Aktuelt nr. 39

Page 1

D

et

er n si g ma

elv - for det står i... er man s

Nr. 39 · november · 2010

GL. RYE

Møllemarkedet byder på nye oplevelser Side 26

Glu.dReyfrea... set

1


I GL. RYE

Den kreative oase på Nyvej

Borgerforeningen............ side 6 Sognemenigheden........... side 14 Nyt fra GRIF...................... side 24 Nyt fra FDF........................ side 28

Produktion Layout: pt·grafisk.dk Oplag: 1.100 stk.

Redaktion

Ansvarshavende redaktør: Henrik Lund Sognepræst

Tine Lindberg GRIF

Peter Hald Borgerforeningen Skribent

Lars Bitsch FDF

Marie Elisabeths nyeste projekt er de udsmykkede stole. Hun har omdannet stuen til et galleri, hvor hun udstiller stole og malerier.

Karen Thomsen Skribent

Kunstneren Marie Elisabeth Mortensen har omdannet sit hjem til et kunstværk Af Peter Hald

Martin Skaar Jacobsen Skribent John Jensen Kasserer

Peer Thøgersen pt grafisk.dk

pt@ptgrafisk.dk

Næste nummer af Aktuelt i Gl. Rye udkommer i februar. Deadline søndag den 30. januar (skal overholdes) Indlevering af materiale til: Henrik Lund, Præstegårdsvej 1 8689 8037 Mail: hlu@km.dk eller pt@ptgrafisk.dk

22

Et lille gult hus på Nyvej i Gl. Rye summer af kreativ energi, og der venter eventyrlige oplevelser, hvis man kigger ind. Et kik ind i haven afslører straks, at her er der noget usædvanligt på færde. I haven finder man blandt andet en sørgmodig hund med englevinger. Legende delfiner. Og Fugl Fønix. De eventyrlige skabninger hører til i kunstneren Marie Elisabeth Mortensens mosaikhave. Gennem de sidste 16 år har hun forsynet sin have og sit hus med et mylder af fantasifulde mosaik-skulpturer og udsmykninger, så hendes hjem er i dag et beboeligt kunstværk. - Jeg betragter mit hjem og min have som et stort lærred på 500 kvadratmeter, men nu er billedet færdigt, fortæller Marie Elisabeth Mortensen. Nu er der nemlig ikke plads til flere

mosaik-skulpturer. Det kreative arbejde stopper imidlertid ikke. I maj i år åbnede Marie Elisabeth et usædvanligt galleri i sit hjem. Art & Chairs hedder galleriet, for det handler om stole. Stole med malerier på. Ved hjælp af maling, lak, sandpapir og en hel del hårdt arbejde forvandler Marie Elisabeth almindelige limtræ-stole til brugbare kunstværker. Stolene er ikke kun til pynt. De kan sagtens tåle at blive siddet på.

Fang den gode energi Galleriet med de kunstfærdige stole er et nyt kapitel i Marie Elisabeths liv. For godt to år siden blev der vendt fuldstændig op og ned på hendes tilværelse, da hendes ægtefælle blev alvorligt syg, kom på plejehjem og døde et år senere. Det var en meget barsk omgang. - Jeg var bange, angst og vred. Jeg var ved at gå ned med stress, jeg mi-


Gl. Rye portræt

Fugl Fønix, der blev genfødt af asken, har også fået plads i Marie Elisabeths have.

stede mit job på Mølleskolen, og mit hus blev sat til salg, fortæller Marie Elisabeth. Men som en anden Fugl Føniks rejste hun sig igen – takket være kreativiteten. - Jeg ville ikke bare sidde stille og alene i min stue. I stedet kom jeg på ideen med at udsmykke stole, og jeg lavede stuen om et til galleri. Jeg ville fange den gode energi – og det lykkedes. Jeg kom til kræfter igen, jeg fik mit job tilbage – og jeg kunne blive boende i huset, fortæller hun. - Man skal ikke være så bange, når noget går i stykker. Der er ikke noget i livet, der ikke er til låns. Alt er en overgang, lyder det fra Marie Elisabeth.

De knækkede fliser Det gælder om at se mulighederne, aldrig begrænsningerne, fastslår hun. Og det er ikke nogen kliche. Meget illustrativt demonstrerer Marie Elisabeth det med at knuse en ganske almindelig mosaikflise. Knæk, knas! Og der ligger en masse stumper. Men ved at flytte rundt på stumperne kan man pludselig skabe noget helt nyt. Sådan

bliver mosaik-kunst til, og sådan kan man også gøre med livet. Men let er det ikke. - Det var vildt ressourcekrævende for mig at rejse mig igen efter min ægtefælles død, understreger Marie Elisabeth. - Man skal ikke klamre sig til det stationære – det er smerteligt. Man skal nyde vejen og rejsen gennem livet. Vi lever i en foranderlig verden, og man skal prøve at finde tryghed i bevægelsen, siger hun Taknemmelighed er et vigtigt begreb for Marie Elisabeth. - Jeg prøver at leve mit liv i taknemmelighed. Når jeg står op om morgenen, plejer jeg at fylde et A4 ark med alt det, jeg er taknemmelig for. Og der er meget. Jeg har morgener, hvor jeg vågner og er totalt forelsket i livet, fortæller hun. Apropos vågne om morgenen. Marie Elisabeth har et lille tip, hvis man føler sig morgengrim: - Hvis du synes, at du er morgengrim, så gør noget ved spejlet, siger hun med et finurligt smil.

Bruger haven til foredrag Marie Elisabeth har arbejdet med kunst i over 30 år, så hun har et væld af erfaringer med at bruge kreativiteten. Disse erfaringer deler hun ud af gennem kurser og workshops, hvor kursisterne stifter bekendtskab med udtrykket ”det kreative mellemrum”. - Det er i de kreative mellemrum, vi skaber alt, hvad der hedder nytænkning, understreger Marie Elisabeth. Her kan eksemplet med den knækkede keramikflise bruges igen. Flisen knækkes, man flytter rundt på delene, og takket være de nye mellemrum er der opstået noget helt nyt. Og følelserne – alle følelserne – skal der være plads til. - Kreativiteten legaliserer det at være et helt menneske, siger Marie Elisabeth.

Fortsætte næste side

33


Gl. Rye portræt

Der er også blevet plads til en vandkunst i Marie Elisabeths have. Hun har selv lavet det hele. Kreativitet er ikke kun leg. Det er også knokleri.

4

Når Marie Elisabeth holder kreative kurser og foredrag i sit hjem, er det haven, der bliver brugt. - I stedet for et indendørs foredrag med powerpoint tager jeg deltagerne med rundt i haven til de forskellige skulpturer og fortæller dem om det, der knytter sig til netop den form og baggrund, kunstværkerne har, forklarer hun. Projektet med at åbne et galleri har kastet flere gode ting af sig. En af de gæster, der har besøgt galleriet, har engageret Marie Elisabeth til at holde en workshop for et stort IT-firma i DGI-byen København. Det kommer blandt andet til at handle om personalepleje, og igen kommer ”det kreative mellemrum” til at spille en hovedrolle:

- Rummet mellem mennesker afgør, om der er kreativitet til stede. Det er afgørende for et firma at se på personalet med nye øjne. På arbejdspladser er der ofte snak om, at alt ville være bedre hvis man skiftede chefen eller nogle kolleger ud – men i stedet burde man skabe nye rum mellem medarbejderne, siger hun.

Kunst-stolene er lavet af formstøbte limtræs-stole, der er blevet slebet ned og forsynet med mange lag maling og lak, så de kan tåle at blive siddet på.

Mosaikhunden med det lidt sørgmodige udtryk gør ofte indtryk på børn, der godt kan se, at hunden er lidt ked af det, fortæller Marie Elisabeth Mortensen.

Det er indlysende, at Marie Elisabeth er lykkelig for, at hun kan blive boende i Gl. Rye. Hun er en af dem, der bruger områdets natur hver dag, og hun suger ny energi ved daglige vandreture i lyngbakkerne. Det eneste hun umiddelbart savner i byen er en fælles plads. Måske kunne man trylle lidt med arealet ved Brugsen og skabe et åbent, kreativt opholdsrum., foreslår hun.

- Man skal ikke være så bange, når noget går i stykker. Der er ikke noget i livet, der ikke er til låns, lyder det fra Marie Elisabeth.

Kort om Marie Elisabeth Marie Elisabeth Mortensen har arbejdet med kunst det meste af sit voksne liv. I hendes unge dage var hun cykelhandler, men ellers har det handlet om gavl- og vægudsmykninger, malerier, mosaikker og senest de udsmykkede stole, som hun udstiller i sit galleri Art & Chair på Nyvej 8. Hun er uddannet på Kunstakademiet i Vestergade i Århus og flyttede til Gl. Rye for 16 år siden.


Tilmeld dig NYHEDSBREVET og få gode tilbud - hver uge..! Tilmeld og vind

“Tilmeld dig NYHEDSBREVET inden 3 dage – så deltager du i konkurrencen om 5 x 3 flasker god rødvin.” Henrik V. Rasmussen Uddeler

Gå ind på vores nye hjemmeside

www.glryebrugs.dk og tilmeld dig nyhedsbrevet.

NYHEDSBREVET indeholder hver uge gode tilbud fra Dagli’Brugsen i Gl. Rye. ”Tænk globalt - Handl lokalt”

Vi ses i Dagli’Brugsen!

www.ptgrafisk.dk

Tlf. 8689 8011 · Åbent 8-19 hver dag www.glryebrugs.dk

www .ne tt o rve t. d k

5


Borgerforeningen

Gl. Gl.Rye

set ude fra... 6 6

Danskerne holder meget af flag, konstaterer Mark White. Og han er selv med p책 flagdillen. Han og hustruen Lene har b책de et dansk og et canadisk flag.


Rye

Skulpturen i skolegården har et kiggehul, fordi den skal stimulere nysgerrigheden, understreger René van Uden

– en verdensby i søhøjlandet Gl. Rye suger mange interessante mennesker til sig. Ikke blot etniske danskere, men også folk fra det store udland. Gl. Rye er blevet hjemby for folk fra blandt andet Norge, Finland, Holland, Canada, Afghanistan, Thailand, Tyskland og flere andre lande. I dette nummer af Aktuelt møder vi et par lokale borgere med udenlandsk baggrund. De fortæller om sig selv og deres liv – og deres syn på Gl. Rye og danskerne generelt

7 7


En kunstner med hollandske aner René van Uden har hollandsk blod i årerne – men er blevet en indfødt efter 20 år i Gl. Rye Af Peter Hald

I skolegården på Gl. Rye Skole står der en stor træ-skulptur. Skulpturen er lavet af kunstneren René van Uden, borger i Gl. Rye, men – som navnet antyder – af hollandsk oprindelse. René van Uden har boet i Gl. Rye i 19 år. Han er ikke den eneste i byen med hollandsk baggrund. Der bor rundt regnet en håndfuld hollændere i Gl. Rye, men René van Uden mener selv, at han var den første fra Holland, der flyttede hertil. Det hollandske islæt er dog ikke længere så udpræget. For som René selv siger: - Min virkelighed er her.

En rummelig by René van Uden stortrives i Gl. Rye. - Gl. Rye er befolket af overskudsmennesker. Det kan mærkes. Her er rummelighed, og der er plads til alle. Det sætter jeg meget stor pris på, fortæller han. Gl. Ryes historie strækker sig mange århundreder tilbage i tiden, og den begivenhedsrige fortid præger stadig området. Netop det oplever René som noget ganske særligt: - Gl. Rye er en gammel by, og der er en særlig spiritualitet over byen og naturen i området. Jeg synes stadig, at man kan fornemme den gamle kloster-atmosfære, siger han. - Den største fordel er dog, at folk kommer hinanden ved. For de fleste er det et meget bevidst valg, at de er flyttet til Gl. Rye – det er ikke bare et sted, hvor de er blevet hængende. Man vælger Gl. Rye til, og folk vælger at engagere sig. Det er dejligt, understreger René van Uden. Den 52-årige René van Uden er født og opvokset i byen Oss i Holland, og i hjemlandet uddannede han sig til ernæringsøkonom. Men i Gl. Rye har han etableret sig som kunstner med speciale i træ-skulpturer. Hans mest kendte værk er skulpturen i skolegården. Før René van Uden flyttede til Gl. Rye, boede og arbejdede han i en del år i Sverige,

hvor han mødte danske Lisbeth. De to blev gift og siden skilt, men sammen fik de tre børn – to piger, Abeline på 21 og Amanda på 20 – og Andreas, der er seks år gammel. At det lige blev Gl. Rye hang sammen med, at René og Lisbeth gerne ville være lidt tæt på i hvert fald én gren af familien. Det blev så den danske del.

Let at finde sig til rette Det har ikke været svært for René van Uden at finde sig til rette i Gl. Rye. Danskere og hollændere er ikke særligt forskellige, påpeger han. - Og dansk humor – den er til at forstå. Dansk humor ligner til forveksling den hollandske humor, tilføjer han med et smil. En forskel på Danmark og Holland er dog, at klasseskellene i Holland er lidt større. - Der er lidt mere afstand mellem ”manden på gulvet” og direktøren i Holland end i Danmark. Danskerne er mere uformelle – det kan jeg godt lide, siger han. Sproget drillede lidt, for Rene havde i første omgang lært sig svensk og troede umiddelbart, at springet fra svensk til dansk ville være let. - Men det var mere besværligt, end jeg havde regnet med, fortæller han.

Tonen er blevet hårdere René van Uden fornemmer, at danskernes holdning til udlændinge har forandret sig i de senere år. - Personligt har jeg ikke haft nogen vanskeligheder, men jeg er bekymret over debat-tonen i Danmark. Det er næsten som om, at udlændinge skal have dårlig samvittighed over at bo her. Der er ærgerligt, at nuancerne forsvinder i debatten, og at Dansk Folkeparti i den grad får lov til at sætte dagsordenen og slå tonen an. Det er rimeligt at stille krav til indvandrere, og indvandrere skal selvfølgelig lære at tale dansk. Men det du’r ikke med lukkede grænser. Mange af os, der kommer hertil fra udlandet, tilfører jo noget, og det handler om at finde en balance. For eksempel synes jeg ikke det er rimeligt, at lave danskheds-prøver for indvandrere, som danskere knapt nok selv kan besvare, tilføjer han.

En del af lokalsamfundet - Jeg vil gerne være en del af det sted, jeg bor, understreger René van Uden. Og hans store træ-skulptur på Gl. Rye Skole lever godt op til det motto. Skulpturen er baseret på temaerne leg, læring og nysgerrighed – derfor er der et hul i skulpturen, som man kan kigge igennem. Og begrebet ”at favne” spiller også ind, da det at gå i skole i høj grad handler om at Et af Rene van Udens nyere værker er denne skulptur, hvor motivet er krucifikser 8

Gl.Rye

set ude fra... René van Uden er manden bag den store træskulptur i skolegården. Det var et større projekt, da det tog to år at lave skulpturen.

”favne” leg, læring og nysgerrighed. Apropos skole, så er René glad for, at han har bevaret kontakten til skolen i kraft af sin 6-årige søn Andreas. - Skolen er et vigtigt socialt omdrejningspunkt i byen. Da mine store piger forlod skolen, forsvandt der nogle kontakter, men nu er Andreas jo startet i skole, og det er meget positivt, siger han. René van Uden er også engageret i det lokale foreningsliv. Han er med i husbestyrelsen i FDF og Kunst og Kulturgruppen, der tæller en snes lokale kunstnere. René van Uden har arbejdet som selvstændig kunstner i flere år. Dog laver han også en del snedkerarbejde for at få økonomien til at hænge sammen. Interessen for at arbejde i træ opstod i Sverige, hvor han boede tæt ved en skov. I Gl. Rye er han også tæt på skoven, og det er en stor fordel for en træ-kunstner. For ikke at genere naboerne foregår den grove og larmende del af arbejdet med motorsav langt ude i skoven, og derhjemme tager han de mere stilfærdige redskaber i brug.


Storbydrengen, der blev landsby-beboer Canadiskfødte Mark White er vokset op med storbylarm, men foretrækker roen i Gl. Rye Af Peter Hald

Stilheden i Gl. Rye er vidunderlig. Det mener 44-årige Mark White, der stammer fra Canada og har boet i Gl. Rye siden 2005 sammen med sin hustru Lene Bisgaard. Mark White er en rigtig storbydreng. Han er vokset op i Canadas næststørste by Montreal med 3,6 millioner indbyggere, og han har også boet i Ottowa og London og har hele sit liv været vant til mylder og trafiklarm. Derfor var han til at begynde med noget usikker på, om han nu også kunne vænne sig til at bo i en stille og fredelig dansk landsby. Men det er gået godt. Mere end godt faktisk. - Jeg er overrasket over, hvor rigtigt det føles at bo her i Gl. Rye. Da vi flyttede hertil for fem år siden viste jeg slet ikke, om jeg kunne klare at bo i en lille by. Men en aften, da jeg stod ude i haven, lagde jeg rigtig mærke til stilheden… og jeg følte, at jeg var HJEMME. Og det har føltes rigtigt lige siden, fortæller Mark. Det var ikke noget tilfælde, at Mark White kom til Danmark. Det skyldes kærlighed. Han mødte Lene Bisgaard, som han blev dybt forelsket i, og i år 2000 blev de gift i København. At han og Lene så lige endte i Gl. Rye er lidt mere tilfældigt. Først levede de sammen et år i Canada, og så et år i København – men de begyndte at overveje at slå sig ned i Århus, da Lene gik i gang med en pædagogisk uddannelse. Men de tårnhøje huspriser i Århus var afskrækkende, så parret begyndte at søge længere og længere ud. Og efter at have set på 39 forskellige huse, endte det med, at de fandt et godt lille hus til en rimelig penge på Skovsbjergvej i Gl. Rye.

Problemfri by - Jeg kan faktisk ikke få øje på nogle problemer i Gl. Rye, og det siger jeg ikke for at fedte for folk her i byen. Det eneste, jeg måske kunne klage lidt over, er den høje fjernvarmepris, for hvorfor skal fjernvarmen være så dyr i Gl. Rye, når den er så billig i Ry kun fire kilometer herfra? Men den merpris er jeg villig til at betale for at bo her, fortæller han.

De direkte danskere Set i et lidt større perspektiv kan Mark White godt få øje på nogle ”særheder” ved danskerne. - En af de ting, jeg ofte undrer mig over, er at danskerne ofte opfatter sig selv som meget reserverede. Men det er komplet forkert! Danskerne er mere end venlige. Jeg skulle dog lige vænne mig til, at danskerne er meget mere direkte end canadierne. I Canada pakker man alting ind i omsvøb, og man siger undskyld til en lygtepæl, hvis man støder ind i den, men her i Danmark siger man tingene lige ud – det synes jeg faktisk godt om. Det er forfriskende. Det gav et par overraskelser i begyndelsen. For eksempel da jeg første gang mødte Lenes onkel – som er næsten to meter høj - kom han lige hen til mig og udbrød: ”Min gud, hvor er du lille – du når mig kun til skulderen”, fortæller Mark med et stort grin. - Det er også sjovt, at danskerne flager så meget. Der er flag alle vegne, og der flages for alting. Og det der med at danse omkring juletræet… første gang jeg oplevede det, troede jeg faktisk, at det var en spøg. Men da jeg fandt ud af, at det var en ægte tradition, blev jeg rigtig glad og varm om hjertet. Danskerne bruger ordet ”hyggelig” med god grund.

Gl.Rye

set ude fra... 44-årige Mark White har fundet sig rigtig godt til rette i Gl. Rye. Efter en opvækst i canadiske storbyer er det ren fryd at bo i et roligt landsbysamfund, mener han.

Men jeg mener også, at indvandrere skal integreres og først og fremmest lære at tale sproget i det land, hvor de slår sig ned – det er i deres egen interesse. Så jeg er jo en utrolig hykler. Men jeg lover – jeg VIL lære at tale dansk.

Den bedste start på dagen En af de bedste ting ved Gl. Rye er skolen, mener Mark White. Han og Lene Bisgaard har to børn, Calvin på fire år og Sia på otte, og en af Mark’s største glæder er at følge Sia i skole og overvære morgensamlingen på Gl. Rye Skole. - Før jeg flyttede til Gl. Rye havde jeg aldrig nogensinde hørt om morgensamling – det er ikke noget, man har på skolerne i Canada. Men jeg er blevet helt vild med morgensamlingerne – det er den bedste måde at starte dagen på. Det er helt utroligt. Børnene synger, og Torben Steen fortæller en historie, og når jeg går derfra, er det med et stort smil, forklarer Mark. - Skolen er bemærkelsesværdig. Lærerne er engagerede og dygtige, og de går meget op i, at børnene skal have det godt. Vi er så heldige, at vi har den skole. Jeg ville lænke mig selv til skolen, hvis nogen skulle finde på at lukke den, understreger han.

Den værste indvandrer i Danmark Mark Whites arbejde er lidt usædvanligt. Han er produktionsleder i firmaet Media Entertainment Group, der laver små sjove tv-programmer, der eksporteres til en lang række lande. Firmaet har kun en enkelt ”indfødt” dansker ansat, så firmasproget er engelsk, og Mark arbejder i øvrigt meget hjemmefra. Det har været en medvirkende årsag til, at Mark White ikke taler dansk endnu. - Det er så pinligt. Jeg må være den værste indvandrer i Danmark. Jeg siger undskyld til alle i Gl. Rye, fordi jeg ikke taler dansk endnu, og jeg takker dem for deres tålmodighed med mig, fordi jeg er så længe om at lære at tale dansk. Dybest set tror jeg på, at folk skal have lov til at rejse, hvorhen de vil, og slå sig ned, hvor de har lyst.

Kærligheden førte Mark White til Danmark. Han blev for ti år siden gift med Lene Bisgaard, og i 2005 flyttede parret ind i et hus på Skovsbjergvej. Lene er børnehaveklasseleder i Bjedstrup, og Mark arbejder med produktion af tv-programmer.

9


Kom til Juletræstænding og juletræ(f) på torvet Søndag d. 28. november 2010 Kl. Kl. Kl. Kl.

14.30 15.30 16.30 17.00

Børneteater i hallen: ”Ratatas” laver juleteater Gløgg og æbleskiver i skolegården. Julemanden på besøg i Gl. Rye Juletræet tændes med sang og musik.

Arrangør: Borgerforeningen i Gl. Rye Elinstallation er også i år udført af Ry El v/Jesper Poulsen

Jule-møllemarked 5. december s der jule-marked på Traditionen tro holde nrkedet finder sted sø møllen i Gl. Rye. Ma . 16 fra kl. 10 dag den 5. december en lang række forskeli le nd Her kan man ha elavede ting og sager lige boder med hjemm et juleagtigt præg, og og håndarbejde med ven og halsen. Desder vil være lidt til ma og salg af juletræer. uden har FDF tombola llelaug

Arrangør af Gl. Rye Mø

10 10

10


Foreningerne fester Ryst-sammen fest for arbejdshestene i foreningerne Foreningslivet i Gl. Rye er levende og blomstrende. Der er mange forskellige foreninger og mange aktive – men det kræver tid og hårdt arbejde at holde gang i foreningslivet. Derfor fortjener de aktive i foreningerne en belønning i form af EN GOD FEST. Vi er nogle stykker fra GRIF og Borgerforeningen, der gerne vil hylde ”arbejdshestene” fra foreningslivet med en ”ryst-sammen-fest” lørdag den 29. januar 2011. Festen finder sted i skolens hal og begynder kl. 18.30 til 01.30. Det går simpelthen ud på at have det sjovt og præsentere os selv for hinanden. Der bliver musik og god mad. Men måske – og det håber vi – kunne det også resultere i uformel erfaringsudveksling, kontakt, inspiration, netværkeri, og ideudvikling. Deltagerne er de frivillige ”arbejdsheste” i alle foreninger i Gl. Rye – dvs. bestyrelsesmedlemmer og suppleanter, udvalgsmedlemmer, trænere og ledere. Vi har valgt, at det skal være op til de enkelte foreninger selv at afgøre, hvilke

frivillige arbejdsheste, der skal deltage. Foreninger er jo organiseret på forskellig vis, men princippet er her, at vi skelner mellem ”arbejdshestene” og brugerne. Kuvertprisen bliver 125 kroner pr. deltager, og drikkevarer kan købes til rimelige priser. Sidste frist for tilmelding og betaling er onsdag den 19. januar 2011 til Birgitte Nicolaisen. Der sendes invitationer ud til de enkelte foreninger, og vi har forhåbentlig registreret alle foreninger/bestyrelser i Gl. Rye. Men da foreningslivet og det frivillige arbejde som nævnt fylder meget, kan der være foreninger, vi har overset. Så hold jer ikke tilbage, hvis vi har glemt en forening eller en bestyrelse – giv os en melding og hop på vognen. Med venlig hilsen Birgitte Nicolaisen, formand for gymnastikafdelingen i GRIF. Peter Hald, bestyrelsesmedlem i Borgerforeningen i Gl. Rye

Borgerforeningen

Ove Krogsøe Formand Lyngdal 15 8689 8301 · 2175 0310

ove.krogsoe@glrye.dk

Karin Krause Næstformand Jægergaardsvej 12A 8676 0863 · 2712 0071

karin.krause@glrye.dk

Liselotte Johansson Kasserer Skovsbjergvej 12 8788 3006 · 3095 8781

liselotte.johansson@glrye.dk

Helen Grubbe Sekretær Jægergårdsvej 14 8687 1767· 4061 1555

helen.grubbe@glrye.dk

Lene Schultz Nyvej 13 3511 6817 · 2074 9752

lene.schultz@glrye.dk

Steen Jørgensen Ryesgade 56 8689 8106

steen.joergensen@glrye.dk

Susanne Tougaard 86 89 84 10

Netværkeri for selvstændige i Gl. Rye Gl. Rye er hjemsted for mange små ”hjemmefirmaer”. Byen rummer en bred vifte af folk, der driver deres egen lille virksomhed – det kan f.eks. være regnskabs-arbejde, freelance-journalistik, kunst og kunsthåndværk og mange andre brancher. Da der nu findes denne frodige underskov af småfirmaer, kunne det være en fordel for hjemme-firmaerne at være med til at skabe og indgå i et lokalt netværk. Det kan ske ganske simpelt ved at udveksle information og kontakt-oplysninger, email-adresser og evt. hjemmesider.

En sådan form for uformelt ”neværkeri” kan skabe mere synlighed og måske øge omsætning for nogle, og det kunne resultere i samarbejde og erfaringsudvikling på kryds og tværs. Derfor – hvis du har dit eget hjemmefirma og kunne tænke dig at få et større kendskab til de andre lokale hjemmefirmaer, så prøv i første omgang at sende en kort mail til Peer Thøgersen på mailadressen pt@ptgrafisk.dk Kommer der mange reaktioner, vil der være basis for at videreudvikle netværket, så lad høre fra dig.

Lærke Frost 8614 9545

Peter Hald Ryesgade 45 3511 6471· 2857 8560

peter.hald@glrye.dk

Suppleanter Jan Ketley, 7576 0145 · 5150 0511 jan.ketley@glrye.dk

Rikke Østergaard, 3511 6410 · 2329 6113 rikke.oestergaard@glrye.dk

Mie Holmgaard 5072 1866 mie.holmgaard@glrye.dk

Karen Olesen Portalbestyrer Martin Bernt Rud 2062 1888 martin.rud@glrye.dk

11


Erhvervsportræt

Guldet under muldet Tekst: Martin Skaar Jacobsen Foto: Dansand

For Dansand hedder guldet kvartssand og ligger i Addit 6 km fra Gl. Rye. Eller rettere sagt 15 m under Addit. Guldægget er fugesand og bruges mod ukrudt. Der er sand overalt. De kæmpemæssige sandbjerge bare få meter fra kontorbygningen virker overvældende, men er samtidig indbydende, fordi sandet er så utroligt finkornet. Vi går på sand som ved Vesterhavet. Imens kører der sand på transportbånd over hovederne på os – og i sekundet efter på en mega stor, brølende gummiged lige ved siden af os. Det er et sandt mekka for både små og store drenge.

Sand er ikke bare sand Selv på kontoret er der sand. I spande, på fotografier, i glas, under skoene – ja, selv på et kunstværk. Alligevel mener direktøren, at denne artikel ikke skal handle om sand! For Dansand er det nemlig forarbejdningen og sandblandingerne, som er det unikke, fortæller Poul K. Beck, firmaets adm. direktør, der helst ikke vil sammenligne sin arbejdsplads med en grusgrav. Men selve sandet under Addit er nu heller ikke noget, alle og enhver lige støder på ved første spadestik. Det er

12

faktisk Danmarks suverænt største – nærmest eneste – forekomst af kvartssand. Sand med indhold af mineralet kvarts – aflejret i flodslette- og deltamiljøer ca. 23 til 5 mio. år før nu! Dengang var Midtjylland kystlandskab!

Illustrationen, som viser Jylland for 22 mio. år siden.

Til industri og gør-det-selv Til næste år har Dansand gravet i Addit i 40 år og tilbyder nu mere en 20 standartsorteringer, men mere end 200 blandinger til vidt forskellige formål – og til vidt forskellige markeder. Der er både sandtyper til industri og gør-det-selv. Fx os, der har fuget vores fliser med Lip-


eller Alfix-mørtler, har kvartssand fra Addit på gulvet! Men vi finder også sandet på tagpap og på vejstriber! Dansand sælger mange af sine produkter under mærker markedsført klogt og massivt af byggemarkeder overfor os almindelige danskere. Det helt store mærke, som er Dansands guldæg, er Danfugesand®. Et produkt, som bl.a. bruges til at holde ukrudtet væk mellem fliserne.

Poul K. Beck ved pakkerobotten

Milepæle i Dansand 1971: 1999: 2000: 2002: 2004-2007 2011

Dansand startet af Pouls far Poul Erik Beck 50 % ejerskab med gigantiske Silbeco fra Belgien med 350 værker i verden Poul K. Beck overtager direktør- stolen Ny bygninger for 52 mio. kr. Flyttede sand fra den anden side af vejen og sikrede derved råvarer til ca. 70 år 40 års jubilæum

Flyttede sand fra den anden side af vejen og sikrede derved råvarer til ca 70 år. 40 års jubilæum 2011

Dansands største enkeltstående kunde i Danmark er Weber, som tidligere også har heddet Optiroc og Maxit. Disse kunder blandt mange andre har deres egne opskrifter på sandblandinger, som Dansand leverer i store tankbiler eller i små og store sække.

Sand til Europa – og Sahara En af de lidt mere kuriøse opgaver for Dansand er frisk i hukommelse hos adm. direktør Poul K. Beck. Netop hjemvendt fra USA, hvor han ved hjælp af en speciel blandemaskine eksperimenterede med at blande det specielle kvartssand fra Addit med amerikanernes eget sand. En økonomisk rentabel win-win situation. Da mange af Dansands blandinger også bruges i lufthavne, på golfbaner, tennisbaner, ridebaner og fodboldbaner kan Poul K. Beck prale af at sælge sand til nogle af verdens mest eksotiske steder. Fx Den Dominikanske Republik og endda også Sahara! Faktisk har Dansand en fast kunde i Sahara, som aftager sand til vandfiltreringsanlæg. Hvem havde troet, at nogen rent faktisk kunne leve af at sælge sand til Sahara…? Ca. 30 % af salget går til udlandet – mest Europa, men ellers rundt omkring i verden. Det understreger det helt unikke ved kvartssandet fra Addit.

Åbent hus til foråret

Dansand har en åben og afslappet virksomhedskultur og en adm. direk tør, der altid er parat til en snak med borgere, der er interesserede i hans virksomh ed. For at komme borgere i Gl. Rye i mød e har Poul K. Beck tilbudt at afholde åbent hus eller virksomhedsbesøg i foråret 2011, når vejret bliver lidt lunere igen . Det vil naturligvis være muligt at følge prod uktionen fra udvinding, tørring, sorte ring og blanding til pakning og oplagrin g. Åbent hus-arrangementet vil blive annonceret i nærværende blad og på www .glrye.dk 13


Gl. Rye sogn og kirke steNye gudstjene tider fra 2011 - kl. 10.30

Gudstjenester i Sct. Sørens Kirke November Den 14. Timen hvor de døde hører og skal leve kl. 11

Rock-pop og Gud

Stille gudstjenester

Den 18. Stillegudstjeneste (Tema - fred)

kl. 20

Den 21. Kom til mig, I som slider jer trætte

kl. 9.30

Holger Knudsen

Den 28. Indtoget i Jerusalem

kl. 11

Brunch

Torsdag 18. nov. Tema – Fred Mandag 17.jan. Tema – Tro Mandag 21. marts. Tema - Håb

kl. 9.30

Erik Bredmose Simonsen Julen synges ind

Temaerne danner udgangspunkt for valg af tekstlæsninger, salmer, taizesang solosang og aftenbøn. Der vil være en stilleperiode med mulighed for at tænde lys. Og der vil være nadver.

December Den 5. Om Kristi genkomst Den 12. Johannes Døberen baner vejen Den 19.

kl. 16

Den 24. Jesu fødsel

kl. 13

Den 24. Jesu fødsel

kl. 14.30

Den 24. Jesu fødsel

kl. 16

Den 25. Jesu fødsel

kl. 11

Den 26. Afvisning af Guds sendebud

Ingen

Stillegudstjenesten starter i kirken kl. 20.15. Der vil igen være musikledsagelse til salmesangen. Alle er meget velkomne.

Januar Den 1. Jesu navngivning

Ingen

Den 2. De vise mænd

kl. 10.30

Den 9. Jesus og de små børn / i templet

kl. 9.00

Den 16. Brylluppet i Kana

kl. 10.30

Den 17. Stillegudstjeneste (Tema – Tro)

kl. 20

Den 23. Helbredelsen af en spedalsk

kl. 10.30

Den 30. Stormen på søen

kl. 10.30

Godt nytår i våbenhuset Pia Husted Blok

Let frokost

Februar Den 6. Ukrudtet/skatten i marken

kl. 10.30

Den 13. Forklarelsen på bjerget

kl. 9.00 Pia Husted Blok

Den 20. Arbejderne i vingården

kl. 10.30

Den 27. Sædemanden (Seksagesima)

kl. 14*

*Sct. Sørens kor medvirker Hvor intet andet er anført gudstjeneste ved Henrik Lund 14

Børne- og familiegudstj. Klezmerduo

Gudstjenester på Dalbogaard Tirsdag 7. dec. kl. 14 Juleaftensdag 24. dec. kl. 10 Tirsdag 18. jan. kl. 14 Tirsdag 1. feb. kl. 14 å grund af kommunale besparelP ser på Dalbogaard skal en frivillig gruppe overtage det praktiske i forbindelse med den månedlige gudstjeneste. Har man lyst til at give en hånd med, er man meget velkommen til at kontakte Jytte Siggaard (86 89 85 27).


. 11 kl . v o n . 4 1 søndag den

Rock-pop og Gud – på dansk Søren Hammerich, Line Brandt og Henrik Lund har sammen taget fat på at bringe den rytmiske rock-pop-musik ind i gudstjenesten på en naturlig måde. Så søndag den 14. november kl. 11 vil gode danske rock og pop numre stemme Sct. Sørens Kirke i tidens toner og tekster.

Det bliver en gudstjeneste uden orgel med guitar, tommer, bas, keyboard. Sammen med dygtige musikere fra Ryområdet (Morten Brauner på bas og Claus Daugaard på trommer) vil Line og Søren lede fælles-sangen. Det bliver en tematisk gudstjeneste, hvor rock, pop og

bibelske tekster spiller sammen. ær med til at forny kirken. V Syng og lad dig bevæge sammen med andre gennem kendte danske sange og stærke tekster.

Christian Alvad Koncert Gl. Rye Kirke Torsdag d. 20. jan. 2011, kl. 19.30 ”…musikken synger med sin egen tone…Det er fornem kunst” Boris Rabinovitch, Politiken. Torsdag d. 20. januar får Gl. Rye Kirke besøg af en af landets fineste akustiske guitarister - Christian Alvad. Christian Alvads melodiske guitarspil er solidt plantet i den nordiske tradition, men også med rødder i folk, gospel og blues og med inspiration fra alle musikkens verdenshjørner.

Syng julen ind Gl. Rye Kirke Søndag d. 19. december kl. 16 4. søndag i advent synger vi julen ind i Gl. Rye Kirke. Sopranen Laura Flensted-Jensen synger for og vil bidrage med stemningsfulde musikalske indslag. Laura Flensted-Jensen, der for nylig er flyttet til Gl. Rye, er uddannet fra konservatoriets solistklasse i 2005, og hun er kendt for sin meget smukke og velklingende stemme. Fællessalmer, solosange og orgelmusik besinder sig på det væsentlige i juletiden: budskabet, forventningen og glæden. Så tag en pause i juletravlheden, kom og syng med og nyd musikken og de levende lys.

Hans koncerter er kendetegnet af en tæt kontakt med publikum, ikke mindst i kraft af nogle humoristiske og billedskabende introduktioner, som sætter fantasien i gang hos lytteren og åbner døren til musikkens univers. ed koncerten i Gl. Rye bliver publikum inviteret til at V tage med på en vidtspændende historisk og geografisk rejse i guitarens verden: Fra Bahamas gospelmelodier, over de svenske skove, den argentinske pampas, Mississippi deltaet, den russiske steppe, Oluf Rings melodier, Brorsons salmer til den vestjyske marsk. Alle er velkomne til koncerten. Der er fri entre.

15


Prædiken ved Hans Gammeltoft-Hansen, Folketingets Ombudsmand. Holdt den 24. oktober 2010 Sct. Sørens Kirke, Gl. Rye (21. søndag efter Trinitatis - Luk. 13, 1-9).

Synd – anger - bod... Vi er på vej mod en slutning – slutningen på kirkeåret. Og vi hører de tekster, også i dag, der handler om slutning og afslutning; og om at alting har en ende, også den verden vi lever i. Årets slutning og kirkeårets slutning kan vi forholde os til; ja, det er ligefrem en del af vores naturlige rytmer. Derimod kan være svært at forholde sig til de store afslutninger. Og navnlig kan det være svært at forholde sig til den største afslutning af dem alle, den vi plejer at betegne som verdens undergang. Måske finder den sted om årmilliarder når kloden smelter sammen til en ”hvid dværg” og derefter splittes ad. Det kan fange vores interesse og fascination; men vi kan umuligt føle at det vedkommer os selv her i vort daglige liv hvor det er helt andre dimensioner der er bestemmende for vores tilværelse. Og selv om forestillingen om en verdensafslutning måske rykker langt nærmere, sådan som vi oplever det i nogle af de mest dystre forudsigelser om en klimakatastrofe, ja, så er det alligevel noget der ligger i en fremtid som vores egen dag og tid ikke tilhører. Men der er andre store afslutninger som trænger sig ind på os, griber ind i vores egen tilværelse her og nu på en uafviselig måde. Vi ser og mærker slutninger omkring os. Mennesker vi kender, dør bort fra os. Og jo tættere vi er på dem, jo mere vi holder af dem, des stærkere bliver vores følelse og sorg over at stå over for en afslutning. Én afslutning angår os mere end noget andet – vores egen afslutning, vores egen død. Det er der hverken noget mærkeligt eller forkert i; vores egen død er jo en total afslutning på det liv vi lever og kender. Når vi mister et menneske som står os nær, skæres der et stort stykke ud af vores egen tilværelse, måske så stort at vi aldrig forvinder tabet. Men det er dog stadig et stykke, en del af vores liv. Når vi selv dør, forsvinder det hele – hele vores tilværelse sådan som vi kender den. Bevidstheden om slutningen og afslutningen ligger vel dermed os alle nær – også uanset om vi måske mere sjældent lader det være en udtrykkelig del af vores tanker. Vi véd (og det ligger dybt i os) at det skal ske; og vi véd også meget godt at det kan ske når som helst. Fortællingen vi lige har hørt, er sikkert dengang blevet til i en forestilling om at

tiderne snart skulle have en ende, og at hele verden som vi kender den, meget snart skulle gå under. Sådan føler langt de fleste af os det ikke i dag. Men teksten og Jesu ord har ligefuldt bud til os. For bevidstheden om at vores egen verden går under, undslipper vi ikke. Og hvad er det så Jesus taler om, i lyset af at en afslutning uundgåeligt venter os? For det første slår han fast at vi slet ikke selv råder over hvorledes og hvornår afslutningen sker. Døden kan ramme os når som helst og hvor som helst. Og vi kan ikke ved vore egne dydige og gode bestræbelser gøre hverken fra eller til i den sag. Nogle galilæere som var i Jerusalem eller på vej dertil for at foretage de jødiske offerhandlinger, blev grusomt slået ihjel sammen med deres offerdyr efter ordre fra den romerske statholder, Pilatus. De blev selv ofre, og deres blod flød samen med dyrenes blod. Mange blandt tilhørerne dengang har ment at det var galilæernes egen skyld; at det var en form for straf for et særlig syndigt liv. Og at de med andre ord kunne have undgået denne rædselsfulde afslutning hvis de havde levet på en bedre og mere rigtig og godgørende måde. Men det affærdiger Jesus. De stakkels galilæere var næppe bedre eller ringere end mennesker som flest. – Det samme ville vi vel uden videre selv sige når vi i dag undertiden kan høre nogle fanatiske mennesker hævde at aids, tsunamien eller andre katastrofer er Guds straf over syndige mennesker og en syndig menneskehed. Og de atten mennesker vi også hører om, og som formentlig kort forinden var omkommet da et tårn i Jerusalem var styrtet sammen (havde det været i dag, ville Jesus vel have henvist til de 2.752 der omkom da tvillingetårnene på Manhattan brød sammen), var de mere skyldige end alle andre? Kunne de ved egen kraft og dyd have undgået denne pludselige og voldsomme død? Nej, naturligvis ikke. Vi råder ikke selv for det. Og slet ikke ved at bilde os ind at vi i hele vores liv og livsførelse er så og så gode at vi derved kan gøre os fortjent til at det skal gå os bedre. Det kan vi nemlig ikke, allerede fordi ligegyldigt hvor meget godt og udmærket vi forsøger at udrette – og da også ind imellem lykkes med – så kan det aldrig opveje

Synd – anger - bod 16 16

at vi under vejs i livet ustandselig kommer til at gøre så meget mere af det ringe. Det er nu engang vores vilkår som mennesker. Det kan vi ikke undslippe. Med et stærkt, men rammende ord kalder vi det da også for ”arvesynden”. – Der er ikke grund til at bore så meget i dét. For hver især véd vi det jo meget godt (hvis vi altså ikke effektivt fortrænger det); véd hvor ofte vi svigter, sårer og bedrøver vore medmennesker. Men Jesus lader det ikke blive stående ved det. Han fortsætter med at sige noget som nok umiddelbart kan lyde lidt mærkeligt. Han siger til sine tilhørere (og det er jo os alle, ikke blot dem der dengang stod omkring ham) at de skal omvende sig. Og ”hvis I ikke omvender jer, skal I alle omkomme ligesom de”. Hvad er nu det for noget? Mener han at hvis galilæerne eller de 18 mennesker ved tårnet i Siloa blot i tide havde omvendt sig, så var det aldrig gået dem så ilde? – Nej, sådan kan det umuligt forstås. Mennesker omkommer og dør, også på forfærdelige måder, uanset om de er omvendte eller ej. Det skal nok forstås på en anden måde. Og det har noget at gøre med at ”omkomme” er noget man kan, også selv om man sådan rent fysisk lever videre. Man kan fysisk være spillevende og alligevel menneskeligt være død eller dog døende. Fysisk lever vi grundlæggende af det brændstof der består i mad og drikke. Men menneskeligt lever vi af noget andet. Og dette andet har vi ét stort og samlende ord for: Kærlighed. Kærligheden har uendeligt mange facetter og afskygninger. Men fælles for dem alle er at de i stort og småt knytter sig til vore medmennesker, til vores næste. ”Du skal elske din næste som dig selv”, lyder det største bud og budskab i hele den kristne fortælling. Det sidste, at elske sig selv, er let; ja, det kan vi sådan set slet ikke lade være med. Men det første, dette i lige så høj grad at elske vores næste, det falder os (måske bortset fra nogle få glimt af stjernestunder) meget vanskeligt, for ikke at sige umuligt. Det er jo netop dette bud om at elske vores næste vi ustandselig og i alle mulige sammenhænge og afskygninger svigter. Og jo mere vi svigter det og samtidig i bund og grund er ligeglade med det, lukker øjnene for det, des mere forsvinder

Synd


Synd – anger - bod kærligheden ud af vores liv. Vi forhærder os, som det undertiden siges; vi stivner og størkner. Vi omkommer lidt efter lidt, og vores liv bliver et dødt liv. Og her er det så at Jesus siger: Indse det dog, fortryd det dog – og gør det medens tid er. At indse at vi uvægerligt svigter og kommer til kort over for det store kærlighedsbud, og fortryde det, har vi også et ord for: Anger. – Det er ikke så tit vi bruger det, at angre; men det rammer ikke desto mindre hovedet på sømmet. Vi kan reagere på vore mange svigt med fortrængning og ligegyldighed, med forhærdelse. Men vi kan også vælge at se dem i øjnene – og fortryde dem. Ikke at det forhindrer os i at gentage dem. Men fortrydelsen, angeren, gør os alligevel til levende mennesker som i det mindste ikke har tabt målet, kærlighedens mål, af syne. For der er stor forskel på at have et mål, et pejlemærke for øje – også selv om vi aldrig kommer hen til det eller blot i nærheden af det – og så at slingre af sted uden noget som helst at sætte kursen efter. Angeren og fortrydelsen, bevidstheden om vores mange og gentagne svigt, bliver her i kirken undertiden også kaldt for syndsbevidstheden. Det er et ord som har en mørk klang, sådan lidt à la Faster Anna i Matador. Det bliver ofte opfattet som noget nærmest livsfjendtligt – som en fjende af selve livsglæden. Det er meget forkert og uretfærdigt. For syndsbevidstheden og angeren er i virkeligheden noget af det mest livsbekræftende og livsopretholdende vi har. Det er nemlig et sikkert tegn på at vi ikke har tabt kærlighedens mål af syne. Det viser os at vi stadig kan se – og prøve om og om igen – at rette kursen ind efter det mål som vi ganske vist aldrig når, men som alligevel spiller en afgørende rolle i vores tilværelse. Fuldstændig ligesom skibet der i skrap sø sætter kursen efter det fjerne kirketårn langt inde i landet (eller efter Nordstjernen); og som hver gang det kommer i afdrift, igen prøver at rette ind efter pejlemærket. Og så længe vi ikke taber kærlighedens mål af syne – i stort som i småt, og alt der imellem – er vi levende mennesker. Opgiver vi derimod dette pejlemærke fordi vi alligevel ustandselig kommer ud af kursen og synes at så kan det også være det samme, så størkner vi og omkommer som mennesker – også selv om vi fysisk lever videre en stund endnu. Når man taler om anger, kommer man også til at tænke på bod. De to ord hører ligesom sammen, anger og bod. – Men hvad er i grunden bod? Ja, det er næppe noget rent mekanisk eller rituelt, såsom at bede Fader Vor 20 gange eller noget tilsvarende sådan som man i ældre tider fremstillede det katolske skriftemål. I vore ører lyder det lidt for meget i retning af tidligere tiders pædagogiske virkemidler med i eftersidningstimen at få besked på 100 gange at skrive ”jeg skal huske at lave min blækregning” eller hvad det nu var man havde forsømt. Boden kan i nogle tilfælde bestå i at anger følges af ens egen handling, af et forsøg på at genoprette svigtet. En gang imellem har man jo faktisk muligheden for at indhente det man havde forsømt. Og selv om det skete ikke kan gøres om, vil man ofte kunne lade bod følge angeren ved simpelthen at sige oprigtigt undskyld over for den man har såret eller svigtet.

– anger - bod

Det kan være svært at sige undskyld – og vel at mærke at gøre det ikke blot med læberne, men også med hjertet. Men det er nu engang en meget målrettet og effektiv form for bod. Det viser og bekræfter, både over den anden og over for en selv, at man ikke har tabt kærlighedens mål af syne. Og den lettelse der som regel følger med at man får sagt undskyld, er vel ret beset også en følelse af at man stadigvæk er et levende menneske, ikke en størknet og død skal. Og så skal vi ikke glemme den sidste del af teksten vi hørte før: Fortællingen om det golde figentræ som ejeren vil have fældet, men som gartneren foreslår at man i stedet hjælper lidt på vej og giver det endnu en chance. Efter de hårde ord om at vi skal se at skynde os, meget, med at indse hvem vi er, og hvad vi gør, for det kan når som helst blive for sent, så føjer Jesus sit eget og Skaberens kærlighedsbudskab til. Det er som om han siger: Nu har jeg meddelt jer hvor I står, og hvad det er I skal besinde jer på og gøre. Men jeg véd også godt at nemt er det ikke. Så I skal nok få hjælp; der skal nok blive gravet og gødet om jer så jeres golde og døende grene kan få væde og kraft. Og I kan også forlade jer på at Skaberen og Faderen giver jer en chance til; at han viser langmodighed i kærlighed til sin skabning. Han fælder jer ikke sådan uden videre. Vi bliver hjulpet på mange måder. Og det at vi overhovedet samles her i dag i kirken for at høre denne fortælling og tænke over den, ja, det er netop et eksempel på at der bliver gravet og gødet om os; at vi får tilført ny kraft og væde og næring i vores menneskeliv. Så kan vi bagefter gå ind og få mad og drikke til den rent fysiske del af det. Det er, som vi alle véd, både hyggeligt og aldeles nødvendigt for at opretholde livet. Men den næring vi henter her, i evangeliet og i hele den store fortælling, er nu alligevel den vigtigste. For det er den der gør os levende. Amen.

Hans Gammeltoft-Hansen, Folketingets Ombudsmand.

17 17


Jul & nytår Advent med brunch Søndag d. 28. november kl. 11

dvent begynder naturligvis med den første søndag i advent A med at tænde lys i kransen ved gudstjenesten søndag den 28. november kl. 11. Sct. Sørens kor hjælper os med at synge ”Vær velkommen Herrens år” og andre adventssalmer. Før vi mødes i kirken, inviteres alle til advents-brunch i sognehuset ved kl. 10-tiden.

Syng julen ind

Søndag d. 19. december kl. 16 4. søndag i advent synger vi julen ind i Gl. Rye Kirke. Sopranen Laura Flensted-Jensen synger for og vil bidrage med stemningsfulde musikalske indslag. Laura Flensted-Jensen. Læs yderligere side side 15

Juleafslutninger i kirken: Mandag den 20. december kl. 10:

Børnehaven Bison, byens dagplejere, børn og forældre som er hjemme.

Tirsdag den 21. december kl. 8.30: Gl. Rye skole.

Julens gudstjenester

Juleaftensdag er der 3 gudstjenester: Kl. 13.00, kl. 14.30 og kl. 16.00. Julehøjmessen den 25. december kl. 11. Menighedsrådet har besluttet, at 2. juledag udgår. Det samme gælder nytårsdag, som i stedet for lørdag den 1. januar holdes søndag den 2. januar kl. 11 med champagne og godt nytår i våbenhuset.

18


Sct. Sørens Kirke www.glryekirke.dk Sognepræst:

Henrik Lund Præstegårdsvej 1, tlf. 86 89 80 37

Fredag fridag

hlu@km.dk

Organist:

Katrine Bruno Hansen, Gerstedvej 9, 8680 Ry Tlf. 86 57 73 12

OG FA N DAVID & GOLIAT

Kirstin Sander Jacobsen Ryesgade 18 Tlf. 86 89 88 22

M

ILIER

R BØ FO R

Kirkesanger:

Graver:

Musikalsk bibelfortælling med Klezmerduo Søndag d. 27. februar kl. 14 Søndag d. 27. februar kl. 14 er alle børn og voksne, unge og gamle inviteret til musikalsk bibelfortælling i Gl. Rye Kirke. Klezmerduo kommer og fortæller historien om David og Goliat. I et levende og billedrigt sprog formidler de historien, der bliver akkompagneret af traditionel jødisk musik. Klezmermusikken er kendt for dens boblende vitalitet, som gør det svært at sidde stille - den appellerer til klap og dans, men den bygger også på mere stille melodier, som på karakteristisk vis sammensmelter smerte og glæde.

Når vi har hørt historien om David og Goliat, fortsætter vi i sognehuset med kaffe, kakao, mere musik og en enkelt kædedans eller to. Klezmerduo består af Henrik Bredholt på sopransaxofon, dulcimer og sang, og Ann-Mai-Britt Fjord på harmonika og sang. Duoen har eksisteret siden 1986 og har mere end 100 koncerter om året. Med baggrund i teatret bliver deres musik og fortælling levende og medrivende. De er kendt for at give publikum en forrygende oplevelse.

Meditativ fordybelse i prædikenteksten Jeg vil gerne prøve at starte en lille åben gruppe omkring meditativ fordybelse i prædiketeksten. Jeg forestiller mig, at gruppen kunne mødes 2-3 gange i løbet af januar, februar og marts 2011 fra kl. 9.00 – ca. 10.15, så der vil være mulighed for at deltage i gudstjenesten bagefter. Vi vil synge en salme eller taizesang til en start, høre lidt musik eller sang. Dernæst vil jeg læse søndagens tekst et par gange, hvorefter der vil være stilhed ca. ½ time til fordybelse i teksten. Til sidst vil vi dele med hinanden, hvilket ord eller sætning eller billede, der gjorde specielt indtryk på os, og evt. hvilke tanker vi har omkring dette. Jeg har i ca. 4 år gået i en gruppe hos sognepræst Lene Højholt, hvor vi har

læst tekster fra Johannesevangeliet på denne måde. Jeg forestiller mig, at min rolle vil være som en slags igangsætter. Hvis det kommer til at fungere, kan igangsætningen måske gå lidt på skift, hvis andre har lyst. Der vil ikke være nogen form for servering. De foreløbige datoer er d. 6.2 og d.6.3. Skriv en mail til mig eller ring, så vil I få besked om de endelige datoer, når det ligger fast. Kirsten Holst kirstenholstry@gmail.com Tlf. 8689 8875 & 3058 3122

Torkild Jensen, Kirkegårdskontoret, tlf. 86 89 87 12 graver@glryekirke.dk

Menighedsrådet: Formand:

Peter Jøhnk Rodelundvej 33, Gl. Rye Tlf. 8689 8068

p.joehnk@mail.tele.dk.

Næstformand & kontaktperson:

Jytte Siggaard Burmlundvej 2, 8680 Ry 8689 8527

Kirkeværge:

Søren Frandsen Præstegårdsvej 10 Gl. Rye 8689 8096

Hanne Ø. Lauritsen Rimmersvej 13. Gl. Rye Tlf. 8689 8032

soeren.krarup.frandsen@mail.dk

haoel@mail.dk

Sekretær:

Peder Sørensen Kastanieallé 88, Gl. Rye Tlf. 8798 5070

h-p-sorensen@mail.tele.dk

Kasserer:

Marianne Glasius Hedevej 1, Gl. Rye Tlf. 8788 0170

Regnskabsfører:

Birgit Nielsen Ring Klostervej 7, 8660 Skb. Tlf. 8653 1250 skjoede50@yahoo.dk

Hjemmeside www.glryekirke.dk

19


Nye kirkegårdstakster for hele Skb. provsti 2011 Provstiudvalget for Skanderborg provsti har fastsat fælles kirkegårdstakster for alle kirkegårde i provstiet pr. 1. januar 2011. De kommer derfor også til at gælde for Gl. Rye kirkegård. Desværre medfører det en betydelig prisstigning for netop vores kirkegård, som har været en af provstiets billigste og samtidig en af de mest veldrevne kirkegårde. Men kirkegårdstaksterne skal fremover følge de statslige regler for beregning af gebyrer. Folkekirken er derfor forpligtet til såkaldte omkostningsbaserede priser.

Provstiudvalget gør opmærksom på, at man har fastsat de nye kirkegårdstakster på baggrund af undersøgelser af personaleomkostninger, tids-og materialeforbrug på udvalgte kirkegårde i provstiet. Gl. Rye kirke og menighedsråd har på opfordring også bidraget med konkrete oplysninger om omkostningerne på den lokale kirkegård.

provstiet bekymring over de foreslåede takststigninger. Men takststigningerne er nu gældende for hele provstiet fra den 1. januar 2011. De nye takstblade bliver offentliggjort i lokalbladene og kan allerede nu læses på Sct Sørens kirkes hjemmeside. Peter Jøhnk

På menighedsrådsmødet den 10. juni 2010 gennemgik menighedsrådet forslaget til de nye takster og ytrede overfor

Formand for Gl. Rye menighedsråd.

Angående besparelser på Gl. Rye kirkegård Følgende bliver gennemført i samarbejde med kirkegårdspersonalet efter aftale på menighedsrådsmødet den 9. september 2010: Ved anlæg af gravsteder, som kirken skal overtage vedligeholdelsen af, må der kun være pålagt perle-ral efter kirkegårdens anvisninger

Der laves ikke dekorationer på gravsteder der grandækkes. Græsset på kirkegården og omkring kirken slås kun efter behov. Kontortid er fremover mandag til torsdag 9.00-9.30 og 12.00-12.30 og december-januar-februar kun 9.00-9.30. Telefontid som ovenstående.

Når kirken planter sommerblomster, bruges kun isbegonier. Kirken er ikke forpligtet til at vande forårs-og sommerblomster. Ved fremtidige anlæg af gravsteder tilstræbes enkle anlæg, der er nemme at holde.

Med virkning fra l. januar 2011 har provstiudvalget vedtaget nye kirkegårdstakster for hele Skanderborg provsti. De nye takster kan ses på kirkens hjemmeside www.glryekirke.dk eller ved henvendelse til graveren i kontortiden Menighedsrådet

Nyt samarbejde med Låsby I efteråret er Katrine Bruno Hansen blevet ansat som organist i Låsby sogn, så Katrine nu både er organist i Låsby og Gl. Rye. Det betyder, at Gl. Rye og Låsby frem over skal samarbejde om gudstjenestetider, ferie og lignende. Ændringer i Henrik Lunds regulativ har i forvejen medført, at Henrik bistår Låsby med ca. 25%. På grund af den nye ordning med Låsby vil kirkegængere fra 2011 fortrinsvis møde sognepræst Pia Husted Blok fra Låsby, når Henrik holder fri. n af konsekvenserne af samarbejdet med Låsby bliver, at en E mangeårig forbindelse med Dover-Alling-Tulstrup og sognepræst Erik Bredmose Simonsen må ophøre. Menighedsrådet si20 20

ger Erik tak for indsatsen de forløbne 18 år. Eriks sidste gudstjeneste på den gamle ordning bliver søndag den 5. december kl. 9.30.

Nye gudstjeneste-tider På grund af samarbejdet med Låsby indføres nye gudstjenestetider. Fra 2011 holdes gudstjenesterne kl. 9 og kl. 10.30; - se gudstjenestelisten.


ne? Hvordan er vi krist e Minikonfirmandern

har i efterårsmåneMinikonfirmanderne religion, kristenom sse derne lært en ma ksis. Hvorfor holder dom og religiøs pra tyder det? Hvad er be man nadver og hvad n? Hvorfor ringer kir meningen med dåbe rde an e stn kri vi er keklokkerne? Hvordan e? De er nysgerrige ledes end muslimern mange hver eneste og spørgsmålene er torsdag ftermiddag. , minikonfirmanderne Der er afslutning for n de g da søn dre æl deres søskende og for 12. december kl. 11.

Hvem er jeg – filmaften for konfirmander Fredag den 5. november finder vi popcorn og andet sundt konfirmand-guf frem. Vi holder filmaften med hygge. Aftenens tema er: Hvem er jeg? På skærmen søger vi forskellige svar, når personerne fra filmen træder ind i sognehuset. Efter en afstemning blev det med stemmerne 39-0 vedtaget, at der er adgang forbudt for forældre og lignende mistænkelige mennesker. De må dog gerne bage kage!

tjeneste med Ungdommelig guds ont konfirmanderne i fr konfirman-

r kl. 10.30 giver Søndag den 30. janua er jeneste til tiden. De lav dst gu derne et bud på en teg r, ste tek ke els , finder bib bønner, vælger musik en ind e inviterer alle i Gl. Ry ner, maler, pynter og Så kom og vær med. . ke kir s for i Sct. Søren

Kig forbi når du surfer – kirkens nye hjemmeside Kirken har fået ny hjemmeside. Siden er lavet af Bent Doktor, Søren Glasius og Henrik Lund. Tag et kig næste gang du surfer på nettet: www.sctsørenskirke.dk eller www.glryekirke.dk

Nørklegruppen Nørklegruppen i Sct. Sørens Hus er kommet fint fra start den 5. oktober. Der strikkes hver 14. dag. 16 ”strikkepiger” mødte op og var på TV Østjylland om aftenen. Indslaget kan ses på kirkens hjemmeside. Der strikkes, snakkes og udveksles næsten alt mellem himmel og jord. Der strikkes til godgørende formål. Du skal bare møde op, vi har garnet og opskrifter. Der er kaffe/the og hjemmebag hver gang. Der er åben fra kl. 13-16. Tirsdag d. 30. november er sidste gang inden jul. Vi starter igen tirsdag d. 11. januar 2011 kl. 13-16. Tirsdag d. 22. marts er sidste dag i foråret. Skulle nogen ligge inde med nogle rester garn, er vi meget gerne modtager af det. På vegne af Menighedsrådet. Jytte, Grete, Erna, Eva.

Film, ost, rødvin og samtale – en hyggelig studiekreds Den mørke tid i januar og februar tilbydes alle at deltage i film-studiekreds. Vi vil se en film, sunde os med ost og rødvin for derpå ud fra filmen at tale om væsentlige emner i vores fælles liv. Mandag den 31. januar kl. 19.30: Parfumen – historien om den unge parfumør Jean- Baptiste, der bliver født med en overnaturlig veludviklet lugtesans. Vi følger hans jagt på den ultimative duft, som fører ham ad forskellige veje i livet. En tankevækkende film om nogle af de dybeste lag i menneskelivet; begær, nydelse, fristelse, dæmoni, skønhed, sans for det smukke, forbrydelse, straf, overraskende tilgivelse og et nyt syn på den anden, de andre og verden. Filmen er baseret på bestselleren ”Parfumen”, som er solgt i over 15 millioner eksemplarer verden over. Øvrige filmaftener aftales den første gang. Deltag og oplev kristendom på en anderledes måde.

Kun for mænd

Gruppen er kommet fint fra start. Der var ”samling” fredag d. 29. oktober i Sct.Sørens Hus kl. 11.30- 14. ”Samlingen” indeholder en lille frokost med en sildemad, en snaps, en øl/vand, kaffe/the, ostemad, måske lidt sødt. En masse snak, sang og underholdning. Alt for kr. 25,00. Alle mænd er meget velkommen. Næste ”samling” er fredag d. 3. december kl. 11.30. VEL MØDT. På vegne af Menighedsrådet. Grete, Erna, Eva. 21 21


Om at sige ja ... og integrere os med de andre

Jacob Holdt

Ole Lund Kirkegaard

Jens Andersen

HIMMELBJERGEGNENS DEBATFORENING

- foredrag om den originale børnebogsforfatter.

Billedforedrag af Jacob Holdt

Af Jens Andersen, en af Danmarks førende Biografiskribenter, aktuel med ny bog om Ole Lund kirkegaard.

Mandag den 28. februar 2011 kl. 19.30 Sct. Sørens Hus, præstegårdsvej 1, Gl. Rye.

Mandag den 24. januar 2011 kl. 19.30 Sct. Sørens Hus, præstegårdsvej 1, Gl. Rye.

Jacob Holdt – manden bag Amerikanske Billeder – præsenterer selv aftenen:

UDSYN

Hør Jens Andersen fortælle om skolelærer Kirkegaard, der er ophavsmand til originale drengeskikkelser i dansk børnelitteratur som Lille Virgil, Albert, Orla-Frøsnapper, Hodja fra Pjort, Topper, Gummi-Tarzan, Arnold, Frode, Per og bette Mads. Vi kender Ole Lund Kirkegaards børnebøger, men kender vi manden bag.? I kølvandet på den uafbrudte succes og stigende popularitet følte Ole Lund Kirkegaard sig i 1970´erne mere og mere spærret inde i sit lærerjob, sin kunst og sit ægteskab, vendte ryggen til det meste og kastede sig ud i en kaotisk og selvdestruktiv livsførelse, der endte i en snedrive på en øde kirkegård i marts 1979. Jens Andersen, én af Danmarks førende biografiforfattere, der tidligere har portrætteret Thit Jensen, Tom Kristensen, Tove Ditlevsen, H.C. Andersen samt fodboldlegenden Frank Arnesen, fortæller den bevægende, dramatiske historie om Ole Lund Kirkegaards alt for korte, men forunderligt rige liv, der løb parallelt med alle de moderne strømninger i det danske samfund, som førte frem ungdomsoprøret i 1968. Og ikke mindst til Kirkegaards revolutionerende debut som børnebogsforfatter i 1967 med ”Lille Virgil”. Jens Andersen har netop udgivet biografien Ole Lund Kirkegaard. Arrangeret i samarbejde med Ry Bibliotek og Gl. Rye BogCafé

22 22

”Foredraget handler om hvordan jeg vha. ikke-voldelig kommunikation først integrerede mig med de sorte i USA’s voldelige ghettoer, siden med de mest voldelige elementer i verdens farligste slumkvarterer i Sydafrika og Haiti, samt med Ku Klux Klan og endog massemordere i USA krydret med lidt KGB og STASI inside-historier. Hvorefter jeg langsomt drejer fokus over på vores hjemlige lille verden og viser hvordan jeg integrerede mig med indvandrerne/muslimerne i Danmark - humoristisk fortalt med billeder fra de endeløse etniske bryllupsfester jeg bliver inviteret med til ”og alle de penge jeg sparer ved at leve af muslimsk festmad hele tiden” :-) I hele foredraget bruger jeg cost-benefit-beregninger af hvordan det er i vores egen egoistiske interesse at integrere os med ”de andre”. Vigtigst er dog hvordan indvandrerne derigennem også åbner sig op for mig og mine/vore danske/grundtvigianske værdier. Selv Hizb-ut-Tahrir og islamister ....når jeg har dem til kaffebønnemøder i mine stuer :-)” Jakob Holdt. Se evt. hjemmesiden: www.american-pictures.com/foredrag/index.html Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet IDEN:

MES 1 PÅ HJEM T FOR 201 E M M A R ROG n.dk SE HELE P www.udsy


Børn fra Børnehaven Bison fulgte arbejdet med krøjeværk og kran.

Møllens nye krøjeværk kom på plads Tekst og fotos: Henrik Bredmose Simonsen

Midt i oktober kom Gl. Rye Mølles nye krøjeværk på plads. Dermed er man endnu et skridt nærmere afslutningen af den store restaurering, som har fundet sted siden efteråret 2007.

De nye møllevinger ligger klar til opsætning.

Krøjeværket, som består af store bjælker og bomme bag på møllen, bruges til at dreje møllehatten og vingerne op mod vinden. Krøjeværket er ligesom de nye vinger fremstillet af tømrer Benny Jensen fra VJ Byggeservice. Arbejdet med krøjeværk, kran og lift blev fulgt med stor interesse af en flok børn fra Børnehaven Bison i Gl. Rye. Den sidste opgave i restaureringen af møllens ydre er opsætning af de nye møllevinger, som er fremstillet og ligger klar. Vingerne ventes at komme på plads endnu dette efterår på en dag med næsten vindstille.

Opsætning af krøjeværket. 23


GRIF

Ungdomsafdelingen i badminton er kommet rigtig godt fra start. Vi har i denne sæson oplevet en stor interesse for badminton på vores to ungdoms træninger kl. 15 og 16 hver torsdag. Spillerne er fra ca. 5-6 år frem til 13-14 års alderen. Spillerne går virkelig til den både i form af at lære nye ting, kæmpe sig frem til fjerbolden og under træningens lege. En af de rigtige gode ting ved badminton er at begge køn er repræsenteret. Dette er i såvel træning som holdkampe. Det giver en utrolig god dynamik, hvor de lærer af hinanden på tværs af kønnet. Vi har endnu ikke så mange piger på træningsholdet, så hvis du er pige og tænker at badminton er noget for dig, så mød op en torsdag hvor træningen begynder klokken 15. Drenge er selvfølgelig også meget velkommen! Badminton afdelingen er stolte over den flotte start, vi har allerede haft vores første ekstra træning – fredag d. 8. oktober. Igen mødte et stort antal spillere op til et socialt og sportsligt arrangement, der blev svedt, leget og spillet i 3 timer – godt gået til de unge badmintonspillere!!

VI spiller også fredag aften!!

Nyt fra udvalget: Vi er glade for at Kirsten Pedersen vil fortsætte arbejdet i Badminton udvalget som hidtil. Vi mangler fortsat en kasserer i Badminton udvalget så hvis du har lyst hører vi meget gerne fra dig.

Motionister: Der er stadig få ledige baner tilbage Tirsdag aften – så har du fået lyst til at svinge ketcheren siger du/I endelig bare til.

B DMINTON 24


Store løbesmil fra Annette og Tove og stemningsbillede fra en våd omgang DHL løb i august.

Gl. Rye løber

Når gymnastik sæsonen slutter i det tidlige forår, fortsætter de der har lyst med en frisk løbetur rundt i området omkring Gl. Rye. Alle kan være med og mottoet er at ”ingen bliver efterladt i skoven”. Nu hvor vinteren står for døren, og gymnastik sæsonen for længst er gået i gang igen, er der stadigvæk mulighed for at løbe med rundt i området omkring Gl. Rye. To aftner om ugen: tirsdag og torsdag kl. 20.30, og en weekend løbetur (efter aftale). Mødested er på hjørnet ved Gerstedsvej.

Gymnastiksæsonen er i gang 10 børne-hjælpetrænere imellem 1o og 16 år blev klædt på til den kommende sæson midt i august og en flok vokseninstruktører havde en eftermiddag i Gl. Rye hallen hvor temaet var forudsætningerne for spring. Hvad skal børnene kunne for at stå på hænder, hvad skal børnene kunne for at lave en vejrmølle, hvad skal der til for at lave den berømte salto osv. Der er 10 hold i gang. Og udover at Zumba-aerobic-dance holdet er et nyt tiltag er Line dance også et nyt tiltag. Ved Zumba-aerobic-dance holdet har vi endda måttet afvise deltagere. Ærgeligt for jer vi ikke fik plads til, men vi var nød til at sætte en grændse. 60 kvinder i hal A er rigtig mange. Børneholdene er godt i gang og alle både instruktører, forældre og børn udfordres i starten. Ved 4 af holdene har vi i år oprettet instruktør teams. Det er nyt og alle skal lige finde deres ben, når sæsonen er slut må evaluerer og se om det er noget vi på sigt skal fortsætte med. Vi har i år konsekvent sagt på børneholdene spirrevip, tarzan, pippi og turbo at

forældre ikke skal sidde i hallen. Vores erfaring fra tidligere år er at det er svært at fastholde børnenes opmærksomhed dels pga. snakken på bænkene og dels hvis det lige pludselig er lidt kedeligt, så er det så dejligt lige at få en lille pause hos mor eller far. Og lidt svært for os der har gruppen at få børnene med igen. I særlige tilfælde og efter aftale med instruktørerne er der selvfølgelig altid plads til den mor eller far hvis barn ikke lige helt er klar. Vores forventning i disse situationer at I som forældre bakker op ved selv at være aktiv i timen med jeres barn. Sæsonen fortsætter indtil uge 13 i 2011 og vores gymnastikopvisning er fastsat til lørdag d. 26 marts.11. Så sæt allerede X i kalenderen nu. GRIF Gymnastik

25


Tanker og visioner for fremtidens GRIF...

GRIF hovedbestyrelse Formand:

Jens Overgaard Rimmersvej 8 86 74 00 34

jensovergaard@gefiber.dk

Næstformand:

Rikke Østergaard, 35 11 64 10 23 29 61 13

rloestergaard@gmail.com

Kasserer: Af Tine Lindberg

Hovedbestyrelsen i GRIF er pt. I gang med en større visions debat, med ideer, tanker og ønsker til fremtidens idræts forening i en idrætsglad by som Gl. Rye. Gl. Rye er en ressource stærk by, med mange engagerede ildsjæle, og endnu flere frivillige forældre der bakker op. Der er stor åbenhed og lyst til at tænke nyt, og nå nye idrætsmæssige højder – og det skal vi som idrætsforening være på forkant med. Derfor har hovedbestyrelsen prioriteret Visionsdebatten i foreningen meget højt, og med lidt hjælp udefra i form af en konstruktiv og kompetent DGI konsulent AP – der har bidraget med ideer, og ageret tovholder – er hovedbestyrelsen godt på vej.

Grib ideerne når de opstår GRIF er en gammel idrætsforening, med en sund økonomi, en god struktur – alt i alt en forening med gode faste rammer, mange engagerede trænere og instruktører – og en ny bestyrelse der emmer af energi, gode ideer og stort drive til at løfte GRIF frem og ind i fremtiden. DGI konsulent AP har deltaget ved et par bestyrelsesmøder, og inspireret til nytænkning og mønsterbrydning. Som tovholder har AP sammenholdt bestyrelsens egne ideer og tanker om nye tiltag, og konkluderet at der er enighed om at følge udviklingen af nye idrætsgrene tæt – og gribe ideerne når de opstår – og få de gode ideer på banen hurtigst muligt. Zumba er et godt eksempel på en ny idrætsgren der pludselig opstår – og er så hot at alle vil være med. Resultatet er at se hver mandag aften i Aktivitetshallen i Gl. Rye, hvor 60 danseglade kvinder svinger hofterne til Sydamerikanske toner.

en lille by som Gl. Rye. Især i de store afdelinger Håndbold/Fodbold er der brug for en tydelig holdning og ensartet retningslinje så trænere og instruktører er klædt ens på. Både i forhold til træning og kampe, men også ved håndtering af børn og unge med elitedrømme kontra de børn der blot er glade for at bevæge sig og socialt være med på holdet.

Muligheder kontra begrænsninger Ved at fokusere på udvikling af nye idrætsgrene, og føre dem ud i livet – er fremtiden fuld af muligheder. Men en kendsgerning er dog også at børnene ofte falder fra efter 6. klassetrin – til fordel for spændende tilbud i Ry sammen med nye klassekammerater fra Mølleskolen, og en fremtid med muligheder derved begrænses. GRIF har derfor forhåbninger om at holde længere på de unge, f.eks. ved at inddrage dem som hjælpetrænere – gøre det mere attraktivt at hjælpe til og skabe en kultur for dem selv og deres kammerater i GRIF. Måske det kan skabe rum og mulighed for at få de unge til at blive i GRIF, og få stablet nye aktiviteter på banen - tilpasset deres behov og ønsker.

Bedre udnyttelse af klubhuset og aktivitetshallen

Hvad kan vi gøre bedre

For de i Gl. Rye der har andre motionsbehov – såsom fitness og styrketræning, arbejder GRIF også med planer om nye tiltag i den retning. Dog er det mere pladskrævende at etablere et motionsrum. Derudover kræver det en helt ny struktur i og omkring klubhuset, og mere opsyn. Af andre ideer til bedre udnyttelse af hallen, kan også være konceptet med idræt på tværs i et samarbejde med SFO og GRIF i eftermiddags timerne, hvor hallen alligevel står tom.

Et er de gode ideer og tanker der kan få bestyrelsesarbejdet til at emme af energi og store armbevægelser. Noget andet er debatten om – ”hvad kan vi gøre bedre…”. Fælles for alle i hovedbestyrelsen er ønsket om en mere ensrettet holdning der kan støtte de frivillige trænere i spørgsmålet om – elite/bredde idræt i

Visionsdebatten fortsætter i GRIF, og vil hen over efteråret/vinteren blive mere konkret. Til generalforsamlingen i Februar, vil formanden berette om status og flere detaljer. Dato for generalforsamlingen, vil blive annonceret i næste udgave af AKTUELT.

26

Henrik Christensen Møllestien 7 87 88 06 10

HRC@BDO.dk

Sekretær:

Tine Lindberg Lyngdal 19 86 57 95 55

lindberg67@gmail.com

Formand Badminton:

Torben Sørensen Rimmersvej44 86 10 79 22

sorensents@gmail.com

Formand Gymnastik:

Birgitte Nicolaisen Lille Vangsvej 3 87 88 32 31

birgitte@gefibermail.dk

Formand Bordtennis:

Jørgen Axelsen Rimmersvej 7 86 89 84 46

jaa@dmu.dk

Formand Håndbold:

Peder Vejsgaard Storesand 15 86 12 00 06

pev@scanprint.dk

Formand Fodbold:

Søren Lauritsen Rimmersvej 13 20 22 85 70

lauritsenglrye@gmail.com

Formand motionister:

Jens Erik Fischer Gerstedvej 12 86 89 84 23

gerstedvej@fischerweb.dk

Fodbold kontaktperson: Ungdom: Erik Nørgårds tlf. 87883100 Senior: Morten Bohøj 22 29 44 75 morten@hh3e.dk


Nyt fra Gl. Rye Bogcafé

Annette Rask Krogsøe, frivillig

Indvielse: Den 11. oktober 2010 blev der holdt åbningsfest for Gl. Rye Bogcafé. En hel del mennesker havde fundet vej til åbningsarrangementet, som blev gennemført i bedste Pippi Langstrømpe-stil med både taler, snoreklipning, spillemandsmusik og sangunderholdning. Både voksne og børn hyggede sig med kaffe og te, saftevand og kager.

Brug af stedet: Initiativtagerne og de frivillige har modtaget mange skulderklap for at have etableret bogcaféen, og nu skal rammerne gerne bruges af så mange beboere som muligt. Mandag eftermiddag og torsdag formiddag er der bogcafé, men lokalet er til rådighed også de andre dage i skolens åbningstid. Man kan altid komme ind og læse dagens avis (Midtjyllands Avis), og forskellige grupper, der måtte ønske det, er velkomne til at bruge lokalet. Nye aktiviteter kunne f.eks. være fredags-fyraftens-kaffe og en snak – der kunne være strikkeklub, mødregruppe eller noget helt andet. Alle er velkomne til at bruge stedet!

Kommende arrangementer: Torsdag den 2. december kl. 19.30 ”BØGER VI KAN LI” Torben Steen fortæller om ”Shackeltons sidste ekspidition” Af Caroline Alexander Og ”Scott & Amundsen” Af Roland Huntford Mandag den 24.januar Fælles arrangement af ”Udsyn”, Ry Bibliotek og ”Bogcafeen” Jens Andersen holder foredrag om: Ole Lund Kirkegaard

I bogcaféen kan du: - Låne bøger, blade, CD’ere, film og spil. Materialerne kan frit lånes i en måned - Hente materialer, som er bestilt fra et af kommunens biblioteker eller www. bibliotek.dk - Benytte en PC, læse avisen og få en kop kaffe - Få hjælp til at bestille bøger fra kommunens biblioteker eller fra andre danske biblioteker

Lån af børnebøger: Skolebiblioteket har fået overdraget Gl. Rye Biblioteks børnebogsafdeling og kører videre som det plejer med bib-

liotekarservice; det er ikke slået sammen med bogcaféen. Alle kan blive oprettet i skolebiblioteket, hvilket giver adgang til at låne børnebøger, CD’ere, film og spil. Udfyld blot et skema på biblioteket, så bliver du oprettet. Materialer til børn kan lånes enten hos skolebibliotekaren eller ved bogcaféens frivillige medhjælpere.

Giv caféen dine bøger: Bogcaféen modtager meget gerne pæne, nyere bøger og tidsskrifter samt øvrige relevante materialer (Cd – Cd-rom – spil m.m.) fra private. Hvis du vil af med sådanne materialer, så kontakt venligst bogcaféen, hvor andre kan få glæde af tingene. Frivilliggruppen forbeholder sig ret til at sortere i materialerne.

Flere frivillige: Hvis du har lyst til at være med i frivilliggruppen, og har du nogle timer til overs ca. en gang om måneden, så kontakt os gerne i bogcaféens åbningstid, eller send en mail til Mette på: metteegholm@ gmail.com.

Åbningstider: Mandag kl. 15.00 til 19.00 og torsdag kl. 9.00 til 12.00

Gl. Rye Branddaskerlaug Generalforsamling 2011 Sæt allerede nu X i kalenderen ved lørdag den 26. marts 2011. Med baggrund i pladsforhold i Kræshuset – i forhold til det nu om stunder forholdsvis store antal deltagere – er arrangementet flyttet til Gl. Rye Kro. I næste blad vender vi tilbage med et brandgodt tilbud på de gule ærter med videre.

Bestyrelsen for Gl. Rye Branddaskerlaug 27


FDF

Landslejr 2011

Næste år er et helt særligt år – i hvert fald hvis man er FDFer. Den 7. – 15. juli samles mellem 10.000 og 15.000 Pilte og Væbnere på Sletten til en uforglemmelig oplevelse – LANDSLEJR! Formålet med FDF Landslejr 2011 er: • At give deltagerne en nærværende og storslået FDF-oplevelse, der tager afsæt i FDFs formål og værdigrundlag • at være nytænkende og identitetsskabende i forhold til lejrens målgrupper og samtidigt videreudvikle traditionelle FDF-aktiviteter • Arbejde for at landslejren bliver katalysator for fortsat engagement i FDF Allerede nu vi i FDF Gl. Rye gået i tænkeboks. Hvordan skal vores lejr se ud? Og hvordan skal vi ankomme til lejren? Alle FDF kredse er nemlig blevet opfordret til at finde på en sjov måde at ankomme til FDF Landslejr 2011 på. Så kender du nogen med en Ferrari hører vi gerne herom. Måske kunne man også gå på stylter, eller skubbe et klaver hele vejen, så vi kan spille musik undervejs.

Idéramme Landslejren har en historie – en idéramme som kommer til at præge lejrens aktiviteter. Lejrdeltagerne bliver hvirvlet ind i en historie om 3 børn og en genial professor. Læs her om lejrens idéramme – og kom i stemning til en fantastisk Landslejr. 28 28

Tre FDFere har fået til opgave at skabe en ny og anderledes landslejr. Piltepigen Pyt, væbnerdrengen William og senioren Cecilia løber desværre hurtigt sur i opgaven. Men tilfældigvis kommer de i kontakt med den geniale Professor Pascal, der sammen med sin assistent driver et idélaboratorium, hvor de hele tiden har gang i nye, spændende og til tider temmelig skumle eksperimenter. Pascal, der er en efterkommer af den berømte tænker og videnskabsmand Blaise Pascal, vil gerne hjælpe børnene med opgaven. Men inden de har set sig om, er de rodet ind i et mysterium, der involverer en gammel støvet bog, en lang sort frakke med små sedler syet ind i foret og en hemmelig maskine, der tilsyneladende kan skabe et supermenneske. Børnene er ellevilde, men de har afsløret en hemmelighed, som aldrig skulle være sluppet ud. Og pludselig er de ikke alene om at ville have fat i maskinen…


Kredsleder: Kredsleder:

Kjeld Christensen Christensen Kjeld Ryesgade 39 39 Ryesgade 8689 8231 8231 8689

Tumlinge: Tumlinge:

Rikke Zink Zink Sivertsen Sivertsen Rikke Søndergade 62 62 kdl. kdl. Søndergade 8740 Brædstrup Brædstrup 8740 Tlf. 26311184 26311184 Tlf.

På tur til Sletten En dejlig fredag i oktober tog Væbnerne fra FDF Gl. Rye til Sletten. De lavede forskellige friskfangede fisk over bål – skønt! Væbnerne overnattede i sheltere med en flot udsigt over skoven. Tydeligt at mærke at de nød at komme væk fra den travle hverdag. Det simple liv udendørs har en fantastisk effekt – giver en dejlig ro og velvære. Planen var, at vi lørdag skulle på kanosejlads, men på grund af for meget blæst, blev vi i stedet på land. Dette gav os mulighed for at besøge et par naturbaser, samt Piltene fra FDF Gl. Rye som ligeledes havde overnattet på slettens område. En skøn og afslappende tur i oktober.

kjankc@gmail.com kjankc@gmail.com

1. pilte pilte 1. Gitte EriksenBitsch Lars Skifter Møllestien Horsensvej 730 Gl. Rye 87880610 8689 8936 skifterbitsch@privat.dk 1. 1. væbnere: væbnere: Jesper Jesper Madsen Madsen Vesterled Vesterled 16 16 ,, Glarbo, Glarbo, 8689 8964 / 2040 5218 86898964/22855218

Seniorvæbnerne har i efteråret haft gang i flere forskellige ting. En tirsdag aften samledes de med soveposer, hovedpuder, sovedyr, tæpper og lagner, og så stod den ellers på hulebygning. De fleste huler i FDF bliver bygget udenfor, men denne gang skulle det være lidt anderledes og hulerne blev bygget indendørs af de borde, stole og madrasser, der var at finde. Bevæbnet med kameraer, skriveblokke og kuglepenne, vandrede seniorvæbnerne en dag ud i Gl. Ryes verden for at opdrive en god historie. Det blev til lidt af hvert, her er bragt et mindre udvalg:

MEN der er jo fordele og ulemper ved hver mulighed: Mulighed nr. 1: Fordele: Vi kommer af med sygdommen. Ulemper: Vi er nødt til at skrotte mange gode biler! Mulighed nr. 2: Fordele: Alle biler bliver højst sandsynligt raske. Ulemper: Det er ikke sikkert at man finder en vaccine! Mulighed nr. 3: Fordele: Vores herskere kan køre...? Ulemper: Vi bliver hjernevaskede slaver for...metalklumper? Hvad siger NORMALE folk om det? Flest synes at man skal finde ud af mere om sygdommen og kurere den. Og ingen kendte til syndromet, da man fortalte om det. Lavet af Peter, Katarina og Sara.

2. 2. væbnere: væbnere: Sissel Sissel Pedersen Pedersen Lindholmvej Lindholmvej 41 41 8689 8689 8513 8513

Seniorvæbner: Seniorvæbner: Ann Katrine Pedersen Sissel Pedersen Lindholmvej 41 41 Lindholmvej annkatrinebreth@yahoo.dk 86898513 Seniorer: Seniorer: Kjeld Kjeld Christensen Christensen Ryesgade Ryesgade 39 39 8689 8689 8231 8231

kjanks@gefiberpost.dk kjankc@gmail.com

Kasserer: Kasserer:

Claus Claus Riber Riber Jægergårdsvej Jægergårdsvej 10 10 A A 6035 5015 6035 5015

Bestyrelsesforkvinde Bestyrelsesforkvinde Tina Tina G. G. Madsen Madsen Vesterled Vesterled 16 16 8680 8680 Ry Ry 2965 2965 3646 3646

Blomstersymdromet I GL. RYE, DANMARK er der konstateret et tilfælde af blomstersyndromet!! Det er en skrækkelig sygdom! Biler der rammes af denne sjældne sygdom bliver mørkeblå med hvide og gule margueritter. De andre bivirkninger er bl.a. at bilerne bliver enormt intelligente og kan ende med at overtage verden!! En anden farlig ting ved denne sygdom er, at den er utroligt smitsom, så den hurtigt kan smitte andre biler, der sammen kan overtage verdens herredømmet!!! Der er tre muligheder!: 1. Skrotte bilerne og glemme alt. 2. Putte bilerne i karantæne og behandle dem. 3. Være ligeglade og lade dem overtage verden!!

claus_riber@yahoo.dk claus_riber@yahoo.dk

Muren ved fodboldbanen! Muren ved fodboldbanen mellem Lille Vangsvej og Gerstedsvej er blevet malet med gul sol, blå himmel, grønt græs, fodbold og en masse håndaftryk. Den er malet af fire drenge fra Gl. Rye, deres navne er Mads, Peter, Hjalte og Villads. Vi har spurgt en lokal om hvad hun siger til det: Hvordan påvirker det din hverdag? Den påvirker mig ikke så meget. Synes du at den er flot? Ja, for det er små førsteklasses drenge der har lavet den. Bruger du den tit? Til hvad? Nøj, det gør jeg ikke. FDF-redaktionen

tinagmadsen@gmail.com tinagmadsen@gmail.com

Udleje Udleje af af Kræshus: Kræshus: Lene Skifter Dorthe Willumsen Horsensvej Horsensvej 30, 4 8689 8936 35117902

skifterbitsch@privat.dk

dorthewillumsen@gefiber.dk

Kræshuset Kræshuset Horsensvej 33, 8689 8246 Horsensvej 33, 8689 8246

29 29


Beretning Regnskabsåret 2009 - 2010 Indledning: Rye Kraftvarmeværk overgik for 2 år siden til salg af el på det fri el-marked, hvor vi tidligere har solgt vores el-produktion på 3-ledstariffen. Dette har sammen med en række andre tiltag, herunder udskiftning af motorer, teknisk optimering af anlægget og samarbejde med 7 andre værker om fælles gasindkøb, medført at vi har kunnet sænke varmeprisen løbende, og vores varmepris er nu ca. kr. 8.000 lavere end opvarmning med oliefyr på et 130 m2 referencehus med et forbrug på 18,3 MW. Vi har et uændret antal forbrugere pr. 1. juli 2010 på 352 tilslutninger, efter at bl.a. finanskrisen har lagt en dæmper på byggeaktiviteten. I året 2009-10 er vi kommet ud med et overskud på regnskabet, på trods af en nedsættelse af varmeprisen.

Driften af kraftvarmeværket: Vi foretager løbende opgraderingen og tekniske forbedringer på værket og har senest fået renoveret vekslerstationen på skolen. Varmeveksleren, der tidligere overførte varme til den øverste ledningskreds i byen, er udskiftet med et elektronisk pumpesystem. Det nye system indebærer, at vi ikke længere har et varmetab over veksleren og dermed har kunnet sænke fremløbstemperaturen, hvilket giver et lavere ledningstab. Vi forventer at opgraderingen af vekslerstationen giver en årlig besparelse på ca. kr. 35.000. Der har været et par mindre varslede driftsforstyrrelser i forbindelse med opgraderingen.

Rye Kraftvarmeværk

Der er varslet en prisstigning på naturgassen og vi indhenter løbende tilbud på en ny gaskontrakt i samarbejde med de øvrige 7 værker. Vi har p.t. en god kontrakt, der løber til 1. oktober 2011. Samarbejde med Brædstrup Vi samarbejder med Brædstrup Fjernvarmeværk, der forestår vores kundeadministration og bogholderi samt el-handel. Vi er meget tilfredse med dette samarbejde.

Energirådgivning Der er indført en energirådgivningsordning for varmeværker og vi er i gang med at finde de besparelser, vi er blevet pålagt. Udskiftningen af vekslerstationen indgår i vores besparelser og vi har efterset en del af forbrugernes anlæg for også der at foreslå besparelser.

I forbindelse med vores driftsleders sygdom har Brædstrup Fjernvarmeværk midlertidigt varetaget den daglige drift af værket.

Forbrugereftersynet er fulgt op med et skriftligt forslag til forbedring og optimering af de enkelte forbrugeres installation.

Igangværende tiltag/fremtiden:

Brædstrup Fjernvarme forestår energirådgivningsordningen for os, idet vi ikke har kapacitet til selv at udføre opgaven.

Handlingsplan Vi fik i efteråret 2009 ingeniørfirmaet Plan Energi til at udarbejde et oplæg til handlingsplan for værket, hvori vi fik belyst en række tiltag til potentiel optimering af værkets drift i fremtiden. Hovedformålet med denne plan er på lang sigt at mindske afhængigheden af fossile brændsler og satse på vedvarende energiformer. Tiltag Der er i årets løb arbejdet videre med handlingsplanen og resultatet er et forslag til et projekt med etablering af solfangere i kombination med varmepumpe med udvinding af varme fra grundvand. Et projekt, der vil gøre værket mere miljøvenligt og vil mindske afhængigheden af naturgassen. Projektet er anslået til en pris af ca. 10 mio. og vi har sendt en ansøgning til Energinet.dk hvor vi søger om et tilskud på ca. 25% af etableringsprisen. Energinet.dk yder støtte til projekter, hvor der indføres nye teknologier, og kombinationen af solfangere og varmepumpe er ikke anvendt tidligere i fjernvarmeanlæg. Vi har lokalt en resurse i form af grundvand, der strømmer fra bakkerne mod

30

søerne som kan udnyttes til varmeproduktion.

Andre tiltag: Vi har igangsat registrering af ledningsnettet, hvor vi som ledningsejer er tilmeldt den lovpligtige ledningsregistreringsdatabase – LER. Registreringen foregår i samarbejde med Brædstrup Fjernvarme, der har stor erfaring på området. Ved at få digitaliseret ledningsnettet lettes arbejdet i forhold til LER, og det program vi har valgt kan samtidig bruges til at køre simuleringer på ledningsnettet, så vi kan tilpasse temperatur og flow, og dermed få en besparelse på ledningstab og el til pumper. Programmet vil ligeledes være en stor fordel ved projektering af fremtidige udvidelser.

Varmepris: Rye Kraftvarmeværk fik ultimo 2009 godkendt regnskabet for 2008/09, budget og tariffer for regnskabsåret 2009/10 af Skanderborg Kommune. Budgettet for 2010/11, med indregning af de reviderede varmepriser, blev med virkning fra 1. juli 2010 indmeldt til Energitilsynet.


Tariffer pr. 1. juli 2010:

er installation 4.500,00 kr. i fast bidrag pr. mål 600,00 kr. pr. MWh 2 200 m2 23,75 kr. pr. m boligareal op til 2 200 m2 11,88 kr. pr. m boligareal over 2 11,88 kr. pr. m erhvervsareal 2 l 19,00 kr. pr. m institutionsarea

Abonnementsbidrag: Forbrugsbidrag: Kapacitets/effektbidrag: Nyopførte lavenergihuse klasse

ets/effektbidrag

1 kan få 50 % rabat på kapacit

de grad i at opnå en

betaling per manglen Afkølingsbidrag 2 % af forbrugs afkøling på 22 grader. Alle priser er incl. moms.

Bestyrelsens bemærkninger: Den 5. september var der en artikel i Jyllandsposten ” Lavere varmepriser blokeres af politisk uenighed” Artiklen omhandler politikernes uenighed om at få indført frit brændselsvalg for kraftvarmeværkerne. I artiklen omtales også, at der er mange værker der stadig har en årlig varmepris på helt op til 40.000 – 60.000 kr. Disse høje priser har vi undgået ved at følge Dansk Fjernvarmes opfordringer og tidligt lagt en strategi, hvor vi løbende har foretaget tekniske forbedringer og opgraderinger på værket. Vi er overgået til salg af el på det fri el-marked og vi har fundet samarbejdspartnere, herunder fælles gasindkøb med 7 andre værker.

”På generalforsamlingen blev der stillet spørgsmål vedrørende brugsanvisninger til fjernvarmemålerne. Da der igennem årene er skiftet type af målere, har vi valgt ikke at gengive dem her i bladet, for ikke at skabe forvirring.

Der skrives også i dagspressen om, at der kan forventes prisstigninger på naturgassen og at forekomsterne i Nordsøen er ved at slippe op. Hvor reelle oplysningerne er, kan vi ikke vide. Fra regeringens side er der varslet en generel afgiftsstigning på energien i de kommende år. Som tingene udvikler sig på energiområdet, vil vi som bestyrelse arbejde videre med projektet med solfangere i kombination med en varmepumpe, der som vedvarende, ikke fossil energi ikke er omfattet af regeringens blokering af det fri brændselsvalg. Beslutningen om at igangsætte projektet er afhængig af at en række forudsætninger opfyldes. Bl.a. tilskuddet fra Energinet.dk og en lempelse af afgiften på varmepumper.

Målet er på sigt at gøre os mindre afhængige af naturgassen og sikre en stabil varmepris. Til sidst vil jeg som formand rette en tak til værkets bestyrelse, suppleanter, driftsleder og afløsere, der alle igen i år har ydet en stor indsats for at få tingene til at fungere. Bestyrelsen for Rye Kraftvarmeværk A.m.b.a. Gl. Rye d. 28. September 2010

Er der nogle, der mangler en brugsanvisning, er I meget velkomne til at henvende jer på varmeværket og få en kopi til netop jeres målertype”

31 31


Nyt fra

Gl Rye

Vandværk

Finn Jensen fortæller om ”Bakkegårdens” gamle vandforsyning/brønd på Jægergårdsvej

Hanne Pilgaard demonstrerer model af, hvordan vores drikkevand renses

Byvandring i september Der var mødt 25 deltagere op søndag den 26. september, hvor Vandværket havde inviteret på byvandring med fortælling om drikkevandets historie i Gl. Rye. Den gamle møller, Thorvald Jensens søn; Finn Jensen, Ejstrupholm havde velvilligt stillet sig til rådighed og berettede – med baggrund i sine barndomserindringer fra omkring 60 år siden – om, hvordan byens borgere dengang fik drikkevand. Finn Jensen ledte bl.a. forsamlingen op ad Jægergårdsvej til ”Bakkegårdens” gamle vandforsyning/brønd, der lå under det nuværende cementdæksel ud for Jægergårdsvej 14. Og derefter ned til byens gamle skoler (fra før 1947 på Jægergårdsvej henholdsvis 5 og 7). I skolegården (ved stien bag Jægergårdsvej 7) var en af byens bybrønde. Denne blev i Finns barndom dog kun brugt i nødsituationer. Derefter gik turen om til et par at de gamle kildevældshuller og vandreservoirer ved Skovsbjerg, hvorfra drikkevandet i trærør, trækanaler samt teglrør blev ledt ned i byen til bl..a Gl. Rye Mejeri (bygget i 1908 på Emborgvej 4, hvorfra Gamle Rye Antik nu drives). Mejeriet havde en kæmpe vandbeholder på loftet, og vandet blev så kogt, inden det blev brugt til rengøring i produktionen. Andre husstande nederst i byen fik vand via den åbne bæk, 32 32

”Bækken”, der løb/løber fra Skovbjerg og ned gennem Jammerdalen til ”Vandrask”. Alt imedens vi fik en rundtur til stederne, hvor diverse bybrønde i gamle dage var placeret, fortalte Finn diverse krøniker om byens dengang – i midten af sidste århundrede boende – mere eller mindre ”originale” borgere i Gl.Rye. Finn berettede blandt andet – om Maren Skovsbjerg og Ole ”vognmand” Rasmussen, Skovbjergvej (nu nr. 7B), der dengang hentede deres drikkevand direkte ved et kildevæld i skrænten ved foden af Skovsbjerg på nordsiden af Skovsbjergvej. – om Alderdomshjemmet (nu Dalbogård), der i 1947 lige havde fået indlagt ”WC m/ træk og slip”, men hvor vandrørene desværre frøs til is om vinteren, så ”pedellen” Jens Jensen til brug i WC, grisehus og husholdning måtte gå med sine to spande på et såkaldt åg, mere eller mindre i fast pendulfart over til nærmeste bybrønd, der lå ved stien bag ”Den gamle Skole” (nu Jægersgårdsvej nr. 7). – om ”Pelikanmutter”, (Ella Schjøtt), der solgte is af mærket ”Pelikan is” (derfor hendes ”tilnavn”) fra entreen i sit hus på Nyvej 13, og hos hvem

det lykkedes Finn at få udleveret ikke mindre end 2 liter is til 3,50 kr. på kredit, så Finns far – med en del panderynker og formaninger til Finn – efterfølgende måtte indfri gælden. – om Anna Woetmann, der boede i Nyvej 21, og ”på ondskabsfuld vis” kunne finde på at tømme sin askeskuffe fra kakkelovnen ud på Nyvej om vinteren, når byens børn ellers lige havde fået lavet sig alle tiders kælkebane ned af Nyvej. – og om byens ”unge lømler”, der nytårsaften drillede ”Bette Pier” (Per) omme i Store Sand, så han til sidst blev så gal i skralden, at han skød efter de unge knægte med sit haglgevær. – Ingen kom dog til skade. Hanne Pilgaard supplerede med nutidige informationer om byens vandværk, vandledninger og -boringer, samt demonstrerede en model af, hvordan drikkevandet nu om stunder filtreres/renses på vandværket. Efter den ca. 2 timers lange byrundtur i det lidt disede efterårsvejr, var Vandværket vært ved en tiltrængt kop varm kaffe m/ friskbagt kringle. Og det forlød på deltagerne, at de havde haft en interessant og underholdende eftermiddag.

32


Gl. RYE MTB

En sand stjernestund fra Gl.Rye MTB Det er torsdag og det er en blandt mange torsdage, og der er mødt mange glade børneryttere op. Mange er mødt op med deres klubtrøjer på og er klar til træningsdagens udfordring. Alle bliver først budt velkommen, og Træneren fortsætter med at fortæller om de MTB løb som nogle af børneryttere har deltaget i – siden sidst. Uanset placering bliver der klappet, af alle. Det er tydeligt at se at en af klubbens værdier er ” at der er plads til alle”. Dagens program bliver læst op og den næste halvanden time bliver der cyklet, øvet teknik, kørt handicap, m.m. Leg er et vigtig element i klubbens værdi sæt, så indimellem bliver der kørt Stratego på Cyklen – en succes for alle på tværs af niveau, alder og erfaring. Træningen slutter af med at den grønne fighter trøje uddeles. Der er altid en vis spænding blandt børnene, fordi figthertrøjen er for den rytter som lige netop den dag har udfordret sig selv mest muligt. Den prikkede bjergtrøje og den gule pointtrøje sidder på de ryttere som tidligere torsdage har flest point i forhold til personlige tid, samt den rytter som er hurtigst på bakkespurten.

og mange af de yngste ryttere har deltaget ved flere MTB løb, hvor de har klaret sig rigtig flot. Blandt andet blev Tone Juhl kåret som den samlet bedste u 13 pigeryttere i WE-BIKE CUP. Og Anton Dinesen blev kåret som den samlet bedste u 13 drengeryttere i WE-BIKE CUP. Mikkel Juhler vandt Silkeborg MTB løb i u 15 drengeklassen og Jonas Lindberg deltog i landets bedste superliga ”Shimanoligaen” og blev samlet placeret som nr. 7 i u 15 drengeklassen. Vi håber på at vi til foråret 2011 kan præsentere en cup kaldet Kids cup, som henvender sig til de yngre ryttere. Børne-og ungdomsafdelingen har ca. 30 medlemmer som er fordelt aldersfordelt fra 1. kl – 7. kl Torsdags træningen er slut for denne sæson, og starter op igen til foråret. Der vil hen over vinteren arrangeres forskellige aktiviteter for børnerytterne – mails vil blive sendt rundt til alle medlemmer. Velmødt

Spinning i Gl. Rye MTB

Gl. Rye MTB har spi nning Onsdag kl. 20:15 – 21 :30 for alle Torsdag kl. 21:00 – 22:00 for piger Fredag morgenspinn ing 6:15 - 7:15 Det forgår i Hal A på Gl. Rye skole Bookning af cykel via hjemmesiden: www.glryemtb.dk

Vinteraktiviteter MTB-O for hele fa milien

I løbet af vinteren arrangerer Gl. Rye MTB 3 Mtb – orienter ingsløb i Gl. Rye Starten går fra boldb anerne og ruten er omkring 10 km alt efter, hvor god man er til at orienter er sig på et kort. Løbene er for alle, men børn kun sammen med voksne, da en del af ruterne, vil være på offentlig vej. Vi slutter af med va rm kakao til alle deltagere. Lørdag d. 18. dec. 14 -16 Lørdag d. 15. jan. 14 -16 Lørdag d. 5. mar. 14 -16 Tilmelding ikke nødv endig, bare mød op.

Sæson 2010 har også budt på en masse flotte resultater blandt børnerytterne,

33 33


Folkefest

ved Emborg Bro

A C A

Tekst: Martin Skaar Jacobsen Foto: Preben Frost

B

Lørdag den 25. september var 150 personer med til at indvie Emborg-pladsen. Renoveringen og udbygningen af Emborg-pladsen ved Gudenåen blev indviet på behørig vis med sjove aktiviteter, musik, taler og kagebord. Og efterårssol fra en skyfri himmel var med til at gøre den festlige dag til en skøn oplevelse. Der er god grund til at takke alle, der på den ene eller anden måde har været involveret i projektet og bidraget til en fantastisk indvielse. Emborgpladsen, som er et offentligt sted for alle, er ikke mindst et kæmpe plus for Gl. Ryes borgere. Nu har vi dels med egen hjælp, dels med hjælp udefra fået opgraderet et fælles opholdsareal ved Gudenåen, så det er rart at være der og pænt at se på. Lad os også være fælles om at passe på stedet! Her en god måned efter indvielsen er bolværk og gangbroen til en lille fiskeplads også blevet færdig, og resultatet er fantastisk flot. ”Bådhavnen”, bord-/bænkesæt, stisystem, grill og madpakkehus er alt sammen kommet i stand via det grønne partnerskab, som tæller bl.a. Skanderborg Kommune, Fredningsnævnet, Friluftsrådet, Skov- og Naturstyrelsen, Borgerforeningen i Gl. Rye og Gl. Rye Bådlaug. 34

Den officielle del af indvielsen bestod af 3 taler og afsløringen af en informationstavle til stedets brugere. Alt sammen praktiseret af (fra venstre) Niels Bundgaard, Skov- & Naturstyrelsen, Svend Erik Jensen, Skanderborg Kommune og Ove Krogsøe, formand for Borgerforeningen i Gl. Rye.

B

De to lokale musikere Esben Nyholm og Stefan Brask stillede op med egne fortolkninger af Halfdan Rasmussen-sange – til stor glæde for både børn og voksne!

C

Åen skulle naturligvis være en del af indvielsen af pladsen. Det nye påfund med Funballz var da også en succes for drenge og piger som for en stund nærmest kunne gå på vandet.


EDB

Af Karen Olesen

i Gl. Rye

Den 14. september startede et hold af tapre unge ældre på en vandring mod at udforske PC-verdenen. Skolen lægger gæstfrit rum og maskiner til. Hver tirsdag har de nu 11 deltagere og deres tre hjælpere kæmpet for at undersøge, hvad tastatur, skærm og mus kan bruges til. Vi er overbeviste om, at hvis det ikke går, som vi vil, må det være på grund af en computerfejl! Ind imellem er der vist også nogen, der flytter rundt på tasterne. Driller skidtet, trøster vi os med en kop kaffe og lidt hjemme-”bragt”. Vi lægger stor vægt på hyggen og det sociale samvær. Men vi skal også nok få lært at sende mails. Så familien kan bare glæde sig til elektroniske julebreve eller julekort med indsat billede.

NI elever fra det første hold, som gik ud af Gl.Rye Skole satte hinanden stævne. Efter 50 år var klassen samlet igen og denne gang var det skolen der kaldte ind. Siden den tid har klassen været samlet hvert andet år, og også i dag d. 15. oktober 2010, hvor 9 klassekammerater var mødt op.

D. 15 november 1947 blev Gl.Rye Skole indviet, og én af de første elever, som tog skolen i brug var Ejner Andersen – Stejlehøjvej – som sammen med sine kammerater flyttede ind i de nye lokaler allerede d. 1. november samme år. Ind til da havde børnene gået i skole på Jægergårdsvej og fra tid til anden gjort gymnastik på kroen. Eleverne flyttede selv alle deres ting over i den nye skole, og eleverne fra Glarbo og Emborg fulgte med. Ejnar fortæller, at der var omkring

20 elever fra de to ældste årgange, som blevet flyttet ned i de nye omgivelser. På Ejnars initiativ samledes klassen igen efter 40 år, hvor Ejnar havde gjort et større detektivarbejde for at komme i kontakt med alle. Nogle fandt han frem til via folkeregistret og andre måtte findes via gravstene på kirkegården, hvor deres forældre nu lå. Ejnar kunne ad denne vej finde personer, som kunne kontaktes.

Torben Steen og Gert Lorensen havde været i skolens arkiver og Torben kunne konstatere, at der ikke lå nogle eftersidninger og ventede i arkivet. De 9 fik en fin rundvisning af Torben Steen og i biblioteket mødtes gruppen af nogle børn som nysgerrigt spurgte: ”Hvem er det ?” ”Det er nogle børn, som har gået her på skolen” svarede Torben, og børnene gjorde store øjne – det måtte godt nok være lang tid siden. Ja, det er lang tid siden, men gensynsglæden så ud til at være stor. Inden gruppen mødtes til fotografering på trappen og rundvisning på skolen, havde de nydt en fælles frokost og efter besøget på skolen var der kaffe og kage og helt sikkert en masse god snak om gamle dage. 35 35


Børnegürden Bison

Falkene i skoven

36


Svalerne p책 f lyvetur

37


Gl. Rye Skole

Udvikling, leg og læring... Af Torben Steen

Da jeg gik i skole, var der en særlig magi forbundet med sidste time. Det var sidste prøvelse, før vi kunne føle os frie og starte på alle mulige og umulige gøremål. Klokken ringede, og i løbet af 5 minutter var skolen tømt for elever, og overalt i landsbyen kunne man se og høre os børn, der spillede fodbold, gik på fisketur, byggede huler i træer, lavede flitsbuer for at skyde til måls osv. Lærerne kunne holde fri, og de viste, at der var kunder i butikken også i morgen. Det bekymrede dem ikke, at de kedede os halvt ihjel. De gennemgik pligtopfyldende det stof, der hørte til de enkelte fag, man forventede ikke andet. Der var meget lidt fokus på vores glæde ved læring, vores motivation og vores engagement. Faktisk tror jeg, at enkelte lærere gjorde en dyd ud af at gøre undervisningen så plagsom som mulig, så det blev mere tydeligt, hvem der kunne ”tåle mosten” og holde ud. Herved blev det også let-

38 38

tere at pege på de elever, der efter 7.skoleår havde gjort sig fortjent til ”Realen”. De fleste af os oplevede skolen som pinefuld, og derfor var noget af det værste, vi kunne opleve en ”eftersidning”. En times ekstra meningsløs skole mens resten af kammeraterne i det frie rum udforskede mulighederne uden for skolen. Vores nysgerrighed og virkelyst fejlede ikke noget, men det var ikke det væsentligste omdrejningspunkt i skoletiden. Siden er der sket meget. I dag er vi i skolen helt klar over, at en af vores fornemmeste opgaver er at bevare børnenes lyst til at lære nyt. Vi skal pirre deres nysgerrighed, og åbenbare mysterier vi ikke selv forstår. Vi skal holde fast i det moment, der opstår når god undervisning bliver til læring og fordybelse. Det skal være interessant og spændende at gå i skole, og eleverne skal opleve, at de har direkte indflydelse på undervisningens form og indhold. Det kan man faktiske godt, og

- eller verdens længste eftersidning

vi bliver stadig bedre og bedre til at lykkes med netop det projekt. Det er tydeligt, at børn i dag oplever skolen anderledes, de har forventninger om at blive taget alvorlig, og de oplever plads til selvvalgte aktiviteter i en meningsfuld sammenhæng. Faktisk er det sket flere gange, at en flok unger er kommet grinene ind til mig og har bedt om en eftersidning, for så kunne de lige nå at gøre noget mere ved et projekt, de var blevet optaget af. Vores statsminister kom i sin åbningstale ind på et forslag om, at vores yngste elever for fremtiden skal tilbydes undervisning i seks lektioner om dagen. Umiddelbart tænkte jeg, at det lød som en fornuftig ide, men så ringede min mor. Hun var blevet oprørt på børnenes vegne og havde oprigtig ondt af de små elever. ”Er du klar over, at børnene vil føle, de får en eftersidning hver dag” sagde hun. Det havde jeg faktisk ikke skænket en tanke for i mit univers handler skole netop


Fra Gl. Rye til Napoli Af Torben Steen

Fredag før efterårsferien var igen i år rammen om skolernes motionsdag, og her på Gl. Rye Skole var vi traditionen tro taget en tur i skoven for at løbe en tur sammen i måske landets smukkeste kulisse – Rye Nørreskovs efterårs farver. Det blev igen i år en helt uforglemmelig oplevelse af fællesskab, frisk luft, højt humør og selvfølgelig masser af motion. Det er fantastisk, hvad man kan klare, når man er i godt selskab, og der blev løbet flittigt på de tre ruter. Hver omgang blev markeret med en tændstik i en personlig kartoffel, der var at finde på ”startpladsen”, og da løbet var færdig, viste det sig, at vi i fællesskab havde løbet 2223,1 km eller ca. fra Gl. Rye til Napoli i Syditalien. 5. klasse var de flittigste og løb ikke mindre end 13,2 km i gennemsnit pr. elev. Flot klaret alle sammen og tak for en dejlig dag.

ikke kun om at forholde sig passivt til lærere og læseplaner, men at børnene selv bliver inddraget og udfolder sig med lyst og interesse. Min mor blev lidt beroliget, men jeg måtte love hende at holde fast i, at der med længere skoledage samtidig bliver plads til flere elevstyrede aktiviteter og flere muligheder for eksperimenter og fordybelse. Jeg synes vi skal udtrykke høje forventninger til vores børns skole. Mange børn kommer i dag på skolen i op til 8 timer, og vi hjælper dem med en struktur vi overordnet opdeler i skole og fritid. Men i den samlede tid vi har til rådighed, vil vi selvfølgelig være klar med en bred vifte af tilbud om læring og personlig udvikling. Vi vil det allerbedste for vores børn, og lærere og pædagoger vil forsætte med at udvikle den fælles opgave, der er os givet. En meningsfuld forlængelse af skoledagen, som vores regering foreslår, kan efter min mening kun realiseres i et tæt samarbejde mellem skole og SFO. Vi vil ikke indføre verdens længste eftersidning, men til gengæld skabe endnu mere plads til elevstyrede aktiviteter med glæde og fordybelse. Det har jeg lovet min mor.

39


Syng og spil

– også på dansk

sangsdame”

Af Mette Mølbach – ”morgen

r måned er det Den sidste torsdag i okotbe det været i 10 har det og ” Dag sk ”Spil Dan år. Vi kunne ms ilæu år, så der var altså jub rgensang på mo for m ilæu jub e samtidigt fejr 10 år siden å ogs Gl. Rye Skole. Det er nemlig , det har dag r hve ikke dog vi statede på det, har også Vi år. s sek te sids de nem vi haft gen Dagen” i samtværet tilmeldt ”Spil Dansk ge andre inman ig rigt med lige år sammen landet. hele i stitutioner og arbejdspladser tået og tænkt ”Spil Dansk Dagen” er ops producerede sk dan som en hyldest til den er på daDer iv. sikl mu ske dan musik og det er, forent gem gen op mod 1.000 musikarran k. delt over hele Danmar spiller koncerter Der er også danskere som en”. Således Dag sk Dan il ”Sp i udlandet på arrangementer i var der i 2009 blandt andet Angeles, New Los , eiro Singapore, Rio de Jan i Italien, koner rott ang vulk i , York, Madrid arrangemenke certer i Sverige samt en ræk dretal. min ske dan det ter i Sydslesvig hos - spiller på daMange radioer - herunder DR eret musik. duc pro sk dan e end gen udelukk en til at lave dag å Flere TV stationer bruger ogs ske musik. dan den om t udsendelser speciel

40

med KODA, Dagen arrangeres i samarbejde danske beden le sam at n visio og har den nem den gen l folkning på tværs af alle ske ft for et kra driv en e vær danske musik og dansk mufor e ress inte og på us øget fok sik, også resten af året. vi også på Gl. Og I kan godt regne med at te torsdag i sids Rye Skole synger Dansk den syng med! og i forb e bar oktober 2011, så kig

Vores nye elevråd: Savannah, Anne Kathrine, Patrick, Nanna, Frederik, Anna, Lea, Milla, Asbjørn og Nocolai.

Elevrådet i arbejdstøjet Igen i år er vi heldige med at have fået et rigtig dygtigt elevråd. De har taget fat på arbejdet med at gøre vores skole til et endnu bedre sted at være. Især er de netop nu optaget af at skabe bedre muligheder for aktiviteter i frikvartererne.


Den Af Torben Steen

e v i t a e kr

Hvilket fag kan du bedst lide i skolen? Det er et spørgsmål jeg som barn tit blev stillet af velmenende voksne uden for skolen. Især mine bedsteforældre syntes at vende tilbage til spørgsmålet igen og igen. Jeg tror faktisk, det var fordi, de ikke kunne huske, hvad jeg havde svaret sidst de var på besøg, men det gav i hvert fald mig mulighed for at opdage, at svaret ikke var endegyldigt. Min interesse for de enkelte fag udviklede sig. I dag kan jeg se, at mine svar har været meget afhængig af, hvilken måde der er blevet undervist på, hvilken lærer vi har haft, og om jeg selv blev inviteret med til at definere nogle meningsfulde aktiviteter. Jeg har altid været glad for, at mærke, at man var med til at skabe noget, og at mine ideer havde værdi i processen. Jeg er i dag overbevidst om, at det ikke var de enkelte fag jeg holdt af, men arbejdsformen hvor der var plads til eksperimenter og nye ideer. Mange taler i dag om ”de kreative fag” i skolen, og tilsyneladende ved alle, hvad det er for nogle fag. Musik, billedkunst,

håndarbejde og hjemmekundskab er alle fag, der betegnes og opfattes som ”kreative”. Her bliver eleverne naturligt inviteret med i en skabende proces, som de i vid udstrækning selv har indflydelse på. Men i virkeligheden burde alle fag betragtes som kreative. Vi skal fokusere mere og bedre på de kreativ processer, der findes i alle fagligheder.

Mange har meninger og bekymringer om Danmarks fremtid. Hvordan skal vi klare os på det globaliserede Verdensmarked? Svaret har mange gange peget i retning af skolen. Bedre undervisning som skal resultere i bedre kundskaber og kompetencer hos vores elever, er ofte et svar man kan blive enige om. Men hvad er det for kundskaber vi skal leve af i fremtiden? Her er enigheden måske ikke så udtalt. Jeg er fuldstændig overbevist om, at Danmarks succes afhænger af, om vi kan få ideer ingen andre har tænkt. Vi skal med andre ord være de bedste til, at kunne tænke anderledes og nyskabende i forhold til mange fagligheder. Det kreative er altså en disciplin, vi må styrke i skolen. Det kan aldrig være nok, at vi tilmelder os verdensmesterskabet i

skole

stavning. Det er også en fin kundskab at mestre , men det bliver altså efter min bedste overbevisning ikke den disciplin, vi skal leve af i fremtiden. I forbindelse med den netop afholdte ”Musik I Tide” festival i Skanderborg, deltog jeg I en konference om kreativitet i skolen. Her hørte jeg desværre en politikker, der talte om det kreative i skolen som en slags ”syssel”. ”Når vi nu bliver pensioneret, er det dejligt at kunne spille lidt violin eller male en akvarel”. Han havde selvfølgelig ret i, at det altid er dejligt at kunne opleve sig selv i en skabende proces, men der er meget mere på spil i skolen. Vi sætter ikke fokus på det kreative, bare fordi vi skal blive glade pensionister. Selvfølgelig er det et spørgsmål om livskvalitet, men et ligeså vigtigt mål må være vores konkurrencedygtighed på fremtidens mere og mere globaliserede marked. Vi må styrke kreativiteten i vores skole.

41


Dalbogaard

Orientering fra ledelsen om

aktivitet og træning Fra 1. oktober er der sket ændringer omkring aktivitets- og træningstilbuddene på Dalbogård. Som led i en harmonisering af serviceniveauet for borgere i Skanderborg kommune er det nødvendigt at fordele ressourcerne på en anden og mere retfærdig måde. For borgerne i Gl. Rye betyder det, at der ikke vil være de samme tilbud og ikke den samme personaletilknytning i de enkelte tilbud. De svageste af borgerne på både Dalbogård og borgere i eget hjem vil fortsat modtage tilbud, i det omfang de er visiteret til det, efter kvalitetsstandarderne i Skanderborg kommune. Der vil være tilbud fra både fysioterapeut, ergoterapeut og aktivitetsmedarbejdere. Alle berørte borgere er orienteret.

42

TIRSDAG

ONSDAG

FREDAG

Gymnastik Assistent Dorte Albreckt Larsen 10-11.30.

Træning Fysioterapeut Susanne Elkjær 9-12

Erindringsgruppe Assistent Dorte Albreckt Larsen 9.30 – 11.30

I ulige uger Impulsdag – bus Assistent Dorte Albreckt Larsen Aktivitetsmedarbejder Bodil Juhl Henriksen 13.30-15.30.

TORSDAG Kreativ aktivitet Bodil og? 13-15.30

Kontakt til personale er fortsat: Bodil Juhl Henriksen - Dorte Albreckt Larsen Dalbogård: 8794 8860 tirsdag 8.30 – 9.30 og fredag 9.00 –10.00 Med venlig hilsen Malene B. Blæsberg Chef for Aktivitet og Træning

Birte M. Andersen Chef for plejedistrikt Ry


Dagplejen

P책 den daglige tur... - eller derhjemme

43 43


Privat eller erhverv - kontakt...

Jesper Poulsen Mobil 3094 3801 jp@ryel.dk

Horsensvej 34, Gl. Rye, 8680 Ry – Tlf. 8689 8333 – www.ryel.dk

Salg · Service · Reparation · Alle bilmærker Ved Freddy Hansen

8689 8533

Horsensvej 46 · Gl Rye · www.sydbyensauto.dk

Industrivej 6, Ry, 8788 2905 www.holstpelspleje.dk

Stort udvalg af naturlige hudplejeprodukter kosmetik - kosttilskud - naturlægemidler og økologiske/biodynamiske fødevarer

Klostertorv · Klostervej 8B, 8680 · Ry 86 89 28 83 www.erantissen.dk

Uve Lundgaard TØMRER & SNEDKERFIRMA ApS

Betina Sko Klostervej 6c 8680 Ry Tlf. 8689 1271

Klostervej 6 · 8680 Ry Tlf. 8689 2027

betinasko@live.dk www.betinasko.dk

Revisorteam Ry

15/05/06

11:12

Horsensvej 15a, Gl. Rye, 8680 Ry 4019 8832 - 8689 8832

Side 1

Registrerede Revisorer FRR Jan Fogt Niels Jørn Jeppesen Hans Friborg Christensen

”Tænk globalt Handl lokalt”

www .ne tt o rve t. d k

HFC REVISION Jyske Erhvervs Revisorer

Brunhøjvej 5 · 8680 Ry · Tlf. 86 89 22 44

44

Tlf. 8689 8011 · Åbent 8-19 hver dag


Hvis du vil have et godt salg, så ring til Danbolig Ry. Vi sætter den rigtige pris.

Regional, professionel og anderledes

DanBolig SAMARBEJDER MED NORDEA

DanBolig Ry V/BRIAN PETERSEN SKANDERBORGVEJ 11 8680 RY RY@DANBOLIG.DK RING: 46980790

Ry Afdeling Skanderborgvej 36 ▪ tlf. 7026 3211 ▪ www.sparoj.dk

prepress offset digitalprint postpress distribution internet

DEN RIGTIGE OPTIKER Aut. Optiker og Kontaktlinseoptiker Klostertorv · 8680 Ry

8689 0070

E. THØGERSEN

ann_50x90mm.indd Dansk 1

Container Vognmandskørsel Kranarbejde Materialesalg

Stagehøjvej 27 · 8600 Silkeborg Tlf. 8682 1655 · www.silkeborg-bogtryk.dk

design • Dansk kvalitet • Dansk produktion 14/05/09

w w w. d a v i d s u p e r l i g h t . d k

§2462 3059 Ry og Omegns Begravelsesforretning

Vi forhandler Cykler - Scootere Motorsave Plæneklippere/ Traktorer

Begravelser og ligbrænding J.P. Kristiansen

- kom og få et godt tilbud

Tlf. 8689 2969 Kornblomstvej 2, Ry

Ry Cykel & Knallert Service

Parallelvej 9 B · 8680 Ry · tlf. 8689 1491 www.rycykler.dk

Klostervej 6A · 8680 Ry · Tlf. 86 89 18 81 toejeksperten@toft-silkeborg.dk

45

12:57:17


Gl. Rye Kro

ved Henrik Pedersen Horsensvej 48, Gl. Rye 8680 Ry

Ryesgade 8 8680 Ry Tlf.: 8689 8042 aa@glryekro.dk wwwglryekro.dk

8689 8400

www.hammelsvang.dk

VI HAR LIDT MERE AT BYDE PÅ Statsaut. ejendomsmægler Kennith Broberg

Hammelsvang as

Bøgekildevej 26 8361 Hasselager · 86 28 13 44 v/ Kim Bundgaard

Kyhnsvej 7 · 8680 Ry Tlf. 8689 1466 email: 868@edc.dk

LYNG DAL ���������� ��������� ��������� ��� ���� ������������� �� ������� ���������������������������������� ����������������������������� �������������������������������������� �!"���#�������� ��$�%���� �����������������������������������������&������"� ����'���%��

Ryesgade 33, Gl. Rye Tlf. 86 89 82 69 www.lyngdal-hotel.dk lyngdal@lyngdal-hotel.dk A la carte · Selskaber · Dinér Transportable · Værelser · Kurser

�������������������������������&�()������!"���������%�������! ��!��*)!+�%������%����� ���������� ��������� ��������� ��� ���� ������������� ��

,��)�����"-���...�����������% ������� ���������������������������������� /��&� ��#�*��0��������� ����������������������������� ��(�����12'��1 �������������������������������������� �!"���#�������� ��$�%���� �����������������������������������������&������"� ����'���%��

Ry bilsyn tilbyder :

Reparation og salg af biler

Besøg os på: ���������� ��������� ”Drive-in syn uden www.rybilsyn.dk �������������������������������&�()������!"���������%�������! ��!��*)!+�%������%����� ,��)�����"-���...�����������% /��&� ��#�*��0��������� ��(�����12'��1

��������� ��� ���� ������������� �� tidsbestilling” Åbningstider:

Mandag-Torsdag: Fredag:

������� ���������������������������������� 8.00-16.30 8.00- 13.00 �����������������������������

Vi syner: Person/Varebiler, Trailer, �������������������������������������� �!"���#�������� ��$�%���� Campingvogne, Motorcykler, ������ �� ����� ���������� ����� �����������������������������������������&������"� ����'���%�� Minibusser op til 3500 kg. Vi udfører Tempo-100 Tyskland

��������� ��������������������� �������� ��

Industrivej 14, 8680 Ry

samt miljømærker Tyskland �������������������������������&�()������!"���������%�������! Tlf : 30275102 ������ �� ����� ���������� ����� ��!��*)!+�%������%�����

Siggaard Biler Burmlundvej 4 · Gl. Rye · 2028 1614. www.siggaard-biler.dk · salg@siggaard-biler.dk

��������� ��������������������� �������� �� ,��)�����"-���...�����������% /��&� ��#�*��0��������� ��(�����12'��1

Bygma Them Eksportvej 5 · 8653 Them · Tlf. 87 98 11 50 · Fax 87 98 11 59 email: them@bygma.dk Brug den lokale trælasthandel og byggemarked, vi er lige i������ �� ����� ���������� ����� ��������� ��������������������� �������� �� nærheden.

46

Bytorvet 22 · 8680 Ry 8788 0810 ry@nytsyn.dk · www.nytsyn.dk


aluar, MDE

Computer problemer ? BRUNHØJVEJ 3 - 8680 RY TLF. 8689 2333 - FAX 8689 0193 www.rytb.dk

Design af hjemmesider, opsætning af webshop, brochure, plakater, kataloger Salg af PCér, bærbare PCér, skærme, trådløse routere, printere, tilbehør Reparation af PCér. virus og spam problemer. Installation af software og opsætning af netværk, trådløse routere. Kommer gerne hjem til jer. Skolebakken 6 ● Gl. Rye ● 8680 Ry ● Tlf.: 20 94 29 99 ● 86 89 00 31 kwd@kimerwebdesign.dk ● www.kimerwebdesign.dk

�������

Vi vil være din foretrukne ejendomsmægler

��������� ������������������������������������

EJENDOMSMÆGLERKÆDE FOR DANSKE BANK KONCERNEN

RY RY

Ansv. Ansv. indehaver indehaver Annette Annette Rønne Rønne Statsaut. Statsaut. ejendomsmægler ejendomsmægler & valuar, & valuar, MDE MDE Randersvej Randersvej 11 A, 11 8680 A, Ry 8680 Ry ry@home.dk ry@home.dk

Tlf. Tlf. 86 89 8621 8900 21 00

Fyrreskrænten 1, Gl. Rye 8680 Ry Morten Elmgaard Morten Elmgaard Anders Lousdal Anders Lousdal Salgschef Salgschef Statsaut. ejendomsmægler Statsaut. ejendomsmægler 48 89 86 89 Tlf.: Statsaut. ejendomsmægler Statsaut. ejendomsmægler & valuar, MDE & valuar, MDE & valuar, MDE & valuar, MDE

Ann-Sofie Nørby Ann-Sofie Petersen Nørby Petersen Intern sælger Intern sælger

www.home.dk www.home.dk

A/S Klostervej 6 F, 8680 Ry

8689 1166

- det professionelle valg, siden 1968

Skal vi også tegne din nye have... Se mere på www.nylund.dk

Garanti på kvalitet

Hjarsbækvej 21 · Gl. Rye · 8680 Ry tlf. 86 89 82 00 · www.nylund.dk · mail@nylund.dk

Låsby Telt og Serviceudlejning

Åbningstider: Hele ugen - også lørdag/søndag

9.00-17.00

Klik ind på min hjemmeside:

drop reklamebureauet.dk - det gør kunder fra hele landet

Tlf. 8695 1665 Inge og Hans O. Iversen

Ole Rømersvej 20, 8670 Låsby

laasby-festudlejning.dk · laasbytelt@hotmail.com

86 89 89 72 Ryesgade 25 · Gl. Rye pt@ptgrafisk.dk www.ptgrafisk.dk

MAD UD AF HUSET På Knudhule har vi smørrebrød, platter, pålægsfade samt osteanretning - som mad ud af huset til afhentning.

N Å R G ODT NOK IKKE ER NOK Rimmersvej 10 · 8680 Gl. Rye · Telefon 86 89 86 74 Mobil 23 61 04 74 · klbygglrye@pc.dk

Randersvej 88 · 8680 Ry · 8689 1407 · www.knudhule.dk

47

Kristine Porse Kristin Kl Statsaut. ejendom Statsa & valuar,


Aktivitetskalender for Gl. Rye Dato

Aktivitet

Sted

November 14. Rockpop og Gud – på dansk 18. Skolefest kl. 19 28. Julemand og juletræstænding kl. 14.30-16.30 28. Adventsgudstjeneste med brunch kl. 10

Arrangør

Kirken Menighedsrådet Gl. Rye skole Skolen Skolegården Borgerforeningen Kirken Menighedsrådet

December 2. Bøger vi ka li (Torben Steen) kl. 19.30 Gl. Rye Bogcafe Bogcafeen 5. Møllemarked Møllen Gl. Rye Møllelaug 7. Gudstjeneste kl. 14 Dalbogaard 18. Mtb o-løb kl. 14-16 Klubhuset Gl. Rye mtb 19. Julen synges ind kl. 16 Kirken Menighedsrådet 20. Juleafslutning Bison og dagplejere kl. 10 Kirken Menighedsrådet 21. Juleafslutning Gl. Rye skole kl. 8.30 Kirken Menighedsrådet Skolen 24. Gudstjeneste kl. 10 Dalbogaard Januar 15. Mtb o-løb kl. 14-16 Klubhuset Gl. Rye mtb 18. Gudstjeneste kl. 10 Dalbogaard 20. Koncert Christian Alvad kl. 19.30 Kirken Menighedsrådet 24. Foredrag: Jens Andersen om børnebogs forfatteren Ole Lund Kirkegaard kl. 19.30 Gl. Rye Bogcafe Udsyn & Gl. Rye Bogcafe Ry Bibliotek 29. Fest for byens foreninger kl. 18.30 Hallen Grif/Borgerforeningen 31. Filmstudiekreds kl. 19.30 Sct. Sørens Hus Menighedsrådet Februar 1. Gudstjeneste kl. 14 Dalbogaard 27. Musikalsk bibelfortælling (Klezmerduo) kl. 14 Kirken 28. Lysbilledforedrag - Jakob Holdt: Om at sige ja og integrerer os med de andre kl. 19.30 Sct. Sørens Hus

Menighedsrådet Menighedsrådet Udsyn Himmelbjergegnens Debatforening

FredagsCafé på Gl. Rye Kro kl. 14 -17 Det nye initiativ med FredagsCafé er skudt igang. Kom og vær med den sidste fredag i måneden. Vil du maillisten og få en lille reminder, så mail til: sl@davidsuperlight.dk

Fredag den 26. november Fredag den 28. januar Fredag den 25. februar Åbent for alle i Gl. Rye

48