Page 1

D

et

er n si g ma

elv - for det står i... er man s

Nr. 53 · maj · 2014

GL. RYE

Møllemarkedet byder på Trine passerSide 26 nye oplevelser dine dyr når du er ude... Side 4

Spil golf i Ry og Silkeborg

Med Morten DD i bakkerne

Side 9

Side 17 1


Gl. Rye portræt

I GL. RYE Borgerforeningen............ side 10 Gl. Rye kirke...................... side 18 Nyt fra GRIF...................... side 26 Nyt fra FDF........................ side 32

Produktion Layout: pt·grafisk.dk Oplag: 1.200 stk.

Redaktion Ansvarshavende redaktør Iben Johanne Thomsen Sognepræst

Peter Hald Borgerforeningen

Marianne Fjerbæk GRIF

Kim Pedersen FDF

Karen Thomsen Skribent

Formand Ove Krogsøe

Bisons nye led af Peter Hald

Annette Rehoff Christensen har fået en god start i børnehaven Bison - Det er ligesom at komme hjem igen. Sådan lyder det fra børnehaven Bisons nye leder, Annette Rehoff Christensen, og der er ikke nogen tvivl om, at hun i høj grad er på hjemmebane. 48-årige Annette Christensen bor nemlig i Ry sammen med sin familie, og hun kender udmærket Gl. Rye. - Jeg har arbejdet i Mølleskolens SFO i 11 år, og her var jeg meget involveret i udeskoleprojektet, hvor vi brugte bålhytten nede ved Kræshuset, fortæller hun. - Jeg havde hørt meget godt om Gl. Rye og Bison, og jeg må sige, at jeg har fået en god start. På min første arbejdsdag havde personalet bagt kager - masser af kager, og alle forældrene kom og hilste på. Det var en modtagelse ud over det sædvanlige, siger Annette Christensen. Hun kom fra en stilling som daglig leder af børnehaven i den store daginstitutioner Hørning BørneUnivers, der rummer omkring 300 børn. Men hun ville gerne arbejde i en mindre institution, og den har hun altså fundet i Bison, hvor der i øjeblikket er 75 børnehavebørn og 15 vuggestuebørn.

De gode overgange Det faktum, at Bison nu er en del af Gl. Rye Skole, og at samarbejdet mellem skole og børnehave er så veletableret, tiltaler Annette Christensen meget: - Det er dejligt at have et helhedsperspektiv. Vi kan jo lave det lange træk og følge børnene over mange år - lige fra de er små til de bliver store, siger hun. At børn får nogle gode ”overgange” - sådan som de gør i Gl. Rye med brobygning fra børnehave til skole via ”Bisonbanden” er meget vigtigt, pointerer Bisons nye leder. - Jo bedre overgangene er, desto bedre klarer børnene sig senere i livet. Erfaringerne viser, at de får lettere ved at gå i gang med uddannelser og finde job, understreger hun. Annette Christensen er udmærket klar over, at børnetallet falder i mange byer - også i Gl. Rye. Men så handler det om at få nogle flere børnefamilier til byen, og her er hun ved at udforme en strategi: - Det gælder om at få sat Bison og Gl. Rye på verdenskortet. Bison skal brandes, og de gode historier om Bison skal fortælles. Det kan ske med mund-tilmund-metoden, og det kan ske ved at bruge medier, så folk udefra får øje på os. Jeg har faktisk tænkt mig at begyndte at blogge på internettet og lave en Bison-blog, forklarer hun.

Tove Olesen Kasserer

John Jensen Annoncer mv.

Peer Thøgersen pt grafisk.dk

pt@ptgrafisk.dk

Forsidefoto: Trine dyrepasser Foto: www.ibry.dk Næste nummer af Aktuelt i Gl. Rye udkommer i august 2014. Deadline søndag den 3. august. Indlevering af materiale til: pt@ptgrafisk.dk

22

- Jeg havde hørt meget godt om Gl. Rye og Bison, og jeg må sige, at jeg har fået en god start, siger Annette Christensen.


der er på hjemmebane Annette Rehoff Christensen er dansk seniormester i styrkeløft-disciplinen bænkpres, og af og til får den nye leder af Bison brug for sine mange kræfter, når der skal flyttes ting i børnehaven. Her er det en 35 kilo tung sandfyldt legebil, hun løfter uden besvær.

Løftede 152,5 kilo Muligvis er Annette Christensen Danmarks stærkeste børnehaveleder - sådan helt bogstaveligt. Hun blev nemlig dansk seniormester i styrkeløft-disciplinen bænkpres sidste år, og hun har sat flere rekorder. Således satte hun i januar dansk seniorrekord i bænkpres med udstyr, hvor hun løftede ikke mindre end 152,5 kilo! Nok så væsentligt er Annette Christensen udtaget til at skulle repræsentere Danmark til VM i maj 2014 i bænkpres, og de mange idrætsresultater har også ført til, at hun er blevet kåret som årets sportsnavn i Skanderborg Kommune. - Jeg har dyrket idræt hele livet - gymnastik, atletik, basketball, volleyball, vægttræning. Idræt og motion giver mig masser af energi, siger hun. Annette Christensen bobler af gode ideer. Og hun vil gerne ”udfordre” børnene i Gl. Rye, når det gælder om at bevæge sig og komme ud i naturen. - Der er en pragtfuld natur omkring Gl. Rye, og det er herligt, at vi har mulighed for at komme ud hele året. Man kan bruge naturen på mange måder, og for eksempel har jeg tænkt på, at det kunne være sjovt i sommerperioden at bruge Blidsø til svømmetræning for skole-elever. Det vil måske kræve nogle våddragter, men det koster jo også at besøge svømmehaller, siger hun. Som nævnt bor Annette Christensen i Ry sammen med sin familie. Hun har to store børn sammen med sin mand Svend: - Jeg har en søn, Hans på 22, der er ved at færdiggøre HF, og han arbejder desuden i sfo’en på Mølleskolen og som eneunderviser. Min datter Marie er 20 år, og hun bliver student til sommer fra Skanderborg Gymnasium, fortæller hun.

Fakta om Annette Rehoff Christensen Annette Rehoff Christensen er 48 år. Hun bor i Ry, er gift med Svend og har to voksne børn. Hun er uddannet som børnehavepædagog fra Jysk Børnehaveseminarium i 1989. Hun har siden taget flere uddannelser, senest akademiuddannelsen i ledelse (AU) i december 2010. Annette Rehoff Christensen begyndte i Bison 1. april, hvor hun afløste Britt Sparvath som leder. Før da var Annette Christensen daglig leder i Eventyrplaneten i Hørning BørneUnivers, hvor hun havde arbejdet siden begyndelsen af 2012. Tidligere har hun været souschef i Mølleskolens SFO fra år 2000 til slutningen af 2011, og hun har været dagplejepædagog med det pædagogiske ansvar for dagplejere ved Ry dagplejeformidling i perioden 1997-2000. Desuden har hun været pædagog i vuggestuen Tommelise i Brabrand 1989-1997 og pædagogmedhjælper i den integrerede institution Kærnehuset i Galten 1984-1986.

Sportsligt har hun et imponerende cv: Dansk seniormester i bænkpres 2011 og 2013 Vinder af der internationale stævne ´ER Open´ januar 2014 Jysk seniormester i bænkpres 2012 og 2013 Udtaget til Landsholdet i oktober 2013 Udtaget til at repræsentere Danmark til VM i maj 2014 i bænkpres Dansk seniorrekord i bænkpres med udstyr: August 2013 med 150kg Januar 2014 med 152,5 kg Dansk seniorrekord i bænkpres raw: September 2013 med 122,5 kg Senior rangliste på verdensplan: delt 1.plads bænkpres raw Den 6. maj i år kåres hun om Årets Sportsnavn 2013 i Skanderborg Kommune.

33


Giv dit kæledyr tryghed, omsorg og pasning i vante rammer Tekst: Helene Franck Mortensen Foto: Ibry

Erhvervsportræt

Trine Dyrepasser er et nyt firma i Gl. Rye, som hjælper og rådgiver folk omkring deres kæledyr, således at dyr og ejere får et bedre liv og samspil med hinanden. Trine Dyrepasser tilbyder bl.a. pasning af kæledyr, rådgivning om alle typer kæledyr, samt foredrag om spændende emner fra dyrenes verden. Hvor ofte har du ikke stået i situationen, hvor familien skal på ferie, og hvad stiller I lige op med katten, knæleren eller kaninen imens? Pasningsproblemer med hensyn til familiens kæledyr melder sig gang på gang, men Trine Dyrepasser tilbyder nu at tage hånd om familiens kæledyr, så I kan koncentrere jer om at nyde ferien. ”Tillid, tryghed og frihed til folk” er mottoet for Trine Hansens firma, og Trines mission er, at dyreejere skal kunne rejse på ferie eller tage på arbejde med visheden om, at deres kæledyr er trygge og har det godt.

Fordelene for dyreejeren Pasningen foregår altid i kæledyrets eget hjem, for her får kæledyret den tryghed og de rammer, som det er vant til. Samtidig undgår dyret at opleve stressede situationer eller at skulle forholde sig til nye steder, dufte, lyde og evt. andre dyr. Ikke kun kæledyret får tilbudt tryghed ved feriepasning i hjemmet. Som dyreejer får du en gratis bonus oveni, da der bliver holdt opsyn med hjemmet en gang om dagen, ligesom Trine tømmer postkassen, mens du er på ferie.

4

Den Sociale Hundeklub Trine Dyrepasser tilbyder luftning og pasning af hunde for familier med en travl hverdag, men dog ikke feriepasning af hunde. Den daglige gåtur giver en glad og harmonisk hund, og du kan i stedet vende dårlig samvittighed til glæde og overskud. Et rigtig godt alternativ til feriepasning er den Sociale Hundeklub, som er et socialt netværk for hundeejere, hvor mennesker og hunde kan mødes i små grupper. Her kan begge parter få venner, udveksle erfaringer, lege sammen, og optimalt set lære hinanden så godt at kende, at man kan passe hinandens hunde i ferieperioder. Det er en slags ”mødregruppe for hunde”, som giver tryghed, tillid, kendte rammer og nye venner. Trine Dyrepasser fungerer som tovholder, koordinator og konsulent på de Sociale Hundeklubber rundt om i landet, og hun tilbyder sparring, gode råd og forslag til både indendørs og udendørs øvelser. I øjeblikket arbejdes der på at opstarte en Social Hundeklub i Gl. Rye.

Rådgivning og foredrag Trine Hansen er uddannet dyrepasser og jordbrugsteknolog, og hun har mange års erfaring med en bred vifte af dyr i bagagen. I udlandet har Trine suget viden til sig om mere eksotiske dyr, og hun kan derfor rådgive om alle typer kæledyr fra insekter og krybdyr over mus og rotter til aber, hunde og katte. Støder du ind i problemer med dit kæledyr, så kan Trine Dyrepasser give gode

råd m.h.t. adfærd, pasningsbehov, sundhedstilstand og meget mere. Også i situationen, hvor du står og skal anskaffe dig et kæledyr, kan Trine være til stor hjælp både før, under og efter købet, så I er sikre på at få et kæledyr, som passer til netop jeres families livsstil og situation. Trine tager rundt i landet og giver spændende foredrag om dyrenes verden. Her fortæller hun f.eks. sjove historier om dyr og natur, om hvad en dyrepasser laver, eller om alternative kæledyr til folk med allergi. Krybdyr er velegnede til folk med allergier, og samtidig er de ikke pladskrævende eller har behov for luftning, hvilket gør dem bedre egnede end hunde og katte til familier, der bor i lejlighed. Til foredragene kan du også være så heldig at møde nysgerrige Frida, Trines flotte, orange kongesnog. Der er garanti for, at både børn og voksne får en sjov og lærerig oplevelse.

Lokalt og regionalt Trine har sin base i Gl. Rye, hvor hun har boet i halvandet år. Som brændende natur- og dyreven har hun engageret sig i Lyngbakkernes støtteforening, Naturfond Gl. Rye. Trine Dyrepasser kører rundt til familier med kæledyr fra hele Aarhus-området til Silkeborg, Skanderborg, Brædstrup og Ry-området. Så skal dit kæledyr forkæles, fodres, nusses eller motioneres, mens du er på arbejde eller på ferie, så kig ind på www.trine-dyrepasser.dk eller ring til Trine på 61 30 47 12


Sidste nyt om Rye Kraftvarmeværks projekt Som fortalt i sidste nummer af Aktuelt i Gl Rye er projektet godt i gang. Projektet skal ændre Rye Kraftvarmeværk fra et naturgas fyret kraftvarmeværk til et varmeværk primært baseret på solenergi og varmepumper. Som man kan se, hvis man kommer forbi værket på Hjarsbækvej, skrider arbejdet frem, og hjulpet af det forholdsvis gode vejr er projektet kommet rigtigt godt fra start. Kun ganske få dage har man ikke kunnet arbejde. En af de mere kritiske ting, som forbrugerne kunne mærke, var flytning af værkets hovedledning for at give plads for buffer tanken. I forbindelse med dette arbejde var det nødvendigt at lukke for varmen en hel dag, men heldigvis var det en lun solskinsdag i marts, så det var minimalt, hvad vi mærkede til det.

Den første synlige bygningsdel er den tank, som er bygget som buffer til grundvand. Det er nødvendigt med en buffertank, fordi grundvandspumperne ikke løbende kan levere den nødvendige vandmængde til varmepumperne. Tanken kan indeholde 1000 m3. Den er opført i betonelementer og vil blive overdækket til slut. Den anden synlige bygningsdel er den nye tilbygning, hvor varmepumperne og teknik skal stå. Bygningen er holdt i samme stil som den oprindelige bygning, for at det samlede byggeri skal fremstå så harmonisk som muligt. Det tredje sted, der arbejdes, er området, hvor solvarmepanelerne skal stå. Meget af arbejdet er dog her sket under jorden, idet de nedsivningsrør, der skal lede det oppumpede grundvand ned i undergrunden igen. Der er i alt udlagt 1500 meter drænrør. Man kan dog nu se rørstykker, som stikker op af jorden. Det er starten på rørsystemet, der skal føre det varme vand fra solpanelerne tilbage til værket. Nu skal varmepumper, solpaneler og teknik installeres. Planen er, at der er igangsætning af projektet til sommer, og derefter vil anlægget være klar til levering af god varme til byen. På vores nye hjemmeside – www. ryekv.dk – kan man følge med i hvordan projektet skrider frem og i øvrigt finde alle andre relevante informationer.

Rye Kraftvarmeværk A.M.B.A. Hjarsbækvej 7, Gl. Rye 8680 Ry Tlf. 8689 8002 · Fax: 8689 8944 E-mail: rkv@mail.dk · www.ryekv.dk 5


Computeren er din ven !?!

Af Mogens Høeg

Hvis computeren ikke er din ven, har vi på Gl. Rye skole et ”rigtig godt tilbud” til dig. Vi holder kurser i omgang med og betjening af de moderne bæster (computeren) som vores regering og kommunerne har pålagt os at bruge til at kontakte alle offentlige kontorer samt pengeinstitutter, DSB, billetkontorer,- ja jeg kunne blive ved. Vores kurser er på et niveau, hvor alle kan være med - onsdag er for dem der ikke har prøvet før og tirsdag er for de lidt øvede. Vi tager hånd om den enkelte og sikrer, at alle bliver lidt bedre rustede til kampen mod digitaliseringen. Undervisere er for tiden Søren Grosen, Karen Olesen, Marie Louise Steenbjerg, og Mogens Høeg. I den forløbne forårssæson har vi øvet os i at oprette en digital postkasse, så vi kan modtage breve fra det offentlige,- op-

6

rette en mailkonto,- sende billeder med e-mail,- undgå uønskede mails,- indsætte billeder i en mail,- vedhæfte en fil til en mail,- bestille billetter til togrejse,- bestille bøger på biblioteket,- lave en rigtig trykt bog med egne billeder,- lave backup (sikkerhedskopi) af private ting som billeder og dokumenter fra computeren. Vi har også hjulpet med at finde det mest fordelagtige mobilabonnement, den bedste internetforbindelse til prisen, genveje til nyttige steder på nettet, opskrifter på leverpostej og kager og andre spændende ting. På hver kursusdag holder vi en kaffepause, hvor vi hygger os med kaffe/te og kage og ikke mindst fordøjer den information, vi har fået. Dette er en vigtig del af kurset, for kender man hinanden rigtig godt tør man også stille de såkaldte ”dumme spørgsmål” Vi er så heldige, at Gl.Rye skole velvilligt stiller deres computere til vores disposition uden for skoletiden tirsdag og

onsdag 14.00 til 16.00 og vi kan derfor tilbyde kurserne gratis til interesserede. Næste kursus starter i september, se opslag ved Brugsen eller kalenderen her i bladet. En lille bøn! Skulle der være nogen, der har tid til at give en hånd med tirsdag eller onsdag ville det være meget kærkomment. Vi mangler vejledere, der i samarbejde med underviseren kan hjælpe de mange kursister til rette. Det betyder ikke at du skal være ekspert for at kunne vejlede, bare du er daglig bruger vil du kunne være til stor nytte. Ring og jeg bliver så glad. Mobil 6088 4445


Erhvervsportræt

Rye Brugsforenings ordinære generalforsamling Stor interesse for brugsen - nye initiativer på vej Pænt fremmøde med 15 borgere ved Rye Brugsforenings ordinære generalforsamling den 9. april 2014. Bestyrelsesformandens beretning blev godkendt (uddrag): - Generelt et presset detailmarked i Danmark

- Avancen er under pres

- Discountbølgen har fat i danskerne

- Dagli’Brugsen-kæden satte over 2000 X-tra varer ned i pris i 2013 for at matche discountbutikkerne

- Rye Brugsforenings kampagne med ”En tyver mere om ugen” er blevet godt modtaget af borgerne

- Borgerne i Gl. Rye skal ændre indkøbsmønster, hvis vores brugs skal overleve på sigt

- Uddelerens SMS-tilbud har vist sig at være en god måde at få kunderne ind i butikken

- Flere kundeaktiviteter som fx smagsprøver er på vej

Regnskabet blev godkendt: 2013 viste et underskud på 114.000 kr. Budgettet sagde plus 90.000 kr. Vi har altså tabt over 200.000 kr. i forhold til forventet. For 2014 er der budgetteret med et overskud på 65.000 kr. Valg af medlemmer til bestyrelsen: Hardy Vinther og Martin Skaar Jacobsen var på valg, men genopstillede ikke. Carsten Flø Jensen, Henrik Qvist og Henrik Wolter fortsætter i bestyrelsen. To nye bestyrelsesmedlemmer blev efter eget ønske valgt in absentia, da de var forhindrede i at deltage på generalforsamlingen. Det er Ejnar Jakobsen og Jakob Korsgaard. Efter generalforsamlingen var der ølsmagning ved Virklund Bryghus.

Tilmelding til brugsens tilbuds-SMS’er

ns Vær med i brugse e Facebook-grupp

re om ugen”. Søg på ”En tyver me men derimod bud fra butikken Her får du ikke til gen: nin re sfo ug n om br general informatio gletal ud, så nø d gger hver måne - Uddeleren læ n det går butikken alle kan se, hvorda butikken. Fx kundeaktiviteter i - Invitationer til den 11. april ver på påskebryg havde vi smagsprø s lokalsamfund rer brugsen i vore - Hvad sponso rier/tyverier tiltag overfor røve - Diskussion om r fra fiskemanden - Informatione nalet - Nyt om perso t andet ge Og meget, me men vi skal have 150 medlemmer, I dag har gruppen mange flere med!

Tilmeld dig via opslag i butikke n eller henvendelse til personalet. Eller send en SMS til uddeleren på tlf. 23 84 41 96 med teksten ”Tilm eld tilbud på SMS”. Det er uddeleren selv, der find er tilbuddene – så det er helt lokale tilbud fra butikke n i Gl. Rye. Priserne er trykket helt i bund! Tilbuddene kan oftest bruges som helt konkret idé til aftensmaden. Så mangler du kun tilbehøret. Uddeleren sender i dag tilbud ud til ca. 150 personer, men vi skal have mange flere med !

Nu starter vi bru gsens frivillige hjælpe korps op

Brugsens bestyrelse har besluttet at starte et frivilligt hjælpekorps op . Har du tid og lys t til at deltage i korpset, eller vil du bare gerne bidrage med idéer til tiltag, kan du kont akte koordinator fo r hjælpekorpset Martin Skaar Jacobs en på tlf. 22 56 82 40 eller martin@ mjacobsen.dk. Skriv gerne, hvad du kan hjælpe me d. Eksempler på opgaver kunne væ re rengøring, malea rbejde, oprydning, forskønnelse af butikken, smag sprøver, aktiviteter i butikken osv.

Gør en forskel:

Brug en ”flad tyver” mere i Dagli´Brugsen om ugen...

7


Gl. Rye Mølle ”blot BLÅT” – ny særudstilling af moderne strik på Gl. Rye Mølle ”blot BLÅT” er navnet på en ny særudstilling af utraditionelt, moderne strik, som netop er åbnet på Museet på Gl. Rye Mølle. Foreningen ”Seriøst strik… for sjov” står bag udstillingen, der indeholder et meget varieret udvalg af avanceret håndstrik i alle tænkelige blå farver. Der er alt fra strikkede dyr og smykker over hatte og sjaler til skulpturer og strikkede møbler! Knap 40 udstillere viser deres ting i hele møllen og museet. Derfor vil man kunne opleve højest overraskende sammensætninger af moderne strik med kværne, motorer, træsko, landskabsmalerier, effekter fra besættelsen osv. Udstillingen ”blot BLÅT” kan ses på Museet på Gl. Rye Mølle hele sommeren.

Men der er meget andet at se på Gl. Rye Mølle denne sommer. Museets hovedattraktion er fortsat Gl. Rye Mølle fra 1872, som står med sin oprindelige indretning og inventar bevaret. I museets øvrige udstillinger kan man fordybe sig i en lang række spændende historier fra Gl. Ryeområdet. Udstillingen af landskabsmalerier fra Himmelbjerg-egnen, som åbnede forrige år kan stadig ses. Se mere på Skanderborg Museums hjemmeside: www.skanderborgmuseum.dk Billeder fra sommerens særudstilling ”blot BLÅT”

Kommende arrangementer: Torsdag d. 22. maj kl. 19: Hvordan blev Himmelbjerget Danmarks mest berømte bakke? Guidet tur Hør om den ukendte ”kol”, Blichers Himmelbjerg-fester, guldaldermalerne, de første turister og flere historier fra Himmelbjerget. Guide: Museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen, Skanderborg Museum. Mødested: Parkeringspladsen P1 ved Himmelbjerget. Pris: 30 kr. for voksne, børn gratis. Søndag d. 25. maj kl. 14: ”Kend din by!” – åbent hus på Gl. Rye Mølle Borgerne i Gl. Rye inviteres til at besøge Museet på Gl. Rye Mølle, se den gamle mølle og høre om byens og egnens historie. Der er rundvisning i museets udstillinger, og der er kaffe, te, saftevand og hjemmebagte boller. Der er gratis adgang for alle denne eftermiddag. Torsdag d. 5. juni, Grundlovsdag, kl. 14: Byvandring i Gl. Rye – en historie om byens gyldne tider ”De gyldne tider” i Gl. Rye begynder med gårdmændenes overtagelse af Rye Sønderskov i 1781, hvorefter træskoproduktionen sættes i system. Guide: Arkitekt Poul Nielsen, Gl. Rye Møllelaug & Museumsforening. Mødested: Gl. Rye torv – overfor kroen. Pris: 30 kr. for voksne, børn gratis. Søndag d. 15. juni kl. 10-16: Dansk Mølledag og Møllemarked ved Gl. Rye Mølle. Se møllen arbejde og de mange andre aktiviteter: Hestevognskørsel, savværk og motorer kører, arbejdende værksteder med håndværk og husflid, snobrød for børn. Salg af brød fra den udendørs ovn, kaffe og mad fra grillen m.m. Entre: 30 kr. for voksne. Børn og unge u. 18 år gratis. Tirsdag d. 1. juli kl. 19: Hvordan blev Himmelbjerget Danmarks mest berømte bakke? Guidet tur Hør om den ukendte ”kol”, Blichers Himmelbjerg-fester, guldaldermalerne, de første turister og flere historier fra Himmelbjerget. Guide: Museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen, Skanderborg Museum. Mødested: Parkeringspladsen P1 ved Himmelbjerget. Pris: 30 kr. for voksne, børn gratis.

Åbningstider på Museet på Gl. Rye Mølle: Maj - september: Tirsdag-fredag kl. 10-16. Lørdag-søndag kl. 13-16. 8 Mandag lukket

Søndag d. 24. august kl. 10-16: Høstdag på Museet på Gl. Rye Mølle Oplev høst som i gamle dage og se møllen dreje rundt. Demonstration af gamle høstredskaber, motordrevet tærskeværk, maling af mel og bagning af brød i museets udendørs ovn. Aktiviteter for børn.


Indmeldelsestilbud Meld dig ind i Silkeborg Ry Golfklub som fuldtidsmedlem inden 30. juni 2014 – så dækker klubben din aktieinvestering på 5.000 kr.

Gratis prøvetræning for børn/juniorer Hver tirsdag og torsdag fra kl. 16-17. Gratis den første måned. Udstyr haves.

Billede fra Pay & Playbanen og fra hul 14 på Kildebjerg i Ry

Spil golf i Ry og Silkeborg Tekst: Martin Skaar Jacobsen Foto: Silkeborg Ry Golfklub og Peer Thøgersen

Golf giver motion og frisk luft, du er midt i den smukke natur – og så er golf faktisk en social sport, fordi alle kan spille mod alle. Du tilpasser medlemskabet efter dit behov. Du kender helt sikkert en, der spiller golf – for golf er en folkesport i Danmark. Måske har du aldrig selv turde kaste dig ud i enorme arealer og de små huller og bolde. Min nabo er meget bedre end mig. Mon ikke jeg skal betale masser af penge, før jeg overhovedet har græs under fødderne? Det kræver da en hel Volvo stationcar fuld af dyrt udstyr, før man kan starte. Jeg binder mig sikkert for en helt sæson uden at vide, om det er mig. I Silkeborg Ry Golfklub er der heldigvis gjort op med de største forhindringer for at prøve golfsporten, så hent bare naboen og kom af sted!

Golf er et socialt spil På grund af handikap-systemet får du flere slag end din dygtige nabo. Så I følges ad hele vejen og hygger jer, I dyster mod hinanden, men din nabo skal oppe sig mod dig – for han skal klare hullerne

på færre slag end dig. Alle kan spille mod alle og stadig have det sjovt.

Fleksible medlemsskaber Du binder dig mindst ved blot at møde op og spille på Pay & Play banen i Ry mod at betale normalt greenfee (udstyret kan lejes, og alt er selvbetjening). Skal det være lidt mere alvorligt kan du købe et prøvemedlemskab inkl. lån af udstyr. Endelig er der 3 typer fulde medlemsskaber. Det er fleksibel golf.

Silkeborg Ry er én klub Du har adgang til 2 anlæg i samme medlemskab. Klubben er en forening ejet af medlemmerne. I alt 54 huller i noget af Danmarks smukkeste natur. Som medlem har du adgang til driving range, udendørs træningsanlæg, indendørs træningscenter, fitness center, fysioterapi, pro-shop og restaurant. Se meget mere på www.srgolf.dk.

Manager Keld Rasmussen, håber på at se mange nye golfspillere på banerne. Alle er velkommen til at benytte de dejlige faciliteter, som Silkeborg Ry Golfklub kan tilbyde.

Erhvervsportræt

9


Borgerforeningen

Beretning for Borgerforeningen i Gl. Fastelavn 10/2 2013 I år 2013 valgte bestyrelsen at opkræve et symbolsk beløb fra de deltagere, som ikke var medlem af Borgerforeningen. Der var mulighed for, at dem der have lyst kunne melde sig ind. Fastlavnsfesten startede med at Petrine fra Galgebakken og et juletræ bød alle velkommen. Der kom en masse festlige voksne og børn, der var udklædt helt fantastisk. Orkestret Fars Grise sørgede for dans og festlig underholdning.

Brugsentræf 11/5 2013 Brugsentræf blev holdt en enkelt lørdag formiddag. Det fungerede fint og selvom det er koldt, kommer der troligt medlemmer hvert år og betaler kontingentet på denne måde. Det er en god lejlighed for bestyrelsen til at snakke med medlemmer og dele et par kopper kaffe.

Sct. Hans 23/6 2013

Vi må konstatere, at vejret er en vigtig med- eller modspiller, når vi afholder vores Sct. Hans fest på pladsen og marken foran Møllen. Det var igen i år en meget kølig aften, hvor der ikke mødte ret man-

ge op til fællesspisningen, hvor der blev grillet medbragt mad, mens Optimisterne på ihærdig vis forsøgte at løfte stemningen. Borgerforeningen stod for salg af drikkevarer til maden, og senere kaffe og kage, hvor adskillige lækre kager var bagt og doneret af vores hjælpekorps. I løbet af aftenen kom flere og flere dryssende op til Møllen, så der var pænt mange tilhørere til båltalen med skoleleder Helle Futtrup Jørgensen, og da bålet blev tændt, var der rigtig mange både børn og voksne til at synge med på Midsommervisen.

Dragedag 21/9 2013 Tur til Højkol 4/5 2013

Vi mødtes som sædvanligt ved Gl. Rye Kro, hvorefter der blev lavet samkørsel til porten ved Højkol. Mellem 80 og 100 personer havde fundet tid og lyst til at deltage denne smukke sommeraften med sol og varme. Vi blev modtaget af skovarbejder Leif Eriksen, som bød velkommen til en rundvisning i de smukke omgivelser, ligesom han også guidede os videre igennem stierne, op til selve hovedbygningen. Her kunne man indtage sin medbragte forfriskning, mens Leif Eriksen fortalte om Højkols historie – og svarede på spørgsmål fra de interesserede tilhørere. Folk var glade og tilfredse, og der var stort bifald. 10

En veloplagt formand for Dansk Drage Klub med familie ankom tidligt om morgenen med telt og alt udstyr til at bygge enkle drager. Mange børn med deres forældre dukkede op. Der blev bygget 80 drager, så det skønnes at et par hundrede personer kom forbi. På trods af den svage vind kom langt de fleste af de hjemmebyggede drager i luften. Drageklubben demonstrerede et par af deres store drager, men desværre var det ikke muligt at opsætte de største og flotteste. Tak til Finn Pedersen, som venligt lagde mark til.

Foredrag med Cato Thau-Jensen, afholdt i samarbejde med UDSYN, d. 24/10 2013.

Cato Thau-Jensen, som bl.a. har illustreret en del børnebøger, nogle i samarbejde med forfatteren Kim Fupz Aakeson, fortalte om sit arbejde, læste uddrag op fra sine historier, krydret med dias og historier fra sin egen barndom og opvækst. Foredraget blev afholdt i Sct. Sørens hus, og i ugerne op til foredraget var en del af hans collager, originale børnebogstegninger og andre malerier udstillet i huset. Cato leverede et dejligt og til tider gribende og intenst foredrag. 20-30 personer overværede det.

Koncert med Nikolaj Rosengreen 5/11 2013

Den 5. november spillede Nikolaj Rosengreen koncert i Gl. Rye kirke. Koncerten var en optakt til udgivelsen af Rosengreens debutplade, World at Your Feet, der kommer på gaden her i 2014. Aftenen bød både på egne kompositioner, fortolkninger af kendte skandinaviske melodier og numre fra resten af verden. Og der blev selvfølgelig også

plads til lidt fortællinger og en god kop kaffe. Koncerten blev krydret med en dygtig gæstemusiker fra Burkina Faso, der havde et meget specielt instrument med, samt et par danse af en lokal flamenco danser.

Velbesøgt vælgermøde 12/11 2013 Som optakt til kommunalvalget havde Borgerforeningen arrangeret vælgermøde på Gl. Rye Skole.

Omkring 70 borgere dukkede op for at høre et politikerpanel bestående af Frands Fischer (Socialdemokraterne), Jens Szabo (Venstre), Jens Anker Hansen fra de Radikale, Thomas Cordtz fra Det Konservative Folkeparti, Jens Sønderskov (SF) og Henrik Quist fra Enhedslisten. Trafikken gennem Gl. Rye var noget af det, der fyldte meget. Blandt andet foreslog Henrik Quist, at der burde laves en rundkørsel på Horsensvej for at dæmpe lastbiltrafikken. Flere af politikerne mente, at den kollektive trafik burde forbedres. Således ville Frands Fischer arbejde for bedre forbindelser til toget i Ry, så afgangene passer sammen mellem busser og tog. Jens Szabo foreslog et pilotprojekt med delebiler, og Jens Anker Hansen foreslog, at man indførte gratis kollektiv transport og dermed fik flere til at bruge den. Debatten kom vidt omkring, og man diskuterede også skolens fremtid, lyngbakke-projektet, fjernvarmen i Gl. Rye og cykelstier.

Landbetjent holdt foredrag 21/11 2013 Borgerforeningen havde indbudt landbetjent Vagn Stensig Kristensen til at holde foredrag i klubcafeen ved Gl. Rye Skole. Hovedemnet var de desværre alt for mange indbrud i området. Vagn Stensig Kristensen kunne fremvise statistik. Tendensen var desværre, at antallet af indbrud i Gl. Rye og Ry er steget. En stor del af indbruddene bliver begået af østeuropæiske kriminelle. I 2013 blev der begået i alt 101 indbrud i postnummerområdet 8680 Ry. I Gl. Rye har der været tale om en fordobling af antallet af indbrud fra 2012 til 2013. I 2012 blev der begået 11 indbrud i Gl. Rye. I 2013 steg tallet til 22 indbrud i Gl. Rye alene, oplyste landbetjenten.


Borgerforeningen

. Rye Landbetjenten anbefalede, at borgere hjælper hinanden og er på dupperne med hensyn til at holde øje med mistænkelige biler og personer. Nabohjælp kan være en god ting, ligesom alarmer.

Søren Blaabjerg Poulsen Formand 26 27 72 27 soeren.poulsen@glrye.dk

at stierne er offentligt tilgængelige og ikke kan inddrages som privat ejendom

peter.hald@glrye.dk

Juletræstænding 1/12 2013 Juletræet på torvet tændes traditionen tro den første søndag i advent, hvilket i år var d. 1. december. De gamle lys var efterhånden blevet noget defekte, så der var indkøbt nye energibesparende LED-lys og en stor flot stjerne. Træet blev leveret af Lars, som hjalp med at sætte det op dagen forinden. Vi havde valgt at vende tilbage til vores tidligere koncept, hvor arrangementet starter med børneteater for de 3 – 8 årige om eftermiddagen. Asger Zap Show Teater opførte ”Juleballaden” i skolens amfiteater, hvor der var godt fyldt op med en masse glade og forventningsfyldte børn. Teatret blev støttet økonomisk af Kultursamvirket i Skanderborg Kommune. Herefter var der salg af kaffe og klejner ved de pyntede borde i skolegården, inden julemanden og hans nissepiger kom kørende i hestevogn, hvorfra de uddelte godteposer. Kl. 17 blev træet tændt, og FDF-orkestret satte gang i julemelodierne, imens dansen gik omkring træet.

Café Nemt I efteråret etablerede vi Café Nemt. Konceptet er, at man på forhånd tilmelder sig. Den pågældende aften medbringer man selv tallerken, bestik og glas og for en lav pris, kan man så spise sig mæt. Det har været rigtig hyggelige aftener! Og vi glæder os til flere.

Juleaften 24/12 2013 BOF ønskede at lave en lidt anderledes juleaften. Menighedsrådet ville gerne støtte op om initiativet, men det blev ikke nødvendigt. Flere tilmeldte sig og de fik en rigtig hyggelig juleaften. God mad, god vin, stearinlys, brændeovn og masser af god samtale. ”Næstekærlighed i en helt-nede-på-jorden udgave.”

Kirke- og Møllestier 2013 Efter 8 år har Borgerforeningens arbejde med at bevare de gamle kirkestier båret frugt. Der er endelig kommet skilte op, som viser, hvor stierne går. Vi har længe ønsket at bevare dem, for de er et af Gl. Ryes særlige kendetegn og byens historie. Det glæder os, at det nu er tydeligt,

Peter Hald Næstformand Ryesgade 45 2857 8560

HJARSBÆKVEJ I GL. RYE - ENERGIRIGTIGE OG BÆREDYGTIGE BOLIGER FOR ALLE

Lejeboliger 2013

I maj måned i år begynder Østjysk Bolig at opføre 33 lejeboliger på hjørnet af Hedelundvej og Hjarsbækvej. Det vil tage omkring 14 måneder at opføre boligerne, så de kan stå klar i sommeren 2015. De 33 rækkehuse bliver lavet i tre forskellige størrelser. Der opføres otte boliger med tre værelser, 13 med fire værelser og 12 huse med fem værelser, og de bliver på henholdsvis 81, 97 og 111 kvadratmeter. De nye boliger bliver lavenergi-boliger, der forsynes med solceller. De varmes op ved hjælp af fjernvarme.

Økonomi I 2013 valgte 220 husstande eller enkeltpersoner at tegne medlemskab i borgerforeningen. Det gav en indtægt på kr. 22.720. Medlemstallet var noget lavere i 2013 end i 2012, hvor medlemsantallet var 245 og indtægten kr. 26.360. De traditionelle større arrangementer; fastelavn, Sct. Hans fest og juletræstænding, gav underskud på henholdsvis 1.541, 683 og 2.792 kr. Foredrag, koncert og dragedag kostede mellem 1.300 og ca. 3.229 kr. Vi fik tilskud fra Kultursamvirket til juleteateret for børn, kr. 3.500 kr., så vores nettoudgift til dette blev 2.350 kr. Borgerforeningens andel i udgifterne til omdeling af Aktuelt var som vanligt 2.400 kr. Udgifter til arrangementsfolder i samme størrelsesorden, kr. 2.333 og forsikringer og medlemskab af Landdistrikternes Fællesråd kostede til sammen kr. 2.191. Sammenlagt med en investering i juletræskæde og topstjerne til juletræet, i alt 3.318 kr., og de mindre udgifter til bl.a. generalforsamling, tur til Højkol, udgifter til Gl. Rye portalen samt gebyrer til bank og Coop, gav det et underskud i 2013 på kr. 3.892. Dette underskud svarer omtrentligt til forskellen mellem kontingentindtægterne i 2012 og 2013. Ved årets afslutning udgjorde foreningens egenkapital kr. 73.156.

Liselotte Johansson Kasserer Skovsbjergvej 12 8788 3006 · 3095 8781 liselotte.johansson@glrye.dk

Helen Grubbe Sekretær Jægergårdsvej 14 8687 1767· 4061 1555 helen.grubbe@glrye.dk

Susanne Tougaard 86 89 84 10 susanne.tougaard@glrye.dk

Christina Rauh Oxbøll 8689 8692/5054 5098

christina.oxboell@glrye.dk

Susanna Pakkasmaa 31 66 60 98

susanna.pakkasmaa@gl.rye.dk

Suppleanter Christen Olsen Lene Schultz 35 11 68 17 Steen Jørgensen 86 89 81 06 Ove Krogsøe 86 89 83 01

11 11 11


Café Nemt flytter - jeg håber, I vil flytte med!

Grundet skolereformen kan jeg ikke længere bruge skolekøkkenet i dagtimerne og af flere grunde har jeg ikke mulighed for at arbejde om aftenen. Derfor flytter Café Nemt op i Sognehuset. I april kan vi stadig være på skolen, men fra og med maj vil maden og det hyggelige samvær foregå i Sognehuset over for kirken. Menighedsrådet har givet mig lov til at bruge lokalerne i Sognehuset, men derudover vil intet være forandret. Det er stadig Borgerforeningen, der står bag arrangementet, og selve fremgangsmåden vil ligeledes være den samme. I Sognehuset er der dejlige lokaler og faktisk glæder jeg mig meget til at lave Caféen deroppe. <336.gif> Caféen har åbent fra 17.30 til 20.00. Du skal selv medbringe tallerken, bestik og service, men derudover skal du bare sætte dig og spise. Menuen fastlægger jeg

fra gang til gang, for den vil afhænge af gode tilbud, råvare-sæson og aktuelle muligheder. Jeg vil dog forsøge at få menuen lagt på glrye.dk i god tid, så hold øje med hjemmesiden. Prisen er også stadig den samme: 40 kroner for voksne og 20 kroner for børn under ti år. Der er ikke tale om nogen form for finere madlavning. Jeg serverer ganske almindelig hverdags-aftensmad. Men jeg lover, at du bliver mæt. Maden er ikke fuldstændig økologisk - det vil være umuligt på det budget. Jeg forsøger at bruge min sunde fornuft. Spørg mig endelig, hvis du mangler svar på noget! Jeg har fået flere forespørgsler, men nej, jeg er ikke selv vegetar og jeg har ingen erfaring i at lave vegetarmad. Der vil altid være salat og grønt i en eller anden form samt brød, men det er tænkt som tilbehør og vil derfor ikke indeholde alle de nødvendige næringsstoffer. Men jeg er åben for at prøve nye opskrif-

Skt. Hans ved møllen Midsommeren nærmer sig, og mandag den 23. juni arrangerer Borgerforeningen traditionen tro Skt. Hans-fest på marken bag Gl. Rye Mølle.

Programmet: 19.00: Pladsen åbner. Børnebål til snobrød. Tag pinde med. 19.30: Den store grill er klar. Vi spiser medbragt mad. OBS! Borgerforeningen sælger, øl, vin og sodavand. 20.30: Båltale. 21.00: Bålet tændes. Fællessang og musik. Mere udførligt om Skt. Hans kan ses på www.glrye.dk

12

ter, så grib endelig fat i mig...! Der vil være vand ad libitum på bordene og derudover er du meget velkommen til selv at medbringe egne drikkevarer. Datoerne for den nemme aftensmad er for resten af året :

22. maj 19. juni 28. august 18. september 30. oktober 27. november 18. december

Samtlige datoer er torsdage. Jeg håber vi ses! Og tag gerne naboen med... Kærlig hilsen Hanne Østergaard

Tur til Højkol igen Højkols smukke rhododendroner står snart i fuld flor, og tirsdag den 3. juni arrangerer Borgerforeningen den årlige tur til Højkol og de farvestrålende blomster. Vi mødes ved Gl. Rye Kro klokken 18.45 og kører i samlet flok til Højkol, hvor vi mødes med skovfoged Niels Bach, som vil ledsage os på turen. Man medbringer selv kaffe og kage, eller hvad man måtte have lyst til at indtage.


Bogcaféen Hjælp til 65+ borgere i Skanderborg Kommune Fra 1. november 2014 skal vi modtage al post fra det offentlige i en digital postkasse på computeren. Hvis man ikke foretager sig noget, bliver man automatisk tilmeldt. Man kan give én eller flere personer læseadgang, så man kan få hjælp til af finde og læse den digitale post, eller man kan blive fritaget og stadig modtage almindelig papir post, hvis man opfylder én af betingelserne. Skanderborg Kommune har ansat Hanne Gaardsted og ­ Benedicte Melchior Jensen, som vil hjælpe med at finde den bedste løsning for den enkelte.

Mød Hanne Gaardsted i Datastuen i Ry mandage 10-12 (Skanderborgvej 44) og på Ry Bibliotek mandage 13 – 15. Hanne Gaardsted hjælper med OPRETTELSE AF DIGITAL POSTKASSE UDESTEDELSE AF STRAKS NEMID. SAMT FRITAGELSER OG ANMODNING OM LÆSEADGANG. Hanne Gaardsted og Benedicte Melchior Jensen

Var du klar over...

Fra den store biblioteksverden

- at Gl.Rye Bogcafé har en helt unik ordning med skolebiblioteket, som ikke findes ret mange andre steder ? Gl.Rye Skolebibliotek stiller nemlig alle sine materialer til rådighed for alle borgere i Gl.Rye, store som små. Kom op i Bogcaféen og bliv låner, så har du mulighed for at låne f.eks. billedbøger til mindre børn, som endnu ikke er startet i skolen eller f.eks. spændende bøger at læse højt af, hvis du får børnebørnene på besøg. Bogcaféen er også hele Gl.Ryes fælles bogreol. Der er rigtig mange gode nye bøger, som nogen forærer til stedet, så andre kan låne og stille tilbage igen. Velkommen i Bogcaféen !

Sådan gør du, hvis du vil afhente bøger og andet ”fra den store biblioteksverden” i Bogcaféen. Gå ind på www.bibliotek.skanderborg.dk eller på www.bibliotek.dk og bestil det, du ønsker. Du skal være oprettet som låner på Ry Bibliotek (eller et andet bibliotek i kommunen) for at låne. Du modtager du en mail og en sms, når tingene er klar til afhentning. Når du er færdig med tingene, kan du aflevere dem igen i den store kasse i Bogcaféen. Meget enkelt! Hold øje med din lånerstatus på www.bibliotek.skanderborg. dk eller på bibliotekets app og se, hvornår afleveringsdatoen er.

”SNUTTEKLUBBEN”

14. august 25. sept. 23. okt. 20. nov 18. dec

På disse torsdage formiddage kl. 9.00 til 11.00 er der hyggeligt samvær i bogcafeen for de små med deres forældre eller dagplejere. Vi kigger bøger, ser film og synger sammen. Alle er velkomne. Mh. Karen.

Velkommen til Bogcaféen i Gl. Rye

Sommerferie i Bogcaféen. Bogcaféen er lukket i skolens sommerferie. Sidste åbningsdag inden ferien er mandag d. 23.6, og første åbningsdag efter ferien er mandag d. 11.8. Vi ønsker alle en rigtig god læseferie. 13


Sådan bestiller du Flagallé Ring til l Birthe Jensen, flagudlejer tlf. 8689 8351 eller tlf. 5131 8074 og hvis Birthe ikke kan træffes, til et af de øvrige bestyrelsesmedlemmer: l Jørgen Pedersen, Formand tlf. 4075 1471 l Frankie Jensen, kasserer tlf. 2165 3050 l Claus B. Jensen, bestyrelsesmedlem tlf. 5219 4026 eller l Per Ro Andersen , bestyrelsesmedlem tlf. 5072 7146

Tidsfrist Af hensyn til bestyrelsens planlægning bedes bestilling af flagallé ske tidligst muligt – gerne 14 dage og senest en uge, inden opstillingen skal finde sted. ”Hastebestillinger” vil også blive søgt efterkommet, i det omfang det er muligt.

Opsætning af flag

Der kan bestilles opsætning af minimum 4 og maximalt 250 flag. Opsætning og nedtagning af flag foretages af foreningen.

Betaling for flag opsat i Gl. Rye by 25,- kr. pr. flag for de første 4 10,- kr. pr. flag for de næste 96 l 5,- kr. pr. flag for de efterfølgende l l

Disse priser forudsætter, at flagene nedsættes i eksisterende flagrør. Dog kan 4 flag nedgraves, hvis jordforholdene tillader det, eksempelvis foran huset eller i indkørselen. Gl. Rye Flagallé kan tilbyde at nedgrave yderligere max 6 flag mod betaling af 25,- kr. pr. stk. tillige for disse flag. Bestiller kan evt. låne pælespade og selv grave disse eller yderligere flaghuller. Ved opsætning af flag flere dage i træk til samme kunde beregnes kun 1 gange ”startpris”. Prisen beregnes således ud fra det samlede antal flagopsætninger set over dagene.

Betaling for flag opsat i resten af Gl. Rye Sogn l

Som ovenfor + tillæg 5,- kr. pr. flag

Afregning Medmindre andet aftales ved bestilling af flag, foretages ­betalingen forud l ved indbetaling på Flagalléens konto 7241 1105785 l eller kontant til kasserer John Jensen, Fyrreskrænten 7, Gl. Rye, 8680 Ry

Medlemsskab Bestilling af flagallé forudsætter – for beboere i Gl. Rye sogn – principielt medlemsskab, der pr. år koster 30,- kr. pr. husstand. Se mere om Gl. Rye Flagallé under Foreninger på www.glrye.dk

14 14

ØGES PERE S E HJÆL TNING IG L IL IV Æ FR GOPS TIL FLA


”Åbent hus” 7. juni v/Brugsen fra kl. 10 til 14 tager bestyrelsesmedlemmer fra Flagalléen imod ved Brugsen, hvor du har mulighed for • at betale dit årlige kontingent på 30,- kr. pr. husstand, • at få diverse oplysninger om Flagalléens virke, • at melde dig ind i foreningen, hvis din husstand ikke allerede er en af ca. 350 hustandsmedlemmer, • at melde dig som frivillig hjælper, og dermed være med til at sikre, at der også fremover bliver opsat flag allé i Gl. Rye.

Ændringer i bestyrelsen På foreningens generalforsamling den 19. marts blev Birthe Ø. Jensen og Per R. Andersen valgt som nye bestyrelsesmedlemmer, idet Poul Brandt og Grete Balle ikke ønskede genvalg. Der blev på generalforsamlingen rettet en STOR TAK til Poul Brandt for hans 10-årige indsat som formand, samt en STOR TAK til Grete Balle for hendes omkring 20 år lange virke i Flagalléens tjeneste. På foreningens efterfølgende bestyrelsesmøde har bestyrelsen valgt Jørgen Pedersen, Skolebakken 9, som ny formand.

Kanoerne og robåden er gjort klar til sæsonen og sat i vandet. I løbet af foråret anskaffer vi en el motor til robåden og vi håber, at det vil give nogle nye oplevelser på Gudenåen. Velkommen til en ny sæson Læs mere på www.glrye.dk

Gl. Rye Branddaskerlaug indbyder til

”Frokost i det grønne” 2. pinsedag, mandag den 9. juni 2014 fra kl. 12.00 ved Emborgbroens ”madpakkehus” Alle – også ikke medlemmer – er velkomne

Tilmelding til:

Medbring selv madkurv og drikkelse samt jeres sangstemmer. Spirituelle levninger fra generalforsamling vil blive omdelt til fælles glæde og gavn.

John Jensen, Fyrreskrænten 7, Gl. Rye Tlf. 86 89 84 74 Senest mandag den 2. juni 2014

I tilfælde af dårligt vejr vil arrangementet blive aflyst.

Bestyrelsen for Gl. Rye Branddaskerlaug

15


Nyt fra

Gl Rye Onsdag den 9. april 2014 holdt Gl. Rye Vandværk sin årlige generalforsamling på Gl. Rye Kro, hvor Claus Riber, der blev valgt som dirigent, styrede generalforsamlingen på kyndig vis. Der var genvalg på samtlige poster. Bestyrelsen har – på bestyrelsesmøde torsdag den 1. maj – konstitueret sig med uændret fordeling af poster. Se evt. hjemmesiden www.glryevandvaerk.dk Bestyrelsens beretning Bestyrelsens beretning for 2013, generalforsamling Gl. Rye, den 9. april 2014 Bestyrelsen Der var ingen ændringer af bestyrelsen efter sidste generalforsamling. Bestyrelsen blev konstitueret med Bent Jensen som vandværkspasser (har også telefonvagten), Per Rasmussen som kasserer og Steffen G. Lauridsen som formand, menige medlemmer Heidi Hinge og Karsten Dreier og suppleanterne Else Jensen (kommunikationsmedarbejder) og Bente Sivertsen. Ekstra ordinær generalforsamling På generalforsamlingen blev de reviderede vedtægter godkendt. I forbindelse med revideringen af vedtægterne er de forskellige paragraffer blevet drøftet og de er blevet formuleret på et mere moderne sprog. Inden fremlæggelse på den ordinære generalforsamling blev udkastet fremlagt til FVD’s jurister, der ikke havde bemærkninger til det. Udarbejdelsen af de reviderede vedtægter har været givtige, og det giver nogle gode drøftelser i bestyrelsen, og det kan klart anbefales at andre bestyrelser tager vedtægterne op til revision lejlighedsvis. Udarbejdelse af beredskabsplan I 2013 har bestyrelsen arbejdet på at få udarbejdet en færdig beredskabsplan. Værket har entreret med Vibeke Lauridsen, Rimmersvej, der har erfaringer med udarbejdelser af kvalitetssikring. Hun har fået inspiration fra Skanderborg forsyning. Det har været en rigtig fin proces for bestyrelsen at få alle dokumenterne gennemgået og det giver et godt ejerskab for planen. Beredskabsplanen er ca. 90% færdig og det forventes, at det sidste bliver færdiggjort i 2014. Når dokumenterne er godkendte bliver de lagt på hjemmesiden. Drift af ledningsnettet Det kan oplyses at der har været led-

16

Vandværk

ningsbrud på Møllestien, og i den forbindelse er der udskiftet nogle gamle utidssvarende rør. Ellers har der ikke været større ledningsbrud og vi har dermed ikke haft det store vandspild. Drift af værket Der er udpumpet 56.494 m³ vand og vi har haft et spild på ca. 1.760 m³ vand (3,1 % spild). Spildet ligger lige på niveauet fra 2012, hvilket hænger fint sammen med vi ikke har haft større brud på nettet. Det kan samtidigt oplyses at der er udpumpet ca. 1.000 m³ mere end i 2012, det kan skyldes at sommeren var meget tør i 2013. Bestyrelsen fremlagde på generalforsamlingen i 2013 et investeringsforslag om udskiftning af målere. 1. etape med udskiftning af 150 målere er blevet udført og afslutter i december. Vandanalyser Der har ikke været nogen overskridelser af kvalitetskriterierne for de enkelte parametre på de analyserede vandprøver. Analyseresultaterne er offentliggjort på Vandværkets hjemmeside og i Aktuelt. Vandværkets administration Vi indgik i efteråret 2011 en aftale med Brædstrup fjernvarme om udførsel af brugeradministrationen m.m. Brædstrup står ligeledes for indhentning af oplysninger i forbindelse med års aflæsningen. Der har som sædvanligt været problemer i forbindelse med års aflæsningen. Der er sendt rykke til enkelte forbrugere og få skulle aflæses manuelt af bestyrelsen. Års aflæsningen forventes fremover at blive noget nemmere når der skal ske en elektronisk aflæsning af målerne. Det skal oplyses at bestyrelsen er meget tilfreds med samarbejdet med Brædstrup og samarbejdet kører særdeles fint Andre aktiviteter Vi har levet op til vores formål om, at have et indlæg hver gang i Gl. Rye Aktuelt i løbet af året. Planer for det kommende år 2. etape med udskiftning af de resterende ca. 350 målere forventes færdiggjort i løbet af 2014. Beredskabsplanen forventes ligeledes færdiggjort i 2014. Det skal nævnes at Gl. Rye vandværk er aktiv i Vandrådet for Skanderborg Kommune, hvor Steffen G. Lauridsen er genvalgt til formand.

Afslutning Der skal der siges en stor tak til bestyrelsen og de to suppleanter med det store engagement og konstruktive arbejde i forbindelse med udfærdigelse af både de nye vedtægter og beredskabsplanen. Der skal også rettes en særlig stor tak til vandværkspasseren, der styrer driften af vandværket på en professionel måde og har taget stor del i udskiftningen af de nye målere.

VANDVÆRKET www.glryevandvaerk.dk Vandværkspasser: Bent Jensen Horsensvej 40 Tlf. 40 45 36 88 Formand: Steffen Gram Lauridsen Rimmersvej 70 Kasserer: Per Rasmussen Rimmersvej 27 Bestyrelsesmedlem: Heidi Hinge Rimmersvej 14 Bestyrelsesmedlem: Karsten Dreier Nyvej 12C Suppleanter: Bente Zinck Sivertsen Fyrreskrænten 5 Else Jensen Fyrreskrænten 7 Kontakt vedr. afregninger mv.:

Bodil Kjær Brædstrup Fjernvarme Tlf. 75 75 33 00


Forårsdag i lyngbakkerne

Smaragd-edderkop i nærmest selvlysende grøn farve. En død snog, som en musvåge ventede på at nappe. Et grønt markfirben så sjældent, at det er på EU’s liste over arter, der er ekstra vigtige at bevare. Fugleedderkopper, der bor 40 cm nede i jorden. Sommerfugle, biller, bier og andet godt. Det var nogle af de ting, museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus Morten DD Hansen bogstaveligt talt gravede frem, da han førte ca. 100 Gl. Rye borgere (heraf over en tredjedel børn) rundt på familiedagen i Lyngbakkerne. Dagen var arrangeret af Støtteforeningen for Naturfond Gl. Rye for at folk kunne lære bakkerne med den unikke fauna endnu bedre at kende. Og det var en stor succes i det flotte forårsvejr, hvor folk virkeligt fik en viden om, hvor meget liv der er i Lyngbakkerne og i vores natur i det hele taget. Morten DD understregede betydningen af at pleje området, så lyngen ikke bli-

ver udkonkurreret, og også at man faktisk ikke kan slide for meget på naturen! Ved at bevæge sig meget i bakkerne, skabe små stier m.m. er man faktisk med til at skabe en naturlig udvikling – ligesom når der f.eks. går heste eller kvæg i bakkerne. Efter knap to timer i bakkerne sluttede arrangementet med grillpølser og kolde drikke til alle – og et par solbrændte næser og mange indtryk på nethinden! Formanden for støtteforeningen Annette Krogsøe takkede for den store interesse og udtrykte håb om, at mange vil være med på de tre plejedage, der kommer i løbet af året – første gang d. 14. juni. Vel mødt i bakkerne MVH bestyrelsen

17


Gl. Rye sogn og kirke

Gudstjenester

Friluftsgudstjeneste på Himmelbjerget Søndag den 31. august kl. 11 afholdes den årlige sommergudstjeneste på Himmelbjerget. Gudstjenesten er fælles for alle sogne i Ry-området. Sædvanen tro vil der være dejlig musik. Tag frokostkurven med og nyd en dejlig og utraditionel søndag på plænen ved Himmelbjerget.

Søndag d. 18. maj

4. s. e. Påske

9.30

Søndag d. 25. maj

5. s. Påske

Gudstjeneste 13.30

Vandring til Kloster Mølle

Torsdag d. 29. maj

9.00

Kr. Himmelfart

Konfirmation

11.00 Konfirmation

Søndag d. 1. juni

6. s. e. Påske

Ingen

Søndag d. 8. juni

Pinsedag

11.00

Mandag d. 9. juni

2. pinsedag

Ingen

Søndag d. 15. juni

Trinitatis søndag

9.30

Tirsdag d. 17. juni

Friluftsgudstjeneste

20.00 Kjeld Slot Nielsen

Øm Kloster

Søndag d. 22. juni

1. s. e. Trin

11.00

Søndag d. 29. juni

2. s. e. Trin

9.30

Søndag d. 6. juli

3. s. e. Trin

Ingen

Søndag d. 13. juli

4. s. e. Trin

11.00

Søndag d. 20. juli

5. s. e. Trin

Ingen

Søndag d. 27. juli

6. s. e. Trin

9.30

Søndag d. 3. august

7. s. e. Trin

20.00

Søndag d. 10. august

8. s. e. Trin

9.30

Jesper Hanneslund

Søndag d. 17. august

9. s. e. Trin

9.30

Menighedsmøde

Søndag d. 24. august

10. s. e. Trin

Ingen

Søndag d. 31. august

11. s. e. Trin

11.00

Himmelbjerget

Søndag d. 7. september

12. s. e. Trin

9.30

Konf.indskrivning

Pia Husted Blok

Pia Husted Blok

Gudstjenester på Dalbogaard: 3. juni kl. 14.00 12. august kl. 14.00 2. september kl. 14.00 For dårligt gående er der kirkebil til alle gudstjenester. Kontakt Skanderborg Taxa på tlf. 8651 0000

18


Gudstjeneste med vandring til Kloster Mølle Søndag den 25. maj kl. 13.30 Vi indleder i Skt. Sørens kirke med en kort gudstjeneste og derefter påbegyndes vandringen mod Kloster Mølle. Vi går gennem skoven til Skt. Sørens kilde og derefter sydover til broen ved Salten Å og fortsætter ad hovedvejen til Kloster Mølle. Museumsinspektør Lene Mollerup fra Øm Kloster Museum er med på turen og hun og sognepræst Iben Thomsen sørger for korte stop, hvor der fortælles undervejs. Ved Kloster Mølle mødes vi med menigheden fra Voerladegård, der ligeledes er vandret hertil gennem skoven. På de dejlige arealer omkring Møllen drikker vi vor med-

bragte kaffe, synger og tager os også tid til en lille dyst de to sogne imellem. Kridt vandrestøvlerne og vær med til en eftermiddag med plads til både eftertanke og hyggeligt samvær!

Sommeraftener i Gl. Rye Tag familie eller venner med og læg et besøg ved Skt. Sørens kirke ind i sommeraftenturen. Torsdage fra 19 – 21.30 fra uge 26 til 31 er der mulighed for at besøge tårnet og nyde den fine udsigt over Gl. Rye og Mossø. Med venlig hilsen menighedsrådet

ÅBENT TÅRN

Vandringen er på ca. 6-7 km – en del på skovstier og småveje gennem terrænet. Medbring: Kaffe og kage – samt vand og evt. forfriskninger til turen. Gode vandresko og tøj efter vejret. Arrangementet slutter sidst på eftermiddagen.

Babysalmesang

Sct. Sørens Kor

Til september starter et nyt babysalmesangsforløb for babyer i alderen 2 - 12 måneder og deres forældre, hvor vi synger børnevenlige salmer og børnesange og laver babyrytmik med fagter, rasleæg, klokkespil og klassisk musik. Alle kan følge med og hoppe på. Vi synger i kirken i ca. 30 min. hvorefter der er the eller kaffe til dem, der har lyst. Hold øje med næste nummer af Aktuelt og kirkens hjemmeside eller kontakt organist Katrine Bruno 40887026/ katrine.bruno@live.dk, hvis du har spørgsmål. Arr.: Gl. Rye Menighedsråd

Sct. Sørens Kor begynder igen i slutningen af august. Så har du lyst til at synge i kor, så kom og vær med! Koret er for alle fra 3. klasse og opefter, nye og gamle medlemmer er meget velkomne. Vi øver i Gl. Rye Kirke, torsdage fra 16-17 Se nærmere på www.glryekirke.dk Mange hilsner Lene Madsen

Mange hilsner Katrine Bruno

19


Kirke

højskole I 2017 er det 500-året for den lutherske reformation. Det er derfor tid nu til at besinde sig på arven fra Martin Luther og på, hvad det egentlig vil sige at være evangelisk-luthersk. I efteråret 2014 indbyder sognene i Ry-området til kirkehøjskole om netop det! Alle interesserede er velkomne! Der kræves ingen særlige forudsætninger, ud over lysten til at blive klogere og måske bidrage til debatten!

Fredag d. 3.10 i Ry sognegård: Rektor emeritus Niels Thomsen, København: ”Hos Luther i Wittenberg” – en historisk og teologisk indføring i Luthers univers

Fredag d. 10.10 i Tulstrup Præstegård: Sognepræst Thomas Reinholdt, Hjørring: ”De reformatoriske kernebegreber” – Foredraget indkredser det centrale i Luthers syn på forholdet mellem Gud og menneske, bibelog kirkesyn.

Fredag d. 24.10 i Låsby Kirkehus: Sognepræst Kjeld Slot Nielsen, Tilst: ”Du tænker alt for menneskeligt om Gud Erasmus” – indføring i skriftet ”Om den trælbundne vilje”

Fredag d. 31.10 i Skt. Sørens hus, Gl. Rye: Sognepræst Arne Holst Larsen, Brande: ”Om Gud – Over for Gud” – om genopdagelsen af det reformatoriske anliggende i det 20. århundrede

Fredag d. 7.11 i Ry Sognegård: Sognepræst Iben Johanne Thomsen, Gl. Rye: ”Herre hør vor bøn!” – om den lutherske gudstjeneste og om luthersk fromhed og spiritualitet Alle gange fra kl. 9 – ca. 12 Se nærmere program på www.glryekirke.dk samt rundt om i kirkerne i løbet af sommeren

Med venlig hilsen sognepræst Iben Johanne Thomsen

20

M artin L U T H E R


Nyt fra menighedsrådet For tiden diskuteres forslag til Ny Styringsreform for folkekirken. Menighedsrådet indgav i efteråret et høringssvar, hvor vi problematiserede de forslag til ændringer, som der var lagt op til samt kom med vore konkrete anbefalinger. Vores høringssvar kan læses på hjemmesiden. Der er i april måned kommet et digert værk på 450 sider, som samler op på de indkomne høringssvar og kommer med anbefalinger til det videre arbejde med Styringsreformen. Menighedsrådet er opmærksom herpå og forsøger at forholde sig til betænkningen fra Udvalget under Kirkeministeriet. I Menighedsrådet har vi taget de første skridt i forhold til en eventuel renovering af kirken frem mod 2017, hvor der er reformationsjubilæum. Som det kan læses i vores seneste referat, er det vores intention at gøre det til en proces, hvor menigheden bliver inddraget. Sct. Sørens kirke er en gammel og unik kirke med en enestående historie (se fx link til udsendelse i TV2 Østjylland på hjemmesiden, hvor Sct Sørens kirke er med)

og derfor vil en kommende renovering skulle ske med respekt for og afsæt heri. Vi er i skrivende stund i gang med at forhøre os om, hvilke muligheder der er – krav mm, og vil i vore referater løbende redegøre for, hvor vi er. Vi forestiller os, at det bliver nødvendigt at søge diverse fonde for midler til renovering og vi håber, at I bla. vil deltage i det arbejde. Vi er i menighedsrådet optagede af at være med til at skabe en levende kirke, for de som vil kirken på forskellig vis. Vi ved også at mennesker er forskellige og har forskellige behov. Derfor er vi også glade for at de arrangementer vi afholder samt de ugentlige gudstjenester og andre kirkelige handlinger er med god deltagelse. Det er også skønt, at en del har tilkendegivet, at de gerne giver en hånd med eller bidrager på anden måde til de mange arrangementer. Hvis du skulle have lyst til at blive en del af gruppen af frivillige, vi kan trække på, så er du meget velkommen til at kontakte Hanne Gramstrup (tlf. 86 89 83 67).

I den kommende tid er der bl.a følgende arrangementer, som vi gerne vil gøre opmærksom på. D. 25. maj arrangerer vi i samarbejde med Voerladegård menighedsråd en Vandregudstjeneste til Klostermølle. Efter en kort gudstjeneste kl. 13.30 i vore respektive kirker, går vi til Klostermølle, hvor vi skal drikke kaffe og spise kage, samt dyste mod hinanden sognene imellem. Man bedes medbringe kage og kaffe, samt iklæde sig fornuftigt (fod) tøj. Arrangementet slutter sidst på eftermiddagen. D. 17. august afholdes det årlige menighedsmøde. Læs nærmere herop på hjemmesiden fra begyndelsen af august. Med ønsket om et godt forår og en god sommer!

På vegne af menighedsrådet, formand Anne Vinther

Sognemøde søndag den 17. august Søndag den 17. august indbyder menighedsrådet alle interesserede til møde i Skt. Sørens hus. Her fortæller menighedsrådet om sit arbejde i det forgangne år og om planerne for sogn og kirkeliv i den nære fremtid. Der bliver også mulighed for at stille spørgsmål til menighedsrådet og drøfte kirkelivet i Gl. Rye sogn. Vi begynder i kirken med gudstjeneste kl. 9.30 og fortsætter i Skt. Sørens hus med møde og et let traktement. Alle er hjerteligt velkomne! Se mere på www.glryekirke.dk i begyndelsen af august.

Tak til forårets minkonfirmander - en herlig flok!

21

21


Prædiken til Palmesøndag 2014 Af Iben Johanne Thomsen

Han drømmer, at han er en tomat – i begyndelsen ubetydeligt lille og lysegrøn, men glad og forventningsfuld. Næsten minut for minut kan han mærke, hvordan han bliver større, rødere og mere saftig af duggen og solens stråler. Man laver ikke så meget som tomat, siger han, man er helt koncentreret om sin bestemmelse, at blive endnu større, endnu saftigere. Man skulle tro, at det er slemt at miste sin mor og far til de albanske plukkere, der kommer og tager tomaterne ned, men det er det mærkeligt nok ikke. En dag er det hans tur og han er glad og stolt og også lidt lettet, da han ligger i plukkerens varme hånd, at han ikke faldt ned til sneglene, men nu skal ud i verden. Så køres tomaterne til fabrikken og hældes ud på et transportbånd. I begyndelsen er det spændende, han taler med de andre tomater: Kender du den og den? men så hører de skrigene fra dem lidt fremme – og først for sent forstår de, at de har kurs mod et kar med kogende vand. Derefter er det en tom fornemmelse, både på det fysiske og det psykiske plan. Han er nu en flået tomat, presset ned i en dåse sammen med andre flåede tomater, som han ikke kender. Det værste er, når dåsen ligger ned, for så er de ved at blive kvalt af deres egen saft. Men i samtalen med de andre genvinder han livsmodet: gad vide, hvad de skal blive til – hvad deres bestemmelse er. Og så sker det: De mere fornemmer end egentlig hører, at de er i en butik, at de løftes op, at de igen triller på et bånd, at de kører i en bil. Alle er spændte, da den knasende lyd af dåseåbneren bryder metalloftet. Lyset er overdådigt, da det bryder igennem, der lyder musik – og han må kæmpe for ikke at miste bevidstheden, da han ovenud lykkelig lander på panden med hvidløg, ingefær, kardemomme og chili, da han blendes og varmes igen med fed og lækker kylling. Nu lukker han øjnene og giver fuldstændigt slip. Drømmen tilhører hovedpersonen i Kas-

22 22

par Colling Nielsens nye bog Den danske Borgerkrig 2018-24, der handler om et Danmark i borgerkrig som følge af finanskrisen. Vores hovedperson lever som guerilla-kriger for en undergrundsorganisation, der kalder sig Borgerfronten og som kæmper mod det over-Danmark, der har tjent på eller er kommet

jelser. Men et egentligt liv kan det ikke blive: dertil har han og de andre set for meget og hørt for meget. De kan ligesom ikke komme almindelige mennesker nær. Og han tænker stadigt mere på Leonora, savner hende og kommer oftere og oftere i tvivl om sit valg: Skulle han have valgt hende? Skulle han have levet et almindeligt dødeligt liv sammen med hende i kærlighed hellere end denne kolde evighed uden? Skulle han have givet sig hen, da han havde chancen. Og da drømmer han, at han er denne tomat, der fuldstændigt kan give sig hen i sin skæbne – eet med sin bestemmelse. Alt det Kaspar Colling Nielsen forfatter til han ikke kan. ”Dan danske borgerkrig 2018.24

nogenlunde uskadt ud af krisen. Om natten jagter og myrder han de rige, men om dagen lever han i et dybt og alvorligt kærlighedsforhold til en anden guerilla-kriger Leonora. Men der er et bedrag. Vores ven er selv en af de rige, han har haft størstedelen af sin formue skjult i skattely i Luxembourg og er kommet styrket ud af krisen. Alt dette har han skjult for Leonora. Det er gået en tid, men nu er han kommet til et punkt i deres forhold, hvor det bestemt ikke går længere. For kærligheden kræver mere af ham: han må give sig til kende for den han elsker, som den han er. Han kan ikke leve med, at hun ikke fuldt ud ved, hvem han er. Men giver han sig til kende, er det med fare for, at Leonora, der er dybt dedikeret til Borgerfronten, enten vil foragte ham – eller simpelthen slå ham ihjel. Og modet svigter: Han forlader Leonora og deres fælles liv og begiver sig til sin rigmandslejlighed i det nordsjællandske, hvor han lever i det skjulte resten af krigen. I bogen hører vi hans fortælling på afstand – 450 års afstand for at være helt præcis: efter krigen er han nemlig kommet med i et stamcelleprogram, der betyder intet mindre end evigt liv. Sammen med de andre i programmet lever han et tilbagetrukket liv. ”Vi hygger os sammen” som han siger det, rejser kloden rundt igen og igen, holder fester og dyrker arbitrære seksuelle udske-

Kaspar Colling Nielsens roman er et lille mesterværk og kan stærkt anbefales, men den er dog ikke for folk med sarte nerver. Den er en politisk advarsel til enhver, der tror, at man kan bygge et fællesskab og et samfund på individualister. Den er en advarsel om, hvad der sker, når grådigheden får lov at herske og styre. Men først og sidst er den historien om, hvordan det er at være et menneske, der ikke kan give sig hen. Som sådan er den modstykket til evangelieteksten i dag: Beretningen om kvinden, der salver Jesus i Simon den Spedalskes hus i Betania og forarger de tilstedeværende mænd noget så grusomt. For de ved udmærket godt, hvad det er, hun er i færd med. Misforståeligt er det ikke. For hun lader jo sin glæde boble over og flyde ud over alle grænser. Eller bedre endnu: hun er ved at vise Jesus sin kærlighed. Det er så helt og aldeles ligetil. Hun udfolder sig selv og udtømmer sit hjertes inderste uden antydning af bagtanker eller forbehold. Hun gør ærligt og


ægte, hvad hendes hjerte tilsiger hende at gøre og giver ødselt afkald på sig selv og sit eget. Dette at hun i kærlighed sætter sig selv til: det er det, mændene ved bordet bliver så voldsomt intimiderede af og føler sig angrebne af, at de må svare igen med at overfuse hende med moralske prædikener om mådehold og om at gøre nytte mod de fattige. Alt det hun i sin umiddelbarhed ikke har skænket en tanke. Og som de sidder der og ser på, at hun salver Jesus, går det vel op for dem, at så ærligt og ægte ville de aldrig kunne følge deres hjerters lyst og glæde. Fordi det ville betyde, at de skulle give afkald på sig selv. For det er nu engang kærlighedens væsen at gøre sådan. At se på hende bliver for dem en påmindelse om det, de ikke tør – at give slip - af simpel angst for, hvad det ville gøre ved dem at give efter for den dybeste lidenskab. Altså - Den lidenskab at være den, man er og i ægte og uforfærdet forstand at gøre det, man må gøre for at overhovedet at kunne være den, man er. Det sker kun, hvor man opgiver troen på, at man lykkes som menneske, hvis man får skabt sig sin egen verden og sætter sin egen verden igennem. I ægthed at være sig selv: det lykkes kun ved give sig hen i den verden, der er større end en selv og gå til i den ved at gå op i den, for nu at sige det sådan. Fordi det kun er i den, man kan møde noget andet end sig selv. Og kun i kraft af dette andet, af den anden eller de andre, kan man blive sig selv og være sig selv.

Det er kvindens gerning den dag: ganske enkelt at følge sit hjertes inderste, blive til eet med sin bestemmelse. Hun har gjort hvad hun kunne, siger Jesus. Og intet andet end det. Og overalt – hedder det så – hvor evangeliet prædikes i verden skal der fortælles om denne hendes gerning. Nu er det så sket igen! Også i dag ved vores gudstjeneste i Gl. Rye skal kvinden i Betania fremhæves. Og det skal hun blive. Men vi måtte vel have den anden med, hvis vi også skal kunne være her. For er det ikke netop mellem disse modpoler, kvinden i Betania, der om nogen ved, at kun

den, der tør miste sit liv, kan vinde det og så manden, der i angst for at miste sit liv, netop mister det – er det ikke der, at vi findes? Og derfor en ting mere: Fordi hun får sin frihed et bestemt sted fra – hun peger hen på Ham, som ikke regnede det for et rov at være lige med Gud, men gav afkald på det, tog en tjeners skik-

Sct. Sørens Kirke www.glryekirke.dk Sognepræst:

Iben Johanne Thomsen Præstegårdsvej 1 Tlf. 8689 8037

ijt@km.dk

Organist: Katrine Bruno Hansen, Siimvej 9, 8680 Ry Tlf. 4088 7026

Kirkesanger:

Lene Hovgaard Madsen Klostervej 66, 8680 Ry Tlf. 60 73 05 74

Mail: lenemadsen@hotmail.com

Graver: Torkild Jensen, Kirkegårdskontoret, tlf. 8689 8712 graver@glryekirke.dk

Beretningen om kvinden, der salver Jesus i Simon den Spedalskes hus i Betania

kelse på og blev mennesker lig. Han er den dybe sammenhæng i et menneskes liv – den der alene kan forene og forsone, det der ingen sammenhæng er i. Fællesskab med ham blev skænket dig på korset, hvor han gav sig fuldstændigt hen i det, der var hans bestemmelse, som vi skal til at høre om det i påsken. For Gud holdt sig ikke tilbage, men bevægede sig hen til sit menneske, forfølgende sit hjertes inderste lidenskab for at nå enhver, der er bastet og bundet til sin egen angst for at skulle leve til man ødselt er brugt op. Og derfor bekræfter evangeliet, at nok er det sandt, at vi kun har vores liv på tabets og dødens betingelser. Men med evangeliet er døden ikke uden Gud. Der er Gud også. Også i døden kommer han til os. Han er der som den, der ikke lader os i fred hverken med os selv eller med de forbehold, vi skyder ind mellem os selv og vores liv. Men han lader os heller ikke i fred med vores død eller i vores død. Og det er der en egen dyb fred i. På det ord tør vi også i dag sige: Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden. Som det var i begyndelsen således også nu og altid og i evighed. Amen

Menighedsrådet: Formand:

Anne Vinther Hedevej 19, Gl. Rye 2986 3013

thevinthers@gmail.com

Næstformand & kontaktperson Peter Jøhnk Rodelundvej 33, Gl. Rye Tlf. 8689 8068

p.joehnk@mail.tele.dk

Kasserer

Henrik Braderup Olsen Gerstedvej 5 , Gl. Rye Tlf. 8788 0286

h.b.olsen@gefiberpost.dk

Kirkeværge:

Søren Frandsen Præstegårdsvej 10 Gl. Rye 8689 8096

soeren.krarup.frandsen@mail.dk

Sekretær:

Lene Kjær Skovstedvej 17, Gl. Rye Tlf. 2174 0274

Hanne Gramstrup Klosterfælled 26, Gl. Rye Tlf. 8689 8367

kjaer.lene@gmail.com

hannegramstrup@live.dk

Regnskabsfører: Birgit Nielsen

Ring Klostervej 7, 8660 Skb. Tlf. 8653 1250

skjoede50@yahoo.dk

Hjemmeside www.glryekirke.dk

23 23


Festlig gudstjeneste med spillemandsmusik i Gl. Rye kirke første søndag efter påske. Tak til Folkekoret og den syngende præst, anskaffet til lejligheden. Foto: Bent Koed

Foto: Peter Jøhnk

TAIZESANG - hvad er det? Af Kirsten Holst

I forbindelse med stillegudstjenesterne synger vi et par Taize-sange, og nogle har spurgt, hvad er det for noget? Sangene kommer fra et økumenisk (dvs. fælleskristeligt) kloster i Frankrig. Taize-fællesskabet blev startet af en protestantisk præst Broder Roger i 1943 i den lille landsby Taize (heraf navnet), som ligger mellem Dijon og Lyon - tæt ved Cluny. Taize er et sted, hvor der er ”højt til loftet” dvs. at der er åbenhed, rummelighed og hjertelighed. Formålet med fællesskabet er at arbejde for fred og forsoning. Taize-fællesskabet blev i 60erne og 70erne opsøgt af mange unge mennesker, og pga. af dette udviklede man disse Taize-sange, som er meget enkle og lette at synge. Teksten er ofte en linje eller to fra Biblen, som gentages 24

mange gange, hvorved de får et meditativt præg. Sangene synges flerstemmigt. Samtidig synger en af brødrene ofte en kantorstemme, dvs. en overstemme, som har en anden og længere tekst. Sangene indgår som en væsentlig del i de 3 daglige gudstjenester, hvor der også er bibellæsning, stilhed og bønner, der synges. Der er nadver til morgengudstjenesten. I dag er der omkring 90 brødre i fællesskabet. Især ved påske og i sommerferien kommer der tusindvis af unge mennesker fra hele verden, som tager del i fællesskabet en uge (voksne er også velkomne). Derfor synges sangene også på mange forskellige sprog. Vil man vide mere, kan man gå ind på Taize.fr (også på dansk). Her kan man læse om stedet, se og høre sangene og se video.

En opfordring: Synger du eller spiller et instrument og har du lyst til at medvirke ved stillegudstjenesten? Vi har flere gange nydt musik af både professionelle og amatører (dygtige af slagsen!). Har du mod og lyst til noget lignende, hører vi gerne nærmere! På vegne af stillegudstjenesteplanlæggerne – Kirsten Holst og Iben Thomsen (tlf. 6114 2535)


Torsdag den 25. september kl. 19:30

Torsdag den 2. oktober kl. 19:30

Foredrag af forfatter ­Kathrine Assels og illustrator Kamila Slocinska

Sangaften med Aage Augustinus

Kathrine Assels

Da latterfabrikken lukkede Fra idé til bog.

Højskoleforstander Rude Strand

Kom med bag coveret og hør, hvordan børnebogen ”Da latterfabrikken lukkede” er blevet til. Vi fortæller hvordan vi fik idéen, hvordan vores samarbejde fungerer, hvordan tekst og illustration mødes, hvad vi synes kendetegner den gode børnebog, hvordan humor og alvor bør gå hand i hånd - og meget mere. Undervejs viser vi illustrationer fra og læser op af vores bøger. Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Aage Augustinus

HIMMELBJERGEGNENS DEBATFORENING

Følg Udsyn på www.udsyn.dk eller på Facebook

Alle foredragene foregår i Sct. Sørens Hus Præstegårdsvej 3 Bestyrelsen: Formand: Inge Laursen Tlf.: 3511 6533

Sekretær: Jacob Leth-Espensen Tlf.: 6160 2666

Kasserer: Liselotte Johansson Tlf.: 8788 3006

Anne Olesen Tlf.: 8689 8401

Iben Johanne Thomsen Tlf.: 8689 8037

Nu kan du skyde med langbue i Emborg Af Richard Shipway

Emborg buelaug blev dannet i 2013 af en gruppe bue entusiaster, der mødes en gang om ugen for at skyde med historiske buer. Der skydes på Ry-Emborg Skytteforenings 50 meters bane i udkanten af Emborg. Langbueskydning er for både børn og voksne. Dog skal børnene være ca. 1012 år før de er stærke nok til at træk-

ke buen. Der er nemlig ingen moderne hjælpemidler på den historiske bue, som på en compound bue. Man trækker selv hele buens vægttræk på mellem 26-50 pund og det kræver teknik og øvelse. Du kan komme og prøve at skyde et par gange og se om det er noget for dig. Der er altid en instruktør tilstede når buelauget har åbent. Det er muligt at låne bue og pile af klubben, men du må også gerne medbringe din egen bue. Dog er det kun tilladt at medbringe og skyde med

historiske buer. Lauget er støttet af Kvickly Ry puljen og banen er godkendt af politiet. Følg os på facebook - Emborg buelaug eller mød op og prøv selv. I sommer halvåret; maj – september mødes vi tirsdage kl. 18.30-21 på Ry-Emborg Skytteforenings bane, Emborgvej 43. Klubhuset er et grønt træhus i udkanten af Emborg.

25


GRIF

Begjestring Styrke

Spænding Forårsopvisning

”Tak for 12 fantastiske år i GRIF Gymnastik”

Foto: ibry.dk

Lørdag d. 29 april sluttede GRIF gymnastik af med en fantastisk gymnastikopvisning i Gl. Rye hallen. Igen i år emmede det af kreativitet og intensitet. Der har været omkring 35-40 frivillige, som gennem sæsonen har sørget for at sætte gang i hallen eller puslet med lidt organisatoriske arbejde. 1000 tak for det. Også en stor tak til alle jer der kom på opvisningsdagen og sørgede for liv på tilskuerpladserne.Som afgående formand har det været en fryd gennem flere år at se, hvordan byen har bakket op omkring GRIF Gymnastik. Jeg håber derfor i vil tage godt imod det nye udvalg, og fortsat bakke op om et gymnastikliv i Gl. Rye. Mange hilsner Birgitte Nicolaisen

Spring

Flow

Maximal tilstedeværelse Foto: Vinni Bruhn 26


Nyt fra GRIF Der var generalforsamling i GRIF d. 26. marts. Generalforsamlingen var velbesøgt med ca. 35 fremmødte. Vores bange anelser om at det ville blive svært at få besat udvalgsposterne blev heldigvis stort set gjort til skamme. I den direkte valgte hovedbestyrelse gik Rikke Østergaard af som næstformand og er blevet efterfulgt af Henrik Wang. Sten Skov blev suppleant. Mange udvalgsmedlemmer havde annonceret deres afgang. Bordtennisafdelingen blev helt nedlagt pga. meget vigende medlemstal – tak til Jørgen Akselsen for mange år med bordtennis i GRIF. Søren Lauritzen er stoppet som formand i fodboldudvalget efter 8 år på posten og vi har fået et stort set nyt fodboldudvalg med Henrik Larson i spidsen som formand. Birgitte Nicolajsen takkede af efter 12 år som formand i gymnastikudvalget, og

udvalget har fået 4 nye medlemmer. Udvalget havde ikke konstitueret sig ved redaktionens afslutning. Håndboldudvalget er fortsat lidt tyndt besat, og mangler en formand idet Peter Vejsgaard har trukket sig fra formandsposten. Håndboldudvalget mangler nogle suppleanter der vil tage en tørn til næste sæson - primært omkring U6 og U8. De øvrige udvalg fortsætter uændrede med enkelte ændringer . Efter selve generalforsamlingen var slut havde vi en workshop om hvordan vi får frivilligheden til at blomstre i GRIF og hovedbestyrelsen fik mange gode inputs og god inspiration til det forsatte arbejde. På vegne af hovedbestyrelsen sekretær Marianne FJerbæk

GRIF hovedbestyrelse Formand: Flemming Hansen Hedelundsvej 19 29 69 36 68 flh@gefiberpost.dk

Næstformand: Henrik Wang Lille Vangsvej 11 3055 2486

wangkjaer@hotmail.com

Kasserer:

Henrik Christensen Møllestien 7 87 88 06 10 hrc@mail.dk

Sekretær: Marianne Fjerbæk Gyden 3 86 89 83 89 mfjerbaek@dadlnet.dk

Formand Badminton: Kim Rundell Ryesgade 36 86 25 80 36

kimrundell@gefiberpost.dk

Kontaktperson Gymnastik: Martin Vinther 29 86 30 08

vinther.familien@gmail.com

Glæde

Formand Håndbold: Peder Vejsgaard Storesand 15 86 12 00 06 pev@scanprint.dk

Formand Fodbold: Henrik Larsson Skovstedvej 18 30 65 30 53 Henrik@epix.dk

Formand motionister: Jens Erik Fischer Gerstedvej 12 86 89 84 23

gerstedvej@fischerweb.dk

Formand tennis: Jens-Erik Dengsøe Galgebakken 8 2090 5860

Tumbling

jenserik123@gmail.com

Formand karate: Preben Frost bodukanglrye@gmail.com

Vi ses

www.glryeif.dk

27 27


Sæsonopstart fodbold I forbindelse med sæsonopstarten for ungdomsholdene i fodboldafdelingen, var der søndag d. 27. april arrangeret et ministævne. Holdene havde selv inviteret deres modstandere og der blev dystet på både 5 og 7 mands banerne. Det er helt sikkert noget vi vil prøve at arrangere igen. En stor tak til trænerne for holdene, for arbejdet med at finde modstandere og gøre det til en god dag for spillerne.

28 28


PENSIONISTER OG MOTIONISTER SOMMERSÆSONEN 2014 ER STARTET

SAMVÆR MOTION HYGGE PETANQUE: HVER ONSDAG KL.19.00 KONTAKTPERSON: VAGN 8689 8476 KLUB 50 FODBOLD: HVER ONSDAG KL. 19.00 KONTAKTPERSON: HANS 8689 8405 PENSIONISTER: HVER TORSDAG KL: 9.30 KONTAKTPERSON: CHRISTEN 2034 6836 KASSÉRER: BRIAN NIELSEN 3048 8548 KONTINGENT PR.SÆSON 125 KR. JENS ERIK FISCHER 6168 8423 G.R.I.F.

Sukkertoppen

MEN M O VELK MLE A G SOM NYE

Gl. Rye historien... af Lisbeth Lauridsen

Sukkertoppen ( 108m ) har sit navn efter det hvide kvartssand på toppen, som er kommet til området fra Norge for 20 millioner år siden. På dette tidspunkt dannedes området med de mange højde -rygge og dalsænkninger, der idag er Mossø og Salten Langsø. Man har fundet rester, der tyder på at der i slutningen af 900 tallet lå et borganlæg med voldgrav på toppen.

29


Øm Kloster

Munkenes morgen Grundlovsdag i Emborg I Emborg markerer Øm Kloster Museum, Øm Kloster Venner og det Lille Gartneri Grundlovsdag torsdag d. 5. juni. Benyt dagen til at medbringe madkurv og kaffe og nyd frokosten eller eftermiddagskaffen i smukke omgivelser med udsigt over Mossø. Børnene kan lege museumsdetektiv og løse opgaver i museets samlinger og mellem kl. 13 og 15 er der gratis smagsprøver på Klosterbryggeriets Klosterøl. I laden ved Det Lille Gartneri afholder støtteforeningen Øm Klosters Venner et loppemarked mellem kl. 10-16. Kom og kig og gør et god køb. Grundlovsdag er også farsdag og på Det Lille Gartneri er det muligt, at finde en gave til ’far’.

Sansefyldt morgen med natur- og kulturoplevelser ved Mossø Morgengryet, overgangen mellem nat og dag, skaber en helt særegen stemning og danner rammerne om en sansefyldt natur- og kulturoplevelse ved Mossø når Øm Kloster Museum og Øm Klosters Venner inviterer til den traditionelle Munkenes morgen søndag d. 18. maj kl. 04.30. Her opleves naturens opvågning omkring Øm Kloster i morgengryet sammen med biolog Otto Andersen, og her kan man høre om munkenes morgenritualer i klostret ved Kirsten Kjærulf. Inden det er hjem i seng – serveres morgenbrød og en kop varm kaffe.

Friluftsgudstjeneste i Øm Klosterkirkes ruin Friluftsgudstjeneste med en stemningsmættet atmosfære, hvor svalerne flyver lavt henover forsamlingen, mens fuglestemmer fra Mossø blandes med salmesangen. Friluftsgudstjenesten foregår tirsdag 17. juni kl. 20 i ruinen af Øm Klosterkirke og i år er det sognepræst Kjeld Slot Nielsen, der afholder gudstjenesten Efterfølgende er der kaffe ved Øm Klosters Venner. Arrangementet er åbent for alle og der er gratis adgang.

30


Gl. Rye MTB Følg Gl. Rye Mtb på Facebook og www.glryemtb.dk

Husk alle kan være med, hastighed tilpasses deltagerne

Aktivitetsniveauet er højt til børnetræning både tirsdag og torsdag. Der kommer også mange til seniortræning onsdage og søndage. Husk alle kan være med, hastighed tilpasses deltagerne. Kalender: Udover Kidsliga, Webike, og DCU løb deltager vi også i andre løb og aktiviter. Klubturen planlægges til uge 43 som sidste år. 10. August:

12 timer i Jylland i Virklund

22. August:

Kidsliga i Gl Rye (I forbindelse med Sportsfesten)

30. August:

Bockstensturen i Varberg

28. September:

1000 Højdemeter

Oktober:

Klubtur til Slettestrand

Følg med på hjemmesiderne - kidsliga og www.glryemtb.dk

31


FDF

FDF Kredsweekend Sømosegård 1.-2. marts

32


Stor tak for et varmt forårsmarked

Kredsleder: Kjeld Christensen Ryesgade 39 8689 8231 kjankc@hotmail.com

Tumlinge: Dorthe Gosvig Hedevej 7 2144 2977 dortebgosvig@hotmail.com

Pilte: Lene Leth Skovstedvej 19 8798 5100 / 3012 5117 Væbnere: Lisbeth Lauritsen Horsensvej 21B 86 89 88 87 / 23 96 88 87 wildenfeldt@yahoo.dk

2. Væbnere/ 1. Seniorvæbnere: Gitte Eriksen Møllestien 7 87880610 / 24220692 rysgaard@post.tele.dk

2. Væbnere/ 1. Seniorvæbnere: Jesper Madsen Vesterled 16 2285 5218 gartnermadsen@gmail.com

Seniorer: Arkivfotos

Det var den varmeste forårsdag hvor der blev afholdt forårsmarked i FDF. Det varmede også ekstra da kassereren fortalte at omsætningen var knap 50.000 kr. Og her skal så fratrækkes udgifter. Det var dog ingen sammenligning med den stærke varme der var mellem mennesker og den dejlige atmosfære dagen igennem havde. Det var et godt planlagt arrangement, stor tak til forårsmarkedsudvalget.

En fantastisk hjælp fra nuværende og tidligere forældre til FDFere, til forberedelser og afvikling af forårsmarkedet. Det har været fantastisk at mærke den varme og lyst til at hjælpe. Det er fantastisk at Gl. Rye har sådan nogle dejlige borgere det kan vi være stolt af. Jeg var nødt til at skrive dette, tusind tak alle sammen. Kredsleder Kjeld Christensen

Henrik Olsen Gerstedvej 5 8788 0286 / 4057 0103

h.b.olsen@gefiberpost.dk

FDF Musik:

Lars Bitsch Horsensvej 30 4017 8936

bitschlars@gmail.com

Kasserer: Henning Leth Skovstedvej 19 2444 9758 fdf@famleth.dk

Bestyrelsesforkvinde: Tina G. Madsen Vesterled 16 2965 3646 tinagmadsen@gmail.com

Udleje af Kræshus: Lisa Brask Lyngdal 18 6180 5745 lisabrask@live.dk

Se vores hjemmeside: http://www.fdf.dk/gl-rye

33


Gratis motion som besøgsven En fortælling om at være besøgsven for en plejehjemsbeboer Af Gitte Røn Dalsgaard

Så blev det onsdag eftermiddag igen, og jeg skynder mig at lukke computeren ned og begive mig mod Ryvang. Onsdag er nemlig dagen, hvor jeg går tur med Agner. Med sin 93 år på bagen, er han nemlig ikke længere så godt gående, som han har været. Når vejret ikke er til det, bliver vi hjemme hos ham og snakker og kigger i det gamle fotoalbum. Jeg bliver mødt af et smil og er ikke i tvivl om, at jeg er ventet. Agner får et forsigtigt klem, og jeg sætter vand over til kaffe og the. ”Hvad koster det?” Det var anden gang, han stillede spørgsmålet, og Else forklarede ham tålmodigt igen, at besøgsvenner ikke får betaling for at besøge deres besøgsmodtagere. Jeg kunne se, at han ikke forstod det, men stiltiende accepterede, at så var det nok sådan, det var. Else er Røde Kors´ koordinator, og udover hende, Agner og undertegnede var Agners søn også med ved dette første møde. Vi fik talt om det praktiske, og udvekslet oplysninger, så vi kunne få fat i hinanden. Og så aftalte vi, at jeg skulle komme igen næste onsdag. Tænk, at det nu er halvandet år siden vores første møde. Nogle gange, når jeg kommer, er Agner lidt stille, men så spørger jeg lidt ind til ham, og snart fortæller han på livet løs. Agner fortæller om, hvordan han spillede fodbold. En gang blev han endda bedt om at stille op for et førstehold i nabobyen, men desværre var det så dårligt vejr, at kampen blev aflyst. ”Ja, vi var jo nogle stykker, der holdt sammen. Også efter, at vi blev voksne.” og så hører jeg igen historierne om Ernst og Egon og Harly, og om hvordan de lavede et bræt og spændte bag på Ernst´ motorbåd på søen. Det er mest historier fra Agners ungdom, der dukker op, men ind i mellem hører jeg også lidt om ”børnene” også. ”Jeg har haft et godt liv”, siger han tit. Nogle gange bruger han også udtrykket: ”Det var den gang, det var før nu.” Jeg behøver ikke anstrenge mig for at lytte, for jeg har hørt det meste før. I stedet for nyder jeg øjeblikket og glæder mig over at betragte Agners fortælleglæde. Her er ro og tid til at fortælle, og det gør han gerne. Så hører jeg igen historierne om Ernst og Egon og Harly, og om hvordan de lavede et bræt og spændte bag på Ernst´ motorbåd på søen. Agner finder

34

Asger og Gitte Røn Dalsgaard ses hver onsdag.

et fotoalbum frem, så han kan vise mig et billede, hvor han selv står på brættet med skumsprøjt omkring sig. ”Det er ikke så svært, man skal bare sørge for at spidsen ikke kommer under vand” siger han, mens han gør en bølgende bevægelse med armen. Han husker tydeligvis fornemmelsen i kroppen. Da jeg tager overtøjet på, kigger han på mig, får lidt våde øjne og siger: ”Jeg er så glad ved, at du kommer.” Jeg smiler tilbage til ham og siger, at jeg bestemt også er glad for at komme. ”Vi ses på onsdag igen.” ”Ja, hvis du kan holde mig ud” svarer han skælmsk tilbage. Og så har vi et af vores gode øjeblikke, hvor vi smådriller hinanden med, hvem af os, der kan holde hvem ud. Men en ting er helt sikker. Vi ses på onsdag igen. En times motion om onsdagen Når folk spørger mig, hvorfor jeg har valgt at være besøgsven, plejer jeg at sige: Om onsdagen, når jeg besøger Agner, får jeg en times motion, ganske gratis. Jeg får ca. 1 times nærvær uden forstyrrelser. Jeg får næsten flere komplimenter af Agner, end jeg gør af min mand i det daglige. Jeg lærer min by at kende med min helt egen guide. Og endelig giver jeg en gammel mand noget at glæde sig til hver uge. Det tog mig tre år, fra jeg første gang tænkte på at blive besøgsven, til jeg endelig fik taget mig sammen. Det fortryder jeg i dag. For hvor er det dog en gave.

Besøgsvennerne Ry Afdeling Bliv besøgsven, gør en forskel der kan mærkes. Røde Kors besøgsvennerne i Ry mangler besøgsvenner i Gl. Rye Har du mulighed for at bruge en til to timer ca. en gang om ugen til et besøg hos en medborger, der er lidt for meget alene, så bliv besøgsven hos Røde Kors Ring eller skriv til besøgsleder Else Frost, 86951507, else@frostmoller. dk for uforpligtende at høre mere om besøgsvennerne i Ry-området. Hvordan det opleves givende at være besøgsven, får man et indtryk af ved at læse Gitte Røn Dalsgaard lille beretning:


Dagplejen

Natur-lige-oplevelser med dagplejen

35


Gl. Rye Skole 0. Klasse - Undervisning Af Inger Thomsen

I 0.klasse går der 34 skønne børn, som hver dag møder i skole med smil og stor lyst til at lære. I løbet af året har vi været på en del ture rundt i det lokale, hvor vi har øvet trafik, gået i skoven og set efter tegn på årstidernes skiften. 0. klasse har et særligt samarbejde med 4. klasse. Disse to årgange er venner for hinanden. Vi laver i løbet af året lidt aktiviteter med hinanden, eks. højtlæsning, skralde indsamling, hjælp til at finde rundt på elevintra og almindelig hygge så som at blæse kæmpe sæbebobler….. Hele 0. klasse på tur til Sct. Sørens kilde

1. Klasse - De 120 ord

Når man kan genkende de 120 ord mest almindelige og hyppige ord, vil læsning af tekster hurtigt blive langt nemmere. Vi øver ordene på mange forskellige måder: Sjipper ordene,

2. Klasse - Aftenskole Af Charlotte Brejning Kristensen

Hvad laver børnene i timerne i skolen? Mange forældre er så heldige at kunne aflevere til skoletid, og nogle har endda mulighed for at blive til morgensamling. Men hvad sker der egentlig derefter og indtil det bliver SFO tid en gang hen på eftermiddagen? Det ved 2. klasses forældre lidt om. Torsdag d.10. april var de i aftenskole sammen med deres barn. Her kan du læse lidt om hvad aftenskolen gik ud på. Kl. 16 mødtes alle til ”morgensamling”, hvorefter forældrene fulgte med deres barn op i klassen. Eftermiddagens program blev gennemgået. Der var stramt program, for i løbet eftermiddagen og aftenen skulle forældrene præsenteres for forskellige opgaver fra barnets skoledag, som skulle løses i fællesskab. Der var bl.a. matematikløb, listediktat, navneordsstikbold og instruktionslæsning. Ikke mindst blev der tid til et godt frikvarter midt i det hele, hvor nogle valgte at bruge tiden på at spille fodbold: eleverne mod forældrene ...eleverne vandt selvfølgelig.

36

smækker ordene med fluesmækker, skriver ordenen pænt i skrivehuse, laver dem som puslespil og meget meget mere. Det er faktisk så sjovt, at det føles som en leg.

Kl. 19 var skoledagen slut for forældrene. Vi sagde farvel til mor eller far med en sang i skolegården, hvorpå børnene gik ind og spiste den skønneste pastaret, som forældrerådet havde lavet til os. Efter aftensmad og en luftetur i skolegården skiftede alle børn til nattøj og børstede tænder. Så var det nemlig tid til at hoppe i seng i klassen og se en hyggelig film sammen, inden der blev sagt godnat. For nogle børn var det en overvindelse at sove på skolen uden mor eller far, og de var så stolte fredag morgen. Andre valgte at gå hjem efter filmen og kom så igen til fælles morgenmad. Den sidste sov kl. 23, og den første flok stod op kl. 05.30. Kl. 05.55 gik de første på fodboldbanerne. Fredag blev en almindelig skoledag med aktiviteter, der passede til det, eleverne kunne efter en lang nat. Det var en skøn oplevelse at have sammen, og klasserne emmede af sammenhold. Super oplevelse der kun kan stables på benene i en by, hvor fællesskab og samarbejde er i højsæde. Stor tak til forældrerådet, der gik sent og kom tidligt eller ligefrem overnattede - dejlig varm aftensmad, nybagte morgenboller og ikke mindst oprydningshjælp.


3. Klasse

- Har samlet skrald i hele byen. Af Jacob og Laurenz, 3.kl.

Der er fx fundet cigaretter og plastik og kasser, og meget meget mere. Der er mange, der har fundet store ting. Som da Jacob og Arthur fandt en kæmpe stor plade. Der er også blevet fundet en masse stakke af aviser af fx Laurenz, Marcus, Anders, Asger, og Patrick og Valdemar. Vi brugte hele dagen på at finde skrald. Vi havde en rigtig god dag, og det var dejligt vejr. Det var en ude-skoledag, en mandag. Lukas, Andreas, Sebastian, Jonathan havde fundet fire stole. Emma LA, Alberte, Agnes FP, og Agnes H, har fundet Skum-Op ispapir, og cigaretskod. Tak til hele 3 klasse.

5. Skriver haikudigte 5. Klasse klasse- skriver haikudigte Et japansk haikudigt består som udgangspunkt af 17 stavelser fordelt på tre grupper med henholdsvis fem, syv og fem stavelser. I den japanske tradition skal et haikudigt indeholde noget om årstiden. Her er et udpluk af 5. klasses digte, der handler om forår.

Forår i Danmark vi gemmer påskeæg og knopper springer ud

Tulipanerne Springer ud i haverne Og giver glæde. Lavet af Ditte

Forår i landet Jeg kikker på påskeæg og fugle kvidre Forår i Gl. Rye i min dejlige have står der krokuser Lavet af Alberte

Tennis og fodbold At lege med vennerne At nyde livet Lavet af Tobias Dahl

En fugl der pipper Pipper til sine unger I en lun rede Lavet af Sebastian

En fugl der pipper pipper til sine unger i en lun redde Se grå gardiner der hænger i vinduet blafrer i vinden Se gule blomster der glimter i vinduet de er så flotte Lavet af Victor S

Fuglende synger påskeliljer springer ud vi får påskeæg Vi får påskeæg vi giver gækkebreve vi kan spise id Lavet af Marie

37


4. Klasse - Sæbebobler Af Ingrid Stühr Riis

Sådan en helt almindelig råkold fredag i 4. klasse på Gl. Rye skole, besluttede vi os for at udforske sæbeboblernes verden i faget natur/teknik. Vi fandt klip på youtube med kæmpeshows fra hele verden, hvor professionelle optrådte med sæbebobleshows…. Wauh! Det måtte prøves af mente børnene, så vi har eksperimenteret med flere slags sæbeboblevand. Sæbebobler kan blive kæmpestore og have mange sjove former, men det kræver både fingerfærdighed og viden om sæbeboblens egenskaber. Man skal vide noget om, hvad der får boblerne til at springe og ikke mindst, hvordan man undgår at de springer. Eleverne i 4. klasse har eksperimenteret sig frem til at lave sæbebobler med sjove former, de har selv lavet redskaber hvormed de kunne lave forskellige størrelser og former.

6. Klasse - Farvel til Gl. Rye

skole

Skrevet af Hannah 6B.

Nu er tiden kommet, hvor 6. årgang skal sige farvel til Gl. Rye skole og fortsætte på Mølleskolen. Lige nu er vi i gang med at lave en musical, der skal fremføres for vores forældre. Denne musical er lidt et farvel-skuespil. Vi har også snakket meget om, hvordan det bliver at komme ind på Mølleskolen. Vi har mødt nogle af de børn, som vi kan komme til at gå i klasse med, og vi er meget spændte på at få klasserne at vide. 38

Det har været meget godt at gå på Gl Rye skole, her er ligesom et dejligt samfund, og mange kender hinanden. Men det bliver også godt, at komme ind på Mølleskolen og møde nye mennesker. Ved årets afslutning skal vi også lave den årlige 6. klasses sketch, hvor vi ”gør grin” med lærerne, som et allersidste farvel. Man bliver en smule vemodig, når man tænker på at forlade Gl.Rye skole, som vi nu har gået på i 7 år, men man bliver også spændt ved tanken om, hvad der ligger forude. Vi ses Gl.Rye!


Skrotkunst i klubben

Bison/Gl. Rye Skole Skolen:

Kontoret/hovednummer: 8794 2680 Bison kontor: 8794 2200

Skolesekretær

Inger Svansø Iversen 8794 2681 inger.iversen@ skanderborg.dk Af Birgit Melgaard Rasmussen

Klubbørn på Gl. Rye Skole bruger deres fantasi og kreativitet til at skabe skønne kunstværker af skrot. Med en stor bunke metalskrot og en masse kreative børn er der i løbet af 10 dage skabt de mest fantastiske skulpturer i klubben. Børnene kastede sig med begejstring

over skrotbunken, og ikke mindst drengene, som til tider kan være svære at få med i de stille kreative sysler, var enige om, at ”skrot er det bedste i verden”. I klubben har børnene mulighed for at gå til og fra deres projekt, når lysten eller nye gode kreative ideer opstår. Dog skal de, som også i andre sammenhænge, overholde de opsatte tidsrammer for projektet.

Skoleleder

Helle Futtrup Jørgensen 8794 2682 helle.futtrup.jorgensen@ skanderborg.dk

Viceskoleleder

Gert Lorensen 8794 2683 gert.lorensen@ skanderborg.dk

SFO-/klubleder

Annette Baand Graavett 8794 2684 annette.graavett@ skanderborg.dk

Leder i Bison:

Annette Christensen 8794 2201 annette.christensen@ skanderborg.dk

Teknisk serviceleder Preben Lund 8794 2698 preben.lund@ skanderborg.dk

Bestyrelsen: Formand

Grethe Bremer 5114 2491 grethe.bremer@gefiber.dk

Næstformand

Carsten Schmidt 3511 5371 cs@netnote.dk

KLUB LOFTET Åben mandag og onsdag

VI TAGER

RE PÅ DIG TÆTTE

HIMLEN

18.30 - 21.30 LIKE

C

Å FA

OS P

K: EBOO

KLUB

OFIL

ET PR

LOFT

39 39 KLUB LOFTET, GL. RYE SKOLE, NYVEJ 1


Børnegården Bison Bisonbanden på Skolen Så har de 22 ældste børn fra Bison – den gruppe der skal starte i skolen til august – kaldet Bisonbanden, sammen med 2 Bisonvoksne indtaget Gl. Rye Skole. Bisonbanden har i øvrigt tilknyttet en voksen fra SFO-personalet og er sammen med Skolens SFO. Vi er blevet rigtig godt taget imod af Skolen og specielt 3. klasse, der er vores venskabsklasse. Vi ser hvordan børnehavebørnene bruger tid på at observere ”de store”, – hvordan de leger og tegner, snakker og i det hele taget opfører sig. Det er rigtig dejligt at gense gamle venner fra børnehavetiden. Og både børn og voksne føler sig hjemme.

Fra børnene har vi blandt andet hørt følgende udtalelser: • Det er fint at starte med Bisonbanden på skolen og det er nemt nok at lære de nye regler. • Det var sjovt at blive vist rundt på hele skolen af vores 3. klasse-venner. • Skolen har en fed legeplads med et sejt klatrestativ. • Der er rigtig meget spændende lego i legorummet. • Det er meget bedre at skulle krydse sig ind på en tabulex i stedet for på et stykke papir.

Bisonbanden 2014

40


Af Maria Severinsen.

Alle børn og voksne i Børnegården Bison har gennemgået et musikforløb, der blev udarbejdet af Skanderborg drama og musik skole. Temaet var årstider og ud fra det, blev vi inspireret og lærte at håndtere nye instrumenter og nye rytmer. Børnene var engagerede i forløbet og fik afprøvet nye fantasiverdener med stor begejstring.

Bisons guldkorn Maria (barn): Ved I, hvad jeg så i min have, da jeg skulle i sommerhus? En vaskeægte bankrøver. Den voksne: Hvordan ved du, at det var en bankrøver? Maria (barn): Fordi han havde en stribet trøje på. Ebbe: Ved du, hvad jeg så i min have? Voksen: Nej Ebbe: Jeg så en kronhjort. Voksen: Hvordan ved du, at det var en kronhjort? Ebbe: Fordi den ikke havde en rød tud og den ikke kunne ikke flyve.

Besøg på skolen og frikvarteret har lige ringet ind. Voksen Maria: Hvad mon skolebørnene skal ind og lære i dag? Ludvig: Jeg tror, de skal lære at spytte tyggegummi ud.

Matthias til Else: Har vi i grunden en leder? Else: Jae, lige nu er det Annette fra skolen, der er vores leder, og vi skal snart til at ansætte en ny leder til Bison. Mattias (tænksom): Jeg kan godt være leder i Bison. Jeg er rigtig god til at lede efter ting og jeg kan også finde noget spændende.

41


Pensionistforeningen og Aktivitetsrådet Foråret er i gang … og det er vi også! Vi kører fortsat med 2 gange BANKO om måneden. Det er ikke fordi det giver overskud, men så længe vi har lidt penge, glæder vi jo nogen med det. Vi har afholdt 2 Fredagscaféer med sang og musik; den 14. februar med Ulla Maja og Jens Sivbæk og den 21. marts med Aage. Disse arrangementer var godt besøgt.

Besøg fra Pasgårds Tøj Vi har gennem flere år haft besøg fra Pasgårds Tøj både forår og efterår. De kommer med alt lige fra strømper, undertøj til det hele fine til både damer og herrer. De besøgte os den 3. april, men desværre var der ikke mange, der denne gang skulle have garderoben fornyet. Derfor aftalt vi, at vi sprang over efterårsbesøget. Og så tales vi ved til næste forår.

Pensionistforeningens bestyrelse

Aktivitetsrådets bestyrelse

42

Løvspringstur Vores løvspringstur er netop afholdt. Den 23. april startede vi fra Dalbogård kl. 13.00 med 23 deltagere og Henrich som chauffør. Vi kørte af velkendte veje – rundt om Mossø – Ejer Baunehøj – over Alken – Svejstrup – Hemstok – og nåede frem til Hørning, hvor kaffen ventede. Derefter videre til ”Hobby Haven” i Hasselager, hvor vi nød synet af de mange forskellige blomster og planter. På busturen rundt nød vi de mange flotte rapsmarker, skovbunden hist og pist helt hvid af anemoner samt ikke mindst bøgen så fin og grøn. Hjemturen gik af andre veje og vi endte i Ry – ved den nye golfbane, hvor vi fik fortalt om Kildebjerg og de forskellige anlæg. – En god tur, … selvom solen svigtede os den dag.

Ragnhild Jeppesen, formand Møllestien 2G, tlf. 8689 2527

Aase Pedersen, kasserer Ryesgade 40

Ragnhild Jeppesen, formand Møllestien 2G, tlf. 8689 2527

Arne Skorstensgaard, sekretær Horsensvej 9 E.

Inga Pedersen Skolebakken 8

Jytte Siggaard, kasserer Burmlundvej 2

Grete Balle Lyngdal 4

Grete Balle, sekretær Lyngdal 4

Inga Pedersen Skolebakken 8 Anna Laursen Rodelundvej 37


Dalbogaard

Aktiviteter hver uge: Mandag

Tirsdag

Køretur med Rypen 10.00 - 11.30

Gymnastik 10.15 - 11.30

(alle ulige uger)

Onsdag

Torsdag

OplĂŚsningsgruppe, spille eller bage 10.15-11.30

Fredag

Erindringsgruppe 10.15-11.00

Eftermiddag Kreative aktiviteter 13.30-15.30

43


Tlf. 8695 1665 Inge og Hans O. Iversen Ole Rømersvej 20, 8670 Låsby

Selskaber med panoramaudsigt eller til søs A la carte & Kulinariske events Se www.hotel-julso.dk

laasby-festudlejning.dk · laasbytelt@hotmail.com

Vi forhandler Cykler - Scootere Motorsave Plæneklippere/ Traktorer - kom og få et godt tilbud

Ry Cykler Parallelvej 9 B · 8680 Ry · tlf. 8689 1491 www.rycykler.dk

Sjelle Tækkefirma Tækkemand Peter Hougaard Svend Andersens efterfølger

Salg · Service · Reparation · Alle bilmærker Ved Freddy Hansen

8689 8533

Horsensvej 46 · Gl Rye · www.sydbyensauto.dk

Skanderborgvej 27 · 8680 Ry Tlf. 8689 2244 mail@revisionry.dk www.revisionry.dk Tal så alle kan forstå det

44

Rosenvej 3, Sjelle 8464 Galten Tlf. 8695 4503 M. 2229 3320

IMPORT AF RUSTFRIE BILER VÆRKSTED - MARINE - MASKINER

PORSCHE - AUDI - VW - SKODA - SEAT

Ryvej 17, Salten Skov Tel.+45 20 13 27 95 - +45 86 84 77 00 www.sejthenauto.dk

”Tænk globalt Handl lokalt”

www .ne tt o rve t. d k

Tlf. 8689 8011 · Åbent 8-19 hver dag


Revisionsfirmaet

Henrik Braderup Olsen Statsautoriseret revisionsvirksomhed Rugaardsvej 5, 8680 Ry

- til privat og erhverv

Skolevej 1, 8670 Låsby

Medlem af

Tlf. 8695 1144

Tlf. 8622 0001. Mobil 4057 0103 Mail: h.b.olsen@gefiber.dk

info@laasbyel.dk www.laasbyel.dk

revision · regnskab · bogføring · rådgivning

SANKEKORT OG BRÆNDE SÆLGES TOPKAPNING M.V.

yrke din Skal vi st e? tedeværels online tils

Aditvej 15, 8740 Brædstrup np@slsas.dk www.slsas.dk TLF. 86 89 82 88

T: 86 82 16 55 www.sb-s.dk Stagehøjvej 27 8600 Silkeborg T: 86 82 16 55 www.sb-s.dk

S A LT E N L A N G S Ø S K O V A D M I N I S T R AT I O N A / S

E. THØGERSEN

Ann_90x50mm.inddDansk 1

Container Vognmandskørsel Kranarbejde Materialesalg

design • Dansk kvalitet • Dansk produktion12/11/12

w w w. d a v i d s u p e r l i g h t . d k

§2462 3059 Ry og Omegns Begravelsesforretning Begravelser og ligbrænding Per Dunkjær Andersen Tlf. 8689 2969 Skanderborgvej 9, Ry

DanBolig a/s Statsaut. ejd.mægler & MDE · www.danbolig.dk Randersvej 11B · Ry · Tlf. 4698 0790 ry@danbolig.dk Adelgade 106 · Skanderborg · Tlf. 8657 1130 skanderborg@danbolig.dk BESTIL EN SALGSVURDERING · den er gratis og uforpligtende · Tlf. 4698 0790 ry@danbolig.dk

Denne annonceplads kan blive din. Ring eller mail til pt grafisk 8689 8972 eller mail til pt@ptgrafisk.dk

45

11.57


Alt indenfor murerfaget Tlf.: 2711 2873 glryemurer@gmail.com

Gl. Rye murer forretning

Gl. Rye Kro Ryesgade 8 8680 Ry Tlf.: 8689 8042 aa@glryekro.dk wwwglryekro.dk

www.hammelsvang.dk

VI HAR LIDT MERE AT BYDE PÅ Statsaut. ejendomsmægler Kennith Broberg

Hammelsvang as

Bøgekildevej 26 8361 Hasselager · 86 28 13 44 v/ Kim Bundgaard

Kyhnsvej 7 · 8680 Ry Tlf. 8689 1466 email: 868@edc.dk

Oplev den dejlige stemning...

• Spis veltilberedte og lifligt smagende måltider på Brasserie Wienberg • Tag et weekendophold eller golfhygge midt i naturen med den, du holder af • Afhold dit næste kursus eller konference med succes hos os Se mere på www.knudhule.dk

Knudhule | Randersvej 88 | 8680 Ry | 8689 1407 mail: info@knudhule.dk | www.knudhule.dk

GL. RYE ANTIK Emborgvej 4 · Gl. Rye, 8680 Ry Tlf. 8689 8070 www.glryeantik.dk · glryeantik@mail.dk KØB / SALG / BYTTE Åbent mandag til lørdag fra 11.00 til 17.00 Søndag fra 13.00 til 17.00 Dog fra 1.11. til 31.3. lukket om mandagen.

Bygma Them Eksportvej 5 · 8653 Them · Tlf. 87 98 11 50 · Fax 87 98 11 59 email: them@bygma.dk Brug den lokale trælasthandel og byggemarked, vi er lige i nærheden.

46

LYNG DAL Ryesgade 33, Gl. Rye Tlf. 86 89 82 69 www.lyngdal-hotel.dk lyngdal@lyngdal-hotel.dk A la carte · Selskaber · Dinér Transportable · Værelser · Kurser

ved Henrik Pedersen Horsensvej 48, Gl. Rye 8680 Ry 8689 8400


Reparation og salg af biler

Kig forbi vores legetøjsshop når du mangler en gave

Siggaard Biler

Ry Bøger & papir

Burmlundvej 4, Gl. Ry • 2028 1614 www.siggaard-biler.dk • salg@siggaard-biler.dk

Klostervej 6 D 8680 Ry Tlf. 8689 1064

Denne annonceplads kan blive din. Lervejdal 8b. Addit 8740 Brædstrup Tlf. 8682 5811

Ring eller mail til pt grafisk 8689 8972 eller mail til pt@ptgrafisk.dk

info@dansand.dk www.dansand.dk

�������

A/S Klostertorv · Klostervej 6 F, 8680 Ry

8689 1166

��������� ������������������������������������

- det professionelle valg, siden 1968

Garanti på kvalitet

Fyrreskrænten 1, Gl. Rye 8680 Ry Tlf.: 86 89 89 48

Kreativitet er at kombinere kendte ting på nye måder...

Se mere på: drop reklamebureauet.dk

BRUNHØJVEJ 3 - 8680 RY TLF. 8689 2333 - FAX 8689 0193 www.rytb.dk

86 89 89 72

Kildebjerg Ry Erhvervshus Rugaardsvej 5, 8680 Ry pt@ptgrafisk.dk · www.ptgrafisk.dk

Skanderborgvej 36, 8680 Ry Telefon: 7026 3211 ry@sparkron.dk · www.sparkron.dk

47


Aktivitetskalender for Gl. Rye Maj 17. Sogneudflugt til Lemvig kl. 9 – 17.

Afgang fra Præstegården.

Menighedsrådet

18. Munkenes morgen kl. 04.30. Guidet tur i klosterruinen. Øm Kloster.

Øm Kloster Museum og Øm Klosters

24. Borgerforeningen holder Brugsen-træf med kontingentbetaling.

Venner

20. Forårskoncert med Knudsøkoret kl. 19.30.

Sct. Sørens Kirke.

Menighedsrådet

22. Café Nemt kl. 17.30 – 20.

Sct. Sørens hus.

Borgerforeningen

22. Guidet tur på Himmelbjerget kl. 19.00.

Mødested P1 ved Himmelbj. Museet på Gl. Rye Mølle

25. ”Kend din by!” – åbent hus på Gl. Rye Mølle kl. 14.00. Gl. Rye Mølle.

Museet på Gl. Rye Mølle

25. Gudstjeneste og vandring til Kloster Mølle kl. 13.30.

Sct. Sørens kirke.

Menighedsrådet

Kørsel fra Gl. Rye kro.

Borgerforeningen

Juni 3. Rhododendron-tur til Højkol kl. 18.45.

5. Byvandring i Gl. Rye kl. 14.00. Mødested Gl. Rye Torv.

Gl. Rye Møllelaug og Museumsforening

5. Grundlovsdag i Emborg kl. 10-16. Øm Kloster Museum,

Øm Klosters Venner og Det lille gartneri.

7. ”Åbent hus” – Flagalléen kl. 10-14.

Gl. Rye Flagallé

Ved Brugsen.

9. ”Frokost i det grønne” kl. 12.00. P-pladsen ved Kloster Mølle.

Gl. Rye Branddaskerlaug

15. Møllemarked kl. 10-16. Gl. Rye Mølle.

Museet på Gl. Rye Mølle og Gl. Rye Møllelaug og Museumsforening

17. Friluftsgudstjeneste i Øm Kloster kl. 20.

Øm Kloster.

Øm Klosters Venner

19. Café Nemt kl. 17.30 – 20.

Sct. Sørens hus.

Borgerforeningen

23. Sankt Hans fest kl. 19.00.

Gl. Rye Mølle.

Borgerforeningen

Juli 1. Guidet tur på Himmelbjerget kl. 19.00.

Mødested P1 ved Himmelbj. Museet på Gl. Rye Mølle

August 14. SNUTTE-klubben kl. 9 – 11.

Biblioteket på skolen.

Gl. Rye bogcafé

17. Sognemøde kl. 9.30.

Sct. Sørens kirke og hus.

Menighedsrådet

24. Høstdag kl. 10-16.

Gl. Rye Mølle.

Museet på Gl. Rye Mølle

28. Café Nemt kl. 17.30 – 20.

Sct. Sørens hus.

Borgerforeningen

31. Friluftsgudstjeneste på Himmelbjerget kl. 11.00.

Himmelbjerget.

Menighedsrådet

I GL. RYE

48

Anlægsarbejdet til den nye 2.400 kvm. store solcellepark.

Profile for Aktuelt i Gl. Rye

Aktuelt nr 53  

Med Morten DD i bakkerne Trine passer dyr, når du er ude... Spil golf i Ry og Silkeborg

Aktuelt nr 53  

Med Morten DD i bakkerne Trine passer dyr, når du er ude... Spil golf i Ry og Silkeborg

Profile for aktuelt
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded