Page 11

mer enn 10.000 mennesker var stuet sammen inne i slottet og utsatt for stadige angrep! Tilslutt var Alcazar bare en stor ruinhaug. Derfor kan man så absolutt si at dette er et meget nytt, gammelt slott. Franco fikk det restaurert og Spania har jo ikke hatt noen krig siden Borgerkrigen i 1930 åra.!

Toledodomen.

En av Spanias største og flotteste kirker som i år er mer enn 500 år gammel. Ned til katedralen er det bare en kort spasertur. Gå etter spiret det synes overalt. Med sine 114 x 60 meter og en innvendig høyde i kirken Alcazar på 45 meter så tar Toledodomen tidene har pusten fra de fleste. Den spanske beleiring. gotikken har en annen stil enn både tysk og fransk gotikk; - mye mere jordnær og tung, - ikke så himmelstrebende og høytravende som for eksempel Kølnerdomen.

En vanskelig jobb Det tok over 250 år å bygge Toledodomen ferdig! Med de redskaper folk hadde den gangen var det sikkert risikabelt! Historien tier om hvor mange håndverkere som datt ned og slo seg i hjel. Men når du står inne og ser opp, tenker du uvilkårlig på alle de arme stakkarene som strøk med under arbeidet her inne for at herren skulle få enda et flott hus. Ha god tid og nyt besøket i domen. En stor kortog suvenirsjappe finner du også her.

slottet som gjennom blitt utsatt for krig og

denne bydelen ligger det også et annet verdenskjent hus, et staselig patrisierhus som en gang tilhørte jødefamilien Levi. Det ble solgt på auksjon et par ganger etter at den oppinnelige eieren var drevet i landflyktighet.

Men så skjer det noe: Huset blir solgt til grekeren Theotocopulos. Han bor der i 40 år og maler noen av Spanias vakreste og mest dramatiske billeder. En lykke for Spania at han bosatte seg her! “El Greco”, grekeren blir etterhvert en del av Toledo og når han tilslutt dør, skaper byens fedre om huset hans til et museum. Det er ført tilbake til sin 16. århundre stil og mange av kunstnerens mest kjente billeder henger der.

Toledos gamle Jødekvarter.

Ikke langt fra domen finner vi det gamle jødekvarteret. I dag bor det jo ikke mange jøder her, for jødene ble kastet ut av Spania sammen med araberne i 1492. Men to synagoger ligger det her fremdeles, Transito-synagogen og Santa Maria-synagogen. Det siste navnet må vel være omtrent like ille som å kalle en god katolsk kirke for Muhammed-domen! Transito-synagogen ble bygget i 1390 og bare 100 år senere brukt som militærforlegning og hestestall. Den andre synagogen, som var bygget noen år tidligere, led en lignende skjebne etter at Isabella bestemte at nå skulle alle ut. Jødekvarteret er i dag restaurert og det er synagogene også. I Transito-synagogen er der også en hyggelig, gammel suvenirbutikk med bra utvalg av hebraiske bøker og musikk. Her i

Altea - Ctra. Nac. 332 (in front of MERCADONA) Ptda. El Planet 159, L1 - 03590 Altea - Tel: 966.881.122 --- www.himolla.com ---

Aktuelt Spania nr.07• 11

AS #07, 2010  

Aktuelt Spania #07, 2010.

AS #07, 2010  

Aktuelt Spania #07, 2010.

Advertisement