Aktuelt nr. 48

Page 1

D

et

er n si g ma

elv - for det står i... er man s

Nr. 48 · februar· 2013

GL. RYE

Møllemarkedet byder på nye oplevelser Side 26

Rollespil med klubben Side 38

Stort boligprojekt i støbeskeen Side 6

1


Gl. Rye portræt

I GL. RYE Nyt fra GRIF...................... side 6 Borgerforeningen............ side 10 Gl. Rye kirke...................... side 14 Nyt fra FDF........................ side 24

Produktion Layout: pt·grafisk.dk Oplag: 1.200 stk.

Redaktion Ansvarshavende redaktør Iben Johanne Thomsen Sognepræst

Peter Hald Borgerforeningen

Marianne Fjerbæk GRIF

Kim Pedersen FDF

Karen Thomsen Skribent

Formand Ove Krogsøe Tove Olesen Kasserer

John Jensen Annoncer mv.

Peer Thøgersen pt grafisk.dk

pt@ptgrafisk.dk

Forsidefoto: Klubben i Gl. Rye til rollespil Næste nummer af Aktuelt i Gl. Rye udkommer i maj 2013. Deadline søndag den 28. april. Indlevering af materiale til: pt@ptgrafisk.dk

22

Kogemanden med den japanske Morten Kimer Hansen sætter pris på italiensk mad og engelske motorcykler

Det er udstyret med en særlig bred ovn og hele fem gasblus, så her kan en gourmet rigtig boltre sig.

Af Peter Hald

Passion for italiensk mad

- Du skal lige se her – jeg har fået en ny køkkenkniv. Japansk. Stålet er foldet 69 gange. Den er bare sindssygt skarp. Morten Kimer Hansen stråler af begejstring over sin nye køkkenkniv. Der er ingen tvivl om, at kniven vil blive brugt flittigt, for han laver meget mad. Og ikke kun til sig selv og hustruen Birgit. Faktisk er Morten Kimer Hansen en slags ’kogemand’. Han tager ud og laver mad til fødselsdage, jubilæer, konfirmationer og mange andre festlige lejligheder. - Jeg synes, at det er sjovt at lave mad, og jeg har omkring 15 mad-job om året, fortæller Morten Kimer, der bogstavelig talt er vokset op med madlavning: - Min mor var kogekone på Sjælland, og indtil jeg var 15 år, var jeg altid med ved gryderne. Senere, da jeg boede i Jægerspris, kom jeg meget på en lokal restaurant og hjælp restauratøren med at lave mad. Og efterhånden begyndte jeg så småt for mig selv, fortæller Morten. Han behøver ikke at reklamere voldsomt for sin lille mad-virksomhed. Rygtet om den dygtige kogemand spreder sig som ringe i vandet, og Kimers kalender rummer allerede flere optegnelser om næste års madopgaver. Kommer man på besøg hos Morten Kimer, der bor i et fint renoveret gammelt bondehus på Skolebakken i Gl. Rye, er man ikke i tvivl om, at her bor der en mand, der holder meget af at lave mad. Komfuret er en stor metalblank professionelt udseende sag fra det italienske firma Smeg.

Ved siden af komfuret står en samling flasker med gode madolier og balsamico-eddiker, og man går ikke helt galt i byen, hvis man gætter på, at Morten Kimer holder særlig meget af italiensk mad. - Ja, jeg elsker italiensk mad. Min kone Birgit og jeg tager næsten hvert år på ferie i Italien. Så bor vi på de små ydmyge campingpladser – dem, der kun har to-tre stjerner – for hvis man ser sig lidt for, så er det her, at man får den bedste mad. I det hele taget spiser man bedst på de små steder, hvor der er plasticduge på bordene og lysstofrør i loftet og en ’Mama’ i køkkenet, fortælle Morten Kimer og ser henført ud. - Italienerne går ikke på kompromis med kvaliteten. Det er en oplevelse at handle i italienske butikker – det er helt vildt, hvad de har af delikatesser, understreger han. Han beretter om en sommer, hvor han lærte at lave risotto på den helt rigtige måde. Han blev inviteret på besøg i en campingvogn af en italiensk kvinde, der kunne kunsten at lave risotto fra bunden af. - Konen og knægten syntes, det var lidt pinligt, at jeg stod der i en gammel campingvogn og lavede risotto, men jeg har aldrig smagt noget så himmelsk, fortæller han.

Hjemmesider i badekåbe At være kogemand er ikke Morten Kimers eneste beskæftigelse. Han laver også hjemmesider. Ved hjælp af kurser, erfaring og medfødt talent har han lært sig kunsten at designe Fortsættes næste side


kniv

Morten Kimer Hansen snitter lystigt løs pü en gulerod med sin nye kniv. For en professionel kogemand er det vigtigt, at udstyret er i orden.

33


Gl. Rye portræt

hjemmesider, og det betyder, at han ofte kan arbejde derhjemme. Så sidder han foran computerskærmen i et lille lavloftet kontor og nørder løs med hjemmesiderne. Han kan også reparere computere, og det udgør efterhånden en stor del af hans virksomhed. Meget af arbejdet klares hjemmefra. - Det er herligt. Jeg kan sidde og arbejde iført badekåbe eller gamle joggingbukser, og nogle gange går jeg rundt i den mundering indtil langt op ad dagen. Friheden ved at arbejde hjemme kan ikke købes for penge, siger Kimer.

Kilokamp og mountainbike Samtalen kommer atter ind på madlavning, og Morten Kimer kan ikke dy sig for at fyre et par klassiske talemåder af: - Min livret er mad! Jeg spiser ikke for at leve, men lever for at spise, siger han med et bredt grin. Men han indrømmer, at madglæden også har en bagside. For tiden må han arbejde hårdt på at smide nogle overflødige kilo: - Det går faktisk meget godt med det. Jeg har tabt 16 kilo siden oktober. Men jeg skal tabe i alt 25 kilo. Jeg har fået en ballonudvidelse for fem år siden, så jeg skal passe på mig selv, fortæller den 55-årige Morten Kimer. Han taber sig ved at skære kraftigt ned på kulhydrater og spise masser af grøntager og magert kød og fisk. Og så er han for alvor begyndt at dyrke motion. Han er blevet medlem af Gl. Rye Mountainbike Klub og går til spinning og kører mountainbike, når ikke lige der er sne i store mængder på vejene.

Triumph til hver en tid Morten Kimer Hansen har også en motoriseret tohjuler – en moderne Triumph Tiger motorcykel. I det hele taget fylder motorcykler godt op i hans fritidsliv, og det er en passion næsten på højde med madkunsten. - Min første motorcykel var en klassisk gammel Triumph Bonneville. Den solgte jeg desværre i 2001, og det har jeg ærgret mig over lige siden. Men jeg har holdt mig til Triumph og har haft en Sprint og en Speed Triple. Jeg har ganske vist også haft en Moto Guzzi Le Mans, men den havde jeg kun en måned – det var sgu ikke lige mig. Der var for meget traktor over den, fortæller han. Der bliver kørt mange kilometer på den vimse Triumph Tiger, og hvert år deltager Morten Kimer i et stort Triumph-træf ved Neukirchen. Interesse for motorsport har også kastet noget arbejde af sig. Morten Kimer er en erfaren fotograf og leverer billeder til en række racerkøreres hjemmesider, ligesom han sælger billeder fra forskellige motorløb, blandt andet Le Mans og DTC. I år håber Kimer, at han får en opgave med at fotografere ved det berømte klassiske motorcykelløb på Isle of Man.

En vigtig festival Det var en bluesfestival på Djursland, der var årsag til, at Morten Kimer flyttede til Gl. Rye. Han er født og opvokset på Sjælland, men for 20 år siden tog han til en musikfestival på Djursland, hvor han mødte psykologen Birgit Hansen fra Ry. Det sagde bang, og de flyttede sammen i et hus på Gartnervænget i Ry. Men så flyttede Birgits

Det over 200 år gamle bondehus, som Morten Kimer Hansen bor i, er stadig ret lavloftet sine steder. Med sine 190 centimeter skraber Morten Kimer mod loftet i kontoret.

søn hjemmefra, og huset virkede for stort. I stedet fandt de et herligt 200 år gammelt bondehus i Gl. Rye, totalrenoverede det og flyttede ind i 2007. I nogle år arbejdede Morten Kimer som lærervikar på Himmelbjerggården. Han har også arbejdet i et lille itfirma, men han trives nu bedst i rollen som selvstændig. - Og det er faktisk gået meget godt. Jeg kan lige som så mange andre godt mærke, at der er økonomisk krise i samfundet, men jeg skal ikke klage, siger Morten Kimer. - Det er skønt at bo i Gl. Rye. Der er en pragtfuld fred, og det er noget, jeg sæter pris på, når jeg arbejder så meget hjemme, som jeg gør. Foreningslivet er også imponerende godt her i byen – det er faktisk bedre end i Ry, siger han. Ikke mindst sætter Morten Kimer pris på, at G. Rye har sin egen Dagli’ Brugs. - Jeg handler meget i Brugsen, og med mindre man skal købe meget stort ind, er det faktisk ikke dyrere end discountbutikkerne. Og vinudvalget er glimrende. Jeg køber selvfølgelig mest italiensk vin, understreger Morten Kimer.

Computere fylder en del i Morten Kimer Hansens liv. Ud over at lave mad lever han af at designe hjemmesider og reparere computere.

4


86522 skand

5 byggegrunde - flere med udsigt Erhvervsportræt

Møl 868

1.095.000

830

Sag

Kon Udb Bru

Fællesareal

Her bygges

Solgt

895.000 995.000

995.000

995.000 Morten Elmgaard Salgschef 86522811 skanderborg@home.dk

Ejendom institut, dennes sikring,

Har eje personl finansie Ja____

Møllesvinget 9, Gl. Rye 8680 Ry

 Der gør er et tilb selvom Medvirk parter i

  830

Ja

Ja

Ja

300

300

Møllesvinget tilbyder fantastisk natur og godt naboskab Sag 605-4686

Kontantpris Udbetaling Brutto/Netto

Af Martin Skaar Jacobsen

For naturglade mennesker med planer om at bygge nyt hus er Møllesvinget og Galgebakken i Gl. Rye et oplagt valg. Du kommer ikke tættere på skoven og Lyngbakkerne, og du får samtidig alle fordelene ved at være en del af et lille trygt landsbysamfund. Annie og Søren Blaabjerg Poulsen flytter ind på Møllesvinget til april. De kommer fra en andelsbolig i Virklund og glæder sig til mere luft under vingerne og en god løbetur i Lyngbakkerne. ”Meget mere idyllisk får vi det ikke med bakkerne, fårene og møllen i baghaven”, siger Annie, der sammen med sin mand allerede har været på tur med deres kommende

895.000 45.000 5.312 / 4.218

naboer. ”Vi blev inviteret med til vejlauard fra Home i Ry, fortæller om fin ingets gåtur med kaffe, boller og kage, og teresse for de resterende byggegrunde. det er så dejligt at vide på forhånd, at ”Med danmarkshistoriens laveste rente naboerne er søde og rare”, siger Annie. lige nu, og med Gl. Ryes smukke natur Ægteparret har kigget på byggegrunde i og hyggelige landsby-atmosfære er det flere naturskønne områder, men Mølleklart, at grundene er eftertragtede. Ejendomsmægleren er tilknyttet har samarbejdsaftaler realkreditinstitut, penge-bygsvinget ligger på en lille fredelig vej, og ogSamtidig er der med fuld klarhed over institut, forsikringsselskab og andre jf. siden 'Diverse oplysninger'. Ejendomsmægleren og det har også været en afgørende faktor gereglement 2010 og 2015 så du kan dennes ansatte modtager provision/vederlag/rabat for fremskaffelse af finansiering, forfor Annie og Søren. sikring, annoncering og andet, jf. siden nu 'Diverse trygt oplysninger'. fremtidssikre dit drømmehus energimæssigt langt frem i tiden”, slutHaren ejendomsmægleren, dennes ansatte eller nærtstående herudover en økonomisk eller Der er allerede bygget håndfuld huse ter Morten Elmgaard. personlig interesseElmgai omsætningen af nærværende ejendom eller i parternes valg af i Møllesvinget. Salgschef Morten finansiering, forsikring eller andre ydelser i tilknytningen til omsætning af fast ejendom:  Ja_____ Nej_____ jf. siden 'Diverse oplysninger'

 Der gøres opmærksom på at en købsaftale, hvis denne alene er underskrevet af køber, er et tilbud til sælger, og at sælger ikke er forpligtet til at acceptere tilbuddet, heller ikke selvom det måtte være i overensstemmelse med udbudsvilkårene. Medvirkende ejendomsmægler repræsenterer sælger, og kan ikke være rådgiver for begge parter i samme handel. Køber opfordres derfor til at søge egen rådgiver.

Randersvej 11A, 8680 Ry ry@home.dk facebook.com/homeiry Tlf. 8689 2100

5


GRIF Er du mand for at score – eller kvinde for at støde en kugle eller to? Klub 50 i Gl. Rye søger friskt rullende blod til de ædle sommersportsgrene – gentlemandsfodbold og ekstrem petanque. Men man kan også bare prøve at kaste med en dartpil i vintermørket. Af Erik Brandt-Jensen Der er selv blandt søhøjlandets seniorer gået en frygteligt ungdommelig trend i løbesko, cykelsko, fitnesssko, zumbasko… Ja, det er lige før, man er en ren fiasko, hvis man ikke har mindst et par af ovennævnte. Men hov! Hvad med et par gode gamle fodboldstøvler eller et par fancy petanquestøvletter? Var det ikke noget? Ja, her snakker vi altså til alle dem – sådan lidt omkring og over de 50 – der mener, at de har noget at gøre på en (til tider) velplejet græsplæne eller Gl. Rye IF’s internationalt anerkendte petanquebane for mixhold. Det med 50 er i øvrigt kun vejledende. Vi har optaget bolddrenge og petanquenovicer helt ned til et par og fyrre. Så bare kom ud at starthullerne. Der har (indtil nu da) ganske vist været klar og utvetydig kønsdiskriminering på fodboldholdet, men på petanqueholdet er det så hip som hap, om man hedder Jens Erik eller Mona. Som udgangspunkt altså. Rent sportsligt er det sikkert trist at hedde Jens Erik. Men lad det være sagt med det samme. Det er aldeles unødvendigt at have særlige evner udi hverken fodbold eller petanque for at møde op. På fodboldholdet vil du alligevel blive hånet for enhver fejl, mens petanque vist er lige svært for alle. Det anbefales dog til folk med mod på lidt seriøst boldflytteri, at de har et par støvler og lidt tøj til kroppen. Klub 50’s fodboldhold anbefaler sig i øvrigt med én ugentlig omgang (ofte lidt langvarig) træning. Og nicht weider. Vi spiller ikke kampe – undtagen et par stykker til den af overchefboss Jens Erik Fischers arrangerede Antikcup i august. Til gengæld spiller vi alle igennem efter bedste evne. Med den klare (om end uskrevne) regel at tacklinger er strengt forbudte. Der skal spilles bold og scores, ja. Men ikke slæbes brudte ben på bårer eller tørres modige tårer.

6

Klub 50 er en onsdagsklub, hvor mødetiden som regel er kl. 19. Og altid ved GRIF’s klubhus. Både for fodbold- og petanquehold. Og i øvrigt også dartspillere - der dog kun mødes to gange om måneden. Mødetidspunkt kan variere efter aftale indbyrdes. Udendørssæsonen starter som regel ca. 1. maj. Men opslag i Aktuelt og / eller i Brugsen vil give klar besked til alle interesserede. Ellers kontakt overchefboss for Motionisterne i GRIF for yderligere oplysninger: Jens Erik Fischer – tlf.: 86 89 84 23. – gerstedvej@fischerweb.dk Vel mødt til alle. Også selv om du møder i zumbasko. Trods alt. Med venlig hilsen Erik ”Yderside” – der selv mødte op som bolddreng en gang. Slet ikke fyldt 50 endnu. Men det har jeg så også opnået.

Eivind ”Kuglestøberen” +50

Hvad er det med det der petanque? Ja, jeg måtte jo droppe fodbold, men noget skulle der i stedet. Helst noget med en kugle… Er det sjovt? Ja, det er det da. Især når jeg kan banke Fischer. I øvrigt kan jeg også anbefale dart. Også når det gælder at slå Fischer.

Jens-Erik ”overchefboss” Fischer+50:

Henrik ”Usain Bolt”, Hvorfor Motionisterne i det hele taget? +50: Jamen, det er da nemt! Det drejer sig om

Hvorfor har du så lange ben? Fordi det er så meget nemmere at løbe fra jer alle sammen! Fat det dog. Klaphat. Hvad er 3. halvleg? Der, hvor jeg altid skal vise, hvordan man tænder for et TV. Så i andre kan se bold på skærmen. I kan jo ikke selv, i små fjolser.

Henning ”Raul”, +50

Hvorfor hedder du Raul? Fordi jeg er topscorer og yderst farlig i begge ender. Hvorfor er du med til det her. Jeg mener, i Gl. Rye…? Med dit navn og ry? Ja, det er godt nok noget under mit niveau, men hvad gør man ikke for at hæve standarden i udkantsområderne.

sammenhold, hygge, motion og at opsøge lysten til at holde sig i gang. Og så er både 1. 2. og 3. halvleg væsentlige for os i den sammenhæng. Bare mød op. Der bliver meget hurtig tilknytning til både holdet og byen via Motionisterne.

Bent ”Snigeren”, 62 år.

Du er sammen med lige så urgamle Hans ”Jeg-dribler-altid-venstre-om” langt over sidste salgsdato. Hvorfor holder i ikke bare op med det her pjat, og lader de unge komme til? Gamle? Vi er sgu ikke gamle. Det er du først, når du ikke kan se det sjove i det hele mere. Eller må bøje af for en skavank. Men dem har vi været forskånet for, og vi fortsætter så længe det er sjovt. Og det er ALTID sjovt at tryne opkomlinge som dig! Ses til maj på grønsværen.


Budokan Gl. Rye I slutningen af december var der graduering i Budokan Gl. Rye. Alle gjorde deres bedste og flere forældre, som ikke selv er med i klubben, kom og kiggede på. Vi kan nu være stolte over at have 15 nye gulbælter. Karateklubben startede op i sommeren 2012, og der har været stor opbakning. Klubben har nu over 20 medlemmer og der kommer jævnligt flere nye til, både børn og voksne. Sideløbende med den almindelige træning, arbejdes der nu frem mod en opvisning den 16. marts i forbindelse med GRIF’s gymnastikafdelings sæsonafslutning.

Vi forsøger med voksen-basket... Har du lyst til at spille basket? Så vær med, når vi begynder at spille tirsdage kl. 20-21 i Gl. Rye Hallen. Første gang er tirsdag d. 22. januar. ALLE kan være med! Mænd og kvinder, unge og gamle, øvede og begyndere - vi spiller kun for sjov :-) Så ingen træner, ingen skrappe regler og intet kampprogram!

Basket starter op under håndboldafd. Når foråret er omme kigger vi på tilslutning og evt. mulighed for fortsættelse. Vil du vide mere, så kontakt: Kathrine Assels 3074 2434 eller Lisbeth Reersø 3027 9659.

Lørdag d. 23. februar kl. 13.30 - inviterer Motionisterne til

STORT MOTIONISTTRÆF Der er mulighed for at ikke medlemmer, også kan deltage. Meld dig til, der hvor du synes det kunne være sjovt at deltage. Kl. 13.30 BADMINTON. Deltager gebyr BORDTENNIS. 25 kr. incl. kaffe PETANQUE. DART. Kl. 17.00 SPISNING (pris 75 kr.) Kl. 19.30 DANS TIL ” DE SMÅ SYNGER” Kl. 22.00 TAK FOR I DAG Med sportslig hilsen MOTIONIST AFDELINGEN - G.R.I.F.

Tilmelding: Brian Gerstedvej 8 3048 8548 Vagn Lyngdal 9 8689 8476 Jens Erik Gerstedvej 12 8689 8423

NU VT :) O M J O S K BLIR T E D 7


Gl. Rye Idrætsforening, Grif søger ny formand Ved næste generalforsamling d . 21. marts 2012 ønsker Jens Overgaard at fratræde posten som formand for Grif efter 4 år på posten. Grif er en paraply organisation med 6 underafdelinger med ialt 6-700 medlemmer. Grif har en god og sund økonomi. Grif er en organisation fuld af frivillige ledere, trænere og ildsjæle som ligger et stort stykke arbejde i organisationen.

Grif søger en formand - som er interesseret i at fortsætte og præge det frivillige arbejde i vores by.

GRIF

- som skal have fokus på 6 afdelinger som er selvkørende, men samlet i en forening. - som vil være med til at fortsætte den udvikling der er i gang, - som vil have fokus på foreningsledelse og være bindeled til diverse udvalg, Gl. Rye skole og Skanderborg kommune

Som formand får du - en stor flok engagerede medlemmer, trænere og borgere i byen. - kommer du automatisk med til frivilligfesten i januar hvor alle frivillige i Grif bliver fejret.

- får du et tæt samarbejde med skolen om fælles faciliteter - skal du skal stå i spidsen for udviklingen af foreningen og nyde at der er mange der sætter pris på at vi har en idrætsforening i vores by. Yderligere spørgsmål kan rettes til Jens Overgaard på 25120034 eller andre fra bestyrelsen

- kommer du med til sportsfesten, og høster frugten af det store arbejde som sportsfest udvalget udfører.

Sommer-sommer kom nu snart...

8


GRIF hovedbestyrelse Formand:

Jens Overgaard Rimmersvej 8 86 74 00 34

jensovergaard@gefiber.dk

Næstformand:

Velkommen til gymnastikopvisning Dette er dagen, hvor vi gerne vil vise jer alle sammen, hvad vi har lavet i GRIF gymnastik. Det specifikke program vil kunne ses på den nye infostander ved Brugsen omkring d. 1 marts. 2013 Hvornår skal i komme: Lørdag d. 16 marts 2013 kl. 14.00 – 17.00

Hvor skal i komme hen: Gl. Rye Aktivitetshal, indgang ved klubhuset. Koster det noget: Gratis for alle gymnaster og børn. Voksne 25 kr. Lidt krydderi til sidst: Byhøjskolens danselinje Århus VELMØDT GRIF GYMNASTIK

Rikke Østergaard, 23 29 61 13

rloestergaard@gmail.com

Kasserer:

Henrik Christensen Møllestien 7 87 88 06 10

hrc@brandtrevision.dk

Sekretær:

Marianne Fjerbæk Gyden 3 86 89 83 89

marfjerbaek@gmail.com

Formand Badminton:

Kim Rundell Ryesgade 36 86 25 80 36

kimrundell@gefiberpost.dk

Formand Gymnastik:

Birgitte Nicolaisen Lille Vangsvej 3 87 88 32 31

birgitte@gefibermail.dk

GRIF Gymnastik søger frivillige Vi er næsten ved vejs ende med denne gymnastiksæson. Men snart er den næste om hjørnet. Vi vil rigtig gerne have nye folk med i det frivillige arbejde, både som instruktører og særligt også til at være med i udvalget. Har du lyst til at være en del af gymnastikudvalget, så henvend dig gerne til en af os. Udover udvalgsarbejde har vi helt specifik brug for en, der har en opgave omkring bestilling af opvisnings/

instruktør tøj til næste sæson. Vi har et firma, vi bestiller ved til alle holdene. Opgaven går ud på at få prøvekasser hjem og organiseret dette så alle instruktører får bestilt. Er du nysgerrig, så henvend dig til Birgitte@gefibermail.dk eller 29827837

Generalforsamling i GRIF torsdag d. 21 marts kl. 19.00

Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Beretning fra udvalgene 4. Forelæggelse og godkendelse af årsregnskab 5. Indkomne forslag – forslag der ønskes forelagt generalforsamlingen til vedtagelse skal være formanden i hænde senest 14 dage før general forsamlingen. 6. Valg af formand til bestyrelsen 7. Valg af bestyrelse + 1 suppleant 8. Valg af udvalg + minimum 1 suppleant 9. Valg af revisor + suppleant 10. Evt.

Formand Bordtennis:

Jørgen Axelsen Rimmersvej 7 86 89 84 46

jaa@dmu.dk

Formand Håndbold:

Peder Vejsgaard Storesand 15 86 12 00 06

pev@scanprint.dk

Formand Fodbold:

Søren Lauritsen Rimmersvej 13 20 22 85 70

lauritsenglrye@gmail.com

Formand motionister:

Jens Erik Fischer Gerstedvej 12 86 89 84 23

gerstedvej@fischerweb.dk

Formand tennis:

Jens-Erik Dengsøe Galgebakken 8 26 39 86 38

jenserik123@gmail.com

www.glryeif.dk

9


Borgerforeningen Indbrudstyve kommer i bølger­ Landbetjent Vagn Stensig Kristensen opfordrer til nabohjælp Af Peter Hald

Gl. Rye har i de seneste måneder været ramt af flere indbruds-bølger. Tyvene har stjålet alt lige fra cyk­ ler til penge, smykker og GPS’er fra ­biler. Lige omkring jul var tyvene særlig aktive, men de har også været på spil i januar. Dyre mountainbikes har været eftertragtede, ligesom navigationsudstyr fra biler er blevet hugget. Landbetjent Vagn Stensig Kristensen siger, at der faktisk har været flere indbrud end normalt i Gl. Rye området. I flere tilfælde har det drejet sig om østeuropæiske indbrudstyve, og for nylig lykkedes det politiet at anholde flere af de udenlandske tyve, der har opereret i Gl. Rye. Men anholdelserne sætter ikke en stopper for de østeuropæiske tyve.

Tyvebander er en stor ­udfordring - De østeuropæiske tyvebander er virkelig en udfordring af de helt store. De kan støvsuge en hel egn på en uge, og de er ligeglade med danske fængsler, siger Vagn Stensig Kristensen. Derfor handler det om at sikre sig. Landbetjenten opfordrer borgerne til at være meget opmærksomme, og han anbefaler, at man melder sig til Nabohjælpnetværket, der netop har lanceret en ny kampagne. (Det kan man læse mere om på hjemmesiden www.nabohjælp.dk) - Holde øje med mistænkelige biler. Hold øje med folk, der lusker rundt. Og ring endelig, understreger Vagn Stensig Kristensen, der kan træffe på telefon 86 89 14 48.

Landbetjenten Vagn Stensig Kristensen anbefaler, at man melder sig til Nabohjælp-netværket, der netop har lanceret en ny kampagne. Læs mere på: www.nabohjælp.dk 10

For få dage siden rykkede politiet ud til Fyrreskrænten, hvor nogle beboere havde set en hætteklædt mand gå rundt i området og alarmeret politiet. - Vi fandt ham faktisk, men det viste sig bare at være en stor skoledreng, der pjækkede fra skole, siger landbetjenten

En psykisk belastning Der sker mange indbrud også i dagtimerne, så det gælder om at få huset til at se beboet ud, selv om man ikke er hjemme, siger Vagn Stensig Kristensen. Han understreger, at indbrud kan være en alvorlig psykisk belastning. - Jeg har ligefrem hørt om folk, der er flyttet, efter de har haft indbrud fem gange i træk, fortæller han. De mange indbrud har været flittigt diskuteret på Gl. Ryes hjemmeside www. glrye.dk Her kunne man blandt andet læse følgende for nylig, skrevet af Lars Mosgaard:

”Natten mellem den 4. og 5. januar var der indbrud i en del biler i Gl. Rye, bl.a. i min. Jeg fik ødelagt et sidevindue og stjålet en ny GPS. Imidlertid er gerningsmanden til mit bil-indbrud blevet fundet og jeg har fået min GPS igen. Politiet i Hobro ligger inde med en lang række koster, som kan stamme fra vores egn”. Så den gode nyhed er, at tyvene engang i mellem bliver fanget, og folk får deres ting tilbage.


Et fællesskab for hele byen...

Borgerforeningen Lærke Frost Formand 8614 9545

laerke.frost@glrye.dk

Holder du af at bo i Gl. Rye? Vil du gerne have indflydelse på byens udvikling, og vil du gerne være med til at få fællesskabet til at fungere?

Peter Hald Næstformand Ryesgade 45 3511 6471· 2857 8560 peter.hald@glrye.dk

Så har vi et godt tilbud til dig. Bliv medlem af borgerforeningens bestyrelse og vær med til at sætte dit præg på byen og de lokale aktiviteter. Brug et par timer om måneden på borgerforeningen og giv dit unikke bidrag.

Gl. Rye er en af de mest aktive landsbyer i hele Skanderborg Kommune, og sådan skal det gerne blive ved med at være. Det skal borgerforeningen være med til at sikre. Gl. Rye er en by med mange gode traditioner, som vi gerne vil beholde. Når der er godt med gang i foreningslivet, er der også god trivsel. En aktiv by er en attraktiv by, hvor folk trives. Tirsdag den 19. februar holder borgerforeningen sin årlige generalforsamling. Den finder sted i klublokalerne på Gl. Rye Skole og begynder klokken 19.30. Kom og vær med - deltag i debatten og hør, hvad der foregår. Jo flere vi, er, desto bedre bliver borgerforeningens arbejde. Vær med til at skabe trivsel og glæde i din by. Vel mødt.

liselotte.johansson@glrye.dk

Helen Grubbe Sekretær Jægergårdsvej 14 8687 1767· 4061 1555 helen.grubbe@glrye.dk

Ruth Hindhede Ryesgade 56 8689 8106

Steen Jørgensen Ryesgade 56 8689 8106

ruth.hindhede@glrye.dk

Vær med til at skabe trivsel og glæde i din by

Der sker mange ting i Gl. Rye, men de sker ikke af sig selv. Der står initiativrige folk bag aktiviteterne, og der er brug for alle gode kræfter. Jo flere, jo bedre. Borgerforeningens bestyrelse er bredt sammensat, og sådan skal det gerne blive ved med at være. Det er sjovt, det er udviklende, og der er plads både til de organisatoriske talenter, de praktiske og de fantasifulde. Der er højt til loftet og plads til alle meninger.

Liselotte Johansson Kasserer Skovsbjergvej 12 8788 3006 · 3095 8781

steen.joergensen@glrye.dk

Susanne Tougaard 86 89 84 10

susanne.tougaard@glrye.dk

Ole R. Andersen 22 41 19 29

ole.andersen@glrye.dk

Suppleanter Mie Holmgaard 5072 1866 mie.holmgaard@glrye.dk

Jan Ketley, 7576 0145 · 5150 0511 jan.ketley@glrye.dk

Ole Schultz 3511 6817 Ove Krogsøe 8689 8301 Portalbestyrer Martin Bernt Rud 2062 1888 martin.rud@glrye.dk

Bestyrelsen for Borgerforeningen i Gl. Rye

11 11 11


Stort boligprojekt i Nu er der håb om, at der kan bygges 33 nye boliger på Hjarsbækvej Af Peter Hald

Nye almennyttige lejeboliger på Hjarsbækvej i Gl. Rye kan blive en realitet i løbet af et års tid. Boligselskabet Østjysk Bolig er nu klar til at fremlægge en plan for 33 almennyttige boliger, der kommer til at ligge i nærheden af den nye udstykning på Hedelundvej. Hvis byrådet i Skanderborg Kommune ellers godkender boAllan Søstrøm, ligplanerne, kan direktør for projektet sendes i Østjysk Bolig. udbud til sommer, og byggeriet kan begynde i august eller september. Og hvis tidsplanen holdes, kan de første beboere flytte ind medio 2014, oplyser Allan Søstrøm, der er direktør for Østjysk Bolig. Østjysk Bolig køber to grunde i området for at kunne bygge. Det ene grundstykke er kommunalt, og ifølge Søstrøm er kommunen indstillet på at sælge. Det andet grundareal er privatejet, og her vil ejeren også gerne lave en købsaftale. Der er tale om den grund, der i øjeblikket domineres af en gammel forfalden gård, der i folkemunde har fået tilnavnet ”snothvalpehuset”, fordi det af og til er tilholdssted for unge mennesker. Den meget forfaldne gård, der nærmest kun er en ruin, skal rives ned, understreger Allan Søstrøm. Det vil sikkert vække jubel på Hedelundvej, hvor beboerne i lang tid har været bekymret for, at børn kan komme til skade ved leg i gård-ruinen.

Lavenergi-huse Østjysk Bolig ønsker, at de planlagte

12

boliger skal være lavenergi-huse, der skal leve op til kravene i den nye lavenergiklasse 2020. Husene skal varmes op med jordvarme og forsynes med strøm fra solceller. Hver bolig får sine egne solceller, og jordvarmen kommer fra et fælles system, der leverer varme via to fordelingsanlæg. - Vi vil gerne udnytte den naturlige energi, og vi har taget boreprøver, der viser, at det ser fornuftigt ud med jordvarme, fortæller Allan Søstrøm. Som det har været omtalt i de seneste udgaver af Aktuelt, er der stor efterspørgsel på lejeboliger i Gl. Rye. Allan Søstrøm regner derfor ikke med, at det bliver et problem at få afsat boligerne. - Vi har i øjeblikket 300 ansøgere skrevet op til lejeboliger i Gl. Rye. Hvis vi så antager, at omkring halvdelen af dem er reelle ansøgere, så har vi stadig at gøre med 150 personer. Så der er rigeligt med kunder, siger Søstrøm. De påtænkte boliger skal laves i tre forskellige størrelser. Der bliver otte små boliger på hver 81 kvadratmeter, 13 mellemstore på hver 96 kvadratmeter og 12 store boliger på 111 kvadratmeter. Beboerne kan derfor blive en meget blandt gruppe - det kan både blive børnefamilier, enlige, ældre og unge. Detailprojekteringen er ikke afsluttet, så derfor kan Allan Søstrøm ikke sige nøjagtigt, hvor stor huslejen vil blive. Men han skyder umiddelbart på, at huslejen for den største boligtype vil blive på omkring 7000 kroner om måneden.

Opfordring fra borgerforeningen - Fordelen vil at opføre en klynge almennyttige boliger i Gl. Rye vil være, at det kan puste liv i et stivnet boligmarked, så der kommer mere cirkulation og mulighed for tilflytning. Fornyet tilflytning til Gl. Rye - især hvis der er tale om børnefamilier - vil også

gavne Gl. Rye skole og børnehaven Bison, da der desværre p.t. er udsigt til faldende børnetal. Sådan lød det i en skrivelse, som Borgerforeningen i Gl. Rye i september sidste år sendte til byrådet i Skanderborg Kommune som en opfordring til at få sat gang i byggeriet. Borgerforeningen krydser derfor fingre for, at projektet bliver ført ud i livet, lyder det fra foreningens formand Lærke Frost.

Positive politikere Også et par af de lokale byrådsmedlemmer, Frands Fischer (S) og Finn Pedersen (V), er positivt indstillet overfor projektet: - Det lyder godt, hvis vi kan få gang i tilflytningen igen. Børnetallet ser ikke for godt ud i den tidligere Ry Kommune, og jeg har det fint med, at vi kan få brugt det areal, der længe har været udlagt til boliger, siger Frands Fischer. - Det lyder rigtig spændende . Jeg håber, at der er penge i budgettet til det, for det vil være godt for Gl. Rye, at der kommer gang i boligmarkedet. Vi vil jo Frands Fischer gerne bevare de institutioner, faciliteter og aktiviteter vi har i Gl. Rye. Jeg glæder mig til at se projektet, siger Finn Pedersen.

Finn Pedersen


støbeskeen

Boligselskabet Østjysk Bolig er nu klar til at fremlægge en plan for 33 almennyttige boliger

Østjysk Bolig har udset sig grunden ved Hjarsbækvej/Hedelundvej som stedet for de nye boliger.

Grønne boliger i Gl. Rye..? Den forfaldne gamle gård ved Hedelundudstykningen skal rives ned for at give plads til de påtænkte boliger.

13


Gl. Rye sogn og kirke

Gudstjenester

Aftensang Torsdag den 21. februar kl. 20 Torsdag den 11. april kl. 20 Stillegudstjenesten ændrer navn, men er fortsat en aftenandagt med plads til fordybelse og eftertanke. Aftensang er inspireret af den engelske aftengudstjeneste med nadver og der indgår forskelligt musik. Gudstjenesten begynder kl. 20 og fra kl. ca. 19.45 vil der være musik i kirken. Taizésang er en del af gudstjenesten og har man lyst til at øve sangene inden, er man meget velkommen i sognehuset kl. 19.30, men det er ingen forudsætning for at tage del i gudstjenesten. Alle er meget velkomne.

Gudstjenester på Dalbogård:

5. marts ................................. kl. 14 2. april ...................................kl. 14 7. maj ....................................kl. 14 4. juni ....................................kl. 14

14

Torsdag d. 21. februar

Aftensang

20.00

Søndag d. 24. februar

2. s. i Fasten

11.00 Pia Husted Blok

Søndag d.3. marts

3.s. i fasten

9.30

Søndag d.10. marts

Midfaste

9.30

Søndag d.17. marts

Mariæ bebudelses dag Ingen

Søndag d.24. marts

Palmesøndag

11.00

Torsdag d.28. marts

Skærtorsdag

11.00

Fredag d.29. marts Langfredag

15.00 Musikgudstjeneste

Søndag d. 31. marts

Påskedag

11.00

Mandag d.1. april

Anden påskedag

Ingen

Søndag d. 7. april

1.s.e. påske

9.30

Torsdag d. 11. april

Aftensang

20.00

Søndag d.14. april

2.s.e. påske

11.00

Søndag d.21. april

3.s.e. påske

11.00

Fredag d.26. april

Bededag

Ingen

Søndag. 28. april

4.s.e. påske

Ingen

Søndag d.5. maj

5.s.e. påske

9.30

Torsdag d.9. maj Kristi Himmelfarts dag 9.00 Konfirmation 11.00 Konfirmation Søndag d.12. maj

6.s.e. påske

11.00 Kjeld Slot Nielsen

Søndag d.19. maj

Pinsedag

9.30

Mandag d.20. maj

Anden pinsedag

Ingen

Søndag d.26. maj

Trinitatis søndag

9.30 Kirkekaffe i præstegårdshaven

Søndag d.2. juni

1.s.e. trin.

11.00


Euripides og Bacchanterne Af Peter Jøhnk

Den græske tragediedigter Euripides er født ca. 480 før Kristus på øen Salamis og døde i 406 i Makedonien. Man anser ham i nutiden for den største af oldtidens tragediedigtere. Han skrev 92 dramaer, hvis titler er kendte. Kun 19 af hans værker er bevarede til i dag. Hans sidste drama Bacchanterne, der betegnes som hans bedste og voldsomste, blev skrevet i 406 og først opført året efter hans død. I Euripides’ egen samtid så man med stor skepsis på ham. For det første mente man, at han var ateist. Han havde en fast formel. Hver gang han nævnte en gud ved navn, tilføjede han nemlig: ”Hvem han så end er.” Den slags befæster en mands ry som ateist!

Og så krænkede han de græske mænds selvopfattelse ved at beskrive kvinders åndelige liv som mindst lige så interessant og voldsomt som mændenes. Han beskriver kærlighed og galskab med en psykologisk indsigt, der virker stærkt og skræmmende også på nutidsmennesker. Man har sagt om ham, at han var mindst 2000 år forud for sin tid, når det gælder psykologisk realisme. I eftertiden lige op til vore dage er man atter og atter vendt tilbage til hans tragedier og deres stærke kvindeskikkelser. Euripides’ stykker vil blive opført over hele verden også i 2013. Det er faktisk 2419 år efter digterens død!

Bacchanterne anses af mange for Euripides’ mesterværk. I stykket kommer guden Dionysos i menneskeskikkelse og forklædt som en ung, karismatisk hellig mand fra Asien til bystaten Theben i Hellas for at indføre sine orgieagtige ritualer der. Med sig har guden et følge af fanatiske kvindelige tilhængere, der udgør tragediens korsangere. Thebens kvinder bliver grebet af dionysisk vanvid. De forlader deres mænd og løber dansende og skrigende op i bjergene for at dyrke deres nye gud. Dionysos-kulten lovede sine tilhængere, at de ville blive ét med guden og naturen, hvis de fulgte ham og fortærede ham og optog naturens liv i sig ved at sønderrive og fortære vilde dyr rå. De græske mænd betragtede Dionysos-dyrkelsen i den form som et ekstatisk, mystisk og umoralsk vanvid. Mændene var helt overbeviste om, at når kvinderne for til fjelds var det for at bedrive seksuelle udskejelser uden for mændenes kontrol. Euripides’ drama viser dog det modsatte, men mændenes fordomme forbliver intakte. Den unge kong Pentheus af Theben reagerer som flertallet af sine mandlige kønsfæller og vil som ordentlig konge have sat en stopper for kvindernes vanvid. Det kan bedst gøres ved at arrestere vækkelsesprædikanten og derefter med magt drive kvinderne ned fra fjeldet og tilbage til kødgryderne. Men prædikanten, der jo er den samme som guden Dionysos, slår Pentheus med vanvid, lokker ham op på fjeldet og overgiver ham til bacchantinderne. De griber ham og flår ham i stykker. Hans egen mor Agaue, der er én af de vanvittige, sætter Pentheus’ hoved på en stage og fører det triumferende ned i byen i den tro, at hun har dræbt en løve. Først ved en næsten psykoterapeutisk proces indser hun fortvivlet sin fejltagelse og føres tilbage til virkeligheden. Men guden har fået sin hævn over kong Pentheus, der havde vovet sig ud i det farligste en græker

Euripides

kunne beskæftige sig med: gudekamp. Den kamp ender altid med menneskets nederlag, selv om guderne ofte venter længe med at effektuere menneskets straf og undergang. Som Euripides lader koret sige i tragedien: ” Sent, men usvi-

geligt sikkert går gudemagten i gang. – Med snilde skjuler de høje magter deres mål. Længe er de undervejs, men til sidst indhenter de synderen og straffer.” I samtiden sagde man om nogle af de voldsomste scener i de græske tragedier, at de fik voksne mænd til at besvime og svangre kvinder til at abortere. Euripides lever helt op til normen i Bacchanterne, hvor han både betegner guden Dionysos som ”den frygteligste guddom – og den mest livsalige.” I Bacchanterne beskriver Euripides både det vildeste menneskelige vanvid og udfolder samtidig den mest sublime lyrik. Og som psykologisk drama er Bacchanterne stadig uovertruffet i 2013! De der har lyst til at vide mere og ikke er blevet skræmte af ovenstående, kan tilmelde sig studiekredsen om Euripides’ tragedie Bacchanterne.

Studiekreds om Euripides’ tragedie Bacchanterne Studiekredsen ledes af cand. mag. Peter Jøhnk. Den strækker sig over 7 tirsdage fra kl. 19-21 med start tirsdag den 5. marts og afslutning tirsdag den 23. april. Mødested Sct. Sørens Hus, Gl. Rye. Tilmelding til sognepræst Iben Thomsen ijt@km.dk telefon 86 89 80 37 eller til Peter Jøhnk p.joehnk@mail.tele.dk telefon 86 89 80 68. Gl. Rye sogns menighedsråd

15


Ved Herrens bord… Gud er til stede Sognepræst Iben Johanne Thomsen

Sognepræst Iben Johanne Thomsen skriver på opfordring om nadveren og om at holde altergang. Måske med lidt bævende hjerte – det er ikke helt let….

Et møde mellem Gud og mennesker I gudstjenesten er det store højdepunkt altergangen. ”Opløft jeres hjerter til Herren…” lyder den højtidelige opfordring fra præsten som indledning til ritualet. Med indstiftelsesordene indbydes menigheden til at gå til alterbordet. Her rækkes hver enkelt brød og vin med ordene: ”Dette er Jesu Kristi legeme” og ”dette er Jesu Kristi blod”. Ved siden af dåben udgør nadveren et af de to sakramenter i den luthersk-evangeliske kirke, som folkekirken er en del af. Et sakramente er en hellig handling og tanken er, at det er Gud selv, der handler i sakramentet. Det er nok præsten, der lægger stemme og krop til, men det er den almægtige Gud selv, der handler i sakramentets ord og tegn. ”Gudsfingrene grande slog kors for din pande – Guds enbårnes røst slog kors for dit bryst”, kan Grundtvig for eksempel skrive i en salme om den korstegnelse, der finder sted i dåben. Det er Gud, der melder sig, når præsten slår korsets tegn ”både for dit ansigt og for dit bryst” på dåbsbarnet, som det hedder med ritualets ord. I dåben knytter Gud sig til dåbsbarnet og tilsiger det syndernes forladelse og håbet om det evige liv. På samme måde er nadverbordet ”Herrens bord”! Her inviteres vi til at sidde til bords med Jesus og hans disciple. Som vi kan se på Leonardo da Vincis berømte billede af Den sidste nadver, sidder disciplene ikke rundt om bordet i en lukket kreds, men der er gjort plads til os på den anden side. Vi kan få lov at sidde der sammen med disciplene og er – ligesom de – en del af fællesskabet med Jesus. Og fællesskabet er ikke et hvilket som helst fællesskab. Det er Guds fællesskab med syndere, for at sige det teologisk. De, der fik del i nadveren, var netop de første til at svigte Jesus, da han blev pågrebet af soldaterne og dømt til døden. Judas, der for 30 sølvpenge forråder Jesus og udleverer ham til soldaterne, sidder med ved bordet. Og også Simon Peter, der – skønt han er Jesu nærmeste ven – 3 gange benægter ethvert kendskab til ham. Det er altså ikke Guds bedste børn, der er delagtige her.

16

Lige som i dåben handler Gud også med os i nadveren. Det sker, når brød og vin rækkes frem og der samtidig siges: ”Dette er Jesu Kristi legeme” – ”dette er Jesu Kristi blod”. Der sker ikke nogen mystisk forvandling - brød og vin er naturligvis stadig brød og vin. Men Gud er til stede og skjuler sig under brødets og vinens skikkelse. Uden dette lille er, som udtrykker, at Gud kommer til stede, ville der ikke være nogen kristendom. Hvis ikke der finder dette møde sted mellem Gud og mennesker, kan det være ligegyldigt. For det handler jo om, at Gud kommer til os i det helt almindelige dagligdags – i brødet og vinen – ligesom han kom til os som et helt jævnt og almindeligt menneske i Jesus Kristus. Luther kalder det realpræsens – altså Guds nærværelse eller tilstedeværelse i nadveren. I nadveren skænkes vi Guds kærlighed og tilgivelse. Vi får del i det, Jesu død betyder. Nadveren er altså mere end et symbolsk måltid. Af og til siges det, at Jesus har bedt os mindes ham, når vi holder altergang. ”Gør dette [drik vinen og spis brødet] til min ihukommelse”, siger han jo. Ihukomme er et smukt gammelt ord for at komme i tanker om eller huske på. Men læg mærke til at det hedder ”til min ihukommelse”. Når vi altså spiser brødet og drikker vinen – så sker det til Jesu ihukommelse af os. Nadvermåltidet er ikke et mindemåltid for en for længst afdød Gud. Det er et i den grad levende og nutidigt måltid, der får Gud til at huske på os og hvem vi er. Og ikke mindst: hvad han har lovet os!

For jer! Luther understreger gentagne gange, at nadverens betydning ligger i ordene om, at ”mit legeme gives for jer” og ”mit blod, som udgydes for jer”. Der henvises til den begivenhed, at Jesus blev korsfæstet og gav sit liv. Det afgørende ligger i ordene ”for jer”. Jesu korsfæstelse er nok en historisk begivenhed, som fandt sted engang, men den er ikke bundet til den tid. Når ordene ”for jer” lyder, siges det direkte til os, at Jesu død også er ”for os”, der er til stede nu, hører ordene og tager del i nadveren. Også vi har del i det, Jesu død betyder.

e: ev forIndstiftelsesorden n nat, da han bl Kristus tog i de s det og su le Je ip sc rre di He e ”Vor brød det, gav sin og e s ed kk m ta , legeme, so give rådt, et brød is det; det er mit sp n og ha g tte to de å ag es sagde: ”T else!” Lig til min ihukomm den kkede, gav dem for jer. Gør dette ta , et tid ål m ns te af gt i r pa te e er den ny også kalken ef f, thi denne kalk ra r he le Gø . al lse rik de ”D ernes forla og sagde: des for jer til synd gy ud !” m se so , el m od mit bl til min ihukom m I drikker den, dette, så ofte so


hver vore historier og skæbner, med det vi nu bærer på, med vores skyld og skam. Hvor vi kendes fuldt ud og ikke behøver at lyve om os selv. Her (også her!) vedkender Gud sig os og forsoner det, vi ikke kan få til at hænge sammen. Derfor er nadverbordet stedet, hvor vores liv fornyes.

Skulle det egentlig ha’ heddet ”Den første nadver”?

Gud giver os sit ord! Vi kender udtrykket ”at give sit ord”. Det betyder, at vi har en aftale og lover, at den skal holdes. I dåben og nadveren giver Gud os sit ord. Omskrevet kunne det lyde sådan her: ”Så sandt som min søn er død uskyldig i dit sted og opstået fra de døde – så sandt skal du også dø og opstå som ham – lige så sikkert som du kan mærke dåbens vand og smage brødet og vinen!”

Hvem må modtage nadveren? I den lutherske kirke praktiserer vi åbne nadverborde. Det betyder, at ethvert døbt menneske uanset trosretning kan deltage i nadveren.

Hvorfor bruges der vin? Der er ingen tvivl om, at Jesus brugte vin, da han indstiftede nadveren. Vinen er altså det ”rette” nadver-element og det er også vin, der har været anvendt ved nadveren i kirken lige siden Jesu tid. Men hvad så med mennesker, der ikke tåler vin? Er de udelukkede fra at få del i nadveren? Nej, hvis man af forskellige grunde ikke kan tåle vin, er man velkommen ved nadverbordet alligevel. Man kan så modtage brødet og tage del i nadveren på den måde. Der er i den katolske kirke en lang tradition for, at det kun er præsterne, der modtager nadveren ”under begge skikkelser”, dvs. både brødet og vinen og at menigheden alene modtager brødet. Luther har tanken om, at ”enhver som er krøbet ud af dåben, er selv præst, biskop og pave” og anbefaler derfor, at alle i menigheden modtager såvel brød som vin. Der er ingen begrundelse for, at der skal være forskel. Men mennesker der er syge, har allergi, er på antabus eller af anden grund ikke tåler vinen (eller brødet for den sags skyld), kan modtage nadveren ”under en skikkelse” dvs. alene som brød eller vin og alligevel få del i nadveren.

Martin A. Hansen har skrevet stærkt om det i sin hospitalsdagbog nogle uger, før han døde. Han ved sig døende og må her i hospitalssengen se sig selv og kendsgerningerne om sit liv i øjnene. Det er ikke et skønt syn – han har slidt på sine omgivelser, særligt de nærmeste, svigtet og været ligegyldig i forholdet til dem. Og her, hvor der ikke længere er grund til at lyve, fordi tiden løber ud for ham, undlader han ikke at kalde sin svigagtighed ved dens egentlig ”afNadver betyder rette navn: synd. For synd t refererer til de or tensmad” og er, som han skriver om det, måltid, Jesus det sidste aftens en slags død, en fjernhed: en disciple skærspiste med sine dræbende sløvhed og liged dette måltid Ve torsdag aften. gyldighed mellem ham selv s nadveren. indstiftede Jesu og hans liv, der gør alting uvirkeligt. Men da modtager han nadveren. ”Da fik jeg vinen og brødet og jeg sagde til mig selv: Det er, som det siges. Og da jeg kom ud, var dagen anderledes – det var anderledes at træde på jorden. Meget anderledes var det ikke, det var ikke oprivende eller overvældende. Det var snarere så fint, at en lille dråbe af fremmed, ren kraft var dryppet i et kars, så det fornemmedes overalt i vandet. Og sådan forstod man da, at der var en mening i den refleks, at vi gik til alters. Meningen skulle hentes. Meningen skulle man ikke komme med, nar som man var, den kunne bare gives!” Meningen gives os, siger han. Fordi Guds kærlighed, som er meningen, aldrig kan vindes eller fortjenes, men kun gives. Derfor kan man heller ikke nøjes med at skrive - eller læse - om nadveren! Man må hen i kirken og selv tage del i den for at forstå! – God fornøjelse!

Gl. Rye Kirkes altersølv. Kalken til vin er et fornemt eksemplar.

Hvad er så nadveren? Nadveren er en forkyndelse af evangeliet – det glædelige budskab, at Gud elsker mennesker - ligesom dåben og prædikenen er det. Her mejsles det i ord og gerning, hvad evangeliet vil os. Forkyndelsen af, at Gud har forsonet sig med rigtige levende mennesker af kød og blod. Med os, der knæler her med

17


Søren K. Frandsen

Anne Vinther

Hanne Pilgaard

Det nye menighedsråd

Søren Krarup Frandsen:

48 år. Poster i MR: formand, medlem af kirkegårdsudvalget, præstegårdsudvalget og valgbestyrelsesudvalget.

41 år. Poster i MR: næstformand

62 år, arkitekt maa, medlem af præstegårdsudvalget

Peter Jøhnk

Inge Laursen

Anne Vinther:

Henrik B. Olsen

Hanne Pilgaard:

Henrik Braderup Olsen:

Peter Jøhnk:

Inge Laursen:

53 år, selvstændig statsautoriseret revisor, poster i MR: kasserer, kirkeværge

69 år, cand.mag., menigt medlem af menighedsrådet

freelance pædagog (primært på Gl Rye Skole) Poster i MR: Kontaktperson for personale og sekretær

Nyt fra Menighedsrådet Der blev i oktober måned 2012 indgået aftalevalg til menighedsrådet. I Gl. Rye var vi i den heldige situation, at der var mange, både nye og erfarne, som havde lyst til at tage del i det arbejde. Fire nye medlemmer blev valgt og to fra det tidligere menighedsråd blev genvalgt. Efter det første og konstituerende møde i november blev posterne fordelt således, at Hanne Pilgaard blev formand, Anne L. Vinther næstformand, Inge Laursen blev valgt som kontaktperson og sekretær og Henrik Olsen blev kirkeværge og kasserer. Søren Frandsen og Peter Jøhnk fungerer som menige medlemmer. Der er meget nyt at sætte sig ind i som nyt medlem af et menighedsråd og der-

18

for har de fire nye allerede været på kursus i menighedsrådsarbejde. Når det så er sagt, så skal det formelle og strukturelle ikke bremse for, at vi samtidig tænker tanker om, hvilken kirke vi har nu og hvilken kirke vi gerne vil have fremover. Vi har en god kirke i Gl. Rye, som betyder meget for mange mennesker. Vi har en præst, som melder sig på banen med initiativer, der samler menigheden på forskellig vis og som også er optaget af, hvordan vi skaber og fastholder kirken som et vigtigt samlingspunkt i sognet. Det blev bl.a. tydeligt på vores møde i december, hvor vi både gennemgik, hvilke kirkerelaterede initiativer der allerede er i gang i Gl. Rye og hvilke vi i fremtiden kunne tænke os at arbejde videre med. Som menighedsråd er vi op-

tagede af, at vores fælles kirke netop er en kirke for alle og i sin forkyndelse og sine aktiviteter forsøger at tilgodese ung som ældre, familier som enkeltindivider. Ikke nødvendigvis hele tiden og samtidig, men set over en periode. Vi ser derfor frem til arbejdet i menighedsrådet med fortsat at skabe en god og sammen-hængskraftig kirke i Gl. Rye sammen med kirkens personale og hele sognet. I forbindelse med menighedsrådets årsmøde i foråret har vi derfor ­intentioner om, at der skal være plads til drøftelser af, hvordan vi i fællesskab gør det og håber derfor, at mange af jer vil møde op og give jeres bidrag.


Langfredag d. 29. marts 2013 kl.15

Musikgudstjeneste Pergolesi: Stabat Mater Langfredag er der musikgudstjenesten i Gl. Rye Kirke. Gudstjenesten vil forme sig som en vekslen mellem bibellæsninger, fællessalmer og en opførelse af Pergolesis Stabat Mater. Stabat Mater, der oversat betyder ”Moderen stod” fortæller historien om Jesu moder under korset - om Jesu lidelser oplevet gennem Marias øjne. Teksten stammer fra et latinsk digt fra 1200 tallet og er formentlig skrevet af en italiensk munk ved navn Jacopo de Benedetti. Teksten leder os igennem en koncentreret udgave af lidelseshistorien. Musikken er skrevet af den italienske komponist Giovanni Battista Pergolesi (1710 - 1736). Stabat Mater er skrevet i de sidste måneder af hans korte liv. Det er et sandt mesterværk skrevet med en ny udtryksfuldhed og følsomhed, man ikke havde hørt før. Åbningssatsen er fabelagtig. De to sangstemmer lægger sig tæt op ad hinanden i en udtryksfuld vekslen mellem spænding og forløsning. Efter hans død bredte værket sig hurtigt. Bach beundrede det og satte en tysk tekst til. Mozart så det som et forbillede for, hvordan kirkemusik kunne skrives, og i det 20. århundrede fik Per-

Iben Johanne Thomsen Præstegårdsvej 1 Tlf. 8689 8037

Katrine Bruno Hansen, Siimvej 9, 8680 Ry Tlf. 4088 7026

Kirkesanger:

Kirstin Sander Jacobsen Klostervej 2,2, 8680 Ry tlf 2217 9021

Graver: Torkild Jensen, Kirkegårdskontoret, tlf. 8689 8712 graver@glryekirke.dk

golesis renfærdige musik Stravinskij til at starte en helt ny musikretning, neoklassikken. Det er utrolig smuk musik og med god grund Pergolesis mest berømte stykke. Ved musikgudstjenesten medvirker: Rikke Simonsen, sopran Kamma Bidstrup, alt Christiane Hvas, orgel Iben Johanne Thomsen, liturg

i Gl. Rye Kirke

Kom og vær med fem onsdage fra d. 20. feb. kl. 10.00 i Gl. Rye Kirke.

Organist:

Begynder igen 20. feb.

Vi synger i kirken i ca. 30 min. Efter salmesangen vil der være te/kaffe i sognehuset.

Sognepræst:

ijt@km.dk

Babysalmesang Babysalmesang er for babyer i alderen 2 - 12 måneder og deres forældre. Vi synger børnevenlige salmer og børnesange og laver babyrytmik med fagter, rasleæg, klokkespil og klassisk musik. Forløbet er nogenlunde det samme hver gang for at skabe genkendelse. Alle kan følge med og hoppe på.

Sct. Sørens Kirke www.glryekirke.dk

Forløbet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Ring eller skriv til organist Katrine Bruno 40887026/ katrine.bruno@live.dk senest mandag d. 18. feb. Mange hilsner Katrine Bruno NB. Medbring gerne et tæppe og en dyne som dit barn kan ligge på.

Menighedsrådet: Formand:

Hanne Pilgaard Rimmersvej 17, Gl. Rye Tlf. 8689 8681 fam.pilgaard@gefiber.dk

Næstformand:

Anne Vinther Hedevej 19, Gl. Rye 2986 3013

thevinthers@gmail.com

Kontaktperson: Inge Laursen

Møllestien 12, Gl. Rye Tlf. 3511 6533 inge@ingelaursen.dk

Kasserer & Kirkeværge:

Henrik Braderup Olsen Gerstedvej 5 , Gl. Rye Tlf. 8788 0286

h.b.olsen@gefiberpost.dk

Regnskabsfører: Birgit Nielsen

Ring Klostervej 7, 8660 Skb. Tlf. 8653 1250

skjoede50@yahoo.dk

Søren Frandsen Præstegårdsvej 10 Gl. Rye 8689 8096

Peter Jøhnk Rodelundvej 33, Gl. Rye Tlf. 8689 8068

soeren.krarup.frandsen@mail.dk

p.joehnk@mail.tele.dk

Arr.: Gl. Rye Menighedsråd

Hjemmeside www.glryekirke.dk

19


HIMMELBJERGEGNENS DEBATFORENING UDSYN er et åbent og vedkommende samtaleforum med plads til debat om nutidens værdier og aktuelle emner. Vi sætter tidens mest brændende spørgsmål til debat: børnearbejde, klima og demokrati og meget mere!

Prisen for 2013 år er: 250,- kr. pr. person. 400,- kr. pr. husstand. Medlemskab kan købes ved indgangen eller ved at indbetale på konto: 1551 10372577 (Husk at påføre navn, adresse og email) Hvis du ikke er medlem af Udsyn, kan du købe billetter ved indgangen til kr. 100,-

Torsdag den 14. marts OBS kl. 19.00

Torsdag den 18. april kl. 19.30

”Alle har ret!” Foredrag med forfatter og journalist ved Information Rune Lykkeberg I efteråret udkom Rune LykRune Lykkesberg kebergs debatskabende bog om det moderne demokrati, hvor han svinger krabasken over os arme moderne mennesker, der tror, at vi bliver mere frie og mere demokratiske, jo mere vi selv bestemmer, og jo færre autoriteter vi anerkender. Men det er en illusion. Truslen mod demokratiet kommer ikke udefra, men indefra. Mød Rune Lykkeberg og hør ham fortælle om de problemer og konflikter, der er forbundet med at leve i et demokrati. I samarbejde med Menighedsrådet.

Alle foredragene foregår i Sct. Sørens Hus

20

Kierkegaard og os! Foredrag med biskop Kjeld Holm Hvad betyder Søren Kierkegaard i dag? Hvilke konsekvenser fik hans tænkning for måden, vi ser på os selv, samt på kristendommen, samfundet og kunsten?

Bestyrelsen: Formand: Inge Laursen Tlf.: 3511 6533 Sekretær: Jacob Leth-Espensen Tlf.: 6160 2666

Mickey Gjerris

Cato Thau-Jensen

Birgitte Krogh-Poulsen

Hør i efteråret: Birgitte Krogh-Poulsen, Cato Thau-Jensen og Mickey Gjerris

I april 2013 er det 200-året for filosoffen Søren Kierkegaards fødsel. Vi fejrer begivenheden med et foredrag om Søren Kierkegaards aktualitet og betydning for os i dag.

Keld Holm

Bliv medlem! Medlemskab af UDSYN tegnes for et kalenderår af gangen, og det giver adgang til alle foredragene i det indeværende år. Bonus! Medlem nr. 50 udløser et ekstra arrangement i år!!

Kasserer: Liselotte Johansson Tlf.: 8788 3006 Anne Olesen Tlf.: 8689 8401 Iben Johanne Thomsen Tlf.: 8689 80 37


Lyngbakkernes fortælling - fra fortid til fremtid Ca. 35 borgere fra Gl. Rye fandt torsdag aften den 24. januar vej til Sognehuset, da ”Støtteforeningen for Naturfond Gl. Rye” havde indkaldt til foredrags- og billedaften om Lyngbakkerne. Landskabsarkitekt Bendt Nielsen berettede om Lyngbakkernes historie tilbage fra 1100-tallet, hvor Øm Kloster blev grundlagt. Klosteret blev den største jordbesidder på egnen og dermed også ejer af Lyngbakkerne. Lyngbakkerne er i klosterets tid blevet brugt som afgræsningsareal bl.a. i forbindelse med de store og talrige markeder i Gl. Rye. Herefter fulgte fortællinger om bakkernes skæbne gennem 1500-tallet, efter reformationen, hvor kongen som den nye ejer inddrog hele egnen som jagtområde og senere udlagde et stort område inklusiv Lyngbakkerne til fårehold. Lyngbakkerne har gennem tiden under forskellige ejerforhold været et udpint græsningsområde og som følge heraf betragtes arealerne mere som kulturhistoriske arealer end som naturarealer. De karakteristiske lyngklædte arealer er et resultat af den historiske udnyttelse af dem, og Lyngbakkerne blev også fredet i 1971 på grund af områdets landskabelige og historiske værdi. Det var fantastisk at høre om den helt centrale rolle, som Gl. Rye - dengang Rye – har haft i Danmarkshistorien, ikke mindst i forbindelse med reformationen. Keld Mortensen, biolog og næstformand i Støtteforeningen overtog stafetten og berettede om Lyngbakkerne, som vi kender dem i dag. Keld gennemgik planter og dyrearter, som vi kan finde i området, heriblandt også nogle sjældenheder som tapetserfugleedderkoppen, kæmpefluen Harald og natravnen, der lyder som en knallert i det fjerne. Mange af tilhørerne kunne se sig selv i aktion, da Keld viste fotos fra efterårets to effektive og sjove plejedage, hvor kampen mod birk, gyvel og ørnebregner for alvor satte ind.

Keld berettede også om de metoder, der kan tages i anvendelse, når plejedagene i 2013 skal gennemføres. Om musebakken skal erobres med traktor, ATV, bæltekøretøj, motorsav eller afbrænding med assistance fra Gl. Rye Branddaskerlaug er endnu ikke afgjort, men vil blive planlagt i samarbejdet mellem kommunen, lodsejer Henrik Brunsø og støtteforeningen i løbet af foråret. Efter et par timers underholdende og oplysende foredrag suppleret med kaffe og kage sponseret fra Brugsen afsluttedes aftenen med gode spørgsmål fra tilhørerne. Formand Ebbe Kristensen opfordrede til at melde sig ind i Støtteforeningen (100 kr. årligt pr. husstand) og oplyste, at der er generalforsamling den 12. marts, hvor planerne for plejedage og indsamling fremlægges.

Generalforsamling i ”Støtteforeningen for Naturfond Gl. Rye” Gl. Rye Skole. Tirsdag d. 12. marts kl. 19.30 i Klubcaféen på Husk at kun medlemmer har stemmeret. Indmeldelse Se nærmere info på www.naturfond-glrye.dk

kan se ved indbetaling af 100 kr. per husstand.

21 21


Spar strøm og penge med Låsby El

I El-Salg butikken på Skolevej i Låsby kan du bl.a. købe mange inden- og udendørs designer-lamper.

Af Martin Skaar Jacobsen

Måske er der en lille formue gemt i din bolig. Mulighederne for, at du kan spare penge ved at reducere dit el-forbrug, er mange. Selv små ændringer viser sig på el-regningen. Låsby El hjælper dig med rådgivningen – og naturligvis med installation af alt, hvad der har med el at gøre. I tiden handler det meget om at spare penge ved at spare på strømmen. Og passe på miljøet - naturligvis. Man kan selvfølgelig altid prøve at huske at slukke lyset, når man forlader et rum, men går man lidt grundigere til værks og får gennemgået sine installationer og el-apparater, kan der være flere tusinde kroner at spare hvert år. Tøjvask, madlavning, belysning, opvarmning af boligen, it og underholdning… Der er nok at tage fat

22

Erhvervsportræt

på. Hvor stor besparelsen er, afhænger dog altid af, hvor gamle dine elapparater er, hvor godt din bolig er isoleret osv.

Spar op til 60 % med en varmepumpe Høje oliepriser har fået interessen for varmepumper til at stige. Og med rette – for der er penge at spare samtidig med, at du sparer klimaet for flere tons CO2 hvert år. Låsby El installerer fx luft-til-luft varmepumper fra LG, som kan bruges som primær eller supplerende varmekilde. Pumpen trækker varmen ud af luften udenfor og blæser det ind i rummene i den ønskede tem-

peratur. Ja, den bruger strøm, men pumpen afleverer energien ca. 4 gange igen i form af varme. Derfor kan du typisk opnå en besparelse på varmeregningen på op til 60 %. Låsby El anbefaler LG på grund af bl.a. 5 års garanti på pumpen, men også fordi kvaliteten er i orden. Her kan det ikke betale sig at købe for billigt. En dyrere pumpe er oftest også billigst i drift – og omvendt. Husk, at det kræver en autoriseret el-installatør og autoriseret kølemontør at installere en varmepumpe.


Salg og installation af alarmer og tilbehør Som lokalt servicecenter for ACN Sikring kan Låsby El også tilbyde salg og installation af udstyr til indbrudssikring. Samarbejdet omfatter mulighed for opkobling til godkendt kontrolcentral og godkendte vagtfirmaer. Med europarekord i indbrud har danskerne god grund til at sikre sig mod indbrud og tyveri. Det kan gøres med en tyverialarm alene, men kan også udvides til bl.a. videoovervågning og tågesikring. Se det fulde produktprogram på www.acnsikring.dk.

LED-lyskilder er nutidens lyskilde Du må naturligvis gerne selv udskifte lyskilderne i dine lamper, men det er ikke ligegyldigt, hvad du putter i dem, hvis du vil spare strøm. Man siger, at LED-lyskilden er fremtidens lyskilde, men hvis du spørger Låsby El, kan du lige så godt komme i gang med at udskifte til LED nu. De fås også med et ”varmt” lys og i mange størrelser og former. Og hvad mange ikke ved, starter de op med fuld styrke og skal ikke ”varme op” som en almindelig sparepære. LED-lyskilder er særligt gode til spots, som ellers er den store strømsluger. Vel er de stadig dyre i anskaffelse, men med en levetid på 25-50 år er de samlet set billigst. Du kan låne LED-lyskilder i butikken hos Låsby El og finde ud af, hvilken type, der passer bedst, inden du køber.

Du kan sparer op til 60 % på din varmeregning med en luft-til.-luft varmepumpe fra LG. Låsby El anbefaler LG pga. 5 års garanti og god kvalitet.

Udskift dine gamle hårde hvidevarer Ligesom it-udstyr og TV af ældre dato kan dine gamle hårde hvidevarer også være store strømslugere. Derfor er det en god idé at lade Låsby El gennemgå dine apparater og evt. måle på, hvor meget de faktisk forbruger af strøm. Indregner man besparelsen i strøm, kan man blive overrasket over, hvor hurtig tilbagebetalingstiden er på investering i nye energimærkede hårde hvidevarer. Eksempelvis kan man let spare 700 kr. årligt på at udskifte sit gamle køle-/fryseskab. Hos Låsby El får du altid en konkurrencedygtig pris på hårde hvidevarer – elektrikeren leverer og installerer, og kører bagefter dine gamle maskiner til genbrug. Service og reparation er naturligvis også en del af Låsby El’s opgaver.

Traditionel el-forretning, der følger med tiden Låsby El er en traditionel el-installationsforretning, som siden 1928 har udført store som små el-installationer og el-entrepriser for private, erhverv og industri samt landbruget. Og i den tilhørende El-Salg butik på Skolevej i Låsby kan du købe lamper, lyskilder, hårde hvidevarer og mange andre el-artikler. Men Låsby El er mere end det. Det er også en moderne virksomhed, som følger med udviklingen inden for el-faget

– og følger med i, hvad kunderne vil have. De 9 engagerede og nysgerrige ansatte gør en dyd ud af at sætte sig ind i nye produkter og måder at skabe en ny forretning på. Fællesnævneren er naturligvis altid… el!

Med zensehome kan du spare op til ­­ 25% på din elregning. Og så kan du oven i købet fjernstyre alle dine kontakter med en smartphone.

Låsby El er eksempelvis zensehomeforhandler. Zensehome er en anderledes og intelligent måde at bruge strømmen på. Ifølge Elsparefonden kan du spare op til 25 % på din strømregning ved at få zensehome inden for dørene. Læs mere på www.zensehome.dk og kontakt Låsby El for et tilbud.

Skolevej 1, 8670 Låsby Tlf. 8695 1144 info@laasbyel.dk www.laasbyel.dk

23


FDF Kredsleder Kjeld Christensen

5 2

tager temperaturen på 25 års jubilaren – FDF Gl.Rye

Lars Vognsen Jensen

En god start

Med erfarne ledere fra start, gode folk i bestyrelsen og et markant højere medlemstal end forventet kom vi rigtigt godt i gang med FDF/FPF i Gl. Rye for 25 år siden. Der var en høj grad af pionerånd i starten og det var et stort løft. Sidenhen er forholdene blevet lidt mere normaliseret, og selvom vi altid godt kan bruge lidt flere lederkræfter, lykkes det som regel at få enderne til at mødes. Vi har et rigtigt godt sammenhold i ledergruppen, og det giver noget til alle at dele og bidrage til et fælles mål, nemlig gode fritidsaktiviteter for børnene i Gl. Rye.

Friluftskreds med plads

Som kreds lagde vi os hurtigt op ad den friluftslinje, der eksisterede i det daværende Østjyllands Distrikt med lejrliv og i særdeleshed vandreture til Norge, som vi har været rimeligt godt i stand til at holde os til. Selvom vi er en friluftskreds, vil vi også meget gerne rumme de forskellige børn, der er i Gl. Rye. Vi er ikke en stræberkreds, så der skal gerne være plads til alle. Vi bestræber os på at finde den balance, hvor vi er gode til at lytte til de forskellige børn og deres lyster og behov, men samtidig ikke være et sted, hvor vi bare spørger, hvad de har lyst til og så laver det. FDF er fritid med mening og indhold.

24

Stor forældreopbakning

Vi oplever en stor opbakning fra forældregruppen og ledere og vores eksisterende ledere gode til at rekruttere nye – og mange af dem med en baggrund i FDF eller KFUM/K-spejderne. Hvis vi sammenligner os selv med andre kredse i byer og landsbyer uden uddannelsesmuligheder, går det rigtigt godt både medlemsmæssigt og ledermæssigt. Vi er naturligvis udfordrede af, at de fleste unge FDFere flytter fra Gl. Rye efter gymnasiealderen, mens enkelte unge ledere af egen avl har vi fastholdt ved at betale for togturen til og fra Aarhus. I den sammenhæng er det også på sin plads at slå fast, at der ikke er et fast pensum i FDF. Drivkraften i FDF er en leder, der brænder for det og synes, at det er spændende arbejde med børn og unge. Så kommer det i anden række, om det er musik, overnatning i det fri, pionerarbejde, fantasiløb eller noget femte.

Mange forældre har taget en stor tørn i de perioder, deres børn har været med og nogle forældre bliver også ved, selvom de ikke længere har børn i FDF-alderen. Den store opbakning fra forældregruppe oplever vi også omkring Forårsmarkederne og Familieweekenderne. Familieweekenderne bliver planlagt og gennemført af et par forældrehold og senest var 143 på Sletten. Samtidig er der en del ”gamle” FDFere og forældre, der står for Forårsmarkederne. Det er med til at friholde ledere og kredslederen til børneaktiviteter, og det er utroligt vigtigt i det daglige arbejde, at vi som børneledere ikke har de praktiske forpligtelser at bekymre sig om. I samme åndedrag vil jeg gerne takke de skiftende bestyrelser gennem de seneste 25 år. De har lavet et stort stykke arbejde og er og har været rigtigt gode til at skaffe penge til kredsens aktiviteter. Jeg tror ikke, at jeg har oplevet, at børnelederne har fundet på en fed aktivitet eller tur, som bestyrelsen ikke har været i stand til at støtte finansielt. Det er en stor glæde i det daglige FDF arbejde.

Flytter grænser og tager ansvar

Siden kredsens ældste børn i midten af 1990’erne blev til unge mennesker, har vi arbejdet på at give dem ansvar. De ældste seniorvæbnere og seniorer arrangerer vores årlige Kræsweekend meget selvstændigt og står med ansvaret for hele arrangementet med indbydelse,


2 5 program og afvikling. I ledergruppen er vi naturligvis med som bagstopper, om noget skulle gå galt, men det drejer sig for os om at være villige til at give de unge mindst 95% ret og støtte dem. Det er vigtigt, at de gør sig sine erfaringer og de 14-16-årige er ofte også bedre til at ramme de yngre FDF med aktivitetsvalg og tone, end vi ledere er. At få sådan et ansvar i en ung alder, er noget der flytter grænser og noget de unge lærer noget af. Det er en form for mesterlære på godt og ondt, og sammenholdt med de gode kurser FDFs Landsforbund afholder i efterårs- og vinterferier, er det noget der rykker i FDFernes udvikling fra børn til voksne mennesker.

Et stort udbud af fritids­ tilbud

En af de store forskelle på Gl. Rye i dag og for 25 år siden, er den store udvikling foreningslivet har oplevet. Da vi startede FDF/FPF kredsen, var KFUM-spejderne bukket under kort forinden og idrætsforeningen havde kun et meget begrænset tilbud til børn og unge. Jeg er benovet over den store mængde af fritidstilbud, der er i Gl. Rye i dag. Selvom fodbold, gymnastik, kajakklub, MTB, karate og bordtennis på en vis er konkurrenter til FDF, så ser jeg dem mere som gode kollegaer. Vi har eksempelvis et glimrede samarbejde med idrætsforeningen om, at de ikke har børneaktiviteter om tirsdagen, hvor vi så har alle vore FDF-møder. Det eneste, jeg kan ærgre mig lidt over er, når børnene hjemmefra får besked om at ”I må kun gå til så og så mange ting”. Så kan det naturligvis mærkes, at der er et rigt foreningsliv i byen. Vi har lidt udfordringer med at fastholde drenge fra væbneralderen og opefter, hvor flere af de øvrige aktiviteter for alvor frister og generelt med at fastholde FDFerne, når de når efterskolealderen. Der er mange samfundsværdier, der før kommer ind under huden på de unge i den alder, hvor de er i størst risiko for at falde lidt fra, så vi gør en stor indsats her.

Gl. Rye er for lille et sted til at holde på de unge, men vi har lige haft otte på 8-10. klasses kursus i landsforbundets regi og har et godt samarbejde med Silkeborg-kredsene med fælles arrangementer en gang i måneden. Her får de en klar oplevelse af, at FDF er større og mere end hvad der foregår i Gl. Rye, og det opbygger et godt kammeratskab på tværs af kredsskel. Det er ekstremt vigtigt og når det lykkes, er det både noget vi som kreds, hele FDF og FDFerne selv nyder godt af.

Efter tidligere tiders forsøg med brassband i FDF regi har vi nu ombygget dele af Kræshuset til et musiklokale, hvor der er fint plads til multimusik. Vi har et FDFband af unge FDFere, og jeg håber, at musik som aktivitet bider sig for alvor fast og tiltrækker både nye og flere voksne, der brænder for det og at vi med musik kan tilbyde en aktivitet, der også rammer en tone blandt børn og unge. Vores flotte staklade er i flere omgange tilpasset FDFernes aktuelle behov og jeg har også store forventninger til at det nyetablerede udekøkken vil blive flittigt brugt.

Et kig fremad

Hvis vi ser frem i tiden, så er der rigtigt mange gode ting i FDF, som jeg håber forsætter. Vi har fra starten været en friluftskreds, vi har haft stor forældreopbakning og er både økonomisk velfunderet og har medlemsmæssigt en flot størrelse og har de seneste 15 året haft et stabilt medlemstal på mellem 100 og 110. Centralt i vores succes er, at vi fra starten er blevet taget rigtigt godt mod her i Gl. Rye og ikke har mødt nogen spejderfordomme. Det gode forhold håber jeg naturligvis kan vare ved og jeg opfatter også FDF som en fast del af Gl. Rye. Jeg håber på et udbygget samarbejde med den nye præst og det nyvalgte menighedsråd om mange gode arrangementer.

FDF Gl. Rye havde i lighed med en række andre kredse udenlandske gæster med på landslejren i 2011. Samværet med unge fra andre dele af verden, giver de unge en forståelse for, hvilken verden de reelt lever i. Det er en forståelse, de tager med i deres voksenliv siden hen og som gerne på sin egen vis skulle bidrage til en bedre verden for os alle sammen. Jeg og hele kredsen håber på mere samarbejde med udenlandske spejdergrupper i fremtiden. Endeligt glæder jeg mig over, at vi i øjeblikket har hele 45 nye tumlinge, så der også de kommende år er en masse børn at lave FDF for og være med til at forme.

25


HUSK LØRDAG DEN 13. APRIL kl. 10.30 -15.00 Stort Loppemarked starter l Cafeteria under hele loppemarkedet l Der sælges kaffe og rundstykker til de morgenfriske. l Hele dagen vil det være muligt at forfri ske sig med let frokost, kaffe, kage, sodavand og is. l FDFs nye band spiller. l Tombola l Flotte gevinster indsamlet hos Gl. Rye og Rys butiksliv. l

ved FDF Kræshuset Horsensvej 33.

FDF Børneaktiviteter Bål,gøgl, knivkastning, modeshow med genbrugstøj og lejraktiviteter

l l

Vi mangler stadig lopper: Ring: 3046 3710

Stjernetur Af væbnerne

Det startede med at vi mødtes ved Sct. Sørens Kilde kl. 18.00 fredag aften. Vi skulle gå seks en halv kilometer med pandelamper i mørke. I starten da vi gik, var der masser af grene og hjulspor på vejen. Vi gik tre kilometer inde i skoven, hvor der var nogle skilleveje. Ved en af skillevejene gik vi forkert, men det opdagede vi heldigvis hurtigt igen. Da vi havde gået de tre kilometer kom vi ud til Rodelundvej. Vi skulle gå cirka en ki26

lometer. Så gik vi ned ad vejen til Skovly, men vi drejede fra ved skillevejen. Så skulle vi gå 2½ km før vi var ved lejrpladsen, hvor der kom en mand, som vi skulle se på stjerner med. Da vi kom der ud skulle vi vente på at stjernemanden, Bill, kom, så vi kunne se på stjerner, månen, Jupiter og 4 af dens måner, Neptun og Uranus. Vi så månen så tydeligt at man næsten kunne se det amerikanske flag.

Vi overnattede på en lejrplads. Lejrpladsen lå ved Knøsgården og Sletten ved siden af en mark. Der var et trekantet hus med lokum. Der var også et brændeskur, som vi sad på og spiste nat- og morgenmad. Bålburgere til natmad og havregrød og boller til morgenmad. Og varme drikke til. Om morgenen lå der sne rundt om teltene. Det var en ret flot nat, og i fjeldteltene var der dejligt varmt og hyggeligt.


Kredsleder:

Kredsleder: Kjeld Christensen Kjeld Christensen Ryesgade 39 Ryesgade 39 8689 8231 8689 8231 kjankc@hotmail.com kjankc@gmail.com

Tumlinge: Tumlinge: Gosvig Dorthe Rikke Zink Sivertsen 7 62 kdl. Hedevej Søndergade 2144 8740 2977 Brædstrup dortebgosvig@hotmail.com Tlf. 26311184 Pilte: 1. pilte Lauritsen Lisbeth Lars Skifter Bitsch Horsensvej Horsensvej 21 30 B Gl. Rye 8689 8689 8887 8936 / 2396 8887 wildenfeldt@yahoo.dk skifterbitsch@privat.dk

Her fik vi lov at være Af Lars Vognsen Jensen.

Da jeg var barn i Gl. Rye, gik jeg som så mange andre drenge til fodbold. Hver anden sæson spillede vi på hold med drengene fra klassen over os. Vi var alt for mange drenge til et 11 mandshold, og nu da jeg på ingen måde var blandt de bedste, frygtede jeg den del af træningen, hvor næste uges hold skulle udtages. Her stod vi en snæver klynge omkring træneren med armen strakt ud, og de 14 udvalgte fik stukket en seddel ud med spillested og mødetidspunkt på. Alt for hyppigt til at det var sjovt, var jeg blandt de 7-8 stykker, der ikke fik en seddel. Og når jeg endelig fik en seddel, var det på yderste bænkplads. Heldigvis gik jeg også til FDF. Her stod vi ikke og rakte hånden ud mod lederen for at komme med på lejr. Her var vi alle udtaget fra start. En af mineyndlingssalmer i FDF starter med verset ’Her fik vi lov at være, helt enkelt være til’. For mig indkapsler det vers essensen af FDF. Jeg fandt i FDF et godt sted at være, et sted med gode kammerater, sjove aktiviteter og fede fritidsoplevelser på både det ugentlige møde, weekendture og sommerlejre, der markerede højdepunktet i de fleste sommerferier. I FDF mødte jeg voksne, der turde klæde sig ud og agere Tarzan, Alf eller Asterix og føre an i det fantasiunivers, der ofte dannede rammen om en weekendtur med kredsen. Vi kunne nok godt gennemskue, at der bag Alfs kostume gemte sig en af lederne, men vi legede med, og hvor var det da fedt, at voksne kunne te sig sådan! At en anden sang i FDF udstikker kravet om, at ’vi vil have voksne, der pjatter’, kan jeg fuldt og helt synge med på.

Jeg var altid med i den ældste børnegruppe i FDF Gl. Rye. Derfor blev vi relativt tidligt spurgt, om vi ikke lige kunne hjælpe lederne med at stå post på et løb eller arrangere lejrbålsunderholdningen. Vi fik udvist tillid, løste opgaven og voksede stille og roligt. Personlige grænser blev nået, og med et afsæt i den tryghed og sikkerhed FDF havde givet os, også udvidet, som vi løftede udfordringerne. Jeg blev hjælpeleder og siden hen leder, men den helt store erkendelse af, at være en del af noget særligt kom, da vi som 16-17-årige arrangerede og afviklede en kræsweekend for hele kredsen. Hvilket ansvar at få – og hvor var det fedt, at kunne tage det på sig og møde den tillid der lå bag, fra de ledere, vi selv havde haft. FDF er også mere og andet end livet i kredsen. På en fjeldtur i 1995 lærte jeg et par lidt ældre FDFere fra Skanderborg/Stilling at kende. Fem år senere møder jeg en af dem i Århus, bliver opfordret til at tage med på landslejr som frivillig i Pressecenteret. Tænk sig, at få lov til at lave landslejravis med 13.000 daglige læsere og at sende pressemeddelelser ud til det ganske land, om hvor fedt FDF er. Jeg har været med til at lave medlemsblad i FDF, jeg har fået flere ansættelser på baggrund af mine FDF erfaringer og via mit FDFnetværk, og på den seneste landslejr var jeg med til at udtænke og opbygge en tv-station med storskærme rundt på Sletten. FDF stopper ikke, bare fordi man tager på efterskole eller flytter fra Gl. Rye, der er stadig en verden af muligheder, og det er alt sammen fordi, FDF er sådan et fantastisk sted at få lov at være. Tillykke med fødselsdagen!

Væbnere: 1. væbnere: Gitte JesperEriksen Madsen 7 , Glarbo, Møllestien Vesterled 16 8788 0610 / 8689 8964 / 2422 2040 0692 5218 rysgaard@post.tele.dk

Seniorvæbnere: 2. væbnere: Jesper Madsen Sissel Pedersen Vesterled 16 Lindholmvej 41 8689 8964 / 2285 5218 8689 8513 gartner@madsen.mail.dk Seniorer: Seniorvæbner: Henrik Olsen Ann Katrine Pedersen Gerstedvej 5 Lindholmvej 41 8788 0286 / 4057 0103 annkatrinebreth@yahoo.dk h.b.olsen@gefiberpost.dk

FDF Musik: Seniorer: Lars Bitsch Kjeld Christensen Horsensvej Ryesgade 3930 4017 8231 8936 8689

bitschlars@gmail.com kjanks@gefiberpost.dk

Kasserer: Claus Riber Henning Leth Jægergårdsvej Skovstedvej 19 10 A 2444 6035 9758 5015 fdf@famleth.dk claus_riber@yahoo.dk

Bestyrelsesforkvinde: Bestyrelsesforkvinde Tina Tina G. G. Madsen Madsen Vesterled Vesterled 16 16 8680 Ry 2965 2965 3646 3646 tinagmadsen@gmail.com

Udleje Udleje af af Kræshus: Kræshus: Dorthe Villumsen Lene Skifter Horsensvej 30, 4 Horsensvej 2362 8936 0316 8689 skifterbitsch@privat.dk dorthewillumsen@gefiber.dk Kræshuset Horsensvej 33, 8689 8246

Se vores hjemmeside: http://www.fdf.dk/gl-rye

27


Til cykelfolket i Gl. Rye og omegn Kom og vær med til ugentlige cykelture i vores dejlige natur, alle er velkommen! Vi starter op torsdag den 11. april kl. 18.30 foran Brugsen, og efterfølgende hver torsdag, til først i september, hvor vi holder vinterpause. Vi starter forsigtig ud med den nye sæson, alle kan være med, så kan vi jo sætte tempoet op hen af vejen og køre nogle længere ture, hvis der er kondi og stemning for det.

Vi plejer at tage en længere tur en dag i en weekend inden sommerferien, og en afslutningstur inden vi holder vinterpause, men det det kan vi se hvad der er stemning for. Det er gratis at deltage, dog skal man selv medbringe cykel og gerne en cykelhjelm. Man må gerne tage sin nabo med, der er plads til flere, og vi har jo alle godt af lidt motion og hyggelig samvær, husk det styrker helbredet og giver et godt humør. Er der spørgsmål kan man ringe til Kristian Jakobsen på tlf. 86 89 81 05 eller på mail til jakobsen.rye@gefiber.dk Med venlig hilsen Gl. Rye cykelklub af 1999

Vi har jo alle godt af lidt motion og hyggelig samvær.

Gl. Rye Branddaskerlaug indbyder alle til festlig

generalforsamling lørdag d. 6. april kl. 18.30 på Gl. Rye Kro En brandskæg aften fyldt med traditioner! ”Ikke medlemmer” er naturligvis også varmt velkomne, - Dog er det kun laugsbrødre/-søstre, der har stemmeret. Dagsorden ifølge laugsbestemmelserne Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være formanden i hænde senest 8 dage før generalforsamlingen. Traditionen tro er menuen: • Brandgo’e gule ærter med tilbehør samt kaffe og hjemmebrændt kringle. • I deltagerbetalingen er inkluderet 3 øl/vand eller brændevin. • Mod forudbestilling kan der – i stedet for gule ærter – serveres klar suppe m/boller eller vegetarsuppe. Tilmelding ved aflevering af 200,- kr. for medlemmer og 230,- kr. for ”ikke medlemmer” til: • Formand John Jensen, Fyrreskrænten 7, tlf. 86 89 84 74 eller • Næstformand/sekretær Birthe Jensen, Ryesgade 11, tlf. 86 89 83 51 eller • Kasserer Anders Pilgaard, Rimmersvej 17, tlf. 86 89 86 81 Senest onsdag den 27. marts.

Bestyrelsen for Gl. Rye Branddaskerlaug

28


Penge til at udbedre skade på Gl. Rye Mølle Ved sidste års Møllemarked d. 17. juni skete et mindre uheld med møllens maskineri. Ved kørsel med vinger og kværne blev tænderne på stjerne- og kronhjulet overbelastet med det resultat, at de knækkede. Møllelaugets tømrer Benny Jensen og VJ Byggeservice fra Ry har vurderet, at det vil koste ca. 56.000 kr. at forny tænderne på de to store hjul.

Aktiviteter på Møllemarked i Gl. Rye.

Til alt held har Gl. Rye Møllelaug & Museumsforening netop fået tilsagn om økonomisk støtte til at udbedre skaderne. Augustinus Fonden og Skanderborg Kommunes Kulturarvspulje har givet tilsagn om henh. 25.000 og 30.000 kr. Så inden længe vil Benny Jensen gå i gang med opgaven at udskifte de mange tænder på møllens store tandhjul.

Arrangementer marts - maj på Museet på Gl. Rye Mølle Torsdag d. 21. marts kl. 19.30:

Generalforsamling i Gl. Rye Møllelaug & Museumsforening og billedforedrag om Gl. Rye Efter generalforsamlingen giver arkitekt Poul Nielsen et stort vue over Ryes historie lige fra jernalderen op til 1960. Der er gratis adgang til foredraget. Lørdag d. 4. maj kl. 13.00: Sæsonåbning, åbning af udstilling om Hans Smidth og ’’weekend med malerier” Museet på Gl. Rye Mølle åbner sæsonen med en ny udstilling om maleren Hans Smidth og hans tilknytning til Gl. Rye. Lørdag og søndag d. 4.-5. maj er der ”weekend med malerier”. Museet har for en weekend lånt en række lokale landskabsbilleder, som Palle Kousgaard og Karsten Hull vil fortælle om.

Åbningstider:

4. maj – 29. september Tirsdag – fredag kl. 10-16

Lørdag – søndag samt helligdage kl. 13-16

Mandag lukket

29


Hvordan går det med projektet med solvarme og grundvandsvarmepumpe på varmeværket? Efter den ekstraordinære generalforsamling Som de fleste er bekendt med, vedtog varmeværkets forbrugere et projekt med solvarme og grundvands-varmepumpe på den ekstraordinære generalforsamling i april 2012. På generalforsamlingen blev økonomien, udbud af projektet og den fremtidige økonomi bl.a. drøftet.

Generelt om projektet Det, der tager tid her i starten af projektet, er vedtagelsen af lokalplanen for placeringen af solfangeranlægget i området ved varmeværket. I den forbindelse er der afholdt et dialogmøde med de nærmeste naboer til værket, naturfredningsforeningen og vandværket. Lokalplanens høringsperiode er afsluttet, og som forventet er der ikke kommet bemærkninger, som skal håndteres i projektet. Det er bestyrelsens holdning, at det nye anlæg skal placeres så godt som muligt i samspil med omgivelserne og uden gener for naboerne. Processen med lokalplanen forløber efter tidsplanen og forventes besluttet i byrådet her i foråret.

Udbud af projektet Som drøftet på generalforsamlingen vil opgaverne i projektet blive udbudt. Det er besluttet at projektet kører med én bygherrerådgiver, og de forskellige delprojekter bliver udbudt i fagentrepriser. Udbuddet på disse ting kører her i januar/februar.

Økonomien og nye afgifter På generalforsamlingen blev der ligeledes drøftet, hvordan den fremtidige økonomi vil være. Det, der er sket i mellemtiden er, at folketinget

30

i finansloven for 2013 har vedtaget at nedsætte afgifterne på elektricitet anvendt til varmefremstilling i momsregistrerede virksomheder. Det kommer til at betyde, at det bliver en større fordel at køre med de store varmepumper end forudberegnet i projektet. Hvordan det regnestykke kommer til at se ud, kan vi ikke sige noget om endnu, det bliver beregnet i forbindelse med varmeværkets budgetplanlægning i maj. I foråret har folketinget også med energiforliget vedtaget, at der skal indføres en ”Forsyningssikkerhedsafgift” til rumvarme. Det er en afgift, der bl.a. bliver pålagt naturgas, fyringsolie, halm, flis, træpiller og brænde. Denne afgift omfatter ikke solvarme og elvarme. Det skal nævnes, at den endelige udformning af afgiften ikke er forhandlet på plads på nuværende tidspunkt.

Hvad betyder det for projektet De nævnte ting omkring afgifterne betyder, som det ser ud nu, at der bliver en bedre driftsøkonomi, når det nye projekt, som forbrugerne har vedtaget at arbejde videre med, kommer i drift. De varmeste hilsner Bestyrelsen

Rye Kraftvarmeværk A.M.B.A. Hjarsbækvej 7, Gl. Rye 8680 Ry Tlf. 8689 8002 Fax: 8689 8944 E-mail: rkv@mail.dk www.ryekv.dk


Gl.Rye

Vandværk VANDVÆRKET www.glryevandvaerk.dk

Vinteren er – for Gl. Rye Vandværk – indtil nu forløbet uden de store udfordringer, idet vi har været forskånet for frostsprængte vandrør i byen.

Vandværkspasser: Bent Jensen Horsensvej 40 Tlf. 46 45 36 88

Bestyrelsen har således blandt andet kunne koncentrere sig om modernisering af sprogbruget i Vandværkets vedtægter, der for vise dele daterer sig tilbage til 1930. På den kommende generalforsamling vil vi fremlægge de opdaterede/reviderede og mere læsevenlige vedtægter til godkendelse.

Formand: Steffen Gram Lauridsen Rimmersvej 70

Vi vil ønske alle vore forbrugere i byen et godt forår og benytte lejligheden til at invitere til Vandværkets generalforsamling. Generalforsamlingen afsluttes med Kroens ”pølsebord” og vin.

Kasserer: Per Rasmussen Rimmersvej 27

Bestyrelsesmedlem: Heidi Hinge Rimmersvej 14

Generalforsamling

tirsdag den 9. april 2013 kl. 19.30 på Gl. Rye Kro.

Med følgende dagsorden:

1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning forelægges 3. Det reviderede regnskab for 2012 forelægges til godkendelse 4. Budgettet for 2013 forelægges til godkendelse 5. Bestyrelsens investeringsforslag 6. Forslag til takstblad 2013 forelægges til orientering 7. Behandling af indkomne forslag, herunder bestyrelsens forslag til opdaterede vedtægter 8. Valg af medlemmer til bestyrelsen 9. Valg af 2 suppleanter til bestyrelsen 10. Valg af revisor og revisorsuppleant 11. Eventuelt

Bestyrelsesmedlem: Karsten Dreier Nyvej 12C

Suppleanter: Bente Zink Sivertsen Fyrreskrænten 5 Else Jensen Fyrreskrænten 7 Kontakt vedr. afregninger mv.: Bodil Kjær Brædstrup Fjernvarme Tlf. 75 75 33 00

31


Bogcaféen Snup en bog i farten! Nye bøger – fra Skanderborg Biblioteks ” overskudslager”. Bøger for voksne kan frit lånes - og afleveres igen.

Erik Hofmeister

Foredrag i Bogcaféen Gl. Rye Skole d. 4. april kl. 19.30 Gudenåens kulturhistorie – borge, klostre og byer Erik Hofmeister, sektionsleder ved Stadsbiblioteket i Aarhus. Tidligere afdelingschef på Ferskvandscentret og AQUA. Set med kulturhistoriske øjne er Gudenåen enestående i Danmark. Menneskets virkekraft har haft et omfang, som ikke ses ved mange vandløb i landet. I middelalderen spillede den en rolle som forsvarselement for borgerne langs åen, og klosterfolket udnyttede det rige vandsystem. I foredraget kommer Erik Hofmeister ind på åens betydning for bebyggelse og erhverv langs det store vandløb. Han har i foråret 2012 udgivet bogen ”Gudenåens Kulturhistorie”. Billetter købes i døren til 50,-

Jane Aamund:

Udlængsel Vesten for månen

Anne B. Ragde:

Erimitkrebsen Berlinerpoplerne Ligge i grønne enge. Arseniktårnet Natønsket

Sissel-Jo Gazan:

Dinosaurens fjer

Elsebeth Egholm:

Liv og legeme Nærmeste pårørende

Anne Fortier:

Julie

Ildefonso Falcones: Fatimas hånd Lene Kaaberbøl:

Kadaverdoktoren

Gretelise Holm:

Møgkællinger Nedtælling til mor

Leif Davidsen:

På udkig efter Hemmingway

Øbro og Tornbjerg: Skrig under vand Jean M. Auel:

Hulernes sang

Morten Sabroe:

Du som er i himlen

Abraham Verghese: Knivens æg Herbjørg Wasm:

Hundrede år

Nye ansigter i Bogcaféen. Jeg hedder Birthe Høeg Nissen, bor på Møllesvinget, og er gift med Mogens. Vi har boet i Gl.Rye siden december 2011. Jeg er uddannet farmakonom, men er lige blevet pensionist, så derfor har jeg overskud til at arbejde som frivillig i det varme hyggelige miljø i Bogcafeen i Gl. Rye. Der kan jeg få en snak, eller gi’ en hjælpende hånd til byens borgere - små såvel som store. Samtidig har jeg også fået et godt og varmt netværk sammen med andre gode kollegaer der.

Karin Barasinski Uddannet lærer, men går for tiden hjemme med yngste søn Karl. Ældste søn Sofus går i Bison. Jeg vil gerne arbejde for arrangementer rettet mod de mindre børn i byen. Eks. legestue, teater osv. Derudover vil jeg være at finde i ”snuttefilm-klubben” hver måned sammen med Verner.

Nyvej 1, 8680 Ry (på skolen)· www.bibliotek.skanderborg.dk Åbningstider: Man. 15-17:45 og tor. 9-12. Lukket i skoleferien.

Gl. Rye Bådlaug Sæsonen er så småt ved at blive forberedt så hold øje med din mailboks – der er indkaldelse til den årlige generalforsamling på vej.” På bestyrelsens vegne Anders Pilgaard

32


Gl. RYE MTB

MTB ungdom

starter op igen torsdag d. 4. april

Vi mødes ved boldbanerne kl. 17.15 og træner til kl. 19.00 Træningen er for børn og unge fra 1. kl. og opefter. Går man i 1. og 2. klasse skal man have far eller mor med til hele træningen. Vi skal lege, grine, øve og have det sjovt sammen.

Der skal anvendes cykelhjelm under al træning af såvel voksne som børn, og cyklen skal være fuldt funktionsdygtig, altså gear og bremser der virker. Yderligere oplysningen kontakt Claus på 51287249.

Se voresud vinter tilb 4 !!! på side 4 Ny på MTB

Samarbejde med RY Cykler

Søndags træning.

Gl. Rye området er et fantastisk sted at køre mountainbike. Mange anskaffer sig en mountainbike, og køre i skoven på egen hånd, og finder måske hurtigt ud af, at det kræver noget teknik at bevæge sig rundt på cykel i skoven. Derfor tilbyder Gl. Rye MTB nu et lille kursus i teknik på mountainbike for voksne. På kurset vil vi arbejde med bremseteknik, svingteknik, nedkørsler, opkørsler og indstilling af cyklen. Der vil ikke blive kørt lange hårde ture, kurset er ikke møntet på kondi eller styrke, men udelukkende teknik. Kurset er gratis og kræver ikke medlemskab af Gl. Rye MTB Der vil være to kursus aftener nemlig d. 10. og 17. april. Kl. 18-19:30 Mødested: Boldbanerne ved Gl. Rye skole Tilmelding ikke nødvendigt, man møder bare op

Sidste år startede Gl. Rye MTB et samarbejde op med Ry Cykler, omkring to af vores absolutte bedste ryttere, nemlig Mikkel Juhler og Jonas Lindberg. Ry cykler stillede to High end cykler til rådighed fra Specialized. Samarbejdet er gået så godt, at Ry cykler og Gl. Rye MTB har valgt at fortsætter det. Så igen i år bliver Mikkel og Jonas godt kørende på helt nye cykler fra Specialized, cykler som enhver mtb entusiast kigger langt efter. Ry cyklers engagement i Jonas og Mikkel, har givet dem et enorm puf i den rigtige retning og det er helt sikkert, at vi også i år vil se flotte resultater fra dem begge ved både DM og EM.

Der er hele året igennem træning for alle klubbens medlemmer hver søndag kl. 9:30 fra Brugsen i Gl. Rye

De to drenge bruger mange timer på deres cykel i skoven, og det kræver også mange timers rengøring og reparation af cyklerne. Her har Ry cykler, også en stor andel i, at de selv kan skrue og vedligeholde dem på bedste måde. For når du handler ved Ry cykler, kan du let komme til at møde Jonas og Mikkel, de går nemlig tit på værkstedet og suger viden til sig fra værkstedets mekanikere.

På klubbens hjemmeside, kan du se de aktuelle ture der er planlagt. Vi afstemmer tempo og længde på turen efter dem der møder op. Så kom frisk, det er sjovt at cykle sammen i skoven

amling Generalfors27 /2,

Torsdag d. e Skole kl. 19.00 på Gl. Ry k w.glryemtb.d

Dagsorden på ww

Følg Gl. Rye Mtb på Facebook 33


Gl. Rye Flagallé Byflaget på Torvet Gl. Rye har en 12m flagstang, der står i området foran kroen. Gennem årene er flaget blevet hejst på alle de officielle flagdage og til begravelser. Flaghejsningen har været varetaget af folk med nær tilknytning til området. Den seneste ”Flagkommandant” i Gl. Rye var Willy Larsen, og efter hans død i 2009, har der ikke kunnet findes nogen, der ville påtage sig denne opgave. Flere af byens beboere har påtalt dette, især de ældre har savnet at se flaget veje. Da både flagstangen og flaget er af en stor størrelse, er det et flot syn, at se flaget hejst. Gl. Rye Flagallé har imidlertid nu indgået en aftale med en ny flagkommandant. Det er Frode Agger, der har boet i gammel Gl. Rye i snart fyrre år, og nok ikke er helt ukendt i byen. Han opsætter og nedtager flaget på de officielle flagdage. Der vil ikke blive hejst flag ved begravelser eller bisættelse i Gl. Rye Kirke. Dette har ellers før været skik, men har været svært at styre og givet anledning til misforståelser. I sådanne anledninger flages der jo i øvrigt ved kirken.

Ry Galten

Bestilling af flagallé Ring til: · Birthe Jensen 86 89 83 51 eller 51 31 80 74 og hvis Birthe ikke kan træffes, til et bestyrelsesmedlem: · Poul Brandt tlf. 86 89 82 79 · Grete Balle tlf. 86 89 82 65 · John Jensen tlf. 86 89 84 74 · Peder Sørensen tlf. 86 89 83 80 · Claus B. Jensen tlf. 51 21 89 41

34

Lokalredaktør Jens-Erik Sinnbec k sinn@mja.dk 87 70 20 75

Journalist Kenneth Lyng kl@mja.dk 87 70 20 71

Åbent at slan

RY: Ned i v forsæt, som men de flest kan være sv - Det er en med de ma barsk læsnin gang meget ren Erik Peders som har sat s g. Efterhånden en, at kano- noget tegner der sig udlejerne Men måsk af det, vi kan et mere og og Gudenå- på mere uklart billede komite sådan et møde. få vendt onsklub og R af, hvad medsp en gerne skulle være Det vi si- maidræ der er op og ned ger, er, lad os nu illere. t løsn miteens virke i Gudenåko- Men i kanou men og finde sætte os samDe indbyd og resultater, ud af, hvad der dlejernes skriver venstr brev lyder det efolkene. som om, de slet er op og ned. Vi skulle gerne morgen form involverede komm - Endvidere ikke møder finde hus i Ry Hall uner med også fremad kan leve tanker på om går en af vores res synspu forståelse for de- bar en løsning, som er holdkan for Komite nkter, høre om rettet, alle, og og ens samskridet er fak- hjælpe nogle ver Claus Bloch og Søren Erik mensætning og virke er opti- tisk en skam. r det, at sætte gange som de kan Pedersen på vegne sig malt for Guden omHan kring bringe påpege et fælles bord, af Venstres r desuden, byrådsgruppe siger Sø- også vægten natur og turism åen - nemlig Venstre i . Skanderborg at ren Erik Pedersen. komme i e. Og om dette skisma er forene har været samme og se, ligt med budde skeptisk over for udo Skanderborg t gennem hele er noget, der til Uklart billed fortsatte medle Kommunes - Vi har set nogle forløbet. Måske ikke alle e Formanden f msskab af Guudfordrin- Et Forslaget er denåkomitee ger, men klub Svend Chr møde med samtli en det Åbne Brev, reaktion på Erik Peders n, skriver Søren lydhøre man har ikke været rådsm en og Claus Bloch over for ret mange edlemmer og ge by- at tilstrømninge eningen har som Kanofor- til borgmesteren kanou af dem. dlejere vil tælle sendt til politi. over 200 delta- lokalerne altid kerne i de syv Vil i forsøge gere. lige efter nytår, at få hvor de kritise kommuner, selve udbuddet taget - Måske er sikker på, at rer d kraftige vendin udbuddet i Nyt udbud? et overvejelse op til forny- som kan deltag det ikke alle, plads til ger. alle. eller er det e, Til Midtjyllands ne i hvert fald men vi kun- også af erfarin Kl Avis siger Sø- løb kørt? g, a - Det ved jeg stykker fra hver mødes nogle kommer et ikke. Det er frafald ger Søren Erik kommune, siPedersen. Søndag de

Venstre i Skand erborg samtlige byråds opfordrer borgm fra de syv Guden medlemmer ester Jørgen Gaard åkommuner sammen med e til de involverede indkalde byråd at parter. smed- Så vi én gang lemmerne i alle for alle kan få lagt alle Gudenåkommu syv sagens ømme punkter på bordet ner til et fællesmød og få fundet en løsning e , som alle Af Kenneth Lynghø j

SKANDERBOR G: Venstre i Skanderborg Kommune tager nu den omstri dte sag om udbud af kanoer på et niveau op, Gudenåen et borgmesteren og opfordrer , til at holde et politisk stormø de involverede byråd. mellem de I et åbent brev Jørgen Gaard opfordrer de e til at indkal de

Frode Agger prøver kræfter med det store flag på Torvet.

R

Fire herrehistorier fra

RY: I løbet af de måneder inviter n er R tek til en foredr som de har kaldt a rier med fire herrerhe Ideen til initiati fr ve stået i skoleb ussen kvart over syv om mo hvor tidligere leder domsskole Heinri af R hamsen er chauff ch tidlige tidspu ør. Tr nkt fo han nemlig så levende barndom, sin tid net, om at være i fly Mølleskolen, at ung læ de det tager at køre ti min ken fra Gl.Rye ned ad til Ry er a lidt, fortæller biblioteka ren Thomsen.

Udklip fra Midtjyllands Avis 7. januar.

Startede i busse

n

Inspireret af det tek inviteret de har Ry Bib de herrer Heinrifire spænd ch Abrah sen, tv-mand lokalhistoriker Niels Hov ard, tidligere højsko leforst der og rejsebu reau-indeha Henrik Kidmo se borgmester i Ry og tidlig Komm une, Gl. Ryes nye flagko Madsen, på et besøg, hvor mmandant, Frode får længere taletid Agger, vil fremo ver hejse danne Niels Hovgaard . brog på Torvet lægger u i Gl. Rye ved med muntr alle officielle e erindr flagdage. FoTo: sin tid i DR den inger fr KenneTh LynGhøj 14. janua Dernæst følger Heinric Abrahamsen med foredrage Frode Agger »Når arbejde, træder fritid og hobby net dannebrog til som byens er det samme« over længe den 21. januar de officielle flagda torvet på mindst den Henrik Kidmo ældre savnede flagge, fortælse fortæller om ler formand for siger flagformandebefolkning, han vil fremov spansk kultur er hejse flaget n, som kan kommandant og allé Poul Brandt Gl. Ryes Flag- glæde sig på alle de kendte Frode Agger er udgangspunk historie med over at proble . t i Granada, officielle store kendt for sit met flagdage. Siden den trofast nu er løst. hvor han driver engagement e flaghejser Willy Larsen Der flages dog gennem de sidste i Gl. Rye skole den 28. en dansk højdøde i 2009, GL. RYE: Der januar og den 40 år. Han har man ikke ved begravelser, ikke som før var blandt er 4. februar runder andet med til ingenting der som bekendt frivillig afløserkunnet finde en Kendt mand Ib Madsen af stedet flages ved hvor der i starte det at med histori maner, som et i byen . Ikke før nu. berøm kirken. en flag, der går til Fra i år vil En kendt Det daskerlaug, som te Brand- ren, der blev om »sjællændeRye har mange tops, og i Gl. ver atter vejede rød-hvide far- Agger, borger i byen, Frode ved er planen, at der tæt indfødt (jyde) oldermand og han i dag er har nemlig påtage flagstangen på . borgere savover torvet til æresmedlem Ryesgade af. t sig glæde for byens borgere - ikke det betroede hverv, at være opsættes et skab til opslag Mandag den 14. januar byens flagko mmandant, og hvor det kan læses, hvorfo , r og kl. 19.30: lyng hvornår flaget hejses. Ry Biblio herrehistorier tek: med niels hovgaard

Frode hejser fla get for Gl. Rye

Frode Agger er som flagkommandant underlagt formand og bestyrelsen for Gl. Rye Flagallé og udfører hvervet - i lighed med Flagalléens øvrige frivillige medhjælpere – ulønnet.

Gl. Rye Flagallé

Egnsredaktør Torben Jakobse torjak@mja.dk n 87 70 20 72

Venstrefolk vil stormøde om khave anoudbud

Tæt ved flagstangen ud mod Ryesgade er der opsat et lille skab til et opslag, hvor det kan læses: ”Der flages i dag for …”. Alle i byen, der går forbi, vil således kunne se, hvorfor der flages. Endvidere vil disse oplysninger blive givet på www.glrye.dk Ifølge de officielle anvisninger om flaghejsninger står der: ”Det anbefales, at folk under flaghejsningen gør front mod flaget, for derved at vise sin respekt”. Og Frode Agger, der med glæde har påtaget sig udnævnelsen til Gl. Ryes næste flagkommandant, siger, at det altid har fyldt ham med æresfølelse at hejse flaget. Han mindes sin tid som soldat i Sønderborg, hvor en flaghejsning på kasernen, efter at der blev skrålet ud over Sønderborg by fra flagtårnet: ”Honnør for Flaget”, medførte, at alle folk på gaden stod stille, mens flaget blev hejst. For dem betød flaget meget.

Brunhøjvej 10 8680 Ry 87 70 20 70 skanderborg@m ja.dk

Gl. Rye Flagallés generalforsamling afholdes på Gl. Rye Kro fredag den 22. marts kl. 18.00. Dagsorden ifølge vedtægterne. Bestyrelsen


ghøj

Dagplejen

Dagplejen i Gl. Rye holder

ÅBENT HUS onsdag d. 17. april fra kl. 9.30 til 11.00 i vores legestue på Bakkelyvej 1 i Ry 20

t hus for nke sig

vægt, er et nytårs m mange sætter sig, te ved også, at det vært at komm e af ange ekstra kilo, sig i julen. ke har Ry MotiRy Familie og Firningen. der i hvert fald middag til åbenti lerne, hvor man de muligheder, tilbyde for at n ned. Man kan aktion med det om tilbuddene ltaler. for Ry Motion sristensen siger, en til træningser meget stor , men han er der kan blive lubberne ved at der hurtigt d. torjak

en 6. januar, kl. 10-12: Ry hallerne: Åbent hus

Er du interesseret i at få dit barn i dagpleje, så kom til ÅBEN HUS i vores legestue. Du vil møde de børn og voksne der er tilknyttet Gl.Rye Dagpleje og få et indblik i vores lille fællesskab. Se hvad vi laver, tage en snak med dagplejerne og dagpleje­ pædagogen og få svar på de spørgsmål du evt. måtte have. Vi glæder os til at se alle interesserede. Venlig hilsen Dagplejerne i Gl.Rye

a Ry

næste par Ry Biblioagsrække, errehistora Ry. et er opklokken orgenen, Ry UngAbrarods det ortæller om sin yvevåbærer på nutter, d bakalt for ar Ka-

bliodenhamog vgatanaver ger , Ib de

ud ra ar. ch et y r. m d ,

35


Børnegården Bison Formålet med at lægge skolen og Bison sammen, er nu ved at tage sin form

Af Britt Sparvath

Der er flere og flere fælles tiltag i gang. Blandt andet deler Bison og skolen en pædagog. Derudover samarbejder SFO og Bison om mødeplaner i forbindelse med Bisonbandens tid på skolen fra 1/4 til 1/8. Det seneste samarbejde, vi har i gang, er, at Bison har fået Torben, der er musiklærer på skolen, til at komme ned i Bison en time hver uge, i skoleåret 2012-2013. Torben synger og spiller med en gruppe på ca. 15 børn hver torsdag fra 10-11. Det giver rigtig god mening, også for børnene. De siger, når de kommer på skolen: ” Vi kender Torben, for han går også nede ved os.” Det betyder, at fællesskabet, som har rigtig stor betydning for alle, der bor i Gl. Rye, får særlig opmærksomhed. Rigtig dejligt med det tætte samarbejde på tværs.

Bisonbanden Vi er startet op med Bisonbanden. I år er gruppen på 31 børn. I Bisonbandetiden har vi følgende emner, vi vil omkring: venskab, miljø (fysisk som psykisk), skoleparathed og trafiksikkerhed. Vi er startet med miljø – herunder VAND. Der har vi talt om forskellige former for vand, regn, sne, is og salt/ferskvand. Vi har prøvet at tage sne ind, så vi kan se det smelte, lavet lygte af vand, talt om varmt/koldt vand og malet et billede af vand. Endvidere har vi talt om vandets veje fra kilden i bækken videre til åen for at ende i søer og havet. Hvor får vi vores drikkevand fra! Næste gang skal vi besøge Gl. Rye vandværk. Senere i forløbet ser vi også på rent/beskidt vand og besøger rensningsanlægget. Der kommer også et besøg på Aqua. 36


Jordbær klubben Årgang 08 bliver kaldet Jordbærklubben. Jordbærklubben har valgt temaet fællesskab. Børnene er til en start delt op i 3 mindre grupper. På skift er den ene gruppe sammen om massage, imens de to andre grupper er ude og hjælpe hinanden med at bygge huler.

e s m a B n e p p gru Af Karina Lyng Jensen

Årgang 09 og 10 mødes hver tirsdag i Bamsegruppen for at lege med jævnaldrende kammerater. I gruppen har vi valgt at kalde os bamserne og vores mascot er Rasmus Klump. Vi holder hver gang samling, hvor vi synger, fortæller små eventyr m.m. Vores primære formål er, at børnene ser hinanden og finder nye kammerater på tværs af grupperne (falke, ørne og svaler). Derfor vil meget af vores tid gå med at støtte børnene i deres leg. Vi vil naturligvis også lave en bamsefest.

Massage giver børnene en opmærksomhed på hinanden, og som man siger; ”den man rører ved, mobber man ikke.” Hulebyggeriet giver børnene et arbejdsfællesskab om det at nå et fælles mål. Alle skal være med, for at det kan lykkes. Der opfordres til, at man hjælper hinanden. To og to hjælper de hinanden med at finde madpakker og dække bord.

37


sjovt

Gl. Rye Skole ”Det er bare

Skrevet af Birgit Melgaard Rasmussen, pædagog Gl. Rye Skole/Klub

Den sætning har vi hørt flere gange fra børnene i klubben. Efter sommerferien 2012 fik vi gang i vores gøglerting, og jonglering med diabolo blev en hel dille, som specielt drengene blev meget begejstrede for og optaget af, også med hensyn til udstyr, såsom om snoren var den rigtige, og om der var kuglelejer i diaboloen. Vi vil lave tiltag til, at børnene får gang i at jonglere igen her til foråret. I august måned tog godt 50 børn fra 5. og 6. årgang til Beach Party ved Knudhule i Ry, hvor børnene mødtes med andre børn fra 5. og 6 årgang fra nogle af de andre af kommunens klubber. Børnene badede og spillede volleyball, og der var også noget godt at spise, og det blev en dejlig og hyggelig aften på en lun eftersommeraften.

38 38

at gå i klubben”!

Midt i september tog ca. 65 forventningsfulde børn af sted i busser til parken ved Kulturhuset i Skanderborg, hvor vi mødes med alle de andre klubber fra hele Skanderborg Kommune. Vi havde en forrygende eftermiddag, og børnene var aktive, fra vi kom, til vi tog hjem med de mange forskellige aktiviteter. Arrangementet bød både på bueskydning, blidekast, hobby-boder, tattoo-bod, nerfgun, bådtur, flødebollekastemaskine, stor wordfeud-bane, cirkus, vandballonkaster, sceneoptræden, vandglidebane og rollespil. I september skulle vi også til at gøre klar til vores første store rollespil. Børnene arbejdede på at få fundet ud, hvilken rolle de skulle have og få det rette udstyr på. Hele vores hus emmede af at lave våben, hjelme, tøj, og forskellige ting, som skulle sættes på kostumet. Sidst i september skulle vi så af sted til Skanderborg Skovene, hvor vi mødtes med de andre klubber. Tøjet skulle på og i skolegården stod pædagoger og forældre klar til at sminke børnene, så ca. 70 børn kunne blive klar til at tage af sted i busserne, der

holdt og ventede på at køre de spændte og flotte, udklædte børn til det store slag i Skanderborg. Også her havde vi en forrygende dag, og det var nogle trætte og brugte børn og voksne, der var med hjem i bussen. I år har vi været så heldige, at Bent, som er serviceassistent på skolen, og som også er aktiv lystfisker i fritiden, gerne vil dele ud af sin viden. Så han har undervist os i at binde fluer, og de er også blevet afprøvet både i Gudenåen og i en put and take sø, og vi har haft fisk med hjem de fleste gange. Vi har planer om, at vi skal afsted igen til foråret. Traditionen tro har vi igen afholdt legouge med stor succes lige inden efterårsferien. Det har været fantastisk at se, hvor engagerede og fordybede børnene har været, og at se hvordan børnene samarbejdede både i grupperne, men også på tværs af grupperne. Igen her kunne vi høre børnene sige: ”Det er bare så sjovt at gå i klubben” og vi fik flere ”forældreklager”: ”Vores barn vil ikke komme hjem”. Der blev igen ud-


Af Helle Futtrup, skoleleder og kontraktholder

Et år er gået..., - allerede! - siden jeg for første gang kørte ind i Gl. Rye for at begynde i min nye stilling. Det er et begivenhedsrigt, læringsspækket og spændende år, jeg kan gøre status over. Mangt og meget har fået en ny betydning og dybde i det forgangne år. Der stod bl.a. i stillingsopslaget til Gl. Rye Skole, at skolen var en lokalt forankret skole, og det må siges at have fået mening. Sikke en aktivitet, leben og engagement, der går mellem skolens vægge og på matriklen i det hele taget, - det er fantastisk at opleve, hvordan skolen og hallen anvendes til mange formål og til fælles glæde, læring og aktivitet henover ugens dage. Det er dejligt at være en del af, og jeg vil til hver en tid støtte, at vi kan opretholde det brede liv på skolen for alle i alle aldre. Som kontraktholder har det været et meget lærerigt og spændende år, hvor vi har igangsat samdriften mellem Bison og skolen. Vi har i ledelsesteamet i

tænkt og bygget nogle helt fantastiske og flotte ting. Kategorierne i år var det mest geniale, hvor 1. præmien gik til en kopi af Empire State Building; den mest vellignende, hvor 1. præmien gik til en computer med tilhørende wii; og den mest fantasifulde, hvor 1. præmien gik til en gravplads med mange detaljer. Tak til jer alle som deltog med jeres fine og flotte ting. Vores ældste børn i klubben, som er 6. kl., har vi en særlig ordning i klubben. To eftermiddage om ugen, har de mulighed for at bruge Ungdomsskolens lokaler. Der kan børnene hygge sig og lave forskellige aktiviteter bl.a. spille spil, bage, lave mad, spille musik, se film mm. Deres wellness-uge var meget populær og til stor glæde for alle i klubben. Frem til sommerferien tilbyder vi derudover 6. kl. børnene aftenåbent en gang om måneden, hvor der er mad og hygge på programmet. I løbet af efteråret fik vi gang i at spille bordtennis indenfor i klubcaféen. Det er blevet ganske populært og mange børn,

samarbejde med vores medarbejdere fundet ud af, hvilke tværgående udvalg mellem afdelingerne, der har været og er væsentligst at få op at køre, så vi har nogle fælles platforme at mødes på. Vi har i denne forbindelse dannet et fælles MED-udvalg, hvor der er medarbejder- og ledelsesrepræsentation fra alle afdelinger og faggrupper. Dette udvalg er ved at lande i en form, som vi arbejder videre i. MED-udvalget har stor betydning for samhørigheden. Vi arbejder bl.a. på at styrke samarbejdet mellem alle medarbejderne i samdriften med forskellige tiltag af såvel faglig som social karakter, så vi kan få gavn af hinanden og de kompetencer, vi hver især ligger inde med til glæde for vores børn. I foråret var der valg til bestyrelsen og den ny bestyrelse trådte til ved skolestart i august. Bestyrelsen har en vigtig samlende funktion for vores samdrift. I bestyrelsen bliver mange emner vendt, og der tages stilling til emner og stof af forskellig og principiel karakter. For øjeblikket har vi i bestyrelsen fokus på de nye politikker, der er sendt i høring samt skolens kvalitetsrapport. Der er i bestyrelsen god tradition og kultur for, at vi tager stilling til de ting, der bliver sendt til os fra vores politikere, og vi indsender gerne vores høringssvar med konstruktive bud.

arbejdere på skolen og vores børn og forældre. Det er en daglig glæde at se alle børnene til morgensamlingen og de øvrige sammenhænge på skolen. Det er dejligt at få hilst på de mange forældre, som følger børnene i skole. På skolefronten er det en spændende tid, vi går i møde, og vi er spændte på, hvordan den ny skolereform kommer til at udfolde sig hos os. Vi synes, vi har taget hul på nogle af tiltagene på forhånd og har været på forkant med mange af de gode tanker, der kan komme i spil. Derfor vil vi i skoleregi tænke os ind i fremtiden og dens muligheder for os i det kommende år. Vi skal desuden med det samlede personale og vores bestyrelse sætte et spændende forløb i gang hen på foråret, hvor vi skal drøfte fælles visioner og værdier for samdriften. På det personlige plan har det glædet mig utrolig meget at være blevet mødt med åbenhed, imødekommenhed og samarbejdslyst - og vilje i Gl. Rye, på skolen, i børnehaven, i bestyrelsen og i kommunens forskellige netværk. Det har alt sammen bekræftet mig i, at Gl. Rye har det, jeg lige præcis søgte efter. Og jeg ser med forventning frem til at gøre status på årets gang flere gange ud i fremtiden.

Som skoleleder er det en stor fornøjelse at samarbejde med vores dygtige med-

både drenge og piger, kan være i gang med at spille rundt om bordet. Da der er meget bevægelse i spillet kan det af og til blive nødvendig at standse spillet, når der skal spises eftermiddagsmad. Ellers bliver der stort set spillet bordtennis, fra vi åbner, til klubben lukker. Op til jul lavede vi juleværksteder, og efterhånden som der kom gang i værkstederne, blev vores børn interesserede i at få lavet nogle ting. Der var mange mulighed i år, fx at lave ler, dryppe lys, male på glas og fade, dekorere æsker, lave fine engle, keglenisser og ting i træ, samt bage småkager. I fx bage værkstedet var der mange drenge, der var stolte over deres færdige produkt, hvilket vi også kunne forstå, deres forældre var. Vi syntes generelt, at børnene viste stor begejstring og engagement i vores værksteder, så vi håber, at deres gaver har gjort lykke. I klubben vægter vi at være spontane og lytte til, hvad der interesserer og optager børnene. I vores kreative rum kan børnene udvikle deres egne ideer, hvil-

ket vi imødekommer så meget, det er muligt, men vi forsøger også at guide vores børn, så deres produkt kan blive til noget brugbart, fx når der er et ønske om at lave et flot dækken til hunden. Tillige tilstræber vi også at være spontane, fx når der er sne, og der er mulighed for at kælke, så derfor har vi været på sjove kælketure alle de dage, det kunne lade sig gøre i januar måned. Vi vil indtil sommer tilbyde vores børn mange forskelligartede aktiviteter, hvilket bl.a vil være løbeklub, yoga, mindfulness for børn, karneval med de andre klubber m.m. Hallen og uderummet vil også blive tænkt ind med forskellige aktiviteter, hvor vi bl.a også vil tilbyde turneringer. Vi vil selvfølgelig også hver dag servere et lille mellemmåltid, hvilket børnene glæder sig til, og dette måltid giver ofte en dejlig aroma i huset og en hyggestund for vores børn. Vi håber, at vores tilbud i klubben vil være medvirkende til, at vi også fremover vil høre vores børn sige ”Det er bare så sjovt at gå i klubben”.

39 39


Gode læsevaner

Skrevet af Pia Haunstrup Jensen, læsevejleder ved Gl. Rye Skole

Gode læsevaner på Gl. Rye skole har fået et ekstra fokus i år, hvor der er blevet dystet i fakta om bøger. Både de yngste og de ældste deltog i konkurrencen ”Hvem vil være litterær” i løbet af januar måned. Gennem vinteren har vi fastholdt de læsetiltag, som er blevet gode traditioner på skolen. Morgengryslæsningen som i december lavede et stemningsfuldt afsæt for den læsestund, som alle klasser har dagligt i januar og februar måned. Lige nu læses der hver morgen mindst 20 minutter på forskellig vis i alle kroge af skolen. Hos de ældste er der overskud til, at de voksne kan være gode rollemodeller, når de sidder og læser koncentreret i deres yndlingsbog. Hos de yngste vil de voksne mere assistere i at etablere makkerlæsning, lave højtlæsning, støtte en læsestarter, fodre med flere bøger og sætte gode læsevaner i gang. Til dysten ”Hvem vil være litterær” for 4.-6. klasse var opgaven at læse fem bøger fra november til januar. Titlerne var: Kildebanden af Thomas Kjeldahl Jensen, Tors brudefærd af Robert Fisker, 1001 nats eventyr (en

40

klassiker i Dingo-udgaven), Kaskelotternes sang af Bent Haller og Kidnapning af Bjarne Reuter. Eleverne udvalgte tre til at repræsentere klassen i dysten, som blev afviklet efter skabelonen fra ”Hvem vil være millionær” med livliner og udfordrende spørgsmål. To klasser ad gangen dystede på deres viden om de bøger, de netop havde læst. De ringede til en ven (spurgte en klassekammerat, som de var sikker på, kunne svare), fik udelukket to svarmuligheder (50/50) eller spurgte publikum (deres klasse). Dejligt engagerede børn på både publikumspladser og i panelet. For 0.-3. klasse blev bogen ”August går i glemmebogen” af Erik Barfoed læst højt i klasserne og der blev snakket om detaljer og i nogle klasser dystet lidt indbyrdes inden den store dag, hvor ”Hvem vil være litterær” skulle foregå. Til selve dysten var det nogle spændte unge læsere, der sad klar til at bruge deres nye viden. To festlige fredage, hvor der blev jublet, heppet, fokuseret, undret og enkelte gange ærgret, når svaret ikke kunne findes. Helt klart et arrangement, vi vil gentage. Det tager rigtig mange timer at udvikle en god læsekompetence. Vi vil derfor med vores læseindsatser og læsehappenings sætte fokus på både træningen og litteraturen. Helt

fra 0. klasse er det vigtigt med den daglige læsetræning, om end det her vil foregå primært som højtlæsning og små snakke om bogstaver, ord og billeder. Hos vores 4.-6. klasse er det meget vigtigt, vi konstant holder læsningen på dagsordenen for at sikre, at de vedligeholder og fortsat udvikler deres læsekompetencer og ikke mindst bevarer eller genopdager læselysten. Forår og sommer 2012 havde vi en indsat på skolen i forbindelse på Danmarks lærerforenings læseprojekt ”Lån en ekspert”, hvor vi sammen med Inger Maibom fra VIA University College satte fokus på den faglige læsning specielt i matematikfaget. Indsatser som denne er med til at sætte fokus på læsningen som redskab ind i alle fag. Et fokus som afspejler sig i undervisningen i dette skoleår. De sidste fem år har vi haft ekstra fokus på læsningen med diverse tiltag, og det vil vi vedblive med at have. Evalueringer viser, at læsningen får et løft. Læselysten øges, læsefærdighederne konsolideres og alle omkring de unge læsere er opmærksomme på, at denne vigtige indsats skal bakkes op på mange måder. Dette gælder både eleven selv, forældre, lærere, pædagoger og kammeraterne på skolen.

v m e v H ”

God læselyst


” r æ r e t t i l vil være

Bison/Gl. Rye Skole Skolen:

Kontoret/hovednummer: 8794 2680 Bison kontor: 8794 2200

Skolesekretær

Inger Svansø Iversen 8794 2681 inger.iversen@ skanderborg.dk

Skoleleder

Helle Futtrup Jørgensen 8794 2682 helle.futtrup.jorgensen@ skanderborg.dk

Viceskoleleder

Gert Lorensen 8794 2683 gert.lorensen@ skanderborg.dk

SFO-/klubleder

Annette Baand Graavett 8794 2684 annette.graavett@ skanderborg.dk

Leder i Bison:

Britt Sparvath 8794 2200 britt.sparvath@ skanderborg.dk

Teknisk serviceleder Preben Lund 8794 2698 preben.lund@ skanderborg.dk

Bestyrelsen: Formand

Grethe Bremer 5114 2491 grethe.bremer@gefiber.dk

Næstformand

Carsten Schmidt 3511 5371 cs@netnote.dk

41


Pensionistforeningen

Godt Nytår!

Vi glæder os til at se jer i 2013 Vintergækker – en forårsbebuder

jeg har et stort ønske om, at der er nogen, der er villig til at gå ind arbejdet og støtte Rådet. Denne gang skal vi nemlig finde et nyt medlem til bestyrelsen.

Pensionistforening har afholdt generalforsamling. Der skete ingen udskiftning i bestyrelsen. – Det var heldig, at de nuværende bestyrelsesmedlemmer ville fortsætte, idet der ikke var nye kandidater, der vil påtage sig arbejdet.

Det giver glæde og afveksling i hverdagen at være med til, at glæde og hjælpe andre, der måske ikke har de nødvendige kræfter til at bidrage så meget mere. Alderen har det med at trykke mer´ og mer´! – Men så længe, der er ting, man kan bidrage med, der kan sprede glæde og hygge for andre, … ja, så glemmer man selv helt at tænke på dét, man ikke kan!

Aktivitetsrådet har – i skrivende stund – ikke afholdt generalforsamling og -valg endnu. Generalforsamlingen finder sted onsdag den 13. februar fra kl. 13.30, hvor

Bestyrelsen

Ragnhild Jeppesen, formand Møllestien 2G, tlf. 8689 2527

Gl. Rye historien... af Lisbeth Lauridsen

Vi mødes hver torsdag med Bodil og får nye idéer, og ikke mindst … hyggesnakker over kaffen. Bestyrelsesarbejdet giver mange glæder, og hvis du er villig til at deltage, vil du naturligvis selv være med til at afgøre med hvad og med hvor meget, du kan bidrage.

Gudstjeneste

Nu har vi taget hul på det nye år, og bestyrelsen har været igang med at planlægge de kommende arrangementer. Se Dalbogårds side.

Vi glæder os til at se jer i 2013

Hilsen Ragnhild Formand for Pensionistforeningen og Aktivitetsrådet

Aase Pedersen, kasserer Ryesgade 40 Grete Balle, sekretær Lyngdal 4

Inga Pedersen Skolebakken 8 Anna Laursen Rodelundvej 37

SAGNET OM BRUDESØ Syd for Gl. Rye - th. på vejen ind til den gamle flyveplads - ligger den lille sø Brudesø, som ifølge sagnet har fået sit navn efter efter en tragisk begivenhed. År tilbage mødtes ved søens bred en ung karl med sin pige. De svor hinanden evig kærlighed og enedes om, at den der svigtede skulle ende sit liv netop her. Tiden gik og dermed også pigens forelskelse. Hun fandt en anden, med hvem hun giftede sig i Sct. Sørns kirke. Da brudeparret forlod kirken efter vielsen, havde en tæt tåge lagt sig over egnen og jo tættere brudeparret kom søen, dets tættere blev tågen. Hesten blev bange og kusken kunne ikke styre vognen, så han fór vild og vognen med brudeparret endte ude i søen.

BRUDESØ

Vognen forsvandt på netop det sted, hvor pigen år forinden havde lovet den anden karl evig troskab. Dagen efter den ulykkelige begivenhed fandt man brudens salmebog og brudebuket ved søens bred - ellers intet.

42


Bankospil

Gudstjeneste

Dalbogaard

Tirsdag d. 5. marts. kl. 14.00 Gudstjeneste v/ Iben Johanne Thomsen

Onsdag d. 3. april, kl.14.00 Banko Arr. Aktivitetsrådet

Torsdag d. 11. april Kl. 14.00 Pasgård Tøjservice. Kom og køb forårsgarderoben

Onsdag d. 6. marts Kl. 14.00 Banko Arr. Pensionistforening

Onsdag d. 20. marts, kl.14.00 Banko Arr. Pensionistforeningen

Onsdag d. 17. april Kl. 14.00 Banko

Tirsdag d. 2. april, kl. 14.00 Gudstjeneste

Arr. Pensionistforening

v/ Iben Johanne Thomsen

Bemærk: Banko er flyttet til onsdage i det nye år. Mange hilsner Lizzie og Bodil

Aktiviteter hver uge: Mandag

Onsdag

Torsdag

Gymnastik 10.15-11.30. Lizzie Eftermiddag

Hygge med oplæsning spil eller bage. 14.15- 15.30

1. og 3. onsdag i måneden Banko

Kreativ aktiviteter 13.30-15.30. Bodil

43


Låsby Telt og Serviceudlejning

Kom ind og se vores gode vinter tilbud Kildemoes Logic Urban 26 RB Herre pris 4.999,-

Tlf. 8695 1665

Nu

Inge og Hans O. Iversen

SPECIALIZED Rockhopper Pro

Ole Rømersvej 20, 8670 Låsby

Før 8.495,-

laasby-festudlejning.dk · laasbytelt@hotmail.com

Nu 6.999-

Støt vore annoncører - de støtter os..! Tænk globalt - Handl lokalt

4.499,-.

Specialized Tarmac Comp M2 Pris 19.998,-

Tilbud 17.499,-

Ry Cykler Parallelvej 9 B · 8680 Ry · tlf. 8689 1491 www.rycykler.dk NYHED! Nu kan du få BONTRAGER tilbehør i butikken

Industrivej 6, Ry, 8788 2905 www.holstpelspleje.dk

Salg · Service · Reparation · Alle bilmærker Ved Freddy Hansen

8689 8533

Horsensvej 46 · Gl Rye · www.sydbyensauto.dk

Skanderborgvej 27 · 8680 Ry Tlf. 8689 2244 mail@revisionry.dk www.revisionry.dk Tal så alle kan forstå det

44

IMPORT AF RUSTFRIE BILER VÆRKSTED - MARINE - MASKINER

PORSCHE - AUDI - VW - SKODA - SEAT

Ryvej 17, Salten Skov Tel.+45 20 13 27 95 - +45 86 84 77 00 www.sejthenauto.dk

”Tænk globalt Handl lokalt”

www .ne tt o rve t. d k

Tlf. 8689 8011 · Åbent 8-19 hver dag


Hvis du vil have et godt salg, så ring til Danbolig Ry. Vi sætter den rigtige pris.

DanBolig

Ægte milø - Suveræn udsigt Dansk standard 7 flotte ferielejligheder på øen Leros i Grækenland

SAMARBEJDER MED NORDEA

DanBolig Ry

Fanari Lone og Jesper Brøting Se mere på Skovstedvej 13, Gl. Rye www.leros.dk

V/BRIAN PETERSEN RANDERVEJ 11 B SKANDERBORGVEJ 11 8680 RY RY@DANBOLIG.DK RING: 46980790

SANKEKORT OG BRÆNDE SÆLGES TOPKAPNING M.V. HØJKOLVEJ 29 8680 RY np@slsas.dk www.slsas.dk TLF. 86 89 82 88 T: 86 82 16 55

S A LT E N L A N G S Ø S K O V A D M I N I S T R AT I O N A / S

E. THØGERSEN

Ann_90x50mm.inddDansk 1

Container Vognmandskørsel Kranarbejde Materialesalg

www.sb-s.dk

design • Dansk kvalitet • Dansk produktion12/11/12

w w w. d a v i d s u p e r l i g h t . d k

§2462 3059 Ry og Omegns Begravelsesforretning Begravelser og ligbrænding Per Dunkjær Andersen Tlf. 8689 2969 Skanderborgvej 9, Ry

Denne annonceplads kan blive din for kr. 655,- + moms Kontakt kasserer John Jensen eller Peer Thøgersen PTgrafisk.dk 8689 8972

Klostervej 6A · 8680 Ry · Tlf. 86 89 18 81 toejeksperten@toft-silkeborg.dk

45

11.57


Alt indenfor murerfaget

Gl. Rye Kro

Tlf.: 2711 2873 glryemurer@gmail.com

Ryesgade 8 8680 Ry Tlf.: 8689 8042 aa@glryekro.dk wwwglryekro.dk

Gl. Rye murer forretning

www.hammelsvang.dk

VI HAR LIDT MERE AT BYDE PÅ Statsaut. ejendomsmægler Kennith Broberg

Hammelsvang as

Bøgekildevej 26 8361 Hasselager · 86 28 13 44 v/ Kim Bundgaard

Kyhnsvej 7 · 8680 Ry Tlf. 8689 1466 email: 868@edc.dk

LYNG DAL v/ Hans Chr. Nørgaard

20 27 64 11 Tønningsletvej 3 8680 Ry

Ryesgade 33, Gl. Rye Tlf. 86 89 82 69 www.lyngdal-hotel.dk lyngdal@lyngdal-hotel.dk A la carte · Selskaber · Dinér Transportable · Værelser · Kurser

GL. RYE ANTIK Emborgvej 4 · Gl. Rye, 8680 Ry Tlf. 8689 8070 www.glryeantik.dk · gl.ryeantik@mail.dk KØB / SALG / BYTTE Åbent fra kl. 11.00 - 17.00 Søndage dog 11.00 – 16.00 Fra den 1/11 til 31/3 mandag lukket.

Bygma Them Eksportvej 5 · 8653 Them · Tlf. 87 98 11 50 · Fax 87 98 11 59 email: them@bygma.dk Brug den lokale trælasthandel og byggemarked, vi er lige i nærheden.

46

ved Henrik Pedersen Horsensvej 48, Gl. Rye 8680 Ry 8689 8400


Reparation og salg af biler

Kig forbi vores legetøjsshop når du mangler en gave

Siggaard Biler

Ry Bøger & papir Klostervej 6 D 8680 Ry Tlf. 8689 1064

Burmlundvej 4 · Gl. Rye · 2028 1614. www.siggaard-biler.dk · salg@siggaard-biler.dk

Lervejdal 8b. Addit 8740 Brædstrup Tlf. 8682 5811 info@dansand.dk www.dansand.dk

Denne annonceplads kan blive din for kr. 655,- + moms Kontakt kasserer John Jensen eller Peer Thøgersen PTgrafisk.dk 8689 8972

�������

A/S Klostertorv · Klostervej 6 F, 8680 Ry

8689 1166

��������� ������������������������������������

- det professionelle valg, siden 1968

Garanti på kvalitet

Fyrreskrænten 1, Gl. Rye 8680 Ry Tlf.: 86 89 89 48

LOGODESIGN, BROCHURER, EMBALLAGEDESIGN,

BILREKLAMER, HJEMMESIDER, FACADER, FLYERS, PLAKATER,

BRUNHØJVEJ 3 - 8680 RY TLF. 8689 2333 - FAX 8689 0193 www.rytb.dk

MAGASINER... - køb det i Gl. Rye :)

ptgrafisk.dk 86 89 89 72

Ryesgade 25 · Gl. Rye pt@ptgrafisk.dk

Skal vi også tegne din nye have... Se mere på www.nylund.dk Skanderborgvej 36, 8680 Ry Telefon: 7026 3211 ry@sparkron.dk · www.sparkron.dk

Hjarsbækvej 21 · Gl. Rye · 8680 Ry tlf. 86 89 82 00 · www.nylund.dk · mail@nylund.dk

Åbningstider: Mandag-fredag Lørdag-søndag

9.00-17.00 9.00-16.00

47


Aktivitetskalender for Gl. Rye TID Februar

STED

ARRANGØR

19. Generalforsamling kl. 19.30.

Klublokalerne Gl. Rye Skole.

Borgerforeningen i Gl. Rye

20. Babysalmesang begynder. Kl. 10.00.

Sct. Sørens Kirke.

Menighedsrådet

21. Kreativ aften 18.30 – 20.00.

Gl. Rye Skole.

Gl. Rye Skole

21. Generalforsamling kl. 19.30.

Sct. Sørens Hus.

Øm Klosters Venner

21. Aftensang (stillegudstjeneste) kl. 20.00. Sct. Sørens Kirke.

Menighedsrådet

27. Generalforsamling kl. 19.00.

Gl. Rye Skole.

Gl. Rye MTB

Dalbogaard.

Aktivitetsrådet

Marts 6. Generalforsamling kl. 14.00.

10. Sogneindsamling

FDF

12. Generalforsamling kl. 19.30. Klubcaféen Gl. Rye Skole.

Støtteforeningen for Naturfond Gl. Rye

14. ”Alle har ret!” OBS kl. 19.00

Udsyn – Himmelbjergegnens

Sct. Sørens Hus.

Foredrag med journalist Rune Lykkeberg.

16. Gymnastikopvisning 2013 kl. 14.00.

Aktivitetshallen.

Debatforening GRIF

20. Påskespil med minikonfirmanderne kl. 17.00. Sct. Sørens Kirke.

Menighedsrådet

21. Generalforsamling kl. 19.00.

GRIF

Klubhuset.

21. Generalforsamling kl. 19.30. Museet Gl. Rye Mølle.

Gl. Rye Møllelaug og Museumsforening

22. ”Kun for mænd” kl. 11.30.

Sct. Sørens Hus.

Menighedsrådet

22. Generalforsamling kl. 18.00.

Gl. Rye Kro.

Gl. Rye Flagallé

29. Langfredag. Musikgudstjeneste kl. 15.00. Sct. Sørens Kirke.

Menighedsrådet

April 4. ”Gudenåens kulturhistorie” Kl. 19.30.

Gl. Rye Skole.

Foredrag med Erik Hofmeister, Statsbiblioteket i Aarhus.

Bogcaféen

6. Generalforsamling kl. 18.30.

Gl. Rye Kro.

Gl. Rye Branddaskerlaug

9. Generalforsamling kl. 19.30.

Gl. Rye Kro.

Gl. Rye Vandværk

11. Aftensang (stillegudstjeneste) kl. 20.00. Sct. Sørens Kirke.

Menighedsrådet

13. Forårsmarked FDF kl. 10.30 – 15.00 .

Kræshuset.

FDF

17. Åbent Hus i legestuen kl. 9.30-11.00.

Bakkelyvej 1 i Ry.

Dagplejen.

18. ”Kierkegaard og os!” Kl. 19.30

Udsyn – Himmelbjergegnens

Foredrag med biskop Kjeld Holm. Sct. Sørens Hus.

Debatforening

Maj 4. Sæsonåbning kl. 13.00.

Gl. Rye Mølle.

Museet på Gl. Rye Mølle

14. Majfest på

Gl. Rye skole.

Gl. Rye Skole

Nybyggeri på Møllesvinget

I GL. RYE

48