax 966 865 868

Pi, i nærheten av Den Norske Skolen og Scandinaviske parken.

Totalrenovert, sjarmerende enebolig til salgs i Alfas del

3 soverom, 2 bad, walk inn closet, stue, kjøkken, patio, bod, takterrasse, lite svømmebasseng, varmekabler over store deler av huset, med mer. Solrik og vedlikeholdsfri tomt med havutsikt. Må sees! Bruttoareal 150 kvm. Tomt 360 kvm. Prisantydning 285 000 EUR For visning eller spørsmål ring: 634 067 442. Linda

Aktuelt Spania nr.10 • 35


“Cinco minutes de Gloria” (Five Minutes of Heaven) Sjanger: Drama/Thriller Regi: Oliver Hirschbiegel Hovedroller: Liam Neeson, James Nesbitt, Anamaria Marinca, Richard Dormer, Mark Davison, Kevin O’Neill Omtale: I 1975 blir 11 år gamle Joe Griffin øyenvitne til at hans bror blir skutt ned og drept. To uker etter at den 17 år gamle drapsmannen Alistair Little avfyrte sine skudd, blir han sammen med sine tre medsammensvorne arrestert, og senere dømt. FIVE MINUTES OF HEAVEN følger livene til Joe og Alistair, to menn fra samme by, men som lever på hver sin side av en voldshandling. Alistair er en morder mens Joe er broren til han som ble drept. Den ene føler han ikke har mot til å be om tilgivelse mens den andre ikke føler han er i stand til å tilgi. Når de to etter lang tid konfronteres med hverandre igjen, er det duket for en uforutsigbar og helt annerledes hevn. Vises på: Cine Colci Benidorm

“El Escritor” (The Ghost Writer) Sjanger: Thriller Regi: Roman Polanski Hovedroller: Ewan McGregor, Kim

Alfaz del Pi: - Cine Roma. C/. El Hort, 5. Telf: 965 888 266 Benidorm: - Cines Colci Centro. Avda. Almendros, 35. Telf: 965 865 060 - Cines Colci Rincón. Avda. Zamora s/n. Telf: 965 853 859

www.aktueltspania.net

Cattrall, Pierce Brosnan, Olivia Williams, Tom Wilkinson, Timothy Hutton, James Belushi Omtale: En suksessfull, britisk skribent, en såkalt “ghostwriter” som leverer tekster i andres navn, blir bedt om å ta over skrivingen av tidligere statsminister Adam Langs memoarer. Skribentens egen agent er sikker i sin sak og anbefaler ham å ta jobben, en slik sjanse kommer ikke ofte i løpet av en karriere. Men det skal bli tydeligere for mannen at prosjektet er dødsdømt allerede fra starten. Ikke minst fordi forgjengeren, den første skribenten som var satt på bokprosjektet, blir funnet død under mystiske omstendigheter. Polanskis ”El Escritor” (The Ghost Writer) (på norsk: SKYGGEN) er en thriller med Ewan McGregor, Pierce Brosnan og Kim Cattrall, fra den Oscar-vinnende regissøren Roman Polanski, mannen bak bl.a. Pianisten, Chinatown og Rosemary’s Baby. Filmen fikk sterke anmeldelser i pressen. Vises på: Cines Colci, Rincon og Cines IMF9- La Marina, Finestrat

“Cómo entrenar a tu dragón” (How to Train your Dragon) Sjanger: Animasjon / Eventyr Regi: Peter Hastings Omtale: Ettersom 3D-animasjonen utvikler seg, formes filmenes historier i seg selv rundt teknologiens nye muligheter. Lek med perspektiver

Finestrat: - Cines IMF 9. Avda. Pais Valencia, s/n C. C. La Marina. Telf: 966 831 195 www.cinesimf.com Orihuela: - Centro Cinemas 10 C/Obispo Vitorio Oliver, 2 C.C. Ociopía Telf: 966 745 912 Aktuelt Spania nr.10 • 36

og bevegelse har fått nytt spillerom, og det blir mer hopp, eksplosjoner, bratte skrenter og flyturer. DreamWorks, som fra før har stått bak suksesser som «Shrek», «Madagaskar» og «Kung Fu Panda», har tatt stort utbytte av dette, og «Dragetreneren» tar det bokstavelig talt til nye høyder. Her er vi med enorme drager som skyter opp i himmelen, stuper ned i havet, og slåss på akrobatisk vis i lufta med en imponerende troverdig blanding av drageeleganse og dinosaurtyngde. Vi møter dem i krig med vikingsamfunnet på Borkøy. Vikingene er uslepne, brutale kraftkarer (med gode hjerter) som ikke kjenner til andre strategier enn «kjør på». Krigen mot de sauestjelende dragene fører til at samtlige av landsbyens hus må bygges opp på nytt og på nytt. Men så blir den pinglete, sosialt utilpassede guttungen Hikken venner med dragen Tannlaus. Sammen oppdager de slikt helter i barnevennlig animasjon har oppdaget siden tidenes morgen: At samarbeid er fint og at det finnes godhet i de fleste. Vises på: Cines IMF9-La Marina Finestrat og Cine Colci, Benidorm

Ovenfor finner du omtale av utvalgte filmer. Besøk nettsidene for å se hele programmet til de enkelte kinoene.

Torrevieja: - Cines IMF 8. (med original versjon) Pol. San José, 10. C.C. Habaneras. Telf: 965 705 414 www.cinesimf.com Villajoyosa: - Cines La Villa. C/ Constitucion, s/n Telf: 966 851 884


Sett på Pavarotti

Reke Party

02.06.2010 24/06/10 24/06/10 27/06/10 29/06/10 23/07/10 29/07/10 29/09/10 14/10/10 15/10/10

19:30 21:30 22:00 19:30 22:00 21.30 17:30 19:00 19:00

Alicia Keys Palau Sant Jordi, Barcelona,

Kiss Palau Sant Jordi Barcelona, Barcelona Bob Dylan Poble Espanyol Barcelona, Barcelona Aerosmith Palau Sant Jordi, Barcelona Chris Isaak Palacio De Congresos De Madrid – Madrid Mark Knopfler Pavelló Olímpic de BadalonaBadalona, Barcelona Mark Knopfler Plaza de Toros de las Ventas Madrid, Madrid U2 Estadio Olímpico de la Cartuja Sevilla A-Ha Palacio Vistalegre Madrid, Madrid A-Ha Sant Jordi Club Barcelona, Barcelona

Aktuelt Spania nr.10 • 37

Billetter kan bestilles f.eks. på: www.ticketmaster.es

POPKONSERTER 2010:


VIL DU ANNONSERE HER - DETTE ER EN LEDIG ANNONSEPLASS FOR YOUR ADVERT VIL DU ØKE DIN KUNDEMASSE OG DIN SJANSE TIL SUKSESS, ANNONSER I AKTUELT SPANIA ANNONSEPLASS HER - LEDIG ANNONSEPLASS ANNONSEPLASS - THIS IS A GOOD SPACE FOR YOUR ADVERT. ASK US FOR PRICES AND GOOD OFFERS ANNONSEPLASS HER KAN DU ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - DET LØNNER SEG Å ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - BE OSS OM TILBUD. HER ER DET LEDIG ANNONSEPLASS. VIL DU ØKE DIN OMSETNING OG NÅ DINE NORSKE KUNDER ER DET BARE EN TING Å GJØRE: ANNONSER I AKTUELT SPANIA! LEDIG ANNONSEPLASS HER KAN DU SET

TIRSDAG 1. JUNI 06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Aktuelt 10.35 Puls: Problemmager 11.05 Schrödingers katt: H1N1 Svineinfluensa 12.00 NRK nyheter 12.10 Svenske dialektmysterium 12.40 Dallas 13.25 Urter: Ryllik 13.45 Norge rundt 14.10 Par i hjerter 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Svenske dialektmysterium 17.40 Oddasat - nyheter på samisk 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Gjensyn med Billedbrev fra Norge: Nordland 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Grønn glede 20.15 Pakket og klart 20.45 Extra-trekning 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Draumen om Koenigsegg 22.25 Safari 23.00 Kveldsnytt 23.15 Dalziel og Pascoe 00.55 Er det plass til flere på jorda? 01.50 Svisj gull 03.00 Norsk på norsk jukeboks

06:30 06:31 06:45 06:55 10:00 10:30 11:45 12:15

06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Aktuelt 10.35 Grønn glede 11.05 Schrödingers katt: Dobbel lykke - del 1 12.00 NRK nyheter 12.10 Svenske dialektmysterium 12.40 Dallas 13.25 Urter: Nyper 13.45 Norge rundt 14.10 Par i hjerter 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Svenske dialektmysterium 17.40 Oddasat 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Gjensyn med Billedbrev fra Norge: Dalene i øst 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Solgt! 20.15 Luftambulansen 20.45 Vikinglotto 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.40 House 22.25 Hitlåtens historie: Wicked Game Chris Isaac 23.00 Kveldsnytt 23.15 Corleone 00.50 Kjærlighetens sommer 01.45 Svisj gull 03.00 Dansefot jukeboks u/chat

06:30 06:31 06:45 06:55 10:00 10:30 11:45 12:15

13:05 13:35 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:35 21:45 22:40 23:30 00:25 00:50 01:40 02:45 03:30 03:45 03:55

TV 2 Junior Nouky og venner Byggmester Bob God morgen Norge QuizShow God morgen Norge Hotel Cæsar Ellen DeGeneres Show Kamp i kulissene Den syvende himmel Home and Away Malcolm i midten 3rd Rock from the Sun Home and Away Venner for livet Dharma & Greg That ‘70s Show Scrubs Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Tid for hjem På hjul med Dag Otto Nyhetene Været Sportsnyhetene Før landskampen Frustrerte fruer Privat praksis Rett på sak Mang slags kjærlighet Medium Sexual healing Frustrerte fruer Sportsnyhetene Været Sonen

KL.06.00 Playbox KL.06.35 Hundehviskeren KL.07.30 America’s Funniest Home Videos KL.07.55 Familietr¯bbel KL.08.20 Gossip Girl KL.09.10 One Tree Hill KL.10.00 Airline KL.10.30 Megaquiz KL.11.40 Glamour KL.12.10 Hundehviskeren KL.13.10 Roomservice KL.14.10 Smallville KL.15.10 One Tree Hill KL.16.00 Gossip Girl KL.17.00 Familietrøbbel KL.17.30 Will & Grace KL.18.00 Grensevakten KL.18.30 Airline KL.19.00 America’s Funniest Home Videos KL.19.30 Roomservice KL.20.30 Finale: Nordens herligste KL.21.30 CSI KL.22.30 CSI: Miami KL.23.30 Grensevakten KL.00.00 CSI KL.00.55 Cold Case KL.01.50 Special Victims Unit KL.02.45 CSI KL.03.35 Playbox

09:15 11:00

13:00 15:00

17:00 19:00

21:00 22:30

23:00 01:10 02:50

The Wool Cap Amerikansk drama Ira & Abby Amerikansk komedie fra 2007. What’s Cooking? Britisk komedie fra 2000. De små kidnapperne Amerikansk drama fra 1990. Crossroads Amerikansk drama fra 2007. Air Bud 4: Seventh Inning Fetch Amerikansk familiefilm fra 2002. Rent-a-Kid Amerikansk komedie fra 1995 Films & Stars Nederlandsk underholdningmagasin. K-Pax Amerikansk drama fra 2001 Texas Funeral Amerikansk drama fra 2000. Total Eclipse Fransk drama fra 1995.

ONSDAG 2. JUNI

13:05 13:35 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 18:50 18:55 21:00 21:20 21:25 21:45 22:40 23:15 23:45 00:35 01:10 01:45 02:35 03:25 03:40 03:50

TV 2 Junior Nouky og venner Byggmester Bob God morgen Norge QuizShow God morgen Norge Hotel Cæsar Ellen DeGeneres Show Kamp i kulissene Den syvende himmel Home and Away Malcolm i midten 3rd Rock from the Sun Home and Away Venner for livet Dharma & Greg That ‘70s Show Fotball: Før kampen Nyhetene og Sporten Været Fotball: Norge Ukraina Nyhetene Været Sportsnyhetene Brutte løfter Carnifornication Klovn 60 Minutes Svindlertriks Penn og Teller Grey’s Anatomy What about Brian Sportsnyhetene Været Sonen

KL.06.00 Playbox KL.06.35 Hundehviskeren KL.07.30 America’s Funniest Home Videos KL.07.55 Familietrøbbel KL.08.20 Gossip Girl KL.09.10 One Tree Hill KL.10.00 Airline KL.10.30 Megaquiz KL.11.40 Glamour KL.12.10 Hundehviskeren KL.13.10 Roomservice KL.14.10 Smallville KL.15.10 One Tree Hill KL.16.00 Gossip Girl KL.17.00 Familietrøbbel KL.17.30 Will & Grace KL.18.00 Grensevakten KL.18.30 Airline KL.19.00 America’s Funniest Home Videos KL.19.30 Roomservice KL.20.30 F¯deavdelingen KL.21.30 Castle KL.22.30 Lost KL.23.30 Grensevakten KL.00.00 Narkojegerne KL.01.00 Cold Case KL.01.55 Special Victims Unit KL.02.45 CSI

Aktuelt Spania nr.10• 38

09:15 11:00 13:00 15:00 17:00

19:00

21:00 23:00 00:55 02:45

04:25

Reven og jenta Fransk familiefilm fra 2007. Hett bly på Boot Hill Italiensk western fra 1969. Luzhin Defence Britisk drama fra 2000 Popcorn Britisk komedie fra 2007. Invasjon fra Mars Amerikansk science fiction fra 1986. Air Bud 5: Spikes Back - Amerikansk familiefilm fra 2003. Kill Buljo Norsk komedie fra 2007. Duell i Diablo Amerikansk western fra 1966 The Serpent’s Kiss Britisk drama fra 1996. Better Than Chocolate Canadisk komedie fra 1999. The Directors Amerikansk talkshow.


TORSDAG 3. JUNI 06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Aktuelt 10.35 Solgt! 11.05 Schrödingers katt: Dobbel lykke - del 2 12.00 NRK nyheter 12.10 Svenske dialektmysterium 12.40 Dallas 13.25 Urter: Ringblomst 13.45 Norge rundt 14.10 Par i hjerter 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Tid for tegn 17.25 Árdna - Samisk kulturmagasin 17.40 Oddasat - nyheter på samisk 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Gjensyn med Billedbrev fra Norge: Sørvestlandet 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Schrödingers katt: Hvorfor drømmer vi? 20.40 Hemmelige svenske rom 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Debatten 22.30 Nurse Jackie 23.00 Kveldsnytt 23.15 Heksedansen 00.00 Draumen om Koenigsegg 01.00 Solgt! 01.30 Blues jukeboks 03.00 Sport jukeboks

06:30 06:31 06:45 06:55 10:00 10:30 11:45 12:15 13:05 13:35 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:20 21:25 21:40 22:35 23:30 00:25 01:15 02:05 03:00 03:15

TV 2 Junior Nouky og venner Byggmester Bob God morgen Norge QuizShow God morgen Norge Hotel Cæsar Ellen DeGeneres Show Kamp i kulissene Den syvende himmel Home and Away Malcolm i midten 3rd Rock from the Sun Home and Away Venner for livet Dharma & Greg That ‘70s Show Scrubs Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Tid for hjem Tid for hjem Jenter på hjul Nyhetene Været Sportsnyhetene Criminal Minds FlashForward Rush Criminal Minds Judging Amy Anna Pihl Sportsnyhetene Været

KL.06.00 Playbox KL.06.35 Hundehviskeren KL.07.30 America’s Funniest Home Videos KL.07.55 Familietr¯bbel KL.08.20 Gossip Girl KL.09.10 One Tree Hill KL.10.00 Airline KL.10.30 Megaquiz KL.11.40 Glamour KL.12.10 Hundehviskeren KL.13.10 Roomservice KL.14.10 Smallville KL.15.10 One Tree Hill KL.16.00 Gossip Girl KL.17.00 Familietrøbbel KL.17.30 Will & Grace KL.18.00 Grensevakten KL.18.30 Airline KL.19.00 America’s Funniest Home Videos KL.19.30 Roomservice KL.20.30 Undercover Boss KL.21.30 Finale: Alt for Norge KL.22.30 Cold Case KL.23.30 Grensevakten KL.00.00 Narkojegerne KL.01.00 Cold Case KL.01.55 Special Victims Unit KL.02.50 CSI

08:30 10:30 11:30

13:00 15:00 17:00 19:00 21:00 22:30 23:00 01:55 03:45

Heidi Britisk familiefilm fra 2005. Cold Vengeance Amerikansk western fra 1935 Filmer og stjerner i 2009 Nederlandsk underholdningsprogram. Storm på kjærlighetens hav Britisk drama fra 1998 Crossroads Amerikansk drama fra 2007. Mystics Irsk komedie fra 2002. Ukysset Amerikansk drama fra 1999. Chapter 27 Amerikansk drama fra 2007 Bak scenen: Dragetreneren Amerikansk dokumentar. The Big Country Amerikansk western fra 1958. River Queen Newzealandsk drama fra 2005 General Max inntar Alamo Amerikansk komedie fra 1969

FREDAG 4. JUNI 06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Aktuelt 10.35 Viten om 11.05 Schrödingers katt: Hvorfor drømmer vi? 12.00 NRK nyheter 12.10 Svenske dialektmysterium 12.40 Dallas 13.25 Urter: Løvetann 13.45 Norge rundt 14.10 Par i hjerter 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Svenske dialektmysterium 17.40 Oddasat - nyheter på samisk 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Gjensyn med Billedbrev fra Norge: Nordkalotten 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.40 Friidrett: Diamond League: Bislett Games 22.10 Detektimen: Tause vitner 23.00 Kveldsnytt 2 23.15 Detektimen: Tause vitner 00.05 Herbie Hancock - uten begrensninger 01.35 Country jukeboks m/chat 04.00 Dansefot jukeboks u/chat

06:30 06:31 06:45 06:55 10:00 10:30 11:45 12:15 13:05 13:35 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:40 22:35 23:30 02:15 03:05 04:45 05:00

TV 2 Junior Nouky og venner Byggmester Bob God morgen Norge QuizShow God morgen Norge Hotel Cæsar Ellen DeGeneres Show Kamp i kulissene Den syvende himmel Home and Away Malcolm i midten 3rd Rock from the Sun Home and Away Venner for livet Dharma & Greg That ‘70s Show Scrubs Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Tid for hjem Til Elise? Nyhetene Været Sportsnyhetene Mord og mysterier Mord og mysterier Film: A.I. Artificial Intelligence Rush Film: Universal Soldier - Brothers in Arms Sportsnyhetene Været

KL.06.00 Playbox KL.06.35 Hundehviskeren KL.07.30 America’s Funniest Home Videos KL.07.55 Familietrøbbel KL.08.20 Gossip Girl KL.09.05 One Tree Hill KL.10.00 Airline KL.10.30 Megaquiz KL.11.40 Glamour KL.12.10 Hundehviskeren KL.13.10 Roomservice KL.14.10 Smallville KL.15.10 One Tree Hill KL.16.00 Gossip Girl KL.17.00 Familietrøbbel KL.17.30 Will & Grace KL.18.00 Grensevakten KL.18.30 Airline KL.19.00 America’s Funniest Home Videos KL.19.30 Hundehviskeren KL.20.30 Nordens herligste KL.21.30 CSI KL.22.30 The Graham Norton Show KL.23.30 Grensevakten KL.00.00 Lost KL.01.00 Forget About It KL.02.35 The Jacksons - et familiedynasti KL.03.30 CSI: Miami

Aktuelt Spania nr.10• 39

09:15

11:00 13:00 15:00 17:00 19:00

21:00 23:00

00:30 02:10

03:40

Spiderwick Krønikene Amerikansk drama fra 2008 Plaza Suite Amerikansk komedie fra 1971. Le Boulet Millionjakten Fransk komedie Klin kokos Amerikansk komedie fra 1979. Wilder Days Amerikansk dramakomedie The Most Fertile Man In Ireland Irsk komedie fra 2001. Pretty in Pink Amerikansk drama fra 1986 It Came From Hollywood Amerikansk komedie fra 1982. Bordet fanger Amerikansk drama fra 1987. Killer - A journal of a Murderer Amerikansk spenningsfilm fra 1996. Time of Fear Amerikansk thriller fra 2002.

VIL DU ANNONSERE HER - DETTE ER EN LEDIG ANNONSEPLASS FOR YOUR ADVERT VIL DU ØKE DIN KUNDEMASSE OG DIN SJANSE TIL SUKSESS, ANNONSER I AKTUELT SPANIA ANNONSEPLASS HER - LEDIG ANNONSEPLASS ANNONSEPLASS - THIS IS A GOOD SPACE FOR YOUR ADVERT. ASK US FOR PRICES AND GOOD OFFERS ANNONSEPLASS HER KAN DU ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - DET LØNNER SEG Å ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - BE OSS OM TILBUD. HER ER DET LEDIG ANNONSEPLASS. VIL DU ØKE DIN OMSETNING OG NÅ DINE NORSKE KUNDER ER DET BARE EN TING Å GJØRE: ANNONSER I AKTUELT SPANIA! LEDIG ANNONSEPLASS HER KAN DU SET


VIL DU ANNONSERE HER - DETTE ER EN LEDIG ANNONSEPLASS FOR YOUR ADVERT VIL DU ØKE DIN KUNDEMASSE OG DIN SJANSE TIL SUKSESS, ANNONSER I AKTUELT SPANIA ANNONSEPLASS HER - LEDIG ANNONSEPLASS ANNONSEPLASS - THIS IS A GOOD SPACE FOR YOUR ADVERT. ASK US FOR PRICES AND GOOD OFFERS ANNONSEPLASS HER KAN DU ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - DET LØNNER SEG Å ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - BE OSS OM TILBUD. HER ER DET LEDIG ANNONSEPLASS. VIL DU ØKE DIN OMSETNING OG NÅ DINE NORSKE KUNDER ER DET BARE EN TING Å GJØRE: ANNONSER I AKTUELT SPANIA! LEDIG ANNONSEPLASS HER KAN DU SET

LØRDAG 5. JUNI 07.15 Disneytimen 08.10 Solgt! 08.40 Schrödingers katt: Hvorfor drømmer vi? 09.35 Friidrett: Diamond League: Bislett Games 12.45 Billedbrev: Vinfest under høye fjell 12.55 Safari 13.30 Designkampen 14.20 Draumen om Koenigsegg 15.20 Ei reise i arkitektur 16.15 Folk: Mi affære med Cliff Richard 16.45 4-4-2: Tippekampen: Strømsgodset-Tromsø 19.00 Lørdagsrevyen 19.45 Lotto-trekning 19.55 Hvilket liv! 20.25 Med lisens til å glede 21.25 Sjukehuset i Aidensfield 22.10 Fakta på lørdag: Share the moment 23.05 Kveldsnytt 23.20 Nattkino: Entrapment 01.10 En velutstyrt mann 01.40 Dansefot jukeboks m/chat 04.00 Country jukeboks u/chat

06:25 07:00 07:01 07:10 07:16 07:21 07:28 07:35 07:57 08:09 08:34 08:47 09:11 09:37 10:00 10:30 11:30 12:25 13:20 15:00 16:00 17:00 17:30 18:30 18:45 19:10 19:20 19:30 20:00 21:00 21:15 21:20 21:40 00:00 00:25 02:30 03:30 03:45

Sonen TV 2 Junior Lunar Jim Bamse Bjørn og vennene hans Nouky og venner Ozie Boo Ozie Boo Benjamin Bjørns hemmelige verden Hello Kitty Jeg er Eloise Lola og Virginia Winx Club Geronimo Stilton W.I.T.C.H. Ocean Girl Bonanza Melrose Place Party of Five America’s Got Talent Samiske cowboys Amundsen Race Jenter på hjul Kolonihagen Nyhetene LørdagsMagasinet Sportsnyhetene Været Joe Labero i Drammens teater Den svenske kongefamilien Nyhetene Været Sportsnyhetene Film: The Last King of Scotland Samantha Film: Red Dust Bror mot bror Sportsnyhetene Været

KL.06.00 KL.07.20 KL.07.45 KL.08.10 KL.08.35 KL.09.00 KL.09.25 KL.09.50 KL.10.20 KL.10.50 KL.12.05 KL.13.05 KL.14.05 KL.14.40 KL.15.10 KL.16.15 KL.17.10 KL.18.05 KL.18.30 KL.19.00 KL.19.30 KL.20.30 KL.21.30 KL.00.15 KL.01.10 KL.03.40 KL.04.40

Playbox Eve Clueless Sister, Sister Under samme tak Girlfriends Girlfriends Ekstrem rengjøring Ekstrem rengjøring Megaquiz Nigel Marvens dyreverden Slankekrigen Hjemme hos Jamie Hjemme hos Jamie Hollywoodmegleren Gossip Girl Kate - den nye Diana? Cougar Town Lykkelig skilt The Big Bang Theory Verdens strengeste foreldre Undercover Boss Catch Me If You Can 48 timer Forbrytelsen Beyond Tomorrow The Jacksons - et familiedynasti

09:00

11:00 13:00

14:30 16:30 18:30 21:00

23:00 02:15 03:55

Bruno Amerikansk drama fra 2000. Et spill for piano Fransk drama fra 2006. 18 kilo kjærlighet Amerikansk dokumentarfilm fra 2005. Ira and Abby Amerikansk komedie fra 2007 The Actors Irsk komedie fra 2003. Sabrina Amerikansk komedie fra 1995. I, Robot Amerikansk science fiction fra 2004 Short Cuts Amerikansk drama fra 1993. Duell i Diablo Amerikansk western fra 1966. I, Robot Japansk drama fra 2006.

SØNDAG 6. JUNI 07.00 Handy Manny 07.25 Grønn glede 07.55 Klaus Hagerup og lykken i Piemonte 08.25 Film: Jakten på nyresteinen 09.55 Fredag i hagen 10.25 Puls: Problemmager 10.55 Blomstershow i Chelsea 12.00 På innsida av det danske kongehuset 12.30 Film: Pauline & Paulette 13.50 Share the moment 14.50 Med lisens til å glede 18.00 Dyreklinikken 18.30 Åpen himmel: Ung og sterk tro i St. Olav 19.00 Søndagsrevyen 19.45 Sportsrevyen 20.05 Det fantastiske livet 20.55 På innsida av det danske kongehuset 21.25 Poirot: Tredje etasje 22.15 Tilbake til viktoriatiden 23.15 Kveldsnytt 23.35 Rally: NM-runde fra Aurskog-Høland 00.05 Share the moment 01.00 Nurse Jackie 01.25 Blues jukeboks 03.00 Norsk på norsk jukeboks

06:25 07:00 07:01 07:24 07:34 07:44 07:49 07:52 07:57 08:09 08:20 08:31 08:42 08:52 09:15 09:36 10:00 10:30 11:30 12:25 13:20 15:05 17:00 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 19:55 22:00 22:15 23:45 00:20 00:55 01:50 02:50 03:40

Sonen TV 2 Junior Bakgårdsgjengen Thomas Toget og vennene hans Byggmester Bob Nouky og venner Lille Brunbjørn Milo Den magiske karusellen Noddy Toot og Poddle Vennebyen Elias Sonic X Pokemon Bakugan Oceal girl Bonanza Melrose Place Party of Five Film: The Country Bears Film: Clueless På hjul med Dag Otto Med Afrika i blodet Nyhetene og Sporten Været FotballXtra FotballXtra med hovedkampen Hovedkampen: Brann - Aalesund Nyhetene og Været FotballXtra: Magasinet Veien til VM Veien til VM Hack Oljebløffen 60 Minutes Været

Aktuelt Spania nr.10• 40

KL.06.00 Playbox KL.06.50 The Planet’s Funniest Animals KL.07.15 Fresh Prince i Bel Air KL.07.40 Timon og Pumbaa KL.08.05 Timon og Pumbaa KL.08.25 Sonnys sjanse KL.08.45 Magikerne p Waverly Place KL.09.10 Girlfriends KL.09.35 Girlfriends KL.10.05 Megaquiz KL.11.20 Hundehviskeren KL.12.20 71∞ nord KL.14.00 America’s Funniest Home Videos KL.14.30 Date My Mom KL.15.00 Kjærligheten ruler! KL.16.55 Hårete menn KL.17.55 Alt for Norge KL.19.00 Kystpatruljen KL.20.00 America’s Funniest Home Videos KL.20.30 Sporløst forsvunnet KL.21.30 Jakten p den 6. sans - USA KL.22.30 CSI: NY KL.23.30 48 timer KL.00.25 De 7 utvalgte KL.04.20 The Jacksons - et familiedynasti

09:15

11:00 13:00 15:00

16:00 18:00

20:00 22:00 00:15

01:55 03:35

De små kidnapperne Amerikansk drama fra 1990. Klin kokos Amerikansk komedie fra 1979. Et hjerte av gull Amerikansk drama fra 1991 Films & Stars Nederlandsk underholdningmagasin. Plaza Suite Amerikansk komedie fra 1971 Everything You Want Amerikansk komedie fra 2005. Hjelp, vi gifter oss Amerikansk komedie fra 1988 Moulin Rouge Amerikansk drama fra 2001. China Moon Amerikansk spenningsfilm fra 1994. Å elske på kreditt Amerikansk komedie fra 1991. Rappin’ Amerikansk drama fra 1986


MANDAG 7. JUNI 06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Året med den danske kongefamilien 11.05 Poirot: Tredje etasje 12.00 NRK nyheter 12.10 Svenske dialektmysterium 12.40 Dallas 13.30 Ut i nærturen 13.45 Norge rundt 14.10 Par i hjerter 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Svenske dialektmysterium 17.40 Oddasat - nyheter på samisk 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Gjensyn med Billedbrev fra Norge: Sørlandet 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Puls: Kreft tidlig i livet 20.15 Måltidet jeg aldri glemmer 20.45 Tradisjonshandverk: Smed Terje Granås 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Miss Marple: Nemesis 23.05 Kveldsnytt 23.20 Krøniken 00.20 Det hvite nabolaget 01.35 Sport jukeboks 03.00 Country jukeboks u/chat

06:30 06:31 06:45 06:55 10:00 10:30 11:45 12:15 13:05 13:35 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:25 17:55 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:35 21:45 22:40 23:40 00:35 01:00 01:35 02:00 02:50 03:15

TV 2 Junior Nouky og venner Byggmester Bob God morgen Norge QuizShow God morgen Norge Hotel Cæsar Ellen DeGeneres Show Kamp i kulissene Den syvende himmel Home and Away Malcolm i midten 3rd Rock from the Sun Home and Away Venner for livet Dharma & Greg That ‘70s Show Scrubs Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Tid for hjem Kolonihagen Nyhetene Været Sportsnyhetene Fire dager før fotball-VM Uskyldig dømt Reflektor: Fotballkongen Boston Legal Kontoret Grownups Miss Guided Numbers 3rd Rock from the Sun 3rd Rock from the Sun

09:30

KL.06.00 Playbox KL.06.35 Hundehviskeren KL.07.30 America’s Funniest Home Videos KL.07.55 Familietrøbbel KL.08.20 Gossip Girl KL.09.10 One Tree Hill KL.10.00 Airline KL.10.30 Megaquiz KL.11.40 Glamour KL.12.10 Hundehviskeren KL.13.10 Roomservice KL.14.10 Smallville KL.15.10 One Tree Hill KL.16.00 Gossip Girl KL.17.00 Familietr¯bbel KL.17.30 Will & Grace KL.18.00 Grensevakten KL.18.30 Airline KL.19.00 America’s Funniest Home Videos KL.19.30 Roomservice KL.20.30 Verdens strengeste foreldre KL.21.30 Bortskjemte tenÂringer KL.22.00 Cougar Town KL.22.30 The Big Bang Theory KL.23.00 Lykkelig skilt KL.23.30 Grensevakten KL.00.00 Narkojegerne KL.01.00 Cold Case KL.01.55 Special Victims unit KL.02.45 CSI

11:00 13:00 15:00

17:00

19:00

21:00 23:25 01:30 03:25

Beyond Christmas Amerikansk komedie fra 1940. Chasing Freedom Amerikansk drama fra 2004. State and Main Amerikansk komedie fra 2000. Storspionen Harriet Amerikansk komedie fra 1995. Air Bud 4: Seventh Inning Fetch Amerikansk familiefilm fra 2002. Owning Mahowny Canadisk drama fra 2003. Into the Wild Amerikansk drama fra 2007. River Queen Newzealandsk drama fra 2005. Carmen Spansk drama fra 2001. Hunden fra Baskerville Britisk spenningsfilm fra 1959.

TIRSDAG 8. JUNI 06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Aktuelt 10.35 Puls: Kreft tidlig i livet 11.05 Klimakrigen: Kampen starter (ttv) 12.00 NRK nyheter 12.10 Svenske dialektmysterium 12.40 Dallas 13.30 Ut i nærturen 13.45 Norge rundt 14.10 Par i hjerter (t) 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Svenske dialektmysterium 17.40 Oddasat - nyheter på samisk 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Tinas mat 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Grønn glede 20.15 Pakket og klart 20.45 Extra-trekning 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Tre menn i en båt 22.30 Hitlåtens historie: Enter Sandman – Metallica 23.00 Kveldsnytt 23.15 Dalziel og Pascoe 01.00 Viten om: Verdens største skip 01.30 Svisj gull 03.00 Norsk på norsk jukeboks

06:30 06:31 06:45 06:55 10:00 10:30 11:45 12:15 13:05 13:35 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:35 21:45 22:40 23:30 00:25 00:50 01:40 02:30 03:20 03:35

TV 2 Junior Nouky og venner Byggmester Bob God morgen Norge QuizShow God morgen Norge Hotel Cæsar Ellen DeGeneres Show Kamp i kulissene Den syvende himmel Home and Away Malcolm i midten 3rd Rock from the Sun Home and Away Venner for livet Dharma & Greg That ‘70s Show Scrubs Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Tid for hjem På hjul med Dag Otto Nyhetene Været Sportsnyhetene Tre dager før fotball-VM Frustrerte fruer Privat praksis Rett på sak Mang slags kjærlighet Medium The Company Frustrerte fruer Sportsnyhetene Været

KL.06.00 Playbox KL.06.35 Hundehviskeren KL.07.30 America’s Funniest Home Videos KL.07.55 Familietrøbbel KL.08.20 Gossip Girl KL.09.10 One Tree Hill KL.10.00 Airline KL.10.30 Megaquiz KL.11.40 Glamour KL.12.10 Hundehviskeren KL.13.10 Roomservice KL.14.10 Smallville KL.15.10 One Tree Hill KL.16.00 Gossip Girl KL.17.00 Familietr¯bbel KL.17.30 Will & Grace KL.18.00 Grensevakten KL.18.30 Airline KL.19.00 America’s Funniest Home Videos KL.19.30 Roomservice KL.20.30 Politiet KL.21.30 CSI KL.22.30 CSI: Miami KL.23.30 Grensevakten KL.00.00 Narkojegerne KL.01.00 Cold Case KL.01.55 Special Victims Unit KL.02.45 CSI

09:00 11:00

14:30

17:00

19:00

21:00

23:00 00:35

02:05 03:40

Aktuelt Spania nr.10 • 41

Ira and Abby Amerikansk komedie fra 2007. Spillemann p taket Amerikansk musikal fra 1971. Det levende slottet Norsk animasjonsfilm fra 2004. Air Bud 5: Spikes Back Amerikansk familiefilm fra 2003. Mystics Irsk komedie fra 2002. I, Robot Amerikansk science fiction fra 2004 Chapter 27 Amerikansk drama fra 2007. General Max inntar Alamo Amerikansk komedie fra 1969. My little Eye Britisk thriller fra 2002. Time of Fear Amerikansk thriller fra 2002.

VIL DU ANNONSERE HER - DETTE ER EN LEDIG ANNONSEPLASS FOR YOUR ADVERT VIL DU ØKE DIN KUNDEMASSE OG DIN SJANSE TIL SUKSESS, ANNONSER I AKTUELT SPANIA ANNONSEPLASS HER - LEDIG ANNONSEPLASS ANNONSEPLASS - THIS IS A GOOD SPACE FOR YOUR ADVERT. ASK US FOR PRICES AND GOOD OFFERS ANNONSEPLASS HER KAN DU ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - DET LØNNER SEG Å ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - BE OSS OM TILBUD. HER ER DET LEDIG ANNONSEPLASS. VIL DU ØKE DIN OMSETNING OG NÅ DINE NORSKE KUNDER ER DET BARE EN TING Å GJØRE: ANNONSER I AKTUELT SPANIA! LEDIG ANNONSEPLASS HER KAN DU SET


VIL DU ANNONSERE HER Morgennytt - DETTE ER EN 06.30 10.00 NRK nyheter Aktuelt LEDIG ANNON- 10.05 10.35 Grønn glede Klimakrigen: Debatten SEPLASS FOR 11.05 om klimaendring 12.00 NRK nyheter YOUR ADVERT 12.10 Svenske dialektmysterium VIL DU ØKE DIN 12.40 Dallas 13.30 Ut i nærturen Norge rundt K U N D E M A S S E 13.45 14.10 Par i hjerter NRK nyheter OG DIN SJAN- 15.00 15.10 Dallas Derrick SE TIL SUKSESS, 16.00 17.00 NRK nyheter Svenske ANNONSER I AK- 17.10dialektmysterium 17.40 Oddasat - nyheter på samisk TUELT SPANIA 17.55 Nyheter på tegnspråk Tinas mat ANNONSEPLASS 18.00 18.40 Distriktsnyheter Dagsrevyen HER - LEDIG AN- 19.00 19.45 Solgt! Luftambulansen N O N S E P L A S S 20.15 20.45 Vikinglotto 20.55 Distriktsnyheter ANNONSEPLASS 21.00 Dagsrevyen 21 21.40 House 4-4-2: Veien til - THIS IS A GOOD 22.25 Ullevaal: Kampen om SPACE FOR YOUR 23.00 kongepokalen Kveldsnytt Corleone ADVERT. ASK US 23.15 01.00 Kjærlighetens sommer Svisj gull FOR PRICES AND 01.55 03.00 Dansefot jukeboks u/ chat GOOD OFFERS ANNONSEPLASS 06.30 Morgennytt NRK nyheter HER KAN DU AN- 10.00 10.05 Aktuelt 10.35 Solgt! NONSERE I AK- 11.05 Klimakrigen: Kampen for framtiden NRK nyheter TUELT SPANIA 12.00 12.10 Svenske - DET LØNNER 12.40 dialektmysterium Dallas Ut i nærturen SEG Å ANNON- 13.30 13.45 Norge rundt Par i hjerter SERE I AKTUELT 14.10 15.00 NRK nyheter Dallas SPANIA - BE OSS 15.10 16.00 Derrick NRK nyheter OM TILBUD. HER 17.00 17.10 Elixir 17.40 Oddasat - nyheter på ER DET LEDIG samisk 17.55 Nyheter på tegnspråk ANNONSEPLASS. 18.00 Tinas mat 18.40 Distriktsnyheter Dagsrevyen VIL DU ØKE DIN 19.00 19.45 Schrödingers katt: Den hjerne OMSETNING OG 20.40 musikalske Hemmelige svenske NÅ DINE NORSKE 20.55 rom Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 KUNDER ER DET 21.30 Debatten Nurse Jackie BARE EN TING Å 22.30 23.00 Kveldsnytt Heksedansen GJØRE: ANNON- 23.15 00.00 Tre menn i en båt 01.00 Solgt! SER I AKTUELT 01.30 Blues jukeboks 03.00 Sport jukeboks SPANIA! LEDIG ANNONSEPLASS HERwww.aktueltspania.net KAN DU SET

ONSDAG 9. JUNI 06:30 06:31 06:45 06:55 10:00 10:30 11:45 12:15 13:05 13:35 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:35 21:45 22:40 23:10 23:40 00:30 01:05 01:40 02:30 03:20 03:35

TV 2 Junior Nouky og venner Byggmester Bob God morgen Norge QuizShow God morgen Norge Hotel Cæsar Ellen DeGeneres Show Kamp i kulissene Den syvende himmel Home and Away Malcolm i midten 3rd Rock from the Sun Home and Away Venner for livet Dharma & Greg That ‘70s Show Scrubs Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Tid for hjem Kolonihagen Nyhetene Været Sportsnyhetene To dager før fotballVM Brutte løfter Klovn Klovn 60 Minutes Svindlertriks Svindlertriks Grey’s Anatomy What about Brian Sportsnyhetene Været

KL.06.35 Hundehviskeren KL.07.30 America’s Funniest Home Videos KL.07.55 Familietrøbbel KL.08.20 Gossip Girl KL.09.10 One Tree Hill KL.10.00 Airline KL.10.30 Megaquiz KL.11.40 Glamour KL.12.10 Hundehviskeren KL.13.10 Roomservice KL.14.10 Smallville KL.15.10 One Tree Hill KL.16.00 Gossip Girl KL.17.00 Familietrøbbel KL.17.30 Will & Grace KL.18.00 Grensevakten KL.18.30 Airline KL.19.00 America’s Funniest Home Videos KL.19.30 Roomservice KL.20.30 F¯deavdelingen KL.21.30 Castle KL.22.30 Lost KL.23.30 Grensevakten KL.00.00 Narkojegerne KL.01.00 Cold Case KL.01.55 Special Victims Unit KL.02.45 CSI KL.03.35 Playbox

09:15 11:00

13:00 15:00

17:00 19:00 21:00 23:05

01:15

02:35 03:55

Et hjerte av gull Amerikansk drama fra 1991. Storm p kjærlighetens hav Britisk drama fra 1998. Owning Mahowny Canadisk drama fra 2003. I Love You, Eugenio Italiensk drama fra 2002. What’s Cooking? Britisk komedie fra 2000. Big Amerikansk komedie fra 1988. Sabrina Amerikansk komedie fra 1995. Colors Amerikansk actionthriller fra 1988. It Came From Hollywood Amerikansk komedie fra 1982. Vitne til mord Amerikansk thriller fra 1954. The Directors Amerikansk talkshow.

TORSDAG 10. JUNI 06:30 06:31 06:45 06:55 10:00 10:30 11:45 12:15 13:05 13:35 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:20 21:25 21:35 21:45 22:40 23:35 00:05 00:55 01:45 02:35 03:00 03:30 03:40

TV 2 Junior Nouky og venner Byggmester Bob God morgen Norge QuizShow God morgen Norge Hotel Cæsar Ellen DeGeneres Show Kamp i kulissene Den syvende himmel Home and Away Malcolm i midten 3rd Rock from the Sun Home and Away Venner for livet Dharma & Greg That ‘70s Show Scrubs Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Tid for hjem Tid for hjem Jenter på hjul Nyhetene Været Sportsnyhetene En dag før fotballVM Criminal Minds FlashForward TV 2 Sportens VMkveld Criminal Minds Judging Amy Anna Pihl 3rd Rock from the Sun 3rd Rock from the Sun Sportsnyhetene Været

KL.06.00 Playbox KL.06.35 Hundehviskeren KL.07.30 America’s Funniest Home Videos KL.07.55 Familietrøbbel KL.08.20 Gossip Girl KL.09.10 One Tree Hill KL.10.00 Airline KL.10.30 Megaquiz KL.11.40 Glamour KL.12.10 Hundehviskeren KL.13.10 Roomservice KL.14.10 Smallville KL.15.10 One Tree Hill KL.16.00 Gossip Girl KL.17.00 Familietr¯bbel KL.17.00 Familietr¯bbel KL.17.30 Will & Grace KL.17.30 Will & Grace KL.18.00 Grensevakten KL.18.00 Grensevakten KL.18.30 Airline KL.18.30 Airline KL.19.00 America’s Funniest Home Videos KL.19.00 America’s Funniest Home Videos KL.19.30 Roomservice KL.19.30 Roomservice KL.20.30 Undercover Boss KL.20.30 Undercover Boss KL.21.30 The Apprentice KL.21.30 The Apprentice KL.22.30 Cold Case KL.22.30 Cold Case KL.23.30 Grensevakten KL.23.30 Grensevakten KL.00.00 Narkojegerne KL.00.00 Narkojegerne KL.01.00 Cold Case KL.01.00 Cold Case KL.01.55 Special Victims Unit KL.01.55 Special Victims Unit KL.02.50 CSI: Miami KL.02.50 CSI: Miami KL.03.40 Playbox KL.03.40 Playbox

Aktuelt Spania nr.10 • 42

09:30

11:00 13:00 15:00 17:00

19:00 21:00 23:00 00:45

02:25 04:05

Nasse Nøff Amerikansk animasjonsfilm fra 2003. Get well soon Amerikansk komedie fra 2001. Rita Britisk komedie fra 1983. The Wool Cap Amerikansk drama fra 2004. The Most Fertile Man In Ireland Irsk komedie fra 2001. The Actors Irsk komedie fra 2003. Hjelp, vi gifter oss Amerikansk komedie fra 1988. Bestseller Amerikansk drama fra 1987. Better Than Chocolate Canadisk komedie fra 1999. Texas Funeral Amerikansk drama fra 2000. Once Upon a Wedding Amerikansk komedie fra 2005.


FREDAG 11. JUNI 06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Året med den svenske kongefamilien 11.05 Schrödingers katt: Den musikalske hjerne 12.00 NRK nyheter 12.10 Friidrett: Diamond League: Golden Gala Roma 14.10 Par i hjerter 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Elixir 17.40 Oddasat - nyheter på samisk 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Tinas mat 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.40 Norge rundt 20.05 Dei blå hav: Middelhavet 20.55 20 spørsmål 21.20 Detektimen: Tause vitner 23.00 Kveldsnytt 23.15 En velutstyrt mann 23.45 Maskefall: Den usminka historien om Kiss 00.45 Brura blei lura 01.40 Country jukeboks m/chat 04.00 Dansefot jukeboks u/chat

06:30 06:31 06:45 06:55 10:00 10:30 11:45 13:05 13:35

07.15 Disneytimen 08.10 Solgt! 08.40 Schrödingers katt: Den musikalske hjerne 09.35 Pakket og klart 10.05 Tre menn i en båt 11.05 Krøniken 12.05 Film: Mona Lisa Smile 14.00 En digital drømmeverden 15.10 Ei reise i arkitektur 16.00 Film: Forgylte løfter 18.05 Halvdan med breiband 19.00 Lørdagsrevyen 19.45 Lotto-trekning 19.55 Hvilket liv! 20.25 Med lisens til å glede 21.25 Sjukehuset i Aidensfield 22.15 Friidrett: Diamond League: Grand Prix New York 23.00 Kveldsnytt 23.15 Friidrett: Diamond League: Grand Prix New York 00.30 U2 - store øyeblikk 01.20 En velutstyrt mann 01.45 Dansefot jukeboks m/chat 04.00 Country jukeboks u/chat

06:25 07:00 07:01 07:10

14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 22:30 22:45 23:45 02:05 02:55 04:35

TV 2 Junior Nouky og venner Byggmester Bob God morgen Norge QuizShow God morgen Norge Hotel Cæsar Kamp i kulissene Den syvende himmel Home and Away Malcolm i midten 3rd Rock from the Sun Home and Away Venner for livet Dharma & Greg That ‘70s Show Scrubs Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat FIFA Fotball-VM 2010 FIFA Fotball-VM 2010: Uruguay Frankrike Nyhetene og Været TV 2 Sportens VMkveld Film: The Day After Tomorrow Harper’s Film: Den store dag Været

KL.06.00 Playbox KL.06.35 Hundehviskeren KL.07.30 America’s Funniest Home Videos KL.07.55 Familietrøbbel KL.08.20 Gossip Girl KL.09.05 One Tree Hill KL.10.00 Airline KL.10.30 Megaquiz KL.11.40 Glamour KL.12.10 Hundehviskeren KL.13.10 Roomservice KL.14.10 Smallville KL.15.10 One Tree Hill KL.16.00 Gossip Girl KL.17.00 Familietr¯bbel KL.17.30 Will & Grace KL.18.00 Grensevakten KL.18.30 Airline KL.19.00 America’s Funniest Home Videos KL.19.30 Hundehviskeren KL.20.30 Verdens sterkeste 3-Âring KL.21.30 CSI KL.22.30 The Graham Norton Show KL.23.30 Grensevakten KL.00.00 Lost KL.00.55 Arthur KL.02.45 The Jacksons - et familiedynasti KL.03.40 CSI: Miami KL.04.30 Playbox

09:15 11:00 13:00 15:00

16:30 19:00

21:00 22:30

23:00

00:40

02:15

03:45

Reven og jenta Fransk familiefilm Polar Bear King Irsk drama Behind Bars Amerikansk drama fra 2005. Min bror bjørnen 2 Amerikansk animasjonsfilm fra 2006. Transformers Amerikansk science fiction Den nakne pistol 2 & 1/2: Lukten av frykt - Amerikansk komedie fra 1991. Chapter 27 Amerikansk drama Films & Stars Nederlandsk underholdningmagasin. Malone Amerikansk spenningsfilm fra 1987. Night of the Living Dead Amerikansk grøsser fra 1968. Killer - A journal of a Murderer Amerikansk spenningsfilm Total Eclipse Fransk drama fra 1995.

LØRDAG 12. JUNI

07:16 07:21 07:35 07:57 08:09 08:34 08:47 09:11 09:37 10:00 10:30 11:30 12:30 13:00 15:30 18:30 18:45 19:10 21:00 21:15 21:20 21:40 22:35 23:35 00:30 00:55 02:40 03:40 03:55

Sonen TV 2 Junior Lunar Jim Bamse Bjørn og vennene hans Nouky og venner Ozie Boo Benjamin Bjørns hemmelige verden Hello Kitty Jeg er Eloise Lola og Virginia Winx Club Geronimo Stilton W.I.T.C.H. Ocean Girl Bonanza På hjul med Dag Otto FIFA Fotball-VM 2010 FIFA Fotball-VM 2010: SørKorea - Hellas FIFA FotballVM 2010: Argentina - Nigeria Nyhetene og Været LørdagsMagasinet Håndball: Norge Litauen Nyhetene Været Sportsnyhetene Arr i sjelen - Nye episoder! TV 2 Sportens VMkveld Arr i sjelen Samantha Film: Farlig beundring Bror mot bror Sportsnyhetene Været

KL.06.00 KL.07.20 KL.07.45 KL.08.10 KL.08.35 KL.09.00 KL.09.25 KL.09.50 KL.10.20 KL.10.50 KL.12.05 KL.13.05 KL.14.40 KL.15.10 KL.16.15 KL.17.10 KL.18.05 KL.18.30 KL.19.00 KL.19.30 KL.21.30 KL.00.40 KL.01.35 KL.03.45 KL.04.40 KL.05.35

Playbox Eve Clueless Sister, Sister Under samme tak Girlfriends Girlfriends Ekstrem rengjøring Ekstrem rengjøring Megaquiz Nigel Marvens dyreverden Slankekrigen Hjemme hos Jamie The Apprentice Gossip Girl Syltynne kjendismødre Cougar Town Lykkelig skilt The Big Bang Theory So You Think You Can Dance The Departed 48 timer Bronco Billy Beyond Tomorrow The Jacksons - et familiedynasti Playbox

Aktuelt Spania nr.10 • 43

09:15 11:00

13:00 15:00 17:00 19:30

21:00 23:00

00:50 03:00

Et spill for piano Fransk drama fra 2006. Le Boulet Millionjakten Fransk komedie fra 2002. Crossroads Amerikansk drama fra 2007. The Fantasticks Amerikansk musikal fra 2000. Hekta p deg Amerikansk komedie fra 2003. Mannen med den nakne pistol 33 1/3 Amerikansk komedie fra 1994. K-Pax Amerikansk drama fra 2001. Motorsagmassakren 2 Amerikansk grøsser fra 1986. Kodenavn Falken Amerikansk drama fra 1984. River Queen Newzealandsk drama fra 2005.

634 182 240


VIL DU ANNONSERE HER - DETTE ER EN 07.00 Handy Manny 07.25 Grønn glede LEDIG ANNON- 07.55 Norge rundt 08.20 Film: Små løyndommar SEPLASS FOR 09.55 Fredag i hagen 10.25 Folk: Mykland - vegen videre YOUR ADVERT 10.55 Friidrett: Diamond League: Grand Prix VIL DU ØKE DIN New York K U N D E M A S S E 12.55 På innsida av det danske kongehuset OG DIN SJAN- 13.25 Film: A Prairie Home Companion SE TIL SUKSESS, 15.05 Med lisens til å glede 16.05 Film: Høyere enn himmelen ANNONSER I AK17.35 20 spørsmål TUELT SPANIA - 18.00 Dyreklinikken 18.30 Åpen himmel: Tilbake i sporet ANNONSEPLASS 19.00 Søndagsrevyen HER - LEDIG AN- 19.45 Sportsrevyen 20.05 Det fantastiske livet N O N S E P L A S S 20.55 På innsida av det danske kongehuset ANNONSEPLASS 21.25 Poirot: Trekant på Rhodos - THIS IS A GOOD 22.15 Tilbake til viktoriatiden 23.15 Kveldsnytt SPACE FOR YOUR 23.30 Saddams hus 00.30 Luftambulansen ADVERT. ASK US 01.00 Nurse Jackie 01.30 Blues jukeboks FOR PRICES AND 03.00 Norsk på norsk jukeboks GOOD OFFERS ANNONSEPLASS 06.30 Morgennytt NRK nyheter HER KAN DU AN- 10.00 10.05 Norge rundt 10.30 Autograf: Per Fly NONSERE I AK- 11.05 Poirot: Trekant på Rhodos TUELT SPANIA 12.00 NRK nyheter 12.10 Eliten Dallas - DET LØNNER 12.40 13.30 Ut i nærturen Norge rundt SEG Å ANNON- 13.45 14.10 Par i hjerter NRK nyheter SERE I AKTUELT 15.00 15.10 Dallas Derrick SPANIA - BE OSS 16.00 17.00 NRK nyheter Elixir OM TILBUD. HER 17.10 17.40 Oddasat - nyheter på ER DET LEDIG 17.55 samisk Nyheter på tegnspråk 18.00 Tinas mat ANNONSEPLASS. 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen Puls: Sommer og VIL DU ØKE DIN 19.45 alkohol Måltidet jeg aldri OMSETNING OG 20.15 glemmer NÅ DINE NORSKE 20.45 Tradisjonshandverk: Gjørtler Kåre Ramberg 20.55 Distriktsnyheter KUNDER ER DET 21.00 Dagsrevyen 21 Miss Marple: Døde BARE EN TING Å 21.30 spor Kveldsnytt GJØRE: ANNON- 23.05 23.20 Krøniken 00.20 Den mektige stillheten SER I AKTUELT 01.35 Sport jukeboks 03.00 Country jukeboks u/ chat SPANIA! LEDIG ANNONSEPLASS www.aktueltspania.net HER KAN DU SET

SØNDAG 13. JUNI 06:25 07:00 07:01 07:24 07:34 07:44 07:49 07:52 07:57 08:09 08:20 08:31 08:42 08:52 09:15 09:36 10:00 10:30 11:30 12:30 13:00 15:30 18:30 18:50 19:00 20:00 21:00 21:20 21:25 21:45 22:15 22:45 23:45 00:40 02:15 03:05 03:20

Sonen TV 2 Junior Bakgårdsgjengen Thomas Toget og vennene hans Byggmester Bob Nouky og venner Lille Brunbjørn Milo Den magiske karusellen Noddy Toot og Poddle Vennebyen Elias Sonic X Pokemon Bakugan Ocean Girl Kolonihagen Kolonihagen FIFA Fotball-VM 2010 FIFA Fotball-VM 2010: Algerie Slovenia FIFA Fotball-VM 2010: Serbia Ghana Nyhetene og Sporten Været Supernanny Den svenske kongefamilien Nyhetene Været Sportsnyhetene Bryllupsintervjuet med Victoria og Daniel Reisemål TV 2 Sportens VMkveld Hack Beslan: Tre dager i september 60 Minutes Sportsnyhetene Været

KL.06.00 Playbox KL.06.50 The Planet’s Funniest Animals KL.07.15 Fresh Prince i Bel Air KL.07.40 Timon og Pumbaa KL.08.05 Timon og Pumbaa KL.08.25 Sonnys sjanse KL.08.45 Magikerne p Waverly Place KL.09.10 Girlfriends KL.09.35 Girlfriends KL.10.05 Megaquiz KL.11.20 71∞ nord KL.12.55 So You Think You Can Dance KL.14.50 Tre menn og en baby KL.16.55 Undercover Boss KL.17.55 Verdens strengeste foreldre KL.19.00 Kystpatruljen KL.20.00 America’s Funniest Home Videos KL.20.30 Sporl¯st forsvunnet KL.21.30 Jakten p den 6. sans - USA KL.22.30 CSI: NY KL.23.30 48 timer KL.00.25 The Goodbye Girl KL.02.30 Beyond Tomorrow KL.03.30 Playbox

09:00

11:00 13:00

15:00

16:00

18:00

20:00

22:00 01:15 02:55 04:35

Heidi Britisk familiefilm fra 2005. Luzhin Defence Britisk drama fra 2000. I Love You, Eugenio Italiensk drama fra 2002. Films & Stars Nederlandsk underholdningmagasin. Air Bud 4: Seventh Inning Fetch Amerikansk familiefilm fra 2002. Air Bud 5: Spikes Back Amerikansk familiefilm fra 2003. Pretty in Pink Amerikansk drama fra 1986. Short Cuts Amerikansk drama fra 1993. Time Japansk drama fra 2006. Bordet fanger Amerikansk drama fra 1987. The Directors Amerikansk talkshow.

MANDAG 14. JUNI 06:30 TV 2 Junior 06:31 Nouky og venner 06:45 Byggmester Bob 06:55 God morgen Norge 10:00 QuizShow 10:30 God morgen Norge 11:45 Hotel Cæsar 12:15 Ellen DeGeneres Show 13:05 Kamp i kulissene 13:35 Den syvende himmel 14:30 Malcolm i midten 15:00 Malcolm i midten 15:30 FIFA Fotball-VM 2010: Japan- Kamerun 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Vil du bli millionær? Hot Seat 19:30 Tid for hjem 20:00 Kolonihagen 21:00 Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Uskyldig dømt 22:35 TV 2 Sportens VMkveld 23:35 Boston Legal 00:30 Kontoret 00:55 Grownups 01:30 Miss Guided 01:55 Numbers 02:40 3rd Rock from the Sun 4 03:05 3rd Rock from the Sun 5 03:35 Sportsnyhetene 03:45 Været

07.30 America’s Funniest Home Videos 07.55 Familietrøbbel 08.20 Gossip Girl 09.10 One Tree Hill 10.00 Airline 10.30 Megaquiz 11.45 Glamour 12.15 Ungkarskvinnen 14.15 Smallville 15.10 One Tree Hill 16.00 Gossip Girl 17.00 Familietrøbbel 17.30 Will & Grace 18.00 Grensevakten 18.30 Airline 19.00 The Big Bang Theory 19.30 Lykkelig skilt 20.00 Cougar Town 20.30 Verdens strengeste foreldre 21.30 Bortskjemte tenåringer 22.00 Cougar Town 22.30 The Big Bang Theory 23.00 Lykkelig skilt 23.30 Grensevakten 00.00 Cougar Town 00.30 Lykkelig skilt 01.00 The Big Bang Theory 01.25 Cold Case 02.20 Special Victims Unit 03.10 CSI: Miami

Aktuelt Spania nr.10 • 44

08:45 Det levende slottet 11:00 Beyond Christmas 12:15 Bak scenen: Alice in Wonderland 13:00 Storm på kjærlighetens hav 15:00 18 kilo kjærlighet 16:15 Films & Stars 17:00 Ira and Abby 19:00 Popcorn 21:00 Sabrina 23:05 The Running Man 00:55 The Big Country 03:40 Colors


TIRSDAG 15. JUNI

06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Aktuelt 10.35 Puls: Sommer og alkohol 11.05 Forbrukerinspektørene: Connecting People 12.00 NRK nyheter 12.10 Eliten 12.40 Dallas 13.30 Ut i nærturen 13.45 Norge rundt 14.10 Par i hjerter 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Elixir 17.40 Oddasat - nyheter på samisk 17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Tinas mat 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Grønn glede 20.15 Pakket og klart 20.45 Extra-trekning 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Tre menn i en båt 22.30 Hitlåtens historie: In Da Club - 50 Cent 23.00 Kveldsnytt 23.15 Dalziel og Pascoe 01.00 20 spørsmål 01.25 Svisj gull 03.00 Norsk på norsk jukeboks

06:30 TV 2 Junior 06:31 Nouky og venner 06:45 Byggmester Bob 06:55 God morgen Norge 10:00 QuizShow 10:30 God morgen Norge 11:45 Hotel Cæsar 12:15 Ellen DeGeneres Show 13:05 Kamp i kulissene 13:35 Den syvende himmel 14:30 Home and Away 15:00 Malcolm i midten 15:30 3rd Rock from the Sun 16:00 Home and Away 16:30 Venner for livet 17:00 Dharma & Greg 17:30 That `70s Show 18:00 Scrubs 18:30 Nyhetene og Sporten 18:50 Været 19:00 Vil du bli millionær? Hot Seat 19:30 FIFA Fotball-VM 2010 20:00 FIFA Fotball-VM 2010: Brasil - Nord-Korea 22:30 Nyhetene og Været 22:45 TV 2 Sportens VMkveld 23:45 Rett på sak 11 : 15 00:40 Mang slags kjærlighet 01:05 Medium 01:55 The Company 02:50 Frustrerte fruer 03:40 Været

07.05 The Planet’s Funniest Animals 07.30 The Planet’s Funniest Animals 07.55 Familietrøbbel 08.20 Gossip Girl 09.10 One Tree Hill 10.00 Airline 10.30 Megaquiz 11.45 Glamour 12.15 Ungkarskvinnen 14.15 Smallville 15.10 One Tree Hill 16.00 Gossip Girl 17.00 Familietrøbbel 17.30 Will & Grace 18.00 Grensevakten 18.30 Airline 19.00 The Big Bang Theory 19.30 Lykkelig skilt 20.00 Cougar Town 20.30 Politiet 21.30 CSI 22.30 CSI: Miami 23.30 Grensevakten 00.00 Cougar Town 00.30 Lykkelig skilt 01.00 The Big Bang Theory 01.25 Cold Case 02.20 Special Victims Unit 03.10 CSI: Miami

09:15 De små kidnapperne 11:00 Et spill for piano 13:00 Chasing Freedom 15:00 Bruno 17:00 Rent-a-Kid 19:00 What`s Cooking? 21:00 Å elske på kreditt 23:00 I, Robot 01:05 Shanks 02:35 Rappin`

Norsk QUIZ 2 3 4 5 6 7 8 9 10

HvaHver het predikanten rundt og gjerne kalte seg lørdagsom på reiste Pavarotti i Albir ”Herrens jubelgutt”? Hva het republikken Kongo tidligere? Kl. 20.00 - 22.00 Hvor finner vi Rosenborg Slott? Hva kalles et landsted i Russland? etterpå er det anledning til å bli værende å lytte til levende I hvilket land er Monrovia hovedstad? somdu begynner kl. 22.00. Hvilket landmusikk forbinder med retten ”sushi”? Hva heter Grønlands sørspiss? Hva heter ”syltetøy” på fransk? I hvilket skuespill møter vi ”den grønnkledde”? I hvilken sportsgren bruker man ”dobbeltsculler”

Lagoppdeling - man svarer i lag. Loddsalg

Svar: 1. Aage Samuelsen, 2. Zaire 3. København 4. Datsja 5. Liberia 6. Japan 7. Kap Farvel 8. Confiture 9. ”Peer Gynt” 10. Roing

1

Åpen bar med alle rettigheter

Aktuelt Spania nr.10 • 45

Leiligheter til Leie på

Villa Romantica

Kontakt tlf. 965 DU 888 714 VIL AN-

NONSERE HER - DETTE ER EN LEDIG ANNONSEPLASS FOR YOUR ADVERT VIL DU ØKE DIN KUNDEMASSE OG DIN SJANSE TIL SUKSESS, ANNONSER I AKTUELT SPANIA ANNONSEPLASS HER - LEDIG ANNONSEPLASS ANNONSEPLASS - THIS IS A GOOD SPACE FOR YOUR ADVERT. ASK US FOR PRICES AND GOOD OFFERS ANNONSEPLASS HER KAN DU ANNONSERE I AKTUELT SPANIA


Scandinavia Travel Shuttle Direct (Alicante flyplass) Ring 965888752, eller maile på; spain@scandinavia-travel.com Kontakt kontoret under åpningstidene som er; mandag-fredag 10:00-17:00.

(De snakker skandinavisk på kontoret) Busstur kan bestilles opp til senest 24 t før avgang,, og man er garantert å bli med. Bussene går ca. 3-4 timer før flyet letter. Pris: 10 euro per person og vei. Tidene blir ikke bestemt før 1-2 dager før avreise fordi det blir beregnet etter hvilke stasjoner som skal stoppes på, og hvor mange mennesker som blir med. Ca. 20 busser kjører totalt hver dag. Så det er mange busser. Stoppestedene er: ALBIR: Albir Playa, Apts. Las Terrazas, La Colina, Hotel Cactus, Apts Albir 21, Rober Palace, Sun Palace, Consum, Caravan Camping, Sun Palace Albir, Albir Palace, Albir Garden. ALFAZ: Ta casa, Residencia Park, Cautivador, Foya Blanca, Don Quijote, Alfaz del Sol, Belmonte, Museo Delso, El Vikingo, Forum Mare Nostrum, El Romeral, Casa Cultura, Tossalet. Bussen stopper også eventuelt på ønsket hotel i Benidorm.

TO G T I D E R

ALICANTE – VALENCIA - BARCELONA

Tognr 01282 01102 01112 00460 01162 00264 01182 01212 01202

Type

Fra

Ank.

Ank.

Alicante

Valencia

Barcelona

EUROMED TALGO EUROMED Mare Nostrum EUROMED* TALGO EUROMED TALGO* ALARIS

06:55 08:06 09:25 11:09 14:20 15:23 16:16 18:18 18:20

* Ikke lørdager

Priser:

LOKALTOGET

08:27 09:53 10:55 12:57 15:55 17:08 17:58 20:19 19:50

11:42 13:39 14:09 16:37 19:10 20:39 21:13 23:58 23:46

BARCELONA – VALENCIA – ALICANTE

Tognr 01071 01101 01111 00463 00165 01161 01171 01181

Alicante-Valencia Alicante-Barcelona

Type

Fra

Ank.

Ank.

Barcelona

Valencia

Alicante

09:59 13:00 14:30 15:15 18:21 18:59 20:25 20:59

11:40 15:00 16:45 17:24 20:19 20:40 22:23 22:40

EUROMED* EUROMED ALARIS* Mare Nostrum TALGO EUROMED TALGO EUROMED

07:00 10:00 11:00 12:00 15:00 16:00 17:00 18:00

Turistkl.: ca. 25€, Turistkl.: 47-52€,

Alicante Airport

Preferente: 32-45€ Preferente: 63-86 €

Valencia Airport (Manises)

Pris per sone: Enkel billett:

1,15 €

Tur/retur billett: 2,00 € Prissystemet er lagt opp med totalt seks soner. Fra Alicante til Denia koster med andre ord billetten 1,15 x 6 = 6,50 euros. Ved en tur fra Altea til La Vila, reiser man i to soner, og enkeltbilletten koster deg 2,25, mens du sparer noen cent ved å kjøpe tur/ retur med en gang. Da koster billetten begge veier 3,85.

www.aktueltspania.net

RUTETIDER FLYBUSS BENIDORM-EL ALTET. Fra Benidorm: (Nye busstasjonen Avenida de Europa) 08:00 - 09:00 10:00 - 11:00 - 12:00 13:00 - 14:00- 15:00 16:00 - 17:00 -19:00 21:00 - 23:00. Fra El Altet: (Plattform 29-30) 08:00 - 09:00 - 10:00 11:00 - 12:00 - 13:00 14:00 - 15:00 - 16:00 17:00 - 19:00 - 21:00 23:00. Billettpris ca 8 euros hver vei. Beregn at turen tar en time.

Aktuelt Spania nr.10 • 46

Fra Benidorm: 10:15 - 16:15 Fra Manises: 09:45 - 13:30 - 20:30 Billettpris ca 17,15 euros en vei. Beregn at turen tar opptil 2,5 time.

Torrevieja- El Altet Ingen direktebuss for øyeblikket. Man kan ta buss mellom Torrevieja busstasjon og sentralstasjonen i Alicante, og lokalbuss fra Alicante til El Altet(C-6).


VIKTIGE TELEFONNUMMER

VÅRE ANNONSØRER:

Nødnummer = 112

Policia Local Guardia Civil Brannstasjon Ambulanse Alicante 965 107 200 965 921 100 965 982 222 965 254 141 Alfaz 965 887 100 965 840 525 085 965 843 183 Albir 965 887 100 965 840 525 085 965 843 183 Altea 965 845 511 965 840 525 085 966 880 025 Benidorm 966 807 766 965 854 030 965 854 080 965 855 945 La Nucia 965 870 533 965 840 525 965 854 080 966 875 300 Orihuela Costa 649 900 304 966 769 143 965 300 080 966 742 945 Rojales/Quesada 966 715 129 965 700 128 966 704 433 965 144 000 Torrevieja 965 710 154 965 710 113 966 704 433 966 700 877 Flyplass el Altet 966 919 000 Busstasjon Alicante 965 130 700 Tog RENFE Flyplass Murcia 968 172 000 Busstasjon Murcia 968 292 211 902 240 202 Alfaz / Albir Benidorm Aquagest (vann) 965889102 Ayuntamiento 965855500 Ayuntamiento Alfaz 965888265 Ambulatorio 965856046 Casa de Cultura Alfaz 965889423 Busstasjon 965130700 Centro de Salud 965889894 Buss Euroline 966802313 Correos Alfaz 965889495 CDT 966870000 Correos Albir 966867354 C. de Salud FOYETES 966830061 Iberdrola (strøm) 901202020 C. de Salud LA CALA 965856858 Iglesia Noruega 966867474 Correos Post 965853434 Juzgado de Paz 965887131 Lokal buss 965854322 Polideportivo Alfaz 965889515 Lokal tog FGV 965851895 Radio Taxi 966810010 Norske konsulat 965852166 Sykehus LA VILA 966859800 Svensk konsulat 966805933 Suma 965887925 Sykehus LA VILA 966859800 Tourist-Info Alfaz 965888265 Taxi Radio-Taxi 965861818 Tourist-Info Albir 966867022 Tourist-Info 965851311 Altea La Nucia Aquagest (vann) 965845635 Aqualia (vann) 902186018 965870700 Buss Altea Barcelona 965850151 Ayuntamiento 902422242 Buss Altea Madrid 965857962 Buss ALSA 966896490 Centro de Salud 966880025 Centro de Salud 965873776 Club Náutico Altea 965841591 Centro de Salud Pinar Club Náutico Mascarat 965842200 Correos 965870516 965870580 Club de Golf Don Cayo 965848046 Juzgado de Paz 966897570 Correos Altea 965840174 La Mediterrània Audit. 966895106 Palau Altea 966881924 Piscina Cubierta 966896564 Servi Taxi 966810010 Polideportivo Municipal 966895949 Suma 966880217 Suma 966859800 Sykehus LA VILA 966859800 Sykehus LA VILA 966810010 Tog Alicante-Altea-Denia 965851895 Taxi Servi-Taxi Tourist-Info 966895672 Tourist-Info Altea 965844114

Albir

HER FINNES Aktuelt Spania Alfaz del Pi

La Nucia

Altea

Sevilla kiosken AS kontor Restaurant Alfaz del Sol (ved Burger King) Restaurant Sarita Café Nuevo Alcazar Den Norske Turistinfo Pavarotti Restaurant Bokhandelen Dels Artistes Costa Blanca Klinikken Villa Romana Reuma-Sol Rest. La Costera Fysiakos Scandinvia Travel Benidorm Kirkesenteret Joelly Villajoyosa Turist Info Notar Mendoza Turist Info Mendoza Akinon senteret VG-kiosken i Kiropraktorsenteret Mare Nostrum Carrer Pizarro Helsekosten Toldos Aitana

Aktuelt Spania nr.10 • 47

ADVOKAT: Adv. Karl J. L. Warpe Side Ripoll Abogados side ALARM: Safeguard side BIL/BILUTLEIE: Auto Impulse side Auro-Maq-Altea side Euro-Cars La Nucia side BOKHANDEL: Den norske bokhandelen i Alfaz side BYGG- OG JERNVARER: Aluminium FINESTRA side Toldos AITANA side EIENDOM: Casa de Salud side FYSIOTERAPI: Fysiakos side Clinica Fisioterapia side GARDINER: Paraiso de Cortinas side HELSE/HELSEKOST Sanct Bernhard side HØREAPPARATER: Robert Vanderbeek side KAFÈ: Cafè Pavarotti baksiden LEGEKLINIKK: Costa Blanca Klinikken side Vidar Hjelset side LEILIGHETER: NordbyLaVila side Villa Romantica side MØBLER: Himolla side MOTE: Scan Moda side OPTIKER: Euro Optica side Olivers Optics side OVERNATTING La Fauvelle side PIANOSTEMMING Piano man side REISEBYRÅ/TURER Scandinavia Travel side RESTAURANT: D´els Artistes forside Sarita side San Marcos side Nuevo Alcàzar side Villa Romana side Carpe Diem side Tulipan Blau side Ostau side El Sacristán side RØRLEGGER/DRIKKEVANN: Todo Agua side SEILTUR: Paradise Freedom side SKREDDER/SØM MYH side SCOOTER/SYKKELUTLEIE: Eco Scooter side SYKEHUS: Hospital de Levante side SPA OG BASSENG: Mundo Spas forside TANNKLINIKK: Den Norske Tannklinikken i Alfaz side TURER- ARRANGEMENT: Sunny side Happenings side

5 15 6 32 10 7

22 14 14 28 21 24 13 9 7

12 12 43 45 11 32 7 16 8 17 29

4 35 2 13 13 3 19 23 5 34 13 14 34

7 27


Hver onsdag

JAM-SESSION

Kl. 21.00 Kom og hør på lokale musikere spille sammen... spill gjerne med selv om du vil! En populær internasjonal kveld med god stemning!

Med unntak av den faste Jam-session på onsdager, holder Aktuelt Spanias kontor og Cafè Pavarotti stengt fra 12. juni til 1. august. Takk for et opplevelsesrikt år - og vel møtt til en ny og spennende sesong fra august! Her er noen glimt fra det siste året på Pavarotti: Piano concert: Christmas concert

Live music

Saturday 20. June 21.00 - 24.00

TUESDAY 1ST DECEMBER 20:00 p.m.

This Sunday

Jesse live

Elena Lasco

Tickets 15€

“Sing along....”

Free Entrance TICKET SALE AT Cafè Pavarotti At Pavarotti in Albir (Behind Consum in the center)

At Pavarotti in Albir (Behind Consum in the center)

Camino de la Cantera no. 12 Tlf: 634 182 240

Camino de la Cantera no. 12 Tlf: 634 182 240

JAZZ-PIAN

CONCIERTO CLÁSICO

O CONCER

31st January

15 de Marzo (Domingo) 17:00

Lehar, Strauss, Kalmann, etc.

e: Jazz standards * Rebekas own com positions * Jazzversions Bach and Grieg

Ven y escucha a Krystyna Lund. Canta clásicos conocidos. At Café d´ teatre Pavarotti

Barnegruppa i Teatroalfas viser:

CONCIERTO CLÁSICO P R(Domingo) I K K17:00 EN 15 de Marzo

T: e

included

*1 drink

¿Te gusta la música clásica?

Café d´Teatre Pavarotti, Camino de la Cantera nº 12, 03581 Albir - (detrás Consum) TLF: 667 912 308

(Saturday)

Rebeka Pric K o n c pianis Pablo Fo t and piano 15 € j o bass and teacher Nelson d ’ L e o n drums Concert Programm

Café d´Teatre Pava Camino de Cantera 03581 Albir - (Backrotti, nº 12, Consum) gd: la667 om 912s308gruppa i Teatroalfas viser: Barne- og unTLF

“Dager som Døde”

(Behind Consum in Albir)

The Musical

¿Te gusta la música clásica? Lehar, Strauss, Kalmann, etc. Sp a n ish

even ing

F lame n c

Welcome

in Albir

o and t a

Ven y escucha a Krystyna Lund. Canta clásicos conocidos. w it h

p as

to

Cafè Pav Camino arotti de la Can (behind tera Consum in the cen 12 ter of Alb ir)

FRIDAY

APRIL At 20.00h 16th

Norsk QUIZ Pre sale of tickets: 634 182 240/ 634 067 442

Fredag 28. mai kl. 20.00 Lørdag 29. mai kl. 18.00

Café d´Teatre Pavarotti, Camino de la Cantera nº 12, 03581 Albir - (detrás Consum) TLF: 667 912 308

BILLETTSALG: PÅ PAVAROTTI TLF: 966864217 634182240

Fredag 29. mai kl. 18.00 og Lørdag 30. mai kl. 18.00 Billetter kan kjøpes på Cafè Pavarotti eller bestilles på tlf: 667 912 308 5 Euro

LIKE BAK CONSUM I ALBIR

Premiere 24th April - 20.00h Performances:

25th, 26th April, 1st, 2nd, and 3rd May International teenagermusical - english spoken

Hver lørdag på Pavarotti i Albir Kl. 20.00 - 22.00 etterpå er det anledning til å bli værende å lytte til levende musikk som begynner kl. 22.00.

Adresse: Camino de la Cantera no 12 (Bak Consum) 03581 Albir. Tlf: 634 182 240

Lagoppdeling - man svarer i lag. Loddsalg

10 €

Ticket sale at: Cafè d`Teatre Pavarotti Albir TEL. 667 912 308 and the Norwegian bookshop in Alfaz

PR I 3 € S:

AS #10, 2010  
AS #10, 2010  

Aktuelt Spania #10, 2010.

Advertisement