Aktuelt nr. 37

Page 1

D

et

er n si g ma

elv - for det står i... er man s

Nr. 37 · maj · 2010

GL. RYE

Møllemarkedet byder på nye oplevelser Side 26

Gl. Rye portræt

Kroværten løber langt... Trods sine kun 55 år er Anker Ankersen en særdeles erfaren krovært. Han har drevet Gl. Rye Kro i 30 år.

Gl. Rye Skole i Berlin Side 39

Gymnastikopvisning

Side 6

1


I GL. RYE Nyt fra GRIF...................... side 6 Nyt fra FDF........................ side 12 Borgerforeningen............ side 20 Sognemenigheden........... side 26 Gl. Rye Skole..................... side 38

Produktion Layout: pt·grafisk.dk Oplag: 1.100 stk.

Redaktion

Ansvarshavende redaktør: Henrik Lund Sognepræst

Tine Lindberg GRIF

Peter Hald Borgerforeningen Skribent

Lars Bitsch FDF

Karen Thomsen Skribent

Martin Skaar Jacobsen Skribent John Jensen Kasserer

Peer Thøgersen pt grafisk.dk

pt@ptgrafisk.dk

Næste nummer af Aktuelt i Gl. Rye udkommer i august. Deadline søndag den 8. august (skal overholdes) Indlevering af materiale til: Henrik Lund, Præstegårdsvej 1 8689 8037 Mail: hlu@km.dk eller pt@ptgrafisk.dk

22

Kroværten løb Anker Ankersen, indehaver af Gl. Rye Kro, har gennemført et maratonløb – trods en femdobbelt bypass-operation Af Peter Hald

Køkkenet i Gl. Rye Kro er et travlt sted. Det bobler og syder i de store gryder, og når der kommer mange gæster, er der fart over feltet. Og det er lige noget, der passer krovært Anker Ankersen. Han holder faktisk af at have travlt. Anker Ankersen har ellers sådan en rolig og afslappet væremåde, men tag ikke fejl. Han kan løbe stærkt. Bogstavelig talt. Sidste år gennemførte Anker Ankersen maratonløbet i Berlin på fire timer og 15 minutter. En pæn tid. Især taget i betragtning, at den 55-årige Anker Ankersen et par år før havde fået en femdobbelt bypass-operation… - Da jeg fortalte min læge, at jeg havde tænkt mig at løbe Berlin Maraton, studsede han noget og sagde, at han aldrig før havde hørt om nogen, der havde løbet et maratonløb efter en femdobbelt bypass. Det fristede lidt. Jeg blev selvfølgelig tjekket før løbet, men det gik fint. Jeg kom ind som nummer 16.400 ud af de 35.000, der gennemførte, fortæller Anker Ankersen.

Da Anker Ankersen overtog Gl. Rye Kro i 1980, gik der ikke lang tid med at tilpasse sig: - Det var ligesom at komme hjem. Min mor er født er i Gl. Rye, og min far arbejde som kommis i Brugsen under krigen, så alle i byen kendte os jo og accepterede os med det samme, siger Anker Ankersen, der selv voksede op i Salten.


Gl. Rye portræt

ber langt Bentøjet voldte ingen problemer, og han slap for skader – bortset fra en vabel på lilletåen.

Bjergløbet Anker Ankersen løber ikke Berlin Maraton i år, men til gengæld vil han give sig i kast med ”Bjergløbet” i Virklund den 6. juni. Det er heller ikke for tøsedrenge. Anker Ankersen tager den længste rute på 27 kilometer, og han er forberedt på, at det bliver en skrap omgang: - Man kalder Bjergløbet for Danmarks hårdeste motionsløb. Det hedder ikke bjergløb for ingenting, for man løber i et meget kuperet terræn. Det er næsten ligeså slemt som et maratonløb, og det vil nok tage mig tre timer, forklarer han. Tre af de unge medarbejdere på kroen løber med. De nøjes dog med den ”korte” rute på 12 kilometer. Anker Ankersen har været inkarneret motionsløber nu i godt tre år, og træningen er seriøs. Tre gange om ugen løber han langs de lokale veje, og det er ture på 10 til 20 kilometer. Løbeturene gennemføres af og til på skæve tidspunkter, og Anker Ankersen kan sagtens finde på at løbe en tur sent om aftenen, når arbejdet er slut.

30 år med kroen Også inden døre får Anker Ankersen taget en hel masse skridt. Han har som regel en lang arbejdsdag, og i årenes løb er det blevet til mange dage på kroen. Rigtig mange endda. Den 1. marts i år var noget af en skæringsdato for Anker Ankersen, for da kunne han fejre, at det var 30 år siden, at han overtog kroen. Umiddelbart har kroen måske ikke forandret sig så meget, men der er alligevel sket en del forandringer. I 1982 blev kroen udvidet med et anneks og en festsal, og i 1987 kom en ny værelsesfløj med 12 værelser og en swimmingpool til.

Anker Ankersen løber altid iført en nærmest selvlysende grøngul løbejakke. Han holder meget af at løbe på asfalt, og så gælder det om at være trafiksikker.

Køkkenet er Anker Ankersens foretrukne domæne. Her har han gang i en ordentlig grydefuld sovs

Flere større udvidelser bliver det nok ikke til, men Anker Ankersen overvejer at skaffe lidt mere plads på overetagen. - Min kone og jeg bor jo her på kroen, og vi kunne finde nogle ekstra kvadratmeter ved at købe et hus og bo et andet sted og derefter modernisere kroens overetage, forklarer han.

Nok har menuerne fulgt med tiden, men der er stadig tale om kromad i den bedste danske tradition: - Det er jo ikke nok med små fine franske retter. Der skal være nok mad, og heldigvis er det klassiske danske køkken jo kommet på mode igen, konstaterer kroværten.

Trives i køkkenet

En hel del norske turister besøger kroen i Gl. Rye, og de finder som regel, hvad de søger:

Menukortet har selvfølgelig forandret sig i årenes løb, indskyder Anker Ankersen, der er uddannet kok. - Jeg laver da stadig mad. Faktisk har jeg det allerbedst, når jeg arbejder i køkke net, tilføjer han.

- Nordmændene spørger ofte: ”Laver I mad – eller er det bare pynt?”, fortæller Anker Ankersen med et lunt grin.

Fortsætte næste side

33


Gl. Rye portræt Som at komme hjem Anker Ankersen var kun 25 år, da han overtog Gl. Rye Kro. Tidligere havde han arbejdet som kok i Herning Centret og messehallerne. Men springet til Gl. Rye var ikke stort eller vanskeligt. - Det var ligesom at komme hjem. Min mor er født er i Gl. Rye, og min far arbejde som kommis i Brugsen under krigen, så alle i byen kendte os jo og accepterede os med det samme, siger Anker Ankersen, der selv voksede op i Salten. I alle de 30 år med kroen har han haft sin hustru Anny til at give en uundværlig hånd med. Men parret har også et liv ved siden af kroen. - Vi kan godt lide at have travlt, men vi er også gode til at holde ferie. Hvert år i januar tager vi af sted, og de senere år er turen gået til Thailand, siger Anker Ankersen.

På to hjul Her i forårsmånederne bliver der også mulighed at pleje en anden fritidsinteresse: Motorcyklerne. Både Anny og Anker Ankersen kører motorcykel. Anny kører på en 400 kubik

Yamaha af nyere dato, mens Anker har en klassisk BMW fra 1972. Det er en gammel politimotorcykel, og da den er udstyret med hvide tasker, ligner den stadig en af ordensmagtens maskiner. At Anker Ankersen plejer at køre i sort læderdragt fuldender blot politi-looket. Det kan der komme en del pudsige episoder ud af. - Engang da jeg var de at køre en tur med min datter bagpå, holdt vi en pause ved Nørre Snede. Mens vi holdt der, så vi en Golf GTI med en flok unge fyre komme drønende meget hurtigt. Så fik de øje på os, og chaufføren bremsede så voldsomt, at vi troede, at bilen ville slå en kolbøtte. Han fik heldigvis styr på bilen, og det viste sig selvfølgelig, at de troede, at vi var motorcykelbetjente, fortæller kroværten. De kommende måneder bliver der måske ikke voldsomt meget tid til at lufte motorcyklerne. Nu er det højsæson for konfirmationer og selskaber, og om sommeren åbnes der for udendørs servering i kroens have. Men som nævnt i indledningen – Anker Ankersen har ikke noget imod, at der er fart på.

Bålhytte er klar En splinterny bålhytte er nu blevet indviet i Gl. Rye. Bålhytten ligger i nærheden af ”Kræshuset” og er blevet til på initiativ af Mølleskolen i Ry, som vil bruge hytten som en ”skovfritter”. Bålhytten kan også bruges af andre, især om aftenen og i weekender. 4

Hytten er et lokalt Grønt Partnerskab-projekt – dvs. et lokalt projekt, der gavner naturen, friluftslivet eller viden om naturen – og samarbejdspartnere har været Mølleskolen, Danmarks Naturfredningsforening, Skovog Naturstyrelsen samt Borgerforeningen i Gl. Rye.


ervsportræt

Erhv Annonce

Erling Birk Jensen Nylund Planteskole mail@nylund.dk

- den moderne

Køkkenhave... En køkkenhave kan sagtens tilpasses til den moderne have. Havens spisekammer - stort som lille placeres som et dekorativt element i den mest solfyldte del af haven. Du kan dyrke i bede helt ved jorden, lettere og meget dekorativt er højbede. Køkkenhaven leverer friske grøntsager hele sommeren og giver os og kommende generationer et forhold til det at dyrke jorden! Desuden er der sund økonomi i, at dyrke en del af sine grøntsager selv.

Køkkenhaven - mere populær end nogensinde! Du kan sagten nå det endnu i år! Der er ikke to forår der er ens. Foråret i år har ladet vente på sig. Det ser nu endelig ud til at varmen har fået overtaget, men vi er endnu bagefter et “normalt” forår. Derfor kan du også sagten nå, at så og plante i din køkkenhave.

5


GRIF

tører for naster og instruk Tak til alle gym denne sæson. dskaber der har slæbt re Tak til forældre gang på gang. r til en ny ten af septembe På gensyn i mid på GRIF´s s se n ka d s tilbu sæson. Næste år io august. eller hjemmeside med være instruktør at til t Har du lys gy fra mld så kontakt en hjælper på et ho nastikudvalget.

6


g n i n s i v p o k i Gymnas t on... s - vi ses næs te sæ

7


Seks lidt spændte men kampivrige piger inden kampene.

De seje piger” fra Gl. Rye I forbindelse med året indendørs skolefodbold for piger var Gl. Rye bl.a. repræsenteret med ”De seje piger” fra 0. klasse. 6 ”uøvede” men seje fodboldpiger drog lørdag den 10. april til Herskindhallen, med forældre og søskende som heppere. Her skulle de spille 3 fodboldkampe mod andre 0. klasser... og de kæmpede, løb, taklede, brugte bander og skød med alt hvad de havde i sig...og det gav resultat. Den første kamp spillede de 1-1, den næste vandt de 2-0 og den sidste vandt de 2-1. Så det var 6 seje, viljestærke, stolte men også lidt trætte piger der glade modtog deres guldmedaljer...Tillykke. En rigtig god oplevelse for pigerne samt deres heppere.

Seks seje, glade, stolt, trætte og ”sultne” piger med deres guldmedalje 8 8


Formandens beretning for 2009 Jens Overgaard Formand

Så er endnu et GRIF år ved at synge på sidste vers, og det er tid til at se tilbage på året som er gået. Et år der har båret præg af ny formand. Ved ekstra ordinær generalforsamling torsdag d. 2. April, vælges Jeg som formand, efter 7 år ved Anders Pilgaard som formand for GRIF. Grif er en bæredygtig forening med 6 under afdelinger, og i alt 641 friske idrætsudøvere i alle aldre. En såkaldt paraply organisation under DGI Midtjylland. Grif har en sund og stærk økonomi, med et stort netværk af frivillige trænere og ledere som alle yder et stort stykke arbejde.

Tanken er ikke at vi i bestyrelsen skal diktere hvad der skal ske i de enkelte afd. Vi skal se på om vi kan lave nogle veje, principper, arbejdsgange, som er med til at skabe plads til initiativer, og den gode idé i Grif. Bestyrelsesarbejde handler desuden om alle de praktiske ting som at få en organisation til at fungere. Aktiviteter i grif regi. Søge tilskud til medlemmer + materiale, hal tider, klubhus, kiosk, nøgler, tyveri, tv, forsikringer, tlf. bøger, julekalender, økonomi osv.

Sikkerheden i og omkring hallen har i dette GRIF år været i fokus pga. et par alvorlige ulykker. Vi har haft et uheld med et væltet håndbold mål, som har medført en alvorlig skade på en idrætsudøver. Dette har skærpet bestyrelsens opmærksomhed på sikkerheden i hallen og vigtigheden af at sikre redskaberne grundigt nok. Dette kan ikke siges for mange gange. Det er vigtigt at sikre redskaber i hallen for at undgå person skader på vores børn og de voksne der bruger hallen.

Grif er en forening fuld af traditioner, hver udvalg køre sit idræts år, med turneringer, stævner, opvisninger, diverse oplevelser, arrangementer osv. Aktiviteter som er med til at skabe en sjov og bæredygtig idrætsoplevelse for hver enkelt idrætsudøver i Grif.

Efterfølgende skete det, som alle frygter, at en person afgik ved døden under en idrætsaktivitet i Gl. Rye.

Som ny formand i GRIF, har jeg valgt at ligge mine kræfter i bestyrelsesarbejdet. Det har været vigtigt for mig fra dag 1, at komme i kontakt med de enkelte afdelinger og se arbejdsgangen i de respektive udvalg. Jeg har snakket med mange mennesker rundt om i byen, og har brugt en del tid i og omkring hallen og idrætsfaciliteterne. Jeg mener at det er vigtigt i en Bestyrelse som GRIF, at snakke principper, visioner og opsamle viden fra borgerne om hvad der røre sig i vores by. Vi skal skabe et bæredygtigt idrætsmiljø, der fremmer det fælles mål for GRIF – nemlig en alsidig vifte af idrætstilbud til byens borgere. Igennem året har vi haft en del nye tiltag som f.eks. at få indført det nye online tilmeldings / betalings system Conventus. Hjemmesiden har ved samme lejlighed fået en opstramning og sideløbende med en hel del praktiske projekter, er hovedbestyrelsen i gang med en visions debat for fremtidens GRIF. En spændende debat, som i samarbejde med DGI konsulent AP (Anders Pedersen) skal sætte fokus på foreningskulturen i Grif. Et projekt der starter i Bestyrelsen, og efterfølgende skal brede sig som ringe i vandet til de enkelte udvalg, til trænere og ende ved dem det hele handler om - de aktive idrætsudøvere i Gl. Rye.

Sportsfest den 3. weekend i august, med idræts aktiviteter på tværs – var i 2009 fordelt over over 3 dage. Med den traditionsrige fodboldturnering fredag aften, og i silende regn lørdag med hoppeborge, boder, musik, diverse idrætsaktiviteter, fodbold og håndbold stævner formiddag for op mod 300 unger og senior fodbold lørdag eftermiddag. I år deltog MTB klubben med cykelløb. Super arrangement, med samarbejde på tværs af foreningerne i vores by. Lørdag aften var der traditionen tro, udendørs fest med over 100 deltagere.

Denne episode har efterfølgende medført en del snak om førstehjælpskurser, og hjertestarter i byen. Vi har i et samarbejde med skolen taget initiativ til, at søge trygfonden om en hjerte starter til fællesbrug for skolen og byens øvrige foreninger. Skolen bliver initiativtager og vil samle en styrer gruppe der skal koordinere hvor, hvordan, hvem osv. som skal bruge hjerte starteren i fremtiden.

Kiosken er i år blevet klassificeret med en elite SMILEY. Det betyder at fødevarekontrollen nu kun kommer på besøg hvert andet år, hvorimod det tidligere har været hvert år. Der var ingen anmærkninger i år og alt gik flot igennem. Det betyder dog, at der ved stævne arrangementer, opvisninger m.m. skal udføres egenkontrol af det der sælges. En opgave der skal uddybes mere grundigt i året som kommer.

Træner festen sidst i januar blev et brag af en fest. En fest for alle de aktive trænere og frivillige i foreningen. Der var god mad fra den lokale Kok Morten Kimer , musik som vi plejer, og dans til langt ud på natten. Denne beretning skal slutte af med en stor tak til trænere og frivillige som er med til at gøre idrætslivet i Gl. Rye til det, det er i dag. Stor tak til alle udvalg, og udvalgsformænd for det store arbejde der lægges her. En tak til alle de øvrige foreninger og skolen i byen for samarbejde med Grif.

425 års jubilæum i samarbejde med de øvrige foreninger, skolen og kirken for kongevalg i skt. Sørens Kirke var en succes på tværs af byen.

9 9


Street Handball

Prøv at spille

Håndboldafdelingen i Gl. Rye IF giver to fredage i maj mulighed for, at man kan prøve det nye spil Street Handball. Fredag 14. maj og fredag 28. maj kommer håndboldsporten ud i skolegården på Multibanen ved boldbanerne. Begge dage er tidspunktet kl. 15.30. Håndbold er en af de mest populære sportsgrene herhjemme. Alligevel bliver håndbold sjældent fundet frem i idrætstimerne og er næsten umulig at finde i skolegården. Det er en udvikling, som det danske firma Street Handball nu vil lave om på. De vil have håndbolden tilbage i og skolerne og tilbage i skolegården.

- Vi har udviklet en bold som gør, at alle kan være med uanset alder, køn eller motoriske evner. Derfor mener jeg, at Street Handball er en perfekt mulighed for at integrere håndbold i idrætstimerne, siger Lasse Boesen fra håndboldklubben SG Flensburg-Handewitt og en af de tre spiludviklere bag Street Handball.

i Gl. Rye

En bold for alle

I samarbejde med den danske producent af bolde, Select, har Street Handball udviklet en særlig bold. Den skulle være blød og kunne føles, styres og beherskes med hænderne. Efter et hav af boldprøver fandt man i fællesskab frem til den helt rigtige. En bold, hvis specielle overflade gør den nem at holde om og håndtere for både store og små hænder. Den grønne kugle er blødere end en almindelig håndbold, men er samtidig robust nok til at kunne holde til alt lige fra græsplænen i haven til asfalten i skolegården. Bolden gør det muligt, at man spiller sammen på tværs af alder og køn, uden at man mister ”nerven” i spillet, nemlig bolden. Prøv selv spillet fredag 14. maj og fredag 28. maj på Multibanen i skolegården ved boldbanerne. Læs mere om Street Handball på www.streethandball.org

Lasse Boesen har været med til at udvikle spillet Street Handball

Zumba

– en ny træningsform

Birgitte Nicolaisen

I de sidste måneder har vi hørt om Zumba Fitness i TV, radio, på nettet og i de skrivende medier. Hot Latin amerikansk musik med hotte dansetrin som skaber glæde, energi, grin og høj puls.

10

Mange grundtrin har rødder i aerobic. Men det særlige er den latinamerikanske musik med salsa, samba og merengue. Dette vil vi selvfølgelig også gerne tilbyde i Gl. Rye.

Straks vi hørte om Zumba sendte vi interesserede instruktører/ gymnaster af sted på workshops for at finde ud hvad det var. Og senere på forsommeren drager der også et par stykker af sted på yderligere kursus. Så glæd dig til vinteren, hvor denne træningsform vil blive en del af voksengymnastikkens tilbud. GRIF gymnastik


GRIF hovedbestyrelse Formand:

Jens Overgaard Rimmersvej 8 86 74 00 34

jensovergaard@gefiber.dk

Næstformand:

Sportsfest torsdag d. 12. til lørdag d. 14. august Sine Bang Olesen

Sæt allerede nu kryds i kalenderen den 12-14. august 2010, hvor årets sportsfest løber af stablen og glæd jer til et par dage med masser af sport og hygge for hele familien! Igen i år vil vi sætte rigtig meget fokus på idrætten, men der bliver selvfølgelig også plads til børneloppemarked, tombola og hoppeborge, ligesom GRATIS morgenmad og musikalsk underhold-

ning lørdag morgen også får plads i programmet. Sportsfesten afsluttes lørdag aften med et brag af en fest, hvor alle er velkomne, uanset om man dyrker sport eller ej! For at få hele arrangementet til at køre, er det nødvendigt med mange hjælpere undervejs. Har du lyst til at give en hånd med, enten under sportsfesten eller i planlægningen, så send en mail til Sine (bang@olesen.mail.dk) eller Conny (conny.tegtmeier@gmail.com).

Søren Lauritsen Formand Gl. Rye IF- Fodbold

I Gl. Rye IF har vi med virkning fra 2010 indført elektronisk tilmelding/betaling via vores hjemmeside www.glryeif.dk. Det har igennem lang tid været et ønske fra hovedbestyrelsen og de forskellige afdelingernes kasserere at vi i Gl. Rye IF fik indført et system til online betaling, da udskrivning af girokort og ikke mindst rykkermeddelelser optog en stadig større arbejdsbyrde for de frivillige kasserere. Derfor har vi i fodboldafdelingen påtaget os at være prøveklud, sådan at alle der ønsker at være en del af Gl. Rye IF – Fodbold i år skal tilmelde sig og betale online. Dette sker som sagt for at aflaste vores kasserer. Systemet er sådan bygget op at kun medlemmer som har tilmeldt sig og betalt for kontingent vil få kampsedler og anden relevant information. Derfor vil jeg gerne opfordre alle vore mange medlemmer, unge som gamle, til at besøge vores hjemmeside på www.glryeif.dk og tilmelde sig det ønskede hold under fodbold/tilmelding.

Samtidig vil jeg gerne slå et slag for vores nye opdaterede hjemmeside, der mangler stadig en del indhold.. men både håndbold, badminton, bordtennis & motionister har lovet at komme efter det. For fodboldafdelingens side har vi forsøgt at skabe en let overskuelig holdoversigt, information om hold, trænere, kampe, kampresultater og meget mere kan du finde på hjemmesiden. I løbet af sæsonen vil siden blive opdateret med billeder, kampreferater og meget meget mere. Desuden har vi indført en fælles kalender på forsiden, som vil blive opdateret med de aktiviteter vi tilbyder i Gl. Rye IF. Så hvis du planlægger en større aktivitet i Gl. Rye, f.eks. et mountainbikeløb, så tjek lige vores kalender og se om det halve Gl. Rye er optaget med andre aktiviteter først. I fodboldudvalget ser vi frem til et begivenhedsrigt 2010, hvor vi vil gentage vores store succes med et stort fodboldstævne til sportsfesten. Desuden får vi besøg af DGI karavanen den 12. juni, hvor der bliver masser af aktiviteter for børn og unge, men mere om dette senere. Med ønsket om en sjov, spændende og udfordrende sæson vil jeg ønske alle nye og gamle medlemmer velkommen til sæsonen 2010.

rikke.oestergaard@glrye.dk

Kasserer:

Henrik Christensen Møllestien 7 87 88 06 10

HRC@BDO.dk

Sekretær:

Tine Lindberg Lyngdal 19 86 57 95 55

lindberg67@gmail.com

Formand Badminton:

Webnyt fra GRIF

Rikke Østergaard, 35 11 64 10 23 29 61 13

Torben Sørensen Rimmersvej44 86 10 79 22

sorensents@gmail.com

Formand Gymnastik:

Birgitte Nicolaisen Lille Vangsvej 3 87 88 32 31

birgitte@gefibermail.dk

Formand Bordtennis:

Jørgen Axelsen Rimmersvej 7 86 89 84 46

jaa@dmu.dk

Formand Håndbold:

Peder Vejsgaard Storesand 15 86 12 00 06

pev@scanprint.dk

Formand Fodbold:

Søren Lauritsen Rimmersvej 13 20 22 85 70

lauritsenglrye@gmail.com

Formand motionister:

Jens Erik Fischer Gerstedvej 12 86 89 84 23

gerstedvej@fischerweb.dk

Fodbold kontaktperson: Ungdom: Erik Nørgårds tlf. 87883100 Senior: Morten Bohøj 22 29 44 75 morten@hh3e.dk

11


FDF

Forårsmarked 2010 En kold vind fra vest var en flittig gæst på årets forårsmarked 17. april. Markedet var godt besøgt, men vejret opfordrede ikke til at stå og hyggesnakke. I hvert fald ikke udenfor. Dette betød at der var tryk på indenfor i Kræshuset, hvor de flittige køkkenfolk (heldigvis) ikke havde et roligt øjeblik.

De traditionsrige lagkager fik på ingen måde lov til at stå at tørre ind. De blev langet over disken i samme øjeblik de blev færdige. Forårsmarkedet er af uvurderlig betydning for økonomien i FDF, og markedet endte også i år med et flot resultat – 35.000 kr. Fra FDF Gl. Rye skal der lyde en stor tak til alle de frivillige der før, under og efter var med til at markedet igen i år blev en succes. Vi glæder os til at se jer alle næste forår.

12 12


0

Kredsleder:

Kjeld Christensen Ryesgade 39 8689 8231

Tumlinge:

Rikke Zink Sivertsen Søndergade 62 kdl. 8740 Brædstrup Tlf. 26311184

kjankc@gmail.com

1. pilte Lars Skifter Bitsch Horsensvej 30 Gl. Rye 8689 8936 skifterbitsch@privat.dk 1. væbnere: Jesper Madsen Vesterled 16 , Glarbo, 8689 8964 / 2040 5218

2. væbnere: Sissel Pedersen Lindholmvej 41 8689 8513

Seniorvæbner: Ann Katrine Pedersen Lindholmvej 41

Markedet var godt besøgt, men vejret opfordrede ikke til at stå og hyggesnakke. I hvert fald ikke udenfor.

Seniorer:

annkatrinebreth@yahoo.dk

Kjeld Christensen Ryesgade 39 8689 8231 kjanks@gefiberpost.dk

Kasserer: Claus Riber Jægergårdsvej 10 A 6035 5015

Sogneindsamling FDF i Gl. Rye stod søndag den 7. marts for indsamlingen af penge til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe sulten i verden

Ny forkvinde i FDF. På bestyrelsesmødet d. 18 marts blev der valgt en ny kvinde til at stå i front for FDF Gl. Ryes bestyrelse. Ny forkvinde blev Tina G. Madsen fra Glarbo – Mor til Svend, Anna og Jens som alle er FDFere. Vi siger hermed et stort TILLYKKE til Tina. Samtidig vil vi rette en stor og varm tak til Susanne Kann (afgående forkvinde) for det arbejde du har lagt i FDF gennem årene

claus_riber@yahoo.dk

Bestyrelsesforkvinde Tina G. Madsen Vesterled 16 8680 Ry 2965 3646

tinagmadsen@gmail.com

Udleje af Kræshus: Lene Skifter Horsensvej 30, 8689 8936

skifterbitsch@privat.dk

Kræshuset Horsensvej 33, 8689 8246

13 13


Fyrst Igor og Bubbi

Bjørnene

ts

-kræsweekend i mar

Bitsch FDF Gl. Rye dog en blå himmel, da fra e ed nn ski Solen på vej til årets – rup ård i Brædst af sted mod Sømoseg kræsweekend. FDFere, og de lejren af de største Hvert år arrangeres være Bubbi Bjørt at temaet skulle havde i år beslutte nene. indkvartering optagelsesbane og Efter en omfattende udsættes for lle ng, hvor FDFerne sku gik et stort løb i ga cisionskast, præ t de an t nd Der var bla alverdens opgaver. på aftenen re og ringridning. Sene pludselig hovedbruds-opgaver g do som ldning/lejrbål, t var der stor underho en jag ud i den jagt på Fyrst Igor – blev afbrudt af en natmørke skov. id strabasserne. overlevede imidlert Alle bubbivenner d, og alle kunne lingsdrik og blev go Fyrst Igor fik forvand er – ondskaben eft n d Gl. Rye dage drage veltilfredse mo var besejret. ling til folkekirditionen tro indsam I Gl. Rye var der tra n bl.a. at samle ve ga op r nne gang va kens nødhjælp. De En fin afslutning ælvsofrene på Haiti. penge ind til jordsk sweekend. på endnu en god kræ satsen og køkkenfolk for ind ere bn -væ Tak til senior

Tekst/billeder: Lars

14


Stor pengegave til Gl. Rye Mølle af Henrik Bredmose Simonsen

Glæden har været stor på Gl. Rye Mølle i de sidste uger. Lige før påske fik Gl. Rye Møllelaug & Museumsforening meddelelse om, at Paula og Axel Nissens Legat vil støtte restaureringen af møllen med 300.000 kr. Dermed er man i mål med at skaffe fondsstøtte til restaureringen af den gamle mølle Det er et fond med lokal forankring, som har hjulpet Gl. Rye Mølle helt i mål med det store restaureringsprojekt. Paula og Axel Nissens Legat har nemlig baggrund i Larsen-familien, en af de tre familier bag F. L. Smidth koncernen. De to andre er familierne Smidth og Foss. De tre familier har i over 100 år har haft tilknytning til Gl. Rye-egnen og særligt området ved Salten Langsø. Tidligere i marts kom der tilsagn fra Augustinus Fonden om 100.000 kr., og sammen med donationer på hver 30.000 kr. fra henh. Frimodt-Heineke Fonden og Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond er målet på 460.000 kr. nået. Det er budgettet for 3. og sidste etape af restaureringen med nye vinger og nyt krøjeværk samt restaurering af gulve og murværk i møllebygningen. Hertil kommer, at Salten Langsø Skovadministration A/S sidste sommer gav tilsagn om at give træet til møllevingerne. Nu skal så sidste del af restaureringen i gang. Planen er, at de nye vinger og krøjeværket skal bygges ved siden af Museet på Gl. Rye Mølle hen over sommeren. Men først skal 2-3 douglasgraner fra Salten Langsø Skov fældes og saves op på et savværk. Det er den lokale tømrer Benny Jensen fra VJ Byggeservice i Ry, som skal stå for fremstillingen af møllevingerne. Det var også Benny Jensen, som stod for arbejdet med at restaurere møllehatten.

Benny Jensen har fremstillet en model af en møllevinge for at kunne bygge de 18 m lange møllevinger på den helt rigtige måde.

Hvornår møllevingerne og krøjeværket er færdige og kan komme på plads på møllen, er nok for tidligt at sige. Men mange i Gl. Rye og omegn ser uden tvivl frem til dagen, hvor byen får sin gamle profil med møllen med møllevinger igen.

15


Gl. Rye er

et økol

Bonus pater familias Gl. Rye alias Jan Uhrskov Kristensen med sin sølvgrå VW Transporter. Og den er god nok – hjemme venter 4 børn og 1 kone på morgenbrødet. En af flere familier i Gl. Rye, som er med til markant at hæve gennemsnittet af antal børn pr. familie i forhold til resten af Danmark.

Af Martin Skaar Jacobsen

Hvis Gl. Rye var en bil, var den nok et rugbrød. Altså, den slags på 4 hjul og to rækker bagsæder – med plads til hele familien, som er større i Gl. Rye end landsgennemsnittet. I dag kender de fleste vist bedre ”rugbrødet” som en VW Transporter. På hvide plader med bagsæder hører den ikke til de billigste modeller i landet her. Men hvad gør det, når borgerne i Gl. Rye ifølge statistikken skulle have de fornødne økonomiske midler og ikke mindst behovet for at transportere en stor familie. Iflg. Danmarks Statistik (januar 2010) er der 68 pct. flere husstande med 5 medlemmer og ikke mindre end 104 pct. flere husstande med 6 medlemmer i forhold til landsgennemsnittet! Så er det ikke så mærkeligt, at der rent faktisk snakkes om, at koncentrationen af VW Transportere i Gl. Rye er stor…

16 16

Men der er også en regning, som skal betales, og der er vi ikke helt tabt bag en vogn i Gl. Rye. I hvert fald ikke ifølge statistikken, som siger, at der i Gl. Rye er 54 pct. flere husstande end landsgennemsnittet, som kører over 500.000 kr. hjem i årlig husstandsindkomst.

Mange pendlere Den gennemsnitlige årlige husstandsindkomst i Gl. Rye er i øvrigt gns. 420.000 kr. Med 454 husstande (uden opland) skovler vi altså tilsammen godt 191 mio. kr. ind hvert år! Det lyder da meget pænt…! Men der går selvfølgelig også ”lidt” penge den anden vej. Som bekendt er det ikke helt billigt at have bil i Danmark. Og slet ikke to af slagsen. I Gl. Rye er vi 26 pct. flere end landsgennemsnittet, der har 2 eller flere biler. En evt. lukning af busrute 311 vil nok ændre på det tal. Men ellers er vores beliggenhed jo en væsentlig årsag til, at mange har 2 biler, men man må jo lide for skønheden lige omkring os, som man siger!

Et mekka for skønhedsoperationer Apropos skønhed fortæller Danmarks Statistik desværre (!?) ikke, hvor mange i Gl. Rye, der har fået foretaget en skønhedsoperation. Men ifølge tallene skulle der ellers være et godt marked for den slags i vores lille by. Gl. Rye har nemlig ifht. landsgennemsnittet 28 pct. flere 40-49-årige, som må være lige i målgruppen for skønhedsoperationer.

En fantastisk ”avlsby” Godt ord igen. Vi er ifølge Danmarks Statistik 1235 indbyggere i Gl. Rye og en by med en markant stor overvægt (+ 59 pct.) af par med børn. Så der burde trods alt ikke være så stort et behov for skønhedsoperationer…


logisk rugbrød! Gamle (65+ år) er der 28 pct. færre af i forhold til landsgennemsnittet, men de unge kan vi da – ikke overraskende – slet ikke holde på: Der er 37 pct. færre 18-24-årige og hele 72 pct. færre 25-29-årige i vores by end landsgennemsnittet. Men helt ærligt: De skal da også bare ud og opleve verden, som dengang far var ung... Med hjælp fra tallene ser det altså ud til, at Gl. Rye mest bliver brugt til at opfostre afkommet, og det virker da også helt naturligt med trygge rammer, fed natur (endda med egen skov til familiens 4-benede medlem), mange aktivitetstilbud, hyggelig skole, indkøbsmulighed og generelt gode forhold for børn.

En positiv spiral Hvis du tror, at der nu kommer en sang om, at flere skal til bruge spi-

ral for at holde børnefamiliernes dominans nede i vores by, har du gættet forkert! Spiralen handler derimod om dengang Gl. Rye blev kåret som den by i Danmark med flest kreative sjæle. For sådan er vi også! Og ja, spiralen handler om, at hvor godtfolk er, kommer godtfolk hen. Eller: kreative tiltrækkes af kreative, og da der åbenbart er mange kunstnere, musikere, fotografer, arkitekter, journalister og andre skabende mennesker, kommer der flere af dem til. Altså: en positiv spiral!

tur i Dagli’ Brugsen for at se på hylderne, hvem vi egentlig er. (Man må også meget gerne købe ”lidt” ind samtidig, skulle vi hilse at sige fra uddeler Henrik!). Det er nok ingen tilfældighed, at der er en stor økologisk ”ø”; et stort udvalg af fx økologiske øl, vine og mange andre specialiteter. Uddeler Henriks tal i computeren fortæller ham, hvad der går bedst og mest af, og så tilpasser han sortimentet efter os. Sååå… Ud fra dét at dømme må Gl. Rye være et økologisk rugbrød…

Hvor på hylden ligger du? Bilen, antal børn, alder, interesser, faciliteter, næromgivelser osv. fortæller noget om, hvem vi er, men efter at have kigget på tal, tal og flere tal, kunne man jo også gå en

” Det er ikke så mærkeligt, at der rent faktisk snakkes om, at koncentrationen af VW Transportere i Gl. Rye er stor… ”

Billedet snyder. Lene Leth på billedet har slet ikke så mange børn. Hun og manden Henning har ”kun” to – lille Kristian og Katrine i rød bluse. Dermed følger de landsgennemsnittet. De andre piger på trampolinen er veninder fra vejen og ”omegn”: fra venstre Nanna, Maria og Julie.

17 17


Kun en

cykeltur herfra

”Eventyrsøen” er på én smuk og mystisk...

Med Kirsten og Karen på reportagetur til særlige steder med vand, som ligger indenfor cykelafstand af Gl.Rye. Kirsten: Da bibliote-Karen spurgte mig, om jeg ville med på en cykeltur ud til den gamle flyveplads og rundt i området v. Salten Langsø og finde ”særlige steder ved vand”, sagde jeg straks ja. Det er et skønt område, som jeg kender fra mine mange morgengåture derude. Men mit ja var først og fremmest fordi jeg glædede mig til Karens selskab. Vi er i madklub og spiser derfor sammen af og til. Jeg glædede mig til at få lejlighed til at samtale med hende - for man taler så godt sammen når man bevæger sig under åben himmel. Karen: Jeg glædede mig også til cykelturen med Kirsten, og turen vi beskriver kan varmt anbefales. På cykel vil den tage omkring 2 timer afhængigt af pauser, vandreturen noget længere. Tag vandflasken med, og cykelkurven fuld af te, nybagt brød og kage. Turen bliver bedst i selskab med én eller flere, du holder af, men måske endnu bedre, hvis du inviterer én med, som du ikke plejer at være på cykeltur med. Kirsten: Torsdag morgen hentede jeg Karen ved 9-tiden. Der var godt med luft i dækkene, kamera i cykelkurven og lag på lag påklædning, da vejret så gråt og 18 18

vandspejlet var så blankt at træerne både voksede ind i himlen og ned i søen på samme tid.

Geddesø - et yndigt sted...

ustabilt ud. Karen havde rygsæk (med nybagt brød og te) med samt en lille notesbog. Vi kørte syd ud af byen, drejede mod Addit af grusvejen og kom ud forbi det lille hvide husmandssted Krausegård, som var kommandantbolig under krigen. Vi kørte videre mod højre, der hvor vejen deler sig ved en af de gamle bunkere og kørte med Salten Langsø på vores højre hånd. Efter lidt granskov (hvor man kan være heldig at finde Carl Johan i det tidlige efterår) åbner landet sig, og søen (Salten Langsø) kan ses mellem træerne på højre side og ellers står der store enkelte træer i det åbne land Karen: Morgenen var skøn og diset, vi gjorde holdt flere gange og gik ned til den første lille sø, nemlig ”Lille Langsø” 1 og blev forbløffede over, at man kan være så langt væk hjemmefra, så tæt på sit hjem. Kirsten pegede på vandet, hvor

Kirsten: Lidt længere fremme mener Karen, at vi skal dreje fra den gode grusvej og begive os ned ad en langt mere tvivlsom (blød) skovvej til højre. På trods af vejens beskaffenhed fortsætter vi ad det nu ret udviskede spor videre sydpå. Efter lidt kamp med cyklerne i nogle mudrede opkørte spor fører en lille sti ned til en sø, hvor der kan ses et lille sortmalet træhus med stråtag og en lang smal bro er bygget ud i søen. Det er Geddesø 2 ,et fantastisk sted. Privat må det være og tilhører sikkert en Smidt eller Lassen, som jo ejer den meste af området vi befinder os i. Søbunden er god og fast. Vandet tillokkende for et par varme cyklister. Karen. Ja, her er yndigt! Et stråtækt sortmalet badehus og en badebro langt inde i skovens store stilhed. Stedet er privat, men vi har lov at kigge og ånde stedets skønhed ind og bade sjælen. I gamle dage, når Chr.X og dronning Alexandrine besøgte kammerherre Sehested på Addithus, badede de i Geddesø og klædte om i de sorte badehuse inden den forfriskende svømmetur i søen. Som royal og også den gang eksponeret må den dukkert på dette ensomme sted have bekommet dem vel. Kirsten: Turen går videre, og vi ender lige for enden af den gode grusvej vi


oprindeligt kom fra. Der ligger et par feriehuse - en mørk bjælkehytte og et større rødt murstenshus. Vi følger vejen højre om det røde hus og kommer til det sted, hvor to søer løber sammen. Stien fortsætter netop over vandet via en lille bro og vi følger stien derefter lidt opad i skoven. Karen: Ja, det er broen, som deler Køgesø og Salten Langsø 3 som vi cykler vi over. Her er smukt! For ikke så lang tid siden, løb vi hertil på ski på den frosne sø, men i dag er her grønt og forårsfriskt. Vi får øje på to gæs på marken, og højt oppe sejler musvågen og holder øje med os. Kirsten: Her holder vi til venstre og lidt længere fremme kan Karen igen en smutvej ad en skovvej til venstre. Vi følger vejen og kommer ud længere fremme på en grusvej, der er fast og god at køre på. Ude af skoven ligger et åbent område på vores venstre side og skovklædt skråning mod højre. Vi følger vejen til vi gør holdt ved kilderne. 4 Her er en rislen af mange væld, der løber ud og ned ad skovskråningen. Vi plukker brøndkarse ved vandløbene – det smager stærkt og godt. Der er også hvide anemoner i den endnu ikke udsprungne skov. Karen: Ja, det her sted ved kilderne er et helt specielt sted. Ud af bakken strømmer utallige kilder – her er friskt og karskt. Vandet er til at drikke, det er det fineste, klareste vand, der løber lige ud af bakken. Luften er frisk og dufter af

Det sorte badehus, hvor Christian X og dronning Alexandrine skiftede til badetøj...

vand, og jeg siger til Kirsten, at lige bestemt det her sted vil være godt at tage ud til en dag, hvor livet går én imod – det opleves som helende og helsebringende at være her.

Kirsten: Lidt længere fremme ad vejen kommer vi til en større å, der springer ud af et hul i siden af skrænten. Vi sætter cyklerne og går op ad stien langs åen og kommer op til ”Den hemmelige sø”, ”Eventyrsøen”, ”Den blå sø”, ”Svovlsøen”, ja kært barn har mange navne. 5 Søen er slet ikke en sø, men en opdæmning af kilderne. Der er efter sigende lagt et cementlag i bunden, og Additboerne har på denne måde kunnet sikre sig godt drikkevand og haft deres eget reservoir. Søen har forsynet dem med drikkevand, hvor langt op i historien ved jeg ikke. Karen: Ja, det er et forunderligt sted ! Stil cyklen og tag kaffekurven med, her er nemlig pausestedet inden hjemturen og der venter dig en overraskelse lige Det opleves som helende og helsebringende at være her

Vandet i bækken er til at drikke - det er det friskeste, klareste vand

om lidt.. Gå stille og opmærksomt op ad den lille bakke langs vandløbet, snus den svovlagtige duft fra okkerlagene i vandet ind og vær klar, for det er uventet, når den runde Eventyrsø åbenbarer sig for ens blik for første gang. Kirsten: Jeg har hørt en historie om, at en dronning på sine ferier i området har haft søen som sit særlige sted, når hun ville være lidt alene. Søen ER dragende og på en gang smuk og mystisk. Vandet har en turkisblå farve her mellem træerne og underlige gevækster vokser på bunden og danner orangebrune skyformationer under vandoverfladen. Solen bryder i det samme igennem skyerne. Karens rygsæk pakkes ud: Nybagt brød med nødder, en himmelsk brie og appelsinsyltetøj. Vi sidder i skovbunden med store røde skovmyrer kravlende om kring og over os, solen og theen varmer og vi spiser og taler og taler og taler….

Karen: Ja, den sø er jo næsten vores egen Blåkilde eller en lille kasserollefuld vand fra Great Barrier Reef . I hvert fald er søen forunderlig i sine spinatgrønne farver, som tangerer det turkise, vandet er klart, og de vækster, som næsten har overtaget søen er fortidsagtige og okkerunderlige. Et fascinerende sted – som vores dronning ville sige. Mon ikke, det er dronning Alexandrine, som også har yndet at sidde her med sin tekop. Kirsten og jeg satte os godt til rette i en myretue, det kan man gøre, men man kan også finde sig en anden plet med knap så meget selskab. På hjemtuen kan flere søer besøges efter eget valg, f.eks. Hulsø, Rødesø, Oversø, Blidsø 6 og Brudesø. Søerne er specielt yndige en sommeraften, når åkanderne blomstrer og elverpigerne danser i skumringen. Turen kan med fordel afsluttes ved Blidsø, hvor der sommer og vinter er de fineste muligheder for at bade. Og som vi er enige om Kirsten og jeg, så er vinterbadning en aktivitet, der giver et meget stort udbytte ved en meget lille indsats. Rigtig god cykeltur, vi håber, at også I får glæden af at fare en lille smule vild, det skærper sanserne og fordyber oplevelsen, og hjem kommer man som regel altid..

2 3

1

4 5

19

6


Borgerforeningen

Der er så dejligt nede ved åen … Hjælp søges til etablering af nyt partnerskabsprojekt ved Emborg Broen d. 12. juni kl. 09.00-16.00

Mange Gl. Rye Borgere kender den lille rasteplads ved Emborg Bro, hvor man kan komme helt ned til åen. Stedet trænger til en kærlig hånd. Har du sådan en? Gl. Rye Bådlaug er med i et grønt partnerskab, hvor de øvrige deltagere er Skanderborg Kommune, Skov- og Naturstyrelsen Søhøjlandet, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådets Søhøjlandskreds, Folkeoplysningsudvalget i Skanderborg Kommune og Destination Skanderborg / Oplev Søhøjlandet. Partnerskabsprojektet går ud på at renovere de eksisterende anlæg ved Gudenåen og tilføre nye dele. Projektet skal udføres på arealet ved Emborg Broen. Arealet ejes af Skanderborg Kommune og Skov- og Naturstyrelsen.

Aktivitetsdagen støttes af Dagli’ Brugsen i Gl. Rye.

20

Bolværket ved den lille bådehavn skal fornys, og der skal laves en bedre P-plads og opføres et nyt madpakkehus på arealet bag parkeringspladsen. Der skal etableres et autoværn langs Emborgvej, og der skal opsættes nogle informationstavler, der bl.a. fortæller om sejladsmulighederne på Gudenåen og vandremuligheder i Gl. Rye området. Disse ting skal håndværkere og professionelle kræfter tage sig af.

Men frivillige kræfter er tiltænkt en masse andre opgaver, så der er nok at give en hånd med: - Bådlaugets kanoer skal have nye bukke at ligge på, og der skal laves et opbevaringsskab til forskellige effekter. - Der skal opsættes flere borde/bænke sæt, som leveres af Skov- og Naturstyrelsen. - Borde/bænke sættene skal samles og nedgraves, og hele området skal have lidt omsorg dvs. opryddes og gøres pænt og imødekommende. - Når mange folk skal i sving, så skal der også sikres forplejning, så det er også en opgave på dagen. Gl. Rye borgerne har tidligere været involveret i etableringen af området. Det er håbet, at det kan ske igen og at lokalsamfundet på den måde viser sin sammenhængskraft! Du kan finde nærmer oplysninger om aktivitetsdagen på www.glrye.dk - vi ses d. 12. juni Tilmelding til arbejdsdagen kan ske til: Martin Skaar Jacobsen Gl. Rye Bådelaug - m.skaar@mail.dk tlf. 22 56 82 40


Besparelser på biblioteket

Biblioteket i Gl. Rye lukker ikke, men der skal ske ændringer Af Peter Hald

Tidligere på året forlød det ildevarslende, at Skanderborg Kommune ville lukke alle de syv små biblioteksfilialer i en række mindre byer – også i Gl. Rye. Helt så galt går det ikke. Alt tyder på, at folkebiblioteket i Gl. Rye består – men det slipper ikke for sparekniven. I dag er borgerne i Gl. Rye vant til, at biblioteket – der som bekendt ligger på Gl. Rye Skole - er åbent mandag fra klokken 15 til 19 og torsdag fra kl. 9 til 12, og at der er en uddannet bibliotekar til stede. Men nu lægger kommunen op til, at der skal være mere selvbetjening, og at timerne til en bibliotekar reduceres. Kultur- og sundhedsudvalget har den 4. maj nikket ja til et forslag, hvori det blandt andet hedder: ”Den faste åbningstid på de 7 mindre betjeningssteder i lokalområderne erstattes af mere fleksible tilbud, afhængig af lokale ønsker, behov og involvering og hvor lokale aktører som skoler, institutioner eller frivillige bliver tilbudt at spille en væsentlig rolle” Videre hedder det, at skolen skal stå for udlevering/aflevering af biblioteksmaterialer for lokalområdets læsere, sikre transport af materialer mellem bibliotek og skole/institu-

Både store og små deltog i affaldsindsamlingen. Her er det Sofie og Patrick Ketley foran en del af det indsamlede affald

Biblioteket i Gl. Rye bliver flittigt brugt, som dette billede taget for nylig viser

tion, indgå aftale med evt. lokale frivillige om betjening og administrere evt. selvbetjente åbningstimer. Borgerforeningen og skolebestyrelsen har derfor frygtet, at biblioteket i Gl. Rye helt skal undvære en uddannet bibliotekar, men kultur- og sundhedsudvalget indstiller dog, at der skal ”gives mulighed for, at lånerne på lokalbibliotekerne lejlighedsvis kan møde faguddannet personale”. ”Det er helt afgørende, at der stadig afsættes timer til bibliotekarbetjening i Gl. Rye. Det kan udmærket være, at det ikke længere er 7 timer ugentligt, men i hvert fald nok til en eftermiddag/aften åbning ca. 4 timer”, lyder det i en udtalelse, som formanden for skolebestyrelsen Peter Berg og borgerforeningens formand Ove

De 200 kilo affald bestod af alt muligt – lige fra gamle havestole til cigaretpakker

Krogsøe har sendt til kultur- og sundhedsudvalget. Hvad der helt præcist sker med biblioteket er ikke afklaret i skrivende stund, men både borgerforeningen og skolebestyrelsen håber, at det kan lade sig gøre at finde en brugbar løsning: ”Vi indgår gerne i fremtidige drøftelser, om den videre drift af fællesbiblioteket i Gl. Rye, men det er vigtigt, at en politisk beslutning ikke fjerner grundlaget for en god bæredygtig model for vores lokale afdeling af fællesbiblioteket. Interessegrupper og den lokale skole stiller sig gerne til rådighed med brugbare løsninger der vil bevare et reelt bibliotekstilbud i Gl. Rye”, lyder det i udtalelsen fra skolebestyrelsesformanden og formanden for borgerforeningen.

Naturen er ikke nogen skraldespand. Alligevel fandt affaldsindsmlerne over 350 øl- og sodavandsdåser i naturen

200 kilo affald samlet ind Af Helen Grubbe

Borgerforeningen havde i år valgt at slutte op om Danmarks Naturfredningsforenings landsdækkende kampagne med affaldsindsamling søndag d. 18. april. Arrangementet startede kl. 10 med udgangspunkt ved Gl. Rye Kro, hvor interesserede mødte op og fik udleveret af-

faldssække. Formålet var at kombinere en skovtur eller søndagstur med en generel oprydning i naturen. Og der var sandelig noget at komme efter. De 16 voksne og 10 børn der var mødt frem formåede at indsamle over 200 kg affald, her iblandt gamle havestole, flasker, plastik, cigaretpakker – og mere end 350 ølog sodavandsdåser.

Efter indsamlingen var der frugt, øl eller vand til deltagerne sponsoreret af Danmarks Naturfredningsforening. Og McDonald havde sponseret 10 gavekort til uddeling, så nu må vi håbe, at efterladenskaber herfra ikke havner i naturen!! Vi vil gerne deltage i arrangementet igen til næste år, hvor vi vil sørge for en bedre lokal annoncering.

21


Hvad er det med det der

hjælperkorps… Det er uundværligt for byens arrangementer og dermed for os alle!!!

Af Karin Krause Næstformand i borgerforeningen

I efteråret skrev jeg en artikel i Aktuelt, bl.a. om sammenhængskraften i Gl. Rye. Jeg vil gerne følge op og invitere til hygge, inspiration og idéudveksling, så hjælperkorpset kan få ny luft under vingerne. Det sker 28.maj et sted i Gl. Rye. Borgerforeningen har lige omdelt en folder til alle i sognet om nogle af de kommende aktiviteter, og der var et lille indlæg i om hjælperkorpset. Tonen er let og forhåbentlig indbydende. Det er dog alvorligt ment. I efterårets artikel skrev jeg noget om, at det undrede mig, at borgerforeningens bestyrelse altid - og helst alle - skulle stille op til diverse arrangementer… med afsæt i den undren synes jeg, det ville være fantastisk, hvis vi faktisk kunne få gang i nogle arbejds-

grupper, som ville være ansvarlige for f.eks. Sct. Hans. Der er mange praktiske opgaver, der skal ordnes, for at det kan løbe af stablen, og det er altså sjovere, hvis man er mange om det. Og måske er der nogle, der har nogle idéer til en anden måde at sende heksen til Bloksbjerg på? Jeg synes i hvert fald at det er meget sjovere OGSÅ at have indflydelse på det der skal ske. Måske er der andre, der har det som mig? Byen har brug for alle, brug for idéer og brug for hjælp til at få arrangementerne godt udover rampen. Man risikerer jo at lære nogen at kende, som man måske deler interesser med. Det er meningsfyldt og får også byen til at hænge sammen. Personligt synes jeg, det var fantastisk med den store opbakning til fastelavn; det var nemlig mig, der ringede og

mailede rundt til alle på listen. Alle, der kunne hjælpe til, gjorde det, og det er STORT! TUSIND TAK. Det lyder muligvis lidt som Dronningen, der holder nytårstale; men min erfaring er, at når man er frivillig, er det vigtigt at vide, at der bliver sat pris på ens indsats; at man ikke kun yder, men også nyder. På den måde, er der måske overskud til at være med endnu engang, selv når man egentlig har nok at gøre med arbejde, familie osv. Jeg håber, at vi bliver mange 28.maj. At vi i fællesskab kan inspireres, debattere og hygge os omkring det at være en del af et fantastisk lille samfund, hvor der er brug for alle kræfter. Hold øje med hjemmesiden www.glrye.dk mht. tidspunkt og sted!!!

Rododendron-tur til Højkol Tag med Borgerforeningen til Højkol tirsdag d. 1. juni I år er der igen mulighed for at opleve den imponerende rododendronpark beliggende ved Højkol. Området, som normalt ikke er tilgængeligt for publikum, åbnes denne aften af Niels Bach fra Salten Langsø skovdistrikt, og han viser rundt og fortæller om stedet. Turen starter i bunden af dalen, og ad listige stier vandrer vi op mod toppen til det imponerende Højkol og den vidtstrakte udsigt.

22

Vi mødes ved Gl. Rye kro kl.18.45 og følges ad til parken. Borgerforeningen serverer et stykke kage. Medbring selv kaffe. Med venlig hilsen Borgerforeningen i Gl. Rye Den enestående rododendron-park ved Højkol er et enestående område kun 4 km vest for Gl. Rye.


Borgerforeningen

Kom til Skt. Hans fest Midsommeren og Skt. Hans-festen nærmer sig, og traditionen tro inviteres der til fællesspisning, tale, underholdning og ikke mindst Skt. Hans-bål ved Gl. Rye Mølle onsdag den 23. juni kl. 19.00.

Program: 19.00 Festpladsen åbner og den store grill er klar. Børnebål til snobrød Tag selv pinde med. 19.30 Fællesspisning. Der vil være musikalsk underholdning under spisningen. 20.30 Båltaler i år er det lokale byrådsmedlem Frands Fischer (S). 20.45 Bålet tændes – fællessang og musik. Tag familie, venner og naboer med til dette arrangement. Alle er velkomne. Medbring madkurv og steg jeres kød på den fælles grill. Der er gratis snobrød til børnene (hentes i salgsboden). Vi opfordrer til, at drikkevarer købes i Borgerforeningens salgsbod. Der sælges vin, vand, øl, kaffe, te og kage. Der er mulighed for indmeldelse i Borgerforeningen denne aften. Ved henvendelse i salgsboden.

Ove Krogsøe Formand Lyngdal 15 8689 8301 · 2175 0310

ove.krogsoe@glrye.dk

Karin Krause Næstformand Jægergaardsvej 12A 8676 0863 · 2712 0071

karin.krause@glrye.dk

Liselotte Johansson Kasserer Skovsbjergvej 12 8788 3006 · 3095 8781

liselotte.johansson@glrye.dk

Helen Grubbe Sekretær Jægergårdsvej 14 8687 1767· 4061 1555

helen.grubbe@glrye.dk

Lene Schultz Nyvej 13 3511 6817 · 2074 9752

lene.schultz@glrye.dk

Steen Jørgensen Ryesgade 56 8689 8106

steen.joergensen@glrye.dk

Susanne Tougaard 86 89 84 10

Lærke Frost 8614 9545

Møllemarked

på Gl. Rye Mølle

Søndag d. 20. juni er der det traditionsrige Møllemarked ved Museet på Gl. Rye Mølle. Dagen er også Dansk Mølledag, men af gode grunde får vi ikke mulighed for at se, at der bliver sat sejl på vingerne, og at de kommer i aktion i år. Men vi kan glæde os over den flotte nye møllehat, som forhåbentlig snart bliver suppleret med nye vinger. Men Møllemarked skal der være alligevel. Dagen starter kl. 10 med de sædvanligt spændende boder og arbejdende værksteder med gamle håndværk. Det

endelige program for underholdning og aktiviteter er endnu ikke færdigt, men kan læses i dagspressen forinden. Møllemarkedet er som tidligere år arrangeret af Museet på Gl. Rye Mølle og Borgerforeningen i Gl. Rye. Ønskes yderligere oplysninger, kontakt venligst Museet på Gl. Rye Mølle.

Peter Hald Ryesgade 45 3511 6471· 2857 8560

peter.hald@glrye.dk

Suppleanter Jan Ketley, 7576 0145 · 5150 0511 jan.ketley@glrye.dk

Rikke Østergaard, 3511 6410 · 2329 6113 rikke.oestergaard@glrye.dk

Mie Holmgaard 5072 1866 mie.holmgaard@glrye.dk

Karen Olesen Portalbestyrer Martin Bernt Rud 2062 1888 martin.rud@glrye.dk

23


NYT FRA Gl. Rye Flagallé John Jensen

På Flagalléens generalforsamling, der blev afholdt på Gl. Rye Kro fredag den 26. marts 2010, berettede Flagalléens formand, Poul Brandt for de 30 fremmødte blandt andet, at det ikke er lykkes at finde en ny ”flagpasser” til byflaget på Torvet efter Willy Larsens død i juli 2009. Gl. Rye Flagallé har derfor – som mange sikkert har opserveret – set sig nødsaget til at opgive byens ellers mangeårige og smukke tradition med opsætning af flag på alle officielle flagdage, ved begravelser mv.

24

Så længe flagstangen, -snoren og flaget holder hertil vil byflaget dog fortsat blive hejst i forbindelse med konfirmationer og andre festdage i byen, hvor Gl. Rye Flagallé sætter flagalléen op. I konsekvens af Willy Larsens død var foreningens bestyrelsessuppleant og revisor Claus B. Jensen, Ryesgade 62A indtrådt i bestyrelsen medio 2009, og samtidigt havde revisorsuppleant Jytte Kristiansen, Nyvej 29 overtaget Claus B. Jensens hverv som revisor.

På generalforsamlingen blev Birthe Jensen, Ryesgade 11 valgt som ny bestyrelsessuppleant og Britta Jensen, Ryesgade 62A valgt som ny revisorsuppleant. Gl. Rye Flagallé og dens korps af frivillige hjælpere står klar til at pryde byen med helt op til 240 flag i forbindelse med konfirmationen i byen Kristi Himmelfartsdag og til at modtage bestillinger fra byens beboere og foreninger.


Sådan bestiller du Flagalléen Ring til · Birthe Jensen 86 89 83 51 eller 51 31 80 74 og hvis Birthe ikke kan træffes, til et bestyrelsesmedlem: · Poul Brandt tlf. 86 89 82 79 · Grete Balle tlf. 86 89 82 65 · John Jensen tlf. 86 89 84 74 · Peder Sørensen tlf. 86 89 83 80 · Claus B. Jensen tlf. 86 89 81 41

Tidsfrist Af hensyn til bestyrelsens planlægning bedes bestilling af flagallé ske tidligst muligt – gerne 14 dage og senest en uge, inden opstillingen skal finde sted. ”Hastebestillinger” vil også blive søgt efterkommet, i det omfang det er muligt.

Opsætning af flag

Der kan bestilles opsætning af minimum 4 og maximalt 220 flag. Opsætning og nedtagning af flag foretages af foreningen.

Betaling for flag opsat i Gl. Rye by · 25,- kr. pr. flag for de første 4 · 10,- kr. pr. flag for de næste 96 · 5,- kr. pr. flag for de efterfølgende Disse priser forudsætter, at flagene nedsættes i eksisterende flagrør. Dog kan 4 flag nedgraves, hvis jordforholdene tillader det, eksempelvis foran huset eller i indkørsel. Gl. Rye Flagallé kan tilbyde at nedgrave yderligere max 6 flag mod betaling af 25,- kr. pr. stk. tillige for disse flag. Bestiller kan evt. låne pælespade og selv grave disse eller yderligere flaghuller. Ved opsætning af flag flere dage i træk til samme kunde beregnes kun 1 gange ”startpris”. Prisen beregnes således ud fra det samlede antal flagopsætninger set over dagene.

Betaling for flag opsat i resten af Gl. Rye Sogn · Som ovenfor + tillæg 5,- kr. pr. flag

Afregning Medmindre andet aftales ved bestilling af flag, foretages betalingen · forud til kasserer John Jensen, Fyrreskrænten 7, Gl. Rye, 8680 Ry · eller kontant - ved opsætning af flag - til et bestyrelses medlem / en medhjælper.

Medlemsskab Bestilling af flagallé forudsætter – for beboere i Gl. Rye sogn – principielt medlemsskab, der pr. år koster 30,- kr. pr. husstand.

Gratis flagrør til ”villaveje” ”Villaveje” / ”vejlaug” kan – så længe lager haves – få gratis rør til etablering af faste flaghuller. Flagalleens bestyrelse står til rådighed med vejledning. Se mere om Gl. Rye Flagallé under Foreninger på www.glrye.dk

25 25


Gl. Rye sogn og kirke

Gudstjenester i Sct. Sørens Kirke Juni Den 6. Den rige bonde

(1.s.e.trinitatis)

kl. 11 Brunch kl. 10

Den 13. Efterfølgelse (2.s.e.trinitatis)

kl. 11

Den 20. Den fortabte søn (3.s.e.trinitatis)

kl. 9.30 Erik Bredmose Simonsen

Den 27. Kærlighed til fjenderne (4. s. e. trinitatis)

kl. 9.30 Pia Husted Blok

Juli Den 4. Peters bekendelse (5.s.e.trinitatis)

Ingen

Den 11. Den rige unge mand (6.s.e.trinitatis)

kl. 9.30 Erik Bredmose Simonsen

Den18. Ikke en spurv til jorden (7. s. e. trinitatis)

kl. 11

Den 25. Husene på sand eller klippe (8. s. e. trinitatis)

kl. 11

Gudstjeneste på Himmelbjerget Søndag den 29. aug. kl. 11 Brug den sidste sommersøndag på Himmelbjerget. Vi holder gudstjeneste for alle sognene i Ry-området søndag den 29. august kl. 11. Tag gerne kaffe og frokostkurv med til plænen. I tilfælde af dårligt vejr flyttes gudstjenesten til Sct. Sørens kirke i Gl. Rye. elmødt – Dover, Alling, TulV strup, Ry og Gl. Rye sogne

August Den 1. Om årvågenhed (9.s.e.trinitatis)

kl. 11

Den 8. Den råbende slægt (10.s.e.trinitatis)

kl. 11

Den 15. Kvinden, der salver Jesu fødder (11.s.e.trinitatis)

kl. 9.30 Øm Kloster, friluftsgudtj.

Kaffe

Den 22. Om bespottelsen mod Helligånden (12. s.e.trinitatis) kl. 9.30 Pia Husted Blok Den 29. Zebedæussønnerne

og pladserne hos Jesus (13.s.e.trinitatis)

kl. 11

Himmelbjerget

September Den 5. Den lamme ved Bethesda dam (14.s.e.trinitatis)

kl. 9.30 Erik Bredmose Simonsen

Den12. Martha og Maria (15.s.e.trinitatis)

kl. 11 Brunch kl. 10 – Høstgudstj.

26

Menighedsrådet oplyser. Graver Torkild Jensen er for tiden sygemeldt, fordi et rådyr en aften løb ud foran ham på Emborgvej. Lykkeligvis har Torkild det godt omstændighederne taget i betragtning. Menighedsrådet ønsker Torkild god bedring. Gode folk er trådt hjælpende til både på kirkegården og til gudstjenesterne i kirken, hvad rådet takker varmt for.


Friluftsgudstjeneste i Øm klosterkirkes ruin

I forbindelse med Øm Kloster Museums arrangement Mad og Øl på Øm 2010 vil der søndag d. 15. august kl. 9.30 blive afholdt friluftsgudstjeneste i Øm Klosterkirkes ruin. Det er sognepræst Henrik Lund, der for anden gang afholder frilufts-

gudstjenesten i Øm Kloster. Benyt lejligheden til denne sommermorgen at opleve en helt unik stemning i kirkeruinen, hvor svalerne flyver lavt henover forsamlingen, mens fuglestemmer fra Mossø sammenblandes med salmesangen.

Der gratis adgang og efterfølgende er der mulighed for at deltage i museets arrangement Mad og Øl på Øm.

Oplev stemningsmættet gudstjeneste i Øm Kloster Kirkes ruin søndag 15. august kl. 9.30

Nørkelegruppen

Kun for mænd

Kunst

Resultatet af vinterens glødende pinde blev 289 babyhuer, 3 barnevognstæpper, 18 par sokker og et halstørklæde. Tak til alle for en hyggelig og god sæson. Der startes op igen til efteråret , tirsdag den 5. oktober kl. 13-16 i Sct. Sørens Hus. Dernæst strikkes hver 14. dag. Alle er meget velkommen. Skulle der ligge rester af garn hos nogen og de kunne ha` lyst , at forære det væk, modtager vi det gerne. Ring venligst, hvis det skal hentes til 8689 8216 Eva Jensen. På vegne af Menighedsrådet Erna, Grete, Jytte, Eva.

Hvad laver de dog til KUN FOR MÆND ? Synger, snakker, (meget) der er lidt underholdning. For at holde formen, serveres der: En sildemad, 1 øl, 1 snaps, ost/kaffe/kage, for kr. 25.00. Alle er meget velkommen. På vegne af Menighedsrådet Erna, Grete, Hanne, Eva. NB. Dato udkommer i september.

Hvad beskæftiger denne gruppe sig med ?

og kulturgruppen

Alt mellem himmel og jord, næsten. Det er en selvstændig og uafhængig gruppe, som har eksisteret i 20 år. Folk der er med, MALER, TEGNER, FOTOGRAFERER, LAVER KERAMIK, GRAFIK, VÆVER, STRIKKER, FLETTER, ARBEJDER I TRÆ OG STEN. Årets gang i gruppen: En udstilling eller to - lokalt, måske med arbejdende værksted. En udflugt ud i det danske landskab. Et årsmøde , hvor der fortælles om hvad der er sket og en snak om, hvad der skal ske + en rapport fra kassereren. Det koster årligt kr. 50.00 , + det løse. Har du lyst, at være med (alle er velkommen) henvend dig venligst til kassereren Frode Agger 86898371 eller forkvinden Eva Jensen 8689 8216. Det næste arrangement er udstilling og arbejdende værksted i Sct. Sørens Hus d. 20 juni kl. 10-17. 27


Konfirmandlejren 2010 Et nyt tiltag fra kirkens side var årets konfirmandlejr. Konfirmanderne var sammen med Møllevangskirken en weekend på FDF Det Nye Sletten. Fredag bød på mødet med nye mennesker og opdagelsen af, at der forskel på at bo i 8210 Århus V og 8680 Gl. Rye. Hanne Lauritsens gode aftensmad gjorde godt for alle, navnligt mellem pigerne fra Møllevangskirken og Sct. Sørens kirke, som skulle prøve hinanden af og markerer værelsesterritorier. Skoven var mørk og blæsende, da natløbet tog fat, og de efterfølgende hot dogs blev nydt i stor stil. Konfirmandtidligt op lørdag med morgenmad allerede kl. 9 og derpå et langt løb i Himmelbjergskovene i silende dagsregn! Det var 28 28

vildt urimeligt, mente flere, ikke mindst da de opdagede, at der ikke er fortov og busstoppesteder i skoven. ”Det er godt nok tydeligt at se, at dem fra 8210 ikke har gået i udeskole eller haft Claus Langergaard til gymnastik”, sagde Phillip ved en af posterne. FDFs gps-løb bød på sjove udfordringer og humøret steg mærkeligt nok i takt med regnen gjorde alle lige våde. Efter kage, saftevand og tørre strømper mente Gl. Ryerne bestemt, at programmet skulle ændres til fordel for SIFs fodboldkamp, så storskærmen blev tiljublet og vi fik næsten på lovlig vis fundet kampen på nettet. Trods stor entusiasme fra salen led Silkeborg et smerteligt nederlag. Det var meget tavse og slukørede drenge, som spiste aftensmad. Pizza og is ad

libitum, sang og musik fik igen alle op på mærkerne. Det blev en festlig aften,- og nat. Søndag tog vi alle til Gl. Rye for at holde gudstjeneste sammen med andre Gl. Ryere. En stor tak til hjælperne: Hanne, Benedikte og Marianne fra menighedsrådet samt Torkild, Susanne og Bent fra kirkegården. Vi får se, om vi fortsat skal tage på konfirmandlejr. Hensigten med lejren er at vise konfirmanderne i praksis, at det som siges i kirken gælder og passer. Vi kan lide dem, vil gerne bruge tid, energi og ressourcer sammen med dem. Den bekræftelse, anerkendelse og accept som konfirmationen er fra Gud til dem, forsøger vi at vise dem i praksis. Der er realiteter bag Guds ord.


29


Samfund uden Gud Er den gal med mentalen?

Af Henrik Lund

Vi danskere er anderledes end mange andre folkeslag i verden. Vi tilkender ikke religion en væsentlig betydning i dagligdagen. I en verden, som synes mere religiøs end nogensinde, fandt den amerikanske sociolog Phil Zuckerman Danmark en så speciel undtagelse, at han 2005-2006 flyttede hertil med sin familie for at undersøge vores forhold til religion og kirke. Kan det virkelig passe, at man kan leve et godt liv uden religion? Hvordan kan det gå til, - når Islam bliver stadig mere populær i Mellemøsten og det myldrer med muslimsk fundamentalisme på tværs af nationer, - når amerikansk evangelisk religion spreder sig med lynets hast fra Brasilien til El Salvador, - når kristne versioner af pinsebevægelsen eksplosivt breder sig i Afrika og Kina, - når der selv i Canada findes tegn på en åndelig og religiøs renæssance? I det meste af verden sprudler det af religiøs lidenskab, men ikke i Danmark. Phil Zuckermans undersøgelse blev til bogen Samfund uden Gud (2008). Samfund uden Gud rejser spørgsmål af vital betydning for vort samfunds åndelige fremtid. Hvad betyder det for et folks åndelige tilstand at leve uden Gud? Hvad mister vi som samfund uden Gud?

Undrende kirkegang n anden ny bog er ligeså undrende opE taget af danskernes forhold til religion og kirke. Digteren og debattøren Søren Ulrik Thomsen går i kirke, fordi han her møder, hvad der er færde i et folk, hvad der mentalt er på spil i og mellem mennesker. I ”Repremiere i mit indre mørke” (2009) skriver han om kirkegang i andre

30

søndag efter søndag; - for at opdrage sig lande. Han udfordrer os alle. Hør til at huske på gaven og mysteriet. Bare blot nogle af hans spørgsmål. ”Hvorikke vi danskere. Vi laver samfund uden dan kan det være, at det netop er dem, Gud, og vi forstår ikke, hvorfor religion der socialt er allerdårligst stillede, som sibetyder så meget for andre mennesker, ger tak? At de, hvis økonomi hænger i lafolkeslag, kulturer og lande. Sagen om ser, aldrig kunne finde på at møde frem Jyllandspostens tegninger af Muhami slatten joggingdragt, men af alle ting med, som udløste den såkaldte Muhamvælger at bruge de sidste dollars på en medkrise, viste med al tydelighed, at vi fornem kjole eller et stilfuldt jakkesæt har mistet forståelsen af religionens væat have på i kirke? Og hvor kommer den sen og betydning. Og det er siden blevet fra, al den venlighed, man mødes med farligt at være danaf folk, der mennesker i Mellemøsten skeligt og socialt er og stærkt muslimske så pressede, at man kredse. Vi er blevet et ikke fatter, at de har muligt mål for terror. overskuddet? Det er At leve i et samfund nærliggende at antauden Gud koster dyrt ge, at den, der lever på mange fronter, mest udsat, samtidigt fordi man så åbenlyst er den, som stærkest får svært ved at forerfarer, hvor dyrestå og omgås mennebart livet er. At den, sker og lande, hvor der må leve under religion spiller en fornedrende ombetydningsfuld rolle stændigheder, keni hverdagen. der værdien af at respektere sig selv, Karl Schmidt-Rottluff, 1920 for eksempel ved at Samtale om den døde klæde sig smukt og at netop de, som er blevet pisset på, ved, Religiøst u-land hvad venlighed betyder. Hvordan kan Da jeg i foråret 2009 sad som gæst det være, at den, der har fået det hele hos en mand i det nordlige Ghana på forærende, bare føler sig snydt?” (Repregrænsen til Burkino Faso, fortalte han miere i mit indre mørke, 2009, s, 106). om familiens forhold til religion. En af

Disciplin og agtelse Når man går i kirke andre steder i verden, f.eks. i Afrika og USA, møder man mennesker, som disciplinerer sig til at værdsætte og tage vare på livet, sig selv og hinanden på trods af livsvilkårene. Kirkegang er en nødvendig vane for mennesker kloden rundt, fordi vi mennesker hele tiden glemmer at værdsætte livet. Kirkegang er at fatte det helt banale, at livet under alle omstændigheder er en dyrebare gave, - et kæmpe mysterium og en forundrende gåde. Derfor går folk i Rusland, Kina, Polen, Chile i kirke

sønnerne var muslim, to andre kristne, yderligere én dyrkede den lokale primitive stamme-religion, selv var manden, familiens overhoved, også muslim. Hver morgen stod de op og bad sammen i fællesskab, dyrkede deres religion, først derefter spiste de morgenmad og begyndte dagen. De anerkendte hinandens trosliv og deres mentalitet bar præg af deres religion. Og det bekymrede ikke faderen det fjerneste, at sønnerne og huset havde forskellige religioner. Det gav spændende samtaler og satte gode spørgsmål til hver eneste af dem, det holdt dem i gang og gjorde dem tæt forbundne. Dybt forskellige levede de i den samme


compound med koner og børn. På mange måder var de, hvad angår religiøs levevis og adfærd meget længere fremme end os, et helt andet sted end Danmark og Tyrkiet, end Vesten og Mellemøsten, end filosoffen Huntingtons berømte tale om civilisationernes kamp. Jeg opdagede, at den lille ghanesiske by Tumu ikke er en by i et religiøst u-land, et sted vi skal udvikle. For mentalt de er foran os, både inderst og yderst er de længere fremme. De har forudgrebet den globale verdensorden, selv om de hverken har internet, mobiltelefoner og kun få fjernsyn. Det er os, som går rundt med u-landsmentalitet, religiøst set. Vi trænger til udvikling, til bistand og hjælp. Den er gal med det mentale.

At blive fattig indeni var faderens allerstørste frygt og bekymring for sine børn. Dét frygtede han mere end den fattigdom i det ydre, han kendte alt for godt. Når man så mennesker, som intet havde, fejlernærede børn, sygdom og høj dødelighed, virkede faderens frygt meget tankevækkende. Er den værste fattigdom den indre, at have en dreng som ikke tror?

I den fattige landsby Tumu kan religioner leve side om side, selvfølgeligt ikke uden spændinWilliam H. Johnson 1944: Begrædelse (Nedtagelse fra korset) ger og lidenskabelige diskussioner om tilvæTotal reaktion relsens betydning og mening. Men folk tør her udfordre hinanden på det inderWilliam James, en amerikansk religionsste i livet, vise offentligt og sige åbent, psykolog der levede for hundrede år sihvad de tror på, hvad de regner for meden, har givet et bud på, hvad religion ningen, hvad der er livet værd, hvilke er for noget, - hvorfor det til alle tider værdier man må bøje sig for, det der har været vigtigt for mennesker og staskal danses og festes for. Mentaliteten dig er en drivende kraft i hele verden. er åben og tilgængelig for enhver, fordi Religion er vores totale reaktion på livet, religion ikke er tabu, noget negativt lasiger han. Religion er dine følelser, dine det, farligt og fjendtligt. Folks religiøsihandlinger, din adfærd, dine erfaringer tet regnes for noget positivt, noget der når du er alene og når du er sammen gør samværet frugtbart, en kreativ kraft med andre, - det er, hvordan du svarer som sætter mennesker i bevægelse frem på livet, - hvordan du reagerer på landmod hinanden, giver grobund for øget skaber, hvordan foråret stemmer sindet, forståelse og liv sammen. Det, som for alom du hører marken, skoven, vandet og vor optog familie-faderen i Tumu, og var himlen tale til dig. Religion er, hvordan en tydelig pine, det, han delte med mig du forstår andre menneskers kærtegn og spurgte min mening om, - det var, at og ord; hvad du stiller op med brutalitet, en af hans sønner ikke ville tro på noget magt, vellyst, drifternes raseri. Religion som helst. ”Jamen, hvordan skal det da er, hvad du gør ved din egoisme og selvgå ham, hvis han ikke tror? Man kan da optagethed, dine skuffelser, din vrede, ikke leve uden Gud”, sagde han. Hvorjalousi, misundelse, det du skammer dig dan bliver ens mentalitet, og hvad sker over, det du skylder andre, dine fejl og der indeni, når man ikke synligt sætter nederlag. Er tilværelsen en rettighed for pris på livet, når man ikke siger højtlydt dig, noget du har krav på? Går du rundt tak, ikke bøjer sig for noget, ikke direkte og føler dig snydt, er du mest forurettet, viser, at man vil tage vare på sig selv og fornærmet og aggressiv? Eller er livet en samtidigt har blik for meget mere end sit gave, en kæmpe foræring, en følelse af eget, - at man er en del af fællesskabet. dyb taknemmelighed, en lyst til ærlig Det er religionens og troens sag. ydmyghed? Hvad er dit svar, når fuglene

kommer igen, fløjter lyset og dagen i gang, synger godnatsange for dig? eligion er ikke svært, noget intellekR tuelt og mest for de lærde. Religion er heller ikke rigtige meninger, pænhed, en særlig klædedragt eller hovedbeklædning, en bestemt gestus, heller ikke liturgi, gamle salmer og orgelmusik. Religion er menneskets totale reaktion på livet. Hvordan har du det med tilværelsen? Hvordan er det at leve for dig? Dybest set er religion din inderste og yderste mentalitet. Det er derfor, folk over hele verden går i kirke. For det er altafgørende jævnligt at disciplinere sig til at værdsætte livet, - at disciplinere sig til at tage vare på sig selv og hinanden på trods af de aktuelle livsvilkår, om livsvilkårene er så barske, at man føler sig glemt af Gud, eller livsvilkårene føjer sig så gunstige, at man fristes til at tro, at man selv er Gud. Uden religion mister livet perspektiv. Uden religion bliver vi fattige, inderst og yderst.

Din, min og vores mentalitet. Er den gal? Hvad sker der med mennesker, hvis de vil bygge samfund uden Gud? Tager de skade, inderst og yderst? Bliver den gal med det mentale? Det er tabuspørgsmålet i dagens Danmark, for vi tager det ikke alvorligt hverken hjemme eller i det offentlige rum. Danske medier og journalister kradser kun i overfladen på nutidens tabuspørgsmål. Er vi mennesker, som helst vil klare os både inderst og yderst uden religion? Skal vi vende kristendommens og kirkens mentale overskud ryggen, som vi er færd med, mens resten af verden henter svar til livet i deres religioner?

31


Gl. Rye Branddaskerlaug indbyder til

”Frokost i det grønne” Grundlovsdag, fredag den 5. juni 2010 fra kl. 11.30 med start og stop ved Kirsten og Steen Thorup, Odderholm 38 Alle – også ikke medlemmer – er velkomne Om vejr og vind og energien står os bi, vandrer vi en tur på Odderholms og Dalgårds skønne – men brandfarlige – agre. Herefter; hyggeligt samvær og frokost.

Tilmelding til: John Jensen, Fyrreskrænten 7, Gl. Rye Tlf. 86 89 84 74 Senest mandag den 31. maj 2010

Medbring selv madkurv og drikkelse samt jeres sangstemmer. (Borde, stole og sanghæfter forefindes på stedet). Bestyrelsen for Gl. Rye Branddaskerlaug I tilfælde af dårligt vejr vil arrangementet blive aflyst.

Gl. Rye Flagallé Bestilling af flagallé Ring til: · Birthe Jensen tlf. 86 89 83 51 eller 51 31 80 74, og hvis Birthe ikke kan træffes til et bestyrelsesmedlem: · Poul Brandt tlf. 86 89 82 79 · Grete Balle tlf. 86 89 82 65 · John Jensen tlf. 86 89 84 74 · Peder Sørensen tlf. 86 89 83 80 · Claus B. Jensen tlf. 86 89 89 41

Rye Kraftvarmeværk A.M.B.A. Hjarsbækvej 7, Gl. Rye 8680 Ry Tlf. 8689 8002 Fax: 8689 8944 E-mail: rkv@mail.dk

32


Nordisk bispemøde besøger Sct. Sørens kirke Onsdag den 30. juni besøger Nordens bisper Gl. Rye i forbindelse med Nordisk Bispemøde i Århus Stift. Temaet for Nordisk Bispemøde er ”Lutherdom og det postsekulære Norden”, dvs. lutherdom i forhold til kirkernes nutidige situation og udfordringer. Programmet for bisperne byder bl.a. på gudstjeneste i Århus Domkirke, modtagelse på Århus Rådhus, studiedag på Det Teologiske Fakultet samt naturligvis en række møder, drøftelser og samtaler om brændende spørgsmål i de nordiske kirker.

Når bisperne besøger GL. Rye, er det for at holde morgengudstjeneste i Sct. Sørens kirke samt hører om, hvordan lutherdommen kom til Sct. Sørens kirke 1534, hvilket to år senere i 1536 førte til reformationen i hele Danmark, dvs. en betydelig del af Norden. ’ Sognepræst Henrik Lund holder i sognehuset foredraget ”Da lutherdommen kom til Sct. Sørens kirke og Danmark”. Foredraget afsluttes med et bud på det reformatoriske anliggende i dag, hvordan være luthersk i det globale.

Sct. Sørens Kirke www.glryekirke.dk Sognepræst:

Henrik Lund Præstegårdsvej 1, tlf. 86 89 80 37

Fredag fridag

hlu@km.dk

Organist:

Katrine Bruno Hansen, Gerstedvej 9, 8680 Ry Tlf. 86 57 73 12

Kirkesanger:

Kirstin Sander Jacobsen Ryesgade 18 Tlf. 86 89 88 22

Graver:

Torkild Jensen, Kirkegårdskontoret, tlf. 86 89 87 12 graver@glryekirke.dk

Menighedsrådet: Formand:

Peter Jøhnk Rodelundvej 33, Gl. Rye Tlf. 8689 8068

p.joehnk@mail.tele.dk.

Næstformand & kontaktperson:

Jytte Siggaard Burmlundvej 2, 8680 Ry 8689 8527

Kirkeværge:

Søren Frandsen Præstegårdsvej 10 Gl. Rye 8689 8096

Hanne Ø. Lauritsen Rimmersvej 13. Gl. Rye Tlf. 8689 8032

Konsekvenserne af nyt regulativ for sognepræsten Af Peter Jøhnk, formand for Gl. Rye menighedsråd

8 uger om året har præsten i Gl. Rye begravelsesvagten i Låsby.

Som menighedsrådsmedlemmer får vi ind imellem henvendelser fra kirkegængere, der undrer sig over, at gudstjenester aflyses.

Sognepræsten i Gl. Rye foretager på provstens ansvar kirkebogssyn i provstiet.

Aflysningerne skyldes, at sognepræstestillingen i Gl. Rye er ikke længere en fuldtidsstilling. Det betyder, at der i sognet må aflyses 8-10 gudstjenester om året, inklusive højtiderne. Vores sognepræst har fået et nyt tjenesteregulativ, så hans aktiviteter fremover ikke er begrænsede til Gl. Rye sogn. Han er f.eks. formelt blevet kirkebogsførende i Låsby sogn.

Konsekvensen af det nye regulativ, som blev stadfæstet af biskop Kjeld Holm den 16. februar i år er en generel reduktion af de kirkelige aktiviteter i Gl. Rye sogn. Når gudstjenesterne bortfalder f.eks. 2. juledag eller 2. påskedag, må menighedsrådet derfor opfordre kirkegængerne til at gå i kirke i Dover eller i Ry.

soeren.krarup.frandsen@mail.dk

haoel@mail.dk

Sekretær:

Benedicte Thorseth Gerstedvej 2F, Gl. Rye Tlf. 8689 1090

benedicte@gefiberpost.dk

Kasserer:

Marianne Glasius Hedevej 1, Gl. Rye Tlf. 8788 0170

Regnskabsfører:

Birgit Nielsen Ring Klostervej 7, 8660 Skb. Tlf. 8653 1250 skjoede50@yahoo.dk

Hjemmeside www.glryekirke.dk

33


Nyt fra

Gl Rye Den 13. april 2009 holdt Gl. Rye Vandværk sin årlige generalforsamling Formandens beretning for 2009, generalforsamling Gl. Rye d.. 13. april 2010

Bestyrelsen I det forgange år har vi som bekendt måttet tage afsked med værkets mangeårige formand Willy Larsen. Det har på mange måder efterladt et hul i bestyrelsen. Willy der både var formand og vandværkspasser vidste alt om den daglige drift af værket og hvordan vi gør tingene, så det betyder at vi skal lære mange ting forfra. Ved bestyrelsesmøde i september lavede vi derfor en ny konstituering af bestyrelsen. Her blev Heidi Hinge, der var suppleant taget ind som mening bestyrelsesmedlem. Bent Jensen blev vandværkspasser og har også telefonvagten. Jeg Steffen G. Lauridsen blev udpeget til formand.

Drift af ledningsnettet Straks efter sammensætningen af den nye bestyrelse blev der søndag den 20. september konstateret et større vandbrud på Horsensvej. Udbedringen af bruddet tog beklageligvis for lang tid. Det viste sig at vi på trods af et stort registreringsarbejde ikke har fuldt styr på placeringen af alle vore stophaner. Vi har derfor igangsat arbejdet med at få tilrettet registreringen af vores ledningsnet, således vi er bedre forberedte på lignende situationer. Vi har endvidere fået lagt en ny hovedledning på det øverste af Nyvej. I forbindelse med det arbejde blev der fundet flere mindre brud som blev udbedret. Også i den forbindelse blev registreringen af ledningsnettet optimeret.

34 34

Vandværk Hvis der er nogen der har haft gener af de to ting, kan vi fra bestyrelsen kun beklage forløbet og henvise til at vi fremover vil være opmærksomme på, at orientere om ledningsarbejder. Det skal dog oplyses at når vi går i gang med tingene er det vigtig at få tingene udbedret hurtigst muligt.

Drift af værket Der er udpumpet 61.620 m³ vand og vi har haft et spild på ca. 5.000 m³ vand. Det er som forventer på trods af det store ledningsbrud. I forbindelse med analyser af vandet har der været en enkelt bemærkning om forhøjede værdier i forhold til enkelte af de mikrobiologiske parametre. Omprøver har viser at værdierne ligger under grænseværdierne, så bestyrelsen vurderer at der kan have været fejl ved udtagningen af prøverne. Analyser viser endvidere at vi ligger for højt med kalk aggressiv CO2. Vi har stor fokus på problemet og de sidste prøver viser et resultat der ligge lige over det tilladelige. Det kan oplyses at parameteren ikke er en sundhedsskadelig parameter, men alene en driftsteknisk parameter.

Planer for det komnede år Der vil forsat blive arbejdet med optimering af filterne således at vi kan overholde kravværdierne for den kalk aggressive CO2. Idet der er kommet en ny formand, kommer der også nye ideer på banen. Det er ikke formandens intentioner at der skal ske de store revolutioner i driften af værket. Det er dog formandens plan at få Gl. Rye vandværk til at fremstå mere synlig i fremtiden. Vi har allerede fat i skolen med fremvisning af de tidligere kilde-

pladser og fremvisning af værket. Vi forventer i løbet de næste par år, at afholde en slags åbent hus arrangement i samme stil. Det skal også nævnes at Gl. Rye vandværk deltager aktivt i Vandrådet for Skanderborg kommune, hvor Hanne Pilgaard er revisor og Steffen Lauridsen for nyligt er valgt til bestyrelsen.

Afslutning Jeg skal afslutningsvis takke bestyrelsen for det store engagement og arbejdet det sidste år. En særlig tak skal rettes til dem i bestyrelsen med de nye posten, I skal have ros for at have taget flot over. Det skal endvidere også lyde en tak til forbrugerne for den store forståelse i forbindelse med ledningsarbejderne. På generalforsamlingen blev regnskabet og budgettet godkendt, uden bemærkninger. Den samlede bestyrelse blev genvalgt. Sammen med referatet fra generalforsamlingen bringer vi i overensstemmelse med bestemmelserne i miljøministeriets bekendtgørelse nr. 871 af 21. september 2001 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg, informationerne om vandkvaliteten på Værket. I tabellen ses de målte værdier for udvalgte stoffer. Den udførlige vandanalyse kan bestilles i kopi ved henvendelse til værket. Med venlig hilsen Gl. Rye Vandværk


Vi bor ovenpå det vand, vi drikker Af Else Jensen

Forestil jer: Det er morgen i Gl. Rye. Vi er lige stået op. - Nogle skynder sig at sætte kaffemaskinen i gang med at brygge dagen første kop kaffe, andre laver sig et krus med dejlig the. Vi tager bad. Nogle barberer sig. Vi børster tænder. Måske sætter vi opvaskemaskinen og vaskemaskinen til at arbejde, inden vi – i farten – fylder en flaske med Gl. Rye-vand til cykelturen … på arbejde eller til skole. Alt sammen helt selvfølgelige ting, som vi ikke tænker nærmere over. Først den dag, der IKKE kommer vand ud af hanen, opdager vi, hvor afhængig vi er af vandet, og hvor meget vi bruger det til. – Vi er nærmest handlingslammede når vandet forsvinder! Heldigvis har vi masser af vand her i Gl. Rye, som pumpes op og sendes ud til os via Gl. Rye Vandværk. Som det kan læses i Vandværkets beretning fra generalforsamlingen, har vi rent og godt vand, fri for kemikalier og pesticider. 60.000 kubikmeter er der pumpet ud til os det seneste år, så det er ikke forkert at konkludere, at Gl. Rye Vandværk er byens største levnedsmiddelleverandør. Og der er VAND NOK i mange år til os og vore efterkommere, … – HVIS vi passer på det!!

Enhed

Vi skal hele tiden huske, at det rene drikkevand, som vi sætter så stor pris på og ikke kan undvære, befinder sig nede under os. Dét, vi hælder eller sprøjter ud på jorden, løber/siver med tiden ned i vores grundvand. Her tænker jeg specielt på diverse ukrudtsbekæmpelsesmidler. Salget af ukrudtsmidler ser på landsplan ud til at vise en faldende tendens de senere år, og det må formodes, at vi ej heller er storforbrugere i Gl. Rye. Men hermed alligevel en opfordring til at begrænse forbruget mest muligt. Det er også vigtigt at følge brugsanvisningen og vejledningen fra forhandleren, og således ikke bruge større dosering af ukrudtsmidlet end nødvendig. Se i øvrigt artiklen; ”Den nemme have …” i Aktuelt nr. 33 fra maj 2009 (kan hentes på www. glrye.dk), hvor Nylund giver råd og vejledning om bl.a. brugen af bunddækkeplanter til at holde ukrudtet nede/væk. – Denne form for ukrudtsbekæmpelse er både pæn at se på og godt for vores miljø. Husk Gl. Rye borgere: Vi bor ovenpå det vand, vi og vore efterkommere skal drikke!

Værdier

Krav

Hårhed dH 6,5 5 - 30 PH værdi

PH

7,5

7,0 -8,5

Jern mg/l 0,010 max 0,1 Mangan mg/l 0,005 max 0,02 Coliforme pr. 100 ml < 1 Under 1 bakterier Kimtal 22 C Nitrat

Bemærkninger Vandet er blødt som følge af mangel på kalk i undergrunden Indikator for vandes surhed Højt indhold af jern kan give vandet bisma g. Jernudfældning giver uklart vand Mangan forekommer i grundvandet ligeso m jern med samme ulempe Indikator for bakteriologisk forurening af vandet fra f.x. kloakvand eller overfladevand

pr. 100 ml

< 1

max 50

Indikator for den samlede mængde bakte

mg/l

< 0,50

max 50

Angiver den mængde nitrat der siver ned

rier i vandet i grundvandet

35 35


Børnegården Bison

Miniklub i Bison I ”Store Bison” er børnene til dagligt inddelt i tre grupper, Falke, Ørne og Svaler. I disse grupper er alle børnene mellem tre og seks år. I en periode fra januar til april har vi hver torsdag brudt disse rammer og i stedet inddelt børnene efter alder. Endvidere er to af grupperne inddelt i drenge og piger. Frøklubben er for de yngste drenge og piger. Her har vi lavet forskellige voksenstyrede lege, fx lille hund og radiomand og vi har arbejdet med værkstedsaktiviteter. Børnene har lavet fastelavnspynt og over en periode samarbejdet om at lave havverdner i skotøjsæsker. Samtidig har der også været rig mulighed for at lege på kryds og tværs. Pigeklubben er for de fire til femårige. Vi har hver gang leget bla. menneske-vendespil og stopdans, samt læst eventyr. Ligeledes har vi hygget os med at lave pynt til den store prinsessefest, som vi afslutter forløbet med og som alle glæder sig meget til.

Oplevelserne giver sammenhæng for pigerne fra gang til gang. Pigerne har alle fået en spise-ven, som ikke er fra deres vante gruppe. Sørøverklubben er for de fire til femårige drenge. Vi har lavet sejt sørøverudstyr med sværd, bandanas og sørøverkjortel. Sørøverne har holdt til i halmhuset og lavet forskellige sørøverlege. De har bagt beskøjter, haft fægtetræning og været på skattejagt ved spøgelsestræet. Baggrunden for at afholde miniklubberne, er at vi ønsker at fremme venskaber på tværs af grupperne. Vi har god erfaring med at børnene får øje på hinanden og udvikler nye legerelationer i denne periode. Miniklubberne er også en rigtig god mulighed for at tilrettelægge og målrette aktiviteterne til en specifik aldersgruppe og interessesfære. Sideløbende med miniklubberne, kører Bisonbanden for de kommende skolebørn med forskellige skoleforberedende aktiviteter. Julie og Therese

36

Det kunne være lidt sjovt at høre hvad børnene selv synes miniklub er for noget og hvad meningen med miniklub er. Derfor besøgte jeg pigeklubben en torsdag formiddag og lavede et lille interview med alle pigerne, to af gangen. Det blev en super hyggelig og sjov formiddag, i selskab med nogle rigtig skønne børn. Pigerne blev bla. spurgt om hvad miniklub er for noget, hvem der må være i klubben og hvad der er det bedste ved at være i miniklub. De var meget enige om det meste og svarene faldt i god tråd med det pædagogerne oplever. Der kom mange gode snakke også om ting der ikke lige handlede om miniklub, fx at det er bedre at være fem end fire år så bliver man ikke drillet så meget, om at holde fødselsdag i børnehaven osv. Hermed lidt af det der blev sagt om miniklub. Meningen med miniklub er bla ” at danse stopdans og være kort i vendespil”, ”at lære at være søde ved hinanden og gode ved hinanden”, ”miniklub, det er en rundkreds. Det hedder miniklub fordi den ikke er så stor”.


Prinsesse for en dag...

- passer kronen

- saks og papir

- prinsessefrokost med dronningen...

Det bedste ved miniklub var de fleste meget enige om. ”Det er at danse stopdans, spille vendespil hvor vi er ”menneskekort”, ”det er at være inden for og lave ting og sager”, ”at spise sammen, nogen gange på salen, hvor vi sider på gulvet”, ”det er kun for piger, drengene er for vilde at have med”, ”nogen gange leger vi cykler og cykler til Himmelbjerget”, ”når vi spiser får man nye venner” Til spørgsmålet om de kom til at savne Bisonbanden når de kom op på skolen, var der et par stykker der svarede, ”når de store børn kommer op på skolen, skal vi ikke i miniklub mere, så skal vi uden for”. Alle pigerne gav udtryk for at de er meget glade for at gå i miniklub og glæder sig til om torsdagen. Til spørgsmålet om hvad der var godt ved miniklub, var det de ting de lavede, som de før havde nævnt, de synes bedst om. Tak for en super hyggelig formiddag og tak fordi jeg måtte være med :O) Rennie, Anna Xenia og Ida Maries mor

37


Gl. Rye Skole

r e i t k le g o n le Sko Af Torben Steen

For mange er skole og lektier som strømpe og fod to forbundene begreber. To begreber, der tager hinanden for givet. Når vi starter i skolen, tager vi det som en selvfølge, at der også følger lektier med, og som regel er der stor lyst til både skole og lektier i de første skoleår. Vores børn nyder den nye udfordring og den ros og opmærksomhed, der følger med skolestarten. Lektier er en mulighed for at dele oplevelser og få opmærksomhed fra mor og far. Efterhånden som årene går mindskes behovet for at dele alt med mor og far, og lektierne mister en væsentlig betydning for de fleste børn. Skolen er stadig OK, men man behøver ikke få lektier for – ja faktisk er man helst fri. De seneste år har diverse forskere undersøgt og diskuteret hvorfor skolen giver lektier for, og hvilken effekt lektier har på elevernes samlede udbytte af undervisningen. Resultaterne og konklusionerne giver anledning til eftertanke. Mange lærere ved ikke rigtig, hvorfor de bruger lektier, men det er vel noget med at eleverne har godt af at øve sig. Måske er de ikke færdige med en arbejdsopgave eller de har måske ligefrem været lidt for dovne i skoletiden. Der er også et vist pres fra forældre, der synes, det er vigtigt, at deres børn vender sig til at lave lektier. Midt i alt det bliver 38 38

børnene i tvivl om, hvorfor de skal lave lektier. Lektierne taber deres mening og betydning. Det bliver træls. Flere undersøgelser viser også, at der er meget ringe – eller slet ingen effekt af at give børn lektier for. For at opnå en effekt er det vores faste overbevisning, at eleven skal opleve et formål med lektien. Vi må sørge for, at der for den enkelte elev er mening med lektien. Det kunne vi opnå ved at kategorisere forskellige lektietyper og på den måde gøre det klart, hvad formålet med lektien er.

Træningslektien En lektie vi bruger når der er brug for træning af færdigheder. Det kan f.eks. være en daglig læsetræning, træning af den lille tabel osv. Det er veldokumenteret, at en rigtig træning af færdigheder har stor effekt på elevernes læring.

Færdiggørelseslektie n lektie hvor der er en åbenlys E grund for eleven til at færdiggøre en o pgave f.eks. i forhold til en fremlæggelse, en udstilling eller en færdiggørelse af en portefølje.

Forberedelseslektie n lektie der ofte bruges i situaE tioner, hvor en aktivitet er planlagt ud fra et fælles grundlag. En tekst vi alle skal have læst. Nogle materiale der skal findes frem f.eks. i forhold til billedkunst eller naturfag.

Lektien er ofte begrundet i hensynet til fællesskabet.

Refleksionslektie Her er opgaven at eleven reflekterer over egen læring. Hvad har jeg lært, hvordan bar jeg mig ad med at lære det, hvordan vil jeg helst arbejde, når noget er svært? Sådan en refleksion kan typisk forgå ved logbog eller dagbogsskrivning. På Gl. Rye Skole har vi sat os for at blive helt skarpe på, hvorfor vi bruger lektier. Vi vil til en hver tid kunne redegøre for, hvorfor der er lektier for, og hvilken type lektie der er tale om. Vi må hjælpe børnene med at skabe mening med lektien, og det kan vi gøre ved at være tydelige omkring, hvilken type lektie der er tale om. Ligesom vi voksne gerne vil have arbejdsopgaver, der giver mening, har børn selvfølgelig også brug for at kunne forstå og opleve betydningen af deres opgaver. Når det lykkes, oplever vi også, at lektier ikke bare er noget læreren giver for, men børnene giver også sig selv lektier for i et meningsfuldt arbejde med tydelige fælles og individuelle mål. Lektier må nødvendigvis ofte bruges meget differentieret. Lektien, der giver mening for en enkelt elev, bliver ikke nødvendigvis meningsfuld for resten af klassens elever. En vigtig pointe er også, at der i mange situationer ikke er nogen mening i at bruge lektier, og her er det vigtigt, at vi ikke bruger dem.


Gl. Rye vs. Berlin

Personale fra Gl. Rye Skole på Wittenbergplatz i Berlin.

Af Torben Steen

I begyndelsen af marts havde en stor del af personalet på Gl. Rye Skole mulighed for at opleve forskellige fremmede skoletilbud på en studietur til Berlin. 32 lærere, pædagoger, servicemedarbejdere og vores kære skolesekretær drog den 7.marts af sted mod Berlin for blandt andet at besøge tre forskellige skoler. Det blev tre meget interessante og meget forskellige skolebesøg. Første stop var Kronach Grundschule i det tidligere Vest Berlin. Skolelederen bød os velkommen og fortalte lidt om skolen og dens udfordringer, før vi fik en rundtur på skolen. Især var han optaget af de erfaringer, de havde med aldersintegreret undervisning. 0. 1. og 2.klasse blev

undervist sammen i tre klasser, hvor eleverne således gik i tre år. De var meget glade for den praksis, de havde udviklet og følte, at der var en dejlig ro omkring deres indskoling, idet alle nye skolebørn blev fordelt i klasser, hvor der var ældre børn, der allerede havde ”lært” at gå i skole. Vi besøgte derefter en privat skole, der havde specialiseret sig i elevinvolvering, og individuelle elevplaner. Det var et fint besøg med inspirerende tanker og ideer, der ikke lå langt fra vores ideer om at drive skole.

delige voksne. Jeg husker tydeligt paroler som ”Børn ved hvad der er bedst” og ”Børnemagt”. Når vi vælger at besøge andre skoler og møde andre pædagogiske tanker, er det ikke fordi, vi skal hjem og kopiere, hvad vi ser. Men besøgene er en dejlig inspiration for vores daglige arbejde med at lave det bedste tilbud til vores børn. Vi henter ideer fra det vi oplever, men vi får også sat vores egen praksis i perspektiv og bliver ind imellem bekræftet i kvaliteten af det, vi selv gør.

”Skolerunden” sluttede med et besøg på ”Freie Schule Berlin”, som er et friskoletilbud, der førte os tilbage til 70érnes pædagogiske tanker om kvaliteten i det totale fravær af ty-

Årsmøde og valg til skolens bestyrelse Der var rigtig fint fremmøde til skolens årsmøde, og en god interesse for skolebestyrelsens arbejde. Det resulterede i fire nyvalgte forældrerepræsentanter til vores bestyrelse:

Lars Risager Hedevej 13, 8680 Ry (far til Lukas 0.klasse)

Lisa Brask Lyngdal 18, 8680 Ry (mor til Rosa 1.klasse og August 4.klasse)

Grethe Bremer Emborgvej 9, 8680 Ry (mor til Eva 0.klasse og Andreas 5.klasse)

Søren Møller-Nielsen Hedevej 14, 8680 Ry (far til Victoria 3.klasse)

Tillykke med valget – Skolen glæder sig til samarbejdet om at gøre vores skole endnu bedre. Torben

39


Opgaver og aktiviteter for forældre og andre venner af Gl. Rye Skole Af Torben Steen

At lykkes med at lave en god skole for vores børn er tæt forbundet med et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem lærere, pædagoger og forældre. Tydelige voksne, der dagligt arbejder på at skabe optimale rammer for vores børn, har stor betydning for vores børns trivsel. Her på skolen oplever børn imødekommende voksne, der gerne stiller sig til rådighed i situationer, hvor ”voksenhjælp” er en altafgørende faktor for at lykkes. I flere år har frivillige forældre hver morgen fungeret som trafikvagter uden for skolen. Et initiativ, der har sikret en større trafiksikkerhed for vores børn på vej til skole. Elevrådets ønske om, at der en gang imellem bliver serveret mad fra skolens køkken er blevet imødekommet af en gruppe forældre, der på skift har taget en tørn ved ”kødgryderne”. Forældre er dukket op på skolen og har tilbudt frivillige aktiviteter som f.eks. billedskole. Vores børn oplever, når der gøres noget særligt for dem. De føler opmærksomheden og bliver trygge og glade i forvisningen om, at de er omgivet af voksne, der til en hver tid vil hjælpe dem med at lykkes.

Den 16.april var vi så heldige at få besøg af en busfuld unger fra ”Vesterbro Ungdomsgård”. De kiggede ind for at opføre en musikalsk forestilling for os alle her på Gl. Rye Skole. Det blev en rigtig fin oplevelse. Pædagog Bo Sjøler, der i en lang årrække har været omdrejningspunktet for ungdomsgårdens musikalske aktiviteter, var også med i Gl. Rye. Han kom forbi vores musiklokale og hørte vores 3.klasse spille og synge. Han blev så imponeret, at han hentede alle ungerne han havde med, så de også kunne høre vores dygtige 3. klasse. Dejlig oplevelse.

40 40

Det kræver imidlertid tid og overskud som forældre at engagere sig i frivillige opgaver i forbindelse med skolen. Det kan vi også mærke. På det sidste har det været svært at få alle ”vagter” besat i forbindelse med ”Onsdagsmad” og ”trafikobservatører”. Resultatet bliver, at nogle få hænder står med rigtig mange opgaver – og det er ærgerligt.

der deltager jo større effekt og jo mindre opleves opgaven.

I skolebestyrelsen har vi diskuteret, hvordan vi får større fokus på de opgaver, man som forældre kan deltage i, og vi har besluttet, at det bliver et tema på forældremøderne i efteråret. Vi er enige om den store værdi, det har med et højt forældreengagement, og regnestykket er rimeligt simpelt – jo flere forældre,

Vi har også oplevet, at andre end nuværende forældre melder sig til opgaver. Et par pensionerede beboere i Gl. Rye har meldt sig til at give en hånd med som trafikvagter. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for. Dejligt at mærke, at vi i Gl. Rye har vores opmærksomhed rettet mod, hvad vi kan gøre for hinanden.

Vi tror, at et stort flertal af forældre påskønner, det vi gør for vores børn og hinanden. Derfor er det også vigtigt, at mange deltager, så opgaven bliver overskuelig og overkommelig. Byder man ind med lidt, har det også en værdi.

Besøg og optræden af ”Vesterbro Ungdomsgård”


FARVEL til Sjette… Af Sara Holm Agergaard og Torben Steen

Forår er en dejlig tid med sol og grønne farver, men det er også tiden, hvor vi går og vender os til tanken om, at vi snart skal sige farvel til vores 6. klasse. Vi mærker dagligt forventningerne om det spændende skift til Mølleskolen, men en gang imellem også lidt vemod over at skulle forlade skolen og bryde den gamle klasse op. Her på skolen er vi rigtig stolte over at sende en flok dejlige unge mennesker videre til et nyt skoletilbud. De er i den grad flyvefærdige.

Sara fra 6. klasse udtrykker det på følgende måde: Det er både trist og spændende at skulle forlade Gl. Rye Skole. Det er trist at forlade de gamle minder og de trygge kendte rammer på vores skole. Men samtidig er det også spændende at få nye venner og nye klasser på Mølleskolen i stedet for den klasse, hvor man har gået i 7 år. Jeg har virkelig nydt tiden på Gl. Rye Skole, men glæder mig også til alt det nye. Hele Gl. Rye Skole ønsker jer alt mulig held og lykke med jeres nye udfordringer.

41


Dalbogaard

Dalbogaard på tur

42

Udsigt over Mossø ved parkeringspladsen for enden af søen på vej til Alken.

Så er vi ved at være klar til køreturen. Astrid, Herdis, Marie, Elin og Dorte.

Den smukke udsigt over Mossø ved parkeringspladsen.

Vores bus ved parkeringspladsen. Det var koldt, så vi blev i bussen, men nød udsigten.

Så er alle ombord og spændt fast.


Snothvalpehuset i Gl. Rye

Ruin på Hjarsbækvej bekymrer beboere på Hedelundvej... Af Peter Hald

De fleste er vist enige om, at Gl. Rye er en smuk by. Desværre er det ikke alle dele af Gl. Rye, der er lige kønne. Og i hvert fald et sted i byen finder man en decideret rædsel. En forfalden gammel ejendom på adressen Hjarsbæksvej 19 skiller sig i den grad ud fra resten af byen. Ejendommen har stået tom i flere år, og det bærer den stærkt præg af. Stort set alle ruder er knust, og der ligger glasskår overalt. Væggene er overmalet med graffiti. Træværket er råddent, og forskellige former for skrammel hober sig op.

Grim og farlig De nærmeste naboer til Hjarsbækvej 19 er beboerne på den splinternye udstykning på Hedelundvej. Og de er mildest talt ikke begejstrede for at bo tæt på noget, der efterhånden må betegnes som en decideret ruin. For ikke alene er den forfaldne ejendom grim at se på. Den er også farlig. De fleste af beboerne på Hedelundvej har små børn, og forældrene i området er bekymrede for, at der kan ske en ulykke med børnene, hvis de sniger sig til at lege i ruinen.

Ulovlig hule Den seneste udvikling er, at Hjarsbækvej 19 i det skjulte har udviklet sig til at være et tilholdssted for unge mennesker, der har moret sig med at knuse ruder og male graffiti på væggene. For nylig blev der også fundet et antal små gaspatroner ved ejendommen – gaspatroner, der ofte sættes i forbindelse med snifning. Fundet af disse gaspatroner er blevet rapporteret til den lokale SSP-medarbejder og til skolen. Da Hjarsbækvej 19 helt tydeligt fungerer

Det gamle hus på Hjarbækvej 19 ser forfærdeligt ud. Graffiti, knuste ruder og skrammel bidrager til forfaldet.

som en ulovlig ”hule” for den mere rastløse del af ungdommen, er ejendommen i folkemunde blevet døbt ”snothvalpehuset”. Den humoristiske betegnelse kan dog ikke skjule, at ejendommen efterhånden er blevet en fæl torn i øjet på beboerne i området. Men det er svært at stille noget op. Der er tale om en privat ejendom, og på grund af den private ejendomsret kan det være svært for kommunen at gribe ind. Flere henvendelser til lokale politikere har i hvert fald ikke givet noget resultat indtil videre.

Ejet af anpartsselskab Hjarsbækvej 19 og den 7571 kvadratmeter store grund er ejet af anpartsselskabet To-B Aps. En af medejerne af dette anpartsselskab er arkitekt Ole Dreyer fra Århus. Og ifølge Ole Dreyer sker der ikke noget med huset foreløbig. - Vi havde oprindelig en plan om at rive huset ned for at give plads til ny bebyggelse – ældrevenlige og energivenlige huse. Men det strandede på grund af finanskrisen. Desuden mener Skanderborg Kommune, at der skal bygges andre steder. Ry Andelsboligforening har været interesseret i et boligprojekt, men fik nej fra Skanderborg Kommune. Men hvis andelsboligforeningen får grønt lys, kunne der i løbet af et års tid opføres 22 pæne, lave og energivenlige huset i området, siger Ole Dreyer. Hvad med selve huset. Vil I rive det ned? - Der har vi ikke planer om, svarer Ole Dreyer. - Der er en del mennesker, der går og roder på ejendommen. Det har de ikke lov til, men vi kan ikke sætte et hegn op og forhindre dem i det, tilføjer Ole Dreyer,

der ikke har besøgt stedet for nylig. - Sidste gang jeg så ejendommen, var før jul, fortæller han.

Viceborgmester: Ikke noget at gøre Skanderborg Kommune er blevet gjort opmærksom på det faldefærdige hus på Hjarsbækvej, men ifølge viceborgmester Jan Krogh Rasmussen (K) er der ikke noget at stille op: - Jeg har undersøgt om, myndighederne har en mulighed for at gribe ind overfor huset – men det er der ikke - medmindre der er tale om miljøforurening. Den slags huse ser forfærdelige ud, men som udgangspunkt er den private ejendomsret ukrænkelig, og folk har desværre lov til at lade deres ejendomme forfalde, siger Jan Krogh Rasmussen. - Hvis huset var i fri handel – men det er det ikke – var der mulighed for, at kommune kunne købe det op. Men så skulle der laves et § 14 forbud, og en lokalplan, og der skulle være et almennyttigt formål. Og vi har heller ikke penge til at købe huse op, tilføjer han. Til gengæld udelukker Jan Krogh Rasmussen ikke, at der måske kan gives grønt lys for at opføre en klynge ældrevenlige almennyttige boliger i området

Masser af ruiner Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut findes der omkring 10.000 faldefærdige boliger i Danmark. Staten har givet kommunerne en pulje på 150 millioner kroner til at rive de faldefærdige huse ned eller sætte dem i stand. (Kilde: Danmarks Radio)

Nedrivning koster ”Det er faktisk billigere at lade de ubrugte bygninger stå i stedet for at rive dem ned. Det koster cirka 400 kroner at rive én kvadratmeter ned” Arkitekt og landskonsulent Kræn Ole Birkkjær fra Dansk Landbrugsrådgiv43 ning. Til TV 2


Privat eller erhverv - kontakt...

Jesper Poulsen Mobil 3094 3801 jp@ryel.dk

Horsensvej 34, Gl. Rye, 8680 Ry – Tlf. 8689 8333 – www.ryel.dk

Salg · Service · Reparation · Alle bilmærker Ved Freddy Hansen

8689 8533

Horsensvej 46 · Gl Rye · www.sydbyensauto.dk

Industrivej 6, Ry, 8788 2905 www.holstpelspleje.dk

GOURMAND Grill & Sandwichbar

Kom og prøv vo re spænde s nde retter...

Skanderborgvej 13, RY 8689 3636

Uve Lundgaard TØMRER & SNEDKERFIRMA ApS

Betina Sko Klostervej 6c 8680 Ry Tlf. 8689 1271

Klostervej 6 · 8680 Ry Tlf. 8689 2027

betinasko@live.dk www.betinasko.dk

Revisorteam Ry

15/05/06

11:12

Horsensvej 15a, Gl. Rye, 8680 Ry 4019 8832 - 8689 8832

Side 1

Registrerede Revisorer FRR Jan Fogt Niels Jørn Jeppesen Hans Friborg Christensen

”Tænk globalt Handl lokalt”

www .ne tt o rve t. d k

HFC REVISION Jyske Erhvervs Revisorer

Brunhøjvej 5 · 8680 Ry · Tlf. 86 89 22 44

44

Tlf. 8689 8011 · Åbent 8-19 hver dag


Hvis du vil have et godt salg, så ring til Danbolig Ry. Vi sætter den rigtige pris.

Regional, professionel og anderledes

DanBolig SAMARBEJDER MED NORDEA

DanBolig Ry V/BRIAN PETERSEN SKANDERBORGVEJ 11 8680 RY RY@DANBOLIG.DK RING: 46980790

Ry Afdeling Skanderborgvej 36 ▪ tlf. 7026 3211 ▪ www.sparoj.dk

RY RADIO & TV Skanderborgvej 2, 8680 Ry ry.radio@panasoniccenter.dk · Tlf. 8689 1811

E. THØGERSEN

prepress offset digitalprint postpress distribution internet

ann_50x90mm.indd Dansk 1

Container Vognmandskørsel Kranarbejde Materialesalg

Stagehøjvej 27 · 8600 Silkeborg Tlf. 8682 1655 · www.silkeborg-bogtryk.dk

design • Dansk kvalitet • Dansk produktion 14/05/09

w w w. d a v i d s u p e r l i g h t . d k

§2462 3059 Ry og Omegns Begravelsesforretning

Vi forhandler Cykler - Scootere Motorsave Plæneklippere/ Traktorer

Begravelser og ligbrænding J.P. Kristiansen

- kom og få et godt tilbud

Tlf. 8689 2969 Kornblomstvej 2, Ry

Ry Cykel & Knallert Service

Parallelvej 9 B · 8680 Ry · tlf. 8689 1491 www.rycykler.dk

Klostervej 6A · 8680 Ry · Tlf. 86 89 18 81 toejeksperten@toft-silkeborg.dk

45

12:57:17


Gl. Rye Kro

ved Henrik Pedersen Horsensvej 48, Gl. Rye 8680 Ry

Ryesgade 8 8680 Ry Tlf.: 8689 8042 aa@glryekro.dk wwwglryekro.dk

8689 8400

www.hammelsvang.dk

VI HAR LIDT MERE AT BYDE PÅ Statsaut. ejendomsmægler Kennith Broberg

Hammelsvang as

Bøgekildevej 26 8361 Hasselager · 86 28 13 44 v/ Kim Bundgaard

Kyhnsvej 7 · 8680 Ry Tlf. 8689 1466 email: 868@edc.dk

LYNG DAL ���������� ��������� ��������� ��� ���� ������������� �� ������� ���������������������������������� ����������������������������� �������������������������������������� �!"���#�������� ��$�%���� �����������������������������������������&������"� ����'���%��

Ryesgade 33, Gl. Rye Tlf. 86 89 82 69 www.lyngdal-hotel.dk lyngdal@lyngdal-hotel.dk A la carte · Selskaber · Dinér Transportable · Værelser · Kurser

�������������������������������&�()������!"���������%�������! ��!��*)!+�%������%����� ���������� ��������� ��������� ��� ���� ������������� ��

,��)�����"-���...�����������% ������� ���������������������������������� /��&� ��#�*��0��������� ����������������������������� ��(�����12'��1 �������������������������������������� �!"���#�������� ��$�%���� �����������������������������������������&������"� ����'���%��

Ry bilsyn tilbyder :

Reparation og salg af biler

Besøg os på: ���������� ��������� ”Drive-in syn uden www.rybilsyn.dk �������������������������������&�()������!"���������%�������! ��!��*)!+�%������%����� ,��)�����"-���...�����������% /��&� ��#�*��0��������� ��(�����12'��1

��������� ��� ���� ������������� �� tidsbestilling” Åbningstider:

Mandag-Torsdag: Fredag:

������� ���������������������������������� 8.00-16.30 8.00- 13.00 �����������������������������

Vi syner: Person/Varebiler, Trailer, �������������������������������������� �!"���#�������� ��$�%���� Campingvogne, Motorcykler, ������ �� ����� ���������� ����� �����������������������������������������&������"� ����'���%�� Minibusser op til 3500 kg. Vi udfører Tempo-100 Tyskland

��������� ��������������������� �������� ��

Industrivej 14, 8680 Ry

samt miljømærker Tyskland �������������������������������&�()������!"���������%�������! Tlf : 30275102 ������ �� ����� ���������� ����� ��!��*)!+�%������%�����

Siggaard Biler Burmlundvej 4 · Gl. Rye · 2028 1614. www.siggaard-biler.dk · salg@siggaard-biler.dk

��������� ��������������������� �������� �� ,��)�����"-���...�����������% /��&� ��#�*��0��������� ��(�����12'��1

Bygma Them Eksportvej 5 · 8653 Them · Tlf. 87 98 11 50 · Fax 87 98 11 59 email: them@bygma.dk Brug den lokale trælasthandel og byggemarked, vi er lige i������ �� ����� ���������� ����� ��������� ��������������������� �������� �� nærheden.

46

Skanderborgvej 9 · 8680 Ry 8788 0810 ry@nytsyn.dk · www.nytsyn.dk


luar, MDE

Computer problemer ? BRUNHØJVEJ 3 - 8680 RY TLF. 8689 2333 - FAX 8689 0193 www.rytb.dk

Design af hjemmesider, opsætning af webshop, brochure, plakater, kataloger Salg af PCér, bærbare PCér, skærme, trådløse routere, printere, tilbehør Reparation af PCér. virus og spam problemer. Installation af software og opsætning af netværk, trådløse routere. Kommer gerne hjem til jer. Skolebakken 6 ● Gl. Rye ● 8680 Ry ● Tlf.: 20 94 29 99 ● 86 89 00 31 kwd@kimerwebdesign.dk ● www.kimerwebdesign.dk

�������

Vi vil være din foretrukne ejendomsmægler

��������� ������������������������������������

EJENDOMSMÆGLERKÆDE FOR DANSKE BANK KONCERNEN

RY RY

Ansv. Ansv. indehaver indehaver Annette Annette Rønne Rønne Statsaut. Statsaut. ejendomsmægler ejendomsmægler & valuar, & valuar, MDE MDE Randersvej Randersvej 11 A, 11 8680 A, Ry 8680 Ry ry@home.dk ry@home.dk

Tlf. Tlf. 86 89 8621 8900 21 00

Fyrreskrænten 1, Gl. Rye 8680 Ry Morten Elmgaard Morten Elmgaard Anders Lousdal Anders Lousdal Salgschef Salgschef Statsaut. ejendomsmægler Statsaut. ejendomsmægler 48 89 89 86 MDE Tlf.:& valuar, Statsaut. ejendomsmægler Statsaut. ejendomsmægler & valuar, MDE & valuar, MDE & valuar, MDE

Ann-Sofie Nørby Ann-Sofie Petersen Nørby Petersen Intern sælger Intern sælger

www.home.dk www.home.dk

A/S Klostervej 6 F, 8680 Ry

8689 1166

- det professionelle valg, siden 1968

Skal vi også tegne din nye have... Se mere på www.nylund.dk

Garanti på kvalitet

Hjarsbækvej 21 · Gl. Rye · 8680 Ry tlf. 86 89 82 00 · www.nylund.dk · mail@nylund.dk

Reparation og salg af hvidevarer i alle mærker. Få et godt tilbud - OGSÅ PÅ INSTALLATION AF FIBERNET

Gl. Rye Hvidvareservice Karsten Dreier Nyvej 12c. Gl. Rye · 8689 8348 - du er velkommen til at kontakte mig om aftenen

Åbningstider: Hele ugen - også lørdag/søndag

9.00-17.00

Klik ind på min nye hjemmeside:

drop reklamebureauet.dk - det gør kunder fra hele landet

86 89 89 72 Ryesgade 25 · Gl. Rye pt@ptgrafisk.dk www.ptgrafisk.dk

NYHED PÅ KNUDHULE På Knudhule introducerer vi smørrebrød, platter, pålægsfade samt osteanretning - som mad ud af huset til afhentning.

N Å R G ODT NOK IKKE ER NOK Rimmersvej 10 · 8680 Gl. Rye · Telefon 86 89 86 74 Mobil 23 61 04 74 · klbygglrye@pc.dk

Randersvej 88 · 8680 Ry · 8689 1407 · www.knudhule.dk

47

Kristine Porse Kristin Kle Statsaut. ejendom Statsau & valuar, M


Aktivitetskalender for Gl. Rye Dato Aktivitet

Sted Arrangør

Juni 1.

Gudstjeneste kl. 14

Dalbogaard

1.

Rhododendron-tur til Højkol - kl. 18.45

Mødes ved kroen

4.

Fredagscafe - kl. 14

Dalbogaard

5.

Frokost i det grønne - kl. 11.30

Odderholm 38

Gl. Rye Branddaskerlaug

7.

Bankospil - kl. 14

Dalbogård

Aktivitetsrådet

12.

Aktivitetsdag bådelauget kl. 9-16

Emborg bro

Gl. Rye Bådelaug

12.

Fodbold for alle –DGI Karavanen kl. 10-13

Sportspladsen

Grif fodbold

18.

Fredagscafe kl. 14

Dalbogård

20.

Møllemarked kl. 10

Møllen

Borgerforeningen

21.

Bankospil kl. 14

Dalbogaard

Pensionistforeningen

23.

Skt. Hans fest kl. 18.00

Dalbogaard

23.

Skt. Hans fest - kl. 19.00

Møllen

Borgerforeningen

Borgerforeningen

August 12.-14.

Sportsfest

SportspladsenKlubhuset

Grif

15.

Friluftsgudstjeneste kl. 9.30 Øm Kloster

Øm Kloster

Menighedsrådet og Øm Kloster

29.

Udendørsgudstjeneste på Himmelbjerget - kl. 11

Himmelbjerget

Menighedsrådet

I GL. RYE

Forår i Gl. Rye 48