Page 1

Nr. 05 -15. mars 2010

Nyhet: Informasjonsbilag fra Den Norske Klubben Costa Blanca

Møt vüren i hjertet av

Valencia


Trenger vi kvinnedagen?

Disse ordene blir skrevet 8. mars, den

internasjonale kvinnedagen. Mange mener at en egen kvinnedag bare er tull. Ja, vi kan kanskje mene at kvinnefrigjøringen i Norge for lengst er unnagjort. Det er i dag få, om noen, begrensninger for de kvinner som ønsker å bli advokater, professorer, politikere, leger, ledere etc, men verden strekker seg jo lenger enn til svenskegrensa. Det er vel ingen tvil om at svært mange, trolig flertallet av verdens kvinner trenger den støtte en internasjonal kvinnedag kan gi dem. Forresten har vi fortsatt grupper i Norge, som kan trenge hjelp til å frigjøre seg fra undertrykking visse miljøer har tatt med seg og fortsatt utøver i Norge. Dersom ikke disse gruppene klarer å reise seg, vil dette gå i arv i generasjoner framover, og det er ikke et demokrati vi gjerne ønsker å tilhøre, verdig. Jenter fra muslimske miljøer er i klemma, og lever ofte en form for dobbeltliv. Man er vestligorientert og frimodig ute, og underdanig innenfor husets fire vegger, for å tekkes foreldregenerasjonens forventninger og kulturelle arv. Det må nødvendigvis bli kulturkollisjon når mennesker fra svært konservative muslimske land, kommer til den vestlige verden.

www.aktueltspania.net

Her får man høre at jenter er ”horer” dersom de ikke kler seg som forventet. Jenter blir tvangsgiftet og i flere tilfelle omskåret som småjenter. Dette er saker som de norske kvinnegruppene bør konsen-trere seg om. Problemet er ofte at radikale grupper som for eksempel ”Ottar” er så venstrevridde, at det å kritisere innvandrermiljøene blir som å banne i kirken. Hadde disse gruppene ment noe med sin kvinnefrigjøring, ville de satt alle krefter inn på å hjelpe innvandrerjenter som ofte blir kuet etter alle kunstens regler. Vi sier ikke at dette gjelder alle muslimske familier, det er store forskjeller ute og går. Dessverre er jentene i ”Ottar” og likesinnede, mer opptatt av å sverte norske menn og norsk ”mannsjåvinisme”, men alvorlig talt er vel dette bagateller i forhold til de kår som mange av deres muslimske søstere må leve under. Skal venstreradikale kvinnegrupper få respekt for sin oppstand, bør de vise solidaritet, selv om dette ikke alltid er politisk korrekt. Når disse menneskene er mer opptatt av å gå under parolen ”Norge ut av Afghanistan”, viser de med rette hvor mye de har forstått av hva som skjer med kvinnefrigjøringen ute i verden.

Aktuelt Spania nr. 05• 2


Aktuelt Spania Nr. 5 - 19. Årgang Utgiver/Editorial:

Aktuelt Spania

Postadresse/Direcciòn:

Aktuelt Spania Camino de la Cantera nº 12, 03581 Albir Tlf: 966 864 217/ 634 182 240 www.aktueltspania.net

CIF: Kontortid/ Horario de oficina: Annonsebestilling/ Anuncios: Redaktør/Redactor: Design & Layout/ Diseño y Maquetación Medarbeidere/ Colaboradores

Forsidebilde: Hjertet av Valencia 2

Leder

4

Nyheter

6 Møt våren i hjertet av Valencia

X-5284042-E

Mandag til fredag kl. 10.00 - 14.00 Tlf: 966 864 217/ 634 182 240 Tom Bjørnø redaksjonen.as@gmail.com

Marianne Hoelstad layout.as@gmail.com

K.J. Hermanrud pottemaker47@yahoo.co.uk Karl Johan Warpe kjwarpe@advokatwarpe.com Solfried Gjelsten s.gjelsten@gmail.com Angelica Majos amtservice@gmail.com Linda Jeppesen jeppesen.linda@gmail.com

8

Økonomi

10

Chemtrails - Konspirasjonsteori eller fakta

12 Bistro Maya

14

Boligmarkedet

16

“Skitt i Norge - Leve Toten”

19 - 22

Informasjonsbilag fra Den Norske Klubben Costa Blanca

Kari Fjeldstad aktueltspania@gmail.com Trykkeri/Impreso:

Media Print

Depósito legal nº.:

A-659.1994

23

Leserinnlegg

24

Naturlig helse

30 Historie: Inntrykk fra en Amerikatur

www.aktueltspania.net

33

Markedsplassen

37

Konserter og foredrag

39

Viktige telefonnummer

Aktuelt Spania nr.05• 3


NYHETER Aktuelt Spania holder deg oppdatert om det som skjer i Spania. Siste nytt lokalt og regionalt

Eldrebølge i Alicante

Stor immigrasjon av utlendinger sørger for en skikkelig eldrebølge i Alicanteprovinsen. Den siste demografiske undersøkelsen viser at antall eldre stadig blir større, mens kun 10 prosent av befolkningen er under 15 år. Tallene er hentet fra

padron i provinsens kommuner pr 1. januar 2009. San Fulcencio har for eksempel bare 1025 av 12.035 innbyggere som er under 15 år.

Las Lomas i La Mata. Prosjektet er vedtatt i bystyret med stemmende til Partido Popular, mens hele opposisjonen stemte i mot.

Camps på tur

Irriterende avgift

Regionspresident Francisco Camps reiste i begynnelsen av mars ”over dammen” for å undertegne en avtale med Microsofts grunnlegger Bill Gates, som sikrer Torrevieja Microsofts nye Helse Innovasjonssenter. Byen ble valgt på grunn av byens beliggenhet midt mellom El Altet og San Javier, flyplassene i henholdsvis Alicante og Murcia, men også fordi de lokale sykehusene i området allerede bruker systemene til Microsoft. Camps sa ved avreisen at avtalen er et stort skritt for Valencia som region for forskning og utvikling. Regionsregjeringen har også inngått en avtale med Microsoft som sikrer at det valencianske språket blir innbakt i datagigantens programvare fra april.

Om du ønsker å se på TV, og ligger på Alicante-hospitalet, skal det heretter koste deg 3 euro pr rom. Sykehusledelsen ønsker å finansiere overgangen til digitalt system på denne måten, men forslaget møter motbør, blant annet fra fagforeningen UGT, som beskriver forslaget som ”et overgrep”, fordi tjenesten inntil nå har vært gratis. Sykehusledelsen sier innføring av digitalt system, vil gi pasientene bedre bilde, IP-telefoni og mulighet til internettilkopling. Avisen ”Informacion” skriver at pasientene mener avgiften er urettferdig, særlig gjelder dette langtidspasientene. .

Turbulens i Polop

Torrevieja nytt Benidorm? Saltbyen kan få sitt utseende dramatisk forandret dersom bystyrets forslag om å bygge 20 skyskrapere på 30 etasjer får gjennomslag hos regionsmyndighetene i Valencia. Byggene skal komme i umiddelbar nærhet til strandlinjen i områdene Campigo San Mamés, mellom Acequión-stranden og Playa de los Náufragos ved den internasjonale Marina., Playa de los Náufragos, Curva del Palangre, rett ved Los Locos beach, eller

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania nr.05• 4

Opprullingen etter drapet på tidligere borgermester Ajejandro Ponsado fører til hoderulling blant politikerne. Tidligere viseborgermester Pilar Villaueva (PP) har levert inn sin avskjedssøknad som medlem til bystyret, og hun har inntil nå også vært byråd for miljø og utdanning. Avskjedssøknaden kommer tre måneder etter at Ponsados etterfølger, Juan Cano, ble arrestert av Guardia Civil, mistenkt for å stå bak drapet på sin forgjenger. Cano har nektet ethver kjennskap til saken. Bystyret i Polop har seks mandater fra PP, to sosialister og to uavhengige.


Krigsforbryter tatt i Altea

Serberen Veselin Vlahovic ble arrestert rett ved sitt hjem i Altea 1. mars. Mannen var kjent fra krigen på Baltikum som ”Monsteret fra Grbavica”. Han er anklaget for å ha drept mer enn hundre kvinner og barn i denne bydelen i Sarajevo, i tillegg til tortur og voldtekter. Politiet fant mannen under etterforskning av en forbryterliga, der østeuropeisk mafia var mistenkt å stå bak voldelige innbrudd og overfall rundt omkring i Spania. Vlahovic var trolig i ferd med å flykte fra Altea, da politiet slo til, etter at han hadde oppdaget at han ble skygget. Han satte seg kraftig til motverge under arrestasjonen. Vlahovic hadde falske belgiske identifikasjonspapirer på seg da han ble tatt. Mannen er født i Montenegro i 1969, og har fem arrestordre på seg, to av dem i Spania. Han rømte fra et fengsel i Podgorica i juni 2001, og har altså vært på frifot i nesten ni år. Politiet mistenker ham blant annet for å være involvert i en skyteepisode

under et innbrudd i Tarragona i november 2004. Domstolen i Denia bestemte at mannen skal sitte arrestert uten mulighet for løslatelse mot kausjon.

Gjelden fordoblet

Kommunene i Alicanteprovinsen har fordoblet gjelden sin til 1,33 milliarder euro, melder den spanske sentralbanken. Dette har skjedd i løpet av fem år. Men også den private gjelden har økt i tillegg til at næringslivet har pådratt seg 30 prosent mer gjeld bare i 2009. Gjeldsbyrden fører til at kommunene må finne fram sparekniven. Et eksempel er Torrevieja, som har kuttet 11 milliarder i sine budsjetter i år.

Modernisering

I Villajoyosa har byrådet for turisme installert nye muligheter for fritidsaktiviteter. Her er

DIN NORSKE MEGLER I ALBIR! Avda. Albir 56 - hovedgaten i Albir

GUNSTIGE PRISER! Stort utvalg av eiendommer! ALBIR – LEILIGHET

s-474

Estrella 1 fra 2003. Bakkeplan med 30m2 sydvendt terrasse. 2 soverom, 2 bad. Felles basseng, tennisbane. Garasjeplass.

ALBIR – VILLA

s-838

Villa: stor stue med peis, sentral varme, 3 soverom, 2 bad, garasje. Sjarmerende hage med basseng og flott terrasseområde.

Pris før: € 242.000 Pris nå: € 199.000 Pris før: € 495.000 Pris nå: € 399.950

www.costablancabooking.com Tove : 620 858 617

Ragnhild: 657 857 446 Aktuelt AktueltSpania Spanianr.02• nr.05•5 5

blant annet også hjelpemidler for eldre mennesker med bevegelseshemming. Nye lekeapparater for de minste samt nye anlegg for fotvask etter strandbesøket er montert. Byrådet, ved Xaro Escrig understreket ved åpningen av de nye installasjonene at alt var planlagt ut fra et miljømessig perspektiv. Villajoyosa har fem blå flagg på strendene, og fremstår etter hvert som en riktig perle for turister og byens egne innbyggere.


Møt våren i hjertet av

Valencia Av: Linda Jeppesen www.sunnysidehappenings.com

Valencia er blitt et populært reisemål og alle områdene i byen har sitt eget særpreg og spesielle atmosfære. Jeg tør å påstå at du kan tilbringe flere dager i Valencia uten å gå lei. Selve gamlebyen i Valencia bør du absolutt få med deg, før du eventuelt utforsker andre deler av Spanias tredje største by. Gamlebyen er selve hjertet av Valencia. Den er liten, avslappet og tettpakket av serverdigheter, små hyggelige fortausrestauranter, smale gater og smug, spennende arkitektur og sjarmerende småbutikker. Dette bør være er et eldorado både for de med svart belte i shopping og også for de litt mer kresne globetrottere, historieinteresserte og museumsgjengere.

Selv ville jeg anbefalt å starte dagen med en kopp kaffe, for eksempel ved Placa de la Reina, som innehar et stort og imponerende torv. Her ligger den berømte katedralen fra 1300 tallet. Den er bygd i gotisk stil på ruinene av en moské og det er verdt å betale noen euro for en liten omvisning inne i katedralen. Du får også med deg et par øretelefoner på kjøpet.

En dagstur fra Alfas del Pi området er lett overkommelig. Bilturen tar rundt halvannen time og starter du tidlig, kan du få med deg ganske mye på bare en dag. Skulle du ønske deg et hotellrom er ikke det noe problem, for i Valencia kryr det av overnattingsmuligheter i alle prisklasser.

Etter en omvisning i katedralen er det fint å rusle i retning Plaza de la Virgin hvor du ikke kan unngå å legge merke til et vakkert kapell. Dette området brukte å være hovedkvartalet i Valencia helt fra romertiden. Her er det verdt å stoppe opp, ta frem kameraet og kanskje til

Aktuelt Spania nr.05• 6

og med stikke innom kapellet for en titt. Er du mer opptatt av folkeliv, kan du sette deg ned på en av de mange kafeene på plazaen og nippe til et glass cava (Spanias svar på champagne) litt oliven og kanskje noen små tapasretter (spansk fingermat). Det eneste som kan ødelegge denne idyllen foruten været, er om du har duefobi. Det myldrer nemlig av disse tobente tiggerne på Placa de la Virgin. Problemet er faktisk blitt så stort at det er forbudt å mate duer i Valencia, så


husk det, så du ikke blir bøtelagt på turen. Det går fort å rusle gjennon de små bydelene i gamlebyen, men det er lett å bli forrvirret. Byen har nemlig flere hundre trange smug. Ikke bli forbløffet om du treffer på samme katedral flere ganger i løpet av din første tur til Valencia. Det gjorde i hvertfall jeg. Litt ekstra trim burde i det minste hjelpe på appetitten, for du bare må innom Mercado Central som ligger i et svært koselig område som heter Barrio del Carmen.

er matmekka. Tar du helt av på shopping i Mercado Central, anbefaler jeg deg å snu nesen retning hjem nå, slik at dine fantastiske råvarer ikke blir ødelagt. Unn deg gjerne en paella på hjemveien, for eksempel på en av de hyggelige restaurantene ved den langstrakte sandstranden i Valencia. Paellaen kommer nemlig fra Valencia og valencianerne legger mye tid og stolthet i å lage denne retten ekstra god.

Mercado Central er det mest fantastiske matmarkedet jeg noen sinne har sett. Jeg blir lykkelig av å være der inne. Her kan du få alt ditt hjerte begjærer av skinke, ost, fisk, skalldyr, frukt og grønnsaker, tapas, vin og spanske delikatesser. Bodene står tett i tett. Hallen er vakker i seg selv og rommer flere hundre kvadratmeter. Ta med deg kjølebag og fyll opp. Skal du ha stor fest, ville jeg absolutt vurdert å dra hit. Dette

Las Fallas festivalen

KRÄUTERHAUS KRÄUTERHAUS

Dette er den største festivalen som arrangeres i Valencia og den går av stabelen 15-19. mars hvert år. Valenci-anerne bygger fargerike barokkfigurer i pappmasjé og plast i flere meters høyde. Disse gjør gjerne narr av ”stereotyper” og politikere blir parodiert. Under den siste fiesta dagen brennes de fleste figurene og hele Valencia blir røyklagt.

Noni Bio-Juice 100%

1 Litre € 26,50 - 3 Litre € 24,00/L 90Kapseler € 12,80

Soya-Isoflavoner & Kalsium

DENIA

Soya inneholder planteøstrogen som gir gunstig effekt på kvinnens kropp under og etter overgangsalderen. 90 Kap €12,50 fra 3x €11,00

Omega-7 Kapslar C/Cop, 11 Tel: 96-578.04.25

MORAIRA

Omega-7 från ekologiskt odlade havstrnoljahar en lugnande och fuktgivande effekt på slemhinnor i matstrupe, ögon, mun och spelielt för kvinnor vid vaginan. 180 Kap € 9,90 - - fra 3x € 8,90

EPA Fiskolje Kapsler(650mg)

C/Dr.Calatayud, 15 Tel: 96-649.15.73

CALPE

Av.Gabriel Miro, 7 Tel: 96-583.68.07

BENIDORM

med 650mg Fiskoljakoncentrat, minst 65% Omega-3 och minst 325mg EPA / 70mg DHA. 90 Ka € 24,90 210 Kap € 49,50

ALBIR

TORREVIEJA

Se annonse i Aktuelt Spania for Valenciautflukter.

Flere naturprodukter Euro AFA sjøtang kapsler ................120 kap ..19,95 Artisjokk ekstrakt .....................120 tab .....8,95 1 Litre € 11,00 Asparges tabletter....................350 tab...12,50 3 Litre € 9,90/L A-Z 26 vitaminer & mineraler ..150 kap ....7,95 90 Kapsler € 11,00 Cinnamon kap 2.000mg NY ....180 kap ..11,00 CLA (konjungert linolsyre)........120 tab ...15,00 Co-enzym Q10 40mg + vit. ......150 kap ..25,00 Vid blum- och pollenallergi ren Co-enzym Q10 100mg mono.....60 kap ..18,00 egyptisk svartkumminolje med Cranberry Vital-Juice....................1 L........8,90 fleromättade fettsyror, E-vitamin, Djevelklo...................................120 kap ..10,75 folsyra, pantotensyra och biotin. Dvergpalme & Gresskarfrøolje .300 kap ..28,50 180 Kap € 9,90 - - fra 3x € 8,90 Eple-eddik ...............................120 tab .....7,95 Ginsengfit.................................200 kap ..21,70 Gresskarfrøolje.........................130 kap ....7,95 er en velbalansert kombinasjon for Grønnleppet musling kapsler ...150 kap ..12,50 sunne leddfunksjoner. 120 Kap €35,90 fra 3x €32,95 Hårfit - för starkt, sunt Hår ........150 kap ..12,50 Johannesurt + Lecitin .................90 kap ....9,85 Kalsium-Magnesium.................400 tab .....9,95 Magnesium förbättrar muskel Lutein Eyecare m/ blåbær..........9 0 kap ..12,80 funktionen, minskar benkramper, och Maca-østers ekstrakt ...............120 kap ..16,80 ökar muskelernas stresstolerans. Magnesium...............................200 tab.....5,45 Varje Kapsel innehåller 400 mg ren Magnesium-Ginkgo ..................400 tab...20,50 magnesium. Endast 1 kapsel per dag! Mariatistel Silybum...................120 kap ..16,70 120 Kap € 8,50 Nattlysolje 500mg.....................150 kap ....9,95 OPC Kapsler ..............................90 kap ..22,50 (500mg) Haibrusk ..................................180 kap ..21,80 Flerumettede Omega-3 fettsyrer Rød solhatt & Vitamin C ...........120 kap ..11,85 hjelper med å regulere kolesterolRød solhatt drops .....................100 ml ......9,85 verdiene. 400 Kapsler € 9,50 Rødkløver kapsler .....................60 kap ..19,50 Royal Jelly 1 måneds kur ..........30 bot...29,95 Silica - for hår, hud, negler .......210 kap ....8,95 förbättrar koncentrationen, minnet Sink-gjær .................................180 tab... 10,90 och befrämjar prestations-förmaga. Spirulina - blågrønn mikroalge 360 kap ..12,60 120 Kaps €15,00 - fra 3x € 13,50 Tranebærkapsler ........................90 kap ..11,00 Veneforbedrende tabletter .......150 tab...10,50 Vitamin B Kompleks ................120 kap ....7,85 Ginkgo forbedrer blodsirkulasjon-en og magnesium er gunstig for blod- Vitamin C + sink Retard ...........150 kap ....8,50 Vitamin C Acerola.....................300 kap ..10,85 karene. Tegn på dårlig blodomløp er Vitamin C Retard......................120 tab.....5,45 hukommelsessvikt, mangel på Vitamin E 400...........................240 kap ..24,00 konsentrasjon, tretthet, kalde hende og føtter. Vitaminer for kvinner ..................60 kap ....9,60 400 Tab € 20,50 - fra 3x €18,50 Wu-Wei-Zi & Granateple ............90 kap ..12,50

Svartkumminolje Kapslar

Glukosamin-Kondroitin

Magnesium 400 supra

Rosenrot-Rhodiola

Ginkgo-Magnesium

C/Gambo, 3 Tel: 96-585.86.63 C/Ramon Gallud, 51 Tel: 96-670.67.65 I våre forretninger finner du mange flere helseprodukter sammen med veiledning fra våre eksperter innen helsekost. Vi tilbyr også postordresalg. Tel. 96-585.86.63

Om du ikke vil dra til Valencia alene, kan det være lurt å melde seg på en organisert tur de første gangene.

Aloe-Vera-Juice 99,6%

Lakseoljekapsler

Av. De Albir Tel: 96-686.41.71

Under festivalen er det et stort folkeliv i Valencia, så om du ikke lider av klaustrofobi, kan dette absolutt være noe å få med seg.

Aktuelt Spania nr.05• 7


ØKONOMI Nyheter om finans- børs- og privatøkonomi nasjonalt og nternasjonalt. Har du innspill, nyheter eller bare et spørsmål, send gjerne en mail til aktueltspania@gmail.com

Verre enn ventet i Sverige Den svenske økonomien sank med 1,5 prosent fjerde kvartal i fjor sammenlignet med samme kvartal året før, viser ferske tall fra det svenske statistikkbyrået. Nedgangen var på 0,6 prosent sammenlignet med tredje kvartal i 2009, ifølge statistikken. Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) i fjerde kvartal var svakere enn hva analytikerne hadde ventet på forhånd. Økonomenes prognoser antydet en nedgang på 0,1 prosent på årsbasis. Tilsvarende sank den finske økonomien med 5,1 prosent i fjerde kvartal i fjor sammenlignet med samme kvartal året før, ifølge offisiell statistikk. For 2009 som helhet falt den finske økonomien med hele 7,8 prosent sammenlignet med året før. Det er den største nedgangen siden 1918.

Hellas får skylda Den tyske statsministeren Angela Merkel, sa ved månedsskiftet februar-mars at de greske økonomiske problemene har skylden for at euroen er inne i sin mest kritiske fase siden starten på valutasamarbeidet i Europa for over 10 år siden. Den tyske statsministeren kalte Hellas’ økonomiske situasjon selve roten til problemet. Det er essensielt at Hellas får bukt med underskuddet sitt og gjenoppretter

www.aktueltspania.net

tilliten i kredittmarkedet, sa Merkel. – Hellas må intensivere arbeidet med å redusere underskuddet. Om vi ikke blir overbevist, er sanksjoner en mulig løsning, uttalte Jean-Claude Juncker, formann for eurosonens finansministere, lørdag. Grekerne svarer med å offentliggjøre en krisepakke som skal avhjelpe situasjonen, og meningsmålinger viser at de har flertallet av folket med seg. Tiltakene omfatter skatteøkning, en 30 prosent økning i spesiell konsumskatt, skatter på tobakk og alkohol og kutt i lønn til offentlige ansatte. Pakken er beregnet til å tilsvare 2 prosent av BNP, tilsvarende 4,8 milliarder euro.

PP vil ha omkamp om momsøkning Opposisjonspartiet Partido Popular er sterkt kritisk til regjeringens vedtak om å øke momssatsene, og hevder at denne vil gjøre arbeidet med ¨få Spania ut av resesjonen vanskeligere. Talsmannen til PSOE hevder at PPs forslag for økonomien, vil ødelegge tilliten markedet har til Spania, mens økonomiminister Elena Salgado innrømmer at momsøkning kan skade det private forbruket, men likevel ikke gå ut over landets BNP. PP krever at momsøkningen, som skal gjelde fra 1. juli, blir utsatt inntil den har vært debattert i Cortes. Partiets krav kommer etter at EU-kommisjonen har hevdet at momsøkningen vil skade Spanias

Aktuelt Spania nr.05• 8

økonomiske vekst. Brussel sine prognoser viser en større reduksjon av den spanske økonomien i år enn regjeringens beregningen.. Den sier at BNP vil falle med 0,3% i løpet av året som helhet, mens siste prognose fra EU-kommisjonen er 0,6%. Det internasjonale pengefondet (IMF) er enig med EU, mens den spanske nasjonalbanken har spådd en nedgang på 0,5%. Dermed er Spania den eneste av de store i EU, der man fortsatt venter tilbakegang.

IVA-satser i Spania

Momssatsene i Spania er på henholdsvis 4, 7 og 16 prosent. Det er 4 prosent på basis matvarer som brød, frossendeig, egg, ost melk, frukt og grønsaker, bøker, blader og aviser, skolemateriell, legemidler, hjelpemidler for handikappede og proteser og implantater. Denne satsen skal ikke økes. Det er i dag 7 prosent IVA på resten av matvarene, bortsett fra brus, dyr bestemt til konsum eller avl, landbruksartikler som frø og gjødsel, kontaktlinser og briller, importerte kunstverk og antikviteter, helsetjenester, sosiale tjenester og tannlege, frisør, begravelse, passasjertransport, bompenger motorvei med mer. Denne avgiften skal øke til 8 prosent. Fra 16 til 18 prosent IVA blir det på resten, herunder alkohol og tobakksvarer. For øvrig var det prisvekst i Spania for fjerde måned på rad, men dessverre skyldes økningen hovedsakelig høyere oljepriser. Den avanserte nummer for harmoniserte prisveksten i Spania viser 0,9% for februar, ned to punkter fra januar.


Børsblikket

Børsene beveger seg sidelengs og investorene er fortsatt usikre på hvor veien går videre. Analytikere er naturlig nok ivrig etter å få kursene opp og prøver sitt beste for å skape ny optimisme i markedet. –Bottom-up vurdering av Oslo Børs viser god inntjening og sterk vekst, heter det i Terra Markets analyser som ifølge sine egne estimater priser OBXindeksen til 10,2 ganger 2010- inntjeningen. Vi tror aksjekursene skal opp, og tviler på en ny resesjon som eventuelt vil tvinge estimatene ned, sier analytikeren. Mange synes nå å foretrekke å investere i indekser og valuta. –Det er meget interessant å se at kundene våre i stadig større grad foretrekker indekser og valuta fremfor norske enkeltselskaper, sier Nicolay Eger, leder for CMC Markets i Norge. Bare i januar og februar har selskapet til sammen utført 51.000 transaksjoner i CFDer. Dette er en økning på 25 prosent sammenliknet med november og desember 2009. Total omsetning de første to månedene i år var på 20,5 milliarder kroner, der gjennomsnittsstørrelsen per handel var på vel 400. 000 kroner. Mest handlet er SPX 500 (S&P 500) og tyske German 30 indeksen (DAX) med en samlet omsetning på 4,3 milliarder kroner. Euro/ Dollar er også meget populært. Oljen viser muskler og har klart å etablere et nivå rundt 80 dollar pr fat, men analytikere mener grensen går ved 85 dollar pr fat, dersom det ikke skjer noe ekstraordinært. Dette skyldes voksende tillit til at den økonomiske gjeninnhentingen fortsetter og det vil styrke drivstoffetterspørselen. . Råoljeprisen avanserte ytterligere etter at Frankrikes president Nicolas Sarkozy uttalte at land som benytter euro som valuta er klare til å redde Hellas. På rente og valutamarkedet skjer det for øvrig lite for tiden. Etter at ESBs (Den europeiske sentralbanken) rentemøte denne uken tror Nordea Markets at ESB venter til mars 2011 med første renteheving. ESB valgte, som ventet, å begynne innstrammingen ved å redusere litt på likviditeten. OECD anslo nylig at primærpengemengden i euroområdet vil reduseres med hele 40 prosent på forsommeren, om ikke ESB kommer med nye ordninger for å glatte ut overgangen.

Aktuelt Spania nr.05• 9


n o K

e i l r l e o e r t f s a n o k j s ta ? a r i p s

Det er mye mellom himmel og jord. Verden er under utvikling og ting skjer uten at vi tenker særlig på det. I en serie artikler framover skal vi ta for oss aktuelle saker som myndigheter og autoriteter helst ikke vil snakke om, ja selv store deler av pressen forbigår mange av disse tingene i stillhet.

Chemtrails Dette er et fenomen man ser på himmelen noen ganger, og som likner på kondenstripene man ser etter at jetfly har passert (Contrails). For at kondensstriper skal kunne oppstå, betinger det imidlertid følgende: Kondensstriper kan dannes kun dersom det er under 70% luftfuktighet eller om temperaturen er under ca 50 minus i den høyden flyet befinner seg. Kondenstripene forsvinner raskt etter

“Chemtrails er med andre ord en del av et program som brukes til å manipulere været.” at flyet har passert, de såkalte Chemtrails henger på himmelen i lang tid etterpå. Det er bemerkelsesverdig at slike Chemtrails ikke oppsto før på 90-tallet. Mange mener derfor at dette er et fenomen skapt av mennesker og ikke naturlig. Det som ofte blir kalt konspirasjonsteoretikerne mener Chemtrails er et hemmelig våpen iscenesatt av det militæret. ”The Space Preservation Fact 2001” viser en liste over ”eksotiske våpen” som bør forbys, deriblant Chemtrails. Av mange blir dette tolket som om Chemtrails faktisk finnes og er en form for våpen. Hva skulle hensikten med å slippe dette over folk, og hva inneholder det egentlig?

Aktuelt Spania nr.05• 10


En teori er at militær forskning bruker Chemtrails som et middel for å begrense den globale oppvarmingen, det man kaller global dimming. Chemtrails er med andre ord en del av et program som brukes til å manipulere været. Andre skeptikere hevder imidlertid at Chemtrails skal brukes som et kjemisk våpen som skal kunne utføre et folkemord om nødvendig. At disse ”skyene” dukker opp med jevne mellomrom, tolkes som om noen bruker sin egen sivilbefolkning til forskningsforsøk. Det ville i så fall ikke være noe nytt. I ettertid er det avdekket mange eksempler på at skruppelløse myndigheter har brukt uvitende sivile som prøvekaniner når det gjelder for eksempel stråling og radioaktivt nedfall. I Trøndelag er det hevdet at 8-10 fly rutinemessig har sluppet ut Chemtrails samme dagen, og at disse til slutt har gjort en blå himmel overskyet. Det er tatt jordprøver etter aktive perioder med utslipp av Chemtrails, og testresultater viser små forekomster av aluminium og barium. Hva vi vet om disse stoffene er at barium er giftig og aluminium akkumuleres i legemet og kan føre til sykdommer i nervesystemet. Dette skrev en trøndersk innbygger på et internettforum: ” Jeg bor utenfor Trondheim og ser daglig opp til 10 (hvite) fly som slipper ut lange feite vulgære Chemtrails over bygda. Disse flyene tar av fra Ørlandet, flyr mot svenskegrensa, og slipper lasten sin på veg tilbake. Vi er mange i bygda som er klar over dette. Har over 1 time mini-dv opptak og 50 bilder av “fenomenet” . På tide å våkne?” Vi kunne skrive side opp og side ned om temaer som dette, men vi ønsker kun å gi et tips til interesserte. Gå inn på for eksempel Gogle.com og skriv ”Chemtrails”. Du får over 18000 treff bare ned norsk tekst og hele 1,2 millioner på andre språk.

Testresultater av jordprøve.

H e l g e t u r t i l M adr id 26-28. Mars

Avreise: Fredag 26. mars - kl 09.00 Norskeklubben i Alfas del Pi. - kl 09.20 Supermercado Consum i Albir. Hjemkomst: Søndag 28. mars ca kl 22.00. Pris : 460 euro. Transport, hotell, flamencoshow og museumsbilletter inkludert, samt 2 måltider per dag. Program: Dag 1. Ankomst Madrid ca kl 15.30. Innsjekk hotell. Lunch. Vi besøker Pradomuseet. De som vil kan være med på musikalen ”Chicago” (22/54 euro) Dag 2. Frokost. Vi besøker slottet og Almudena katedralen. Du får ettermiddagen fri. Om kvelden ser vi et flott flamencoshow og spiser middag (inkludert i prisen) Dag 3. Frokost. Vi besøker det kjente Thyssen museet, spiser lunch og vender nesen hjemover i 16.00 tiden. Påmelding snarest: Du kan kjøpe billetter hos Aktuelt Spania (bak consum i Albir) eller hos Alfas del Sol services, vis a vis norskeklubben i Alfas. Eventuelt ring: 634 067 442 Arrangør: Sunny Side Happenings. www.sunnysidehappenings.com

Altea - Ctra. Nac. 332 (in front of MERCADONA) Ptda. El Planet 159, L1 - 03590 Altea - Tel: 966.881.122 --- www.himolla.com ---

Aktuelt Spania nr.05• 11


o r t s i B a y Ma Av: Linda Jeppesen

i Albir, byr på mer enn bare god mat. Daglig leder Els van Dooren trengte flere utfordringer i livet og siden Bistro Maya er hennes jobb og hobby, involverte hun restauranten i både veldedighetsarbeid og spirituelle treff. Hver mandag og onsdag fra kl 1518.00 har vi dannet en spirituell kafe, hvor alle kan møte mediumene Kenny Corris og Jim Mc Arthur for private konsultasjoner. Av og til har vi også gjestemedium på besøk og en kan få lagt tarotkortene sine her. Dette er en veldig sosial bistro og vi har mange stamgjester. Jeg synes det er viktig å lage en god atmosfære og jeg vil at gjestene mine skal være glade og fornøyde når de går her ifra, forteller Els. I

tillegg

til

spirituelle

treff

er

Els og restauranten involvert i veldedighetsarbeid. Hvert år byr hun og Emaus på gratis julemiddag til de som fortjener det mest. Lokale foretak er også med på å sponse middagen og arrangementet har vært en suksess. 6. januar er det trengende barn sin tur. De tilbys gratis fest med blant annet pakker og klær. Min gode venninne Tove fra Norge samler inn klær til barna og frisøren Anita som driver ”Anita`s Way” i Albir, klipper hår gratis for barna.

Els (til v) og datteren Florentina utenfor Maya Bistro i Albir.

Nå er jeg også i gang med et nytt prosjekt sammen med den norske legen Tertit Handberg. Jeg hjelper henne med å samle inn penger som skal gå til sult og fattigdom i Afrika. De som vil kan gi en donasjon her i bistroen, eller jeg kan hjelpe folk med å komme i kontakt med Dr. Tertit om de er interessert i å høre mer om prosjektet, sier en engasjert daglig leder. Jeg har selv opplevd noen triste ting i livet og vet hvordan det er å ikke føle seg helt på topp. Solen skinner ikke alltid her i Spania heller.

Hver mandag og onsdag Spiritual Cafè på Bistro Maya med Jim McArthur, Kenny Corris, Louise von der Velde og hver måned et gjeste-medium

Når en jobber med mennesker hver dag slik som jeg, ser en mange forskjellige skjebner. Derfor engasjerer jeg meg i disse prosjektene, forteller Els.

Aktuelt Spania nr.05• 12

Mediumene Kenny Corris (til v) og Jim Mc Arthur er å treffe sammen med Els hver mandag og onsdag.

Du skal vel også ha et levebrød? -De siste syv årene har resturanten gått veldig bra. Alle som jobber her har tatt hotellfagskole. Vi tilbyr 50% meksikansk mat og 50% europeisk mat. Favorittene er Spareribs og Fajitas. All mat er hjemmelagd og en kan få en 3 retters middag her til 14. 95 inkludert et glass vin og dagens rett til 7.95. I tillegg har vi


DRIKKEVANN DIREKTE FRA KRANEN

Flere forskjellige løsninger og med garanti en der passer deg HUSK! Vann er en viktig byggestein for din kropp Knokler består av ca. 22% vann Muskler består av ca. 75% vann Hjernen består av ca. 75% vann

Klaus Wittrup, Salgsrepresentant tlf. 672 493 452 Fornøyde nordmenn på Maya Bistro

www.todo-agua.com - 965 889 923

sunne salater, vegetarretter og margaritas for dem som liker det. Vi har også levende musikk hver lørdag og en gang i måneden får vi besøk av en gruppe som heter ”Amethyst”. Her holdes også mange selskap som for eksempel konfirmasjoner og bursdagsselskap. -Restaurantdriften gjør det slik at jeg klarer å fø på min datter, sende henne til skole og jeg er lykkelig og fornøyd med det. Jeg elsker Spania og den blå himmelen. Livet mitt er i balanse nå. Jeg er singel igjen og fornøyd med det. Det er forresten mange single som kommer hit og jeg tør å påstå at de aldri føler seg alene her, avslutter Els fornøyd. 28. mars feirer den driftige nederlenderen Maya Bistro`s 14 år. Om den varer 14 år til er det ingen som vet. For Els betyr tenåringsdatteren mest her i livet og dit hun drar vil også mor følge med.

Sitat: ”Ikke hold deg selv nede. Tro på deg selv, fordi under kan skje”. Els van Doorens budskap til andre.

Grip dagen - grip muligheten Verdt å besøke i Albir... (tidligere Casa Manolo)

Deilig mat og drikke til akseptable priser i hyggelige omgivelser Aktuelt Spania nr.05• 13


Spania sliter med resesjonen, og som den eneste av de store landene i EU, blir det trolig fortsatt resesjon i 2010. Boligprisene holder seg bemerkelsesverdige høye, selv om lokale variasjoner er mer tydelige enn noen gang. ”Norske” Albir og nærområdene rundt er fortsatt attraktive for boliginvestorene.

Betinget optimisme For omsetningshastigheten er langt fra som den var, men altså uten at prisene har sunket nevneverdig. Nærheten til havet, mener Strømsnes, er alfa og omega for en sikker investering.

Etter helt å ha falt sammen under finanskrisen, er det nå langt mer bevegelse i eiendomsmarkedet i Albir, sier Per Ivar Strømsnes til Aktuelt Spania. Det er flere faktorer som gjør Albir til et unntaksområde.

Jeg er avventende optimist, sier Strømsnes om fremtidsutsiktene. Så lenge Norge holder aktiviteten oppe, og nordmenn har penger mellom hendene, kan man være temmelig sikker i nattsøvnen også framover. Alt tyder på at euroen skal videre ned, og ytterligere gunstig er det for besittere av norske kroner. Dersom det ikke skjer noe helt uventet, vil neppe prisene synke i dette området, og da er det heller ingen grunn til å sitte på gjerdet. Da finanskrisen herjet som verst for drøyt et år siden, var kronekursen en periode over 10 kroner mot euro.

Det er et stort antall nordmenn som fortsatt ønsker å investere i fast eiendom her. Kombinasjonen av lavere eurokurs og fortsatt stigende boligpriser i Norge, gjør det stadig mer attraktivt for nordmenn å handle hus eller Per Ivar Strømsnes og hans medarbeidere i leilighet i dette området. Costa Blanca Booking Strømsnes mener det ikke har vært noen generell prisnedgang i Vi skal ikke så mange kilometerne Albir. Ja, det har vært muligheter for innover i landet fra strandlinjen, I dag er den cirka 8 kroner, altså ”røverkjøp”, der selger har kommet i før vi ser merkbare forandringer i en nedgang og dermed ren valutamarkedet. gevinst på mer 20 prosent på et år. en situasjon da han må selge. Vi snakker skandinavisk

96 686 73 70 Timebestilling

Høreapparater: Digitalt og automatisk

Sp e s ia f o r b lp ro pp e r adi ng !

Gratis batterier i 1 år

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania nr.05• nr.08• 14 18

Solbriller 20% rabatt

Gode tilbud på: - Innfatninger - Solbriller med styrke - Brilleglass - progressive glass ALLE MERKER - 30% rabatt


Bort med TAX-FREE???

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil angivelig stanse taxfree-salget av tobakk og alkohol på flyplasser og om bord i fly og ferjer som går fra utlandet. Ved å tvinge nordmenn til å kjøpe mer alkohol og tobakk utenfor taxfree-butikkene, håper finansministeren å ta inn over tre milliarder kroner mer i avgifter. ALT er OK så lenge staten får inntektene. Ikke troverdig helsepolitikk i noe fall. Vi har trolig noen av verdens høyeste avgifter på alkohol og tobakk, angivelig fordi Staten er redd for folkehelsen. Her er det kun snakk om penger og ikke helse. Det er et utrolig vettløst og grådig utspill som viser gjerrigheten som Ap- politiker Johnsen har som holdning. Regjeringen vet så alt for godt, at hvis de holder seg til flere dusteforslag av gangen, så er Ola og Kari neppe i stand til å følge med lengre. Og ikke klarer de å legge sammen 2+2. Men nå skal vi sikkert syte over dette i en uke eller to, så “glemmer” vi det. Men hvis folk hadde vært litt oppegående, så hadde de klart å huske alle idiotiske forslag og alle løftebruddene gjennom 4 år, og kanskje klart å stemme selvstendig, etter eget hode. Samtidig så hadde vi kommet litt lengre om vi IKKE stemte slik som far og bestefar har gjort hele sitt liv. Jeg bare lurer: Når skal AP finne på å ytre seg om noe fornuftig? Noe som folkemassene hyller dem for? Og hvordan i himmelens navn klarer det norske folk å gjeninnsette dette galskapens tøv og sludder? Noen ganger er jeg overbevist om at AP/SV/SP sitter konsekvent og klekker ut tull og tøv for å se hvor langt det er mulig å dra galskapen. Even Krogstad

Advokatspalten

Spørsmål fra leser: Jeg har lest artikkel i Aktuelt Spania, ang. gevinstskatt. Hvem kan bistå med dette, og hvilken dokumentasjon må man fremlegge? Svar: Hvis dere som ikke-resident har solgt en bolig i Spanaia i perioden 19972006 og ønsker fremlegge krav mot skattemyndighetene må man presentere følgende dokumentasjon: kopi av innebetald skatt (dokument 211 og 212) kopi av skjøte Kun privatpersoner som har solgt fast eiendom kan søke om dette, ikke selskap. Dokument krav kan variere litt fra sak til sak. Vi har siden ca. 1 år jobbet med denne sak i samarbeid med andre advokater. Vi tilbyr oss å innlevere dine dokumenter og viderformidler til den samlede instans som vil stille felles søksmål for alle ikke-residenter, uavhengig av nasjonalitet i hele Spania. Hvis dere ikke besitter dokumentasjon som må fremlegges kan vi også bistå med å søke om kopier. Kontakt oss gjerne hvis dere ønsker mer informajon ang. dette. Vi beregner ikke advokatsalær hvis saken ikke vinner frem.

Aktuelt Spania nr.05 • 15


SKITT I NORGE - LEVE TOTEN !

DETTE GJELDER JO IKKE MEG - MISFORSTÅTT POLITISK LOJALITET - SKADEFRYD - MANGLENDE MEDFØLELSE OG FORSTÅELSE AV ANDRES PROBLEMER - ”DU SKAL IKKE TÅLE SÅ INDERLIG VEL – DEN URETT SOM IKKE RAMMER DEG SELV!” DEN HØNSVALDSKE PARLAMENTARISME: Den kjente politiker Nils Hønsvald sa en gang – så riktig – så riktig ”Det er utrolig hva folk finner seg i av skatter og avgifter – bare de får vendt seg til det!” katteavtalen mellom Spania og Norge er klinkende klar. ”Skatt skal kun betales til bostedslandet.” Men sosialistene som styrer Norge – med god hjelp av venstrevridde journalister som stadig skriver om ”hvor godt og billig det er i Spania,” - har nå tolket seg til at Norge har rett til å kreve kildeskatt fra uføretrygdede og pensjonister som ikke sender inn helt spesielle skjemaer fra likningsmyndighetene i Spania. Dette betyr jo at Norge føler seg berettiget til å kontrollere at Spania gjør jobben sin!

S

g det kryr av lojale sosialister som støtter sine norske meningsfeller i Regjeringen uansett - samt resurssterke spaniaboere som selv ikke har problemer med å fremskaffe de papirer som urettmessig forlanges, og som bare tenker og tolker ut fra egen situasjon. De har jo selv ikke problemer med å fremskaffe den

O

forlangte dokumentasjon. Men det er mange tilfeller av eldre ressurssvake og/eller bevegelseshemmede som ikke makter å finne fram på internet som finansministeren henviser til, og som ikke forstår disse nye detaljkravene. Noen av dem resignerer og finner seg denne ekstraskatten, mens andre må reise tilbake til Norge fordi de ikke lenger har råd til å bo her lenger. Atter andre må gi hjelpere fullmakt til å innhente dette papirmøllepåbudet. Men dette bare fnyser sosialistene av – og lirer av seg en masse floksler om at alle må betale skatt – som om dette har noe med saken å gjøre. Skatt er jo noe som man betaler til det offentlige – og som man skal ha noe igjen for. Det får kildeskattbetalere over hodet ikke, og sin pensjon/ trygd er jo opparbeidet gjennom trekk i lønnen gjennom i flere år – så dette er slett ikke en gave fra den norske stat! Ofte kommer det helt i bakgrunnen at Norge slett ikke har lov til dette! På samme måte stjal regjeringen under og etter krigen de midler som sjøfolk ble tvunget til å ”spare” gjennom Nortraship! e aller fleste som har flyttet til Spania, er slett ikke skatteflyktninger, men helseflyktninger som ikke tåler klimaet i

D

Norge eller som har reagert på å ha blitt plassert i helsekø i stedet for å få behandling – behandling som man kan få her i Spania hvor helsevesenet funger utmerket. Hva hjelper det vel at Norge bruker så mye penger til helse – pengene brukes fullstendig galt, og helsevesenet i Norge viser også en uhørt arrogant nedlatenhet over for den enkelte. Men de som har fått rask og god hjelp selv, dømmer bare ut fra egen erfaring – og fatter ikke at dette skyldes at de har vært heldige eller hatt gode forbindelser! essverre forsto ikke de borgerlige stortingsrepresentantene hva som egentlig ble be-handlet i mars 2009 – og først i november samme år gikk det opp for dem og oss i Spania at kildeskatt skulle innføres. Nå i ettertid er det heller ikke så mye som foretas fra våre ”folkevalgte” stortingsrepresentanter som er imot kildeskatt. Det er ikke nok bare å protestere med interpellasjoner i Stortinget – slike ting må følges opp – svarene fra regjeringen må ikke bare motvillig godtas, og Norge har i flere tilfeller tapt saker som er kommet opp juridisk i EU! Protestgruppen som nå er dannet med hovedsete i Alfaz del Pi har

D

NaturKonsulentene og andre skandinavere er blant de som bruker oss. Kan det være fordi vi klarer å kombinere kvalitet og fornuftig pris med god service? - Du er velkommen du også... Aktuelt Spania nr.05 • 16


gjennom telefoner og e-mails samlet en god del opplysninger – og mer er underveis. Og antakelig kommer man ikke forbi en eller annen form for et juridisk tiltak kanalisert gjennom EU`s juridiske avdeling. På spørsmål til ”Skatt nord” er det også kommet fram at det kun er selve skatteavtalen som kildeskatten bygges på. fte må man vente lenge på svar fra det offentlige – og helsa hos initiativtakerne gjør også at det ofte blir ufrivillige pauser i arbeidet. Derfor vil dette nødvendigvis ta tid. Men vi står på – og har bl a fått flere forslag til effektive advokater som kan hjelpe oss – den ene arbeider sogár i Brussel!

O

et er dannet et styre, og noen ganske få har ytet sin skjerv ved å betale inn til kontoen for ”Kildeprotest.” Vi håper også på at flere av dem som mottok slippen med konto-nummer i CAM-banken, også vil støtte oss på denne måten. Hittil har initiativ-takerene brukt telefonen i timesvis og hatt skriftlig kontakt med såvel det offentlige som private potensielle resurspersoner – hittil med kostnader tatt av egen lomme. Hele tiltaket er realpolitisk og ikke partipolitisk – slik som Spaniaposten indikerer i sin reportasje. Formannen i protestaksjonen er ikke lenger tilsluttet noe politisk parti og den andre initiativtakeren er ikke lenger formann i FrP.

D

Jakten på den sjette sans - ny sjanse 30. mars!!

ange etterlyser nytt møte for å få vite mer om saken, og vi forstå så inderlig godt at folk er utålmodige. Og om vi bare hadde hatt økonomi til det, så hadde saken allerede vært inne i rettssystemet både i Norge og i EU. Men dekning av det en rettssak koster - det kommer vi ikke forbi – for uansett hvor feil Regjeringen her har, så tviholder den på sitt – men det blir – om vi lykkes - ikke første gangen staten Norge går på en smell. Og det politiske parti som eventuelt ville stå skikkelig sammen med oss, ville kunne kapre tusenvis av stemmer ved neste valg i Norge – kommunevalg så vel som stortingsvalg. Dog gjentas at denne protestbevegelsen er tverrpolitisk – og det er det mange ting som burde være!

M

På vegne av Protestaksjonen Gunnar E Lund

florisima

Avd. Pais Valenciano 23 03580 ALFAZ DEL PI

965 889 302

- Blomster - Grønne planter - Bårebuketter Service Bremser Dekk Eksospotter Tenningssystem EU-kontroll

Engelsk frisør

English Garage Tel.: 96 689 55 56 - Fax: 96 587 02 37

Poligono industrial La Alberca Calle Benimantell 43, 03530 LA NUCIA

Negler, solfarger, voksing, ansikts- og kroppsbehandlinger. Gel & Acryl negler

Tel: 965 841 038 Avda. Pais Valencia 40 Alfaz del Pi (vis a vis Supermercado Mendoza)

autoimpulse@terra.es Aktuelt Spania nr.05 • 17


Fyr vokteren av Camilla Läckberg

Den sy vende boken i suksess-serien om politimannen Patrik Hedström og forfat teren Erica Falck i idylliske Fjällback a er nå oversat t til norsk . Camilla Läckberg utgis i 27 land og er filme t av svensk TV. Filmene finnes på DVD og er også vist av NRK

www.aktueltspania.net

Camilla Läckberg Et par døgn senere myrdes en mann en leilighet i Fjällbacka. Han var nyansatt økonomisjef i kommunen. En samvittighetsfull og vennlig person, som etter mange år har vendt tilbake til barndommens trakter. Ingen har et vondt ord å si om ham. Men Patrik Hedström og kollegene ved Tanumshede politistasjon oppdager snart at livet hans var fullt av hemmeligheter. Det viser seg at mannen besøkte Gråskär like før han døde. På folkemunne kalles øya Gastholmen: Det sies at de døde går igjen der, og at de har noe å fortelle de levende. Det er en lys sommernatt. En kvinne kaster seg inn i en bil. Hendene på rattet er blodige. Med den lille sønnen sin i baksetet flykter hun mot det eneste stedet der hun kjenner seg trygg: øya Gråskär utenfor Fjällbacka, der familien hennes har bodd i generasjoner.

Aktuelt Spania nr.05 • 18

“Fyrvokteren er Camilla Läckbergs beste bok” - Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Boken finnes i innbundet format og som lydbok


Informasjonsbilag fra

Den Norske Klubben Costa Blanca Mars 2010

Det er ingen nyhet at Klubben er 40 år i år og at det skal feires. Nyheten er at det skal lages revy! Så om det bor en aldri så liten skuespiller i deg, bli med på vår revydugnad! Den 23.mars kl 19.00 er du velkommen til informasjonskveld på Pavarotti i Albir (bak Consum). Vi starter kl. 19.00 og holder på til 21.00! Kvelden vil være en ”kick off”, med informasjon, og oppvarming med gøyale teaterleker. Møt opp i ledige klær, med godt humør og frie påfunn. Temaet for revyen vil være klubbens historie gjennom 40 år. Vi trenger mange frivillige til å skape DNKCB’s jubileumsrevy. Revyen skal oppføres som en innledning til klubbens 40 års jubileumsfest på Benidorm Palace den 23. oktober. Vi trenger hjelp både på og bak scenen. Alle bidrag er velkomne. Klubbens første revy; ”Dra til sjøs”, et musikalsk lystspill gikk av stabelen i mars 1989, og til 25 års jubileet i 1995 hadde klubben også en revy, ”Spre litt glede”. Vi tar derfor tradisjonen tro opp tråden ved dette jubileet. Les mer om disse revyene på: www.dnkcb.com/Klubbenshistorie_del_2.html

Med vennlig hilsen Den Norske Klubben Costa Blanca Bjørg Svedbergh, leder

er!

bild e k s i r o st

Bli med om kvelden den 23. mars og bidra på din måte, til glede for fellesskapet. Jeg håper jeg får se deg der!

er hi nsiden. g n e r t Vi Se in

Månedens utstiller i mars:

Brit Mari Glomnes: Jeg er født og oppvokst i Trondheim, men flyttet i 1982 til Oslo og senere Bærum hvor jeg bodde i 18 år. Av helsemessige grunner flyttet jeg til Spania, og har nå bodd her i 9 år. Maling har vært en lidenskapelig hobby siden midten av 90-tallet. Først var det akva-

reller, men nå maler jeg for det meste den gamle teknikken eggoljetempera. Det er en spennende teknikk som gir meg mange positive overraskelser. Tempera ble brukt fra ca. 900-tallet og til oljemalingen overtok på 1500-tallet. I dag er det en rekke kunstnere over hele verden som bruker denne gamle teknikken. Jeg lager malingen selv fra

grunnen av, ved å blande en emulsjon som igjen blandes med fargepigmenter. Jeg har hatt en rekke utstillinger i Norge, Sverige og Spania, både separate og kollektivutstillinger. Håper du liker bildene mine, som skal henge i Den Norske Klubben fra 25. februar til 25. mars.


Informasjonsbilag fra Den Norske Klubben Costa Blanca Mars 2010

Aktivitetskalender

Mars 5. 7. 8. 11. 12. 12. 15. 16. 17. 19. 22. 25. 25.

April

Malekveld 18.00 Gudstjeneste kl. 17.00 Fotogruppen kl. 19.00 Strikkekafé kl. 11.00 Visens Venner kl.16.00 Malekveld 18.00 Generalforsamling DNKCB kl. 17.00 VinoGastro kl. 14.15 Quiz kl. 18.00 Malekveld 18.00 Fotogruppen 19.00 Strikkekafé kl. 11.00 - Kunstkafé 13.00 Kulturkveld på kirkesenteret kl. 19.30

5. 8. 8. 9. 12. 16. 19. 20. 22. 23. 29. 29.

Fotogruppen kl. 19.00 Strikkekafè kl. 11.00 Klubblunsj kl. 14.15 Visens venner kl. 16.00 - Malekveld kl.18.00 Lyrikk kl. 14.00 Malekveld kl. 18.00 Fotogruppen kl.19.00 VinoGastro kl. 14.30 Strikkekafè kl. 11.00 Visens venner kl. 16.00 - Malekveld kl. 18.00 Kunstkafè kl. 13.00 Kulturkveld på kirkesenteret kl. 19.30 Kirsten Mildnes: “Lepra i kultur og samfunn - fortid/nåtid”

Arthur Sandven: “Litt om latter - om latter i litteraturen”

30. Malekveld kl. 18.00

26. Visens Venner kl. 16.00 - Malekveld 18.00

Faste arrangementer:

) Det spilles bridge tirsdager og torsdager kl. 17.30 ) Costatrimmen har turer hver mandag og onsdag. Mer informasjon: www.costatrimmen.no ) Club VinoGastro har medlemsmøte 1 tirsdag i måneden, samt dagstur uken etter. Se www.vinogastro.com

) Se Historiegruppens vårprogram på: www.dnkcb.com/Historiegruppen.html VI TRENGER HISTORISKE BILDER! Som dere sikkert vet holder vi på med å skrive om klubbens historie OG VI TRENGER BILDER fra gamle dager. Postkort, svart/hvit bilder, fargefotos, lysbilder m.m. av steder og folk med tilknytning til klubbmiljøet. Lever dem i klubben, merket ”Klubbhistorien”. Merk dem med ditt navn osv slik at du får dem tilbake. Takk for hjelpen!

Neste nummer av:

¿Qué Pasa?

Hva skjer i Den Norske Klubben Costa Blanca?

Et magasin for medlemmer av Den Norske Klubben Costa Blanca og norgesvenner

Nr. 2 April 2010

kommer uke 16! www.dnkcb.com

Ønsker du å bli medlem av Den Norske Klubben? Ta kontakt med vårt kontor på tlf: 96 588 70 28, eller på e.post:info@dnkcb.com Det er mange fordeler ved å være medlem! Se våre hjemmesider: www.dnkcb.com


Informasjonsbilag fra Den Norske Klubben Costa Blanca Mars 2010

Gruppene Gruppenavn:

Kontakt/Leder:

E.post:

Tlf:

Bridge Bjørn Bendigsen Cantamos Irene Romsloe Costatrimmen Grete Hollingen Hjemmeside: www.costatrimmen.com

bjbendig@online.no romsloe@gmail.com gjhollingen@hotmail.com

966 874 942 966 864 782 651 363 447

Filosofi 1 Sidsel Sparre Filosofi 2 Kåre Bruvik Fotogruppen Rolf Petterson Helse og sosial Trond Helge Johnsen Historiegruppen Vigdis L’Orsa Hjemmeside: www.dnkcb.com/Historiegruppen.html

kreativ21@hotmail.com

Hørselgruppen Hans Chr. Halvorsen Kunstgruppen Jon Madsen Lyrikklubben Tove Nilsen Seniordans Ingen aktivitet pr. idag VinoGastro Hans Svedbergh Hjemmeside: www.vinogastro.com

aasegrimstad@hotmail.com jonmad@start.no aingvarn@online.no

687 257 260 965 887 646 696 096 269

leder@vinogastro.com

966 881 421

Visens venner

khende@online.no

671 481 941

Kirsti Henden

617 664 143 / 966 860 331 965 888 430 rolf.petterson@interinst.no 966 864 941 johnsen@ortopedisenteret.no 634 827 224 / 609 317 839 lorsa@alfas.net 966 897 170

Generalforsamlingen: Generalforsamlingen i Den Norske Klubben: Mandag den 15.mars kl 17.00 i Casa Cultura, Alfas del Pi Referat fra generalforsamlingen vil komme på våre hjemmesider: www.dnkcb.com

Den Norske Klubben Costa Blanca: Plaza del Sol, Urbanisasjon Alfaz del Sol Alfas del Pi. Åpent hverdager: kl. 10.00 - 14.00, Onsdager til kl. 21.00 Medlemmer og gjester er hjertelig velkomne! Tlf.: 965 887 028 e.post: info@dnkcb.com Internett: www.dnkcb.com

www.dnkcb.com


Generell struktur / installasjoner: • • • • • • • • • • • •

Leiligheter med 1 og 2 værelser Doble og enkle rom Sykepleie, frisør, kapell Gymrom, SPA Innendørs, oppvarmet svømmebasseng Utendørs svømmebasseng TV-rom Bibliotek Aktivitetsrom med aktivitetsterapi Hageområder Bocciabaner Kjellerboder og parkeringshus

Teknologiske installasjoner: •

• • • •

Internetttilknytning

Nødutganger med høyttaleranlegg Telefonsystemer Video-overvåkning innen området Ringeklokkesystem med kommunikasjon

Aktiviteter: • • • •

Gymnastikk Utflukter, kultur og fritid Kurser, bibliotek Aktivører både sosialt og kulturelt


Hvor er maleriene våre ? Er de stjålet? Kanskje du har sett de og hjelper til med å oppspore dem.

V

årt samliv bygger på tillit, på skrevne og ikke minst uskrevne regler for gjensidighet, varsomhet og deltagelse. Vi føler oss naturlig nok mere tiltrukket av en moralkodeks vi tror er særegen for oss som norsk gruppe i utlandet og har rett og slett større åpenhet mot våre egne og dermed mere tillit. Våre to kunstnere Lieselotte og Birgitte hadde derfor ingen forbehold mot å overgi sine malerier til et foretningslokale som var spesielt veleignet for utstilling. Bra beliggenhet, lyse fine flater og et sympatisk vareutvalg med en kundekrets som ville gjenkjenne motivene og kanskje glede seg over bildene. Lieselotte har en solid utdannelses og praksisbakgrunn innen kunst, grafik og design, men forstår seg selv akurat som veninnen Birgitte, innen malerkunsten som amatør i ordets positivste betydning. En dyp følt begeistring over å kunne meddele seg ved hjelp av billedutrykk til en annen, som kan se og ta imot.

Denne ideeutvekslingen mellom maler og betrakter er i seg selv en likeverdig kreativ prosess som er berikende for begge. Derfor stiller kunstnere ut, derfor går publikum på utstilling, derfor er det viktig å ha et sted der de kan møtes og utveksle emosjoner. Våre to kunstnere, som begge bare delvis bor i Spania og derfor ikke har det praktiske og kommersielle nettverket som stedsfaste kunstnere har, var derfor spesielt glade for å stille ut i dette lokalet som etterhvert også viste seg å være velegnet for at et og annet bilde fant sin liebhaber. I slutten av året gikk lokalets eier konkurs. Han ryddet og tok sine eiendeler med seg og flyttet tilbake til Norge. Hva mere var i flyttelasset? Bildene våre? eller er de på mystisk vis blitt stjålet ved et innbrudd i oktober som han påstår?. er innbruddet meldt til politiet, til forsikringen

Aktuelt Spania nr.05 • 23

,til våre to kunstnere? som han hadde telefon og mailadresse til. Birgitte ville ved det minste vink tatt utstillingen ned og berget alt, eller var det ikke lenger så mye å berge. Var bildene solgt eller bare fordelt til slekt og venner? Hva er det som foregår med noen nordmenn her på Costa Blanca? er det så lett å dra seg ut av all god folkeskikk bare ved å slå seg ned i utlandet for en stund og dermed melde seg ut av en moralkodeks som vi tross alt håper på fortsatt gjelder der vi kommer fra. Hvor er bildene våre spør Lieselotte og Birgitte. Vi viser et lite utvalg av akryl og oljemalerier som det finnes foto av. Dessværre er akvarellene ikke dokumentert. Lisa


”BIG FARMA” SVINDELLEGE OG FORSKER I DET STORE LEGEMIDDELFIRMAET PFIZER INNRØMMER Å HA FORFALSKET FORSKNINGSRAPORTER

Artikkelforfatter er Heinz W. Muller som har 18 års erfaring som Naturterapeut. E-mail: Heinz@naturkonsulentene.com

Flere anerkjente medisinske forskningsresultater o.s.v. hvor det i journaler måtte ”trekke tilbake” 10 mange tilfeller ikke er foretatt noen tidligere artikler som var lansert som form for forskning i det hele tatt! Og revolusjonerende og sant, etter at husk på at Dr.Reuben, arbeidet for legen og forskeren Dr. Scott Reuben, den farmasøytiske industrien i mer tilknyttet den store medisingiganten en 13 år! Men dessverre er det flere Pfizer, innrømmet juks og bedrag. som ham der ute. Det er jo ikke lenge To av de produktene det dreier seg siden vi også i Norge hadde en som om, Celebrex og Vioxx ble også lurte alle da han jukset med sine solgt i Norge. Sistnevnte, Vioxx ble forskningsresultater….. Men slik solgt som et middel mot svindel forekommer over leddgikt, migrene, alt innen moderne Dessverre: betennelse og medisin, sier de VI BLIR ALLE BR UKT menstruasjonspå websiden SOM PRØVEKLU T E R . smerter men er til Natural nå trukket News, og tilbake fra bestikkelser markedet etter at og korrupsjon er det bare i Norge ble registrert mer dagligdags. Og det er vel ingen enn 400 dødsfall, og flere tusen som har glemt det mange mener ble etterlatt med hjerteproblemer er svindel, i forbindelse med etter bruken av Vioxx .- Celebrex Svineinfluensaen, (se SA 15.feb.i er etter hva jeg forstår, fremdeles år.) – Dessverre: VI BLIR ALLE i salg og lanseres som et middel BRUKT SOM PRØVEKLUTER. Det mot forskjellige typer gikt og akutte er kun kroner og øre som teller for smerter hos voksne - Men se her de grådige produsentene. Norske hva de på Internett sier om noen myndigheter ser ut til fullstendig å ”mulige” bivirkninger av Celebrex: ha mistet kontrollen og fortsetter ”Alvorlige hudreaksjoner eller mave og godkjenne ”tvilsomme” kjemiske og tarm problemer. Kroniske sår fremstilte medisinske produkter, og indre blødninger kan oppstå med sine negative bivirkninger, uten forvarsel og kan resultere i samtidig som de motarbeider (etter døden”……… påtrykk fra ”pilletrillerne”og deres produsenter) alle naturprodukter PRØVEKANINER som beviselig er så virkningsfulle at Det er deg og meg som blir den de blir en konkurrent ……. lidende part når de store medisinfirmaene kommer med sine, i mange tilfeller, løgnaktige påstander om hvor fantastiske og virkningsfulle produktene er, med henvisning til

NESK ET…….-.

N DET MODE R NE ME

..er blitt et dyr proppet med vitaminer, stappet full med antisyrer, beroliget med barbitursyrepreparater, og lindret med aspirin, stimulert med benzedrin, rammet av psykosomatiske lidelser og skåret opp av kirurger. Naturens ypperste produkt, mennesket, er blitt til et utslitt vesen, fullt av sår, som lider av høyt blodtrykk, hodepine, er overstimulert og har dårlige nerver, mener den kjente legen Dr.Herbert Ratner. – Har han rett? – og å så fall hva kan du g jøre med det ? – Følg med i SA……… HWM.

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania nr.05 • 24


En urettferdig historie

Mat og genmanipulering

Schmeiser er bonde i Canada og har drevet med egen frøforedling i 30 år. Plutselig en dag ble han saksøkt av det transnasjonale matog kjemiselskapet, Monsanto. Det viser seg at noen av hans naboer har startet å så genmanipulert korn, og uheldigvis har noe korn blåst av tilhengeren på traktoren til naboen og over til hans åker. Monsanto hadde fått snurten i dette og på ulovlig vis gått inn på åkeren hans for å ta prøver. Og det viser seg at han har fått genmanipulert korn blandet sammens med sitt eget naturlige korn. I rettsaken trodde han selvfølgelig at han kom til å vinne siden han ikke ønsket å skaffe seg genmanipulert korn! Men utrolig nok tapte han, dette fordi en del personer i rettssystemet tidligere hadde stillinger i Monsanto, og selvfølgelig gav de selskapet medhold. Hva skjedde med ’sunn fornuft’ ? – Normalt, om du er bonde og driver med kyr, så grenser du av beitet så dyrene ikke skal spise av naboens avlinger. Dette gjelder altså nå ikke lengre. Nå må naboen beskytte avlingen sin så den ikke blir skadet, av feks forurenset korn som kommer blåsende med vinden. Schmeiser som da hadde fått ødelagt kornet sitt som han hadde foredlet

over 30 år, hadde da valget, enten bite i det sure eplet å la 30 års arbeid gå tapt og betale Monsanto lisens for at han bruker deres genmanipulerte korn eller å avvikle… Ikke nok med det, Monsanto utvikler også genmanipulert korn som tar ’selvmord’ etter en sesong. Dvs. at bonden må kjøpe korn av produsenten hvert år og kan ikke lagre sitt eget. I tillegg må han da også selvfølgelig kjøpe sprøytemiddler fra samme produsent som også er tilpasset kornet. Som om det ikke er nok så foreslår produsenten å gjøre slutt på hungersnøden ved å gi bønner i Afrika genmanipulert korn, kan du tenke deg konsekvensen når afrikanske bønder blir nødt til å kjøpe genmanipulert korn, betale lisens for bruken, kjøpe sprøytemiddler fra samme produsent og i tillegg måtte betale for dette hvert år, siden kornet ikke er fruktbart. Det vil bare føre til at bøndene blir fattigere og selskapet rikere og med mer makt. Dette er et kort referat fra dokumentarfilmen ‘Future of Food’ , som du kan laste ned fra internett. Amerikanske forskere estimerer at 70% av matproduksjonen innen år 2020 vil være genmanipulert.

Aktuelt Spania nr.05 • 25


Arrangementer For mer info, ring: 634 067 442 - utflukter og arrangement

Fredag 19.mars Kl 19.00 til sent Live Konsert og Jam kveld på en liten Finca i Orxeta, ca 30 min fra Alfas del Pi i nærheten av Solgården., Pris per person: 20 euro. Mat, drikke og underholdning er inkludert. Garantert god stemning, og underholdning i spansk fjellandskap. Ta med familie, venner og bli underholdt. Kontakt Sunny Side Happenings for veibeskrivelse og mer informasjon. www.sunnysidehappenings.com

Husk Quiz på Pavarotti! KLARER DU DISSE? 1 Hva heter regionspresidenten i Valencia? 2 I hvilket år ble filmen ”Casablanca” produsert? 3 Hva er det vanligste råstoff for biodiesel i Norge? 4 Hvor skal de olympiske vinterlekene gå i 2014? 5 Hva heter hjemmebanen til Valencia FC 6 Hvem ble norsk cupmester i fotball 2005? 7 Hva heter hovedstaden på Jamaica? 8 Hva heter Spanias høyeste fjelltopp? 9 Hvem er statsminister i Sverige? 10 Hvor er Henrik Wergeland født?

Norsk QUIZ Hver mandag lørdag på Pavarotti i Albir Kl. 19.30 20.00 - 22.00 22.00 etterpå er det anledning til å bli værende å lytte til levende musikk som begynner kl. 22.00.

Startkontingent kun 1

€!

Lagoppdeling - man svarer i lag. Svar: 1. Fransisco Camps 2. 1942 3. Rapsolje 4.Sotsji i Russland 5.Mestalla 6. Molde 7. Kingston 8.Teide, Tenerife( 3718m) 9. Fredrik Reinfeldt 10. Kristiansand, (17.06.1808)

www.aktueltspania.net

Loddsalg Åpen bar med alle rettigheter

Adresse: Camino de la Cantera no 12 (Bak Consum) 03581 Albir. Tlf: 634 182 240

Aktuelt Spania nr.05 • 26


25.03. Byvandring i Sella Ca 40 min. kjøring fra Alfas del Pi, ligger den vakre og uberørte fjellandsbyen Sella som byr på naturskjønne omgivelser og spennende histore. Her blir vi guidet rundt i byens gater og smug og servert dens historie. Spesielt har maurerne satt sitt preg på Sella og fortellinger og historier fra den tid blir gjengitt. Etter vandingen spiser vi en bedre lunsj i ekte spanske ombivelser. Pris 40 euro. Transport og lunsj inkludert. Heldagstur.

- utflukter og arrangement

Dato: 26.03. - 28.03. Helgetur til Madrid Se egen annonse i dette nummeret av Aktuelt Spania for mer informasjon. Dato: 31.03. Tur til hjertet av Valencia Vi drar til Valencias vakre gamleby og rusler rundt i de små trange gatene, ser på katedralen og andre serverdigheter samtidig som vi tar oss tid til å nyte folkelivet og nippe til et glass cava eller en kopp kaffe på et av byens mange torv. Vi avslutter vandringen i Valencias fantastiske matmarked hvor du kan få tak i det aller beste av fersk skalldyr, fisk, ost, skinke, tapas, grønnsaker med mer. Her er det muligheter for shopping, så ta med kjølebag om du vil. Turen ender med lunsj på Valenciastranden(ikke inkludert). Pris per person: 40 euro. Heldagstur. Maks 8 personer. Dato: 02.04.: 03.04. 08.04. 14.04.

Tur til Dyreparken i Valencia. En opplevelse for både store og små. Pris 40 euro. Jalondalen Guadalest og Fincatur Tur til hjertet av Valencia For mer info, ring: 634 067 442 www.sunnysidehappenings.com

Du kan kjøpe billetter på Alfas del Sol Services, vis a vis Norskeklubben i Alfas Del Pi, hos Aktuelt Spania i Albir, Camino de la Cantera no 12, eller ring 634 067 442. Sunny Side Happenings, eventuelt send mail til: sunnysidehappenings @gmail.com

Selska per tilstelninger - jubileer med underholdning J azz/Blues? Rock eller klassisk, sing along eller ka raoke? Pava rotti serverer det du måtte ønske sa mt alle typer underholdning for deg og dine venner eller kolleg aer. Ta konta kt med oss så ka n vi skreddersy noe som passer til a kkurat deg .

Tlf: 966864217/634182240 Åpent man - fre 10.00-14.00

VELKOMMEN! Aktuelt Spania nr.05 • 27


Historiegruppen 2010 16.03 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Boccia 16.03 kl 19.30 Kirkesenteret i Albir Alltid på en tirsdag 17.03 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Arbeidsgruppen 17.03 kl 17.30 Kirkesenteret i Albir Barnekorene øver 17.03 kl 19.00 Kirkesenteret i Albir Klubb 10-13 18.03 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Boccia, vårturnering 19.03 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Småbarnstreff 19.03 kl 20.00 Alfaz del Pi “Bakgården” 20.03 kl 11.30 Kirkesenteret i Albir Lørdagsgrøten 21.03 kl 11.00 Minnekirken, Villa Joyosa Gudstjeneste 21.03 kl 19.30 Minnekirken, Villa Joyosa Konsert med Elena Lasco 22.03 kl 10.00 Minnekirken, Villa Joyosa Åpen kirke 22.03 kl 12.30 Minnekirken, Villa Joyosa Møtested Minnekirken 23.03 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Boccia 23.03 kl 19.30 Kirkesenteret i Albir Alltid på en tirsdag 24.03 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Arbeidsgruppen 24.03 kl 17.30 Kirkesenteret i Albir Barnekorene øver 24.03 kl 19.00 Kirkesenteret i Albir Klubb 10-13 25.03 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Boccia 25.03 kl 19.30 Kirkesenteret i Albir Kulturkveld 26.03 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Småbarnstreff 26.03 kl 18.00 Kirkesenteret i Albir Samtalegudstjeneste 26.03 kl 20.00 Alfaz del Pi “Bakgården” 27.03 kl 11.30 Kirkesenteret i Albir Lørdagsgrøten 28.03 kl 11.00 Minnekirken, Villa Joyosa Konfirmasjonsgudstjeneste 30.03 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Boccia 30.03 kl 18.00 Kirkesenteret i Albir Bønnenettverk 30.03 kl 18.00 Kirkesenteret i Albir Bønnenettverk 30.03 kl 19.30 Kirkesenteret i Albir Alltid på en tirsdag 31.03 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Arbeidsgruppen 31.03 kl 17.30 Kirkesenteret i Albir Barnekorene øver 31.03 kl 19.00 Kirkesenteret i Albir Klubb 10-13 01.04 kl 10.30 Kirkesenteret i Albir Boccia

www.aktueltspania.net

Vårprogram Auditori de la Mediterrània (der søndagsmarkedet er), La Nucía kl. 13.00 annenhver tirsdag Foredragene varer en time Parkering i parkeringshus like ved 23.3: . Bjørn Blakstad: Asylsøkere i Den norske Legasjon i Madrid under borgerkrigen Alle som er interessert i å få vite litt mer om dette landets historie og kultur er hjertelig velkommen. Å delta på møtene koster ingen ting, men vi oppfordrer alle til å melde seg inn i Den Norske Klubben som vi samarbeider med. Tema for møtene våre er spansk historie. Innenfor denne rammen har vi hatt mange interessante vinklinger, ja det er faktisk opp til hver og en (inkl. deg som hittil bare har vært tilhører) å finne flere spennende ting fra den rike spanske historien som du kan dele med oss andre. Du behøver ikke å være historiker for å holde et foredrag, men etter å ha jobbet med ditt eget bidrag har du garantert fått ”smaken” på å lære mer.

Aktuelt Spania nr.05 • 28

VEL MØTT !!


KUN 10 EURO PER VEI!

2010 - 12 ÅR I DERES TJENESTE!

Aktuelt Spania nr.05 • 29


Inntrykk fra en Amerikatur. Del 4: Misjonsstasjonens fall. Telst Solfried Gjelsten

I tiden mellom 1769 og 1834 hadde fransiskaner munkene stått for utviklingen av hele 21 katolske misjons stasjoner i California, fra San Diego i sør til San Fransisco i nord. Under dyktig ledelse og hardt arbeid av utallige indianere, de såkalte neophytes, hadde stasjonene vokst fram til store mønsterbruk med en variert produksjon. Det var ikke bare snakk om landbruksvarer men om både skinnvarer, klær, sko, såpe, talglys, vin m.m. Stasjonene omfattet lagerhus, verksteder, fabrikker og hus til indianerne som bodde og arbeidet der, og selvfølgelig med kirken som sentrum for hele anlegget. Det hele var ganske enkelt imponerende, men ville vært utenkelig uten dyktige og idealistiske ledere sammen med de slavearbeidende indianerne. Likevel gikk det hele til grunne takket være en kombinasjon av misunnelse, maktsyke og egoisme. Veien mot ødeleggelsen startet tidlig på 1800 tallet da Det nye Spania gjorde opprør for å fri seg fra spansk herredømme. Dette ble en langvarig frigjøringskamp som i sin første fase falt sammen med den spanske frigjøringskampen mot Napoleon. Spania hadde mer enn nok med krigen innen egne grenser og maktet ikke samtidig å forsvare sine oversjøiske besittelser. Det Nye Spania ( I dag Mexico ) hadde heller ikke overskudd til å oppfylle alle kravene fra misjons stasjonene om forsyninger. De hadde nok med sine egne problemer og utgifter i kampen for frihet fra moderlandet, og misjons stasjonene ble overlatt til seg selv. Til tross for den spanske loven, som forbød stasjonene å handle med fremmede skip, ble mangelen av

www.aktueltspania.net

En gammel historisk misjonsstasjon

nødvendige forsyninger til slutt så prekær at prestene simpelthen så seg nødt til å overse hele forbudet. Selv hadde de nok av varer de kunne selge, mens de franske, engelske og russiske skipene brakte alt det de selv manglet. På denne måten ble stasjonene mer og mer uavhengige og selvforsynte. Da var det verre for alle de små landsbyene utenfor stasjonenes område. De hadde ikke ressurser nok til å greie seg uten støtte utenfra, og hvem andre enn misjons stasjonene var det som måtte hjelpe dem med både mat og andre nødvendigheter? De betalte til og med lønningene til soldatene som var stasjonert i nærheten. I landsbyer, som for eksempel Los Angeles, ønsket nybyggerne, de såkalte Californios, både frukt,

Aktuelt Spania nr.05 • 30

grønnsaker, kjøtt, vin og sko, alt sammen varer de kunne få fra misjons stasjonene. Problemet var bare at jo mer de trengte og jo mer stasjonene greide å bistå med, jo mer vokste følelsen av underlegenhet, misunnelse og harme over sin voksende avhengighet. De så med lengsel på misjons stasjonenes rikdom og blomstrende farmer, og mente at dette var verdier som burde fordeles mellom alle nybyggerne. ”For hvorfor skulle prestene ha eneretten på disse rike områdene mens de selv ikke hadde noe?” I 1821 vant Det Nye Spania sin uavhengighet fra Spania og gikk med tiden over til å bli republikken Mexico, samtidig som de også fikk kontrollen over California. For å styrke båndene til Mexico, sendte


være frie og leve slik deres forfedre hadde levd gjennom tusener av år. Det var en drøm som imidlertid ikke lot seg realisere etter alle de år de hdee arbeidet på misjons stasjonen. Ikke var de vant til å styre seg selv og bare noen få kunne lese og skrive, verden var ganske enkelt ikke lenger slik den var før fransiskanernes tid og livet på stasjonen. Resultatet ble at skrupuløse hvite lurte fra dem alt de hadde fått for en billig penge. Friheten de hadde lengtet etter endte i den ytterste fattigdom, og for å berge livet måtte de ta seg jobb hos nybyggerne som tjenere eller gårdsarbeidere for en elendig Vannet ble ført i rør fra elven, betaling og dårlig behandling. ned langs trappen og ut gjennom “munnen” til basenget for klesvask. Fransiskaner prestene ble avsatt og Etter vaskingen ble vannet renset nye folk ble satt som organisatorer og brukt til vanning av plantene på ved stasjonene. De nye sjefene var åkeren. imidlertid ikke av samme kaliber den nye regjeringen stadig flere som de idealistiske prestene, tvert nybyggere nordover til California. imot. Deres mål var i første rekke Helt smertefritt gikk ikke denne å berike seg selv, og stasjonens nye bosettingen all den tid de mest kirke, verksteder og hus, følte de fruktbare og beste områdene lå overhode intet ansvar for, men under fransiskanerne. solgte unna det de kunne og puttet For å løse dette problemet utformet pengene i egen lomme. Det tok den Mexicanske regjering en ny lov ikke lang tid før alt sto til nedfalls. som overførte kontrollen over misjons Nybyggerne fikk til og med lov til å stasjonene fra prestene til regjeringen, kjøpe takene for å bruke dem på som i neste omgang ønsket å dele egne hus, takene som gjennom alle fransiskanernes områder mellom år hadde verget adobeveggene mot mexicanske nybyggere, Californios regnet. Adobesteinene, som jo besto og neophytes. Prestene protesterte, av soltørket leire, gikk simpelthen i indianerne var jo i deres øyne bare oppløsning og alt endte som ruiner som barn betraktet og trengte noen etter kort tid. Det var en trist utvikling til å rettlede seg, men de kom ingen av mønsterbrukene, uten at noen så vei. Mexico fortsatte på veien de ut til å bry seg. Bedre ble det ikke da hadde staket ut, og det til tross for det ryktes at en eller annen hadde at de samtidig fryktet problemer fra funnet gull i nærheten, eller innenfor indianerne, som absolutt var i flertall, stasjonens område. Dermed kom når disse ikke lenger var bundet til gulltørste nybyggere strømmende stasjonen. Det kunne jo tenkes at de i store mengder. Gullgraverne gikk ville forene seg med andre indianere til og med så langt som til å grave for å gå til angrep mot de hvite. opp kirkegolvet i sin iver etter å bli Regjeringen var derfor meget rike. Om noen virkelig fant noe gull omhyggelig under delingen av sier ikke historien noe om, men misjons stasjonene. Indianerne ble misjons stasjonene ble i alle fall behandlet så rettferdig og bra som totalt ødelagt. mulig. De fikk rikelig med både jord, Årene gikk, og krigen mellom krøtter og nødvendige redskaper for Mexico og USA brøt ut i 1846. Under å kunne greie seg selv. Det var bare fredstraktaten i 1848 ble California det at indianerne aldeles ikke ønsket offisielt skilt fra Mexico og to år å fortsette som farmere, de ville senere innlemmet i USA som stat Aktuelt Spania nr.05 • 31

En indianer i full mundur

nr. 31. Dette ga støtet til en strøm av både nybyggere og gullgravere som ville prøve lykken i den nye staten., der de okkuperte de eldgamle jaktområdene til indianerne. De engang så prektige misjons stasjonene gikk mer og mer i glemmeboken, helt til en forfatterinne, Helen Hunt Jackson , tok tak i saken. Først skrev hun til USA`s lovmakere om stasjonene og deres endelikt, om indianernes behov for utdannelse, for større områder og bedre redskaper, men uten å vinne så mye som en antydning av forståelse for problemene. Hun var ikke av typen som ga opp i første omgang, nådde hun ikke fram på en vei, fikk hun prøve en annen vei. Dermed skrev hun en skikkelig rørende roman om hele historien til misjons stasjonene og indianernes uvante liv med hardt arbeide og strenge regler. Det hjalp, og boken ble en bestseller. Folk våknet og begynte å se tragedien de hadde lukket øynene for, og stasjonene ble atter en gang satt under katolsk ledelse av fransiskanerprestene. Ikke bare det, men nå var også folk innstilt på å bidra økonomisk for å få satt i stand alle de gamle og ærverdige kirkene og husene så langt det var mulig. I dag er mange de gamle misjons stasjonene restaurert og har endt opp som rene turist attraksjoner.


ANNONSE: Bedrifter videoreklamerer på Internett Musikk og film mann Torben Thøger har funnet en nisje hvor du med stor fordel kan annonsere gratis på Internett. Han produser ganske rimelig video presentasjoner for bedrifter, som deretter kan sette reklamer ut i nye frie medier som YouTube og Facebook. “Når du foretar et Google-søk for et produkt i dette området, bør du finne mine klienter blant de første, sier Torben Thøger. “Det er forskjellige måter å sikre dette - uten ekstra kostnad. En film er en unik måte å få sitt budskap ut på og produksjonsprisen av en

video er i dag bare en brøkdel av hva det var tidligere. Det er spesielt den digitale utviklingen som gir lave kostnader og dermed lave priser, som de fleste bedrifter kan klare. “ Torben, i tillegg til å være en komponist og utdannet innen film-og fjernsyn, har mange produksjoner bak seg i Danmark, men også i Spania, hvor han har permanent oppholdstillatelse, har han produsert flere presentasjoner. Den norske skolen på Costa Blanca i L’Alfas del Pi er en av de fornøyde kunder som Torben Thøger og hans firma

Camelot Communications har levert til. I en nesten 6 minutter lang video dokumentar får du et interessant innblikk i skolen. “Filmen er på forsiden av våre nettsider og på YouTube og Facebook, og det er en stor suksess med mange daglige visninger, sier viserektor Nils P. Lie-Gjeseth som er markedsføringsanvarlig på DNSCB. “En skal ikke undervurdere effekten av venner og venners venner på Facebook, for eksempel å sette inn film på egen profilside. Det er en uvurderlig eksponering dessuten helt uten kostnad, avslutter Torben Thøger. Se video-produksjoner på www.camcom.dk

Vi har også fått inn vårens nyheter! Vero Moda Insight 3rd issue christmas 2009 veromoda.com

and be inspired at veromoda.com

Få med deg sluttspurten på salget - opp til 75 % www.aktueltspania.net

Hos oss finner du dine moteklær!

Aktuelt Spania nr.05 • 32


Søndag

Rubrikkannonser til glede og nytte for våre lesere. Pris: 10 euro pr. innrykning for inntil 250 tegn. Eller betal for 3, få den 4. gangen gratis. Annonsene må betales kontant på forhånd ved vårt kontor i Albir. Åpningstiden er 10.00-14.00 Man.-fredag.

Telefon 600 003 835/966 873 996 BARNEVAKT SOMMER 2010 Leilighet til leie kort eller lang tid 3 sov, 2 bad sentralt Albir/Alfaz Ledig fram til 15. mai 2010. Depositum

Tlf: 965 845 585

TLF: 606702488

TIL LEIE JUNI - AUGUST Liten finca i Orxeta 6-8 pers. Stor hage, sv.bass., 10 min. kjøring fra Villajoyosas strender. 650 € pr. uke.

648764005

TIL LEIE Villaer og leiligheter til leie i Altea Hills og Mascarat, lang eller kort tid hele året. Sjekk: www.topaltea.com 966 445 935 (Ana)

PIANOTIMER Er du interessert i pianoundervisning? Nå har du muligheten på Pavarotti Ring for informasjon Tlf: 634182240

Alfaz del Sol, 1. rekke med mye sol. 2 sov. 2 bad, lang eller kort tid

Tlf 626 965 420 Til Leie i Albir Koselig møblert leilighet. 2 soverom, 1 bad, garasje, svømmebasseng.

Tlf: 634182240 BARNEVAKT Jente 14 år, glad i barn, ansvarsfull, ledig for barnevakt-oppdrag. Jeg har referanser om ønskelig. .

Onsdag

Leilighet til leie

Torsdag

Duplex - 3 soverom, 2 bad, Aircon., Garasje, Komm. Svømmebasseng. 550€ +strøm og vann

HUS TIL SALGS Nyrenovert landsbyhus med utsikt mot hav og fjell. Boligareal 102 kvm.. 2 sov. 2 bad, 2 stuer og indre patio. Stor terrasse. Bilparkering i nærheten av boligen. Bilder kan sendes. Pris 165.000 Euro

Fredag

Langtidsleie Altea

Ring Camilla: 658764549

Tlf: 634 182 240 Alfaz del Pi - Miramar, hus til leie Fra høsten og ut skoleåret. Nær skolen, priv.basseng, 4 soverom, 2 bad, kjøkken/stue, vasker., Norsk TV, internett, Vask-oppvaskm. velutstyrt. Utegrill og overbygget terrasse

Gun: 965 889 155

Aktuelt Spania nr.05 • 33

Lørdag

Tlf: 630 201 176

Vi søker ei glad og ansvarsfull jente som vil være barnevakt for Isaac 7 år fra 10.07. - 20.08.2010 mellom kl. 09.00 14.00 mandag til fredag i Benidorm.

Tirsdag

Vi selger og kjøper møbler og innbo. Har du kjøpt en leilighet til utleie eller feriebolig - se på møbler hos oss først. Skal du reise hjem, gir vi deg bud på de møbler du ikke vil ha med. VI HAR FLYTTET TIL NYE LOKALER! (Samme vei) Du finner oss i La Nucia: Carrer de Guadalest Nº 9, - Centro Comerciales Los Angeles. (Ved siden av det nye “Bricoman”) Vi har åpent tirs., tors. og søn. fra 10.00 - 14.00.Ring Laila på telefon: 600 003 835 eller 966 873 996. Email: laiotte@yahoo.dk

Mandag

El Rastro Nordico

Campo Guardamar Torrevieja Benidorm Quesada La Nucia Denia Elche La Nucia Orihuela Santa Pola Callosa de Sarria Parcent Altea Callosa de Sarria Orihuela Aspe Alicante Mil Palmeras La Cala Finestrat Callosa de Segura El Campello Benidorm Guardamar La Mata Muchamiel Polop Miguel de Salinas Gandia Aspe Alicante Torrevieja (La Marina) Pego Rojales Villajoyosa Alfaz del Pi Denia Crevillente Finestrat Gatas de Gorgos Los Montesinos Oliva Moraira Torrevieja Benissa Almoradi Alicante Callosa d èn Sarria Calpe Elche Elda Gandia Playa Flamenca Torre Pacheco Santa Pola La Cala Finestrat


Møtene er åpne for nordiske søstre og brødre. Etter møtet som varer ca. 1/2 time, har vi sosialt samvær og da kan også ikke-medlemmer av Odd Fellow delta. Ta gjerne med din ledsager.

astle Inn heGJC T EN! ÅPENT I

Inviterer til samvær våren 2010 Lørdagene 13.feb.., 6. mars. med påfølgende middag (påmelding), 27. mars og 17. april Møtene begynner kl. 16.30. Pent antrekk.

Trygve Romsloe Svein Ødegård Laila Krøtøe Sissel Lundvall Bodil Maria Berg Maud Østerberg

www.aktueltspania.net

i Albir

Åpent man. til søn. 13.00 - sent

Møtested: Kirkesenteret i Albir, C/. Mart no. 8. Kontakttelefoner i Spania: Leder Nestleder Sekretær Kasserer Styremedlem/eksleder Styremedlem

Scandinavian Home cooking Fredag: Svensk sildebord 8€ Allsangkvelder annenhver torsdag Husmannskost serveres hver dag 5.50€

Tlf. 966 864 782 Tlf. 966 864 482 Tlf. 966 853 390 Tlf. 961 190 135 Tlf. 965 891 211 Tlf. 966 421 824

Aktuelt Spania nr.05 • 34

DET SKJER ALLTID NOE HOS ANKI!!!


Scandinavia Travel Shuttle Direct (Alicante flyplass) Ring 965888752, eller maile på; spain@scandinavia-travel.com Kontakt kontoret under åpningstidene som er; mandag-fredag 10:00-17:00. Busstur kan bestilles opp til senest 24 t før avgang,, og man er garantert å bli med. Bussene går ca. 3-4 timer før flyet letter. Pris: 10 euro per person og vei. Tidene blir ikke bestemt før 1-2 dager før avreise fordi vi må vente å se hvilke stasjoner som skal stoppes på, og hvor mange mennesker som blir med. Ca. 20 busser kjører totalt hver dag. Så det er mange busser. Stoppestedene er: Albir Playa, Apts. Las Terrazas Altea, La Colina, Hotel Cacus, Rober Palace, Sun Palace, Consum Albir, Caravan Camping, Albir Garden, Ta Casa, Residencia Park, Cautivador, Foya Blanca, Don Quijote, Alfaz del Sol, Belmonte, Museo Delso, El Vikingo, Forum Mare Nostrum, El Romeral, Casa Cultura Alfaz, Tossalet

TO G T I D E R

ALICANTE – VALENCIA - BARCELONA

Tognr 01282 01102 01112 00460 01162 00264 01182 01212 01202

Type

Fra

Ank.

Ank.

Alicante

Valencia

Barcelona

EUROMED TALGO EUROMED Mare Nostrum EUROMED* TALGO EUROMED TALGO* ALARIS

06:55 08:06 09:25 11:09 14:20 15:23 16:16 18:18 18:20

* Ikke lørdager

Priser:

LOKALTOGET

08:27 09:53 10:55 12:57 15:55 17:08 17:58 20:19 19:50

11:42 13:39 14:09 16:37 19:10 20:39 21:13 23:58 23:46

BARCELONA – VALENCIA – ALICANTE

Tognr 01071 01101 01111 00463 00165 01161 01171 01181

Alicante-Valencia Alicante-Barcelona

Type

Fra

Ank.

Ank.

Barcelona

Valencia

Alicante

09:59 13:00 14:30 15:15 18:21 18:59 20:25 20:59

11:40 15:00 16:45 17:24 20:19 20:40 22:23 22:40

EUROMED* EUROMED ALARIS* Mare Nostrum TALGO EUROMED TALGO EUROMED

07:00 10:00 11:00 12:00 15:00 16:00 17:00 18:00

Turistkl.: ca. 25€, Turistkl.: 47-52€,

Alicante Airport

Preferente: 32-45€ Preferente: 63-86 €

Valencia Airport (Manises)

Pris per sone: Enkel billett:

RUTETIDER FLYBUSS BENIDORM-EL ALTET.

1,15 €

Tur/retur billett: 2,00 €

Prissystemet er lagt opp med totalt seks soner. Fra Alicante til Denia koster med andre ord billetten 1,15 x 6 = 6,50 euros. Ved en tur fra Altea til La Vila, reiser man i to soner, og enkeltbilletten koster deg 2,25, mens du sparer noen cent ved å kjøpe tur/ retur med en gang. Da koster billetten begge veier 3,85.

Fra Benidorm: (Nye busstasjonen Avenida de Europa) 06:00 - 08:00 - 09:00 10:00 - 11:00 - 12:00 13:00 - 14:00- 15:00 16:00 - 17:00 -19:00 21:00 - 23:00. Fra El Altet: (Plattform 29-30) 08:00 - 09:00 - 10:00 11:00 - 12:00 - 13:00 14:00 - 15:00 - 16:00 17:00 - 19:00 - 21:00 23:00. Billettpris ca 8 euros hver vei. Beregn at turen tar en time. Aktuelt Spania nr.05 • 35

Fra Benidorm: 10:15 - 16:15 Fra Manises: 09:45 - 13:30 - 20:30 Billettpris ca 17,15 euros en vei. Beregn at turen tar opptil 2,5 time.

Torrevieja- El Altet Ingen direktebuss for øyeblikket. Man kan ta buss mellom Torrevieja busstasjon og sentralstasjonen i Alicante, og lokalbuss fra Alicante til El Altet(C-6).


Shutter Island Sjanger: Regi: Hovedroller: Mark Ruffalo, Mortimer

Drama, thriller Martin Scorsese Leonardo DiCaprio, Ben Kingsley, Emily

Omtale: Året er 2019. En epidemi har transformert nesten alle mennesker til vampyrer. Etterspørselen etter blod er enorm, og den dominerende rasen kjemper for overlevelse. Samtidig jobber en forsker på spreng for å redde menneskerasen Vises på: Cine Colci, Benidorm, La Marina Finestrat

The men who stare at Goats (Los hombres que miraban fijamente a las cabras)

The Hurt Locker (En Tierra Hostil Sjanger: Action/Drama/Thriller Produsent: Kathryn Bigelow, Mark Boal, Nicolas Chartier Hovedroller: Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearcei

Omtale:

Den Oscar-vinnende regissøren Martin Scorsese presenterer en film basert på en roman av Dennis Lehane. Shutter Island forteller historien om hjemsøkte mysterier og psykologisk spenning i et sykehus for sinnssyke kriminelle på en festningslignende øy, og året er 1954. Vises på: La Marina Finestrat

Daybreakers Sjanger: Regi:

Action/Drama/Thriller Michael Spierig, Peter Spierig Hovedroller: Willem Dafoe, Isabel Lucas, Ethan Hawke,

Alfaz del Pi: - Cine Roma. C/. El Hort, 5. Telf: 965 888 266 Benidorm: - Cines Colci Centro. Avda. Almendros, 35. Telf: 965 865 060 - Cines Colci Rincón. Avda. Zamora s/n. Telf: 965 853 859

www.aktueltspania.net

Omtale: Hvis krig er helvete, hvorfor velger da så mange å slåss? I en tid der armeer ikke lenger består av tvangsutskrevne soldater, men av frivillige, og menn med vitende og vilje kaster seg inn i militær aktivitet, er selve rusen kampen gir den forlokkende attraksjonen. Den er regelrett avhengighetsskapende.

Finestrat: - Cines IMF 9. Avda. Pais Valencia, s/n C. C. La Marina. Telf: 966 831 195 www.cinesimf.com Orihuela: - Centro Cinemas 10 C/Obispo Vitorio Oliver, 2 C.C. Ociopía Telf: 966 745 912 Aktuelt Spania nr.05 • 36

Vises på: Cine Colci Benidorm Sjanger: Komedie/drama Regi: Grant Heslov Hovedroller: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey Omtale: En journalist på nyhetsjakt snubler over et militært eksperiment av det bisarre slaget. En topphemmelig avdeling i det amerikanske forsvaret har funnet på noe som skal fungere bedre enn vanlige våpen, nemlig psykisk krigføring! Vises på: La Marina Finestrat, Cine Colci Benidorm Ovenfor finner du omtale av utvalgte filmer. Besøk nettsidene for å se hele programmet til de enkelte kinoene.

Torrevieja: - Cines IMF 8. (med original versjon) Pol. San José, 10. C.C. Habaneras. Telf: 965 705 414 www.cinesimf.com Villajoyosa: - Cines La Villa. C/ Constitucion, s/n Telf: 966 851 884


Sett på Pavarotti

VÅRKONSERT

EL CORO CANTAMOS HOLDER KONSERT I KIRKESENTERET I ALBIR MANDAG 22. MARS 2010 KL. 1800 GJESTEKOR: ARMONIA DE NORUEGA. Dirigent: Turid Mørk Thouless VARIERT PROGRAM UNDER LEDELSE AV KORETS DIRIGENT: HILKKA KRANE INNGANGSLODD 5 EURO MED TREKNING AV GEVINSTER VELKOMMEN. 15. - 19. mars: Valencia Flere hundre gigantiske skulpturer i pappmasjé - mange svært humoristiske pryder gatene når Valencia feirer våren med Las Fallas. Lokale kunstnere og håndverkere bruker et helt år på å bygge opp de kolossale fallasskulpturene i Valencia. Den beste festen er siste kveld, når skulpturene brennes opp. Les mer om dette på: www.fallasfromvalencia.com

Reke Party

28. mars - 4. april: Sevilla Mange katolske land har flotte påskefeiringer, men ingen steder slår Sevilla. I Andalucías hovedstad er ikke bare prosesjonene flotte, det er også fullt av liv i barene.

15.03.2010 13.03.2010 13.03.2010 12.03.2010 12.03.2010 17.02.2010 13.02.2010 27.03.2010 18.04.2010 02.06.2010

Spandau Ballet Palacio VistalegreMadrid, Florence And The Machine Bikini Barcelona, The Cranberries Pavelló Olimpic de Badalona,Badalona, La Roux Joy Eslava Madrid, Joan Baez Palacio De Congresos De Madrid, Madrid, Richard Hawley Sala Mirror (Antigua Cormorán) Valencia, Biffy Clyro Sala Razzmatazz,Barcelona, 50Cent Recinto Ferial de Tenerife,Tenerife, Santa Cruz De Tenerife, Mika Palau Sant Jordi,Barcelona, Alicia Keys Palau Sant Jordi, Barcelona,

Aktuelt Spania nr.05 • 37

Billetter kan bestilles f.eks. på: www.ticketmaster.es

POPKONSERTER 2010:


VÅRE ANNONSØRER: ADVOKAT: Adv. Karl J. L. Warpe Ripoll Abogados BIL/BILUTLEIE: Auto Impulse Auro-Maq-Altea Euro-Cars La Nucia BLOMSTER: Florisima BOKHANDEL: Den norske bokhandelen i Alfaz DRIKKEVANN: Todo Agua EIENDOMSMEGLER: Costa Blanca Booking FYSIOTERAPI: Fysiakos Clinica1fisioterapia FRISØR: Imagine hair and beauty HELSE/HELSEKOST Sanct Bernhard Naturkonsulentene HØREAPPARATER: Robert Vanderbeek KAFÈ: Cafè Pavarotti LEGEKLINIKK: Costa Blanca Klinikken Vidar Hjelset LEILIGHETER: NordbyLaVila Villa Romantica Ballesol Albir Confort MØBLER: Himolla MOTE: Scan Moda OPTIKER: Euro Optica Olivers Optics Optica Mediterranea ENERGI/VARME: Repsol gassoljevarme REISEBYRÅ/TURER: Scandinavia Travel Sunny Side Happenings RESTAURANT: Bistro Maya D´els Artistes Sarita La Costera Nuevo Alcàzar Villa Romana Carpe Diem Tulipan Blau Ostau Castle Inn SEILTUR: Paradise Freedom SPA OG BASSENG: Mundo Spas TANNKLINIKK: Den Norske Tannklinikken i Alfaz TOLK: Nanna Stoltenberg Sæland VIDEOFILM: Torben Thøger

Kulturprogram - kommunene:

Side side

5 15

side side side

17 10 9

side

17

side

18

side

13

side

5

side side

25 16

side

17

side side

7 24

side

9

baksiden side side

26 26

side side side side

39 34 22 21

side

11

side

32

side side side

9 16 14

side

15

side side

26 27

side forside side side side side side side side side

12

side

28

4 13 2 13 13 3 32 34

forside

side

9

side

23

side

8

www.aktueltspania.net

Alfaz del Pi: 8nde Vis THEATER A L’Alfàs Fra 21 til 27 mars 2010. Organisert av Institutt for kultur i byen Alfaz del Pi. Samarbeid: Caixaltea, Bancaja, Juan Gil-Albert institutt og Institutt for kultur og idrett Generalitat Valenciana. Søndag 21 mars kl 18:00: ANANDA DANCE presenterer “EL CIRCO DE LA MUJER SERPIENTE” av Rosangela Valls og Edison Valls. En forestilling på dans, humor og illusjonisme med klovner som hovedpersoner. Mandag 22. mars kl 21:00 am: Pentación SHOWS presenterer “Kvinner søker menn (som ikke eksisterer)» av Eloy Arenas, Med: Andoni Ferreño, Ladoire Oscar, Laura Flere og Roser Pujol. Tirsdag 23. mars kl 21:00 pm “POLLO & HIJOS”v Bruno Chapelle.Fornøyelig historie om et par som skal modernisere sin leilighet. Onsdag 24. Mars kl 21:00 ACATAP THEATER presenterer “A PUERTA CERRADA” av Jean Paul Sartre. En av rollefigurene blir introdusert for de andre tre i en klaustrofobisk rom, hvor vi er fortelle om sine liv, sine frustrasjoner og håp. Torsdag 25 mars, kl 21:00 pm “CONFIDENCIAS MUY ÍNTIMAS”av Jerome Tonnerre, Fredag 26 mars, kl 21:00 Vania og produksjoner presenterer Mascarat “ “YO ME SUBÍ A UN PIANO VERDE” av Millan Salcedo, Med: Millan Salcedo - César Belda (pianist) Synopsis: “Jeg Jeg har en grønn piano “er en morsom” komedie-musikal --cantabile “ for caricato og piano. Lørdag 27 mars, kl 21:00 BASTANIS PRODUCTIONS presenterer “SOCKS OPUS 124” av Daniel Colas TRIBUTE og anerkjennelse “PI D’Honor” The Game of skuespilleren Joseph SANCHO En munter fortelling om vennskap og toleranse. Det bringer sammen to aktører som prøver å skape et bra show med de viktigste høydepunktene av repertoaret sitt, ledsaget av musikalske passasjer med fiolin og cello, og en rekke klovner.

Palau Altea:

19-03-2010 Palau Altea - 19.00 h. - 30 € - Opera 2001 presenterer Madame Butterfly av Giacomo Puccini. Lørdag 27. MARS KL 20.30 og søndag 28.MARS KL 19,00 - Billetter 10 € “La PASION.” - Historien om The Passion er historien om tradisjoner i landsbyen Altea. ALICANTE FAMILIEKONSERT: ALICANTINA FOLKLORE og popmusikk. Dato: 28/03/2010 kl 12 Sted: Aula de Cultura CAM, Avenue Dr. Gadea. “La Banda de Música Municipal” fremfører den tredje konserten i rekken med musikk tilegnet familier, denne gangen med fokus på populærmusikk og Alicante floclórica behandlet av komponister som Ricardo Dorado, Barrachina eller Adam Ferrero. Gratis inngang

HER FINNES Aktuelt Spania Albir AS kontor Restaurant Sarita Café Pavarotti Costa Blanca Klinikken Fysiakos Kirkesenteret Notar Mendoza Kiropraktorsenteret Helsekosten

Alfaz del Pi

Alfaz del Sol Den Norske Bokhandelen Reuma-Sol Scandinvia Travel Joelly Mendoza Akinon senteret Mare Nostrum

Aktuelt Spania nr.5 • 38

La Nucia

Altea

Restaurant Nuevo Alcazar Restaurant Villa Romana

Sevilla kiosken (ved Burger King) Turistinfo Dels Artistes Rest. La Costera Benidorm Turist Info

Villajoyosa Turist Info VG-kiosken i Carrer Pizarro


VIKTIGE TELEFONNUMMER 112

Nødnummer = Policia Local

Guardia Civil

Brannstasjon

Ambulanse

Alicante

965 107 200 965 921 100 965 982 222 965 254 141

Alfaz

965 887 100 965 840 525

085

965 843 183

Albir

965 887 100 965 840 525

085

965 843 183

Altea

965 845 511 965 840 525

085

966 880 025

Benidorm

966 807 766 965 854 030 965 854 080 965 855 945

La Nucia

965 870 533 965 840 525 965 854 080 966 875 300

Orihuela Costa

649 900 304 966 769 143 965 300 080 966 742 945

Rojales/Quesada 966 715 129 965 700 128 966 704 433 965 144 000 Torrevieja

965 710 154 965 710 113 966 704 433 966 700 877

Flyplass el Altet 966 919 000 Flyplass Murcia 968 172 000

Busstasjon Alicante 965 130 700 Tog RENFE Busstasjon Murcia 968 292 211 902 240 202

Alfaz / Albir Aquagest (vann) Ayuntamiento Alfaz Casa de Cultura Alfaz Centro de Salud Correos Alfaz Correos Albir Iberdrola (strøm) Iglesia Noruega Juzgado de Paz Polideportivo Alfaz Radio Taxi Sykehus LA VILA Suma Tourist-Info Alfaz Tourist-Info Albir

965889102 965888265 965889423 965889894 965889495 966867354 901202020 966867474 965887131 965889515 966810010 966859800 965887925 965888265 966867022

Altea Aquagest (vann) Buss Altea Barcelona Buss Altea Madrid Centro de Salud Club Náutico Altea Club Náutico Mascarat Club de Golf Don Cayo Correos Altea Palau Altea Servi Taxi Suma Sykehus LA VILA Tog Alicante-Altea-Denia Tourist-Info Altea

965845635 965850151 965857962 966880025 965841591 965842200 965848046 965840174 966881924 966810010 966880217 966859800 965851895 965844114

Benidorm Ayuntamiento Ambulatorio Busstasjon Buss Euroline CDT C. de Salud FOYETES C. de Salud LA CALA Correos Post Lokal buss Lokal tog FGV Norske konsulat Svensk konsulat Sykehus LA VILA Taxi Radio-Taxi Tourist-Info

965855500 965856046 965130700 966802313 966870000 966830061 965856858 965853434 965854322 965851895 965852166 966805933 966859800 965861818 965851311

La Nucia Aqualia (vann) Ayuntamiento Buss ALSA Centro de Salud Centro de Salud Pinar Correos Juzgado de Paz La Mediterrània Audit. Piscina Cubierta Polideportivo Municipal Suma Sykehus LA VILA Taxi Servi-Taxi Tourist-Info

902186018 965870700 902422242 966896490 965873776 965870516 965870580 966897570 966895106 966896564 966895949 966859800 966810010 966895672

Aktuelt Spania nr.5 • 39

634 182 240


Hver mandag

PR

Kl. 19.30-22.00 NORSK QUIZ Bli med på norsk quiz med quizveteranen Terje Hagen og hans kompanjonger. Premier og garantert underholdning. Vi deler opp i lag.

IS:

1€

Hver onsdag

Kl. 21.00 Kom og hør på husbandet “Cameltoe” - spille sammen med lokale musikere... spill gjerne med selv om du vil! En populær internasjonal kveld med god stemning!

Torsdag 04. mars

GRATIS

ORIFLAME

GRATIS Kl. 12.00 - 15.00 Demonstrasjon og salg av ORIFLAME produkter. Naturprodukter - det meste innen hudpleie.

FREDAG 5. MARS Kl. 21.30

KONSERT

Konsert med det spanske jentebandet SKORPIA! De spiller for første gang på Pavarotti - gå ikke glipp av dette! GRATIS

Fredag 12 mars

Spansk Aften

PR kl20.00 IS: Spansk Aften med Flamenco, spansk tapas og musikk. Underholdning, mat og drikke er inkludert. Ta kontakt med Sunny Side Happenings eller Pavarotti for reservasjon. Lørdag 13. mars Kl. 12.00 - 16.00

28

MARKED

Lørdag 13. mars fra kl 12.00-16.00 blir det arrangert et litt annerledes marked. Da får du anledning til å spise deg mett, shoppe litt, eller la ungene dine ha det litt gøy med ansiktsmaling og bytting av leker, mens du selv blir massert.

Torsdag 18. mars

GRATIS

ORIFLAME

Demonstrasjon og salg av ORIFLAME produkter. Naturprodukter - det meste innen hudpleie.

Fredag 19. mars

Jesse Live!

Kl. 21.00 Populære Jesse underholder hele kvelden med saxofon, gitar og sang. Kom og nyt kvelden med god musikk, dans og kanskje flere gjestemusikere.

Fredag 26. mars Kl. 21.00

Tirsdag 30. mars

Cameltoe gir en konsert for de jordskjelvrammede. Med seg har de flere musikere, bl.a. Calibre -95. Kom og støtt dette prosjektet! Utlodning med fine premier!

Medium - Heavenly voices

Kl. 19.30 Middag - sang av Yvonne Anthony - underholdning - James McArthur, et internasjonalt klarsynt og medium, vil lese gjennom energien du har gitt blomsten du tar med. Tro det - eller ta det som god underholdning! Det koster kun 19€ for middag, drikke, musikk og mediumseansen.

BILLETTER:19 €

Velkommen til Pavarotti Vi har bar med alle rettigheter - og serverer også enkle matretter! Adresse: Camino de la Cantera no 12 (Bak Consum) 03581 Albir. Tlf: 634 182 240

AS #05, 2010  

Aktuelt Spania #05, 2010.

AS #05, 2010  

Aktuelt Spania #05, 2010.

Advertisement