Aktuelt i Gl. Rye, nr. 88, februar 2023

Page 1

Byens seje badmintonspillere

GL. RYE Det man siger er man selv - for det står i .
Læs side 8
Nr. 88 · februar · 2023
Vi har brug for, at I handler mere i Byens Egen Butik
Giv en hånd med i Lyngbakkerne Læs side 5
Læs side 10.

Redaktion

Ansvarshavende redaktør Iben Johanne Thomsen Sognepræst ijt@km.dk

Lise Hartwell GRIF liseengel@gmail.com

Lene Leth FDF lenefdf@fdf.dk

Anna Poulsen Borgerforeningen annagpoulsen@gmail.com

Grethe Bremer Skribent grethe.bremer@gmail.com

Anna Klahn Skribent anna@skrivskrivskriv.dk

Ebbe Kristensen Skribent ebbeKristensen@outlook.com

Maria Bjørn Skribent mariamoelgaard@gmail.com

Ejnar M. Jakobsen Skribent EjnarJakobsen@outlook.com

Ove Krogsøe Formand ove@krogsoe.dk

Tove Olsen Kasserer Tove.Hogh.Olsen@itelligence.dk

Peer Thøgersen Grafiker

2156 7751 pt@ptgrafisk.dk

Produktion

Oplag: 1.200 stk.

Forside:

Glade badmintonpiger fra GRIF

En bæredygtig tilværelse

Anita Kajhøj Ibsen og Nicolaj Gadebæk Pedersen

Næste nr. deadline søndag 30. april

Udkommer senest 23. maj

Indlevering af materiale til: pt@ptgrafisk.dk

Fra restaurationsbranchen til drømmestedet

Af Anna Klahn

Når man på en særligt lun februardag, med sol på kinderne og fuglefløjt i luften bevæger sig opad Ryesgade og drejer ind til Lyngdal, er er det ikke svært at forstå, at stedet tilbage i 2012 gik lige i hjerterne på ejerne Nicolaj Gadebæk Pedersen, Anita Kajhøj Ibsen og Kristin Kajhøj Ibsen.

Mellem hotelbygningen og restauranten får et blik ned over Lyngbakkerne i den vinterblege sol mig til i et lille glimt at føle mig som en forelsket turist.

Og det var da også netop det søstrene Anita og Kristin, og Nicolaj - der er i øvrigt er Kristins mand - blev dengang. Forelskede i Lyngdal. De har alle tre uddannelse og en travl fortid i restaurationsbranchen, hvor de blandt alle har arbejdet på

steder som Svostrup Kro og Silkeborg Golf Klub, som Nicolaj blandt andet forpagtede.

De har altid taget branchen seriøst og Anita har vundet diverse medaljer til DM for tjenere.

Og så er de, som Nicolaj spørgefuldt siger, nogle bonderøve, oprindeligt fra Gjern og Grauballe.

Efter mange år i branchen drømte de dog om deres helt eget selvstændige eventyr. Pludselig faldt de over en annonce om, at Lyngdal var til salg:

“Det måtte vi jo se nærmere på -selvom vi bestemt ikke havde en plan om at skulle være hotelejere.” griner Anita.

Men hotelejere blev de altså alligevel, da de først havde besøgt stedet - så var der ikke ret meget tvivl for dem.

Det er den dag i dag Nicolaj og Anita, der står for driften af stedet.

2
2

tilværelse i Gl. Rye

Ikke uden udfordringerden første tid i Gl. Rye.

Da beslutningen om at flytte til Gl. Rye var taget, stod Nicolaj, Anita og Kristin overfor en række udfordringer. I halen på finanskrisen var bankerne ikke meget for at låne penge ud til restaurationsbranchen - og trioen måtte da også igennem en hel del bankmøder, hvor alle kunne se, at deres økonomi var sund og planen god - men ingen ville låne en krone ud til restaurant og hotel. Derfor måtte de i sidste ende beslutte at gå hele vejen for hjertebarnet Lyngdal og hundrede procent sætte privatøkonomien på spil, for at få sat skik på det dengang noget nedslidte sted. De måtte sågar tage pantebrev i forældrenes huse - men hverken de eller deres forældre var nogensinde rigtig usikre på projektet.

Anita fortæller: “Det hjælper nok også, at min og Kristins far er bankmand - og lidt en forsigtigper - men

altid har været helt tryg ved det.” Og når man sidder i velduften af mad, der gøres klar til de kommende dages gæster med en god kop kaffe i hånden og ser sig omkring, er det da heller ikke så svært at forstå.

Travle tider og hårdt arbejde

Nicolaj, Kristin og Anita overtog nøglerne til Lyngdal en lørdag og samme onsdag rullede de første konfirmationsselskaber ind. Det var en travl tid, hvor de gamle ejeres kunder, skulle gives tryghed i, at også de nye ejere kunne lave mad. Det gik heldigvis rigtig godt, selvom de ikke sad ret meget ned i de dage. I det hele taget var hverdagen i de første år i Gl. Rye særdeles travl. Her havde Nicolaj, Anita og Kristin ingen ansatte og arbejdede derfor hver eneste af ugens dage.

Dog har de altid været glade for at

være i Gl. Rye og på Lyngdal - også i de første mere hårde tider. Noget af det, der altid har været dejligt ved at eje byens restaurant er, at man møder folk fra byen på sin arbejdsplads hele tiden. “Det er en stor fornøjelse, når man ellers mest møder nye bekendtskaber og venner gennem børnenes institutioner og fritidsaktiviteter” siger Anita.

På Lyngdal har Anita også gennem tiden mødt mange, der overvejer at flytte til byen og kommer forbi til et godt måltid og måske en overnatning. Så fortæller hun dem gerne om byens rige foreningsliv og mange aktiviteter - ligesom hun også viser dem bladet Aktuelt som en måde at vise det helt unikke engagement og fællesskab i byen.

Bæredygtighed - på arbejde og privat

Med tiden er Lyngdal heldigvis blevet en sund forretning og har nu både ansatte og elever - heraf en

Fortsætte på næste side

3 33
Gl Rye portræt
Nicolaj og Anita i omgivelser som de faldt for, da de så stedet første gang for 10 år siden.

del lokale bysbørn gennem tidenog det betyder også at både Anita og Nicolaj kan tage mere tid til deres familier, som hos Nicolaj og Kristin tæller fem børn og hos Anita tæller hendes kone, Karen, og deres to små børn.

Hver mandag og tirsdag holder de alle helt fri og nyder vennerne, un-

Af samme grund har de aldrig ønsket at reklamere. De vil hellere have at den hyggelige restaurants rygte går fra nabo til nabo. De vil gerne værne om den gode snak - og ikke mindst det gode arbejdsmiljø. De vil gerne have lokale unge ind og medarbejdere i mange forskellige livssituationer og det glæder dem, at nogle af de elever de har udlært vender tilbage til stedet.

For det viser dem, at noget af det, som de værdsætter personligt også har skinnet igennem på arbejdspladsen.

Årstidernes skiften og alt det, der vokser og gror, er et naturligt omdrejningspunkt i livet for både Nicolaj og Anita. Det har det altid været. Det er en kæmpe glæde for dem at se det fugle- og insektliv, der er kommet til i haven, efter de er begyndt at dyrke så meget forskelligt. “Jorden er helt levende nu”, fortæller Anita.

tager turen ud til Skovgård gårdbutik, hvor de har alle mulige fantastiske specialiteter - og man i øvrigt kan tage ungerne med ud og se dyrene.

Derudover siger hun, at vores natur er fantastisk omkring Gl. Rye i forhold til et dejligt måltid. Vi skal bare huske at bruge den. Huske at plukke lidt svampe eller bær alt efter årstiden. Eller urter. Mjødurt for eksempel er utroligt lækker og vokser i mange vådomåder i nærheden. Den dufter lidt af honning , smager aromatisk, og er god til både sorbet, sirup, og müsli.

Vi siger tak for det gode tip!

Ti år frem i Gl. Rye

Når de to kigger fremad er bæredygtighed helt essentielt - både i køkkenet og privatlivet.

gerne - og ikke mindst det tætte bånd, der er mellem deres to familier, hvor ungerne også har et nært bånd.

Det er vigtigt for Anita og Nicolaj, at deres hverdag er bæredygtig - de er ikke på Lyngdal for at knokle sig i sænk, men for at skabe et sted med en afslappet og rummelig atmosfære. Derfor har de også de seneste år sørget for at skabe noget frirum til sig selv.

Lyngdal er i den grad også et familieforetagende, hvor Nicolajs og Kristins store sønner arbejder i restauranten. Tingene skal ikke være så formelle.

“Lyngdal skal aldrig være et smarti-en-fart Michelin sted” fortæller Anita. Hverken Anitas eller Nicolajs familie drømmer da heller om et smart-i-en-fart liv. De vil have et liv, hvor der, ligesom på Lyngdal, er plads til det uformelle, det skæve og skøre. Her skal være plads til både børnefamilier, sportscyklister på tur og en plat joke i ny og næ. De ønsker ikke at folk kommer med tårnhøje Michelin-forventninger om noget meget formelt og pænt i betrækket. De ønsker at lave plads til alle og overraske alle gæster positivt.

Og det er en glæde, at kunne genbruge og have sit eget lille bæredygtige kredsløb, hvor kaffegrums, æggeskaller og grøntsagsrester bruges i haven som kompost.

Når jeg spørger de to, hvad en perfekt fridag for sådan nogle som dem byder på, er svaret da også jordnært.

“Det er en sommerdag”, siger Nicolaj “at komme ud og få sol, gå mange ture, sejle på paddleborad i Salten å og Gudenåen”.

Anita siger: “At være sammen med venner - tage børn og madpakker med ud og plukke urter og plukke nogle svampe. Ro. En fridag uden planer er godt.”

Et tip fra madkenderne

Sidst men ikke mindst vil jeg selvføl gelig gerne have et tip med til mine med-Gl.-Ryere, der måske indimel lem, ligesom jeg, drømmer om lidt lækkert, uden det store gastronomi ske besvær.

Til dem foreslår Anita, at man tager en skøn tur til Them og henter sig en masse lækkerier.

Først og fremmest skal man smage sig frem og købe en god ost på andelsmejeriet. Så kan man med fordel køre ud til gårdbutikken Gothenborg og købe godt økologisk fjerkræ. Til sidst foreslår Anita, at man

“Vi drømmer ikke om at få flere restauranter eller større lokaler”, fortæller Nicolaj, “for vi vil jo gerne blive ved at være tilstede her. Vi vil bevare gejsten for vores dejlige sted og selv kunne bestemme i hvilket tempo livet skal gå. Vi drømmer ikke om mange penge eller at være mange steder på én gang.”

“Og så vil vi jo gerne blive ved at tage vores branche seriøst” tilføjer Anita “og for eksempel fortsat dygtiggøre vores personale. Vi får nok flere tjenere, der bliver Årets tjener!” siger hun med et smil. Og så er vores drømme er nok lidt mere nørdede”, ler hun til sidst. “Vi vil blive ved med at have et liv og et Lyngdal, hvor man har lyst at lege, eksperimentere og forny sig.“

Vores natur er fantastisk omkring Gl. Rye i forhold til et dejligt måltid. Husk at plukke lidt svampe eller bær alt efter årstiden, slutter Anita

Sommerbillede af haven ved Lyngdal, som spiller en stor rolle for hele familien.
4

Støtteforeningen for Naturfond Gl. Rye

Nu begynder et nyt år med pleje af Lyngbakkerne. Vi er en lille gruppe, der møder op til stort set alle plejedagene, men vi savner, at flere vil deltage. Det seneste par år har vi haft svært ved at følge med opvæksten af buske og træer, og kun med stor hjælp fra kommunen og eleverne fra Skovskolen, har vi kunnet klare opgaven så nogenlunde.

Den frivillige indsats på plejedagene er hjørnestenen i vedligeholdelsen af lyngbakkerne, så vi vil gerne opfordre flere til at være med i arbejdet.

Vi har nogle hyggelige timer i fællesskab i den friske luft – helt gratis fitness. Vi nyder de forskellige årstider i bakkerne, så kom og vær med. Vi mødes på det grønne areal bag ved Hotel Lyng Dal, hvorefter vi går op i bakkerne til dagens job. Efter en god times tid er der pause med forfriskninger fra Dagli’Brugsen (frugt og vand), og til slut siger vi tak for i dag med sandwich eller kage fra Hotel Lyng Dal.

Generalforsamling

Mandag d. 27. marts 2023 kl. 19.30 på Gl. Rye Mølle

Mødet er åbent for alle – kom og hør om, hvad der er sket i lyngbakkerne i 2022, og hvad vi forventer i 2023.

Dagsorden ifølge vedtægterne, se www.stotteforening-glrye.dk Foreningen byder på kaffe og kage.

Betaling af kontingent:

Vi minder om, at medlemmer af Støtteforeningen skal have betalt kontingent for 2023 (kontingent er 100 kr. per år per husstand) senest 5 dage før generalforsamlingen, for at være stemmeberettiget.

Beløbet kan indbetales på reg. nr. 5667 konto nr. 0716158152. Husk at angive navn og adresse og send evt. samtidig en e-mail til kasserer Susanne Bohøj (susanne@bohoej.dk)

Hvis du ikke allerede er medlem af Støtteforeningen, er du meget velkommen til at melde dig ind nu.

Vi er meget afhængige af at have medlemmer, der vil deltage i arbejdet i Lyngbakkerne.

Plejedage i 2023

Forår:

- 2. april kl. 13

- 18. april kl. 17

- 7. maj kl. kl. 13

- 23. maj kl. 17

- 3. juni kl. 10

- 13. juni kl. 17

Efterår:

- 22. august kl. 17

- 9. september kl. 10

- 26. september kl. 17

- 8. oktober kl. 13

- 5. november kl. 13

... på med ´røjserne´og giv et rap med i bakkerne

Hvis du ikke har mulighed for fysisk at deltage i arbejdet, er du meget velkommen til at melde dig som ”Støttemedlem” – det foregår ved at indbetale et beløb på MobilePay nummer 167583. Du bestemmer selv, hvilket beløb, du vil støtte med. Vi er taknemmelige for det hele – på forhånd tak.

Vi ses til generalforsamlingen og til plejedagene

Med venlig hilsen - bestyrelsen - Støtteforeningen for Naturfond Gl. Rye

5
6
Foto Ib Hansen

”Kvikkerten”

Familien Emborg fra Gl. Rye er nye ejere af Skanderborg-virksomhed.

Skribent: Ejnar M. Jakobsen

Lidt lokalhistorie

Kirstine og Dan Emborg har boet i Gl. Rye i over 15 år. De har begge tidligere arbejdet som lønmodtagere, men er nu sprunget ud som selvstændige – præcis som mange andre gør i Gl. Rye i disse år. Kirstine og Dan bor i et af de smukke gamle gule huse på hovedgaden i Gl. Rye – direkte overfor ”Der bor en Bager”. De har brugt meget energi på at renovere det fine gamle hus, der tidligere husede Gl. Ryes skomager. Sjovt nok bor der således igen en skomager i huset. (Husets historie er tidligere beskrevet i Aktuelt). Og familienavnet Emborg lyder også lokalt – og det er det også! Dan nedstammer nemlig fra Emborg-familien, som kan spores masser af generationer tilbage – og som naturligvis stammer fra landsbyen Emborg øst for Gl. Rye.

Butikken i Skanderborg

Skråt overfor ”Bloms Butikker” i Skanderborg finder man Kvikkerten. Når man træder ind i butikken bliver man først mødt af forskellige udstillinger

De fortæller om den store renovering af butikken, som de gennemførte før genåbningen af butikken i starten af januar. Butikken står nu skarpt og indbydende med klar opdeling af de forskellige produkter. Som nye selvstændige er der meget at lære og Kirstine og Dan arbejder ihærdigt på at komme ind i forretningsgangene – hvoraf mange sikkert også skal moderniseres.

For Dan er butikken dog ikke helt så ny – han har som barn og ung brugt mange timer sammen med sin far i butikken. Men nu er han og Kirstine chef i butikken og de skal forholde sig til mange nye ting. Eksempelvis, hvilke nye produkter, der skal satses på, markedsføring, administration, digitale medier og rollen som arbejdsgiver.

Det er i høj grad ”learning by doing”, men Kirstine har også været på iværksætterkursus. Herudover har de heldigvis en meget erfaren medarbejder og desuden giver Dans far også gerne gode råd.

Kvikkertens ydelser kan opdeles i de følgende tre kategorier:

Låsesmed

Butikken fremstiller nøgler i alle mulige udformninger, herunder også bilnøgler med indbygget chip. Nøglerne fremstilles i løbet af få minutter, så du får dem med hjem med det samme.

Du kan også bestille et rådgivningsbesøg, så dit hus får en god tyverisikring. Udgangspunktet er en fysisk sikring af døre og vinduer, men kan også suppleres med forskellige elektroniske sikringer, sikringsskab mv. Kvikkerten er leveringsdygtig i mange forskellige løsninger tilpasset netop dit behov.

Og endelig tilbydes udskiftning af defekte låsesystemer i ældre døre. Dermed forlænges levetiden af døren – og det er langt billigere end at udskifte hele døren. Og hvis man har låst sig ude, kan man ringe døgnet rundt - så kommer Dan og hjælper.

Skomager

Butikken reparerer alle slags sko, støvler, tasker og andre lædervarer, så de bliver så gode som nye. Nogle kunder får også tilpasset helt nye sko, som de har købt på nettet og måske er et halvt nummer for lille; - det fikser de også i Kvikkerten. Som bonus kan du også gode råd om skopleje af netop dine sko.

Skilte mv.

Butikken er også leveringsdygtig i forskellige former for skilte, ligesom der kan graveres hundetegn, nøgler, skilte mm. Og som nævnt kan de også slibe dine knive, så de står helt skarpe!

Hvis du vil vide mere

Det bedste er at aflægge butikken et besøg – du vil sikkert blive inspireret af Kirstine eller Dans venlige og kompetente rådgivning. Eller du kan starte med at se lidt på deres hjemmeside, Facebook eller Instagram.

af produkter som skoplejemidler, låse, skilte og meget mere. I den bagerste del af lokalet er der livlig aktivitet; her laves der reparationer af sko og nye nøgler. Deres udsendte fik også slebet forskellige køkkenknive efter interviewet – og har nu de skarpeste knive i skuffen.

Udover Kirstine og Dan møder man også Jørn, som har mange års erfaring fra arbejdet i butikken.

Fra årsskiftet har de overtaget Kvikkerten fra Dans far, der i december kunne fejre 40-års jubilæum som butiksejer.

Hvad tilbyder Kvikkerten?

Sammenlignet med andre butikker adskiller Kvikkerten sig ved, at man kan få en solid faglig rådgivning – uanset om det er skocreme til dine vandrestøvler eller det helt rigtige låsesystem. Desuden kan man få repareret sine ting, så de bliver så gode som nye. Det er både billigere og mere bæredygtigt end at ”smide væk og købe nyt”. Et gammelt håndværk som skomager kan dermed blive moderne igen.

Kvikkerten

Asylgade 1, Skanderborg

Tlf. 8651 1111

77 Erhvervsportræt sponsoreret indhold
Eksempler på de mange opgaver, som ”Kvikkerten” kan hjælpe med. Kirstine og Dan Emborg

Vi har brug for, at I handler mere i

De senere år, og ikke mindst det seneste, er hårde for dagligvarebranchen i Danmark. Det gælder også for Byens Egen Butik. Salget, som det er nu, er ikke stort nok til at drive en butik, der kan løbe rundt mange år frem.

Vi er i fuld gang med at forbedre butikken

Derfor er uddeler Daniel Pallesen og konstitueret souschef Jan Espersen sammen med alle deres gode medarbejdere i gang med en stor forandringsproces, hvor både større og mindre initiativer skal gøre butikken bedre og mere spændende, give et bedre udvalg af varer og til konkurrencedygtige priser.

Vi håber, I kan se og mærke det, og at det er med til at sikre, at I lægger vejen forbi Byens Egen Butik oftere og fylder kurven en anelse mere end vanligt.

Ikke uden betydning, hvor du handler

For vores butiks fremtid afhænger ikke kun af Daniels og medarbejdernes indsats, men lige så meget af, om Gl. Rye ‘samler handsken op’ og bruger butikken til mere end de varer, som man står og mangler midt i aftensmaden. At I også bruger vores butik til de daglige og de store indkøb.

Vores nyligt indgåede samarbejde med Brugsforeningen Tryg om samdrift af butikken er en væsentlig faktor i fremtidssikringen, men gør det ikke alene.

Har du set, hvad der er sket i Byens Egen Butik…?

Byens Egen Butik har gennemgået en stor forandring det sidste halve år. Vi har fået nye varer, har flyttet reoler og vi har ikke mindst sat stor fokus på økologi og et større vareudbud. Kom ned i butikken og se ændringerne!

Meget mere økologisk frugt og grønt og en masse lokalt Vi har stort fokus på økologiske frugter og grøntsager, samt lokale produkter dyrket i området omkring Gl. Rye. Når vi har mulighed for at vælge mellem en økologisk eller en konventionel variant af en frugt eller grøntsag, vælger vi den økologiske, og vi har antennerne ude for, om der er lokale leverandører af grøntsager.

En misforståelse har sneget sig ind

Faktisk er vi nødt til at sætte en fed streg under en opfattelse, som flere af vi bestyrelsesmedlemmer har bemærket: At en del Gl. Rye’re tror, at det nu ikke gør nogen forskel for butikkens økonomi, om man lægger sine indkøb i her i Gl. Rye, eller man lægger dem i Kvickly og SuperBrugsen i Ry.

Det gør en kæmpe forskel, for selvom Tryg ejer 51% af Byens Egen Butik, har vi vores eget regnskab, og en krone tjent her er en krone med til at sikre butikkens overskud og fremtid.

Og i Kvickly og SuperBrugsen er der ingen, der bliver kede af, at I handler mere hos os - det ved vi, for i har spurgt vores bestyrelseskolleger i Tryg. Penge lagt her har større effekt på vores regnskab, end de har på regnskaberne i de to store butikker inde i Ry.

Vi ved godt, at det ikke er muligt kun at handle i Byens Egen Butik, men det gør en stor forskel, hvis flere begynder at handle mere her i byen.

Det er vigtigt for os at understrege, at vi tror på butikkens fremtid, ikke bare to år frem, men også 10, 15 og 20 år. Det gør vi, fordi vi tror, at vi og butikken kan finde de ‘håndtag’, der skal drejes på, og fordi vi tror på, at Gl. Ryes borgere vil øge størrelsen af sine indkøb i vores kære butik.

Mvh. bestyrelsen i Gl. Rye Brugsforening

Ikke mindre end 25 hyldemeter Urtekram

Som kunde møder du nu som noget af det første i butikken ikke mindre end 25 hyldemeter økologiske Urtekram-produkter, der spænder fra havremælk, krydderier og mel til juice. Det er nok det største udvalg, du kan finde i vores lokalområde!

Lækker slik-væg fra Candy King

På vores nye slik-væg har vi samlet 70 forskellige varianter af bland-selv-slik. Udvalget og kvaliteten har fået et nøk opad, efter vi er gået over til at få slikket fra Candy King.

Sukker-, gluten- og laktosefri produkter

Som noget helt nyt kan vi tilbyde gluten- og sukkerfrie produkter. Du har blandt andet mulighed få pasta og brød uden gluten samt chokoladebarer og ketchup uden sukker. Derudover har vi en række laktosefri produkter.

8 Brugsen har åbent fra 7.30 - 19.00
NYHED NYHED NYHED

Byens Egen Butik!

Kom til generalforsamling d. 24. april

Gl. Rye Brugsforening afholder ordinær generalforsamling mandag d. 24. april 2023 i biblioteket på Gl. Rye Skole.

Vi søger kandidater til valg til bestyrelsen

På generalforsamlingen d. 24. april skal vi bruge én kandidat til medlem, samt to kandidater til suppleanter af bestyrelsen. Og vi vi vil meget gerne have flere, så vi kan få kampvalg til posterne.

Efter forårets etablering af et delt ejerskab af butikken imellem os (Gl. Rye Brugsforening) og Brugsforeningen Tryg har vores rolle ændret sig, så vi nu i højere grad kan fokusere på det, vi som beboere i Gl. Rye er gode til: Nemlig at lave aktiviteter for byen og skabe loyalitet og kundestrøm i butikken.

Brænder du for dét og overvejer at stille op, så tøv ikke med at kontakte formand Bente Strager (tlf. 2149 9284 eller e-mail strager@ live.dk) eller næstformand Martin Krogstrup Nielsen (tlf. 2327 1302 eller e-mail martinkrogstrup@gmail.com).

Vi har fået nye varer, har flyttet reoler og vi har ikke mindst sat stor fokus på økologi og et større vareudbud.

Erhvervsportræt sponsoreret indhol 9
Foto: Peter Krogsøe Bente Strager formand Martin Krogstrup Nielsen næstformand Søren Berg Glasius bestyrelsesm. Flemming Midtgaard bestyrelsesm. Annette Egelund Kristensen bestyrelsesm. Christian Meyer bestyrelsesm. Vibe Maibritt Andersen bestyrelsesm. Martin Rud bestyrelsesm.

GRIF

Badminton

Ungdom:

Vi er kommet godt i gang med sæsonen med rigtig mange tilmeldte spillere. I år har børnene fået klubtøj til stor glæde for alle. Så nu kan man rigtig se at vi kommer fra Gl. Rye.

Vi vil gerne opfordre til at badmintonforældre melder sig ind i vores facebookgruppe Gl.Rye Badminton hvor der jævnligt kommer information ud – bl.a. om kommende turneringer. Der vil ligeledes skrives ud via Conventus når det er vigtige informationer.

Vi glæder os til resten af sæsonen

Hvis du har lyst til at komme og prøve, så tag evt. kontakt til Kasper Nielsen, der står for holdet på tlf. nr. 51928370 eller på mail: kasperk.nielsen1@gmail.com, eller mød op omklædt i Hal B tirsdag kl. 19.30.

Motionister, der lejer baner:

GRIF’s Badminton afdeling sælger fjerbolde til jer, der lejer baner. Vi sælger bolde af modellen Classic fra RSL til en rigtig god pris.

RSL Classic er en top-bold i den absolutte verdensklasse. Den gennemgår en høj kvalitetstest og er i særdeleshed kendt for sin høje genbrugsværdi, hvilket betyder at man kan opleve en større besparelse i boldforbruget. Bolden er godkendt som turneringsbold af det internationale Badminton Forbund. Den sælges for 195 kr. pr. rør.

Hvis man ønsker at købe bolde, så kontakt Henrik Koldborg på tlf. nr. 6126 8640 eller mail hkoldborg@gmail.com. Det er muligt at betale med MobilePay.

GRIF indkalder til Generalforsamling

Tirsdag d. 18. April i GRIF Klubhuset.

Tid mm. meldes ud når vi nærmer os – men sæt allerede nu kryds i kalenderen. Vi håber at se en masse

Flexiholdet Senior:

På Gl. Ryes hyggeligste Seniorbadmintonhold er der stadig plads til flere spillere. Flexiholdet er for både damer og herrer. Vi mødes tirsdage fra kl. 19.30 - 21.00 og spiller primært doublekampe. Efter kampene sætter vi os op i GRIF’s klubhus og nyder en kold øl eller vand. Holdet er for dig fra 18 år til 70+ der evt. mangler en makker og har lyst til at spille badminton.

10

Fed dag på BGI-akademiet

I November inviterede GRIF Gymnastik til et brag af en dag på BGI-akademiet ved Bjerre.  Der var omkring 50 børn fra Gl. Rye med på turen, og der blev leget, hoppet i trampolin, trænet forskellige spring, overvundet højdeskræk og spist kage.

De erfarne instruktører fra BGI introducerede os til nye spring-opstillinger, og vi fik gode ideer med hjem til vores egen gymnastik.

Tak til BGI for en super dag og tak til alle de dejlige børn for opbakningen!!

Årets højdepunkt nærmer sig: Lørdag d. 18. marts kl. 14-16 er der gymnastikopvisning i hallen

Vi glæder os til en fantastisk dag, hvor vi sammen skal fejre gymnastikken og vise, hvad vi har lært i

årets løb. Hold øje med GRIFs hjemmeside for programmet for opvisningen.

Motionistafdelingen

En klub for dig, som har tid og lyst, til at have nogle gode oplevelser med motion-hygge-snak. Vi har plads til flere medlemmer, kom prøv, om det er noget for dig.

VINTER SÆSON

Onsdag: 9.45-12.15 Dart (Kaffebord).

19.00-20.30 Dart (Mænd).

Torsdag: 10.00-12.00 Spil/Brætspil (Seqvence).

SOMMERSÆSON

Er vejret til det, start den 12 april.

Hver onsdag:

09.30 – 12.00 Petanque (Kaffebord).

19.00 – 19.30 Petanque.

Hver torsdag: 10.00-12.00 Krolf.

Kontingent pr. sæson 125 Kr.

Midtvejstræf lørdag den 24. Juni En rigtig hyggelig dag hvor vi spiller Petanque-Dart-Krolf-Stige Golf

Dagen afsluttes med fællesspisning Pris ca. 125 Kr. Her har ikke medlemmer også mulighed for at komme med.

På Motionisternes vegne Jens Erik Fischer 6168 8423

Ikke alt på et bræt...

Vi er en flok motionister som i sommerens løb har spillet Krolf fra kl.10 - 12 hver torsdag på banen ved stadion i Gl. Rye. Omkring november blev det for kold til udendørsaktiviteter, en del af os havde dog lyst til stadig at mødes så vi besluttede at vi kunne mødes i klublokalet i hallen til ”SPIL” det kunne være kortspil - brætspil - terningspil - eller hvad der nu var stemning for.

Som sagt så gjort og vi mødes nu i  klubben. Der dukker ca 8 - 10 muntre pensionister op som spiller og drikker kaffe

med kage til. Lige for tiden er det mest brætspillet Sequence og terning spillet Yatzy der er gang i ,men der er også åben for andre spil.

Har du lyst til være med, er du velkommen, der er plads til flere.

Formand Mads Carstensen 2986 7655 madskcarstensen@gmail.com

Sekretær Lise Hartwell 6166 0619 liseengel@gmail.com

Kasserer Kristian Bollerup 2191 3263 kristian.bollerup@lego.com

Suppleant Henrik Jensen 2094 7878 hj@comcepto.dk

Udlejning af klubhus Birgitte Nicolaisen 2982 7837 birgitte@gefibermail.dk

Formand, Håndbold Morten Baastrup 2129 0003 m_baastrup@hotmail.com

Formand gymnastik Sisse Resen tlf: 2332 4182 resensisse@gmail.com

Formand fodbold Kasper Vestergaard 5124 5824 mail@vj-auto.dk

Kontaktperson Badminton Charlotte Klejs Vagner Tlf: 4057 0711 CharlotteVagner@hotmail.com

Formand: Padel & tennis Brian Lauersen 2465 1380 brianlauersen@hotmail.com

Formand karate Preben Frost 2363 9979 bodukanglrye@gmail.com

Formand Motionister Jens Erik Fischer 8689 8423 gerstedvej@fischerweb.dk

www.glryeif.dk

12
Vi ses :) Vi hyggede os max til vores træf d. 4. februar. Kom med næste gang den 24. juni.

Generalforsamling

tirsdag den 25. april 19.30 i GRIF`s lokaler

Dagsorden

• Valg af dirigent

• Bestyrelsens beretning forelægges

• Det reviderede regnskab for 2022 fremlægges til godkendelse

• Budgettet for 2023 forelægges til godkendelse

• Forslag til takstblad 2023 forelægges til orientering

• Behandling af indkomne forslag

• Valg af medlemmer til bestyrelsen

• Valg af to suppleanter

• Valg af revisor og revisorsuppleant

• Eventuelt

Efter generalforsamlingen vil Vandværket være vært ved et lille traktement bestående af pølse og ostebord.

VANDVÆRKET

www.glryevandvaerk.dk

Vandværkspasser:

Bent Jensen Horsensvej 40 Tlf. 40 45 36 88

Bestyrelsesmedlem søges

Da vi i løbet af året, på grund af fraflytning fra Gl. Rye, har sagt farvel til et bestyrelsesmedlem, søger vi nye kræfter. Så hvis du går med en drøm om at engagere dig i byens største forsyningsvirksomhed, så kontakt vores formand Steffen Gram Lauridsen på tlf. 29640754 og få en uddybende snak om hvad en bestyrelsespost indebærer eller kom og deltag i vores hyggelige generalforsamling.

Hold øje med forbruget

I løbet af vinteren kan vi få perioder med lave temperaturer, som kan føre til sprængte vandrør. Derfor opfordrer vi til at holde øje med om vandforbruget pludseligt stiger uden naturlig grund, hvilket kan være tegn på en lækage. Hurtig indsats kan, både spare penge og besvær.

Formand:

Steffen Gram Lauridsen Rimmersvej 70

Kasserer: Per Rasmussen Rimmersvej 27

Bestyrelsesmedlem: Heidi Hinge Rimmersvej 14

Bestyrelsesmedlem: Else Jensen Fyrreskrænten 7

Suppleanter: Bente Zinck Sivertsen Fyrreskrænten 5

Kontakt vedr. afregninger mv.: Pia Lisbjerg Østergaard Brædstrup Fjernvarme Tlf. 75 75 33 00

13

Indkaldelse til generalforsamling i Gl. Rye Flagalle

Fredag d. 17/3 2023, Kl. 18.00, Gl.Rye Mølle.

Dagsorden iflg. vedtægterne, som findes på hjemmesiden. Efter generalforsamlingen er der Takkefest for opsættere, kontingentopkrævere og bestyrelsen som tak for arbejdsindsatsen i 2022.

På bestyrelsens vegne Anni Sørensen

Bestil gerne flag 14 dage før opsætning

... så vi har mulighed for at skaffe det nødvendige antal frivillige til at sætte flagene op.

Vi kan stadig bruge flere frivillige opsættere, så henvend dig endelig til bestyrelsen.

Flagopsætning bestilles hos Birthe Jensen på 4030 3065

Bestyrelsen består af:

Formand: Finn Pedersen 2687 9309

Næstformand: Anni Sørensen 3074 8204

Sekretær: Kaj Stendorf 2024 8629

Kasserer: Birthe Jensen 4030 3065

Medlem: Per Ro Andersen 5072 7146

Medlem: Kent Holl 2129 5823

Rye Kraftvarmeværk A.M.B.A.

Hjarsbækvej 7, Gl. Rye 8680 Ry

Murermester Marius Jensen, Gl. Rye i sin nye Ford

De to nærmeste huse er: Ryesgade 22 og Ryesgade 27. I baggrunden til højre ses kirketårnet på Gl. Rye kirke.

Marius Jensen var født i Rye i 1876, og efter skolen kom han i lære som murer. Da han var udlært, drog han på valsen, som mange håndværkssvende gjorde på den tid, og kom tilbage til Rye i 1906, hvor han blev gift med Marie Hjorth.

Han startede egen murerforretning og var bl.a. også med til at opføre klokketårnet ved Sankt Sørens Kirke.

Marius Jensen var meget socialt indstillet og engageret i afholdssagen. I mange år var han medlem af Rye sogneråd, og havde flere tillidsposter i forskellige foreninger. Da helbredet svigtede, overlod han murerforretningen til sønnen Regnar.

Hans kone fik bevilling til at drive brødudsalg og konditori i det gule hus, som han selv havde bygget (Ryesgade 31). Han døde i 1951.

Arkiv.dk

Tlf. 7575 3300 Fax: 8689 8944

E-mail: mail@ryekv.dk

14
Murermester Marius Jensen. Fotograferet på Ryesgade ca.1925, bag rattet i sin nye Ford.

BYENS EGEN BIL FYLDER FEM ÅR

Gl. Ryes delebilsordning, Byens Egen Bil, har nu kørt vejene grønne i fem år. Men ikke nok med det: Aktuelt er der plads til et par nye chauffører.

Ordningen, der administrativt ”bor” hos Gl. Rye Brugsforening, har to biler – en benzin- og en elbil. I skrivende stund er der plads til yderligere et par chauffører, og interesserede kan uden binding få mere info via denne hjemmeside: www.byensegenbil.dk/tilmeld

I anledning af jubilæet har vi snakket med Anette Juhler, som har været med i Byens Egen Bil siden ’Day One’.

HVAD SYNES DU OM ORDNINGEN?

”Ordningen med delebilen er intet mindre end fantastisk! Booking foregår elektronisk, og systemet er meget brugervenligt. Vi har to biler i drift, og ofte kan man være heldig, så den ene af bilerne er ledig, også selvom ens kørselsbehov opstår med kort varsel.”

HVORFOR BLEV DU MEDLEM AF BYENS EGEN BIL?

”Jeg blev i sin tid medlem af delebilsordningen, da mit kørselsbehov er relativt lille, så det kan ikke svare sig, at have egen bil. Delebilen giver mig samtidig frihed og mulighed for at råde over en bil, når kørselsbehovet opstår, og el-cyklen ikke er tilstrækkelig.”

HVAD ER FORDELENE VED EN DELEBIL FREMFOR EGEN

BIL, SYNES DU?

”Når man har et relativt lille kørselsbehov, er der store økonomiske fordele ved en delebil frem for egen bil. Desuden slipper jeg helt for bekymringer mht. reparation og vedligehold af bilen. Det er også en rar tanke, at vi med delebilen er med til at skåne miljøet og mindske ressourceforbruget. Og endelig er delebilen med til at gøre det attraktivt at bo i Gl. Rye!”

Priser og takster (uændrede siden 2018):

Leje pr. time: kr. 10,-

Leje pr. km: kr. 1,85

Abonnement pr. måned (én chauffør) kr. 200,Udførlig prisliste kan ses her: www.byensegenbil.dk/priser

BYENS EGEN BIL - FOR 100 ÅR SIDEN

Vognmand Rasmus Poulsen Schjøtt - ca. 1924

På fotografiet ser vi vognmand, Rasmus Poulsen Schjøtt, der stolt viser sin rutebil frem.

Rutebilen var den første motoriserede forbindelse mellem Gl. Rye og Silkeborg. Forbindelsen åbnede i 1923 og havde ifølge køreplanen en ugentlig afgang hver onsdag kl. 12 fra Gl. Rye. På markedsdage var der tillige en afgang kl. 9, med hjemkørsel fra Torvet i Silkeborg kl. 16.

Foruden den faste rutebilforbindelse kørte han lejlighedsvis med selskaber, herunder også skolebørn, med hvem turene bl. a. gik til henholdsvis både Viborg og Herning.

15
Anette Juhler

Huse i Rye - historisk set

Der er gennem årene skrevet en del artikler om huse i vores by. Til fortællingen om et hus hører billeder, der viser hvordan huset har set ud gennem tiden. Så der bliver brugt en del energi på at finde de billeder, der bedst støtter historien. Det lykkes med skiftende held.

Heldigvis dukker der af og til nye billeder op fra byen,

Ryesgade 10

På skiltet over døren står der M. Sørensen Skomager. Det er børnene i huset, Jens Christian, Johannes Angelo, Ester Gerda og Otto Grundtvig, der står ude foran.

Angelo blev skomager som sin far, og blev boende i huset, med sin forretning på Ryesgade 19, resten af sine dage.

Billedet er fra ca. 1910, arkiv.dk Aktuelt nr. 71 - 2018

Ryesgade 19

også billeder af huse, som tidligere har været i Aktuelt.

Nogle af de billeder kan du se her, med henvisning til det nummer af Aktuelt, hvor huset er beskrevet. Alle tidligere numre af Aktuelt kan findes på Gl. Ryes hjemmeside: http://glrye.dk/aktuelt/ - artiklerne om husene kan også findes i vores Facebook gruppe: Lokalhistorie Gl. Rye.

Der var posthus fra 1953 til 1981 i den nordlige ende af Ryesgade 10. I resten af huset boede vognmand Niels Ivar Nielsen og hans kone Dagmar. Ud over vognmandsforretningen, passede de også posthuset.

Da posthuset åbnede, var byens postadresse `Rye pr. Ry St.´ I september 1967 blev postnumrene indført, og vores postadresse ændret til `Rye, 8680 Ry.´ Mange brugte dog `8681 Rye´ i stedet for, som er byens postsorteringsnummer. Måske er der stadig nogle, der bruger det.

Billedet er fra ca. 1975, arkiv.dk Aktuelt nr. 79 - 2020

16

Mariane og Svend Jensen Svendsen står foran Ryesgade 25, sammen med deres datter Johanne Andrea.

Svend startede som træskomand, men skiftede erhverv, først til barbar og frisør, og så til husflidsarbejder, hvor han lavede træ-ting, som han solgte i familiens kiosk på Himmelbjerget.

Billedet er fra ca. 1910, arkiv.dk

Aktuelt nr. 18 - 2005

Ryesgade 25

Hans Smidth: Ænder foran et gult bondehus. Maleriet forestiller bindingsværkshuset, der frem til 1937 lå hvor Gyden 9b nu ligger.

Dengang var huset et af de sydligste i Rye by, med fri udsigt over til Bakkerne og dalen med Lyngdalgaard, der ligger til højre udenfor billedet.

Billedet er fra ca. 1880 - 1890, artnet.fr

Aktuelt nr. 77 - 2020

Gyden 9B

Har du billeder, tekst eller andet fra vores sogn, er du velkommen til at vise det i gruppen

Lokalhistorie Gl. Rye på Facebook.

Du kan også aflevere det, eventuelt som kopi, til Ry Lokalarkiv, Klostervej 6D i Ry.

Eller du kan kontakte Grethe Bremer på grethe.bremer@gmail.com der gerne tager imod.

17

Naturen omkrig os netop nu...

Af Naturfotograf Jens Peter Kragh. Web. jpkfoto.dk

Naturgalleriet Ryesgade 29.

18
19

Gl. Rye sogn og kirke Gudstjenester

19. februar  Fastelavn  11.00 HMHO

26. februar  1. søndag i fasten  Ingen

5. marts  2. søndag i fasten  9.30 IJT

9. marts  Noahs Ark 17.00 IJT

12. marts  3. søndag i fasten  11.00 IJT

19. marts  Midfaste  Ingen

26. marts  Mariæ bebudelses dag  11.00 IJT

2. april   Palmesøndag  11.00 HMHO

6. april   Skærtorsdag  11.00 IJT

7. april   Langfredag  15.00 HMHO  Musikgudstjeneste

9. april  Påskedag  11.00 KJSN

10. april  Anden påskedag  Ingen

16. april  1. søndag efter påske  Ingen

23. april  2. søndag efter påske  11.00 IJT

30. april  3. søndag efter påske  11.00 HMHO

5. maj  Bededag  Ingen

7. maj   4. s. e. Påske  11.00 DGL

14. maj  5. søndag efter påske  11.00 HMHO

18. maj  Kristi himmelfarts dag  9.00 og 11.00 Konfirmation - HMHO og IJT

21. maj  6. søndag efter påske  11.00 HMHO

28. maj  Pinsedag  11.00 IJT

www.glryekirke.dk

HMHO: Hanne Marie Houkjær - IJT: Iben Johanne Thomsen

20
Gudstjenester på Dalbogaard:
14.00
14.00
1. marts kl. 14.00 29. marts kl.
10. maj kl.
7. juni kl. 14 .00

Balladen om Bededag

Regeringen har fremsat forslag om afskaffelsen af Bededag som helligdag og fridag. Det har fremkaldt en storm af protester bl.a. fra opposition, fagbevægelsen og kirken. Sognepræst Iben Johanne Thomsen ser nærmere på Bededag, og overvejer, om den kan undværes?

Helt tilbage fra oldkirken havde man særlige bods- og bededage spredt ud over året. Bods- og bededagene var anledning til at gøre status, man skulle faste og præsterne skulle bede for fred.

Ved indførelsen af reformationen blev bods- og bededagene afskaffet, for så at blive genindført under enevælden. Christian den 4.s valgsprog ’Fromhed styrker rigerne’ giver et hint om hvorfor: i en periode med krig og ufred blev det afgørende for kongen at bede om Guds hjælp, når der var fare på færde.

Og også for almindelige mennesker! I Peder Palladius visitatsbog (Sjællands biskop, død 1560) står der sådan; ”…. Når fremmede fjender vælter ind over os, så fjernes alt, hvad du har på marken, din hustru og dine børn skændes for øjnene af dig, du må selv flygte eller miste dit liv. Sådan er det i krigstider, og jeg tror, at I har mærket dette. Derfor er det på tide, at vi mødes og beder om fred, fred, fred. Hvem vil ikke spise sit brød og have fred og ro ved sit bord? Hvem vil ikke ligge i ro og fred i sin seng om natten? Derfor skal vi søge hen til fredsbønnen sammen med andre kristne” … ”den klokke, vi ringer med, hedder fredsklokken. Når den lyder, skal I i særlig grad bede om fred og sige: Herre Gud, giv os fred i vores dage, for der er ikke andre end dig, vor Gud alene, som kan kæmpe for os.”.

I 1686 samlede Sjællands biskop Hans Bagger alle de mange bods- og bededage til én: i første omgang kom den til at hedde Ekstraordinær Almindelig Bededag og senere Store Bededag, som blev fastlagt til 4. fredag efter påske. Aftenen før skulle der ringes med alle landets kirkeklokker i en time – herefter måtte der ikke udføres noget arbejde, før bededagens gudstjenester var til ende. Fra det

stammer skikken med at spise hveder aftenen før Bededag, da byens bagere ikke måtte bage brød, og derfor udviklede disse lækre bløde boller, som kunne holde sig til dagen efter. Meeen som man da ikke kunne lade være med at smage på, når de var nybagte! Store Bededag overlevede Struensees store helligdagsreform i 1770, hvor ellers 10 af årets 22 helligdage blev afskaffet. Reformen var også dengang et udslag af, at man havde behov for arbejdskraft – og argumentationen lød, at folk heller ikke havde respekt for helligdagene, som i stedet blev brugt til ”Lediggang og Laster”, og at det var bedre og nyttigere at arbejde. Reformen i 2023 har ikke afskaffelsen af ”lediggang og laster” for øje, men

Kan vi undvære Bededag?

Det kan vi vel nok. Vi klarer nok også at arbejde en enkelt dag mere om året – og kirkeligt set er Bededagen en særlig dansk opfindelse, som ikke har baggrund i bibelen og som sådan ikke bidrager afgørende til grundfortællingen om Kristus. Så ja, set i det lys kan Bededag vel undværes. Men lad os lige høre Peder Palladius igen: ... Når fremmede fjender vælter ind over os, så fjernes alt, hvad du har … din hustru og dine børn skændes for øjnene af dig, du må selv flygte eller miste dit liv. Sådan er det i krigstider, og jeg tror, at I har mærket dette. Derfor er det på tide, at vi mødes og beder om fred, fred, fred. Derfor skal

er skabt med henblik på at finansiere forsvarsforliget. Krudt og kugler til Ukraine har været slagordene. Ikke kun for at beskytte ukrainerne, men også os selv.

Protesten mod afskaffelsen af Bededag har da overordnet set heller ikke været en modstand mod, at forsvarsforliget skal finansieres, for over en bred kam er der enighed om, at det er en nødvendighed. Protesten har gået på, at der ikke har været alternative forslag i spil, og at regeringen ikke har inddraget hverken arbejdsmarkedets parter eller kirken i drøftelsen. Ja, at der slet ikke har været en drøftelse og demokratisk proces!

vi søge hen til fredsbønnen … : ”Herre Gud, giv os fred i vores dage, for der er ikke andre end dig, vor Gud alene, som kan kæmpe for os.”. (afkortet version – mine fremhævninger)

Det er, som om de ord ikke har næsten 500 år bag sig, men kunne være ganske nye. Jeg tror, at vi også i 2023 har brug for at bede om fred! Og brug for dage til at minde os selv og hinanden om, at intet af det vi har, som for alvor betyder noget, må tages for givet, men er ren gave. Det, man i kirken kalder af Guds nåde.

Og set i det lys: Nej! Så kan vi på ingen måde undvære Bededag.

21

Babysalmesang

Nu med 2 hold Tirsdage kl.10.00 + 11.30 i Skt. Sørens hus

Forløber over 8 gange

Opstart d. 28 februar 2023

Forløbet er gratis

Tilmelding via www.glryekirke.dk

Sangcafé

 Fællessang fra højskolesangbogen i Skt. Sørens hus.

 1. torsdag i måneden kl.19.30- 21.30 .

 Der vil være kaffe/te og der er mulighed for at købe øl og vand.

B k

Koret er fra 2. klasse og opefter

Vi øver i sognehuset torsdage kl.14.30-15.30

Forløbet er gratis Tilmelding via www.glryekirke.dk

Sæson 22/23 august-maj

www.glryekirke.dk

22
BABYSALMESANG

Velkommen!

Menighedsråd, præster og ansatte vil gerne byde vores nye organist Hans Sydow hjerteligt velkommen til Gl. Rye sogn! Vi har allerede haft fornøjelsen af at arbejde sammen med Hans i et par måneder, og ser kun frem til mere! Her præsenterer Hans sig selv, læs med, men kom også gerne i kirke og sognehus og mød Hans!

NY ORGANIST MED FOLKELIG SANG I FINGRENE

Fra 1. januar 2023 er jeg jeres organist ved Gl. Rye Kirke, men jeg kunne sket ikke vente med at komme i gang, så nogle af os mødtes allerede juleaften, hvor jeg spillede. Siden har jeg spillet til både gudstjenester, kirkelige handlinger, sangcaféer og foredragsaftner og jeg sætter lige stor pris på det hele.

Jeg er komponist og musikformidler og har tidligere været organist i bla. TorrildHundslund og Fjordpastoratet. Jeg bor i Odder og har været gift med Christina i snart 25 år, vi har tre børn, hvoraf den ældste Clara læser historie på Aarhus Universitet og de to yngste Carl og Asta blev studenter i sommer.

Jeg startede med at spille musik som dreng i Legolandgarden, og senere lærte jeg mig selv at spille klaver, ved hjælp af sangbogen 555 sange, så den folkelige sang ligger i mine fingre, og jeg ser frem til at dele glæden ved den med jer.

Med venlig hilsen

Hans Sydow

Sognepræst

Iben Johanne Thomsen Præstegårdsvej 1 6114 2535 ijt@km.dk

Sognepræst

Hanne Marie Houkjær Præstegårdsvej 3 2479 2712 hmho@km.dk

Organist

Hans Sydow Præstegårdsvej 1 organist@glryekirke.dk

Kirkesanger

Kirstin Sander 2217 9021 kirkesanger@glryekirke.dk

Kirkesanger Michelle Elmhøj Pedersen Præstegårdsvej 3 6078 9391 kirkemusiker@glryekirke.dk

Kirketjener

Susanne Midtiby Præstegårdsvej 3 8680 Ry, Gl.Rye kirketjener@glryekirke.dk

Graver

Jesper Mejlbro Christensen

Kirkegårdskontoret, 8689 8712 graver@glryekirke.dk

Gravermedhjælper

Annette Frandsen

Kirkebakken 4 8689 8712 gravermedhjaelper@glryekirke.dk

MENIGHEDSRÅDET:

Formand

Henrik Braderup Olsen

Gerstedvej 5 , Gl. Rye 8788 0286 h.b.olsen@gefiberpost.dk

Kontaktperson

Henrik Wang Kjær Lille Vangs Vej 11, Gl. Rye 30 55 24 86 wangkjaer@hotmail.com

Kirkeværge

Jesper Frost Bylling Skolebakken 4, Gl. Rye 4021 4358 jbylling@gmail.com

Kasserer

Tove Høgh Olsen

Gerstedvej 5 , Gl. Rye 2543 8877 tove.hogh.olsen@itelligence.dk

Sekretær

Annette Krogsøe Præstegårdsvej ? 2031 5094 annettekrogsoe @ gmail.com

UDSYN

Inge Laursen

Møllestien 10 6133 8439 ingelaursen2018@gmail.com

KIRKEKONTORET:

Kordegn

Birgit Sofia Kjær

Kildebakken 1, Ry 8689 1350 bsk@km.dk

23
Skt. Sørens Kirke. Kyndelmisse med konfirmanderne Morgen og aften – lyset vender tilbage

UDSYN er Himmelbjergegnens foredrags- og debatforening, som sørger for, at der holdes aktuelle foredrag i Gl. Rye. Alle foredrag arrangeres i samarbejde med Gl. Rye menighedsråd.

Fri entré til aftenforedrag – kaffe og kage koster kr. 25,-

TEGN MEDLEMSKAB: Kr. 50,- for en hel sæson.

Torsdag den 23. februar NB! kl. 19.00:

Hvorfor angreb Rusland? Og hvad bliver konsekvenserne?

Foredrag af Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet.

Peter Viggo Jakobsen giver sin analyse af årsagerne til krigen i Ukraine, og hvad den kommer til at betyde for Danmark, Europa og verden. Hvorfor angreb Rusland, hvorfor mislykkedes de diplomatiske bestræbelser for at forhindre krigen, og hvad bliver konsekvenserne på kort og længere sigt.

Peter Viggo Jakobsen er nr. 25 på listen over de mest citerede eksperter i Danmark i 2021

Alle foredragene foregår i Sct. Sørens Hus Præstegårdsvej 3

Generalforsamling i UDSYN

torsdag den 23. februar kl. 17.00 i Sct Sørens Hus.

HIMMELBJERGEGNENS DEBATFORENING

Medlemmer af Udsyn får gratis kaffe og kage ved aftenforedrag og medlemsservice i form af påmindelser om foredrag, og hvad der foregår i UDSYN.

Du kan købe medlemskab i pausen eller ved at indbetale kontingentet på konto: 1551 10372577. Husk at påføre navn.

Du kan også ringe til kasserer Liselotte Johansson på telefon: 8788 3006

Torsdag den 30. marts kl. 19.30:

Ud af hamsterhjuletdet frie liv ved at bo på sin cykel.

Foredrag af Anna-Caroline Fosmark Eventyrer og kunstner.

I dette foredrag vil Anna-Caroline fortælle en personlig og ærlig beretning om at stå af hamsterhjulet og i stedet leve et frit, nomadisk og eventyrligt liv samt den indre rejse, det har ført med sig. Hun er gået fra at have et gennemsnitligt liv, som de fleste danskere, med materialistiske værdier, hvor hun boede i drømmehuset med kæreste, fuldtidsarbejde og bil, men også med ensomhed og manglende livsglæde.

Efter en psykisk nedtur kom vendepunktet. Det udviklede sig til en simpel og minimalistisk livsstil med cykel, telt og 4 cykeltasker. Et nyt liv med tid til kærlighed, natur, eventyr, selvudvikling og hvad end livet bringer af nye udfordringer.

Det har resulteret i, at hun nu har levet en nomadisk livsstil på sin cykel. I knap 2 år har hun cyklet alene næsten 15.000 km i Danmark og Europa. Derudover har hun deltaget i TVprogrammerne ”Danmarks Bedste Portrætmaler” og ”Alene I Vildmarken” to gange.

EFTERÅR 2023 : Glæd dig til:

Torsdag den 28. september 2023 kl. 19.30: Tidl. sogne- og sygehuspræst Preben Kok: Arvegods Om hvad den ældre generation kan og skal give videre

Preben, Moprten og Steen

Lørdag den 4. november kl. 9.30-16: HØJSKOLEDAG om bæredygtighed og biodiversitet Medvirkende er husbygger og foredragsholder Steen Møller samt naturvejleder og tv-vært

Morten DD

Bestyrelsen:

Formand:

Iben Johanne

Thomsen

Tlf.: 6114 2535

Sekretær: Jacob

Leth-Espensen

Tlf.: 6160 2666

Kasserer: Liselotte

Tlf.: 8788 3006

Peter Viggo Jacobsen Anna-Caroline Bonde Fosmark
Johansson
Anne
Tlf.: 8689 8401 Claus
Tlf.: 8689
Inge
Tlf.: 6133
Olesen
Langergaard
8037
Laursen
8439
24

Gammel Rye Kajakklub får ny havkajak

Friluftsrådet har fra puljen ”Udlodningsmidler til Friluftsliv” givet tilskud på 26.300 kr. til Gammel Rye Kajakklub til indkøb af en ny havkajak.

Klubben har med en udvidelse af vores bådehus, primært udført af medlemmerne, fået plads til flere kajakker. Tilskuddet betyder, at klubben kan købe en af de sikre og robuste havkajakker, som klubbens medlemmer er meget begejstrede for. Det vil give større mulighed for, at flere

medlemmer kan vælge deres favoritkajak, når klubbens medlemmer ror ud sammen. Især i vinterperioden er havkajakkerne de foretrukne, når medlemmerne tager en tur på Gudenåen eller Mossø.

Friluftsrådet har ved tildeling af tilskuddet lagt særlig vægt på, at frivillige står for klubbens planlægning, drift og vedligehold.

Gl. Rye Branddaskerlaug

indbyder alle til festlig

generalforsamling

lørdag d. 11. marts kl. 18.30 i Kræshytten.

En brandskæg aften fyldt med traditioner!

”Ikke medlemmer” er naturligvis også varmt velkomne, - Dog er det kun laugsbrødre/-søstre, der har stemmeret.

Dagsorden ifølge laugsbestemmelserne

Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være formanden i hænde senest 8 dage før generalforsamlingen.

Traditionen tro er menuen:

• Brandgo’e gule ærter med tilbehør samt kaffe og hjemmebrændt kringle.

• Mod forudbestilling kan der – i stedet for gule ærter

– serveres klar suppe m/boller eller vegetarsuppe.

Tilmelding ved aflevering af 120,- kr. for medlemmer og 150,- kr. for ”ikke medlemmer” til:

• Formand Anders Pilgaard, Rimmersvej 17, tlf. 2988 5128 eller

• Næstformand/sekretær Birthe Jensen, Ryesgade 11, tlf. 8689 8351 eller

• Kasserer Frankie Jensen, Hedelundvej 38, tlf. 2165 3050

Senest søndag den 5. marts.

Bestyrelsen for Gl. Rye Branddaskerlaug

.... vi brænder for det..!

25
Af Carsten Møller Den nye havkajak blev afprøvet ved en tur på havet, inden den blev kørt til klubbens bådehus.

Rye Flyveplads set fra luften

For 76 år siden var der ikke så meget natur omkring Blidsø, som der er nu. Det var dengang, at 14.000 tyske krigsflygtninge boede i den kæmpestore flygtningelejr lidt øst for søen. Luftfotos fra dengang afslører, hvor stor lejren egentlig var,

26
Blidsø

De flittige folk fra Facebookgruppen Lokalhistorie Gl. Rye har været på jagt i arkiverne og fundet spændende fotos fra den gamle flyveplads og flygtningelejren, hvor der i slutningen fra 1944 til 1949 boede op mod 14.000 tyske flygtninge i 300 barakker. Billederne er fundet ved at dykke ned i fotoarkivet ”Danmark set fra Luften” fra Det Kongelige Bibliotek.

På det store billede, der sandsynligvis er taget i 1946 eller 1947, ses mange af de barakker, hvor flygtningene boede, samt en række andre bygninger. Det ligner en hel lille by, hvad det faktisk også var, da der både var skole, posthus, kirke og kirkegård på stedet. Barakkerne og de øvrige bygninger blev revet ned omkring 1949, og siden tog naturen over.

Det ses især tydeligt, når blikket falder på Blidsø til venstre i billedet. Der var store bygninger ikke langt fra søen, der også var forsynet med en badebro.

Alt dette er væk nu, og bortset fra nogle få betonbunkere er der stort set ingen levn fra flygtningelejren eller flyvepladsen. Selv kirkegården, der rummede omkring 300 grave, blev nedlagt og flyttet.

27
Kragsø

Fakler, børn og voksne lyste op i et samlet optog og slangede sig i et rask tempo igennem de mørke gader.

Det var en flok seje FDF´er, der i samlet trop og med traditionens tro markerede at et nyt FDF-år sættes i gang.

Aftenen startede i kirken hvor Hanne Marie fortalte om det ”stjernestøv”, der findes i os alle

Derefter gik turen til bålhytten, hvor der vendte en dejlig varm tomatsuppe samt hygge til alle mand.

Nu glæder alle FDF sig bare til at tag hul på den bedste del af FDF år – nemlig det skønne forår og de lyse aftner

Før BIG BANG, har alle universets galakser ligget på ét sted. Før alting begyndte at udvide sig og det blev til ved det der kæmpe brag, da var alt samlet i et punkt. ALT var i ét punkt, fortalte den kloge eller vise mand jeg lyttede til.

Jeg ved ikke med jer, men jeg kan faktisk hverken forstå det eller tænke det: For tænk hvis alle ting på jorden, alle stjerner, planeter, kirker, krokodiller, mennesker, fodbolde, lejrbål og alt hvad der findes, virkelig var samlet i et punkt. Og så kan jeg ikke lade være med at spørge: Hvad var der udenom og ved siden af det punkt? Og hvad var der før det tidspunkt, hvor alt var samlet i et punkt?

Men sådan kan man ikke spørge, for alt var et, sagde den vise mand til mig. Der var ikke tid og rum. Alt var ét.

Jeg ved ikke med jer, men jeg synes næsten min hjerne føles som stjernestøv, når jeg skal forsøge at forklare, hvad jeg hørte den vise mand sige.

Der er faktisk næsten kun et sted, hvor jeg kan forsøge at tænke det: Og det er herinde.

Kan man tænke sig, at dette ene punkt er Gud; eller at Gud i hvert fald har med det ene punkt at gøre.

Den kloge mand fortalte også, at der kommer flere stjerner, ligesom der kommer flere og flere mennesker. Man skulle næsten tro at alle mennesker har sig en stjerne der lyser derude i galakserne. Som om Gud har tændt millioner af stjerner som er sat til at lyse for os, så vi kan finde vej i mørket. Som jeg sagde, så må vi måske gå herind, hvis vi skal forsøge at begribe bare lidt af alt dette. For herinde er der plads til alt det vi ikke forstår. Det er som om det kan bo inde i de fortællinger som Jesus fortæller os. Eller det kan rummes inde i den fortælling jeg nu vil fortælle jer.

Kender I de vise mænd?

Også de var stjernetydere. Og fortællingen om dem er mindst lige så ufattelig og svimlende som alt det med hvordan

jorden blev til; og den er mindst lige så sand.

De tre vise mænd levede i øst. I lykkens og drømmenes gamle verden.

De rejste under nattehimlen og lignede eventyrets tre sønner; for hvem andre kunne finde på at drage ud og bare følge en stjerne. Altså sådan virkelig bare forlade alt og gå efter en stjerne, fordi de havde hørt at en ny konge, en frelser ville blive født under den mest lysende stjerne.

Deres fortælling begyndte med at de så op. De løftede blikket højere op end sig selv.

Det var også derfor de var vise: For der er en stor visdom og en fred i det at se op og glemme sig selv lidt.

De drog altså afsted. Spurgte undervejs om nogen havde set ham. Og på et tidspunkt glemte de at se højt og da stødte de ind i Herodes. Og Herodes var ikke vis, han tænkte kun på sin egen magt.

Men heldigvis så huskede de tre vise mænd igen at se op mod stjernen og så forlod de Herodes. Over Herodes var der i hvert fald igen stjerne.

Men det var der i Betlehem. Og der så de et endnu større lys end det de havde set på himlen. De så ind i barnets øjne. Og de så Guds eget billede i barnets øjne. De så selve livets mening.

Den, der er bundet til en stjerne, vender ikke om, sagde en vis kvinde en gang til mig. Og det er jo sandt, for det bedste i verden er at være bundet til nogle og noget som vi holder af.

Det indså også de vise mænd, og derfor vendte de ikke om; de så i barnets øjne at Gud nu havde bundet sig til menneske fra jorden og helt ind i evigheden.

FDF
28

Tirsdag den 10. januar

blev Gl. Rye oplyst af mange flotte stjernelys

29

KRÆSHUSET

Man siger at et kært barn har mange navne og måske kan det samme gælde for mange af vores huse i Gl Rye.

Af Lene Leth

Nogen kender måske til Store og Lille Sand på kastaniealle, Efeuhuset på Horsensvej og for enden af byen ligger der et rødt træhus på kanten af skoven, fint placeret imellem ”Troldeskoven” og ”Sommerfugledalen”.

Huset bærer navnet KRÆSHUSET og har i årens løb rummet mange forskellige aktiviteter, oplevelser og lagt rammerne for at mange børn, unge og voksne har kunnet mødes i et dejligt fællesskab. Selve husets navn har en helt særlig historie, men lad os starte ved begyndelsen.

Tilbage i 1990 var der en flok FDF´ere, der i et par år havde holdt alle deres møder på Møllen i toppen af byen. Alt i alt var det nogle gode lokaler og udsigten fejlede bestemt heller ikke noget, men deres allerstørste ønske var at blive herre på eget ”slot ” Efter mange drømme og tanker, endte man med at købe tre pavilloner fra venskabskredsen ved Silkeborgs Højskole og med en masse frivillig arbejde, ”knofedt ” og velvillighed fra Ry Kommune, kunne lejemålet på græsmarken for enden af byen blive en realitet og Gl. Rye FDF kunne opføre deres eget sted.

Så endelig en flot forårsdag, den 5. maj 1990, kunne man med fanen og tamburkorpset i front drage gennem byen, for til sidst at ende med at stikke nøglen i låsen og åbne op til de flotte rammer med en kæmpe fest. Det fineste nye hus med en stor fællessal, samt køkken og toiletter var nu kommet til verden.

Siden hen har huset kun haft vokseværk, allerede knap to år efter byggede flittige forældre bålhytten og senere har især tidligere kredsleder Kjeld Christensen været primusmotor på at udvikle og udvide huset.

I årenes løb har det ikke kun været FDF ere , der har haft glæde at de gode rammer. Dagplejen havde gennem mange år legestue i lokalerne og mange fester –fødselsdage, konfirmationer osv. er blevet afviklet i husets.

Et musikrum blev der også skabt. Et rum, hvor glade musik børn og voksne kunne mødes i musikken og særlig kendt blev dette rum, da DR og Sofie Linde i 2015, kom forbi for at overraske musikgruppen Teneyes med deres deltagelse i MGP.

Den sidste og nyeste tilbygning, er det lækre udeværksted, der ligger for enden af den ene gavl. Et værksted der kan indramme miljøet imellem ude og inde og særligt byens Bisonbørn kender til dette rum, da det nu i flere år har fungeret som byens udebørnehave.

Så KRÆSHUSET rummer historier, glæde og hjemsted for mange ting og til sidst kommer vi frem til den lille anekdote om selve navnet.

FDF´erne havde tilbage i 1990 mange snakke og idéer til forskellige navne, men de bestemte sig til sidst for at lave en konkurrence imellem kredsen børn.

Og op af hatten trak man en 8-åriges piges perfekte stavemåde for et hus for hele kredsen - KRÆSHUSET

KREDSLEDELSE:

Kredsleder

Rasmus

Wug Kjærgaard

Tlf. 2677 1119

Tumlinge 1 og 2 klasse:

Søren Stensig Gammelgård

Tlf. 2941 1533

Pilte 3 og 4 klasse

Mie Nymann

Tlf. 2537 8140

Væbnere 5 og 6 klasse

: Rikke Elisabeth Frederiksen

Tlf. 3164 9083

Væbnere, Seniorvæbnere og seniorer. Fra 6. klasse

Sissel Breth Kjærgaard

30 28 2922

Formand

Peter Lykke Fick

Tlf: 5192 2359

Se vores hjemmeside: http://www.fdf.dk/gl-rye

30

Tanken med Åbent Syværksted er at skabe et sted, hvor man kan sy nyt, sy om, reparere tøj, skifte en lynlås, udveksle ideer og få hjælp til det, man ikke kan endnu og gerne vil lære.

Af Inge Laursen

Du finder os i Klubben ved skolen. Der er åbent tirsdage i lige uger kl. 19-22 frem til den 30. maj.

Her kan man lære at sy nyt eller reparere noget man er glad for. Det er også muligt at få hjælp til at strikke og hækle.

Alt sammen ganske gratis i selskab med venlige kreative mennesker

Gl. Rye Mølle

Det har været et godt og aktivt år for møllen med rigtig mange besøgende og brugere af Møllen.

Trods en langsom start, fik vi rekord i antal besøgende - ikke mindst takket være julemarkedet, som igen i år foregik i samarbejde med Borgerforeningen. Bodholderne er naturligvis glade for de mange besøgende, og vi i Gl. Rye Møllelaug er også begejstret. Det er en fornøjelse med de mange glade børn og at se møllen fyldt med mennesker.

Årets mest bemærkelsesværdige begivenhed var dog nok, da Møllen blev iklædt spøgelsesdragt. Det gav omtale langt uden for Gl. Rye. Vi var både i aviser og TV. Et godt PR-stunt, der satte Gl. Rye på landkortet. Mange kom til for blot at stige ud af bilen - fotografere spøgelsesmøllen – og køre igen. Det bliver nok ikke let at få samme opmærksomhed i det nye år. De der deltog i den officielle del, fik serveret græskarsuppe på plænen foran Møllen, og oplevede mange uhyggeligt udklædte børn.

Borgerforeningens fakkeltog gennem byen i forbindelse med vintersolhverv endte igen i år på Møllen, hvor deltagerne fik serveret kakao og æbleskiver. Et hyggeligt arrangement i en kold og mørk tid.

Som noget nyt havde Lærke i samarbejde med GRIF arrangeret en nytårskur på Møllen. Der var dog ikke tale om fine kjoler og fin mad, men et nytårsløb med efterfølgende champagne og småkager, hvor de tilstedeværende ønskede hinanden godt nytår.

Møllen åbner igen d. 4. maj, hvor vi har planer om at udvide detektorudstillingen med nogle af de fund, der blev gjort på detektordagen i august. Så kom op og besøg Møllen og se, om dit fund er med på udstillingen.

D 18. juni er der møllemarked, hvor vi vil prøve, om vi kan udvide det normale marked med en afdeling med et middelaldermarked. Tag bare de små børn med, vi har indkøbt nye legeredskaber.

Julemarked: Der var mange spændende boder, og julemandens værksted var åbent for børn.

Før Møllen åbner, kan vi igen invitere til en række streamede foredrag fra Århus Universitet. Det drejer sig om følgende:

Tirsdag 28-02: Foredrag om hvad dybe boringer i Grønlands indlandsis fortæller os om klimaet, vulkanudbrud m.m. i historisk og forhistorisk tid.

Tirsdag 07-03: Foredrag om virus.

Tirsdag 21-03: Foredrag om kaffeplantens biologi og dyrkning samt sundhedsaspekterne ved at drikke kaffe.

Tirsdag 28-03: Foredrag om stjerners fødsel og død

Tirsdag 18-04: Foredrag om RNA som fremtidens programmerbare medicin.

Tirsdag 25-04: Opdateret foredrag om myrer

Som vanligt er der mulighed for at købe kaffe og kage i pausen.

Vi glæder os til at komme igennem vinteren og åbne møllen igen den 4. maj

32
Halloween: Der blev serveret græskarsuppe, omgivet af levende lys og mange uhyggelige udklædte børn.

Kom ud i Kostalden

Der er kommet rigtig godt gang i vores skatehal og streethouse - Kostalden. Der har især været rift om pladserne på de forskellige crossfit-hold, og der er flere nye ting i støbeskeen til både børn og voksne.

Vi vil som altid gerne opfordre folk til at komme ud og være en del af stedet, og ikke mindst byde ind med ideer til nye aktiviteter der kunne passe ind i rammerne derude. Der er ved at være styr på “lounge-området” hvor det er tanken at man kan slappe af med en kop kaffe mens der bliver gået til den inde i hallen.

Og husk endelig at der er 50% rabat på kontingent frem til maj - jo flere jo bedre!

Spordag på Danmarks Tag

Søndag d. 15/1 var der endnu engang spordag ude på DK’s tag. Der var mødt et stærkt hold frivillige op for at være med til at nusse lidt om forskellige nye features, og ikke mindst at give et tiltrængt ansigtsløft til nogle af nedkørslerne. Der blev som sædvanligt gået til den og der blev virkelig givet noget pleje til sporet!

Det er fedt at se den entusiasme der bliver lagt for dagen, og vi kan kun opfordre til at man kommer ud og giver en hånd med til næste spordagdet er en hyggelig dag i skoven for både store og små :-)

Så tak for indsatsen - vi ses i Kostalden/på sporet!

Mvh Gl. Rye MTB

Borgerforeningen

Kom til affaldsindsamling i Gl. Rye

Søndag den 26. marts inviterer Borgerforeningen til årets affaldsindsamling. Kom og vær med til at gøre naturen i og omkring Gl. Rye endnu smukkere.

Sidste år samlede en stor gruppe af byens borgere 67 kg affald sammen og nu er det blevet tid til at gøre det igen. Vi mødes søndag den 26. marts kl. 10 til en kop kaffe og en croissant ved Dagli’Brugsen. Tilmelding er ikke nødvendig, men medbring gerne et par arbejdshandsker.

Kontakt for mere info: Marianne Ohn Jessen på mail: marianne.b.jessen@gmail.com eller se opslag på Facebook.

Running Dinner

Klar til en fantastisk aften i Gl. Rye? Kom med til Running Dinner og opdag nye mennesker og steder i byen! Tilmeld dig som gæst eller vært, og vær med til en unik aften fyldt med god mad, livlige samtaler og en fest, der afslutter aftenen med et brag.

Alle er velkomne til at deltage i denne fantastiske begivenhed.

34

... derfor er det en god idé at være medlem af Borgerforeningen..!

Vintersolhverv 21/12 2022

Borgerforeningens vintersolhvervsarrangement er efterhånden blevet en tradition og den 21/12 2022 kunne vi fejre årets korteste dag og at lyset langsomt er på vej tilbage.

I den sene eftermiddag mødtes vi foran Brugsen, hvor vi tændte fakler og gik op gennem byen, forbi Dalbogård og op til Møllen. En tak skal lyde til Borgerforeningens faste ”samarbejdspartnere” Kaj Stendorf og Jens-Erik Dengsøe, som stod klar ved

Møllen til at servere varm kakao og æbleskiver til de fremmødte. Her blev det til en hyggelig stund, hvor mange nok benyttede lejligheden til at ønske hinanden en glædelig jul og et godt nytår.

Borgerforeningen takker for det store fremmøde og satser på at gentage arrangementet til december med endnu flere fakler og endnu flere æbleskiver.

Formandskab:

Louise Ladegaard

T: 4045 6693

E: louise.ladegaard@glrye.dk

Marianne Jessen

T: 2020 6635

E: marianne.jessen@glrye.dk

Ove Krogsøe

T: 2175 0310

E: ove.krogsoe@glrye.dk

Sekretær: Vibeke Lauridsen

T: 3056 3110

E: vibeke.lauridsen@glrye.dk

Kasserer: Mona Dalgaard Jensen

T: 5072 0759

E: mona.dalgaard.jensen@glrye.dk

Menige bestyrelsesm.:

Susanne Tougaard

T: 2674 8689 susanne.tougaard@glrye.dk

Anna Poulsen

T: 2186 5028 anna.poulsen@glrye.dk

Jens Møller

T: 3131 5077

E: jens.moller@glrye.dk

Eva Villumsen

T: 2347 9023

E: eva-villumsen@glrye.dk

Trafik-kontakt: Stig Autzen

T: 2859 1300 stig.paaske.autzen@glrye.dk

Suppleanter:

Søren Glasius

T: 4044 9188

E: soren.glasius@glrye.dk

Jonas Johnsen

T: 5130 8199

E: jonas.johnsen@glrye.dk

35

Tusind tak for et fantastisk fællesmøde i Bageriet

Det blev en meget inspirerende og varm aften hvor Gl. Ryes mangfoldighed og de mange der kan se mulighederne i Bageriets nye form forenedes.

Mange gode bud på og ideer til, hvad det nye fælleskab skal og kan indeholde, spillede sammen. Med en klar fornemmelse af at det har en vej.

Emner der blev delt:

- Foreningsdannelse og medlemskab

- Økonomi/Crowdfunding

- Bageri på kort og lang bane

- Hverdagsmødested og lørdagscafé

- Pizzaaftner, Fredagsbarer, Ferniseringer, Vinsmagninger mm

- Små ‘stuekoncerter’

- Spilaftner

- De 18-24 årige

- Kontorfællesskab

Og meget andet der kan realiseres indenfor rammerne Under mødet blev der lavet grupper til ‘arrangementkalender’, ’økonomi og funding’ (der mødes i uge 6 )- og gruppen med ‘vedtægter og foreningsdannelse’ blev styrket, og aftalte at vedtægter er klar i uge 6

Næste fællesmøde bliver i uge 8 (tid og dag meldes ud), hvor dem der ikke havde mulighed for at deltage i fredags eller ikke havde hørt om det, kan komme og blive klogere på initiativet.

Spred ordet, følg med på facebook, deltag! i grupperne ( der kommer flere) - og bidrag med ønsker, støtte, ideer, initiativer mm. Een ting er sikkert. Bageriet lykkes når vi er mange sammen om det.

Initiativ-gruppen kommer snarest med et bud på en organisering af grupperne (udfra tilbagemelding på aftenen, nogle er jo allerede dannet, andre er ikke) og hvordan vi sikre god koordinering på tværs af grupperne osv.

Skriv i facebook-gruppen (https://www.facebook.com/ groups/1162440857727710) eller send en besked med forslag, spørgsmål, respons o.l. - alle der ønsker at deltage i at forme Bageriet er meget velkomne!

Endnu engang tak for et veloplagt fremmøde og for de mange kreative, praktiske, sjove og seriøse ideer og inputs som I og vi skal arbejde videre med.

De bedste hilsner

Bageriets Venner

36
36

Øm Kloster

DET SKER PÅ ØM KLOSTER:

Brodér historien om Øm Kloster

• Tirsdag d. 28. februar, kl. 14.00-17.00

• Tirsdag d. 28. marts, kl. 14.00-17.00

Kom og vær med til at brodere en bid af historien. Vi skaber sammen et broderi, der tager udgangspunkt i historien om munkenes vej til Øm Kloster i anledning af, at det er 850 år siden klostret blev grundlagt.

Broderiet består af 12 billedfortællinger og man vælger selv et mindre element fra de 12 fortællinger, man vi brodere. Når broderierne er færdige, samles de til ét fælles billede, som vil blive offentliggjort og udstillet på Øm Kloster Museum i 2023.

Der kræves ingen forudsætninger for at deltage, og alle kan være med. Du skal ikke medbringe noget andet end dig selv. Museet har sy-forlæg, broderigarn og nåle klar, så kom og vær en del af en fælles historie: Vi broderer historien.

Arrangementet er gratis og der er ingen tilmelding, man møder bare op. Det foregår i museumscafeen på Perron1, Jernbanevej 9, 8660 Skanderborg,

Firgårde-fundene, som giver et detaljeret indblik i jernalderens velorganiserede landsbyfællesskab samt i hørrens forarbejdning og dens lange rejse fra strå til klæde.

Efter foredraget er der general-forsamling i foreningen Øm Klosters Venner

Arrangementet er gratis. Det foregår i St. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye 8680 Ry.

Sæson start på Øm Kloster Museum

Lørdag d. 1. april, kl. 10.00

Øm Kloster Museum åbner for sæsonen og der vil igen være adgang til klosterruin, museum og klosterhave. Kl. 10.00 er der morgenkaffe til de morgenfriske.

Fernisering på kunstværk ’Syndens Blomster’

Søndag 30. april (tidspunkt følger)

’Syndens blomster’ er skabt til klosterhaven på Øm af kunstneren Steen Rasmussen.

Værket har fire grafiske fortolkninger af planter fra den giftige natskyggefamilie: bulmeurt og galnebær, der udover planternes udseende også giver indblik i deres dobbelttydige anvendelse over tidet værk der visuelt stiller spørgsmål til museets besøgende.

At værket præsenteres for offentligheden 30. april i klosterhaven er ikke tilfældigt, i det er Valborgsaften - overgangen fra vinter til sommer, og det er denne aften de underjordiske kræfter er særligt aktive, samtidig med at planterne er mest saftspændte og kraftfulde.

Firgårde-fundene: Rejsen fra hørstrå til klæde –mennesker, landsbyer og arbejde i jernalderen

Torsdag d. 9 marts, kl. 19.30

Museum Skanderborg har gennem de seneste år foretaget omfattende udgravninger ved Firgårde nær Ry. Undersøgelserne har bragt adskillige spændende oldtidsfund og megen ny viden for dagen.

I en landsby fra tiden omkring Kristi fødsel blev der fundet et bemærkelsesværdigt arbejdsområde, hvor jernalderbønderne har forarbejdet hør til klæde og tovværk. Arkæolog Anders Hagen Mørk fortæller om

Steen Rasmussens værk kan ses på Øm 30. april – til udgangen af oktober.

Nyd roen og atmosfæren på Øm Kloster med et årskort

Personligt 100 kr.

Husstandsmedlemsskab 150 kr.

Meld dig ind og få hele sæson 2023 med. Medlemskab giver gratis adgang til Øm Kloster Museum, Museet på Gl. Rye

Mølle og Skanderborg Bunkerne.

Du kan indmelde dig på følgende måder:

• Ved kontakt til foreningen på mail: venner@k-doktor.dk

• Gennem betaling via netbank på konto: 1551 9197583 eller på MobilePay 759665 (husk at oplyse navn og adresse).

• Ved personlig henvendelse på Øm Kloster Museum.

37

Jul i Gammel Rye

”Sikken voldsom trængsel og alarm”……eller…..nej, ikke hos os i dagplejen. Men ”På loftet sidder nissen med sin julegrød” er nok mere passende. For her fortsætter den rolige dagligdag men bliver dog alligevel farvet af denne dejlige årstid. Og nissen sad da også på loftet hos nogle af os og kom på besøg hos børnene hver dag og læste en julehistorie.

Vi har med en alder at gøre hvor kun de ældste har en idé om hvad julen er for en størrelse, at der kommer en juleaften og man kan ønske sig en gave. Men vores dagplejehjem ændrer sig med julepynt og lys og Popsi og Krelle skiftes ud med julesange og der bliver lavet saltdej, julepynt og dekorationer. For selvom kreativiteten er en fast del af vores dagligdag

så baner julen vej for nye tiltag. En tur i skoven og finde grankogler, mos og grene. Lægge det ud på et klæde derhjemme og lade det tørre. Og så er det ellers på med forklædet og frem med malingen og i gang, for nu skal vi have julepynt med hjem. Og en fin julegave til forældrene. En proces hvor børnene er med fra start til slut og oplever at de har skabt noget.

De mindste som vi ikke kan forklare hele processen fra begyndelsen, har det ofte med at samle kogler igen på næste skovtur. For nu ved de jo hvad det gik ud på. Tidligt i december var vi på besøg i møllen og kom på nissejagt. En aktivitet der helt afhængig af alder kunne give en på opleveren. De ældste stormede rundt med en af os i hånden og talte nisser, hvor de mindste var mest duperet over den udstoppede ulv. Og vi var også på

besøg i kirken hvor der var arrangeret julegudstjeneste for de mindste. Her var vi sammen med vuggestuen og fik fortalt historie foran alteret, og samtlige børn sad helt koncentreret og lyttede. Så igen en dejlig jul i dagplejen og da også et par dage med mulighed for at lave en

Sidst men ikke mindst, tusind tak til Dagligbrugsen for at sponsorere en kasse økologiske mandariner som vi nød i fulde drag på vores møllebesøg.

38
Dagplejen Dagplejen
Annelise Hansen Lisbeth Rindom Marianne Lysholt Rikke Hillersborg Thomas Mejer

Gl. Rye Skole

Rye Centralskole 1947 – Gl. Rye Skole 2022

I uge 47 fejres hvert år skolens fødselsdag. Og hvert år er der en emneuge og en skolefest for skolens børn.

I november 2022 måtte der en hel festuge til for at fejre skolens 75 års jubilæum på behørig vis. En festuge, der bød på officiel reception, børnefødselsdagsfest, fremvisning for forældre og søskende, åbent hus for hele byen og en stor jubilæumsfest for tidligere elever samt nuværende og tidligere ansatte, bestyrelsesmedlemmer.

En festuge med flagalle, mange gæster, fine ord og et fint vidnesbyrd i form af en meget flot Jubilæumsbog. En festuge, hvor alle skolens børn hver formiddag befandt sig i 1947 og dygtiggjorde sig i skråskrift, syning, gymnastik, regning, geografi på remse,

sang eller legede med hinkesten, lavede påklædningsdukker, byttede servietter. Og hver eftermiddag i ugens løb, så lod alle de godt 200 børn drømmene flyve og skabte i fællesskab det kunstværk, som stadig kan opleves på biblioteket:

”Et kunstværk, som med sit luftige og flygtige udtryk har indfanget børnenes fremtidsdrømme, som de ser ud i dette nu.

Og som fanger an til den grundtanke som Gl. Rye skole bygger på her i 2022.

Vi ønsker at danne hele mennesker, som tør at prøve og tør at fejle.

Vi ønsker gennem fællesskab og gennem nærvær at få børn til at vokse og gro.

Vi ønsker at give drømme vinger”

”Kære venner af skolen

I dag fejrer vi vores fortid

- med de mennesker, der med stærke visioner ville forene landsbyskolerne i området til én centralskole, så alle børns vilkår for en god skolegang kunne forbedres.

- med det fremsynede sogneråd, der, da krigen kom og skoleplanerne blev sat på pause, fik den idé at lave beskyttelsesrum i kælderen, så man dermed allerede var kommet i gang og skolebyggeriet kunne tage fart efter krigen og stå klar til indvielse 15. november 1947.

- med vi fejrer de skolefolk, som gennem tiden ændrede både de fysiske og de ideologiske rammer for skolen, så den kunne følge med tiden.

Vi fejrer også vores nutid

- med en skole, som i dag har et særligt forfinet mulighedssyn - på børn, på rammer og på idéer - og hvor 2 + 2 her på stedet meget ofte giver mere end 4.

Og vi fejrer vores fremtid

- på denne fine menneskeskole ved dagligt at have et stort fokus på, at vi skal blive til nogen, før vi kan blive til noget.

Da jeg havde 1. skoledag i august, da talte jeg om de fællesskaber, jeg glædede mig til at blive en del af og til at give næring. Fællesskaber, som lever nu - og fællesskaber, som er med til at bære os videre i tiden.

Både fællesskabet hver morgen, når vi synger sammen og man får et brus af glæde; fællesskabet, når venskabsklasserne sætter i løb til skolernes motionsløb og fællesskabet, når vi løfter i flok—som vi gør i tilblivelsen af denne jubilæumsuge.

Fællesskaberne ligger også i den måde, hvorpå vi helt grundlæggende har en tillid til hinanden om, at vi har denne gamle skole og dens væsen på sinde.

Da jeg havde 1. skoledag for 24 år siden på Gl. Rye Skole, gik der ikke lang tid inden, jeg fik denne særlige ånd at mærke. Både da jeg træder ind i Gerts team i 6. klasse, hvor jeg får lov til at overtage ét af hans hjertebørn: historiefaget.

Og da jeg som temmelig ny musiklærer lander i et fantastisk team, hvor vi i den grad får lov til at give musikken vinger på denne skole.

39
39
Hermed én af talerne fra ugen, som er til hyldest af alt dét, vi står på skuldrene af på Gl. Rye Skole i vores fælles nutid:

Som noget af det første får vi pustet liv i morgensangen fra dens længere dvale.

Som en fin sløjfe på båndet til fortiden, så starter morgensangen i aulaen de første par år. Og da tilbygningen her står færdig rykker morgensangen til amfitrappen. Og selvom vi stadig savner de tre trin, der skulle binde trappen og rummet sammen, som blev sparet væk, så giver morgensangen stadig den bedste start til både børn og voksne.

Og hver dag minder den os om nye muligheder, om vores venskab og fællesskab med hinanden og om vores samhørighed med historien, fortællingerne og med alle de mennesker, vi er her sammen med lige nu, dem vi skaber skole med og dem, der danner kreds omkring os - også helt fysisk hver morgen langs hele gelænderkanten med forældre og bedsteforældre.

***

Vores samhørighed med historien mærkes også, når man betræder terrazzotrappen, der med sine let buede trin går fra kælder til kvist, så mindes man om, at vi befinder os i et hus, som på ganske tydelig vis fortæller om levede liv.

Og når man går en tur på skolen med friske øjne, så ser man ydermure, der blev til indermure, ombygninger, knopskydninger, tilbygninger, forandringer, der måske har givet lidt arkitektoniske finurligheder, men som har givet mening - og sætter flere kapitler til fortællingen om de levede liv, som denne skole har set.

Nogle af disse fortællinger er blevet udfoldet i vores jubilæumsskrift med erindringer om livet på skolen gennem 75 år.

Her møder vi bl.a. fortællingen om en sort skole i flere nuancer, men hvor der gives eksempler på, hvordan forskellige børnesyn levede side om side.

Vi møder også beretningen om de fire generationer, om yngstemanden Storm i 1. klasse, far Frands som gik her i 80’erne, farfar Jens Erik som gik her i 60’erne og senere blev lærer samt oldefar Hans Jensen, som var

4040
Gl. Rye Skole under opførsel. Arkiv.dk Storm, Jens Erik og Frands Jubilæumsskriftet der blev udgivet i anledning af Gl. Rye Skoles 75 års jubilæum

lærer på skolen gennem mange år.

I Jubilæumsskriftet møder vi også Anna, som fortæller om at være elev i 90’erne og Malthe, Victor og Calvin, som fortæller om 10’erne

Her står det tydeligt frem, hvilken betydning dét at få sin skolestart i det nære, det lokale samt de vigtige, gode relationer til de voksne, de har mødt her - og hvordan dét har sat sit præg på deres videre færd.

Og med de fortællinger må vi endnu engang sende en taknemmelig tanke til de fremsynede folk, der kæmpede for en centralskole i god tid og sikrede landsbyskolens fremtid og til alle de gode folk, som vi står på skuldrene af og som gennem de 75 år har værnet om og sikret, at denne fine skole har fulgt med tiden.

Det hele er en del af dette års læse-event, der blev skudt godt i gang lige efter nytår med årets morgengryslæsning. Mens lyset langsomt fandt vej gennem skolens ruder blev der med lygter, lys, bamser og tæpper læst i alle kroge og hjørner og i nybyggede læsehuler. Så var vi i gang - og der er blevet læst rigtig meget siden.

Gl.Rye skole læser - Læseevent 2023

Af Camilla Kofod-Olsen

På en stor væg i skolebiblioteket bugter der sig i disse dage to store orme. Det er ikke helt almindelige orme - det er skolens læseorme, der uge for uge bliver længere og længere alt efter hvor mange sider børnene læser - og det er mange!!!

I en måned læser børn (og voksne) så meget som muligt for at nå det store fælles mål på 100.000 sider. På ormens længde har vi hele tiden kunne følge med i hvor langt, vi i fællesskab er nået. Man må sige, at det er gået over al forventning. Vi kunne allerede fredag d. 27.1 konstatere, at børnene til sammen har nået målet på 100.000 sider - en hel uge før deadline (og også uden at hjælp af de voksnes sider) - fantastisk!

Når deadline er nået i løbet af den næste uge er det spændende at se om der også bliver skolerekord - det sidste tilsvarende læse-event havde et slutsidetal på imponerende 138.000. sider - så hep hep - læs -læs -læs …..

41
Tillykke til dem - og tillykke til os.” Lærerne på Gl. Rye skole 2022 i en opstilling, som vi forestiller os det vil have set ud i 1947...

Børnegården Bison

Ugh - Ugh i Bison 42

Indianertema i Bisonbanden

Det seneste halve år, har Bisonbanden i Kræshuset arbejdet med temaet ”indianere”.

Når vi i Bisonbanden starter på et nyt tema – starter vi med at spørge børnene, hvad de ved om det aktuelle tema. Det bliver så udgangspunktet for, hvad vi efterfølgende bliver undersøgende og nysgerrige på og folder ud sammen med børnene.

Hovedmålet for indianertemaet var, at børnene fik en fælles viden og forståelsesramme – som deres lege efterfølgende kunne tage afsæt i.

Børnene startede med at få en masse fortællinger om indianernes levevis og deres myter, for at give dem en forståelse for indianernes kultur. De skulle også producere deres eget udstyr, såsom dragter med mønstre, snoede bælter, amuletter, pandebånd, drømmefangere, dukker, buer og pile.

I Pandebåndene kunne man få forskellige fjer sat i, som viste at man fx havde gjort sig umage, øvet sig på noget der var svært, havde været hjælpsom over for andre eller havde skudt en bison. Der var fokus på noget af det, der var vigtig for fællesskabet/ stammen.

Børnene kom også med på en drømmerejse, hvor de mødte deres

træ og deres totem/kraftdyr. Børnene tegnede efterfølgende deres kraftdyr og var med til at beskrive og definere, hvilke egenskaber deres dyr havde.

Vi legede os ind i emnet, og når vi samledes om bålet, blev der delt tørret bisonkød rundt(rugbrød) og de ældste (de voksne) fortalte myter om skabelsen, hvordan ilden kom til m.m. Når vi tog på ture, sendte vi spejdere afsted for at søge efter bisoner. De lagde spor ud, så resten af stammen kunne finde vej.

Legegrupper blev etableret enten som forskellige familier i stammer eller som jægere, husmødre og medicinmænd/ kvinder, der interagerede med hinanden. En stor jagtlykke bidrog til meget arbejde i lejren og for stammen, som var så uheldig, at de blev ramt af alverdens sygdomme og uheld og endda et enkelt dødsfald.

Mange sjove oplevelser og historier om en meget anderledes kultur har været spændende for børn og voksne at arbejde med. Efter temaet er blevet afsluttet har børnene fået deres udstyr med hjem og flere fortæller om, hvordan indianerlege lever videre derhjemme.

Af Inge

Bison/Gl. Rye Skole

Skolen: Kontoret/hovednummer: 8794 2680

Bison kontor: 8794 2200

Skoleleder/kontraktholder

Pia.Haunstrup.Jensen

8794 2682 Pia.Haunstrup.Jensen@ skanderborg.dk

Viseskoleleder

Gert Lorensen 8794 2683 gert.lorensen@ skanderborg.dk

Skolesekretær

Karen Pedersen 8794 2681 karen.pedersen@ skanderborg.dk

Leder af Bison

Annette Baand 8794 2684 annette.baand@ skanderborg.dk

Teknisk serviceleder

Preben Lund 8794 2698 preben.lund@ skanderborg.dk

Bestyrelsen: Formand

Henrik Taastrøm henrik@taastrom.dk

43

Støt de lokale erhvervsdrivende - det gi´r god mening...

EFTERSKOLE

Himmelbj. Egnens Efterskole

8689 8399

BEGRAVELSESFIRMAER

Søhøjlandets begravelser

2684 1484

Ry Begravelsesforretning

8689 2969

MUSEUM

GL. RYE MØLLE 8689 8675

8689 1003

MURER

Mads Murer

4010 2889

MALER

Materfirma BOESEN

8689 1166

NUANCE Simone Bille

2483 5380

TÆPPER OG GULV

Hammelsvang

8628 1344

VVS

Byens VVS

8689 3371

PLANTESKOLE

Nylund Planteskole

8689 8200

RESERVEDELE

REPART. Hårdehvidvarer

8625 0211

UDLEJNING AF MASKINER

SkanLej maskinudlejning

4017 7444

BILREPARATIONER

Siggaard Biler

2028 1614

Sydbyens Auto

8689 8533

SPISESTEDER

LYNG DAL

8689 8269

Knudhule Badehotel

8689 1407

FRISØR

Gl. Rye Hårstudie

8689 8948

TØJ

Butik Eling 3062 2007

ØM KLOSTER 8689 8194

REVISORER

KILDEBJERG REVISION 4057 0103

REVISION RY & HAMMEL 8689 2244

DAGLIGVARER

DAGLI´BRUGSEN GL. RYE 8689 8011

EJENDOMSMÆGLER

DANBOLIG RY 4698 0790

EDC RY 8689 1466

FLYTTEFIRMA

GERDSEN SILKEBORG 4059 1048

VOGNMAND

E. THØGERSEN

2462 3059

KØRESKOLE

Lesnov køreskole, Ry 6133 1272

BRÆNDE OG SANKEKORT

SLS · SALTEN LANGSØ

SKOVDISTRIKT

8689 8288

ØVRIGE

DANSAND 8682 5811

JULETRÆER

Familien Geil 4011 4704

PRIVAT BØRNELÆGE

Annette Haagerup 3150 9100

Find alle kontaktoplysninger i annoncen på side 44 til 48.

Besøg Øm Kloster Oprindeligt hjemsted for munke af cistercienserordenen, der kom til Øm i 1172.

Tlf. 86 89 81 94 Se aktuelle aktiviteter på: www.museumskanderborg.dk Kløftehøj

Vi har et stort udvalg af alle typer maskiner til konkurrencedygtige priser.

44
GANTRUP BYGGEMARKED
Gantrupvej 2, 8752 Østbirk · Tlf. 7578 2233 www.gantrupbyggemarked.dk · info@gantrupbyggemarked.dk Mandag - fredag 7.00 - 17.00 · Lørdag 8.00 - 12.00
8680
4,
Ry · 40 17 74 44 info@skanlej.dk · www.skanlej.dk
Maskinudlejning til Private & Erhverv info@privatbørnelæge.dk 31 50 91 00 www.privatbørnelæge.dk Boeletvej 35, 8680 Ry info@privatbørnelæge.dk 31 50 91 00 www.privatbørnelæge.dk Boeletvej 35, 8680 Ry info@privatbørnelæge.dk 31 50 91 00 www.privatbørnelæge.dk Boeletvej 35, 8680 Ry ... turen starter på lesnov.dk BYGGEMARKED Bygma Them 8798
Gantrup
7578
8689
ELEKTRIKER
8695
1150
Byggemarked
2233 XL Brejnholt Ry
1029
Låsby El
1144 Ry El-forretning
44

Hammelsvang

Lervejdal 8b. Addit

45 LYNG
www.lyngdal-hotel.dk
www.hammelsvang.dk
DAL Ryesgade 33, Gl. Rye Tlf. 86 89 82 69
lyngdal@lyngdal-hotel.dk
Kim Bundgaard Oplev den dejlige stemning... • Spis veltilberedte og lifligt smagende måltider på Brasserie Wienberg • Tag et weekendophold eller golfhygge midt i naturen med den, du holder af • Afhold dit næste kursus eller konference med succes hos os Se mere på www.knudhule.dk
| Randersvej 88 | 8680 Ry
8689 1407
info@knudhule.dk
as Bøgekildevej 26 8361 Hasselager · 86 28 13 44 v/
Knudhule
|
mail:
| www.knudhule.dk
8740 Brædstrup Tlf. 8682 5811
Have inspiration Blomster til enhver lejlighed Planter - Design - Anlæg Hjarsbækvej 21 · Gl. Rye · 8680 Ry tlf. 86 89 82 00 · www.nylund.dk · mail@nylund.dk Åbningstider: Mandag-fredag 10-17, lørdag, søndag og helligdage 9-15 www.laasbyel.dk - til privat og erhverv Klostervej 22, 8680 Ry Tlf. 3062 2007 www.eling.dk BH TRUSSER NATTØJ STRØMPER - alt op til str. 56 Fyrreskrænten 1, Gl. Rye 8680 Ry Tlf.: 86 89 89 48 ��������� ������������������������������������ ������� Dit lokale byggemarked Kløftehøj 2 Ry · 86891029 · ry@brejnholt.dk · ry.xl-byg.dk Altid billig gas A / S Skaftesvej, 8680 Ry info@boesen.as 8689 1166 GARANTI PÅ KVALITET Kvalitet siden 1968...
info@dansand.dk www.dansand.dk

Vesterled 1 · 8680 Ry · 8689 8399 www.himmelbjergegnens.dk

Salg og reparation af biler

Speciale i VW, Skoda og Audi

Siggaard Biler

Burmlundvej 4, Gl. Rye Tlf. 2028 1614 salg@siggaard-biler.dk www.siggaard-biler.dk

- mulighed for afhentning i Gl. Rye efter aftale

Mads Clausensvej 9 · 8600 Silkeborg 8684 6380 · 4059 1048 · www.gerdsen.dk

MADSMURER 40 10 28 89

Skanderborgvej 17 . 8680 Ry

Bettina Plougmann 3028 7031

Henriette Plougmann 2684 1484 www.søhøjlandetsbegravelser.dk

Salg · Service · Reparation · Alle bilmærker

Ved Freddy Hansen

8689 8533

Horsensvej 46 · Gl Rye · www.sydbyensauto.dk

GL. RYE MØLLE

Gl. Rye Mølle har en udstilling om flygtningelejren i Gl. Rye fra 2. verdenskrig, samt en en om træskoproduktion.

Møllestien 5, Gl. Rye, Ry Tlf. 86 89 86 75 info@museumskanderborg.dk. www.museumskanderborg.dk

Skanderborgvej 27 · 8680 Ry Tlf. 8689 2244 mail@revisionry.dk · www.revisionry.dk

Tal så alle kan forstå det

Tlf. 8689 8011 · Åbent 7.30 - 19 hver dag

46

Statsautoriseret revisionsvirksomhed

Ellemosen 3, 8680 Ry

Tlf. 8622 0001. Mobil 4057 0103

Mail: h.b.olsen@gefiber.dk

REVISION · REGNSKAB · BOGFØRING · RÅDGIVNING

SANKEKORT OG BRÆNDE SÆLGES TOPKAPNING M.V.

Aditvej 15, 8740 Brædstrup np@slsas.dk www.slsas.dk

TLF. 86 89 82 88

E. THØGERSEN

8689 1

003

Industrivej 14 · 8680 Ry · info@ryelforretning.dk

erk

Eksportvej

email: them@bygma.dk

Brug den lokale trælasthandel og byggemarked, vi er lige i nærheden.

2462 3059

2483 5380 · nuance@hotmail.dk

Kontakt os på

tlf. 86 89 29 69

Vi kan kontaktes hele døgnet

■ Vi hjælper med en værdig, smuk og personlig afsked

■ Få en fast og fair pris

■ Ring og få gratis tilsendt hæftet “Min sidste vilje”

Forbrugerrådet TÆNK anbefaler at bruge ISO9001-certificerede bedemænd Preben Mette BJ Mette B

Ry Begravelsesforretning

Jens Peder Kristiansens eftf. Skanderborgvej 9 | Ry | 86 89 29 69 www.houkjaerbegravelse.dk

Boeletvej 2b, 8680 Ry

DanBolig a/s

Statsaut. ejd.mægler & MDE · www.danbolig.dk

Randersvej 11B · Ry · Tlf. 4698 0790 ry@danbolig.dk

Adelgade 106 · Skanderborg · Tlf. 8657 1130 skanderborg@danbolig.dk

BESTIL EN SALGSVURDERING · den er gratis og uforpligtende · Tlf. 4698 0790 ry@danbolig.dk

VI HAR LIDT MERE AT BYDE PÅ

Kyhnsvej 7 · 8680 Ry

Tlf. 8689 1466 email: 868@edc.dk

47
Container Vognmandskørsel Kranarbejde Materialesalg
Bygma Them
5 · 8653 Them · Tlf. 87 98 11 50 · Fax 87 98 11 59

Februar

19. Gudstjeneste, Fastelavn kl.11.00

19. Fastelavn kl.14-16

23. Børnekor sæsonopstart kl.14.30

23. Generalforsamling kl.17

Sørens Kirke

Sørens hus

Sørens hus

23. UDSYN foredrag NB kl.19.00 v. lektor Peter Viggo Jakobsen – om Krigen i Ukraine.Skt. Sørens hus UDSYN

28. Babysalmesang opstart kl.10.00 + 11.30

28. Brodér historien kl.14-17

28. Livestream foredrag Grønlands indlandsis kl.19

Marts

1. Gudstjeneste på Dalbogaard kl.14.00

Sørens hus

1 Øm kloster

I GL. RYE På en flot februardag i 2023, er det svært at forstille sig, der har været en flygtningelejr på disse arealer. Se billeder på side 26 og 27.
Skt.
Menighedsrådet
Hallen Borgerforeningen
Skt.
Menighedsrådet
Skt.
UDSYN
Skt.
Menighedsrådet
Perron
Gl.
Rye Mølle Aarhus universitet
Dalbogaard Menighedsrådet 2. Sangcafé kl.19.30 Skt. Sørens hus Menighedsrådet 5. Gudstjeneste, 2. søndag i Fasten kl.9.30 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 7. Livestream foredrag ”Om virus” Gl. Rye Mølle Aarhus universitet 9. Noahs Ark, børnegudstjeneste kl.17.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 11. Generalforsamling i kl.18.30 Kræshuset Gl. Rye Branddaskerlaug 12. Gudstjeneste, 3. s. i Fasten kl.11 Skt. Sørens kirke Menighedsrådet 17. Generalforsamling kl.18.00 Gl. Rye Mølle Gl. Rye flagallé 18. Gymnastikopvisning kl.14-16 med gæstehold fra Ågård Efterskole Hallen GRIF 19. Generalforsamling kl.19 Bådlauget 21. Livestream foredrag Kaffeplantens biologi og dyrkning Gl. Rye Mølle Aarhus universitet 26. Affaldsindsamling kl.10 Brugsen Borgerforeningen 26.  Gudstjeneste, Mariæ bebudelsesdag kl.11.00 Skt. Sørens kirke Menighedsrådet 27. Generalforsamling kl.19.30 Gl. Rye Mølle Naturfond Gl.Rye 28. Brodér historien kl.14-17 Perron 1 Øm kloster 28. Livestream foredrag ”Stjerners fødsel og død” Gl. Rye Mølle Aarhus universitet 29. Gudstjeneste på Dalbogaard kl.14.00 Dalbogaard Menighedsrådet 30. UDSYN foredrag v. Anna-Caroline Fosmark kl.19.30 Skt. Sørens hus UDSYN 31. Generalforsamling kl.16 Klubhuset Borgerforeningen
Sæsonstart kl.10 Øm Kloster Øm kloster
Gudstjeneste, palmesøndag kl.11 Skt. Sørens kirke Menighedsrådet
Plejedag kl.13 lyngbakkerne Naturfond Gl.Rye
Gudstjeneste,
Skt. Sørens kirke Menighedsrådet
Musikgudstjeneste, Langfredag kl.15.00 Skt. Sørens kirke Menighedsrådet 9. Gudstjeneste, påskedag kl. 11.00 Skt. Sørens kirke Menighedsrådet 15. Running Dinner kl.17.30 18. Plejedag kl.17 lyngbakkerne Naturfond Gl.Rye 18. GRIF Generalforsamling Klubhuset GRIF 18. Livestream foredrag RNA som fremtidens medicin Gl. Rye Mølle Aarhus universitet 23. Gudstjeneste, 2. s. e. påske kl.11.00 Skt. Sørens kirke Menighedsrådet 24. Generalforsamling Gl. Rye skole Brugsen 25. Livestream foredrag om myrer Gl. Rye Mølle Aarhus universitet 25. Generalforsamling kl.19.30 Grifs lokaler Gl. Rye vandværk 30. Gudstjeneste, 3. s. e. påske kl.11.00  Skt. Sørens kirke Menighedsrådet 30. Fernisering Steen Rasmussen Øm kloster Øm kloster Maj 4. Møllen åbner kl.13-16 Gl. Rye mølle Gl. Rye mølle 7. Gudstjeneste, 4. s. e. påske kl.11.00  Skt. Sørens kirke Menighedsrådet 7. Plejedag kl.13 lyngbakkerne Naturfond Gl.Rye 10. Gudstjeneste på Dalbogaard kl.14.00 Dalbogaard Menighedsrådet 14. Gudstjeneste, 5. s. e. påske kl.11.00  Skt. Sørens kirke Menighedsrådet 18. Konfirmationer, Kristi himmelfarts dag kl. 9.00 og 11.00 Skt. Sørens kirke Menighedsrådet 21. Gudstjeneste, 6. s. e. påske kl.11.00 Skt. Sørens kirke Menighedsrådet 23. Plejedag kl.17 lyngbakkerne Naturfond Gl.Rye 28. Gudstjeneste, pinsedag kl.11 Skt. Sørens kirke Menighedsrådet
April 1.
2.
2.
6.
skærtorsdag kl. 11.00
7.